Unit 7 Art 单元质量检测 课件(共99张)+学案(含答案)+练习(含解析,含听力原文无音频)

文档属性

名称 Unit 7 Art 单元质量检测 课件(共99张)+学案(含答案)+练习(含解析,含听力原文无音频)
格式 zip
文件大小 556.8KB
资源类型 教案
版本资源 北师大版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-28 15:59:00

文档简介

单元质量检测(一) ART
(满分150分, 时间120分钟)
第一部分 听力 (共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分, 满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Who do the speakers wait for?(  )
A.Nobody.          B.Jason.          C.Tom.
2.What is the woman going to do finally?(  )
A.Call for service. B.Ask John for help. C.Repair the machine.
3.What is the man doing?(  )
A.Buying fruit. B.Packaging apples. C.Weighing apples.
4.What does Jaden mean?(  )
A.He dislikes travelling. B.He has to save money. C.He can’t afford the trip.
5.What are the speakers talking about?(  )
A.A life story. B.A newspaper. C.An advertisement.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What was Jason doing in the daytime on the most unforgettable day?(  )
A.Staying at home. B.Chatting with neighbours. C.Having classes at school.
7.Why did Jason’s neighbours come to his home?(  )
A.To visit his parents.
B.To tell the news to his brother.
C.To express their congratulations.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What does Susan do these days?(  )
A.Play with Jack. B.Work in the park. C.Read in the library.
9.What is the woman going to do next?(  )
A.Go to the park. B.Go to see an exhibition. C.Chat with the man at home.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What does Jim plan to do tonight at first?(  )
A.Cook at home. B.Watch TV at home. C.Go to the cinema alone.
11.What kind of movie will the speakers watch?(  )
A.A comedy. B.A horror movie. C.An action movie.
12.How will the speakers probably get to the cinema?(  )
A.By subway. B.By taxi. C.By bus.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What will Ted prepare for his mother’s birthday?(  )
A.A picture. B.A book. C.A handbag.
14.Why did Ted’s father go to New York City?(  )
A.To attend a meeting. B.To prepare a surprise. C.To celebrate his wife’s birthday.
15.When is Ted’s mum’s birthday?(  )
A.This Friday. B.This Saturday. C.This Sunday.
16.What will Ted’s grandma do next?(  )
A.Go to sleep. B.Read a magazine. C.Call the man’s father.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What does the boy’s family think of him at first?(  )
A.Kind. B.Boring. C.Bad-looking.
18.What does the boy enjoy doing?(  )
A.Inventing new things. B.Playing with other kids. C.Observing stars.
19.What does the boy learn at last?(  )
A.To accept himself. B.To respect his family. C.To develop some interests.
20.Who is probably telling the story?(  )
A.A teacher. B.A student. C.A radio host.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
  阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Some Strangest Festivals from Around the World
  Through the years, people have found many ways to celebrate important occasions in their lives.If you’re looking for an interesting and off-the-beaten-path travel destination, here are some most wonderful and unusual festivals from around the world.
  Boryeong Annual Mud Festival, Boryeong, ROK
  This festival takes place at the beach, with much mud resource from the sea.At this festival, people take part in a number of activities involving mud, which not only brings back happy childhood memories but is good for the skin.
  World Bodypainting Festival, P rtschach, Austria
  This entire festival is not strange because of the activities that occur during it, but because of the way people look when it’s over.During this time, artists worldwide flood in and hold live body-painting activities.They are painting creative designs on willing participants.
  Underwater Music Festival, Florida, America
  Rather than being held at a typical concert hall, the Underwater Music Festival takes place on the seabed.This unique custom is unlike any others because it features musicians playing music below water level.100 feet deep in clear water, talented musicians wear diving equipment, performing free concerts for sea creatures and humans alike.
  Battle of the Oranges, Ivrea, Italy
  This Italian town hosts one of the most unusual festivals.Each year in February, a battle takes place among thousands of participants who have to throw oranges at each other during a 30-minute fight.The aim is to try and knock down other participants by attacking them with oranges so that they cannot stand any longer.
21.What can tourists do at the Boryeong Annual Mud Festival?(  )
A.Have their faces painted.  B.Enjoy live music underwater.
C.Experience mud bath. D.Join in a fight with oranges.
22.From which festival can people display art with their bodies?(  )
A.Battle of the Oranges. B.World Bodypainting Festival.
C.Underwater Music Festival. D.Boryeong Annual Mud Festival.
23.Which animals may be the audience of the music festival in Florida?(  )
A.Dolphins. B.Elephants.
C.Kangaroos. D.Pandas.
B
  (2024·厦门高一下质检)When Brad Ryan was young, he used to spend a good time with his grandma Joy.Ryan says,“I remember sleepovers at her house when she would teach me to make cookies.”
  The two became distant when Ryan’s parents divorced, but then ran into each other 10 years later.Realising how much he liked his grandmother and missed that lost time, he made a plan to spend time with her.
  About eight years ago, Ryan was telling Joy about his 2009 hike and many adventures living in the wilderness.“Her eyes softened and then she matter-of-factly said, ‘I regret that I didn’t get to see more things in life.It would have been nice to see the mountains,’” Ryan recalls.“My heart broke for her.”
  It wasn’t until a few years later that the two took a trip to the Great Smoke Mountains.After a stressful work schedule, Ryan needed an escape to nature.So he invited his grandma to travel with him.They arrived late at night in the rain with Joy holding the umbrella while Ryan set up the tent.At 85, she had never slept in a tent before, but she climbed 2.3 miles on a trail, receiving high-fives all the way.
  “It was a life-changing trip that provided more purpose than anything I had ever done,” Ryan said.“Two years later I set up a GoFundMe called Grandma Joy’s Road Trip in the spirit of making up for lost time and proving that you’re never too old to pack in a lifetime of adventure and travel.”
  In the past four years, they’ve travelled more than 25,000 miles across 38 states.So far, they’ve visited 29 of the 61 US national parks, with much of the adventure documented on Instagram.
  “You never know what’s going to come out of her mouth, and it’s usually interesting.I wouldn’t want to travel the country with anyone else at this point.Of course we get tired and have our angry moments.There have been difficult moments that we had to work through, but finally we get to where we need to be.” Ryan says.
24.Why does Ryan set up Grandma Joy’s Road Trip on Instagram?(  )
A.To make up for 10-year lost time. B.To encourage others to travel a lot.
C.To show his love for his grandma. D.To remember their unforgettable trip.
25.Which of the following can best describe Grandma Joy?(  )
A.Honest and strict. B.Determined and sincere.
C.Patient and cautious. D.Adventurous and humorous.
26.What happened during Ryan and his grandma’s trip?(  )
A.They got injured sometimes. B.They made many new friends.
C.They overcame lots of difficulties. D.They never got annoyed with each other.
27.What’s the best title for the passage?(  )
A.Brad Ryan Likes Road Trips B.A Boy Travels with His Grandma
C.A Good and Adventurous Boy D.Memorable Moments in Ryan’s Life
C
  I arrived home from work, my mind racing. I was scheduled to perform an experiment using a pricey piece of equipment, but I had spent the whole day worrying about the experiment which was at the top of my agenda, and I amazingly longed to shut off my anxious thoughts.So after dinner, I made a cup of hot chocolate, stretched myself on my sofa, and opened a novel.Almost instantly, my mind left behind the details of experimental design and stepped into a land of monsters, magic dust, and man-like bears comprising a wonderful world distinct from my daily life.It was exactly what I needed.
  Growing up, I was virtually never a big fan of novels.My classmates would be crazy about the latest Harry Potter book, while my copy sat collecting dust on a shelf.Instead, I would choose to read through the reference books related to my disciplines for better grades.After I started graduate school, extra-curricular reading didn’t appeal to me at all but I spent most of my time on campus digesting research papers and textbooks and my mind couldn’t handle processing fact-filled nonfiction books at home.So I knew that I needed to find a way to enjoy reading again.
  My partner had a bookcase full of novels, so I figured, “Why not try fiction?” To help me stick with it, I made a New Year’s resolution:I would read two fiction books per month for the entire year.The result was an almost instant appreciation of fiction, along with many unexpected results including ones that have benefited my schoolwork.
  What surprised me most was how much I learned.Some of the best books I read were historical fiction — fictional stories happening in a realistic historical setting.I learned about life in different countries, as well as struggles people there faced during difficult periods in their history.The books have helped me build sympathy and understanding, with an unexpected benefit:I’ve started to think more deeply about the diversity of issues in the scientific community and could serve it, heart and soul.
