/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优教科版(广州)
专题13 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
请阅读May和Sam未来的职业理想,完成练习。
Hello, I’m May. I am good at Chinese. I like reading Chinese storybooks very much. I want to be a teacher in the future. Because I want to teach children Chinese. I love children very much. I will (将) read more books and study hard. I believe (相信) my dream will come true (实现)!
Hello, I’m Sam. I like reading science books. I like helping people too. I want to be a doctor in the future. Because doctors can help sick (生病的) people and make them happy. I will read more books and study hard. I believe I will be a doctor one day!
1.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) May likes reading ______ very much. ( )
A.Chinese books B.English storybooks C. Chinese storybooks
(2) May will become a ______ in the future. ( )
A.teacher B.doctor C. nurse
(3) Sam and May both will ______. ( )
A.read more books 
B.read more books and study hard
C. Study hard
(4) A ______ can help sick people and make them happy. ( )
A.cook B.teacher C. doctor
2.根据实际情况,回答问题。
What do you want to be in the future 
.
阅读短文,补全句子,一空一词。
Kelly has a baby brother. She likes writing diaries about him.
June 27th, 2020I have a baby brother! His name is Timmy. Timmy is only 50 cm and 3 kg. This small baby is quiet and sleeps a lot. He only makes noises (声音) when he is hungry.
Sep. 27th, 2020Little Timmy is 3 months old now. He likes eating his fingers very much. He can wave (挥动) his hands and legs when I sing songs.
June 27th, 2021Timmy can walk today. That is amazing. I’m his best friend now. He likes playing games with me.
3.When baby Timmy is hungry, he noises.
4.Timmy is Kelly’s .
5.Timmy can walk when he is months old
6.Timmy can wave his hands and legs when Kelly for him.
7.Timmy is an boy.
根据语篇选答案。
 My name is Wang Li. I’m 11. My birthday is in November. It’s in winter. So I like winter best. In winter, there is lots of snow. It’s white everywhere. I can play in the snow and make a snowman with my friends. Winter vacation is in winter. I like winter vacation.
8.根据语篇选答案。
(1) Wang Li is _____ years old. ( )
A.ten B.eleven C. twelve
(2) Wang Li’s birthday is in _____. ( )
A.November B.December C. October 
(3) Wang Li likes _____ best. ( )
A.summer B.spring C. winter
(4) There is lots of _____ in winter. ( )
A.rain B.snow C. water
(5) Choose a topic (题目) for the passage. ( )
A. My friend B.My teacher C. My favourite season
9.写一段话(不少于5句)介绍自己喜欢的季节。
小兔子Bunny有一个幸福的大家庭。瞧!她正在向大家介绍自己的家庭成员。读一读Bunny的介绍,完成下面的任务吧!
_________
Hi, I’m Bunny. I’m a happy rabbit. I have a big family. We live in a small town happily. Now let me introduce (介绍) my family to you.
( ) Look at my grandfather. He likes to run. We often run together.
( ) My grandmother likes to read books. Look! She is reading a book now.
( ) This is my mother. She works in a garden. She is a farmer and she likes to dig (挖).
( ) This is my father. He likes to bake and cook very much. He is a cook and he walks to work every day.
( ) I have a sister. She is beautiful. She is a singer. She likes to sing.
( ) I have a little brother. He is only four years old. He likes to paint and I often help him paint.
My family likes to have fun together. We are a happy family.
10.(新角度)请给短文拟一个恰当的题目:
11.根据短文内容,选择合适的图片,将序号填入相应括号内。
( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
12.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) What does Bunny’s grandmother like to do ( )
A.She likes to read books. B.She likes to run. C. She likes to bake.
(2) Where does Bunny’s mother work ( )
A.In a restaurant. B.In a garden. C. In a school.
(3) Is there a cook in Bunny’s family ( )
A.Yes, there is. B.No, there isn’t. C. We don’t know.
Read and finish. 根据要求完成下列各题。
Hello, I’m Jenny. I’m a pupil in Class Four, Grade Five. I can play the violin very well. I live in Mulan Building. I live on the sixteenth floor. I have some good neighbors.
Miss Wu lives on the twentieth floor. She is a math teacher in our school. She is very busy. She often works at home.
Mr. Lin lives on the seventeenth floor. He likes reading books. His favorite book is Journey to the West (《西游记》).
Tom lives on the twelfth floor. He can see a bridge and a river from the window. He is good at drawing them.
We sing and dance on Sundays. We are nice and friendly to each other (彼此).
13.根据短文内容,补全表格信息。
Name Miss Wu Tom
Floor 16th 17th
14.根据短文内容,选择正确的答案,将其序号填入括号内.
(1) Jenny is in ______. ( )
A.Class 4, Grade 5 B.Class 4, Grade 4 C. Class 5, Grade 4
(2) Miss Wu is ______. ( )
A.an English teacher B.a math teacher C. a science teacher
(3) Tom can ______. ( )
A.play the violin B.read books C. draw pictures
(4) In this passage, the word “friendly” means ______. ( )
A.和谐的 B.友好的 C. 活泼的
Tom一家去看了一场精彩的足球比赛,回来后Tom和朋友分享了这次经历。请根据短文内容,完成下列任务。
My parents and I like sports very much. Our favourite sport is football. There is a football game in the gym. After dinner, we go to watch the game. My father drives us there. It is an exciting game. Everyone plays hard. After the game, we are tired(累的) but happy. I want to watch this game again. I want to be a football player like them. An adult ticket(成人票) is 160 yuan. A student ticket is 80 yuan.
15.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) _____ is Tom’s favourite sport. ( )
A.Football B.Basketball C. Volleyball
(2) How do they go to the gym ( )
A.By bus. B.By car. C. By bike.
(3) How much do they pay(支付) ( )
A.400 yuan. B.320 yuan. C. 330 yuan.
