/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期中复习考点培优外研版(三起)(2024)专题19 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
【新趋势·新题型】阅读学校小记者Daming的报道,完成下列任务。
Hello, everyone. I’m Daming. I’m a reporter (记者) from School TV. Today is Sports Day. Amy can run very fast. She is the winner in the short running race. Sam takes part in (参加) the long jump. He can jump far. Lingling and I can play football well. We take part in the football match. Huahua and Yuanyuan cheer (欢呼) for us. They are very happy.
1.根据报道内容,完成表格。
Sports
Who
2.根据报道内容,选择正确的答案。
(1) It’s ______ today. ( )
A.Children’s Day B.Mother’s Day C. Sports Day
(2) How many children are mentioned (提及) in the text ( )
A.4. B.5. C. 6.
下面是校园轮滑社团的招募公告。阅读信息,完成下列任务。
Roller Blading Club Time From Monday to Friday: 4:00 p.m.-5:00 p.m.
Who Students at the age of 4-6
Details (细节) 1-level class: Put on your roller blades. Learn to go straight ahead.
2-level class: Do roller blading on the playground. Learn to turn left / right.
3-level class: Learn more skills(技能). Take part in roller blading races(比赛).
Safety rules (安全规则) 1. Wear your helmet and pads so that you are safe. 2. Don’t do roller blading on the streets.
3.阅读公告,选择正确的答案。
(1) On Tuesday, when does the roller blading club begin ( )
A.At 10 a.m. B.At 4 p.m. C. At 4 a.m.
(2) Tom is 5 years old. Can he join the roller blading club ( )
A.Yes, I am. B.No, he can’t. C. Yes, he can.
(3) Tom wants to learn how to turn left. Which class should he take ( )
A.The 2-level class. B.The 1-level class. C. The 3-level class.
(4) When you do roller blading, which rule do you have to keep ( )
A.Don’t talk in your classroom. B.Don’t put on your old clothes.
C. Don’t forget (忘记) to put on your helmet or pads.
4.结合自身实际回答问题。
What’s your favourite sport
阅读短文,按要求完成任务。
Hello! My name is Lily. I love sports very much. I can play ping-pong and volleyball. I play ping-pong every day after school. I can jump high, but I can’t jump far. My friend Tom likes running. He can run very far. He doesn’t like volleyball, but he likes basketball. We often play sports together after school.
5.回答问题或判断正(T)误(F)。
(1) Lily can play ping-pong and basketball. ( )
(2) Lily jumps far every day. ( )
(3) Tom likes running and basketball. ( )
6.根据短文内容回答问题。
(1) What can Lily do
(2) Does Tom like volleyball
Tom一家去看了一场精彩的足球比赛,回来后Tom和朋友分享了这次经历。请根据短文内容,完成下列任务。
My parents and I like sports very much. Our favourite sport is football. There is a football game in the gym. After dinner, we go to watch the game. My father drives us there. It is an exciting game. Everyone plays hard. After the game, we are tired(累的) but happy. I want to watch this game again. I want to be a football player like them. An adult ticket(成人票) is 160 yuan. A student ticket is 80 yuan.
7.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) _____ is Tom’s favourite sport. ( )
A.Football B.Basketball C. Volleyball
(2) How do they go to the gym ( )
A.By bus. B.By car. C. By bike.
(3) How much do they pay(支付) ( )
A.400 yuan. B.320 yuan. C. 330 yuan.
(4) After the game, Tom is _____. ( )
A.tired B.tired but happy C. happy
8.根据实际情况回答问题。
What’s your favourite sport (答案不唯一)
阅读短文,完成下列任务。
Look! We are having a sports meeting(运动会). The students are all in the playground. Some students are having matches. Some of them are watching matches. Linda and Lucy are running. Linda can run very fast. Dongdong and Qiangqiang are doing the high jump. Qiangqiang jumps higher. Sara and Tina are playing basketball. Pengpeng is playing table tennis. Where is Tingting Look! She is playing football with her good friends.
9.根据短文内容,连线。
Linda Tina Qiangqiang Pengpeng Tingting
10.根据短文内容,选择最佳答案。
(1) ______ of the students are having matches. ( )
A.Some B.All C. Most
(2) Qiangqiang jumps ______. ( )
A.lower B.higher C. faster
(3) Who can run fast ( )
A.Lucy. B.Linda. C. Sara.
阅读理解。
I’m Simon. I have a happy family. My father is a worker. He can make cars. My mother is a vet. She works in a pet shop. She helps the sick animals. My parents work hard every day. They get up early to make breakfast for me and then go to work. When they come back home in the evening, they still need to clean the house and cook dinner. I feel sorry. So I often help with different chores. Sometimes I sweep the floor after dinner. Sometimes I take out the trash. On weekends, I even wash the clothes.
11.阅读短文,回答下列问题。
(1) —What’s Simon’s father’s job
—He is a .
(2) —Where does Simon’s mother work
—She works in a .
(3) —What can Simon do for his parents
—He can help with different chores. He can the floor. He can out the trash. He can the clothes.
