【精品解析】四川省绵阳市盐亭县六校联考2025-2026学年八年级上学期开学英语试题

文档属性

名称 【精品解析】四川省绵阳市盐亭县六校联考2025-2026学年八年级上学期开学英语试题
格式 zip
文件大小 64.0KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-10-29 10:26:18

文档简介

四川省绵阳市盐亭县六校联考2025-2026学年八年级上学期开学英语试题
(2025八上·盐亭开学考)Jack has a big family. There are five people in his family. They are his parents, his brother, his sister and him. His parents can play chess. They want to join the chess club. His brother Jim likes playing basketball. He wants to join the basketball club. His sister Kate likes singing and she can play the piano. She wants to join the music club. Jack likes swimming and he wants to join the swimming club. He has a happy family.
阅读短文,判断下列句子的正(A)误(B)。
1.Jim and Kate are Jack's brother and sister.
2.Jack's parents want to join the sports club.
3.Jack's sister can play the guitar.
4.Jack's brother likes volleyball.
5.Jack likes swimming.
(2025八上·盐亭开学考)Can you make animals work for us Some scientists think that one day we can teach animals to do a lot of things for people. In a film shown on TV, you may see elephants, monkeys, tigers or some other animals are always given a little food to eat after they have done something. Scientists say that people can teach many different animals to do some of the easy work if they know they will get something to eat. We all know elephants can carry large logs(圆木),and dogs can look after houses. And we even teach animals to work in factories. In America, for example, people have usedapes to help make cars and scientists think that those large monkeys may drive trains one day. Now people are trying to get them to do the same thing that man does.
6.Scientists think animals can help people to do something _____ .
A.if they know they will get food after doing something.
B.because animals are so clever.
C.if they know the work is easy enough
D.because most animals are friendly to man
7._______ can do some heavy work because they are so strong.
A.Tigers B.Elephants C.Monkeys D.Dogs
8.What does the underlined word "apes" mean in Chinese
A.猎豹 B.猿猴 C.孔雀 D.狮子
9.Scientists are planning to make big monkeys to________.
A.make trains B.carry logs C.drive trains D.work at school
10.If we teach animals carefully, ________.
A.some animals can do the same things as man does.
B.all the animals can work for us.
C.many animals can do all the work as we do.
D.we may get many animals to work without giving them food.
(2025八上·盐亭开学考)Spring Hiking: The School Trip of No. 1 Middle School
Dear parents,
Students in No. 1 Middle School will go hiking on Saturday, May 10th. It is about 5 kilometres from the school to the destination-Piaohai Tower. Maybe it will take us one hour and a half. After having a break there, students will show their talents like singing, dancing and so on. We will stay there for one hour and then take the bus to go back to school. It's about 20 minutes. Please note the following:
1. Meeting time and place
The trip will start at 8:00 a.m.. All the students will meet at the playground at 7:40 a.m.. Please be on time.
2. Rules
All the students need to wear school uniforms.
Students mustn't take phones but can take cameras.
Students can take some drinks and snacks.
Please fill in the reply slip (答复单) below and return it to the class teacher no later than May 8th.
Thank you.
Anna
Reply Slip
My child, Luo Zirui, will go on the trip.
Thank you.
Parent's signature (签名):
Date: May 7th
11.When will the trip be held
A.On May 8th. B.On May 9th. C.On May 10th. D.On May 11th.
12.How far is it from No. 1 Middle School to Piaohai Tower
A.About 5 kilometres. B.About 10 kilometres.
C.About 15 kilometres. D.About 20 kilometres.
13.If Luo Zirui goes on the trip, what can she do
A.She can wear jeans and a T-shirt.
B.She can take her phone to take pictures.
C.She can take the bus to the destination.
D.She can take some drinks and snacks.
14.What can we know from the passage
A.Luo Zirui's father will go on the trip with her.
B.Students need to walk for two hours and a half.
C.Anna will meet her students at 7:45 a.m. at the playground.
D.Students can sing, dance and eat food when they arrive at the destination.
15.What is the passage
A.A report. B.A speech. C.A survey. D.A notice.
(2025八上·盐亭开学考)Dear Peter,
How are you You ask me about my favorite subjects. I think math and geography are my favorites. They are interesting and useful. Our last class finishes at half past three. Do you think it's late or early We have lots of after-school activities (课外活动). For me, I like going to the sports club with my classmates. At about a quarter to five I go home. On school days I never watch TV because I'm busy. I usually do my homework first after getting home. It usually takes me about an hour. Then I have dinner with my parents at about six o'clock. I always take a shower and go to bed at half past eight. But I'm always free on weekends. So I can either go to the library or clean rooms with my parents. Sometimes we play tennis on Saturday. I have a happy life. What about you
Yours,
Mike
16.What does Mike think of math
A.Easy and interesting. B.Easy but boring.
C.Interesting and useful. D.Useful but difficult.
17.What time is the last class over
A.At 3:30. B.At 3:00. C.At 4:20. D.At 4:30.
18.It usually takes Mike about ________ to finish his homework.
A.half an hour B.one and a half hours
C.two hours D.an hour
19.Mike usually does all the following things on weekends EXCEPT (除了) ________.
A.going to the library B.cleaning the rooms
C.playing tennis D.playing computer games
20.We can know that ________.
A.Mike only watches TV at night B.Mike usually has lunch at home
C.Mike is always busy on weekends D.Mike joins a sports club
(2025八上·盐亭开学考)It's a fine day today. We have four classes in the morning. Now it's the rest (休息) time 21. the second class and the third class. Many students are going out of the classroom. It is really a good time to 22. for students. Look! Some boys are 23. basketball on the playground. 24. look so cool. Can you see two swings (秋千) over there Some girls are sitting on the swings 25. talking.
Some students are still in the 26. . They are talking about something interesting. Some are doing quiet activities (活动) like 27. books or doing homework. Some students like to take a short nap (打盹). They have a quick 28. to rest their heads. Look! There are also some students drinking water.
The rest time is a great time for students to 29. . Everyone is doing his or her things, 30. but happy!
21.A.past B.between C.before D.after
22.A.exercise B.work C.study D.practice
23.A.taking B.walking C.riding D.playing
24.A.They B.We C.Our D.You
25.A.but B.and C.so D.or
26.A.library B.playground C.classroom D.store
27.A.running B.swimming C.singing D.reading
28.A.trip B.look C.sleep D.eat
29.A.turn down B.have fun C.get lost D.come true
30.A.difficult B.boring C.busy D.free
(2025八上·盐亭开学考)"It's raining cats and dogs!" Grandpa shouted.
Little Richie came running to the window. He wanted to see the 31. falling from the sky. He looked out of the window, but it was 32. that there were no cats or dogs. He only saw small pools of 33. on the ground.
