(期中培优卷)期中综合素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语沪教牛津版

文档属性

名称 (期中培优卷)期中综合素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语沪教牛津版
格式 docx
文件大小 192.2KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2025-10-28 07:53:04

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级上册英语期中综合素养培优卷沪教牛津版
注意事项
1. 全卷满分120分。考试时间120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在指定区域,答在非答题区无效。
2. 请认真核对监考教师在所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符,再将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在本试卷上。
3. 答选择题必须用2B铅笔将对应的答案标号涂黑。如需改动请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定位置,在其他位置答题一律无效 。
第一部分 选择题(满分:60分)
一、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
1.Tommy never works hard, so I ________ if he will pass the coming exam.
A.think B.imagine C.doubt D.believe
2.They used to like playing basketball, ________ they
A.don’t B.won’t C.didn’t D.weren’t
3.Let’s go shopping tomorrow, ________
A.will you B.shall we C.should we D.are you
4.The population is growing ________ and there is ________ land and water for growing rice.
A.more; less B.larger; fewer C.larger; less D.more; fewer
5.They cleared away the snow on the street to make ________ safe for people ________ on.
A.it; to walk B.it’s; to walk C.it; walking D.its; walking
6.The teacher asked us to learn the poem and recite it ________.
A.by heart B.by hand C.by ear D.by mouth
7.—What terrible weather it is! What can we do then
—I prefer ________ at home ________ books alone. It’s really relaxing.
A.stay; read B.staying; read C.to stay; read D.to stay; to read
8.The workers are made ________ twelve hours a day. They need to have a good rest now.
A.working B.work C.to work D.worked
9.—Where would you like to visit first, the Summer Palace or the Great Wall
— ________ is OK for me. It’s up to you.
A.Either B.Neither C.Both D.All
10.—Could you please water the flowers in the garden
—________. They are so lovely.
A.That’s bad B.You’re welcome C.I’m afraid not D.Sure
11.The Chinese student Jiang Yurong’s speech at Harvard University ________ so encouraging that everyone got inspired.
A.looked B.sounded C.tasted D.smelled
12.—Anything I can do to help
—________. I can manage.
A.Yes, please B.No, thanks C.Come on D.Don’t do that
13.—How much difficulty did you have ________ the problem
—________. It’s quite easy.
A.to solve; Nothing B.to solve; None C.solving; None D.solving; Nothing
14.A ________ is someone whose job is to wear and show fashionable clothes on the stage.
A.director B.host C.model D.designer
15.Our teacher ________ us to follow the rules, because it is good for us.
A.requested B.chose C.waited D.allowed
二、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
Mick Polly, an owner of a toy store, lives with his teenage daughter Carolina in Kentucky. He is known 16 the Blue Man. Over the past five years, Mick has built hundreds of bikes for the needy kids.
One day in 2022, a 13-year-old boy with a 17 bike walked by Mick’s house. “I was working in my garage (车库), and he asked 18 I could fix it,” says Mick, now 53.
The boy’s bike had a terrible wheel. Mick 19 a post on a website, asking his friends whether 20 had the needed part. One friend saw the 21 and gave away two used bikes. Mick took parts from each to build a new set of wheels for the boy.
Soon after, Mick repaired a bike for the boy’s brother, 22 fixed one for his sister. Word 23 and during the year, he had fixed up lots of bikes for local kids whose parents were not 24 to afford new ones.
“People are 25 bikes day and night,” Mick says.
Mick puts the bikes and bike parts in his garage. “I 26 take off good tires or the handlebars or the seats and use them,” he says.
Up to now, the Blue Man has repaired hundreds of bikes and given away nearly 700 newly repaired ones. Though the bikes are 27 for the kids, they must agree to two things: They have to learn how to put their money to good 28 and they have to try their best to study in school.
If a kid’s grades are low, Mick requires a teacher’s note “saying that you’re doing your best.” Mick also hopes the bikes will get kids off the 29 . “When I was growing up, we all 30 our bikes,” he says. “Hopefully, these kids can get some exercise on the bikes.”