12.阅读短文,选择正确的答案。
(1) What does the word “vet” mean ( )
A.厨师 B.牙医 C. 兽医
(2) What is the best title ( )
A.My parents B.My family C. My weekend
阅读短文,完成下列任务。
My name is Lily. My mother is a farmer. She works on a farm. My father is an office worker. He works in an office. I am a student. I study in a school. I love my parents. They are busy but happy every day. I often help them do some chores. I can sweep the floor and clean the room.
13.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Lily’s mother is an office worker. ( )
(2) Lily is a student. ( )
14.根据短文内容,回答问题。
(1) What’s Lily’s father’s job
(2) What can Lily do for her parents
看看世界上不同城市的小朋友不同时间正在做什么,并完成下列任务。
City: London Time:12:00 Who: Lily and her parents
City: New York Time: ______ Who: John and his mum
City: Beijing Time: ______ Who: Mary
15.根据图片,选择正确的选项填在横线上。
A.4:30 p. m. B.7:00 a. m. C. 10:00 p. m.
16.根据图表,判断句子正(T)误(F).
(1) Lily and her parents are in the bedroom (卧室) now. ( )
(2) Mary should (应该) go to bed now. ( )
一航进入外国语小学后被他们的文化墙所吸引,下面是本期学生光荣榜,我们一起去看看吧!请认真阅读短文并完成以下两个任务。
Honor Board (光荣榜)
17.请根据短文内容给下列各小题选出合适的答案。
(1) The weather in Australia is ________. ( )
A.cool B.hot C. warm
(2) Sarah goes to school at ________ a.m. ( )
A.8:00 B.7:30 C. 9:30
(3) What’s Sarah’s favourite class ( )
A.The PE class B.The art class C. The music class
18.根据短文内容,判断下列两题的正(T)误(F)。
(1) Sarah gets up at 7 o’ clock. ( )
(2) Sarah can’t swim outside in Australia. ( )
Tom和Kathy的妈妈有事外出,并给他们留下了便条。请读一读这两张便条,完成下列各题。
Tom, I will go to Shanghai for two days. Please help me do some chores. Please clean the room and look after your baby brother. Mum Kathy, Please help do the chores for Mum. Please sweep the floor and take out the rubbish. And remember (记得) to make a gift for your dad. Mum
19.阅读便条,并在表格相应的位置打“√”。
Tom Kathy
clean the room
sweep the floor
look after the baby
take out the rubbish
20.阅读便条,选择正确的选项。
(1) Kathy needs to make a gift for her _____. ( )
A.mother B.father
(2) 画线短语的中文意思是“_____”。 ( )
A.看电视 B.倒垃圾
任务型阅读。
Today is Saturday. The family members are all at home. Cindy’s grandma wears a blue T-shirt. She reads a story book after breakfast. Cindy’s mother wears orange trousers. She washes clothes. Cindy’s father wears a black shirt. He plays the piano. Where is Cindy Oh, she’s behind the door. What does Cindy wear She wears brown shorts. She and her little brother are playing with toys. Oh, her little brother wears red shoes. They have no homework on Saturday. They are happy.
21.根据短文内容,连线并涂色。
22.根据短文内容,补全句子。
(1) Cindy’s grandma reads a book after breakfast.
(2) Cindy’s plays the piano.
(3) Cindy is the door.
(4) Cindy and her little brother have no homework on .
Jack是一个摄影爱好者,看看他在奶奶家的拍摄过程,完成下列各题。
Jack takes his new camera(照相机) to his grandma’s home.
His cousins are playing football. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera.
Uncle Tom is cooking fish in the kitchen. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera.
Grandma is reading books at the table in the bedroom. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera. Grandma is happy.
Aunt Alice is cleaning the windows. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera.
Where are Jack’s mum and dad Look! They’re cleaning Grandma’s car. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera.
23.判断正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
Jack’s father is cleaning his car. ( )
24.选择正确的答案。
(1) How many photos does Jack take ( )
A.Six.
B.Seven.
C. Five.
(2) Where is Jack’s grandma ( )
A.In the kitchen.
B.In the bedroom.
C. In the car.
(3) Who’s Uncle Tom ( )
A. B. C.
(3) How are Jack’s family ( )
A.They are nice.
B.They are sad.
C. They are unkind.
在学校,Tom是老师眼中的“模范生”,而他在家中却像变了一个人。请阅读短文,完成下列任务。
Tom is a good student at school. He always helps the teachers and follows the school rules. His teachers like him very much. But he is not a good boy at home. He often makes a mess(杂乱) in his room. He doesn’t like to help his mother clean up the plates. He usually plays computer games all night at the weekend. He goes to bed very late and reads in bed. His mother is worried(担心的) about him and she makes some family rules for him.
25.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Tom is a helpful student at school. ( )
(2) Tom’s teachers don’t like him because he is not a good boy. ( )
(3) Tom’s room is not clean. ( )
(4) Tom plays computer games every day. ( )
(5) Tom’s teachers ask his mother to make some family rules for him. ( )
26.妈妈为Tom制定了一些家规,请帮她补全表格。
Family rules
should shouldn’t
·keep the room ·help to the plates · early ·make a mess in the · play computer games all night at the weekend · in bed
学校正举办“我是天气预报员”演讲比赛,下面是Chenchen写的天气预报稿。读一读,完成下列各题。
Good morning. This is the weather report.
