2025-2026学年外研版2024八年级英语期中考试模拟卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

文档属性

名称 2025-2026学年外研版2024八年级英语期中考试模拟卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)
格式 zip
文件大小 5.1MB
资源类型 教案
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2025-10-27 20:45:08

文档简介

2025-2026学年度八年级英语期中考试 模拟卷(外研版2024)
注意事项:
1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息
2.请将答案正确填写在答题卡上
第I卷(选择题)
一、听力选择
1.
A. B. C.
2.Who is Judy
A. B. C.
3.Which was invented first
A. B. C.
4.
A. B. C.
5.What does Mike look like now
A.He is serious. B.He is very thin. C.He is taller.
6.When did Dick hold his birthday party
A.Last Friday. B.Last Saturday. C.Last Sunday.
7.Where did they see the robot
A.In the park. B.In the zoo. C.In the library.
8.What’s Jane doing now
A.She is singing and dancing.
B.She is playing basketball.
C.She is going sightseeing.
9.What does Billy like doing in his free time
A.Reading books. B.Listening to music. C.Watching movies.
10.Who likes to travel by train
A.Jim. B.Tony. C.John.
11.What’s Jane doing now
A.She is singing and dancing.
B.She is playing basketball.
C.She is going sightseeing.
12.How does David like this machine
A.Important. B.Helpful. C.Useless.
13.What does the man think is the most useful invention
A.The high-speed train. B.The mobile phone. C.The 5G technology.
14.Which subject is Jane the best at
A.English. B.Math. C.Science.
15.What are the speakers talking about
A.Hou Yi Shoots the Suns B.Journey to the West C.Nu Wa Repairs the Sky
16.Who is brave in the story
A.Nu Wa. B.Sun Wukong. C.Hou Yi.
17.What’s the relationship between the two speakers
A.Teacher and student. B.Mother and son. C.Friends.
听独白,完成以下几个小题。
18.When did the story happen
A.On a winter afternoon. B.On an autumn morning. C.On a winter morning.
19.What were the snakes doing
A.They were eating. B.They were catching mice. C.They were sleeping.
20.How did the little mouse feel when he saw the snakes
A.He felt sleepy. B.He felt afraid. C.He felt excited.
二、单项选择
21.I won’t forget my teacher because she ________ so kind to me since I came to this school.
A.was B.is C.has been D.will be
22.—Would you mind ____ the room
—OK. I’ll do it right away.
A.clean B.cleaning C.cleaned D.to clean
23.I usually spend an hour ________ my homework every day.
A.do B.to do C.doing D.did
24.My uncle has just _______abroad. He won’t come back this month.
A.gone to B.gone C.been D.been to
25.Lisa has been an animal keeper ________ nearly twenty years ________ 2006.
A.since; for B.for; since C.since; for D.for; for
26.My brother learns English by ________ English videos. He thinks it is fun and useful.
A.watch B.watching C.watched D.to watch
27.What about ________ at weekends
A.go shopping B.goes shopping C.to go shopping D.going shopping
28.During the epidemic (疫情), people had difficulty ________ food and things for daily use.
A.get B.to get C.getting D.got
29.The river has become much cleaner since the government ________ action.
A.has taken B.taking C.took D.will take
30.We had fun________with these young workers.
A.working B.to work C.worked D.works
31.This is how they learn to make friends and to avoid ________ things that hurt others.
A.do B.does C.doing D.to do
32.—The life we were used to _________ greatly since 1992.
—That’s true. It is changing for the better at all times.
A.has changed B.changing C.change D.is changed
33.They enjoy__________music very much.
A.listen B.listen to C.listening D.listening to
34.I often practise ________ ping-pong because I want to take part in the competition next week.
A.playing B.to play C.play D.plays
35.—Why do you think the school trip to the farm was really ________ for us
—Because we learned a lot about farming.
A.comfortable B.popular C.educational D.creative
三、完形填空
Li Ming is a common 8th-grade student who lives a very active life. He is the most outgoing student in his class, which makes him 36 among his classmates. Every morning, Li Ming 37 early to go for a run with his father. He believes that exercising every day is important for 38 .
After school, Li Ming enjoys playing football with his friends. It’s 39 a fun activity. It’s also a way for him to make better decisions under pressure (压力). His P.E. teacher always tells him, “In sports, you must learn to adapt (适应) quickly.” It means he has to be ready 40 anything and can deal with (应对) surprises. Li Ming 41 the advice seriously and puts it into practice in his studies as well.
One day, Li Ming got an invitation to a school concert from his music teacher. He was 42 than he could say. He couldn’t wait to share the news with his friends. After a hard week of exams, the concert was a great way to relax. However, Li Ming had to make a decision quickly 43 the tickets were selling fast.
Li Ming may face many challenges, but he always believes that if he tries his best, he will be successful. Keeping a balance between 44 studies and personal life is not always easy, but he believes that he 45 make the most of his middle school years.
36.A.interesting B.different C.busy D.popular
37.A.gets up B.eats breakfast
C.takes a shower D.goes to school
38.A.family B.home C.health D.study
39.A.just B.not just C.only D.even
40.A.for B.to C.of D.at
41.A.takes B.wonders C.tries D.waits
42.A.exciting B.excited C.more exciting D.more excited
43.A.although B.but C.because D.and
44.A.my B.his C.their D.her
45.A.must B.can’t C.can D.have to
四、阅读理解
Ms. Spira, a music teacher, was the host of the talent show. She said, “There is only one place left. The two people left have to compete (竞争) for it.” Tameka and Kai were worried and looked at each other across the room. Tameka, a talented dancer, hoped to show her skills (技巧) on the show, while Kai, a talented pianist, dreamed of becoming a great musician and wanted to show himself, too.
Kai moved near Tameka. “I know you’re a wonderful dancer, and you know I do well in playing the piano. Too bad! We have to compete for the only one place,” he said.
“Oh, one of us will be sad,” Tameka answered.
Kai asked, “What music are you dancing to ”
Tameka answered that she planned to dance to A Comme Amour. Kai planned to play a classical waltz (古典华尔兹) by Frederic Chopin. But he also knew A Comme Amour and could play it, so he told something to Tameka, and Tameka smiled.
Then Ms. Spira turned to Tameka and Kai. She asked, “Who’s next ”
“Both of us—we decided to become a team!” they answered.
46.What is Ms. Spira’s job
A.A dancer. B.A music teacher. C.A pianist. D.A painter.
47.Tameka and Kai were worried because ________.
A.they had to compete for the only place B.there was no place for them
C.they couldn’t show themselves on the show D.they couldn’t become a team
48.Tameka planned to ________ on the talent show.
A.sing a song B.dance C.draw a picture D.play the piano
49.What can we know about Kai according to the passage
A.He was lazy. B.He was funny. C.He was bored. D.He was talented.
50.Which is TRUE according to the passage
A.Tameka was the host of the talent show. B.Kai couldn’t play A Comme Amour.
C.Tameka didn’t think Kai’s idea was good. D.Kai was good at playing the piano.
In life, each of us is on a journey to discover who we truly are. It’s a long journey that starts when we’re young and keeps going as we grow.
For middle school students, this journey has just begun. As for me, it started when I first joined the school art club. When I painted, I realised I loved using colours to express my feelings, and this discovery surprised me. From then on, I began to pay attention to understanding myself.
Firstly, understanding our likes and dislikes can help us find the right goals. It’s like a map that guides us. For example, when faced with different choices, if we know our own preferences (偏爱), the choices we make will be different. And every choice we make brings us one step closer to achieving our goals.
Secondly, understanding ourselves helps us get along better with others. If we know our own strengths and weaknesses (优缺点), we can work better as a team. For example, if I know I’m good at listening, I can help my classmates who need to talk about their problems.
In short, the journey of discovering ourselves is long and full of surprises. It helps us grow into our best selves and live a happy, meaningful life. So, let’s keep exploring and enjoying this journey. I’m sure you’ll find some surprises.
51.What made the writer start to understand himself
A.Taking photos. B.Travelling around. C.Painting pictures. D.Talking with others.
52.What can understanding our likes or dislikes help us do
A.Know our goals. B.Satisfy ourselves. C.Make true friends. D.Express ourselves.
53.How many good points of understanding ourselves are mentioned in the passage
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
54.What does the writer think of the process of understanding ourselves
A.Difficult but interesting. B.Long and surprising.
C.Dangerous but important. D.Magical and meaningful.
55.What is the structure of this passage (①=Paragraph 1, ...)
A.①-②③④-⑤ B.①-②③④⑤ C.①②③④-⑤ D.①-②-③④-⑤
Robot dogs are smart helpers. They can walk, run, and carry things like real dogs. They are even used to do difficult jobs. Mount Taishan is trying these robot dogs!
