Unit 4 Information technology 单元质量检测课件(共93张PPT)+ 练习(含答案)高中英语 北师大版(2019)必修 第二册

文档属性

名称 Unit 4 Information technology 单元质量检测课件(共93张PPT)+ 练习(含答案)高中英语 北师大版(2019)必修 第二册
格式 zip
文件大小 558.4KB
资源类型 教案
版本资源 北师大版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-27 15:19:17

文档简介

单元质量检测(一) INFORMATION TECHNOLOGY
(满分150分,时间120分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What is the possible relationship between the two speakers?(  )
A.Father and daughter.      B.Doctor and patient.     C.Teacher and student.
2.What does the woman mean?(  )
A.Practice has helped the man. B.Her skills are perfect. C.Her mother is a good player.
3.What does the man mean?(  )
A.He didn’t see a large number of movies.
B.He doesn’t like old movies.
C.He saw more movies than the woman did.
4.Who painted the picture?(  )
A.Ann. B.Peter. C.Somebody else.
5.What will the man do next?(  )
A.Do the cleaning. B.Do his homework. C.Do some shopping.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,每个小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.Where does the conversation probably take place?(  )
A.In a furniture store. B.In a supermarket. C.In the man’s house.
7.What will the woman do next?(  )
A.Show the man another table.
B.Give the man her business card.
C.Deliver what the man has bought.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What will the woman do this Saturday afternoon?(  )
A.Go swimming. B.See a film. C.Have a meeting.
9.When will the two speakers go out for dinner together?(  )
A.On Friday evening. B.On Saturday evening. C.On Sunday afternoon.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.Where didn’t the man go to in Scotland?(  )
A.To Edinburgh. B.To St. Andrews. C.To the Highlands.
11.What was the weather like when the man was in Scotland?(  )
A.Quite good. B.Very wet. C.Very poor.
12.How many people went to Scotland with the man?(  )
A.One. B.Two. C.Three.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.Why does the woman move?(  )
A.Because she has got a new job.
B.Because she hates her old neighbours.
C.Because she wants to live in the city center.
14.What does the woman think of the restaurant?(  )
A.It’s terrible. B.It’s excellent. C.It’s acceptable.
15.What does the woman’s neighbourhood have?(  )
A.Good restaurants. B.A sports center. C.A cinema.
16.What is the possible relationship between the two speakers?(  )
A.Boyfriend and girlfriend. B.Friends. C.Neighbours.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.How long did the speaker spend in traveling around China?(  )
A.Three days. B.Three weeks. C.Three months.
18.What did the speaker think of Hong Kong?(  )
A.Relaxing. B.Quiet. C.Noisy.
19.How many places are mentioned in the passage?(  )
A.Three. B.Four. C.Five.
20.How were the people on tour with the speaker?(  )
A.Friendly. B.Nice. C.Unfriendly.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
  阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
  (2024·大连高一上学期期末) 
About Kerine W. ★4.8 (9 reviews) Bachelor Age: 5-50 Advanced English Language Acquisition for Non-Native Speakers   Hi, my name is Kerine! I’ve been teaching private lessons since 2019 and have loved helping my students to achieve their academic goals.My teaching style includes interactive methodologies, step-by-step instruction, group work models, and activity-based learning.I look forward to helping you reach your goals.
About Robin L. ★4.7 (30 reviews) Master of Arts Age: 18+ Speaks Spanish Using Could and Suggest for Future Possibilities Level B2   I am an experienced ESL (English as a Second Language) instructor.I have taught reading, speaking, writing, listening, grammar, and vocabulary to adult learners from Basic Literacy through Academic and Business English.I taught at Heartland Community College from 2012 through 2015 and have been teaching exclusively online since 2016.
About Sara G. ★5.0 (146 reviews) MA Age:5+ Speaks English, Spanish ... READ and LEARN: Phrasal Verbs and Idioms   A university English teacher right in your living room! I have taught everything from the alphabet to business English online to students ages 5-100! My schedule can change according to your timetable, so if there is a time when you would like to meet that is currently unavailable, please don’t hesitate to reach out!
About Prudence H. ★4.9 (3 reviews) Bachelor Age: 5+ Accent Reduction   My name is Prudence Holmes and I have been coaching students for over 30 years.I have taught Accent Reduction and ESL at Carnegie Mellon University, NYU and The New School.I am the author of MONOLOGUE MASTERY and VOICES OF THINKING JEWISHWOMEN.I’m also a working actor.I have been in 4 Broadway shows and 12 movies, including Sister Act with Whoopi Goldberg.
21.Which teacher is especially good at teaching idioms?(  )
A.Kerine W.            B.Robin L.
C.Sara G. D.Prudence H.
22.What can we learn about Prudence H.?(  )
A.She takes up several jobs. B.She aims at college students.
C.She lacks teaching experience. D.She gets the highest score.
23.Who are most likely to be interested in this passage?(  )
A.ESL instructors. B.Native speakers.
C.English learners. D.University students.
B
  I became aware of my stutter (结巴) when I was around 9, in the fourth grade.I began to see how other people viewed me.When the teacher asked the whole class questions, I never raised my hand though I knew the answer, because I knew I would stutter.Some kids would tell me that I talked funny, ask why I didn’t talk normally, or laugh at me.As soon as that started to happen, I became more introverted (内向的).
  It wasn’t until the summer of 2015, before freshman year at high school.All my friends and my parents encouraged me to join the high school football team.I owed much to them, especially coach Lane who taught me how to play football.He took the time — and had the patience — to actually teach me what to do, how to do it and how to understand the concepts of play.
  In junior year, I started my first game for the high school team.I had a very good season and in January 2018, I signed the University of North Carolina.The older we get, the more of an understanding we have about the world and other people.So the first time my teammates in college heard me talk and heard that I stuttered, they did not say a thing.That was a big deal to me because I was so used to people making comments.My teammates actually tell me to slow down because talking faster causes me to stutter more.It’s really helped me develop confidence.
  Whenever I go back home to Georgia, I volunteer with children at my church, including those who have learning disabilities.I like to do that to inspire them with confidence.I had confidence issues when I was a kid because of my stutter, so I just don’t want them to have to go through what I did.In the future, I would like to start a foundation to give back to people who stutter and create a program where kids all across the world who have a stutter can have a safe space.
24.Why did NOT the author raise his hand in class?(  )
A.He didn’t know the answer. B.He was too shy to speak in public.
C.He was afraid of classmates’ comments. D.He showed no interest in the question.
25.What was one cause of the author’s decision to play football?(  )
A.Guidance from coaches. B.Great interest in football.
C.Expectations from parents. D.Encouragement from friends.
26.Which of the following can best describe the author?(  )
A.Grateful and caring. B.Helpful and talkative.
C.Athletic and generous. D.Confident and patient.
27.Which of the following can be the best title for the text?(  )
A.An Unconfident Child B.An Introverted Volunteer
C.An Admirable Coach D.An Inspiring Footballer
C
  It’s been over ten years since Kevin Rudd’s Digital Education Revolution placed small laptops into the hands of every Year 9 and up Australian student.Once the project was considered unsustainable, for obvious reasons, many schools brought in a “bring your own device (BYOD)” project.
  While devices can be used successfully and effectively, we found that more often than not they were sitting around unused.This was for several reasons, including inconsistent (不一致的) software, different expectations and teaching approaches, and technical obstacles.Many students who were using the devices were also doing so to disengage, rather than engage, with learning.
  In our research, many teachers commented on the frustrations they had during the first few years of their BYOD project.Not all devices had the same software, some weren’t charged and some were unusable because they were broken.Some parents could not afford to get broken devices fixed.
  When students logged in to the network, they sometimes had to wait ten minutes at heavy use times.Some teachers did not think it was worth the trouble of trying to use these devices during their teaching times because of the potential time waste, so they turned to textbooks or worksheets.
  
