/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级全册英语期中综合素养培优卷人教新目标版
注意事项
1. 全卷满分120分。考试时间120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在指定区域,答在非答题区无效。
2. 请认真核对监考教师在所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符,再将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在本试卷上。
3. 答选择题必须用2B铅笔将对应的答案标号涂黑。如需改动请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定位置,在其他位置答题一律无效 。
第一部分 选择题(满分:60分)
一、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
1.A year ________ into four seasons and it has twelve months.
A.is divided B.divides C.is dividing D.divided
2.—Is the wine made________ grapes
—Yes, and it's made________ France.
A.of; in B.from; in C.from; by D.of; as
3.—Do you know the famous artist in red
—Sure. She________ to the art festival in our city every year.
A.invited B.invites C.is invited D.was invited
4.We find it ________ to do some reading every day.
A.easily B.be enjoyable C.helpful D.surprised
5.If your friend sends you a message to borrow money from you on the Internet, you’d better call him or her ________ first to make sure of that.
A.recently B.directly C.exactly D.wisely
6.—China has made a complete victory in its fight against poverty.
—As Chinese, we ________ our country.
A.are satisfied with B.are friendly to C.are interested in D.are proud of
7.It’s not ________ to point to anyone with your finger in Chinese culture.
A.necessary B.important C.patient D.polite
8.He wonders ________ the sound came from.
A.where B.when C.how D.that
9.Many countries are setting up nation parks _________ animals and plants can be protected.
A.when B.which C.where D.that
10.________ great our motherland is! I love China!
A.What a B.What C.How a D.How
11.The policeman ________ Jack’s father because he drove a car after drinking.
A.punished B.tied C.treated D.repeated
12.For his son’s birthday, Steven is taking him to the new amusement park as a __________.
A.dessert B.tradition C.riddle D.treat
13.The water ________ dark and dirty. It’s not safe to drink it.
A.becoming B.has become C.will become D.was becoming
14.—Parents play an important part in their children’s growth (成长).
—I think so. If parents spend ________ time with their children, their children will grow up with ________ problems.
A.fewer; more B.more; less C.fewer; fewer D.more; fewer
15.—Don’t play games any more. There’s ________ for you.
—OK, Mom.
A.nothing useful B.useful nothing C.something useful D.useful something
二、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
Have you ever watched the dragon dance How much do you know about dragon dance Today we will say something about it.
Dragons are a(n) 16 of China and the dragon dance is a form of traditional dance in Chinese culture. In the dance, a team of people 17 the dragon and perform wonderful dances. 18 the lion dance, the dragon dance is most often seen in festivals and celebrations.
19 , the dragons are made of wood, bamboo and a special kind of cloth. So they are always quite 20 . However, in modern times, the dragons are much lighter because they are made of much lighter 21 . A dragon can be of 22 lengths(长度). It can be from 25 to 35 meters for for acrobatic(杂技的) acts, 23 up to 50 to 70 meters long for quite large parades(游行). People 24 that the longer the dragon is, the more luck it will bring. Usually, a small group cannot 25 a very long dragon. When the dragon is long, it becomes heavy, too. At this time, the dragon dance 26 great strength and special skills.
The dragon dance 27 during the Han Dynasty and was started by the Chinese who had great respect for dragons. The dragon dance was already a popular 28 by Song Dynasty. At that time, people could often see 29 during important festivals. In The Qing Dynasty, the Dragon Dance Team of Fuzhou was invited to give a 30 in Beijing, which gave the emperor great satisfaction!
16.A.symbol B.animal C.character D.example
17.A.divide B.hide C.carry D.heat
18.A.Through B.Like C.For D.To
19.A.Actually B.Traditionally C.Suddenly D.Recently
20.A.heavy B.short C.small D.old
21.A.instruments B.products C.projects D.materials
22.A.medium B.different C.great D.similar
23.A.but B.so C.and D.as
24.A.believe B.wonder C.mention D.promise
25.A.trade B.check C.control D.list
26.A.returns B.reminds C.repeats D.requires
27.A.failed B.began C.spread D.changed
28.A.course B.exam C.event D.object
29.A.it B.us C.him D.them
30.A.speech B.performance C.message D.report
三、阅读单选(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
(A)
National Ugly Sweater DayEvery third Friday of December, people all over the UK wear their ugly Christmas sweaters for National Ugly Sweater Day. It becomes popular to wear ugly sweaters at Christmas parties in some parts of the world. The first ugly sweater party took place in 2002 in Vancouver, Canada, to raise money for a friend’s cancer treatment. Aidan Liban, 33, from London, made a Christmas sweater for $ 39,654. It is the “world’s most expensive” sweater. He plans to give some of the money to the UK’s National Health Service if he’s able to find somebody to buy it.
