/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优湘少版(三起)
专题17 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确的答案。
I am Jack. I am very happy every holiday. I usually go to the library. Sometimes I go to the park. The library is not far. I usually go on foot. I walk straight for fifteen minutes. Then I turn left. The library is on the right. The park is very far. It’s near the post office. I often go there by the No. 26 bus, and get off at the post office. It’s easy to find it.
1.I have a good time every ______. ( )
A.holiday B.weekend C.day
2.I usually go to the ______ on foot. ( )
A.park B.bookstore C.library
3.The library is on ______ after I walk straight for fifteen minutes and turn left. ( )
A.the left B.the right C.right
4.I go to the ______ by bus. ( )
A.park B.supermarket C.library
5.The park is near the ______. ( )
A.library B.supermarket C.post office
阅读理解。
I’m Li Dong. This winter vacation I went back to my hometown. Harbin is my hometown. I went there with my parents by plane. I was very happy to meet my cousins. At the Spring Festival we had a big family dinner. After dinner, we watch TV. On the first day of Chinese New Year, we went to the fair. We had a very good time.
6.When did Li Dong go back to his hometown ( )
A.In winter. B.In summer.
7.How did Li Dong go back to Harbin ( )
A.By train. B.By plane.
8.How did Li Dong feel to meet his cousins ( )
A.He was tired. B.He was happy.
9.Did Li Dong’s family have a big family dinner at the Spring Festival ( )
A.Yes. B.No.
10.What did Li Dong do on the first day of Chinese New Year ( )
A.He went to the fair. B.He went to the farm.
阅读短文,选择正确答案。
The summer holiday is coming soon. The students in Grade Six are talking about their holidays. Peter is going back to England to see his parents. Lily is going to Shanghai. Because her grandparents live there. She is going to visit them. Cindy is going to learn to swim during the summer holiday. Lucy and Lisa are twins. They are going to Beijing with their parents. There are many interesting places in Beijing, such as the Summer Palace, the Great Wall, the Forbidden City and Beihai Park. Everyone has a good plan (计划).
11.Peter is going back to ______ to see his parents. ( )
A.England B.America C.Australia
12.Lily’s grandparents live in ______. ( )
A.Beijing B.Sydney C.Shanghai
13.______ is going to learn to swim. ( )
A.Lucy B.Cindy C.Peter
14.Lucy and Lisa are going to Beijing with their ______. ( )
A.uncle B.parents C.mother
15.Everyone has a good plan for their ______. ( )
A.summer holidays B.May Day C.winter holidays
Reading and choose. 阅读短文,选择正确的答案。
Last summer holiday, Wang Kun took a trip to Sanya, Hainan with his sister. It was a long holiday. Their father drove them to the railway station and they took the train to Sanya on July 11th and got to Sanya on the morning of July 12th. It was sunny and much warmer in Sanya. On the first day, they went to a nature park with their uncle. There is a big forest in it. The air is fresh. The clouds are white. They ran and played there for a long time. On the second day, they went to the beach. Wang Kun and his sister went swimming in the sea. They were both really excited. On July 14th, they went to the aquarium. They saw a lot of interesting and unusual fish there. On July 15th, they went shopping. They bought special gifts for their friends. They got back home by plane on July 16th. They were tired, but they were very happy.
16.The passage(短文) is about ______. ( )
A.Wang Kun and his sister B.Wang Kun’s trip to Sanya C.the weather in Sanya
17.How is the weather in Sanya ( )
A.It was cool. B.It was rainy and warmer. C.It was sunny and much warmer.
18.The underlined word “aquarium” means(意思是) “_____” in Chinese. ( )
A.水族馆 B.博物馆 C.自然
19.How did Wang Kun get back home ( )
A.By plane. B.By train. C.By car.
20.How was Wang Kun’s holiday in Sanya ( )
A.Exciting. B.Tiring. C.Happy.
阅读短文,选择最佳答案。
Tomorrow is Sunday. Wang Jie isn’t going to school. He is going to get up early. In the morning, he is going to visit the science museum. He’s going there by subway. He’s going to have lunch in McDonald’s.
In the afternoon, he is going to play football with his friends. At about 3:30, he is going home to do his homework. Then he is going to wash his clothes. He’s going to go to the cinema with his father and mother in the evening.
21.What day is it today ( )
A.Sunday. B.Saturday. C.Friday.
22.What’s Wang Jie going to do on Sunday morning ( )
A.He is going to visit the science museum.
B.He is going to visit his grandparents.
C.He is going to play football.
23.Wang Jie is going to the science museum by ______. ( )
A.train B.subway C.bus
24.Wang Jie is going to have lunch ______. ( )
A.at home B.at school C.in McDonald’s
25.Is Wang Jie a good child ( )
A.Yes, he is. B.No, he isn’t. C.Yes, he isn’t.
阅读短文,选择正确的答案。
Hi, I’m Jack. I’m from the USA.But now I’m studying in China. I’m going to do many things in the winter holiday. First, I’m going to do my homework. Then I’m going to take a trip. I’m going to Harbin. It’s snowy in Harbin. There is snow everywhere. So I’m going to see the snow and play with snow. I can ski. My parents are going with me. We are going to take a plane. We are going to have a nice trip.
