(期中培优卷)期中素养达标培优卷(含答案解析)-2025-2026学年八年级上册英语北师大版(2024)

文档属性

名称 (期中培优卷)期中素养达标培优卷(含答案解析)-2025-2026学年八年级上册英语北师大版(2024)
格式 docx
文件大小 150.5KB
资源类型 试卷
版本资源 北师大版
科目 英语
更新时间 2025-10-23 18:05:17

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语期中素养达标培优卷北师大版(2024)
满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷上,并将准考证号条形码粘贴在指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷交回。
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
1.—The summer vacation is coming. I can’t wait to swim in the sea.
—Don’t swim in the deep area, ________ when you are alone (独自的).
A.probably B.finally C.especially D.hardly
2.The saying “A friend in need is a friend indeed” tells us the importance of ________ friends.
A.bad B.false C.true D.new
3.—Is everything ready for the New Year Party
—I don’t think so. Henry and Hans ________ the room when I met them this morning.
A.decorate B.decorated C.are decorating D.were decorating
4.Tom doesn’t study _________ Peter, so Peter always gets better grades.
A.as harder as B.so hard as C.as hard so D.hard than
5.Mr Green looked through his bag carefully but saw ________ useful.
A.something B.anything C.everything D.nothing
6.Eric went to school this morning, ________ he had a terrible toothache.
A.for B.or C.so D.although
7.—Mom, I want to be a doctor when I grow up.
—That’s great. But you must make your dream come true by ________. It’s useless to talk.
A.luck B.action C.thought D.advice
8.They ________ have a picnic next week, but they are not sure.
A.must B.might C.needn’t D.shouldn’t
9.—Ella, ________ is waiting for you at the school gate.
—That must be my brother.
A.anybody B.somebody C.everybody D.nobody
10.—Is there ________ in today’s newspaper
—Yes, a group of ________ kids joined the volunteers.
A.anything new; ten-year-old B.nothing new; ten-years-old
C.anything new; ten-years-old D.nothing new; ten-year-old
二、完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
It was already half past seven and I was running late. My wife, Eleanor and I agreed to 11 at a restaurant at 7:00, 12 it was already 7:30 when I arrived. I said “sorry” and told her I didn’t mean to be 13 .
“You never mean to be late.” She answered. It was 14 that I made her angry. “Sorry,” I said again. Then I told her about my 15 meeting. But my explanation (解释) seemed to make things 16 . That started to make me angry, too.
Several weeks later, when I was 17 the thing to my father, he smiled, “You made a classic (经典的) mistake. Although you explained so much, the 18 was that you were late. You did a wrong thing.” Then he told me the 19 way to say sorry to Eleanor.
“I see you are angry. You were 20 here for about 30 minutes and that’s making you 21 . I’m really sorry you had to sit here to 22 for so long.” All these words really worked. When I made Eleanor angry again, this way helped me win her smile.
When you did 23 that made someone angry, you should always start your words by telling 24 your actions impacted (影响) the other person. Never try to find more 25 to say why you did this. It’ll make things worse.
11.A.sleep B.talk C.meet D.call
12.A.if B.so C.because D.but
13.A.excited B.surprised C.active D.late
14.A.clear B.necessary C.interesting D.funny
15.A.simple B.boring C.important D.friendly
16.A.easier B.worse C.better D.harder
17.A.telling B.speaking C.watching D.reading
18.A.practice B.fact C.sense D.idea
19.A.right B.easy C.same D.terrible
20.A.running B.learning C.playing D.sitting
21.A.unhappy B.quiet C.uncertain D.afraid
22.A.pay B.look C.wait D.care
23.A.everything B.something C.somebody D.nobody
24.A.how B.why C.when D.where
25.A.answers B.reasons C.problems D.ways
三、阅读理解(共两节, 20小题; 每小题2分, 满分40分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
If you get angry many times in a day, it is time for you to think about how to deal with it. Here are some of my suggestions.
When you are angry, try to tell yourself through another voice that you are angry and that it is not a bad thing. It just shows that you have different ideas. Accept that many things are not 100% right or wrong. In our communication with others, the final purpose is not to decide who is right and who is wrong, but to look for something in common.
If you still feel strong anger, try taking a deep breath (呼吸) and let anger out of your body along with the breath. Don’t say angry words when you are very angry, for you will regret saying them when you cool down.
Discussing with a third party is helpful. It is hard for the two parties in anger to understand each other, but the idea of an outsider can help both parties to get mutual (相互的) understanding.
