2025年人教版英语八年级上册期中测试卷(笔试部分)含答案解析

文档属性

名称 2025年人教版英语八年级上册期中测试卷(笔试部分)含答案解析
格式 doc
文件大小 492.3KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版
科目 英语
更新时间 2025-10-27 23:19:37

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025年人教版八年级上册英语期中考试卷(笔试部分)
二、语法选择(共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分)
通读下面短文,掌握其大意,根据语法和上下文连贯的要求,从每小题所给的三个选项中选出一个最佳答案。
Our school holds 31. ______ art festival every October. This year, I 32. ______ the music show. I decided 33. ______ the accordion. Before the festival, I practiced every day after school. My music teacher reminded me to keep trying when I felt 34. ______.
On the day of the festival, there were 35. ______of visitors in the school square. Some students showed 36. ______ artworks, like paper cuttings and silk scarves. Others performed dances or sang songs. I was the second one . Luckily ,I didn’t stop being nervous 37. ______ I started playing.
After my performance, everyone clapped with 38. ______. My teacher said my play was fantastic. I felt so happy. Later, I went to the handicraft area. I learned to make a small folding fan. The teacher told me it was made of 39. ______.
At noon, my friends and I shared our lunch in the classroom. We talked about the festival and laughed a lot. This art festival was40. ______ great that I will never forget it. I hope I can join more such activities next year.
31.A. a B. the C. an
32.A.will join B. join C.joined
33.A. play B. to play C. playing
34.A.tiring B. tired C.tire
35.A.thousands B.thousand C.million
36.A. them B. their C. themselves
37.A.if B. because C.until
38.A.excite B. excited C. excitement
39.A. bamboo’s B.bamboos C. bamboo
40.A.so B.such C.very
三、完形填空(共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分)
通读下面短文,掌握其大意,从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
Zhou Shen, the "treasure singer" known for his pure 41. ______, has a musical journey full of struggles and persistence(奋斗与坚持). As a child, he 42. ______ singing and became a key member of the school chorus—their team almost always won the 43. ______ in competitions.
However, his voice didn’t develop like other boys’as he grew up. He was laughed at and stopped44. ______ in public for three years. Yet, his love for music 45. ______died. He became an online singer and could share his songs with listeners online.
46. ______ failing the college entrance exam, Zhou Shen studied in Ukraine. He first learned dentistry(牙医业) as his parents wished but had no interest in it. Finally, he decided to 47. ______ his major to music and got into Lviv National Music Academy.
In 2014, Zhou Shen was 48. ______ to The Voice of China. Though shy at first, he performed Huan Yan and surprised everyone. Two years later, his Big Fish made him famous—his voice was 49. ______ as "a dream".
Now, Zhou Shen is a popular singer. No matter his difficult past, he turned weakness into 50. ______ and shines on stage.
41.A.voice B.prize C. character D.success
42.A.take care of B.agree with C.take part in D.fell in love with
43.A.ticket B. prize C. seat D.silver
44.A.performing B.dancing C.singing D.running
45.A.seldom B.never C.usually D.often
46.A.Before B. After C.Until D.Because
47.Aexchange B.take C.connect D.expect
48.Ataken B. invited C.attended D. solved
49.A.described B.appeared C. made D. given
50.A.sadness B.peace C.strength D.friendship
阅读理解
A 篇
Dear Julie,
I hope this letter finds you well. I know you’ve been feeling sad lately because you’re having trouble making true friends and even had a fight with Matt last week. Don’t worry, I’m here to share some ideas with you.
First, let’s talk about how to find real friends. True friends always care about each other. When you meet someone new, don’t be too shy to talk. Try to find out what you have in common, like hobbies or favorite novels. For example, if you both love reading Mark Twain’s novels, you can talk about the characters in the books. A good friend should be honest and hard-working, not lazy. They will listen to you and help you solve problems, not just talk loud without thinking.
Now, about fixing your friendship with Matt. You two used to be so close, right The fight happened by accident, so don’t be afraid to say sorry first. You can attend the school music show with him this weekend—you both like playing the flute, remember When you talk to him, be direct but kind. Don’t focus on the difference between you two; instead, think about your similarity and the happy times you shared. Thanks to your long friendship, I believe he will forgive you soon.
