(期中培优卷)期中综合素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版

文档属性

名称 (期中培优卷)期中综合素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版
格式 docx
文件大小 327.3KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2025-10-27 17:48:04

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级上册英语期中综合素养培优卷牛津译林版
注意事项
1. 全卷满分120分。考试时间120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在指定区域,答在非答题区无效。
2. 请认真核对监考教师在所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符,再将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在本试卷上。
3. 答选择题必须用2B铅笔将对应的答案标号涂黑。如需改动请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定位置,在其他位置答题一律无效 。
第一部分 选择题(满分:60分)
一、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
1.Their ideas on the question ________ a secret, so nobody knows what they truly think.
A.remain B.discover C.tell D.leave
2.My parents won’t take me to the zoo ________ they finish their work this weekend.
A.as soon as B.because C.until D.although
3.—It’s time to go to bed, Mary.
—Oh, Mum, I won’t go to bed ________ I finish my homework.
A.after B.since C.until D.as soon as
4.Jane Austen, the writer of Pride and Prejudice, ________ single(单身的) all her life although she wrote many stories of love.
A.realized B.required C.reminded D.remained
5.Mr. Lee read the dialogue ________ so that the whole class could hear every word.
A.aloud B.shortly C.politely D.quickly
6.Peter’s neighbour is making a lot of noise at night. He is ________ Peter’s family ________.
A.letting, down B.sending, to prison C.driving, mad D.keeping, asleep
7.—What’s wrong with you, Jane You look tired.
—I ________ to go over my notes.
A.stayed up B.put up C.turned up D.picked up
8.The mid-term exam is coming, so the students are too busy ________ the lessons ________ play games.
A.going over; to B.to go over; to C.going through; to D.to go through; to
9.—I’m worrying about the mid-term exams these days. I’m afraid I will get a poor result.
—________. As long as you try your best, the process is much more important than the result.
A.Hurry up B.Wake up C.Give up D.Cheer up
10.Could you tell me ________ in Room 202
A.that Mr. Brown lives B.whether does Mr. Brown live
C.does Mr. Brown lives D.if Mr. Brown lives
11.—I want to know ________ people can surf the Internet in small mountain villages in China.
—As the tour guide says, they can.
A.what B.whether C.where D.who
12.If you travel to Anhui, you’ll ________ that there are some amazing ancient villages and beautiful mountains there.
A.create B.repeat C.discover D.cause
13.Keeping your desk tidy shows you are ________. You won’t waste time searching for things under messy piles.
A.modest B.creative C.organized D.generous
14.Ma Yun and Liu Qiangdong are widely regarded as ________ in China’s electronic business, changing the way people shop and live.
A.volunteers B.engineers C.surgeons D.pioneers
15.—I failed the math test again. The past failures really hurt me.
—Yes, they can. But I think we can ________ run from them ________ learn from them.
A.both; and B.either; or C.neither; nor D.not only; but also
二、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
A daughter complained to her father about her life and how things were so hard for her. She didn’t know if she was going to make it and wanted to 16 . She was tired of fighting and struggling(奋斗). It seemed that as one problem was solved, a new one 17 .
Her father who is a good cook, took her to the 18 . He filled three pots with water and placed each on a high fire. Soon the pots came to a boil. In one he placed carrots, in the 19 he placed eggs, and in the last he placed coffee beans(咖啡豆). He let them boil, without 20 a word.
The daughter waited impatiently, wondering 21 he was doing. In about twenty minutes, he 22 the burners and put the carrots, the eggs and the coffee into different bowls. He asked, “Darling, what do you see ” “Carrots, eggs and coffee.” She 23 .
He brought her closer and asked her to feel the carrots. She noticed that they were 24 . He then asked her to take an egg and break 25 . After pulling off the shell, She observed (观察) the hard-boiled egg. Finally, he asked her to taste the coffee. She enjoyed it and smiled.
“What does it mean, Father ” she asked.
He explained that each of them had faced the same situation, boiling water, but each reacted (反应) 26 . The strong and hard carrots became soft and weak 27 being boiled. The fragile (脆弱) eggs became hard after cooking. Coffee beans were the most 28 of the three. They turned the 29 into delicious coffee. “Which are you ” he asked his daughter.
