Unit 8 Green living Section Ⅴ LESSON 3 “WHITE BIKES” ON THE ROAD 课件(共97张)+学案(含答案)+练习(含答案)

文档属性

名称 Unit 8 Green living Section Ⅴ LESSON 3 “WHITE BIKES” ON THE ROAD 课件(共97张)+学案(含答案)+练习(含答案)
格式 zip
文件大小 1.1MB
资源类型 教案
版本资源 北师大版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-28 20:29:16

文档简介

Section Ⅴ  LESSON 3 “WHITE BIKES” ON THE ROAD
维度一:品句填词
1.I saw them making their way, hand in hand, down the       (小径).
2.She pressed her foot down sharply on the brake       (踏板).
3.A deadly disease broke out and t       the match was postponed.
4.Our luggage was checked all the way through to our final d      .
维度二:词形转换
1.In many towns       (park) is allowed only on one side of the street.
2.Not in an emotional way, but in a way like       (track) monthly budget?
3.The       (disappear) of many animal species due to habitat loss is a growing concern for conservationists.
4.We have provided seats for         (convenient) for our customers.
5.I feel         (hope) that we’ll find a suitable house very soon.
6.If society is to exist as a unity, its members must have       (share) values.
7.       (fortunate), we know how to handle situations like this.
维度三:固定搭配和句式
根据括号内的汉语提示完成下列句子。
1.Turn up the radio             (这样我能听清楚).
2.The island seemed to            (从视线中消失) as the fog rolled in.
3.Our team needs to          (想出) a new way to deal with this challenge.
4.            (要想成为赢家), you need to give all you have and try your best.
5.He stood at the door,             (手里拿着一台电脑).
6.When facing hardships, only those           (有信心的人) will achieve success.维度四:课文语法填空
  People 1.       (enjoy) the benefits of cycling in Amsterdam for years.It is 2.       good city for cycling because it is flat and therefore convenient for bikes.
  In the 1960s,a group of cycling fans came up 3.       an idea.They believed that 4.       would be better if cars weren’t allowed in the city centre and only bicycles were.They 5.       (paint) hundreds of bicycles white and placed them in many areas around Amsterdam for people 6.      (use).Wherever someone finished a journey,they would leave the bike there for someone else to use.But the problem was that 7.      (thief) stole all the bicycles within weeks!
  In 1999, the “white bikes” returned to Amsterdam.The new “white bikes” were not 8.       (actual) white but painted in bright colours.
  Thanks to the ideas and efforts of many people,like the 9.      (cycle)fans of the 1960s,many people around the world have been enjoying city centre streets without cars for many years.
  Nowadays, the idea has spread around the world.In China, even 10.       (many) cities have their own programmes.However, problems can also develop.People are trying different ways to find solutions to those problems.
Ⅰ.阅读理解
A
  After I graduated from the university, I got so pressured in finding a job.I did a lot of applications both online and handing in person to a particular company.It occurred, one day I went to hand in my CV (简历) to a certain company and I wanted to meet the human resource manager in person because I believed it was a better choice than leaving my CV at the reception.
  Unfortunately, in this company the security lady at the reception did not allow me to see the human resource manager and instead asked me to just leave the CV with her and that she would deliver it.I was really disappointed since I knew she wouldn’t do that and my CV will just be thrown in the trash can, I thought so because it usually happens a lot in some other companies.So I just left with my head down and never thought about it again since I knew I would never get any feedback from the company.
  Weeks passed and one day I received a call from an unknown number and guess what ...it was the human resource manager of that same company, I was really shocked since I did not expect it at all.So he said he received my CV and that he would work on it.
  I was so happy and felt bad at the same time for doubting the security lady the other day.
  This experience made me reflect on people around me and it was a reminder to believe in people and not assume things just because of the norm (常态).
1.Why did the author want to meet the human resource manager?(  )
A.He/She knew the manager.
B.His/Her CV would be read.
C.They had an appointment.
D.The security lady wasn’t friendly.
2.What happened to the author’s CV in the end?(  )
A.It was thrown away.
B.It was kept by the lady.
C.It reached the manager.
D.It was returned to the author.
3.How did the author feel about the security lady?(  )
A.Hopeful at first, and doubtful at last.
B.Surprised at first, and confused at last.
C.Satisfied at first, and disappointed at last.
D.Disappointed at first, and grateful at last.
4.What message does the author intend to convey in this text?(  )
A.Try to have trust in others.
B.Seek some help from others.
C.Have confidence in ourselves.
D.Keep on trying until you succeed.
B
  (2024·常州高一下质检)I’m a student in my third year at Robert Gordon University, but I also work 35 hours a week at Sainsbury’s to make ends meet.
  I constantly have to force myself to stay awake, and to be alert, whatever it takes.The work I do at Sainsbury’s is very physical like stacking shelves.I am lucky because the amount I lift at work is nothing compared with the weight I lift in the gym.I know I have the strength to bear it.
  I am originally from Nigeria.I came here when I was seven.Money was always tight.My parents gave me everything I needed, but there was no money for luxuries.I worked hard at school though and, with the help of professors, I got the best A-level grades in my class.
  Unfortunately, though I had applied for “settled” British residential status, the Home Office waited until I was in sixth form to approve my application.That meant I was not eligible for a student loan.The only way I could afford to go to university was that I got a job that would pay for all my living costs and my parents paid for my tuition fees.
  I don’t have much time to socialize because of my job.Ideally, I’d like to have more time to study so I can excel at my course.Yes, I have a lot on my plate, but working hard isn’t new for me.Growing up, my parents cultivated in me the importance of working hard for what I want in life.
  My dream is to get a job in the National Health Service.But now, I’m just focused on trying to get the best grades I can.Whenever I find life hard, I tell myself this is about my future.
5.Why does the author work long hours and sometimes overtime every week? (  )
A.To pay for his own living expenses.
B.To pay for his tuition fees.
C.To prove his ability to earn money.
D.To help his parents pay off the debts.
6.What does the underlined word “eligible” in Paragraph 4 refer to? (  )
A.Responsible.     B.Anxious.
C.Qualified. D.Accessible.
7.Which of the following can NOT be used to describe the author? (  )
A.Persistent. B.Diligent.
C.Sociable. D.Ambitious.
8.Which proverb can best summarize the passage?(  )
A.Actions speak louder than words.
B.God helps those who help themselves.
C.A penny saved is a penny earned.
D.Where there is life, there is hope.
C
  There was a boy named Drake.He was just 12 years old.His parents had no money to educate him.They had no choice other than to tell their children to leave school and start helping them with their shop’s work.