Anger is just one of the many emotions (情绪) that make us humans, and to well manage it adds to our ability to truly understand the world.
26.What is the final purpose of communication with other people
A.To show different ideas. B.To look for something in common.
C.To accept useful suggestions. D.To decide whether one is right or not.
27.What does the writer advise us to do when we can’t cool down
A.Say angry words. B.Try taking a deep breath.
C.Control our voices. D.Stop talking with others.
28.What does the underlined word “party” in Paragraph 4 mean
A.An activity. B.A visitor. C.A person. D.A meeting.
29.What’s the best structure (结构) of the passage
A. B. C. D.
30.What is the text mainly about
A.How to manage anger. B.How to show feelings.
C.How to deal with regrets. D.How to understand the world.
B
Bike riding has a lot of fun, but accidents happen sometimes. Here’s some advice on how to ride a bike safely.A Helmet
You should choose the right helmet, and you need to wear it in the right way.Be Seen, Be Safe!
Wearing bright clothes and putting reflectors (反光玻璃) on your bike can also help you stay safe. They help other riders and drivers on the road see you.Where to Ride
You need to talk with your parents about where to go, how far to go and which way to choose.
Keep an eye on the road ahead so that you can be prepared for big hills and road obstacles (路障).Road Rules
·Ride with your hands on the handlebars.
·Ride on the right-hand side of the street. Never ride against the traffic.
·Use bike lanes or designated bike routes wherever you can.
·Stop at all stop signs and obey traffic lights just as cars do.Hand Signals
It is necessary to learn some hand signals. These hand signals help drivers of cars and trucks know what you will do next, so they don’t run into you.
31.What’s the theme of the passage
A.Health. B.Safety. C.School. D.Family.
32.When you go somewhere by bike, what should you talk about with your parents
①the place ②the distance ③the route ④road obstacles
A.①②④ B.①③④ C.①②③ D.②③④
33.According to the passage, how many kinds of advice does the writer give us
A.4. B.5. C.10. D.6.
34.Which of the following hand signals means “TURNING RIGHT”
A. B. C. D.
35.What's the main idea of this article
A.How to ride your bike.
B.How to follow the traffic rules.
C.The ways of riding bikes.
D.How to ride bikes safely.
C
The health of our children is important. Children should take part in sports or other activities often. However, this isn’t always easy. In cities, it can be hard to find activities to do. Don’t worry. The West Moor Sports Camp can give help!
The West Moor Sports Camp is an outdoor camp for children from 7 to 16. Children can enjoy outdoor activities here. They can also make new friends. And their parents can also relax here, knowing that their children are safe.
The West Moor Sports Camp is quite big. There is a lot of space for children to run around and enjoy themselves. There are many games and sports for them: badminton, basketball, ping-pong, tennis and swimming. There are also fitness (健康) classes that children can take part in. Parents can even join in if they wish to.
There are many benefits (益处) of taking part in the camp. The first is that children will take part in fitness activities they enjoy! They will become fitter when having fun! The second is that children will make new friends. They will learn how to work with other children. So visit our website today to find out more. Give your children a better future!
阅读上文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项.
36.Who can’t take part in the West Moor Sports Camp
A.An eight-year-old boy. B.A fifteen-year-old middle school student.
C.A twenty-year-old college student. D.A ten-year-old primary school student.
37.What can’t children do in the West Moor Sports Camp
①Play basketball ②Play table tennis ③Skate ④Swim ⑤Play soccer
A.①② B.③⑤ C.②④ D.①④
38.According to the passage, we can know that the West Moor Sports Camp ________.
A.has a long history and good service B.is planning to build a website
C.is very famous for its fitness classes D.has space for children to run around
39.The fourth paragraph mainly talks about ________.
A.children’s good habits B.children’s health problems
C.teachers of the West Moor Sports Camp D.benefits of the West Moor Sports Camp
40.The writer wrote this passage to ________.
A.show the history of a camp B.show good ways to make friends
C.ask parents to send their children to a camp D.talk about the benefits of taking part in sports
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
Do you know what the body mass index (BMI,身体质量指数) is BMI is a way that uses your height and weight to work out if you are healthy. For healthy adults, the normal BMI is between 18.5 and 24. 41 . Otherwise (否则), you are too thin.
Some cities in China have included BMI in the PE test for the senior high school entrance examination, or the zhongkao. For example, Beijing announced (宣布) that BMI became a subject of the PE test for the zhongkao. 42 .