When 30 knock on your door, how do you answer Are you a carrot, an egg or a coffee bean
16.A.go on B.give up C.wake up D.give away
17.A.missed B.appeared C.invented D.served
18.A.kitchen B.bedroom C.living room D.restroom
19.A.other B.first C.second D.third
20.A.speaking B.saying C.talking D.telling
21.A.why B.where C.when D.what
22.A.turned on B.turned down C.turned off D.turned up
23.A.wondered B.questioned C.admired D.replied
24.A.hard B.soft C.sweet D.bad
25.A.one B.ones C.it D.them
26.A.differently B.completely C.silently D.simply
27.A.until B.unless C.before D.after
28.A.special B.common C.healthy D.famous
29.A.egg B.water C.bowl D.carrot
30.A.shyness B.differences C.difficulties D.success
三、阅读单选(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
(A)
Postman wanted No experience necessary but you must be hard working. Free to choose working hours. Have a driver’s license. Write to No. 38 Changhong Rd, Xiangyang. English teacher wanted Warm and patient college students. Able to speak standard English, good with children. Time: on weekends. E-mail address: Sunshine School @.
Taxi drivers wanted Full-time taxi drivers. Over Five years’ experience, good knowledge of the city. Under 45 years old. For more information, please come to Shunda Taxi Company to visit the manager. Tour guides wanted Two years’ working experience. Good English and good at talking to people. Age: 20-30. Go to Friendship Traveling Company to ask the Manager for more information.
31.If you want to be a postman, it’s necessary for you to have ________.
A.working experience B.good knowledge of the city
C.a driver’s license D.a college student’s card
32.Sunshine School needs ________.
A.excellent English teachers B.a hard-working postman
C.full-time drivers D.an outgoing tour guide
33.If you want to be a taxi driver, you should ________.
A.have over five years’ experience, but only a part-time job for you
B.under 45 years old and know the city very well
C.write to No. 38 Changhong Rd or call a telephone to the manager
D.speak English well and be kind to customers
34.Maybe the tour guides wanted should ________.
A.have less than two years’ working experience
B.be patient with children
C.be good at driving
D.work overseas
35.You may get the jobs above except by ________
A.giving a call B.going to visit the manager
C.sending an e-mail D.writing a letter
(B)
Everyone has a favorite colour, and mine is blue. It’s not just a colour—it’s the sky on a sunny morning, and the deep ocean (海洋) hiding secrets. Blue is everywhere, and it always makes me feel peaceful and calm.
Two years ago, I failed both maths and English. I felt very sad. And I didn’t want to talk to anyone. My parents were worried about me. So, they took me on a trip to the seaside. During the trip to the coast, I fell in love with blue. Standing on the beach, I watched seawater dance. The water shone under the sun, and tiny fish swam near the rocks. They looked like blue stars. Even the salty air seemed to shimmer (闪烁) with blue light. That day, the sea didn’t just look beautiful—it felt like a friend whispering, “Relax. Everything’s okay.”
Back home, blue stayed with me. My bedroom walls are painted sky-blue, helping me relax after busy school days. When I wear my blue sports shoes, I’m ready for an adventure (冒险)—like the time I joined a science fair and built a model plane that shone bright blue when flying. It won second place. Blue isn’t just calm, but it’s quietly brave. Just like the ocean, brave people are not afraid to go to deeper areas.
Blue means trust and peace, like the quiet minutes before the sun goes down. But it also means energy. My favorite colour isn’t boring. It’s a peaceful heartbeat in a noisy world.
根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。
36.What’s the purpose of Paragraph 1
A.To tell about the writer’s daily life.
B.To describe the sky and the ocean.
C.To explain why the writer likes to travel.
D.To lead in the story between the writer and blue.
37.Why did the writer’s parents take him to the seaside
A.Because they wanted him to learn to swim.
B.Because they wanted him to make new friends.
C.Because they wanted him to relax after failing exams.
D.Because they wanted him to see the beautiful views.
38.Why does the writer call blue “quietly brave”
A.It’s the rarest colour in nature.
B.It reminds people to speak loudly.
C.It represents peace but encourages adventure.
D.It helps people relax and feel peaceful.
39.Which example shows blue giving the writer confidence
A.Watching the sea at the coast. B.Painting bedroom walls sky-blue.
C.Wearing blue sports shoes to a science fair. D.Seeing tiny fish swim in the water.
