/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语期中全真模拟培优卷北师大版
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
In China, most families have only one kid. The kids often feel lonely and 1 when their parents aren’t at home. Don’t worry. Lovet can help them. It is a friendly robot which can make lonely 2 feel the love. It was invented by the Japanese in 2018.
Lovet not only looks like a kid, but also has many 3 . It can talk, dance and sing. It can also help kids with 4 such as cleaning the desk and making the bed. When kids 5 , Lovet becomes a “teacher”. It tells the kids to read 6 if they are in a low voice. When kids work out a problem correctly, Lovet will 7 them and give them a kiss. Kids like the lovely Lovet because it has human’s feelings. When 8 come for a visit, it will hide behind kids — it seems to be shy. That’s because Lovet doesn’t know the strangers.
Why is Lovet so clever Because scientists 9 a CPU (中央处理器) in its body. The CPU is so powerful that Lovet has the 10 power of an 8-year-old child. No wonder it can do the same thing as kids do.
1.A.fast B.surprised C.quiet D.bored
2.A.parents B.kids C.teachers D.robots
3.A.abilities B.hobbies C.habits D.messages
4.A.sports B.study C.housework D.homework
5.A.study B.eat C.work D.sleep
6.A.slowly B.fast C.carefully D.aloud
7.A.cheat B.hurt C.praise D.check
8.A.strangers B.dogs C.cats D.friends
9.A.find B.put C.discover D.mark
10.A.living B.listening C.research D.brain
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
China’s Asteroid Defense Mission (小行星防御任务)
In September 2025, at the 3rd International Conference on Deep Space Exploration, Wu Weiren, the leader of China’s Lunar Exploration Program, announced an exciting plan. China will test a new technology to hit an asteroid with a spacecraft. This makes China only the second country in the world to develop such technology, helping to protect Earth from future dangers.
Asteroids are a real threat to our planet. While the chance of an asteroid hitting Earth soon is small, about 2,200 asteroids near Earth could be dangerous. A small asteroid might cause local damage, but a large one could lead to global disasters.
China’s mission will use a special method: “flyby-impact-flyby” (“伴飞—撞击—伴飞”模式). First, a probe (探测器) will fly close to the asteroid to collect information. Then, an impactor will crash into the asteroid at 6.5 km per second. Finally, the probe will watch the collision (碰撞) to see if the asteroid’s path changes—making sure it won’t hit Earth for many years.
Unlike NASA’s DART mission, which studied two asteroids, China’s mission will focus on one asteroid to get more data (数据). China also encourages countries to work together and share information, because protecting Earth from asteroids is everyone’s responsibility.
This mission is important for advancing space technology. It also reminds us of Earth’s history: 66 million years ago, a huge asteroid struck near Mexico’s Yucatan Peninsula. The impact blocked sunlight, cooled the planet, and destroyed the food chain, killing 75% of all species, including dinosaurs. This shows why we must defend against asteroids.
11.How many countries have developed asteroid-hitting technology before China 
A.Zero. B.One. C.Two. D.Three.
12.Why is China’s asteroid defense mission important 
A.It makes China the first country to develop asteroid-hitting technology.
B.It allows China to hit an asteroid with a rock.
C.It helps protect Earth from future dangers.
D.It focuses on studying two asteroids like NASA’s DART mission.
13.What’s the difference between China’s mission and NASA’s DART mission 
A.DART studied one asteroid; China studies two.
B.China’s mission will get more data through single-asteroid focus.
C.DART used a flyby method, while China uses impact.
D.China’s mission is for scientific research, not defense.
14.How does the text show the importance of asteroid defense 
A.By listing numbers of asteroids. B.By describing dying out of dinosaurs.
C.By introducing a famous scientist. D.By showing a movie.
15.Where would this passage most probably appear 
A.A science fiction novel. B.A newspaper article about space exploration.
C.A history textbook. D.A travel magazine.
B
A Bright Idea
Evans Wadongo was from a village of Africa. He had to do homework by the light of a kerosene lamp (煤油灯). Evans’ eyes hurt and this made studying difficult. It was common in his village. Many children left school for this reason, so they remained poor for the rest of their lives.
Although studying was difficult, Evans was an excellent student and went to a university. He continued to worry about the kerosene lamp. By this time, he realized it was not just bad for schoolchildren but for the whole family. First, it can cause illnesses such as coughs. Also, the light can hurt people’s eyes. Besides, it can lead to fires. Lastly, kerosene is expensive, so families have less money for food. It was difficult to come up with a different kind of lamp that was cheap and good for the environment. Yet Evans did not give up.
