/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级上册英语期中综合素养培优卷仁爱科普版
注意事项
1. 全卷满分120分。考试时间120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在指定区域,答在非答题区无效。
2. 请认真核对监考教师在所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符,再将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在本试卷上。
3. 答选择题必须用2B铅笔将对应的答案标号涂黑。如需改动请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定位置,在其他位置答题一律无效 。
第一部分 选择题(满分:60分)
一、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
1.Teachers always ________ their students to help with housework in their free time.
A.encourage B.lift C.admire D.treat
2.—What’s up, Lily
—The school art competition is coming, but I ________ an idea for my painting yet.
A.won’t get B.don’t get C.haven’t got D.am not getting
3.You don’t need to describe her. I ________ her several times.
A.had met B.have met C.met D.meet
4.—Not only her mother but also her father ________ in that hospital in the past 15 years.
—It’s said that she also wants to be a doctor when she grows up.
A.work B.works C.is working D.has worked
5.To protect the environment, supermarkets don’t ________ free plastic bags to shoppers.
A.offer B.show C.provides D.carries
6.—Mum, a lady is calling you outside.
—It must be Mrs. Black. I ________ to go shopping with her.
A.promise B.had promised C.will promise D.have promised
7.So far, AI technology ________ a great difference in many fields, such as medicine and education.
A.made B.will make C.has made D.is making
8.Mrs Rainbow ________ color therapy since she left college.
A.practised B.was practised C.has practised D.will practise
9.—How much difficulty did you have ________ the problem
—________. It’s quite easy.
A.to solve; Nothing B.to solve; None C.solving; None D.solving; Nothing
10.I was still feeling hungry ________ I had eaten some sandwiches.
A.so B.though C.since D.until
11.I had ________ worked out the problem when a loud noise broke my train of thought.
A.exactly B.hardly C.nearly D.silently
12.—Did you go to the concert last night
—No. _________ I like music very much, I was too busy to go.
A.Because B.If C.Although D.So
13.—________ interesting lantern guessing game!
—Yes. I was so excited that I tried it again and again.
A.What B.How C.What an D.How an
14.—Bill, I planned to give you a card on Saturday, but I ________ forgot.
—That’s OK. I won’t use it until next weekend.
A.completely B.recently C.clearly D.quietly
15.You’ll fall behind if you ________ jumping.
A.give up B.give to C.give out D.give in
二、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
阅读下列短文,从文后各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
Countries around the world have reached a new climate agreement. For the first time, the 16 clearly calls on countries to move away from using fossil fuels (石化燃料) to create energy. 17 many people say the agreement doesn’t go far enough to protect the planet (行星) from global warming.
The agreement was 18 at COP28 the United Nations climate meeting in Dubai. United Ara Emirates. Representatives (代表) 19 nearly 200 countries took part in the meeting. The 20 was to reach agreements that will help slow global warming.
One of the big questions about COP28 was whether countries would agree to stop producing fossil fuels (called a “phase-out”), or would simply agree to produce less (called a “phase-down”)
Over 100 countries, 21 the United States and the European Union, were pushing for a phase-out. But countries like Saudi Arabia and India 22 this idea. These countries either depend heavily on fossil fuels, or on the money they 23 by selling them.
Because of this disagreement, the final deal doesn’t mention a phase-out or a phase-down. 24 , it calls for “transitioning (转型) away from fossil fuels”. That’s a huge 25 to many people who had hoped for a stronger position. But it’s also the first time a COP meeting has 26 moving away from fossil fuels.
The agreement calls for a huge 27 in clean energy. Around 130 countries have 28 to produce three times as much renewable energy by 2030.
Representatives from small island countries are especially 29 that the COP28 agreement did not call for a phase-out of fossil fuels. These countries say the agreement 30 to solve the climate crisis quickly enough. They believe this puts their nations at risk (危险) from rising sea levels.
16.A.agreement B.plan C.idea D.custom
17.A.If B.But C.And D.Although
18.A.reached B.carried C.cut D.listed
19.A.for B.with C.from D.at
20.A.goal B.result C.dream D.course
21.A.including B.except C.for D.with
22.A.depended on B.fought against C.hoped for D.looked up
23.A.buy B.make C.find D.discover
24.A.Instead B.Suddenly C.Luckily D.Happily
25.A.kindness B.disappointment C.development D.chance
26.A.enjoyed B.minded C.mentioned D.escaped
27.A.increase B.encouragement C.fall D.price
28.A.promised B.refused C.asked D.answered
29.A.excited B.surprised C.interested D.angry
30.A.succeeds B.fails C.suggests D.allows
三、阅读单选(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
(A)
Nowadays, water pollution has been a hot topic. However, people don’t know that fast fashion is destroying our water. You must be wondering how fast fashion is destroying our water. Fast fashion always makes clothes quickly in order to get new styles into stores and online as soon as possible. It always chooses poor countries with bad environmental laws (法律).
