(共34张PPT)
Unit 5 Play by the rules?
八年级
外研版2024
上
课文解析三
1.Then use examples or personalexperiences to support your arguments.
然后用例子和个人经验来支持你的争论。
[用法讲解] example可为名词,译为“例子、榜样”。
Eg: This is a good example of how to write an essay.
这是一个如何写文章的好例子。
[常见搭配]for example例如
set an example树立榜样
take ... for example/ as an example of ...以...为例
give example to ...给...举个例子
Eg: For example, apples and oranges are both fruits.
例如,苹果和橘子都是水果。
Parents should set an example for their children.
父母应该为孩子树立榜样。
Take this book as an example, it is very popular.
以这本书为例,它非常受欢迎。
Give an example to explain the proverb.
举个例子来解释这个谚语。
experience作可数名词时,译为“经历”;作不可数名词时,译为“经验”。
[常见搭配]experience in/ of ...在...方面的经验
Eg: Experience is the best teacher.
经验是最好的老师。
She had many interesting experiences while travelling in Africa.
她在非洲旅行时,有很多有趣的经历。
She has rich experience in marketing.
她在市场营销方面有丰富的经验。
[即学即用]
1.他给我们树立了一个好榜样。
He ______ us _____ _______ _______.
( )2. It was a really unforgettable_______. I made some new friends and learned a lot.
A.experience B. story C.lesson D. game
set a good example
A
2.Is your team for or against the topic 你的团队支持还是反对这个话题
[用法讲解]“for”和“against”常作为对比使用,用于表达支持或反对的立场。此短语常用在选择疑问句中,用于询问对方支持还是反对某个观点或计划。可用于讨论会、辩论赛等正式场合,也可用于日常对话中,用于询问表达对他人、事物的看法。
Eg: Are you for or against the new proposal
你支持还是反对这个新提议
[知识拓展] against为介词,译为“反对、与...相反、紧靠’
Eg: He is against the war.
他反对战争。
The chair is against the wall.
椅子靠着墙。
[常见搭配]against the law违法
be against doing sth.反对做某事
Eg: This is against the law.
这是违法的。
I'm against cutting down the trees.
我反对砍伐树木。
[即学即用]
( )We'll play _______ Class Three.
A.against B. in C. to D.with
A
3.In my opinion, I believe that...在我看来,我相信...
[用法讲解]believe为动词,译为“相信、认为”。
Eg: I find that hard to believe.
我对此感到难以相信。
[常见搭配] believe sb.相信某人
believe sb./ sth. (to be) + 形容词/名词相信/认为某人/某物是...
believe that 从句相信/认为...
believe in ...信奉(宗教、神等);信任(人格、力量等)
It's believed that 从句人们都相信...
Eg: I believe him all the time.
我一直都相信他。
Do you believe his reports
你相信他的报告吗
I believe that he can pass the exam.
我相信他能通过考试。
We believe in his ability.
我们相信他的才干。
It is believed that God will see everything.
相信老天会看到一切。
[即学即用]
( )I ______ what he said and I _______ him.
A.believe in; believe in
B. believe in; believe
C. believe; believe in
D. believe; believe
C
4.Think 20 years back when chatting face to face with loved ones far away was a dream.
想想20年前,与遥远的亲人面对面交谈还是一个梦想。
[用法讲解] 短语“face to face”译为“面对面”。
Eg: We met face to face for the first time.
我们第一次见面是面对面的。
[派生词]face -to-face 为形容词,译为“面对面的”。
Eg: Online classes can't replace face - to - face interaction with teachers.
网课无法替代与老师的面对面互动。
[知识拓展] face可为可数名词,译为“脸、面部表情、外观”;face也可为动词,译为“面对、面向、正视”等。
Eg: The teacher had a serious face when entering the classroom.
老师走进教室时表情严肃。
The face of the clock is round.
钟的表面是圆形的。
We should face the difficulties bravely.
我们应该勇敢地面对困难。
She faced many challenges in her new job.
她在新的工作钟面临许多挑战。
He finally faced the fact that he had made a mistake.
他终于承认自己犯了一个错误。
dream在此处为名词,译为“梦想、梦”;dream还可为动词,译为“做梦、梦见、梦想”。
[常见搭配] have a dream 做梦
dream of doing sth.梦想做某事
dream that 从句梦见.
Eg: It's my dream to travel around the world.
我的梦想是环游世界。
I had a dream about you last night.