16.A.as B.for C.about D.with
17.A.broken B.heavy C.new D.cheap
18.A.that B.if C.when D.what
19.A.answered B.received C.posted D.noticed
20.A.he B.they C.you D.it
21.A.house B.wheel C.bike D.post
22.A.but B.and C.so D.or
23.A.appeared B.passed C.spread D.came
24.A.able B.hard C.afraid D.brave
25.A.paying for B.throwing away C.looking for D.taking away
26.A.gladly B.nervously C.politely D.shyly
27.A.natural B.large C.serious D.free
28.A.use B.size C.shape D.kind
29.A.house B.school C.sofa D.garage
30.A.cleaned B.sold C.rode D.painted
三、阅读单选(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
(A)
It’s reported that 800 million people around the world have experienced back pain. And many of them find that their pain keeps coming back. ________ But scientists believe that doing one simple thing could help: walking.
Scientists invited 700 people to take part in a study. Most were women and all of them had recently experienced back pain. The people were put into two groups. One group took part in a walking program and had six meetings with a doctor. People in this group were asked to walk half an hour five days a week, while those in the other group didn’t do anything. The scientists followed up the two groups for three years.
The scientists’ findings are surprising. People in the walking group had an average (平均) of 208 days before their back pain recurred, while those in the other group felt the pain again after an average of 112 days. What’s more, people in the walking group also made far fewer visits to the doctor.
Why is walking helpful to lower back pain Scientists are not yet certain of the reasons. But they think it’s probably because walking can get the muscles (肌肉) stronger and improve sleep. As for how to walk, they suggest walking on a flat (平整的) surface. People also should listen to their bodies, as walking too far or for too long could make the pain worse.
31.Which of the following can be put in “_______” in Paragraph 1
A.Why does this happen
B.How to stop the back pain
C.Have you ever experienced back pain
D.Back pain is quite common and painful.
32.How long were the people in the walking program asked to walk each day
A.5 minutes. B.30 minutes. C.1 hour. D.2 hours.
33.What does the underlined word “recurred” mean in Paragraph 3
A.Grew. B.Began. C.Returned. D.Remained.
34.How should people walk according to the last paragraph
A.They had better walk on a hill.
B.They should walk at a high speed.
C.They had better walk as far as possible.
D.They should control the time of walking.
35.Which can be the best title for the passage
A.Walking Might Cheer Us Up B.Walking Could Make Us Stronger
C.Walking Might Improve Our Sleep D.Walking Could Lower Back Pain
(B)
A Great Physicist-Yang Chenning
Yang Chenning, born on October 1, 1922, in Hefei, Anhui, China, is a giant in the world of theoretical physics.
From a young age, he was curious and talented in math and physics. After finishing primary and secondary education in China, he went to the US for further study. In 1945, he entered the University of Chicago and got his Ph.D.in physics in 1948.
In 1957, Yang Chenning and Tsung-Dao Lee proposed the “parity non-conservation” theory. It challenged the long-held view that physical laws were the same for left-and right-handed systems. Their groundbreaking discovery won them the Nobel Prize in Physics that year, the first for a Chinese person.
After the Nobel win, Yang Chenning kept researching enthusiastically. He made important contributions to statistical mechanics, condensed matter physics, and particle physics, greatly influencing modern physics.
Besides his scientific work, he actively promotes science education. He gives many lectures and writes popular science books to inspire young people to enter the science field. His life shows hard work, dedication, and a love for knowledge, inspiring young scientists worldwide.
36.When was Yang Chenning born
A.On September 1, 1922. B.On October 1, 1922.
C.On November 1, 1922. D.On December 1, 1922.
37.Where did Yang Chenning receive his Ph.D.degree in physics
A.At Peking University. B.At Tsinghua University.
C.At the University of Chicago. D.At Harvard University.
38.What significant theory did Yang Chenning propose with Tsung-Dao Lee in 1957
A.The theory of relativity. B.The parity non-conservation theory.
C.The quantum mechanics theory. D.The big bang theory.
39.Why were Yang Chenning and Tsung-Dao Lee awarded the Nobel Prize in Physics in 1957
A.Their work in statistical mechanics.
B.Their work in condensed matter physics.
C.Their proposal of the parity non -conservation theory.
D.Their work in particle physics.
40.What has Yang Chenning done to promote science education
A.He has built many science labs.
B.He has given numerous lectures and written popular science books.
C.He has set up science scholarships.
D.He has organized science competitions.
(C)
Small talk like “What do you have there Ice-cream ” or “The weather today is beautiful, isn’t it ” is not meaningful to some people. But in fact, scientists believe that it is more useful than it may appear to be.
A study by the University of Chicago found that people who talked to strangers enjoyed a better ride than those who sat in silence or kept playing with their phones.