(4) After the game, Tom is _____. ( )
A.tired B.tired but happy C. happy
16.根据实际情况回答问题。
What’s your favourite sport (答案不唯一)
Read and choose. (阅读Li Sha,Chen Yu和Guo Han的居家学习生活,按要求完成题目。)
17.Read and choose. (请根据上下文内容选择合适的句子,将序号填到文中横线上。)
A.We should learn to protect ourselves(保护自己). B.I want to say “ thank you” to all the teachers. C. We can skip, do kung fu and do sit-ups(仰卧起坐).
Li Sha (Beijing) Look! This is me. I study at home everyday. We have three classes in the morning and two classes in the afternoon. My favourite day is Tuesday. Because I have maths and music. I love maths. Ms Han is my maths teacher. She is young and funny. She is very kind to us. Teaching online(线上,网络) is very tired, (1) .
Chen Yu (Jinan) When we’re learning online, it’s very important to keep(保持) healthy. We should eat fresh vegetables and drink more water. After class, I often do sports at home with my parents. (2) . On the weekend, I also listen to music, read books and draw cartoons. My online learning is healthy and colourful.
Guo Han (Jinan) Recently, the Omicron(奥密克戎) is spreading fast, (3) . When I study at home, I drink more water and clean my hands often. I eat fruits and play sports at home. It makes me strong. My mother often opens the window to keep the air fresh(保持空气新鲜). When I go out, I always wear a mask(口罩). And try not to go to the public places(公共场所). I miss my friends and teachers so much. I wish everything will be better soon.
18.Read and tick or cross. (根据短文内容判断对错,正确写“T”,错误写“F”。)
(1) Li Sha is from Beijing, she has six classes one day. ( )
(2) Ms Han is a maths teacher, she is young and kind. ( )
(3) Chen Yu’s online learning is healthy and colourful. ( )
(4) Chen Yu’s mother often opens the window to keep the air fresh. ( )
(5) Recently, the Omicron(奥密克戎) is spreading very fast. ( )
19.Which is not True (Guo Han 给我们分享了她的居家防疫妙招,下列哪一项是不对的?) ( )
A.Eat fruits and play sports at home. 
B.Drink more water and clean hands often.
C. Wear a mask when you go out. 
D.You can go to the public places.
根据短文内容填空。(每空一词)
Who are the world’s best badminton players today The Chinese badminton team is. Li Wen and Zhang Ming are playing badminton in the park.
Zhang Ming: Why is this game called badminton 
Li Wen: It is the name of a house in England.
Zhang Ming: A house Really 
Li Wen: That’s right. It was called Badminton House. A duke lived there. He and his friends enjoyed playing the game. So they wrote down the rules of the game at Badminton House. After that, other people followed the rules to play the game. It was a popular game to play in their gardens.
Zhang Ming: So the English were the first to play the game!
Li Wen: That’s true. But today, England is not badminton champion.
20.The badminton team is the best in the world.
21.Badminton is the name of a in England.
22.They wrote down the rules of the at Badminton House.
23.It was a popular game to in their gardens.
24.The English were the to play the game!
阅读填空或回答问题。
What is the FIFA World Cup (世界杯) The FIFA World Cup is a football competition. In the competition, there are teams of different countries. And people can enjoy the competition every four years.
Where is the FIFA World Cup The FIFA World Cup is in a different country every time in summer. But in summer, it is too hot in Qatar(卡塔尔). So the FIFA World Cup of 2022 is in winter in Qatar. (A) Oh, look at the mascot in the picture! It is cute!
Do you know them There are two great winners of the FIFA World Cup—France(法国) and Brazi (l 巴西). (B) Do you know them France won the last (上一个的) FIFA World Cup. Brazil won the FIFA World Cup five times(次)!
25.选出(A)处 “Oh, look at the mascot in the picture!” 一句中画线单词mascot的意思,并将正确选.项.写在横线上 ______。
A.吉祥物 B.星座
26.(B) 处 “Do you know them 一句中画线单词them指的是原文中的 。
27.Is the FIFA World Cup about football 
28.Why is the FIFA World Cup of 2022 in winter in Qatar 
29.When did France win the last(上一个的) FIFA World Cup 
30.Do you like watching the FIFA World Cup Why 
任务型阅读。
Basketball players are usually very tall, because they need to put the ball into the basket. Other sports players may be shorter than them. Short people often have better balance than tall people, so they don’t fall over(摔倒) very often. In some sports, the players must have good balance, for example, table tennis. They don’t need to have long legs to run fast. Some of the fastest runners in the world are not very tall. Some people are tall and some are short. The tallest man in the world is 2.72 metres tall. Today young people in many countries grow taller than their parents. This is because they eat better than their parents. More and more children love to do sports.
31.读短文,选择正确答案。
(1) Are all sports players tall ( )
A.Yes, all sports players are tall. B.No. Basketball players are usually tall.
(2) How tall is the tallest man in the world ( )
A.The tallest man in the world is 2.27 metres tall.
B.The tallest man in the world is 2.72 metres tall.
(3) Why do young people grow taller than their parents ( )
A.Because young people eat better and do more sports.
B.Because young people eat better and do not love sports.
32.结合实际情况回答问题。
What sports do you like What’s your favourite sport 
Oliver向大家介绍他的日程表,完成下列任务。
Hello! My name is Oliver. I’m from the UK. I am funny. I go to school from Monday to Friday. I like Thursdays very much, because we have a computer class on Thursdays. We have lunch at school. Beef and potatoes are my favourite food. They’re delicious and healthy. I’m very helpful at home. I often wash my clothes, clean the rooms and water the flowers. I often read books on the weekend. What about you 
33.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Oliver goes to school from Monday to Thursday. ( )
(2) Oliver likes Thursdays, because they have a science class on Thursdays. ( )
(3) Oliver’s favourite food is beef and potatoes. ( )
34.根据短文回答问题。
(1) Is Oliver funny 
(2) Do you like Oliver’s schedule 
阅读短文,完成下面各题。
Hello! My name s Tim. Today is Sunday. My families are at home. We often have dinner together on the weekend. On Sundays my parents often clean the room. I often play football with my brother John. My sister Lucy often cooks for us. What do we have for dinner today Let’s go and have a look. My parents would like some rice and vegetables. John would like some beef and ice cream. Lucy would like some salad. I’d like some fish and soup. Sunday is happy for us!