Many policymakers are influenced by the belief that digital technologies will bring about revolutionary change and more technologies mean better teaching and learning.But as stated by Stanford education professor Larry Cuban in his 2003 book, Oversold and Underused: Computers in the Classroom, technologies have failed to bring about evidence of increased performance.
  Devices can be used successfully and effectively but, given recent arguments about too much screen time, parents should also acknowledge the benefits of students interacting with each other and with their teachers — not via screens.
  Just because devices are being used, it does not mean good teaching and learning are occurring.In our research, we observed many occasions when students were being quiet and focused on their device’s screen, but were obviously not doing anything along the lines of learning.But their devices were being used.So, just because devices are not being used, that doesn’t mean poor learning and teaching are occurring.
28.What can we learn about Digital Education Revolution?(  )
A.It turned out to be practical. B.It turned out to be successful.
C.It was replaced by BYOD. D.It will take the place of BYOD.
29.Why did many teachers feel frustrated?(  )
A.The devices were wrongly used. B.The devices were not satisfying.
C.Some students didn’t listen to them. D.Some students couldn’t use devices.
30.What did Larry Cuban think of the effects technologies had on education?(  )
A.It didn’t make much difference. B.It changed education completely.
C.It greatly improved study efficiency. D.It did more harm than good indeed.
31.What’s the author’s attitude towards digital devices?(  )
A.Favourable. B.Ambiguous.
C.Confident. D.Negative.
D
  You might be familiar with the experience of looking through your Facebook feed, only to feel like everyone else’s lives are better than yours.
  But such “social comparisons” may be linked with a higher likelihood of having depression.That’s one finding from a new study that proved some social media behaviours linked with the mental health condition.
  In the study, the researchers analyzed information from around 500 undergraduate students who actively used Facebook, Twitter, Instagram and/or Snapchat and completed an online survey to examine certain social media behaviours, as well as symptoms of depression.
  The researchers found that people’s reasons for using social media — whether it was out of boredom, or for entertainment or news — were not linked with depression.But how they were using social media was, indeed, linked to the condition.
  “The finding that people with depression were less likely to post photos of themselves with others may be related to the tendency (倾向) of people with depression to isolate themselves,” said Anthony Robinson, a psychology student at Texas State University.
  In any case, it’s not good to compare yourself to others who seem “better off” than you, Robinson added.“People tend to make themselves look better off than they really are on social media,” he said.“This is not someone’s ‘real life’.It’s important to recognise that.”
  The researchers also stressed that their findings don’t mean that social media use is necessarily a bad thing.
  “I don’t think it’s always bad,” Howard, one of the researchers, said.“It can be bad, but it can also provide social support.It can give people a way to be around people that are similar to them.” Eventually, Howard hopes the research leads to ideas that may teach people how to use technology better, rather than taking it away.
32.What did the researchers want to know through the study?(  )
A.The effects of social media. B.The benefits of social media.
C.Why people use social media. D.How people use social media.
33.What does the underlined word “isolate” in Paragraph 5 probably mean?(  )
A.To make someone better. B.To make someone worse.
C.To make someone alone. D.To make someone popular.
34.What did Robinson think of comparing with those who are better than us on social media?(  )
A.It is unusual. B.It is necessary.
C.It is interesting. D.It is meaningless.
35.The researchers’ attitude towards social media can be described as     .(  )
A.unclear B.objective
C.positive D.negative
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
  阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
  Everyone has the right to earn a living while doing something that makes them happy.It’s never too late to start over.36.(  ) You, too, can find a career full of passion and purpose.If you want to start your path towards career reinvention, these tips may help you.
  Getting clear on your values is necessary.It will help understand the direction of your life.Some examples of values include family, careers,status, honesty, service, spirituality, and freedom.But not everyone shares the same values.What matters most to you may not concern another person.37.(  )
  Consider the things that you do well and enjoy doing.Some examples of strengths include discipline, patience, creativity, enthusiasm, leadership, emotional awareness, and public speaking.38.(  ) Then you will build confidence as you excel (表现出色) in those areas.
  Making a big change in your life takes some risks.39.(  ) But you don’t want to act quickly and find yourself in financial ruin.Instead, take calculated risks.By planning ahead and understanding the risks involved, you set yourself up for success.
  40.(  ) Schools often offer free courses online.You can sign up for some programs to qualify for a new role, which costs less time and money.Books, podcasts, audiobooks, and Ted Talks are also good ways to learn.
A.You may also meet with failure.
B.Check the dos and don’ts for your career.
C.Anyone can find a satisfying career at any age.
D.You can find all kinds of ways to educate yourself.
E.You’ll have to step outside of your comfort zone a little.
F.So you need to understand what is truly important to you.
G.When you recognise your advantages, you can put them into action.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
  阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
  “Who am I?” “Where do I fit?” “What is my purpose?” Knowing the answers to these questions becomes  41  important for teens during their teenage years.
  The kinds of careers that  42  teens are related to their sense of who they are.When teens have  43  different career options before committing to a career and career pathway, they make better career decisions that  44  their interests, skills, and abilities.
  How can parents  45  teens’ awareness of career options? One of the easiest ways of doing this is by being  46 .
  Give verbal and emotional encouragement as teens try on different career  47 .Some teens may be hesitant to try new experiences or  48  alternative careers.Others are still developing confidence in their ability to make their own  49  about big things such as choosing a career and career pathway.
  Let teens know that they are safe to truly explore which career might best  50  them.They need to know that you will not be  51  or pull away your support if they change their career interests or choose a job or career pathway that  52  from what you want for them.
  Share helpful career-relevant resources and  53  them in finding opportunities that will let them know if they are heading the right  54 .Teens need guidance but they may not know how to ask.Helping your teen find the right career is a  55  that you will take together!
41. A.naturally       B.commonly      
C.basically       D.increasingly
42. A.make for B.turn down
C.appeal to D.take over
43. A.explored B.mastered
C.conquered D.completed
44. A.devote B.match
C.attract D.combine
45. A.discover B.advocate
C.determine D.promote
46. A.careful B.flexible
C.supportive D.generous
47. A.courses B.subjects
C.choices D.purposes
48. A.consider B.imagine
C.create D.design
49. A.solutions B.decisions
C.predictions D.dreams
50. A.stick B.charge
C.put D.fit
51. A.embarrassed B.disappointed
C.confused D.delighted
52. A.leaves B.changes
C.shifts D.differs
53. A.assist B.dominate
C.influence D.request
54. A.university B.major
C.direction D.company
55. A.game B.journey
C.contest D.project
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
  The seventh day of the seventh lunar month is the Qixi Festival, widely 56.       (regard) as China’s Valentine’s Day.
  Legend has it 57.       the youngest daughter of the Jade Emperor (the ruler of the world according to the legend), the Weaver Girl, became tired of the boring immortal life 58.       decided to descend to the mortal world.She met and fell in love with a cowherd, a union 59.       (strong) objected by the Jade Emperor who in turn forcibly separated them by the Milky Way, 60.       (leave) them torn apart by the galaxy and only allowing them to meet once a year.
  The distance did not weaken 61.       (they) affection towards one another, as they still loved each other and looked forward to meeting once a year on the seventh day of the seventh lunar month.
  The Qixi Festival 62.       (celebrate) since the Han Dynasty.Many of the traditional 63.       (custom) are disappearing or are no longer observed.Nowadays, people commonly celebrate the Qixi Festival by exchanging gifts, such as flowers, chocolates, jewelry, handmade crafts, and other presents, 64.       their loved ones.They also enjoy romantic dates that may include special outings, scenic walks, or intimate dinners, rather than strictly adhering to traditional customs.
  In China, the Qixi Festival is not officially recognised as 65.       public holiday.However, it is still widely celebrated among young couples and lovers.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
  你校将开展一次主题为“网络安全”的宣传活动,你受学生会委托为校宣传栏“英语天地”写一则倡议,内容包括:
  1.网络安全的重要性;2.具体注意事项(2至3条)。
注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式作答。
Dear students,
                                            