"Man, it's really coming down out there!" Uncle Bob agreed 34. he looked out of the window, too. Richie scratched his head (挠头). What was coming down It's the 35. time they talked about cats and dogs that couldn't be seen. What was going on with these people
"Wow!" Aunt Susie 36. as she looked out of the window. "It's raining really hard."
Richie looked at his aunt. "It is raining hard," he agreed, "but 37. are the cats and dogs "
Grandpa laughed. "Richie, that just 38. it's raining really hard."
"So why didn't you just say that " Richie 39. . It was irritating (恼人的) when people spoke like they were not speaking English at all.
"We did. You just didn't understand these 40. ." Richie's cousin said with a big smile.
"Well, now I do." Richie said.
31.A.tigers and lions B.pigs and sheep
C.cats and dogs D.chickens and ducks
32.A.important B.possible C.necessary D.strange
33.A.star B.water C.snow D.fish
34.A.after B.unless C.till D.though
35.A.first B.second C.third D.last
36.A.cried B.shouted C.spoke D.wondered
37.A.what B.how C.where D.who
38.A.explains B.proves C.means D.shows
39.A.ordered B.thought C.repeated D.asked
40.A.sayings B.questions C.objects D.stories
(2025八上·盐亭开学考)阅读下面短文,用括号内所给动词的适当形式填空。
Bill 41.   (live) in a big city. Today he 42.   (be) very happy. It's the first day of school. Bill 43.   (want) to go to school. He wants 44.   (see) his friends. He likes 45.   (meet) his new teachers.
Bill 46.   (get) up early in the morning. He 47.   (wash) and puts on his new clothes. Look! He is having breakfast with his parents. Now he's ready for school.
He 48.   (go) to school by bike. It takes him 10 minutes 49.   (get) there. He finds his friends outside the school gate. They are talking about something. Everyone 50.   (be) happy to see him.
(2025八上·盐亭开学考)Each country has its favorite food. Italians like pizza best. Indians like hot food and Japanese like to eat fish.
In England, one of the most popular kinds of food is fish and chips. People usually buy it in a fish and chips shop. They put it in a paper bag and take it home or to their workplaces. Sometimes they eat it on the road.
It seems that American fast food is the most popular in the world. In New York, Paris, London, and even some big cities in China, you can find people eating hamburgers and chips.
Chinese food is also very popular in the world. You can find Chinese restaurants in many cities. People enjoy Chinese food because it has different tastes and is usually very delicious.
Favorite food in each country
People in Italy like 51.   best while 52.   like hot food.
In England, one of the most popular 53.   of food is fish and chips.
You can buy hamburgers and chips in New York, Paris, London and even in 54.  .
People enjoy Chinese food because it has different 55.  .
56.(2025八上·盐亭开学考)饮食关乎我们的健康。以下是Anna一天的饮食清单,请你根据以下提示评价她的饮食习惯,并针对她不好的饮食习惯提出自己的建议。
Time Meal What to eat
7:30 a.m. breakfast bread, egg and milk
12:30 p.m. lunch rice and Dongpo pork
10:00 p.m. dinner beef noodles
注意:
1.参考以上提示内容,可适当发挥;
2.语句通顺,意思连贯,书写工整;
3.文中不得出现你的任何真实信息;
4.词数:70词左右。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.正确
2.错误
3.错误
4.错误
5.正确
【知识点】记叙文;家庭成员介绍;家庭生活;细节理解
【解析】【分析】短文介绍了 Jack 的大家庭,包括家庭成员的爱好以及他们想加入的俱乐部。
【点评】考查阅读理解题。解答此类判断题需仔细阅读短文,从文中找出与题目相关的细节信息,逐一比对判断对错。
1.细节理解题。根据"His brother Jim likes playing basketball."和"His sister Kate likes singing and she can play the piano."可知,Jim和Kate是Jack的哥哥和姐姐,故答案为A。
2.细节理解题。根据"His sister Kate likes singing and she can play the piano."可知,Jack的姐姐会弹钢琴,不是吉他,故答案为B。
3.细节理解题。根据"His brother Jim likes playing basketball."可知,Jack的哥哥喜欢篮球,不是排球,故答案为B。
4.细节理解题。根据"His brother Jim likes playing basketball."可知,Jack的哥哥喜欢篮球,不是排球,故答案为B。
5.细节理解题。根据"Jack likes swimming and he wants to join the swimming club."可知,Jack喜欢游泳。故答案为A。
【答案】6.A
7.B
8.B
9.C
10.A
【知识点】说明文;自然科学研究;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】文章讲述了科学家认为如果动物知道做事后会得到食物,人们可以教会它们做一些简单工作,还列举了大象、狗、猿猴等动物的工作实例,以及科学家对大型猴子未来工作的设想。
【点评】考查阅读理解。细节理解题需定位文中具体信息验证选项,解题时需注意区分选项与原文内容是否一致,避免被无关信息干扰,同时结合文章逻辑梳理关键内容。
6.细节理解题。根据文中语句"Scientists say that people can teach many different animals to do some of the easy work if they know they will get something to eat."可知,科学家认为如果动物知道做事后会得到食物,它们可以帮人们做事,故答案为A。
7.细节理解题。根据文中语句"We all know elephants can carry large logs (圆木)"可知,大象因为强壮可以做重活,故答案为B。
8.词义猜测题。根据文中语句"in America, for example, people have used apes to help make cars and scientists think that those large monkeys may drive trains one day.",结合"large monkeys"可推测"apes"意为"猿猴",故答案为B。
9.细节理解题。根据文中语句"scientists think that those large monkeys may drive trains one day."可知,科学家计划让大猴子开火车,故答案为C。
10.细节理解题。根据文中语句"Now people are trying to get them to do the same thing that man does."可知,如果我们仔细训练动物,一些动物可以做和人类一样的事情,故答案为A。
【答案】11.C
12.A
13.D
14.D
15.D
【知识点】旅游观光类;应用文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是一则第一中学关于5月10日春季徒步旅行的家长通知,详细说明了活动行程(徒步至飘海塔、才艺展示)、集合时间地点、着装与物品规则(穿校服、禁带手机、可带相机零食)以及回执提交要求,旨在确保活动有序进行并征求家长配合。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一则通知,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
11.细节理解题。根据第一段中的"Students in No. 1 Middle School will go hiking on Saturday, May 10th."第一中学的学生将于5月10日星期六去远足。可知,旅行在5月10日举行,故选C。
12.细节理解题。根据第一段中的"It is about 5 kilometres from the school to the destination-Piaohai Tower."从学校到目的地飘海塔约5公里。可知,从第一中学到飘海塔大约5公里,故选A。
13.细节理解题。根据 2. Rules 部分中的"Students can take some drinks and snacks."学生可以带一些饮料和小吃。可知, Luo Zirui 如果去旅行,可以带一些饮料和零食,故选D。
14.细节理解题。根据第一段中的"After having a break there, students will show their talents like singing, dancing and so on. We will stay there for one hour and then take the bus to go back to school."在那里休息后,学生们将展示他们的才华,如唱歌、跳舞等。我们将在那里呆一个小时,然后坐公共汽车回学校;以及 2. Rules 部分中的"Students can take some drinks and snacks."学生可以带一些饮料和小吃。可知,学生们到达目的地后可以唱歌、跳舞和吃东西,故选D。
15.推理判断题。文章是学校发给家长的关于春季徒步旅行的通知,告知了相关事宜,所以这是一则通知,故选D。
【答案】16.C
17.A
18.D
19.D
20.D
【知识点】应用文;时间管理;细节理解
【解析】【分析】Mike向Peter介绍了自己最喜欢的科目、学校课程结束时间、课后活动、日常作息以及周末活动等,展现了自己的生活情况。
【点评】考查阅读理解。细节理解题需定位文中具体信息验证选项,解题时需注意区分选项与原文内容是否一致,避免被无关信息干扰,同时结合文章逻辑梳理关键内容。 1. 2. 3. 4. 5.
