2025新仁爱科普版八年级英语上册期中模拟检测试卷(含答案解析+听力音频及原文+答题卡)

文档属性

名称 2025新仁爱科普版八年级英语上册期中模拟检测试卷(含答案解析+听力音频及原文+答题卡)
格式 zip
文件大小 3.7MB
资源类型 试卷
版本资源 仁爱科普版
科目 英语
更新时间 2025-10-29 08:43:57

文档简介

2025新仁爱科普版八年级英语上册期中模拟检测试卷
(考试时间:90分钟 试卷满分:120分 测试范围:Unit 1~Unit 3)
一、听力。(共20分)
A. 听短对话选答案。(本题共5小题,每小题1分,共5分)
1.Who argued with Linda yesterday
A.Tom. B.Mary. C.Linda’s sister.
2.What’s Jim’s problem
A.Failing the exam.
B.Having too much homework.
C.Not getting on well with his classmates.
3.What does the boy mean
A.He doesn’t like his little brother.
B.His brother didn’t listen to him.
C.He won’t argue with his little brother.
4.Which club will Anna join
A.The dancing club. B.The drawing club. C.The computer club.
5.Who wants to spend time in the countryside
A.Alan. B.Alan’s brother. C.Alan’s sister.
B. 听长对话选答案。(本题共5小题,每小题1分,共5分)
听下面一段对话,回答6-7小题。
6.What is Li Lei going to do tomorrow at last
A.Do some homework. B.Play volleyball. C.Ride a bike.
7.When will the speakers leave
A.At 9:15 a. m. B.At 8:15 a. m. C.At 8:45 a. m.
听下面一段对话,回答8-10小题。
8.What are the two speakers talking about
A.Chinese paper-cutting. B.Flowers. C.Chinese history.
9.What is it made of
A.Animals. B.Red paper. C.Pictures.
10.Where are they put
A.In the box. B.In the sky. C.On the windows.
C.听短文选答案。(本题共5小题,每小题1分,共5分)
11.Where were kites first made
A.In Japan. B.In China. C.In the USA.
12.What were kites made of long ago
A.Bamboo and silk. B.Wood and paper. C.Cotton and wool.
13.Why were kites used in wars
A.To make the sky beautiful. B.To send messages. C.To help soldiers fly.
14.Why do people fly kites in spring
A.Because it’s too hot in summer.
B.Because they have more free time in spring.
C.Because spring winds are great for flying kites.
15.What are the kites like at the Weifang International Kite Festival
A.Birds and fish. B.Famous heroes. C.All the above.
D.听短文填表。(本题共5小题,每小题1分,共5分)
听下面一篇短文。按照你所听内容填空。短文读两遍。
Chinese Paper-cutting
History Over 16 years.
Shapes Flowers, animals and Chinese characters.
Meanings To bring happiness and 17 away bad luck.
Each design has a 18 meaning. A fish means “wealth” and a dragon 19 for “power”.
It carries Chinese culture and 20 .
二、单项选择。(本题共10小题,每小题1分,共10分)
21.—I’m really worried about my job interview tomorrow.
—________! Just prepare well and be confident.
A.Good idea B.Take it easy C.Hurry up D.Never mind
22.I had a bad ________ last night. I will go to see the dentist.
A.fever B.toothache C.headache D.cough
23.The kind librarian encourages children ________ more books during the summer vacation.
A.to read B.reading C.read D.reads
24.My main job is to help guests ________ when they arrive.
A.check in B.check out C.look around D.take photos
25._________ important _________ learn computer skills for future jobs.
A.This is; to B.That is; for C.It is; to D.It is; for
26.Zookeepers work hard every day ________ the animals healthy and happy.
A.to keep B.keeping C.kept D.keeps
27.To be a good translator, you need to learn ________ languages besides your mother tongue.
A.other B.others C.the other D.another
28.She felt tired. ________, she washed all the clothes before going to bed.
A.But B.So C.However D.And
29.There ________ a basketball game between Class 1 and Class 3 tomorrow afternoon.
A.is going to have B.will have C.is going to be D.are going to be
30.Lucy was so ________ that she fell ________ in a minute.
A.asleep; sleepy B.sleep; asleep C.sleepy; asleep D.sleep; sleepy
三、完形填空。(本题共10小题,每小题1分,共10分)
In New York, every tenth-grader has to find a job to get some work experience at the end of the term. It is a good way to know more about a future 31 we like.
My dream is to be a 32 . So I worked as an assistant at a college. On the first day, I was very happy and 33 on my way to work. But as soon as I 34 the office, I was asked to make 50 copies of a document (文件). At that moment, I didn’t even know how to 35 the printer (打印机)! Twenty minutes later, I finally finished 36 and gave the copies to the teacher. Then she sent me to another teacher.
This time I had to do the same job. After finishing it, I thought I could take a 37 , but the teacher gave me lots of answer sheets (答题纸). I needed to correct 38 of them. Although it was not a hard job, I felt 39 . Teachers do these things every day. I started to doubt (怀疑) my dream.
But a few days later, I came to know the 40 of being a teacher—It’s a joy to pass on knowledge and see students’ happy faces. Now I love teaching.
31.A.game B.work C.job
32.A.teacher B.doctor C.writer
33.A.sad B.thankful C.excited
34.A.came out of B.arrived at C.passed by
35.A.find B.use C.make
36.A.writing B.fixing C.printing
37.A.break B.talk C.pay
38.A.both B.lots C.all
39.A.tired B.glad C.relaxed
40.A.result B.joy C.importance
四、阅读理解。(本题共20小题,每小题2分,共40分)
A
It’s time for a class meeting. The topic (话题) is about everyone’s dream job. Here are some of them.
For me, my dream job is to be a doctor, because I want to help those patients in need. I watched my grandfather die in front of me when I was very young. It made me sad for many days. Since then, I have hoped to be a successful doctor to help those people who are badly ill.— Andy
Once someone asked me what my dream job was. I thought about it for many years. Today, I know I hope to be a pianist like Lang Lang. He is quite famous in China. I usually go to the piano lessons on Monday, Friday and Saturday evenings. And on Sunday mornings, I also need to have piano lessons. I think I will be really good at it in the future.— Mandy
When I was young, I wanted to be an engineer like my uncle. I thought he was quite clever. However, I found my math wasn’t good at all later, so I had to change my dream job. Now I hope to be a history teacher. I hope I can teach my students the rich history about the world just as I’m interested in it very much.— Linda
My dream job is to be a pilot. Last year, my cousin, Marc, came back from his pilot university. He told me everything wonderful and interesting about it. It made me interested in it. He told me that I must take enough exercise every day and study hard. If I want to be like him, I must be healthy and have a good grade.— Peter
41.What does the underlined word “patients” mean
A.The people who are ill. B.The people who are sad.