It’s rainy in Shanghai. You must take your raincoat (雨衣) or umbrella (伞). It’s cold and cloudy in Beijing. Put on your boots, please. It’s snowy in Harbin. You can play in the snow. It’s sunny and warm in Hong Kong. You can play football. It’s cool and windy in Lhasa. You can fly kites there. It’s foggy in Nanning. You can read stories at home.
Thank you!
27.根据天气预报告内容,补全表格。
Weather Report
Place Shanghai Harbin Hong Kong Nanning
Weather cold and cloudy cool and windy
28.根据天气预报内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) If (如果) you are in Harbin, you can go skiing. ( )
(2) You can play football in Nanning. ( )
29.按要求完成下列各题。
(1) 对文中画线部分进行提问。
(2) 联系上下文,方框中单词的汉语意思是“ ”。
A.裤子 B.凉鞋 C. 靴子
Jack在旅途中认识了一位特殊的好朋友Anna。阅读Anna的旅行历程,完成下列各题。
30.根据Anna的旅行历程,将图片放到相应的文段中。
I’m Anna. I’m a little dandelion (蒲公英). I want to find a good place to grow up. Please come with me to see the world.
Now, I’m in the Netherlands. It’s often windy. I don’t like it. Let’s go to the next place.
Wow, it’s -52℃. It’s cold and snowy. I don’t like the Arctic. Let’s go to the next place.
I’m in North Africa. It’s 45℃ . It’s too hot. It seldom (很少) rains. I can’t stay here. Let’s go to the next place.
Look! It’s a beautiful city. It’s warm and sunny. I like the weather. There are many springs (泉) here. I want to live here.
A. B. C. D.
31.根据Anna的旅行历程,完成句子。
(1) It’s in the Netherlands.
(2) It’s and in the Arctic.
(3) It’s in North Africa.
(4) The little dandelion likes and weather.
Tutu看到了微信群里好朋友们发的消息。根据聊天记录,完成下列各题。
Tutu’s friends are in different cities. They often chat (聊天) on WeChat.
Tom: It’s cool and cloudy in Beijing. I can play football with my friends.
Jim: It’s hot and sunny in Hainan. I want to go swimming with my parents.
Polly: It’s cool and rainy in Qingdao. I stay at home and watch TV.
Lili: It’s warm and windy in Shanghai. It’s a good time to fly kites.
Susu: It’s cold and snowy in Mohe. I can play in the snow and make a snowman (雪人).
32.根据聊天记录,选择正确答案。
(1) Jim and his parents want to ______. ( )
A.play football B.go swimming C. stay at home
(2) How’s the weather in Qingdao ( )
A.It’s hot and sunny. B.It’s cool and rainy. C. It’s warm and windy.
(3) What can Lili do on a windy day ( )
A.She can swim. B.She can watch TV. C. She can fly kites.
(4) Susu can ______ and ______ on snowy days. ( )
A.climb the hill; fly kites B.make a snowman; play in the snow C. go to the library; play football
33.根据聊天记录,补全句子。
(1) Tom can on a cloudy day.
(2) Polly has to stay at home on a day.
(3) It’s cool and cloudy in Beijing and it’s in Shanghai.
小熊Bobo跟大家分享了它最近读到的一篇短文。阅读短文,补全下列句子。
Everything begins to grow in spring. Trees begin to turn green. Flowers are ready to come out. Summer comes after spring. It’s hot. People try to find a cool place. They go swimming in pools (游泳池), lakes and rivers. Autumn is the harvest (收获) season. It’s cool. Farmers are busy. It’s cold in winter. It often snows and snow makes children happy.
34.Trees begin to turn green in .
35.People try to find a cool place in .
36.In autumn, it gets c . Farmers are b .
37. in winter makes children happy.
玩完游戏后,Chenchen看到外面天气不错,提议出去玩。阅读对话,完成下列各题。
38.选择正确的选项,补全对话。
A.What time is it B.It’s too windy. C. Put on your jacket. D.We can go and fly kites. E. Let's go after lunch.
Chenchen: Youyou, it’s sunny and warm today.
Youyou: Great.
Chenchen: It’s 11:30 now.
Youyou: Oh, it’s time for lunch.
Chenchen: OK.
After lunch...
Chenchen: Oh, no! We can’t fly kites.
Youyou: Let’s go to the library.
Chenchen: OK. I like reading books.
Youyou: It’s cold now.
39.根据对话内容,给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
你对不同城市的不同季节了解多少呢?请阅读下面的材料,完成下列各题。
(1)____________ I’m Jack. Mary, Tom and Frank are my friends. They are from different cities. I live in Harbin. Winter here is very cold. I wear warm coats, scarves (围巾) and gloves. I play in the snow and make a snowman. (2)____________ I’m Mary. I live in Haikou. I like summer here. I can wear my new dresses and T-shirts. I can eat seafood and ice cream. We swim in the sea and play on the beach (沙滩)。
(3)____________ Hello, I’m Tom. I live in Hangzhou. I like spring here. It’s warm and windy. I can see beautiful flowers and enjoy the fresh air. I can fly a kite with my friends and take a walk with my parents. (4)____________ I’m Frank. I live in Beijing. It’s cool and windy in autumn. The sky is blue and the leaves turn (变成) yellow and red. I wear my sweaters and shirts. The Mid-Autumn Festival is in autumn. I can enjoy the mooncakes.