26.Jack is from ______. ( )
A.the UK B.the USA C.China
27.Now Jack is ______ in China. ( )
A.singing B.dancing C.studying
28.Jack is going to ______ first. ( )
A.take a trip B.do homework C.go to Harbin
29.Jack is going to. ______ in Harbin. ( )
A.ski B.play with snow C.both A and B
30.Jack is going to ______ in Harbin. ( )
A.by plane B.by bus C.by train
阅读理解。
Dear Mike,
I am going to tell you something about my life in China. I study in Zhuhai. I live near the school. So I can go there on foot. But I often go to school by bike. Because that’s fun. My mother is an English teacher. My father works in a science museum. We often play football at 5:30 pm. But sometimes we go shopping. I have a new friend, Wu Binbin. He is in Harbin now. I am going to visit him this summer holiday. I am going to fly there. What are you going to do this summer holiday
Yours,
Jack
31._________ writes the letter. ( )
A.Mike B.Jack C.Wu Binbin
32.Jack is in _________ now. ( )
A.Hainan B.Zhuhai C.Harbin
33.Jack’s home is _________ the school. ( )
A.not far from B.far from C.not near
34.Jack is going to Harbin _________. ( )
A.by plane B.by ship C.by bike
35.Jack’s mother works in _________. ( )
A.a museum B.a school C.Harbin
根据短文内容选择正确的选项。
Dear Mike,
I am going to tell you about my life in China. I study in Zhuhai. I live near the school. So I can go on foot. But I often go by bike. Because that’s fun. My mother is an English teacher. My father works in a science museum. We often play football at 5:30 pm. But sometimes we go shopping. I have a new friend, Tom. He is in Harbin now. I am going to visit him this winter holiday. I am going to fly there. What are you going to do this winter holiday
Yours,
Lily
36.The letter is from ______. ( )
A.Mike B.Tom C.Lily
37.Lily lives in ______. ( )
A.Zhuhai B.Chongqing C.Harbin
38.Lily’s mother is an ______ teacher. ( )
A.art B.English C.Chinese
39.How will Lily go to Harbin ( )
A.By bus. B.By plane. C.By bus.
40.Where does Lily live ( )
A.She lives far from the school. B.She lives behind the school. C.She lives near the school.
阅读短文,选择正确的答案。
Tomorrow is Saturday. My family will have a busy day. My father is going to visit my uncle in the morning. He is going to drive a car, because it’s far. They are going to have lunch together. Then he’ll come back. My mother and I are going to clean the rooms in the morning. In the afternoon, I will have a music class. And my mother is going to buy some warm clothes for me, because it’s cold now. My father will cook for us in the evening. We are going to have a big dinner. After dinner, we are going to see a film together.
41.My father is going to visit my uncle ______. ( )
A.by subway B.by bus C.by car
42.I am going to have a music class ______. ( )
A.in the morning B.in the afternoon C.in the evening
43.In the morning, ______ are going to clean the rooms. ( )
A.my mother and father B.my uncle and I C.my mother and I
44.Today is ______. ( )
A.Friday B.Saturday C.Sunday
45.______ will cook for us in the evening. ( )
A.My mother B.My father C.I
阅读短文,选择正确的答案。
My name is Mike. I’m very helpful. Today is Saturday. I’m going to help my mother clean the room in the morning. In the afternoon, I’m going to buy some books in the bookstore. Then I’m going home at 6 o’clock. I’m going to do my homework in the evening. After that I’m going to watch TV with my father. I’m going to bed at 9:30.
46.Mike is very ______ at home. ( )
A.free B.young C.busy
47.Today is ______. ( )
A.Saturday B.Sunday C.Thursday
48.Mike is going to clean the room ______. ( )
A.in the morning B.in the afternoon C.in the evening
49.Mike is going to the ______ in the afternoon. ( )
A.museum B.shoe store C.bookstore
50.Mike is going to ______ in the evening. ( )
A.do his homework B.watch TV C.A and B
阅读理解。根据内容,选择正确答案。
Dear Jenny, Next Sunday is my birthday. I’ll have a party on that day. The party will start at six o’clock in the afternoon. My cousin Sarah and some of my friends will come. Can you come to the party At the party, Sarah is going to play the flute. Dick is going to do some kung fu (功夫). I’m going to sing an English song. Of course, we’ll eat a birthday cake. My mother will buy it for me. It’s very delicious. After that, we’re going to have a ball (舞会). I know you like dancing. You can dance to (随着) the nice music. I hope everyone will have a good time.Love, Anne
51.Anne will have a party ______. ( )
A.next Saturday B.next Sunday C.this Sunday
52.The party will start at ______. ( )
A.7:00 B.16:00 C.18:00
53.Sarah is going to ______ at the party. ( )
A.do some kung fu B.play the suona C.play the flute
54.Anne’s mother will ______ for Anne. ( )
A.buy a birthday cake B.buy some pencils C.make dumplings
55.______ can dance to the nice music. ( )
A.Anne B.Jenny C.Dick
阅读短文,选择正确选项。
Jessie’s birthday is on February 29th. She can only have her true birthday every four years. Last year, she had a two-day birthday trip with her parents from February 28th to March 1st. Yesterday was her third true birthday. She had a big party at a camp. Lots of her friends came with many presents. They had a picnic and played games together. Her parents gave her four presents. She liked them all and she had a really cool day!
56.Jessie didn’t have her birthday trip on ________ last year. ( )
A.February 28th B.February 29th C.March 1st
57.Jessie is ________ years old now. ( )
A.three B.four C.twelve
58.Jessie ________ with friends at the party. ( )
A.had a trip B.had a picnic C.had a cake
59.Jessie got ________ presents yesterday. ( )
A.many B.a few C.no
60.Jessie thinks her birthday is ________. ( )
A.bad B.cool C.unlucky
阅读短文,根据内容选择正确选项。
John likes chocolate very much, but his mother doesn’t want him to eat too much. She thinks it’s bad for his teeth. She thinks John should eat more vegetables and fruit. John has a very nice grandfather. The old man loves his grandson very much and sometimes he buys John some chocolate. Then his mother lets him eat some,because she wants the old man to be happy.