The Sunny RestaurantMealsSausage/bag $ 6.00 Vegetable soup/bowl $ 5.00 Tomato pizza/box $ 4.50 Dessert Fruit salad/dish $ 1.00 Pear pancake/bag $ 1.50 Ice cream/box $ 2.50 Drinks Coffee/cup $ 1.00 Orange juice/glass $ 1.50 Lemon tea/glass $ 2.00
A Fashion Poster We Need Models! Do you want to be a model If your answer is “yes”, we’d like to meet you! Before getting the job, please read these: ◎Working as a model is not easy, but it is exciting. ◎You should be between 18 years old and 20 years old. Girls must be over 170 cm tall. Boys must be over 175 cm tall. For more information, please send an e-mail to us or call us. Please call us between 2:00 p.m. and 5:00 p.m. from Monday to Friday. E-mail: model@ Tel: 430-2212
根据材料内容,选择正确答案。
31.What did Aidan Liban do from the passage
A.He ran the Sunny Restaurant. B.He made a Christmas sweater.
C.He held an ugly sweater party. D.He made a fashion poster.
32.Which kind of drink can’t you buy in the Sunny Restaurant
A.Coffee. B.Orange juice. C.Lemon tea. D.Tsingtao Beer.
33.What can Jim buy when he only has $ 7
A.Aidan Liban’s ugly sweater.
B.A box of tomato pizza and three cups of coffee.
C.A dish of fruit salad and a bag of sausage.
D.A bowl of vegetable soup and two glasses of orange juice.
34.Who does the writer write the fashion poster for
A.Young people. B.Musicians. C.Models. D.Minorities.
35.When do you call them if you want to get the job as a model
A.At 5:15 p.m. on Monday. B.At 3:30 p.m. on Friday.
C.At 4:00 p.m. on Sunday. D.At 2:30 p.m. on Saturday.
(B)
While walking with her father outside a grocery store (杂货店), Hana Fatima noticed an old woman trying hard to carry the things she bought to her car. She and her father offered to help. Then, Hana had an idea — she decided to help her elderly neighbors.
Hana and her dad shared their phone numbers with some elderly neighbors. If they needed anything, they could just call her and her dad. They would buy the things for them and take them to their homes. This way, they wouldn’t have to go to the store and risk getting hurt.
They shared the idea with a few friends, and Hana’s father shared this idea online. Within hours there were hundreds of people volunteering to do the same thing in their community.
More than a year later, they formed a group called the Good Neighbor Project. Now, there are about 6, 000 volunteers in Toronto, London and Ottawa. They speak over 30 languages. They help people who need help get groceries, medicine, and other important things. The people making the request pay only for the things they buy — the delivery (递送) is free.
Since they started the project, the group has made more than 9, 000 deliveries to people who are vulnerable (脆弱的), like old people. disabled people and others with special needs.
“When I saw the old lady, I thought that it was my chance to go and help her,” Hana said. “Whenever you get a chance to be helpful and kind, just go and do it without thinking about it. Everybody should do that.”
36.Where was the old woman when Hana Fatima saw her
A.In her car. B.In the supermarket.
C.Near her house. D.On the way to her car.
37.Why did Hana’s father share the idea online
A.To make more friends. B.To make more money.
C.To get more people to join them. D.To get more likes online.
38.How many deliveries has the Good Neighbor Project made since it started
A.More than 30. B.About 6, 000. C.Over 9, 000. D.About 500.
39.Put the events in the correct order.
a. Hana’s father shared this idea online.
b. Hana Fatima and her father helped an old lady.
c. People in Hana’s community volunteered to join them.
d. A group called the Good Neighbor Project was set up.
e. Hana and her dad gave their phone numbers to some neighbors.