One day, he had an idea. He could use a small solar light. Sunlight is free and solar power is good for the environment. Evans built his first solar lamp, and it worked. He began to build more lamps and sent them to local families. An organization (组织) heard about this and provided money for him to build more solar lamps.
Each lamp only cost $20. However, this was a lot of money to many villagers, who only earned (挣得) around $34 a week, so Evans made sure he kept the cost down. First, Evans used recycled materials (材料). Next, volunteers built the lamps. Finally, people from many countries gave away money to his team, so the lamps were usually free.
Thousands of people had safe light. Julia, a mother of three, said, “Thanks to Evans, my children have light to read, and I have my own light to cook.” The solar lamps made a big difference.
16.What does the word “this” in Paragraph 1 refer to 
A.Leaving school. B.Doing homework.
C.Having eye problems. D.Having a bright idea.
17.How many problems about kerosene lamps are mentioned according to Paragraph 2 
A.6. B.5. C.4. D.3.
18.Put the following information into correct order (顺序) according to the passage.
a. Evans went to a university.
b. Thousands of people had safe light.
c. His first solar lamp was invented.
d. Kerosene lamps hurt Evans’ eyes.
e. Recycled materials were used in the lamps.
f. People from many countries gave away money.
A.d-a-c-e-f-b B.d-f-b-a-e-c C.a-d-f-e-c-b D.a-e-c-d-f-b
19.Why does the writer give Julia’s example in Paragraph 5 
A.To share Julia’s experience. B.To show Evans’ influence.
C.To describe Evans’ feelings. D.To introduce Evans’ invention.
20.What is Evans like according to the passage 
A.Polite, talented (天才的) and humorous.
B.Quiet, smart and honest.
C.Humorous, clever and friendly.
D.Hard-working, loving and creative (有创造力的).
C
The brush pen, one of the “Four Treasures of the Study”, was invented thousands of years ago. However, the oldest pen was just a stick or a piece of bamboo. It was difficult for people to write well on thin silk.
It is said that Meng Tian, a general of the Kingdom (王国) Qin, improved the pen. When Meng was leading an army to fight against the Kingdom of Chu, he had to report the situation to his king in time. But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.
One day after hunting (狩猎), Meng made his way home with some wild rabbits on the horse back. Fat and heavy, one rabbit’s tail left a long trail (痕迹) on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it, “If I tie the rabbit’s hair to a stick, would it be easy to write with ”
On arriving home, he tied the rabbit’s hair to a stick and tried writing with it. But the rabbit’s hair was too smooth to write well and wasted a lot of silk. Meng was so disappointed that he threw away his “invention” into a stone hole in the yard.
However, Meng never gave up and kept trying all the time. A few rainy days later, he happened to find his “invention” fatter in a stone hole. He picked it up with hope. The brush worked beautifully on silk. It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.
Thanks to Meng, the brush pen is playing a key role in Chinese culture. Today, students are taught to use the brush pens in school. It makes their life more colorful and helps them better understand Chinese culture.
21.Why did Meng Tian want to improve the pen 
A.Because the king asked him to do so. B.Because he wanted to be an inventor.
C.Because he didn’t have silk to write on. D.Because the pen brought him much trouble.
22.When did Meng think of the good idea in Paragraph 3 
A.Before hunting animals. B.When he saw the trail.
C.During cleaning the hair. D.After he wrote a report.
23.Which is the right order of improving the brush pen 
a. The brush pen could write well.
b. Meng tied the rabbit’s hair to a stick.
c. The special water washed the oil away.
d. Meng dropped the stick into a stone hole.
A.b-d-a-c B.d-b-a-c C.b-d-c-a D.c-d-b-a
24.How can the students understand Chinese culture better 
A.By learning to use brush pens. B.By playing a role.
C.By planting more bamboo. D.By inventing things.
25.What can we learn from the passage 
A.Make friends with animals. B.Value fantastic memories.
C.Keep trying and never give up. D.Build a peaceful world.