16.细节理解题。根据文中语句"I think math and geography are my favorites. They are interesting and useful."可知,Mike认为数学有趣且有用,故答案为C。
17.细节理解题。根据文中语句"Our last class finishes at half past three."可知,最后一节课3点30分结束,故答案为A。
18.细节理解题。根据文中语句"It usually takes me about an hour."可知,Mike完成作业通常需要大约一小时,故答案为D。
19.细节理解题。根据文中语句"So I can either go to the library or clean rooms with my parents. Sometimes we play tennis on Saturday."可知,Mike周末会去图书馆、打扫房间、打网球,没有提到玩电脑游戏,故答案为D。
20.细节理解题。根据文中语句"For me, I like going to the sports club with my classmates."可知,Mike加入了体育俱乐部,故答案为D。
【答案】21.B;22.A;23.D;24.A;25.B;26.C;27.D;28.C;29.B;30.C
【知识点】记叙文;学校生活
【解析】【分析】文章描述了学生们在上午第二节课和第三节课之间的休息时间里的各种活动,展现了休息时间的丰富多彩。
【点评】考查完形填空。主要考查了根据上下文语境推断词义和选择最佳答案的能力。仔细阅读文章和选项,理解每个句子的意思和语境,然后根据上下文的关系和逻辑推断出最佳答案。同时,也需要注意词汇的准确含义和用法,以及句子的结构和语法。
21.句意:现在是第二节课和第三节课之间的休息时间。A. past(过去);B. between(在……之间);C. before(在……之前);D. after(在……之后)。"between...and..."是固定搭配,意为"在……和……之间",符合"第二节课和第三节课之间"的语境,故答案为 B。
22.句意:对学生来说,这真的是锻炼的好时机。A. exercise(锻炼);B. work(工作);C. study(学习);D. practice(练习)。根据后文学生们的活动,如打篮球、荡秋千等,可知是锻炼的好时机,故答案为 A。
23.句意:一些男孩正在操场上打篮球。A. taking(拿);B. walking(走);C. riding(骑);D. playing(打,玩)。"play basketball"是固定搭配,意为"打篮球",故答案为 D。
24.句意:他们看起来很酷。A. They(他们);B. We(我们);C. Our(我们的);D. You(你,你们)。此处指代前文的"Some boys",用"They",故答案为 A。
25.句意:一些女孩正坐在秋千上聊天。A. but(但是);B. and(和);C. so(所以);D. or(或者)。"sitting on the swings"和"talking"是并列关系,用"and"连接,故答案为 B。
26.句意:一些学生仍然在教室里。A. library(图书馆);B. playground(操场);C. classroom(教室);D. store(商店)。根据后文"They are talking about something interesting."可知是在教室里,故答案为 C。
27.句意:一些人在做安静的活动,比如读书或做作业。A. running(跑);B. swimming(游泳);C. singing(唱歌);D. reading(读)。"read books"是固定搭配,意为"读书",故答案为 D。
28.句意:他们快速睡一会儿来休息头部。A. trip(旅行);B. look(看);C. sleep(睡觉);D. eat(吃)。根据前文"Some students like to take a short nap (打盹)."可知是睡觉,故答案为 C。
29.句意:休息时间对学生来说是玩得开心的好时间。A. turn down(拒绝);B. have fun(玩得开心);C. get lost(迷路);D. come true(实现)。根据后文"Everyone is doing his or her things... but happy!"可知是玩得开心,故答案为 B。
30.句意:每个人都在做自己的事情,忙碌但开心!A. difficult(困难的);B. boring(无聊的);C. busy(忙碌的);D. free(空闲的)。根据"Everyone is doing his or her things"可知是忙碌的,故答案为 C。
【答案】31.C;32.D;33.B;34.A;35.A;36.B;37.C;38.C;39.D;40.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:讲述了小Richie对爷爷说的习语"It's raining cats and dogs!"(倾盆大雨)感到困惑,通过家人的解释,最终理解这个习语含义的故事。
【点评】考查完形填空。主要考查了根据上下文语境推断词义和选择最佳答案的能力。仔细阅读文章和选项,理解每个句子的意思和语境,然后根据上下文的关系和逻辑推断出最佳答案。同时,也需要注意词汇的准确含义和用法,以及句子的结构和语法。
31.句意:他想看看猫和狗从天上掉下来。A. tigers and lions(老虎和狮子);B. pigs and sheep(猪和羊);C. cats and dogs(猫和狗);D. chickens and ducks(鸡和鸭)。根据前文"It's raining cats and dogs!"可知,此处指的是猫和狗,故答案为 C。
32.句意:他向窗外望去,但奇怪的是没有猫也没有狗。A. important(重要的);B. possible(可能的);C. necessary(必要的);D. strange(奇怪的)。Richie 以为真的有猫和狗从天上掉下来,结果没看到,所以觉得奇怪,故答案为 D。
33.句意:他只看到地上有一小滩水。A. star(星星);B. water(水);C. snow(雪);D. fish(鱼)。下雨后地上会有水坑,故答案为 B。
34.句意:鲍勃叔叔也向窗外看了看,然后表示同意。A. after(在……之后);B. unless(除非);C. till(直到);D. though(尽管)。鲍勃叔叔是在向窗外看之后表示同意的,故答案为 A。
35.句意:这是他们第一次谈论看不见的猫和狗。A. first(第一);B. second(第二);C. third(第三);D. last(最后)。根据 Richie 的疑惑可知,这是他第一次接触这个习语,故答案为 A。
36.句意:苏西阿姨向窗外看时大喊。A. cried(哭);B. shouted(大喊);C. spoke(说);D. wondered(想知道)。结合语境,此处是大声表达自己的看法,故答案为 B。
37.句意:"雨下得很大,"他同意道,"但是猫和狗在哪里呢?"A. what(什么);B. how(怎样);C. where(哪里);D. who(谁)。Richie 想知道猫和狗的位置,故答案为 C。
38.句意:Richie,那只是意味着雨下得非常大。A. explains(解释);B. proves(证明);C. means(意味着);D. shows(展示)。此处是解释习语的含义,即"意味着",故答案为 C。
39.句意:Richie 问道:"那你们为什么不直接这么说呢?"A. ordered(命令);B. thought(想);C. repeated(重复);D. asked(问)。Richie 是在提出问题,故答案为 D。
40.句意:Richie 的表弟笑着说:"我们说了,你只是不理解这些谚语。"A. sayings(谚语,习语);B. questions(问题);C. objects(物体);D. stories(故事)。"It's raining cats and dogs"是一个习语,属于谚语的范畴,故答案为 A。
【答案】41.lives;42.is;43.wants;44.to see;45.meeting;46.gets;47.washes;48.goes;49.to get;50.is
【知识点】记叙文;日常活动;身边的事物与环境
【解析】【分析】文章大意:文章讲述了Bill在开学第一天的经历,包括他的心情、起床、洗漱、吃早餐以及上学的过程,展现了他对开学的期待。
【点评】考查语法填空。本题解题需结合时态(一般现在时及第三人称单数变化)、固定搭配(如 want to do sth.、like doing sth. 等),同时注意动词的正确形式变化。