C.The people who are busy. D.The people who are happy.
42.Who wants to be a teacher in the future
A.Peter. B.Andy.
C.Linda. D.Mandy.
43.How often does Mandy go to the piano lessons
A.Twice a week. B.Three times a week.
C.Four times a week. D.Five times a week.
44.What does Marc do
A.He is a pilot. B.He is a teacher.
C.He is a doctor. D.He is a lawyer.
45.What is the main idea of the material
A.Peter’s cousin introduces the life of a pilot.
B.Students share why they dislike their current hobbies.
C.Four students talk about their dream jobs and reasons.
D.The teacher encourages students to study math harder.
B
“Heritage on Fingertips” is quite an interesting documentary (纪录片) about Chinese folk art. It shows us China’s super amazing traditional culture. Paper-cutting with its pretty designs, clay figures by very skillful hands, and the beautiful Suzhou embroidery (刺绣)—these are all traditional crafts in China.
The documentary tells a nice story about Li Ming. He’s a 78-year-old master at making clay figures from Tianjin. In the old days, people had to learn how to make clay figures from teachers face to face. But things are different now. Li Ming finds a new way to show his crafts. He does live shows on the Internet. Every time he starts making clay figures, about 50,000 people watch him on their computers or phones. Because of the Internet, more and more young people start to love Li Ming’s clay figures.
This documentary becomes very popular. Because of this, thirty schools start to teach folk art in their classes. Now, students get a great chance (机会) to learn things like paper-cutting, embroidery and lots of other fun skills. The director (导演), Zhang Wei says, “Folk art isn’t old. When young people learn it, it becomes alive again.” It is better that people from different countries watch this documentary. They think Chinese folk art is really cool. Some of them even come to China to see and try Chinese folk art for themselves.
Chinese folk art is like a hidden treasure. With more and more people learning and liking it, it will get more and more popular and win the love of people all over the world!
46.What is Heritage on Fingertips about
A.Chinese movies. B.Chinese folk art. C.Chinese schools. D.Famous directors.
47.Which of the following is TRUE according to the passage
A.About fifty million people watch Li Ming online every time.
B.People can learn clay figures from Li Ming face to face.
C.Students in thirty schools start to learn folk art in class.
D.People from other countries show no interest in Chinese folk art.
48.Why does Li Ming do live shows on the Internet
A.To sell his clay figures. B.To become a famous star.
C.To share his skills. D.To make a lot of money.
49.What does the underlined sentence mean in Paragraph 3
A.Young people can keep folk art alive.
B.Folk art is always popular among young people.
C.Folk art is not interesting enough to attract young people.
D.Young people should learn new art forms.
50.From the passage, we can infer (推断) that ________.
A.Chinese folk art will face more problems
B.more people will be interested in Chinese folk art
C.all schools will use the documentary as a teaching material
D.people around the world will come to visit China in the future
C
The sunmao (榫卯) method of joinery was commonly used in ancient Chinese architecture and furniture. But when modern technology discourages many people in learning this ancient skill, Jia Jing, a junior student at Hubei Ecology Polytechnic College, offers his answer.
“It is of great importance to train young people in this craft,” said the 20-year-old. “Not only does it help with the preservation of carpentry(木工)skills, but there exist delicate wooden artifacts (手工艺品) from ancient times that machines still cannot repeat.”
Growing up in a family with a carpenter father, Jia would always observe his father do woodwork and sometimes help him. ① But as a child, he couldn’t build furniture on his own. Instead, he started building with Lego bricks at the age of 8.
“At that time, I would think before going to bed about what I would build tomorrow,” Jia recalled. ② “I formed an idea in my mind, and the next day I would start building it.”
This hobby greatly benefited Jia’s future furniture-making skills. ③ Before making any piece, Jia can quickly draw a rough picture in his mind, which proves useful during the carving (雕刻) process. ④
When the moment arrived for Jia to head to college, he chose interior design at the suggestion of his father. Beyond his normal courses provided by the college, Jia also joined the school furniture-making training center. Sawing (锯), planning, and carving wood repeatedly every day can be an extremely dull job for most young people. While other students were enjoying their college life. Jia had already learned to endure loneliness and focus on achieving excellence. “This experience not only improved my skills but also tested my character,” Jia said.
Recently, Jia’s hard work in this craft has paid off. He was chosen as one of the candidates to compete on behalf of China at the 47th World Skills Competition in Lyon, France next year.
“If I can represent (代表) China on the global stage, I will put all my efforts to become the winner,” Jia said.
51.Why should young people learn the sunmao method according to Jia Jing
A.It is key to making Chinese furniture. B.It is better than modern technology.
C.It shows traditional Chinese culture. D.It shows ancient carpentry wisdom.
52.How did Lego benefit Jia Jing
A.It aroused his interest in carpentry. B.It helped his father in furniture making.
C.It improved his carpentry skills. D.It prepared him for his ideal university.
53.Where is the sentence “This early experience with woodwork ignited (点燃) his love for carpentry.” taken from
A.①. B.②. C.③. D.④.
54.What did Jia sacrifice (牺牲) during his college time
A.His free time. B.His carving skills. C.His normal courses. D.His original character.
55.Which is the best title of this text
A.Making furniture with no technology B.Pass carpentry down through Lego
C.Carving dreams in wood D.Continuing love on global stage
D
根据短文内容,将A、B、C、D、E五个选项的句子还原到文章空白处,使短文完整、通顺。
Do you want a way to balance (平衡) your work and time off If the answer is yes, a workcation is what you need. You might wonder what it is. In fact, the word is from “work” and “vacation”. 56 It sounds kind of unusual, but it’s possible.
57 For example, while you are sitting on the beach and enjoying the sun, you can read your e-mails or write down your new work plan on your smartphone.
A workcation helps people, too. When people are not in the office, their minds are clear. Then it’s easier for them to have new ideas, so they’ll do a better job. When people work and have fun at the same time, they hardly get bored.
58 Some people worry a workcation will turn into a real vacation. The work takes time. For them, they are under pressure when having fun.