40.What is the best title for the text
A.The Science of Blue B.Blue: A Calm and Brave Colour
C.A Trip to the Seaside D.How Colours Influence Moods
(C)
①Bad things happen to many of us. Something makes you sad, angry, frustrated or disappointed. But you still have to get up and go to work. Everything others say to you sounds stupid. Everyone seems to annoy you from time to time. Luckily, you can do something about it. Here are some ways to turn around a bad day.
②Accepting that you’re in a bad mood is not that hard. If you’re mad, be mad. If you are sad, be sad. This does not give you license to be rude and unpleasant to others. It just means that you need to recognize and accept your bad mood to be able to do something.
③You can try to keep your bad mood a secret and put on your happy mask. But guess what! You’re fooling nobody around you but yourself. The best thing to do is to tell the people you work closely with what is happening to you. Just simply tell them “Listen, I’m in a really bad mood today. I’m not sure why, but it has nothing to do with you. If I bite your head off, I say sorry in advance (提前).”
④Spend a few moments trying to think of at least one or two things that aren’t all bad: Something that you look forward to, such as a person you like at work or something nice that happened recently.
⑤Take some quiet time. Have a walk in your lunch break. Sit and work somewhere peaceful alone. Take a relaxing long bathroom break. Consider going home early or taking the day off.
41.If you’re in a bad mood, you should _________.
A.be rude B.be unhappy C.accept it D.be angry
42.The underlined phrase “bite your head off” means ________.
A.make your head hurt B.am angry with you
C.can’t understand you D.care about you
43.Which of the following is NOT a way to take quiet time when in a bad mood according to the passage
A.Having a walk during lunch break. B.Working with others in a busy office.
C.Taking a relaxing long bathroom break. D.Considering going home early.
44.What’s the structure of this passage
A. B. C. D.
45.The passage mainly tells us_________.
A.how to get used to a bad mood B.how to deal with your bad mood
C.everyone has bad days D.bad days are not bad
第二部分 非选择题(满分:60分)
四、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.After the test, we gathered (admire) his full-mark paper.
47.As a (lead) of a team, you need to plan well and make good decisions quickly.
48.As we all know, doing morning exercises (think) to be a good habit.
49.Working as a volunteer in that area was a very (value) experience for me.
50.The boy won high praise from the teacher because he answered all the questions (correct).
51.Study hard and make as much (进步) as possible, will you
52.A sudden scream broke the (寂静) of the night and everyone was shocked.
53.The scientist spent many years on the research and finally made a great (成就).
54.The dove (鸽子) is a (象征) of peace all over the world.
55.Children’s action can be (影响) by their parents’ behaviour.
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
56.我想知道如何在学业和兴趣爱好之间取得平衡。
I wonder schoolwork and hobbies.
57.我的朋友Amy因戴牙箍而被她的同学嘲笑。
My friend Amy by her classmates because she wears braces.
58.很多我这个年龄的学生,都觉得这首歌很值得一听。
agree that this song .
59.傍晚时分,我喜欢在这里一边野餐一边欣赏天边的晚霞。
In the late afternoon, I like having a picnic and the sunset glow in the sky here.
60.他们不知道自己是否能成功,但都尽了最大的努力。
They didn’t know or not, but they all tried their best.
六、短文语法填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读下面故事,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Who is the best-ever basketball player in America Many people might think of Magic Johnson or Michael Jordan. Few would mention the name Lusia Harris—a woman. 61 (she) achievements, however, speak for themselves.
Harris loved basketball from a young age. She would stay up late to watch basketball 62 (game). At school, her classmates laughed at 63 1.91-meter-tall girl. But her height became her advantage 64 she started playing basketball. Harris quickly became a star player. In the 1970s, Harris 65 (lead) her college team to three national championships. She also took part in the 1976 Olympics. There she put her name in the history books.
However, there 66 (be) no W.N.B.A.at the time. Over the years after college, the public slowly forgot the great player. A Canadian filmmaker wanted people 67 (remember) Harris’ story. He made the short movie The Queen of Basketball. It got an Oscar in 2022. After watching it, you may have a question: 68 helped Harris become so great The answer is love. She 69 (true) loved basketball. What do you love to do Just follow your heart and work to do it well. One day, success 70 (come) to find you.