Zhang Yanshu is a middle school student from Beijing. He used to be too fat. He decided to lose weight by exercising. “It was this summer that I decided to work on my BMI,” Zhang said. 43 . Soon he took a stamina(体能) course. “I think BMI and the events for the exam go well together. When I practice the events, my BMI gets better. After my BMI gets better, I feel that I have more energy.”
44 . “I ate brown rice instead of white rice, and chicken for meat most of the time,” he said. “It was for sure sad.” His BMI reached a normal level (水平) after four months of exercise.
Chen Kaifei, 14, is too thin. She is not fat, but she still has a problem of “figure anxiety (身材焦虑)”. 45 . Chen said, “Everyone has a better understanding of their body and health condition, and I started to care about my diet and lifestyle every day, simply to keep my BMI at a good level.”
A.If your BMI is too high, you are too fat
B.He started his exercise by running with his dad
C.Zhang also paid much attention to his eating habits
D.Chengdu and Shanghai have also taken similar action
E.That means BMI is also a problem for students who are too thin
F.We are expecting to see further improvement over the coming year
G.Eating more snacks can quickly make your BMI higher
四、词汇运用(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读短文,用括号内所给动词的适当形式填空 (必要时可加情态动词或助动词)。
Do you often feel stressed out before exams It is normal 46 (become) a bit worried about exams, especially if you are under pressure from school or family. Exam pressure can make you 47 (feel) nervous, and this might influence (影响) your sleeping or eating habits.
If you have any of these feelings or are worried about exam pressure, you are not alone. Here 48 (be) some things you can do.
First, let your friends and family know while you 49 (have) a hard time, so they can be there to support (支持) and encourage you and offer a listening ear. You don’t have to go through the pressure alone. 50 (keep) it all in will only make things worse, so don’t be afraid to open up.
Second, 51 (think) about all the support you need, and be honest with yourself about it. You are allowed 52 (ask) for help. Tell your teachers about your worries. They may have talked to lots of students with the same problem, so they 53 (give) you some helpful advice.
Thirdly, be kind to yourself. Just think you have succeeded in 54 (finish) all the things by now. It can be helpful to write a list of the things you like about yourself, and the things you are good at.
If people around you like your parents are putting pressure on you, let them know that your expectations (预期) are different from theirs. Also you 55 (talk) to a teacher you trust about the pressure you are under at home.
五、选词填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。请将答案写在答题卡对应题目的答题位置上。
way, if, your, away, dangerous, jump, stop, than, be, help, brave, warn
Many earthquakes happen every year. Some of these earthquakes are very strong. When they happen in cities, they are very 56 . Many people will be hurt or die in the earthquake. Here are some good 57 to protect yourself during the earthquake.
58 you are inside the house, the safest place is under the strong table or desk. Sitting close to a wall is safer 59 standing in the middle of a room. Remember to protect 60 head and neck with your arms. Stay 61 from windows, heavy furniture and pictures. Do not try to 62 out of high buildings.
If you’re outside the house, go to an open area away from trees or buildings. Be very careful of the power lines. The danger is not over when the earthquake 63 . There will be some aftershocks (余震). Sometimes they can 64 more dangerous.
When it is safe for you to move around, check the people near you. Some of them may need 65 . You may feel afraid, but you should try to stay calm. That is the most important thing to do in the earthquake.
六、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2分, 满分10分)
Some children spend a lot of time on the phones. When they are playing on the phones all day, they do not have meals at the right time. Teachers and parents worry about their health. There is a kind of camp for these children. It helps them get into the sunshine. The camp is by the sea, so the children can do many activities on the beach.
The camp asks children to spend more time outside every day. Camp workers take the children to the beach every morning. They need to swim and do other outdoor activities there before having lunch. In the afternoon, they tell stories or play volleyball. After dinner, they sing or dance and go back to have a good sleep.
One of the campers, Li Lei, says, “I thought it might be kind of boring to come to a camp—only doing sports. But I find doing sports is much more interesting than playing on my phone all day. I will spend little time on phones when I go back home.”