59 If they spend more time working, such a vacation isn’t relaxing for them. They aren’t happy about it.
A workcation is good for some people, but it is also bad for others. 60 How about you Do you wish to take a workcation
A.However, not everybody likes a workcation.
B.A workcation gives you a chance to work in a relaxing place.
C.Also, some people don’t think they can work carefully during a workcation.
D.That’s because everybody works in different ways.
E.It means you can take a vacation and do some work at the same time.
五、短文填空。(本题共10小题,每小题1分,共10分)
A leaf fell into the water and changed the taste of it. So tea was born in China. Tea is 61 kind of important drink in China. It is said that Chinese tea was 62 (one) discovered (发现) by Shen Nong 5,000 years ago. One day Shen Nong was boiling drinking water over an open fire by 63 (he). Some leaves from a tea plant fell into the water and 64 (stay) there for some time. It had a nice taste so he tasted the brown water. It was quite delicious, and so, one of the world’s favorite drinks was invented.
Now a lot of people are interested in 65 (drink) tea. It is good for us. It can help people lose weight (重量) and keep 66 (health). As you drink tea in your daily life, please check the following advice.
·The best time to drink tea is between meals. Drinking tea soon after or before meals 67 (be) bad for your stomach.
·Green tea is the best choice for office 68 (worker). Why 69 green tea helps stop the harmful influence (影响) of the computer on your health.
·Don’t drink tea 70 medicine. It may change the medical result. You can drink tea two hours after you take medicine.
六、阅读表达(本题共5小题,每小题2分,共10分)
Do you wear clothes with colorful patterns Most of these patterns are dyed (染色) by machines. But how did ancient people dye their clothes
Tie-dye (扎染) is a very old way of dyeing clothes in China—it’s more than 1,000 years old. It is most popular among the Bai ethnic group (白族) in Yunnan. The Bai people usually make blue dye from plants. During the Tang and Song dynasties, people gave tie-dyed clothes to the emperor (帝王) as gifts.
To tie-dye, you first need to use threads (线) to tie your cloth together. Then you put the cloth into the dye. As the cloth is folded and dyed, some parts become dark blue, while other parts have a lighter color. When you open out the cloth, you’ll see beautiful patterns.
In 2006, the tie-dye technique became China’s national intangible cultural heritage. Anning in Yunnan is known for tie-dye.
Yang Cheng, 52, learned to tie-dye from his mother in the 1980s. Now he is still doing the job and has passed the skill down to his daughter. He is an inheritor (传承人) of tie-dye in Anning.
“Tie-dye is worthy of the efforts of generations of people,” Yang said.
Yang carried on the old skills of tie-dye. At the same time, he studied tie-dye in other countries, such as Japan, India and France. He also used some creative designs.
Yang now teaches tie-dye in schools, communities and companies. More than 100,000 people have learned from him, he said.
Some worry that tie-dye may die out because using machines is fast and cheap. But Yang said, “Machines can’t take the place of our creative (富有创造力的) hands.”
71.When did ancient people begin to tie-dye their clothes
72.What is blue dye made from
73.How do people tie cloth together
74.Why do some people worry that tie-dye may die out
75.What do you think of Yang Cheng
七、书面表达。(共20分)
(注意:文中不能出现考生真实姓名、校名和老师名)
2025年国家实施体重管理三年行动,我们青少年应积极响应号召,行动起来,健康生活。请从饮食、睡眠、运动等方面谈谈应该如何保持健康,给同学们提出可行性建议。(80词左右)
How to Keep Healthy
It’s important for us students to keep healthy. Here are some good ways.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
A healthy body can help us study better and live a happy life. If you want to keep healthy, please follow these ways.
答案解析
一、听力。(共20分)
A. 听短对话选答案。(本题共5小题,每小题1分,共5分)
1.Who argued with Linda yesterday
A.Tom. B.Mary. C.Linda’s sister.
【答案】B
【原文】W: I feel so sad, Tom. I argued with my best friend Linda yesterday.
M: Maybe you could buy her a gift, Mary.
2.What’s Jim’s problem
A.Failing the exam.
B.Having too much homework.
C.Not getting on well with his classmates.
【答案】C
【原文】W: Jim, why do you look so worried
M: Mom, I don’t think I can get on well with my new classmates.
3.What does the boy mean
A.He doesn’t like his little brother.
B.His brother didn’t listen to him.
C.He won’t argue with his little brother.
【答案】C
【原文】A: You shouldn’t argue with your brother. He is only five years old.
B: Sorry, Mom. I will be a good elder brother.
4.Which club will Anna join
A.The dancing club. B.The drawing club. C.The computer club.
【答案】A
【原文】A: Would you like to join the computer club, Anna
B: No. I like dancing better, so I will join the dancing club.
5.Who wants to spend time in the countryside
A.Alan. B.Alan’s brother. C.Alan’s sister.
【答案】C
【原文】W: What are you doing for vacation, Alan
M: I have no idea. But my sister plans to spend time in the countryside.
B. 听长对话选答案。(本题共5小题,每小题1分,共5分)
听下面一段对话,回答6-7小题。
6.What is Li Lei going to do tomorrow at last
A.Do some homework. B.Play volleyball. C.Ride a bike.
7.When will the speakers leave
A.At 9:15 a. m. B.At 8:15 a. m. C.At 8:45 a. m.
【答案】6.B 7.C
【原文】W: Hi, Li Lei! What are you going to do tomorrow
M: I will do some homework. What about you
W: Xiao Hua and I are going to play volleyball in the park. I know you love playing volleyball. Would you like to go with us
M: I’d like to. When are you going to leave
W: We are going to leave at a quarter to nine tomorrow morning.
M: OK. But where are we going to meet
W: At Xiao Hua’s home. We’re going to get there by bike.
M: OK! See you tomorrow.
听下面一段对话,回答8-10小题。
8.What are the two speakers talking about
A.Chinese paper-cutting. B.Flowers. C.Chinese history.
9.What is it made of
A.Animals. B.Red paper. C.Pictures.
10.Where are they put
A.In the box. B.In the sky. C.On the windows.
【答案】8.A 9.B 10.C
【原文】W: Hi, Frank. Do you know Chinese paper-cutting
M: No. What is it about
W: It is a kind of traditional art. It has a history of more than 3,000 years.
M: What is it made of
W: It is made of red paper. First, people fold the red paper. Then they cut the paper with scissors.
M: What are the pictures about
W: Most are about flowers, birds, animals or things from Chinese history.
M: Where are they put
W: They are often put on windows, doors or walls. They are very beautiful.