35.阅读短文,选择正确的食物图片,将序号填入括号内。
A. B. C. D.
(1) Tim’s parents ( )
(2) John ( )
(3) Lucy ( )
(4) Tim ( )
36.阅读短文,根据短文内容填空,每空一词。
(1) Tim’s families are on Sunday.
(2) They often together on the weekend.
(3) often clean the room on Sundays.
(4) On Sundays Tim often .
(5) often cooks for them on Sundays.
(6) Tim likes Sunday. Sunday is .
阅读理解。
My name is Li Ming. I’m 11 years old. I’m a student at Guangming Primary School. I’m hard-working. I often do my homework after school and read books in the evening.
On Mondays, we have Chinese, maths and art. Art is my favourite subject. I often draw pictures in art class. Tuesdays are for English and science. I love Wednesdays because we have PE and music. Thursdays are busy with maths, English and Chinese. Fridays are my favourite day because (因为) we don’t have much homework and I can play football with my friends.
On weekends, I don’t go to school. I often help my mom do housework. Sometimes, I go to the park with my family.
37.根据短文内容,判断正误,用T或F表示。
(1) I am a student at Guangming Primary School. ( )
(2) My favourite subject is English. ( )
(3) I have English and science on Tuesdays. ( )
(4) I go to school on weekends. ( )
38.根据短文内容,回答问题。
(1) What do you often do after school 
(2) Do you have English on Mondays 
(3) What’s your favourite day 
(4) What do you often do on the weekend 
Oliver与同学一起就“健康饮食”开展了项目研究,以下是他们的研究成果。
A Healthy Diet
First, fruits and vegetables are healthy. They’re rich in vitamins (维生素). Children should eat more fruits and vegetables.
Second, water is important (重要的) to everyone. Children should drink enough (充足的) water every day. But Coke is not healthy.
Third, children need to eat breakfast every day. It is good for them.
Fourth, children shouldn’t eat food which is too salty.
Last, children should not eat too much sweet food.
Healthy food
Eat something from each group (下列每组) every day.
Healthy drinks are water, juice and milk.
Unhealthy food
You can taste these foods, but don’t eat them every day.
39.用“√”勾出合理的答案。
(1) What is important to everyone And we should (应该) drink every day.
40.John是本次项目研究小组的参与者,请阅读他的饮食习惯报告。
John doesn’t like fruits or vegetables. For lunch and dinner, he has a lot of rice, some fish and some meat. He does not like drinking water. He only drinks a little water every day and eats an egg every week. And he likes eating sweets, cakes and ice creams.
(1) Does John have a healthy diet (请用“√”勾出正确答案)
□Healthy □Not healthy
41.下面是给John的饮食建议,选择合适的选项,把序号填在横线上。
A.eat an egg every day B.eat a little sweet food C. eat more vegetables D.drink more water
John, I think that you eat too much unhealthy food. Here is some advice for you: You should eat more fruits, and You should not drink too much Coke. You should . It’s OK to . But you should not eat too much.
42.请根据你自己的实际情况回答问题。
(1) Do you have a healthy diet 
.
(2) What should you do 
I should .
Lan Lan正在给大家分享她和家人的饮食习惯。阅读短文,完成下列任务。
I am Lan Lan. I am tall and thin. I like to eat green beans, tomatoes, potatoes and onions. I can draw pictures every day. My brother is a little fat. He doesn’t like playing sports. He likes to eat sweet food. That’s his favourite food. He will eat a cake on Thursday because it is his birthday. My mother likes fresh fruit. She eats an apple every day. Sometimes she makes juice for us. My father likes fried (油炸的) food. He likes fried chicken, fried fish and fried potatoes. He eats a hamburger every week.
43.根据短文内容,将人物与其喜欢的食物配对。
(1) Lan Lan ( )
(2) Brother ( )
(3) Mother ( )
(4) Father ( )
A.sweet food B.fresh fruit C. fried (油炸的) food D.vegetables
44.根据短文内容,完成句子
Lan Lan’s father eats a every week.(选择序号)
A.fried food B.vegetables C. salad D.hamburger
45.(1) Lan Lan’s brother’s birthday is on .
(2) Lan Lan can every day.
Oliver在向他的朋友们介绍他健康的生活方式,请你根据短文内容完成任务。
A healthy lifestyle (生活方式) is good for us. We should eat good food. There are five kinds (种类) of healthy foods. They are fruit, vegetables, grains (谷物), dairy products (奶制品) and meat (肉类). But don’t eat too much (太多) meat or sweet food a day.
We should play sports to be healthy. We can play sports every day. We can play football and play basketball. Don’t always play games on the phone (手机). It’s not good for our eyes.
46.阅读短文,选择正确的答案。
(1) There are ______ kinds of healthy foods. ( )
A.three B.five C. six
(2) We should eat ______ every day. ( )
A.too much sweet food B.vegetables C. too much meat
(3) What sports can we do to be healthy ( )
A.Play phone games. B.Watch TV. C. Play football.
(4) If you want to have a healthy lifestyle, you should ______. ( )
①eat good food ②play sports ③watch TV
A.①② B.②③ C. ①③
47.根据实际情况回答。
What do you often do to keep (为了保持) healthy 
根据短文内容,补全句子或对话。
A good breakfast is important. We haven’t eaten anything for about twelve hours by break-fast time. Breakfast can give energy to our bodies.
What should a good breakfast have A good breakfast can be some bread, an egg, some milk, a piece of meat, some vegetables and some fruit. On a cold morning, a cup of hot drink is good. We should get up early to have some time to eat breakfast.
What is the use of breakfast A good breakfast helps us keep healthy. It helps us work well and play happily.
48. is important during a day.
49.—Can breakfast give to our bodies —Yes, it can.
50.You can have a cup of on a cold morning.
51.—Does a good breakfast help us keep healthy 
—
52.The passage is talking about .