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或翻译划线部分。
66.Where is the camp
67.What do the children need to do on the beach before lunch
68.What will Li Lei do when he goes back home
69.What do you think of the camp Why
70.将短文中划线句子翻译成中文。
七、书面表达(共1小题; 满分25分)
71.陪伴家人你会幸福,笑对人生你会幸福,好友相聚你会幸福,努力奋斗你会幸福,酣畅淋漓地运动你会幸福,一顿美食你会幸福,亲近自然你会幸福,一次出游你会幸福,帮助他人你会幸福……,英语校报正在开展以“如何获得幸福”为主题的征文活动。假如你是李华,请你用英文,以“How To Be Happy”为题,写一篇短文投稿。
How to be happy 1. love…
2. stay positive …
3. help others…
4. …
要求:1.短文词数80左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯;
3.文中不得出现真实姓名、校名和人名;
4.短文开头已给出,不计入总词数。
How to Be Happy
Everyone hopes to get happiness in daily life.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C
【解析】句意:——暑假快到了。我迫不及待要去海里游泳了。——不要在深水区游泳,尤其是当你独自一人的时候。
考查副词辨析。probably大概、很可能;finally最终;especially尤其,特别;hardly几乎不。根据“Don’t swim in the deep area, ...when you are alone (独自的).”以及选项可知,应用副词especially,突出强调在独自一人的情况下更要注意不能在深水区游泳。故选C。
2.C
【解析】句意:“患难见真情”这句谚语告诉我们真正的朋友的重要性。
考查形容词词义辨析。bad坏的;false假的;true真正的;new新的。根据语境可知,此处是在说“患难见真情”这句谚语让我们明白了真正的朋友的重要性,所以应该用true。故选C。
3.D
【解析】句意:——新年派对的所有东西都准备好了吗?——我不这么认为。今天早上我遇到亨利和汉斯时,他们正在装饰房间。
考查动词时态。根据时间状语“when I met them this morning.”可知,此处表示今天早上遇到他们时,他们正在进行的动作,应该用过去进行时,其结构是“was/were doing”的形式,主语是“Henry and Hans”两个人,be动词用were。故选D。
4.B
【解析】句意:汤姆学习没有彼得努力,所以彼得的成绩总是更好。
考查副词原级的否定比较结构。not as/so+形容词或副词的原级+as为固定结构,意为“不如……”,此处not so hard as意为“不如……努力”,故选B。
5.D
【解析】句意:格林先生认真查看了他的包,但是没有看见有用的东西。
考查不定代词。something某事或某事,用于肯定句; anything任何东西,用于否定句或疑问句;everything一切事物;nothing没有东西。根据“Mr Green looked through his bag carefully but saw...useful”可知,表示没有看见任何有用的东西,应选择否定含义的不定代词。故选D。
6.D
【解析】句意:埃里克今天早上去了学校,尽管他牙疼得厉害。
考查连词辨析。for因为;or或者;so所以;although尽管。根据“Eric went to school this morning”和“he had a terrible toothache”可知,二者之间存在一种让步关系,即虽然他身体不舒服,但他还是去上学了。故选D。
7.B
【解析】句意:——妈妈,我长大后想成为一名医生。——那太好了。但是你必须通过行动来实现你的梦想。光说是没有用的。
考查名词辨析。luck运气;action行动;thought想法;advice建议。根据语境可知,此处是在说必须通过行动来实现梦想,光说是没有用的,所以应该用action。故选B。
8.B
【解析】句意:他们下周可能去野餐,但他们还不确定。
考查情态动词辨析。must必须;might可能;needn’t不必;shouldn’t不应该。根据“but they are not sure”可知,此处表示不确定的可能性,故选B。
9.B
【解析】句意:——Ella,有人在学校门口等你。——那一定是我哥哥。
考查不定代词辨析。anybody任何人,常用于否定句或疑问句;somebody某人,表示不确定的某个人;everybody每个人;nobody没有人。根据“That must be my brother.”可知,此处表示有某个人在等,不确定是谁,且语境为肯定句,用somebody。故选B。
10.A
【解析】句意:——今天的报纸上有什么新鲜事吗?——是的,一群十岁的孩子加入了志愿者队伍。
考查不定代词和复合形容词。anything new任何新鲜事;nothing new没有新鲜事;ten-year-old十岁的;ten-years-old错误表达。根据“Is there...in today’s newspaper ”可知,此处是疑问句,应使用anything,第一空是anything new;根据“a group of...kids”可知,空后是名词kids,空处应是形容词,正确表达为ten-year-old。故选A。
11.C 12.D 13.D 14.A 15.C 16.B 17.A 18.B 19.A 20.D 21.A 22.C 23.B 24.A 25.B
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者和妻子约定一起在餐馆吃饭,但是作者因为开会晚了,向妻子解释为什么迟到,反而事情变得更糟,作者也很生气。后来作者和父亲谈到这件事,父亲的一番话让作者意识到当你做了让某人生气的事情时,应该体会到你的行为对别人造成的影响,不要找更多的理由来解释你为什么这么做。
