/ 让教学更有效
【核心考点集训】2025秋人教版英语九年级上册期中复习
期中考前必做卷一
一、语法选择
The Mid-Autumn Festival is one of the most important festivals in China. Last year, I had a chance to spend it with my friend’s family who live in 1 small town in Jiangsu Province.
When I arrived, my friend’s family 2 mango yogurt mooncakes in the kitchen. Later, my friend showed me around the town’s 2025 Mid-Autumn exhibition. It was 3 than any other trip I had had.
On the evening of the festival, I enjoyed having a big meal 4 my friend’s family. We talked about Unit 2 festival stories and tried to say them in English. As I was not good at spoken English, I felt a little nervous, but the time seemed 5 quickly.
The next morning, my friend took me to a “Mooncake & English” workshop. After 6 lunch, we learned to make 3D-printed mooncakes and write short English sentences about them. The teacher said 7 this was a good way to link Unit 1 writing with Unit 2 culture.
Before I left, my friend gave me a “Word Link” app membership card. He said it meant 8 for my English learning. 9 wonderful the Mid-Autumn Festival was! I will never forget this experience, and I plan to use the app to learn more 10 festival words.
1.A.a B.an C.the
2.A.make B.were making C.will make
3.A.exciting B.more exciting C.the most exciting
4.A.with B.for C.to
5.A.pass B.to pass C.passing
6.A.have B.had C.having
7.A.that B.if C.when
8.A.luck B.lucky C.luckily
9.A.What B.What a C.How
10.A.Unit 1 B.Unit 2 C.Unit 3
二、完形填空
It’s interesting to visit another country, but there are some problems when we don’t know the 11 very well. It may be 12 to talk with the people there. We may not know how to use the telephone in the country we are visiting. We may not know how to buy the 13 we need. In a 14 country we might not know where to eat or what to order in a 15 . It isn’t easy to decide how 16 to tip waiters or taxi drivers. When we need help, we might not know how to ask for help. It is not pleasant to have an experience 17 that. 18 a short time, however, we learn what to do and what to 19 . We learn to enjoy life in another country, and we may be 20 to leave.
11.A.country B.words C.people D.language
12.A.happy B.easy C.tired D.difficult
13.A.something B.anything C.things D.shopping
14.A.new B.native C.known D.strange
15.A.hospital B.restaurant C.shop D.school
16.A.much B.soon C.many D.often
17.A.like B.with C.for D.as
18.A.In B.After C.Before D.For
19.A.say B.tell C.talk D.speak
20.A.glad B.sorry C.interested D.worried
三、阅读理解
A
Question: What is an English corner Dear readers, I am Jim, a middle school student. I was asked to introduce something about the English corner, but I have no idea what an English corner is. Would you be kind enough to tell me how I could express it Thanks a lot.
Re: From a teacherAn English corner, to me, is a corner of a room or a building, where students meet to practice their English. The area is equipped with books, magazines, possibly a TV with DVDs or videos, maybe even a CD player to play music on, sofas, chairs, tables and reference materials, and a native English speaker would come every now and then.
Re: From WikipediaThe English corner means informal teaching in English held at schools and colleges in China. It is sometimes led by native Chinese teachers or less often by teachers who are native speakers of English. The emphasis of these activities is on improving the spoken English skills of the students.
21.Why does Jim have such a question
A.He was asked to buy some books for the English corner.
B.He was asked to make a speech for the English corner.
C.He was asked to tell a story for the English corner.
D.He was asked to introduce something about the English corner.
22.Who give (s) answers to Jim’ s question
A.A teacher and Wikipedia. B.Google.
C.Wikipedia. D.His teacher.
23.How does the teacher explain the English corner
A.By showing its popularity.
B.By introducing its location and equipment.
C.By introducing its members.
D.By showing its difference from other activities.
24.How does Wikipedia explain the English corner
A.To help people make friends with native English speakers.
B.To carry out formal teaching in English there.
C.To make people relax by reading books and magazines.
D.To help people improve spoken English.
25.You can find this passage in a __________.
A.storybook, B.newspaper C.cookbook D.guidebook
B
Can you live through the hot summer without an air conditioner Maybe your answer is “No!” But how did people in ancient China drive the heat away Hand fans were almost the only help.