M: Oh, great.
C.听短文选答案。(本题共5小题,每小题1分,共5分)
11.Where were kites first made
A.In Japan. B.In China. C.In the USA.
12.What were kites made of long ago
A.Bamboo and silk. B.Wood and paper. C.Cotton and wool.
13.Why were kites used in wars
A.To make the sky beautiful. B.To send messages. C.To help soldiers fly.
14.Why do people fly kites in spring
A.Because it’s too hot in summer.
B.Because they have more free time in spring.
C.Because spring winds are great for flying kites.
15.What are the kites like at the Weifang International Kite Festival
A.Birds and fish. B.Famous heroes. C.All the above.
【答案】11.B 12.A 13.B 14.C 15.C
【原文】Long long ago, kites were first made in China. People made kites out of bamboo and silk. At that time, kites were used in wars to send messages. As time passed by, flying kites has become a popular activity. In spring, the wind is so good that people go out to fly kites. There are many kite festivals in China. The Weifang International Kite Festival is famous all over the world. At the festival, beautiful kites fly in the sky. Some are like birds, some are like fish and others are in the shape of famous heroes. Spring is coming. Let’s go out and fly kites together.
D.听短文填表。(本题共5小题,每小题1分,共5分)
听下面一篇短文。按照你所听内容填空。短文读两遍。
Chinese Paper-cutting
History Over 16 years.
Shapes Flowers, animals and Chinese characters.
Meanings To bring happiness and 17 away bad luck.
Each design has a 18 meaning. A fish means “wealth” and a dragon 19 for “power”.
It carries Chinese culture and 20 .
【答案】16.1,500 17.drive 18.special 19.stands 20.wishes
【原文】
Paper-cutting is a famous Chinese art. It has a history of over 1,500 years. People use scissors or knives to cut red paper into beautiful shapes, such as flowers, animals and Chinese characters like “fu”, meaning “good luck”.
This art is often seen during festivals, especially the Spring Festival. People stick paper-cuts on windows and doors to bring happiness and drive away bad luck. Each design has a special meaning. For example, a fish means “wealth” and a dragon stands for “power”.
Paper-cutting is not just art. It also carries Chinese culture and wishes. Today, many artists still keep this tradition alive. It is also popular around the world, showing the beauty of Chinese folk art.
二、单项选择。(本题共10小题,每小题1分,共10分)
21.—I’m really worried about my job interview tomorrow.
—________! Just prepare well and be confident.
A.Good idea B.Take it easy C.Hurry up D.Never mind
【答案】B
【详解】句意:——我真的很担心明天的求职面试。——别紧张!只要好好准备,保持自信就好。
考查交际用语。Good idea好主意;Take it easy别紧张;放轻松;Hurry up快点;Never mind没关系;别在意。根据“I’m really worried about my job interview tomorrow”和“Just prepare well and be confident”可知,是担心明天的面试,此处应安慰对方“别紧张”,故选B。
22.I had a bad ________ last night. I will go to see the dentist.
A.fever B.toothache C.headache D.cough
【答案】B
【详解】句意:昨晚我牙疼得厉害,今天要去看牙医。 考查名词辨析。fever发烧;toothache牙疼;headache头疼;cough咳嗽。根据“see the dentist”可知,此处指“牙疼”,应用toothache。故选B。
23.The kind librarian encourages children ________ more books during the summer vacation.
A.to read B.reading C.read D.reads
【答案】A
【详解】句意:这位善良的图书管理员鼓励孩子们在暑假期间多读书。
考查非谓语动词。to read动词不定式;reading现在分词;read动词原形;reads动词第三人称单数。encourage sb. to do sth.意为“鼓励某人做某事”,此处用动词不定式。故选A。
24.My main job is to help guests ________ when they arrive.
A.check in B.check out C.look around D.take photos
【答案】A
【详解】句意:我的主要工作是在客人抵达时帮助他们办理入住手续。
考查动词短语辨析。check in办理登记手续;check out退房;look around环顾四周;take photos拍照。根据“My main job is to help guests…when they arrive”可知,帮助客人到达时办理入住手续,故选A。
25._________ important _________ learn computer skills for future jobs.
A.This is; to B.That is; for C.It is; to D.It is; for
【答案】C
【详解】句意:学习计算机技能对未来工作很重要。
考查固定句型。根据“... important ... learn computer skills”及选项可知,此处是固定句型It is+形容词+to do sth“做某事是……的”,It作形式主语,不定式作真正主语。故选C。
26.Zookeepers work hard every day ________ the animals healthy and happy.
A.to keep B.keeping C.kept D.keeps
【答案】A
【详解】句意:动物园管理员每天努力工作以使动物们保持健康和快乐。
考查非谓语动词。to keep是动词不定式;keeping是现在分词或动名词;kept是过去式或过去分词;keeps是第三人称单数形式。根据语境可知,动物园管理员努力工作的目的是让动物们保持健康和快乐,此处应用动词不定式作目的状语。故选A。
27.To be a good translator, you need to learn ________ languages besides your mother tongue.
A.other B.others C.the other D.another
【答案】A
【详解】句意:要成为一名好的翻译,除了母语之外,你需要学习其他语言。
考查代词辨析。other其他的;另外的(后跟复数名词);others其他的人或物(相当于“other+名词”,后不能直接接名词);the other另一个(两者中的另一个);another另一个(三者及以上中的另一个,后跟单数名词)。根据“languages”及other的用法可知,此处用other,表示“除母语外的其他语言”。故选A。
28.She felt tired. ________, she washed all the clothes before going to bed.
A.But B.So C.However D.And
【答案】C
【详解】句意:她觉得累了。然而,她在睡觉前洗了所有的衣服。
考查并列连词辨析和副词辨析。But但是,表示转折,连词,常用于连接两个分句;So因此,表示因果;However然而,表示转折,副词,常用于句首,后接逗号;And和,并且,表示并列。前后是转折关系,空后有逗号,应用however。故选C。
29.There ________ a basketball game between Class 1 and Class 3 tomorrow afternoon.
A.is going to have B.will have C.is going to be D.are going to be
【答案】C
【详解】句意:明天下午一班和三班之间将有一场篮球比赛。考查there be句型的将来时表达。there be句型表示“有”,其将来时结构为there is/are going to be或there will be。主语a basketball game是单数,因此用is going to be或will be。选项A和B中的have不能用于there be句型;选项D的are going to be与主语单数形式不符。故选C。
30.Lucy was so ________ that she fell ________ in a minute.