11.句意:我和妻子埃莉诺约好在一家餐馆7点见面,但我到的时候已经7点半了。
sleep睡觉;talk谈话;meet见面;call打电话。根据“at a restaurant at 7:00”可知,此处指约定在餐馆见面。故选C。
12.句意:我和妻子埃莉诺约好在一家餐馆7点见面,但我到的时候已经7点半了。
if如果;so所以;because因为;but但是。“约定7点见面”和“7点半才到”之间是转折关系,用but连接。故选D。
13.句意:我说了“对不起”,并告诉她我不是故意迟到的。
excited兴奋的;surprised惊讶的;active积极的;late迟到的。根据前文“running late”和“it was already 7:30 when I arrived”可知,此处指迟到。故选D。
14.句意:很明显我让她生气了。
clear明显的; necessary必须的;interesting有趣的;funny滑稽的。根据上文“You never mean to be late.”可知,从妻子回答的语气可以知道妻子显然是生气了。故选A。
15.句意:然后我告诉她我有个重要的会议。
simple简单的;boring无聊的;important重要的;friendly友好的。根据上文可知妻子因为我的迟到生气了,推断空格处是向她解释迟到的原因是因为有个重要的会议。故选C。
16.句意:但我的解释好像让事情更糟。
easier更容易的;worse更糟的; better更好的;harder更难的。根据“That started to make me angry, too.”可知,解释没有起到好作用,反而让情况更糟。故选B。
17.句意:几周后,当我告诉我父亲这件事时,他笑了。
telling告诉;speaking讲,强调说某种语言;watching观看;reading读。根据“You made a classic (经典的) mistake. Although you explained so much, the ... was that you were late. You did a wrong thing”可知,此处指把迟到的事情告诉父亲。故选A。
18.句意:虽然你解释了这么多,但事实是你迟到了。
practice练习;fact事实;sense感觉;idea主意。根据“You did a wrong thing”可知,此处指作者迟到的事实。故选B。
19.句意:然后他告诉我向埃莉诺道歉的正确方法。
right正确的;easy容易的;same同样的;terrible糟糕的。根据“All these words really worked. When I made Eleanor angry again, this way helped me win her smile.”可知,父亲教的是正确的道歉方式。故选A。
20.句意:你在这儿坐了30分钟,这让你很不开心。
running跑;learning学习;playing玩;sitting坐。根据“My wife, Eleanor and I agreed to...at a restaurant at 7:00,”可知,此处指坐在饭馆等待。故选D。
21.句意:你在这儿坐了30分钟,这让你很不高兴。
unhappy不高兴的;quiet安静的;uncertain不确定的;afraid害怕的。根据“You were ... here for about 30 minutes”可知,此处指等这么长时间让妻子很不高兴。故选A。
22.句意:我真的很抱歉你不得不在这儿坐着等这么长时间。
pay付款;look看;wait等候; care关心。根据“You were ... here for about 30 minutes” 可知,妻子等了30分钟。故选C。
23.句意:当你做了让人生气的事情,你应该从你的行为怎样影响了对方开始谈起。
everything每件事、一切;something某事;somebody某人;nobody没有人。根据下文“you should always start your words by telling ... your actions impacted (影响) the other person.”可知,此处是指做了某件让人生气的事情。故选B。
24.句意:当你做了让人生气的事情,你应该从你的行为怎样影响了对方开始谈起。
how怎样;why为什么;when什么时候;where在哪儿。根据“Never try to find more ... to say why you did this. It’ll make things worse.”推断上文指做了让人生气的事,要设身处地考虑对方心境,即这件事怎样影响对方。故选A。
25.句意:永远不要试图找到更多的理由来说明你为什么这么做。
answers答案;reasons原因;problems问题;ways方法。根据上文可知“But my explanation (解释) seemed to make things ...”可知,此处指不要去找更多的原因来说明你为什么这么做。故选B。
26.B 27.B 28.C 29.C 30.A
【导语】本文是一篇说明文,主要围绕如何处理愤怒情绪展开,给出了一些具体的建议,如接受不同观点、深呼吸、与第三方讨论等,最后强调管理好愤怒有助于理解世界。
26.细节理解题。根据文章第二段“In our communication with others, the final purpose is not to decide who is right and who is wrong, but to look for something in common.”可知,与他人交流的最终目的不是决定谁对谁错,而是寻找共同点。故选B。
27.细节理解题。根据文章第三段“If you still feel strong anger, try taking a deep breath (呼吸) and let anger out of your body along with the breath.”可知,当无法冷静下来时,作者建议我们尝试深呼吸。故选B。