China has been making hand fans for more than 3, 000 years. Hand fans came in different shapes, such as round and square. They were also made of different kinds of materials. The earliest form of fans was the feather fans in the Shang Dynasty. Cattail leaf fans (蒲扇) were cheap and easy to make and they were the most useful kind for everyone. Sandalwood fans (檀香扇) could send out a sweet smell.
Later, hand fans became far more than just something that could cool people down. They developed into artworks, in which round fans and folding fans were the most common.
Round fans were usually made of silk. They had beautiful embroidery (刺绣) on them. Women liked to use them. In ancient China, people often compared a woman’s deserted life to round fans, for fans are no longer needed when summer is over. Nalan Xingde once wrote, “If only life were as beautiful as when we first met, why should the autumn wind bother to pity deserted painted fans ”
★ . Because folding fans were usually made of paper and they could paint and write poems (诗词) on them. It was a way for them to show off their talents.
Today, Chinese people still use these fans. So the next time you use a fan, you may think of the stories behind it.
26.What can we know from paragraphs 2 and 3
A.Round fans were made of paper.
B.Sandalwood fans were very easy to make.
C.Cattail leaf fans were very popular with people.
D.Hand fans were only used to drive the heat away.
27.The underlined words “a woman’s deserted life” means the life ____________.
A.that was not needed any longer B.that was preferred by poets
C.that was free and colorful D.that was busy and hard
28.Why is the poem in paragraph 4 mentioned
A.It’s the most famous poem. B.It was written by Nalan Xingde.
C.It’s used to prove an opinion. D.It can show people’s love for fans.
29.Which of the following can be put in ★
A.The ancient women liked feather fans B.Folding fans were made in China
C.People used folding fans D.There were stories behind fans
30.The writer writes the passage to ____________.
A.introduce the use of hand fans B.tell about Chinese hand fans
C.ask people to buy hand fans D.show the importance of fans
C
Whether you’re thinking about what to make for breakfast or deciding what to wear in the morning, your brain makes over 35,000 decisions each day. But for some people, one simple decision can turn into several questions. When someone wants to take exercise, he may ask himself, “Do I want to work out today ” “Should I start now ” “Can I start later ” Then before he gets the answers, he doesn't have time to work out anymore. 31 Probably, he is experiencing decision fatigue (决策疲劳).
If you find you’re getting angry more often and having difficulty dealing with certain situations you normally wouldn’t, you may be experiencing decision fatigue. 32 For example, you feel upset
when you have to reply to some emails.
33 One of the best ways is to automate (使自动化) some of the choices you make each day. For example, you can wear the same types of clothes every day. And if you've got a nice breakfast you like and it's good for your health, you can stick with it.
Another way is to reduce the number of decisions you need to make. Ask someone to share some of the decision-making jobs so you don’t need to think about certain tasks. 34
All in all, remember to go easy on yourself. 35 Finally, you’ll feel much more relaxed about decision-making.
A.And he’ll feel very tired in the end.
B.This way can reduce what's on your mind.
C.There are many ways to reduce decision fatigue.
D.To avoid making decisions, you can plan your meals wisely.
E.Use these ways to reduce decision fatigue, one step at a time.
F.If you have trouble processing information, you may also be experiencing it.
四、选词填空
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空。每个词限用一次。
photo tell your exciting reported in advise place be because traveling
When May Day comes, it means that people will have several vacation days. Are you sorry for not traveling during the vacation this year If you stayed at home, I think you made a good choice. Why Because there were a lot of people in many 36 of interest in China. They 37 too crowded for the people to have a good time.
It was 38 that there were over 100,000 people on Mount Tai on May 1st, 2023. You couldn’t take photos for yourself or 39 friends. You even had no place to rest in. A friend of mine 40 me he could see nothing except lots of people on Mount Tai. “We couldn’t walk if the people 41 front of us didn’t walk.” he said. He showed me a 42 taken on Mount Tai. In the photo, I hardly found him, 43 there were so many people.