One Sunday evening,it is John’s seventh birthday. After blowing out the birthday candles, John says, “Please, God,make them give me a big box of chocolate for my birthday. “His mother says,”God can’t hear you. Don’t shout.” “I know,” says the clever boy with a smile. “But my grandfather is in the next room, and he can hear me. And he will buy it for me.”
61.What does John like eating ( )
A.Chocolate. B.Vegetables. C.Fruit. D.Birthday cakes.
62.Sometimes _______ buys him some chocolate. ( )
A.John’s mother B.John’s father C.John’s grandfather D.John’s grandmother
63.How old is John now ( )
A.Six. B.Seven. C.Eight. D.Nine.
64.The underlined word “it” refers to(指代的是) _______. ( )
A.a birthday card B.a birthday candle C.a birthday wish D.a big box of chocolate
65.What can we know from the passage ( )
A.John is clever. B.John is lazy. C.John is a girl. D.John is tidy.
阅读短文,选择正确的选项。
Spring Festival is the most important festival for the Chinese people. All family members get together. Spring Festival is on the first day of the first lunar (阴历) month. There are many customs (习俗) at Spring Festival.
Spring Festival is coming, Lily’s parents do a lot of cleaning at home. Their house looks like a new one. Everything, the curtains, the windows, the tables and the cookers, is clean and tidy. Lily’s mother is going to go shopping. She is going to buy new clothes for everyone in her family. She will also buy Chinese New Year pictures and Chinese New Year food. They are going to have a big dinner and get together on Chinese New Year’s Eve (除夕).
66.At Spring Festival, family members ______. ( )
A.eat moon cakes B.get together C.eat zongzi
67.Spring Festival is on the day of the ______ lunar (阴历) month. ( )
A.first B.second C.third
68.What is Lily’s mother NOT going to do for Spring Festival ( )
A.Go shopping. B.Clean the house. C.Do more exercise.
69.Which picture is about Chinese New Year ( )
A. B. C.
70.Choose a title for the text. ( )
A.Spring Festival B.Lily’s mother C.Customs
阅读短文,选择正确的答案。
Spring Festival is coming. It’s a traditional festival in China. People often clean and decorate (装饰) their houses to celebrate Spring Festival. I will visit my grandparents and I will get lucky money from them. It symbolizes (代表) good wishes and blessings. We will get together and have a big dinner at home. We will make dumplings and set off fireworks (放烟花) together. Spring Festival is a time for family reunion (团圆). We have a lot of fun! I love Spring Festival!
71.I will get lucky money from ______. ( )
A.my grandparents B.my friends C.my teachers
72.What does the underlined (画线的) word “celebrate” mean in Chinese ( )
A.庆祝 B.聚会 C.打扫
73.What will we do on Spring Festival ( )
A.We will get together and eat a big dinner. B.We will visit our grandparents. C.Both A and B.
74.What’s the best title (题目) of the passage (文章) ( )
A.A Big Dinner B.Spring Festival C.Good wishes
75.Which one is NOT right (不正确的) ( )
A.Spring Festival is a Chinese traditional festival.
B.We will make moon cakes and set off fireworks on Spring Festival.
C.Spring Festival is a time for family reunion.
阅读信件,选择最佳答案。
Dear Mary,
Thank you for telling me a hot and amazing Christmas in Australia. Dragon Boat Festival is hot and amazing too. It is a very old Chinese festival. It’s also one of the traditional festival in China, like the Spring Festival and the Mid-Autumn Festival. It usually comes in June. My family always get together and make zongzi before the Dragon Boat Festival.
We usually eat zongzi and eggs for breakfast at the Dragon Boat Festival. Children always wear perfume pouches (香包) on that day. We also watch dragon boat races. It’s very exciting.
Tell me more interesting things about Australia.
Yours,
Chen Yun
76.Christmas in Australia is in ______. ( )
A.spring B.summer C.autumn
77.It’s also one of the traditional festival. Here “traditional” means ______. ( )
A.奇特的 B.传统的 C.有趣的
78.Chen Yun’s family makes zongzi ______ the Dragon Boat Festival. ( )
A.before B.at C.after
79.Chen Yun usually eats ______ on that day. ( )
A.noodles and eggs B.mooncakes C.zongzi and eggs
80.According to the passage, we know ______. ( )
A.Chen Yun and Mary share their festival with each other
B.Parents always wear perfume pouches
C.Chen Yun usually watches an art show at the Dragon Boat Festival
阅读短文,选择正确的答案。
Tomorrow is Mid-Autumn Festival. My family are going to get together and have a big dinner. I am going to make mooncakes. My grandma will tell us a story about Chang’e. And we will have a good time! The Dragon Boat Festival is usually in May or June. It is held to remember Qu Yuan. We will have a big dinner. We will eat zongzi and have boat races. My grandma will tell us stories about Qu Yuan. The Spring Festival is the most important festival in China. I’m going to visit my grandparents in the morning. I will wear my new clothes. My grandfather will give me a red envelope (红包). We are going to have a big dinner and watch TV together in the evening. There will be a wonderful show on TV.