28.词句猜测题。根据文章第四段“It is hard for the two parties in anger to understand each other, but the idea of an outsider can help both parties to get mutual (相互的) understanding.”可知,生气时双方很难理解对方,而局外人的想法可以帮助双方相互理解,由此可推断“party”指的是“人”。故选C。
29.篇章结构题。文章第一段提出要思考如何处理愤怒情绪并给出一些建议,为总述;中间几段分别从不同方面阐述处理愤怒的方法,为分述;最后一段总结愤怒是人类多种情绪之一,管理好愤怒有助于理解世界,为总结。所以文章结构为总分总。故选C。
30.主旨大意题。根据文章第一段“If you get angry many times in a day, it is time for you to think about how to deal with it. Here are some of my suggestions.”以及全文内容可知,本文主要围绕如何处理愤怒情绪展开,给出了一些具体的建议。故选A。
31.B 32.C 33.B 34.D 35.D
【导语】本文是说明文。主要介绍了如何安全地骑自行车,给出了关于头盔、可见性、骑行地点、交通规则和手势信号等方面的建议。
31.主旨大意题。根据“Here’s some advice on how to ride a bike safely.”可知,文章主题是安全骑行,属于“Safety”范畴。故选B。
32.细节理解题。根据“You need to talk with your parents about where to go, how far to go and which way to choose.”可知,要和父母讨论的是地点、距离、路线,即①②③。故选C。
33.细节理解题。文章分别从“A Helmet”“Be Seen, Be Safe!”“Where to Ride”“Road Rules”“Hand Signals”五个方面给出建议。故选B。
34.推理判断题。根据交通常识可知,要右转的时候右手臂向右伸直通常表示“右转(TURNING RIGHT)”,对应选项D的手势。故选D。
35.主旨大意题。根据“Here’s some advice on how to ride a bike safely.”可知,文章主要讲的是如何安全地骑自行车。故选D。
36.C 37.B 38.D 39.D 40.C
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了West Moor运动营的相关信息,包括参与对象、活动内容、益处等,呼吁家长为孩子报名参加。
36.细节理解题。根据第二段“The West Moor Sports Camp is an outdoor camp for children from 7 to 16.”可知,West Moor运动营针对7至16岁的儿童,因此20岁的大学生不能参加。故选C。
37.细节理解题。根据第三段“There are many games and sports for them: badminton, basketball, ping-pong, tennis and swimming.”可知,运动营提供羽毛球、篮球、乒乓球、网球和游泳等活动,未提及滑冰和踢足球。故选B。
38.细节理解题。根据第三段“There is a lot of space for children to run around and enjoy themselves.”可知,运动营有足够的空间供孩子们奔跑玩耍。故选D。
39.主旨大意题。根据第四段“There are many benefits (益处) of taking part in the camp.”及后文内容可知,本段主要介绍了参加运动营的益处,如增强体质、结交新朋友等。故选D。
40.推理判断题。根据最后一段“So visit our website today to find out more. Give your children a better future!”可知,作者写本文的目的是呼吁家长为孩子报名参加运动营。故选C。
41.A 42.D 43.B 44.C 45.E
【导语】本文围绕体重指数(BMI)展开,介绍其含义、在中国部分城市纳入中考体育测试的情况,以及不同学生因BMI进行的改变和关注。
41.根据“Otherwise (否则), you are too thin.”可知,前文讲健康成年人正常BMI范围是18.5-24,此处应说BMI过高的情况,A选项“如果你的BMI过高,你就太胖了”符合题意。故选A。
42.根据“For example, Beijing announced (宣布) that BMI became a subject of the PE test for the zhongkao.”可知,前文提到北京将BMI纳入中考体育测试,这里说其他城市情况,D选项“成都和上海也采取了类似行动”符合题意。故选D。
43.根据“He decided to lose weight by exercising.”可知,前文说张炎烁决定通过锻炼减重,这里说锻炼开始的方式,B选项“他开始和爸爸一起跑步锻炼”符合题意。故选B。
44.根据“I ate brown rice instead of white rice, and chicken for meat most of the time,”可知,后文讲他饮食上的改变,C选项“张炎烁也很关注他的饮食习惯”符合题意。故选C。
45.根据“Chen Kaifei, 14, is too thin. She is not fat, but she still has a problem of ‘figure anxiety (身材焦虑)’.”可知,前文说陈凯飞太瘦且有身材焦虑,E选项“这意味着BMI对太瘦的学生来说也是个问题”符合题意。故选E。
46.to become 47.feel 48.are 49.are having 50.Keeping 51.think 52.to ask 53.can give 54.finishing 55.can talk
【导语】本文主要介绍了考试前感到压力大是正常现象,并给出了应对考试压力的几点建议。