Mount Taishan is a very famous place that lots of people come to visit. But with so many visitors, keeping the mountain clean is a difficult job. The steep paths (陡峭的路径) make it hard to carry away the litter (垃圾).
The team whose job was to keep the mountain clean thought that it might be a good idea to let the robot dogs do this job. These robots can carry 30 to 40 kilograms of litter and climb the mountain much faster than most people. They can work for 4 to 6 hours after they are recharged (充电).
The robots are a hit with the visitors, too. People stop to take pictures and are excited to see them. “I see it climbing and even take a photo with it. It’s really eye-catching,” said Wang Yang, a visitor from Harbin. “It would be even more amazing if it could carry people up the mountain in the future.”
The team is still working to make the robot dogs even better. They hope these robot helpers will soon be a common sight on Mount Taishan.
56.What can robot dogs do like real dogs
A.Swim in the water. B.Walk, run, and carry things.
C.Jump high and talk to people. D.Sing and dance for people.
57.Why is it hard to keep Mount Taishan clean
A.Because there are too many tall trees.
B.Because there is too much litter on the mountain.
C.Because the paths are steep and there are many visitors.
D.Because the cleaners are new and they don’t know what to do.
58.How long can the robot dogs work after they’re recharged
A.For 2 to 4 hours. B.For 3 to 5 hours. C.For 4 to 6 hours. D.For 5 to 7 hours.
59.What does the underlined sentence in Paragraph 4 mean
A.The robots are lonely. B.The robots are friendly.
C.The robots are useful. D.The robots are popular.
60.What is the main idea of the passage
A.Robot dogs help keep Mount Taishan clean.
B.Mount Taishan is very beautiful and attracts many visitors.
C.Visitors like taking pictures with robot dogs on Mount Taishan.
D.The team is improving robot dogs better to carry people up the mountain.
五、补全对话
根据对话内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
Judy: Hi, Sam! What are you doing
Sam: 61 Have you heard about it before
Judy: 62 What is it about
Sam: ChatGPT is a smart AI chatbot (聊天机器人) made by a US company.
Judy: Sounds interesting. 63
Sam: It can do a lot of things, like answering questions, writing emails and chatting with you.
Judy: 64
Sam: Yes, you can. But you’d better use it as a learning tool, not to cheat on your homework.
Judy: Why
Sam: 65 Then we will lose the ability to think and learn.
Judy: I totally agree with you.
A.No, I haven’t.
B.I’ve heard about it.
C.Because if we do so, we won’t need to use our brains.
D.What can it do
E.I’m reading an article about ChatGPT.
F.Can I use it for my homework
G.Because we can learn a lot from it.
第II卷(非选择题)
六、完成句子
66.这些花需要浇水。
The flowers .
67.不要放弃尝试。我相信你会成功的。
Don’t . I’m sure you will succeed.
68.苏刻苦训练,很快成为亚洲跑得最快的跑步者之一。
Su trained hard and quickly became in Asia.
69.李叔叔比爸爸更擅长钓鱼,但爸爸总是喜欢跟他比赛。
Uncle Lee than Father. However, Father always likes to compete with him.
70.对我们来说,学汉语可能不如学法语简单。
To us, learning Chinese may not be .
七、任务型阅读
Once a little weed (杂草) grew in a field. There were many tall and beautiful flowers around it. Lots of bees and butterflies came to them because of their nice smells and bright colours. The little weed wasn’t satisfied, because its flowers were tiny and simple.
One spring morning, three children came to play in the field. “Let’s pick some flowers for our grandma!” said one. “That’s a good idea!” said another. “She will love all these bright and beautiful flowers!”
“What about that one ” the youngest child said, pointing at the little weed. “Forget it!” laughed the oldest brother. “That’s just a useless weed!”
Hearing this, the little weed felt even worse. “Am I really useless ” it asked itself, “Why was I put on the Earth ”
In winter, all flowers were gone, only the little weed stood alone in the field. Just at that time, it noticed some birds coming above the field. “We are hungry!” they shouted. The little weed felt sorry for the poor birds and called out to them, “Hey! Down here! I have pods (豆荚) that you can eat!”
“You’re so kind!” The birds ate up the seeds (种子) in the pods thankfully. “They’re delicious. We can’t find anything better than what you gave us!”
This made the little weed pleased and confident. “At last, I have found out what I am good for!” the little weed said.
71.Why did lots of bees and butterflies come to the flowers
72.Who did the three children pick the flowers for
73.When did the little weed notice the birds come above the field
74.Did the birds think the little weed was useful
75.How did the little weed feel finally
八、短文填空
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使其意思完整。
Recently, many people are talking about an acknowledgement (致谢) from a doctoral thesis (博士论文). “I have come a long way and had many difficulties to give this thesis to you.” The writer, Huang Guoping, wrote at the b 76 of his thesis.
In the thesis, he said he was b 77 in a mountainous area (山区) and his mother left home when he was 12. His father died in a traffic accident(事故) when he was 17. He had a hard life when he was y 78 , the most enjoyable part of the evening was doing homework or r 79 books under the kerosene lamp (煤油灯). He couldn’t remember how many t 80 he wanted to give up, but there was a faith (信念) in his heart that is to keep s 81 and get out of the mountainous area. Finally, his dream did come t 82 .
At the end of the acknowledgement, Huang described his wishes. “I hope I can keep a young heart a 83 fighting (斗争) for so many years. I hope I can get to know the world in a new w 84 . I think it is m 85 for me to do something to make other people’s life better.”
九、书面表达
86.在今天的英语课上,我们学习的话题是“This is me”。每个人都是与众不同的,我们要了解自己、喜欢自己、接纳自己。假如你叫李明,请你写一篇短文介绍自己,将自己的独特之处介绍给大家。你可以从以下几个方面来写:
1. What are your strong points and weak points
2. What’s your dream job What will you do to make your dream come true
要求:
1. 短文必须包括提示内容,可适当发挥;
2. 短文不要涉及真实的人名和校名;
3. 词数80-100,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Hello, everyone! I’m Li Ming. I’m in Grade Eight now. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all about me. I hope we can be friends.2025-2026学年度八年级英语期中考试
模拟卷(外研版2024)
注意事项:
1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息
2.请将答案正确填写在答题卡上
第I卷(选择题)
一、听力选择
1.
A. B. C.
【答案】B
【难度】0.94
【知识点】判断与评价
【原文】A: I think running is much safer than swimming.
B: I think so.
Question: Which sport do they think is safer
2.Who is Judy
A. B. C.
【答案】A
【难度】0.85
【知识点】介绍、外貌
【原文】Judy is a lovely girl who is wearing a hat.
3.Which was invented first
A. B. C.
【答案】B
【难度】0.65
【知识点】介绍
【原文】略
4.
A. B. C.
【答案】B
【难度】0.65
【知识点】介绍
【原文】I usually have bread and milk for breakfast.
5.What does Mike look like now
A.He is serious. B.He is very thin. C.He is taller.
【答案】C
【难度】0.94
【知识点】介绍
【原文】W: Hi, Mike. You’ve changed a lot.
M: Yeah, you are right. I am taller and I like making friends now.
6.When did Dick hold his birthday party
A.Last Friday. B.Last Saturday. C.Last Sunday.
【答案】B
【难度】0.94
【知识点】时段
【原文】W: Dick held his birthday party last Saturday.
M: Yes. All of his friends were there, and they had a good time.
7.Where did they see the robot
A.In the park. B.In the zoo. C.In the library.
【答案】A
【难度】0.94
【知识点】位置
【原文】W: I saw a robot in the park. It was showing people the way.
M: I saw it, too. It was so cute. I like it very much.
8.What’s Jane doing now
A.She is singing and dancing.
B.She is playing basketball.
C.She is going sightseeing.
【答案】B
【难度】0.85
【知识点】劝告/建议
【原文】M: Jane, stop playing basketball now. Your sister is sleeping.
W: Sorry, Dad.
9.What does Billy like doing in his free time
A.Reading books. B.Listening to music. C.Watching movies.
【答案】C
【难度】0.85
【知识点】偏爱和优选、喜欢和不喜欢、判断与评价
【详解】W:Billy, do you like reading stories in your free time
M:No, I like watching movies.
W:It's more interesting.
10.Who likes to travel by train
A.Jim. B.Tony. C.John.
【答案】B
【难度】0.85
【知识点】喜欢和不喜欢
【原文】W: I like to travel by plane. What about you, Tony
M: I like to take a train. It’s not very expensive.
11.What’s Jane doing now
A.She is singing and dancing.