  Drake assimilated this and started waking up before sunrise and going to their shop and cleaning it.He was really a hard-working guy.He always wanted something big to happen in his life, but he knew that a change does not happen in a day.So he started teaching himself and completed all senior high school courses at the age of 18.When he turned 20, he got a job offer from an electrical company.
  He started working in that company, and every day after coming from his job, he would learn more and more about bulbs (灯泡) because he saw a lot of bulb production there.After some years he made a new improved bulb of his own.He was really excited to show it to his boss, but when the boss saw it, he wasn’t interested in it and said it was of little use.But still, he believed in himself and didn’t give up.
  After a few months, he thought of setting up his own factory where he and his wife would put the improved bulb into production.When they made the bulbs, they started selling them.No one was interested in those bulbs, but still, he kept believing in himself.
  One day when the sun was rising, he got an order of 1,000 pieces of the bulbs.This totally changed his life.After that, he started getting more and more orders.
9.Why did Drake’s parents ask him to work in their shop when he was 12?(  )
A.Because they wanted him to teach himself.
B.Because they expected him to be successful.
C.Because they wished him to be hard-working.
D.Because they were unable to pay for his schooling.
10.What does the underlined word “assimilated” in Paragraph 2 probably mean?(  )
A.Remembered.     B.Understood.
C.Expressed. D.Hated.
11.What did Drake’s boss think of his new improved bulb?(  )
A.Surprising. B.Attractive.
C.Popular. D.Valueless.
12.What can we learn from the story?(  )
A.All things are difficult before they are easy.
B.Confidence is the first secret of success.
C.Learn to say before you sing.
D.Practice makes perfect.
Ⅱ.阅读七选五
  How often do you hear yourself saying things like “It’s not my fault.I had no control over this.” Can you accept that too often you seem to be blaming people or circumstances for things that happen to you?
  13.(  ) In this way you can put all the faults and the problems on others.That’s nice and convenient.Actually, it’s just an attempt to refuse to take responsibility for your own faults, doing absolutely nothing about it.
  There really is no benefit in blaming people or circumstances.By ignoring your own contribution to the situation or insisting that others are to blame, you are refusing to take control of your life.14.(  )
  So it’s better to try to control your reactions rather than blame others.15.(  ) Essentially, you must stop letting other people’s actions affect you.Think about your own response and take charge.Respond by taking action to address what can be addressed.16.(  )
  Never again allow yourself to say “I can’t help it.It wasn’t my fault.” George Bernard Shaw said, “People are always blaming their circumstances for what they are.17.(  ) I admire people who look for the circumstances they want, and if they can’t find them, make them.”
A.They will blame you, too.
B.I have never been blamed.
C.I don’t believe in circumstances.
D.It’s very easy to point the finger.
E.You should respond in the right way.
F.Once you do this, you will never waste time blaming.
G.You, therefore, will feel helpless about your situation.
Ⅲ.完形填空
  (2024·河南六校高一下联考)Hansen and his 10-year-old son Chase search the streets of Salt Lake City every weekend for the homeless to take to lunch.They started Project Empathy (共情) four years ago to  18  a meal, listen to their stories and figured out how they could further  19  .
  “Just start with a smile, a hello.It really just starts with that.If you do it, you can make a connection.A small gesture can have a  20  influence on others less fortunate,” Hansen  21  in an interview.
  Some of these shared meals have turned into stronger  22 .Ward, a homeless person, was  23  in a flat.He credited the Hansens with helping him  24  the difficult process of moving off the streets.“It is great to have friends who make us feel  25  and I’m impressed with the pair,” Ward said.
  Father and son’s  26  have developed into a project that  27  faith and community, which emphasizes the  28  community members can have in uplifting the homeless.They know they can’t settle the homeless  29  alone.They’re hoping empathy will  30 .
  “My hope for the future is to  31  more connection across our country.We could and we will succeed  32  we have other people join in and help the homeless,” Chase said.
18.( )A.buy        B.cook
C.share D.eat
19.( )A.study B.help
C.work D.live
20.( )A.great B.different
C.common D.regular
21.( )A.said B.praised
C.joked D.wrote
22.( )A.desires B.connections
C.motivations D.opinions
23.( )A.provided B.permitted
C.refused D.housed
24.( )A.through B.for
C.into D.over
25.( )A.surprised B.relaxed
C.wonderful D.calm
26.( )A.dreams B.influences
C.experiences D.efforts
27.( )A.assesses B.compares
C.highlights D.respects
28.( )A.importance B.task
C.chance D.role
29.( )A.argument B.problem
C.debt D.conflict
30.( )A.go away B.catch on
C.turn out D.give off
31.( )A.spread B.miss
C.exchange D.maintain
32.( )A.before B.if
C.until D.so
Ⅳ.语法填空
  (2024·合肥高一下期末)An Internet organisation is trying to persuade people to take part in the International Internet-Free Day, 33.       will be held every year on the last weekend in January.The idea is that people will leave the virtual world and go out into the real world.One 34.       (support) of the idea said, “The Internet can be like addictive junk food: food you can never get enough of but which you don’t 35.       (actual) want.”
  A spokesman for the Internet-Free Day team 36.       (explain), “It’s so easy to get 37.       (addict) to a half-life in a virtual world, and lose touch 38.       your family, friends and neighbours.Human beings need contact with the real world.Email and the Internet are just not enough.”
  So, put down your mouse and turn off your computer.The real world is open all day every day and 39.       (welcome) visitors.It offers you the chance 40.       (feel) human again.The Internet-free day will give you back your real life.
Imagine your perfect day, suggest the idea to some friends and find 41.       exciting event to take part in.Then go out into the world outside your window, and make your perfect day a 42.       (real)!
Section Ⅴ  LESSON 3 “WHITE BIKES” ON THE ROAD
基础知识自测
维度一
1.path 2.pedal 3.therefore 4.destination
维度二
1.parking 2.tracking 3.disappearance 4.convenience 5.hopeful 6.shared 7.Fortunately
维度三
1.so that I can hear it clearly
2.disappear from sight
3.come up with
4.To be a winner
5.with a computer in his hand
6.who are confident
维度四
1.have been enjoying 2.a 3.with 4.it 5.painted
6.to use 7.thieves 8.actually 9.cycling 10.more
素养能力提升
Ⅰ.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过自己一次投递简历的故事,告诉我们相信别人的重要性。
1.B 推理判断题。根据第二段可知,作者认为,很多情况下放在前台的简历都会被扔到垃圾桶里。由此可知,他/她希望亲自见到人力资源经理是为了让自己的简历能够被人力资源经理看到。
2.C 细节理解题。根据第三段可知,作者的简历最后到了人力资源经理的手里。
3.D 推理判断题。根据全文可知,作者开始被女保安拒绝,肯定感到生气和失望;后来让作者意想不到的是,自己的简历被女保安送到了经理手里,他/她应该感到吃惊和感激。
4.A 主旨大意题。综合全文可知,作者开始怀疑那位女保安,后来事实证明自己的怀疑是错误的,作者为此感到愧疚。最后一段是对全文的总结,提醒作者要相信别人。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者是一名大学三年级的学生,他每周要工作35个小时来保持收支平衡。每当他发现生活艰难时,他都会告诉自己要为未来而拼搏。