In the study, scientists asked people at Chicago train stations to start to talk with other travelers. Most of them refused to do so at first, because they didn’t think they could get a friendly answer. But the result was opposite (相反的). Most strangers were happy to talk with others.
“People are social animals,” Nicholas Epley, one of the scientists said. “It turned out (证明) that they also wanted to know others.”
Besides making you happy, chatting with strangers can also help you feel connected with your environment. Some studies found that when people often smiled at, made eye contact (交流) with and talked with other people at public places, there was a better chance that they would have a sense of belonging (归属感) instead of feeling lonely.
And if you are used to talking with strangers, you can try to talk with people about something different. A study showed that having a deep and meaningful talk gave you more happiness than small talks.
41.What can we know from the result of the study by the University of Chicago
A.All people are polite to strangers.
B.Talking with others is good for people.
C.People like to show their good side to strangers.
D.All people don’t like to talk with strangers.
42.What does the underlined word “them” refer to in the passage
A.Scientists.
B.People at Chicago train stations.
C.Students at the University of Chicago.
D.People on the train.
43.Which paragraph talks about the advantages (优点) of small talks
A.Paragraph 2. B.Paragraph 3. C.Paragraph 4. D.Paragraph 5.
44.How can people get more happiness from small talks
A.By starting with easy topics.
B.By choosing a pleasant (令人愉悦的) environment before talking.
C.By turning the small talk into a deep and meaningful talk.
D.By talking about the weather.
45.What does the passage mainly tell us
A.Small talks can be very useful.
B.How to start small talks in our daily life.
C.The differences between small talks and deep talks.
D.What to talk about.
第二部分 非选择题(满分:60分)
四、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.It’s not a good idea to laugh at someone (polite), especially when he or she gets something wrong in class.
47.Thank you for your useful (suggest). I think I’ll follow them.
48.It’s not easy to know which path to follow, which (decide) to make, or what to do.
49.Some students are so busy with study that they have no time for their (person) hobbies.
50.After the test, we gathered (admire) his full-mark paper.
51.Can you tell me how (增加) my reading speed.
52.Her description matches the event (精确地), so we believe her.
53.Daming’s parents often go on (生意) and they have little time to look after Daming.
54.He has lived (在国外) for many years, but he can’t speak English well.
55. (为了保护) students’ eyesight, the Chinese government has taken action in recent years.
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
56.王冠制作师对此感到羞愧,但国王很生气并将他关进了监狱。
The crown maker , but the king was very angry and sent him to prison.
57.临走前,她向导演致谢。多么有礼貌的女孩啊!
She thanked the director before leaving. girl she is!
58.他的父母期待他参加学校的演讲比赛。
Jason take part in the speaking competition in this school by his parents.
59.尽管有将近500人在看书,但整个图书馆寂静无声。
The whole library even though there were nearly 500 people reading in it.
60.阿基米德在家洗澡的时候毫不费力地想出了解决国王问题的办法。
Archimedes had a clever idea the king’s problem when he took a bath at home.
六、短文语法填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,在各题空白处填入1个恰当的单词或括号内单词的正确形式。
Zhang Dongdong went to work in Qinglong, Guizhou Province in August, 2019. On the day he arrived there, he visited a community (社区) called Sanbao Street. He 61 (discover) that most of the kids there were left-behind kids. They lived 62 their grandparents and seldom had books at home.
The next day, Zhang visited the primary school there. The school library looked like a warehouse (仓库) and had no space for reading. To deal with this problem, Zhang started 63 activity among his friends to give away books to those 64 (child). And with the help of some community workers, he turned some offices into a library.
For Zhang, the 65 (difficult) part was not to set up a library. The government helped to solve the problem in a short time. However, 66 (encourage) the kids to read in the library was really difficult. Then they invented a special system (系统). It records how much time each reader spends in the library. Each hour equates to (相当于) one point, 67 each point equates to 1 yuan. Next door to the library is a shop that “sells” things. Kids can “buy” anything they need with 68 (they) reading points.
Zhang is happy 69 (see) that 10 to 20 kids come to the library to read every day. “I hope this library will provide good company (陪伴) for the kids when their parents are not around and change their lives 70 (great),” he said.