81.The three festivals are traditional festivals in ______. ( )
A.America B.China C.Australia
82.Which one is the symbol (象征) of the Mid-Autumn Festival ( )
A.Chang’e. B.Nian. C.Qu Yuan.
83.What can children do at the Spring Festival ( )
A.Eat zongzi. B.Eat mooncakes. C.Get a red envelope.
84.Which festival is held to remember Qu Yuan ( )
A.Mid-Autumn Festival. B.Dragon Boat Festival C.Spring Festival
85.What is the same activity (相同的活动) of these three festivals ( )
A.Telling stories. B.Watching TV. C.Having a big dinner.
阅读短文,选择正确的答案。
Hi. I’m Lily. I live in Shijiazhuang. It’s cold in winter here. And it often snows. I often wear my scarf and gloves in winter. The weather report says, “It is going to be cold and snowy today. The temperature is going to be zero degrees.” I want to stay at home. But I have to go to school. So I put on my winter coat, winter hat, scarf and gloves. Let’s go outside. Oh, no! My face is cold. I’m going to put on my mask (口罩). Although it’s very cold in winter, I still love it. Because I love the beautiful white snow world.
86.It ______ snows in winter in Shijiazhuang. ( )
A.always B.often C.never
87.The temperature is going to be ______ today. ( )
A.0 degrees B.10 degrees C.3 degrees
88.It’s cold today. But Lily has to ______. ( )
A.stay at home B.watch TV C.go to school
89.Lily’s face is cold. So she’s going to ______. ( )
A.put on the scarf B.put on the mask C.take off the mask
90.Lily likes winter very much. Because ______. ( )
A.she likes to skate B.she likes to make snowmen C.she loves the white snow
Read and choose. 读短文,选择正确选项。
Seasons in Maple (枫叶) Park
Maple Park looks different in each season. In summer, days get hotter than in spring. The river becomes shorter because of less rain. Autumn brings cooler weather. Now the river grows longer again. You can see bigger pumpkins and prettier maple leaves. Winter is the coldest season— the river freezes (结冰) and looks like a long glass road. But Grandma says autumn is better because “nature shows its best colors!”
91.Summer is ________ than spring in Maple Park. ( )
A.hotter B.hot C.short D.coldest
92.Which season has the prettier leaves ( )
A.Spring. B.Summer. C.Autumn. D.Winter.
93.What happens to the river in winter ( )
A.It gets shorter. B.It freezes like glass.
C.It becomes longer. D.It disappears completely. (完全消失)
94.Why does Grandma like autumn best ( )
A.Because of bigger pumpkins. B.Because of the hottest weather.
C.Because of the longest river views. D.Because of nature’s best colors.
阅读短文,根据其内容选择最佳选项,将相应的标号填入括号内。
If you plan to have a picnic or go camping, you can check(查看) the weather on the phone or TV. Do you know there are natural(自然的) “weather reporters” around us
1. Pine Cones When it’s dry, the outside of a pine cone opens up. When rain is coming, the scales(鳞片) get water from air and close. 2. Ants When it’s going to rain, ants often get busy. They build circles of dirt(泥土) around their homes.
3. Dragonflies When rain is on the way, dragonflies fly near the ground. They can’t fly high because the air is heavy and wet. 4. Squirrels When it’s going to rain, squirrels collect many pine cones near their homes. They get food for the bad weather.
These natural “weather reporters” are really cool! They help us know the weather in interesting ways. Next time, when you are outdoors, look around. Maybe you’ll find these special reporters.
95.What happens to a pine cone when the rain is coming ( )
A.Its scales open. B.Its scales close. C.It falls from the tree.
96.When the rain is on the way, ants often ______. ( )
A.get busy B.stay in their homes C.go out to play
97.When dragonflies fly near the ground, what should you take to go out ( )
A.A phone. B.A pair of sunglasses. C.An umbrella.
98.What do squirrels do before bad weather arrives ( )
A.They leave their homes quickly.
B.They collect pine cones as food.
C.They eat the pine cones near their homes.
99.What is the main idea of the passage ( )
A.We can check the weather on the phone.
B.Animals do different things in their daily life.
C.Some natural things can help us know the weather.