28.What did the author do to wipe out the anxiety?(  )
A.He drowned it in chocolate. B.He conducted an experiment.
C.He slept on the sofa leisurely. D.He escaped into a fantasy world.
29.What does the author mean by the underlined part in Paragraph 2?(  )
A.Reading novels was a waste of time.
B.Reading a good book was time well spent.
C.He was too busy to take good care of his books.
D.The latest Harry Potter book wasn’t as good as expected.
30.How did the New Year’s resolution benefit the author?(  )
A.More sympathy went out to him. B.His moral values were strengthened.
C.He learned much about political diversity. D.He gained new insight into his academic discipline.
31.What’s the best title for the text?(  )
A.Reading:A Lifelong Hobby B.The Power of Research Papers
C.Novels:Love at Second Sight D.The Benefits of History Reading
D
  It’s no secret now that the more time we spend on social media, the more we feel dissatisfied with ourselves.We tend to compare ourselves to influencers and celebrities — so it’s easy to understand how that can affect our confidence.
  But, how often have you found yourself comparing your life to your friends’?Engaging with social media shared by our friends can be more damaging than looking at contents shared by celebrities, new research has found.
  The study looking at how social media affects body image found that any social media engagement was significantly associated with lower “appearance satisfaction”.Additionally, it found that engaging with contents posted by people the participants knew was more than twice as damaging as looking at contents posted by strangers, including celebrities.
  Viren Swami, Professor of Social Psychology at Anglia Ruskin University, believes this is partly because we know it’s hard to attain the lives of celebrities or influencers, but when we’re comparing ourselves to our friends, it feels like we should — or could — live the way they do.
  “One possible explanation is that people may perceive a post showing appearance as being much more attainable if it comes from someone they know, adding expectation or pressure on the person engaging in the post,” he said.“At the same time, people may be more critically engaged with posts by the likes of models and celebrities, and therefore perceive the images they share to be more unrealistic.”
  This isn’t just confined to body image though.We all have one area in our lives that triggers (触发) us.Maybe you’ve been searching for a new job for months and you find yourself on social media, envying your school friend who just landed their dream role.Maybe ...
  All this is to state the obvious: We only see part of people’s lives — and if it’s getting you down, you’re probably comparing your insides to other people’s outsides.Everyone has their struggles and life is indeed not perfect for anyone.So, put down your phone, get offline, be thankful and try to live your own life.
32.What did the new study find?(  )
A.Social media invites unfavorable comments.
B.Friends’ posts affect us more than celebrities’.
C.Celebrities have a negative influence on our lives.
D.Body image causes more concern than social life.
33.Why are we more likely to compare with our friends according to Swami?(  )
A.Because they serve as role models.
B.Because we know the way they live.
C.Because their lifestyles seem to be accessible.
D.Because we are curious about their lives.
34.What does the underlined word “confined” in Paragraph 6 probably mean?(  )
A.Restricted. B.Related.
C.Devoted. D.Exposed.
35.What does the author suggest people do?(  )
A.Find your dream and fight for it.
B.Stop comparing and be yourself.
C.Be grateful and lead a perfect life.
D.Stop complaining and get down to work.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
  阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
  (2024·郑州高一下期末)A picture speaks a thousand words.And with over a thousand emoji (表情符号) pictures to represent our words, who needs to speak or write any more?! Let’s take a closer look at the UK’s fastest-growing language.
  According to Professor Vyv Evans of Bangor University, emoji is the UK’s fastest-growing language — evolving faster than any language in history.36.(  ) In the UK they are becoming more popular than Internet abbreviations (缩写) like “lol” (laughing out loud), “muah” (the sound of a kiss) or “xoxoxo” (hugs and kisses).37.(  ) In New York’s Museum of Modern Art you can now see the first set of the 176 original emojis.
  38.(  ) But why? They allow us to personalise text and have fun as we express ourselves, make people laugh and be creative in how we use them.UK teenagers also told us they really appreciated the fact that emojis are quick and easy.
  People also really identify with their favourite emojis.39.(  ) What does your recently used emoji board say about you? Is it full of party poppers (礼花) and smileys (笑脸)? Or unhappy faces? In the UK, the most used emojis are “face with tears of joy” “face blowing a kiss” and “love heart”.40.(  ) You can also tell a lot about a culture from their emoji complaints.Until 2015 when the “cheese wedge” arrived, British people were constantly complaining about the lack of cheese! Now, the addition of “bacon” in 2016 means we’re very close to a full English breakfast.
A.We all seem to like emojis.
B.Emojis are more effective than words.
C.They make online chatting more colourful.
D.The emojis we choose can reflect our personality.
E.They have inspired fashion and are even recognised as art!
F.Maybe the British are more fun and romantic than people think!
G.These little electronic images started in Japanese mobile phones in the 1990s and are now hugely popular.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
  阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
  (2024·南昌高一下期末)Many years ago, the psychologist Walter Mischel conducted an experiment at a preschool on the Stanford University campus.He  41  a group of four-year-old kids around a table with some marshmallows (棉花糖) in the middle.
  Mischel told them he had to leave the room for a few minutes.If they could wait until he  42 , he would give them two marshmallows.If they couldn’t wait, then they could have one marshmallow  43 .One marshmallow right now, or two later.That was the  44 .He then left the room.
  A few of the kids couldn’t resist and ate a marshmallow the  45  he left.Some lasted for a few minutes before they  46 .Others smelled their marshmallows.A few kids were  47  to resist the temptation and wait.
  When Mischel got back, he gave those who  48  their well-earned two marshmallows.
  The researcher then  49  the lives of each of these kids up through high school. 50 , those who had resisted eating the marshmallow had done far  51  in school and in life than those who couldn’t wait.They were more confident, more popular, and more dependable.
  The marshmallow test is one of the most famous psychological experiments ever  52 .Walter Mischel has proven that children’s ability to  53  satisfaction when they were young was related to  54  future outcomes.According to Walter Mischel, self-control can be mastered and applied to  55  in everyday life — from weight control to quitting smoking, and making major decisions.
41. A.gathered      B.separated    C.attracted    D.invited
42. A.returned B.succeeded C.finished D.abandoned
43. A.gradually B.eventually C.regularly D.immediately
44. A.plan B.deal C.concept D.principle
45. A.period B.moment C.hour D.chance
46. A.turned down B.took over C.gave in D.showed up
47. A.determined B.ambitious C.sensitive D.intelligent
48. A.made out B.set out C.gave out D.held out
49. A.followed B.entered C.protected D.involved
50. A.Fortunately B.Surprisingly C.Hopefully D.Similarly
51. A.more B.less C.better D.worse
52. A.discovered B.designed C.conducted D.created
53. A.delay B.avoid C.forget D.obtain
54. A.temporary B.positive C.necessary D.steady
55. A.opportunities B.achievements C.conditions D.challenges
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
  Aiming to inspire the people of various countries to learn Chinese, the video series The Imagination of Art was released on 24 October.
  The project, 56.       (joint) produced by the Center for Language Education and Cooperation and Central Academy of Fine Arts, selects multiple art pieces created by four artists: Wu Jian’an, Kang Lei, Lu Zhengyuan and Zhang Fan.
  Under the theme of “Chinese language plus arts”, the series 57.       (comprise) of two parts. The first part of it contains four episodes, each 58.       (feature) one artist. The second part will see education experts guide Chinese learning from their 59.       (work).
  In the first episode, Wu, one director of Fine Arts Experimental Art School at the academy, 60.       (share) his creation procedure of The Heaven of Nine Levels, 61.       hand-carved piece inspired by Shan Hai Jing.
  The second introduces The Garden of Forking Paths, artist Kang’s painting, 62.       title is inspired from Jorge Luis Borges’ novel. The work demonstrates Kang’s reflection 63.       time, as she paints different sceneries and objects in different places and at different times worldwide 64.       (record) her feelings and experiences.
  The other two episodes are respectively about Lu’s work Solid Liquid and Zhang’s work Tianxin, both of which have a 65.       (power) effect on people learning Chinese.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
  假定你是李华,你和同学根据英语课文改编了一个短剧。请你给外教Miss Evans 写一封邮件,请她帮忙指导,内容包括:
  1.剧情简介;
  2.指导内容;
  3.商定时间、地点。
注意:1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式作答。
Dear Miss Evans,
                      
                      
                      
Yours sincerely,
Li Hua
第二节(满分25分)
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
  (2024·河北省沧衡学校联盟高一检测)In a small Chinese village, a young girl named Mei lived with a deep love for painting.Her artworks, filled with lively colours, caught the beauty of her surroundings.Despite her talent, Mei often battled with self-doubt.She wondered if her skills were truly excellent or if she was just fortunate.