D
It is very important for us students to learn to use dictionaries.
proud adjective/pra d/ 1. You’ll feel proud of things you have done, or things you own, if you are pleased with them: Peter was proud of himself for winning the race. Sarah felt very proud of her new watch. 2. Your parents or teachers are proud of you when you do well: Michael came top of the class and his parents were very proud of him. The cat seems proud of her six lively kittens. 3. A proud person thinks he is better or cleverer or more important than other people: The ugly sisters were too proud to treat Cinderella as a sister. See also pride.
voice noun/v s/ 1. Your voice is the sound you make when you speak or sing: Speak in a loud clear voice so that everybody can hear you. I didn’t recognize Andrew’s voice on the telephone. We could hear angry voice coming from next door. Lucy has a nice singing voice. 2. Lose your voice: You lose your voice when you have such a bad cold that you can’t speak.
encourage verb/ n k r d / encouraged, encouraging, has encouraged 1. You encourage someone when you keep telling them that you know they can succeed: My parents have always encouraged me in my music. 2. You encourage someone to do something when you tell them that they should do it: Our teacher encourages us to ask questions. Antonym (反义词) discourage: Our parents discourage us from playing computer games all the time.
阅读上面的信息,选择正确答案。
26.If you try to find a word similar to “proud”, you can look up the word “__________”.
A.pleasure B.pride C.person D.price
27.In which dictionary can we find these explanations (解释) 
A.An English-English dictionary. B.A Chinese-English dictionary.
C.An English-Chinese dictionary. D.A Chinese-Chinese dictionary.
28.According to the extract (摘录), if you have a bad cold, you’ll __________.
A.feel proud of yourself B.lose your voice
C.encourage your parents D.do well
29.In the sentence “Your parents may △ you from smoking.”△ stands for __________.
A.proud B.voice C.discourage D.speak
30.The word “encourage” is a(n) __________.
A.adjective B.noun C.verb D.adverb
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
So how can you hear a lot of English when you’re not in an English-speaking country or family Fortunately, there are many ways of hearing English.
Listen to English Radio
You can receive English-language radio in most countries. Two international networks are the BBC and VOA. 31
Watch English Television
32 The pictures help you understand what is being said. If you don’t have access to English-language TV, you may be able to watch TV on the Internet.
33
It is now a lot easier to hear English on the Internet. If you’re reading this at your computer or mobile device you can probably listen to some English-language radio news right now, without even moving! And of course, you can find endless videos in English on You Tube and similar websites.
Listen to Songs in English
Songs in English are everywhere, even on foreign language radio and TV stations. Listen to them often. But choose one that is not too difficult. 34 Some pop songs are very unclear and are difficult even for native English speakers to understand fully!
Get English-speaking Friends
Try to make friends with English-speaking people so that you can practice your English through conversation. 35 And if you don’t have a lot of time to go out and meet people, at least you can chat a little by telephone.
A.Don’t worry.
B.Listen to English on the Internet
C.This will improve your speaking as well as your listening.
D.Many large cities have cinemas hat show films in English.
E.Both of them have special programs for learners of English.
F.TV is an excellent resource for hearing and listening to English.
G.That means it should be slow and with real words sung clearly.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.The teacher asks the students to take (笔记) in class.
37.The sentence is so difficult that I can’t (理解) it.
38.The song is so (流行的) with the young that everyone can sing it well.
39.The old (艺术家) have been to many countries in the past ten years.
40.Many great (发明家) make a difference to our lives.
41.You mustn’t tell anyone about the s . Please keep it between you and me.
42.He is considering buying a new washing m to wash his clothes.
43.Leonardo da Vinci is f for the Mona Lisa and other well-known paintings.
44.The a wakes me up at six in the morning.
45.We must take a to protect the environment.
从方框中选择适当的词语并用其正确形式填空。每词限用一次。
One used another bought opens whenever talking brother without but also
“Thank you” is widely 46 in a modern society. It is a very good manner. You should say “Thank you” 47 others help you or say something kind to you. For example, when someone 48 the door for you, when someone says you have done your work well, when someone says you have 49 a nice shirt, or your city is very beautiful, you should say “Thank you”. It is used not only between friends, 50 between parents and children, 51 and sisters, husbands and wives.
“Excuse me” is 52 short polite usage. We use it the same as “Thank you”. When you hear someone says so behind you, you’ll get to know that somebody wants to walk past 53 touching you. It is not polite to interrupt (打断) others while they are 54 .
If you want to have a word with one of them, please say “Excuse me” 55 , and then begin to talk. You should also do so when you want to cough or make any unpleasant noise before others. Let’s say “Thank you” and “Excuse me” on the right situation.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式(每空一词)。
Do you know Alexander Graham Bell He is known as one of great 56 (person) in the world because he invented telephone. However, he wasn’t the 57 (one) person to think of the idea. A man named Antonio Meucci was officially recognized (官方认定) as the 58 (invent) in 2002. Who is Meucci and why wasn’t he known 59 his invention at the time 
Meucci was born in Italy in 1808. People 60 (use) to communicate by letters at that time. Meucci discovered that sound could travel through metal (金属) when two places were connected 61 wire (导线). People in those places could hear each other.