In the world, fast fashion is developing fast because of the huge market. People just keep on buying new clothes and throwing them away, or sending them to charity (慈善) shops after very little use.
The Citarum River in Indonesia is the water resource (资源) for millions of people. Lots of people use it for everything, including drinking water, as it is the only water they can get. However, studies have found some harmful chemicals like lead (铅) in the water. This greatly affects the people living beside the river.
As well as this, people used the water in the Aral Sea to grow cotton for a long time. Now the Aral Sea has almost disappeared. It takes 2,700 liters of water to grow enough cotton to make one T-shirt. People there are getting sick. We are polluting their water just because we want to get more clothes.
This is not right. I wrote this text in order to let more people know it. Join me in getting more information about how fast fashion causes water pollution and bringing it to more people’s attention.
31.What is the writer’s main point about fast fashion
A.Its bad effect on water. B.Its popularity among people.
C.Its advantages in the market. D.Its development in the world.
32.What is the importance of the Citarum River to Indonesia
A.It provides water for local people. B.It provides water for growing cotton.
C.Local people use it to make money. D.It can help people get health care.
33.How is the Aral Sea now
A.The Aral Sea is becoming clean. B.The Aral Sea holds more water.
C.People hardly see the Aral Sea. D.People protect the Aral Sea well.
34.How may people living beside the Citarum River and the Aral Sea feel now
A.Pleased. B.Confident. C.Proud. D.Worried.
35.Why did the writer write this text
A.To let people know fast fashion has polluted water. B.To order people to stop following fast fashion.
C.To help fast fashion become more popular. D.To invite people to travel in Indonesia.
(B)
The population aging (老龄化) has become a serious problem in many countries in the world. How to take good care of the elderly becomes a big problem. The care homes in London come up with an amazing way to stop old people feeling lonely—giving them hens to look after.
The project is started by a local charity (慈善机构) to reduce loneliness and improve happiness among the elderly. It’s also used to help patients with dementia, a serious illness of the mind. Workers in care homes have reported a reduction in the use of medicine where hens are in use.
Among those taking part in the project is 80-year-old Ruth Xavier. She said, “I used to keep hens when I was young and had to prepare their breakfast each morning before I went to school. I’m enjoying the creative (创造性的) activity, and it feels great to have done something useful.”
Wendy Wilson, a care manager at 60 Penfold Street, was one of the first to take up the project. She said, “People really welcome the idea of the project. We are looking forward to the advantages and fun the project can bring to people here.”
Lynn Lewis, the director of Notting Hill Pathways, said, “We are happy to take part in the project. It will really help bring our people together through a common interest and creative activities.”
There are now 700 old people looking after hens in 20 care homes in the northeast. And now the charity is working hard to raise money for the project across the country.
36.What does the underlined word “them” refer to
A.Care homes. B.Old people. C.Patients. D.Workers.
37.The purpose of the project is to help the elderly ________.
A.improve their health B.reduce the use of medicine.
C.fight against a mind illness D.reduce loneliness and improve happiness
38.What can we know about the three people in the text
A.They all used to keep hens at a young age. B.They are in the same community.
C.They all like the project. D.They are all in their eighties
39.What might the text talk about next
A.How the charity raises money. B.What other people think of the project.
C.How old people look after hens. D.How the charity builds care homes around the country.
40.In which section of a newspaper can we probably read the text
A.Population B.Fashion. C.Animals. D.Science.
(C)
A librarian in Indonesia’s Java island is lending books to children in exchange for trash to clean up the environment and get the kids to read more.
Each weekday, Raden Roro Hendarti rides her three-wheeler with books stacked up at the back for children in Muntang village to exchange for plastic cups, bags and other waste that she carries back.
She told Reuters she was helping promote reading in the kids and make them aware of the environment. As soon as she shows up, little children, many accompanied by their mothers, surround her “Trash Library” and shout for the books. They are all carrying trash bags and Raden’s three-wheeler quickly fills up with them as the books fly out. She’s happy the kids are going to spend less time on online games as a result.