A.b-e-d-a-c B.b-e-a-c-d C.b-a-e-c-d D.b-a-c-d-e
40.What is Hana Fatima like according to the passage
A.Helpful and kind. B.Strict but outgoing.
C.Brave and well-educated. D.Patient and hard-working.
(C)
Wang Jijia, at the age of 53, founded (成立) a private museum to exhibit (展览) old items he collected over the past 30 years. As a farmer, he is full of love for what happens on the land.
When he was in high school, Wang was attracted (吸引) by the papers found at home. “Looking at those yellowish papers from the old age, I couldn’t help wondering about the stories behind them,” he said. Since then, he has spent all his spare time collecting old things. Over the years, his collections have grown larger, so did his dream.
In 2017, after visiting an exhibition in his province, he had the idea of establishing a museum to exhibit his collections. He hoped to offer the public a chance to recall those past days. He borrowed money from the bank and used his knowledge from visiting different public museums across the country to design his own museum.
In two years, Wang built the museum that covers about 500 square meters with over 20,000 exhibits, ranging from old items for several thousand years to new objects from his parents’ generation (一代人).
In his museum, he hopes the older generation can recall the unforgettable days and that the youth can think about the changes brought by their parents. “A museum is a place where people can talk to the past times,” he said.
Since its opening in September 2019, the museum has received more than 16,000 visitors, such as culture lovers, elderly villagers, museum colleagues and medical staffs.
Wang sometimes spends his whole day in the museum, reading a book, or fixing a broken item to better understand the stories behind his collections. “I believe I’m doing a great thing, and I will carry on collecting old items. The next generations need to know how far we have come to make a better world,” Wang said.
41.Why did Wang start collecting old things
A.It’s his dream to exhibit the old things one day.
B.He was free and found nothing else to kill time.
C.He was interested in the stories behind the old items.
D.He loved reading old newspapers and wanted to keep them.
42.What does the underlined word “establishing” in Paragraph 3 mean
A.Looking at. B.Closing down. C.Giving up. D.Setting up.
43.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Wang’s museum first opened in September 2017.
B.Wang’s museum was designed by a famous artist.
C.Wang thinks Chinese people dislike the past days.
D.Wang’s museum covers about five hundred square meters.
44.What can we can learn from the last paragraph
A.Most of Wang’s collections are broken.
B.Wang will keep on collecting old things.
C.Wang looks after the museum by himself.
D.The next generations don’t need to visit the museum.
45.What is the best title for the passage
A.Wang’s Private Museum B.A Private Museum’s Owner
C.A Farmer’s Collections D.The Opening of a Private Museum
第二部分 非选择题(满分:60分)
四、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.There are too many people in the shopping center on weekends. It is really (crowd).
47.A library with 5,000 books (offer) to the nation as a gift.
48.There is a close (connect) between your health and what you eat.
49.Mobile phones are (wide) used in most of the cities in China.
50.Dried vegetable is a local dish of Shaoxing which is (know) all over China.
51.Students are often (建议) reading English loudly in the morning after getting up.
52.To (避免) wasting food, we’d better not order more food than we can eat.
53.My father often tells me some (历史的) stories.
54.He always feels (紧张) before answering the teachers’ questions.
55.He was unhappy this afternoon because he (失败) the exam.
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
56.对你来说课堂上认真听老师讲课是容易的。
for you carefully to the teacher in class.
57.布朗夫妇以前在伦敦居住,但是现在他们习惯于住在中国。
The Browns in London, but now they’ re in China.
58.即使下着大雨, 这些工人仍然在继续工作。
The workers still went on working, it was raining heavily.
59.他们正在讨论怎样避免被边缘化的问题。
They are discussing being left out.
60.他认为每一个学生都要写一手漂亮的中文字很重要。
He thinks every student can write beautiful Chinese characters.
六、短文语法填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
根据短文内容及所给提示,在文中的空白处填写一个正确的单词
There are mainly three ways of eating all over the world. Some people use chopsticks. Some people eat 61 their hands. Most 62 (Europe) people use a knife and fork. In China, people use chopsticks every day. They are simple and helpful.
You may have already 63 (forget) the days when you had to learn how to use chopsticks. Every Chinese kid 64 (manage) to use them for some time. But chopsticks are not just simple tools to pick 65 food. They have their own special rules and traditions.
People should not make noise with chopsticks. It is often seen as bad manners, just as playing with forks and 66 (knife) in a western country would be impolite.