40.根据材料,给上面的内容配图,把选项写在横线上。
A. B. C. D.(1)
(2)
(3)
(4)
41.阅读上述材料,判断句子正(T)误(F).
(1) Jack lives in Harbin. Winter there is very cold. ( )
(2) Jack wears sweaters and T-shirts in Harbin in winter. ( )
(3) Mary likes winter in Haikou. ( )
(4) Tom can see beautiful flowers and enjoy the fresh air in spring. ( )
(5) The sky is blue and the leaves turn yellow and red in summer in Beijing. ( )
(6) In autumn, Frank can enjoy the mooncakes. ( )
42.写一写你喜欢的季节、相应的气候、穿的衣服以及可以做的事情。
I like . It’s . I wear . I can .
希希听到了火车上播报的天气预报,根据材料,完成下列任务。
Hello, everyone. Here is the weather report. It’s cloudy and cool in Shanghai today. In Hangzhou, it is sunny and warm. It’s also sunny in Qingdao, but it’s cold. It is rainy and cold in Beijing. It is windy but hot in Guangzhou.
Xixi: Mum, listen to the weather report!
Mum: It’s sunny and warm in our city(城市) today.
Xixi: That’s great!
43.选择与城市对应的天气,将选项填在横线上。
A. B. C. D.
City Shanghai Qingdao Beijing Guangzhou
Weather (1) (2) (3) (4)
44.根据材料,选择正确答案。
Xixi lives in _______. ( )
A.Shanghai B.Hangzhou C. Qingdao
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.Amy Sam Lingling and Daming 2.C C
【导语】本文主要是学校小记者Daming的报道。
1.由文中“Amy can run very fast. She is the winner in the short running race.”可知Amy参加了跑步项目,故答案为Amy。
由文中“Sam takes part in (参加) the long jump. He can jump far.” 可知Sam参与的是跳远项目,故答案为Sam。
由文中“Lingling and I can play football well. We take part in the football match.”,且开头提到“I’m Daming”,即作者是Daming,故答案为Lingling and Daming。
2.(1) 句意:今天是_____。A儿童节。B母亲节。C运动日。由文中“Today is Sports Day.” 可知今天是运动日。故选C。
(2) 句意:在这篇文章里提到了几个孩子?A四个。B五个。C六个。逐一梳理文中提及的孩子:Daming (我)、Amy、Sam、Lingling、Huahua、Yuanyuan,共六人。故选C。
3.B C A C 4.My favourite sport is basketball.(答案不唯一)
【导语】本文讲了轮滑俱乐部。
3.(1)句意:轮滑俱乐部周二几点开始活动?A在上午10点。B在下午4点。C在凌晨4点。根据“From Monday to Friday: 4:00 p.m.-5:00 p.m.”,可知在下午4点开始,故选B。
(2)句意:汤姆5岁。他能加入轮滑俱乐部吗?根据“Students at the age of 4-6”,可知能加入,故选C。
(3)句意:汤姆想学习如何向左转弯,他应该选择哪个班级?A2级班。B1级班。C3级班。根据“2-level class: Do roller blading on the playground. Learn to turn left / right.”,可知应选择2级班,故选A。
(4)句意:当轮滑时,你必须遵守哪一项规则?A不要在教室里说话。B不要穿你的旧衣服。C不要忘记佩戴头盔或护具。根据“Wear your helmet and pads so that you are safe.”,可知不要忘记佩戴头盔或护具,故选C。
4.句意:你最喜欢的运动是什么?本题要求结合自身实际回答问题,答语可为:我最喜欢的运动是篮球运动。篮球运动basketball,故答案为My favourite sport is basketball.(答案不唯一)
5.F F T 6.She can play ping-pong and volleyball, and she can jump high. No, he doesn’t.
【导语】本文讲了莉莉和汤姆喜欢运动。
5.(1)句意:莉莉会打乒乓球和篮球。根据“I can play ping-pong and volleyball.”,可知莉莉会打乒乓球和排球,故答案为F。
(2)句意:莉莉每天能跳得很远。根据“I can jump high, but I can’t jump far.”,可知Lily能跳得高,但跳不远,故答案为F。
(3)句意:汤姆喜欢跑步和篮球。根据“My friend Tom likes running. He can run very far. He doesn’t like volleyball, but he likes basketball.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
6.(1)句意:莉莉会做什么?根据“I can play ping-pong and volleyball. I play ping-pong every day after school. I can jump high, but I can’t jump far.”,可知莉莉会打乒乓球,排球,能跳得高,故答案为She can play ping-pong and volleyball, and she can jump high.
(2)句意:汤姆喜欢排球吗?根据“He doesn’t like volleyball, but he likes basketball.”,可知汤姆不喜欢排球,答语为否定回答,故答案为No, he doesn’t.
7.A B A B 8.My favourite sport is swimming.