5.A 细节理解题。根据第四段最后一句可知,作者上得起大学的唯一方法是找一份能支付所有生活费用的工作,而作者的父母支付他的学费。由此可知,作者每周要工作很长时间,有时还要加班是为了自己支付生活费用。
6.C 词义猜测题。根据画线词所在句上句可知,不幸的是,尽管作者申请了“定居”英国的居住身份,但英国内政部一直等到作者上六年级时才批准了申请。由此可知,作者不符合学生贷款的资格。所以画线词eligible意为“合格的,有资格的”。
7.C 推理判断题。根据倒数第二段第一句可知,因为作者的工作,作者没有太多的时间去社交。由此可推知,作者并不是一个善于社交的人。
8.B 主旨大意题。文章主要讲述了作者每周要工作35个小时来保持收支平衡,一边打工一边上学,并取得优异成绩的故事。作者这种不懈努力的行为体现了“自助者天助”。
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了德雷克在一家电气公司工作,勤奋好学的他研发了一种新式灯泡,但该灯泡未被老板接受。德雷克并未放弃,他创建了自己的工厂,在经历了许多挫折后终于取得了事业上的成功。
9.D 细节理解题。根据第一段中的He was just 12 years old.His parents had no money to educate him.可知,德雷克的父母在他12岁的时候让他在他们的店里工作是因为他们无力支付他的学费。
10.B 词义猜测题。根据画线词后的started waking up before sunrise and going to their shop and cleaning it可知,德雷克非常勤勉地在父母的店里帮忙。由此推知,他一定非常理解父母作决定的处境,想要身体力行地为父母缓解压力,故画线词意为“理解”,和B项同义。
11.D 细节理解题。根据第三段中的but when the boss saw it, he wasn’t interested in it and said it was of little use可知,老板觉得他改进过的新式灯泡用处不大。由此可知,老板认为这种灯泡没有价值。
12.B 推理判断题。结合全文,尤其是第三段中的But still, he believed in himself and didn’t give up.和第四段中的but still, he kept believing in himself可知,从家贫上不起学,到想法不被接受,再到创业面临困难,德雷克经历了许许多多的挫折,但他始终相信自己,从未放弃,最终取得了事业上的成功,这说明了自信是成功的第一秘诀。
Ⅱ.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要说明了人不应该把已经发生的事情归咎于别人或者归咎于环境因素,这是一种拒绝为自己的错误承担责任的行为。
13.D 根据下文可知,把过错和问题推给别人是拒绝为自己的错误承担责任的行为,故本段在说明指责他人的情况。D项(指责别人很容易)符合语境,且下文的this way指的就是D项中的point the finger。
14.G 根据上文可知,责备别人或环境没有好处,这是拒绝掌控自己生活的体现。设空处为段尾句,应承接上文,继续指出这样做的影响。G项(因此,你会对自己的处境感到无助)说明了指责外在因素的影响,符合语境。
15.E 根据上下文可知,本段主要说明如何控制自己的行为,停止指责他人。设空处应承上启下,说明应该如何做。E项(你应该用正确的方式回应)既承接上文,说明了如何控制自己的反应,又引出了下文不应该让别人的行为影响到你,符合语境。
16.F 上文给出了正确的做法,设空处应承接上文,说明这么做的好处。F项(一旦你这样做了,你就不会浪费时间责怪别人了)符合语境。
17.C 根据上下文可知,此处陈述自我与环境的关系,萧伯纳认为人们总是把自己的处境归咎于环境,而他钦佩主动寻找理想环境的人。C项(我不相信环境)承上启下,符合语境。
Ⅲ.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Hansen父子成立“共情”项目帮助无家可归者的故事。
18.C 根据第三段第一句可知,此处应用share,是原词复现。
19.B 四年前,Hansen 父子启动了“共情”项目,来共享食物、听听无家可归者的故事以及想想如何提供进一步的帮助。
20.A 根据下文可知,此处指一个小小的行为能够给那些不幸的人带来巨大的影响。
21.A 此处用了Hansen采访时说的一句话。
22.B 根据上文的If you do it, you can make a connection.可知,此处应用connection,是原词复现。
23.D 根据上下文可知,此处是指Hansen父子给Ward提供了一间平房用来居住。
24.A 他感谢Hansen父子帮助他渡过了搬离街道的艰难过程。help sb through是固定用法,表示“帮助某人渡过难关”。
25.C 根据上下文可知,Hansen父子帮助无家可归的人,和他们共享食物、给他们提供住所等,这让他们感觉非常好。
26.D 根据上下文可知,此处是指父子俩帮助无家可归的人所作的努力,影响了周围的人。
27.C 父亲和儿子所作的努力已经发展成为一个强调信仰和社区的项目,它强调了社区成员能够充当帮助无家可归者的角色。highlight和emphasize是同义词复现。
28.D 此处是指社区的每个成员都可以帮助无家可归的人,即每个人都可以充当帮助别人的角色。
29.B 根据常识可知,无家可归是一个社会问题。
30.B Hansen父子希望“共情”这个项目可以流行起来,这样可以让更多的人来帮助无家可归者。
31.A Chase说:“我未来的愿望是在全国范围内传播更多的联系。如果有其他人加入来帮助无家可归者,我们可以且一定会成功。”
32.B 参见上题解析。
Ⅳ.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了国际无互联网日设立的时间、目的、背景、支持者对这个节日的看法,以及这个节日对人们产生的影响等。
33.which 句中先行词为the International Internet-Free Day,设空处在非限制性定语从句中作主语,应用关系代词引导。故填which。
34.supporter 根据空前的基数词One可知,其后的名词为单数形式。故填supporter。
35.actually 设空处修饰动词want, 应用副词形式。故填actually。
36.explained 根据上一段的said可知,句子时态为一般过去时。故填explained。
37.addicted get addicted to表示“沉溺于”。故填addicted。
38.with lose touch with sb 表示“与某人失去联系”。故填with。
39.welcomes 根据并列连词and前的时态可知,应用一般现在时;主语The real world为单数,所以谓语动词用第三人称单数形式。故填welcomes。
40.to feel 名词chance后接动词不定式作定语。故填to feel。
41.an 空后名词event为单数,且event前面的形容词exciting的发音以元音音素开头。故填an。
42.reality 空前为不定冠词a,提示其后的名词为单数形式。故填reality。
6 / 6Section Ⅴ  LESSON 3 “WHITE BIKES” ON THE ROAD
  People in Amsterdam [1]have been enjoying the benefits of cycling for years.The idea began about 50 years ago, and was first known as “white bikes”.Amsterdam is a good city for cycling because it’s flat① and therefore②convenient for bikes.There are also plenty of places for bicycle parking③ and most streets in the city centre have a bicycle path④.Because of its convenience for bicycles, Amsterdam has become very popular with cyclists — an amazing 38% of all trips are made by bike.Some people even call Amsterdam “the City of Bicycles”.
  Where did the idea of “white bikes” come from?In the 1960s, a group of cycling fans came up with⑤ an idea.[2]They believed that it would be better for everybody if cars weren’t allowed in the city centre and only bicycles were.They were hopeful⑥ that this would help to save energy, reduce pollution and provide free public transport.The group painted hundreds of⑦bicycles white and placed⑧ them in many areas around Amsterdam for people to use.Anyone was allowed to take them and use them for short journeys.[3]People would leave the bike in the place where they finished their journey, so that someone else could then take it and use it from there.Soon after, however, problems came up and the “white bikes” all disappeared⑨— thieves stole them all in a matter of weeks!
  [1]句中have been enjoying是现在完成进行时,表示动作始于过去, 持续到现在或将继续进行下去。
  [2]句中that引导宾语从句,if引导条件状语从句。
  [3]句中where引导定语从句, 修饰地点名词the place; so that引导目的状语从句, 意为“以便于”;someone else“别人”, else与someone, anyone, everyone等连用时, 所有格加在else上。
  In 1999, the “white bikes” returned to Amsterdam — this time [4]with a computer tracking⑩ system to record their every move ! To take a bicycle, you had to put in a special card.[5]The new “white bikes” were not actually white but painted in bright colours.The bikes were parked at special parking places.[6]Thus people who wanted to use them had to take them to another special parking place near their destination and leave them there.
  [4]此处为with复合结构, 作伴随状语。
  [5]not ...but ...“不是……而是……”。
  [6]句中who引导定语从句, 修饰先行词people。
  [7]Thanks to the ideas and efforts of many people, like the cycling fans of the 1960s and those who enabled the return of “white bikes”, you can now enjoy clean air and easy transport in central Amsterdam.
  Nowadays, the idea of “white bikes” has pedalled its way around the world and there has been a global increase in bike-sharing .
  In China, more and more cities have their own “white bike” programmes.Both the locals and tourists like to use shared bikes [8]because bike-sharing is a cheap and easy way to save energy, reduce air and noise pollution, and enjoy the benefits of exercise in cities.However, problems can also develop, like the theft of bikes and parking issues.Fortunately, people are trying different ways of solving those problems.Where will bike-sharing go in China? You decide.
  [7]句中who引导定语从句, 修饰先行词 those。
  [8]此处because引导原因状语从句, 意为“因为”。
【读文清障】
①flat adj.平坦的n.一套公寓房,一套住房
②therefore adv.因此;由此
③parking n.(车辆等的)停放
④path n.小径, 小道
⑤come up with想出, 想到
⑥hopeful adj.(人)抱有希望的
⑦hundreds of成百上千的
⑧place vt.放置
⑨disappear vi.消失, 不见
⑩tracking n.跟踪
put in 提出, 提交;放入;种植
destination n.目的地;终点
thanks to 由于;因为;多亏,幸亏(多作状语)
pedal vi.& vt.骑
n.踏板
bike-sharing n.共享单车
shared bikes共享单车
【参考译文】
  多年来阿姆斯特丹的居民一直享受着骑自行车的益处。这起源于大约50年前, 最初被称为“白色自行车”的想法。阿姆斯特丹是个适合骑行的城市, 因为它地势平坦方便骑行。也有很多地方可以停放自行车, 市中心的大多数街道都有自行车道。由于为骑行提供了便利, 阿姆斯特丹非常受骑行者的欢迎——有高达 38%的出行使用自行车。有些人甚至称阿姆斯特丹为“自行车之城”。
  “白色自行车”的概念来自哪里呢? 20 世纪60年代一群骑行爱好者提出了一个想法。 他们认为, 如果市中心不允许开车而只能骑自行车, 这会让所有人都受益。他们希望这样能够帮助节约能源,减少污染并提供免费的公共交通。这群人将数百辆自行车涂成白色并放置在阿姆斯特丹的许多地方供人们使用。任何人都能够骑这些自行车做短途出行。人们在行程结束时就地停放自行车, 以便其他人能继续使用。然而不久就出了问题, “白色自行车” 全都消失了——小偷在几周内偷光了所有的车!
  1999年, “白色自行车” 回到了阿姆斯特丹——这次车上安装了电子跟踪系统以记录它们的“一举一动”!要使用自行车, 必须插入专用的卡片。新的“白色自行车”实际上不是白色的, 而是被涂上了鲜艳的颜色。自行车要停放在专用的停车场。因此, 使用者到达目的地之后, 必须将自行车停放到附近的专用停车场。
  由于这个提议以及众多人的努力, 如20世纪60年代的骑行爱好者和那些让“白色自行车”回归的人, 现在人们可以在阿姆斯特丹的市中心享受清新的空气和便利的交通。
  如今, “白色自行车”的概念已经在世界范围内广泛传播, 全球的共享单车也在增加。
  在中国, 越来越多的城市拥有了自己的“白色自行车”计划。本地人和游客都喜欢骑共享单车, 因为共享单车既方便又便宜, 可以节省能源、减少空气和噪声污染, 使人享受在城市里运动的益处。然而, 问题也随之而来, 例如自行车被盗和停放问题。幸运的是, 人们正在尝试不同的方法来解决这些问题。在中国, 共享单车未来会走向何方?这由你来决定。
Step One:Pre-reading
 Do you know what shared bikes are?
                      