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.C 3.B 4.A 5.C
【导语】本文讲了杰克假期去图书馆和公园的事情。
1.句意:我每个_____都玩得很开心。A假期,B周末,C天,根据“I am very happy every holiday.”,可知每个假期都玩得很开心,故选A。
2.句意:我通常步行去______。A公园,B书店,C图书馆,根据“The library is not far. I usually go on foot.”,可知通常步行去图书馆,故选C。
3.句意:我直走十五分钟后左转,图书馆就在______。A左边,B右边,C右边,根据“I walk straight for fifteen minutes. Then I turn left. The library is on the right.”,可知在右边,on the right在右边,故选B。
4.句意:我坐公共汽车上去______。A公园,B超市,C图书馆,根据“The park is very far. It’s near the post office. I often go there by the No. 26 bus, and get off at the post office.”,可知坐公共汽车上去公园,故选A。
5.句意:公园在______附近。A图书馆,B超市,C邮局,根据“The park is very far. It’s near the post office.”,可知公园在邮局附近,故选C。
6.A 7.B 8.B 9.A 10.A
【导语】本文讲了李东今年寒假回到了家乡及春节做的事情。
6.句意:李东什么时候回家乡的?A在冬天。B在夏天。根据“This winter vacation I went back to my hometown.”,可知在冬天,故选A。
7.句意:李东是怎么回哈尔滨的?A坐火车。B坐飞机。根据“I went there with my parents by plane.”,可知坐飞机,故选B。
8.句意:李东见到他的堂兄弟们感觉如何?A他很累。B他很高兴。根据“I was very happy to meet my cousins.”,可知是高兴的,故选B。
9.句意:李东的家人在春节吃了一顿丰盛的家庭晚餐吗?根据“At the Spring Festival we had a big family dinner.”,可知李东的家人在春节吃了一顿丰盛的家庭晚餐,答语为肯定回答,故选A。
10.句意:李东在中国新年的第一天做了什么?A他去了集市。B他去了农场。根据“On the first day of Chinese New Year, we went to the fair.”,可知第一天去了集市,故选A。
11.A 12.C 13.B 14.B 15.A
【导语】本文主要介绍几个同学的暑假计划。
11.句意:皮特将回____去看他的父母。A英国,B美国,C澳大利亚。根据“Peter is going back to England to see his parents.”可知是回英国,故选A。
12.句意:莉莉的祖父母住在_____。A北京,B悉尼,C上海。根据“Lily is going to Shanghai. Because her grandparents live there.”可知是住在上海,故选C。
13.句意:____将要去学习游泳。A露西,B辛迪,C皮特。根据“Cindy is going to learn to swim during the summer holiday.”可知辛迪将要去学游泳,故选B。
14.句意:露西和丽萨将要和她们的____去北京。A叔叔,B父母,C妈妈。根据“Lucy and Lisa are twins. They are going to Beijing with their parents.”可知是和她们的父母去北京,故选B。
15.句意:每个人对他们的____都有一个好计划。A暑假,B五一国际劳动节,C寒假。根据“The summer holiday is coming soon. The students in Grade Six are talking about their holidays.”可知是暑假,故选A。
16.B 17.C 18.A 19.A 20.C
【导语】本文主要介绍了王坤和姐姐/妹妹去三亚的旅行。
16.句意:文章是关于王坤去三亚的旅行的。A王坤和他的姐姐/妹妹,B王坤去三亚的旅行,C三亚的天气,根据“Last summer holiday, Wang Kun took a trip to Sanya, Hainan with his sister.”可知文章主要介绍了王坤去三亚的旅行,故选B。
17.句意:三亚的天气怎么样?A天气是凉爽的。B天气是有雨并且比较暖和的。C天气是晴朗并且比较暖和的。根据“It was sunny and much warmer in Sanya.”可知三亚的天气是晴朗并且比较暖和的,故选C。
18.句意:划线的单词“aquarium”的中文意思是水族馆。A水族馆,B博物馆,C自然,根据“They saw a lot of interesting and unusual fish there.”可知他们看到许多鱼,应该是去了水族馆,故选A。
19.句意:王坤怎么回家的?A坐飞机。B坐火车。C开车。根据“They got back home by plane on July 16th.”可知王坤是坐飞机回家的,故选A。
20.句意:王坤在三亚的假期怎么样?A令人激动的。B累人的。C开心的。根据“They were tired, but they were very happy.”可知王坤在三亚的旅行是开心的,故选C。
21.B 22.A 23.B 24.C 25.A
【导语】本文介绍了王杰星期天的计划与安排。
21.句意:今天是星期几?A星期天。B星期六。C星期五。根据“Tomorrow is Sunday.”,可知今天是星期六,故选B。
22.句意:王杰星期天上午要做什么?A他要参观科学博物馆。B他要看望他的祖父母。C他要踢足球。根据“In the morning, he is going to visit the science museum.”,可知要参观科学博物馆,故选A。
23.句意:王杰要坐______去科学博物馆。A火车,B地铁,C公共汽车,根据“He’s going there by subway.”,可知要坐地铁,故选B。
24.句意:王杰要______吃午饭。A在家,B在学校,C在麦当劳,根据“He’s going to have lunch in McDonald’s.”,可知要在麦当劳吃午饭,故选C。
25.句意:王杰是一个好孩子吗?根据全文可知王杰是个好孩子,答语为肯定回答,故选A。
26.B 27.C 28.B 29.C 30.A
【分析】本文讲了杰克的寒假计划。
26.句意:杰克来自______。A英国,B美国,C中国,根据“I’m from the USA.”,可知杰克来自美国,故选B。
27.句意:现在杰克正在中国______。A唱歌,B跳舞,C学习,根据“I’m studying in China.”,可知杰克正在中国学习,故选C。
28.句意:杰克首先要去______。A旅行,B做家庭作业,C去哈尔滨,根据“First, I’m going to do my homework.”,可知杰克要先做家庭作业,故选B。