                                            
                                            
The Students’ Union
第二节(满分25分)
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
  (2024·辽宁重点高中高一上期末)At one table by the window, a lady just finished up her lunch.It wasn’t anything fancy, just a sandwich and some salad, with a cup of tea to wash it all down.She seemed to be in her own little world, staring out the window every now and then, like she was waiting for something.After a bit, she got up, paid for her meal at the counter and left.
  Her table was still a mess, with bits of her meal left behind.It wasn’t a big deal — this happens all the time.But today, something different was going to happen.A young boy, who looked like he’d had a pretty rough time, had been watching her from the table around the corner.
  This boy was in rough shape.His clothes were too big and looked like they’d seen better days.His hair was all over the place, and his face had streaks (条痕) of dirt on it.He had that look of someone who hadn’t had a good meal too long.When the lady left, the boy saw his chance.He quickly sat down and started wolfing down the leftovers (吃剩的食物) like it was the best meal he’d ever had.
  But then, the waiter walked over.He was an older guy who’d probably seen everything.He didn’t say anything at first, just watched the boy for a second.The boy got scared, stopped eating, and tears started to fill his eyes.He thought the waiter would kick him out for sure.Instead, the waiter took away the half-eaten plate, and the boy’s heart sank.
  The boy got up to leave, but before he could get far, the waiter came back and asked the boy to wait for a moment.The waiter gave him a full and fresh meal.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
The whole cafe went quiet when they saw what was happening.                
                                            
                                            
The boy, with a full stomach and a happy heart, looked as if he couldn’t thank the waiter enough.  
                                            