Congratulations on being brave enough to face these problems! Everyone makes mistakes, so don’t be too serious about it. If you have spare time, call me. I’d be happy to go to the library with you—sharing a book is always a pleasure.
Yours sincerely,
Diana
October 15th
51.What is Diana’s purpose of writing this letter
A. To ask Julie to attend a music show.
B. To help Julie with friendship problems.
C. To share Mark Twain’s novels with Julie.
D. To invite Julie to the library.
52.According to the letter, what should a true friend be like
A. Shy and lazy.
B. Loud and serious.
C. Honest and hard-working.
D. Lazy and direct.
53.What does the underlined phrase “forgive” mean in third paragraph of the letter
A.To excuse somebody
B.To help each other
C. To compare with others
D. To remember somebody.
54.How does Diana suggest Julie fix her friendship with Matt
A. By buying a prize for Matt.
B. By talking about their fight loudly.
C. By attending a music show with him.
D. By asking Stephen to help them.
55.We can you learn from the letter that ________.
A. Julie and Matt never shared happy times.
B. Diana and Julie are good friends.
C. Matt doesn’t like playing the flute anymore.
D. Julie has already fixed her friendship with Matt.
B 篇
Last month, our school started a “Protect Our Campus Plants” activity. All students were asked to take part in it. Our class was responsible for taking care of the small garden behind the teaching building.
Before the activity, our science teacher gave us a lesson. He told us about different kinds of plants in the garden, like bamboo and roses. He also taught us how to water them and remove weeds. ▲ . We divided into groups of three. Each group was in charge of a part of the garden.
On the first day, we went to the garden after class. My group’s job was to water the roses. At first, I didn’t know the amount of water I should pour. A classmate told me that roses need just enough water—too much would make them die. I followed his advice and watered carefully.
On the second day, we removed the weeds around the bamboo. The weeds were tall and hard to pull. We helped each other and finally finished the work. A few days later, we found some small shoots on the bamboo. We were so excited that we took photos of them.
We also made some posters about plant protection. We hung them on the walls of the school. The posters told students not to pick flowers or step on the grass. Many students stopped to read them.
After a month’s work, the garden became more beautiful. The roses bloomed and the bamboo grew taller. Our teacher praised us for our hard work. This activity made me realize that plants are our friends. We should protect them carefully.
56.Which of the following can be put in ▲ in Para. 2
A.Then we went home directly.
B.Then we planned our work.
C.Then we played games in the garden.
D. Then we visited the art museum.
57.What was the writer’s group responsible for on the first day
A. Removing weeds.
B. Making posters.
C. Watering the roses.
D. Planting bamboo.
58.The underlined word “the amount of water” in Para. 3 means ______ in Chinese.
A. the kind of water B.how much water C. where to get water D. the use of water
59.What is the correct order of the students’ activities
Made posters about plant protection. ② Learned about plants from the teacher.
③ Watered the roses in the garden. ④ Removed weeds around the bamboo.
A. ②→③→④→① B. ②→④→③→① C. ③→②→④→① D. ③→④→②→①
60.What’s the best title for the passage
A. Our Beautiful School Garden
B. A Plant Protection Activity
C. My Favorite Plants
D. A Great Science Lesson
C篇
61.Li Ming loves traveling during his vacation. He enjoys ancient palaces and towers in faraway towns. When he goes to a new place, he takes photos of the beautiful scenery and buys something special to remember the trip.62.Wang Fang is interested in traditional culture. She likes collecting things made of silk, such as scarves. She also enjoys listening to music played by the accordion, a kind of traditional instrument.63.Zhang Wei is a fan of art. He often goes to the square to watch artists create artwork. He hopes to collect different kinds of art pieces, especially those that show the beauty of the countryside.64.Zhao Yu likes outdoor activities. He often goes camping with his friends in the countryside. He collects things he finds during the trip, like small stones or leaves that have special shapes. Sometimes he even sees deer and takes pictures of them.65.Chen Jie loves history. She reads many books about ancient wars and victories. She is especially interested in how people fought against enemies to protect their homes. She wants to collect things related to historical events. A set of postcards. Each postcard has a picture of a famous ancient palace or tower from different towns.A collection of silk scarves with beautiful patterns. There is also a small accordion model in the collection.A box of old coins. The coins were made during different dynasties and have special historical meanings.A album of artwork. The pictures in the album show the landscape of the countryside, like fields and rivers.A bag of different kinds of stones and dried leaves. There are also some photos of deer taken in the wild.A pair of comfortable shoes. They are especially made for people who like to go hiking in the mountains.G. A book about modern music. It introduces many popular singers and their songs.