七、材料作文(本大题共25分)
71.假如你是李华,你的好友Tom是个网球爱好者,但他对郑钦文并不了解。请你根据下面的表格提示,给Tom写一封信,向他介绍这位中国网球新星。
姓名Name 郑钦文/Queen Wen
基本信息basic information 2002年出生于湖北省十堰市;6岁开始网球培训
奥运会成就achievement 2024年巴黎奥运会获得网球女单金牌
学到的品质what you can learn from her 1.遇到困难从不放弃 2.有为中国拿金牌的决心,爱国。 3.自行补充
注意:1.词数不少于80词,开头和结尾已为你写好;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
3.提示词:巴黎奥运会 Paris Olympic Games 女单 women’s singles
Dear Tom,
I hope this e-mail finds you well. I’m excited to tell you about an incredible tennis player from China.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Can’t wait to hear your thoughts on her!
Yours,
Li Hua
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A
【解析】句意:他们对这个问题的想法仍然是个秘密,所以没人知道他们真正的想法。
考查动词辨析。remain仍然是;discover发现;tell告诉;leave离开。根据“a secret”及“nobody knows what they truly think”可知,他们的想法仍然是个秘密。故选A。
2.C
【解析】句意:我父母这个周末直到完成工作才会带我去动物园。
考查连词。as soon as一……就……;because因为;until直到……为止;although虽然。not...until…是固定结构,意为“直到……才……”,符合题干父母完成工作才去动物园的语境。故选C。
3.C
【解析】句意:——玛丽,该睡觉了。——哦,妈妈,直到完成作业我才会睡觉。
考查时间状语从句。after在……之后;since自从;until直到;as soon as一……就……。根据“I won’t go to bed”及“I finish my homework.”可知,此处是not...until...句型,意为“直到……才……”。故选C。
4.D
【解析】句意:简·奥斯汀,《傲慢与偏见》的作者,尽管写了许多爱情故事,但一生都保持单身。
考查动词词义辨析。realized意识到;required要求;reminded提醒;remained保持。根据句意可知,此处应填“remained single”,结构为“系动词+形容词”作表语,故选D。
5.A
【解析】句意:李老师大声朗读对话,以便全班同学都能听到每一个字。
考查副词辨析。aloud大声地;shortly立刻,不久;politely有礼貌地;quickly快速地。根据“so that the whole class could hear every word”可知,为了让全班同学都能听到每一个字,应该是大声地朗读,所以用副词aloud。故选A。
6.C
【解析】句意:彼得的邻居晚上制造很大的噪音。他快把彼得一家逼疯了。
考查动词短语辨析。letting...down使……失望;sending...to prison把……送进监狱;driving...mad使……发疯;keeping...asleep使……保持睡着的状态。根据语境可知,此处是在描述邻居晚上制造噪音快把彼得一家逼疯了,所以应该用driving...mad。故选C。
7.A
【解析】句意:——简,你怎么了?你看起来好累。——我熬夜复习笔记了。
考查动词短语。stayed up熬夜;put up张贴,搭建;turned up出现,调高音量;picked up捡起、学会。根据“You look tired”可知,简因熬夜复习笔记而疲惫。故选A。
8.A
【解析】句意:期中考试即将来临,因此学生们忙于复习功课,没时间玩游戏。
考查动名词作宾语和动词不定式作结果状语。going over复习,动名词;to go over复习,动词不定式;going through浏览,动名词;to go through浏览,动词不定式。be busy doing sth“忙于做某事”,排除B、D;根据“The mid-term exam is coming”可知,期中考试要到了,所以此处是指忙于复习功课,用go over表示“复习”,too+adj/adv+to do sth“太……以至于不能做某事”,动词不定式作结果状语。故选A。
9.D
【解析】句意:——这些天我担心期中考试。恐怕我的成绩会很差。——振作起来。只要你尽力,过程比结果重要得多。
考查动词短语。Hurry up快点;Wake up醒来;Give up放弃;Cheer up振作起来。根据“As long as you try your best, the process is much more important than the result.”可知此处是鼓励对方振作起来,只要尽力,过程比结果重要得多。故选D。
10.D
【解析】句意:你能告诉我布朗先生是否住在202房间吗?
