题型过关第3讲 阅读理解【核心考点集训】2025秋外研版英语七年级上册期中复习学案(原卷版+解析版)

文档属性

名称 题型过关第3讲 阅读理解【核心考点集训】2025秋外研版英语七年级上册期中复习学案(原卷版+解析版)
格式 zip
文件大小 545.0KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2025-10-28 06:47:22

文档简介

/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
题型过关第3讲 阅读理解
一、通用解题步骤(黄金三步法)
1. 先题后文,标记关键词(1分钟)
读题干:圈出人名、地名、数字、专有名词等定位词,明确题目问什么(如“原因”“细节”“主旨”)。
不读选项:避免选项干扰对原文的理解。
示例:题干“ Why did the author go to the park ” → 关键词“why, author, park”,带着问题找答案。
2. 带着问题,扫读原文(3-5分钟)
定位信息:根据题干关键词,快速在原文中找到对应段落(通常题文同序,即第一题对应前几段,最后一题对应结尾)。
标记句子:用横线划出与题目相关的句子,方便核对。
3. 比对选项,精准排除(2-3分钟)
直接比对:将选项与原文划记句逐词对比,注意同义替换(如原文“happy”,选项“glad”)。
排除干扰项:
偷换概念(扩大/缩小范围,如原文“some”→选项“all”);
无中生有(原文未提及的内容);
反向干扰(与原文意思相反)。
二、分题型解题技巧
(一)细节理解题(占比40%-50%)
特征:题干含“what, when, where, who, how”等疑问词,或要求选择“正确/错误的选项”。
技巧:
关键词定位法:用题干中的数字、人名、地名直接定位原文句子。
例:题干“ How old is Tom ” → 原文找“Tom is 12 years old.” → 选含“12”的选项。
同义替换识别:正确选项常是原文的同义句(如原文“arrive at 8 am”→选项“get to at 8 in the morning”)。
(二)推理判断题(占比20%-30%)
特征:题干含“infer, suggest, probably, conclude”等词,要求根据原文信息“推断”而非直接找答案。
技巧:
忠于原文,不主观臆断:答案必须基于原文逻辑,不能用个人观点代替作者意图。
例:原文“Tom looked at his watch and ran to the bus stop.” → 可推断“Tom was late for the bus”(而非“Tom likes running”)。
注意语气词:如“maybe, perhaps, might”等,选项中若出现绝对词(must, never, all)通常错误。
(三)主旨大意题(占比10%-15%)
特征:题干含“main idea, best title, purpose”等词,要求概括全文或段落主旨。
技巧:
首尾句定位法:重点读首段首句(总起)和尾段尾句(总结),80%的主旨句在此处。
高频词法:文章反复出现的名词(如“environment, pollution”)通常是主题词,选项需包含主题词。
例:全文围绕“how to save water”展开,标题可能是“Ways to Save Water”。
(四)词义猜测题(占比10%)
特征:划线词为生词或熟词僻义,要求猜测其含义。
技巧:
上下文逻辑:
同义/近义:通过“and, or, that is”等连接词判断(如“Tom is clever, and his brother is also smart.” → “smart”=“clever”)。
反义对比:通过“but, however, unlike”判断(如“Unlike his brother, Tom is quiet.” → “unlike”表对比)。
词根词缀法:如“un-”表否定(happy → unhappy),“-ful”表“充满”(care → careful)。
一、阅读理解
Everyone has a hobby. There are many kinds of activities like football, basketball, swimming and baseball. As for me, I like volleyball best. My father is a PE teacher. He loves sports, too. When I was a child, I often went to the park with him. We had a good time playing volleyball. We both thought it was interesting and fun. At first, I found it was difficult to play it. Then my dad taught me how to play it step by step (一步一步地). Now I am very interested in it and I often watch volleyball games on TV.
I think doing sports is good for me. Playing volleyball makes me feel relaxed (放松的). When I finish my homework, I often play it with my friends in the park. I like playing volleyball because it can keep me strong and healthy. What’s more, it can help me make new friends. Making new friends is so terrific. Also, it helps me do well in my study. My teacher says I am a good student.
I want to join a volleyball team before this summer comes. It is so much fun to play volleyball. I love volleyball so much.
1.Who helped the writer to learn to play volleyball when he was a child
A.His friends. B.His father. C.His mother.
2.What does the underlined word “terrific” mean in Paragraph 2
A.Lucky. B.Boring. C.Wonderful.
3.What is Paragraph 2 mainly about
A.Why the writer likes playing volleyball.
B.What the writer’s hobbies are.
C.What the writer’s school life is like.
4.When does the writer want to join a volleyball team
A.After this winter holiday.
B.Before this spring comes.
C.Before this summer comes.
5.What's the best title for the text
A.I am a Good Boy B.Let’s Be Friend C.Sports and I
【答案】1.B 2.C 3.A 4.C 5.C
【导语】本文主要讲述了作者和他喜欢的排球运动。
1. 细节理解题。根据第一段“Then my dad taught me how to play it step by step ”可知,在作者小时候,是爸爸帮他学习打排球,故选B。
2.词句猜测题。根据第二段“Playing volleyball makes me feel relaxed. When I finish my homework, I often play it with my friends in the park”和“it can help me make new friends”可知,作者认为交新朋友是很棒的,故选C。
3.主旨大意题。根据“Playing volleyball makes me feel relaxed ”,“I like playing volleyball because it can keep me strong and healthy”,“ it can help me make new friends”和“it helps me do well in my study”可知,第二段主要在介绍作者喜欢打排球的原因,故选A。
4.细节理解题。根据“I want to join a volleyball team before this summer comes”可知,作者想在暑假前加入排球队,故选C。
5.最佳标题题。阅读全文可知,本文主要讲述了作者和他喜欢的排球运动,故选C。
In British schools, students have “food technology” or cooking classes. Perhaps (也许) you think this is strange (奇怪的). School is for maths and science, isn’t it
The idea is that young people should learn life skills (技能). When they leave home, they can eat without dining in McDonald’s every day!
