周末专项素养巩固训练作业阅读理解专练(含解析)鲁教版(五四学制)(2024)七年级英语上册

文档属性

名称 周末专项素养巩固训练作业阅读理解专练(含解析)鲁教版(五四学制)(2024)七年级英语上册
格式 docx
文件大小 44.7KB
资源类型 教案
版本资源 鲁教版(五四学制)
科目 英语
更新时间 2025-10-23 20:45:35

图片预览

文档简介

周末专项素养巩固训练作业
阅读理解专练
A
Plants are very important. This is because plants can make food from air, water and sunlight. Animals and humans can't make food from air, water or sunlight. Animals can get their food by eating plants and other animals. Humans get their food by eating plants and animals, too. So animals and humans need plants to live. This is why there are so many plants around us.
There are two kinds of plants, flowering plants and non-flowering plants. Almost all the trees around us are flowering plants. You can know some trees from their flowers and fruits. Non-flowering plants do not grow flowers. You can't see many non-flowering plants around you.
If you look carefully at the plants around you, you will find that there are many kinds of plants. Some plants are large and some are small. Most of them are green. Thanks to the plants around us,we can live on the earth.
( )1. Why are plants very important
A. Because they can give us shade(阴凉处).
B. Because they have all kinds of flowers.
C. Because we can get flowers from plants.
D. Because plants can make food from air, water and sunlight.
( )2. How do humans get their food
A. By making food from air, water and sunlight.
B. By eating plants and animals.
C. By keeping animals.
D. By growing flowers.
( )3. Which was NOT TRUE according to the passage
A. Flowering plants grow flowers.
B. Most kinds of plants are large and green.
C. There aren't many non-flowering plants around us.
D. Animals and humans can't make food from air, water or sunlight.
B
Yang Hao decided to leave his smartphone and computer at home for a special experience. On November 27th, he set off from Taiyuan with a large backpack filled with clothes, cameras, maps, and cash(现金). At the railway station, he chose a train to Linfen and paid cash.
When he arrived in Linfen, he met his first challenge: booking a hotel without a phone. After some difficulty, a receptionist recommended another hotel, and Yang drew a map in his notebook. During his trip to different cities, he faced similar problems, such as being unable to enter a museum in Wuhan because he couldn't book a ticket online. With the help of an elderly man, he was able to get in at last.
To keep in touch with family and friends, Yang wrote letters, but sending them was not easy. He had difficulty finding stamps at different post offices, and people often asked why he didn't use a phone.
Yang returned to Taiyuan on April 9th, where his mother welcomed him with a bowl of noodles. Back in his everyday life, to his surprise, Yang noticed that he had been used to living without a phone. Now, he is writing a book and making a film about his journey, hoping to offer a different view on life without the Internet.
( )4. What did Yang carry in his backpack
①clothes ②computers ③letters ④cash ⑤cameras
A. ①②③ B. ①④⑤
C. ②③⑤ D. ②④⑤
( )5. What does the underlined word “recommended” mean in Paragraph 2
A. Suggested. B. Chose.
C. Booked. D. Left.
( )6. How did Yang stay connected with his family and friends
A. By writing letters. B. By using computers.
C. By making calls. D. By sending emails.
( )7. Why did Yang travel without the Internet
A. To save more money.
B. To make new friends.
C. To try a new experience.
D. To make a travel film.
( )8. Which could be the best title for the passage
A. How to travel alone
B. A special trip to Wuhan
C. Letters from a special journey
D. Travelling without the Internet
C
Getting in touch with friends is difficult after people change schools or move. They don't know how to start a conversation again if they don't talk with their friends for a long time. Many people want to get in touch with old friends, but they are afraid to do so.
Psychologists(心理学家) from colleges did a study on how people feel about getting in touch with old friends.
The study shows over 90% of the people don't call their old friends. 70% of them don't want to call their friends first, because they worry that their old friends won't want to hear from them or are too busy to talk with them. Some people even think getting in touch with their old friends is as hard as talking to strange people.