王老师给大家介绍了不同城市的季节特征(seasonal characteristics)。阅读短文,完成下列任务。
In China, different cities have different seasonal characteristics.
Is it cold in Sanya in winter No, it isn’t. It’s warm. We can swim in the sea, play on the beach and drink coconut juice (椰汁) . There are pretty flowers and green trees everywhere, too!
It’s cold in Hangzhou. In winter, it sometimes snows. We need to wear scarves and gloves when we go outside. We can eat hot pot (火锅) to make us warm. We can also play sports, such as running and dancing.
It’s freezing in Harbin in winter. It snows a lot. There is lots of ice. That’s why we call it “Ice City”. We can see many ice sculptutes (冰雕) in the street. Amazing!
53.根据材料内容,用数字1-5将下列图片排序。
( )
( )
( )
( )
( )
54.根据材料内容,判断正(T)误(F)。
(1) In winter, the weather in Sanya is cold and snowy. ( )
(2) We can wear scarves and gloves when we go outside in winter in Hangzhou. ( )
55.根据实际情况回答问题。
What’s the weather like in your city in winter 
读短文,按要求完成任务。
Healthy eating habits (习惯) are very important (重要的) for our health. We should eat more (更多的) fresh fruits and vegetables. We should also eat less (更少的) meat, drink a glass of milk in the morning or at night. But many students like fried chicken and hamburgers. They are delicious. They don’t like fruit and vegetables. They like meat. They eat beef and mutton (羊肉) so much. Meat is helpful, but eating too much isn’t good for our health. Some students don’t eat breakfast or eat dinner late. It’s bad for our health.
56.判断正(T)误(F)。
(1) Many students like fruit and vegetables. ( )
(2) Meat is helpful, but eating too much isn’t good for our health. ( )
(3) Some students don’t eat breakfast or eat dinner late. ( )
57.选择。
Choose a word for your eating habit. (选择一个词评价你的饮食习惯) ( )
A.bad (坏的) B.healthy
58.找出文章的中心句,将答案写在横线上。
Binbin一家到快餐店点餐,请根据菜单信息,完成下列任务。
Food Drinks Desserts (甜点)
Hamburger 5.5 Hot dog 4.8 Bread 5.1 Beef noodles 8.5 Vegetables 7.1 Coke (small) 3.6 (big) 5.2Orange juice (small) 3.9 (big) 6.3 Milk 4.1 Tea 4 Ice cream 5.2 Chocolate (巧克力) 5.1 Egg tart (蛋挞) 6 Apple pie (苹果派) 6.1 Fresh (新鲜的) fruit 5.8
59.根据菜单信息,判断正(T)误(F)。
(1) This is a fast food restaurant (快餐店). ( )
(2) Binbin wants a hamburger, a small glass of orange juice and two apple pies. He will pay (支付) 15.5 yuan. ( )
(3) Binbin’s mother would like some vegetables, some milk and fresh fruit. She has a healthy diet (健康饮食). ( )
60.根据菜单信息,回答问题。
If Binbin has only five yuan, what food can he buy 
61.根据实际情况,回答问题。
What drink do you like Is it good or bad for your body 
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C A B C 2.I want to be a scientist. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了梅和萨姆的兴趣爱好和未来的职业。
1.(1)句意:梅非常喜欢读_____。A中文书,B英语故事,C中文故事书,根据“I like reading Chinese storybooks very much.”可知玛丽喜欢读中文故事书,故选C。
(2)句意:梅未来将成为_____。A老师,B医生,C护士,根据“I want to be a teacher in the future.”可知未来梅将成为老师,故选A。
(3)句意:萨姆和梅都将_____。A多读书,B多读书和努力学习,C努力学习,根据“I will (将) read more books and study hard.”和“I will read more books and study hard.”可知萨姆和梅都将多读书和努力学习。故选B。
(4)句意:_____可以帮助病人并且使他们开心。A厨师,B老师,C医生,根据“Because doctors can help sick (生病的) people and make them happy.”可知医生可以帮助病人并且使他们开心,故选C。
2.句意:将来你想成为什么?本题是开放性试题,答案不唯一,可写成:我想成为一名科学家。scientist名词,科学家,故答案为I want to be a scientist.
3.makes 4.brother 5.twelve /12 6.sings 7.amazing
【导语】本文主要讲述了凯丽关于弟弟的日记。
3.句意:当婴儿提米饿了时,他________声音。根据文中“He only makes noises (声音) when he is hungry.”可知当饿了时提米会发出生音,句子是一般现在时,主语是第三人称单数he,谓语动词要用动词的第三人称单数形式,make noise 制造噪音,make的第三人称单数为makes,符合题意,故答案为makes。
