【期中考点培优】专题12 阅读理解-选择-2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优教科版(广州)(含答案解析)

文档属性

名称 【期中考点培优】专题12 阅读理解-选择-2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优教科版(广州)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 84.4KB
资源类型 试卷
版本资源 教科版(广州)
科目 英语
更新时间 2025-10-27 10:47:37

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优教科版(广州)
专题12 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确的答案。
Today is Wednesday. We have maths, Chinese, art, and science in the morning. We have PE and Chinese in the afternoon. Amy is happy today. Because we have two Chinese classes today. She likes Chinese best. She thinks it’s easy and useful. Mike likes English best. He does best in English. He thinks it’s interesting. Tomorrow we will have English in the morning. Tomorrow is his favourite day. Tim likes computer classes very much. He likes playing computer games. But it’s not good for his eyes. So he does some sports after school.
1.How many classes do they have on Wednesday ( )
A.Five. B.Six. C.Seven.
2.What class does Amy like best ( )
A.Chinese. B.English C.Maths.
3.Mike likes ________ best. He thinks it’s ____. ( )
A.English; interesting B.maths; useful C.computer class; useful
4.What does Tim do after school ( )
A.Play computer games. B.Do some sports. C.Read books.
5.Which day is Mike’s favourite day ( )
A.Wednesday. B.Thursday. C.Friday.
阅读短文,选择正确的答案。
My name is Ben. This is my family photo. My family have different hobbies. My father is a doctor. He likes reading newspapers very much. My mother is an engineer. She likes learning English. Sometimes I’m her English teacher. My little sister is five years old. She likes collecting toys. She has two Teddy Bears and three Kitty Cats. I like playing football. I often play it with my friends after school.
6.How many people are there in Ben’s family ( )
A.Three. B.Four. C.Five.
7.What does Ben’s father like doing ( )
A.He likes learning English. B.He likes reading newspapers. C.He likes playing football.
8.What does Ben’s mother do ( )
A.An engineer. B.A doctor. C.An English teacher.
9.What does Ben’s sister have ( )
A.She has three Teddy Bears. B.She has three Teddy Bears and two Kitty Cats. C.She has two Teddy Bears and three Kitty Cats.
10.Does Ben often play football with his father after school ( )
A.Yes, he does. B.Yes, he can. C.No, he doesn’t.
阅读短文,选择正确的答案。
My good friend Zhao Min is a pretty girl. Zhao Min is twelve years old. She’s thin and tall. She’s clever and she’s helpful, too. She often helps her parents, teachers and the young students. She does well in Chinese, English and maths. Zhao Min likes dancing and drawing. She likes listening to music and going hiking with her parents. But she doesn’t like playing basketball or football. Zhao Min is my best friend. I like playing with her. We always study together and help each other.
11.Zhao Min is a ______ girl. ( )
A.clever B.naughty C.shy
12.Zhao Min does well in ______. ( )
A.Chinese and maths B.music and PE C.art and music
13.Zhao Min likes ______. ( )
A.drawing and fishing B.listening to music and playing football C.drawing and listening to music
14.Zhao Min doesn’t like ______. ( )
A.playing basketball or playing cards B.playing basketball or football C.playing football or drawing
15.What does Zhao Min often do at school ( )
A.She often goes hiking with her friends. B.She often has picnics with her parents. C.She often helps teachers and the young students.
Read the passage and choose. (阅读短文,选择正确答案。)
In the world, football is the most popular sport. This is because many countries have wonderful teams for the World Cup. The World Cup is held (举行) every four years.
To remember 2002 FIFA World Cup, children from different countries and more than 60 children from Japanese schools came together and spent three weekends drawing a big picture called “Dream World Cups” in Japan.
Are you a football fan (迷) The World Cup makes more and more people interested in football. Teenagers (青少年) like playing and watching football matches. Many of them love some football stars so much that they get the pictures of their favourite players and put them on the walls of their rooms. That is the way to show their love for the World Cup as children in Japan.
16.________ is the most popular sport in the world. ( )
A.Volleyball B.Football C.Table tennis
17.The World Cup is held _________. ( )
A.every two years B.every four years C.every year
18.The next world cup will be held in _________. ( )
A.2006 B.2018 C.2020
19.Many teenagers have the pictures of some football stars because ________. ( )
A.they are football fans
B.they are football fans and they think their favourite players are great
C.they think their favourite players are great
Read and choose. 阅读短文,选择正确选项。
Hi, I’m Shawn. I am a Grade 5 student. I start my school day with a healthy meal at 7:20 a.m. at home. Classes start at 8:00 a.m. I always listen carefully in class. During the break time, I usually talk with my classmates. Tuesday is my favourite school day. I have a drama class in the afternoon. It’s fun to learn how to put on a play. After school, I usually play games with my friends. After dinner, I always help my parents clean up. Then I do my homework and play the piano. I usually do some reading before I go to bed at 9:30 p.m. My school day is very busy but lots of fun.