There are also some superstitions (迷信) about chopsticks. For example, some people believe that chopsticks should not be left standing in a bowl. It looks like the incense (香) that Chinese use to honor (祭奠) the dead. Doing it at the dinner table is 67 (believe) to bring bad luck.
Chopsticks can not only be tools, but also can be 68 great gift. “chopsticks” are known as “kuaizi”, 69 newlyweds (新婚夫妇) feel happy to receive them. Skilled craftsmen (手艺人) paint beautiful pictures on chopsticks to make them look like fine artwork. Today, some people from western countries can use chopsticks so 70 (good).
七、材料作文(本大题共25分)
71.英语课上,你班上各个学习小组对中国的一种传统艺术形式中国结进行了交流,老师要求每个小组选出一名代表来发言,介绍中国结,你是你们小组的发言人,请根据以下要点提示,写一篇发言稿。
要点提示:1. 每一个中国结都是由一根绳或线(a single rope or thread)编成的;2. 每一个中国结都是根据特定的(specific)外形和意义来命名的;3. 过去人们用中国结来记录事件,现在人们主要把它当作装饰物(decoration);4. 中国结是幸福和好运的象征。
要求:1. 可根据要点适当增加细节,以使行文连贯;2. 使用本单元所学的一般现在时的被动语态;3. 词数90左右(开头已经给出,不计入总词数)。
The Chinese knot is a special form of traditional Chinese art.
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A
【解析】句意:一年被分为四季,它有十二个月。
考查被动语态。主语A year与谓语divide之间是动宾关系,且此处是描述客观事实,因此用一般现在时的被动语态is divided。故选A。
2.B
【解析】句意:—— 这酒是用葡萄酿造的吗?—— 是的,而且它产自法国。
考查固定短语。“be made of” 表示能看出原材料,“be made from” 表示看不出原材料,酒由葡萄酿造后看不出葡萄,用 “from” ;“be made in” 表示 “在…… 制造;产自” ,后接地点,“France” 是地点,用 “in” ;“be made by” 后接制造者,“be made as” 无此常规搭配,故选 B。
3.C
【解析】主语 she 和 invite 是被动关系,用被动语态;every year 表明是一般现在时,所以用一般现在时的被动语态 is invited,故选C。
4.C
【解析】句意:我们发现每天阅读是有帮助的。
考查形容词的用法和形容词辨析。easily容易地,副词;be enjoyable是令人愉快的;helpful有帮助的,形容词;surprised感到惊讶的,常修饰人。此处是“find it+形容词+to do sth”的结构,形容词作宾语补足语,根据“to do some reading”可知阅读是有帮助的,helpful符合语境。故选C。
5.B
【解析】句意:如果你的朋友在网上给你发信息向你借钱,你最好先直接打电话给他或她,以确保这一点。
考查副词辨析。recently最近;directly直接地;exactly确切;wisely明智地。根据“If your friend sends you a message to borrow money from you on the Internet, you’d better call him or her…”可知,应该“直接”打电话沟通可以快速验证对方身份和消息真实性,避免风险。故选B。
6.D
【解析】句意:——在这场脱贫攻坚战中,中国取得了全面的胜利。——作为中国人,我们为祖国感到骄傲。
考查形容词短语辨析。are satisfied with对……感到满意; are friendly to对……友好; are interested in对……感兴趣; are proud of因……而骄傲。结合“China has made a complete victory in its fight against poverty.”可知,祖国取得了脱贫攻坚的胜利,我们应感到骄傲。故选D。
7.D
【解析】句意:在中国文化中用手指指着任何人是不礼貌的。
考查形容词词义辨析。necessary必要的;important重要的;patient耐心的;polite礼貌的。根据“It’s not ... to point to anyone with your finger in Chinese culture.”和常识可知,在中国文化里用手指指人这种行为不符合礼貌规范,polite表示“礼貌的”,符合题意。故选D。
8.A
【解析】句意:他想知道这个声音来自哪里。
考查宾语从句引导词。where哪里;when什么时候;how如何;that引导宾语从句时无实际意义,仅作连接词。设空处引导宾语从句,且在从句中作地点状语。故选A。
9.C
【解析】句意:许多国家正在建立国家公园,在那里动植物可以得到保护。
考查定语从句的引导词。when当……时候,引导时间状语从句;which哪一个,关系代词,指代物;where在……地方,关系副词,表示地点;that那个,关系代词,可指代人或物。“animals and plants can be protected” 是一个完整的主谓宾句子,缺少的是地点状语,即“在公园里”。先行词是nation parks“国家公园”,表示地点,因此需要能表示地点的关系词。故选C。
10.D
【解析】句意:我们的祖国多么伟大啊!我爱中国!