                      
                      
                      
Step Two:While-reading
Ⅰ.Read for the main idea
Read the passage quickly and choose the best answer.
 What’s the main idea of the text?(  )
A.The future of “white bikes”.
B.The feature of “white bikes”.
C.The situation of “white bikes” in China.
D.The development process and its influence of “white bikes”.
Ⅱ.Read for details
Read the passage carefully and choose the best answers.
1.Why can people enjoy free cycling in Amsterdam?(  )
A.Because the city is flat.
B.Because there are many parking lots.
C.Because “white bikes” are available.
D.Because there are many cycling fans.
2.Why are bicycles used in Amsterdam?(  )
①To save energy.
②To sell more bicycles.
③To provide free public transport.
④To reduce pollution.
A.①③④       B.①②③
C.②③④ D.①④
3.In the 1960s, the free use of bicycles failed because of     .(  )
A.their bright colours
B.poor management
C.people’s disagreement
D.inconvenience of parking
4.What is the last paragraph about?(  )
A.The master of shared bikes.
B.The benefits of shared bikes.
C.The problem of shared bikes.
D.The current situation and future of shared bikes in China.
Ⅲ.Read for the structure
Read the passage again and fill in the blanks.
Step Three:Post-reading
Ⅰ.长难句分析
1.They believed that it would be better for everybody if cars weren’t allowed in the city centre and only bicycles were.
句式分析
自主翻译                       
                      
                       
2.People would leave the bike in the place where they finished their journey, so that someone else could then take it and use it from there.
句式分析
自主翻译                       
                      
                      
Ⅱ.讨论
1.Why did cycling fans put forward the idea of “white bikes” in the 1960s?
                      
                      
                      
2.What effects have “white bikes” had on Amsterdam?
                      
                      
                      
3.Why has the idea spread to other parts of the world in recent years?
                      
                      
                      