I remember when I took cooking classes, I learned simple dishes like meatloaf (肉饼). I took the things I needed to cook the meal in class. Then I took the dish home for my family.
But sometimes things went wrong. It’s tough to carry food around in your schoolbag. The dish can spill (溢出) out and make a real mess. Food on textbooks and homework!
But I learned how to cook. And it’s great to make something for my family.
6.Why do students have “food technology” or cooking classes in Britain
A.To make them eat healthy food.
B.To help them have a life skill.
C.To develop their interest in cooking.
7.What dish did the writer learn to cook in class
A.Meatloaf. B.Noodles. C.Fish and chips.
8.Whom did the writer share his dish with
A.His friend. B.His teacher. C.His family.
9.What does the underlined word “tough” probably mean in Paragraph 4
A.Easy. B.Polite. C.Difficult.
10.Where is this text probably from
A.A school magazine. B.A science report. C.A travel guide.
【答案】6.B 7.A 8.C 9.C 10.A
【导语】本文主要讲述了英国学校中开设“食品技术”或烹饪课程的目的和意义。
6.细节理解题。根据“The idea is that young people should learn life skills”可知,英国学生上“食品技术”或烹饪课是为了帮助他们掌握生活技能。故选B。
7.细节理解题。根据“I remember when I took cooking classes, I learned simple dishes like meatloaf”可知,作者在课堂上学会了做肉饼。故选A。
8.细节理解题。根据“Then I took the dish home for my family”可知,作者把他的菜带回家给家人吃。故选C。
9.词句猜测题。根据“But sometimes things went wrong. It’s tough to carry food around in your schoolbag. The dish can spill out and make a real mess”可知,有时候事情会出错,把食物放在书包里带着走很难,菜可能会洒出来弄得一团糟,所以“tough”在这里的意思是“困难的”。故选C。
10.推理判断题。根据文章内容可知,本文主要讲述了英国学校中学生学习烹饪课程的事情,所以这篇文章可能来自学校杂志。故选A。
请阅读下面语篇,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项。
For kids, starting primary school is very important. In Germany (德国), it usually comes with a school cone (开学筒).
The school cone looks like a big ice cream and sometimes, it can be as tall as a little kid! Students in the first grade come to school with their cones on their first day of school.
But what’s in the school cone, you ask Lots of fun things! There are new pens, pencils, a ruler, and an eraser for school. There are also sweets, a small toy, and sometimes a book. Some kids may feel unhappy or afraid (害怕的) on the first day of school. The cone is a gift to help make them feel happy about their school day.
Parents make the school cones with their children. In fact, the little kids have many great ideas to make their cones beautiful!
11.What is the school cone like
A.A toy. B.A candy. C.An ice cream.
12.Who takes the school cone to school on the first day
A.First-grade students. B.Second-grade students. C.Third-grade students.
13.Which is in the school cone
A.Money. B.A small toy. C.Homework.
14.Why do some kids go to school with the school cone
A.To take beautiful photos.
B.To bring some food to friends.
C.To feel happy about their school day.
15.Who helps make the school cones
A.Teachers. B.Friends. C.Parents.
【答案】11.C 12.A 13.B 14.C 15.C
【导语】本文主要介绍了德国与孩子上小学相关的“开学筒”文化。
11.细节理解题。根据第二段“The school cone looks like a big ice cream”可知,开学筒看起来像一个大冰淇淋。故选C。
12.细节理解题。根据“Students in the first grade come to school with their cones on their first day of school.”可知,一年级学生在第一天把开学筒带到学校。故选A。
13.细节理解题。根据第三段“There are new pens, pencils, a ruler, and an eraser for school. There are also sweets, a small toy, and sometimes a book.”可知,开学筒里有新的钢笔、铅笔、尺子和橡皮。还有糖果、小玩具,有时还有一本书。故选B。
14.细节理解题。根据第三段“The cone is a gift to help make them feel happy about their school day.”可知,它可以让孩子们感觉愉快,故选C。
15.细节理解题。根据最后一段“Parents make the school cones with their children.”可知,父母会帮助制作开学筒。故选C。
Lucy reads some sentences, like “She feels blue today.” “She is yellow.” and “He tells a white lie (谎言)”. She doesn’t understand the meanings of these sentences, so she asks her teacher Mrs Green for help.
Lucy asks Mrs Green, “There is a colour in every sentence. What do they mean ” Mrs Green tells her that some colours can show people’s feelings in English. She gives her some examples: blue means “sad” , and yellow means “scared”. Lucy finds this interesting and then asks about “a white lie”. Mrs Green tells her that a white lie is not a bad one. Puzzled (疑惑地), Lucy asks, “A lie isn’t bad How so Can you tell me why not ”
Mrs Green gives her an example again, “Suppose (假设) I want to give you a cake. You don’t like it, but you just (只是) say, ‘No, thanks. I’m not hungry.’ That’s a white lie.” After hearing the example, Lucy understands and thanks Mrs Green.