                                            
单元质量检测(一) INFORMATION TECHNOLOGY
第一部分
1-5 CAAAA 6-10 ACCBC
11-15 ABAAB 16-20 BBCBC
听力原文:
(Text 1)
W:Mr White, I need your help. I can’t understand this math problem.
M:It’s not difficult, Linda. I’ll be happy to explain it to you.
(Text 2)
M:After two weeks of tennis lessons, I think I’ve finally managed to improve my game.
W:Like my mom says, “Practice makes perfect.”
(Text 3)
W:You know so much about old movies. I’ll bet you saw a lot of movies when you were a kid.
M:Not as many as you might think.
(Text 4)
W:Look at this picture, Peter.
M:That’s a nice picture, Ann. Who painted it?
W:I painted it myself. Nobody helped me.
M:Oh, you are a great artist!
(Text 5)
W:There are still so many things to do to prepare for the festival, such as shopping and cleaning.
M:I will help you after I finish my homework.
W:OK. I will go shopping, and then we can work on cleaning the house together.
M:Good idea!
(Text 6)
M:Do you have any tables?
W:Yes, we’ve got plenty of tables in stock. Take a look at this one.
M:It’s a nice color, and the style is not too bad, but it is a bit too small.
W:How about this one?
M:Mm.I like it. How much is it?
W:70 dollars.
M:OK. Here is the money. Could you deliver it to my house?
W:Of course. We are always at your service.
M:Here is my business card. Thanks.
W:You are welcome.
(Text 7)
M:Hi, Jane.
W:Hi! How are you doing?
M:Oh, not bad. Hey, I was just wondering whether you’d like to go swimming with me this Saturday afternoon.
W:Oh, I’d like to, but I’m afraid I can’t. I have to attend a meeting.
M:Oh, that’s too bad.
W:But I’m free in the evening.
M:Would you like to go out and dance?
W:That’s a good idea.
M:Great! What about going somewhere for dinner first?
W:Why not? Where shall I meet you?
M:Why not let me pick you up at your house?
W:OK. What time?
M:Seven o’clock. OK?
W:Fine. Well, see you then.
(Text 8)
W:Hi, Tom. Did you have a nice holiday?
M:Yes, couldn’t have been better. Thank you.
W:Where did you go during the holidays?
M:I went to Scotland.
W:Did you go there alone?
M:No. I went there with my parents. We travelled around in Scotland. We spent a week in Edinburgh, and then went to St. Andrews.
W:I heard that the highlands area is a very good place to see. Did you go up there?
M:No. We stayed at a hotel for a few days and came back to London.
W:How was the weather when you were there?
M:Quite good. And everybody was very kind. People aren’t in such a hurry up there, you know.
W:You must have enjoyed your holidays.
M:I sure did.
(Text 9)
W:You know, Paul, I really like my neighbourhood, but I’ve got a new job far from there, so I’m going to have to move here.
M:It’ll be OK. You’ll find a nice place here.
W:I’m not so sure. The area I’m in now is a great place to live. It’s got a lot of good shops, and the people are very friendly. It’s got some excellent cafés, too.
M:Any good restaurants?
W:There is a restaurant, but it’s terrible. I never eat there. The best thing is the sports center near my apartment.
M:Oh. I didn’t know you like sports.
W:Yeah. I play table tennis there. One bad thing is all the cars. Everybody uses the big car park next to the sports center. So the roads around here have too many cars on them. Another problem is that there isn’t a cinema. It’s not a big problem because there are good buses, so I can go to the cinema in the city center.
M:Well, I know you like this neighbourhood, but I’m sure you’ll find a good place near your new job. Don’t worry!
(Text 10)
  The most wonderful experience I’ve ever had was a trip I took to China a few years ago. I really can’t describe it. We spent three weeks traveling around China. We visited Beijing, Shanghai, Xi’an and several other places. It really was the most unusual holiday I’ve ever had. You know, the further we traveled into the center of China, the more I liked it, meeting people who’d never seen foreign tourists before. Then we spent our last week in Hong Kong, which I think is very different from Beijing. It’s the noisiest and busiest place I’ve ever seen. We didn’t find Hong Kong very relaxing at all. And the other problem was the people on tour with us — they were so unfriendly. Anyway, the trip itself was interesting. I can’t wait to do it again!
第二部分
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了四门英语学习课程以及教授老师的情况。
21.C 细节理解题。根据第三部分中的READ and LEARN: Phrasal Verbs and Idioms以及About Sara G.可知,Sara G.特别擅长教习语。
22.A 细节理解题。根据最后一部分中的I have taught Accent Reduction and ESL ...I’m also a working actor ...可知,Prudence H.从事好几份工作。
23.C 推理判断题。根据四则材料可知,文中四位老师都教授英语。据此可知,英语学习者最有可能对这篇文章感兴趣。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者小时候结巴,性格内向。上高中后,在朋友的鼓励下加入校足球队。后来上大学后,他变得自信,并学会了帮助他人。
24.C 细节理解题。根据第一段中的Some kids would tell me that I talked funny, ask why I didn’t talk normally, or laugh at me.可知,作者课堂上不举手是因为害怕同学们的评论。
25.D 细节理解题。根据第二段中的All my friends and my parents encouraged me to join the high school football team.可知,作者加入足球队的一个原因是朋友们和父母的鼓励。
26.A 推理判断题。根据第二段中的I owed much to them, especially coach Lane who taught me how to play football.可知,作者很感激朋友和父母,特别是教练。根据第三段中的So the first time my teammates in college heard me talk and heard that I stuttered, they did not say a thing.可知,作者对队友们的理解表示感激。根据最后一段中的Whenever I go back home to Georgia, I volunteer with children at my church, including those who have learning disabilities.可知,作者成为一个乐于助人的人。由此可知,作者是一个懂得感恩和乐于助人的人。
27.D 标题归纳题。根据最后一段可知,作者通过自己踢足球的经历而变得自信,他将用自己的行动去激励和帮助更多说话有困难的孩子。因此D项(一个鼓舞人心的足球运动员)为文章最佳标题。
语篇解读:本文是一篇说明文。从Digital Education Revolution到BYOD,澳大利亚已经推广电子设备进课堂多年,可是其真实效果如何呢?
28.C 细节理解题。根据第一段可知,澳大利亚在十年前推出了数码教育革命,可是由于这项活动无法再持续下去,后来又推出了BYOD计划。
29.B 推理判断题。根据第三段可知,之所以很多老师感到非常沮丧,是因为学生自己带来的电子设备各种问题层出不穷,状况频出。
30.A 细节理解题。根据倒数第三段可知,Larry Cuban教授认为,没有任何证据显示数码科技对师生教学带来了明显改善。
31.D 观点态度题。根据最后两段可知,作者先指出学生在电子屏幕上花费时间太多,接下来表明电子设备的使用不意味着好的教学,很多学生并没有将电子设备用于学习;反之,没有使用电子设备也不意味着差的教学。由此判断,作者对于电子设备的态度是消极的。
语篇解读:本文是一篇说明文。一项调查显示,社交媒体上的一些行为可能会导致我们抑郁。
32.A 细节理解题。根据第一至三段可知,这项研究主要发现社交媒体上的一些行为可能会导致抑郁。这说明该研究重点关注社交媒体对人们所产生的影响和后果。
33.C 词义猜测题。根据第五段可知,上文指出那些抑郁的人不愿意在社交媒体上分享自己与他人的合影。这显然说明他们倾向于“孤立”自己。
34.D 推理判断题。根据倒数第三段可知,Robinson认为,人们发布在社交媒体上的照片大多都不真实,也就是说经过了包装和美化。由此可知,他认为把自己和社交媒体上那些比自己好的相比是无意义的。
35.B 推理判断题。根据最后两段可知,研究人员认为,社交媒体既有弊也有利;我们不能简单地放弃它,而应学会更好地使用它。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要提供了一些找到理想工作的建议。
36.C 本句指出任何人在任何年龄都能找到满意的工作,下句指出你也可以找到一个让你充满激情和有目标的职业。C项中的at any age与上句中的never too late相呼应,Anyone与下句中的You, too相呼应。故C项符合语境。
37.F 上句指出对你来说最重要的事可能与另一个人无关,本句指出因此你需要明白什么对你是真正重要的。故F项符合语境。
38.G 本句指出当你意识到自己的优势时,你可以将它们付诸行动,下句进一步指出在你表现出色的领域你将建立自信。故G项符合语境。
39.E 上句指出在生活中做出一个巨大的改变需要承担一些风险,本句解释了这样做你需要走出你的舒适区。故E项符合语境。
40.D 本句指出你可以找到各种方式来学习,下文围绕本句展开,列举了一些可以学习的途径。故D项符合语境。
第三部分
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了青少年及早进行职业规划的重要性,同时建议父母应该给予孩子必要的帮助。
41.D 作者首先提出了一些问题,然后指出这些问题对青少年越来越重要。increasingly越来越多地。
42.C 本句指出:吸引青少年的职业类型与他们的自我意识有关。appeal to吸引。
43.A 根据下文different career options可知,这里是指青少年探索职业选择的多种可能性。
44.B 当青少年在确定职业和职业道路之前探索过不同的职业选择时,他们会做出更好的职业选择——这种选择会与他们的兴趣、技能和能力相匹配。
45.D 根据下文teens’ awareness of career options可知,这里作者提出问题:父母如何提高青少年的职业选择意识?
46.C 根据下文Give verbal and emotional encouragement可知,作者建议父母对孩子的职业选择给予支持。
47.C 当孩子做出不同的职业选择时,父母应该给予口头和情感上的支持。
48.A 一些青少年可能会对尝试新体验或考虑一些另类职业时犹豫不决。
49.B 还有一些青少年仍然在培养自己对个人重大事情做出决定的能力。
[WT][WT]
50.D 根据上文they are safe to truly explore可知,青少年应该是探索何种职业最适合自己。
51.B 青少年需要知道,如果他们改变了职业兴趣,或者选择了与你期望不同的工作或职业道路,你不会感到失望,也不会失去你的支持。
52.D 根据上文的pull away your support可知,孩子可能选择了与父母想法不同的职业道路。
53.A 作者建议父母给孩子分享有用的职业相关资源,并帮助他们找到机会。
54.C 同时,父母应该让孩子知道自己是否正朝着正确的方向前进。
55.B 作者认为,帮助孩子找到合适的职业是父母跟孩子将一起经历的一段旅程。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了中国的情人节——七夕节。
56.regarded 考查非谓语动词。本句逗号前面是一个意义相对完整的句子,逗号后面是起补充说明作用的状语,而regard与其逻辑主语the Qixi Festival之间是被动关系,因此用过去分词形式。
57.that 考查同位语从句。Legend has it that ...是一个固定句式,意为“据传说……”。这里that引导一个同位语从句。
58.and 考查连词。本句中became tired of the boring immortal life与decided to descend to the mortal world是两个并列的动词短语,因此用并列连词and连接。
59.strongly 考查词形转换。本空后面的objected是动词,因此应用副词来修饰它。
60.leaving 考查非谓语动词。本句逗号后面部分是起补充说明作用的状语,而leave与其逻辑主语the Jade Emperor之间是主动关系,因此用动词-ing形式。
61.their 考查代词。本空后面的affection是一个名词,因此这里用形容词性物主代词来修饰它作其定语。
62.has been celebrated 考查动词的时态、语态和主谓一致。本句时间状语为since the Han Dynasty,且表示“七夕节被庆祝”,因此用现在完成时的被动语态。
63.customs 考查名词复数。本空前面的Many of暗示这里应用可数名词的复数形式。
64.with 考查介词。exchange ...with ...是固定搭配,表示“用……交换……”。
65.a 考查冠词。这里表示“一个”,因此用不定冠词a。a public holiday一个公共假日。
第四部分
第一节
Dear students,
  While the Internet has benefited us greatly, it also does some harm to us because online cheating happens from time to time.So it’s very important for us to learn to use the Internet correctly.
  First of all, don’t believe strangers online.You never know what kind of man a stranger online is and what he or she will do to you.Secondly, don’t ever post personal information online, such as your home address, your email or your phone number.Thirdly, check your privacy and safety settings on social media sites and keep them as private as possible.Make sure you know exactly who can see your posts.
  Let’s be as careful as possible and use the Internet wisely and safely.
The Students’ Union
第二节
  The whole cafe went quiet when they saw what was happening.Then, out of nowhere, people started clapping.It was like something from a movie.Everyone was smiling and looking at the boy enjoying his surprise meal.As the boy ate, the people in the cafe started walking up to the waiter and giving him some money.They were tipping him, but it wasn’t just a few coins; they were super generous.It was like the waiter’s kindness had the leading function, and now everyone wanted to offer him some money.