4.句意:提米是凯丽的________。根据文中“I have a baby brother! His name is Timmy.”可知提米是凯丽的弟弟,brother 弟弟,符合题意,故答案为brother。
5.句意:当他________月的时候,提米会走路。根据文中2020年9月27日的日记“Little Timmy is 3 months old now.”和2021年6月27日的日记“Timmy can walk today.”可知提米在12个月的时候能够走路,twelve12,符合题意,故答案为twelve或12。
6.句意:当凯丽对他________的时候,提米会挥舞他的手和腿。根据文中“He can wave (挥动) his hands and legs when I sing songs.”可知凯丽唱歌时提米会挥舞他的手和腿,句子是一般现在时,主语是第三人称单数Kelly,谓语动词要用动词的第三人称单数形式,sing 唱,第三人称单数为sings,故答案为sings。
7.句意:提米是一个________男孩。根据文中“That is amazing.”可知提米是一个了不起的男孩,amazing 了不起的,符合题意,故答案为amazing。
8.B A C B C 9.范文:
 
【导语】本文主要介绍王丽的个人信息和喜欢的季节。
8.(1)句意:王丽____岁。A十,B十一,C十二。根据“I’m 11.”可知是十一,故选B。
(2)句意:王丽的生日在____。A十一月,B十二月,C十月。根据“My birthday is in November.”可知是十一月,故选A。
(3)句意:王丽最喜欢____。A夏天,B春天,C冬天。根据“So I like winter best.”可知最喜欢冬天,故选C。
(4)句意:冬天有很多___。A雨,B雪,C水。根据“In winter, there is lots of snow.”可知有很多雪,故选B。
(5)句意:为这篇文章选一个题目。A我的朋友,B我的老师,C我最喜欢的季节。根据短文内容可知是介绍最喜欢的季节,故选C。
9.1. 题干解读:该题目要求介绍自己喜欢的季节。阐述这个季节的特点及经常做的事情等。注意文章为一般现在时并要符合句子数量要求。
2. 参考词汇与句型:
参考词汇:spring春季,sunny晴朗的,go for a walk去散步,fly a kite放风筝
参考句型:There are…;I often…
10.My Family (本题答案不唯一) 11.A F D B E C 12.A B A
【导语】本文主要介绍小兔子邦尼的家庭成员及其喜好等。
10.根据“I have a big family.”可知主要介绍家人,本题答案不唯一,可用My Family作为标题,故答案为My Family。
11.句意:看我的爷爷。他喜欢跑步。我们经常一起跑步。选项A是跑步,符合句意,故选A。
句意:我奶奶喜欢看书。看!她现在正在看书。选项F是看书,符合句意,故选F。
句意:这是我的妈妈。她在花园里工作。她是一个农民,她喜欢挖地。选项D是挖地,符合句意,故选D。
句意:这是我的爸爸。他非常喜欢烘焙和做饭。他是一个厨师他每天步行去上班。选项B是烘焙,符合句意,故选B。
句意:我有一个姐姐(妹妹)。她很漂亮。她是一个歌手。她喜欢唱歌。选项E是唱歌,符合句意,故选E。
句意:我有一个弟弟。他只有四岁。他喜欢画画,我经常帮他涂色。选项C是画画,符合句意,故选C。
12.(1) 句意:邦尼的奶奶喜欢做什么?A她喜欢看书。B她喜欢跑步。C她喜欢烘焙。根据“My grandmother likes to read books.”可知喜欢看书,故选A。
(2) 句意:邦尼的妈妈在哪里工作?A在一个饭店里。B在花园里。C在学校里。根据“This is my mother. She works in a garden.”可知在花园里,故选B。
(3) 句意:在邦尼的家里有一个厨师吗?A是的,有。B不,没有。C我们不知道。根据“He is a cook and he walks to work every day.”可知邦尼的爸爸是厨师,所以应做肯定回答。故选A。
13.Jenny Mr. Lin 20th 12th 14.A B C B
【导语】本文主要介绍了珍妮、吴小姐、林先生和汤姆分别住在几楼。
13.根据“Hello, I’m Jenny. I’m a pupil in Class Four, Grade Five. I can play the violin very well. I live in Mulan Building. I live on the sixteenth floor.”可知珍妮住在16楼,故答案为Jenny。
根据“Mr. Lin lives on the seventeenth floor.”可知林先生住在17楼,故答案为Mr. Lin。
根据“Miss Wu lives on the twentieth floor.”可知吴小姐住在20楼,故答案为20th。
根据“Tom lives on the twelfth floor.”可知汤姆住在12楼,故答案为12th。
14.(1)句意:珍妮在____。A5年级4班,B4年级4班,C4年级5班。根据“Hello, I’m Jenny. I’m a pupil in Class Four, Grade Five.”可知珍妮在5年级4班,故选A。
(2)句意:吴小姐是____。A一位英语老师,B一位数学老师,C一位科学老师。根据“Miss Wu lives on the twentieth floor. She is a math teacher in our school.”可知吴小姐是一位数学老师,故选B。
(3)句意:汤姆可以____。A拉小提琴,B读书,C画画。根据“Tom lives on the twelfth floor. He can see a bridge and a river from the window. He is good at drawing them.”可知汤姆可以画画,故选C。
(4)句意:在这篇文章中,单词“friendly”意思是____。根据“We sing and dance on Sundays. We are nice and friendly to each other (彼此).”可知是友好的意思,故选B。
15.A B A B 16.My favourite sport is swimming.
【导语】本文讲了足球比赛。
15.(1)句意:______是汤姆最喜欢的运动。A足球,B篮球,C排球,根据“Our favourite sport is football.”,可知足球是汤姆最喜欢的运动,故选A。
(2)句意:他们怎么去体育馆?A坐公共汽车。B开车。C骑自行车。根据“After dinner, we go to watch the game. My father drives us there.”,可知他们开车去体育馆,故选B。
(3)句意:他们支付多少钱?根据“My parents and I like sports very much. An adult ticket(成人票) is 160 yuan. A student ticket is 80 yuan.”,可知他们支付400元,故选A。
(4)句意:比赛后,汤姆______。A累的,B很累但高兴,C高兴的,根据“After the game, we are tired(累的) but happy.”,可知比赛后,汤姆很累但高兴,故选B。
16.句意:你最喜欢的运动是什么?题干要求根据实际情况回答,答语可为:我最喜欢的运动是游泳。故答案为My favourite sport is swimming.