16.Who does Lucy ask for help when she doesn’t understand the sentences
A.Her grandma. B.Her teacher. C.Her mother. D.Her aunt.
17.What does Mrs Green say “yellow” mean
A.Happy. B.Sad. C.Scared. D.Tired.
18.What does the underlined word “understand” in Paragraph 1 mean
A.Know. B.Keep. C.Share. D.Stop.
19.What does Mrs Green say “a white lie” is like
A.Lucy likes the cake and says “Thank you.”
B.Lucy doesn’t like the cake but says “I”m not hungry.”
C.Mrs Green likes the cake and says “I’m hungry.”
D.Mrs Green likes the cake and says “It’s delicious.”
20.What can we know from the passage
A.Lucy doesn’t like eating cakes.
B.Lucy learns how to use colours in art.
C.Mrs Green teaches Lucy how to make a cake.
D.Lucy learns that colours can show feelings in English.
【答案】16.B 17.C 18.A 19.B 20.D
【导语】本文主要讲述了格林老师给露西举例子,让露西了解颜色在英语中也可以表达感情。
16.细节理解题。根据“She doesn’t understand the meanings of these sentences, so she asks her teacher Mrs Green for help.” 可知,她不明白这些句子的意思,所以她向她的老师格林老师寻求帮助。故选B。
17.词句猜测题。根据“She gives her some examples: blue means ‘sad’, and yellow means ‘scared’.”可知,她举了一些例子:蓝色意味着“悲伤”,黄色意味着“害怕”,故选C。
18.词句猜测题。根据“She doesn’t understand the meanings of these sentences, so she asks her teacher Mrs Green for help.”可知,她不明白这些句子的意思, 所以她向她的老师格林老师寻求帮助,understand“理解;明白”,know“知道;了解”。故选A。
19. 细节理解题。根据“Suppose I want to give you a cake. You don’t like it, but you just say, ‘No, thanks. I’m not hungry.’ That’s a white lie.”可知,假设我想给你一块蛋糕。你不喜欢它,但你只是说,“不,谢 谢。我不饿。”这是一个善意的谎言。故选B。
20.推理判断题。露西的问题围绕“含颜色的句子”展开,老师的解答重点是“颜色在英语中可以表达情感”。D项“露西了解到,在英语中颜色可以表达情感。”故选D。
①It’s time for the new school year again. What do students around the world do on their first school day Let’s have a look!
②Many American students start the new school year by bringing their teacher an apple. It’s a tradition (传统) with a long history.
③Every student in Germany (德国) can get a gift on the first day of school. It is a beautiful, big paper cone (纸锥) with lots of school things and candy in it. Their parents get it ready for them during the summer holiday.
④On the first school day, Russian (俄罗斯的) students sing “Hello, My Dear School”, and the students bring beautiful flowers to their teachers.
⑤In France (法国), students don’t buy new books on the first school day. They get the books from their school library.
21.What do many students in America do on the first day of school
A.They hold a welcome party. B.They wear new clothes.
C.They buy lots of school things. D.They bring their teacher an apple.
22.On the first school day, students in Germany can get a gift from their ________.
A.brothers B.parents C.teachers D.classmates
23.What can teachers in Russia get on the first school day
A.Books. B.Flowers. C.Apples. D.Paper cones.
24.If Sarah uses books from the school library on her first school day, where is she probably from
A.Germany. B.America. C.Russia. D.France.
25.Which shows the structure (结构) of the passage best
A. B. C. D.
【答案】21.D 22.B 23.B 24.D 25.A
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了世界各地的学生的新学年开学日的传统活动。
21.细节理解题。根据“Many American students start the new school year by bringing their teacher an apple.”可知,许多美国学生在新学年开始时给老师带了一个苹果。故选D。
22.细节理解题。根据“Every student in Germany (德国) can get a gift on the first day of school…Their parents get it ready for them…”可知,德国学生的纸锥礼物是父母准备的。故选B。
23.细节理解题。根据“On the first school day, Russian (俄罗斯的) students sing ‘Hello, My Dear School’, and the students bring beautiful flowers to their teachers.”可知,俄罗斯的学生会给老师带花。故选B。
24.推理判断题。根据“In France (法国), students don’t buy new books on the first school day. They get the books from their school library.”可知,法国学生在开学时会从学校图书馆领取教材,可推知, Sarah来自法国。故选D。
25.篇章结构题。通读全文可知,①段总起,引出“世界各地学生开学第一天做什么”的话题;②-⑤段分别介绍美国、德国、俄罗斯、法国学生的开学活动,属于“总—分”结构,A项符合。故选A。
Hello! My name is John Brown. I’m from the UK. I’m an English teacher in an international (国际的) school in Beijing.
I’m Zhang Hao. My English name is Peter. I’m eleven years old. I’m from Beijing. My favourite food is jiaozi.
Alice Brown is my name. I’m twelve. I’m from Canada. My mum is a teacher. My favourite animal is the koala (树袋熊).
I’m Yingzi. I’m fourteen years old. I’m from Japan. I like sport. I often play tennis with my friends after school.
26.Where is John Brown from
A.He is from China. B.He is from Canada.
C.He is from the UK. D.He is from the US.
27.What is Peter
A.A teacher. B.A student. C.A doctor. D.A worker.
28.What’s Alice’s favourite animal
A.The koala. B.The dog. C.The panda. D.The cat.