我昨晚梦见你了。
He dreams a lot of strange things.
她梦想去欧洲旅行。
She dreams of visiting Paris.
她梦想去巴黎。
I dreamed that I flew like a bird.
我梦见自己像鸟一样飞翔。
[即学即用]
1.我更喜欢面对面交谈、而不是通过电子邮件交流。
I prefer to talk _______ ______ _______ rather than communicate via email.
2.My d________ is to b
face to face
ream
5.But the Internet has also brought new risks. 但是互联网也带来了新的风险。
[用法讲解]risk为名词,译为“风险、危险性、冒险举动”;risk还可为动词,译为“冒险”。
Eg: He is willing to take a risk to start his own business.
他愿意冒险创办自己的公司。
I wouldn't risk driving in such bad weather.
我不会冒着这么恶劣的天气开车的。
[常见搭配]at risk处于危险中
risk doing sth.冒险做某事
risk one's life冒着生命危险
Eg: Hundreds of thousands of people are at risk.
有几十万人正处于危险中。
She risked losing her job by speaking out against corruption.
她因公开反对腐败而冒着失业的风险。
They risk their lives to save the drowning child.
他们冒着生命危险去救那个溺水的孩子。
[派生词] risky为形容词,译为“有危险的、有风险的”。
Eg: Skydiving is a risky sport.
高空跳伞是一项高风险运动。
[即学即用]
1.We have been advised not to risk__________ (travel) in these conditions.
( )2. If you put all your eggs in one basket, you ______ losing everything all at one time.
A.risk B. enjoy C.avoid D. consider
travelling
A
6.To protect your online accounts, it's important touse a“strongandlong"password.
为了保护你的在线账户,使用“强而长”的密码很重要。
[用法讲解]protect为动词,译为“保护、防御”。
Eg:We should protect the environment.
我们应该保护环境。
[常见搭配]protect ... from/ against... 保护...免受...的上海或损害
protect oneself自我保护
Eg: Protect your skin from sunlight.
保护你的皮肤免受阳光伤害。
We must protect our data against hackers.
我们必须保护我们的数据免受黑客攻击。
Learn self - defense to protect yourself in danger.
学自卫是为了在危险中保护自己。
[派生词] protection为名词,译为“保护”;
protective为形容词,译为“防护的”。
Eg:We subscribe to an animal protection society.
我们加入了一个东湖保护协会。
Workersshould wear full protective clothing.
工人应该穿着全套防护服。
[即学即用]
Wearing sunscreen___________(protection) skin from the sun.
protects
7.Remember that behaving badly online has costs.记住,网上的不良行为是有代价的。
[用法讲解]cost作动词,译为“花费、估价、价格为、需付费”等;cost还可为名词,译为“费用、代价、成本”。
Eg: It must cost a good deal to live here.
住在这里一定要花很多钱的。
The work was costed by the engineer at $50.000.
这项工程据工程师估价为50000美元。
The book cost me 100 yuan.
这本书花了我一百元。
[常见搭配] at the cost of...以...为代价
It costs + 金额+ to do sth.做某事需要花费...
at cost按成本价
Eg: She got promoted at the cost of her personal time.
她以牺牲个人时间为代价获得晋升。
It costs $20 to enter the museum.
进入博物馆需要花费20美元。
The store sold damaged goods at cost.
商店以成本价出售受损商品。
[知识拓展]四种花费
(1)花时间做某事
It + takes sb. + 时间+ to do sth.
=人 + spend +时间 + doing sth.做某事花费某人多长时间
Eg: It took me an hour to finish my homework last night.
= I spent an hour finishing my homework last night.
昨晚我花了一个小时完成作业。
(2)花钱买某物
人spend 钱on sth. = sth. cost 人+钱= pay 钱 for sth.付款买某物
Eg: I paid five hundred yuan for this bike.
= I spent five hundred yuan on this bike.
= This bike cost me five hundred yuan.
我花500元买这辆自行车。
[即学即用]
( )1.-- What beautiful shoes you're wearing! They must be expensive.
-- No, they only ______ 10 yuan.
A.spend B. take C.pay D.cost
2.他以健康为代价取得了成功。
He succeeded _____ ______ ______ _____ his health.
D
at the cost of
8.You don't have to face your problems alone! 你不必独自面对问题!
[用法讲解]alone作形容词时,常作表语;作副词时,常位于动词之后修饰动词。
Eg: He is alone in the room.