In 1850, Meucci and his wife moved to New York. Meucci was 62 (worry) about his wife because she had become very ill. He was so busy 63 he had no time to stay with her all time. To solve this problem, he connected metal cables (电缆) between his home and his workshop. This way, they could talk 64 (easy).
Unluckily, Meucci never applied for a patent ( 专利) on his invention. At the same time, Alexander Graham Bell was working on the same thing. In 1876 the patent for the telephone was 65 (give) to Bell.
This is why when we talk about telephone, most people will think of Bell but not Meucci.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面的语篇材料,根据所读内容,完成下列各题。
With the rapid development of science and technology, the ways of communication among people have changed a lot.
As we all know, in ancient times, people communicated with others by writing letters. It took a very long time to get the message.
In the 19th century, telegraph (电报) was invented, but it was not widely used. The letter was still the commonest way at that time. In 1836, John Coker invented the first electromagnetic telegraph in the world, and then telegraph became popular. It was much faster than letters and brought great convenience to people.
As time goes by, telephones become increasingly widely used. Now, phones have been developed as mobile phones, fixed telephones, Internet telephones and other categories. They are important communication tools in modern information society.
In addition, network communication is popular as well. It is especially widely welcomed by the young. A great number of people communicate with others on the Internet by using software, such as QQ, Wechat, BBS and MMS. Using software is easy. A computer which is connected to the network is enough. In China, Wechat has become the most popular communication software nowadays. Wechat is a mobile phone text and voice messaging communication software and it is developed by Tencent. People can not only hear the sound, but also see the people they talk to when they are making video calls.
66.How did people keep in touch with others in ancient times 
People kept in touch with others by in ancient times.
67.When was the telegraph invented 
It was invented .
68.What do you think is the most popular communication tool now 
It’s .
69.Which word means “软件” in the last paragraph 
It is “ ”.
70.What does this passage mainly talk about 
It mainly talks about .
书面表达(共1题;满分25分)
71.学校航空爱好者社团正在举办一场展演,他们请你写一篇关于木星的英文介绍,用于展出。请以“My Favorite Planet—Jupiter”为题,根据下面的提示内容,用英语写一篇介绍木星的短文。
提示内容:1. 木星是太阳系中最大的行星,比其他所有行星加起来还要大;
2. 它有一个著名的大红斑,是一场巨大的风暴(storm);
3. 木星有很多卫星(moon),其中一些卫星很特别,像木卫二(Europa)可能存在液态水(liquid water);
4. 科学家们对木星很感兴趣,一直在研究它。
写作要求:1. 短文中不得出现真实的地名、校名和人名;
2. 词数80—100词。
My Favorite Planet—Jupiter
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.B 3.A 4.C 5.A 6.D 7.C 8.A 9.B 10.D
【导语】本文介绍了让独生子女不再感到孤独和无聊的一个机器人——Lovet,它不仅可以帮助孩子们做家务、学习、提醒孩子们大声阅读,而且当孩子们解决问题时,它会给予表扬。
1.句意:当父母不在家时,孩子们经常感到孤独和无聊。