B.She is playing basketball.
C.She is going sightseeing.
【答案】B
【难度】0.65
【知识点】警告/禁止
【原文】M: Jane, stop playing basketball. Now your sister is sleeping.
W: Sorry, dad.
12.How does David like this machine
A.Important. B.Helpful. C.Useless.
【答案】C
【难度】0.65
【知识点】判断与评价
【原文】A: Do you think this machine is an important invention, David
B: No. I think it is useless.
13.What does the man think is the most useful invention
A.The high-speed train. B.The mobile phone. C.The 5G technology.
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】判断与评价
【原文】A: What do you think is the most useful invention The mobile phone or the 5G technology
B: Neither. For me, the high-speed train is the most useful, because it allows us to go where we want to go faster.
14.Which subject is Jane the best at
A.English. B.Math. C.Science.
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】判断与评价
【原文】M: You can speak English better than me Jane. You are so great.
W: Maybe, Bill. However, I’m not as good at math and science as you.
15.What are the speakers talking about
A.Hou Yi Shoots the Suns B.Journey to the West C.Nu Wa Repairs the Sky
16.Who is brave in the story
A.Nu Wa. B.Sun Wukong. C.Hou Yi.
17.What’s the relationship between the two speakers
A.Teacher and student. B.Mother and son. C.Friends.
【答案】15.A 16.C 17.B
【难度】0.85
【知识点】介绍、寓言童话、判断与评价
【原文】W: John, would you like to listen to a story named Hou Yi Shoots the Suns
M: I’d love to, Mom.
W: Long long ago, there were ten suns.
M: Really
W: Yes. Then, it was so hot that all the living things couldn’t live on the earth. Hou Yi was good at shooting. He wanted to save the whole world.
M: He is so brave!
W: Yes, Hou Yi kept on shooting. Finally there was one sun left in the sky. Since then, the only sun rises and sets every day. People live on the earth happily.
M: Thanks to Hou Yi, or it will be so hot every day.
W: You’re right. Now you can go to sleep, my honey.
听独白,完成以下几个小题。
18.When did the story happen
A.On a winter afternoon. B.On an autumn morning. C.On a winter morning.
19.What were the snakes doing
A.They were eating. B.They were catching mice. C.They were sleeping.
20.How did the little mouse feel when he saw the snakes
A.He felt sleepy. B.He felt afraid. C.He felt excited.
【答案】18.A 19.C 20.B
【难度】0.65
【知识点】寓言童话、常见动物
【原文】
One winter afternoon, a little mouse went out for a walk. Suddenly the little mouse saw a hole. He thought it must be his friend’s. So he went into it.
To his surprise, it wasn’t a mouse’s house, but a snake’s. Some snakes were sleeping there. When they saw the little mouse, they didn’t want to catch him. They just went on sleeping. The little mouse was afraid and ran away.
After he got home, he told his mother what happened just now. His mother said, “Don’t be afraid. Snakes are dangerous, but they can’t catch you now. It’s time for their winter sleep. During the winter sleep, snakes never move.”
二、单项选择
21.I won’t forget my teacher because she ________ so kind to me since I came to this school.
A.was B.is C.has been D.will be
【答案】C
【难度】0.94
【知识点】含since/for的现在完成时
【详解】句意:我不会忘记我的老师,因为自从我来到这里学习,她就一直对我很友好。
考查现在完成时态。since是现在完成时的标志词,用have/has+done。故选C。
22.—Would you mind ____ the room
—OK. I’ll do it right away.
A.clean B.cleaning C.cleaned D.to clean
【答案】B
【难度】0.94
【知识点】动名词作宾语
【详解】试题分析:would you mind doing sth. 表示“你介意做… ”是一个固定句型。本题的意思是:“你介意打扫房间吗?”所以本题选B。
考点:本题考查mind的用法。
点评:Would you mind doing sth. 是平时常用的重点举行,应该熟练掌握。
23.I usually spend an hour ________ my homework every day.
A.do B.to do C.doing D.did
【答案】C
【难度】0.94
【知识点】动名词作宾语
【详解】句意:我通常每天花一个小时做作业。
考查非谓语动词。根据语境可知,此处是“spend+时间+doing sth.”的结构,表示“花费时间做某事”,所以此处应该用doing。故选C。
24.My uncle has just _______abroad. He won’t come back this month.
A.gone to B.gone C.been D.been to
【答案】B
【难度】0.85
【知识点】have been to(或in)/have gone to区别
【详解】B 考查现在完成时。“出国”是go abroad,因为abroad是副词,故去掉to。have gone to指“去了某地还未回来”,have been to指“去过某地(现在已经回来了)”。故根据句意选B。
25.Lisa has been an animal keeper ________ nearly twenty years ________ 2006.
A.since; for B.for; since C.since; for D.for; for
【答案】B
【难度】0.85
【知识点】时间介词、for
【详解】句意:Lisa从2006年开始做动物饲养员已经将近20年了。
考查介词辨析。since自从,后跟时间点;for为了,后跟一段时间。根据“nearly twenty years”可知,空一后是一段时间,用介词for;根据“2006”可知,空二后是时间点,用since。故选B。
26.My brother learns English by ________ English videos. He thinks it is fun and useful.
A.watch B.watching C.watched D.to watch
【答案】B
【难度】0.85
【知识点】动名词作宾语
【详解】句意:我哥哥通过看英语视频学习英语。他认为这很有趣,很有用。
考查非谓语动词。空前有介词by,后加动名词作宾语。故选B。
27.What about ________ at weekends
A.go shopping B.goes shopping C.to go shopping D.going shopping
【答案】D
【难度】0.85
【知识点】动名词作宾语
【详解】句意:周末去购物怎么样?
考查非谓语动词。what about doing sth.“做某事怎么样”,动名词作宾语,故选D。
28.During the epidemic (疫情), people had difficulty ________ food and things for daily use.
A.get B.to get C.getting D.got
【答案】C
【难度】0.85
【知识点】动名词作宾语
【详解】句意:在疫情期间,人们很难得到食物和日常用品。
考查动名词作宾语。根据“people had difficulty _______ food and things for daily use.”可知“have difficulty (in) doing sth.”表示在做某事方面有困难,动名词作宾语。故选C。
29.The river has become much cleaner since the government ________ action.
A.has taken B.taking C.took D.will take
【答案】C
【难度】0.65
【知识点】含since/for的现在完成时
【详解】句意:自从政府采取行动以来,这条河变得干净多了。
考查动词时态。since引导的主句使用现在完成时,从句使用一般过去时。故选C。
30.We had fun________with these young workers.
A.working B.to work C.worked D.works
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】动名词作宾语
【详解】句意:我们和这些年轻人一起工作非常高兴。have fun doing sth做某事高兴。故用动名词working,故选A。
31.This is how they learn to make friends and to avoid ________ things that hurt others.
A.do B.does C.doing D.to do
【答案】C
【难度】0.65
【知识点】动名词作宾语
【详解】句意:这就是他们怎样学习交朋友并且避免做一些伤害到其他人的事情。
考查非谓语动词。avoid意为“避免”,其常用短语为avoid doing sth“避免做某事”,其后接动名词形式。故选C。
32.—The life we were used to _________ greatly since 1992.
—That’s true. It is changing for the better at all times.
A.has changed B.changing C.change D.is changed
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】含since/for的现在完成时
【详解】句意:——自从1992年起,我们习惯的生活发生了很大的变化。——是的。一直在变好。
考查动词的时态。根据“since 1992”可知此句应用现在完成时“主语+have/has+动词的过去分词”。故选A。
33.They enjoy__________music very much.
A.listen B.listen to C.listening D.listening to
【答案】D
【难度】0.65
【知识点】动名词作宾语
【详解】句意“他们非常喜欢听音乐”。根据enjoy doing“喜欢做某事”可知,故选D。
【点睛】跟动名词做宾语的动词(词组):
完成、实践、值得忙finish, practice, be worth, be busy
继续、习惯、可放弃keep on, be used to, give up
考虑、建议、不禁想consider, suggest, can’t help, feel like
喜欢、思念、要介意enjoy, miss, mind
34.I often practise ________ ping-pong because I want to take part in the competition next week.
A.playing B.to play C.play D.plays
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】动名词作宾语
【详解】句意:我经常练习打乒乓球,因为我想参加下周的比赛。
考查非谓语动词。根据“I often practise…ping-pong because I want to take part in the competition next week.”可知,practise doing sth.意为“练习做某事”,固定词组。故选A。
35.—Why do you think the school trip to the farm was really ________ for us
—Because we learned a lot about farming.