29.句意:杰克要在哈尔滨______。A滑雪,B玩雪,C选项A和B都是,根据“I’m going to see the snow and play with snow. I can ski. ”,可知杰克既要玩雪又要滑雪,故选C。
30.句意:杰克要______去哈尔滨。A坐飞机,B坐公交,C坐火车,根据“We are going to take a plane.”,可知杰克坐飞机去哈尔滨,故选A。
31.B 32.B 33.A 34.A 35.B
【导语】本文讲了杰克一家在珠海的生活及杰克暑假要做的事情。
31.句意:_____写的这封信。根据结尾可知杰克写的这封信,故选B。
32.句意:杰克现在在______。A海南,B珠海,C哈尔滨,根据“I study in Zhuhai.”,可知在珠海,故选B。
33.句意:杰克家离学校不远。A离得不远,B离……远,C不近,根据“I live near the school.”,可知杰克家离学校不远,故选A。
34.句意:杰克要______去哈尔滨。A坐飞机,B坐船,C骑自行车,根据“I am going to fly there.”,可知杰克要坐飞机去哈尔滨,故选A。
35.句意:杰克的妈妈在______工作。A博物馆,B学校,C哈尔滨,根据“My mother is an English teacher.”,可知杰克的妈妈在学校工作,故选B。
36.C 37.A 38.B 39.B 40.C
【导语】本文讲了莉莉一家人在中国的生活及莉莉寒假的计划。
36.句意:这封信来自______。根据结尾可知来自莉莉,故选C。
37.句意:莉莉住在______。A珠海,B重庆,C哈尔滨,根据“I study in Zhuhai.”,可知住在珠海,故选A。
38.句意:莉莉的妈妈是一名_______老师。A美术,B英语,C语文,根据“My mother is an English teacher.”,可知是一名英语老师,故选B。
39.句意:莉莉会怎么去哈尔滨?A坐公共汽车。B坐飞机。C坐公共汽车。根据“He is in Harbin now. I am going to visit him this winter holiday. I am going to fly there.”,可知坐飞机,故选B。
40.句意:莉莉住在哪?A她住得离学校很远。B她住在学校后面。C她住在学校附近。根据“I live near the school.”,可知住在学校附近,故选C。
41.C 42.B 43.C 44.A 45.B
【导语】本文讲了作者一家人星期六的计划与安排。
41.句意:我爸爸要______去看望我的叔叔。A坐地铁,B坐公共汽车,C开车,根据“My father is going to visit my uncle in the morning. He is going to drive a car, because it’s far.”,可知要开车去,故选C。
42.句意:我______要上音乐课。A在早上,B在下午,C在晚上,根据“In the afternoon, I will have a music class.”,可知下午要上音乐课,故选B。
43.句意:在上午,______要打扫房间。A我妈妈和爸爸,B我叔叔和我,C我妈妈和我,根据“My mother and I are going to clean the rooms in the morning.”,可知妈妈和作者要打扫房间,故选C。
44.句意:今天是______。A星期五,B星期六,C星期天,根据“Tomorrow is Saturday.”,可知今天是星期五,故选A。
45.句意:______晚上会给我们做饭。A我妈妈,B我爸爸,C我,根据“My father will cook for us in the evening.”,可知爸爸晚上会做饭,故选B。
46.C 47.A 48.A 49.C 50.C
【导语】本文写迈克的周六的计划与安排。
46.问句句意:迈克在家非常_______。A闲的,B年轻的,C繁忙的,根据短文描述迈克周六的安排,可知迈克在家很忙,故选C。
47.句意:今天是_______。A周六,B周日,C周四,根据“Today is Saturday.”可知今天是周六,故选A。
48.句意:迈克将在_______打扫房间。A早上,B下午,C晚上,根据“I’m going to help my mother clean the room in the morning.”,可知迈克将在早上打扫房间,故选A。
49.句意:下午迈克将去_______。A博物馆,B鞋店,C书店,根据“In the afternoon, I’m going to buy some books in the bookstore. ”,可知迈克下午要去书店,故选C。
50.句意:晚上迈克将要_______。A做作业,B看电视,C A和B都对,根据“I’m going to do my homework in the evening. After that I’m going to watch TV with my father. ”,可知晚上迈克要做作业,做完作业后看电视,故选C。
51.B 52.C 53.C 54.A 55.B
【导语】本文主要介绍安的生日安排。
51.句意:安将在____举办一个聚会。A下周六,B下周日,C这周日。根据“Next Sunday is my birthday. I’ll have a party on that day.”可知是下周日,故选B。
52.句意:聚会将在____开始。根据“The party will start at six o’clock in the afternoon.”可知是下午六点也就是十八点,故选C。
53.句意:萨拉将在聚会上____。A练功夫,B演奏唢呐,C吹笛子。根据“At the party, Sarah is going to play the flute.”可知是吹笛子,故选C。
54.句意:安的妈妈将给安_____。A买一个生日蛋糕,B买一些铅笔,C包饺子。根据“Of course, we’ll eat a birthday cake. My mother will buy it for me.”可知是买蛋糕,故选A。
55.句意:_____能随着美妙的音乐跳舞。A安,B珍妮,C迪克。根据“You can dance to (随着) the nice music.”因为本文是写给珍妮的,所以句中的you是指珍妮,故选B。
56.B 57.C 58.B 59.A 60.B
【导语】本文主要介绍了Jessie的生日活动。
56.句意:Jessie在去年________没有生日旅行。A 2月28日,B 2月29日,C 3月1日。根据文中“Jessie’s birthday is on February 29th. She can only have her true birthday every four years. She can only have her true birthday every four years. Last year, she had a two-day birthday trip with her parents from February 28th to March 1st.”可知Jessie的生日在2月29日,但是去年是平年,二月只有28天,所以去年没有2月29日,故选B。