考查感叹句。分析句子结构可知,该句是感叹句,中心词是形容词great,符合的感叹句结构为“How+形容词+主谓”。故选D。
11.A
【解析】句意:警察惩罚了杰克的爸爸,因为他酒后开车。
考查动词辨析。punished惩罚;tied系,捆绑;treated对待,款待;repeated重复。 根据“because he drove a car after drinking.”可知,因为杰克的爸爸酒后开车,警察惩罚了他。故选A。
12.D
【解析】句意:为了庆祝儿子的生日,Steven带他去新开的游乐园作为一份款待。
考查名词词义辨析。dessert甜点;tradition传统;riddle谜语;treat款待/礼物。根据“amusement park”和“birthday”的语境,带儿子去游乐园是一种“款待”或“礼物”的行为。故选D。
13.B
【解析】句意:水已经变得又黑又脏。饮用它是不安全的。
考查现在完成时。根据“It’s not safe to drink it.”可知,水变脏这个动作导致现在不能安全饮用,强调过去发生的动作对现在造成的影响,要用现在完成时,结构是“has/have + 过去分词”。故选B。
14.D
【解析】句意:——父母在孩子的成长中起着重要的作用。——我也这么认为。如果父母花更多的时间和孩子在一起,他们的孩子成长过程中出现的问题会更少。
考查形容词比较级。fewer更少的,修饰可数名词复数;more更多的,修饰可数名词复数或不可数名词;less更少的,修饰不可数名词。根据“Parents play an important part in their children’s growth”以及“If parents spend...time with their children, their children will grow up with...problems.”可知,此处指父母花更多时间陪孩子,孩子的问题会更少,time为不可数名词,应用more修饰;problems为可数名词复数,应用fewer修饰。故选D。
15.A
【解析】句意:——别再玩游戏了。对你来说没什么有用的东西了。——好的,妈妈。
考查不定代词与形容词的位置关系。根据“Don’t play games any more”可知,是玩游戏没什么有用的。形容词修饰不定代词(如something/nothing)时需后置,排除B、D;根据语境“别再玩游戏”可知此处应表示否定含义“没什么有用的”,故选A。
16.A 17.C 18.B 19.B 20.A 21.D 22.B 23.C 24.A 25.C 26.D 27.B 28.C 29.A 30.B
【导语】本文讲述龙是中国的象征,舞龙是中国文化的传统舞蹈形式。并介绍了龙的制作材料,不同用途的不同长度等等,以及舞龙的起源、发展。
16.句意:龙是中国的象征,舞龙是中国文化中传统舞蹈的一种形式。
symbol象征;animal动物;character性格;example例子。根据下文“the dragon dance is a form of traditional dance in Chinese culture.”可知,此处是说龙是中国的象征,a symbol of意为“……的象征”,故选A。
17.句意:在舞蹈中,一群人抬着龙,表演精彩的舞蹈。
divide划分;hide躲藏;carry拿,抗;heat加热。根据“a team of people…the dragon”可知,这里指一群人抬着龙,故选C。
18.句意:像舞狮一样,舞龙最常出现在节日和庆祝活动中。
Through通过;Like像;For为了;To到、向。根据“the lion dance, the dragon dance…”可知,这里指像舞狮一样,所以应用like,为介词,故选B。
19.句意:传统上,龙是由木头、竹子和一种特殊的布料制成的。
Actually实际地;Traditionally传统地;Suddenly突然地;Recently最近地。根据后文“However, in modern times, the dragons are much lighter…”可知,这里指传统上,龙是由木头、竹子和一种特殊的布料制成的,故选B。
20.句意:所以它们总是很重。
heavy重的;short短的;small小的;old老的。根据“However, in modern times, the dragons are much lighter”可知,这里指传统做的龙很重,故选A。
21.句意:然而,在现代,龙要轻得多,因为它们是由轻得多的材料制成的。
instruments乐器;products产品;projects项目;materials材料。根据“the dragons are much lighter”可知,现代的龙是由轻得多的材料制成的,故选D。
22.句意:龙可以有不同的长度。
medium中等的;different不同的;great伟大的;similar相似的。根据“It can be from 25 to 35 meters …”可知,龙有不同的长度,故选B。
23.句意:杂技表演的长度可以从25米到35米,大型游行的长度可以达到50米到70米。
but但是;so所以;and而且,和;as作为。根据“It can be from 25 to 35 meters for for acrobatic acts”和“up to 50 to 70 meters long for quite large parades”可知,前后是并列关系,所以用并列连词and,故选C。
24.句意:人们相信龙越长,它会带来更多的好运。