20.Shawn may go to school at ______ a.m. ( )
A.7:15 B.7:40 C.8:10
21.Shawn always ______ in class. ( )
A.talks with his classmates B.listens to teachers C.draws pictures
22.Shawn likes Tuesday because he can ______ in the afternoon. ( )
A.play the piano B.play basketball C.put on a play
23.Shawn doesn’t ______ after dinner. ( )
A.watch TV B.clean up C.read books
24.Shawn’s school day is ______. ( )
A.busy and boring B.busy and fun C.boring and hard
根据短文内容,选择合适的选项。
Amy is a Canadian girl. She lives in Beijing now. It is Saturday today. It’s a fine day. Amy and her family are doing some sports in the park. Look! Amy’s parents are playing badminton. They are very happy. Her uncle and aunt are playing tennis. Tennis is Amy’s favourite sport, too. Who’s running over there It’s Amy’s cousin, Jack. He wants to play tennis with Amy. Amy and Jack are both good players. Who will win the game Can you tell me
25._______ is running here. ( )
A.Amy B.Amy’s father C.Jack
26.Amy and Jack are both good _______. ( )
A.tennis players B.badminton players C.runners
27.Amy’s mum is _______. ( )
A.playing badminton B.playing tennis C.playing ping-pong
28.There are _______ people in Amy’s family. ( )
A.four B.five C.six
29.Tomorrow (明天) is _______. ( )
A.Sunday B.Monday C.Tuesday
根据短文内容选择正确答案。
Hello, everyone. My name is Peter. My friends and I all like sports. We all like ball games very much. I like playing football best and I am good at it. My parents and I often watch the football match in the stadium (体育场). Mike’s favourite sport is basketball. He’s a basketball fan. Lisa is interested in playing tennis. She often plays tennis after school. She wants to be a tennis player in the future. We often talk about ball games together. Doing exercise makes us happy. We should do exercise every day.
30.Peter’s parents and Peter often watch the football match ________. ( )
A.at school B.in the stadium C.at home
31.Peter’s friends and Peter all like ________. ( )
A.ball games B.sports C.both A and B
32.Mike likes playing ________. ( )
A.volleyball B.basketball C.baseball
33.________ favourite sport is tennis. ( )
A.Lisa’s B.Mike’s C.Peter’s
34.It’s ________ for us to do exercise every day. ( )
A.wrong B.bad C.good
阅读短文,选择正确的答案。
The temperature is 37℃ today. Alice and Amy want to go swimming. They have a big meal at noon and they go to the swimming pool (池子) together. When they get to the pool, they see the safety rules. (安全规则)
★Don’t go swimming after eating too much. ★Please do some warm-up exercises before swimming. ★Please wear a swimming suit before getting into the pool. ★Don’t jump or dive into the pool. ★Take a shower before and after swimming.
“Maybe we can only come next time” Alice says.
35.The weather is _________ today. ( )
A.hot B.cold C.cool
36.They can wear their _________ to get into the pool. ( )
A.T-shirts B.shoes C.swimming suits
37.They need to take a shower _________ swimming. ( )
A.before B.before and after C.after
38.The Chinese meaning (意思) of “warm-up exercises” is _________. ( )
A.热身运动 B.课前练习 C.早操
39.They can’t go swimming today because _________. ( )
A.they don’t like swimming. B.they have to go to school. C.they have a big lunch today.
阅读短文,选择正确的答案。
Today is Sunday. Li Peng is in the gym(体育馆). He’s watching a basketball game. His favourite team is playing. Now Peter has the ball. He’s running to the basket. Shoot (投篮)! Goal(进球得分)! The game is over. His favourite team wins the game. Li Peng is very excited. Li Peng enjoys playing basketball. His uncle is a basketball coach. When he was ten, his uncle began to teach him how to play basketball. He wants to be a basketball player in the future. So he is practising a lot now.
40.Li Peng is in the ________ today. ( )
A.park B.school C.gym
41.He is watching a ________ game. ( )
A.basketball B.football C.tennis
42.Peter plays basketball very ________. ( )
A.good B.well C.bad
43.Li Peng’s ________ is a basketball coach. ( )
A.father B.brother C.uncle
44.Li Peng likes playing ________. ( )
A.baseball B.table tennis C.basketball
阅读表格,选择最佳答案。
Amy and Bob’s Sports Habits
Amy Bob
Monday Swimming Football
Tuesday Cycling Running
Friday Yoga Volleyball
Sunday Dance Cycling
45.When does Amy do yoga ( )
A.Monday. B.Friday. C.Sunday.
46.What does Bob do on Tuesday ( )
A.Running. B.Football. C.Cycling.
47.Who dances on Sunday ( )
A.Amy. B.Bob. C.Both.
48.What sport does Bob play on Monday ( )
A.Running. B.Football. C.Swimming.
49.Which sport do they both do on different days ( )
A.Cycling. B.Yoga. C.Running.
阅读短文,选择正确答案。
I’m Anny. Today is Friday. Now it’s 5:00 pm. Let me tell you something about my family. My grandpa is reading a newspaper in the living room. My father is a doctor. He is writing an email in the study. My mother is an English teacher. She is cooking dinner in the kitchen. What am I doing I am doing my homework. After finishing my homework, I will play the piano. I like playing the piano very much. Mike is my little brother. He is playing with the dog. We are happy.
50.There are _____ people in Anny’s family. ( )
A.five B.four C.three
51.Anny’s father is _____. ( )
A.a teacher B.a doctor C.a policeman
52.Anny’s mother is _____. ( )
A.in the kitchen B.in the study C.in the living room
53.Anny likes _____. ( )
A.doing the homework B.playing the piano C.playing the violin
54.Mike is _____. ( )
A.playing the piano B.doing the homework C.playing with the dog
阅读短文,选出正确答案。
Mr Brown lives in a nice house in a small town with his wife (妻子), Mrs Brown. From Monday to Friday he works in an office near his house. He is free on Saturdays and Sundays. He has a nice garden beside his house. He likes growing flowers and he often works in the garden on Saturdays and Sundays. The flowers are very beautiful and Mrs Brown likes them very much. She often helps Mr Brown.