57.句意:Jessie现在________岁。A 3,B 4,C 12。根据文中“Yesterday was her third true birthday.”可知Jessie的真生日每四年一次,昨天是她的第三个真生日,所以她现在应该12岁了,故选C。
58.句意:Jessie和她的朋友在派对上________。A旅行,B野餐,C吃蛋糕。根据文中“They had a picnic and played games together.”可知Jessie和她的朋友们举办了野餐派对,故选B。
59.句意:Jessie昨天得到了________礼物。A许多,B一点,C没有。根据文中“Lots of her friends came with many presents.”可知Jessie收到了许多的礼物,故选A。
60.句意:Jessie认为她的生日是________。A糟糕的,B酷的,C不幸运的。根据文中“She liked them all and she had a really cool day!”可知Jessie认为她的生日是很酷的,故选B。
61.A 62.C 63.B 64.D 65.A
【导语】本文主要介绍约翰很喜欢吃巧克力,他的爷爷有时候会给他买的故事。
61.句意:约翰喜欢吃什么?A巧克力。B蔬菜。C水果。D生日蛋糕。根据“John likes chocolate very much,”可知约翰很喜欢吃巧克力,故选A。
62.句意:有时候_____给他买一些巧克力。A约翰的妈妈,B约翰的爸爸,C约翰的爷爷,D约翰的奶奶。根据“John has a very nice grandfather. The old man loves his grandson very much and sometimes he buys John some chocolate.”可知约翰的爷爷有时候给他买一些巧克力,故选C。
63.句意:约翰现在几岁了?A六。B七。C八。D九。根据“One Sunday evening, it is John’s seventh birthday.”可知是七岁,故选B。
64.句意:划线的单词“it”指代的是_____。A一个生日蛋糕,B一根生日蜡烛,C一个生日愿望,D一大盒子巧克力。根据“Please, God,make them give me a big box of chocolate for my birthday.”可知是一大盒子巧克力,故选D。
65.句意:从文章中我们可以知道什么?A约翰是聪明的。B约翰是懒惰的。C约翰是一个女孩。D约翰很整洁。根据“says the clever boy with a smile.”可知是一个聪明的男孩,故选A。
66.B 67.A 68.C 69.C 70.A
【导语】本文介绍了春节的风俗和准备工作,
66.句意:春节,家人______。A吃月饼,B团聚,C吃粽子,根据“Spring Festival is the most important festival for the Chinese people. All family members get together.”可知春节家人们团聚,选项B符合题意,故选B。
67.句意:春节是在农历______月。A第一,B第二,C第三,根据“Spring Festival is on the first day of the first lunar month.”可知春节在农历的第一个月,选项A符合题意,故选A。
68.句意:莉莉的妈妈过春节不打算做什么?A去购物,B打扫房屋,C做更多练习,根据“Spring Festival is coming, Lily’s parents do a lot of cleaning at home. Lily’s mother is going to go shopping.”可知莉莉的父母在春节做很多清理工作,妈妈还要去购物,选项C未提及,故选C。
69.句意:哪张图片是关于中国新年的?图A是赏月,对应中秋节,图B是粽子,对应端午节,图C是福字,根据“She will also buy Chinese New Year pictures and Chinese New Year food.”可知莉莉的妈妈会买春节的图片,根据习俗可知春节要贴对联、福字,故选C。
70.句意:为文本选择标题。A春节,B莉莉的妈妈,C习俗,文章主要讲春节的风俗和准备工作,选项A 符合题意,故选A。
71.A 72.A 73.C 74.B 75.B
【导语】本文介绍了春节的习俗,表达了对春节的喜爱。
71.句意:我会从_____那里得到压岁钱。A我的(外)祖父母,B我的朋友们,C我的老师们。根据“I will visit my grandparents and I will get lucky money from them.我会去看望我的(外)祖父母,我会从他们那里得到压岁钱。”可知A选项符合题意,故选A。
72.句意:划线的单词“celebrate”在中文中是什么意思?根据“People often clean and decorate their houses to celebrate Spring Festival. 人们经常打扫和装饰他们的房子来庆祝春节。”和常识,可知人们打扫和装饰房子是为了庆祝春节,划线词是庆祝的意思,故选A。
73.句意:春节我们要做什么?A我们将聚在一起吃一顿丰盛的晚餐。B我们将去看望我们的(外)祖父母。C. A和B。根据“I will visit my grandparents and I will get lucky money from them.我会去看望我的(外)祖父母,我会从他们那里得到压岁钱。”和“We will get together and have a big dinner at home. 我们将聚在一起,在家吃一顿丰盛的晚餐。”可知C选项符合题意,故选C。
74.句意:这篇文章最好的标题是什么?A丰盛的晚餐,B春节,C美好的祝福。根据文章开头“Spring Festival is coming. 春节要来了。”和结尾“I love Spring Festival!我爱春节!”及文章内容,可知文章主要介绍春节的习俗,标题应为春节,B选项符合题意,故选B。
75.句意:哪一项是不正确的?A春节是中国的一个传统节日。 B我们将在春节做月饼和放烟花。 C春节是家人团聚的日子。根据“It’s a traditional festival in China.它是中国的一个传统节日。”可知A选项是正确的。根据“We will make dumplings and set off fireworks together.我们一起包饺子,放烟花。”可知B选项不正确。根据“Spring Festival is a time for family reunion.春节是家人团聚的日子。”可知C选项是正确的。故选B。
76.B 77.B 78.A 79.C 80.A
【导语】本文主要介绍端午节。
76.句意:澳大利亚的圣诞节在___。A春天,B夏天,C秋天。根据“Thank you for telling me a hot and amazing Christmas in Australia.”中的hot可知是夏天,故选B。
77.句意:它也是传统节日中的一个。这里的“traditional”意思是___。根据“It’s also one of the traditional festival in China, like the Spring Festival and the Mid-Autumn Festival.”可知端午节是和纯洁和中秋节一样都是传统节日,故选B。