fast快的;surprised惊讶的;quiet安静的;bored无聊的。根据“In China, most families have only one kid.”可知,大多数家庭只有一个孩子,所以父母不在家时,孩子会感到孤独和无聊。故选D。
2.句意:它是一个友好的机器人,可以让孤独的孩子感受到爱。
parents父母;kids孩子;teachers老师;robots机器人。根据“The kids often feel lonely”可知,此处指让孤独的孩子感受到爱。故选B。
3.句意:Lovet不仅长得像个孩子,而且有很多能力。
abilities能力;hobbies爱好;habits习惯;messages消息。根据“It can talk, dance and sing.”可知,Lovet具备很多能力。故选A。
4.句意:它还可以帮助孩子们做家务,比如打扫桌子和铺床。
sports运动;study学习;housework家务;homework作业。根据“cleaning the desk and making the bed”可知,打扫桌子和整理床铺属于家务。故选C。
5.句意:当孩子们学习时,Lovet就成了“老师”。
study学习;eat吃;work工作;sleep睡觉。根据“Lovet becomes a ‘teacher’.”可知,此处指孩子们学习时。故选A。
6.句意:它会告诉孩子们大声朗读,如果他们的声音很小的话。
slowly慢地;fast快地;carefully仔细地;aloud大声地。根据“they are in a low voice”可知,如果孩子们的读书声很小时,Lovet会告诉孩子们要大声朗读。故选D。
7.句意:当孩子们正确地解决了一个问题,Lovet会表扬他们,给他们一个吻。
cheat欺骗;hurt伤害;praise表扬;check检查。根据“When kids work out a problem correctly”可知,当孩子们正确地解决问题时,Lovet会表扬他们。故选C。
8.句意:当陌生人来访时,它会躲在孩子们的后面——它似乎很害羞。
strangers陌生人;dogs狗;cats猫;friends朋友。根据“because Lovet doesn’t know the strangers”可知,此处指陌生人来访。故选A。
9.句意:因为科学家在它的身体里放了一个中央处理器。
find找到;put放;discover发现;mark做标记。根据“Because scientists ... a CPU (中央处理器) in its body.”可知,科学家在Lovet的身体内放了一个中央处理器。故选B。
10.句意:中央处理器非常强大,Lovet的脑力相当于一个8岁的孩子。
living生计;listening听;research研究;brain大脑。根据“The CPU is so powerful that Lovet has the ... power of an 8-year-old child.”可知,Lovet的脑力相当于一个8岁的孩子的脑力。故选D。
11.B 12.C 13.B 14.B 15.B
【导语】本文是一篇说明文,文章主要讲述了中国小行星防御任务的重要性、技术方法及其与NASA任务的差异,并通过恐龙灭绝的历史事件强调小行星防御的必要性。
11.细节理解题。根据“China will test a new technology to hit an asteroid with a spacecraft. This makes China only the second country in the world to develop such technology”可知,中国将测试用航天器撞击小行星的新技术,这使中国成为全球第二个掌握该技术的国家,故此前仅有一个国家开发过此类技术。故选B。
12.细节理解题。根据“helping to protect Earth from future dangers”及全文对小行星威胁的讨论(如第2段“Asteroids are a real threat…”)可知,该任务的核心意义是保护地球。故选C。
13.细节理解题。根据“Unlike NASA’s DART mission, which studied two asteroids, China’s mission will focus on one asteroid to get more data (数据)”可知,NASA的DART任务研究两颗小行星,而中国任务专注于一颗以获取更多数据,故差异在于单颗小行星的深度研究。故选B。
14.细节理解题。根据“It also reminds us of Earth’s history: 66 million years ago, a huge asteroid… killing 75% of all species, including dinosaurs”可知,作者通过历史灾难案例强调防御重要性。故选B。
15.推理判断题。通读全文可知,全文围绕中国小行星防御任务的技术、意义及国际合作展开,属于科技与太空探索领域的客观报道,符合新闻报道特征。选项B“太空探索的报纸文章”最贴合。故选B。
16.C 17.C 18.A 19.B 20.D
【导语】本文主要讲述了Evans发明并制作太阳能灯的过程。
16.词句猜测题。根据“Evans’ eyes hurt and this made studying difficult.”可知,Evans的眼睛疼,这使学习很困难。因此this指代“眼睛疼”这件事。故选C。
17.细节理解题。根据“First, it can cause illnesses such as coughs. Also, the light can hurt people’s eyes. Besides, it can lead to fires. Lastly, kerosene is expensive, so families have less money for food.”可知,首先,它会导致咳嗽等疾病。此外,光线会伤害人们的眼睛。此外,它还可能导致火灾。最后,煤油很贵,所以家庭买食物的钱更少。因此,文章一共提到使用煤油灯的4个问题。故选C。