41.句意:Bill住在一个大城市里。live,中文含义为"居住",动词。文章整体叙述客观事实,用一般现在时,主语"Bill"是第三人称单数,谓语动词需用第三人称单数形式 lives,故答案为 lives。
42.句意:今天他非常开心。be,中文含义为"是",动词。主语"he"是第三人称单数,用一般现在时,故答案为 is。
43.句意:Bill想去上学。want,中文含义为"想要",动词。主语"Bill"是第三人称单数,用一般现在时,谓语动词需用第三人称单数形式 wants,故答案为 wants。
44.句意:他想见他的朋友。see,中文含义为"看见",动词。根据固定搭配"want to do sth.(想要做某事)"可知,此处用不定式,故答案为 to see。
45.句意:他喜欢见他的新老师。meet,中文含义为"遇见",动词。根据固定搭配"like doing sth.(喜欢做某事)"可知,此处用动名词,故答案为 meeting。
46.句意:Bill早上很早起床。get,中文含义为"得到;起床",动词。主语"Bill"是第三人称单数,用一般现在时,谓语动词需用第三人称单数形式 gets,故答案为 gets。
47.句意:他洗漱并穿上他的新衣服。wash,中文含义为"洗",动词。主语"he"是第三人称单数,用一般现在时,谓语动词需用第三人称单数形式 washes,故答案为 washes。
48.句意:他骑自行车去上学。go,中文含义为"去",动词。主语"he"是第三人称单数,用一般现在时,谓语动词需用第三人称单数形式 goes,故答案为 goes。
49.句意:到达那里花费他10分钟。get,中文含义为"到达",动词。根据固定搭配"It takes sb. some time to do sth.(做某事花费某人多长时间)"可知,此处用不定式,故答案为 to get。
50.句意:每个人见到他都很开心。be,中文含义为"是",动词。主语"Everyone"是不定代词,作主语时谓语动词用第三人称单数形式,用一般现在时,故答案为 is。
【答案】51.pizza;52.Indians;53.kinds;54.some big cities in China;55.tastes
【知识点】说明文;饮食文化;食物介绍
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了不同国家的特色美食,包括意大利的披萨、印度的辛辣食物、日本的鱼类食物、英国的炸鱼薯条、美国的快餐以及中国的美食,阐述了它们的受欢迎程度和特点。 【点评】本题是一道信息填写类题目,要求根据短文内容完成关于"各国特色美食"的表格信息。既考查学生对短文细节信息的提取能力,又考查对信息的归纳总结能力。学生需要仔细阅读短文,准确找到与表格各部分对应的信息,并进行适当的词汇转换或概括。
51.细节理解题。根据" Italians like pizza best."可知,意大利人最喜欢披萨。故填 pizza。
52.细节理解题。根据"Indians like hot food"可知,印度人喜欢辛辣食物。故填 Indians。
53.细节理解题。根据"In England, one of the most popular kinds of food is fish and chips."可知,在英国,最受欢迎的食物种类之一是炸鱼薯条。故填 kinds。
54.细节理解题。根据"In New York, Paris, London, and even some big cities in China, you can find people eating hamburgers and chips."可知,在纽约、巴黎、伦敦甚至中国的一些大城市都能买到汉堡和薯条。故填some big cities in China。
55.细节理解题。根据"People enjoy Chinese food because it has different tastes and is usually very delicious."可知,人们喜欢中国食物是因为它有不同的口味。故填 tastes。
56.【答案】例文
Anna's daily diet shows some bad habits.
She didn't eat very healthily because she ate her dinner too late. And she hardly ate any vegetables. For a healthy diet, we need to know what food is healthy and what food is not. Usually fruit and vegetables are healthy and the food with too much sugar and fat is not. Then she must eat less sweet food and less salt. They may cause many diseases. A balanced diet is necessary. She should eat not only vegetables but also meat. Last but not least, she must have her meals on time.
I believe every one of us can have healthy eating habits if we follow the rules above.
【知识点】材料作文;说明文;饮食习惯;健康饮食
【解析】【分析】本题是一篇应用文写作,要求考生根据Anna一天的饮食清单,评价她的饮食习惯,并针对不好的饮食习惯提出建议, 内容要点:(1)评价饮食习惯:要依据所给的饮食清单(早餐面包、鸡蛋和牛奶;午餐米饭和东坡肉;晚餐牛肉面;晚餐时间晚上10点),从营养搭配、饮食时间等方面分析其饮食习惯的好坏。(2)提出建议:针对评价中发现的不好的饮食习惯,如晚餐时间过晚、食物营养不够均衡等,提出具体的改进建议。开头可简要引出要评价Anna饮食习惯这一主题。中间:分别阐述饮食习惯好的方面和不好的方面,并针对不好的方面提出建议。结尾:可总结希望Anna能养成良好饮食习惯之类的内容。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
【点评】本文开篇直接点明Anna的饮食存在不良习惯,随后围绕这一主题,从晚餐时间、蔬菜摄入、食物选择以及饮食规律等方面展开分析,并给出相应建议,最后总结呼吁大家养成健康饮食习惯,逻辑清晰,层次分明。整体表述简洁明了,没有过多复杂的句子结构和生僻词汇,易于理解,符合题目对语言简洁性的要求。文中有一些好的词句,例如:She didn't eat very healthily because she ate her dinner too late.运用了原因状语从句;For a healthy diet, we need to know what food is healthy and what food is not.运用了不定式作宾语,宾语从句; Usually fruit and vegetables are healthy and the food with too much sugar and fat is not. 运用了并列句,省略句;I believe every one of us can have healthy eating habits if we follow the rules above.运用了宾语从句,条件状语从句。
1 / 1四川省绵阳市盐亭县六校联考2025-2026学年八年级上学期开学英语试题
(2025八上·盐亭开学考)Jack has a big family. There are five people in his family. They are his parents, his brother, his sister and him. His parents can play chess. They want to join the chess club. His brother Jim likes playing basketball. He wants to join the basketball club. His sister Kate likes singing and she can play the piano. She wants to join the music club. Jack likes swimming and he wants to join the swimming club. He has a happy family.