  One day, Mei heard about a painting contest in the town called the “Sunlit Art Challenge”.Determined to prove herself and remove the doubts, Mei quickly signed up for it.The contest stirred a mix of excitement and nervousness in her.Mei spent countless hours perfecting her painting technique, pouring her heart and soul into her works.
  For the contest, Mei painted a beautiful sunrise over the sea.The sun just started to rise above the horizon (地平线), its bright light beginning to shine over the ocean.The sun’s rays looked like golden light, spreading across the water and making it shine like a giant mirror.As the sun rose higher, it looked like a bright ball of fire, warming the sea and making the waves shine brightly.The sky changed colours too, from a soft blue to bright oranges, pinks and reds.It was like watching the day begin right there on her canvas (画布).Mei’s painting captured the peaceful yet lively scene of the sun’s first rays touching the vast ocean, symbolizing hope.
  On the day of the contest, the village square was filled with excitement.Artists from near and far displayed their works.Mei set up her painting, feeling both proud and anxious.As the judges judged Mei’s painting, her heart raced with nervousness.Since their expressions were hard to read, Mei felt like her doubts were right that she wasn’t as good as she hoped.
  When the host started to announce the winners, Mei listened with hope and curiosity.But sadly her name wasn’t called.Disappointment washed over her, and she forced a smile, applauding the winners.After the contest, Mei felt disheartened.She thought her painting had failed to impress anyone, and she lost her motivation to lift her brush.At that time, Mr Zhang, a villager, approached Mei.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
  Mr Zhang told Mei that Mei’s painting was excellent and moved him.                      
                      
                      
  Mr Zhang’s recognition of Mei’s works renewed Mei’s interest in painting.                      
                      
                      
单元质量检测(一) ART
第一部分
1-5 CBACB 6-10 CCCAB
11-15 CACAA 16-20 ACAAC
听力原文:
(Text 1)
M:Linda, has everybody arrived?
W:Jason and Tom haven’t arrived yet.
M:Oh, Jason is in the restroom now.
W:OK, everyone is here except Tom. Let’s just wait for him.
(Text 2)
W:The machine doesn’t work again. I’ll call for service.
M:It’s unnecessary. John knows how to repair it. He used to be a repairman.
W:Great, I’ll tell him about the problem.
(Text 3)
M:These apples look nice. How much are they?
W:A small bag is three dollars and a large one is eight dollars.
M:Can I buy just two apples?
W:Certainly. But I need to weigh them.
(Text 4)
W:Jaden, I’d like to take a trip to China during the summer vacation. Do you want to come along?
M:I really want to, but you know, a trip to China can be very costly.
(Text 5)
W:Why do you like reading this newspaper?
M:Well, I can learn what happened locally. Also there are life stories about local people.
W:Don’t you read the ads? They can be helpful.
M:Not for me!
(Text 6)
W:Jason, what’s the most unforgettable day in your life?
M:Well, it must be the day when I knew my older brother was admitted to a key university.
W:Wow, that was good news.
M:Yes. I remember clearly that when I reached home from school in the evening, many neighbours were at my house to congratulate us and praise my brother for his hard work. My whole family all felt very excited.
W:I see. I guess your brother must be a hard-working guy.
M:Yes. I’m very proud of him.
(Text 7)
M:Hi, Susan. How is everything?
W:Nothing special. I’m just reading in the library every day.
M:You know, all work and no play makes Jack a dull boy. You should do something for fun to relax this afternoon. Would you like to go to an art exhibition?
W:I’d rather not. I just want to chat with you.
M:Then what about going to the park? We can chat as we enjoy the warm sunshine.
W:Good idea. It’s a lovely day after all.
(Text 8)
W:Jim, what do you want to do tonight?
M:I plan to stay at home and watch TV.
W:How about going to the cinema? There’s a great movie on now named Men in Black: International. I heard it’s well-received.
M:What kind of movie is it? An action movie, a horror movie or a comedy?
W:The first kind.
M:Oh, it sounds good. I’ll go with you.
W:Great. By the way, how will we get there?
M:The cinema is in the city centre. It’s easy to get there by bus or by taxi.
W:That’s true, but I guess taking a subway may be the best choice to avoid the heavy traffic.
M:I couldn’t agree more.
(Text 9)
W:Ted, your mom’s birthday is around the corner.
M:Goodness me! I’ve almost forgotten it.I haven’t prepared a present yet.
W:Really?
M:Yes,but don’t worry, Grandma.I’ve got an idea now.I think I can get a red handbag for Mom.
W:Why do you decide to buy a handbag for her?
M:I saw her reading a magazine last Sunday.She stared at the picture of that handbag for quite a while.I’m sure she’ll love it.
W:Oh, you are such a caring boy.
M:Will Dad come back in time for Mom’s birthday?
W:I don’t think so. He’s still attending a meeting in New York City.It won’t be over until this Saturday.But your mother’s birthday is right on this Friday.
M:I’m afraid Mom will be disappointed.
W:But I believe your father has already prepared a surprise for her.OK.It’s late.Time to go to bed.
M:OK, good night.
(Text 10)
M:Good evening, everyone. Tonight I’ll recommend a children’s book called Hiznobyuti.The book was written by Claude Ponti.It is about a boy named Hiznobyuti.He is not good-looking.His parents and brothers and sisters always say, “He’s no beauty!”They say it so often that Hiznobyuti thinks it is his name.Wherever he goes, only embarrassment and shame await him. Later, Hiznobyuti hides himself away, working on his inventions, until one day he receives a message from the stars. After a fight with his family, Hiznobyuti decides to run away. During a beautiful adventure, he learns the secrets of the universe: how to communicate with trees and birds, how to wake up the sun, and how to see himself for who he truly is! When he returns from his journey, Hiznobyuti’s family apologises for not understanding him. The book costs $16.79.It is suitable for children aged from 5 to 9. Altogether there are 35 pages. That’s all for tonight’s program. Thank you for your listening.
第二部分
语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了世界上几个不同寻常的节日。
21.C 细节理解题。根据第二段可知,韩国保宁泥浆节有许多与泥浆有关的活动,游客可以体验泥浆浴。
22.B 细节理解题。根据第三段可知,在奥地利的世界人体彩绘艺术节上,艺术家可以在自愿参与者身上画有创意的图案。
23.A 细节理解题。根据第四段最后一句可知,音乐家在100英尺深的清澈海水中演奏乐器,他们为海洋生物和人类免费举办音乐会。
语篇解读:本文是一篇记叙文。为了让奶奶看到生活中更多的东西,Ryan带着80多岁的奶奶在38个州旅行了超过25,000英里,游览了美国29个国家公园,并记录在了Instagram上。
24.A 细节理解题。根据第五段中的Two years later I set up a GoFundMe called Grandma Joy’s Road Trip in the spirit of making up for lost time and proving that you’re never too old to pack in a lifetime of adventure and travel.可知,Ryan在Instagram创立Grandma Joy’s Road Trip是为了弥补失去的十年的时间。
25.D 推理判断题。根据倒数第二段可知,乔伊奶奶喜欢旅游,喜欢冒险。根据最后一段中的You never know what’s going to come out of her mouth, and it’s usually interesting.可知,乔伊奶奶很幽默。
26.C 细节理解题。根据最后一段中的There have been difficult moments that we had to work through, but finally we get to where we need to be.可知,他们在旅行过程中克服了许多困难。
27.B 标题归纳题。通读全文可知,文章讲述了Ryan带着他的奶奶一起去旅游的故事。故B项为文章最佳标题。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者在成长过程中几乎从来不喜欢读小说,把时间都用在了消化研究论文和教科书上。为了让自己重新享受阅读,作者决定尝试阅读小说。结果作者爱上了阅读小说,并从中受益匪浅。
28.D 细节理解题。根据第一段中的So after dinner, I made a cup of hot chocolate ...It was exactly what I needed.可知,晚餐之后,作者在沙发上翻开一本小说,几乎瞬间就忘却了实验设计的细节,进入了一个充满怪兽、魔法粉末和人形熊的奇妙世界。由此可知,作者是通过逃离到一个奇妙世界来消除焦虑的。
29.A 句意理解题。根据第二段前三句可知,作者的同班同学着迷于最新的《哈利·波特》,作者却几乎从来不喜欢读小说。作者选择阅读与学科相关的参考书,以获得更好的成绩。也就是说,作者不喜欢与提高学习成绩无关的课外阅读,认为这样做是浪费时间。
30.D 推理判断题。根据第三段中的I made a New Year’s resolution ...ones that have benefited my schoolwork和第四段最后一句可知,作者制订新年计划,即一整年每个月读两本小说。意想不到的是,阅读小说使作者的课业受益,作者开始更深入地思考科学界问题的多样性,并能全心全意地为之服务。再结合第一段内容可知,作者所研究的内容与科学有关。由此可推知,新年计划使作者对自己的学科有了新的见解。
31.C 标题归纳题。纵观全文可知,本文主要讲述了作者由最开始几乎不喜欢读小说,到后来爱上读小说,并从中获益的故事。因此C项(小说:二见钟情)最适合作本文标题。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了一项新研究,该研究发现朋友的帖子对人们的影响比名人的更大,让人们更容易与朋友进行比较。作者建议人们放下手机,心存感激,努力过好自己的生活。
32.B 细节理解题。根据第二段中的Engaging with social media shared by our friends can be more damaging than looking at contents shared by celebrities可知,新研究发现朋友的帖子对我们的影响比名人的更大。
33.C 推理判断题。根据第四段中的because we know it’s hard to attain the lives of celebrities or influencers, but when we’re comparing ourselves to our friends, it feels like we should — or could — live the way they do可知,根据斯瓦米的说法,我们更容易与朋友进行比较是因为他们的生活方式似乎更容易得到。
34.A 词义猜测题。根据画线词后的We all have one area in our lives that triggers (触发) us.Maybe ...Maybe ...可知,画线词所在句的意思是:但这不仅仅局限于身体形象。所以画线词意为“受限制的”。
35.B 推理判断题。根据最后一段中的Everyone has their struggles and life is indeed not perfect for anyone.So, put down your phone, get offline, be thankful and try to live your own life.可知,作者建议人们停止比较,做自己。
语篇解读:本文是一篇说明文。表情符号在网络上无处不在。它们为什么受到人们的广泛欢迎呢?