  The boy, with a full stomach and a happy heart, looked as if he couldn’t thank the waiter enough.Perhaps this was the first time he had had such a delicious meal.At the same time, the waiter gave the boy all the money he received just now and encouraged him,“Everything will be OK.Never give up.” The boy was so moved that he couldn’t say a word.He knew that without the waiter’s kind act, he couldn’t have had a full meal.They didn’t talk much, but it didn’t matter.They were just two people sharing a quiet moment together, and it felt like they understood each other perfectly.
9 / 9(共93张PPT)
单元质量检测(一) INFORMATION TECHNOLOGY
(满分150分,时间120分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三
个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,
你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读
一遍。
1. What is the possible relationship between the two speakers?(  )
A. Father and daughter.
B. Doctor and patient.
C. Teacher and student.
2. What does the woman mean?(  )
A. Practice has helped the man.
B. Her skills are perfect.
C. Her mother is a good player.
3. What does the man mean?(  )
A. He didn’t see a large number of movies.
B. He doesn’t like old movies.
C. He saw more movies than the woman did.
4. Who painted the picture?(  )
A. Ann.
B. Peter.
C. Somebody else.
5. What will the man do next?(  )
A. Do the cleaning.
B. Do his homework.
C. Do some shopping.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中
所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。
听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听
完后,每个小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where does the conversation probably take place?(  )
A. In a furniture store.
B. In a supermarket.
C. In the man’s house.
7. What will the woman do next?(  )
A. Show the man another table.
B. Give the man her business card.
C. Deliver what the man has bought.
8. What will the woman do this Saturday afternoon?(  )
A. Go swimming.
B. See a film.
C. Have a meeting.
9. When will the two speakers go out for dinner together?(  )
A. On Friday evening.
B. On Saturday evening.
C. On Sunday afternoon.
听第7段材料,回答第8、9题。
10. Where didn’t the man go to in Scotland?(  )
A. To Edinburgh.
B. To St. Andrews.
C. To the Highlands.
11. What was the weather like when the man was in Scotland?(  )
A. Quite good. B. Very wet. C. Very poor.
12. How many people went to Scotland with the man?(  )
A. One. B. Two. C. Three.
听第8段材料,回答第10至12题。
13. Why does the woman move?(  )
A. Because she has got a new job.
B. Because she hates her old neighbours.
C. Because she wants to live in the city center.
14. What does the woman think of the restaurant?(  )
A. It’s terrible.
B. It’s excellent.
C. It’s acceptable.
听第9段材料,回答第13至16题。
15. What does the woman’s neighbourhood have?(  )
A. Good restaurants.
B. A sports center.
C. A cinema.
16. What is the possible relationship between the two speakers?
(  )
A. Boyfriend and girlfriend.
B. Friends.
C. Neighbours.
17. How long did the speaker spend in traveling around China?(  )
A. Three days.
B. Three weeks.
C. Three months.
18. What did the speaker think of Hong Kong?(  )
A. Relaxing. B. Quiet. C. Noisy.
听第10段材料,回答第17至20题。
20. How were the people on tour with the speaker?(  )
A. Friendly. B. Nice. C. Unfriendly.
19. How many places are mentioned in the passage?(  )
A. Three. B. Four. C. Five.
听力原文:
(Text 1)
W:Mr White, I need your help. I can’t understand this math
problem.
M:It’s not difficult, Linda. I’ll be happy to explain it to you.
(Text 2)
M:After two weeks of tennis lessons, I think I’ve finally managed to
improve my game.
W:Like my mom says, “Practice makes perfect.”
(Text 3)
W:You know so much about old movies. I’ll bet you saw a lot of
movies when you were a kid.
M:Not as many as you might think.
(Text 4)
W:Look at this picture, Peter.
M:That’s a nice picture, Ann. Who painted it?
W:I painted it myself. Nobody helped me.
M:Oh, you are a great artist!
(Text 5)
W:There are still so many things to do to prepare for the festival, such
as shopping and cleaning.
M:I will help you after I finish my homework.
W:OK. I will go shopping, and then we can work on cleaning the
house together.
M:Good idea!
(Text 6)
M:Do you have any tables?
W:Yes, we’ve got plenty of tables in stock. Take a look at this one.
M:It’s a nice color, and the style is not too bad, but it is a bit too
small.
W:How about this one?
M:Mm.I like it. How much is it?
W:70 dollars.
M:OK. Here is the money. Could you deliver it to my house?
W:Of course. We are always at your service.
M:Here is my business card. Thanks.
W:You are welcome.
(Text 7)
M:Hi, Jane.
W:Hi! How are you doing?
M:Oh, not bad. Hey, I was just wondering whether you’d like to go
swimming with me this Saturday afternoon.
W:Oh, I’d like to, but I’m afraid I can’t. I have to attend a
meeting.
M:Oh, that’s too bad.
W:But I’m free in the evening.
M:Would you like to go out and dance?
W:That’s a good idea.
M:Great! What about going somewhere for dinner first?
W:Why not? Where shall I meet you?
M:Why not let me pick you up at your house?
W:OK. What time?
M:Seven o’clock. OK?
W:Fine. Well, see you then.
(Text 8)
W:Hi, Tom. Did you have a nice holiday?
M:Yes, couldn’t have been better. Thank you.
W:Where did you go during the holidays?
M:I went to Scotland.
W:Did you go there alone?
M:No. I went there with my parents. We travelled around in Scotland.
We spent a week in Edinburgh, and then went to St. Andrews.
W:I heard that the highlands area is a very good place to see. Did you go
up there?
M:No. We stayed at a hotel for a few days and came back to London.
W:How was the weather when you were there?
M:Quite good. And everybody was very kind. People aren’t in such a
hurry up there, you know.
W:You must have enjoyed your holidays.
M:I sure did.
(Text 9)
W:You know, Paul, I really like my neighbourhood, but I’ve got a
new job far from there, so I’m going to have to move here.
M:It’ll be OK. You’ll find a nice place here.
W:I’m not so sure. The area I’m in now is a great place to live. It’s
got a lot of good shops, and the people are very friendly. It’s got some
excellent cafés, too.
M:Any good restaurants?
W:There is a restaurant, but it’s terrible. I never eat there. The best
thing is the sports center near my apartment.
M:Oh. I didn’t know you like sports.
W:Yeah. I play table tennis there. One bad thing is all the cars.
Everybody uses the big car park next to the sports center. So the roads
around here have too many cars on them. Another problem is that there
isn’t a cinema. It’s not a big problem because there are good buses,
so I can go to the cinema in the city center.
M:Well, I know you like this neighbourhood, but I’m sure you’ll
find a good place near your new job. Don’t worry!
(Text 10)
The most wonderful experience I’ve ever had was a trip I took to
China a few years ago. I really can’t describe it. We spent three weeks
traveling around China. We visited Beijing, Shanghai, Xi’an and
several other places. It really was the most unusual holiday I’ve ever
had. You know, the further we traveled into the center of China, the
more I liked it, meeting people who’d never seen foreign tourists
before. Then we spent our last week in Hong Kong, which I think is very
different from Beijing. It’s the noisiest and busiest place I’ve ever seen.
We didn’t find Hong Kong very relaxing at all. And the other problem
was the people on tour with us — they were so unfriendly. Anyway, the
trip itself was interesting. I can’t wait to do it again!
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
  (2024·大连高一上学期期末)
About Kerine W.  ★4.8 (9 reviews) Bachelor Age: 5-50
Advanced English Language Acquisition for Non-Native Speakers
  Hi, my name is Kerine! I’ve been teaching private lessons since 2019 and have loved helping my students to achieve their academic goals.My teaching style includes interactive methodologies, step-by-step instruction, group work models, and activity-based learning.I look forward to helping you reach your goals.
About Robin L.  ★4.7 (30 reviews)
Master of Arts Age: 18+ Speaks Spanish
Using Could and Suggest for Future Possibilities Level B2
  I am an experienced ESL (English as a Second Language)
instructor.I have taught reading, speaking, writing, listening,
grammar, and vocabulary to adult learners from Basic Literacy through
Academic and Business English.I taught at Heartland Community
College from 2012 through 2015 and have been teaching exclusively
online since 2016.
About Sara G.  ★5.0 (146 reviews) MA
Age:5+ Speaks English, Spanish ...
READ and LEARN: Phrasal Verbs and Idioms
  A university English teacher right in your living room! I have
taught everything from the alphabet to business English online to students
ages 5-100! My schedule can change according to your timetable, so
if there is a time when you would like to meet that is currently
unavailable, please don’t hesitate to reach out!
About Prudence H.  ★4.9 (3 reviews)
Bachelor Age: 5+
Accent Reduction
  My name is Prudence Holmes and I have been coaching students for
over 30 years.I have taught Accent Reduction and ESL at Carnegie
Mellon University, NYU and The New School.I am the author of
MONOLOGUE MASTERY and VOICES OF THINKING
JEWISHWOMEN. I’m also a working actor.I have been in 4
Broadway shows and 12 movies, including Sister Act with Whoopi