29.If you like sport , who can you make friends with
A.John Brown. B.Zhang Hao. C.Alice Brown. D.Yingzi.
30.Which of the following is NOT true (下面哪一项叙述是不正确的)
A.Alice is a teacher. B.Yingzi is a girl student.
C.Zhang Hao is from China. D.John Brown is an English teacher.
【答案】26.C 27.B 28.A 29.D 30.A
【导语】本文是四个人的自我介绍。
26.细节理解题。根据“Hello! My name is John Brown. I’m from the UK.”可知,John Brown来自英国。故选C。
27.细节理解题。根据“I’m Zhang Hao. My English name is Peter. I’m eleven years old.”可知,Peter是一名学生。故选B。
28.细节理解题。根据“Alice Brown is my name…My favourite animal is the koala (树袋熊).”可知,Alice最喜欢的动物是树袋熊。故选A。
29.细节理解题。根据“I’m Yingzi…I often play tennis with my friends after school.”可知,如果喜欢运动可以和Yingzi做朋友。故选D。
30.细节理解题。根据“Alice Brown is my name. I’m twelve.”可知,Alice不是老师。故选A。
①Welcome to my home! Here is a photo of my friends—Sarah, Linda and Alex.
②On the left of the photo, you can see my best friend, Sarah. She is good at English. We are not in the same school but every weekend we always read in the library and play in the park.
③The girl in a red dress is Linda. She is 13. Her family name is Smith. She likes playing the guzheng. We often go to the art club together. And also, She’s very kind.
④On the right of the photo, you can see my friend, Alex. He is also my cousin. He and Sarah are in the same school. He’s a big sports fan (粉丝) and he loves playing basketball and football. He always tries his best to win. He often plays balls with his friend, Jeff, on weekends.
31.Where may the writer and Sarah meet on weekends
A.In the art club. B.In the park. C.In the school. D.At home.
32.What does Linda like doing
A.Reading in the library. B.Playing basketball.
C.Playing the guzheng. D.Playing football.
33.What does the underlined word “He” in the last paragraph refer to (指代)
A.Sarah. B.Linda. C.Jeff. D.Alex.
34.What do Sarah and Alex have in common (与……有共同之处)
A.They are in the same school. B.They both like sports.
C.They can both play the guzheng. D.They are both 13 years old.
35.What is the structure (结构) of the passage
A.①/②③④ B.①②/③④ C.①②③/④ D.①/②/③/④
【答案】31.B 32.C 33.D 34.A 35.A
【导语】本文是记叙文。主要通过一张照片,介绍了作者的三位朋友——Sarah、Linda和Alex的个人信息、爱好及与作者的相处情况。
31.细节理解题。根据“We are not in the same school but every weekend we always read in the library and play in the park”可知,作者和Sarah周末可能在图书馆或公园见面。故选B。
32.细节理解题。根据“The girl in a red dress is Linda ... She likes playing the guzheng”可知,Linda喜欢弹古筝。故选C。
33.词义猜测题。根据“On the right of the photo, you can see my friend, Alex. He is also my cousin. He and Sarah are in the same school”可知,后文“He’s a big sports fan ...”继续描述Alex的情况,因此“He”指代Alex。故选D。
34.细节理解题。根据“We are not in the same school”和“He and Sarah are in the same school”可知,Sarah和Alex的共同点是在同一所学校。故选A。
35.篇章结构题。第①段总起,点明主题——通过一张照片介绍自己的三位朋友;第②、③、④段分别具体介绍照片中的Sarah、Linda和Alex,因此文章结构为“总—分”,即①/②③④。故选A。
Traditional Chinese Culture Clubs (中国传统文化社团)
Chinese Food ClubActivities: ※ learn about Chinese food culture ※ make jiaozi and zongzi Time: 3:30 p.m.—5:00 p.m. Monday Place: Room 118 Teacher: Mr. Lu Chinese Music ClubActivities: ※ learn to play the erhu, dizi and pipa ※ enjoy traditional Chinese music Time: 5:00 p.m.—6:30 p.m. Tuesday Place: Room 303 Teacher: Ms. Tao
Reading ClubActivities: ※ read Journey to the West ※ put on plays Time: 3:30 p.m.—5:00 p.m. Thursday Place: Room 402 Teacher: Mr. Cai Chinese Art ClubActivities: ※ watch Chinese art films ※ learn about paper-cutting (剪纸) Time: 5:00 p.m.—6:30 p.m. Friday Place: Room 205 Teacher: Miss Ma
For more information about the clubs, you can call or email Mr. Jin. Tel: 4038817 Email address: Wanshitong@
36.What can students do in Room 303
A.Learn about paper-cutting. B.Learn to play the erhu. C.Make jiaozi and zongzi.
37.Who is the teacher in the reading club
A.Mr. Cai. B.Miss Ma. C.Mr. Lu.
38.Where can students learn Chinese food culture
A.In Room 118. B.In Room 303. C.In Room 402.
39.When can students learn about paper-cutting
A.Tuesday. B.Thursday. C.Friday.
40.What can students do to learn more about the clubs
A.Email Ms. Tao. B.Call 4038817. C.Visit Mr. Jin.