他一个人在房间里。
She walks alone in the park.
她独自在公园里散步。
[常见搭配]leave sb. alone让某人独处/别打扰某人
live alone独居
Eg: Please leave me alone, I need some time to think.
请让我一个人待会儿,我需要点时间思考。
My grandmother likes to live alone in the countryside.
我奶奶喜欢独居在乡下。
[易混辨析]lonely和alone区别
lonely只作形容词,表示“孤独的、寂寞的”,强调内心的孤独感;
alone常为副词,译为“独自地、单独地”。
Eg: I am alone, but I don't feel lonely.
我独自一人,但是我不感到孤独。
[即学即用]
( )She practiced for the dance competition _______, but she never feels
A.lonely; lonely B. lonely; alone
C. alone; alone D. alone; lonely
D
9.Don't let unfamiliar people know your full name, phone number.
不要让陌生人知道你的全名、电话号码。
[用法讲解] unfamiliar为形容词,译为“不熟悉的、陌生的”。
Eg: I felt a bit nervous in the unfamiliar environment.
我在这个陌生的环境中感到有点紧张。
He had to deal with some unfamiliar tasks at work.
他在工作中不得不处理一些不熟悉的任务。
[常见搭配]be unfamiliar with sth.对某物不熟悉
be unfamiliar to sb.对某人不熟悉
Eg: I'm unfamiliar with this software.
我对这个软件不熟悉。
The concept seemed unfamiliar to the students.
这个概念对学生们来说似乎很陌生。
[派生词] familiar为形容词,译为“熟悉的、常见的”;
unfamiliarity为名词,译为“不熟悉、陌生”。
Eg: I'm familiar with this book. I've read it several times.
我对这本书很熟悉。我已经读了好几次了。
His unfamiliarity with the system caused some problems.
他对这个系统不熟悉,导致了一些问题。
[即学即用]
1.她不熟悉当地的风俗。
She _____________________ local customs.
2.The symbols on the map were __________(familiar).
was familiar with
unfamiliar
Thanks!
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
中小学教育资源网站
有大量高质量资料?一线教师?一线教研员?
欢迎加入21世纪教育网教师合作团队!!月薪过万不是梦!!
详情请看:
https://www.21cnjy.com/help/help_extract.php/ 让教学更有效 英语学科
Unit 5 Play by the rules? 课文解析三
1.Then use examples or personal experiences to support your arguments.
然后用例子和个人经验来支持你的争论。
[用法讲解] example可为名词,译为“例子、榜样”。
Eg: This is a good example of how to write an essay.
这是一个如何写文章的好例子。
[常见搭配] for example 例如
set an example树立榜样
take ... for example/ as an example of ...以...为例
give example to ...给...举个例子
Eg: For example, apples and oranges are both fruits.
例如,苹果和橘子都是水果。
Parents should set an example for their children.
父母应该为孩子树立榜样。
Take this book as an example, it is very popular.
以这本书为例,它非常受欢迎。
Give an example to explain the proverb.
举个例子来解释这个谚语。
experience作可数名词时,译为“经历”;作不可数名词时,译为“经验”。
[常见搭配]experience in/ of ...在...方面的经验
Eg: Experience is the best teacher.
经验是最好的老师。
She had many interesting experiences while travelling in Africa.
她在非洲旅行时,有很多有趣的经历。
She has rich experience in marketing.
她在市场营销方面有丰富的经验。
[即学即用]
1.他给我们树立了一个好榜样。
He ______ us _____ _______ _______.
( )2. It was a really unforgettable_______. I made some new friends and learned a lot.
A.experience B. story C.lesson D. game
答案: 1. set; a good example 2.A
2.Is your team for or against the topic 你的团队支持还是反对这个话题
[用法讲解] “for”和“against”常作为对比使用,用于表达支持或反对的立场。此短语常用在选择疑问句中,用于询问对方支持还是反对某个观点或计划。可用于讨论会、辩论赛等正式场合,也可用于日常对话中,用于询问表达对他人、事物的看法。
Eg: Are you for or against the new proposal
你支持还是反对这个新提议
[知识拓展] against为介词,译为“反对、与...相反、紧靠’
Eg: He is against the war.
他反对战争。
The chair is against the wall.
椅子靠着墙。
[常见搭配] against the law违法
be against doing sth.反对做某事
Eg: This is against the law.
这是违法的。
I'm against cutting down the trees.