考查宾语从句。题干中“Could you tell me”后接宾语从句,从句需用陈述语序,而非疑问语序,因此排除选项B及选项C,根据句意可知,此处表示询问,需用表“是否”的连接词。故选D。
11.B
【解析】句意:——我想知道在中国的小山村里,人们是否能上网。——正如导游所说,他们可以。
考查宾语从句。what什么;whether是否;where哪里;who谁。根据答句“As the tour guide says, they can”(用 “can” 回应能否上网)可知,此处是询问“人们是否能上网”,whether符合,故选B。
12.C
【解析】句意:如果你去安徽旅行,你会发现那里有一些令人惊叹的古村落和美丽的山。
考查动词辨析。create创造;repeat重复;discover发现;cause导致。根据“If you travel to Anhui”和“there are some amazing ancient villages and beautiful mountains there”可知,旅行时会看到并知晓这些事物,即“发现”,故选C。
13.C
【解析】句意:保持你的书桌整洁表明你是有条理的。你不会浪费时间在杂乱的一堆东西下找东西。
考查形容词辨析。modest谦虚的;creative有创造力的;organized有条理的;generous慷慨的。结合句中“Keeping your desk tidy”以及“You won’t waste time searching for things under messy piles”可知,保持书桌整洁,不会在乱堆里找东西,这体现的是一个人“有条理”,所以用organized,故选C。
14.D
【解析】句意:马云和刘强东都被广泛认为是中国电子商务的先驱,他们改变了人们的购物和生活方式。
考查名词辨析。volunteers志愿者;engineers工程师;surgeons外科医生;pioneers先驱者。根据“changing the way people shop and live”可知,他们改变了人们的购物和生活方式,强调了他们在电子商务中的创新和领导作用,pioneers“先驱”符合语境。故选D。
15.B
【解析】句意:——我数学考试又不及格了。过去的失败真的伤害了我。——是的,确实会这样。但是我认为我们要么逃避它们,要么向它们学习。
考查连词辨析。both…and…两者都;either…or…要么……要么……;neither…nor…既不……也不……;not only…but also…不仅……而且。根据“…run from them…learn from them.”可知,要么逃避要么从中学习,表选择,用either...or...。故选B。
16.B 17.B 18.A 19.C 20.B 21.D 22.C 23.D 24.B 25.C 26.A 27.D 28.A 29.B 30.C
【导语】本文讲述了一个女孩抱怨生活,她的厨师爸爸通过煮三种食物来告诉她一个深刻的道理,即面对困难,要像鸡蛋一样变得坚强,像咖啡一样做出改变。
16.句意:她不知道自己是否能成功,想放弃。
go on继续;give up放弃;wake up醒来;give away赠送。根据下文“She was tired of fighting and struggling(奋斗). ”可知,此处表示的是想放弃。故选B。
17.句意:似乎一个问题刚刚解决,另一个问题马上出现。
missed错过;appeared出现;invented发明;served服务。根据上文“She was tired of fighting and struggling(奋斗). ”可知,此处表示的是刚刚解决一个问题,另一个问题就接踵而来。故选B。
18.句意:她的父亲是个好厨师,他把她带到了厨房。
kitchen厨房;bedroom卧室;living room客厅;restroom洗手间。根据下文“He filled three pots with water and placed each on a high fire.”可知,此处表示的是把她带到了厨房。故选A。
19.句意:他往第一个壶里放了胡萝卜,往第二个壶里放了鸡蛋,在最后一个壶里放了咖啡豆。
other其他的;first第一;second第二;third第三。根据上文“filled three pots with water”、“ In one he placed carrots”及下文“and in the last he placed coffee beans”可知,她的父亲在第二个壶里放了鸡蛋。故选C。
20.句意:他一句话也没说,任由着水把它们煮沸。
speaking讲话;saying说;talking谈论;telling告诉。without saying a word意为“一言不发”,固定搭配。故选B。
21.句意:女儿不耐烦地等待着,想知道他要做什么。
why为什么;where哪里;when什么时候;what什么。分析句子结构可知,本句是宾语从句,且连接词在从句中作宾语。故选D。
22.句意:大约二十分钟后,他关掉火炉,把胡萝卜、鸡蛋和咖啡放进不同的碗里。
turned on打开;turned down调低;turned off关闭;turned up调高。根据空后的“put the carrots, the eggs and the coffee into different bowls”可知,此处表示的是关掉火炉。故选C。
23.句意:“胡萝卜、鸡蛋和咖啡。”她回答道。
wondered想知道;questioned询问;admired欣赏;replied回答。根据上文“He asked, ‘Darling, what do you see ’”可知,此处是女儿对父亲的问题的回答。故选D。
24.句意:她发现到它们变软了。
hard硬的;soft软的;sweet甜的;bad坏的。根据上文“He brought her closer and asked her to feel the carrots.”可知,父亲让女儿摸下胡萝卜,根据生活常识可知胡萝卜煮熟后是软的。故选B。