【导语】本文讲了足球比赛。
7.(1)句意:______是汤姆最喜欢的运动。A足球,B篮球,C排球,根据“Our favourite sport is football.”,可知足球是汤姆最喜欢的运动,故选A。
(2)句意:他们怎么去体育馆?A坐公共汽车。B开车。C骑自行车。根据“After dinner, we go to watch the game. My father drives us there.”,可知他们开车去体育馆,故选B。
(3)句意:他们支付多少钱?根据“My parents and I like sports very much. An adult ticket(成人票) is 160 yuan. A student ticket is 80 yuan.”,可知他们支付400元,故选A。
(4)句意:比赛后,汤姆______。A累的,B很累但高兴,C高兴的,根据“After the game, we are tired(累的) but happy.”,可知比赛后,汤姆很累但高兴,故选B。
8.句意:你最喜欢的运动是什么?题干要求根据实际情况回答,答语可为:我最喜欢的运动是游泳。故答案为My favourite sport is swimming.
9. 10.A B B
【导语】本文主要讲述了运动会的情景。
9.句意:琳达_________根据“Linda and Lucy are running.”可知琳达在跑步,第五幅图片是跑步,故连第五幅图。
句意:缇娜________根据“Sara and Tina are playing basketball.”可知缇娜在打篮球,第一幅图是打篮球,故连第一幅图。
句意:强强________根据“Dongdong and Qiangqiang are doing the high jump.”可知强强在跳高,第四幅图是跳高,故连第四幅图。
句意:鹏鹏_______根据“Pengpeng is playing table tennis.”可知鹏鹏在打乒乓球,第三幅图是打乒乓球,故连第三幅图。
句意:婷婷________根据“Where is Tingting Look! She is playing football with her good friends.”可知婷婷在踢足球,第二幅图是踢足球,故连第二幅图。
故答案为。
10.(1)句意:_______学生参加了比赛。A一些,B所有,C大部分。根据“Some students are having matches.”可知一些学生参加了比赛,故选A。
(2)句意:强强跳得_______。A更低的,B更高的,C更快的。根据“Qiangqiang jumps higher.”可知强强跳得更高,故选B。
(3)句意:谁跑得很快?A露西。B琳达。C萨拉。根据“Linda can run very fast.”可知琳达跑得很快,故选B。
11.worker pet shop sweep take out wash 12.C B
【导语】本文介绍了西蒙的父母和西蒙在家做的事情。
11.(1)句意:—西蒙爸爸的工作是什么?—他是一名_______。根据“My father is a worker.”,可知是一名工人,故答案为worker。
(2)句意:—西蒙妈妈在哪工作?—她在_______工作。根据“My mother is a vet. She works in a pet shop.”,可知在宠物店工作,故答案为pet shop。
(3)句意:—西蒙能为他的父母做什么?—他能帮忙做各种家务。他能扫地。他能倒垃圾。他能洗衣服。根据“Sometimes I sweep the floor after dinner. Sometimes I take out the trash. On weekends, I even wash the clothes.”,可知他能扫地,能倒垃圾,能洗衣服,故答案为sweep,take out,wash。
12.(1)句意:单词“vet”的意思是什么?根据短文语境,可知意思是兽医,故选C。
(2)句意:最好的标题是什么?A我的父母,B我的家庭,C我的周末,全文围绕家庭成员的职业和家庭生活展开,其他选项范围过窄,故选B。
13.F T 14.He is an office worker. She can sweep the floor and clean the room.
【导语】本文讲了莉莉一家人和莉莉能为父母做的。
13.(1)句意:莉莉的妈妈是一名办公室职员。根据“My mother is a farmer.”,可知妈妈是农民,故答案为F。
(2)句意:莉莉是一名学生。根据“I am a student.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
14.(1)句意:莉莉爸爸的工作是什么?根据“My father is an office worker.”,可知时办公室职员,故答案为He is an office worker.
(2)句意:莉莉能为父母做什么?根据“I can sweep the floor and clean the room.”,可知能扫地和打扫房间,故答案为She can sweep the floor and clean the room.
15.BC 16.F T
【导语】表格呈现不同城市(伦敦、纽约、北京)的小朋友在对应时间的活动场景。
15.根据图片和所给信息,可知纽约的图片是约翰起床的场景,对应早上7点,故纽约时间填B。
根据图片和所给信息,可知北京的图片是玛丽在晚上读书的场景,对应晚上10点,故北京时间填C。
16.(1)句意:现在莉莉和她的父母在卧室里。根据图片和所给信息,可知莉莉和父母在吃饭,题干与短文不符,故答案为F。
(2)句意:玛丽现在应该去睡觉。根据图片和所给信息,可知玛丽在晚上10点读书,这个时间应该去睡觉,题干与短文相符,故答案为T。
17.C B A 18.T F
【导语】本文主要介绍萨拉的荣誉和其日常生活情况。
17.(1)句意:澳大利亚的天气是____。A凉爽的,B热的,C温暖的。根据“It’s warm in Australia.”可知是温暖的,故选C。
(2)句意:萨拉上午_____去上学。根据“I go to school at 7:30 a.m.”可知是上午七点半,故选B。
(3)句意:萨拉最喜欢的课程是什么?A体育课。B美术课。C音乐课。根据“PE class is my favourite class.”可知最喜欢体育,故选A。
18.(1)句意:萨拉在七点起床。根据“I get up at 7 o’ clock.”可知是七点起床,故答案为T。
(2)句意:萨拉不能在澳大利亚户外游泳。根据“I can swim outside.”可知可以在外面游泳,故答案为F。
19.