36.G 上句提到表情符号的演绎和发展,而G项追溯了其源头,故G项符合语境。
37.E 下句提到表情符号进入了纽约现代艺术博物馆,这说明它们被人们视为艺术,故E项符合语境。
38.A 下文解释了人们喜欢表情符号的原因,因此But why?前必然是陈述了此事实,故A项符合语境。
39.D 上句指出人们跟自己喜欢的表情符号会有某种关联,也就是说,我们选择的表情符号会反映我们的性格。故D项符合语境。
40.F 上句提到在英国最受欢迎的表情符号包括“喜极而泣”“飞吻”和“红心”,这显然说明英国人还是很浪漫的。故F项符合语境。
第三部分
语篇解读:本文是一篇记叙文。Walter Mischel是斯坦福大学的心理学教授,文章简要介绍了他在20世纪60年代进行的享誉世界的棉花糖实验。
41.A Walter Mischel教授将一帮四岁的小孩召集到桌子周围。
42.A 如果孩子们愿意等到Walter Mischel教授回来,他将给每个孩子两颗棉花糖。
43.D 孩子们面临两种选择,后者是马上得到一颗棉花糖。
44.B Walter Mischel教授跟孩子们达成了协议。
45.B 教授一离开,有个别孩子就吃掉了自己的棉花糖。the moment he left=as soon as he left。
46.C 还有一些孩子坚持了几分钟后也屈服于棉花糖的诱惑。
47.A 有几个小孩决心抵制诱惑,坚持到底。
48.D Walter Mischel教授回来后,给这些一直坚持下来的孩子一人两颗棉花糖。
49.A 实验结束后研究人员继续跟踪调查这些参与实验的孩子们的生活。
50.B 最后,研究人员得到了令人吃惊的结果:比起那些无法抵制棉花糖诱惑的孩子,那些能够抵制棉花糖诱惑的孩子在学习和生活方面表现都要好得多。
51.C 根据下文They were more confident, more popular, and more dependable.可知,能够抵制棉花糖诱惑的孩子无论在学校还是在生活中都表现更好。
52.C 与experiment一词可以搭配的动词有carry out, conduct, do, perform等。
53.A 根据上文实验的介绍可知,棉花糖实验的核心是检验孩子们延迟满足(delay satisfaction/gratification)的能力。
54.B 棉花糖实验证实:一个人年幼时延迟满足的能力会给未来带来积极的影响。
55.D 下文列举的减肥、戒烟等都是我们生活中的一些挑战。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了为了激发大家学习中文的兴趣而推出的一系列节目,并重点介绍了它的两个组成部分,展现艺术与中文之美。
56.jointly 考查词形转换。分析句子结构可知,空处修饰动词produced,应用副词。故填jointly。
57.is comprised 考查动词的时态、语态及主谓一致。be comprised of是固定搭配,意为“包括,包含,由……组成”;此处描述一般事实情况,应用一般现在时,且主语the series为单数。故填is comprised。
58.featuring 考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处为独立主格结构,feature与each之间为主谓关系,应用动词-ing形式,表示“由……主演,以……为特色”。故填featuring。
59.works 考查名词复数。此处表示“作品”,为可数名词,且此处指四位艺术家的作品,应用复数。故填works。
60.shares 考查动词的时态和主谓一致。此处描述客观事实,应用一般现在时;主语是Wu,谓语动词应用第三人称单数形式。故填shares。
61.a 考查冠词。此处泛指“一件手工雕刻的作品”,应用不定冠词修饰,且hand-carved的发音以辅音音素开头。故填a。
62.whose 考查定语从句。分析句子结构可知,此处为非限制性定语从句,先行词painting和从句主语title之间构成所属关系。故填whose。
63.on 考查介词。reflection on是固定搭配,意为“关于……的思考/回忆”。故填on。
64.to record 考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处表示目的,作状语,应用动词不定式。故填to record。
65.powerful 考查词形转换。空处修饰名词,应用形容词作定语。故填powerful。
第四部分
第一节
Dear Miss Evans,
  I was wondering if you could guide us to revise a short play adapted from our English textbook.
  The story, The Million Pound Bank Note, is about the adventure of a poor young man who was given a million pound bank note by two rich gentlemen.When adapting the play, we met some difficulties.Could you kindly give us guidance on two aspects? Firstly, we hope that you can check the use of the language for us.Secondly, please give us some direction on our acting and tones.
  Would it be possible for us to meet in our classroom at 5 pm this Friday? We are looking forward to your reply.
Yours sincerely,
Li Hua
第二节
  Mr Zhang told Mei that Mei’s painting was excellent and moved him.With tears in his eyes, he told her how her painting of the sunrise had profoundly touched him.Mr Zhang explained that he had been going through a tough time and that Mei’s painting reminded him of the beauty and hope in the world.He described how the warm colours and the image of the sun rising over the ocean gave him a sense of peace and comfort.Mr Zhang’s words made Mei realise that her works had a significant impact, reaching beyond just winning contests.
  Mr Zhang’s recognition of Mei’s works renewed Mei’s interest in painting.She started to see her art not just as a means to achieve personal recognition, but as a tool for healing and bringing joy to others.Mei began to paint with a new purpose, creating artworks that depicted scenes of hope and beauty.Her art soon became a source of warmth and inspiration in her community.Through her journey, Mei discovered the true essence of her art.It was not just about creating beautiful scenes on canvas, but about touching hearts and warming souls.
8 / 9(共99张PPT)
单元质量检测(一) ART
(满分150分, 时间120分钟)
第一部分 听力 (共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分, 满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、
C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间
来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Who do the speakers wait for?(  )
A. Nobody. B. Jason. C. Tom.
2. What is the woman going to do finally?(  )
A. Call for service.
B. Ask John for help.
C. Repair the machine.
3. What is the man doing?(  )
A. Buying fruit.
B. Packaging apples.
C. Weighing apples.
4. What does Jaden mean?(  )
A. He dislikes travelling.
B. He has to save money.
C. He can’t afford the trip.
5. What are the speakers talking about?(  )
A. A life story.
B. A newspaper.
C. An advertisement.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中
所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你
将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟
的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What was Jason doing in the daytime on the most unforgettable day?