believe相信;wonder想知道;mention提到;promise许诺。根据“the longer the dragon is, the more luck it will bring”可知,人们相信龙越长会带来更多的好运,故选A。
25.句意:通常,一小群人无法控制一条很长的龙。
trade买卖;check检查;control控制;list列表。根据“When the dragon is long, it becomes heavy, too.”可知,此处指一小群人无法控制一条很长的龙,故选C。
26.句意:此时,舞龙需要巨大的力量和特殊的技巧。
returns返回;reminds提醒;repeats重复;requires需要。根据“great strength and special skills”可知,这里指需要巨大的力量和特殊的技巧,故选D。
27.句意:舞龙始于汉代,由中国人开始,他们非常尊重龙。
failed失败;began开始;spread传播;changed改变。根据“was started by the Chinese who had great respect for dragons”可知,舞龙始于汉代,故选B。
28.句意:舞龙在宋代已经是一项流行的活动。
course过程;exam考试;event活动;object物品。根据后句“At that time, people could often see…during important festivals.”可知,宋代舞龙已经是一项流行的活动,故选C。
29.句意:在那个时候,人们经常可以在重要的节日里看到它。
it它;us我们;him他;them他们。根据“The dragon dance was already a popular…”可知,人们经常可以在重要的节日里看到舞龙,此处用it代替“The dragon dance”,故选A。
30.句意:清代,福州舞龙队应邀在北京演出,这让皇帝非常满意!
speech演讲;performance演出;message信息;report报告。根据“which gave the emperor great satisfaction”可知,这里指福州舞龙队应邀在北京演出,give a performance意为“进行一次演出”,故选B。
31.B 32.D 33.C 34.A 35.B
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了全国丑毛衣节、阳光餐厅的菜单和招聘模特的时尚海报。
31.细节理解题。根据“Aidan Liban, 33, from London, made a Christmas sweater for $ 39,654”可知,Aidan Liban制作了一件圣诞毛衣。故选B。
32.细节理解题。根据“Drinks Coffee... Orange juice ... Lemon tea ...”可知,饮料有咖啡、橙汁、柠檬茶。故选D。
33.细节理解题。根据“Sausage/bag $ 6.00”和“Fruit salad/dish $ 1.00”可知,一袋香肠和一盘水果沙拉共7美元。故选C。
34.推理判断题。根据“You should be between 18 years old and 20 years old.”可知,海报招聘18至20岁的年轻人来当模特。故选A。
35.细节理解题。根据“Please call us between 2:00 p.m. and 5:00 p.m. from Monday to Friday.”可知,可以联系的时间是周一至周五的下午2点到5点。故选B。
36.D 37.C 38.C 39.B 40.A
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了哈娜 法蒂玛和父亲帮助一位老妇人后,发起“好邻居项目”,该项目不断发展,吸引众多志愿者,为脆弱人群提供免费递送物资等帮助的故事。
36.细节理解题。根据第一段“While walking with her father outside a grocery store, Hana Fatima noticed an old woman trying hard to carry the things she bought to her car.”可知,哈娜 法蒂玛看到老妇人时,老妇人正在去她汽车的路上。故选D。
37.推理判断题。根据第三段“They shared the idea with a few friends, and Hana’s father shared this idea online. Within hours there were hundreds of people volunteering to do the same thing in their community.”可知,哈娜的父亲在网上分享这个想法是为了让更多人加入他们。故选C。
38.细节理解题。根据第五段“Since they started the project, the group has made more than 9, 000 deliveries to people”可知,自“好邻居项目”启动以来,已完成了9000多次递送。故选C。