阅读短文,判断下列句子的正(A)误(B)。
1.Jim and Kate are Jack's brother and sister.
2.Jack's parents want to join the sports club.
3.Jack's sister can play the guitar.
4.Jack's brother likes volleyball.
5.Jack likes swimming.
【答案】1.正确
2.错误
3.错误
4.错误
5.正确
【知识点】记叙文;家庭成员介绍;家庭生活;细节理解
【解析】【分析】短文介绍了 Jack 的大家庭,包括家庭成员的爱好以及他们想加入的俱乐部。
【点评】考查阅读理解题。解答此类判断题需仔细阅读短文,从文中找出与题目相关的细节信息,逐一比对判断对错。
1.细节理解题。根据"His brother Jim likes playing basketball."和"His sister Kate likes singing and she can play the piano."可知,Jim和Kate是Jack的哥哥和姐姐,故答案为A。
2.细节理解题。根据"His sister Kate likes singing and she can play the piano."可知,Jack的姐姐会弹钢琴,不是吉他,故答案为B。
3.细节理解题。根据"His brother Jim likes playing basketball."可知,Jack的哥哥喜欢篮球,不是排球,故答案为B。
4.细节理解题。根据"His brother Jim likes playing basketball."可知,Jack的哥哥喜欢篮球,不是排球,故答案为B。
5.细节理解题。根据"Jack likes swimming and he wants to join the swimming club."可知,Jack喜欢游泳。故答案为A。
(2025八上·盐亭开学考)Can you make animals work for us Some scientists think that one day we can teach animals to do a lot of things for people. In a film shown on TV, you may see elephants, monkeys, tigers or some other animals are always given a little food to eat after they have done something. Scientists say that people can teach many different animals to do some of the easy work if they know they will get something to eat. We all know elephants can carry large logs(圆木),and dogs can look after houses. And we even teach animals to work in factories. In America, for example, people have usedapes to help make cars and scientists think that those large monkeys may drive trains one day. Now people are trying to get them to do the same thing that man does.
6.Scientists think animals can help people to do something _____ .
A.if they know they will get food after doing something.
B.because animals are so clever.
C.if they know the work is easy enough
D.because most animals are friendly to man
7._______ can do some heavy work because they are so strong.
A.Tigers B.Elephants C.Monkeys D.Dogs
8.What does the underlined word "apes" mean in Chinese
A.猎豹 B.猿猴 C.孔雀 D.狮子
9.Scientists are planning to make big monkeys to________.
A.make trains B.carry logs C.drive trains D.work at school
10.If we teach animals carefully, ________.
A.some animals can do the same things as man does.
B.all the animals can work for us.
C.many animals can do all the work as we do.
D.we may get many animals to work without giving them food.
【答案】6.A
7.B
8.B
9.C
10.A
【知识点】说明文;自然科学研究;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】文章讲述了科学家认为如果动物知道做事后会得到食物,人们可以教会它们做一些简单工作,还列举了大象、狗、猿猴等动物的工作实例,以及科学家对大型猴子未来工作的设想。
【点评】考查阅读理解。细节理解题需定位文中具体信息验证选项,解题时需注意区分选项与原文内容是否一致,避免被无关信息干扰,同时结合文章逻辑梳理关键内容。
6.细节理解题。根据文中语句"Scientists say that people can teach many different animals to do some of the easy work if they know they will get something to eat."可知,科学家认为如果动物知道做事后会得到食物,它们可以帮人们做事,故答案为A。
7.细节理解题。根据文中语句"We all know elephants can carry large logs (圆木)"可知,大象因为强壮可以做重活,故答案为B。
8.词义猜测题。根据文中语句"in America, for example, people have used apes to help make cars and scientists think that those large monkeys may drive trains one day.",结合"large monkeys"可推测"apes"意为"猿猴",故答案为B。
9.细节理解题。根据文中语句"scientists think that those large monkeys may drive trains one day."可知,科学家计划让大猴子开火车,故答案为C。
10.细节理解题。根据文中语句"Now people are trying to get them to do the same thing that man does."可知,如果我们仔细训练动物,一些动物可以做和人类一样的事情,故答案为A。
(2025八上·盐亭开学考)Spring Hiking: The School Trip of No. 1 Middle School
Dear parents,
Students in No. 1 Middle School will go hiking on Saturday, May 10th. It is about 5 kilometres from the school to the destination-Piaohai Tower. Maybe it will take us one hour and a half. After having a break there, students will show their talents like singing, dancing and so on. We will stay there for one hour and then take the bus to go back to school. It's about 20 minutes. Please note the following:
1. Meeting time and place
The trip will start at 8:00 a.m.. All the students will meet at the playground at 7:40 a.m.. Please be on time.
2. Rules
All the students need to wear school uniforms.
Students mustn't take phones but can take cameras.
Students can take some drinks and snacks.
Please fill in the reply slip (答复单) below and return it to the class teacher no later than May 8th.
Thank you.
Anna
Reply Slip
My child, Luo Zirui, will go on the trip.
Thank you.
Parent's signature (签名):
Date: May 7th
11.When will the trip be held
A.On May 8th. B.On May 9th. C.On May 10th. D.On May 11th.
12.How far is it from No. 1 Middle School to Piaohai Tower
A.About 5 kilometres. B.About 10 kilometres.
C.About 15 kilometres. D.About 20 kilometres.
13.If Luo Zirui goes on the trip, what can she do
A.She can wear jeans and a T-shirt.
B.She can take her phone to take pictures.
C.She can take the bus to the destination.
D.She can take some drinks and snacks.
14.What can we know from the passage
A.Luo Zirui's father will go on the trip with her.
B.Students need to walk for two hours and a half.
C.Anna will meet her students at 7:45 a.m. at the playground.
D.Students can sing, dance and eat food when they arrive at the destination.
15.What is the passage
A.A report. B.A speech. C.A survey. D.A notice.