25.句意:然后,他让她拿一个鸡蛋并把它敲破。
one一个;ones,one的复数形式;it它;them它们。根据空前的“take an egg”可知,此处应用it指代an egg。故选C。
26.句意:父亲解释说,这三种食物面临着同样的情况——煮沸的水,但其反应却各不相同。
differently不同;completely完全地;silently默默地;simply简单地。根据空前的but可知,句意发生了转折,此处表示的是但其反应却各不相同。故选A。
27.句意:强壮且坚硬的胡萝卜在被煮后变得又软又脆弱。
until直到;unless除非;before在……之前;after在……之后。根据生活常识可知,硬硬的胡萝卜在煮后会变软。故选D。
28.句意:咖啡豆是三种食物中最特别的。
special特 别的;common普通的;healthy健康的;famous著名的。根据下文“They turned the…into delicious coffee.”并结合短文内容可知,三种食物在被煮后,胡萝卜和鸡蛋没有发生形态上的改变,但是咖啡豆煮后变成了美味的咖啡,所以咖啡豆是最特别的。故选A。
29.句意:它们把水变成了咖啡。
egg鸡蛋;water水;bowl碗;carrot胡萝卜。本句中的They指代的是上文中的“Coffee beans”,根据生活常识可知咖啡豆加水煮后会变成咖啡。故选B。
30.句意:当困难来找你时,你该如何应对?
shyness害羞;differences不同;difficulties困难;success成功。结合短文内容可知,父亲通过让女儿感受并向她解释三种食物煮熟后的变化,教育女儿面对困难,要像鸡蛋一样变得坚强,像咖啡一样做出改变,此处用difficulties“困难”符合语境。故选C。
31.C 32.A 33.B 34.D 35.A
【导语】本文介绍了几则招聘信息,并提供了详细要求,联系方式等。
31.细节理解题。根据“Postman wanted”中的“Have a driver’s license.”可知,应聘邮递员需要有驾照。故选C。
32.细节理解题。根据“English teacher wanted”以及“E-mail address: Sunshine School @.”可知,阳光中学需要优秀的英语老师。故选A。
33.细节理解题。根据“Taxi drivers wanted”以及“Full-time taxi drivers. Over Five years’ experience, good knowledge of the city. Under 45 years old.”可知,如果你想成为一名出租车司机,你应该在45岁以下,并且对这个城市非常了解。故选B。
34.推理判断题。根据“Tour guides wanted”以及“Two years’ working experience. Good English and good at talking to people.”可知,当导游可能需要出国工作。故选D。
35.细节理解题。根据“Write to No. 38 Changhong Rd, Xiangyang.”;“E-mail address: Sunshine School @.”;“For more information, please come to Shunda Taxi Company to visit the manager.”以及“Go to Friendship Traveling Company to ask the Manager for more information.”可知,以上几则招聘信息中提到的联系方式有“写信”,“发邮件”和“当面咨询”,并未提到“打电话”,故选A。
36.D 37.C 38.C 39.C 40.B
【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了作者对蓝色的喜爱以及蓝色如何影响他的生活和情感。
36.主旨大意题。根据“Everyone has a favorite colour, and mine is blue…it always makes me feel peaceful and calm.”可知,第一段通过描述蓝色对作者的意义,引出了作者与蓝色的故事。故选D。
37.细节理解题。根据“Two years ago, I failed both maths and English…My parents were worried about me. So, they took me on a trip to the seaside.”可知,父母带作者去海边是为了让他放松心情。故选C。
38.细节理解题。根据“Blue isn’t just calm, but it’s quietly brave…brave people are not afraid to go to deeper areas.”可知,蓝色既代表平静,也鼓励人们勇敢冒险。故选C。
39.细节理解题。根据“When I wear my blue sports shoes, I’m ready for an adventure…It won second place.”可知,蓝色运动鞋给了作者参加科学展览并获奖的信心。故选C。
40.最佳标题题。通读全文可知,文章围绕蓝色对作者的影响展开,既提到蓝色带来的平静,也提到它赋予的勇气。因此,选项B“蓝色:冷静和勇敢的颜色”最能概括文章主旨。故选B。
41.C 42.B 43.B 44.D 45.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了当遇到糟糕的一天时,如何调整自己的情绪,给出了几种应对坏情绪的方法。