【答案】36.B 37.A 38.A 39.C 40.B
【导语】本文是一篇应用文,介绍了四个中国传统文化社团的信息及咨询方式。
36.细节理解题。根据“Chinese Music Club Activities: ※ learn to play the erhu, dizi and pipa ※ enjoy traditional Chinese music Place: Room 303”可知,学生在303教室可以学习拉二胡。故选B。
37.细节理解题。根据“Reading Club Teacher: Mr. Cai”可知,阅读社团的老师是蔡先生。故选A。
38. 细节理解题。根据“Chinese Food Club Activities: ※ learn Chinese food culture ※ make jiaozi and zongzi Place: Room 118”可知,学生可以在118教室学习中国饮食文化。故选A。
39. 细节理解题。根据“Chinese Art Club Activities: ※ watch Chinese art films ※ learn about paper-cutting (剪纸) Time: 5:00 p.m.—6:30 p.m. Friday”可知,学生可以在周五学习剪纸。故选C。
40.细节理解题。根据“For more information about the clubs, you can call or email Mr. Jin. Tel: 4038817”可知,学生想了解更多社团信息可以拨打4038817这个电话。故选B。
Zhao Qing lives in a small city. His father likes going fishing. He usually goes fishing with his friends. Zhao Qing’s family often have his father’s fish for dinner.
Zhao Qing’s mother is forty-two years old. But she still looks very young and thin, because she likes doing sports and often goes swimming. She also likes cooking for her family. She knows many kinds of ways to cook food. Zhao Qing and the other family members all like her food. Zhao Qing is a student in Grade Seven. He studies hard and he also takes part in two school clubs. So he is very busy at school. But he enjoys his school life.
41.Zhao Qing’s family often have fish for dinner. Where is the fish from
A.His father. B.His grandparents.
C.His friends. D.His uncle.
42.Why does Zhao Qing’s mother look young and thin
A.Because she doesn’t eat much. B.Because she likes doing sports.
C.Because she is always happy. D.Because she doesn’t work.
43.What does Zhao Qing’s mother like to do for her family
A.Clean the rooms. B.Cook food.
C.Go shopping. D.Wash the clothes.
44.Which grade is Zhao Qing in
A.Grade Seven. B.Grade Eight. C.Grade Nine. D.Grade Six.
45.What’s the best title for the text
A.Zhao Qing’s Day B.Zhao Qing’s Friends
C.Zhao Qing’s School Life D.Zhao Qing’s Family
【答案】41.A 42.B 43.B 44.A 45.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了赵青的家庭成员及其日常生活。
41.细节理解题。根据第一段“His father likes going fishing...Zhao Qing’s family often have his father’s fish for dinner.”可知,晚餐的鱼来自赵青的父亲。故选A。
42.细节理解题。根据第二段“she still looks very young and thin, because she likes doing sports...”可知,赵青的母亲年轻苗条的原因是喜欢运动。故选B。
43.细节理解题。根据第二段“She also likes cooking for her family.”可知,赵青的母亲喜欢为家人做饭。故选B。
44.细节理解题。根据第二段“Zhao Qing is a student in Grade Seven.”可知,赵青读七年级。故选A。
45.最佳标题题。全文围绕赵青的家庭成员展开,分别介绍了父亲、母亲和赵青本人的生活情况,因此最佳标题应为“赵青的家庭”。故选D。
Hello, I am Lucy Miller. I am from Sydney, Australia. I have a small family with three people. Here is a photo of us.
The man on the right is my father Mike Miller. He wears a white T-shirt and a pair of blue trousers. My dad works in a middle school. He is a PE teacher. Tennis is his favourite sport. Sometimes he plays tennis with me after school.
The woman on the left is my mother Linda Miller. She is in a pink hat and a red dress. My mother is a teacher, too. She teaches music in a middle school. She and my father are in different schools. My father is in No.1 Middle School, but my mother is in No.2 Middle School. She likes the violin very much and often spends about 40 minutes playing it after work every day.
The little girl in the middle is me. I am in a blue dress and a pair of pink shoes. The colour of my hair is black. My mother and I are in the same school. So I can go to school in my mother’s car every day. My mother is kind to her students but strict (严格的) with me.
My parents help me a lot and I love them very much.
46.What colour is Mike’s T-shirt
A.White. B.Green. C.Black. D.Blue.
47.What does Linda do after work every day
A.She plays tennis with Lucy. B.She teaches music.
C.She plays the violin for about 40 minutes. D.She teaches Lucy to play the violin.
48.What can we know about Lucy
A.She has long hair. B.She likes music very much.
C.She loves her parents very much. D.She and her father are in the same school.
49.How does Lucy go to school
A.By bike. B.On foot. C.By bus. D.By car.