17.B C A 18.F T T F T 19.D
【导语】本文是关于李莎,陈宇和郭涵居家学习及生活的介绍。
17.(1)根据原文“Teaching online(线上,网络) is very tired”可知网上教学是非常累的,我们感谢老师,选项B“我想对所有的老师说谢谢。”符合语境,故选B。
(2)根据原文“After class, I often do sports at home with my parents.” 可知下课后,我经常在家跟我的父母做运动。选项C“我们可以跳绳,练功服和做仰卧起坐。”符合语境,故选C。
(3)根据原文“Recently, the Omicron(奥密克戎) is spreading fast”可知最近,奥密克戎传播非常快,我们要保护好自己,选项A“我们应该学会保护自己。”符合语境,故选A。
18.(1)句意:李莎来自北京,她一天有六节课。根据原文“We have three classes in the morning and two classes in the afternoon.”可知我们上午有三节课下午有两节课。一天有五节课,所以题干叙述错误,故答案为F。
(2)句意:韩小姐是一名数学老师,她又年轻又善良。根据原文“Ms Han is my maths teacher. She is young and funny. She is very kind to us.”可知韩小姐是我的数学老师。她又年轻又有趣。她对我们非常好。所以韩小姐又年轻又善良。所以题干叙述正确,故答案为T。
(3)句意:陈宇的网上学习既健康又丰富多彩。根据原文“My online learning is healthy and colourful.”可知陈宇的网上学习既健康又丰富多彩。所以题干叙述正确,故答案为T。
(4)句意:陈宇的妈妈经常开窗保持空气清新。根据原文“My mother often opens the window to keep the air fresh(保持空气新鲜).”可知高涵的妈妈经常开窗保持空气新鲜。所以题干叙述错误,故答案为F。
(5)句意:最近,奥密克戎正在快速的传播。根据原文“Recently, the Omicron(奥密克戎) is spreading fast, we should learn to protect ourselves(保护自己).”可知最近,奥密克戎正在快速地传播,我们应该学会保护自己。所以题干叙述正确,故答案为T。
19.问句句意:下列哪一项是不对的?A在家吃水果并且做运动。B多喝水并且经常洗手。C出门时戴口罩。D你(们)可以去公共场所。根据原文“And try not to go to the public places(公共场所).”可知并且尽量不要去公共场所。D选项错误,故选D。
20.Chinese 21.house 22.game 23.play 24.first
【导语】本文主要讨论了羽毛球比赛的由来。
20.句意:____羽毛球队是世界上最好的。根据原文“Who are the world’s best badminton players today The Chinese badminton team is.”可知世界最好的羽毛球运动员是中国羽毛球队,故答案为Chinese。
21.句意:羽毛球是英国一个____的名字。根据原文“It is the name of a house in England.”可知羽毛球是英国一所房子的名字,故答案为house。
22.句意:他们在巴德明顿庄园里写下____的规则。根据原文“So they wrote down the rules of the game at Badminton House.”可知是他们在巴德明顿庄园里写下这个游戏的规则,故答案为game。
23.句意:在他们的花园里,这是一项很受欢迎的游戏。根据原文“It was a popular game to play in their gardens.”可知此处应填play,故答案为play。
24.句意:英国是____玩这个游戏的。根据原文“So the English were the first to play the game!”可知英国是第一个玩这个游戏的,故答案为first。
25.A 26.France and Brazi 27.Yes, it is. 28.Because the summer in Qatar is too hot. 29.In 2018. 30.Yes, I do. Because it is very exciting.(答案不唯一)
【导语】本文主要讲述了国际足联世界杯。
25.mascot吉祥物,名词,故选A。
26.根据句子“There are two great winners of the FIFA World Cup—France and Brazi. ”可知them指的是France and Brazi,故答案为France and Brazi。
27.句意:FIFA世界杯是关于足球的吗?根据句子“The FIFA World Cup is a football competition.”可知FIFA世界杯是关于足球的比赛,故应是肯定回答,故答案为Yes, it is.
28.句意:为什么2022年国际足联世界杯在卡塔尔的冬天?根据句子“But in summer, it is too hot in Qatar. So the FIFA World Cup of 2022 is in winter in Qatar.”可知因为卡塔尔的夏天太热了,故答案为Because the summer in Qatar is too hot.
29.句意:法国是什么时候赢得上一届国际足联世界杯的?根据句子“France won the last FIFA World Cup.”上次世界杯是2018年俄罗斯世界杯,故答案为In 2018.
30.句意:你喜欢看世界杯吗?为什么?本题答案不唯一,可以是肯定回答,因为世界杯很非常令人兴奋。故答案为Yes, I do. Because it is very exciting.
31.B B A 32.根据实际情况回答即可,答案不唯一。I like running and swimming. My favourite sport is running.
【导语】本文介绍了运动选手通常都很高,如今年轻人因为吃得更好且爱运动所以比他们的父母都高。
31.(1)句意:是所有的运动员选手都很高吗?A是的,所有运动员选手都是高的。B不是的。篮球运动员通常都是高的。根据“Basketball players are usually very tall, because they need to put the ball into the basket. Other sports players may be shorter than them.”可知篮球运动员通常非常高,因为他们需要把球放进篮筐里。其他运动员选手也许比他们矮。故选B。
(2)句意:世界上最高的男人是多高?A世界上最高的男人是2.27米。B世界上最高的男人是2.72米。根据“The tallest man in the world is 2.72 metres tall.”可知世界上最高的男人是2.72米。故选B。
(3)句意:为什么现在年轻人比他们的父母高?A因为年轻人吃得更好,并且做更多的运动。B因为年轻人吃得更好,并且不爱运动。根据“This is because they eat better than their parents. More and more children love to do sports.”可知这是因为他们吃得比他们的父母好,越来越多的孩子喜欢做运动。故选A。
32.句意:你喜欢什么运动?哪个是你最喜欢的运动?题目要求结合实际情况回答问题,答案不唯一。这是what引导的特殊疑问句,时态是一般现在时态,可写成I like running and swimming. My favourite sport is running. 故答案为I like running and swimming. My favourite sport is running.
33.F F T 34.Yes, he is. No, I don’t.(答案不唯一)
【导语】本文奥利弗向大家介绍他的日程表。
33.(1)句意:奥利弗周一到周四上学。根据“I go to school from Monday to Friday.我周一到周五上学。” 可知题干与原文不相符,故答案为F。  
(2)句意:奥利弗喜欢星期四,因为他们星期四有科学课。根据“I like Thursdays very much, because we have a computer class on Thursdays.我非常喜欢星期四,因为我们星期四有计算机课。” 可知题干与原文不相符,故答案为F。
(3)句意:奥利弗最喜欢的食物是牛肉和土豆。根据“Beef and potatoes are my favourite food.牛肉和土豆是我最喜欢的食物。”可知题干与原文相符,故答案为T。
34.(1)句意:奥利弗有趣吗?根据“I am funny.我很有趣。”可知应作肯定回答。Yes, she is.是的,她有趣。故答案为Yes, she is.                          