五、短文填空(共 10 小题,每小题 1.5 分,满分 15 分)
从方框内选择适当的词,并根据需要用其正确形式填空,使文章语法正确、完整连贯。每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。
suddenly danger similarity on shy along quick during different trouble help expect
One day, Julie and Diana went to the park to take a walk. They were good friends and had many 66. ______, like both loving reading novels. But they also had some 67. ______—Julie was outgoing while Diana was a little 68. ______ .
They walked 69. ______the path and talked about their favorite characters70. ______ , Julie fell down by the lotus pool. Diana didn’t 71. ______ this accident at all. She was a little scared but 72. ______ran to Julie. Julie’s leg hurt, and she couldn’t stand up. Diana tried to reach for Julie’s hand and helped her sit on a bench.
Just then, they saw Matt, a classmate who was popular in their school. Matt was passing by by accident. When he saw Julie was in 73. ______, he stopped to lend her a hand. He carried Julie to the nearby hospital.
74. ______ the days Julie stayed in the hospital, Diana visited her every day. Matt also came sometimes. Julie was very moved. She realized that true friendship is not just about having fun together, but also about being honest and 75. ______ each other when in need.
六、回答问题(共5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)
阅读下面短文,根据所提供的信息,回答下面问题。
On weekends, many families like to cook at home instead of eating out. Cooking at home has lots of benefits, and it can bring joy to everyone in the family.
First, it is easy to control the ingredients. You can buy fresh vegetables and meat when you go shopping. You don’t need to worry about food safety because you know exactly what you add to the dishes. For example, you can choose to put less sugar or salt, which is good for health.
Second, cooking at home helps family members share time together. Parents can invite their children to join in the cooking. Kids can help sort vegetables, wash plates, or even decorate the table with paper cutting. After cooking, the whole family sits in the living room or dining room to enjoy the meal. They talk about their work or school life, and this makes the family relationship closer.
Third, it saves money. Eating at restaurants often costs a lot, but cooking at home is much cheaper. You can borrow recipes from friends or find them in books written by famous writers. You don’t need to plan a big budget for the meal, and you can even make delicious biscuits as desserts.
Finally, cooking at home is a great way to relax. After a busy week, spending time in the kitchen to cook your favorite food can make you forget tiredness. You can listen to music while cutting vegetables, and the smell of freshly cooked food makes you feel happy.
In short, cooking at home is not only about eating, but also about family, health and happiness.