(  )
A. Staying at home.
B. Chatting with neighbours.
C. Having classes at school.
7. Why did Jason’s neighbours come to his home?(  )
A. To visit his parents.
B. To tell the news to his brother.
C. To express their congratulations.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What does Susan do these days?(  )
A. Play with Jack.
B. Work in the park.
C. Read in the library.
9. What is the woman going to do next?(  )
A. Go to the park.
B. Go to see an exhibition.
C. Chat with the man at home.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What does Jim plan to do tonight at first?(  )
A. Cook at home.
B. Watch TV at home.
C. Go to the cinema alone.
11. What kind of movie will the speakers watch?(  )
A. A comedy.
B. A horror movie.
C. An action movie.
12. How will the speakers probably get to the cinema?(  )
A. By subway.
B. By taxi.
C. By bus.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What will Ted prepare for his mother’s birthday?(  )
A. A picture.
B. A book.
C. A handbag.
14. Why did Ted’s father go to New York City?(  )
A. To attend a meeting.
B. To prepare a surprise.
C. To celebrate his wife’s birthday.
15. When is Ted’s mum’s birthday?(  )
A. This Friday.
B. This Saturday.
C. This Sunday.
16. What will Ted’s grandma do next?(  )
A. Go to sleep.
B. Read a magazine.
C. Call the man’s father.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What does the boy’s family think of him at first?(  )
A. Kind. B. Boring. C. Bad-looking.
18. What does the boy enjoy doing?(  )
A. Inventing new things.
B. Playing with other kids.
C. Observing stars.
19. What does the boy learn at last?(  )
A. To accept himself.
B. To respect his family.
C. To develop some interests.
20. Who is probably telling the story?(  )
A. A teacher.
B. A student.
C. A radio host.
听力原文:
(Text 1)
M:Linda, has everybody arrived?
W:Jason and Tom haven’t arrived yet.
M:Oh, Jason is in the restroom now.
W:OK, everyone is here except Tom. Let’s just wait for him.
(Text 2)
W:The machine doesn’t work again. I’ll call for service.
M:It’s unnecessary. John knows how to repair it. He used to be a
repairman.
W:Great, I’ll tell him about the problem.
(Text 3)
M:These apples look nice. How much are they?
W:A small bag is three dollars and a large one is eight dollars.
M:Can I buy just two apples?
W:Certainly. But I need to weigh them.
(Text 4)
W:Jaden, I’d like to take a trip to China during the summer vacation.
Do you want to come along?
M:I really want to, but you know, a trip to China can be very costly.
(Text 5)
W:Why do you like reading this newspaper?
M:Well, I can learn what happened locally. Also there are life stories
about local people.
W:Don’t you read the ads? They can be helpful.
M:Not for me!
(Text 6)
W:Jason, what’s the most unforgettable day in your life?
M:Well, it must be the day when I knew my older brother was admitted
to a key university.
W:Wow, that was good news.
M:Yes. I remember clearly that when I reached home from school in the
evening, many neighbours were at my house to congratulate us and
praise my brother for his hard work. My whole family all felt very
excited.
W:I see. I guess your brother must be a hard-working guy.
M:Yes. I’m very proud of him.
(Text 7)
M:Hi, Susan. How is everything?
W:Nothing special. I’m just reading in the library every day.
M:You know, all work and no play makes Jack a dull boy. You should
do something for fun to relax this afternoon. Would you like to go to an art
exhibition?
W:I’d rather not. I just want to chat with you.
M:Then what about going to the park? We can chat as we enjoy the
warm sunshine.
W:Good idea. It’s a lovely day after all.
(Text 8)
W:Jim, what do you want to do tonight?
M:I plan to stay at home and watch TV.
W:How about going to the cinema? There’s a great movie on now
named Men in Black: International. I heard it’s well-received.
M:What kind of movie is it? An action movie, a horror movie or a
comedy?
W:The first kind.
M:Oh, it sounds good. I’ll go with you.
W:Great. By the way, how will we get there?
M:The cinema is in the city centre. It’s easy to get there by bus or by
taxi.
W:That’s true, but I guess taking a subway may be the best choice to
avoid the heavy traffic.
M:I couldn’t agree more.
(Text 9)
W:Ted, your mom’s birthday is around the corner.
M:Goodness me! I’ve almost forgotten it.I haven’t prepared a
present yet.
W:Really?
M:Yes,but don’t worry, Grandma.I’ve got an idea now.I think I
can get a red handbag for Mom.
W:Why do you decide to buy a handbag for her?
M:I saw her reading a magazine last Sunday.She stared at the picture of
that handbag for quite a while.I’m sure she’ll love it.
W:Oh, you are such a caring boy.
M:Will Dad come back in time for Mom’s birthday?
W:I don’t think so. He’s still attending a meeting in New York
City.It won’t be over until this Saturday.But your mother’s birthday is
right on this Friday.
M:I’m afraid Mom will be disappointed.
W:But I believe your father has already prepared a surprise for her.OK.
It’s late.Time to go to bed.
M:OK, good night.
(Text 10)
M:Good evening, everyone. Tonight I’ll recommend a children’s
book called Hiznobyuti.The book was written by Claude Ponti.It is about
a boy named Hiznobyuti.He is not good-looking.His parents and brothers
and sisters always say, “He’s no beauty!”They say it so often that
Hiznobyuti thinks it is his name.Wherever he goes, only embarrassment
and shame await him. Later, Hiznobyuti hides himself away, working
on his inventions, until one day he receives a message from the stars.
After a fight with his family, Hiznobyuti decides to run away.
During a beautiful adventure, he learns the secrets of the universe: how
to communicate with trees and birds, how to wake up the sun, and how
to see himself for who he truly is! When he returns from his journey,
Hiznobyuti’s family apologises for not understanding him. The book
costs $16.79.It is suitable for children aged from 5 to 9. Altogether there
are 35 pages. That’s all for tonight’s program. Thank you for your
listening.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
  阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
A
Some Strangest Festivals from Around the World
  Through the years, people have found many ways to celebrate
important occasions in their lives.If you’re looking for an interesting and
off-the-beaten-path travel destination, here are some most wonderful and
unusual festivals from around the world.
  Boryeong Annual Mud Festival, Boryeong, ROK
  This festival takes place at the beach, with much mud resource from
the sea.At this festival, people take part in a number of activities
involving mud, which not only brings back happy childhood memories
but is good for the skin.
  World Bodypainting Festival, P rtschach, Austria
  This entire festival is not strange because of the activities that occur
during it, but because of the way people look when it’s over.During
this time, artists worldwide flood in and hold live body-painting
activities.They are painting creative designs on willing participants.
  Underwater Music Festival, Florida, America
  Rather than being held at a typical concert hall, the Underwater
Music Festival takes place on the seabed.This unique custom is unlike any
others because it features musicians playing music below water level.100
feet deep in clear water, talented musicians wear diving equipment,
performing free concerts for sea creatures and humans alike.
  Battle of the Oranges, Ivrea, Italy
  This Italian town hosts one of the most unusual festivals.Each year in
February, a battle takes place among thousands of participants who have
to throw oranges at each other during a 30-minute fight.The aim is to try
and knock down other participants by attacking them with oranges so that
they cannot stand any longer.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了世界上几个不同寻常的
节日。
语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了世界上几个不同寻常的
节日。
21. What can tourists do at the Boryeong Annual Mud Festival?(  )
A. Have their faces painted.
B. Enjoy live music underwater.
C. Experience mud bath.
D. Join in a fight with oranges.
解析: 细节理解题。根据第二段可知,韩国保宁泥浆节有许
多与泥浆有关的活动,游客可以体验泥浆浴。
22. From which festival can people display art with their bodies?(  )
A. Battle of the Oranges.
B. World Bodypainting Festival.
C. Underwater Music Festival.
D. Boryeong Annual Mud Festival.
解析: 细节理解题。根据第三段可知,在奥地利的世界人体
彩绘艺术节上,艺术家可以在自愿参与者身上画有创意的图案。
23. Which animals may be the audience of the music festival in Florida?
(  )
A. Dolphins. B. Elephants.
C. Kangaroos. D. Pandas.
解析: 细节理解题。根据第四段最后一句可知,音乐家在100
英尺深的清澈海水中演奏乐器,他们为海洋生物和人类免费举办
音乐会。
B
  (2024·厦门高一下质检)When Brad Ryan was young, he used to
spend a good time with his grandma Joy.Ryan says,“I remember
sleepovers at her house when she would teach me to make cookies.”