“Let us build a culture of literacy from young age to lessen the harm of the online world,” Raden said. “We should also take care of our waste in order to fight climate change and to save the earth from trash,” Raden said. She collects about 100 kg of waste each week, which is then sorted out by her colleagues and sent for recycling or sold. She has a stock of 6,000 books to lend and wants to take the mobile service to neighboring areas as well.
Kevin Alamsyah, an 11-year-old book lover, searches for waste lying in the village. “When there is too much trash, our environment will become dirty and it’s not healthy. That’s why I look for trash to borrow a book.” he says.
Jiah Palupi, the head of the main public library in the area, said Raden’s work strengthened their efforts in a novel way, which is different from what was known before, to battle online gaming addiction among the youth and promote reading.
The literacy rate for above-15-year-olds in Indonesia is around 96 percent, but a September report by the World Bank warned that the COVID-19 will leave more than 80% of 15-year-olds below the minimum reading proficiency (阅读水平) level identified by the Organization for Economic Cooperation and Development.
41.What can we know about the “trash library”
A.It is much welcomed by kids and their parents.
B.It mainly lends books about environment to kids.
C.Kids can buy books from it by donating collected trash.
D.It is a special library built with plastics and other waste.
42.What does the underlined word “novel” in Paragraph 6 probably mean
A.dramatic B.extreme C.creative D.convenient
43.What can we infer from the passage
A.Indonesia’s environmental situation is worrying.
B.People in Indonesia have a very low literacy rate.
C.The trash library has been introduced to many other cities.
D.COVID-19 has a negative effect on teenagers’ reading.
44.Which statement is TRUE according to the passage
A.Raden is the head of the main public library in Indonesia.
B.Raden sorts out trash and sends it to recycle.
C.Raden was spoken highly of by Jiah Palupi.
D.Raden promotes the literacy rate to 96 percent.
45.What is the best title of this passage
A.Trash for Books B.A Great Librarian
C.Reading for Literacy D.More Reading, Less Online Games
第二部分 非选择题(满分:60分)
四、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.Many road accidents can (avoid) if we all follow traffic rules.
47.The interior design can (creative) a comfortable feeling for the driver.
48.Don’t eat too much junk food. It’s (harm) to your health.
49.Eating too much sugar (increase) the risk of heart disease.
50.With just a pair of scissors, the (art) makes the paper animals come alive.
51.Study hard and make as much (进步) as possible, will you
52.The scientist has made great (贡献) to the development of technology.
53.Chinese culture has greatly (影响) the countries in East Asia.
54.The flight will fly (直接地) to Paris without any stops.
55.I like him (虽然) he makes me angry sometimes.
五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
56.这台新电脑不工作了,我不知道能不能把钱要回来。
The new computer . I wonder .
57.他们不知道自己是否能成功,但都尽了最大的努力。
They didn’t know or not, but they all tried their best.
58.看!刘丽正在为我们学校的英语节创作海报。
Look! Liu Li is a poster for our school’s English Festival.
59.时光飞逝,多亏了老师们和同学们的帮助,我发生了很大的改变。
Time flies, the help of teachers and classmates, I have changed greatly.
60.使他父母吃惊的是,他最近在学习上取得了很大的进步。
To his parents’ surprise, he has great in his study recently.
六、短文语法填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,根据语境或所给单词的提示填空,使短文意思完整、行文连贯。(每空最多两词)
Mount Emei is well-known for its plants and animals. Every year, 61 (visit) from all over the world come to visit it. It 62 (become) one of the most popular sights in Sichuan Province so far. Tourism brings a lot of business, jobs 63 money. People can see many birds 64 (sing) in the trees, and some animals like monkeys climbing up and down.
Last Saturday, my friends and I went there by bus 65 (direct). Everyone was excited. After about 66 one-hour ride, we arrived there. To our surprise, some people paid little attention to 67 (protect) the environment. On the way to the top, plastic bags and bottles were thrown everywhere. We had to pick up the rubbish. We were tired, 68 we felt so proud of what we had done. I think we should protect Mount Emei from being polluted, 69 the pollution will keep people away. Let’s take action to make Mount Emei more beautiful and cleaner from now 70 .