【答案】11.C
12.A
13.D
14.D
15.D
【知识点】旅游观光类;应用文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是一则第一中学关于5月10日春季徒步旅行的家长通知,详细说明了活动行程(徒步至飘海塔、才艺展示)、集合时间地点、着装与物品规则(穿校服、禁带手机、可带相机零食)以及回执提交要求,旨在确保活动有序进行并征求家长配合。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一则通知,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
11.细节理解题。根据第一段中的"Students in No. 1 Middle School will go hiking on Saturday, May 10th."第一中学的学生将于5月10日星期六去远足。可知,旅行在5月10日举行,故选C。
12.细节理解题。根据第一段中的"It is about 5 kilometres from the school to the destination-Piaohai Tower."从学校到目的地飘海塔约5公里。可知,从第一中学到飘海塔大约5公里,故选A。
13.细节理解题。根据 2. Rules 部分中的"Students can take some drinks and snacks."学生可以带一些饮料和小吃。可知, Luo Zirui 如果去旅行,可以带一些饮料和零食,故选D。
14.细节理解题。根据第一段中的"After having a break there, students will show their talents like singing, dancing and so on. We will stay there for one hour and then take the bus to go back to school."在那里休息后,学生们将展示他们的才华,如唱歌、跳舞等。我们将在那里呆一个小时,然后坐公共汽车回学校;以及 2. Rules 部分中的"Students can take some drinks and snacks."学生可以带一些饮料和小吃。可知,学生们到达目的地后可以唱歌、跳舞和吃东西,故选D。
15.推理判断题。文章是学校发给家长的关于春季徒步旅行的通知,告知了相关事宜,所以这是一则通知,故选D。
(2025八上·盐亭开学考)Dear Peter,
How are you You ask me about my favorite subjects. I think math and geography are my favorites. They are interesting and useful. Our last class finishes at half past three. Do you think it's late or early We have lots of after-school activities (课外活动). For me, I like going to the sports club with my classmates. At about a quarter to five I go home. On school days I never watch TV because I'm busy. I usually do my homework first after getting home. It usually takes me about an hour. Then I have dinner with my parents at about six o'clock. I always take a shower and go to bed at half past eight. But I'm always free on weekends. So I can either go to the library or clean rooms with my parents. Sometimes we play tennis on Saturday. I have a happy life. What about you
Yours,
Mike
16.What does Mike think of math
A.Easy and interesting. B.Easy but boring.
C.Interesting and useful. D.Useful but difficult.
17.What time is the last class over
A.At 3:30. B.At 3:00. C.At 4:20. D.At 4:30.
18.It usually takes Mike about ________ to finish his homework.
A.half an hour B.one and a half hours
C.two hours D.an hour
19.Mike usually does all the following things on weekends EXCEPT (除了) ________.
A.going to the library B.cleaning the rooms
C.playing tennis D.playing computer games
20.We can know that ________.
A.Mike only watches TV at night B.Mike usually has lunch at home
C.Mike is always busy on weekends D.Mike joins a sports club
【答案】16.C
17.A
18.D
19.D
20.D
【知识点】应用文;时间管理;细节理解
【解析】【分析】Mike向Peter介绍了自己最喜欢的科目、学校课程结束时间、课后活动、日常作息以及周末活动等,展现了自己的生活情况。
【点评】考查阅读理解。细节理解题需定位文中具体信息验证选项,解题时需注意区分选项与原文内容是否一致,避免被无关信息干扰,同时结合文章逻辑梳理关键内容。 1. 2. 3. 4. 5.
16.细节理解题。根据文中语句"I think math and geography are my favorites. They are interesting and useful."可知,Mike认为数学有趣且有用,故答案为C。
17.细节理解题。根据文中语句"Our last class finishes at half past three."可知,最后一节课3点30分结束,故答案为A。
18.细节理解题。根据文中语句"It usually takes me about an hour."可知,Mike完成作业通常需要大约一小时,故答案为D。
19.细节理解题。根据文中语句"So I can either go to the library or clean rooms with my parents. Sometimes we play tennis on Saturday."可知,Mike周末会去图书馆、打扫房间、打网球,没有提到玩电脑游戏,故答案为D。
20.细节理解题。根据文中语句"For me, I like going to the sports club with my classmates."可知,Mike加入了体育俱乐部,故答案为D。
(2025八上·盐亭开学考)It's a fine day today. We have four classes in the morning. Now it's the rest (休息) time 21. the second class and the third class. Many students are going out of the classroom. It is really a good time to 22. for students. Look! Some boys are 23. basketball on the playground. 24. look so cool. Can you see two swings (秋千) over there Some girls are sitting on the swings 25. talking.
Some students are still in the 26. . They are talking about something interesting. Some are doing quiet activities (活动) like 27. books or doing homework. Some students like to take a short nap (打盹). They have a quick 28. to rest their heads. Look! There are also some students drinking water.
The rest time is a great time for students to 29. . Everyone is doing his or her things, 30. but happy!
21.A.past B.between C.before D.after
22.A.exercise B.work C.study D.practice
23.A.taking B.walking C.riding D.playing
24.A.They B.We C.Our D.You
25.A.but B.and C.so D.or
26.A.library B.playground C.classroom D.store
27.A.running B.swimming C.singing D.reading
28.A.trip B.look C.sleep D.eat
29.A.turn down B.have fun C.get lost D.come true
30.A.difficult B.boring C.busy D.free
【答案】21.B;22.A;23.D;24.A;25.B;26.C;27.D;28.C;29.B;30.C
【知识点】记叙文;学校生活
【解析】【分析】文章描述了学生们在上午第二节课和第三节课之间的休息时间里的各种活动,展现了休息时间的丰富多彩。
【点评】考查完形填空。主要考查了根据上下文语境推断词义和选择最佳答案的能力。仔细阅读文章和选项,理解每个句子的意思和语境,然后根据上下文的关系和逻辑推断出最佳答案。同时,也需要注意词汇的准确含义和用法,以及句子的结构和语法。
21.句意:现在是第二节课和第三节课之间的休息时间。A. past(过去);B. between(在……之间);C. before(在……之前);D. after(在……之后)。"between...and..."是固定搭配,意为"在……和……之间",符合"第二节课和第三节课之间"的语境,故答案为 B。
22.句意:对学生来说,这真的是锻炼的好时机。A. exercise(锻炼);B. work(工作);C. study(学习);D. practice(练习)。根据后文学生们的活动,如打篮球、荡秋千等,可知是锻炼的好时机,故答案为 A。
23.句意:一些男孩正在操场上打篮球。A. taking(拿);B. walking(走);C. riding(骑);D. playing(打,玩)。"play basketball"是固定搭配,意为"打篮球",故答案为 D。
24.句意:他们看起来很酷。A. They(他们);B. We(我们);C. Our(我们的);D. You(你,你们)。此处指代前文的"Some boys",用"They",故答案为 A。
25.句意:一些女孩正坐在秋千上聊天。A. but(但是);B. and(和);C. so(所以);D. or(或者)。"sitting on the swings"和"talking"是并列关系,用"and"连接,故答案为 B。
26.句意:一些学生仍然在教室里。A. library(图书馆);B. playground(操场);C. classroom(教室);D. store(商店)。根据后文"They are talking about something interesting."可知是在教室里,故答案为 C。
27.句意:一些人在做安静的活动,比如读书或做作业。A. running(跑);B. swimming(游泳);C. singing(唱歌);D. reading(读)。"read books"是固定搭配,意为"读书",故答案为 D。
28.句意:他们快速睡一会儿来休息头部。A. trip(旅行);B. look(看);C. sleep(睡觉);D. eat(吃)。根据前文"Some students like to take a short nap (打盹)."可知是睡觉,故答案为 C。
29.句意:休息时间对学生来说是玩得开心的好时间。A. turn down(拒绝);B. have fun(玩得开心);C. get lost(迷路);D. come true(实现)。根据后文"Everyone is doing his or her things... but happy!"可知是玩得开心,故答案为 B。
30.句意:每个人都在做自己的事情,忙碌但开心!A. difficult(困难的);B. boring(无聊的);C. busy(忙碌的);D. free(空闲的)。根据"Everyone is doing his or her things"可知是忙碌的,故答案为 C。
(2025八上·盐亭开学考)"It's raining cats and dogs!" Grandpa shouted.