46.句意:对考试感到有点担心是正常的,尤其是当你面临来自学校或家庭的压力时。根据“It is normal…a bit worried about exams”可知,此处考查句型“It is+形容词+to do sth”,表示“做某事是…… 的”,it作形式主语,真正的主语是后面的不定式。故填to become。
47.句意:考试压力会让你感到紧张,这可能会影响你的睡眠或饮食习惯。根据“Exam pressure can make you…nervous”可知,此处考查make sb do sth,表示“使某人做某事”,make后接动词原形作宾语补足语。故填feel。
48.句意:这里有一些你可以做的事情。根据“Here…some things you can do”可知,此处考查here be句型,be动词的单复数由后面的主语决定,主语some things是复数,所以be动词用are。故填are。
49.句意:首先,当你正经历困难时期时,让你的朋友和家人知道,这样他们就能在你身边支持、鼓励你,并倾听你的心声。根据“let your friends and family know while you…a hard time”可知,此处考查 while引导的时间状语从句,while常表示“当……正在进行时”,主句用祈使句,从句用现在进行时“be+动词的现在分词”,主语是you,be动词用are,have的现在分词是having。故填are having。
50.句意:把所有情绪都藏在心里只会让事情变得更糟,所以不要害怕敞开心扉。根据“…it all in will only make things worse”可知,此处考查动名词作主语的用法,动词原形不能作主语,需将动词keep 变为动名词形式keeping,且句首单词首字母要大写。故填Keeping。
51.句意:其次,思考一下你需要的所有支持,并诚实地面对自己。根据“Second,…about all the support you need”可知,此处考查祈使句的用法,祈使句以动词原形开头,用于给出建议,所以用think的原形。故填think。
52.句意:你可以寻求帮助。根据“You are allowed…for help”可知,此处考查be allowed to do sth,表示“被允许做某事”,allow后接不定式作宾语补足语,所以用to ask。故填to ask。
53.句意:他们可能已经和很多有同样问题的学生谈过,所以他们能给你一些有用的建议。根据“They may have talked to lots of students with the same problem, so they…you some helpful advice”可知,前文提到老师有处理同类问题的经验,由此可推断老师能够给出建议,此处考查情态动词can的用法,can后接动词原形give,表示“能、可以”。故填can give。
54.句意:想想到目前为止你已经成功完成了所有的事情。根据“Just think you have succeeded in…all the things by now”可知,此处考查succeed in doing sth,表示“成功做某事”,in是介词,后接动名词形式,finish的动名词是finishing。故填finishing。
55.句意:你也可以和你信任的老师谈谈你在家里所面临的压力。根据“Also you…to a teacher you trust about the pressure you are under at home”可知,此处是给出建议,即可以和信任的老师沟通,考查情态动词can的用法,can后接动词原形talk,表示“能、可以”。故填can talk。
56.dangerous 57.ways 58.If 59.than 60.your 61.away 62.jump 63.stops 64.be 65.help
【导语】本文主要讲述了地震发生时如何保护自己的安全措施,包括室内和室外的应对方法,并强调了保持冷静的重要性。
56.句意:当它们发生在城市时,它们是非常危险的。根据备选词汇和“When they happen in cities, they are very...”可知,当地震发生在城市时,非常危险。形容词dangerous“危险的”符合语境。故填dangerous。
57.句意:这里有一些在地震中保护自己的好方法。根据“Sitting close to a wall...go to an open area away from trees or buildings...”可知,下文讲述了一些在地震中保护自己的方法。名词way“方法”符合语境,some后接可数名词的复数形式。故填ways。
58.句意:如果你在房子里,最安全的地方是结实的桌子或书桌下面。根据“you are inside the house, the safest place is under the strong table or desk.”可知,前句是后句的条件,结合备选词汇可知,此处应用连词if“如果”引导此条件状语从句,句首首字母大写。故填If。
59.句意:靠近墙壁坐着比站在房间中央更安全。“safer”是形容词比较级,所以空处应填than“比”,用于连接比较对象。故填than。
60.句意:记得用你的胳膊护住你的头和脖子。根据“Remember to protect...head and neck with your arms.”可知,此处表示用你的胳膊护住你的头和脖子。形容词性物主代词your“你的”符合语境。故填your。
61.句意:远离窗户、沉重家具和画。stay away from“远离”。故填away。
62.句意:不要试图从高楼跳下。根据备选词汇和“Do not try to...out of high buildings.”可知,此处表示不要试图从高楼跳下。动词jump“跳”符合语境,空前的“to”是动词不定式符号,其后接动词原形。故填jump。
63.句意:地震停止时,危险还没有结束。根据备选词汇和“There will be some aftershocks (余震).”可推知,此处表示地震停止时,危险还没有结束。动词stop“停止”符合语境,此处表示客观事实,应用一般现在时,主语“the earthquake”表示单数,所以空处应填stop的第三人称单数形式。故填stops。