七、材料作文(本大题共25分)
71.两年前一家工厂向河里排放污水,导致环境污染严重,但经过政府的努力,环境有了很大的改善。请根据表格信息,以李华的身份给《仁爱英语》报社的编辑写一封信。词数80左右。
注意事项:1.必须包含所有提示信息,可适当发挥,开头已给出,不计入总词数;
2.意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范;
3.请勿在文中使用真实的姓名、校名和地名。
Dear editor,
My name is Li Hua.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A
【解析】句意:老师总是鼓励学生在空闲时间帮忙做家务。
考查动词辨析。encourage鼓励;lift举起;admire欣赏;treat对待。根据“their students to help with housework in their free time.”可知应该是鼓励学生帮助做家务。故选A。
2.C
【解析】句意:——莉莉,怎么了?——学校的美术比赛就要来了,但我还没有想出我画画的灵感。
考查动词时态辨析。won’t get为一般将来时;don’t get为一般现在时;haven’t got为现在完成时;am not getting为现在进行时。根据“...an idea for my painting yet”可知,这里表示“到现在还没想到主意”,强调对现在的影响,应使用现在完成时。故选C。
3.B
【解析】句意:你不需要描述她。我已经见过她好几次了。
考查时态。根据语境可知,此处表示“我已经见过她好几次了”,强调对现在造成的影响或结果,即现在不需要再描述她了,所以应该用现在完成时。故选B。
4.D
【解析】句意:—— 在过去的 15 年里,不仅她的母亲,而且她的父亲也在那家医院工作。—— 据说她长大后也想成为一名医生。
考查动词时态和主谓一致。“in the past 15 years”是现在完成时的标志,且“not only...but also...”连接主语时,谓语动词遵循“就近原则”,her father是第三人称单数,所以用has worked。故选D。
5.A
【解析】句意:为了保护环境,超市不向购物者提供免费塑料袋。
考查动词辨析。offer提供;show展示;provides提供;carries携带。根据“To protect the environment, supermarkets don’t…free plastic bags to shoppers.”可知,句中“don’t”是助动词否定形式,后接动词原形,“offer sth. to sb.”是固定搭配,意为“向某人提供某物”,符合“超市向购物者提供塑料袋”的语境,故选A。
6.D
【解析】句意:——妈妈,外面有个女士在找你。——一定是布莱克太太。我答应要陪她去购物。
考查现在完成时。promise一般现在时;had promised过去完成时;will promise一般将来时;have promised现在完成时。结合语境,妈妈答应和布莱克太太去购物的动作发生在过去,对现在造成的影响是要陪她去购物,所以应用现在完成时,其结构为have/has+动词过去分词,主语为第一人称单数,助动词用have。故选D。
7.C
【解析】句意:到目前为止,人工智能技术已经在许多领域,如医学和教育,产生了巨大的影响。
考查动词时态。根据时间状语“So far” 可知,句子表示从过去某一时间到现在一直持续的情况或已经取得的结果,应用现在完成时。 现在完成时的结构为“have/has+过去分词”,主语是AI technology,助动词用has,动词make的过去分词是made。故选C。
8.C
【解析】句意:Rainbow夫人自从大学毕业以来就一直在从事色彩疗法。
考查现在完成时。根据“since she left college”可知,此处时态为现在完成时,其谓语结构为“have/ has+done”,主语Mrs Rainbow为第三人称单数,助动词应该用has,故选C。
9.C
【解析】句意:——你在解决这个问题时遇到了多少困难?——没有困难。它相当简单。
考查非谓语动词以及代词辨析。Nothing没有什么,不用于回答数量问题;None没有一个,可用于回答“how much”或“how many”提问,表示数量为零。have difficulty (in) doing sth.“做某事有困难”,是固定搭配,第一个空用solving;根据“How much…”可知,此处回答数量,None符合。故选C。
10.B
【解析】句意:尽管我已经吃了一些三明治,但我还是觉得饿。
考查连词辨析。so因此,表因果;though尽管,表让步;since自从,表时间或原因;until直到,表时间。根据语境可知,此处表示“尽管我已经吃了一些三明治,但我还是觉得饿”,存在让步关系,所以应该用though。故选B。
11.C
【解析】句意:我几乎解决了这个问题,突然一声巨响打断了我的思路。
考查副词辨析。exactly确切地;hardly几乎不;nearly几乎;silently沉默地。根据“when a loud noise broke my train of thought.”可知,问题解决的过程被打断,因此需要填入一个表示“接近完成但未完全成功”的副词。故选C。
12.C
【解析】句意:——你昨晚去听音乐会了吗?——没有。尽管我非常喜欢音乐,但我太忙了没去成。
考查从属连词辨析。Because因为,表原因;If如果,表假设;Although尽管,表让步;So所以,表结果。根据语境可知,“I like music very much”和“I was too busy to go”之间是让步关系,即虽然喜欢音乐,但因忙没去,所以用Although引导让步状语从句,故选C。
13.C
【解析】句意:——多么有趣的猜灯谜游戏啊!——是的。我太兴奋了,所以试了一遍又一遍。