A.asleep; sleepy B.sleep; asleep C.sleepy; asleep D.sleep; sleepy
【答案】C
【详解】句意:露西如此困倦以至于她马上睡着了。
考查形容词辨析。asleep睡着的,形容词;sleepy困倦的,形容词;sleep睡觉,动词或名词。根据“Lucy was so...that she fell...”可知,第一个空应填形容词sleepy,作表语,表示露西如此困倦;fall asleep“睡着”,所以第二个空应该填形容词asleep。故选C。
三、完形填空。(本题共10小题,每小题1分,共10分)
In New York, every tenth-grader has to find a job to get some work experience at the end of the term. It is a good way to know more about a future 31 we like.
My dream is to be a 32 . So I worked as an assistant at a college. On the first day, I was very happy and 33 on my way to work. But as soon as I 34 the office, I was asked to make 50 copies of a document (文件). At that moment, I didn’t even know how to 35 the printer (打印机)! Twenty minutes later, I finally finished 36 and gave the copies to the teacher. Then she sent me to another teacher.
This time I had to do the same job. After finishing it, I thought I could take a 37 , but the teacher gave me lots of answer sheets (答题纸). I needed to correct 38 of them. Although it was not a hard job, I felt 39 . Teachers do these things every day. I started to doubt (怀疑) my dream.
But a few days later, I came to know the 40 of being a teacher—It’s a joy to pass on knowledge and see students’ happy faces. Now I love teaching.
31.A.game B.work C.job
32.A.teacher B.doctor C.writer
33.A.sad B.thankful C.excited
34.A.came out of B.arrived at C.passed by
35.A.find B.use C.make
36.A.writing B.fixing C.printing
37.A.break B.talk C.pay
38.A.both B.lots C.all
39.A.tired B.glad C.relaxed
40.A.result B.joy C.importance
【答案】
31.C 32.A 33.C 34.B 35.B 36.C 37.A 38.C 39.A 40.B
【导语】本文讲述了作者在纽约的实习经历,通过这次经历,作者对教师职业有了更深的理解和热爱。
31.句意:这是了解我们喜欢的未来工作的好方法。
game游戏;work工作;job工作。根据“In New York, every tenth-grader has to find a job to get some work experience at the end of the term.”可知,此处指的是未来的工作,work是不可数名词,a后接单数名词job。故选C。
32.句意:我的梦想是成为一名教师。
teacher教师;doctor医生;writer作家。根据“My dream is to be a…”以及下文的工作内容可知,作者的梦想是成为一名教师。故选A。
33.句意:第一天,我非常高兴并且在去工作的路上很兴奋。
sad悲伤的;thankful感激的;excited兴奋的。根据“On the first day, I was very happy and…”可知,作者在第一天上班时非常高兴和兴奋。故选C。
34.句意:但一到办公室,我就被要求复印50份文件。
came out of从……出来;arrived at到达;passed by经过。根据“as soon as I…the office”可知,此处指的是到达办公室。故选B。
35.句意:那时,我甚至不知道如何使用打印机!
find找到;use使用;make制作。根据“make 50 copies of a document (文件)”可知,作者需要使用打印机。故选B。
36.句意:二十分钟后,我终于完成了打印并把复印件交给了老师。
writing写作;fixing修理;printing打印。根据“make 50 copies of a document (文件)”可知,此处指的是打印文件。故选C。
37.句意:做完后,我想我可以休息一下,但老师给了我很多答题纸。
break休息;talk谈话;pay支付。根据“I thought I could take a…”可知,作者以为可以休息一下。故选A。
38.句意:我需要批改所有的答题纸。
both两者;lots许多;all所有。根据“I needed to correct…of them”可知,作者需要批改所有的答题纸。故选C。
39.句意:虽然这不是一项难的工作,但我感到很累。
tired累的;glad高兴的;relaxed放松的。根据“Although it was not a hard job, I felt…”可知,虽然工作不难,但作者感到很累。故选A。
40.句意:但几天后,我明白了当老师的快乐——传授知识并看到学生们开心的面孔是一种快乐。
result结果;joy快乐;importance重要性。根据“It’s a joy to pass on knowledge and see students’ happy faces.”可知,作者体会到了作为教师的快乐。故选B。
四、阅读理解。(本题共20小题,每小题2分,共40分)
A
It’s time for a class meeting. The topic (话题) is about everyone’s dream job. Here are some of them.
For me, my dream job is to be a doctor, because I want to help those patients in need. I watched my grandfather die in front of me when I was very young. It made me sad for many days. Since then, I have hoped to be a successful doctor to help those people who are badly ill.— Andy
Once someone asked me what my dream job was. I thought about it for many years. Today, I know I hope to be a pianist like Lang Lang. He is quite famous in China. I usually go to the piano lessons on Monday, Friday and Saturday evenings. And on Sunday mornings, I also need to have piano lessons. I think I will be really good at it in the future.— Mandy
When I was young, I wanted to be an engineer like my uncle. I thought he was quite clever. However, I found my math wasn’t good at all later, so I had to change my dream job. Now I hope to be a history teacher. I hope I can teach my students the rich history about the world just as I’m interested in it very much.— Linda
My dream job is to be a pilot. Last year, my cousin, Marc, came back from his pilot university. He told me everything wonderful and interesting about it. It made me interested in it. He told me that I must take enough exercise every day and study hard. If I want to be like him, I must be healthy and have a good grade.— Peter
41.What does the underlined word “patients” mean
A.The people who are ill. B.The people who are sad.
C.The people who are busy. D.The people who are happy.
42.Who wants to be a teacher in the future
A.Peter. B.Andy.
C.Linda. D.Mandy.
43.How often does Mandy go to the piano lessons
A.Twice a week. B.Three times a week.
C.Four times a week. D.Five times a week.
44.What does Marc do
A.He is a pilot. B.He is a teacher.
C.He is a doctor. D.He is a lawyer.
45.What is the main idea of the material
A.Peter’s cousin introduces the life of a pilot.
B.Students share why they dislike their current hobbies.
C.Four students talk about their dream jobs and reasons.
D.The teacher encourages students to study math harder.