  The two became distant when Ryan’s parents divorced, but then
ran into each other 10 years later.Realising how much he liked his
grandmother and missed that lost time, he made a plan to spend time with
her.
  About eight years ago, Ryan was telling Joy about his 2009 hike and
many adventures living in the wilderness.“Her eyes softened and then
she matter-of-factly said, ‘I regret that I didn’t get to see more things
in life.It would have been nice to see the mountains,’” Ryan
recalls.“My heart broke for her.”
  It wasn’t until a few years later that the two took a trip to the Great
Smoke Mountains.After a stressful work schedule, Ryan needed an
escape to nature.So he invited his grandma to travel with him.They
arrived late at night in the rain with Joy holding the umbrella while Ryan
set up the tent.At 85, she had never slept in a tent before, but she
climbed 2.3 miles on a trail, receiving high-fives all the way.
  “It was a life-changing trip that provided more purpose than
anything I had ever done,” Ryan said.“Two years later I set up a
GoFundMe called Grandma Joy’s Road Trip in the spirit of making up
for lost time and proving that you’re never too old to pack in a lifetime of
adventure and travel.”
  In the past four years, they’ve travelled more than 25,000 miles
across 38 states.So far, they’ve visited 29 of the 61 US national
parks, with much of the adventure documented on Instagram.
  “You never know what’s going to come out of her mouth, and
it’s usually interesting.I wouldn’t want to travel the country with
anyone else at this point.Of course we get tired and have our angry
moments.There have been difficult moments that we had to work
through, but finally we get to where we need to be.” Ryan says.
语篇解读:本文是一篇记叙文。为了让奶奶看到生活中更多的东
西,Ryan带着80多岁的奶奶在38个州旅行了超过25,000英里,游览
了美国29个国家公园,并记录在了Instagram上。
语篇解读:本文是一篇记叙文。为了让奶奶看到生活中更多的东
西,Ryan带着80多岁的奶奶在38个州旅行了超过25,000英里,游览
了美国29个国家公园,并记录在了Instagram上。
24. Why does Ryan set up Grandma Joy’s Road Trip on Instagram?
(  )
A. To make up for 10-year lost time.
B. To encourage others to travel a lot.
C. To show his love for his grandma.
D. To remember their unforgettable trip.
解析: 细节理解题。根据第五段中的Two years later I set up a
GoFundMe called Grandma Joy’s Road Trip in the spirit of making
up for lost time and proving that you’re never too old to pack in a
lifetime of adventure and travel.可知,Ryan在Instagram创立
Grandma Joy’s Road Trip是为了弥补失去的十年的时间。
25. Which of the following can best describe Grandma Joy?(  )
A. Honest and strict.
B. Determined and sincere.
C. Patient and cautious.
D. Adventurous and humorous.
解析: 推理判断题。根据倒数第二段可知,乔伊奶奶喜欢旅
游,喜欢冒险。根据最后一段中的You never know what’s going
to come out of her mouth, and it’s usually interesting.可知,乔伊
奶奶很幽默。
26. What happened during Ryan and his grandma’s trip?(  )
A. They got injured sometimes.
B. They made many new friends.
C. They overcame lots of difficulties.
D. They never got annoyed with each other.
解析: 细节理解题。根据最后一段中的There have been
difficult moments that we had to work through, but finally we get to
where we need to be.可知,他们在旅行过程中克服了许多困难。
27. What’s the best title for the passage?(  )
A. Brad Ryan Likes Road Trips
B. A Boy Travels with His Grandma
C. A Good and Adventurous Boy
D. Memorable Moments in Ryan’s Life
解析: 标题归纳题。通读全文可知,文章讲述了Ryan带着他
的奶奶一起去旅游的故事。故B项为文章最佳标题。
C
  I arrived home from work, my mind racing. I was scheduled to
perform an experiment using a pricey piece of equipment, but I had spent
the whole day worrying about the experiment which was at the top of my
agenda, and I amazingly longed to shut off my anxious thoughts.So after
dinner, I made a cup of hot chocolate, stretched myself on my sofa,
and opened a novel.Almost instantly, my mind left behind the details of
experimental design and stepped into a land of monsters, magic dust,
and man-like bears comprising a wonderful world distinct from my daily
life.It was exactly what I needed.
  Growing up, I was virtually never a big fan of novels.My
classmates would be crazy about the latest Harry Potter book, while my
copy sat collecting dust on a shelf.Instead, I would choose to read
through the reference books related to my disciplines for better
grades.After I started graduate school, extra-curricular reading didn’t
appeal to me at all but I spent most of my time on campus digesting
research papers and textbooks and my mind couldn’t handle processing
fact-filled nonfiction books at home.So I knew that I needed to find a way
to enjoy reading again.
  My partner had a bookcase full of novels, so I figured, “Why not
try fiction?” To help me stick with it, I made a New Year’s
resolution:I would read two fiction books per month for the entire
year.The result was an almost instant appreciation of fiction, along with
many unexpected results including ones that have benefited my
schoolwork.
  What surprised me most was how much I learned.Some of the best
books I read were historical fiction — fictional stories happening in a
realistic historical setting.I learned about life in different countries, as
well as struggles people there faced during difficult periods in their
history.The books have helped me build sympathy and understanding,
with an unexpected benefit:I’ve started to think more deeply about the
diversity of issues in the scientific community and could serve it, heart
and soul.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者在成长过程中几乎从来不喜欢
读小说,把时间都用在了消化研究论文和教科书上。为了让自己重
新享受阅读,作者决定尝试阅读小说。结果作者爱上了阅读小说,
并从中受益匪浅。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者在成长过程中几乎从来不喜欢
读小说,把时间都用在了消化研究论文和教科书上。为了让自己重
新享受阅读,作者决定尝试阅读小说。结果作者爱上了阅读小说,
并从中受益匪浅。
解析: 细节理解题。根据第一段中的So after dinner, I made a
cup of hot chocolate ...It was exactly what I needed.可知,晚餐之
后,作者在沙发上翻开一本小说,几乎瞬间就忘却了实验设计的
细节,进入了一个充满怪兽、魔法粉末和人形熊的奇妙世界。由
此可知,作者是通过逃离到一个奇妙世界来消除焦虑的。
28. What did the author do to wipe out the anxiety?(  )
A. He drowned it in chocolate.
B. He conducted an experiment.
C. He slept on the sofa leisurely.
D. He escaped into a fantasy world.
29. What does the author mean by the underlined part in Paragraph 2?
(  )
A. Reading novels was a waste of time.
B. Reading a good book was time well spent.
C. He was too busy to take good care of his books.
D. The latest Harry Potter book wasn’t as good as expected.
解析: 句意理解题。根据第二段前三句可知,作者的同班同
学着迷于最新的《哈利·波特》,作者却几乎从来不喜欢读小说。
作者选择阅读与学科相关的参考书,以获得更好的成绩。也就是
说,作者不喜欢与提高学习成绩无关的课外阅读,认为这样做是
浪费时间。
30. How did the New Year’s resolution benefit the author?(  )
A. More sympathy went out to him.
B. His moral values were strengthened.
C. He learned much about political diversity.
D. He gained new insight into his academic discipline.
解析: 推理判断题。根据第三段中的I made a New Year’s
resolution ...ones that have benefited my schoolwork和第四段最后
一句可知,作者制订新年计划,即一整年每个月读两本小说。意
想不到的是,阅读小说使作者的课业受益,作者开始更深入地思
考科学界问题的多样性,并能全心全意地为之服务。再结合第一
段内容可知,作者所研究的内容与科学有关。由此可推知,新年
计划使作者对自己的学科有了新的见解。
31. What’s the best title for the text?(  )
A. Reading:A Lifelong Hobby
B. The Power of Research Papers
C. Novels:Love at Second Sight
D. The Benefits of History Reading
解析: 标题归纳题。纵观全文可知,本文主要讲述了作者由
最开始几乎不喜欢读小说,到后来爱上读小说,并从中获益的故
事。因此C项(小说:二见钟情)最适合作本文标题。
D
  It’s no secret now that the more time we spend on social media,
the more we feel dissatisfied with ourselves.We tend to compare ourselves
to influencers and celebrities — so it’s easy to understand how that can
affect our confidence.
  But, how often have you found yourself comparing your life to your
friends’?Engaging with social media shared by our friends can be more
damaging than looking at contents shared by celebrities, new research
has found.
  The study looking at how social media affects body image found that
any social media engagement was significantly associated with lower
“appearance satisfaction”.Additionally, it found that engaging with
contents posted by people the participants knew was more than twice as
damaging as looking at contents posted by strangers, including celebrities.