50.What is the best title of the passage
A.My family B.My parents C.Lucy’s hobbies D.A big family
【答案】46.A 47.C 48.C 49.D 50.A
【导语】本文主要介绍了Lucy Miller及其家人的相关信息。
46.细节理解题。根据“The man on the right is my father Mike Miller. He wears a white T-shirt and a pair of blue trousers.”可知Mike的T恤是白色的。故选A。
47.细节理解题。根据“She likes the violin very much and often spends about 40 minutes playing it after work every day.”可知,Linda非常喜欢小提琴,每天下班后经常花大约40分钟拉小提琴。故选C。
48.细节理解题。根据“My parents help me a lot and I love them very much.”可知,Lucy的父母给了她很多帮助,她非常爱他们。故选C。
49.细节理解题。根据“So I can go to school in my mother’s car every day.”可知,Lucy每天坐妈妈的车去上学。故选D。
50.最佳标题题。本文主要介绍了Lucy Miller的家庭情况,包括她的父母以及她自己的相关信息,选项A“我的家庭”符合文章主旨,为最佳标题。故选A。
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
题型过关第3讲 阅读理解
一、通用解题步骤(黄金三步法)
1. 先题后文,标记关键词(1分钟)
读题干:圈出人名、地名、数字、专有名词等定位词,明确题目问什么(如“原因”“细节”“主旨”)。
不读选项:避免选项干扰对原文的理解。
示例:题干“ Why did the author go to the park ” → 关键词“why, author, park”,带着问题找答案。
2. 带着问题,扫读原文(3-5分钟)
定位信息:根据题干关键词,快速在原文中找到对应段落(通常题文同序,即第一题对应前几段,最后一题对应结尾)。
标记句子:用横线划出与题目相关的句子,方便核对。
3. 比对选项,精准排除(2-3分钟)
直接比对:将选项与原文划记句逐词对比,注意同义替换(如原文“happy”,选项“glad”)。
排除干扰项:
偷换概念(扩大/缩小范围,如原文“some”→选项“all”);
无中生有(原文未提及的内容);
反向干扰(与原文意思相反)。
二、分题型解题技巧
(一)细节理解题(占比40%-50%)
特征:题干含“what, when, where, who, how”等疑问词,或要求选择“正确/错误的选项”。
技巧:
关键词定位法:用题干中的数字、人名、地名直接定位原文句子。
例:题干“ How old is Tom ” → 原文找“Tom is 12 years old.” → 选含“12”的选项。
同义替换识别:正确选项常是原文的同义句(如原文“arrive at 8 am”→选项“get to at 8 in the morning”)。
(二)推理判断题(占比20%-30%)
特征:题干含“infer, suggest, probably, conclude”等词,要求根据原文信息“推断”而非直接找答案。
技巧:
忠于原文,不主观臆断:答案必须基于原文逻辑,不能用个人观点代替作者意图。
例:原文“Tom looked at his watch and ran to the bus stop.” → 可推断“Tom was late for the bus”(而非“Tom likes running”)。
注意语气词:如“maybe, perhaps, might”等,选项中若出现绝对词(must, never, all)通常错误。
(三)主旨大意题(占比10%-15%)
特征:题干含“main idea, best title, purpose”等词,要求概括全文或段落主旨。
技巧:
首尾句定位法:重点读首段首句(总起)和尾段尾句(总结),80%的主旨句在此处。
高频词法:文章反复出现的名词(如“environment, pollution”)通常是主题词,选项需包含主题词。
例:全文围绕“how to save water”展开,标题可能是“Ways to Save Water”。
(四)词义猜测题(占比10%)
特征:划线词为生词或熟词僻义,要求猜测其含义。
技巧:
上下文逻辑:
同义/近义:通过“and, or, that is”等连接词判断(如“Tom is clever, and his brother is also smart.” → “smart”=“clever”)。
反义对比:通过“but, however, unlike”判断(如“Unlike his brother, Tom is quiet.” → “unlike”表对比)。
词根词缀法:如“un-”表否定(happy → unhappy),“-ful”表“充满”(care → careful)。
一、阅读理解
Everyone has a hobby. There are many kinds of activities like football, basketball, swimming and baseball. As for me, I like volleyball best. My father is a PE teacher. He loves sports, too. When I was a child, I often went to the park with him. We had a good time playing volleyball. We both thought it was interesting and fun. At first, I found it was difficult to play it. Then my dad taught me how to play it step by step (一步一步地). Now I am very interested in it and I often watch volleyball games on TV.
I think doing sports is good for me. Playing volleyball makes me feel relaxed (放松的). When I finish my homework, I often play it with my friends in the park. I like playing volleyball because it can keep me strong and healthy. What’s more, it can help me make new friends. Making new friends is so terrific. Also, it helps me do well in my study. My teacher says I am a good student.
I want to join a volleyball team before this summer comes. It is so much fun to play volleyball. I love volleyball so much.
1.Who helped the writer to learn to play volleyball when he was a child
A.His friends. B.His father. C.His mother.
2.What does the underlined word “terrific” mean in Paragraph 2
A.Lucky. B.Boring. C.Wonderful.
3.What is Paragraph 2 mainly about
A.Why the writer likes playing volleyball.
B.What the writer’s hobbies are.
C.What the writer’s school life is like.
4.When does the writer want to join a volleyball team
A.After this winter holiday.
B.Before this spring comes.
C.Before this summer comes.
5.What's the best title for the text
A.I am a Good Boy B.Let’s Be Friend C.Sports and I
In British schools, students have “food technology” or cooking classes. Perhaps (也许) you think this is strange (奇怪的). School is for maths and science, isn’t it
The idea is that young people should learn life skills (技能). When they leave home, they can eat without dining in McDonald’s every day!
I remember when I took cooking classes, I learned simple dishes like meatloaf (肉饼). I took the things I needed to cook the meal in class. Then I took the dish home for my family.
But sometimes things went wrong. It’s tough to carry food around in your schoolbag. The dish can spill (溢出) out and make a real mess. Food on textbooks and homework!
But I learned how to cook. And it’s great to make something for my family.
6.Why do students have “food technology” or cooking classes in Britain
A.To make them eat healthy food.
B.To help them have a life skill.
C.To develop their interest in cooking.
7.What dish did the writer learn to cook in class
A.Meatloaf. B.Noodles. C.Fish and chips.
8.Whom did the writer share his dish with
A.His friend. B.His teacher. C.His family.
9.What does the underlined word “tough” probably mean in Paragraph 4
A.Easy. B.Polite. C.Difficult.