Tom Kathy
clean the room √
sweep the floor √
look after the baby √
take out the rubbish √
20.B B
【导语】本文主要介绍了汤姆和凯西妈妈给他们留下的便条信息。
19.根据“Please clean the room and look after your baby brother.”,可知汤姆需要做的事情是帮妈妈打扫房间,照看小弟弟。
根据“Please sweep the floor and take out the rubbish.”,可知凯西需要做的事情是帮妈妈扫地,并倒掉垃圾。故答案为:
Tom Kathy
clean the room √
sweep the floor √
look after the baby √
take out the rubbish √
20.(1)根据“And remember (记得) to make a gift for your dad.”,可知凯西需要记得给爸爸做一份礼物。father爸爸,故答案为B。
(2)根据“Please sweep the floor and take out the rubbish.”,可知凯西需要扫地,并把垃圾倒掉,take out the rubbish倒垃圾,故答案为B。
21.
(1)b,涂蓝色;(2)e,涂黑色;(3)a,涂橙色;(4)c,涂棕色;(5)d,涂红色 22.story father behind Saturday
【导语】本文讲了辛迪一家周六做的事情及穿着打扮。
21.(1)根据“Cindy’s grandma wears a blue T-shirt.”,可知奶奶穿着蓝色的T恤,故答案为b,涂蓝色。
(2)根据“Cindy’s father wears a black shirt.”,可知爸爸穿着黑色的衬衫,故答案为e,涂黑色。
(3)根据“Cindy’s mother wears orange trousers.”,可知爸爸穿着橙色的裤子,故答案为a,涂橙色。
(4)根据“What does Cindy wear She wears brown shorts.”,可知辛迪穿着棕色的短裤,故答案为c,涂棕色。
(5)根据“Oh, her little brother wears red shoes.”,可知弟弟穿着红色的鞋,故答案为d,涂红色。
22.(1)句意:辛迪的奶奶早饭后读一本_______。根据“Cindy’s grandma wears a blue T-shirt. She reads a story book after breakfast.”,可知读故事书,故答案为story。
(2)句意:辛迪的_____弹钢琴。根据“Cindy’s father wears a black shirt. He plays the piano.”,可知是爸爸,故答案为father。
(3)句意:辛迪在门______。根据“Where is Cindy Oh, she’s behind the door.”,可知辛迪在门后,故答案为behind。
(4)句意:辛迪和弟弟_____没有作业。根据“They have no homework on Saturday.”,可知周六没作业,故答案为Saturday。
23.F 24.C B C A
【导语】本文主要写了杰克给家人拍照的事情。
23.句意:杰克的爸爸正在洗他的车。根据文中句子“They’re cleaning Grandma’s car.”可知杰克的爸爸妈妈正在洗奶奶的车,故答案为F。
24.(1)句意:杰克拍了多少照片?A六张。B七张。C五张。根据文中内容可知杰克给“His cousins、Uncle Tom、Grandma、Aunt Alice、Jack’s mum and dad”一共拍了五张照片,故选C。
(2)句意:杰克的奶奶在哪里?A在厨房。B在卧室。C在汽车里。根据文中句子“Grandma is reading books at the table in the bedroom.”可知奶奶在卧室里,故选B。
(3)句意:汤姆叔叔是谁?根据文中句子“Uncle Tom is cooking fish in the kitchen.”可知汤姆叔叔正在厨房里做鱼,所以C选项符合,故选C。
(4)句意:杰克的家人怎么样?A他们是好的。B他们是伤心的。C他们是不和蔼的。根据文中内容可知,家人们都在做自己的事情,并且很配合Jack拍照,奶奶也很开心,所以他们都很好,故选A。
25.T F T F F 26.clean/tidy clean up go to bed room read
【导语】本文介绍了Tom在学校和家中的不同表现,他在学校是模范生,但在家却行为不端,导致母亲制定家规。
25.(1)句意:Tom在学校是个乐于助人的学生。根据“He always helps the teachers and follows the school rules.”可知他在学校经常帮助老师,故答案为T。
(2)句意:Tom的老师不喜欢他,因为他在家不是个好孩子。根据“His teachers like him very much.”可知老师很喜欢他,故答案为F。
(3)句意:Tom的房间不整洁。根据“He often makes a mess in his room.”可知他的房间很乱,故答案为T。
(4)句意:Tom每天都玩电脑游戏。根据“He usually plays computer games all night at the weekend.”可知他只在周末玩,并非每天,故答案为F。
(5)句意:Tom的老师让他的母亲为他制定一些家规。根据“His mother is worried about him and she makes some family rules for him.”可知是母亲主动制定的,而非老师要求,故答案为F。
26.(1)句意:保持房间干净/整洁。根据句意可知是应该保持房间干净或整洁,clean干净的,tidy整洁的,故答案为clean/tidy。
(2)句意:帮助清理盘子。根据句意可知是应该帮助清理盘子,clean up清理,故答案为clean up。
(3)句意:早睡。根据句意可知是应该早睡,go to bed睡觉,故答案为go to bed。