39.细节理解题。根据“She and her father offered to help.”可知,首先哈娜 法蒂玛和她父亲帮助了一位老妇人(b);根据“Hana and her dad shared their phone numbers with some elderly neighbors.”可知,然后哈娜和她爸爸把他们的电话号码给了一些邻居(e);根据“They shared the idea with a few friends, and Hana’s father shared this idea online.”可知,接着哈娜的父亲在网上分享了这个想法(a);根据“Within hours there were hundreds of people volunteering to do the same thing in their community.”可知,之后哈娜所在社区的人们自愿加入他们(c);根据“More than a year later, they formed a group called the Good Neighbor Project.”可知,最后一个名为“好邻居项目”的组织成立了(d)。所以正确顺序是b-e-a-c-d。故选B。
40.推理判断题。根据最后一段“When I saw the old lady, I thought that it was my chance to go and help her”和“Whenever you get a chance to be helpful and kind, just go and do it without thinking about it.”可知,从哈娜主动帮助老妇人,还发起项目帮助更多人等行为,可推断出她是乐于助人且善良的。故选A。
41.C 42.D 43.D 44.B 45.A
【导语】本文讲述了王积稼创立了一家私人博物馆,展出他过去30年收藏的老物品。
41.细节理解题。根据“Looking at those yellowish papers from the old age, I couldn’t help wondering about the stories behind them”可知开始收集旧物是因为他对这些旧物背后的故事感兴趣。故选C。
42.词句猜测题。根据“In 2017, after visiting an exhibition in his province, he had the idea of establishing a museum to exhibit his collections.”可知在2017年参观了一个展览后,产生了建立一个博物馆的想法。这里的“establishing”意思是“建立”,即“setting up”。故选D。
43.细节理解题。根据“In two years, Wang built the museum that covers about 500 square meters”可知博物馆占地约500平方米。故选D。
44.细节理解题。根据“I believe I’m doing a great thing, and I will carry on collecting old items.”可知他表示他会继续收集旧物。故选B。
45.最佳标题题。本文讲述了王积稼创立了一家私人博物馆,展出他过去30年收藏的老物品。故选A。
46.crowded
【解析】句意:周末购物中心的人太多了。这里真的很拥挤。“is” 是系动词,后接形容词作表语,“crowd”(人群;拥挤 )的形容词形式 “crowded”(拥挤的 )符合语境,用来描述购物中心的状态,故填 crowded。
47.is offered
【解析】句意:一座藏书五千册的图书馆作为礼物被捐赠给了国家。该句描述一般事实,用一般现在时,主语是“A library with 5,000 books”,图书馆是“被赠予”的对象,因此需用一般现在时的被动语态。故填is offered。
48.connection
【分析】用单词的适当形式填空
【解析】句意:你的健康和饮食之间有密切的联系。根据句意及括号内单词提示,此处应填 “connect” 的名词形式 “connection”,表示“联系”。故填 “connection”。
49.widely
【解析】句意:在中国的大多数城市,手机被广泛使用。空处修饰used应用副词,widely“广泛地”,副词,故填widely。
50.known
【解析】句意:菜干是绍兴的一道地方特色菜,其名声已传遍全中国。which引导的是定语从句,先行词是a local dish of Shaoxing,与know之间是被动关系,结合is可知,此空应填过去分词known,故填known。
51.suggested
【解析】句意:学生们经常被建议要在早上起床后大声读英语。suggest“建议”,动词。主语students是动作suggest的承受者,为被动关系,应用被动语态,故填suggested。
52.avoid
【解析】句意:为了避免浪费食物,我们最好不要点超过我们能吃的食物。“避免”的英文表达是avoid,动词,空前的To是动词不定式符号,其后接动词原形。故填avoid。
53.historical
【解析】句意:我父亲经常给我讲一些历史故事。结合句意和汉语提示可知,此处考查historical“历史的”,形容词,在句中作定语,修饰名词“stories”。故填historical。
54.nervous
【解析】句意:在回答老师的问题之前,他总是感到紧张。nervous“紧张的”,形容词。故填nervous。
55.failed
【解析】句意:今天下午他很不高兴,因为他考试不及格。结合句意和汉语提示可知,此处考查fail“失败”,动词;根据“He was unhappy”可知,句子时态为一般过去时,谓语动词应用过去式failed。故填failed。
56.It's easy to listen
【分析】根据汉语意思补全句子