10.Where is this text probably from
A.A school magazine. B.A science report. C.A travel guide.
请阅读下面语篇,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项。
For kids, starting primary school is very important. In Germany (德国), it usually comes with a school cone (开学筒).
The school cone looks like a big ice cream and sometimes, it can be as tall as a little kid! Students in the first grade come to school with their cones on their first day of school.
But what’s in the school cone, you ask Lots of fun things! There are new pens, pencils, a ruler, and an eraser for school. There are also sweets, a small toy, and sometimes a book. Some kids may feel unhappy or afraid (害怕的) on the first day of school. The cone is a gift to help make them feel happy about their school day.
Parents make the school cones with their children. In fact, the little kids have many great ideas to make their cones beautiful!
11.What is the school cone like
A.A toy. B.A candy. C.An ice cream.
12.Who takes the school cone to school on the first day
A.First-grade students. B.Second-grade students. C.Third-grade students.
13.Which is in the school cone
A.Money. B.A small toy. C.Homework.
14.Why do some kids go to school with the school cone
A.To take beautiful photos.
B.To bring some food to friends.
C.To feel happy about their school day.
15.Who helps make the school cones
A.Teachers. B.Friends. C.Parents.
Lucy reads some sentences, like “She feels blue today.” “She is yellow.” and “He tells a white lie (谎言)”. She doesn’t understand the meanings of these sentences, so she asks her teacher Mrs Green for help.
Lucy asks Mrs Green, “There is a colour in every sentence. What do they mean ” Mrs Green tells her that some colours can show people’s feelings in English. She gives her some examples: blue means “sad” , and yellow means “scared”. Lucy finds this interesting and then asks about “a white lie”. Mrs Green tells her that a white lie is not a bad one. Puzzled (疑惑地), Lucy asks, “A lie isn’t bad How so Can you tell me why not ”
Mrs Green gives her an example again, “Suppose (假设) I want to give you a cake. You don’t like it, but you just (只是) say, ‘No, thanks. I’m not hungry.’ That’s a white lie.” After hearing the example, Lucy understands and thanks Mrs Green.
16.Who does Lucy ask for help when she doesn’t understand the sentences
A.Her grandma. B.Her teacher. C.Her mother. D.Her aunt.
17.What does Mrs Green say “yellow” mean
A.Happy. B.Sad. C.Scared. D.Tired.
18.What does the underlined word “understand” in Paragraph 1 mean
A.Know. B.Keep. C.Share. D.Stop.
19.What does Mrs Green say “a white lie” is like
A.Lucy likes the cake and says “Thank you.”
B.Lucy doesn’t like the cake but says “I”m not hungry.”
C.Mrs Green likes the cake and says “I’m hungry.”
D.Mrs Green likes the cake and says “It’s delicious.”
20.What can we know from the passage
A.Lucy doesn’t like eating cakes.
B.Lucy learns how to use colours in art.
C.Mrs Green teaches Lucy how to make a cake.
D.Lucy learns that colours can show feelings in English.
①It’s time for the new school year again. What do students around the world do on their first school day Let’s have a look!
②Many American students start the new school year by bringing their teacher an apple. It’s a tradition (传统) with a long history.
③Every student in Germany (德国) can get a gift on the first day of school. It is a beautiful, big paper cone (纸锥) with lots of school things and candy in it. Their parents get it ready for them during the summer holiday.
④On the first school day, Russian (俄罗斯的) students sing “Hello, My Dear School”, and the students bring beautiful flowers to their teachers.
⑤In France (法国), students don’t buy new books on the first school day. They get the books from their school library.
21.What do many students in America do on the first day of school
A.They hold a welcome party. B.They wear new clothes.
C.They buy lots of school things. D.They bring their teacher an apple.
22.On the first school day, students in Germany can get a gift from their ________.
A.brothers B.parents C.teachers D.classmates
23.What can teachers in Russia get on the first school day
A.Books. B.Flowers. C.Apples. D.Paper cones.
24.If Sarah uses books from the school library on her first school day, where is she probably from
A.Germany. B.America. C.Russia. D.France.
25.Which shows the structure (结构) of the passage best
A. B. C. D.
Hello! My name is John Brown. I’m from the UK. I’m an English teacher in an international (国际的) school in Beijing.
I’m Zhang Hao. My English name is Peter. I’m eleven years old. I’m from Beijing. My favourite food is jiaozi.
Alice Brown is my name. I’m twelve. I’m from Canada. My mum is a teacher. My favourite animal is the koala (树袋熊).
I’m Yingzi. I’m fourteen years old. I’m from Japan. I like sport. I often play tennis with my friends after school.
26.Where is John Brown from
A.He is from China. B.He is from Canada.
C.He is from the UK. D.He is from the US.
27.What is Peter
A.A teacher. B.A student. C.A doctor. D.A worker.
28.What’s Alice’s favourite animal
A.The koala. B.The dog. C.The panda. D.The cat.
29.If you like sport , who can you make friends with
A.John Brown. B.Zhang Hao. C.Alice Brown. D.Yingzi.
30.Which of the following is NOT true (下面哪一项叙述是不正确的)
A.Alice is a teacher. B.Yingzi is a girl student.
C.Zhang Hao is from China. D.John Brown is an English teacher.
①Welcome to my home! Here is a photo of my friends—Sarah, Linda and Alex.
②On the left of the photo, you can see my best friend, Sarah. She is good at English. We are not in the same school but every weekend we always read in the library and play in the park.