(4)句意:把房间弄得一团糟。根据句意可知是不要把房间弄得一团糟,room房间,故答案为room。
(5)句意:周末整晚玩电脑游戏,在床上看书。根据句意可知是周末不要整晚玩电脑游戏,不要在床上看书,read阅读,故答案为read。
27.Beijing Lhasa rainy snowy sunny and warm foggy 28.T F 29.What’s the weather like in Shanghai 或 How’s the weather in Shanghai C
【导语】本文是Chenchen写的天气预报稿。
27.① 根据下格中“cold and cloudy”,结合文中“It’s cold and cloudy in Beijing.” 可知是北京,故答案为Beijing。
② 根据下格中“cool and windy”,结合文中“It’s cool and windy in Lhasa.” 可知是拉萨,故答案为Lhasa。
③ 根据上格中“Shanghai”,结合文中“It’s rainy in Shanghai.” 可知上海是有雨的,故答案为rainy。
④ 根据上格中“Harbin”,结合文中“It’s snowy in Harbin.” 可知哈尔滨是有雪的,故答案为snowy。
⑤ 根据上格中“Hong Kong”,结合文中“It’s sunny and warm in Hong Kong.” 可知香港是晴朗且温暖的,故答案为sunny and warm。
⑥ 根据上格中“Nanning”,结合文中“It’s foggy in Nanning.” 可知南宁是有雾的,故答案为foggy。
28.(1) 句意:如果你在哈尔滨,你能去溜冰。由文中“It’s snowy in Harbin. You can play in the snow.” 可知哈尔滨有雪,可以溜冰,故答案为T。
(2) 句意:你可以在南宁踢足球。由文中“It’s foggy in Nanning. You can read stories at home.” 可知南宁有雾,能在家读故事,故答案为F。
29.(1) 句意:在上海有雨。题目要求对文中画线部分进行提问,根据划线部分rainy可知是对天气提问,询问天气句型:What’s the weather like… / How’s the weather… 故答案为What’s the weather like in Shanghai 或 How’s the weather in Shanghai
(2) 方框中的单词boots 意为靴子,故选C。
30.C D B A 31.windy cold snowy hot warm sunny
【导语】本文主要是Anna的旅行历程。
30.句意:现在,我在荷兰。经常刮风。我不喜欢它。我们去下一个地方吧。根据内容可知是在荷兰,选项C中的风车是荷兰的标志,故选C。
句意:哇,零下52度。天气又冷又下雪。我不喜欢北极。我们去下一个地方吧。根据内容可知是北极,选项D中是北极熊,在北极,故选D。
句意:我在北非。摄氏45度。天气太热了。很少下雨。我不能待在这里。我们去下一个地方吧。根据内容可知是在北非,选项B中是沙漠,北非多沙漠,故选B。
句意:看!这是一个美丽的城市。天气暖和,阳光明媚。我喜欢这里的天气。这里有许多泉水。我想住在这里。根据内容可知是一个有很多泉水的城市,选项A中显示的是暖和且多水的城市,故选A。
31.(1) 句意:在荷兰天气是_____。由文中“It’s often windy.” 可知荷兰是有风的。故答案为windy。
(2) 句意:在北极天气是_____和_____的。由文中“It’s cold and snowy.” 可知北极又冷又下雪。故答案为cold;snowy。
(3) 句意:在北非天气是_____。由文中“It’s too hot.” 可知北非是炎热的。故答案为hot。
(4) 句意:小蒲公英喜欢_____和_____的天气。由文中“It’s warm and sunny. I like the weather.” 可知小蒲公英喜欢的天气是温暖且又阳光的。故答案为warm;sunny。
32.B B C B 33.play football cool and rainy warm and windy
【导语】本文主要是Tutu和微信群里里好朋友们的聊天记录。
32.(1) 句意:吉姆和他的父母想要_____。A踢足球,B去游泳,C待在家里。由文中“I want to go swimming with my parents.” 可知吉姆和父母要去游泳,故选B。
(2) 句意:青岛的天气怎么样?A天气炎热,阳光明媚。B天气凉爽多雨。C天气暖和,有风。由文中“It’s cool and rainy in Qingdao.” 可知青岛凉爽多雨。故选B。
(3) 句意:莉莉在刮风的日子里能做什么?A她能游泳。B她能看电视。C她能放风筝。由文中“It’s a good time to fly kites.” 可知莉莉在刮风的日子里能放风筝。故选C。
(4) 句意:苏苏在下雪天能_____和_____。A爬山,放风筝;B堆雪人,在雪里玩;C去图书馆,踢足球。由文中“I can play in the snow and make a snowman (雪人).” 可知苏苏在下雪天能在雪里玩并堆雪人。故选B。
33.(1) 句意:汤姆在多云的天气里能_____。由文中“I can play football with my friends.” 可知汤姆能踢足球。故答案为play football。
(2) 句意:波利在_____的天气里不得不待在家里。由文中“It’s cool and rainy in Qingdao.” 可知是在凉爽多雨的天气里波利不得不待在家里。故答案为cool and rainy。
(3) 句意:北京凉爽多云,上海______。由文中“It’s warm and windy in Shanghai.” 可知上海暖和且有风。故答案为warm and windy。
34.spring 35.summer 36.cool/ool busy/usy 37.Snow
【导语】本文通过描述春夏秋冬四个季节的典型特征,展现了自然变化与人类活动的关联。