  Viren Swami, Professor of Social Psychology at Anglia Ruskin
University, believes this is partly because we know it’s hard to attain
the lives of celebrities or influencers, but when we’re comparing
ourselves to our friends, it feels like we should — or could — live the
way they do.
  “One possible explanation is that people may perceive a post
showing appearance as being much more attainable if it comes from
someone they know, adding expectation or pressure on the person
engaging in the post,” he said.“At the same time, people may be
more critically engaged with posts by the likes of models and celebrities,
and therefore perceive the images they share to be more unrealistic.”
  This isn’t just confined to body image though.We all have one area
in our lives that triggers (触发) us.Maybe you’ve been searching for a
new job for months and you find yourself on social media, envying your
school friend who just landed their dream role.Maybe ...
  All this is to state the obvious: We only see part of people’s
lives — and if it’s getting you down, you’re probably comparing your
insides to other people’s outsides.Everyone has their struggles and life is
indeed not perfect for anyone.So, put down your phone, get offline,
be thankful and try to live your own life.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了一项新研究,该研究发
现朋友的帖子对人们的影响比名人的更大,让人们更容易与朋友进
行比较。作者建议人们放下手机,心存感激,努力过好自己的生
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了一项新研究,该研究发
现朋友的帖子对人们的影响比名人的更大,让人们更容易与朋友进
行比较。作者建议人们放下手机,心存感激,努力过好自己的生活。
32. What did the new study find?(  )
A. Social media invites unfavorable comments.
B. Friends’ posts affect us more than celebrities’.
C. Celebrities have a negative influence on our lives.
D. Body image causes more concern than social life.
解析: 细节理解题。根据第二段中的Engaging with social
media shared by our friends can be more damaging than looking at
contents shared by celebrities可知,新研究发现朋友的帖子对我们
的影响比名人的更大。
33. Why are we more likely to compare with our friends according to
Swami?(  )
A. Because they serve as role models.
B. Because we know the way they live.
C. Because their lifestyles seem to be accessible.
D. Because we are curious about their lives.
解析: 推理判断题。根据第四段中的because we know it’s
hard to attain the lives of celebrities or influencers, but when we’re
comparing ourselves to our friends, it feels like we should — or
could — live the way they do可知,根据斯瓦米的说法,我们更容
易与朋友进行比较是因为他们的生活方式似乎更容易得到。
34. What does the underlined word “confined” in Paragraph 6 probably
mean?(  )
A. Restricted. B. Related.
C. Devoted. D. Exposed.
解析: 词义猜测题。根据画线词后的We all have one area in
our lives that triggers (触发) us.Maybe ...Maybe ...可知,画线
词所在句的意思是:但这不仅仅局限于身体形象。所以画线词意
为“受限制的”。
35. What does the author suggest people do?(  )
A. Find your dream and fight for it.
B. Stop comparing and be yourself.
C. Be grateful and lead a perfect life.
D. Stop complaining and get down to work.
解析: 推理判断题。根据最后一段中的Everyone has their
struggles and life is indeed not perfect for anyone.So, put down your
phone, get offline, be thankful and try to live your own life.可
知,作者建议人们停止比较,做自己。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
  阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选
项。选项中有两项为多余选项。
  (2024·郑州高一下期末)A picture speaks a thousand words.And
with over a thousand emoji (表情符号) pictures to represent our
words, who needs to speak or write any more?! Let’s take a closer
look at the UK’s fastest-growing language.
  According to Professor Vyv Evans of Bangor University, emoji is
the UK’s fastest-growing language — evolving faster than any language
in history.36.(  ) In the UK they are becoming more popular than
Internet abbreviations (缩写) like “lol” (laughing out loud),
“muah” (the sound of a kiss) or “xoxoxo” (hugs and
kisses).37.(  ) In New York’s Museum of Modern Art you can
now see the first set of the 176 original emojis.
  38. (  ) But why? They allow us to personalise text and have
fun as we express ourselves, make people laugh and be creative in how
we use them.UK teenagers also told us they really appreciated the fact that
emojis are quick and easy.
  People also really identify with their favourite emojis.39.(  )
What does your recently used emoji board say about you? Is it full of
party poppers (礼花) and smileys (笑脸)? Or unhappy faces? In
the UK, the most used emojis are “face with tears of joy” “face
blowing a kiss” and “love heart”.40.(  ) You can also tell a lot
about a culture from their emoji complaints.Until 2015 when the “cheese
wedge” arrived, British people were constantly complaining about the
lack of cheese! Now, the addition of “bacon” in 2016 means we’re
very close to a full English breakfast.
A. We all seem to like emojis.
B. Emojis are more effective than words.
C. They make online chatting more colourful.
D. The emojis we choose can reflect our personality.
E. They have inspired fashion and are even recognised as art!
F. Maybe the British are more fun and romantic than people think!
G. These little electronic images started in Japanese mobile phones in the
1990s and are now hugely popular.
语篇解读:本文是一篇说明文。表情符号在网络上无处不在。它们
为什么受到人们的广泛欢迎呢?
语篇解读:本文是一篇说明文。表情符号在网络上无处不在。它们
为什么受到人们的广泛欢迎呢?
36. G 上句提到表情符号的演绎和发展,而G项追溯了其源头,故G
项符合语境。
37. E 下句提到表情符号进入了纽约现代艺术博物馆,这说明它们
被人们视为艺术,故E项符合语境。
38. A 下文解释了人们喜欢表情符号的原因,因此But why?前必然
是陈述了此事实,故A项符合语境。
39. D 上句指出人们跟自己喜欢的表情符号会有某种关联,也就是
说,我们选择的表情符号会反映我们的性格。故D项符合语境。
40. F 上句提到在英国最受欢迎的表情符号包括“喜极而
泣”“飞吻”和“红心”,这显然说明英国人还是很浪漫的。故F
项符合语境。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
  阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
  (2024·南昌高一下期末)Many years ago, the psychologist
Walter Mischel conducted an experiment at a preschool on the Stanford
University campus.He  41  a group of four-year-old kids around a table
with some marshmallows (棉花糖) in the middle.
  Mischel told them he had to leave the room for a few minutes.If they
could wait until he  42 , he would give them two marshmallows.If
they couldn’t wait, then they could have one
marshmallow  43 .One marshmallow right now, or two later.That
was the  44 .He then left the room.
  A few of the kids couldn’t resist and ate a marshmallow the  45 
he left.Some lasted for a few minutes before they  46 .Others smelled
their marshmallows.A few kids were  47  to resist the temptation and
wait.
  When Mischel got back, he gave those who  48  their well-
earned two marshmallows.
  The researcher then  49  the lives of each of these kids up through
high school.  50 , those who had resisted eating the marshmallow had
done far  51  in school and in life than those who couldn’t wait.They
were more confident, more popular, and more dependable.
  The marshmallow test is one of the most famous psychological
experiments ever  52 .Walter Mischel has proven that children’s
ability to  53  satisfaction when they were young was related to  54 
future outcomes.According to Walter Mischel, self-control can be
mastered and applied to  55  in everyday life — from weight control to
quitting smoking, and making major decisions.