41.细节理解题。根据文章第二段“Accepting that you’re in a bad mood is not that hard.”可知,如果你心情不好,你应该接受它。故选C。
42.词句猜测题。根据文章第三段“I’m in a really bad mood today. I’m not sure why, but it has nothing to do with you. If I bite your head off, I say sorry in advance.”可知,作者心情不好,但告诉对方这与他们无关,如果“bite your head off”,会提前道歉,由此可推断“bite your head off”意思是“对你生气”。故选B。
43.细节理解题。根据文章第五段“Take some quiet time. Have a walk in your lunch break. Sit and work somewhere peaceful alone. Take a relaxing long bathroom break. Consider going home early or taking the day off.”可知,在心情不好的时候,可以采取的安静时间的方式包括:在午餐时间散步、独自坐在安静的地方工作、放松地在浴室休息、考虑早点回家或请假,没有提到“在繁忙的办公室里和别人一起工作”。故选B。
44.篇章结构题。文章第一段提出主题,即如何应对糟糕的一天,然后第二至五段分别介绍了四种应对坏情绪的方法,因此文章结构为总-分结构。故选D。
45.主旨大意题。根据文章第一段“Luckily, you can do something about it. Here are some ways to turn around a bad day.”以及后文介绍的几种应对坏情绪的方法,可知文章主要告诉我们如何应对坏情绪。故选B。
46.to admire
【解析】句意:考试结束后,我们聚集在一起欣赏他满分的试卷。根据“we gathered ... his full-mark paper.”可知,聚在一起的目的是为了欣赏他的满分试卷,用不定式作目的状语。故填to admire。
47.leader
【解析】句意:作为一个团队的领导者,你需要做好规划并快速做出正确决策。根据“As a…of a team”可知,此处需要一个表示“领导者”的名词,lead是动词,其对应的名词形式是leader;空前有不定冠词a,所以用单数形式。故填leader。
48.is thought
【解析】句意:我们都知道,做早操被认为是一个好习惯。分析句子可知,由于“doing morning exercises”是“think”这一动作的承受者,即 “被认为”,因此用被动语态,此处是陈述事实,所以用一般现在时的被动语态(be done)。动名词短语作主语,所以用is thought。故填is thought。
49.valuable
【解析】句意:在那个地区做志愿者对我来说是一次非常宝贵的经历。value“价值”,名词。根据“a very…experience”可知,此处使用形容词作定语修饰“experience”,value的形容词形式是valuable。故填valuable。
50.correctly
【解析】句意:这个男孩因为正确地回答了所有问题而赢得了老师的高度赞扬。correct“正确的”,形容词;根据“answered”可知,此处应用副词correctly修饰动词。故填correctly。
51.progress
【解析】句意:努力学习,尽可能取得更大的进步,好吗?根据汉语提示可知,其对应英语单词为progress,意为“进步”,make progress“取得进步”,固定搭配。故填progress。
52.silence
【解析】句意:一声突然的尖叫打破了夜晚的寂静,所有人都被震惊了。“寂静”用名词silence,不可数名词,作宾语。故填silence。
53.achievement
【解析】句意:这位科学家花了多年时间进行研究,最终取得了巨大的成就。根据汉语提示可知,achievement“成就”,名词,由空前不定冠词a可知,空处名词应用单数形式。故填achievement。
54.symbol
【解析】句意:鸽子在世界各地是和平的象征。symbol“象征”,名词作表语。故填symbol。
55.influenced/affected
【解析】句意:孩子的行为可能受到父母行为的影响。“影响”influence/affect,根据“can be...by”可知,此处应用过去分词构成被动语态。故填influenced/affected。
56.how to achieve a balance between/how to reach a balance between
【解析】根据中英文对照可知,空处缺“如何在……之间取得平衡”的英文。本句可用“疑问词+to do sth.”结构,如何“how”,“取得平衡”常用固定搭配“achieve/reach a balance”,between...and...意为“在两者之间”。故填how to achieve a balance between/how to reach a balance between。
57.is laughed at
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“被嘲笑”,应使用被动语态。“嘲笑”对应的英文短语是laugh at,它的被动形式是be laughed at。句子的主语是My friend Amy,是第三人称单数。整个句子描述的是一种经常性或持续性的状态,应用一般现在时。因此,be动词应使用is。故填is;laughed;at。
58.Many students of my age is well worth listening to