Goldberg.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了四门英语学习课程
以及教授老师的情况。
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了四门英语学习课程
以及教授老师的情况。
21. Which teacher is especially good at teaching idioms?(  )
A. Kerine W.       B. Robin L.
C. Sara G.    D. Prudence H.
解析: 细节理解题。根据第三部分中的READ and LEARN:
Phrasal Verbs and Idioms以及About Sara G. 可知,Sara G. 特别
擅长教习语。
22. What can we learn about Prudence H. ?(  )
A. She takes up several jobs.
B. She aims at college students.
C. She lacks teaching experience.
D. She gets the highest score.
解析: 细节理解题。根据最后一部分中的I have taught Accent
Reduction and ESL ...I’m also a working actor ...可知,Prudence
H. 从事好几份工作。
23. Who are most likely to be interested in this passage?(  )
A. ESL instructors. B. Native speakers.
C. English learners. D. University students.
解析: 推理判断题。根据四则材料可知,文中四位老师都教
授英语。据此可知,英语学习者最有可能对这篇文章感兴趣。
B
  I became aware of my stutter (结巴) when I was around 9, in the
fourth grade.I began to see how other people viewed me.When the teacher
asked the whole class questions, I never raised my hand though I knew
the answer, because I knew I would stutter.Some kids would tell me that
I talked funny, ask why I didn’t talk normally, or laugh at me.As
soon as that started to happen, I became more introverted (内向的).
  It wasn’t until the summer of 2015, before freshman year at high
school.All my friends and my parents encouraged me to join the high
school football team.I owed much to them, especially coach Lane who
taught me how to play football.He took the time — and had the
patience — to actually teach me what to do, how to do it and how to
understand the concepts of play.
  In junior year, I started my first game for the high school team.I had
a very good season and in January 2018, I signed the University of North
Carolina.The older we get, the more of an understanding we have about
the world and other people.So the first time my teammates in college
heard me talk and heard that I stuttered, they did not say a thing.That
was a big deal to me because I was so used to people making
comments.My teammates actually tell me to slow down because talking
faster causes me to stutter more.It’s really helped me develop
confidence.
  Whenever I go back home to Georgia, I volunteer with children at
my church, including those who have learning disabilities.I like to do
that to inspire them with confidence.I had confidence issues when I was a
kid because of my stutter, so I just don’t want them to have to go
through what I did.In the future, I would like to start a foundation to give
back to people who stutter and create a program where kids all across the
world who have a stutter can have a safe space.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者小时候结巴,性格内向。上高
中后,在朋友的鼓励下加入校足球队。后来上大学后,他变得自
信,并学会了帮助他人。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者小时候结巴,性格内向。上高
中后,在朋友的鼓励下加入校足球队。后来上大学后,他变得自
信,并学会了帮助他人。
24. Why did NOT the author raise his hand in class?(  )
A. He didn’t know the answer.
B. He was too shy to speak in public.
C. He was afraid of classmates’ comments.
D. He showed no interest in the question.
解析: 细节理解题。根据第一段中的Some kids would tell me
that I talked funny, ask why I didn’t talk normally, or laugh at
me.可知,作者课堂上不举手是因为害怕同学们的评论。
25. What was one cause of the author’s decision to play football?
(  )
A. Guidance from coaches.
B. Great interest in football.
C. Expectations from parents.
D. Encouragement from friends.
解析: 细节理解题。根据第二段中的All my friends and my
parents encouraged me to join the high school football team.可知,作
者加入足球队的一个原因是朋友们和父母的鼓励。
26. Which of the following can best describe the author?(  )
A. Grateful and caring.
B. Helpful and talkative.
C. Athletic and generous.
D. Confident and patient.
解析: 推理判断题。根据第二段中的I owed much to them,
especially coach Lane who taught me how to play football.可知,作
者很感激朋友和父母,特别是教练。根据第三段中的So the first
time my teammates in college heard me talk and heard that I
stuttered, they did not say a thing.可知,作者对队友们的理解表
示感激。根据最后一段中的Whenever I go back home to Georgia,
I volunteer with children at my church, including those who have
learning disabilities.可知,作者成为一个乐于助人的人。由此可
知,作者是一个懂得感恩和乐于助人的人。
27. Which of the following can be the best title for the text?(  )
A. An Unconfident Child
B. An Introverted Volunteer
C. An Admirable Coach
D. An Inspiring Footballer
解析: 标题归纳题。根据最后一段可知,作者通过自己踢足
球的经历而变得自信,他将用自己的行动去激励和帮助更多说话
有困难的孩子。因此D项(一个鼓舞人心的足球运动员)为文章
最佳标题。
C
  It’s been over ten years since Kevin Rudd’s Digital Education
Revolution placed small laptops into the hands of every Year 9 and up
Australian student.Once the project was considered unsustainable, for
obvious reasons, many schools brought in a “bring your own device
(BYOD)” project.
  While devices can be used successfully and effectively, we found
that more often than not they were sitting around unused.This was for
several reasons, including inconsistent (不一致的) software,
different expectations and teaching approaches, and technical
obstacles.Many students who were using the devices were also doing so to
disengage, rather than engage, with learning.
  In our research, many teachers commented on the frustrations they
had during the first few years of their BYOD project.Not all devices had
the same software, some weren’t charged and some were unusable
because they were broken.Some parents could not afford to get broken
devices fixed.
  When students logged in to the network, they sometimes had to wait
ten minutes at heavy use times.Some teachers did not think it was worth
the trouble of trying to use these devices during their teaching times
because of the potential time waste, so they turned to textbooks or
worksheets.
  Many policymakers are influenced by the belief that digital
technologies will bring about revolutionary change and more technologies
mean better teaching and learning.But as stated by Stanford education
professor Larry Cuban in his 2003 book, Oversold and Underused:
Computers in the Classroom, technologies have failed to bring about
evidence of increased performance.
  Devices can be used successfully and effectively but, given recent
arguments about too much screen time, parents should also acknowledge
the benefits of students interacting with each other and with their
teachers — not via screens.
  Just because devices are being used, it does not mean good teaching
and learning are occurring.In our research, we observed many occasions
when students were being quiet and focused on their device’s screen,
but were obviously not doing anything along the lines of learning.But their
devices were being used.So, just because devices are not being used,
that doesn’t mean poor learning and teaching are occurring.
语篇解读:本文是一篇说明文。从Digital Education Revolution到
BYOD,澳大利亚已经推广电子设备进课堂多年,可是其真实效果
如何呢?
语篇解读:本文是一篇说明文。从Digital Education Revolution到
BYOD,澳大利亚已经推广电子设备进课堂多年,可是其真实效果
如何呢?
28. What can we learn about Digital Education Revolution?(  )
A. It turned out to be practical.
B. It turned out to be successful.
C. It was replaced by BYO
D. It will take the place of BYOD.
解析: 细节理解题。根据第一段可知,澳大利亚在十年前推
出了数码教育革命,可是由于这项活动无法再持续下去,后来又
推出了BYOD计划。
29. Why did many teachers feel frustrated?(  )
A. The devices were wrongly used.
B. The devices were not satisfying.
C. Some students didn’t listen to them.
D. Some students couldn’t use devices.
解析: 推理判断题。根据第三段可知,之所以很多老师感到
非常沮丧,是因为学生自己带来的电子设备各种问题层出不穷,
状况频出。
30. What did Larry Cuban think of the effects technologies had on
education?(  )
A. It didn’t make much difference.
B. It changed education completely.
C. It greatly improved study efficiency.
D. It did more harm than good indeed.
解析: 细节理解题。根据倒数第三段可知,Larry Cuban教授
认为,没有任何证据显示数码科技对师生教学带来了明显改善。
31. What’s the author’s attitude towards digital devices?(  )
A. Favourable. B. Ambiguous.
C. Confident. D. Negative.
解析: 观点态度题。根据最后两段可知,作者先指出学生在
电子屏幕上花费时间太多,接下来表明电子设备的使用不意味着
好的教学,很多学生并没有将电子设备用于学习;反之,没有使
用电子设备也不意味着差的教学。由此判断,作者对于电子设备
的态度是消极的。
D
  You might be familiar with the experience of looking through your
Facebook feed, only to feel like everyone else’s lives are better than
yours.
  But such “social comparisons” may be linked with a higher
likelihood of having depression.That’s one finding from a new study that
proved some social media behaviours linked with the mental health
condition.
  In the study, the researchers analyzed information from around 500
undergraduate students who actively used Facebook, Twitter, Instagram
and/or Snapchat and completed an online survey to examine certain social
media behaviours, as well as symptoms of depression.
  The researchers found that people’s reasons for using social
media — whether it was out of boredom, or for entertainment or news —
were not linked with depression.But how they were using social media
was, indeed, linked to the condition.
  “The finding that people with depression were less likely to post
photos of themselves with others may be related to the tendency (倾向)
of people with depression to isolate themselves,” said Anthony
Robinson, a psychology student at Texas State University.
  In any case, it’s not good to compare yourself to others who seem
“better off” than you, Robinson added.“People tend to make
themselves look better off than they really are on social media,” he
said.“This is not someone’s ‘real life’.It’s important to recognise
that.”
  The researchers also stressed that their findings don’t mean that
social media use is necessarily a bad thing.
  “I don’t think it’s always bad,” Howard, one of the