55.Mr Brown lives in __________ with his wife. ( )
A.a city B.a small town C.a big town
56.He works __________ days a week in his office. ( )
A.four B.five C.six
57.He isn’t __________ on Saturdays and Sundays. ( )
A.free B.busy C.happy
58.He likes __________ on Saturdays and Sundays. ( )
A.working in his garden B.walking in his garden C.looking at his garden
59.Mr Brown likes growing __________. ( )
A.trees B.flowers C.strawberries
阅读短文,选择正确答案。
It is a nice family. Mr Black is a doctor. Mrs Black is a nurse. They work in the same hospital. They have a lovely daughter (女儿) May and a handsome (英俊的) son (儿子), Jack.
In the morning, Mr Black and Mrs Black go to work by car. Their son goes to work by car, too. Their daughter goes to school by bus. She has lunch at school and comes home at four in the afternoon. Their parents come home from hospital at half past five.
After dinner, the girl does her homework. Mr Black reads newspapers. Mrs Black watches TV. Jack plays computer games. Sometimes they play badminton (羽毛球) in the park. What a happy family!
60.How many children are there in Mr Black’s family ( )
A.Four. B.Three. C.Two.
61.What’s Mrs Black’s job ( )
A.A worker. B.A nurse. C.A doctor.
62.How does Jack go to work ( )
A.By car. B.By bike. C.By metro.
63.Where does May have lunch ( )
A.At school. B.At home. C.We don’t know.
64.Is it a happy family ( )
A.No, it isn’t. B.Yes, it is. C.Maybe it isn’t.
阅读理解。根据短文内容,选择正确的答案。
Sam is reading a story in the English lesson. Read the story and blacken the correct answer.
Bobby goes home after school. He is hungry. He runs to the kitchen and finds some apples and sandwiches on the table. Bobby eats all the food. He is tired. “Now I want to take a rest”, says Bobby. He goes to his bedroom. Mum comes home. There is no food on the table. She asks Bobby, “Where is the food ” Bobby answers, “I eat ALL!” Mum says, “Oh no! The food is for Grandma!” Bobby feels sorry and says, “Mum, let me go to the supermarket and buy the food for Grandma!” “Yes, please!’”says Mum.
65.How does Bobby feel after school ( )
A.Hungry. B.Happy. C.Sad.
66.Where does Bobby get the food to eat after school ( )
A.At school. B.In the kitchen. C.In the supermarket.
67.What does Bobby eat ( )
A.Some bananas. B.Some cookies. C.Some apples.
68.Read line 2 “Now I want to take a rest,” says Bobby. How does Bobby feel ( )
A.Hungry. B.Tired. C.Sad.
69.What does Bobby do at the end ( )
A.Bobby goes to the supermarket to buy food.
B.Bobby goes to the supermarket with his dad.
C.Bobby gives some juice to Grandma.
阅读下面邮件, 根据邮件内容选出能完成所给句子或回答所提问题的一个最佳答案。
Hi, Li Ming! Thanks for your email. I’m in the USA.Today is November 27th. It’s American Thanksgiving Day. Every year on American Thanksgiving Day, our family has a family dinner at home. What do we do today In the morning, my dad buys some flowers. At two o’clock in the afternoon, my sister and I decorate (装饰) the house. Then at four o’clock, my mum cooks Thanksgiving dinner. For dinner, we eat turkey (火鸡) and apples. After dinner, my sister and I play games together. I’ll go to China and live there next year. We can celebrate (庆祝) Thanksgiving Day together. All the best, Amy
70.In Amy’s email, American Thanksgiving day is on ________. ( )
A.November 25th B.November 27th C.December 25th
71.Amy’s family ________ every year on Thanksgiving Day. ( )
A.makes some cards B.has a family dinner C.buys some flowers
72.Amy’s mum cooks Thanksgiving dinner at ________. ( )
A.2:00 p.m. B.3:00 p.m. C.4:00 p.m.
73.Do Amy and her sister play games after dinner ( )
A.Yes, they do. B.No, they don’t. C.We don’t know.
74.Which one is RIGHT ( )
A.Amy and her brother decorate the house today.
B.Amy’s family eats turkey and apples for lunch today.
C.Amy can celebrate Thanksgiving Day with Li Ming next year.
【新语篇·信件】阅读短文,选择正确的答案。
Dear Tom,
How are you I want to tell you about my eating habits. Every morning, I have bread, milk and an egg for breakfast. It’s a good start for the day. For lunch, I usually have rice, some meat and vegetables. I don’t eat too much because I don’t want to be sleepy in the afternoon. For dinner, I eat slowly. I have soup and vegetables. I never drink cola or eat too much candy. My mom says these foods are not healthy. I think good eating habits help me stay healthy. What about your eating habits
Write to me soon!
Peter
75.What does Peter have for breakfast ( )
A.Rice and meat. B.Bread, milk and an egg. C.Soup and vegetables.
76.Why doesn’t Peter eat too much for lunch ( )
A.Because he doesn’t like the food.
B.Because he wants to eat more for dinner.
C.Because he doesn’t want to be sleepy in the afternoon.
77.How does Peter eat dinner ( )
A.Quickly. B.Slowly. C.Happily.
78.What does Peter never eat or drink ( )
A.Cola and candy. B.Bread and milk. C.Meat and vegetables.
79.What helps Peter stay healthy ( )
A.Good sleeping habits. B.Good eating habits. C.Good exercise habits.