76.What can people control easily when cooking at home
__________________________________________________________________
77.What can kids help do when their parents cook at home
__________________________________________________________________
78..Why does cooking at home save money
__________________________________________________________________
79.How can cooking at home help people relax
__________________________________________________________________
80.What is the main idea of the passage
__________________________________________________________________
B.书面表达(本题15分)
假设你校英语社团正在开展 “健康生活” 主题征文活动,请你根据上文内容,结合自己的生活经历,写一篇短文投稿,谈谈你对 “如何健康生活的建议” 的看法。要求:
内容包含:1.健康生活的重要性2.对健康生活提出建议3.词数 80-100 左右,语句通顺,语法正确,书写规范。
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2025 年人教版八年级上册英语期中考试卷笔试部分参考答案及解析
二、语法选择(共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分)
31 C 考查冠词用法。“art festival” 中 “art” 以元音音素开头,泛指 “一个艺术节”,用不定冠词 “an”,故选 C。
32 C 考查动词时态。根据上下文 “this year” 及后文 “practiced” 可知,此处描述过去发生的动作,用一般过去时,“join” 的过去式是 “joined”,故选 C。
33 B 考查非谓语动词。“decide to do sth” 是固定搭配,意为 “决定做某事”,后接动词不定式,故选 B。
34 B 考查形容词辨析。“tiring” 意为 “令人疲倦的”,修饰物;“tired” 意为 “感到疲倦的”,修饰人。此处主语是 “I”,指人感到疲倦,故选 B。
35 A 考查数词用法。“thousands of” 是固定搭配,意为 “数以千计的”,表示不确定的数量;“thousand” 前有具体数字时用原形,“million” 与语境不符,故选 A。
36 B 考查代词用法。此处修饰名词 “artworks”,需用形容词性物主代词,“their” 意为 “他们的”,符合语境;“them” 是宾格,“themselves” 是反身代词,均不符合,故选 B。
37 C 考查连词用法。“not...until...” 是固定句型,意为 “直到…… 才……”,此处表示 “直到开始演奏,我才不紧张了”,符合语境;“if” 表假设,“because” 表原因,均不符合,故选 C。
38 C 考查名词用法。“with” 是介词,后接名词,“excitement” 是名词,意为 “兴奋”;“excite” 是动词,“excited” 是形容词,均不符合,故选 C。
39 C 考查名词用法。“bamboo” 表示 “竹子” 时,是不可数名词,没有复数形式;“bamboo’s” 是所有格,与语境不符,故选 C。
40 A 考查固定句型。“so...that...” 是固定句型,意为 “如此…… 以至于……”,“so” 后接形容词或副词;“such...that...” 中 “such” 后接名词短语,“very” 无此搭配,故选 A。
三、完形填空(共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分)
41 A 考查名词辨析。根据前文 “treasure singer”(宝藏歌手)可知,此处指 “纯净的嗓音”,“voice” 意为 “嗓音”;“prize”(奖品)、“character”(性格)、“success”(成功)均不符合语境,故选 A。
42 D 考查动词短语辨析。“take care of”(照顾)、“agree with”(同意)、“take part in”(参加)、“fell in love with”(爱上)。根据后文 “became a key member of the school chorus” 可知,此处指 “爱上唱歌”,故选 D。
43 B 考查名词辨析。根据 “in competitions”(在比赛中)可知,此处指 “赢得奖品”,“prize” 意为 “奖品”;“ticket”(票)、“seat”(座位)、“silver”(银)均不符合,故选 B。
44 C 考查动词辨析。根据前文 “his voice didn’t develop...was laughed at” 可知,此处指 “停止在公共场合唱歌”,“singing” 意为 “唱歌”;“dancing”(跳舞)、“performing”(表演,范围过广)、“running”(跑步)均不符合,故选 C。
45 B 考查副词辨析。根据后文 “He became an online singer” 可知,他对音乐的热爱 “从未” 消失,“never” 意为 “从未”;“seldom”(很少)、“usually”(通常)、“often”(经常)均不符合,故选 B。
46 B 考查介词辨析。根据后文 “studied in Ukraine” 可知,是 “高考失利之后” 去乌克兰学习,“after” 意为 “在…… 之后”;“before”(在…… 之前)、“until”(直到)、“because”(因为)均不符合,故选 B。
47 A 考查动词辨析。根据前文 “learned dentistry...had no interest” 可知,此处指 “换专业”,“exchange” 意为 “交换、更换”;“take”(拿走)、“connect”(连接)、“expect”(期待)均不符合,故选 A。