【答案】41.A 42.C 43.C 44.A 45.C
【导语】本文是四位学生分享各自的理想职业及原因。
41.词义猜测题。根据文中“help those people who are badly ill”可知,“patients”指生病的人。故选A。
42.细节理解题。根据文中“Now I hope to be a history teacher…Linda”可知,琳达想成为一名历史老师。故选C。
43.推理判断题。根据文中“Monday, Friday, Saturday evenings”和“Sunday mornings”可知,Mandy的钢琴课时间为每周四次。故选C。
44.推理判断题。根据文中“my cousin, Marc, came back from his pilot university”可知,Marc是飞行员。故选A。
45.主旨大意题。本文是四位学生分享各自的理想职业及原因,所以选项C符合文意。故选C。
B
“Heritage on Fingertips” is quite an interesting documentary (纪录片) about Chinese folk art. It shows us China’s super amazing traditional culture. Paper-cutting with its pretty designs, clay figures by very skillful hands, and the beautiful Suzhou embroidery (刺绣)—these are all traditional crafts in China.
The documentary tells a nice story about Li Ming. He’s a 78-year-old master at making clay figures from Tianjin. In the old days, people had to learn how to make clay figures from teachers face to face. But things are different now. Li Ming finds a new way to show his crafts. He does live shows on the Internet. Every time he starts making clay figures, about 50,000 people watch him on their computers or phones. Because of the Internet, more and more young people start to love Li Ming’s clay figures.
This documentary becomes very popular. Because of this, thirty schools start to teach folk art in their classes. Now, students get a great chance (机会) to learn things like paper-cutting, embroidery and lots of other fun skills. The director (导演), Zhang Wei says, “Folk art isn’t old. When young people learn it, it becomes alive again.” It is better that people from different countries watch this documentary. They think Chinese folk art is really cool. Some of them even come to China to see and try Chinese folk art for themselves.
Chinese folk art is like a hidden treasure. With more and more people learning and liking it, it will get more and more popular and win the love of people all over the world!
46.What is Heritage on Fingertips about
A.Chinese movies. B.Chinese folk art. C.Chinese schools. D.Famous directors.
47.Which of the following is TRUE according to the passage
A.About fifty million people watch Li Ming online every time.
B.People can learn clay figures from Li Ming face to face.
C.Students in thirty schools start to learn folk art in class.
D.People from other countries show no interest in Chinese folk art.
48.Why does Li Ming do live shows on the Internet
A.To sell his clay figures. B.To become a famous star.
C.To share his skills. D.To make a lot of money.
49.What does the underlined sentence mean in Paragraph 3
A.Young people can keep folk art alive.
B.Folk art is always popular among young people.
C.Folk art is not interesting enough to attract young people.
D.Young people should learn new art forms.
50.From the passage, we can infer (推断) that ________.
A.Chinese folk art will face more problems
B.more people will be interested in Chinese folk art
C.all schools will use the documentary as a teaching material
D.people around the world will come to visit China in the future
【答案】46.B 47.C 48.C 49.A 50.B
【导语】本文主要介绍了纪录片《指尖上的传承》,带我们开启一场探秘中国民间艺术之旅,涉及了剪纸、泥人、苏绣等传统技艺。
46.细节理解题。根据 “‘Heritage on Fingertips’ is quite an interesting documentary about Chinese folk art.” 可知,《指尖上的传承》是关于中国民间艺术的纪录片,故选B。
47.细节理解题。根据 “Because of this, thirty schools start to teach folk art in their classes.” 可知,三十所学校开始在课堂上教授民间艺术,学生们开始在课堂上学习民间艺术,C 选项正确;A 选项中 “fifty million” 与文中 “about 50,000” 不符;B 选项与文中 “In the old days, people had to learn how to make clay figures from teachers face to face. But things are different now.” 不符;D 选项与文中 “Some of them even come to China to see and try Chinese folk art for themselves.” 不符,故选C。
48.细节理解题。根据 “Because of the computers or phones, because people around the world will come to love Li Ming’s clay figures. Li Ming finds a new way to show his crafts. He does live shows on the Internet.” 可知,李明在网上进行直播是为了分享他的技艺,让全世界的人爱上他的泥人作品,故选C。
49.词句猜测题。根据前文 “Folk art isn’t old.” 以及纪录片受欢迎,学校开始教民间艺术等内容可知,这句话意思是当年轻人学习民间艺术时,它就会重新焕发生机,即年轻人可以让民间艺术保持活力,A 选项符合;B 选项 “always popular” 过于绝对;C 选项与原文意思相悖;D 选项 “new art forms” 文中未提及,故选A。
50.推理判断题。根据 “With more and more people learning and liking it, it will get more and more popular and win the love of people all over the world!” 可推断出,会有更多的人对中国民间艺术感兴趣,故选B。
C
The sunmao (榫卯) method of joinery was commonly used in ancient Chinese architecture and furniture. But when modern technology discourages many people in learning this ancient skill, Jia Jing, a junior student at Hubei Ecology Polytechnic College, offers his answer.
“It is of great importance to train young people in this craft,” said the 20-year-old. “Not only does it help with the preservation of carpentry(木工)skills, but there exist delicate wooden artifacts (手工艺品) from ancient times that machines still cannot repeat.”
Growing up in a family with a carpenter father, Jia would always observe his father do woodwork and sometimes help him. ① But as a child, he couldn’t build furniture on his own. Instead, he started building with Lego bricks at the age of 8.
“At that time, I would think before going to bed about what I would build tomorrow,” Jia recalled. ② “I formed an idea in. my mind, and the next day I would start building it.”
This hobby greatly benefited Jia’s future furniture-making skills. ③ Before making any piece, Jia can quickly draw a rough picture in his mind, which proves useful during the carving (雕刻) process. ④
When the moment arrived for Jia to head to college, he chose interior design at the suggestion of his father. Beyond his normal courses provided by the college, Jia also joined the school furniture-making training center. Sawing (锯), planning, and carving wood repeatedly every day can be an extremely dull job for most young people. While other students were enjoying their college life. Jia had already learned to endure loneliness and focus on achieving excellence. “This experience not only improved my skills but also tested my character,” Jia said.
Recently, Jia’s hard work in this craft has paid off. He was chosen as one of the candidates to compete on behalf of China at the 47th World Skills Competition in Lyon, France next year.
“If I can represent (代表) China on the global stage, I will put all my efforts to become the winner,” Jia said.
51.Why should young people learn the sunmao method according to Jia Jing
A.It is key to making Chinese furniture. B.It is better than modern technology.
C.It shows traditional Chinese culture. D.It shows ancient carpentry wisdom.
52.How did Lego benefit Jia Jing
A.It aroused his interest in carpentry. B.It helped his father in furniture making.