阅读理解。根据短文内容选择正确答案。
Hello, I’m Judy. Today is Saturday. I don’t have classes. I go to my uncle’s farm with my brother. My uncle has many vegetables: carrots, eggplants (茄子), onions and tomatoes. They’re good for our health. We need to eat colourful (色彩鲜艳的) vegetables. Orange vegetables are good for our eyes. Purple vegetables can improve (提高) our memory (记忆力). Red vegetables are good for our hearts (心脏). Carrots are my favourite vegetable. They are sweet. We clean the vegetables and make a salad. It is so fresh and delicious. We like it very much.
80.Judy __________ classes on Saturday. ( )
A.don’t have B.doesn’t have C.isn’t
81.Where is Judy now ( )
A.At school. B.At home. C.On a farm.
82.What’s Judy’s favourite vegetable ( )
A.Carrots. B.Onions. C.Tomatoes.
83.What kind of vegetables are good for our eyes ( )
A.Red vegetables. B.Orange vegetables. C.Purple vegetables.
84.Red vegetables are good for our _______. ( )
A.hearts B.eyes C.memory
阅读对话,选择正确的答案。
Cook: Oh, it’s time for lunch. Look! This is the school menu. On Mondays we have onions and noodles. On Tuesdays we have chicken and carrots. On Wednesdays we have tomatoes and beef. On Thursdays we have fish sandwiches and potato soup. On Fridays we have bread, salad and beef. What do you like, Sarah
Sarah: I like beef very much. It’s my favourite food. It’s delicious.
Cook: What about you, Amy
Amy: I don’t like beef. But I like chicken best.
85.Sarah and Amy have ______ at school. ( )
A.breakfast B.dinner C.lunch
86.Sarah’s favourite food is ______. ( )
A.salad B.onions C.beef
87.Amy likes ______ best. ( )
A.potatoes B.chicken C.fish
88.On ______, Sarah and Amy have fish sandwiches and potato soup. ( )
A.Thursdays B.Mondays C.Tuesdays
89.Sarah and Amy have ______ on Fridays. ( )
A.bread, salad and beef B.onions and noodles C.carrots and beef
阅读理解,选择最佳答案。
Tom在学习英国文化知识。
In the UK, people usually eat four meals a day: breakfast, lunch, afternoon tea (下午茶) and dinner. Breakfast is usually from seven o’clock to nine o’clock in the morning. People have sausages, eggs, tomatoes, bread, and so on. And they like to drink coffee or tea for breakfast. Lunch usually begins at about one o’clock in the afternoon. Afternoon tea usually begins at about four o’clock in the afternoon. And dinner is at about half past seven. Dinner is very important. They have soup, meat or fish with vegetables. And they also eat fruit, like bananas, apples and oranges.
90.How many meals do people in the UK usually eat a day ( )
A.Three. B.Four. C.Five.
91.Breakfast is usually ______ in the UK. ( )
A.from 7 to 9 o’clock B.from 6 to 8 o’clock C.from 8 to 10 o’clock
92.People in the UK like to drink ______ for breakfast. ( )
A.milk B.juice C.coffee or tea
93.Afternoon tea usually begins ______ in the UK. ( )
A.at about 3 o’clock B.at about 4 o’clock C.at about 5 o’clock
94.Which is NOT true (正确的) about dinner in the UK ( )
A.It’s at about half past seven.
B.They have soup, meat or fish with vegetables.
C.They only eat fruit for dinner.
根据表格内容选择正确的选项。
Zhang Xin: I’m from China. We have many kinds of food for breakfast like youtiao, baozi, soup and doujiang. We can enjoy different breakfast in different cities. In Guangzhou, people usually have morning tea. In Beijing, some people like to drink douzhi.
Lucy: In the UK, breakfast is a big meal. People eat sausages (香肠), eggs and tomatoes. Some people like bread. And people often drink orange juice or coffee.
Jim: I’m from France. We often eat bread with jam (果酱) for breakfast. We like to drink black coffee or hot chocolate. I’d like to eat bread with strawberry jam.
Tim: In the USA, we like to eat eggs, meat (hamburgers or sausages) and rice for breakfast. We also like to eat fruit and drink fruit juice. I like hamburgers best.
95.People usually have _____________ for breakfast in Guangzhou. ( )
A.morning tea B.noodles C.douzhi
96.What do people often drink for breakfast in the UK ( )
A.Soup. B.Hot chocolate. C.Coffee.
97.In France, people often eat _____________ in the morning. ( )
A.sausages B.sandwiches C.bread with jam
98.How many kinds of breakfast are mentioned (提及) in the passage ( )
A.Three. B.Four. C.Five.
99.In which part of a magazine can we read this passage ( )
A.History. B.Travel. C.Food.