【解析】本题考查"It's+adj.+for sb.+to do"句型。根据中文"是容易的"和"认真听",填入"It's easy"和"to listen"。
57.used to live used to living
【解析】根据题干可知,表示“以前住在伦敦”,用used to do表示过去常常做某事,live“居住”;表示“现在习惯于住在中国”,用be used to doing表示“习惯于做某事”,故填used;to;live;used;to;living。
58.even though
【解析】对照汉语意思,可知英语句子缺少“即使”的表达。“即使”翻译为even though,引导让步状语从句,符合句子中“下着大雨”和“继续工作”之间的让步关系。故填even though。
59.how to avoid
【解析】avoid doing sth“避免做某事”,how to do“怎样做”,疑问词+动词不定式作宾语。故填how;to;avoid。
60.it important that
【解析】根据句意并结合句子结构可知,此处用it作形式宾语,代替真正的that引导的宾语从句;important“重要的”,形容词,作宾补。故填it important that。
61.with 62.European 63.forgotten 64.manages 65.up 66.knives 67.believed 68.a 69.so 70.well
【导语】本文介绍了世界上的三种进餐方式,主要介绍了中国的筷子作为进餐工具的一些习俗,及其在中国传统文化中的一些文化含义。
61.句意:一些人用手吃饭。根据“eat”、“their hands”并且结合句意可知,本句的意思是想表达一些人用手吃饭,故填介词with“用”符合语境。故填with。
62.句意:大部分欧洲人使用刀叉。Europe“欧洲”是名词,其形容词形式为European,意为“欧洲的”,应用形容词修饰空后的名词“people”。故填European。
63.句意:你可能已经忘记了学习如何使用筷子的日子。根据现在完成时的助动词“have”和副词“already”可知,空处应填入所给动词的过去分词形式,构成现在完成时。故填forgotten。
64.句意:每个中国孩子都会努力练习使用他们一段时间。分析本句句子结构可知,空处是谓语动词,文章的主体时态是一般现在时,又根据“Every Chinese kid”可知,空处应填动词的三单形式。故填manages。
65.句意:但是筷子不仅仅是夹取食物的工具。pick up“捡起,拿”固定搭配。故填up。
66.句意:它通常被视为不礼貌,就像玩刀叉在西方国家被认为不礼貌一样。前文的“forks”为复数,故knife也应用其复数形式knives。故填knives。
67.句意:在餐桌上这样做被认为会带来厄运。主语“Doing it at the dinner table”和“believe”之间是被动关系。故填believed。
68.句意:筷子不仅可以是工具,也可以是一份很棒的礼物。根据空后的“great gift”可知,可数名词单数前要加冠词。故填a。
69.句意:“筷子”也被称为“快子”,所以新婚夫妇很高兴收到他们。空处前后句之间为因果关系,故空处应填so。故填so。
70.句意:今天,一些来自西方国家的人可以很好地使用筷子。good“好的”,形容词,其副词形式是well,应用副词修饰前面的动词“use”。故填well。
71.One possible version:
The Chinese knot is a special form of traditional Chinese art. It is famous in China and has a long history. Every knot is made with a single rope or thread. And it is normally named after its specific form and meaning.
The Chinese knot was used for recording events in ancient times, but now it’s mainly used as a decoration. Since the Chinese knot is usually red, people buy it for the hope that it can bring happiness and good luck to them. It’s a good choice to give it to a friend as a gift.
【解析】[总体分析]
① 题材:本文是一篇发言稿;
② 时态:时态为“一般现在时”;
③ 提示:写作要点已给出,注意不要遗漏“信息提示”中每一项内容,记住要使用一般现在时的被动语态。
[写作步骤]
第一步,介绍中国结是用什么编的;
第二步,介绍中国结是如何命名的;
第三步,最后介绍过去和现在人们用中国结做的事情以及中国结的含义。
[亮点词汇]
①be made with用……制作
②name after以……命名
③be used for doing被用于做……
[高分句型]
Since the Chinese knot is usually red, people buy it for the hope that it can bring happiness and good luck to them.(原因状语从句,宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)