七、材料作文(本大题共25分)
71.青少年在成长过程中时常都会有一些困惑和烦恼。为了让同学们能够更好地处理这些问题,你校将举行以“Better attitude, better life”为题的英语演讲比赛。请你根据以下的思维导图写一篇短文参赛。
要求:
1.必须包含思维导图要求的所有内容,可在思维导图内容提示的基础上适当拓展信息;
2.词数在100词左右;
3.文中不能出现可能透露考生真实身份的任何信息,否则不予评分。
Better attitude, better life
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C
【解析】句意:汤米从不努力学习,所以我怀疑他是否能通过即将到来的考试。
考查动词辨析。think认为;imagine想象;doubt怀疑;believe相信。根据“Tommy never works hard”可知,汤米从不努力学习,所以怀疑他是否能通过考试,doubt符合。故选C。
2.C
【解析】句意:他们过去喜欢打篮球,不是吗?
考查反意疑问句。根据题干可知,句子为反意疑问句。句子遵循“前肯后否,前否后肯”原则,根据“They used to like…”可知,句子为肯定句,故后面疑问句为否定句,其中“used to”表示过去习惯,反意疑问部分需用“didn’t”。故选C。
3.B
【解析】句意:我们明天去购物,好吗?
考查反意疑问句。根据“Let’s go shopping tomorrow... ”可知,该句为反意疑问句,以Let’s开头的祈使句,后面的附加问句要用shall we;而以Let us或Let me开头的祈使句,其后的问句部分应用will you。故选B。
4.C
【解析】句意:人口变得越来越多,而用于种植水稻的土地和水资源却越来越少。
考查形容词辨析。more更多;less更少;larger更大;fewer更少,后接可数名词。第一空修饰“population(人口)”的增长,表示“更多”需用larger,描述数量规模,不能用more,排除选项A和D。根据“land and water”可知,第二空修饰不可数名词,表示“更少”需用less。故选C。
5.A
【解析】句意:他们清除了街上的积雪,以便人们能安全行走。
考查代词及非谓语动词。it它;it’s它是;its它的;to walk动词不定式;walking现在分词。“make it + adj. + for sb. to do sth.”意为“使做某事对某人来说是……的”,其中it作形式宾语,动词不定式是真正的宾语。所以第一空填it,第二空填to walk。故选A。
6.A
【解析】句意:老师让我们学习这首诗并背诵。
考查介词短语。by heart靠记忆;by hand手工;by ear凭听觉;by mouth口服。根据“learn the poem and recite it”可知是学习并背诵这首诗,即是凭记忆背下来。故选A。
7.D
【解析】句意:——多么糟糕的天气啊!那我们能做什么呢?——我更喜欢独自待在家里看书。这真的很放松。
考查非谓语动词。prefer to do sth. 更喜欢做某事,所以第一个空用to stay;根据语境可知,此处表达的是“喜欢独自在家看书”,read books是动词短语,此处应该用动词不定式to read作目的状语,表示待在家里的目的是为了看书。故选D。
8.C
【解析】句意:工人们被迫每天工作十二个小时。他们现在需要好好休息一下。
考查动词的被动语态。根据“The workers are made...twelve hours a day.”可知,此处是make的被动语态,其结构是be made to do sth.,意为“被迫做某事”,所以空处应用动词不定式to work。故选C。
9.A
【解析】句意:——你更想先去哪里,颐和园还是长城?——对我来说任何一个都可以。由你决定。
考查不定代词辨析。Either两者中任一;Neither两者都不;Both两者都;All全部(三者及以上)。根据答语“It’s up to you”可知,说话人对两个选项都接受,强调“任选其一即可”。故选A。
10.D
【解析】句意:——你能给花园里的花浇浇水吗?——当然可以。它们太可爱了。
考查情景交际。That’s bad太糟糕了;You’re welcome不客气;I’m afraid not恐怕不行;Sure当然可以。根据答句“They are so lovely.”可知,回答者乐意完成这个请求。故选D。
11.B
【解析】句意:中国学生蒋雨融在哈佛大学的演讲听起来如此鼓舞人心,以至于每个人都受到了启发。
考查动词辨析。 looked看起来;sounded听起来;tasted尝起来;smelled闻起来。根据“The Chinese student Jiang Yurong’s speech at Harvard University”可知,演讲主要通过听觉感知,故应选择表示听觉的动词。故选B。
12.B
【解析】句意:——有什么我能帮忙的吗?——不用了,谢谢。我能应付。
考查情景交际。Yes, please是的,请;No, thanks不用了,谢谢;Come on加油;Don’t do that别那样做。根据“I can manage.”可知,此处是委婉拒绝对方的帮助,“No, thanks”符合语境。故选B。
13.C
【解析】句意:——你在解决这个问题时遇到了多少困难?——没有困难。它相当简单。
考查非谓语动词以及代词辨析。Nothing没有什么,不用于回答数量问题;None没有一个,可用于回答“how much”或“how many”提问,表示数量为零。have difficulty (in) doing sth.“做某事有困难”,是固定搭配,第一个空用solving;根据“How much…”可知,此处回答数量,None符合。故选C。
14.C
【解析】句意:模特的工作是在舞台上穿着和展示时尚服装。