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.A 4.B 5.B
【导语】本文主要介绍学习科目和几个学生的喜好等。
1.句意:他们在周三有多少节课?A五。B六。C七。根据“We have maths, Chinese, art, and science in the morning. We have PE and Chinese in the afternoon.”可知共六节课,故选B。
2.句意:艾米最喜欢什么课程?A语文。B英语。C数学。根据“She likes Chinese best.”可知最喜欢语文,故选A。
3.句意:迈克最喜欢____。他认为它是___。A英语;有趣的,B数学;有用的,C计算机课;有用的。根据“Mike likes English best. He does best in English. He thinks it’s interesting.”可知迈克最喜欢英语,他认为英语是有趣的,故选A。
4.句意:蒂姆放学后做什么?A玩电脑游戏。B做运动。C读书。根据“So he does some sports after school.”可知放学后做运动,故选B。
5.句意:迈克最喜欢哪一天?A周三。B周四。C周五。根据“Today is Wednesday.”和“Tomorrow is his favourite day.”可知今天是周三,明天是迈克最喜欢的一天,即周四,故选B。
6.B 7.B 8.A 9.C 10.C
【导语】本文讲述了本的家人,并介绍了本的家人的喜好和工作。
6.句意:本的家里有几口人?根据文中提到Ben本、father爸爸、mother妈妈、little sister妹妹,共4人,可知本的家里有四口人。故选B。
7.句意:本的爸爸喜欢做什么?A他喜欢学英语,B他喜欢读报纸,C他喜欢踢足球。根据文中“My father is a doctor. He likes reading newspapers very much.”,可知本的爸爸喜欢读报纸。故选B。
8.句意:本的妈妈是做什么的?A一名工程师,B一名医生,C一名英语老师。根据文中“My mother is an engineer.”,可知本的妈妈是工程师。故选A。
9.句意:本的妹妹有什么?A她有三个泰迪熊,B她有三个泰迪熊和两个凯蒂猫,C她有两个泰迪熊和三个凯蒂猫。根据文中“She has two Teddy Bears and three Kitty Cats.”,可知本的妹妹有两个泰迪熊和三个凯蒂猫。故选C。
10.句意:本经常放学后和他爸爸踢足球吗?A是的,他是,B是的,他能,C不,他不。根据文中“I often play it with my friends after school.”,可知本经常和朋友踢足球。是否定回答,故选C。
11.A 12.A 13.C 14.B 15.C
【导语】本文主要介绍了作者的朋友赵敏。
11.句意:赵敏是一个聪明的女孩。A聪明的,B淘气的,C害羞的,根据“She’s clever and she’s helpful, too.”可知赵敏是一个聪明的女孩,故选A。
12.句意:赵敏在语文和数学方面表现得好。A语文和数学,B音乐和体育,C美术和音乐,根据“She does well in Chinese, English and maths. ”可知赵敏在语文,英语和数学方面表现得好,故选A。
13.句意:赵敏喜欢跳舞和画画。A画画和钓鱼,B听音乐和踢足球,C画画和听音乐,根据“Zhao Min likes dancing and drawing. She likes listening to music and going hiking with her parents.”可知赵敏喜欢跳舞,画画,听音乐和远足,故选C。
14.句意:赵敏不喜欢打篮球或踢足球。A打篮球或打牌,B打篮球或踢足球,C踢足球或画画,根据“But she doesn’t like playing basketball or football. ”可知:赵敏不喜欢打篮球或踢足球。故选B。
15.句意:赵敏在学校经常做什么?A她经常和她的朋友远足。B她经常和她的父母野餐。C她经常帮助老师和年幼的学生。根据“She often helps her parents, teachers and the young students. ”可知赵敏在学校经常帮助老师和年幼的学生,故选C。
16.B 17.B 18.A 19.B
【导语】本文主要介绍了足球是世界上最受欢迎的运动。
16.句意:足球是世界上最受欢迎的运动。A排球,B足球,C乒乓球,根据“In the world, football is the most popular sport.”可知足球是世界上最受欢迎的运动,故选B。
17.句意:世界杯每四年举办一次。A每两年,B每四年,C每年,根据“The World Cup is held (举行) every four years.”可知世界杯每四年举办一次,故选B。
18.句意:下一届世界杯在2018年举办。A2016,B2018,C2020,根据“To remember 2002 FIFA World Cup, children from different countries and more than 60 children from Japanese schools came together and spent three weekends drawing a big picture called “Dream World Cups” in Japan.The World Cup is held (举行) every four years.”可知2002年举办了世界杯,世界杯每四年举办一次,下一届在2006年,故选A。
19.句意:许多青少年有一些足球明星的照片因为他们是足球迷并且认为他们最喜欢的运动员很棒。A他们是足球迷,B他们是足球迷并且认为他们最喜欢的运动员很棒,C他们认为他们最喜欢的运动员很棒。根据“Many of them love some football stars so much that they get the pictures of their favourite players and put them on the walls of their rooms. That is the way to show their love for the World Cup as children in Japan.”可知许多青少年有一些足球明星的照片因为他们是足球迷并且认为他们最喜欢的运动员很棒。故选B。
20.B 21.B 22.C 23.A 24.B
【导语】本文主要介绍肖恩的日常生活。
20.句意:肖恩可能在上午_____去上学。根据“I start my school day with a healthy meal at 7:20 a.m. at home. Classes start at 8:00 a.m.”可知应在7:20吃完早饭后8:00上课前,故选B。