So some people 44 that we should just stay at home to avoid (避免) too many people. However, other people disagree with them. They think it’s 45 to go traveling. I love staying at home more than 46 . What’s your idea
五、翻译句子
47.事实上,一些旧物品可以勾起我们甜蜜的回忆。
, some old things can bring us back sweet memories.
48.明天我们是否举办运动会取决于天气。
Whether we will have a sports meeting tomorrow the weather.
49.即使下着大雨, 这些工人仍然在继续工作。
The workers still went on working, it was raining heavily.
50.作为学生,我们应该努力把所学和所见联系起来。
As students, we should try to what we learn what we see.
51.我们一定要把我们的校园变成一个美丽的花园。
We must our school a beautiful garden.
六、读写综合
A.回答问题
请阅读下面短文,根据所提供的信息,回答五个问题,要求所写答案语法正确、信息完整切题。
In the past, life used to be fun for teenagers. They had lots of interests and they used to spend their spare time on them, like seeing a good film, going for a picnic or listening to music. But for many young people, life is difficult now. Jobs are difficult to find. It’s hard to find a place to live in. Teachers say students have to work harder than they used to. They are less interested in how to spend their spare time and more interested in passing exams. They know that good exam results may help them get better jobs.
But teenagers often feel stressed because they have too much homework to do both at school and at home. They have lots of exams to take. They are so busy studying every day that they don’t have their own time to do what they are interested in. Now more and more teenagers are getting short-sighted (近视的) as they study too long every day. So they should think of ways to relax. They should make a plan for their studies and find time to relax as much as possible.
English Online made a survey on “The Ways for Students to Relax”. Here are the results.
Some people think that watching TV is good. Some believe that hanging out with friends is a good way. Others think the best way to relax is to do sports.
52.For many young people, how is life now
______________________________________________________
53.What do teachers say about students
______________________________________________________
54.Why do teenagers feel stressed
______________________________________________________
55.What is caused by studying too long every day
______________________________________________________
56.How many ways are mentioned for students to relax according to the survey
______________________________________________________
B.书面表达
假设你叫李明,你打算在某成长论坛上发帖,分享你初中阶段的成长经历。请你根据以下思维导图内容提示用英文写一篇短文。字词80左右。开头已给出,不计入总词数。
注意:可在思维导图内容提示的基础上适当拓展信息。
My Growing-up Experience
In the last few years, I have met some problems. I ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
一、
1.A 2.B 3.B 4.A 5.B 6.C 7.A 8.A 9.C 10.B
【导语】本文讲述了作者在江苏小镇与朋友一家共度中秋节的经历,包括制作月饼、参观展览、参加英语工作坊等,并表达了对这一文化体验的难忘之情。
1.句意:去年,我有机会与住在江苏省一个小镇的朋友一家共度中秋节。
a一个,不定冠词表泛指,用在辅音音素前;an一个,不定冠词表泛指,用在元音音素前;the定冠词,表特指。根据“small town”是首次提及且非特指,需用不定冠词,“small” 以辅音音素开头,所以用a修饰。故选A。
2.句意:当我到达时,朋友一家正在厨房制作芒果酸奶月饼。
make制作,原形;were making正在制作,过去进行时;will make将制作,一般将来时。根据“When I arrived”可知,此处表示过去某一时刻正在进行的动作,所以用过去进行时。故选B。
3.句意:这比我之前的任何一次旅行都更令人兴奋。
exciting令人兴奋的,原级;more exciting更令人兴奋的,比较级;the most exciting最令人兴奋的,最高级。根据“than any other trip”可知,此处用比较级。故选B。
4.句意:中秋节的晚上,我与朋友一家享用了一顿大餐。
with和……一起;for为了;to向,对。根据“enjoyed having a big meal...my friend’s family”可知,是和朋友一家一起享用。故选A。
5.句意:由于我英语口语不好,我感到有点紧张,但时间似乎过得很快。
pass经过,原形;to pass不定式;passing现在分词。根据“seemed”可知,此处考查seem to do sth“似乎做某事”。故选B。
6.句意:午饭后,我们学习了制作3D打印月饼,并写了一些关于月饼的英语短句。
have有,原形;had过去式;having现在分词/动名词。介词“After”后接动名词作宾语。故选C。
7.句意:老师说这是将第一单元写作与第二单元文化结合的好方法。
that引导宾语从句,无意义;if是否;when当……时。根据空后“this was a good way to link Unit 1 writing with Unit 2 culture”直接引述老师观点,且空处在句中无意义,所以用that引导宾语从句。故选A。
8.句意:他说这对我的英语学习意味着幸运。
luck幸运,名词;lucky幸运的,形容词;luckily幸运地,副词。动词“meant”后应跟名词作宾语。故选A。
9.句意:中秋节多么美好啊!