考查名词辨析。director导演;host主持人;model模特;designer设计师。根据“someone whose job is to wear and show fashionable clothes on the stage.”可知在舞台上穿着和展示时尚服装的人是模特。故选C。
15.A
【解析】句意:我们的老师要求我们遵守规则,因为这对我们有好处。
考查动词辨析。requested要求;chose选择;waited等待;allowed允许。根据“our teacher…us to follow the rules, because it is good for us”可知,老师出于对学生好的目的,应是要求学生遵守规则,requested符合语境,强调老师对学生的合理要求。故选A。
16.A 17.A 18.B 19.C 20.B 21.D 22.B 23.C 24.A 25.B 26.A 27.D 28.A 29.C 30.C
【导语】本文讲述肯塔基玩具店主Mick Polly(蓝人)五年修数百辆自行车赠贫困儿童的故事,从一次邻居求助开始,强调互助、学习理财和上学的重要性。
16.句意:他以蓝人闻名。
as作为;for为了;about关于;with和。“be known as”固定短语,表示“被称为”。故选A。
17.句意:2022年一天,一个13岁男孩带着一辆坏自行车经过Mick家。
broken坏的;heavy重的;new新的;cheap便宜的。根据“and he asked...I could fix it”可知,男孩自行车坏了。故选A。
18.句意:“当时我正在车库里干活,他问我是否能修一下,”现年53岁的米克说道。
that那;if是否;when何时;what什么。根据“and he asked...I could fix it”可知,询问可能性,表示“是否能修”,用if。故选B。
19.句意:米克在网站上发了个帖子,询问他的朋友们是否有他需要的零件。
answered回答;received收到;posted发送;noticed注意到。根据“a post on a website”和“asking his friends whether...had the needed part.”可知,是发送帖子。故选C。
20.句意:米克在网站上发了个帖子,询问他的朋友们是否有他需要的零件。
he他;they他们;you你;it它。根据“asking his friends whether...had the needed part.”可知此处指朋友们,用人称代词they指代,故选B。
21.句意:一个朋友看到帖子并赠送两辆旧自行车。
house房子;wheel轮子;bike自行车;post帖子。根据上文“sent a post on a website”可知此处指帖子。故选D。
22.句意:很快,他为男孩弟弟修了一辆,又为姐姐修了一辆。
but但是;and和;so所以;or或者。根据“Soon after, Mick repaired a bike for the boy’s brother...fixed one for the boy’s sister”可知前后是并列动作,用and,故选B。
23.句意:消息传开了,在那一年里,他为当地那些父母买不起新自行车的孩子们修好了很多辆。
appeared出现;passed传递;spread传播;came来。根据“he had fixed up lots of bikes for local kids ”可知由于消息的传开,人们慕名而来才使他修了很多自行车,故选C。
24.句意:消息传开了,在那一年里,他为当地那些父母买不起新自行车的孩子们修好了很多辆。
able能够;hard努力的;afraid害怕的;brave勇敢的。固定搭配:be able to afford意思是“能够负担得起”。故选A。
25.句意:“人们昼夜都在扔自行车,”Mick说。
paying for付费;throwing away扔掉;looking for寻找;taking away拿走。根据“Mick puts the bikes and bike parts in his garage.”可知,他收集零件修车,说明人们扔车给他,让他能够找到匹配的零件。故选B。
26.句意:“我乐意拆下好的轮胎、手把或座椅并使用它们,”他说。
gladly乐意地;nervously紧张地;politely礼貌地;shyly害羞地。根据“the Blue Man has repaired hundreds of bikes and given away nearly 700 newly repaired ones.”可知,Mick Polly捐赠这些自行车,说明他是乐意做这件事的。故选A。
27.句意:尽管自行车对孩子们免费,他们必须同意两件事:他们必须学会好好利用钱,并必须尽最大努力在学校学习。
natural自然的;large大的;serious严肃的;free免费的。根据“given away nearly 700 newly repaired ones”可知,自行车免费赠送。故选D。
28.句意:尽管自行车对孩子们免费,他们必须同意两件事:他们必须学会好好利用金钱,并必须尽最大努力在学校学习。
use使用;size大小;shape形状;kind种类。put...to good use意为“好好利用”,固定短语。符合语境。故选A。
29.句意:Mick还希望自行车能让孩子们离开沙发。
house房子;school学校;sofa沙发;garage车库。根据“get some exercise on the bikes”可知,鼓励离开沙发去做运动。故选C。
30.句意:“在我长大时,我们都骑自行车,”他说。
cleaned清洁;sold卖;rode骑;painted画。根据“Hopefully these kids can get some exercise on the bikes”可知,指骑车运动。故选C。
31.B 32.B 33.C 34.D 35.D