21.句意:肖恩总是在课堂上_____。A和同学们说话,B听老师讲课,C画画。根据“I always listen carefully in class.”可知是听老师讲课,故选B。
22.句意:肖恩喜欢周二因为他能在下午______。A弹钢琴,B打篮球,C上演一部戏剧。根据“Tuesday is my favourite school day. I have a drama class in the afternoon. It’s fun to learn how to put on a play.”可知因为有戏剧课,可以上演一部戏剧,故选C。
23.句意:肖恩晚饭后不_____。A看电视,B打扫,C看书。根据“After dinner, I always help my parents clean up. Then I do my homework and play the piano. I usually do some reading before I go to bed at 9:30 p.m.”可知晚饭后帮父母打扫,看书,没有看电视,故选A。
24.句意:肖恩的上学日是_____。A忙碌的和无聊的,B忙碌的和有趣的,C无聊的和困难的。根据“My school day is very busy but lots of fun.”可知是忙碌的和有趣的,故选B。
25.C 26.A 27.A 28.C 29.A
【导语】本文讲了艾米一家人星期六正在做的运动。
25.句意:______正在这里跑。A艾米,B艾米的爸爸,C杰克,根据“Who’s running over there It’s Amy’s cousin, Jack.”,可知杰克正在跑,故选C。
26.句意:艾米和杰克两者都是好______。A网球运动员,B羽毛球运动员,C跑步者,根据“He wants to play tennis with Amy. Amy and Jack are both good players.”,可知艾米和杰克两者都是好网球运动员,故选A。
27.句意:艾米的妈妈正在_______。A打羽毛球,B打网球,C打乒乓球,根据“Amy’s parents are playing badminton.”,可知正在打羽毛球,故选A。
28.句意:艾米家有_____口人。A四,B五,C六,根据全文可知有六口人,故选C。
29.句意:明天是______。A星期天,B星期一,C星期二,根据“It is Saturday today.”,可知明天是星期天,故选A。
30.B 31.C 32.B 33.A 34.C
【导语】本文讨论了运动。
30.句意:彼得的父母和彼得经常_______看足球比赛。A在学校,B在体育场,C在家,根据“My parents and I often watch the football match in the stadium (体育场).”,可知是在体育场,故选B。
31.句意:彼得的朋友和彼得都喜欢_______。A球类比赛,B运动,根据“My friends and I all like sports. We all like ball games very much.”,可知都喜欢球类比赛和运动,故选C。
32.句意:迈克喜欢打_______。A排球,B篮球,C棒球,根据“Mike’s favourite sport is basketball.”,可知是篮球,故选B。
33.句意:_______最喜欢的运动是网球。根据“Lisa is interested in playing tennis.”,可知是丽萨,故选A。
34.句意:每天锻炼对我们有_______。A错误的,B坏的,C好的,根据“Doing exercise makes us happy. We should do exercise every day.”,可知有好处,故选C。
35.A 36.C 37.B 38.A 39.C
【导语】本文主要介绍了爱丽丝和艾米想去游泳以及泳池的规则。
35.句意:今天天气是热的。A热的,B冷的,C凉爽的,根据“The temperature is 37℃ today.”可知天气是热的,故选A。
36.句意:进入游泳池她们可以穿泳衣。AT恤衫,B鞋,C泳衣,根据“Please wear a swimming suit before getting into the pool.”可知进入游泳池她们可以穿泳衣。故选C。
37.句意:在游泳前和游泳后,她们需要洗淋浴。A在……之前,B之前和之后,C在……之后,根据“Take a shower before and after swimming.”可知在游泳前和游泳后,她们需要洗淋浴。故选B。
38.句意:“warm-up exercises”汉语意思是热身运动。A热身运动,B课前练习,C早操,根据“Please do some warm-up exercises before swimming.”可知游泳前应该是做热身运动,故选A。
39.句意:她们今天不能去游泳,因为她们中午吃了丰盛的午餐。A她们不喜欢游泳。B她们必须去上学。C她们今天中午吃了丰盛的午餐。根据“. They have a big meal at noon and they go to the swimming pool (池子) together.”和“Don’t go swimming after eating too much.”可知她们今天不能去游泳,因为她们中午吃了丰盛的午餐。故选C。
40.C 41.A 42.B 43.C 44.C
【导语】本文介绍了周日李鹏在体育馆观看篮球比赛,并梦想成为篮球运动员的故事。
40.句意:李鹏今天在______,A公园,B学校,C体育馆,根据“Li Peng is in the gym.”可知在体育馆,故选C。
41.句意:他正在观看______比赛,A篮球,B足球,C网球,根据“He’s watching a basketball game.”可知是篮球,故选A。
42.句意:彼得打篮球很______,A好的,B好的,C坏的,根据“Shoot! Goal!.”可知打得好,副词修饰动词用well,故选B。
43.句意:李鹏的______是篮球教练,A父亲,B兄弟,C叔叔,根据“His uncle is a basketball coach.”可知是叔叔,故选C。
44.句意:李鹏喜欢打______,A棒球,B乒乓球,C篮球,根据“Li Peng enjoys playing basketball.”可知是篮球,故选C。
45.B 46.A 47.A 48.B 49.A
【导语】本文讲了艾米和鲍勃的运动习惯。
45.句意:艾米什么时候做瑜伽?A星期一。B星期五。C星期天。根据表格可知她星期五做瑜伽,故选B。
46.句意:鲍比星期二做什么?A跑步。B足球。C骑脚踏车兜风。根据表格可知鲍勃星期二跑步,故选A。
47.句意:谁星期天跳舞?A艾米。B鲍勃。C两者都。根据表格可知艾米星期天跳舞,故选A。
48.句意:鲍勃星期一做什么运动?A跑步。B足球。C游泳。根据鲍勃星期一踢足球,故选B。
49.句意:他们两个在不同的日子里都做哪一种运动?A骑脚踏车兜风。B瑜伽。C跑步。根据表格可知都骑脚踏车兜风,故选A。
50.A 51.B 52.A 53.B 54.C