核心词汇集释
therefore adv.因此;由此
【教材原句】 Amsterdam is a good city for cycling because it’s flat and therefore convenient for bikes.
阿姆斯特丹是个适合骑行的城市,因为它地势平坦方便骑行。
【用法】
therefore 常用作副词,不能连接并列句,只起承上启下的作用,前为因,后为果
so 既可用作副词,也可用作连词,连接并列句
【佳句】 The Summer Palace is worth a visit.Therefore, I plan to have a look at it this summer holiday.
颐和园值得一游。因此,我打算在这个暑假去看看。
【练透】 选词填空(so/therefore)
①There’s something wrong with his old computer,and       he can’t surf the Internet for the moment.
②It was raining heavily,       they had to stay at home.
【写美】 词汇升级
③We do not own the building.Thus, it would be impossible for us to make any major changes to it.     
come up with想出,想到;提出;赶上
【教材原句】 In the 1960s, a group of cycling fans came up with an idea.
20世纪60年代一群骑行爱好者提出了一个想法。
【用法】
come up      被提出;走近;上升;发芽
come about 发生(无被动形式)
come on 来吧;赶快;上演
come out 出版;出现;结果是
come to 苏醒;总计
come across (偶然)遇见
when it comes to ... 当谈到……时
【佳句】 She came up with a creative solution to the problem they were facing.
她想出了一个富有创意的方案来解决他们面临的问题。 (动作描写)
As soon as the project came up at the meeting, it attracted many people’s attention.这个项目在会议上一被提出就吸引了人们的关注。
【点津】 come up的主语是物,表示“(计划、建议、议题等)被提出”,为不及物动词短语;而come up with的主语是人或团体组织,表示“(某人)提出”,为及物动词短语。
【练透】 单句语法填空
①When Alice came       , she did not know how long she had been lying there.
②How did it come       that you were late for such an important meeting.
③She came       an old friend of hers yesterday while she was shopping at the department store.
【写美】 完成句子
④Our class               to make better use of used materials.
我们班想出了一个主意来更好地利用二手材料。
⑤The sky was dark blue                     .
月亮出来时天空是深蓝色的。
⑥Can you tell me            ?
你能告诉我事故是怎样发生的吗?
disappear vi.消失,不见
【教材原句】 Soon after, however, problems came up and the “white bikes” all disappeared — thieves stole them all in a matter of weeks!
然而不久就出了问题,“白色自行车”全都消失了——小偷在几周内偷光了所有的车!
【用法】
(1)disappear from   从……处消失
(2)disappearance n. 消失;灭绝
(3)appear vi. 出现;似乎
appearance n. 外貌;出现,露面
【佳句】 Her nervousness quickly disappeared once she was on stage.
她一走上台紧张情绪便迅速消失了。 (心理描写)
【练透】 单句语法填空
①The train disappeared       view and I knew my best friend would never come back.
②The image shows the gas, dust, and stars that swirl around the black hole before         (disappear) into it.
【写美】 完成句子
③                   at the school inspired the students.这位运动员出人意料地出现在学校,鼓舞了学生们。
重点句型解构
句型公式:so that 引导目的状语从句
【教材原句】 People would leave the bike in the place where they finished their journey, so that someone else could then take it and use it from there.
人们在行程结束时就地停放自行车, 以便其他人能继续使用。
【用法】
(1)so that 引导目的状语从句,意为“为了……,以便……”,从句中常使用can/could/may/might/will/would/should等情态动词;
(2)so that引导结果状语从句,意为“以至于;结果”,从句中一般不用情态动词。
【品悟】 The next time you visit our city, you must call me ahead of schedule so that I can make some necessary arrangements.
下次你来我们的城市时,你一定要提前给我打电话,以便我可以做一些必要的安排。
【写美】 完成句子
①We learn English                   .
我们学英语为的是获得更多的知识。
②She spoke slowly                   .
她说话很慢,因此大家都清楚地理解她了。
③It hasn’t rained for a few months,             .
好几个月没下雨了,以至于土壤都干透了。
提示:完成课后作业 UNIT 8 Section Ⅴ
◆ Cleverness is a gift, kindness is a choice.
聪明是一种天赋,而善良是一种选择。
And will you take pride in your gifts or pride in your choices?
你们会为自己的天赋而骄傲,还是会为自己的选择而骄傲?
◆ We are what we repeatedly do. Excellence then is not an act, but a habit.
我们是自己反复行为的总和。优秀,不是一种行为,而是一种习惯。
Section Ⅴ  LESSON 3 “WHITE BIKES” ON THE ROAD
【文本透析·剖语篇】
Step One
Shared bikes are bikes that can be used freely or commercially by anyone within a certain limit, for example, a neighbourhood or a school area.
Step Two
Ⅰ.D
Ⅱ.1-4 CABD
Ⅲ.1.cycling fans 2.white 3.stolen 4.record 5.special
6.bike-sharing 7.programmes
Step Three
Ⅰ.1.他们认为,如果市中心不允许开车而只能骑自行车,这会让所有人都受益。
2.人们在行程结束时就地停放自行车,以便其他人能继续使用。
Ⅱ.1.Because they hoped that this would help to save energy,reduce pollution and provide free public transport.
2.People can now enjoy clean air and easy transport in central Amsterdam.
3.In my opinion, the reasons are as follows.First, it can reduce pollution and protect the environment.Second, it is more convenient when we are stuck in the traffic jam.Third,it can build our body and save money.
【核心知识·巧突破】
核心词汇集释
1.①therefore ②so ③Therefore
2.①to ②about ③across ④came up with an idea
⑤when the moon came up ⑥how the accident came about
3.①from ②disappearing
③The athlete’s unexpected appearance
重点句型解构
①so that we may get more knowledge ②so that everyone understood her clearly ③so that the soil dries out
6 / 7(共97张PPT)
Section Ⅴ  LESSON 3 “WHITE BIKES” ON THE ROAD
1
篇章助解·释疑难
目 录
2
文本透析·剖语篇
3
核心知识·巧突破
4
课时检测·提能力
篇章助解·释疑难
力推课前预习
1
  People in Amsterdam [1]have been enjoying the benefits of cycling
for years.The idea began about 50 years ago, and was first known as
“white bikes”.Amsterdam is a good city for cycling because it’s flat①
and therefore②convenient for bikes.There are also plenty of places for
bicycle parking③ and most streets in the city centre have a bicycle path
④.Because of its convenience for bicycles, Amsterdam has become very
popular with cyclists — an amazing 38% of all trips are made by
bike.Some people even call Amsterdam “the City of Bicycles”.
  Where did the idea of “white bikes” come from?In the 1960s, a
group of cycling fans came up with⑤ an idea.[2]They believed that it
would be better for everybody if cars weren’t allowed in the city centre
and only bicycles were.They were hopeful⑥ that this would help to save
energy, reduce pollution and provide free public transport.The group
painted hundreds of⑦bicycles white and placed⑧ them in many areas
around Amsterdam for people to use.Anyone was allowed to take them
and use them for short journeys.[3]People would leave the bike in the place where they finished their journey, so that someone else could then take it and use it from there.Soon after, however, problems came up and the “white bikes” all disappeared⑨— thieves stole them all in a matter of weeks!
  [1]句中have been enjoying是现在完成进行时,表示动作始于过
去, 持续到现在或将继续进行下去。
  [2]句中that引导宾语从句,if引导条件状语从句。
  [3]句中where引导定语从句, 修饰地点名词the place; so that引导目的状语从句, 意为“以便于”;someone else“别人”, else与someone, anyone, everyone等连用时, 所有格加在else上。
【读文清障】
①flat adj.平坦的n.一套公寓房,一套住房
②therefore adv.因此;由此
③parking n.(车辆等的)停放
④path n.小径, 小道
⑤come up with想出, 想到
⑥hopeful adj.(人)抱有希望的
⑦hundreds of成百上千的
⑧place vt.放置
⑨disappear vi.消失, 不见
  In 1999, the “white bikes” returned to Amsterdam — this time
[4]with a computer tracking⑩ system to record their every move ! To
take a bicycle, you had to put in a special card.[5]The new “white
bikes” were not actually white but painted in bright colours.The bikes
were parked at special parking places.[6]Thus people who wanted to use
them had to take them to another special parking place near their
destination and leave them there.
  [4]此处为with复合结构, 作伴随状语。
  [5]not ...but ...“不是……而是……”。
  [6]句中who引导定语从句, 修饰先行词people。
⑩tracking n.跟踪
put in 提出, 提交;放入;种植
destination n.目的地;终点
  [7]Thanks to the ideas and efforts of many people, like the
cycling fans of the 1960s and those who enabled the return of “white
bikes”, you can now enjoy clean air and easy transport in central
Amsterdam.
  Nowadays, the idea of “white bikes” has pedalled its way
around the world and there has been a global increase in bike-sharing .
  In China, more and more cities have their own “white bike”
programmes.Both the locals and tourists like to use shared bikes
[8]because bike-sharing is a cheap and easy way to save energy, reduce
air and noise pollution, and enjoy the benefits of exercise in
cities.However, problems can also develop, like the theft of bikes and
parking issues.Fortunately, people are trying different ways of solving
those problems.Where will bike-sharing go in China? You decide.
  [7]句中who引导定语从句, 修饰先行词 those。
  [8]此处because引导原因状语从句, 意为“因为”。
thanks to 由于;因为;多亏,幸亏(多作状语)
pedal vi.& vt.骑
n.踏板
bike-sharing n.共享单车
shared bikes共享单车
【参考译文】
  多年来阿姆斯特丹的居民一直享受着骑自行车的益处。这起源于
大约50年前, 最初被称为“白色自行车”的想法。阿姆斯特丹是个适
合骑行的城市, 因为它地势平坦方便骑行。也有很多地方可以停放自
行车, 市中心的大多数街道都有自行车道。由于为骑行提供了便利,
阿姆斯特丹非常受骑行者的欢迎——有高达 38%的出行使用自行车。
有些人甚至称阿姆斯特丹为“自行车之城”。
  “白色自行车”的概念来自哪里呢? 20 世纪60年代一群骑行爱
好者提出了一个想法。 他们认为, 如果市中心不允许开车而只能骑
自行车, 这会让所有人都受益。他们希望这样能够帮助节约能源,减
少污染并提供免费的公共交通。这群人将数百辆自行车涂成白色并放
置在阿姆斯特丹的许多地方供人们使用。任何人都能够骑这些自行车
做短途出行。人们在行程结束时就地停放自行车, 以便其他人能继续
使用。然而不久就出了问题, “白色自行车” 全都消失了——小偷
在几周内偷光了所有的车!
  1999年, “白色自行车” 回到了阿姆斯特丹——这次车上安装
了电子跟踪系统以记录它们的“一举一动”!要使用自行车, 必须插
入专用的卡片。新的“白色自行车”实际上不是白色的, 而是被涂上
了鲜艳的颜色。自行车要停放在专用的停车场。因此, 使用者到达目
的地之后, 必须将自行车停放到附近的专用停车场。
  由于这个提议以及众多人的努力, 如20世纪60年代的骑行爱好者
和那些让“白色自行车”回归的人, 现在人们可以在阿姆斯特丹的市
中心享受清新的空气和便利的交通。
  如今, “白色自行车”的概念已经在世界范围内广泛传播, 全
球的共享单车也在增加。
  在中国, 越来越多的城市拥有了自己的“白色自行车”计划。本
地人和游客都喜欢骑共享单车, 因为共享单车既方便又便宜, 可以
节省能源、减少空气和噪声污染, 使人享受在城市里运动的益处。然
而, 问题也随之而来, 例如自行车被盗和停放问题。幸运的是, 人
们正在尝试不同的方法来解决这些问题。在中国, 共享单车未来会走
向何方?这由你来决定。
2
文本透析·剖语篇
助力语篇理解
Step One:Pre-reading
 Do you know what shared bikes are?


Shared bikes are bikes that can be used freely or commercially by anyone
within a certain limit, for example, a neighbourhood or a school area.
Ⅰ.Read for the main idea
Read the passage quickly and choose the best answer.
 What’s the main idea of the text?(  )
A. The future of “white bikes”.
B. The feature of “white bikes”.
C. The situation of “white bikes” in China.
D. The development process and its influence of “white bikes”.
Step Two:While-reading
Ⅱ.Read for details
Read the passage carefully and choose the best answers.
1. Why can people enjoy free cycling in Amsterdam?(  )
A. Because the city is flat.
B. Because there are many parking lots.
C. Because “white bikes” are available.
D. Because there are many cycling fans.
2. Why are bicycles used in Amsterdam?(  )
①To save energy.
②To sell more bicycles.
③To provide free public transport.
④To reduce pollution.
A. ①③④ B. ①②③
C. ②③④ D. ①④
3. In the 1960s, the free use of bicycles failed because of     .
(  )
A. their bright colours
B. poor management
C. people’s disagreement
D. inconvenience of parking
4. What is the last paragraph about?(  )
A. The master of shared bikes.
B. The benefits of shared bikes.
C. The problem of shared bikes.
D. The current situation and future of shared bikes in China.
Ⅲ.Read for the structure
Read the passage again and fill
in the blanks.
Step Three:Post-reading
Ⅰ.长难句分析
1. They believed that it would be better for everybody if cars weren’t
allowed in the city centre and only bicycles were.
句式分析
自主翻译

他们认为,如果市中心不允许开车而只能骑自行车,
这会让所有人都受益。 
2. People would leave the bike in the place where they finished their
journey, so that someone else could then take it and use it from there.
句式分析
自主翻译

人们在行程结束时就地停放自行车,以便其他人能继
续使用。 
Ⅱ.讨论
1. Why did cycling fans put forward the idea of “white bikes” in the
1960s?


2. What effects have “white bikes” had on Amsterdam?


Because they hoped that this would help to save energy,reduce
pollution and provide free public transport.
People can now enjoy clean air and easy transport in central
Amsterdam.
3. Why has the idea spread to other parts of the world in recent years?