(2)句意:你喜欢奥利弗的日程安排吗?答语可以根据自己的喜好来说。如否定回答:No, I don’t.不,我不喜欢。答案不唯一,故答案为No, I don’t.
35.B A D C 36.at home have dinner Tim’s parents plays football Lucy happy
【导语】本文主要讲述了Tim一家周日在家的生活情况。
35.(1)根据My parents would like some rice and vegetables.可知Tim的父母想吃米饭和蔬菜,选项B的图片是米饭和蔬菜,故选B。
(2)根据John would like some beef and ice cream.可知John想吃牛肉和冰淇淋,选项A的图片是牛肉和冰淇淋,故选A。
(3)根据Lucy would like some salad.可知Lucy想吃沙拉,选项D的图片是沙拉,故选D。
(4)根据I’d like some fish and soup.可知Tim想吃鱼和汤,选项C的图片是鱼和汤,故选C。
36.(1)句意:Tim的家人周日_____。根据My families are at home.可知周日在家,故答案为at,home。
(2)句意:他们经常周末一起_____。根据We often have dinner together on the weekend.可知周末一起吃晚饭,故答案为have,dinner。
(3)句意:周日_____经常打扫房间。根据On Sundays my parents often clean the room.可知Tim的父母经常打扫房间,故答案为Tim’s,parents。
(4)句意:周日Tim经常_____。根据I often play football with my brother John.可知Tim经常踢足球,Tim是第三人称单数,故答案为plays,football。
(5)句意:_____经常在周日给他们做饭。根据My sister Lucy often cooks for us.可知Lucy经常在周日做饭,故答案为Lucy。
(6)句意:Tim喜欢周日。周日很_____。根据Sunday is happy for us!可知周日很快乐,故答案为happy。
37.T F T F 38.I often do my homework after school. No, I don’t. Friday. I often help my mom do housework.
【导语】本文主要介绍了李明的个人信息和日常生活。
37.(1)句意:我是光明小学的一名学生。根据“I’m a student at Guangming Primary School.”可知作者是光明小学的一名学生。句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:我最喜欢的学科是英语。根据“Art is my favourite subject.”可知最喜欢的学科是美术,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:我在周二有英语课和科学课。根据“Tuesdays are for English and science.”可知周二有英语课和科学课。句子和短文相符,故答案为T。
(4)句意:我在周末去上学。根据“On weekends, I don’t go to school.”可知周末不去上学,句子和短文不符,故答案为F。
38.(1)句意:放学后你经常做什么?根据“I often do my homework after school and read books in the evening.”可知放学后经常写作业,故答案为I often do my homework.
(2)句意:你在星期一有英语课吗?根据“On Mondays, we have Chinese, maths and art.”可知周一没有英语课,故答案为No, I don’t.
(3)句意:你最喜欢哪一天?根据“Fridays are my favourite day because (因为) we don’t have much homework and I can play football with my friends.”可知最喜欢周五,故答案为Friday.
(4)句意:在周末你经常做什么?根据“On weekends, I don’t go to school. I often help my mom do housework.”可知周末帮助妈妈做家务,故答案为I often help my mom do housework.
39. 40. 41.C A D B 42.Yes, I do. eat more fruits and vegetables.
【导语】本文主要介绍了健康饮食应该怎么做。
39.句意:对每个人来说,什么是重要的?而且我们每天都应该喝。根据文中“Second, water is important to everyone.”可知对每个人来说,水是重要的。故答案为。
40.句意:约翰有健康的饮食吗?根据文中“John doesn’t like fruits or vegetables.”和“He does not like drinking water.”和“And he likes eating sweets, cakes and ice creams.”可知约翰不喜欢水果和蔬菜。他不喜欢喝水。而且他喜欢吃糖果、蛋糕和冰淇淋。这些都是不健康的饮食习惯。故答案为。
41.(1)句意:这里有一些建议给你:你应该多吃水果,_____和_____。根据文中“Children should eat more fruits and vegetables.”可知孩子们应该多吃水果和蔬菜。eat more vegetables多吃蔬菜。故选C。
(2)句意:这里有一些建议给你:你应该多吃水果,_____和_____。根据文中“Third, children need to eat breakfast every day.”可知孩子们需要每天吃早餐。所以要每天一个鸡蛋,eat an egg every day每天吃一个鸡蛋。故选A。
(3)句意:你应该____。根据文中“Children should drink enough water every day. But Coke is not healthy.”可知孩子们每天应该喝足够的水。但可乐不健康。drink more water多喝水。故选D。
(4)句意:_____是可以的。根据文中“Last, children should not eat too much sweet food.”可知不应该吃太多甜食。eat a little sweet food吃一点甜食。故选B。
42.(1)句意:你有健康的饮食习惯吗?本题答案不唯一,我有健康的饮食习惯。故答案为Yes, I do.
(2)句意:你应该做什么?我应该_____。本题答案不唯一,根据常识可知应该多吃水果和蔬菜。故答案为eat more fruits and vegetables.