64.句意:有时候它们可能更危险。根据“they can...more dangerous”可知,空处缺少系动词与形容词“dangerous”构成系表结构,结合备选词汇可知,系动词be符合语境,can后接动词原形。故填be。
65.句意:他们中的一些人可能需要帮助。根据备选词汇和“check the people near you”可推知,此处表示有些人可能需要帮助。不可数名词help“帮助”符合语境。故填help。
66.It is by the sea. 67.They need to swim and do other outdoor activities there. 68.He will spend little time on phones. 69.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I think it’s a helpful camp. Because it helps children get away from their phones, do healthy outdoor activities, and develop good habits. It also shows them that real-life fun is better than online fun. 70.晚饭后,他们会唱歌或跳舞,之后就回去好好睡觉了。
【导语】本文介绍了一个旨在帮助沉迷手机的儿童走向户外、参与体育活动、培养健康生活习惯的夏令营,并通过一个孩子的正面反馈,说明了该营地的积极效果。
66.根据第一段“The camp is by the sea, so the children can do many activities on the beach.”可知,营地在海边。故填It is by the sea.
67.根据第二段“They need to swim and do other outdoor activities there before having lunch.”可知,他们需要在午饭前在那里游泳和做其他户外活动。故填They need to swim and do other outdoor activities there.
68.根据最后一段“I will spend little time on phones when I go back home.”可知,回家后,Li Lei会在手机上花很少的时间。故填He will spend little time on phones
69.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I think it’s a helpful camp. Because it helps children get away from their phones, do healthy outdoor activities, and develop good habits. It also shows them that real-life fun is better than online fun.
70.After dinner“晚饭后”,介词短语;they“他们”,人称代词主格;sing or dance“唱歌或跳舞”;and表顺承;go back“回去”,动词短语;to have a good sleep“好好睡觉”,动词不定式作目的状语。故填:晚饭后,他们会唱歌或跳舞,之后就回去好好睡觉了。
71.例文:
How to Be Happy
Everyone hopes to get happiness in daily life. As for me, there are several ways to achieve it. First, love your family. Spending time with them, like having dinners together or chatting, can bring warmth. Second, stay positive. When facing problems, a smile and a hopeful heart help a lot. Third, help others. Giving a hand to those in need, such as volunteering, makes you feel useful. Also, enjoy sports. Running or playing ball games lets you release stress and feel energetic. By doing these, happiness will surely fill your life.
【解析】【总体分析】
① 题材:说明文(阐述获得幸福的方法);
② 时态:一般现在时(表述获得幸福的常规做法、观点等);
③ 提示:围绕 “如何获得幸福”,从陪伴家人、保持积极、帮助他人、运动等方面展开,结合自身视角阐述 。
【写作步骤】
第一步:开篇点明大家都希望在生活中获得幸福,“Everyone hopes to get happiness in daily life.” ,引出话题;
第二步:从爱家人、保持积极、帮助他人、享受运动等方面,阐述获得幸福的具体做法,丰富内容;
第三步:总结做到这些,幸福会充满生活 ,收束全文。
【亮点词汇】
① release stress释放压力
② give a hand to帮助
【高分句型】
①As for me, there are several ways to achieve it. (there be句型)
②When facing problems, a smile and a hopeful heart help a lot.(省略了主语和be动词的时间状语从句)
③By doing these, happiness will surely fill your life.(by doing sth. 作方式状语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录