Lara Aknin, one of the psychologists, said, “Most people are worried that they have different lifestyles and interests now. But these differences can be helpful for people to get close to each other. After sharing something new and interesting, they won't feel embarrassed(尴尬的) at all. Instead, they know each other better.”
In fact, if you get in touch with an old friend, you will be surprised to find that he or she is also looking forward to hearing from you. So, why not give your old friend a call
( )9. 新盟 How does the writer start the passage
A. By telling a story.
B. By giving a fact.
C. By asking a question.
D. By listing numbers.
( )10. Why don't most people want to call their old friends first
A. Because they almost forget their old friends.
B. Because they don't want to trouble their old friends.
C. Because they have nothing to say to their old friends.
D. Because they don't care about their old friends at all.
( )11. What can we learn from Lara Aknin's words
A. It's hard to get in touch with old friends.
B. We can't share our things with old friends.
C. Differences may help people get close to old friends.
D. Most people might have different lifestyles and interests.
( )12. What does the writer want to tell us
A. It's important to have some good friends.
B. Be brave to get in touch with our old friends.
C. We should make as many new friends as possible.
D. Make friends with people having the same interest.
( )13. Where is this passage probably from
A. A travel guide.
B. A storybook.
C. A sports newspaper.
D. A science magazine.
D
Can you say the meaning of “zero” Can you do addition and subtraction(加减法) Most people can. But do you know bees can do these things too A study shows that bees have even greater math abilities. After some training, they can know the difference between even numbers (ending in 0, 2, 4, 6 and 8) and odd numbers (ending in 1, 3, 5, 7 and 9).
Some Australian scientists put up different cards with an odd or even number of triangles(三角形). They used the numbers 1 to10. Then they trained the first group of bees to choose odd numbers and the second group to choose even numbers. If a bee flew to the right card, it would get sugar water. If it chose the wrong card, it got bitter(苦的) water.
In a short time, all the bees knew what odd numbers or even numbers were. They could fly to the right numbers 80% of the time. After that, the scientists added new cards with the numbers11 and 12. The bees never saw the numbers in their training before, but they could choose rightly 70% of the time. Surprisingly, the bees even learned odd numbers more quickly than people.
How did the bees learn the numbers so fast Scientists didn't have a clear idea. But they believe if they find the answer, it will help them build better and faster computers. After all, a bee's brain is about 86,000 times smaller than ours!
( )14. How does the writer start the passage
A. By listing facts.
B. By giving examples.
C. By asking questions.
D. By using pictures.
( )15. Which of the following card should the second group of bees fly to
A.①④ B.②③ C. ①② D.③④
( )16. Which of the following is TRUE according to the passage
A. Our brains are 8,600 times bigger than bees’.
B. Bees like bitter water rather than sugar water.
C. After training, bees can learn even numbers more quickly than people.
D. After training, bees can know the difference between even numbers and odd numbers.
( )17. What can we learn from the last paragraph
A. Bees have a great ability to learn numbers.
B. Bees like odd numbers more than even numbers.
C. Scientists know how bees learn numbers.
D. Scientists know why bees can tell different numbers.
( )18. In which section can we read this passage in the newspaper
A. Animal World. B. Sports Life.
C. Festival Week. D. Beautiful Cities.
E
A new handbag culture has started in China. These days, many young people in Shenzhen are using shopping bags as handbags. Different kinds of handbags like cloth bags, paper bags and milk tea packages are everywhere in Shenzhen. People even carry them to work. These bags have become a symbol of Shenzhen and are called Shenzhen Bags.
“I often carry cloth bags to work, because I can put all kinds of things into them. Such bags are not only beautiful but also useful. My friends like these bags too,” said Wang Xinyue, from Shenzhen.