A.comfortable B.popular C.educational D.creative
【答案】C
【难度】0.65
【知识点】educational、形容词辨析
【详解】句意:——为什么你认为学校去农场的旅行对我们来说真的很有教育意义?——因为我们学到了很多关于农业的知识。
考查形容词辨析。comfortable舒适的;popular受欢迎的;educational有教育意义的;creative有创造力。根据“Because we learned a lot about farming.”可知,能让人学到很多农业知识,说明是有教育意义的。故选C。
三、完形填空
Li Ming is a common 8th-grade student who lives a very active life. He is the most outgoing student in his class, which makes him 36 among his classmates. Every morning, Li Ming 37 early to go for a run with his father. He believes that exercising every day is important for 38 .
After school, Li Ming enjoys playing football with his friends. It’s 39 a fun activity. It’s also a way for him to make better decisions under pressure (压力). His P.E. teacher always tells him, “In sports, you must learn to adapt (适应) quickly.” It means he has to be ready 40 anything and can deal with (应对) surprises. Li Ming 41 the advice seriously and puts it into practice in his studies as well.
One day, Li Ming got an invitation to a school concert from his music teacher. He was 42 than he could say. He couldn’t wait to share the news with his friends. After a hard week of exams, the concert was a great way to relax. However, Li Ming had to make a decision quickly 43 the tickets were selling fast.
Li Ming may face many challenges, but he always believes that if he tries his best, he will be successful. Keeping a balance between 44 studies and personal life is not always easy, but he believes that he 45 make the most of his middle school years.
36.A.interesting B.different C.busy D.popular
37.A.gets up B.eats breakfast
C.takes a shower D.goes to school
38.A.family B.home C.health D.study
39.A.just B.not just C.only D.even
40.A.for B.to C.of D.at
41.A.takes B.wonders C.tries D.waits
42.A.exciting B.excited C.more exciting D.more excited
43.A.although B.but C.because D.and
44.A.my B.his C.their D.her
45.A.must B.can’t C.can D.have to
【答案】
36.D 37.A 38.C 39.B 40.A 41.A 42.D 43.C 44.B 45.C
【难度】0.85
【知识点】文体活动
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了八年级学生李明积极活跃的校园生活,包括晨跑、足球运动、参加音乐会以及如何平衡学习与生活等内容。
36.句意:他是班里最外向的学生,这使他在同学中很受欢迎。
interesting有趣的;different不同的;busy忙碌的;popular受欢迎的。根据“He is the most outgoing student in his class, which makes him...among his classmates”可知,他外向的性格使他在同学中受欢迎,故选D。
37.句意:每天早晨,李明早起和父亲一起跑步。
gets up起床;eats breakfast吃早饭;takes s shower洗澡;goes to school去上学。根据“Every morning, Li Ming...early to go for a run with his father”可推知,每天早晨,李明早起目的是和父亲跑步。故选A。
38.句意:他认为每天锻炼对健康很重要。
family家庭;home家;health健康;study学习。根据“exercising every day is important for...”和常识可知,每天锻炼对健康很重要。故选C。
39.句意:这不仅仅是一项有趣的活动。
just仅仅;not just不仅;only唯一;even甚至。根据下文“It’s also a way...”可知,足球兼具趣味性其他价值。不仅是一项有趣的活动。故选B。
40.句意:这意味着他必须做好一切准备,能够应对意外。
for为了;to向;of的;at在。根据“he has to be ready...anything”可知,此处表示为一切做好准备,be ready for “为……准备”,故选A。
41.句意:李明认真对待这些建议,并在学习中付诸实践。
takes采取;wonders想知道;tries尝试;waits等待。根据“Li Ming...the advice seriously”可知,李明认真对待建议,“take...seriously”意为“认真对待”,符合语境。故选A。
42.句意:他激动得难以言表。
exciting令人激动的;excited激动的;more exciting更令人激动的;more excited更激动的。根据“He was...than he could say”可知,他比能表达的更激动,此处需用比较级“more excited”描述人的情感。故选D。
43.句意:然而,李明必须快速做决定,因为门票卖得很快。
although尽管;but但是;because因为;and和,并且。根据“Li Ming had to make a decision quickly...the tickets were selling fast”可知,李明必须快速决定因为门票卖得快,后一句为原因。前一句为结果,故选C。
44.句意:保持学习和个人生活的平衡并不容易,但他相信,他可以充分利用自己的中学时光。
my我的;his他的;their他们的;her她的。根据“Keeping a balance between...studies and personal life”可知,保持他学习和个人生活的平衡,主语为“Li Ming”,需用“his”指代。故选B。
45.句意:保持学习和个人生活的平衡并不容易,但他相信,他可以充分利用自己的中学时光。
must必须;can’t不能;can可以,能够;have to不得不。根据“he believes that he...make the most of his middle school years”可知,他相信他可以充分利用中学时光。故选C。
四、阅读理解
A
Ms. Spira, a music teacher, was the host of the talent show. She said, “There is only one place left. The two people left have to compete (竞争) for it.” Tameka and Kai were worried and looked at each other across the room. Tameka, a talented dancer, hoped to show her skills (技巧) on the show, while Kai, a talented pianist, dreamed of becoming a great musician and wanted to show himself, too.
Kai moved near Tameka. “I know you’re a wonderful dancer, and you know I do well in playing the piano. Too bad! We have to compete for the only one place,” he said.
“Oh, one of us will be sad,” Tameka answered.
Kai asked, “What music are you dancing to ”
Tameka answered that she planned to dance to A Comme Amour. Kai planned to play a classical waltz (古典华尔兹) by Frederic Chopin. But he also knew A Comme Amour and could play it, so he told something to Tameka, and Tameka smiled.
Then Ms. Spira turned to Tameka and Kai. She asked, “Who’s next ”
“Both of us—we decided to become a team!” they answered.
46.What is Ms. Spira’s job
A.A dancer. B.A music teacher. C.A pianist. D.A painter.
47.Tameka and Kai were worried because ________.
A.they had to compete for the only place B.there was no place for them
C.they couldn’t show themselves on the show D.they couldn’t become a team
48.Tameka planned to ________ on the talent show.
A.sing a song B.dance C.draw a picture D.play the piano
49.What can we know about Kai according to the passage
A.He was lazy. B.He was funny. C.He was bored. D.He was talented.
50.Which is TRUE according to the passage
A.Tameka was the host of the talent show. B.Kai couldn’t play A Comme Amour.
C.Tameka didn’t think Kai’s idea was good. D.Kai was good at playing the piano.
【答案】46.B 47.A 48.B 49.D 50.D
【难度】0.94
【知识点】合作与交流、记叙文、文体活动
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了才艺表演中,舞者Tameka与钢琴家Kai竞争唯一名额,最终决定组成组合共同参与的事。
46.细节理解题。根据“Ms. Spira, a music teacher”可知Spira女士是一个音乐老师,故选B。
47.细节理解题。根据“We have to compete for the only one place”可知他们为竞争唯一名额而担忧,故选A。
48.细节理解题。根据“Tameka answered that she planned to dance to A Comme Amour.”可知Tameka计划跳舞,故选B。
49.细节理解题。根据“while Kai, a talented pianist”可知Kai是有天赋的钢琴家,故选D。
50.细节理解题。根据“Kai moved near Tameka. ‘I know you’re a wonderful dancer, and you know I do well in playing the piano....,’”可知Kai擅长弹钢琴,故选D。
B
In life, each of us is on a journey to discover who we truly are. It’s a long journey that starts when we’re young and keeps going as we grow.
For middle school students, this journey has just begun. As for me, it started when I first joined the school art club. When I painted, I realised I loved using colours to express my feelings, and this discovery surprised me. From then on, I began to pay attention to understanding myself.
Firstly, understanding our likes and dislikes can help us find the right goals. It’s like a map that guides us. For example, when faced with different choices, if we know our own preferences (偏爱), the choices we make will be different. And every choice we make brings us one step closer to achieving our goals.
Secondly, understanding ourselves helps us get along better with others. If we know our own strengths and weaknesses (优缺点), we can work better as a team. For example, if I know I’m good at listening, I can help my classmates who need to talk about their problems.
In short, the journey of discovering ourselves is long and full of surprises. It helps us grow into our best selves and live a happy, meaningful life. So, let’s keep exploring and enjoying this journey. I’m sure you’ll find some surprises.
51.What made the writer start to understand himself
A.Taking photos. B.Travelling around. C.Painting pictures. D.Talking with others.
52.What can understanding our likes or dislikes help us do
A.Know our goals. B.Satisfy ourselves. C.Make true friends. D.Express ourselves.
53.How many good points of understanding ourselves are mentioned in the passage
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
54.What does the writer think of the process of understanding ourselves
A.Difficult but interesting. B.Long and surprising.