【导语】本文讲了安妮一家人正在做的事情。
50.句意:安妮家有______口人。A五,B四,C三,根据全文可知安妮家有五口人,故选A。
51.句意:安妮的爸爸是______。A一名老师,B一名医生,C一名警察,根据“My father is a doctor.”,可知安妮的爸爸是一名医生,故选B。
52.句意:安妮的妈妈______。A在厨房里,B在书房里,C在客厅里,根据“My mother is an English teacher. She is cooking dinner in the kitchen.”,可知安妮的妈妈在厨房里,故选A。
53.句意:安妮喜欢______。A做作业,B弹钢琴,C拉小提琴,根据“I like playing the piano very much.”,可知喜欢弹钢琴,故选B。
54.句意:迈克正在_______。A弹钢琴,B做作业,C和狗一起玩,根据“Mike is my little brother. He is playing with the dog.”,可知迈克正在和狗一起玩,故选C。
55.B 56.B 57.B 58.A 59.B
【导语】本文主要介绍了布朗先生的日常生活。
55.句意:布朗先生和他的妻子住在一个小城镇。A一个城市,B一个小城镇,C一个大城镇,根据“Mr Brown lives in a nice house in a small town with his wife (妻子), Mrs Brown.”可知布朗先生和他的妻子住在一个小城镇。故选B。
56.句意:他一周在办公室工作五天。A四,B五,C六,根据“From Monday to Friday he works in an office near his house.”可知他一周工作五天,故选B。
57.句意:在周六和周日他不忙。A空闲的,B忙碌的,C开心的,根据“He is free on Saturdays and Sundays.”可知在周六和周日他是空闲的,也就是不忙,故选B。
58.句意:在周六和周日他喜欢在花园里工作。A在花园里工作,B在花园里散步,C看他的花园,根据“He likes growing flowers and he often works in the garden on Saturdays and Sundays.”可知周六周日他喜欢在花园里工作,故选A。
59.句意:布朗先生喜欢种花。A树,B花,C草莓,根据“He likes growing flowers and he often works in the garden on Saturdays and Sundays.”可知布朗先生喜欢种花,故选B。
60.C 61.C 62.A 63.A 64.B
【导语】本文主要介绍了布莱克一家的日常生活。
60.句意:在布莱克先生的家里有几个孩子?A四个。B三个。C两个。由文中“They have a lovely daughter (女儿) May and a handsome (英俊的) son (儿子), Jack.” 可知有两个孩子。故选C。
61.句意:布莱克先生的工作是什么?A一个工人。B一个护士。C一个医生。由文中“Mr Black is a doctor.” 可知他是一个医生。故选C。
62.句意:杰克怎样去上班?A乘小汽车。B骑自行车。C乘地铁。由文中“Their son goes to work by car, too.” 可知杰克是乘小汽车去上班。故选A。
63.句意:玛丽在哪里吃午饭?A在学校里。B在家。C我们不知道。由文中“She has lunch at school and comes home at four in the afternoon.” 可知她在学校吃午饭。故选A。
64.句意:它是快乐的一家吗?A不,它不是。B是的,它是。C也许它不是。由文中“What a happy family!” 它是快乐的一家。故选B。
65.A 66.B 67.C 68.B 69.A
【导语】本文主要介绍了萨姆读的故事:鲍比放学后很饿,吃光了妈妈给爷爷准备的食物。
65.句意:鲍比放学后感觉怎么样?A饿的。B开心的。C伤心的。根据“He is hungry.”可知鲍比放学是饿的,故选A。
66.句意:放学后,鲍比在哪里得到食物吃?A在学校。B在厨房。C在超市。根据“He runs to the kitchen and finds some apples and sandwiches on the table. Bobby eats all the food.”可知鲍比放学后再厨房得到食物吃,故选B。
67.句意:鲍比吃什么?A一些香蕉。B一些曲奇饼。C一些苹果。根据“He runs to the kitchen and finds some apples and sandwiches on the table.”可知鲍比吃了苹果和三明治,故选C。
68.句意:读第二行“现在我想要休息,”鲍比说。鲍比感觉怎么样?A饿的。B累的。C伤心的。想要休息,应该是累的,故选B。
69.句意:在最后,鲍比做什么?A鲍比去超市买食物。B鲍比和他的爸爸去超市。C鲍比给爷爷一些果汁。根据“Bobby feels sorry and says, ‘Mum, let me go to the supermarket and buy the food for Grandma!’ ‘Yes, please!’ says Mum.”可知鲍比和妈妈去超市给爷爷买食物,故选A。
70.B 71.B 72.C 73.A 74.C
【分析】本文主要介绍了美国人是怎么过感恩节的。
70.句意:在艾米的邮件中,美国感恩节在____。A11月25日,B11月27日,C12月25日。根据文中“Today is November 27th. It’s American Thanksgiving Day.”可知11月27日,是美国感恩节。故选B。
71.句意:每年感恩节艾米家_____。A制作卡片,B家庭聚餐,C买花。根据文中“Every year on American Thanksgiving Day, our family has a family dinner at home.”可知每年感恩节艾米家会家庭聚餐。故选B。
72.句意:艾米的妈妈在_____做感恩节晚餐。A下午2点,B下午3点,C下午4点。根据文中“Then at four o’clock, my mum cooks Thanksgiving dinner.”可知在下午4点,艾米妈妈做晚餐。故选C。
73.句意:晚餐后艾米和姐姐(妹妹)做游戏吗?A是的,她们做游戏。B不,她们不做游戏。C不知道。根据文中“After dinner, my sister and I play games together.”可知晚餐后,艾米和姐姐(妹妹)做游戏。故选A。
74.句意:哪一项是正确的?A艾米和她的哥哥(弟弟)今天装饰房子。B艾米一家今天午餐吃火鸡和苹果。C艾米明年可以和李明一起庆祝感恩节。根据文中“I’ll go to China and live there next year. We can celebrate Thanksgiving Day together.”可知艾米明年可以和李明一起庆祝感恩节。故选C。