Handbags like Shenzhen Bags are also popular among young people in big cities such as Beijing and Shanghai. They are good for both men and women of different ages. The new handbags show that young people in China are trying to have a simple(简单的) and low-carbon (低碳的) life. T-shirts and cloth bags are their favorites. Young people are becoming smarter and smarter. They don't like to pursue brands (追求品牌). When going shopping, the young care about their real needs. They will think carefully, and try to find cheaper and more useful things. Sometimes they do their best to save the earth by buying second-hand things. “What I buy is what I really need” is becoming their choice(选择).
Carrying paper bags is also a good thing for some companies(公司) that make paper bags. A company in Fujian sold over5,000,000,000 food packages and made over 1,000,000,000yuan in 2022, which is a lot of money.
( )19. Why have those bags become a symbol of Shenzhen
A. Because young people in Shenzhen are using shopping bags.
B. Because those bags are made of cloth and made in Shenzhen.
C. Because these bags are everywhere in Shenzhen, even in the workplace.
D. Because they are called Shenzhen Bags at work in Shenzhen.
( )20. What do Wang and her friends think of cloth bags
A. They are cheap and fashionable.
B. They are educational and useful.
C. They are beautiful and useful.
D. They are cheap and environmentally friendly.
( )21. What does the underlined word “they” refer to in the third paragraph
A. Handbags like Shenzhen Bags.
B. Young people.
C. Big cities.
D. Men and women.
( )22. Why do young people sometimes buy second-hand things
A. To save more money.
B. To buy the cheaper things.
C. To show their Shenzhen Bags.
D. To do their best to save the earth.
答案
专项素养巩固训练卷(一)阅读理解专练
1 2 3 4 5 6
D B B B A A
7 8 9 10 11 12
C D B B C B
13 14 15 16 17 18
D C B D A A
19 20 21 22
C C A D
A
语篇解读对本文主要介绍了植物的重要性和植物的种类。
1. D 细节理解题。根据“Plants are very important. This is because plants can make food from air, water and sunlight.”可知答案选D。
2. B 细节理解题。根据“Humans get their food by eating plants and animals”可知答案选 B。
3. B 细节理解题。根据“Some plants are large and some are small.”可知,一些植物是大的,一些是小的,B选项表述错误。故选B。
B
语篇解读对本文主要讲述了杨淏在没有使用互联网的情况下进行了一次旅行。
4. B 细节多选题。根据第一段中的“… with a large backpack filled with clothes, cameras, maps, and cash.”可知,大背包里面装满了衣服、相机、地图和现金。
5. A 词义猜测题。根据第二段中的“After some difficulty, a receptionist recommended another hotel...”可知,此处指接待员推荐了另一家酒店,因此 recommended与 suggested 意思相近。
6. A 细节理解题。根据第三段中的“To keep in touch with family and friends, Yang wrote letters, but sending them was not easy.“可知,他通过写信来与家人和朋友们保持联系。
7. C 细节理解题。根据第一段中的“Yang Hao decided to leave his smartphone and computer at home for a special experience.”可知,杨淏在没有使用互联网的情况下进行旅行是为了尝试新的体验。
8. D最佳标题题。通读全文可知,本文讲述了杨淏在没有使用互联网的情况下进行了一次旅行,故选项D“没有互联网的旅行”为最佳标题。
c
语篇解读 本文主要介绍了人们在更换学校或搬家后与老朋友保持联系的困难,以及他们对此的心理障碍。
9. B开篇方式题。根据第一段可知,作者通过列事实开篇。
10. B 细节理解题。根据第三段中的“… because they worry that their old friends won't want to hear from them or are too busy to talk with them.”可知,大多数人不先给老朋友打电话是因为不想给他们带来困扰。
11. C 细节理解题。根据第四段中的“But these differences can be helpful for people to get close to each other.”可知,差异可以帮助人们与老朋友变得亲近。
12. B 推理判断题。根据最后一段中的“So, why not give your old friend a call ”可知,作者鼓励我们要勇敢地和老朋友联系。
13. D文章出处题。通读全文可知,本文主要介绍了人们想与老朋友保持联系,但又不敢这么做,有可能出自科学杂志。
D
语篇解读网本文是一篇说明文,主要介绍了蜜蜂经过训练后可以辨别奇数和偶数。
14. C 开篇方式题。根据“Can you say the meaning of ‘zero’ Can you do addition and subtraction ”可知,文章是通过问问题的方式开始的。
15. B 细节理解题。根据“… the second group to choose even numbers.”可知,第二组蜜蜂选择偶数,题干中图②有2个三角形,图③有8个三角形,故图②和图③符合题意。
16. D 细节理解题。根据第一段中的“After some training, they can know the difference...”可知,经过训练,蜜蜂可以知道偶数和奇数之间的区别。
17. A推理判断题。根据最后一段可知,蜜蜂的大脑比我们的大脑小约86,000倍,但它们却能很快学会奇数和偶数,选项A“蜜蜂具有很强的学习数字的能力”符合题意。
18. A推理判断题。本文主要介绍了蜜蜂经过训练后可以识别数字,因此我们可以在报纸的“动物世界”部分读到这篇文章。
E
语篇解读对本文主要介绍了在深圳兴起的一种将购物袋当作手袋的文化潮流,以及这种行为对环保意识的体现和对经济的影响。
19. C 细节理解题。根据“Different kinds of handbags… called Shenzhen Bags.”可知,这种袋子在深圳无处不在,甚至可以带到工作场所,因此成为深圳的象征,故选C。
20. C 细节理解题。根据“Such bags are not only beautiful but also useful. My friends like these bags too”可知,他们认为这些布袋既美观又实用,故选C。
21. A 代词指代题。根据“Handbags like Shenzhen Bags...They are good for both men and women of different ages.”可知,像“深圳市包”这样的手袋在北京、上海等大城市的年轻人中也很受欢迎,它们对不同年龄的人都很合适,“They”指的是“Handbags like Shenzhen Bags”,故选 A。
22. D 细节理解题。根据“Sometimes they do their best to save the earth by buying second-hand things.”可知,年轻人有时通过购买二手物品来尽力拯救地球,故选D。
同课章节目录