C.Dangerous but important. D.Magical and meaningful.
55.What is the structure of this passage (①=Paragraph 1, ...)
A.①-②③④-⑤ B.①-②③④⑤ C.①②③④-⑤ D.①-②-③④-⑤
【答案】51.C 52.A 53.A 54.B 55.D
【难度】0.85
【知识点】记叙文、个人经历、哲理感悟
【导语】本文是记叙文。主要讲述了每个人都在探索真实自我的人生旅程,以作者加入学校艺术俱乐部的经历为切入点,阐述了了解自我的重要性及益处,并鼓励大家继续探索这一旅程。
51.细节理解题。根据“As for me, it started when I first joined the school art club. When I painted, I realised I loved using colours to express my feelings, and this discovery surprised me. From then on, I began to pay attention to understanding myself.”可知,作者是在画画时开始关注了解自己的。故选C。
52.细节理解题。根据“Firstly, understanding our likes and dislikes can help us find the right goals.”可知,了解自己的喜好和厌恶有助于我们找到正确的目标,即明确目标。故选A。
53.细节理解题。通读全文,文中分别通过“Firstly, understanding our likes and dislikes can help us find the right goals.”和“Secondly, understanding ourselves helps us get along better with others.”提及了了解自我的两个好处。故选A。
54.细节理解题。根据“In short, the journey of discovering ourselves is long and full of surprises.”可知,作者认为了解自我的过程漫长且充满惊喜。故选B。
55.篇章结构题。文章第①段总述每个人都在探索真实自我的漫长旅程;第②段以作者自身加入艺术俱乐部、通过画画开始了解自我的经历为例,引出下文;第③段和第④段分别阐述了解自我的两个好处;第⑤段总结探索自我旅程的意义,并鼓励大家继续探索。因此结构为①-②-③④-⑤。故选D。
C
Robot dogs are smart helpers. They can walk, run, and carry things like real dogs. They are even used to do difficult jobs. Mount Taishan is trying these robot dogs!
Mount Taishan is a very famous place that lots of people come to visit. But with so many visitors, keeping the mountain clean is a difficult job. The steep paths (陡峭的路径) make it hard to carry away the litter (垃圾).
The team whose job was to keep the mountain clean thought that it might be a good idea to let the robot dogs do this job. These robots can carry 30 to 40 kilograms of litter and climb the mountain much faster than most people. They can work for 4 to 6 hours after they are recharged (充电).
The robots are a hit with the visitors, too. People stop to take pictures and are excited to see them. “I see it climbing and even take a photo with it. It’s really eye-catching,” said Wang Yang, a visitor from Harbin. “It would be even more amazing if it could carry people up the mountain in the future.”
The team is still working to make the robot dogs even better. They hope these robot helpers will soon be a common sight on Mount Taishan.
56.What can robot dogs do like real dogs
A.Swim in the water. B.Walk, run, and carry things.
C.Jump high and talk to people. D.Sing and dance for people.
57.Why is it hard to keep Mount Taishan clean
A.Because there are too many tall trees.
B.Because there is too much litter on the mountain.
C.Because the paths are steep and there are many visitors.
D.Because the cleaners are new and they don’t know what to do.
58.How long can the robot dogs work after they’re recharged
A.For 2 to 4 hours. B.For 3 to 5 hours. C.For 4 to 6 hours. D.For 5 to 7 hours.
59.What does the underlined sentence in Paragraph 4 mean
A.The robots are lonely. B.The robots are friendly.
C.The robots are useful. D.The robots are popular.
60.What is the main idea of the passage
A.Robot dogs help keep Mount Taishan clean.
B.Mount Taishan is very beautiful and attracts many visitors.
C.Visitors like taking pictures with robot dogs on Mount Taishan.
D.The team is improving robot dogs better to carry people up the mountain.
【答案】56.B 57.C 58.C 59.D 60.A
【难度】0.65
【知识点】说明文、景点/建筑、发明与创造
【导语】本文主要介绍机器狗在泰山工作的情况。
56.细节理解题。根据“They can walk, run, and carry things like real dogs.”可知,机器狗可以像真正的狗一样走路、跑步和搬运东西。故选B。
57.细节理解题。根据“But with so many visitors, keeping the mountain clean is a difficult job. The steep paths (陡峭的路径) make it hard to carry away the litter (垃圾).”可知,因为路很陡,而且游客很多,所以保持泰山清洁很困难。故选C。
58.细节理解题。根据“They can work for 4 to 6 hours after they are recharged (充电).”可知,机器狗充电后能工作4到6个小时。故选C。
59.词句猜测题。根据“People stop to take pictures and are excited to see them.”可知,人们驻足拍照,并为能亲眼目睹它们而感到兴奋,说明这些机器人很受欢迎,“The robots are a hit with the visitors, too”意为“这些机器人很受游客欢迎”。故选D。
60.主旨大意题。阅读全文可知,本文主要介绍机器狗在泰山工作的情况,它们帮助保持泰山清洁。故选A。
五、补全对话
根据对话内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
Judy: Hi, Sam! What are you doing
Sam: 61 Have you heard about it before
Judy: 62 What is it about
Sam: ChatGPT is a smart AI chatbot (聊天机器人) made by a US company.
Judy: Sounds interesting. 63
Sam: It can do a lot of things, like answering questions, writing emails and chatting with you.
Judy: 64
Sam: Yes, you can. But you’d better use it as a learning tool, not to cheat on your homework.
Judy: Why
Sam: 65 Then we will lose the ability to think and learn.
Judy: I totally agree with you.
A.No, I haven’t.
B.I’ve heard about it.
C.Because if we do so, we won’t need to use our brains.
D.What can it do
E.I’m reading an article about ChatGPT.
F.Can I use it for my homework
G.Because we can learn a lot from it.
【答案】61.E 62.A 63.D 64.F 65.C
【难度】0.65
【知识点】介绍、科学技术、发明与创造
【导语】本文是Judy和Sam谈论关于ChatGPT的利弊的对话。
61.根据“What are you doing ”可知,此处应说明自己在做的事情,选项E“我正在读一篇关于ChatGPT的文章。”符合语境。故选E。
62.根据“Have you heard about it before ”可知,此处应回答之前是否听说过,选项A“不,我没有。”符合语境。故选A。
63.根据“It can do a lot of things, like answering questions, writing emails and chatting with you.”可知,此处询问ChatGPT能做什么,选项D“它能做什么?”符合语境。故选D。
64.根据“Yes, you can.”可知,此处是一个can引导的一般疑问句,且是一个关于能否使用ChatGPT的问题,选项F“我可以用它做作业吗?”符合语境。故选F。
65.根据“But you’d better use it as a learning tool, not to cheat on your homework.”以及“Why ”可知此处需要解释理由,选项C“因为如果我们这样做,就不需要用大脑了。”符合语境。故选C。
第II卷(非选择题)
六、完成句子
66.这些花需要浇水。
The flowers .
【答案】 need watering
【难度】0.94
【知识点】need doing sth.、动词短语
【详解】根据句意可知,此处表示“需要被浇水”,英文中常用“need doing”结构表示被动意义,即“某物需要被……”,此处表示花需要被浇水,用“need watering”。故填need;watering。
67.不要放弃尝试。我相信你会成功的。
Don’t . I’m sure you will succeed.
【答案】 give up trying
【难度】0.85
【知识点】动词短语、祈使句的否定形式、try
【详解】对比中英文可知,空处缺少“放弃尝试”;根据英文题干和汉语提示可知,此处考查give up doing sth.“放弃做某事”,动词短语;空前为“Don’t”,这里应用动词原形;try“尝试”,动词,其动名词形式为trying。故填give;up;trying。
68.苏刻苦训练,很快成为亚洲跑得最快的跑步者之一。
Su trained hard and quickly became in Asia.
【答案】 one of the fastest runners
【难度】0.85
【知识点】one of the+最高级+名词复数、可数名词复数规则变化
【详解】“one of the+形容词最高级+名词复数”是固定表达,表示“最……之一”,fastest runners“最快的跑步者”。故填one;of;the;fastest;runners。
69.李叔叔比爸爸更擅长钓鱼,但爸爸总是喜欢跟他比赛。
Uncle Lee than Father. However, Father always likes to compete with him.
【答案】 is better at fishing
【难度】0.65
【知识点】形容词短语、动名词作宾语、fishing、better、两者相比较(含than)、is、at
【详解】对照中英文,横线部分缺少的内容为“更擅长”和“钓鱼”。be good at doing sth.“擅长做某事”。根据句意可知,该句使用一般现在时,主语“Uncle Lee”为第三人称单数,因此be动词使用is;根据“than”可知,第二空使用形容词比较级,good的比较级为better。fish“钓鱼”,动词,介词at后跟其动名词形式fishing。故填is;better;at;fishing。
70.对我们来说,学汉语可能不如学法语简单。
To us, learning Chinese may not be .