③The girl in a red dress is Linda. She is 13. Her family name is Smith. She likes playing the guzheng. We often go to the art club together. And also, She’s very kind.
④On the right of the photo, you can see my friend, Alex. He is also my cousin. He and Sarah are in the same school. He’s a big sports fan (粉丝) and he loves playing basketball and football. He always tries his best to win. He often plays balls with his friend, Jeff, on weekends.
31.Where may the writer and Sarah meet on weekends
A.In the art club. B.In the park. C.In the school. D.At home.
32.What does Linda like doing
A.Reading in the library. B.Playing basketball.
C.Playing the guzheng. D.Playing football.
33.What does the underlined word “He” in the last paragraph refer to (指代)
A.Sarah. B.Linda. C.Jeff. D.Alex.
34.What do Sarah and Alex have in common (与……有共同之处)
A.They are in the same school. B.They both like sports.
C.They can both play the guzheng. D.They are both 13 years old.
35.What is the structure (结构) of the passage
A.①/②③④ B.①②/③④ C.①②③/④ D.①/②/③/④
Traditional Chinese Culture Clubs (中国传统文化社团)
Chinese Food ClubActivities: ※ learn about Chinese food culture ※ make jiaozi and zongzi Time: 3:30 p.m.—5:00 p.m. Monday Place: Room 118 Teacher: Mr. Lu Chinese Music ClubActivities: ※ learn to play the erhu, dizi and pipa ※ enjoy traditional Chinese music Time: 5:00 p.m.—6:30 p.m. Tuesday Place: Room 303 Teacher: Ms. Tao
Reading ClubActivities: ※ read Journey to the West ※ put on plays Time: 3:30 p.m.—5:00 p.m. Thursday Place: Room 402 Teacher: Mr. Cai Chinese Art ClubActivities: ※ watch Chinese art films ※ learn about paper-cutting (剪纸) Time: 5:00 p.m.—6:30 p.m. Friday Place: Room 205 Teacher: Miss Ma
For more information about the clubs, you can call or email Mr. Jin. Tel: 4038817 Email address: Wanshitong@
36.What can students do in Room 303
A.Learn about paper-cutting. B.Learn to play the erhu. C.Make jiaozi and zongzi.
37.Who is the teacher in the reading club
A.Mr. Cai. B.Miss Ma. C.Mr. Lu.
38.Where can students learn Chinese food culture
A.In Room 118. B.In Room 303. C.In Room 402.
39.When can students learn about paper-cutting
A.Tuesday. B.Thursday. C.Friday.
40.What can students do to learn more about the clubs
A.Email Ms. Tao. B.Call 4038817. C.Visit Mr. Jin.
Zhao Qing lives in a small city. His father likes going fishing. He usually goes fishing with his friends. Zhao Qing’s family often have his father’s fish for dinner.
Zhao Qing’s mother is forty-two years old. But she still looks very young and thin, because she likes doing sports and often goes swimming. She also likes cooking for her family. She knows many kinds of ways to cook food. Zhao Qing and the other family members all like her food. Zhao Qing is a student in Grade Seven. He studies hard and he also takes part in two school clubs. So he is very busy at school. But he enjoys his school life.
41.Zhao Qing’s family often have fish for dinner. Where is the fish from
A.His father. B.His grandparents.
C.His friends. D.His uncle.
42.Why does Zhao Qing’s mother look young and thin
A.Because she doesn’t eat much. B.Because she likes doing sports.
C.Because she is always happy. D.Because she doesn’t work.
43.What does Zhao Qing’s mother like to do for her family
A.Clean the rooms. B.Cook food.
C.Go shopping. D.Wash the clothes.
44.Which grade is Zhao Qing in
A.Grade Seven. B.Grade Eight. C.Grade Nine. D.Grade Six.
45.What’s the best title for the text
A.Zhao Qing’s Day B.Zhao Qing’s Friends
C.Zhao Qing’s School Life D.Zhao Qing’s Family
Hello, I am Lucy Miller. I am from Sydney, Australia. I have a small family with three people. Here is a photo of us.
The man on the right is my father Mike Miller. He wears a white T-shirt and a pair of blue trousers. My dad works in a middle school. He is a PE teacher. Tennis is his favourite sport. Sometimes he plays tennis with me after school.
The woman on the left is my mother Linda Miller. She is in a pink hat and a red dress. My mother is a teacher, too. She teaches music in a middle school. She and my father are in different schools. My father is in No.1 Middle School, but my mother is in No.2 Middle School. She likes the violin very much and often spends about 40 minutes playing it after work every day.
The little girl in the middle is me. I am in a blue dress and a pair of pink shoes. The colour of my hair is black. My mother and I are in the same school. So I can go to school in my mother’s car every day. My mother is kind to her students but strict (严格的) with me.
My parents help me a lot and I love them very much.
46.What colour is Mike’s T-shirt
A.White. B.Green. C.Black. D.Blue.
47.What does Linda do after work every day
A.She plays tennis with Lucy. B.She teaches music.
C.She plays the violin for about 40 minutes. D.She teaches Lucy to play the violin.
48.What can we know about Lucy
A.She has long hair. B.She likes music very much.
C.She loves her parents very much. D.She and her father are in the same school.
49.How does Lucy go to school
A.By bike. B.On foot. C.By bus. D.By car.
50.What is the best title of the passage
A.My family B.My parents C.Lucy’s hobbies D.A big family
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
同课章节目录