C.It improved his carpentry skills. D.It prepared him for his ideal university.
53.Where is the sentence “This early experience with woodwork ignited (点燃) his love for carpentry.” taken from
A.①. B.②. C.③. D.④.
54.What did Jia sacrifice (牺牲) during his college time
A.His free time. B.His carving skills. C.His normal courses. D.His original character.
55.Which is the best title of this text
A.Making furniture with no technology B.Pass carpentry down through Lego
C.Carving dreams in wood D.Continuing love on global stage
【答案】51.D 52.C 53.A 54.A 55.C
【导语】本文是篇新闻报道。本文主要讲述了大学生贾静对木工技艺的热爱和执着追求,以及他参加世界技能大赛的经历和目标。
51.细节理解题。根据“‘Not only does it help with the preservation of carpentry skills, but there exist delicate wooden artifacts from ancient times that machines still cannot repeat.’”可知,他认为榫卯工艺传承古代木工的智慧,故选D。
52.细节理解题。根据“This hobby greatly benefited Jia’s future furniture-making skills. Before making any piece, Jia can quickly draw a rough picture in his mind, which proves useful during the carving process.”可知,贾静从小玩乐高,这培养了他的空间想象力和设计能力,帮助他提高了他的木工技能。故选C。
53.推理判断题。根据“Growing up in a family with a carpenter father, Jia would always observe his father do woodwork and sometimes help him.”可知,贾静在一个有木工父亲的家庭中长大,经常观察父亲做木工并有时帮忙,“This early experience with woodwork ignited his love for carpentry.” 这句话放在①处,能够很好地承接上文,说明这种早期的木工经历点燃了他对木工的热爱。故选A。
54.细节理解题。根据“Beyond his normal courses provided by the college, Jia also joined the school furniture-making training center…Jia had already learned to endure loneliness and focus on achieving excellence.”可知,贾静为了学习家具制作,放弃了大学期间的休闲时间,每天刻苦练习木工技能,故选A。
55.最佳标题题。通读全文可知,文章主要讲述了贾静从小受到父亲的影响,对木工产生兴趣,通过玩乐高提升相关技能,在大学期间努力学习榫卯工艺等木工技能,为实现自己的梦想而努力,他的梦想与木工紧密相连,选项C“在木头上雕刻梦想”是文章的最佳标题。故选C。
D
根据短文内容,将A、B、C、D、E五个选项的句子还原到文章空白处,使短文完整、通顺。
Do you want a way to balance (平衡) your work and time off If the answer is yes, a workcation is what you need. You might wonder what it is. In fact, the word is from “work” and “vacation”. 56 It sounds kind of unusual, but it’s possible.
57 For example, while you are sitting on the beach and enjoying the sun, you can read your e-mails or write down your new work plan on your smartphone.
A workcation helps people, too. When people are not in the office, their minds are clear. Then it’s easier for them to have new ideas, so they’ll do a better job. When people work and have fun at the same time, they hardly get bored.
58 Some people worry a workcation will turn into a real vacation. The work takes time. For them, they are under pressure when having fun.
59 If they spend more time working, such a vacation isn’t relaxing for them. They aren’t happy about it.
A workcation is good for some people, but it is also bad for others. 60 How about you Do you wish to take a workcation
A.However, not everybody likes a workcation.
B.A workcation gives you a chance to work in a relaxing place.
C.Also, some people don’t think they can work carefully during a workcation.
D.That’s because everybody works in different ways.
E.It means you can take a vacation and do some work at the same time.
【答案】56.E 57.B 58.A 59.C 60.D
【导语】本文主要介绍了工作度假(workcation)的概念及其对人们的影响,包括其优点和缺点,并询问读者是否愿意尝试工作度假。
56.根据“In fact, the word is from “work” and “vacation”.可知,此处应是对workcation这个词进行解释,说明其含义,选项E“它意味着你可以同时度假和工作。”符合语境,解释了workcation的含义。故选E。
57.根据“For example, while you are sitting on the beach and enjoying the sun, you can read your e-mails or write down your new work plan on your smartphone.”可知,此处给出了一个工作度假的例子,即在享受假期的同时也能工作,选项B“工作度假给你一个在轻松的地方工作的机会。”符合语境,引出下文的具体例子。故选B。
58.根据“Some people worry a workcation will turn into a real vacation.”可知,此处应是说并非所有人都对工作度假持积极态度,有些人担心工作度假会变成真正的度假,选项A“然而,并不是每个人都喜欢工作度假。”符合语境,引出下文关于人们对工作度假担忧的内容。故选A。
59.根据“If they spend more time working, such a vacation isn’t relaxing for them.”可知,此处应是说有些人认为在工作度假期间不能专心工作,如果花太多时间在工作上,这样的假期就不轻松了,选项C“此外,有些人认为他们不能在工作度假期间认真工作。”符合语境,解释了人们担心工作度假会变成真正度假的原因。故选C。
60.根据“A workcation is good for some people, but it is also bad for others.”可知,此处应是对工作度假的评价进行总结,说明每个人对工作度假的看法不同,选项D“那是因为每个人的工作方式不同。”符合语境,解释了为什么人们对工作度假的看法不同。故选D。
五、短文填空。(本题共10小题,每小题1分,共10分)
A leaf fell into the water and changed the taste of it. So tea was born in China. Tea is 61 kind of important drink in China. It is said that Chinese tea was 62 (one) discovered (发现) by Shen Nong 5,000 years ago. One day Shen Nong was boiling drinking water over an open fire by 63 (he). Some leaves from a tea plant fell into the water and 64 (stay) there for some time. It had a nice taste so he tasted the brown water. It was quite delicious, and so, one of the world’s favorite drinks was invented.
Now a lot of people are interested in 65 (drink) tea. It is good for us. It can help people lose weight (重量) and keep 66 (health). As you drink tea in your daily life, please check the following advice.
·The best time to drink tea is between meals. Drinking tea soon after or before meals 67 (be) bad for your stomach.
·Green tea is the best choice for office 68 (worker). Why 69 green tea helps stop the harmful influence (影响) of the computer on your health.
·Don’t drink tea 70 medicine. It may change the medical result. You can drink tea two hours after you take medicine.