18.细节理解题。根据“He had to do homework by the light of a kerosene lamp (煤油灯). Evans’ eyes hurt and this made studying difficult.”可知,煤油灯让Evans的眼睛疼。根据“Although studying was difficult, Evans was an excellent student and went to a university.”可知,尽管学习非常艰难,Evans是个优秀的学生,并进入了大学。根据“Evans built his first solar lamp, and it worked.”可知,Evans制作了第一台太阳能灯。根据“First, Evans used recycled materials. Next, volunteers built the lamps. Finally, people from many countries gave away money to his team, so the lamps were usually free.”可知,Evans使用回收材料制灯,志愿者也来制灯,最后,来自许多国家的人给他的团队捐款。因此,事件的正确顺序为d-a-c-e-f-b。故选A。
19.推理判断题。根据“Thousands of people had safe light. Julia, a mother of three, said, ‘Thanks to Evans, my children have light to read, and I have my own light to cook.’ The solar lamps made a big difference.”可知,成千上万的人有安全的照明。Julia是三个孩子的母亲,她说:“多亏了Evans,我的孩子们有了读书的灯,我也有了做饭的灯。”太阳能灯起到了很大的作用。举Julia的例子是为了说明Evans的发明创造给人们带来的影响。故选B。
20.推理判断题。通读本文可知,Evans在艰苦的学习环境下还上了大学,说明他非常勤奋,他为了解决使用煤油灯带来的一系列问题,发明创造了太阳能灯,说明他富有创造性,他想方设法降低太阳能灯的制作成本,让穷人也能用得上太阳能灯,说明他富有爱心。故选D。
21.D 22.B 23.C 24.A 25.C
【导语】本文讲述了蒙恬发明毛笔的历史故事。
21.细节理解题。根据“But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.”可知,蒙恬想改进笔的原因是当时的笔给他带来了很多麻烦。故选D。
22.细节理解题。根据“one rabbit’s tail left a long trail (痕迹) on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it”可知,当他看到兔子尾巴在地上留下的痕迹时,他想出了好主意。故选B。
23.细节理解题。根据“On arriving home, he tied the rabbit’s hair to a stick...Meng was so disappointed that he threw away his “invention” into a stone hole in the yard...It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.”可知,正确的顺序是b. 蒙恬把兔子的毛发绑在一根棍子上;d. 蒙恬把棍子扔进了一个石洞里;c. 这种特殊的水把油冲掉了;a. 这支毛笔写起来很好用。即b-d-c-a,故选C。
24.细节理解题。根据“Today, students are taught to use the brush pens in school...and helps them better understand Chinese culture.”可知,通过学习使用毛笔,学生能够更好地了解中国文化。故选A。
25.推理判断题。根据“However, Meng never gave up and kept trying all the time.”和“Meng succeeded at last.”可知,虽然蒙恬发明毛笔的经过不太顺利,但他没有放弃,最终成功了,由此我们可以学到的是永不言弃的精神。故选C。
26.B 27.A 28.B 29.C 30.C
【导语】本文节选了字典上proud、voice和encourage这三个单词在词典上的释义,介绍了与此三个单词有关的知识。
26.细节理解题。根据proud的第三条注释,可知我们可以查pride这个单词。故选B。
27.推理判断题。根据文中用英文解释了三个英语单词,可推知该词典类型为“英英词典”。故选A。
28.细节理解题。根据对单词“voice”的解释“Lose your voice: You lose your voice when you have such a bad cold that you can’t speak.”,可知当你得了重感冒而不能说话时,你就会失声。故选B。
29.推理判断题。根据“Antonym (反义词)”,可知单词“discourage”是“encourage”的反义词,结合例句“Our parents discourage us from playing computer games all the time.”可知,discourage意为“劝阻、阻止”;根据题干中“from smoking”,可推知空处应填discourage。故选C。
30.细节理解题。根据表格中“encourage verb/ n k r d /”,可知“encourage”是动词。故选C。
31.E 32.F 33.B 34.G 35.C
【导语】本文介绍了在非英语环境中随时随地练习英语听力的方法。
31.根据“You can receive English-language radio in most countries. Two international networks are the BBC and VOA.”可知,在大多数国家你都能收到英语广播。两个国际广播网是BBC和VOA。由此可推知此处补充说明上文提到的BBC和VOA,选项E“它们都有专门为英语学习者准备的节目”符合语境,故选E。
32.根据“Watch English Television”和下文“The pictures help you understand what is being said. If you don’t have access to English-language TV, you may be able to watch TV on the Internet.”可知此处是说看电视是一种练习英语听力的方式,选项F“电视是听和听英语的绝佳资源”符合语境,故选F。
33.根据“It is now a lot easier to hear English on the Internet.”可知,现在在网上听英语容易多了,选项B“在网上听英语”符合语境,故选B。
34.根据“But choose one that is not too difficult... Some pop songs are very unclear and are difficult even for native English speakers to understand fully!”可知,要选择一个不太难的,有些流行歌曲听不清,即使是母语是英语的人也很难完全理解,选项G“这意味着它应该是缓慢的,用真实的歌词唱清楚”符合语境,故选G。