48 B 考查动词辨析。“be invited to” 是固定搭配,意为 “被邀请去……”,此处指 “被邀请参加《中国好声音》”;“taken”(带走)、“attended”(参加,无被动)、“solved”(解决)均不符合,故选 B。
49 A 考查动词辨析。“be described as” 是固定搭配,意为 “被描述为……”,此处指 “他的嗓音被描述为‘一场梦’”;“appeared”(出现)、“made”(制作)、“given”(给予)均不符合,故选 A。
50 C 考查名词辨析。根据前文 “turned weakness into”(把弱点变成……)可知,此处指 “变成优势”,“strength” 意为 “优势、力量”;“sadness”(悲伤)、“peace”(和平)、“friendship”(友谊)均不符合,故选 C。
四、阅读理解
A 篇(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)
51 B 细节理解题。根据信的开头 “I know you’ve been feeling sad lately because you’re having trouble making true friends and even had a fight with Matt last week. Don’t worry, I’m here to share some ideas with you” 可知,戴安娜写这封信是为了帮助朱莉解决友谊问题,故选 B。
52 C 细节理解题。根据信中 “A good friend should be honest and hard-working, not lazy” 可知,真正的朋友应该诚实且勤奋,故选 C。
53 A 词义猜测题。根据前文 “the fight happened by accident, so don’t be afraid to say sorry first” 及 “thanks to your long friendship” 可知,此处指 “马特会原谅你”,“forgive” 意为 “原谅、宽恕”,与 “to excuse somebody” 意思相近,故选 A。
54 C 细节理解题。根据信中 “You can attend the school music show with him this weekend” 可知,戴安娜建议朱莉和马特一起参加学校的音乐表演来修复友谊,故选 C。
55 B 推理判断题。根据信中 “if you have spare time, call me. I’d be happy to go to the library with you” 可知,戴安娜和朱莉是好朋友;A 项与 “the happy times you shared” 不符,C 项与 “you both like playing the flute” 不符,D 项与信中未提及 “已修复友谊” 不符,故选 B。
B 篇(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)
56 B 推理判断题。根据后文 “We divided into groups of three. Each group was in charge of a part of the garden” 可知,此处应是 “计划工作”,A(直接回家)、C(在花园玩游戏)、D(参观美术馆)均不符合语境,故选 B。
57 C 细节理解题。根据文中 “On the first day...My group’s job was to water the roses” 可知,作者小组第一天负责给玫瑰浇水,故选 C。
58 B 词义猜测题。根据后文 “too much would make them die” 可知,此处指 “浇水量”,即 “多少水”,“the amount of water” 意为 “水量”,与 “how much water” 意思相近,故选 B。
59 A 细节排序题。根据文章内容,活动顺序为:1. 老师讲关于植物的知识(②);2. 第一天给玫瑰浇水(③);3. 第二天清除竹子周围的杂草(④);4. 制作植物保护海报(①),故选 A。
60 B 主旨大意题。文章围绕学校开展的 “保护校园植物” 活动展开,介绍了活动过程及收获,A(我们美丽的校园花园)、C(我最喜欢的植物)、D(一节很棒的科学课)均为活动的部分内容,并非主旨,故选 B。
C 篇(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)
61 A 匹配题。李明喜欢旅行,喜欢古代宫殿和塔楼,A 选项 “一套明信片,每张都有不同城镇著名古代宫殿或塔楼的图片” 与之匹配,故选 A。
62 B 匹配题。王芳对传统文化感兴趣,喜欢丝绸制品和手风琴音乐,B 选项 “一套带有漂亮图案的丝绸围巾,还有一个小手风琴模型” 与之匹配,故选 B。
63 D 匹配题。张伟是艺术爱好者,喜欢收集展现乡村美的艺术品,D 选项 “一本艺术画册,里面的画展现乡村风景” 与之匹配,故选 D。
64 E 匹配题。赵宇喜欢户外活动,收集石头、树叶,还拍鹿的照片,E 选项 “一袋不同种类的石头和干树叶,还有鹿的照片” 与之匹配,故选 E。
65 C 匹配题。陈洁喜欢历史,对古代战争和胜利感兴趣,C 选项 “一盒古钱币,有特殊历史意义” 与之匹配,故选 C。
五、短文填空(共 10 小题,每小题 1.5 分,满分 15 分)
66 similarities 考查名词。根据后文 “like both loving reading novels” 可知,此处指 “相似之处”,“similarity” 是可数名词,“many” 后接复数形式,故填 “similarities”。
67 differences 考查名词。根据前文 “similarities” 及转折词 “but” 可知,此处指 “不同之处”,“difference” 是可数名词,“some” 后接复数形式,故填 “differences”。
68 shy 考查形容词。根据前文 “Julie was outgoing while...” 可知,此处指戴安娜 “害羞”,“shy” 是形容词,符合语境,故填 “shy”。