43.D A B C 44.D 45.Thursday draw pictures
【导语】本文主要介绍了Lan Lan和家人的饮食习惯。
43.(1) 根据文中“I like to eat green beans, tomatoes, potatoes and onions.”可知兰兰喜欢吃青豆、西红柿、土豆和洋葱等蔬菜。vegetables蔬菜,符合题意,故选D。
(2) 根据文中“He likes to eat sweet food.”可知兰兰的哥哥(弟弟)喜欢吃甜食。sweet food甜食,符合题意,故选A。
(3) 根据文中“My mother likes fresh fruit.”可知兰兰的妈妈喜欢吃新鲜的水果。fresh fruit新鲜的水果,符合题意,故选B。
(4) 根据文中“My father likes fried (油炸的) food.”可知兰兰的爸爸喜欢吃油炸食物。fried food油炸食物,符合题意,故选C。
44.句意:兰兰的爸爸每周吃一个_________。A油炸食物,B蔬菜,C沙拉,D汉堡。根据文中“He eats a hamburger every week.”可知兰兰的爸爸每周吃一个汉堡,选项D符合题意,故选D。
45.(1) 句意:兰兰哥哥(弟弟)的生日在_________。根据文中“He will eat a cake on Thursday because it is his birthday.”可知兰兰哥哥的生日在周四,Thursday周四,符合题意,故答案为Thursday。
(2) 句意:兰兰可以每天_________。根据文中“I can draw pictures every day.”可知兰兰可以每天画画,draw pictures画画,符合题意,故答案为draw pictures。
46.B B C A 47.I often eat fruits and vegetables and play sports. (答案不唯一)
【导语】本文介绍了Oliver健康的生活方式,包括应吃的五类健康食物以及应进行的体育运动,并提醒不要过多吃肉、甜食或长时间玩手机游戏。
46.(1)句意:有______种健康食物。A三种;B五种;C六种。根据“There are five kinds of healthy foods.”可知有五种,故选B。
(2)句意:我们应该每天吃______。A太多甜食;B蔬菜;C太多肉类。根据“They are fruit, vegetables, grains, dairy products and meat.”以及“But don’t eat too much meat or sweet food a day.”可知蔬菜是健康食物之一,且后文提到不要吃太多肉或甜食,故选B。
(3)句意:我们可以做什么运动来保持健康?A玩手机游戏。B看电视。C踢足球。根据“We can play football and play basketball.”可知踢足球是提到的运动之一,故选C。
(4)句意:如果你想拥有健康的生活方式,你应该______。①吃好的食物 ②做运动 ③看电视。根据全文强调“吃健康食物”和“做运动”是健康生活方式的关键,故选A。
47.句意:你经常做什么来保持健康?此题为开放性问题,答案因人而异,可以回答:我经常吃水果和蔬菜,做运动。故答案为I often eat fruits and vegetables and play sports.
48.A good breakfast 49.energy 50.hot drink 51.Yes, it does. 52.a good breakfast
【导语】本文主要介绍早餐的重要性、包含内容以及作用。
48.句意:____是一天中重要的。根据“A good breakfast is important.”可知一天中一顿好的早晨很重要。故答案为A,good,breakfast。
49.句意:—早餐能给我们的身体提供_____吗?—是的,它能。根据“Breakfast can give energy to our bodies.”可知早餐能给我们的身体提供能量,故答案为energy。
50.句意:在寒冷的早上你可以喝一杯_____。根据“On a cold morning, a cup of hot drink is good.”可知喝一杯热饮,故答案为hot,drink。
51.句意:一顿好的早餐能帮助我们保持健康吗?根据“A good breakfast helps us keep healthy.”可知应做肯定回答,故答案为Yes, it does.
52.句意:文章在谈论_____。根据文章内容可知谈论一顿好的早餐,故答案为a,good,breakfast。
53.3 1 4 2 5 54.F T 55.It is cold
【导语】本文主要描述了不同城市的冬季特征。
53.根据“We can swim in the sea, play on the beach and drink coconut juice (椰汁) .”可知在海南可以在海里游泳,在海滩上玩耍,图二是游泳,排第1;图四是在沙滩上玩,排第2;
根据“It’s cold in Hangzhou. In winter, it sometimes snows. We need to wear scarves and gloves when we go outside.We can eat hot pot (火锅) to make us warm.”可知在杭州外出时需要戴手套和围巾,图一是戴手套和围巾,图一排第3;还可以吃火锅,图三是火锅,排第4;
根据“That’s why we call it “Ice City”. We can see many ice sculptutes (冰雕) in the street.”可知在哈尔滨可以看冰雕,图五是冰城,排第5。
故答案为31425。
54.(1)句意:冬天,三亚的天气寒冷多雪。根据“Is it cold in Sanya in winter No, it isn’t. It’s warm.”可知三亚的冬季是温暖的,句子不符合原文,故答案为F。
(2)句意:冬天在杭州外出时,我们可以戴围巾和手套。根据“In winter, it sometimes snows. We need to wear scarves and gloves when we go outside.”可知句子符合原文,故答案为T。
55.句意:你们城市冬天的天气怎么样?本题答案不唯一,如:天气是寒冷的。cold寒冷的,故答案为It is cold.
56.F T T 57.B 58. Healthy eating habits ( 习惯 ) are very important ( 重要的 ) for our health.
【导语】本文讲了饮食。
56.(1)句意:很多学生喜欢水果和蔬菜。根据“But many students like fried chicken and hamburgers.”,可知很多学生喜欢炸鸡和汉堡,故答案为F。
(2)句意:肉是有帮助的,但吃太多对我们的健康不好。根据“Meat is helpful, but eating too much isn’t good for our health.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:有些学生不吃早餐或晚饭吃得很晚。根据“Some students don’t eat breakfast or eat dinner late.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
57.bad坏的,healthy健康的,根据常识,可说饮食习惯是健康的,故选B。
58.根据全文可知中心句是“Healthy eating habits (习惯) are very important (重要的) for our health.”,故答案为Healthy eating habits (习惯) are very important (重要的) for our health.
59.T F T 60.He can buy a hot dog/ A hot dog. 61.I like milk. It’s good.
【导语】本文讲了菜单。
59.(1)句意:这是一家快餐店。根据标题可知题干描述正确,故答案为T。
(2)句意:彬彬想要一个汉堡包、一小杯橙汁和两个苹果派。他将支付15.5元。根据表格可知他将支付21.6元,故答案为F。
(3)句意:彬彬的妈妈想要一些蔬菜、牛奶和新鲜水果。她饮食健康。根据句意可知题干描述正确,故答案为T。
60.句意:如果彬彬只有五元,他能买什么食物?根据表格可知他可以买一个热狗,故答案为He can buy a hot dog/ A hot dog.
61.句意:你喜欢喝什么?这对你的身体是好是坏?题干要求根据实际情况回答问题,答语可为:我喜欢牛奶。它是好的。故答案为I like milk. It’s good.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)