In my opinion, the reasons are as follows.First, it can reduce
pollution and protect the environment.Second, it is more convenient
when we are stuck in the traffic jam.Third,it can build our body and
save money.
核心知识·巧突破
探究课堂重点
3
核心词汇集释
therefore adv.因此;由此
【教材原句】 Amsterdam is a good city for cycling because it’s flat
and therefore convenient for bikes.
阿姆斯特丹是个适合骑行的城市,因为它地势平坦方便骑行。
【用法】
theref
ore 常用作副词,不能连接并列句,只起承上启下的作用,前为
因,后为果
so 既可用作副词,也可用作连词,连接并列句
【佳句】 The Summer Palace is worth a visit.Therefore, I plan to
have a look at it this summer holiday.
颐和园值得一游。因此,我打算在这个暑假去看看。
【练透】 选词填空(so/therefore)
①There’s something wrong with his old computer,and
he can’t surf the Internet for the moment.
②It was raining heavily, they had to stay at home.
【写美】 词汇升级
③We do not own the building.Thus, it would be impossible for us to
make any major changes to it.
therefore 
so 
Therefore 
come up with想出,想到;提出;赶上
【教材原句】 In the 1960s, a group of cycling fans came up with an
idea.
20世纪60年代一群骑行爱好者提出了一个想法。
come up  被提出;走近;上升;发芽
come about  发生(无被动形式)
come on  来吧;赶快;上演
come out  出版;出现;结果是
come to  苏醒;总计
come across   (偶然)遇见
when it comes to ...  当谈到……时
【用法】
【佳句】 She came up with a creative solution to the problem they
were facing.她想出了一个富有创意的方案来解决他们面临的问题。
(动作描写)
As soon as the project came up at the meeting, it attracted many
people’s attention.这个项目在会议上一被提出就吸引了人们的关
注。
【点津】 come up的主语是物,表示“(计划、建议、议题等)被
提出”,为不及物动词短语;而come up with的主语是人或团体组
织,表示“(某人)提出”,为及物动词短语。
①When Alice came , she did not know how long she had been
lying there.
②How did it come that you were late for such an important
meeting.
③She came an old friend of hers yesterday while she was
shopping at the department store.
to 
about 
across 
【练透】 单句语法填空
【写美】 完成句子
④Our class to make better use of used
materials.
我们班想出了一个主意来更好地利用二手材料。
⑤The sky was dark blue .
月亮出来时天空是深蓝色的。
⑥Can you tell me ?
你能告诉我事故是怎样发生的吗?
came up with an idea 
when the moon came up 
how the accident came about 
disappear vi.消失,不见
【教材原句】 Soon after, however, problems came up and the
“white bikes” all disappeared — thieves stole them all in a matter of
weeks!
然而不久就出了问题,“白色自行车”全都消失了——小偷在几周内
偷光了所有的车!
(1)disappear from  从……处消失
(2)disappearance n.   消失;灭绝
(3)appear vi.  出现;似乎
appearance n.  外貌;出现,露面
【用法】
【佳句】 Her nervousness quickly disappeared once she was on stage.
她一走上台紧张情绪便迅速消失了。 (心理描写)
【练透】 单句语法填空
①The train disappeared view and I knew my best friend would
never come back.
②The image shows the gas, dust, and stars that swirl around the black
hole before (disappear) into it.
from 
disappearing 
【写美】 完成句子
③ at the school inspired the
students.
这位运动员出人意料地出现在学校,鼓舞了学生们。
重点句型解构
句型公式:so that 引导目的状语从句
【教材原句】 People would leave the bike in the place where they
finished their journey, so that someone else could then take it and use
it from there.
人们在行程结束时就地停放自行车, 以便其他人能继续使用。
【用法】
(1)so that 引导目的状语从句,意为“为了……,以便……”,从
句中常使用can/could/may/might/will/would/should等情态动词;
(2)so that引导结果状语从句,意为“以至于;结果”,从句中一
般不用情态动词。
【品悟】 The next time you visit our city, you must call me ahead of
schedule so that I can make some necessary arrangements.
下次你来我们的城市时,你一定要提前给我打电话,以便我可以做一
些必要的安排。
【写美】 完成句子
①We learn English .
我们学英语为的是获得更多的知识。
②She spoke slowly .
她说话很慢,因此大家都清楚地理解她了。
③It hasn’t rained for a few months, .
好几个月没下雨了,以至于土壤都干透了。
so that we may get more knowledge 
so that everyone understood her clearly 
so that the soil dries out 
课时检测 · 提能力
培育学科素养
4
维度一:品句填词
1. I saw them making their way, hand in hand, down the
(小径).
2. She pressed her foot down sharply on the brake (踏板).
3. A deadly disease broke out and t the match was postponed.
4. Our luggage was checked all the way through to our final
d .
path 
pedal 
herefore 
estination 
维度二:词形转换
1. In many towns (park) is allowed only on one side of the
street.
2. Not in an emotional way, but in a way like (track)
monthly budget?
3. The (disappear) of many animal species due to
habitat loss is a growing concern for conservationists.
4. We have provided seats for (convenient) for our
customers.
parking 
tracking 
disappearance 
convenience 
5. I feel (hope) that we’ll find a suitable house very
soon.
6. If society is to exist as a unity, its members must have
(share) values.
7. (fortunate), we know how to handle situations
like this.
hopeful 
shared 
Fortunately 
维度三:固定搭配和句式
根据括号内的汉语提示完成下列句子。
1. Turn up the radio (这样我能听清
楚).
2. The island seemed to (从视线中消失) as
the fog rolled in.
3. Our team needs to (想出) a new way to deal with
this challenge.
4. (要想成为赢家), you need to give all you
have and try your best.
so that I can hear it clearly 
disappear from sight 
come up with 
To be a winner 
5. He stood at the door, (手里拿着一
台电脑).
6. When facing hardships, only those (有信心
的人) will achieve success.
with a computer in his hand 
who are confident 
维度四:课文语法填空
  People 1. (enjoy) the benefits of cycling
in Amsterdam for years.It is 2. good city for cycling because it is
flat and therefore convenient for bikes.
have been enjoying 
a 
  In the 1960s,a group of cycling fans came up 3. an
idea.They believed that 4. would be better if cars weren’t allowed
in the city centre and only bicycles were.They 5. (paint)
hundreds of bicycles white and placed them in many areas around
Amsterdam for people 6. (use).Wherever someone finished
a journey,they would leave the bike there for someone else to use.But
the problem was that 7. (thief) stole all the bicycles within
weeks!
with 
it 
painted 
to use 
thieves 
  In 1999, the “white bikes” returned to Amsterdam.The new
“white bikes” were not 8. (actual) white but painted in
bright colours.
  Thanks to the ideas and efforts of many people,like the
9. (cycle)fans of the 1960s,many people around the world
have been enjoying city centre streets without cars for many years.
actually 
cycling 
  Nowadays, the idea has spread around the world.In China, even
10. (many) cities have their own programmes.However,
problems can also develop.People are trying different ways to find
solutions to those problems.
more 
Ⅰ.阅读理解
A
  After I graduated from the university, I got so pressured in finding a
job.I did a lot of applications both online and handing in person to a
particular company.It occurred, one day I went to hand in my CV (简
历) to a certain company and I wanted to meet the human resource
manager in person because I believed it was a better choice than leaving
my CV at the reception.
  Unfortunately, in this company the security lady at the reception did
not allow me to see the human resource manager and instead asked me to
just leave the CV with her and that she would deliver it.I was really
disappointed since I knew she wouldn’t do that and my CV will just be
thrown in the trash can, I thought so because it usually happens a lot in
some other companies.So I just left with my head down and never thought
about it again since I knew I would never get any feedback from the
company.
  Weeks passed and one day I received a call from an unknown number
and guess what ...it was the human resource manager of that same
company, I was really shocked since I did not expect it at all.So he said
he received my CV and that he would work on it.
  I was so happy and felt bad at the same time for doubting the security