35.根据“Try to make friends with English-speaking people so that you can practice your English through conversation.”可知,本句应围绕和说英语的人交朋友来锻炼听力的优势,选项C“这将提高你的口语和听力”符合语境,故选C。
36.notes
【解析】句意:老师要求学生们在课上做笔记。根据汉语提示可知,note“笔记”,这里表示泛指,需用其复数形式notes。故填notes。
37.understand
【解析】句意:这个句子太难了以至于我不能理解它。根据汉语提示可知,understand“理解”,can’t+动词原形。故填understand。
38.popular
【解析】句意:这首歌很受年轻人的欢迎,每个人都能唱得很好。popular“流行的”,形容词,在句中作表语。故填popular。
39.artists
【解析】句意:在过去的十年里,这些老艺术家到过许多国家。artist“艺术家”,根据“have been to many countries”可知,此句为现在完成时,助动词是have,主语是复数。故填artists。
40.inventors
【解析】句意:许多伟大的发明家对我们的生活产生了很大的影响。根据汉语提示可知,inventor“发明家”,可数名词;根据“Many”可知,空格处应用名词复数。故填inventors。
41.(s)ecret
【解析】句意:你不能告诉任何人这个秘密。请保守秘密。根据“Please keep it between you and me.”和首字母提示可知,这里指不能把秘密告诉任何人,secret“秘密”,这里用单数形式。故填(s)ecret。
42.(m)achine
【解析】句意:他正在考虑买一台新洗衣机来洗衣服。根据“to wash his clothes”和首字母提示可知,用来洗衣服的应该是洗衣机,washing machine“洗衣机”,不定冠词a后跟名词单数。故填(m)achine。
43.(f)amous
【解析】句意:列奥纳多·达·芬奇以《蒙娜丽莎》和其他著名画作而闻名。根据“the Mona Lisa and other well-known paintings.”及首字母可知,是指达芬奇以《蒙娜丽莎》和其他著名画作而闻名,be famous for“因……而闻名”。故填(f)amous。
44.(a)larm
【解析】句意:这个闹钟在早上六点叫醒我。根据“wakes me up at six in the morning”以及首字母提示,可推测是“闹钟”在早上六点叫醒我。alarm“闹钟”,可数名词,结合语境可知,此处指一个闹钟,用单数形式。故填(a)larm。
45.(a)ction
【解析】句意:我们必须采取行动来保护环境。根据首字母提示和“to protect the environment”可知,此处表示采取行动保护环境。固定搭配take action意为“采取行动”,名词action“行动”符合语境。故填(a)ction。
46.used 47.whenever 48.opens 49.bought 50.but also 51.brothers 52.another 53.without 54.talking 55.first
【导语】本文介绍了两种礼貌用语“谢谢”和“打扰一下”的用法。
46. 句意:“谢谢”在现代社会被广泛使用。根据“You should say ‘Thank you’...others help you or say something kind to you.”及所给选词可知,“谢谢你”被广泛使用,be used“被使用”。故填used。
47.句意:每当别人帮助你或对你说一些友善的话时,你应该说“谢谢”。此处介绍通常在什么时候说“谢谢”这个词,备选词whenever“每当”符合语境。故填whenever。
48.句意:例如,当有人为你开门时……。根据“you should say ‘Thank you’ ”可知,有人为你开门时要致谢,故用动词open;根据“says”可知用一般现在时,someone后用第三人称单数形式opens。故填opens。
49.句意:……当有人说你买了一件漂亮的衬衫……。根据“a nice shirt”可知,是当你买了一件漂亮的衬衫时,buy“买”;have后接其过去分词bought构成现在完成时。故填bought。
50.句意:它不仅用于朋友之间,而且用于父母和孩子之间……。not only...but also...不但……而且……,固定搭配。故填but also。
51. 句意:它不仅用于朋友之间,而且用于父母和孩子之间,兄弟姐妹之间。根据“parents and children...and sisters, husbands and wives.”结合选词可知,brother“兄弟”符合语境,此处应用复数形式。故填brothers。
52.句意:“打扰一下”是另一个简短的礼貌用法。根据上段介绍的是“Thank you”的使用习惯,后面又介绍了“Excuse me”,所以应该是另一个,another“又一,另一”符合语境。故填another。
53.句意:当你听到有人在你身后这样说时,你就会知道有人想从你身边走过而不碰你。根据“somebody wants to walk past you”可知,是不想碰到你,结合选词可知介词without“没有”符合语境。故填without。
54.句意:别人说话时打断他们是不礼貌的。根据“It is not polite to interrupt(打断) others ”可知,后面应该是他们正在说话时,要用动词talk,结合语境要用现在进行时,构成是be+doing。故填talking。
55.句意:如果你想和他们中的一个说话,请先说“打扰一下”,然后再开始说话。根据后面“then begin to talk”可知,前面应该是先说打扰下,first“首先”符合语境。故填first。
56.persons 57.first 58.inventor 59.for 60.used 61.by 62.worried 63.that 64.easily 65.given
【导语】本文主要介绍了电话的真正发明者——安东尼奥·梅乌奇发明电话的经过。
56.句意:他被称为世界上最伟大的人之一,因为他发明了电话。“one of + adj.+名词复数”表示“……中的一个”可知,person“人”是可数名词,复数为persons。故填persons。