Little Richie came running to the window. He wanted to see the 31. falling from the sky. He looked out of the window, but it was 32. that there were no cats or dogs. He only saw small pools of 33. on the ground.
"Man, it's really coming down out there!" Uncle Bob agreed 34. he looked out of the window, too. Richie scratched his head (挠头). What was coming down It's the 35. time they talked about cats and dogs that couldn't be seen. What was going on with these people
"Wow!" Aunt Susie 36. as she looked out of the window. "It's raining really hard."
Richie looked at his aunt. "It is raining hard," he agreed, "but 37. are the cats and dogs "
Grandpa laughed. "Richie, that just 38. it's raining really hard."
"So why didn't you just say that " Richie 39. . It was irritating (恼人的) when people spoke like they were not speaking English at all.
"We did. You just didn't understand these 40. ." Richie's cousin said with a big smile.
"Well, now I do." Richie said.
31.A.tigers and lions B.pigs and sheep
C.cats and dogs D.chickens and ducks
32.A.important B.possible C.necessary D.strange
33.A.star B.water C.snow D.fish
34.A.after B.unless C.till D.though
35.A.first B.second C.third D.last
36.A.cried B.shouted C.spoke D.wondered
37.A.what B.how C.where D.who
38.A.explains B.proves C.means D.shows
39.A.ordered B.thought C.repeated D.asked
40.A.sayings B.questions C.objects D.stories
【答案】31.C;32.D;33.B;34.A;35.A;36.B;37.C;38.C;39.D;40.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:讲述了小Richie对爷爷说的习语"It's raining cats and dogs!"(倾盆大雨)感到困惑,通过家人的解释,最终理解这个习语含义的故事。
【点评】考查完形填空。主要考查了根据上下文语境推断词义和选择最佳答案的能力。仔细阅读文章和选项,理解每个句子的意思和语境,然后根据上下文的关系和逻辑推断出最佳答案。同时,也需要注意词汇的准确含义和用法,以及句子的结构和语法。
31.句意:他想看看猫和狗从天上掉下来。A. tigers and lions(老虎和狮子);B. pigs and sheep(猪和羊);C. cats and dogs(猫和狗);D. chickens and ducks(鸡和鸭)。根据前文"It's raining cats and dogs!"可知,此处指的是猫和狗,故答案为 C。
32.句意:他向窗外望去,但奇怪的是没有猫也没有狗。A. important(重要的);B. possible(可能的);C. necessary(必要的);D. strange(奇怪的)。Richie 以为真的有猫和狗从天上掉下来,结果没看到,所以觉得奇怪,故答案为 D。
33.句意:他只看到地上有一小滩水。A. star(星星);B. water(水);C. snow(雪);D. fish(鱼)。下雨后地上会有水坑,故答案为 B。
34.句意:鲍勃叔叔也向窗外看了看,然后表示同意。A. after(在……之后);B. unless(除非);C. till(直到);D. though(尽管)。鲍勃叔叔是在向窗外看之后表示同意的,故答案为 A。
35.句意:这是他们第一次谈论看不见的猫和狗。A. first(第一);B. second(第二);C. third(第三);D. last(最后)。根据 Richie 的疑惑可知,这是他第一次接触这个习语,故答案为 A。
36.句意:苏西阿姨向窗外看时大喊。A. cried(哭);B. shouted(大喊);C. spoke(说);D. wondered(想知道)。结合语境,此处是大声表达自己的看法,故答案为 B。
37.句意:"雨下得很大,"他同意道,"但是猫和狗在哪里呢?"A. what(什么);B. how(怎样);C. where(哪里);D. who(谁)。Richie 想知道猫和狗的位置,故答案为 C。
38.句意:Richie,那只是意味着雨下得非常大。A. explains(解释);B. proves(证明);C. means(意味着);D. shows(展示)。此处是解释习语的含义,即"意味着",故答案为 C。
39.句意:Richie 问道:"那你们为什么不直接这么说呢?"A. ordered(命令);B. thought(想);C. repeated(重复);D. asked(问)。Richie 是在提出问题,故答案为 D。
40.句意:Richie 的表弟笑着说:"我们说了,你只是不理解这些谚语。"A. sayings(谚语,习语);B. questions(问题);C. objects(物体);D. stories(故事)。"It's raining cats and dogs"是一个习语,属于谚语的范畴,故答案为 A。
(2025八上·盐亭开学考)阅读下面短文,用括号内所给动词的适当形式填空。
Bill 41.   (live) in a big city. Today he 42.   (be) very happy. It's the first day of school. Bill 43.   (want) to go to school. He wants 44.   (see) his friends. He likes 45.   (meet) his new teachers.
Bill 46.   (get) up early in the morning. He 47.   (wash) and puts on his new clothes. Look! He is having breakfast with his parents. Now he's ready for school.
He 48.   (go) to school by bike. It takes him 10 minutes 49.   (get) there. He finds his friends outside the school gate. They are talking about something. Everyone 50.   (be) happy to see him.