lady the other day.
  This experience made me reflect on people around me and it was a
reminder to believe in people and not assume things just because of the
norm (常态).
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过自己一次投递简历的故
事,告诉我们相信别人的重要性。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过自己一次投递简历的故
事,告诉我们相信别人的重要性。
1. Why did the author want to meet the human resource manager?(  )
A. He/She knew the manager.
B. His/Her CV would be read.
C. They had an appointment.
D. The security lady wasn’t friendly.
解析: 推理判断题。根据第二段可知,作者认为,很多情况下
放在前台的简历都会被扔到垃圾桶里。由此可知,他/她希望亲自
见到人力资源经理是为了让自己的简历能够被人力资源经理看到。
2.What happened to the author’s CV in the end?(  )
A. It was thrown away.
B. It was kept by the lady.
C. It reached the manager.
D. It was returned to the author.
解析: 细节理解题。根据第三段可知,作者的简历最后到了人
力资源经理的手里。
3.How did the author feel about the security lady?(  )
A. Hopeful at first, and doubtful at last.
B. Surprised at first, and confused at last.
C. Satisfied at first, and disappointed at last.
D. Disappointed at first, and grateful at last.
解析: 推理判断题。根据全文可知,作者开始被女保安拒绝,
肯定感到生气和失望;后来让作者意想不到的是,自己的简历被女
保安送到了经理手里,他/她应该感到吃惊和感激。
4.What message does the author intend to convey in this text?(  )
A. Try to have trust in others.
B. Seek some help from others.
C. Have confidence in ourselves.
D. Keep on trying until you succeed.
解析: 主旨大意题。综合全文可知,作者开始怀疑那位女保
安,后来事实证明自己的怀疑是错误的,作者为此感到愧疚。最后
一段是对全文的总结,提醒作者要相信别人。
B
  (2024·常州高一下质检)I’m a student in my third year at Robert
Gordon University, but I also work 35 hours a week at Sainsbury’s to
make ends meet.
  I constantly have to force myself to stay awake, and to be alert,
whatever it takes.The work I do at Sainsbury’s is very physical like
stacking shelves.I am lucky because the amount I lift at work is nothing
compared with the weight I lift in the gym.I know I have the strength to
bear it.
  I am originally from Nigeria.I came here when I was seven.Money
was always tight.My parents gave me everything I needed, but there was
no money for luxuries.I worked hard at school though and, with the help
of professors, I got the best A-level grades in my class.
  Unfortunately, though I had applied for “settled” British
residential status, the Home Office waited until I was in sixth form to
approve my application.That meant I was not eligible for a student
loan.The only way I could afford to go to university was that I got a job
that would pay for all my living costs and my parents paid for my tuition fees.
  I don’t have much time to socialize because of my job.Ideally,
I’d like to have more time to study so I can excel at my course.Yes, I
have a lot on my plate, but working hard isn’t new for me.Growing
up, my parents cultivated in me the importance of working hard for what
I want in life.
  My dream is to get a job in the National Health Service.But now,
I’m just focused on trying to get the best grades I can.Whenever I find
life hard, I tell myself this is about my future.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者是一名大学三年级的学生,他
每周要工作35个小时来保持收支平衡。每当他发现生活艰难时,他
都会告诉自己要为未来而拼搏。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者是一名大学三年级的学生,他
每周要工作35个小时来保持收支平衡。每当他发现生活艰难时,他
都会告诉自己要为未来而拼搏。
5. Why does the author work long hours and sometimes overtime every
week? (  )
A. To pay for his own living expenses.
B. To pay for his tuition fees.
C. To prove his ability to earn money.
D. To help his parents pay off the debts.
解析: 细节理解题。根据第四段最后一句可知,作者上得起大
学的唯一方法是找一份能支付所有生活费用的工作,而作者的父母
支付他的学费。由此可知,作者每周要工作很长时间,有时还要加
班是为了自己支付生活费用。
6.What does the underlined word “eligible” in Paragraph 4 refer
to? (  )
A. Responsible. B. Anxious.
C. Qualified. D. Accessible.
解析: 词义猜测题。根据画线词所在句上句可知,不幸的是,
尽管作者申请了“定居”英国的居住身份,但英国内政部一直等到
作者上六年级时才批准了申请。由此可知,作者不符合学生贷款的
资格。所以画线词eligible意为“合格的,有资格的”。
7.Which of the following can NOT be used to describe the author? ( )
A. Persistent. B. Diligent.
C. Sociable. D. Ambitious.
解析: 推理判断题。根据倒数第二段第一句可知,因为作者的
工作,作者没有太多的时间去社交。由此可推知,作者并不是一个
善于社交的人。
8.Which proverb can best summarize the passage?(  )
A. Actions speak louder than words.
B. God helps those who help themselves.
C. A penny saved is a penny earned.
D. Where there is life, there is hope.
解析: 主旨大意题。文章主要讲述了作者每周要工作35个小时
来保持收支平衡,一边打工一边上学,并取得优异成绩的故事。作
者这种不懈努力的行为体现了“自助者天助”。
C
  There was a boy named Drake.He was just 12 years old.His parents
had no money to educate him.They had no choice other than to tell their
children to leave school and start helping them with their shop’s work.
  Drake assimilated this and started waking up before sunrise and going
to their shop and cleaning it.He was really a hard-working guy.He always
wanted something big to happen in his life, but he knew that a change
does not happen in a day.So he started teaching himself and completed all
senior high school courses at the age of 18.When he turned 20, he got a
job offer from an electrical company.
  He started working in that company, and every day after coming
from his job, he would learn more and more about bulbs (灯泡)
because he saw a lot of bulb production there.After some years he made a
new improved bulb of his own.He was really excited to show it to his
boss, but when the boss saw it, he wasn’t interested in it and said it
was of little use.But still, he believed in himself and didn’t give up.
  After a few months, he thought of setting up his own factory where
he and his wife would put the improved bulb into production.When they
made the bulbs, they started selling them.No one was interested in those
bulbs, but still, he kept believing in himself.
  One day when the sun was rising, he got an order of 1,000 pieces
of the bulbs.This totally changed his life.After that, he started getting
more and more orders.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了德雷克在一家电气
公司工作,勤奋好学的他研发了一种新式灯泡,但该灯泡未被老板
接受。德雷克并未放弃,他创建了自己的工厂,在经历了许多挫折
后终于取得了事业上的成功。
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了德雷克在一家电气
公司工作,勤奋好学的他研发了一种新式灯泡,但该灯泡未被老板
接受。德雷克并未放弃,他创建了自己的工厂,在经历了许多挫折
后终于取得了事业上的成功。
9. Why did Drake’s parents ask him to work in their shop when he was
12?(  )
A. Because they wanted him to teach himself.
B. Because they expected him to be successful.
C. Because they wished him to be hard-working.
D. Because they were unable to pay for his schooling.
解析: 细节理解题。根据第一段中的He was just 12 years
old.His parents had no money to educate him.可知,德雷克的
父母在他12岁的时候让他在他们的店里工作是因为他们无力支
付他的学费。
10.What does the underlined word “assimilated” in Paragraph 2
probably mean?(  )
A. Remembered. B. Understood.
C. Expressed. D. Hated.
解析: 词义猜测题。根据画线词后的started waking up before
sunrise and going to their shop and cleaning it可知,德雷克非常勤勉
地在父母的店里帮忙。由此推知,他一定非常理解父母作决定的处
境,想要身体力行地为父母缓解压力,故画线词意为“理解”,和
B项同义。
11.What did Drake’s boss think of his new improved bulb?(  )
A. Surprising. B. Attractive.
C. Popular. D. Valueless.
解析: 细节理解题。根据第三段中的but when the boss saw it,
he wasn’t interested in it and said it was of little use可知,老板觉得
他改进过的新式灯泡用处不大。由此可知,老板认为这种灯泡没有
价值。
12.What can we learn from the story?(  )
A. All things are difficult before they are easy.
B. Confidence is the first secret of success.
C. Learn to say before you sing.
D. Practice makes perfect.
解析: 推理判断题。结合全文,尤其是第三段中的But still,