What感叹名词;What a感叹单数名词;How感叹形容词/副词。本感叹句中的中心词是形容词“wonderful”,需用“How”引导感叹句。故选C。
10.句意:我永远不会忘记这段经历,我计划用这个应用学习更多第二单元的节日词汇。
Unit 1第一单元;Unit 2第二单元;Unit 3第三单元。前文多次提及“Unit 2 culture”和“Unit 2 festival stories”,所以和节日相关的应是Unit 2。故选B。
二
11.D 12.D 13.C 14.D 15.B 16.A 17.A 18.B 19.A 20.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述访问他国时,因语言不通会遇到交流、使用电话、购物、就餐、给小费、求助等诸多问题,不过短暂时间后人们能学会应对,进而享受异国生活,离开时甚至会不舍,围绕异国出行语言不通的问题及适应过程展开。
11.考查名词辨析。句意:访问另一个国家很有趣,但当我们不太懂那里的语言时,会遇到一些问题。country国家;words单词;people人们;language语言。:根据前文“visit another country”以及后文“talk with the people there”可知,这里说的是不了解这个国家的“语言”会有问题。故选D。
12.考查形容词辨析。句意:和那里的人交谈可能会很困难。happy 开心的;easy 容易的;tired 疲惫的;difficult 困难的。根据“ It’s interesting to visit another country, but there are some problems when we don’t know the ... very well.”可知,因为不了解语言,所以和那里的人交流是 “困难的”,符合语境。故选D。
13.考查名词辨析。句意:我们可能不知道如何购买我们需要的东西。something 某事(某物,一般用于肯定句);anything 任何东西(一般用于否定句和疑问句);things 东西;shopping 购物。这里表示不知道如何购买我们需要的 “东西”,“things” 符合语义。故选C。
14.考查形容词辨析。句意:在一个陌生的国家,我们可能不知道在哪里吃饭或者在餐馆点什么。new 新的;native 本土的;known 已知的;strange 陌生的。根据“ we might not know where to eat”可知,在一个 “陌生的” 国家,会出现不知道吃饭等情况,符合语境。故选D。
15.考查名词辨析。句意:在一个陌生的国家,我们可能不知道在哪里吃饭或者在餐馆点什么。hospital 医院;restaurant 餐馆;shop 商店;school 学校。根据 “where to eat or what to order” 可知是在 “餐馆”,符合语境。故选B。
16.考查副词辨析。句意:决定给服务员或出租车司机多少小费并不容易。much 多少(修饰不可数名词,tip 是不可数概念 );soon 很快;many 很多(修饰可数名词复数);often 经常。这里说给小费给 “多少”,“much” 符合语境。故选A。
17.考查介词辨析。句意:有这样的经历并不愉快。like 像;with 和…… 一起;for 为了;as 作为。“like that” 表示 “像那样”,是固定用法,符合语境。故选A。
18.考查介词辨析。句意:然而,在短时间后,我们学会了做什么和说什么。In 在……里;After 在……之后;Before 在……之前;For 后接一段时间(常表持续时长 )。“after a short time” 表示 “在一段时间之后”,符合语境。故选B。
19.考查动词辨析。句意:然而,在短时间后,我们学会了做什么和说什么。say 说(强调说的内容);tell 告诉(常接双宾语 );talk 谈论(常和介词搭配 );speak 说(常接语言 )。这里表示学会说什么,强调内容,“say” 符合语境。故选A。
20.考查形容词辨析。句意:我们学会了享受在另一个国家的生活,离开时可能会感到难过。glad 高兴的;sorry 难过的;interested 感兴趣的;worried 担心的。根据前文 “learn to enjoy life in another country” 可知,离开时会 “难过”,符合语境。故选B。
三、
21.D 22.A 23.B 24.D 25.B
【导语】本文是一篇应用文。文章以问答方式讲了什么是英语角及相关情况。
21.细节理解题。根据“I was asked to introduce something about the English corner, but I have no idea what an English corner is.”可知作者被要求介绍英语角。故选D。
22.细节理解题。根据“Re: From a teacher”和“Re: From Wikipedia”可知一位老师和维基百科进行了解释。故选A。
23.细节理解题。根据“Re: From a teacher ... now and then.”可知这位老师的答复主要介绍了英语角的位置和配套设施。故选B。
24.细节理解题。根据维基百科的解释“The emphasis of these activities is on improving the spoken English skills of the students.”可知英语角重点就是帮助人们提高英语口语的。故选D。