【答案】as easy as learning French/so easy as learning French
【难度】0.65
【知识点】French、动名词作宾语、形容词作表语、not so/as+形容词原级+as、learn
【详解】根据中英文对照可知缺少“和……一样简单”,“不如”表达为“not as/so ... as”,“简单”easy,“学习法语”learning French,与“learning Chinese”形式对应。故填as easy as learning French/so easy as learning French。
七、任务型阅读
Once a little weed (杂草) grew in a field. There were many tall and beautiful flowers around it. Lots of bees and butterflies came to them because of their nice smells and bright colours. The little weed wasn’t satisfied, because its flowers were tiny and simple.
One spring morning, three children came to play in the field. “Let’s pick some flowers for our grandma!” said one. “That’s a good idea!” said another. “She will love all these bright and beautiful flowers!”
“What about that one ” the youngest child said, pointing at the little weed. “Forget it!” laughed the oldest brother. “That’s just a useless weed!”
Hearing this, the little weed felt even worse. “Am I really useless ” it asked itself, “Why was I put on the Earth ”
In winter, all flowers were gone, only the little weed stood alone in the field. Just at that time, it noticed some birds coming above the field. “We are hungry!” they shouted. The little weed felt sorry for the poor birds and called out to them, “Hey! Down here! I have pods (豆荚) that you can eat!”
“You’re so kind!” The birds ate up the seeds (种子) in the pods thankfully. “They’re delicious. We can’t find anything better than what you gave us!”
This made the little weed pleased and confident. “At last, I have found out what I am good for!” the little weed said.
71.Why did lots of bees and butterflies come to the flowers
72.Who did the three children pick the flowers for
73.When did the little weed notice the birds come above the field
74.Did the birds think the little weed was useful
75.How did the little weed feel finally
【答案】71.Because of their nice smells and bright colours. 72.Their grandma. 73.In winter. 74.Yes, they did./ Yes. 75.Pleased and confident.
【难度】0.85
【知识点】记叙文、哲理感悟
【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍了杂草从一开始觉得自己没用到后面发现了自己的用处的故事。
71.根据“Lots of bees and butterflies came to them because of their nice smells and bright colours.”可知,许多蜜蜂和蝴蝶因为它们的好闻和鲜艳的颜色而向它们飞来。故填Because of their nice smells and bright colours.
72.根据“Let’s pick some flowers for our grandma!”可知,他们是为他们的奶奶摘花。故填Their grandma.
73.根据“In winter, all flowers were gone, only the little weed stood alone in the field. Just at that time, it noticed some birds coming above the field.”可知,在冬天,它注意到一些鸟从田野上方飞来。故填In winter.
74.根据“They’re delicious. We can’t find anything better than what you gave us!”可知,鸟把杂草的豆荚吃了,认为它们很美味,所以鸟认为杂草很有用。故填Yes, they did./ Yes.
75.根据“This made the little weed pleased and confident.”可知,它感到高兴和自信。故填Pleased and confident.
八、短文填空
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使其意思完整。
Recently, many people are talking about an acknowledgement (致谢) from a doctoral thesis (博士论文). “I have come a long way and had many difficulties to give this thesis to you.” The writer, Huang Guoping, wrote at the b 76 of his thesis.
In the thesis, he said he was b 77 in a mountainous area (山区) and his mother left home when he was 12. His father died in a traffic accident(事故) when he was 17. He had a hard life when he was y 78 , the most enjoyable part of the evening was doing homework or r 79 books under the kerosene lamp (煤油灯). He couldn’t remember how many t 80 he wanted to give up, but there was a faith (信念) in his heart that is to keep s 81 and get out of the mountainous area. Finally, his dream did come t 82 .
At the end of the acknowledgement, Huang described his wishes. “I hope I can keep a young heart a 83 fighting (斗争) for so many years. I hope I can get to know the world in a new w 84 . I think it is m 85 for me to do something to make other people’s life better.”
【答案】
76.(b)eginning 77.(b)orn 78.(y)oung 79.(r)eading 80.(t)imes 81.(s)tudying 82.(t)rue 83.(a)fter 84.(w)ay 85.(m)eaningful
【难度】0.65
【知识点】精神品质、记叙文、个人经历
【导语】本文介绍了博士论文作者黄国平的经历,他出身山区,早年生活艰难,但心怀信念坚持学习,最终走出山区,还表达了希望保持年轻心态、以新方式认识世界并做有意义之事改善他人生活的愿望。
76.句意:作者黄国平在他论文的开头写道。根据“at the...of his thesis”可知,“at the beginning of...”表示“在……的开头”,符合“在论文开头书写内容”的语境,故填(b)eginning。
77.句意:在论文中,他说自己出生在山区,12 岁时母亲离家。根据“he was...in a mountainous area”可知,此处说明出生地,“be born in...”是固定短语,意为“出生于……”,符合语境,故填(b)orn。
78.句意:他年轻时生活很艰难,晚上最愉快的事就是在煤油灯下做作业或读书。根据“He had a hard life when he was...”可知,此处指年轻时很困难,“young”表示“年轻的”,此处指“早年、年轻时”,符合“描述过去生活状态”的语境,故填(y)oung。
79.句意:他年轻时生活很艰难,晚上最愉快的事就是在煤油灯下做作业或读书。根据“doing homework or...books”可知,“read books”是常用搭配,意为“读书”;and 连接并列成分,前面为“doing homework”,此处需用动名词形式“reading”,符合“并列列举晚间活动”的语境,故填(r)eading。
80.句意:他记不清有多少次想要放弃,但心中有一个信念,就是坚持学习,走出山区。根据“how many t 5 he wanted to give up”可知,此处指很多次想放弃,“how many”后接可数名词复数,“time”表示“次数”时为可数名词,其复数形式为“times”,故填(t)imes。
81.句意:他记不清有多少次想要放弃,但心中有一个信念,就是坚持学习,走出山区。根据“keep...and get out of the mountainous area”可知,“keep doing sth.”是固定用法,意为“持续做某事”;结合语境,此处指“坚持学习”,“study”的动名词形式为“studying”,故填(s)tudying。
82.句意:最终,他的梦想实现了。根据“his dream did come...”可知,“come true”是固定短语,意为“实现”,符合“描述梦想达成”的语境,故填(t)rue。
83.句意:我希望在奋斗这么多年后,还能保持一颗年轻的心。根据“keep a young heart...fighting for so many years”可知,“after”表示“在……之后”,此处指“经过多年奋斗之后”,符合“表达时间关系”的语境,故填(a)fter。
84.句意:我希望能以一种新的方式去了解世界。根据“in a new...”可知,“in a...way”是常用搭配,意为“以……方式”,符合“表达认识世界的方式”的语境,故填(w)ay。
85.句意:我认为对我来说,做一些能让别人生活更美好的事是有意义的。根据“it is...for me to do something to make other people’s life better”可知,“It is + 形容词 + for sb. to do sth.”是固定句型,“meaningful”表示“有意义的”,符合“表达做某事的价值”的语境,故填(m)eaningful。
九、书面表达
86.在今天的英语课上,我们学习的话题是“This is me”。每个人都是与众不同的,我们要了解自己、喜欢自己、接纳自己。假如你叫李明,请你写一篇短文介绍自己,将自己的独特之处介绍给大家。你可以从以下几个方面来写:
1. What are your strong points and weak points
2. What’s your dream job What will you do to make your dream come true
要求:
1. 短文必须包括提示内容,可适当发挥;
2. 短文不要涉及真实的人名和校名;
3. 词数80-100,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Hello, everyone! I’m Li Ming. I’m in Grade Eight now. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all about me. I hope we can be friends.
【答案】范文
Hello, everyone! I’m Li Ming. I’m in Grade Eight now. I’d like to introduce myself.
I have my own strong points. I’m good at speaking English. I can also play the piano very well. I also have my weak points. I’m not good at sports. I don’t have good grades in PE exams.
My dream job is to be a professional pianist. To make my dream come true, I will spend more time practising playing the piano. I will also catch every chance to take part in more piano competitions. I will try my best to make my dream come true.
That’s all about me. I hope we can be friends. 进阶版范文
Hello, everyone! I’m Li Ming. I’m in Grade Eight now. I’d like to tell you more about myself.