考查感叹句。感叹句构成为:What+a /an+形容词+可数名词单数+主语+谓语!或What+形容词+可数名词复数+主语+谓语!或What+形容词+不可数名词+主语+谓语!或者How+形容词/副词+主语+谓语!根据题干“lantern guessing game”猜灯谜游戏是可数名词,由于interesting是以元音音素开头的单词用an。故选C。
14.A
【解析】句意:——比尔,我本来打算周六给你一张卡片的,结果全忘了。——没关系。直到下周末我才会使用它。
考查副词辨析。completely完全地;recently最近;clearly清晰地;quietly安静地。根据“I planned to give you the card on Saturday, but I...forgot.”可知,此处强调完全忘记了。故选A。
15.A
【解析】句意:如果你放弃跳跃,你会落后的。
考查动词短语。give up放弃;give to给予;give out分发;give in屈服。根据“You’ll fall behind if you…jumping.”可知,如果放弃跳跃,那么将会落后。故选A。
16.A 17.B 18.A 19.C 20.A 21.A 22.B 23.B 24.A 25.B 26.C 27.A 28.A 29.D 30.B
【导语】本文主要讲述了各国达成了一项旨在应对全球变暖的新气候协议。
16.句意:第一次,协议号召各国停止使用石化燃料来创造能源。
agreement协议;plan计划;idea观点;custom习俗。根据“reached a new climate agreement.”可知此处是指协议。故选A。
17.句意:但是许多人说协议保护地球免受全球变暖的影响不够。
if如果;but但是;and并且;although尽管。空处所在的句子与“clearly calls on countries to move away from...”是转折关系,应用but。故选B。
18.句意:协议在迪拜COP28联合国气候会议上达成。
reached到达;carried搬;cut切;listed列举。reached an agreement是“达成协议”,符合句意,故选A。
19.句意:接近200个国家的代表参加了会议。
for为了;with和;from来自;at在。根据“nearly 200 countries took part in the meeting.”可知是来自200多个国家。故选C。
20.句意:目标是达成有助于减缓全球变暖的协议。
goal目标;result结果;dream梦想;course课程。根据“...was to reach agreements”可知此处指目标。故选A。
21.句意:包括美国和欧盟在内的100多个国家在推动停止使用的过程。
including包括;except除了;for为了;with和。根据“the United States and the European Union,”可知是包括美国。故选A。
22.句意:但像沙特阿拉伯和印度这样的国家反对这个想法。
depended on依靠;fought against反对;hoped for希望;looked up向上看。根据“But countries like...”可知此处是转折,表示印度等国家反对这个想法,故选B。
23.句意:这些国家要么严重依赖化石燃料,要么依靠卖它们赚钱。
buy买;make制作;find找到;discover发现。make money“赚钱”。故选B。
24.句意:取而代之的是,它呼吁“减少化石燃料的使用”。
Instead代替,与……相反;Suddenly突然;Luckily幸运地是;Happily高兴地。根据“Because of this disagreement, the final deal doesn’t mention a phase-out or a phase-down.”及“it calls for...”可知是与前面一种看法相反,故选A。
25.句意:对于许多希望采取更强立场的人来说,这是一个巨大的失望。
kindness友善;disappointment失望;development发展;chance机会。根据“who had hoped for a stronger position.”可知这些人会感到失望,故选B。
26.句意:这是第一次在COP会议上提到减少化石燃料的使用。
enjoyed享受;minded介意;mentioned提及;escaped逃走。根据“it’s also the first time a COP meeting has...”可知此处指会议提及该想法,故选C。
27.句意:协议呼吁大幅增加清洁能源。
increase增加;encouragement鼓励;fall降低;price价格。根据“...in clean energy.”并结合常识可知要增加清洁能源的使用,故选A。
28.句意:大约130个国家承诺到2030年生产三倍的可再生能源。
promised承诺;refused拒绝;asked询问;answered回答。根据“to produce three times as much renewable energy by 2030.”可知此处表示承诺生产可再生能源,故选A。
29.句意:小岛国家的代表对COP28协议没有呼吁淘汰化石燃料感到愤怒。
excited激动的;surprised吃惊的;interested感兴趣的;angry生气的。根据“They believe this puts their nations at risk (危险) from rising sea levels.”可知这些国家面临危险故会生气,故选D。
30.句意:这些国家说协议未能足够快地解决气候危机。
succeeds成功;fails失败;suggests建议;allows允许。根据“agreement did not call for a phase-out of fossil fuels”可知是没能足够快地解决气候危机,故选B。
31.A 32.A 33.C 34.D 35.A
【导语】本文揭示了快时尚产业通过污染水资源和过度消耗水资源对环境造成的破坏,呼吁人们关注这一问题。