57.句意:然而,他不是第一个想出这种主意的人。根据“the... person”,可知,表顺序,需填one对应的序数词first,序数词前一般加the。故填first。
58.句意:在2002年,一个名叫安东尼奥·梅乌奇的人被官方认定为电话的发明者。根据“as the...”可知,空处指发明者,应填名词,invent为动词,其名词是inventor。故填inventor。
59.句意:谁是梅乌奇,为什么那个时候他没有因为他的发明而出名呢?be known for sth.是固定短语,表示“因……而出名”。故填for。
60.句意:那个时候人们过去通过写信来交流。根据“at that time”可知,时态是一般过去时,谓语动词需用过去式,used to do sth.为固定搭配,表示“过去常常做某事”。故填used。
61.句意:他发现当两个地方用导线连接时,声音会通过金属传递。根据“ two places were connected”可知,表被动,by用于被动句中,表示“被”。故填by。
62.句意:他担心她的妻子,因为她已经病得很重了。be worried about sb.表示“对某人担心”,为固定短语。故填worried。
63.句意:他如此忙以至于没时间一直陪在她身边。根据“so busy... he had to...”可知,考查“so...that...”句型,表示“如此……以至于……”。故填that。
64.句意:通过这种方式,他们可以容易地交谈。talk是动词,需用副词修饰,easy的副词形式是easily。故填easily。
65.句意:在1876年,电话这项专利给了Bell。the patent for the telephone是动词give的承受者,需用被动语态,由“was”可知,为一般过去时的被动语态,其结构是“was/were+动词的过去分词”,give的过去分词是given。故填given。
66.writing letters 67.in the 19th century 68.mobile phones/fixed phones/Internet phones/network communication/QQ/Wechat/BBS/MMS... 69.software 70.how communication ways have changed/the ways of communication
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了人类交流方式的发展历程。
66.根据“in ancient times, people communicated with others by writing letters”可知在古代,人们通过写信和别人交流,故填writing letters。
67.根据“In the 19th century, telegraph was invented”可知在19世纪,电报被发明,故填in the 19th century。
68.开放性作答,根据“Now, phones have been developed as mobile phones, fixed telephones, Internet telephones and other categories”和“In addition, network communication is popular as well....A great number of people communicate with others on the Internet by using software, such as QQ, Wechat, BBS and MMS.”可知现在的交流方式有手机,固定电话,网络电话,QQ,微信等,故参考答案为mobile phones/fixed phones/Internet phones/network communication/QQ/Wechat/BBS/MMS...。
69.根据“A great number of people communicate with others on the Internet by using software, such as QQ, Wechat, BBS and MMS.”可猜测software为“软件”之意,故填software。
70.开放性作答,符合文章主旨即可。根据全文可知文章介绍了人类交流方式的发展,故参考答案为how communication ways have changed/the ways of communication。
71.参考范文:
My Favorite Planet—Jupiter
Jupiter is the biggest planet in our solar system. It’s much larger than all the other planets together.
There is one thing very special on Jupiter—the Great Red Spot. It’s a huge storm. This storm lasts for a long time. Jupiter has many moons. One of its moons is called Europa. Scientists think there may be liquid water on Europa. Water is very important because where there is water, there might be life.
Scientists like Jupiter a lot. They study it all the time. They want to know more about Jupiter and the universe. I like Jupiter too. It’s so interesting and there’s so much to learn about it.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇说明文,为材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节完整表述内容。
[写作步骤]
第一步,介绍木星在太阳系中的地位;
第二步,介绍木星及其卫星的特点;
第三步,最后介绍科学家们对研究木星的兴趣及自己的感悟。
[亮点词汇]
①last for持续
②all the time一直
[高分句型]
①Water is very important because where there is water, there might be life.(because引导原因状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)