researchers, said.“It can be bad, but it can also provide social
support.It can give people a way to be around people that are similar to
them.” Eventually, Howard hopes the research leads to ideas that may
teach people how to use technology better, rather than taking it away.
语篇解读:本文是一篇说明文。一项调查显示,社交媒体上的一些
行为可能会导致我们抑郁。
语篇解读:本文是一篇说明文。一项调查显示,社交媒体上的一些
行为可能会导致我们抑郁。
32. What did the researchers want to know through the study?(  )
A. The effects of social media.
B. The benefits of social media.
C. Why people use social media.
D. How people use social media.
解析: 细节理解题。根据第一至三段可知,这项研究主要发
现社交媒体上的一些行为可能会导致抑郁。这说明该研究重点关
注社交媒体对人们所产生的影响和后果。
33. What does the underlined word “isolate” in Paragraph 5 probably
mean?(  )
A. To make someone better.
B. To make someone worse.
C. To make someone alone.
D. To make someone popular.
解析: 词义猜测题。根据第五段可知,上文指出那些抑郁的
人不愿意在社交媒体上分享自己与他人的合影。这显然说明他们
倾向于“孤立”自己。
34. What did Robinson think of comparing with those who are better than
us on social media?(  )
A. It is unusual. B. It is necessary.
C. It is interesting. D. It is meaningless.
解析: 推理判断题。根据倒数第三段可知,Robinson认为,人
们发布在社交媒体上的照片大多都不真实,也就是说经过了包装
和美化。由此可知,他认为把自己和社交媒体上那些比自己好的
相比是无意义的。
35. The researchers’ attitude towards social media can be described
as   .(  )
A. unclear B. objective
C. positive D. negative
解析: 推理判断题。根据最后两段可知,研究人员认为,社
交媒体既有弊也有利;我们不能简单地放弃它,而应学会更好地
使用它。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
  阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选
项。选项中有两项为多余选项。
  Everyone has the right to earn a living while doing something that
makes them happy.It’s never too late to start over.36.(  ) You,
too, can find a career full of passion and purpose.If you want to start
your path towards career reinvention, these tips may help you.
  Getting clear on your values is necessary.It will help understand the
direction of your life.Some examples of values include family, careers,
status, honesty, service, spirituality, and freedom.But not everyone
shares the same values.What matters most to you may not concern another
person.37.(  )
  Consider the things that you do well and enjoy doing.Some examples
of strengths include discipline, patience, creativity, enthusiasm,
leadership, emotional awareness, and public speaking.38.(  )
Then you will build confidence as you excel (表现出色) in those areas.
  Making a big change in your life takes some risks.39.(  ) But
you don’t want to act quickly and find yourself in financial
ruin.Instead, take calculated risks.By planning ahead and understanding
the risks involved, you set yourself up for success.
  40. (  ) Schools often offer free courses online.You can sign
up for some programs to qualify for a new role, which costs less time and
money.Books, podcasts, audiobooks, and Ted Talks are also good
ways to learn.
A. You may also meet with failure.
B. Check the dos and don’ts for your career.
C. Anyone can find a satisfying career at any age.
D. You can find all kinds of ways to educate yourself.
E. You’ll have to step outside of your comfort zone a little.
F. So you need to understand what is truly important to you.
G. When you recognise your advantages, you can put them into action.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要提供了一些找到理想工作
的建议。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要提供了一些找到理想工作
的建议。
36. C 本句指出任何人在任何年龄都能找到满意的工作,下句指出
你也可以找到一个让你充满激情和有目标的职业。C项中的at any age
与上句中的never too late相呼应,Anyone与下句中的You, too相呼
应。故C项符合语境。
37. F 上句指出对你来说最重要的事可能与另一个人无关,本句指出
因此你需要明白什么对你是真正重要的。故F项符合语境。
38. G 本句指出当你意识到自己的优势时,你可以将它们付诸行
动,下句进一步指出在你表现出色的领域你将建立自信。故G项符合
语境。
39. E 上句指出在生活中做出一个巨大的改变需要承担一些风险,
本句解释了这样做你需要走出你的舒适区。故E项符合语境。
40. D 本句指出你可以找到各种方式来学习,下文围绕本句展开,
列举了一些可以学习的途径。故D项符合语境。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
  阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
  “Who am I?” “Where do I fit?” “What is my purpose?”
Knowing the answers to these questions becomes  41  important for
teens during their teenage years.
  The kinds of careers that  42  teens are related to their sense of
who they are.When teens have  43  different career options before
committing to a career and career pathway, they make better career
decisions that  44  their interests, skills, and abilities.
  How can parents  45  teens’ awareness of career options? One
of the easiest ways of doing this is by being  46 .
  Give verbal and emotional encouragement as teens try on different
career  47 .Some teens may be hesitant to try new experiences
or  48  alternative careers.Others are still developing confidence in
their ability to make their own  49  about big things such as choosing a
career and career pathway.
  Let teens know that they are safe to truly explore which career might
best  50  them.They need to know that you will not be  51  or pull
away your support if they change their career interests or choose a job or
career pathway that  52  from what you want for them.
  Share helpful career-relevant resources and  53  them in finding
opportunities that will let them know if they are heading the
right  54 .Teens need guidance but they may not know how to
ask.Helping your teen find the right career is a  55  that you will take
together!
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了青少年及早进行职业规
划的重要性,同时建议父母应该给予孩子必要的帮助。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了青少年及早进行职业规
划的重要性,同时建议父母应该给予孩子必要的帮助。
41. A. naturally B. commonly
C. basically D. increasingly
解析: 作者首先提出了一些问题,然后指出这些问题对青少
年越来越重要。increasingly越来越多地。
42. A. make for B. turn down
C. appeal to D. take over
解析: 本句指出:吸引青少年的职业类型与他们的自我意识
有关。appeal to吸引。
43. A. explored B. mastered
C. conquered D. completed
解析: 根据下文different career options可知,这里是指青少年
探索职业选择的多种可能性。
44. A. devote B. match
C. attract D. combine
45. A. discover B. advocate
C. determine D. promote
解析: 根据下文teens’ awareness of career options可知,这里
作者提出问题:父母如何提高青少年的职业选择意识?
46. A. careful B. flexible
C. supportive D. generous
解析: 根据下文Give verbal and emotional encouragement可
知,作者建议父母对孩子的职业选择给予支持。
47. A. courses B. subjects
C. choices D. purposes
解析: 当孩子做出不同的职业选择时,父母应该给予口头和
情感上的支持。
48. A. consider B. imagine
C. create D. design
解析: 一些青少年可能会对尝试新体验或考虑一些另类职业
时犹豫不决。
49. A. solutions B. decisions
C. predictions D. dreams
解析: 还有一些青少年仍然在培养自己对个人重大事情做出
决定的能力。
50. A. stick B. charge C. put D. fit
解析: 根据上文they are safe to truly explore可知,青少年应该
是探索何种职业最适合自己。
51. A. embarrassed B. disappointed
C. confused D. delighted
解析: 青少年需要知道,如果他们改变了职业兴趣,或者选
择了与你期望不同的工作或职业道路,你不会感到失望,也不会
失去你的支持。
52. A. leaves B. changes
C. shifts D. differs
解析: 根据上文的pull away your support可知,孩子可能选择
了与父母想法不同的职业道路。
53. A. assist B. dominate
C. influence D. request
解析: 作者建议父母给孩子分享有用的职业相关资源,并帮
助他们找到机会。
54. A. university B. major
C. direction D. company
解析: 同时,父母应该让孩子知道自己是否正朝着正确的方
向前进。
55. A. game B. journey
C. contest D. project
解析: 作者认为,帮助孩子找到合适的职业是父母跟孩子将
一起经历的一段旅程。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正
确形式。
  The seventh day of the seventh lunar month is the Qixi Festival,
widely 56.        (regard) as China’s Valentine’s Day.
Legend has it 57.        the youngest daughter of the Jade
Emperor (the ruler of the world according to the legend), the Weaver
Girl, became tired of the boring immortal life 58.        decided
to descend to the mortal world.She met and fell in love with a cowherd,
a union 59.        (strong) objected by the Jade Emperor who
in turn forcibly separated them by the Milky Way, 60.     (leave) them torn apart by the galaxy and only allowing them to meet once a year.
  The distance did not weaken 61.        (they) affection
towards one another, as they still loved each other and looked forward to
meeting once a year on the seventh day of the seventh lunar month.
  The Qixi Festival 62.        (celebrate) since the Han
Dynasty.Many of the traditional 63.        (custom) are
disappearing or are no longer observed.Nowadays, people commonly
celebrate the Qixi Festival by exchanging gifts, such as flowers,
chocolates, jewelry, handmade crafts, and other presents,
64.        their loved ones.They also enjoy romantic dates that
may include special outings, scenic walks, or intimate dinners, rather
than strictly adhering to traditional customs.
  In China, the Qixi Festival is not officially recognised as
65.        public holiday.However, it is still widely celebrated
among young couples and lovers.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了中国的情人节——
七夕节。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了中国的情人节——
七夕节。
56. regarded 考查非谓语动词。本句逗号前面是一个意义相对完整的
句子,逗号后面是起补充说明作用的状语,而regard与其逻辑主语the
Qixi Festival之间是被动关系,因此用过去分词形式。
57. that 考查同位语从句。Legend has it that ...是一个固定句式,意
为“据传说……”。这里that引导一个同位语从句。
58. and 考查连词。本句中became tired of the boring immortal life与
decided to descend to the mortal world是两个并列的动词短语,因此用
并列连词and连接。
59. strongly 考查词形转换。本空后面的objected是动词,因此应用
副词来修饰它。
60. leaving 考查非谓语动词。本句逗号后面部分是起补充说明作用
的状语,而leave与其逻辑主语the Jade Emperor之间是主动关系,因此
用动词-ing形式。
61. their 考查代词。本空后面的affection是一个名词,因此这里用形
容词性物主代词来修饰它作其定语。
62. has been celebrated 考查动词的时态、语态和主谓一致。本句时
间状语为since the Han Dynasty,且表示“七夕节被庆祝”,因此用现
在完成时的被动语态。
63. customs 考查名词复数。本空前面的Many of暗示这里应用可数
名词的复数形式。
64. with 考查介词。exchange ...with ...是固定搭配,表示
“用……交换……”。
65. a 考查冠词。这里表示“一个”,因此用不定冠词a。a public
holiday一个公共假日。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
  你校将开展一次主题为“网络安全”的宣传活动,你受学生会委
托为校宣传栏“英语天地”写一则倡议,内容包括:
  1. 网络安全的重要性;
  2. 具体注意事项(2至3条)。
注意:1.写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式作答。
Dear students,
The Students’ Union
                         