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了全球有大量人遭受背痛困扰,且背痛易反复发作。科学家通过一项研究发现,走路这一简单行为有助于降低背痛发作频率,并探讨了走路对背痛有益的可能原因以及走路时的注意事项。
31.推理判断题。根据第一段“And many of them find that their pain keeps coming back.”以及“But scientists believe that doing one simple thing could help: walking.”可知,前文提到很多人背痛反复发作,后文说科学家认为做一件简单的事(散步)有帮助,所以此处应该是询问如何阻止背痛再次发作。B选项“如何阻止背痛?”符合语境,引出后文关于解决办法的内容。故选B。
32.细节理解题。根据第二段“People in this group were asked to walk half an hour five days a week”可知,参加步行项目的人被要求每周五天,每天步行半小时。故选B。
33.词句猜测题。根据第三段“People in the walking group had an average (平均) of 208 days before their back pain recurred, while those in the other group felt the pain again after an average of 112 days.”可知,步行组的人平均在208天后背痛再次发作,而另一组的人平均在112天后就再次感到疼痛,所以“recurred”意为“再次发作”,与“Returned”意思相近。故选C。
34.细节理解题。根据最后一段“As for how to walk, they suggest walking on a flat (平整的) surface. People also should listen to their bodies, as walking too far or for too long could make the pain worse.”可知,人们应该控制步行的时间,以免走得太远或太久使疼痛加剧。故选D。
35.最佳标题题。根据全文内容,特别是第一段“But scientists believe that doing one simple thing could help: walking.”以及后文对走路有助于降低背痛发作频率的研究和解释,可知文章主要讲述了走路可能有助于降低背痛,D选项“走路可能降低背痛”符合文章主旨,是最佳标题。故选D。
36.B 37.C 38.B 39.C 40.B
【导语】本文是一篇记叙文,介绍了著名物理学家杨振宁的生平经历,包括他的出生时间、求学经历、科研成就以及在科学教育方面的贡献。他凭借“宇称不守恒”理论获得诺贝尔物理学奖,并持续为现代物理学做出重要贡献,同时积极推动科学教育,激励全球年轻科学家。
36.细节理解题。根据文章第一段“Yang Chenning, born on October 1, 1922, in Hefei, Anhui, China...”可知,杨振宁出生于1922年10月1日。故选B。
37.细节理解题。根据文章第二段“In 1945, he entered the University of Chicago and got his Ph.D. in physics in 1948.”可知,杨振宁在芝加哥大学获得物理学博士学位。故选C。
38.细节理解题。根据文章第三段“In 1957, Yang Chenning and Tsung-Dao Lee proposed the ‘parity non-conservation’ theory.”可知,1957年,杨振宁和李政道提出了“宇称不守恒”理论。故选B。
39.细节理解题。根据文章第三段“Their groundbreaking discovery won them the Nobel Prize in Physics that year...”可知,杨振宁和李政道因提出“宇称不守恒”理论而获得1957年诺贝尔物理学奖。故选C。
40.细节理解题。根据文章最后一段“He gives many lectures and writes popular science books to inspire young people to enter the science field.”可知,杨振宁通过举办讲座和撰写科普书籍来推动科学教育。故选B。
41.B 42.B 43.D 44.C 45.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了闲聊对人们的好处,包括提升乘车体验、增加幸福感、减少孤独感并增强归属感等,同时提到深入有意义的对话能带来更多快乐。
41.推理判断题。根据文章第二段“A study by the University of Chicago found that people who talked to strangers enjoyed a better ride than those who sat in silence or kept playing with their phones.”可知,芝加哥大学的研究发现,与陌生人交谈的人比那些沉默或一直玩手机的人乘车体验更好。由此可推断出,与他人交谈对人们有好处。故选B。
42.词句猜测题。根据文章第三段“In the study, scientists asked people at Chicago train stations to start to talk with other travelers. Most of them refused to do so at first...”可知,科学家让芝加哥火车站的人与其他旅客交谈,开始大多数人都拒绝这样做。这里的“them”指代的是前文提到的“people at Chicago train stations”。故选B。