34.句意:树木在______开始变绿。根据“Everything begins to grow in spring. Trees begin to turn green.”可知万物在春天开始生长,树木开始变绿,故答案为spring。
35.句意:人们在______试图寻找凉爽的地方。根据“Summer comes after spring. It’s hot. People try to find a cool place.”可知夏天炎热,人们会去寻找凉爽的地方,故答案为summer。
36.句意:在秋天,天气变得______。农民们很______。根据“Autumn is the harvest season. It’s cool.”可知秋天天气凉爽,故第一空填cool。根据“Farmers are busy.”可知农民在秋天很忙,故第二空填busy。故答案为cool;busy。
37.句意:______在冬天让孩子们开心。根据“It often snows and snow makes children happy.”可知是下雪让孩子们开心,故答案为Snow。
38.D A E B C 39.2 1 3 5 4
【导语】 本文介绍了关于晨晨和优优计划放风筝,却因天气变化改为去图书馆的对话。
38.下句说:太棒了。可知上句是提出活动建议,选项D“我们可以去放风筝。”符合语境,故选D。
下句说:现在是11:30。可知上句是询问时间,选项A“现在几点了?”符合语境,故选A。
下句说:午饭后……可知上句是建议午饭后出发,选项E“我们午饭后去吧。”符合语境,故选E。
下句说:我们不能放风筝了。可知上句是说明天气变差,选项B“风太大了。”符合语境,故选B。
下句说:现在变冷了。可知上句是提醒穿衣,选项C“穿上你的夹克。”符合语境,故选C。
39.根据“Youyou, it’s sunny and warm today.”可知天气是晴朗的,对应第2幅图,故排第1;
根据“Oh, it’s time for lunch. ”可知是吃午餐的时间,对应第1幅图,故排第2;
根据“It’s too windy.”可知天气是刮大风的,对应第3幅图,故排第3;
根据“We can’t fly kites.”以及“Let’s go to the library.”可知不能放风筝,可以去图书馆,对应第5幅图,故排第4;
根据“Put on your jacket.”可知是穿上夹克,对应第4幅图,故排第5;
故答案为21354。
40.B D A C 41.T F F T F T 42.summer hot and sunny dresses and T-shirts swim in the pool
【导语】这是一篇讲述喜欢天气的文章。
40.第一空,Jack的描述里提到Winter here is very cold. I wear warm coats, scarves and gloves. I play in the snow and make a snowman.这里的冬天非常冷。我穿暖和的外套、围巾和手套。我在雪地里玩,堆雪人,图片C展示了堆雪人的场景,故第一空选C。
第二空,Mary的描述里提到I can swim in the sea and play on the beach.我可以在海里游泳,在沙滩上玩耍,图片A呈现了海边的景象,故第二空选A。
第三空,Tom的描述里提到I can fly a kite with my friends and take a walk with my parents.我可以和朋友们放风筝,和父母一起散步,图片D有放风筝的元素,故第三空选D。
第四空,Frank的描述里提到The sky is blue and the leaves turn yellow and red.天空是蓝色的,树叶变成黄色和红色,图片B展现了树叶变色的秋景,第四空选B。
41.第一空,材料中明确提到I'm Jack. I live in Harbin. Winter here is very cold.所以该句表述正确,答案为T。
第二空,材料里Jack在哈尔滨冬天穿的是warm coats, scarves and gloves,不是sweaters and T-shirts,该句表述错误,答案为F。
第三空,材料中Mary说的是I like summer here.这里的夏天,不是冬天,该句表述错误,答案为F。
第四空,材料中Tom所在的杭州,他描述的是喜欢春天,能看到漂亮的花、享受新鲜空气,该句表述正确,答案为T。
第五空,材料中Frank说的是北京秋天the sky is blue and the leaves turn yellow and red,不是夏天,该句表述错误,答案为F。
第六空,材料中提到The Mid - Autumn Festival is in autumn. I can enjoy the mooncakes.所以该句表述正确,答案为T。
42.本题考查语言表达,需根据自身喜好描述喜欢的季节及相关内容。示例:I like summer. It's hot and sunny. I wear dresses and T-shirts. I can swim in the pool.
43.C A B D 44.B
【导语】本文讲了天气预报。
43.(1)根据“It’s cloudy and cool in Shanghai today.”,可知上海多云,故选C。
(2)根据“It’s also sunny in Qingdao, but it’s cold.”,可知青岛晴朗,故选A。
(3)根据“It is rainy and cold in Beijing.”,可知北京有雨,故选B。
(4)根据“It is windy but hot in Guangzhou.”,可知广州有风,故选D。
44.句意:希希住在______。A上海,B杭州,C青岛,根据“In Hangzhou, it is sunny and warm. It’s sunny and warm in our city(城市) today.”,可知希希住在杭州,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)