                          
                        
                         
                        
                         
参考范文:
Dear students,
  While the Internet has benefited us greatly, it also does some harm
to us because online cheating happens from time to time.So it’s very
important for us to learn to use the Internet correctly.
  First of all, don’t believe strangers online.You never know what
kind of man a stranger online is and what he or she will do to
you.Secondly, don’t ever post personal information online, such as
your home address, your email or your phone number.Thirdly, check
your privacy and safety settings on social media sites and keep them as
private as possible.Make sure you know exactly who can see your posts.
  Let’s be as careful as possible and use the Internet wisely and
safely.
The Students’ Union
第二节(满分25分)
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构
成一篇完整的短文。
  (2024·辽宁重点高中高一上期末)At one table by the window,
a lady just finished up her lunch.It wasn’t anything fancy, just a
sandwich and some salad, with a cup of tea to wash it all down.She
seemed to be in her own little world, staring out the window every now
and then, like she was waiting for something.After a bit, she got up,
paid for her meal at the counter and left.
  Her table was still a mess, with bits of her meal left behind.It
wasn’t a big deal — this happens all the time.But today, something
different was going to happen.A young boy, who looked like he’d had
a pretty rough time, had been watching her from the table around the
corner.
  This boy was in rough shape.His clothes were too big and looked like
they’d seen better days.His hair was all over the place, and his face had
streaks (条痕) of dirt on it.He had that look of someone who hadn’t
had a good meal too long.When the lady left, the boy saw his chance.He
quickly sat down and started wolfing down the leftovers (吃剩的食物)
like it was the best meal he’d ever had.
  But then, the waiter walked over.He was an older guy who’d
probably seen everything.He didn’t say anything at first, just watched
the boy for a second.The boy got scared, stopped eating, and tears
started to fill his eyes.He thought the waiter would kick him out for
sure.Instead, the waiter took away the half-eaten plate, and the boy’s
heart sank.
  The boy got up to leave, but before he could get far, the waiter
came back and asked the boy to wait for a moment.The waiter gave him a
full and fresh meal.
注意:1.续写词数应为150左右;2. 请按如下格式作答。
  The whole cafe went quiet when they saw what was happening.

 
The boy, with a full stomach and a happy heart, looked as if he
couldn’t thank the waiter enough.

                        
                         
                         
                          
                        
                         
参考范文:
  The whole cafe went quiet when they saw what was happening.
Then, out of nowhere, people started clapping.It was like something from a movie.Everyone was smiling and looking at the boy enjoying his surprise meal.As the boy ate, the people in the cafe started walking up to the waiter and giving him some money.They were tipping him, but it wasn’t just a few coins; they were super generous.It was like the waiter’s kindness had the leading function, and now everyone wanted to offer him some money.
  The boy, with a full stomach and a happy heart, looked as if he
couldn’t thank the waiter enough.Perhaps this was the first time he had
had such a delicious meal.At the same time, the waiter gave the boy all
the money he received just now and encouraged him,“Everything will
be OK. Never give up.” The boy was so moved that he couldn’t say a
word.He knew that without the waiter’s kind act, he couldn’t have
had a full meal.They didn’t talk much, but it didn’t matter.They were
just two people sharing a quiet moment together, and it felt like they
understood each other perfectly.
谢谢观看!