【解析】Many students“很多学生”,of my age“我这个年龄的”,作后置定语;be worth doing sth.“值得做某事”,根据“this song”可知,主语是单数,且描述一般情况用一般现在时,因此be动词用“is”;be well worth listening to“很值得一听”,“well”用于加强“worth”的语气。故填Many students of my age;is well worth listening to。
59.admiring/enjoying
【解析】对照中英文可知空处表示“欣赏”,对应的英文是enjoy/admire,结合“having a picnic”可知,空处也应用动名词形式与之并列,故填admiring/enjoying。
60.whether they could succeed
【解析】根据汉语提示可知,know后面跟宾语从句,从句结构是“whether ... or not”,意为“是否”,引导词后跟陈述句语序。they“他们”,作从句的主语;can“能”,主句用过去式,从句也要用过去时态,因此用could;succeed“成功”,动词,与could一起构成谓语,could是情态动词,succeed用动词原形。故填whether;they;could;succeed。
61.Her 62.games 63.the 64.when/after 65.led 66.was 67.to remember 68.What 69.truly 70.will come
【导语】本文介绍了美国传奇女篮运动员Lusia Harris的职业生涯及其对篮球的热爱。
61.句意:然而,她的成就本身就说明了一切。空缺处修饰名词“achievements”用形容词性物主代词her“她的”,句首字母大写。故填Her。
62.句意:她会熬夜看篮球比赛。根据“watch basketball...”和所给单词可知此处“game”为可数名词,应用复数形式表泛指,故填games。
63.句意:在学校里,同学们嘲笑这个1.91米高的女孩。根据“1.91-meter-tall girl”可知此处特指前文提到的这个1.91米高的女孩,应用定冠词the,故填the。
64.句意:但当她开始打篮球时/但在她开始打篮球后,身高成了她的优势。空缺处需要一个连词连接两个分句,身高成为优势应是当她开始打篮球时或在打篮球之后,应用when“当……时”/after“在……之后”引导时间状语从句。故填when/after。
65.句意:在20世纪70年代,Harris带领大学球队赢得三次全国冠军。根据“In the 1970s”可知时态为一般过去时,动词应用过去式,故填led。
66.句意:但当时还没有W.N.B.A.。根据“at the time”可知时态为一般过去时,动词应用过去式,主语W.N.B.A.是第三人称单数,be动词应用was,故填was。
67.句意:一位加拿大电影制作人希望人们记住Harris的故事。want sb to do sth“想要某人做某事”,应用动词不定式作宾语补足语,故填to remember。
68.句意:是什么让Harris如此伟大?空缺处需要一个疑问词来引导问句,且在句中作主语,根据“The answer is love.”可知是指什么帮助她变得伟大,what“什么”符合语境,句首字母应大写。故填What。
69.句意:她真心热爱篮球。空处修饰动词“loved”应用副词形式,故填truly。
70.句意:终有一天,成功会主动找到你。根据“One day”可知本句时态为一般将来时“will do”,故填will come。
71.例文
Dear Tom,
I hope this e-mail finds you well. I’m excited to tell you about an incredible tennis player from China.
Her name is Zheng Qinwen, and she is also called “Queen Wen”. She was born in 2002 in Shiyan, Hubei Province. She started tennis training at the age of six. At the 2024 Paris Olympic Games, she won the gold medal in women’s singles.
She has many great qualities. First, she never gives up when facing difficulties. Second, she has a strong love for China and always dreams of winning gold for her country. Finally, she works very hard every day to improve her skills.
Can’t wait to hear your thoughts on her!
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一封书信;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③提示:根据提示内容介绍郑钦文的相关信息,适当增加细节,突出写作重点。
[写作步骤]
第一步:介绍她的基本信息;
第二步:介绍她的奥运会成就;
第三步:介绍从她身上学到的品质。
[亮点词汇]
①at the age of在……岁时
②give up放弃
③dream of梦想
[高分句型]
①First, she never gives up when facing difficulties. (状语从句的省略)
②Finally, she works very hard every day to improve her skills. (动词不定式作目的状语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录