31.细节理解题。根据“Fast fashion always makes clothes quickly in order to get new styles into stores and online as soon as possible. It always chooses poor countries with bad environmental laws (法律).”可知,快时尚选择环保法律不健全的贫困国家生产服装,对水资源造成破坏。故选A。
32.细节理解题。根据“The Citarum River in Indonesia is the water resource (资源) for millions of people. Lots of people use it for everything, including drinking water, as it is the only water they can get. ”可知,Citarum河为当地居民提供生活用水。故选A。
33.细节理解题。根据“Now the Aral Sea has almost disappeared.”可知,咸海几乎消失不见。故选C。
34.推理判断题。根据“However, studies have found some harmful chemicals like lead (铅) in the water. This greatly affects the people living beside the river.”以及“People there are getting sick.”可知,住在Citarum河和咸海附近的人们因为水污染而受到严重影响,甚至生病,所以他们现在可能会感到担忧。故选D。
35.主旨大意题。根据“I wrote this text in order to let more people know it.”和全文内容可知,作者旨在让人们了解快时尚对水资源的污染。故选A。
36.B 37.D 38.C 39.A 40.A
【导语】本文是一篇说明文,介绍了全球多国面临人口老龄化问题,伦敦养老院联合当地慈善机构推出给老人养母鸡的项目以缓解其孤独、提升幸福感。
36. 词句猜测题。根据“The care homes in London come up with an amazing way to stop old people feeling lonely—giving them hens to look after.”可知,伦敦养老院想出的方法是给老人母鸡照顾,以缓解他们的孤独,所以“them”指代老人。故选B。
37.细节理解题。根据 “The project is started by a local charity (慈善机构) to reduce loneliness and improve happiness among the elderly.” 可知,该项目旨在帮助老年人减少孤独感并提升幸福感。故选 D。
38.细节理解题。根据Ruth Xavier说的“I’m enjoying the creative (创造性的) activity”、Wendy Wilson说的“People really welcome the idea of the project”以及Lynn Lewis说的“We are happy to take part in the project”可知,这三个人都喜欢这个项目。故选C。
39.推理判断题。根据“And now the charity is working hard to raise money for the project across the country.”可知,文章结尾提到慈善机构正努力为全国范围内的该项目筹款,因此接下来可能会讲述慈善机构如何筹款。故选A。
40.推理判断题。根据“The population aging (老龄化) has become a serious problem in many countries in the world. How to take good care of the elderly becomes a big problem. The care homes in London come up with an amazing way...”可知,文章围绕人口老龄化背景下,养老院照顾老人的新方法展开,属于人口相关话题。故选A。
41.A 42.C 43.D 44.C 45.A
【导语】本文是一篇新闻报道,主要讲述了印度尼西亚爪哇岛的一位图书管理员Raden通过用书籍换取孩子们收集的垃圾的方式,既清理了环境,又鼓励了孩子们多读书,同时还帮助应对了青少年网络游戏成瘾的问题。
41.细节理解题。根据“As soon as she shows up, little children, many accompanied by their mothers, surround her ‘Trash Library’ and shout for the books.”可知,当Raden出现时,孩子们和他们的母亲都围绕在她的“垃圾图书馆”周围,并喊着要书,这说明“垃圾图书馆”很受孩子和家长的欢迎。故选A。
42.词句猜测题。根据“Jiah Palupi, the head of the main public library in the area, said Raden’s work strengthened their efforts in a novel way, which is different from what was known before...”可知,Jiah Palupi认为Raden的工作以一种与之前不同的方式加强了他们的努力,由此可推断出“novel”在这里意为“有创意的,新颖的”。故选C。