25.推理判断题。根据“Question: What is an English corner ”及后文对英语角的回复可知本文摘选报纸。故选B。
26.C 27.A 28.C 29.C 30.B
【导语】本文主要介绍了中国古代的扇子,包括其种类、用途、制作材料以及背后的故事。
26.细节理解题。根据第二段和第三段的内容,可以知道蒲扇是最常用的,因为它们便宜且易于制作,所以C选项“蒲扇在人们中间非常受欢迎”是正确的。故选C。
27.词句猜测题。根据第四段中的“In ancient China, people often compared a woman’s deserted life to round fans, for fans are no longer needed when summer is over.”可以推断出,这里的“a woman’s deserted life”指的是不再被需要的生活,所以A选项“不再被需要的生活”是正确的。故选A。
28.推理判断题。根据第四段的内容,可以推断出这首诗被提及是因为它用来证明一个观点,即扇子不仅仅是用来驱赶热气的,还有更深的文化内涵,故选C。
29.推理判断题。根据“Because folding fans were usually made of paper and they could paint and write poems (诗词) on them. It was a way for them to show off their talents.”可知,此处介绍了人们使用折叠扇展现才华,空处总领全段,选项C“人们用折扇”符合。故选C。
30.主旨大意题。根据全文内容,可以知道作者写这篇文章的目的是介绍中国的手扇,故选B。
31.A 32.F 33.C 34.B 35.E
【导语】本文围绕 “决策疲劳” 展开,介绍其表现,并给出减轻决策疲劳的方法,最后呼吁用这些方法逐步改善,让做决策更轻松。
31.根据前文 “Then before he gets the answers, he doesn’t have time to work out anymore.” 可知,此人因纠结决策没时间锻炼,后续应是这种情况的结果,A选项 “最终他会感觉很累”符合语境。故填A。
32.根据前文“If you find you’re getting angry more often and having difficulty dealing with certain situations you normally wouldn’t, you may be experiencing decision fatigue.”可知,前文阐述决策疲劳的部分表现(易发怒、应对情况困难 ),F选项“如果你处理信息有困难,你可能也在经历决策疲劳 ” 符合语境。故填F。
33.根据后文“One of the best ways is to automate ( 使自动化) some of the choices you make each day. For example...”可知,此处开始介绍减轻决策疲劳的方法,C选项“有很多减轻决策疲劳的方法” 符合语境。故填C。
34.根据前文“Ask someone to share some of the decision - making jobs so you don’t need to think about certain tasks.”可知,此处讲的是让他人分担决策工作的方法,B 选项“这种方法能减少你心里想的事 ” 符合语境。故填B。
35.前文介绍了减轻决策疲劳的方法,E 选项 “用这些方法减轻决策疲劳,一步一步来 ” 符合语境。故填E。
四、
36.places 37.were 38.reported 39.your 40.told 41.in 42.photo 43.because 44.advise 45.exciting 46.traveling
【导语】本文是记叙文,主要讲述作者观察到中国许多名胜古迹在节假日(如2023年5月1日)人流量极大、十分拥挤,还以泰山为例,并提及人们对此的不同看法。
36.句意:因为在中国许多名胜古迹有很多人。根据“many ... of interest”以及备选词可知,此处指名胜古迹。places of interest是固定短语,名胜古迹,many后接可数名词复数。故填places。
37.句意:它们太拥挤了,人们玩得不开心。根据“They ... too crowded”以及备选词可知,此处指它们太拥挤了。 too ... to ...结构中,主语They指代places of interest,结合前文的“were”可知用一般过去时,be动词用were。故填were。
38.句意:据报道,2023年5月1日泰山上有超过10万人。根据“It was ... that there were over 100,000 people on Mount Tai”以及备选词可知,此处指据报道。It was reported that ... 是固定句型,据报道……。故填reported。
39.句意:你不能给自己或你的朋友拍照。根据“for yourself or ... friends”以及备选词可知,此处指你的朋友。friends是名词,前面用形容词性物主代词修饰,your你的。故填your。