Everyone has their strong points and weak points, including me. Speaking good English and playing the piano well are two of my strong points. My weak point has something to do with PE. I’m so weak in PE that I couldn’t pass any PE exams. I’m worried about all my PE exams.
I’m going to be a professional pianist when I grow up. In order to realize my dream, I will spend more time practising playing the piano. I will also keep on taking piano lessons. My piano skills will improve if I practise hard. I will stick to my dream although it’s not easy to be a professional pianist.
That’s all about me. I hope we can be friends.
【难度】0.65
【知识点】个人信息
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文,为自我介绍;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:向他人介绍自己的优缺点、梦想职业及为实现梦想的计划。
[写作步骤]
第一步,开头问候并表明身份与年级,引出自我介绍的主题。
第二步,中间分别阐述自己的优点(擅长英语、钢琴弹得好)和缺点(不擅长体育、体育成绩不佳),再说明梦想职业及为实现梦想将采取的具体行动。
第三步,结尾总结并表达希望成为朋友的愿望。
[亮点词汇]
①strong points优点
②weak points缺点
③professional专业的
④make...come true使……实现
[高分句型]
①I’m good at speaking English. I can also play the piano very well.(运用“be good at doing sth.”和“can+动词原形”的结构,清晰表达自身优势,简洁明了。)
②My dream job is to be a professional pianist.(使用“to be”作表语,明确说明梦想职业,句式简单且表达准确。)原卷:2025-2026学年度八年级英语期中考试
模拟卷(外研版2024)
注意事项:
1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息
2.请将答案正确填写在答题卡上
第I卷(选择题)
一、听力选择
1.
A. B. C.
2.Who is Judy
A. B. C.
3.Which was invented first
A. B. C.
4.
A. B. C.
5.What does Mike look like now
A.He is serious. B.He is very thin. C.He is taller.
6.When did Dick hold his birthday party
A.Last Friday. B.Last Saturday. C.Last Sunday.
7.Where did they see the robot
A.In the park. B.In the zoo. C.In the library.
8.What’s Jane doing now
A.She is singing and dancing.
B.She is playing basketball.
C.She is going sightseeing.
9.What does Billy like doing in his free time
A.Reading books. B.Listening to music. C.Watching movies.
10.Who likes to travel by train
A.Jim. B.Tony. C.John.
11.What’s Jane doing now
A.She is singing and dancing.
B.She is playing basketball.
C.She is going sightseeing.
12.How does David like this machine
A.Important. B.Helpful. C.Useless.
13.What does the man think is the most useful invention
A.The high-speed train. B.The mobile phone. C.The 5G technology.
14.Which subject is Jane the best at
A.English. B.Math. C.Science.
15.What are the speakers talking about
A.Hou Yi Shoots the Suns B.Journey to the West C.Nu Wa Repairs the Sky
16.Who is brave in the story
A.Nu Wa. B.Sun Wukong. C.Hou Yi.
17.What’s the relationship between the two speakers
A.Teacher and student. B.Mother and son. C.Friends.
听独白,完成以下几个小题。
18.When did the story happen
A.On a winter afternoon. B.On an autumn morning. C.On a winter morning.
19.What were the snakes doing
A.They were eating. B.They were catching mice. C.They were sleeping.
20.How did the little mouse feel when he saw the snakes
A.He felt sleepy. B.He felt afraid. C.He felt excited.
二、单项选择
21.I won’t forget my teacher because she ________ so kind to me since I came to this school.
A.was B.is C.has been D.will be
22.—Would you mind ____ the room
—OK. I’ll do it right away.
A.clean B.cleaning C.cleaned D.to clean
23.I usually spend an hour ________ my homework every day.
A.do B.to do C.doing D.did
24.My uncle has just _______abroad. He won’t come back this month.
A.gone to B.gone C.been D.been to
25.Lisa has been an animal keeper ________ nearly twenty years ________ 2006.
A.since; for B.for; since C.since; for D.for; for
26.My brother learns English by ________ English videos. He thinks it is fun and useful.
A.watch B.watching C.watched D.to watch
27.What about ________ at weekends
A.go shopping B.goes shopping C.to go shopping D.going shopping
28.During the epidemic (疫情), people had difficulty ________ food and things for daily use.
A.get B.to get C.getting D.got
29.The river has become much cleaner since the government ________ action.
A.has taken B.taking C.took D.will take
30.We had fun________with these young workers.
A.working B.to work C.worked D.works
31.This is how they learn to make friends and to avoid ________ things that hurt others.
A.do B.does C.doing D.to do
32.—The life we were used to _________ greatly since 1992.
—That’s true. It is changing for the better at all times.
A.has changed B.changing C.change D.is changed
33.They enjoy__________music very much.
A.listen B.listen to C.listening D.listening to
34.I often practise ________ ping-pong because I want to take part in the competition next week.
A.playing B.to play C.play D.plays
35.—Why do you think the school trip to the farm was really ________ for us
—Because we learned a lot about farming.
A.comfortable B.popular C.educational D.creative
三、完形填空
Li Ming is a common 8th-grade student who lives a very active life. He is the most outgoing student in his class, which makes him 36 among his classmates. Every morning, Li Ming 37 early to go for a run with his father. He believes that exercising every day is important for 38 .
After school, Li Ming enjoys playing football with his friends. It’s 39 a fun activity. It’s also a way for him to make better decisions under pressure (压力). His P.E. teacher always tells him, “In sports, you must learn to adapt (适应) quickly.” It means he has to be ready 40 anything and can deal with (应对) surprises. Li Ming 41 the advice seriously and puts it into practice in his studies as well.
One day, Li Ming got an invitation to a school concert from his music teacher. He was 42 than he could say. He couldn’t wait to share the news with his friends. After a hard week of exams, the concert was a great way to relax. However, Li Ming had to make a decision quickly 43 the tickets were selling fast.
Li Ming may face many challenges, but he always believes that if he tries his best, he will be successful. Keeping a balance between 44 studies and personal life is not always easy, but he believes that he 45 make the most of his middle school years.
36.A.interesting B.different C.busy D.popular
37.A.gets up B.eats breakfast
C.takes a shower D.goes to school
38.A.family B.home C.health D.study
39.A.just B.not just C.only D.even
40.A.for B.to C.of D.at
41.A.takes B.wonders C.tries D.waits
42.A.exciting B.excited C.more exciting D.more excited
43.A.although B.but C.because D.and
44.A.my B.his C.their D.her
45.A.must B.can’t C.can D.have to
四、阅读理解
A
Ms. Spira, a music teacher, was the host of the talent show. She said, “There is only one place left. The two people left have to compete (竞争) for it.” Tameka and Kai were worried and looked at each other across the room. Tameka, a talented dancer, hoped to show her skills (技巧) on the show, while Kai, a talented pianist, dreamed of becoming a great musician and wanted to show himself, too.
Kai moved near Tameka. “I know you’re a wonderful dancer, and you know I do well in playing the piano. Too bad! We have to compete for the only one place,” he said.
“Oh, one of us will be sad,” Tameka answered.
Kai asked, “What music are you dancing to ”
Tameka answered that she planned to dance to A Comme Amour. Kai planned to play a classical waltz (古典华尔兹) by Frederic Chopin. But he also knew A Comme Amour and could play it, so he told something to Tameka, and Tameka smiled.
Then Ms. Spira turned to Tameka and Kai. She asked, “Who’s next ”
“Both of us—we decided to become a team!” they answered.
46.What is Ms. Spira’s job
A.A dancer. B.A music teacher. C.A pianist. D.A painter.
47.Tameka and Kai were worried because ________.
A.they had to compete for the only place B.there was no place for them
C.they couldn’t show themselves on the show D.they couldn’t become a team
48.Tameka planned to ________ on the talent show.
A.sing a song B.dance C.draw a picture D.play the piano
49.What can we know about Kai according to the passage
A.He was lazy. B.He was funny. C.He was bored. D.He was talented.
50.Which is TRUE according to the passage
A.Tameka was the host of the talent show. B.Kai couldn’t play A Comme Amour.
C.Tameka didn’t think Kai’s idea was good. D.Kai was good at playing the piano.
B
In life, each of us is on a journey to discover who we truly are. It’s a long journey that starts when we’re young and keeps going as we grow.
For middle school students, this journey has just begun. As for me, it started when I first joined the school art club. When I painted, I realised I loved using colours to express my feelings, and this discovery surprised me. From then on, I began to pay attention to understanding myself.
Firstly, understanding our likes and dislikes can help us find the right goals. It’s like a map that guides us. For example, when faced with different choices, if we know our own preferences (偏爱), the choices we make will be different. And every choice we make brings us one step closer to achieving our goals.