43.推理判断题。根据“The literacy rate for above-15-year-olds in Indonesia is around 96 percent, but a September report by the World Bank warned that the COVID-19 will leave more than 80% of 15-year-olds below the minimum reading proficiency (阅读水平) level identified by the Organization for Economic Cooperation and Development.”可知,印尼15岁以上人口的识字率约为96%,但世界银行9月的一份报告警告称,新冠疫情将使超过80%的15岁青少年低于经济合作与发展组织确定的最低阅读水平,由此可推断出新冠疫情对青少年的阅读产生了负面影响。故选D。
44.细节理解题。根据“Jiah Palupi, the head of the main public library in the area, said Raden’s work strengthened their efforts in a novel way...”可知,该地区主要公共图书馆的馆长Jiah Palupi表示,Raden的工作以一种新颖的方式加强了他们的努力,这说明Jiah Palupi对Raden给予了高度评价。故选C。
45.最佳标题题。根据“A librarian in Indonesia’s Java island is lending books to children in exchange for trash to clean up the environment and get the kids to read more.”以及全文内容可知,本文主要讲述了印度尼西亚爪哇岛的一位图书管理员通过用书籍换取孩子们收集的垃圾的方式,既清理了环境,又鼓励了孩子们多读书,因此A选项“用垃圾换书”最符合文章主旨。故选A。
46.be avoided
【解析】句意:如果我们都遵守交通规则,许多道路事故是可以避免的。avoid“避免”,road accidents和avoid之间是被动关系,情态动词can后接“be + 过去分词”构成被动语态,所以用be avoided。故填be avoided。
47.create
【解析】句意:内饰设计可以为驾驶员创造舒适的感觉。由“can…”可知,此处应用动词原形,create是其动词形式。故填create。
48.harmful
【解析】句意:不要吃太多垃圾食品。这对你的健康有害。根据“Don’t eat too much junk food. It’s…to your health.”可知,此处表示吃太多垃圾食品对你的健康有害,应用形容词harmful“有害的”,作表语。故填harmful。
49.increases
【解析】句意:摄入过多糖分会增加患心脏病的风险。increase“增加”,句子描述的是客观事实,需用一般现在时;主语“Eating too much sugar”是动名词短语,视为单数,因此谓语动词用第三人称单数形式increases。故填increases。
50.artist
【解析】句意:只用一把剪刀,这位艺术家就让纸做的动物变得栩栩如生。art“艺术”,根据“makes the paper animals come alive”可知,此处指“艺术家”,应用其对应的表示人的名词artist“艺术家”,可数名词,此处特指这位艺术家,用单数形式。故填artist。
51.progress
【解析】句意:努力学习,尽可能取得更大的进步,好吗?根据汉语提示可知,其对应英语单词为progress,意为“进步”,make progress“取得进步”,固定搭配。故填progress。
52.contributions
【解析】句意:这位科学家为科技发展做出了巨大贡献。contribution“贡献”,可数名词,make contributions to...“为……做出贡献”,固定短语。故填contributions。
53.influenced
【解析】句意:中国文化对东亚国家产生了巨大影响。根据汉语提示可知,influence“影响”,动词;结合语境和空前has可知,句子时态为现在完成时,其结构为have/has done,所以空处应用动词的过去分词形式influenced。故填influenced。
54.directly
【解析】句意:这趟航班将直飞巴黎,中途不停靠。根据空前的实义动词“fly”可知,此处需用副词修饰该动词,结合中文提示“直接地”,应填“directly”。故填directly。
55.although/though
【解析】句意:我喜欢他。虽然他有时会让我生气。根据句意及汉语提示可知,此处使用although/though“虽然”,引导让步状语从句。故填although/though。
56.doesn’t work if I can get my money back/whether I can get my money back
【解析】根据中英文对照可知,空处缺“不工作了”和“能不能把钱要回来”的英文。本句时态为一般现在时,work“工作”,主语是单数,变否定句要添加doesn’t,doesn’t work意为“不工作了”,wonder后面是if/whether引导宾语从句要用陈述语序,从句主语为I;can“能”为情态动词,get...back“把……要回来”,my money“我的钱”,故填doesn’t work;if I can get my money back/whether I can get my money back。
57.whether they could succeed
【解析】根据汉语提示可知,know后面跟宾语从句,从句结构是“whether ... or not”,意为“是否”,引导词后跟陈述句语序。they“他们”,作从句的主语;can“能”,主句用过去式,从句也要用过去时态,因此用could;succeed“成功”,动词,与could一起构成谓语,could是情态动词,succeed用动词原形。故填whether;they;could;succeed。
58.creating/making
【解析】“创作海报”用英文表达为“create/make a poster”。根据提示词“Look!”可知句子用现在进行时,因此动词需要用现在分词形式。故填creating/making。