78.句意:陈云的家人端午节___包粽子。A在……之前,B在,C在……之后。根据“My family always get together and make zongzi before the Dragon Boat Festival.”可知是端午节之前,故选A。
79.句意:陈云通常在那天吃____。A面条和鸡蛋,B月饼,C粽子和鸡蛋。根据“We usually eat zongzi and eggs for breakfast at the Dragon Boat Festival.”可知是吃粽子和鸡蛋,故选C。
80.句意:通过这篇短文,我们知道____。A陈云和玛丽彼此一起分享她们的节日,B父母总是戴香囊,C陈云通常在端午节看艺术展。根据“Children always wear perfume pouches (香包) on that day. We also watch dragon boat races.”可知孩子们戴香囊,在端午节看赛龙舟,排除BC;根据“Thank you for telling me a hot and amazing Christmas in Australia. Dragon Boat Festival is hot and amazing too.”可知陈云和玛丽彼此一起分享她们的节日,故选A。
81.B 82.A 83.C 84.B 85.C
【导语】本文介绍了中秋节、端午节和春节这三个中国传统节日的习俗和活动。
81.句意:这三个节日是______的传统节日。A美国;B中国;C澳大利亚。根据“The Spring Festival is the most important festival in China.”可知春节是中国最重要的节日,故选B。
82.句意:哪个是中秋节的象征?A嫦娥;B年兽;C屈原。根据“My grandma will tell us a story about Chang’e.”可知中秋节有关于嫦娥的故事,嫦娥是该节日的象征,故选A。
83.句意:孩子们在春节能做什么?A吃粽子;B吃月饼;C得到红包。根据“My grandfather will give me a red envelope.”可知春节孩子会收到红包,故选C。
84.句意:哪个节日是为了纪念屈原?A中秋节;B端午节;C春节。根据“The Dragon Boat Festival is usually in May or June. It is held to remember Qu Yuan.”可知端午节是为了纪念屈原,故选B。
85.句意:这三个节日相同的活动是什么?A讲故事;B看电视;C吃大餐。根据中秋节“And we will have a good time!”、端午节“We will have a big dinner. ”和春节“We are going to have a big dinner and watch TV together in the evening. ”可知三个节日都有吃大餐的活动,故选C。
86.B 87.A 88.C 89.B 90.C
【导语】本文讲了天气及莉莉的穿着打扮。
86.句意:石家庄的冬天____下雪。A总是,B经常,C从不,根据“It’s cold in winter here. And it often snows.”,可知经常下雪,故选B。
87.句意:今天温度将是______。A0度,B10度,C3度,根据“The temperature is going to be zero degrees.”,可知将是0度,故选A。
88.句意:今天很冷。但莉莉不得不______。A待在家,B看电视,C去上学,根据“But I have to go to school.”,可知不得不去上学,故选C。
89.句意:莉莉的脸很冷。所以她将要______。A戴上围巾,B戴上口罩,C摘掉口罩,根据“I’m going to put on my mask (口罩).”,可知将要戴上口罩,故选B。
90.句意:莉莉非常喜欢冬天。因为______。A她喜欢滑冰,B她喜欢堆雪人,C她喜欢白雪,根据“Because I love the beautiful white snow world.”,可知因为喜欢白雪,故选C。
91.A 92.C 93.B 94.D
【导语】本文主要介绍了枫叶公园一年四季的景色。
91.句意:在枫叶公园,夏天比春天更____。A热一些,B热,C短,D最冷。根据文中“In summer, days get hotter than in spring.”可知在枫叶公园,夏天比春天更热一些。故选A。
92.句意:哪个季节的树叶更漂亮?A春季。B夏季。C秋季。D冬季。根据文中“Autumn brings cooler weather. Now the river grows longer again. You can see bigger pumpkins and prettier maple leaves.”可知秋季的枫叶更漂亮。故选C。
93.句意:冬天河流会发生什么变化?A它变得更短了。B它像玻璃一样凝固。C它变得更长了。D它完全消失了。根据文中“Winter is the coldest season — the river freezes and looks like a long glass road.”可知冬天河流像玻璃一样凝固。故选B。
94.句意:(外)祖母为什么最喜欢秋天?A因为更大的南瓜。B因为天气最热。C因为有最长的河景。D因为大自然最美的色彩。根据文中“But Grandma says autumn is better because “nature shows its best colors!”可知因为大自然最美的色彩。故选D。
95.B 96.A 97.C 98.B 99.C
【导语】本文讲了一些自然的东西可以帮助我们了解天气。
95.句意:下雨的时候松果会怎么样?A它的鳞片打开。B它的鳞片闭合。C它从树上掉下来。根据“When rain is coming, the scales(鳞片) get water from air and close.”,可知是闭合,故选B。
96.句意:当雨在路上时,蚂蚁经常_______。A变得忙碌,B待在它们家,C出去玩,根据“When it’s going to rain, ants often get busy.”,可知变得忙碌,故选A。
97.句意:当蜻蜓飞近地面时,你应该带什么出去?A一部电话。B一副太阳镜。C一把雨伞。根据“When rain is on the way, dragonflies fly near the ground.”,可知当蜻蜓飞近地面时,预示要下雨了,应该带雨伞,故选C。
98.句意:松鼠在坏天气到来之前会做什么?A它们很快就离开家。B它们收集松果作为食物。 C它们吃家附近的松果。根据“When it’s going to rain, squirrels collect many pine cones near their homes.”,可知是收集松果,故选B。
99.句意:这篇文章的主要思想是什么?A我们可以通过电话查询天气。B动物在日常生活中做不同的事情。C一些自然的东西可以帮助我们了解天气。根据全文可知讲的一些自然的东西可以帮助我们了解天气,故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)