Secondly, understanding ourselves helps us get along better with others. If we know our own strengths and weaknesses (优缺点), we can work better as a team. For example, if I know I’m good at listening, I can help my classmates who need to talk about their problems.
In short, the journey of discovering ourselves is long and full of surprises. It helps us grow into our best selves and live a happy, meaningful life. So, let’s keep exploring and enjoying this journey. I’m sure you’ll find some surprises.
51.What made the writer start to understand himself
A.Taking photos. B.Travelling around. C.Painting pictures. D.Talking with others.
52.What can understanding our likes or dislikes help us do
A.Know our goals. B.Satisfy ourselves.
C.Make true friends. D.Express ourselves.
53.How many good points of understanding ourselves are mentioned in the passage
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
54.What does the writer think of the process of understanding ourselves
A.Difficult but interesting. B.Long and surprising.
C.Dangerous but important. D.Magical and meaningful.
55.What is the structure of this passage (①=Paragraph 1, ...)
A.①-②③④-⑤ B.①-②③④⑤ C.①②③④-⑤ D.①-②-③④-⑤
C
Robot dogs are smart helpers. They can walk, run, and carry things like real dogs. They are even used to do difficult jobs. Mount Taishan is trying these robot dogs!
Mount Taishan is a very famous place that lots of people come to visit. But with so many visitors, keeping the mountain clean is a difficult job. The steep paths (陡峭的路径) make it hard to carry away the litter (垃圾).
The team whose job was to keep the mountain clean thought that it might be a good idea to let the robot dogs do this job. These robots can carry 30 to 40 kilograms of litter and climb the mountain much faster than most people. They can work for 4 to 6 hours after they are recharged (充电).
The robots are a hit with the visitors, too. People stop to take pictures and are excited to see them. “I see it climbing and even take a photo with it. It’s really eye-catching,” said Wang Yang, a visitor from Harbin. “It would be even more amazing if it could carry people up the mountain in the future.”
The team is still working to make the robot dogs even better. They hope these robot helpers will soon be a common sight on Mount Taishan.
56.What can robot dogs do like real dogs
A.Swim in the water. B.Walk, run, and carry things.
C.Jump high and talk to people. D.Sing and dance for people.
57.Why is it hard to keep Mount Taishan clean
A.Because there are too many tall trees.
B.Because there is too much litter on the mountain.
C.Because the paths are steep and there are many visitors.
D.Because the cleaners are new and they don’t know what to do.
58.How long can the robot dogs work after they’re recharged
A.For 2 to 4 hours. B.For 3 to 5 hours.
C.For 4 to 6 hours. D.For 5 to 7 hours.
59.What does the underlined sentence in Paragraph 4 mean
A.The robots are lonely. B.The robots are friendly.
C.The robots are useful. D.The robots are popular.
60.What is the main idea of the passage
A.Robot dogs help keep Mount Taishan clean.
B.Mount Taishan is very beautiful and attracts many visitors.
C.Visitors like taking pictures with robot dogs on Mount Taishan.
D.The team is improving robot dogs better to carry people up the mountain.
五、补全对话
根据对话内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
Judy: Hi, Sam! What are you doing
Sam: 61 Have you heard about it before
Judy: 62 What is it about
Sam: ChatGPT is a smart AI chatbot (聊天机器人) made by a US company.
Judy: Sounds interesting. 63
Sam: It can do a lot of things, like answering questions, writing emails and chatting with you.
Judy: 64
Sam: Yes, you can. But you’d better use it as a learning tool, not to cheat on your homework.
Judy: Why
Sam: 65 Then we will lose the ability to think and learn.
Judy: I totally agree with you.
A.No, I haven’t.
B.I’ve heard about it.
C.Because if we do so, we won’t need to use our brains.
D.What can it do
E.I’m reading an article about ChatGPT.
F.Can I use it for my homework
G.Because we can learn a lot from it.
第II卷(非选择题)
六、完成句子
66.这些花需要浇水。
The flowers .
67.不要放弃尝试。我相信你会成功的。
Don’t . I’m sure you will succeed.
68.苏刻苦训练,很快成为亚洲跑得最快的跑步者之一。
Su trained hard and quickly became in Asia.
69.李叔叔比爸爸更擅长钓鱼,但爸爸总是喜欢跟他比赛。
Uncle Lee than Father. However, Father always likes to compete with him.
70.对我们来说,学汉语可能不如学法语简单。
To us, learning Chinese may not be .
七、任务型阅读
Once a little weed (杂草) grew in a field. There were many tall and beautiful flowers around it. Lots of bees and butterflies came to them because of their nice smells and bright colours. The little weed wasn’t satisfied, because its flowers were tiny and simple.
One spring morning, three children came to play in the field. “Let’s pick some flowers for our grandma!” said one. “That’s a good idea!” said another. “She will love all these bright and beautiful flowers!”
“What about that one ” the youngest child said, pointing at the little weed. “Forget it!” laughed the oldest brother. “That’s just a useless weed!”
Hearing this, the little weed felt even worse. “Am I really useless ” it asked itself, “Why was I put on the Earth ”
In winter, all flowers were gone, only the little weed stood alone in the field. Just at that time, it noticed some birds coming above the field. “We are hungry!” they shouted. The little weed felt sorry for the poor birds and called out to them, “Hey! Down here! I have pods (豆荚) that you can eat!”
“You’re so kind!” The birds ate up the seeds (种子) in the pods thankfully. “They’re delicious. We can’t find anything better than what you gave us!”
This made the little weed pleased and confident. “At last, I have found out what I am good for!” the little weed said.
71.Why did lots of bees and butterflies come to the flowers
72.Who did the three children pick the flowers for
73.When did the little weed notice the birds come above the field
74.Did the birds think the little weed was useful
75.How did the little weed feel finally
八、短文填空
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使其意思完整。
Recently, many people are talking about an acknowledgement (致谢) from a doctoral thesis (博士论文). “I have come a long way and had many difficulties to give this thesis to you.” The writer, Huang Guoping, wrote at the b 76 of his thesis.
In the thesis, he said he was b 77 in a mountainous area (山区) and his mother left home when he was 12. His father died in a traffic accident(事故) when he was 17. He had a hard life when he was y 78 , the most enjoyable part of the evening was doing homework or r 79 books under the kerosene lamp (煤油灯). He couldn’t remember how many t 80 he wanted to give up, but there was a faith (信念) in his heart that is to keep s 81 and get out of the mountainous area. Finally, his dream did come t 82 .
At the end of the acknowledgement, Huang described his wishes. “I hope I can keep a young heart a 83 fighting (斗争) for so many years. I hope I can get to know the world in a new w 84 . I think it is m 85 for me to do something to make other people’s life better.”
九、书面表达
86.在今天的英语课上,我们学习的话题是“This is me”。每个人都是与众不同的,我们要了解自己、喜欢自己、接纳自己。假如你叫李明,请你写一篇短文介绍自己,将自己的独特之处介绍给大家。你可以从以下几个方面来写:
1. What are your strong points and weak points
2. What’s your dream job What will you do to make your dream come true
要求:
1. 短文必须包括提示内容,可适当发挥;
2. 短文不要涉及真实的人名和校名;
3. 词数80-100,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Hello, everyone! I’m Li Ming. I’m in Grade Eight now. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all about me. I hope we can be friends.2025-2026学年度初中英语期中考试卷试卷副标题答题卡
(





(正面朝上贴在此虚线框内)
)
姓名:______________班级:______________
准考证号
(
注意事项
1

答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚。
2

请将准考证条码粘贴在右侧的
[
条码粘贴处
]
的方框内
3

选择题必须使用
2B
铅笔填涂;非选择题必须用
0.5
毫米黑色字迹的签字笔填写,字体工整
4

请按题号顺序在各题的答题区内作答,超出范围的答案无效,在草纸、试卷上作答无效。
5
、保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、刮纸刀。
6
、填涂样例
正确
[■]
错误
[--][√] [×]
) (
缺考标记
考生禁止填涂缺考标记
!只能由监考老师负责用黑色字迹的签字笔填涂。
)
选择题(请用2B铅笔填涂)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
[A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D]
16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
[A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D]
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
[A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D]
46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
[A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D] [A] [B] [C] [D]
61 62 63 364 65
[A] [B] [C] [D [E] [F] [G] [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G]
非选择题(请在各试题的答题区内作答)
66题、
67题、
68题、
69题、
70题、
71题、 72题、 73题、 74题、 75题、
76题、 77题、 78题、 79题、 80题、 81题、 82题、 83题、 84题、 85题、
86题、 Hello, everyone! I’m Li Ming. I’m in Grade Eight now. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ That’s all about me. I hope we can be friends.
同课章节目录