he believed in himself and didn’t give up.和第四段中的but still, he
kept believing in himself可知,从家贫上不起学,到想法不被接受,
再到创业面临困难,德雷克经历了许许多多的挫折,但他始终相信
自己,从未放弃,最终取得了事业上的成功,这说明了自信是成功
的第一秘诀。
Ⅱ.阅读七选五
  How often do you hear yourself saying things like “It’s not my
fault.I had no control over this.” Can you accept that too often you seem
to be blaming people or circumstances for things that happen to you?
  13. (  ) In this way you can put all the faults and the problems
on others.That’s nice and convenient.Actually, it’s just an attempt to
refuse to take responsibility for your own faults, doing absolutely nothing
about it.
  There really is no benefit in blaming people or circumstances.By
ignoring your own contribution to the situation or insisting that others are
to blame, you are refusing to take control of your life.14.(  )
  So it’s better to try to control your reactions rather than blame
others.15.(  ) Essentially, you must stop letting other people’s
actions affect you.Think about your own response and take
charge.Respond by taking action to address what can be addressed.16.
(  )
  Never again allow yourself to say “I can’t help it.It wasn’t my
fault.” George Bernard Shaw said, “People are always blaming their
circumstances for what they are.17.(  ) I admire people who look
for the circumstances they want, and if they can’t find them, make
them.”
A. They will blame you, too.
B. I have never been blamed.
C. I don’t believe in circumstances.
D. It’s very easy to point the finger.
E. You should respond in the right way.
F. Once you do this, you will never waste time blaming.
G. You, therefore, will feel helpless about your situation.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要说明了人不应该把已经发
生的事情归咎于别人或者归咎于环境因素,这是一种拒绝为自己的
错误承担责任的行为。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要说明了人不应该把已经发
生的事情归咎于别人或者归咎于环境因素,这是一种拒绝为自己的
错误承担责任的行为。
13. D 根据下文可知,把过错和问题推给别人是拒绝为自己的错误
承担责任的行为,故本段在说明指责他人的情况。D项(指责别人很
容易)符合语境,且下文的this way指的就是D项中的point the finger。
14. G 根据上文可知,责备别人或环境没有好处,这是拒绝掌控自
己生活的体现。设空处为段尾句,应承接上文,继续指出这样做的影
响。G项(因此,你会对自己的处境感到无助)说明了指责外在因素
的影响,符合语境。
15. E 根据上下文可知,本段主要说明如何控制自己的行为,停止
指责他人。设空处应承上启下,说明应该如何做。E项(你应该用正
确的方式回应)既承接上文,说明了如何控制自己的反应,又引出了
下文不应该让别人的行为影响到你,符合语境。
16. F 上文给出了正确的做法,设空处应承接上文,说明这么做
的好处。F项(一旦你这样做了,你就不会浪费时间责怪别人了)
符合语境。
17. C 根据上下文可知,此处陈述自我与环境的关系,萧伯纳认为
人们总是把自己的处境归咎于环境,而他钦佩主动寻找理想环境的
人。C项(我不相信环境)承上启下,符合语境。
Ⅲ.完形填空
  (2024·河南六校高一下联考)Hansen and his 10-year-old son
Chase search the streets of Salt Lake City every weekend for the homeless
to take to lunch.They started Project Empathy (共情) four years ago
to  18  a meal, listen to their stories and figured out how they could
further  19 .
  “Just start with a smile, a hello.It really just starts with that.If you
do it, you can make a connection.A small gesture can have a  20 
influence on others less fortunate,” Hansen  21  in an interview.
  Some of these shared meals have turned into stronger  22 .Ward,
a homeless person, was  23  in a flat.He credited the Hansens with
helping him  24  the difficult process of moving off the streets.“It is
great to have friends who make us feel  25  and I’m impressed with
the pair,” Ward said.
  Father and son’s  26  have developed into a project that  27 
faith and community, which emphasizes the  28  community
members can have in uplifting the homeless.They know they can’t settle
the homeless  29  alone.They’re hoping empathy will  30 .
  “My hope for the future is to  31  more connection across our
country.We could and we will succeed  32  we have other people join
in and help the homeless,” Chase said.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Hansen父子成立
“共情”项目帮助无家可归者的故事。
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Hansen父子成立
“共情”项目帮助无家可归者的故事。
18. A. buy B. cook C. share D. eat
解析:根据第三段第一句可知,此处应用share,是原词复现。
19.A. study   B. help
C. work   D. live
解析: 四年前,Hansen 父子启动了“共情”项目,来共享食
物、听听无家可归者的故事以及想想如何提供进一步的帮助。
20.A. great   B. different
C. common   D. regular
解析: 根据下文可知,此处指一个小小的行为能够给那些不
幸的人带来巨大的影响。
21.A. said   B. praised
C. joked   D. wrote
解析: 此处用了Hansen采访时说的一句话。
22.A. desires   B. connections
C. motivations   D. opinions
解析: 根据上文的If you do it, you can make a connection.可
知,此处应用connection,是原词复现。
23.A. provided   B. permitted
C. refused   D. housed
解析: 根据上下文可知,此处是指Hansen父子给Ward提供了
一间平房用来居住。
24.A. through   B. for
C. into   D. over
解析: 他感谢Hansen父子帮助他渡过了搬离街道的艰难过
程。help sb through是固定用法,表示“帮助某人渡过难关”。
25.A. surprised   B. relaxed
C. wonderful   D. calm
解析: 根据上下文可知,Hansen父子帮助无家可归的人,和
他们共享食物、给他们提供住所等,这让他们感觉非常好。
26.A. dreams   B. influences
C. experiences   D. efforts
解析: 根据上下文可知,此处是指父子俩帮助无家可归的人
所作的努力,影响了周围的人。
27.A. assesses   B. compares
C. highlights   D. respects
解析: 父亲和儿子所作的努力已经发展成为一个强调信仰和
社区的项目,它强调了社区成员能够充当帮助无家可归者的角
色。highlight和emphasize是同义词复现。
28.A. importance   B. task
C. chance   D. role
解析: 此处是指社区的每个成员都可以帮助无家可归的人,
即每个人都可以充当帮助别人的角色。
29.A. argument   B. problem
C. debt   D. conflict
解析: 根据常识可知,无家可归是一个社会问题。
30.A. go away   B. catch on
C. turn out   D. give off
解析: Hansen父子希望“共情”这个项目可以流行起来,这
样可以让更多的人来帮助无家可归者。
31.A. spread   B. miss
C. exchange   D. maintain
解析: Chase说:“我未来的愿望是在全国范围内传播更多的
联系。如果有其他人加入来帮助无家可归者,我们可以且一定会
成功。”
32.A. before  B. if
C. until   D. so
解析: 参见上题解析。
Ⅳ.语法填空
  (2024·合肥高一下期末)An Internet organisation is trying to
persuade people to take part in the International Internet-Free Day,
33.        will be held every year on the last weekend in
January.The idea is that people will leave the virtual world and go out into
the real world.One 34.        (support) of the idea said,
“The Internet can be like addictive junk food: food you can never get
enough of but which you don’t 35.        (actual) want.”
  A spokesman for the Internet-Free Day team 36.       
(explain), “It’s so easy to get 37.        (addict) to a
half-life in a virtual world, and lose touch 38.        your
family, friends and neighbours.Human beings need contact with the real
world.Email and the Internet are just not enough.”
  So, put down your mouse and turn off your computer.The real
world is open all day every day and 39.        (welcome)
visitors.It offers you the chance 40.        (feel) human
again.The Internet-Free Day will give you back your real life.
  Imagine your perfect day, suggest the idea to some friends and find
41.        exciting event to take part in.Then go out into the
world outside your window, and make your perfect day a
42.        (real)!
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了国际无互联网日设
立的时间、目的、背景、支持者对这个节日的看法,以及这个节日
对人们产生的影响等。
33. which 句中先行词为the International Internet-Free Day,设空处在
非限制性定语从句中作主语,应用关系代词引导。故填which。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了国际无互联网日设
立的时间、目的、背景、支持者对这个节日的看法,以及这个节日
对人们产生的影响等。
34. supporter 根据空前的基数词One可知,其后的名词为单数形式。
故填supporter。
35. actually 设空处修饰动词want, 应用副词形式。故填actually。
36. explained 根据上一段的said可知,句子时态为一般过去时。故填
explained。
37. addicted get addicted to表示“沉溺于”。故填addicted。
38. with lose touch with sb 表示“与某人失去联系”。故填with。
39. welcomes 根据并列连词and前的时态可知,应用一般现在时;主
语The real world为单数,所以谓语动词用第三人称单数形式。故填
welcomes。
40. to feel 名词chance后接动词不定式作定语。故填to feel。
41. an 空后名词event为单数,且event前面的形容词exciting的发音以
元音音素开头。故填an。
42. reality 空前为不定冠词a,提示其后的名词为单数形式。故填
reality。
谢谢观看!