语篇解读:本文是一篇记叙文。Walter Mischel是斯坦福大学的心理
学教授,文章简要介绍了他在20世纪60年代进行的享誉世界的棉花
糖实验。
语篇解读:本文是一篇记叙文。Walter Mischel是斯坦福大学的心理
学教授,文章简要介绍了他在20世纪60年代进行的享誉世界的棉花
糖实验。
41. A. gathered B. separated
C. attracted D. invited
解析: Walter Mischel教授将一帮四岁的小孩召集到桌子
周围。
42. A. returned B. succeeded
C. finished D. abandoned
解析: 如果孩子们愿意等到Walter Mischel教授回来,他将给
每个孩子两颗棉花糖。
43. A. gradually B. eventually
C. regularly D. immediately
解析: 孩子们面临两种选择,后者是马上得到一颗棉花糖。
44. A. plan B. deal
C. concept D. principle
解析: Walter Mischel教授跟孩子们达成了协议。
45. A. period B. moment
C. hour D. chance
解析: 教授一离开,有个别孩子就吃掉了自己的棉花糖。the
moment he left=as soon as he left。
46. A. turned down B. took over
C. gave in D. showed up
解析:还有一些孩子坚持了几分钟后也屈服于棉花糖的诱惑。
47. A. determined B. ambitious
C. sensitive D. intelligent
解析: 有几个小孩决心抵制诱惑,坚持到底。
48. A. made out B. set out
C. gave out D. held out
解析: Walter Mischel教授回来后,给这些一直坚持下来的孩
子一人两颗棉花糖。
49. A. followed B. entered
C. protected D. involved
解析: 实验结束后研究人员继续跟踪调查这些参与实验的孩
子们的生活。
50. A. Fortunately B. Surprisingly
C. Hopefully D. Similarly
解析: 最后,研究人员得到了令人吃惊的结果:比起那些无
法抵制棉花糖诱惑的孩子,那些能够抵制棉花糖诱惑的孩子在学
习和生活方面表现都要好得多。
51. A. more B. less C. better D. worse
解析: 根据下文They were more confident, more popular,
and more dependable.可知,能够抵制棉花糖诱惑的孩子无论在学
校还是在生活中都表现更好。
52. A. discovered B. designed
C. conducted D. created
解析: 与experiment一词可以搭配的动词有carry out,
conduct, do, perform等。
53. A. delay B. avoid
C. forget D. obtain
解析: 根据上文实验的介绍可知,棉花糖实验的核心是检验
孩子们延迟满足(delay satisfaction/gratification)的能力。
54. A. temporary B. positive
C. necessary D. steady
解析: 棉花糖实验证实:一个人年幼时延迟满足的能力会给
未来带来积极的影响。
55. A. opportunities B. achievements
C. conditions D. challenges
解析:下文列举的减肥、戒烟等都是我们生活中的一些挑战。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正
确形式。
  Aiming to inspire the people of various countries to learn Chinese,
the video series The Imagination of Art was released on 24 October.
  The project, 56.        (joint) produced by the Center
for Language Education and Cooperation and Central Academy of Fine
Arts, selects multiple art pieces created by four artists: Wu Jian’an,
Kang Lei, Lu Zhengyuan and Zhang Fan.
  Under the theme of “Chinese language plus arts”, the series
57.        (comprise) of two parts. The first part of it contains
four episodes, each 58.        (feature) one artist. The
second part will see education experts guide Chinese learning from their
59.        (work).
  In the first episode, Wu, one director of Fine Arts Experimental
Art School at the academy, 60.        (share) his creation
procedure of The Heaven of Nine Levels, 61.        hand-carved
piece inspired by Shan Hai Jing.
  The second introduces The Garden of Forking Paths, artist Kang’s
painting, 62.        title is inspired from Jorge Luis Borges’
novel. The work demonstrates Kang’s reflection 63.       
time, as she paints different sceneries and objects in different places and
at different times worldwide 64.        (record) her feelings
and experiences.
  The other two episodes are respectively about Lu’s work Solid
Liquid and Zhang’s work Tianxin, both of which have a
65.        (power) effect on people learning Chinese.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了为了激发大家学习
中文的兴趣而推出的一系列节目,并重点介绍了它的两个组成部
分,展现艺术与中文之美。
56. jointly 考查词形转换。分析句子结构可知,空处修饰动词
produced,应用副词。故填jointly。
57. is comprised 考查动词的时态、语态及主谓一致。be comprised of
是固定搭配,意为“包括,包含,由……组成”;此处描述一般事实
情况,应用一般现在时,且主语the series为单数。故填is comprised。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了为了激发大家学习
中文的兴趣而推出的一系列节目,并重点介绍了它的两个组成部
分,展现艺术与中文之美。
58. featuring 考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处为独立主
格结构,feature与each之间为主谓关系,应用动词-ing形式,表示
“由……主演,以……为特色”。故填featuring。
59. works 考查名词复数。此处表示“作品”,为可数名词,且此处
指四位艺术家的作品,应用复数。故填works。
60. shares 考查动词的时态和主谓一致。此处描述客观事实,应用一
般现在时;主语是Wu,谓语动词应用第三人称单数形式。故填
shares。
61. a 考查冠词。此处泛指“一件手工雕刻的作品”,应用不定冠词
修饰,且hand-carved的发音以辅音音素开头。故填a。
62. whose 考查定语从句。分析句子结构可知,此处为非限制性定语
从句,先行词painting和从句主语title之间构成所属关系。故填
whose。
63. on 考查介词。reflection on是固定搭配,意为“关于……的思考/
回忆”。故填on。
64. to record 考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处表示目
的,作状语,应用动词不定式。故填to record。
65. powerful 考查词形转换。空处修饰名词,应用形容词作定语。
故填powerful。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
  假定你是李华,你和同学根据英语课文改编了一个短剧。请你给
外教Miss Evans 写一封邮件,请她帮忙指导,内容包括:
  1. 剧情简介;
  2. 指导内容;
  3. 商定时间、地点。
注意:1.写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式作答。
Dear Miss Evans,
Yours sincerely,
Li Hua
                      
                      
                      
                      
                      
参考范文:
Dear Miss Evans,
  I was wondering if you could guide us to revise a short play adapted
from our English textbook.
  The story, The Million Pound Bank Note, is about the adventure of
a poor young man who was given a million pound bank note by two rich
gentlemen.When adapting the play, we met some difficulties.Could you
kindly give us guidance on two aspects? Firstly, we hope that you can
check the use of the language for us.Secondly, please give us some
direction on our acting and tones.
  Would it be possible for us to meet in our classroom at 5 pm this
Friday? We are looking forward to your reply.
Yours sincerely,
Li Hua
第二节(满分25分)
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构
成一篇完整的短文。
  (2024·河北省沧衡学校联盟高一检测)In a small Chinese
village, a young girl named Mei lived with a deep love for painting.Her
artworks, filled with lively colours, caught the beauty of her
surroundings.Despite her talent, Mei often battled with self-doubt.She
wondered if her skills were truly excellent or if she was just fortunate.
  One day, Mei heard about a painting contest in the town called the
“Sunlit Art Challenge”.Determined to prove herself and remove the
doubts, Mei quickly signed up for it.The contest stirred a mix of
excitement and nervousness in her.Mei spent countless hours perfecting
her painting technique, pouring her heart and soul into her works.
  For the contest, Mei painted a beautiful sunrise over the sea.The
sun just started to rise above the horizon (地平线), its bright light
beginning to shine over the ocean.The sun’s rays looked like golden
light, spreading across the water and making it shine like a giant
mirror.As the sun rose higher, it looked like a bright ball of fire,
warming the sea and making the waves shine brightly.The sky changed
colours too, from a soft blue to bright oranges, pinks and reds.It was
like watching the day begin right there on her canvas (画布).Mei’s
painting captured the peaceful yet lively scene of the sun’s first rays
touching the vast ocean, symbolizing hope.
  On the day of the contest, the village square was filled with
excitement.Artists from near and far displayed their works.Mei set up her
painting, feeling both proud and anxious.As the judges judged Mei’s
painting, her heart raced with nervousness.Since their expressions were
hard to read, Mei felt like her doubts were right that she wasn’t as good
as she hoped.
  When the host started to announce the winners, Mei listened with
hope and curiosity.But sadly her name wasn’t called.Disappointment
washed over her, and she forced a smile, applauding the winners.After
the contest, Mei felt disheartened.She thought her painting had failed to
impress anyone, and she lost her motivation to lift her brush.At that
time, Mr Zhang, a villager, approached Mei.
注意:1.续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式作答。
  Mr Zhang told Mei that Mei’s painting was excellent and moved
him.                       
  Mr Zhang’s recognition of Mei’s works renewed Mei’s
interest in painting.                       
参考范文:
  Mr Zhang told Mei that Mei’s painting was excellent and moved
him.With tears in his eyes, he told her how her painting of the sunrise
had profoundly touched him.Mr Zhang explained that he had been going
through a tough time and that Mei’s painting reminded him of the beauty
and hope in the world.He described how the warm colours and the image
of the sun rising over the ocean gave him a sense of peace and comfort.Mr
Zhang’s words made Mei realise that her works had a significant
impact, reaching beyond just winning contests.
  Mr Zhang’s recognition of Mei’s works renewed Mei’s interest
in painting.She started to see her art not just as a means to achieve
personal recognition, but as a tool for healing and bringing joy to
others.Mei began to paint with a new purpose, creating artworks that
depicted scenes of hope and beauty.Her art soon became a source of
warmth and inspiration in her community.Through her journey, Mei
discovered the true essence of her art.It was not just about creating
beautiful scenes on canvas, but about touching hearts and warming souls.
谢谢观看!