69 along 考查介词。“walk along the path” 是固定搭配,意为 “沿着小路走”,故填 “along”。
70 Suddenly 考查副词。根据后文 “Julie fell down” 可知,此处指 “突然” 发生的事情,“suddenly” 是副词,修饰整个句子,句首首字母大写,故填 “Suddenly”。
71 expect 考查动词。根据前文 “Julie fell down” 及后文 “this accident” 可知,此处指 “没预料到” 这场意外,“expect” 是动词,“didn’t” 后接原形,故填 “expect”。
72 quickly 考查副词。此处修饰动词 “ran”,需用副词,“quick” 的副词形式是 “quickly”,意为 “快速地”,故填 “quickly”。
73 trouble 考查名词。“in trouble” 是固定搭配,意为 “处于困境中”,此处指朱莉遇到麻烦,故填 “trouble”。
74 During 考查介词。根据后文 “the days Julie stayed in the hospital” 可知,此处指 “在…… 期间”,“during” 是介词,句首首字母大写,故填 “During”。
75 helping 考查动词。根据前文 “being honest and” 可知,此处需用动名词形式,“help” 的动名词是 “helping”,与 “being honest” 并列,故填 “helping”。
六、回答问题(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)
1.They can control the ingredients easily when cooking at home.
解析:根据短文中 “First, it is easy to control the ingredients” 可知,在家做饭时人们可以轻松控制食材。
2.They can help sort vegetables, wash plates, or even decorate the table with paper cutting.
解析:根据短文中 “Kids can help sort vegetables, wash plates, or even decorate the table with paper cutting” 可知,孩子们可以帮忙分拣蔬菜、洗盘子,甚至用剪纸装饰桌子。
3.Because eating at restaurants often costs a lot, but cooking at home is much cheaper.
解析:根据短文中 “Eating at restaurants often costs a lot, but cooking at home is much cheaper” 可知,在家做饭省钱是因为在餐馆吃饭花费高,而在家做饭更便宜。
4.Spending time in the kitchen to cook their favorite food can make them forget tiredness, and they can listen to music while cutting vegetables.
解析:根据短文中 “spending time in the kitchen to cook your favorite food can make you forget tiredness. You can listen to music while cutting vegetables” 可知,在家做饭可以让人放松的方式是花时间做喜欢的食物忘记疲惫,还可以在切菜时听音乐。
5.The main idea of the passage is that cooking at home has lots of benefits, including controlling ingredients, helping family share time, saving money and relaxing.
解析:短文开头提到 “Cooking at home has lots of benefits”,后文从控制食材、增进家庭时光、省钱、放松四个方面阐述,结尾总结在家做饭关乎家庭、健康和幸福,故主旨是在家做饭有很多好处。
B. 书面表达(15 分)
参考范文
As we all know,healthy life is very important for everyone. It helps us keep fit and study well.
To live a healthy life, we can do the following things. First, we should eat healthy food. Cooking at home is a good choice because we can control ingredients and eat fresh food. Second, we need to do exercise every day, like running or playing ball games. Third, we should have enough sleep and avoid staying up late.
Last weekend, my family cooked together. I helped sort vegetables and my mom made delicious food. We had a great time. I think a healthy life can bring us happiness. Let’s start to live healthily now!
评分标准
1.内容(6 分):需包含健康生活的重要性、至少两条建议、结合自身经历,缺少一项扣 2 分。
2.语言(6 分):语句通顺,语法正确,无明显错误;出现少量语法错误扣 1-2 分,错误较多扣 3-4 分。
3.词数(2 分):80-100 词,不足或超出过多扣 1-2 分。
4.书写(1 分):书写规范、整洁得 1 分,潦草扣 1 分。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录