我反对砍伐树木。
[即学即用]
( )We'll play _______ Class Three.
A.against B. in C. to D.with
答案:A
3.In my opinion, I believe that... 在我看来,我相信...
[用法讲解] believe为动词,译为“相信、认为”。
Eg: I find that hard to believe.
我对此感到难以相信。
[常见搭配] believe sb. 相信某人
believe sb./ sth. (to be) + 形容词/名词 相信/认为某人/某物是...
believe that 从句 相信/认为...
believe in ... 信奉(宗教、神等);信任(人格、力量等)
It's believed that 从句人们都相信...
Eg: I believe him all the time.
我一直都相信他。
Do you believe his reports
你相信他的报告吗
I believe that he can pass the exam.
我相信他能通过考试。
We believe in his ability.
我们相信他的才干。
It is believed that God will see everything.
相信老天会看到一切。
[即学即用]
( )I ______ what he said and I _______ him.
A.believe in; believe in
B. believe in; believe
C. believe; believe in
D. believe; believe
答案:C
4.Think 20 years back when chatting face to face with loved ones far away was a dream.
想想20年前,与遥远的亲人面对面交谈还是一个梦想。
[用法讲解] 短语“face to face”译为“面对面”。
Eg: We met face to face for the first time.
我们第一次见面是面对面的。
[派生词] face -to-face 为形容词,译为“面对面的”。
Eg: Online classes can't replace face - to - face interaction with teachers.
网课无法替代与老师的面对面互动。
[知识拓展] face可为可数名词,译为“脸、面部表情、外观”;face也可为动词,译为“面对、面向、正视”等。
Eg: The teacher had a serious face when entering the classroom.
老师走进教室时表情严肃。
The face of the clock is round.
钟的表面是圆形的。
We should face the difficulties bravely.
我们应该勇敢地面对困难。
She faced many challenges in her new job.
她在新的工作钟面临许多挑战。
He finally faced the fact that he had made a mistake.
他终于承认自己犯了一个错误。
dream在此处为名词,译为“梦想、梦”;dream还可为动词,译为“做梦、梦见、梦想”。
[常见搭配] have a dream 做梦
dream of doing sth.梦想做某事
dream that 从句 梦见.
Eg: It's my dream to travel around the world.
我的梦想是环游世界。
I had a dream about you last night.
我昨晚梦见你了。
He dreams a lot of strange things.
她梦想去欧洲旅行。
She dreams of visiting Paris.
她梦想去巴黎。
I dreamed that I flew like a bird.
我梦见自己像鸟一样飞翔。
[即学即用]
1.我更喜欢面对面交谈、而不是通过电子邮件交流。
I prefer to talk _______ ______ _______ rather than communicate via email.
2.My d________ is to b
答案: 1. face to face2. dream
5.But the Internet has also brought new risks. 但是互联网也带来了新的风险。
[用法讲解]risk为名词,译为“风险、危险性、冒险举动”;risk还可为动词,译为“冒险”。
Eg: He is willing to take a risk to start his own business.
他愿意冒险创办自己的公司。
I wouldn't risk driving in such bad weather.
我不会冒着这么恶劣的天气开车的。
[常见搭配] at risk 处于危险中
risk doing sth. 冒险做某事
risk one's life 冒着生命危险
Eg: Hundreds of thousands of people are at risk.
有几十万人正处于危险中。
She risked losing her job by speaking out against corruption.
她因公开反对腐败而冒着失业的风险。
They risk their lives to save the drowning child.
他们冒着生命危险去救那个溺水的孩子。
[派生词] risky为形容词,译为“有危险的、有风险的”。
Eg: Skydiving is a risky sport.
高空跳伞是一项高风险运动。
[即学即用]
1.We have been advised not to risk__________ (travel) in these conditions.
( )2. If you put all your eggs in one basket, you ______ losing everything all at one time.
A.risk B. enjoy C.avoid D. consider
答案:1.travelling 2.A
6.To protect your online accounts, it's important to use a“strong and long"password.
为了保护你的在线账户,使用“强而长”的密码很重要。
[用法讲解] protect为动词,译为“保护、防御”。
Eg:We should protect the environment.
我们应该保护环境。
[常见搭配] protect ... from/ against... 保护...免受...的上海或损害
protect oneself 自我保护
Eg: Protect your skin from sunlight.
保护你的皮肤免受阳光伤害。
We must protect our data against hackers.
我们必须保护我们的数据免受黑客攻击。
Learn self - defense to protect yourself in danger.