【答案】
61.a 62.first 63.himself 64.stayed 65.drinking 66.healthy 67.is 68.workers 69.Because 70.with
【导语】本文讲述了神农氏发现茶的故事,还阐述了如今很多人对喝茶感兴趣以及喝茶对健康有益的情况,最后给出了在日常生活中喝茶时的一些建议。
61.句意:茶在中国是一种重要的饮料。根据“Tea is...kind of important drink in China.”可知,茶是一种饮料,a kind of“一种……”。故填a。
62.句意:据说中国茶是在5000年前由神农首先发现的。根据“It is said that Chinese tea was...(one) discovered (发现) by Shen Nong 5,000 years ago.”可知,此处指中国茶由神农首先发现,空处应是first“首先,最初”。故填first。
63.句意:一天,神农自己在火上烧饮用水。by oneself“独自”,空处应是he的反身代词himself,故填himself。
64.句意:一些茶树的叶子掉进了水里,并在水里停留了一段时间。根据“fell into”可知,句子用一般过去时,谓语动词用过去式,故填stayed。
65.句意:现在很多人都对喝茶感兴趣。be interested in doing“对做某事感兴趣”,空处应是drinking。故填drinking。
66.句意:它可以帮助人们减肥并保持健康。keep healthy“保持健康”,是固定表达。故填healthy。
67.句意:在饭前或饭后马上喝茶对胃不好。句子叙述事实,用一般现在时,主语是单个动名词“Drinking tea”,此时be动词用is。故填is。
68.句意:绿茶是办公室职员的最佳选择。根据“Green tea is the best choice for office...(worker).”可知,空处应用复数workers,泛指办公室职员。故填workers。
69.句意:因为绿茶有助于阻止电脑对你的健康产生的有害影响。根据上文“Why ”可知,空处应是because“因为”。故填Because。
70.句意:不要用茶服药。根据“Don’t drink tea...medicine.”可知,此处指茶和药不要一起饮用,空处应是介词with“和……一起”。故填with。
六、阅读表达(本题共5小题,每小题2分,共10分)
Do you wear clothes with colorful patterns Most of these patterns are dyed (染色) by machines. But how did ancient people dye their clothes
Tie-dye (扎染) is a very old way of dyeing clothes in China—it’s more than 1,000 years old. It is most popular among the Bai ethnic group (白族) in Yunnan. The Bai people usually make blue dye from plants. During the Tang and Song dynasties, people gave tie-dyed clothes to the emperor (帝王) as gifts.
To tie-dye, you first need to use threads (线) to tie your cloth together. Then you put the cloth into the dye. As the cloth is folded and dyed, some parts become dark blue, while other parts have a lighter color. When you open out the cloth, you’ll see beautiful patterns.
In 2006, the tie-dye technique became China’s national intangible cultural heritage. Anning in Yunnan is known for tie-dye.
Yang Cheng, 52, learned to tie-dye from his mother in the 1980s. Now he is still doing the job and has passed the skill down to his daughter. He is an inheritor (传承人) of tie-dye in Anning.
“Tie-dye is worthy of the efforts of generations of people,” Yang said.
Yang carried on the old skills of tie-dye. At the same time, he studied tie-dye in other countries, such as Japan, India and France. He also used some creative designs.
Yang now teaches tie-dye in schools, communities and companies. More than 100,000 people have learned from him, he said.
Some worry that tie-dye may die out because using machines is fast and cheap. But Yang said, “Machines can’t take the place of our creative (富有创造力的) hands.”
71.When did ancient people begin to tie-dye their clothes
72.What is blue dye made from
73.How do people tie cloth together
74.Why do some people worry that tie-dye may die out
75.What do you think of Yang Cheng
【答案】
71.More than 1,000 years ago. 72.Plants. 73.They use threads to tie cloth together. 74.Because using machines is fast and cheap. 75.Yang Cheng is creative and devoted.
【导语】本文主要讨论了扎染这一古老的中国衣物染色方式,包括其历史、制作方法、传承现状以及传承人杨成的努力和观点。
71.根据“Tie-dye (扎染) is a very old way of dyeing clothes in China—it’s more than 1,000 years old.”可知,扎染在中国是一种非常古老的衣物染色方式,已经有一千多年的历史了。故填More than 1,000 years ago.
72.根据“The Bai people usually make blue dye from plants.”可知,白族人通常用植物来制作蓝色染料。故填Plants.
73.根据“To tie-dye, you first need to use threads (线) to tie your cloth together.”可知,人们用线将布料绑在一起。故填They use threads to tie cloth together.
74.根据“Some worry that tie-dye may die out because using machines is fast and cheap.”可知,有些人担心扎染会消失,因为使用机器染色既快速又便宜。故填Because using machines is fast and cheap.
75.本题属于开放性试题,言之有理即可。参考答案:Yang Cheng is creative and devoted.
九、书面表达。(共20分)
(注意:文中不能出现考生真实姓名、校名和老师名)
2025年国家实施体重管理三年行动,我们青少年应积极响应号召,行动起来,健康生活。请从饮食、睡眠、运动等方面谈谈应该如何保持健康,给同学们提出可行性建议。(80词左右)
How to Keep Healthy
It’s important for us students to keep healthy. Here are some good ways.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
A healthy body can help us study better and live a happy life. If you want to keep healthy, please follow these ways.
【答案】例文:
How to Keep Healthy
It’s important for us students to keep healthy. Here are some good ways.
First, we are supposed to have healthy eating habits. We ought to have breakfast on time. Never skip breakfast. Eat more fruits, vegetables and less junk food. Second, make sure to have enough sleep. Don’t stay up late, or we’ll feel tired and can’t follow the teachers in school. Third, do exercise often. We can jump rope, go jogging or play ball games. What’s more, keep our living environment clean and wash hands frequently. Let’s follow these rules to stay healthy!
A healthy body can help us study better and live a happier life. If you want to keep healthy, please follow these ways.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:“一般现在时”为主;
③提示:结合写作要点,给出保持健康的建议,可以适当增加细节,避免语法错误和单词拼写错误。
[写作步骤]
第一步:表明保持健康很重要,引出一些保持健康的好建议(已给出);
第二步:结合提示,具体介绍保持健康的建议;
第三步:总结全文(已给出)。
[亮点词汇]
① be supposed to do 应该做某事
② ought to do 应该做某事
③ make sure to do 务必做某事
④ wash hands frequently 经常洗手
[高分句型]
① Don’t stay up late, or we’ll feel tired and can’t follow the teachers in school. (“祈使句+or+陈述句”结构)2025新仁爱科普版八年级英语上册期中模拟检测试卷
答题卡
姓名:______________________________________ 准考证号
同课章节目录