43.细节理解题。根据文章第五段“Besides making you happy, chatting with strangers can also help you feel connected with your environment...there was a better chance that they would have a sense of belonging (归属感) instead of feeling lonely.”可知,这段主要讲述了闲聊的优点,如让人快乐、增强与环境的联系、减少孤独感并增加归属感。故选D。
44.细节理解题。根据文章最后一段“A study showed that having a deep and meaningful talk gave you more happiness than small talks.”可知,一项研究表明,进行深入有意义的对话比闲聊能带来更多快乐。因此,人们可以通过将闲聊转化为深入有意义的对话来获得更多快乐。故选C。
45.主旨大意题。根据文章第一段“But in fact, scientists believe that it is more useful than it may appear to be.”以及后文对闲聊好处的阐述,可知本文主要讲述了闲聊的实用性。B项“如何在日常生活中开始闲聊”、C项“闲聊与深入对话的区别”、D项“谈论什么”均不是文章的主要内容。故选A。
46.impolitely
【解析】句意:嘲笑别人是不礼貌的,尤其是当他在课堂上答错题时。根据“It’s not a good idea to laugh at someone...especially when he or she gets something wrong in class.”以及英文提示可知,此处需要一个副词来修饰动词短语“laugh at”,这里表达的是“不礼貌地”,所以应使用“polite”的反义词“impolite”的副词形式“impolitely”。故填impolitely。
47.suggestions
【解析】句意:感谢你提出的有用的建议。我认为我会采纳它们。根据“useful”和“I’ll follow them”可知,此处需要用名词形式。suggest的名词形式为suggestion。由于“them”指代复数,因此名词用复数形式。故填suggestions。
48.decision
【解析】句意:要知道该走哪条路、做出什么决定或做什么并不容易。根据“which path to follow”“or what to do”以及汉语提示可知,此处需要一个名词与“which path”,“what”并列,decide是动词,其名词形式是decision“决定”,“which decision to make”表示“做出什么决定”。故填decision。
49.personal
【解析】句意:有些学生忙于学习,没有时间从事个人爱好。修饰名词hobbies用形容词形式personal“个人的”。故填personal。
50.to admire
【解析】句意:考试结束后,我们聚集在一起欣赏他满分的试卷。根据“we gathered ... his full-mark paper.”可知,聚在一起的目的是为了欣赏他的满分试卷,用不定式作目的状语。故填to admire。
51.to increase
【解析】句意:你能告诉我如何提高我的阅读速度吗?根据“how...my reading speed”可知,此处应用“疑问词+动词不定式”结构,increase“增加”,动词,因此此处应用to increase。故填to increase。
52.exactly
【解析】句意:她的描述与事件精确相符,所以我们相信她。“精确地”用副词exactly,修饰动词“matches”。故填exactly。
53.business
【解析】句意:大明的父母经常出差,他们很少有时间照顾大明。business“生意”,名词。故填business。
54.abroad
【解析】句意:他在国外住了很多年,但是他英语说得不好。“在国外”的英文表达是abroad,副词。故填abroad。
55.To protect/In order to protect
【解析】句意:为了保护学生的视力,中国政府近年来采取了行动。protect“保护”,此处表示目的,可用不定式结构,作目的状语,也可用“in order to do”结构,表示目的。故填To protect/In order to protect。
56.felt ashamed of this
【解析】由汉语和英语翻译可知,本空需要表达“对……感到羞愧”这一语义,可译为“feel ashamed of”,根据后文“was”可知,此句为一般过去时。故填felt;ashamed;of;this。
57.What/How a/polite polite/a
【解析】英汉对照可知,需要补充感叹句部分。感叹句中心词是可数名词单数girl,可使用感叹句结构“What+a/an+形容词+可数名词单数+主语+谓语!”,也可使用感叹句“How+形容词+a/an+可数名词单数+主语+谓语!”,polite形容词“有礼貌的”,是辅音音素开头,前面用不定冠词a。故填What/How;a/polite;polite/a。
58.was expected to
【解析】根据中英文对照可知,此处主语为Jason,原句中“期待”的逻辑主语是“父母”,因此用被动语态体现“Jason被父母期待”,故缺“被期待做某事”,用“be expected to do sth.”,时态为一般过去时,表示过去发生的动作,且主语为三单形式,be动词用was。故填was;expected;to。
59.was silent
【解析】be silent表示“安静的,无声的”;根据“even though there were nearly 500 people reading in it.”可知原句是一般过去时,主语是单数,be动词用was。故填was;silent。