【答案】41.lives;42.is;43.wants;44.to see;45.meeting;46.gets;47.washes;48.goes;49.to get;50.is
【知识点】记叙文;日常活动;身边的事物与环境
【解析】【分析】文章大意:文章讲述了Bill在开学第一天的经历,包括他的心情、起床、洗漱、吃早餐以及上学的过程,展现了他对开学的期待。
【点评】考查语法填空。本题解题需结合时态(一般现在时及第三人称单数变化)、固定搭配(如 want to do sth.、like doing sth. 等),同时注意动词的正确形式变化。
41.句意:Bill住在一个大城市里。live,中文含义为"居住",动词。文章整体叙述客观事实,用一般现在时,主语"Bill"是第三人称单数,谓语动词需用第三人称单数形式 lives,故答案为 lives。
42.句意:今天他非常开心。be,中文含义为"是",动词。主语"he"是第三人称单数,用一般现在时,故答案为 is。
43.句意:Bill想去上学。want,中文含义为"想要",动词。主语"Bill"是第三人称单数,用一般现在时,谓语动词需用第三人称单数形式 wants,故答案为 wants。
44.句意:他想见他的朋友。see,中文含义为"看见",动词。根据固定搭配"want to do sth.(想要做某事)"可知,此处用不定式,故答案为 to see。
45.句意:他喜欢见他的新老师。meet,中文含义为"遇见",动词。根据固定搭配"like doing sth.(喜欢做某事)"可知,此处用动名词,故答案为 meeting。
46.句意:Bill早上很早起床。get,中文含义为"得到;起床",动词。主语"Bill"是第三人称单数,用一般现在时,谓语动词需用第三人称单数形式 gets,故答案为 gets。
47.句意:他洗漱并穿上他的新衣服。wash,中文含义为"洗",动词。主语"he"是第三人称单数,用一般现在时,谓语动词需用第三人称单数形式 washes,故答案为 washes。
48.句意:他骑自行车去上学。go,中文含义为"去",动词。主语"he"是第三人称单数,用一般现在时,谓语动词需用第三人称单数形式 goes,故答案为 goes。
49.句意:到达那里花费他10分钟。get,中文含义为"到达",动词。根据固定搭配"It takes sb. some time to do sth.(做某事花费某人多长时间)"可知,此处用不定式,故答案为 to get。
50.句意:每个人见到他都很开心。be,中文含义为"是",动词。主语"Everyone"是不定代词,作主语时谓语动词用第三人称单数形式,用一般现在时,故答案为 is。
(2025八上·盐亭开学考)Each country has its favorite food. Italians like pizza best. Indians like hot food and Japanese like to eat fish.
In England, one of the most popular kinds of food is fish and chips. People usually buy it in a fish and chips shop. They put it in a paper bag and take it home or to their workplaces. Sometimes they eat it on the road.
It seems that American fast food is the most popular in the world. In New York, Paris, London, and even some big cities in China, you can find people eating hamburgers and chips.
Chinese food is also very popular in the world. You can find Chinese restaurants in many cities. People enjoy Chinese food because it has different tastes and is usually very delicious.
Favorite food in each country
People in Italy like 51.   best while 52.   like hot food.
In England, one of the most popular 53.   of food is fish and chips.
You can buy hamburgers and chips in New York, Paris, London and even in 54.  .
People enjoy Chinese food because it has different 55.  .
【答案】51.pizza;52.Indians;53.kinds;54.some big cities in China;55.tastes
【知识点】说明文;饮食文化;食物介绍
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了不同国家的特色美食,包括意大利的披萨、印度的辛辣食物、日本的鱼类食物、英国的炸鱼薯条、美国的快餐以及中国的美食,阐述了它们的受欢迎程度和特点。 【点评】本题是一道信息填写类题目,要求根据短文内容完成关于"各国特色美食"的表格信息。既考查学生对短文细节信息的提取能力,又考查对信息的归纳总结能力。学生需要仔细阅读短文,准确找到与表格各部分对应的信息,并进行适当的词汇转换或概括。
51.细节理解题。根据" Italians like pizza best."可知,意大利人最喜欢披萨。故填 pizza。
52.细节理解题。根据"Indians like hot food"可知,印度人喜欢辛辣食物。故填 Indians。
53.细节理解题。根据"In England, one of the most popular kinds of food is fish and chips."可知,在英国,最受欢迎的食物种类之一是炸鱼薯条。故填 kinds。
54.细节理解题。根据"In New York, Paris, London, and even some big cities in China, you can find people eating hamburgers and chips."可知,在纽约、巴黎、伦敦甚至中国的一些大城市都能买到汉堡和薯条。故填some big cities in China。
55.细节理解题。根据"People enjoy Chinese food because it has different tastes and is usually very delicious."可知,人们喜欢中国食物是因为它有不同的口味。故填 tastes。
56.(2025八上·盐亭开学考)饮食关乎我们的健康。以下是Anna一天的饮食清单,请你根据以下提示评价她的饮食习惯,并针对她不好的饮食习惯提出自己的建议。
Time Meal What to eat
7:30 a.m. breakfast bread, egg and milk
12:30 p.m. lunch rice and Dongpo pork
10:00 p.m. dinner beef noodles
注意:
1.参考以上提示内容,可适当发挥;
2.语句通顺,意思连贯,书写工整;
3.文中不得出现你的任何真实信息;
4.词数:70词左右。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Anna's daily diet shows some bad habits.
She didn't eat very healthily because she ate her dinner too late. And she hardly ate any vegetables. For a healthy diet, we need to know what food is healthy and what food is not. Usually fruit and vegetables are healthy and the food with too much sugar and fat is not. Then she must eat less sweet food and less salt. They may cause many diseases. A balanced diet is necessary. She should eat not only vegetables but also meat. Last but not least, she must have her meals on time.
I believe every one of us can have healthy eating habits if we follow the rules above.
【知识点】材料作文;说明文;饮食习惯;健康饮食
【解析】【分析】本题是一篇应用文写作,要求考生根据Anna一天的饮食清单,评价她的饮食习惯,并针对不好的饮食习惯提出建议, 内容要点:(1)评价饮食习惯:要依据所给的饮食清单(早餐面包、鸡蛋和牛奶;午餐米饭和东坡肉;晚餐牛肉面;晚餐时间晚上10点),从营养搭配、饮食时间等方面分析其饮食习惯的好坏。(2)提出建议:针对评价中发现的不好的饮食习惯,如晚餐时间过晚、食物营养不够均衡等,提出具体的改进建议。开头可简要引出要评价Anna饮食习惯这一主题。中间:分别阐述饮食习惯好的方面和不好的方面,并针对不好的方面提出建议。结尾:可总结希望Anna能养成良好饮食习惯之类的内容。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
【点评】本文开篇直接点明Anna的饮食存在不良习惯,随后围绕这一主题,从晚餐时间、蔬菜摄入、食物选择以及饮食规律等方面展开分析,并给出相应建议,最后总结呼吁大家养成健康饮食习惯,逻辑清晰,层次分明。整体表述简洁明了,没有过多复杂的句子结构和生僻词汇,易于理解,符合题目对语言简洁性的要求。文中有一些好的词句,例如:She didn't eat very healthily because she ate her dinner too late.运用了原因状语从句;For a healthy diet, we need to know what food is healthy and what food is not.运用了不定式作宾语,宾语从句; Usually fruit and vegetables are healthy and the food with too much sugar and fat is not. 运用了并列句,省略句;I believe every one of us can have healthy eating habits if we follow the rules above.运用了宾语从句,条件状语从句。
1 / 1
同课章节目录