40.句意:我的一个朋友告诉我,在泰山上除了很多人他什么也看不见。根据“ A friend of mine ... me he could see nothing except lots of people on Mount Tai. ”以及备选词可知,此处指朋友告诉我。tell sb. sth. 表示告诉某人某事,结合语境用一般过去时,tell的过去式是told。故填told。
41.句意:如果我们前面的人不走,我们就走不了。根据“... front of us”以及备选词可知,此处指在我们前面。in front of是固定短语, 在……前面。故填in。
42.句意:他给我看了一张在泰山拍的照片。根据“He showed me a ... taken on Mount Tai”以及备选词可知,此处指一张照片。a后接可数名词单数,photo照片。故填photo。
43.句意:在照片里,我几乎找不到他,因为人太多了。根据“I hardly found him, ... there were so many people”以及备选词可知,此处指因为有很多人。because引导原因状语从句,解释几乎找不到他的原因。故填because。
44.句意:所以有些人建议我们应该待在家里,以避免太多的人。根据“some people ... that we should just stay at home”以及备选词可知,此处指一些人建议。advise建议,主语some people是复数,句子用一般现在时。故填advise。
45.句意:他们认为去旅行是令人兴奋的。根据“They think it’s ... to go traveling”以及备选词可知,此处指去旅行是令人兴奋的。exciting令人兴奋的,用来形容去旅行这件事。故填exciting。
46.句意:比起旅行,我更喜欢待在家里。根据“I love staying at home more than ...”以及备选词可知,此处指比起旅行,更喜欢待在家。more than后接动名词,traveling旅行。故填traveling。
五、
47. In fact
【详解】对照汉语意思,可知英语句子缺少“事实上”的表达。事实上” 常用短语 “In fact” 来表达,在句中作插入语,故填 In fact。
48. depends on
【详解】对照汉语意思,可知英语句子缺少 “取决于” 的表达。“取决于” 翻译为 “depend on” 。句子主语 “Whether we will have a sports meeting tomorrow” 是主语从句,视为单数,谓语动词用第三人称单数形式 “depends” ,所以填 “depends on” 。
49. even though
【详解】对照汉语意思,可知英语句子缺少“即使”的表达。“即使”翻译为even though,引导让步状语从句,符合句子中“下着大雨”和“继续工作”之间的让步关系。故填even though。
50. connect with
【详解】对照汉语意思,可知英语句子缺少“把......和......联系起来”的表达。“把......和......联系起来”翻译为connect... with...; “try to do sth.”中 “to” 后接动词原形,所以第一空填 “connect” ,第二空填 “with” 。所以填talk show。
51. turn into
【详解】对比中英文可知,空处缺少“把……变成……”,其英文表达为turn … into…,动词短语;根据空前情态动词“must”可知,此处动词用原形。故填turn;into。
六、A.
52.Life is difficult now. 53.Teachers say students have to work harder than they used to. 54.They feel stressed because they have too much homework to do both at school and at home. 55.More and more teenagers are getting short-sighted. 56.Three./3.
B.例文
My Growing-up Experience
In the last few years, I have met some problems. I had difficulty learning English well. Also, I was a little shy and got nervous when talking with others. What’s worse, I spent too much time on my phone and never did enough exercise.
To solve these problems, I often asked my teachers for help and communicated with my parents more. As a result, I feel more confident now. In the future, I hope to keep healthy habits and make greater progress in my life.