学自卫是为了在危险中保护自己。
[派生词] protection为名词,译为“保护”;
protective为形容词,译为“防护的”。
Eg: We subscribe to an animal protection society.
我们加入了一个东湖保护协会。
Workers should wear full protective clothing.
工人应该穿着全套防护服。
[即学即用]
Wearing sunscreen___________(protection) skin from the sun.
答案:protects
7.Remember that behaving badly online has costs.记住,网上的不良行为是有代价的。
[用法讲解]cost作动词,译为“花费、估价、价格为、需付费”等;cost还可为名词,译为“费用、代价、成本”。
Eg: It must cost a good deal to live here.
住在这里一定要花很多钱的。
The work was costed by the engineer at $50.000.
这项工程据工程师估价为50000美元。
The book cost me 100 yuan.
这本书花了我一百元。
[常见搭配] at the cost of...以...为代价
It costs + 金额+ to do sth.做某事需要花费...
at cost 按成本价
Eg: She got promoted at the cost of her personal time.
她以牺牲个人时间为代价获得晋升。
It costs $20 to enter the museum.
进入博物馆需要花费20美元。
The store sold damaged goods at cost.
商店以成本价出售受损商品。
[知识拓展] 四种花费
(1)花时间做某事
It + takes sb. + 时间+ to do sth.
=人 + spend +时间 + doing sth.做某事花费某人多长时间
Eg: It took me an hour to finish my homework last night.
= I spent an hour finishing my homework last night.
昨晚我花了一个小时完成作业。
(2)花钱买某物
人 spend 钱on sth. = sth. cost 人+钱= pay 钱 for sth.付款买某物
Eg: I paid five hundred yuan for this bike.
= I spent five hundred yuan on this bike.
= This bike cost me five hundred yuan.
我花500元买这辆自行车。
[即学即用]
( )1.-- What beautiful shoes you're wearing! They must be expensive.
-- No, they only ______ 10 yuan.
A.spend B. take C.pay D.cost
2.他以健康为代价取得了成功。
He succeeded _____ ______ ______ _____ his health.
答案:1.D 2.at the cost of
8.You don't have to face your problems alone! 你不必独自面对问题!
[用法讲解] alone作形容词时,常作表语;作副词时,常位于动词之后修饰动词。
Eg: He is alone in the room.
他一个人在房间里。
She walks alone in the park.
她独自在公园里散步。
[常见搭配] leave sb. alone 让某人独处/别打扰某人
live alone 独居
Eg: Please leave me alone, I need some time to think.
请让我一个人待会儿,我需要点时间思考。
My grandmother likes to live alone in the countryside.
我奶奶喜欢独居在乡下。
[易混辨析]lonely和alone区别
lonely只作形容词,表示“孤独的、寂寞的”,强调内心的孤独感;
alone常为副词,译为“独自地、单独地”。
Eg: I am alone, but I don't feel lonely.
我独自一人,但是我不感到孤独。
[即学即用]
( )She practiced for the dance competition _______, but she never feels
A.lonely; lonely B. lonely; alone
C. alone; alone D. alone; lonely
答案:D
9.Don't let unfamiliar people know your full name, phone number.
不要让陌生人知道你的全名、电话号码。
[用法讲解] unfamiliar为形容词,译为“不熟悉的、陌生的”。
Eg: I felt a bit nervous in the unfamiliar environment.
我在这个陌生的环境中感到有点紧张。
He had to deal with some unfamiliar tasks at work.
他在工作中不得不处理一些不熟悉的任务。
[常见搭配] be unfamiliar with sth. 对某物不熟悉
be unfamiliar to sb. 对某人不熟悉
Eg: I'm unfamiliar with this software.
我对这个软件不熟悉。
The concept seemed unfamiliar to the students.
这个概念对学生们来说似乎很陌生。
[派生词] familiar为形容词,译为“熟悉的、常见的”;
unfamiliarity为名词,译为“不熟悉、陌生”。
Eg: I'm familiar with this book. I've read it several times.
我对这本书很熟悉。我已经读了好几次了。
His unfamiliarity with the system caused some problems.
他对这个系统不熟悉,导致了一些问题。
[即学即用]
1.她不熟悉当地的风俗。
She _____________________ local customs.
2.The symbols on the map were __________(familiar).
答案:1. was familiar with 2. unfamiliar
21世纪教育网(www.21cnjy.com)