75.B 76.C 77.B 78.A 79.B
【导语】本文主要介绍了彼得的饮食习惯。
75.句意:彼得早饭吃什么?A米饭和肉。B面包,牛奶和一个鸡蛋。C汤和蔬菜。根据 “Every morning, I have bread, milk and an egg for breakfast.” 可知Peter 早餐吃面包、牛奶和一个鸡蛋,故选B。
76.句意:为什么彼得午饭不吃太多?A因为他不喜欢食物。B因为他想要晚餐多吃。C因为他不想下午困。根据 “I don’t eat too much because I don’t want to be sleepy in the afternoon.” 可知Peter 午餐不吃太多是因为不想下午犯困,故选C。
77.句意:彼得怎么吃晚餐?A快速地。B慢慢地。C开心地。根据 “For dinner, I eat slowly.” 可知Peter 晚餐吃得慢,故选B。
78.句意:彼得从来不吃什么或者喝什么?A可乐和糖。B面包和牛奶。C肉和蔬菜。根据 “I never drink cola or eat too much candy.” 可知Peter 从不吃可乐和太多糖果,故选A。
79.句意:什么帮助彼得保持健康?A好的睡眠习惯。B好的饮食习惯。C好的锻炼习惯。根据 “I think good eating habits help me stay healthy.” 可知良好的饮食习惯帮助 Peter 保持健康,故选B。
80.B 81.C 82.A 83.B 84.A
【导语】本文讲了蔬菜。
80.句意:朱迪星期六______课。A没有,B没有,C不是,根据“Today is Saturday. I don’t have classes.”,可知朱迪星期六没有课,故选B。
81.句意:朱迪现在在哪?A在学校。B在家。C在一个农场上。根据“I go to my uncle’s farm with my brother.”,可知在农场上,故选C。
82.句意:朱迪最喜欢的蔬菜是什么?A胡萝卜。B洋葱。C西红柿。根据“Carrots are my favourite vegetable.”,可知最喜欢的蔬菜是胡萝卜,故选A。
83.句意:什么蔬菜对我们的眼睛有好处?A红色的蔬菜。B橙色的蔬菜。C紫色的蔬菜。根据“Orange vegetables are good for our eyes.”,可知是橙色的蔬菜,故选B。
84.句意:红色的蔬菜对我们的_____有好处。A心脏,B眼睛,C记忆,根据“ Red vegetables are good for our hearts(心脏).”,可知对心脏有好处,故选A。
85.C 86.C 87.B 88.A 89.A
【导语】本文讲了饮食。
85.句意:萨拉和艾米在学校吃______。A早饭,B晚饭,C午饭,根据“Oh, it’s time for lunch. Look! This is the school menu.”,可知在学校吃午饭,故选C。
86.句意:萨拉最喜欢的食物是______。A沙拉,B洋葱,C牛肉,根据“Sarah: I like beef very much.”,可知最喜欢的食物是牛肉,故选C。
87.句意:艾米最喜欢______。A土豆,B鸡肉,C鱼,根据“Amy: I don’t like beef. But I like chicken best.”,可知最喜欢鸡肉,故选B。
88.句意:在______,萨拉和艾米吃鱼三明治和土豆汤。A星期四,B星期一,C星期二,根据“On Thursdays we have fish sandwiches and potato soup.”,可知在星期四,萨拉和艾米吃鱼三明治和土豆汤,故选A。
89.句意:萨姆和艾米星期五吃_______。A面包,沙拉和牛肉,B洋葱和面条,C胡萝卜和牛肉,根据“On Fridays we have bread, salad and beef.”,可知星期五吃面包,沙拉和牛肉,故选A。
90.B 91.A 92.C 93.B 94.C
【导语】本文讲了英国人的一日四餐。
90.句意:英国人通常一天吃几顿饭?A三顿。B四顿。C五顿。根据“In the UK, people usually eat four meals a day: breakfast, lunch, afternoon tea (下午茶) and dinner.”,可知四顿,故选B。
91.句意:在英国,早餐通常_______。A从7点到9点,B从6点到8点,C从8点到10点,根据“Breakfast is usually from seven o’clock to nine o’clock in the morning.”,可知通常从7点到9点,故选A。
92.句意:英国人早餐喜欢喝_______。A牛奶,B果汁,C咖啡或茶,根据“And they like to drink coffee or tea for breakfast.”,可知喜欢喝咖啡或茶,故选C。
93.句意:在英国,下午茶通常______开始。A在3点左右,B在4点左右,C在5点左右,根据“Afternoon tea usually begins at about four o’clock in the afternoon.”,可知在4点左右开始,故选B。
94.句意:关于英国的晚餐,哪一点是不正确的?A在大约七点半。 B他们喝汤、吃肉或鱼,还搭配着蔬菜。 C他们晚饭只吃水果。根据“Dinner is very important. They have soup, meat or fish with vegetables. And they also eat fruit, like bananas, apples and oranges.”,可知C项错误,故选C。
95.A 96.C 97.C 98.B 99.C
【导语】本文主要介绍了不同国家的早餐。
95.句意:在广州,人们通常早餐喝早茶。A早茶,B面条,C豆汁,根据“In Guangzhou, people usually have morning tea.”可知在广州,人们早餐喝早茶,故选A。
96.句意:在英国,人们早餐经常喝什么?A汤。B热巧克力。C咖啡。根据“And people often drink orange juice or coffee.”可知英国,人们喝咖啡或者桔汁,故选C。
97.句意:在法国,人们早上经常吃加果酱的面包。A香肠,B三明治,C加果酱的面包,根据“I’m from France. We often eat bread with jam (果酱) for breakfast.”可知在法国,人们早上经常吃加果酱的面包。故选C。
98.句意:文章提到几种早餐?A三种。B四种。C五种。通读全文可知文章提到的中国,英国,法国和美国的早餐,一共是四种,故选B。
99.句意:在杂志的哪部分我们可以读到这篇文章?A历史。B旅游。C食物。通读全文可知本文介绍的是不同国家的早餐,属于食物,故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录