59.thanks to
【解析】对照中英文可知,缺少“多亏了”。“多亏”用介词短语thanks to。故填thanks;to。
60.made progress
【解析】根据中英文对照可知,空处缺少“取得进步”的英文表达,make progress“取得进步”,动词短语;由“recently”可知,句子的时态为现在完成时,其构成为“have/has+过去分词”,make的过去分词为made。故填made;progress。
61.visitors 62.has become 63.and 64.singing 65.directly 66.a 67.protecting 68.but 69.or 70.on
【导语】本文描述了峨眉山因动植物而闻名,每年吸引大量游客,成为四川热门景点。同时,也指出了旅游带来的环境问题,并呼吁大家保护峨眉山的环境。
61.句意:每年,来自世界各地的游客都来参观它。根据“from all over the world come to visit it”可知,此处指来自世界各地的游客,visit的名词形式为visitor,且此处不止一个游客,因此用复数形式“visitors”。故填visitors。
62.句意:到目前为止,它已经成为四川省最受欢迎的景点之一。根据“so far”可知,此处描述的是从过去持续到现在的动作,因此用现在完成时“has/have done”,主语It为第三人称单数,助动词用has。故填has become。
63.句意:旅游业带来了很多商机、工作和金钱。根据“business, jobs...money”可知,此处表示并列关系,用连词“and”连接。故填and。
64.句意:人们可以看到许多鸟在树上唱歌,还有一些像猴子一样的动物在爬上爬下。根据“see many birds...in the trees”可知,此处表示看到鸟正在树上唱歌,用see sb doing sth表示“看到某人正在做某事”,因此用sing的现在分词形式“singing”。故填singing。
65.句意:上周六,我和我的朋友们直接乘公共汽车去了那里。根据“went there by bus”可知,此处表示直接乘公共汽车去那里,用副词“directly”修饰动词“went”。故填directly。
66.句意:大约一个小时的车程后,我们到达了那里。根据“one-hour ride”可知,此处表示一个小时的车程,one以辅音音素开头,因此用不定冠词“a”修饰。故填a。
67.句意:令我们惊讶的是,一些人几乎不注意保护环境。根据“paid little attention to”可知,此处表示不注意做某事,用pay attention to doing sth表示“注意做某事”,因此用protect的动名词形式“protecting”。故填protecting。
68.句意:我们很累,但为我们所做的感到自豪。根据“We were tired...we felt so proud of what we had done.”可知,前后两句之间为转折关系,因此用连词“but”连接。故填but。
69.句意:我认为我们应该保护峨眉山不受污染,否则污染会让人们远离。根据“I think we should protect Mount Emei from being polluted...the pollution will keep people away.”可知,前后两句之间为条件关系,即如果不保护峨眉山,污染就会让人们远离,因此用连词“or”表示“否则”。故填or。
70.句意:让我们从现在开始采取行动,使峨眉山更美丽、更干净。根据“from now...”可知,此处表示从现在开始,用固定短语“from now on”表示“从现在开始”。故填on。
71.例文
Dear editor,
My name is Li Hua. I’m writing to tell you about the environmental changes in my hometown. Two years ago, a factory poured waste water into the river. There were dead fish, few trees and flowers. The noise of machines was loud, so we couldn’t sleep well. The environment was really bad. But now, with the government’s efforts, the river is clean and clear. There are lots of trees and sweet flowers. We can hear the singing of birds. It’s so beautiful and peaceful. I feel very happy and proud. We should protect the environment.
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇书信作文;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③提示:写作要点已给出,不得遗漏,注意字母大小写及标点符号;
[写作步骤]
第一步:开门见山,表达环境的改变;
第二步:详细描写两年前和现在环境的差别;
第三步:书写结尾,表达感受,呼吁人们爱护环境。
[亮点词汇]
①the environmental changes环境变化
②with the government’s efforts在政府的努力下
③protect the environment保护环境
[高分句型]
①There are lots of trees and sweet flowers.(There be句型)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)