60.to solve without difficulty
【解析】solve“解决”,此处是不定式作后置定语,修饰idea;without difficulty“毫不费力地”,介词短语。故填to;solve;without;difficulty。
61.discovered 62.with 63.an 64.children 65.most difficult 66.encouraging 67.and 68.their 69.to see 70.greatly
【导语】本文主要讲述了张冬冬在贵州青龙县为留守儿童建立图书馆,并通过积分系统鼓励孩子们阅读的故事。
61.句意:他发现那里的大多数孩子都是留守儿童。根据“On the day he arrived there”可知,描述的是过去发生的事情,因此用一般过去时,“discover”的过去式是“discovered”。故填discovered。
62.句意:他们和祖父母住在一起,家里很少有书。根据“lived...their grandparents”可知,此处表示和祖父母一起生活,因此用介词“with”表示“和……一起”。故填with。
63.句意:为了解决这个问题,张在朋友中发起了一项活动,给那些孩子送书。根据“activity”可知,此处表示泛指一项活动,且“activity”以元音音素开头,因此用不定冠词“an”修饰。故填an。
64.句意:为了解决这个问题,张在朋友中发起了一项活动,给那些孩子送书。根据“those”可知,此处表示那些孩子,因此用复数形式“children”。故填children。
65.句意:对张来说,最困难的不是建立图书馆。根据“part”可知,此处表示最困难的部分,因此用形容词最高级“most difficult”修饰。故填most difficult。
66.句意:然而,鼓励孩子们在图书馆读书真的很难。根据“...the kids to read in the library”可知,此处是动名词短语作主语,表示鼓励孩子们在图书馆读书这件事,因此用“encourage”的动名词形式“encouraging”,句首首字母大写。故填encouraging。
67.句意:每小时相当于一分,每分相当于一元。根据“Each hour equates to (相当于) one point...each point equates to 1 yuan.”可知,前后两个句子是并列关系,因此用连词“and”连接。故填and。
68.句意:孩子们可以用他们的阅读积分“购买”他们需要的任何东西。根据“reading points”可知,此处表示他们的阅读积分,因此用形容词性物主代词“their”修饰。故填their。
69.句意:张很高兴看到每天有10到20个孩子来图书馆看书。根据“Zhang is happy...that 10 to 20 kids come to the library to read every day.”可知,此处是“be happy to do sth.”结构,表示“高兴做某事”,因此用动词不定式“to see”。故填to see。
70.句意:我希望这个图书馆能在父母不在身边的时候给孩子们提供良好的陪伴,并极大地改变他们的生活。根据“change their lives”可知,此处表示极大地改变他们的生活,因此用副词“greatly”修饰动词“change”。故填greatly。
71.例文
Nowadays, teenagers usually have problems in their life. Some are worried about the exams and some have trouble in communicating with their parents.
I also have problems in my life. I didn’t use to get along well with my parents. I thought they didn’t understand me. Then I ask my teacher for help because she was once young like me. She suggested that I should talk to my parents more. Then the relationship between my parents and me has improved.
I think it’s common for teenagers to have problems in life. As long as we are optimistic and try our best to solve them, we can live a better life.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;
②时态:以“一般现在时”为主,叙述过往经历时使用“一般过去时”;
③提示:分享青少年常见生活问题,结合自身与父母沟通的案例,传递积极解决问题的态度。
[写作步骤]
第一步,开头总述青少年生活中存在的普遍问题,如考试焦虑、亲子沟通困难等。
第二步,中间以自身为例,详细讲述与父母曾存在的沟通问题、向老师求助及老师的建议,最后说明问题解决后的积极变化。
第三步,结尾总结青少年遇问题很常见,强调保持乐观、积极解决的重要性,升华主题。
[亮点词汇]
①communicate沟通;交流
②optimistic乐观的
③improve改善;提高
[高分句型]
①Then I ask my teacher for help because she was once young like me.(原因状语从句)
②I think it’s common for teenagers to have problems in life.(宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录