主题8 志愿服务 专项练习(含解析)-2026届高三英语一轮复习

文档属性

名称 主题8 志愿服务 专项练习(含解析)-2026届高三英语一轮复习
格式 zip
文件大小 63.6KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-29 10:54:44

文档简介

主题8 志愿服务 专项练习
训练1
                 
Ⅰ 阅读理解
A
Sewing can be fun and creative. But have you ever thought that a sewing machine can also mean the world to many people around the globe that use it as their main source of income
When Margaret Jankowski discovered this, she decided to found The Sewing Machine Project, an organization that collects donated used machines and redistributes them in remote places like Sri Lanka, Guatemala, Guam, and Kosovo. It also aims to help those in Detroit and New Orleans.
In 2004,when a tsunami (海啸) hit Sri Lanka, Margaret was deeply touched by the story of a particular woman. After the village she lived in was destroyed by the natural disaster, she lost everything, including her sewing machine, her approach to future earnings. This story made Margaret decide to collect used sewing machines and send them to Sri Lanka. After attending a local news programme where she presented her idea, she started receiving scores of sewing machines.
The Sewing Machine Project covers a basic yet necessary need of many impoverished people around the world. For them, sewing can be a tool for survival. Whether in a factory or at home, a sewing machine can be the door to brighter financial opportunities. A sewing machine can also enable many to preserve their cultural identity. After Hurricane Katrina occurred in 2005, a community of New Orleans that wears skilfully-made suits for their own traditional festival lost many of their sewing machines. Since then, the non-profit organization has distributed hundreds of machines among the creators of the costumes, helping them maintain their tradition as well as their income.
( )1.Why does the author raise the question in the first paragraph
A.To call up readers’ memories.
B.To lead up to the project.
C.To stress the role of sewing.
D.To introduce sewing machines.
( )2.What is Paragraph 3 mainly about
A.Destruction of the 2004 tsunami.
B.The experience of Margaret in 2004.
C.The story of a woman in Sri Lanka.
D.Inspiration for the project.
( )3.What does the underlined word “impoverished” in Paragraph 4 mean
A.Disabled.
B.Exhausted.
C.Poor.
D.Pessimistic.
( )4.Why is the community in New Orleans mentioned in the end
A.To highlight its cultural identity.
B.To prove the importance of keeping traditions.
C.To explain the project’s achievement.
D.To show the project’s contribution to cultural traditions.
B
“You can use me as a last resort(选择), and if nobody else volunteers,then I will do it.” This was an actual reply from a parent after I put out a request for volunteers for my kids’ lacrosse(长曲棍球) club.
I guess that there’s probably some demanding work schedule, or social anxiety around stepping up to help for an unknown sport. She may just need a little persuading. So I try again and tug at the heartstrings. I mention the single parent with four kids running the show and I talk about the dad coaching a team that his kids aren’t even on…At this point the unwilling parent speaks up,“Alright. Yes, I’ll do it.”
I’m secretly relieved because I know there’s real power in sharing volunteer responsibilities among many. The unwilling parent organizes the meal schedule, sends out e-mails, and collects money for end-of-season gifts. Somewhere along the way, the same parent ends up becoming an invaluable member of the team. The coach is able to focus on the kids while the other parents are relieved to be off the hook for another season. Handing out sliced oranges to bloodthirsty kids can be as exciting as watching your own kid score a goal.
Still, most of us volunteers breathe a sigh of relief when the season comes to a close. That relief is coupled with a deep understanding of why the same people keep coming back for more: connecting to the community(社区) as you freely give your time, money, skills, or services provides a real joy. Volunteering just feels so good.
In that sense, I’m pretty sure volunteering is more of a selfish act than I’d freely like to admit. However, if others benefit in the process, and I get some reward too, does it really matter where my motivation lies
( )5.What can we infer about the parent from her reply in Paragraph 1
A.She knows little about the club.
B.She isn’t good at sports.
C.She just doesn’t want to volunteer.
D.She’s unable to meet her schedule.
( )6.What does the underlined phrase “tug at the heartstrings” in Paragraph 2 mean
A.Encourage teamwork.
B.Appeal to feelings.
C.Promote good deeds.
D.Provide advice.
( )7.What can we learn about the parent from Paragraph 3
A.She gets interested in lacrosse.
B.She is proud of her kids.
C.She’ll work for another season.
D.She becomes a good helper.
( )8.Why does the author like doing volunteer work
A.It gives her a sense of duty.
B.It makes her very happy.
C.It enables her to work hard.
D.It brings her material rewards.
Ⅱ 阅读七选五
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to benefit from volunteering
Volunteering is a great benefit to the community. Many non-profit organizations couldn’t survive without volunteers. However, you may not realize how much it also benefits your life to volunteer, from building up your career to making you healthier and more social.
Meet new people. Volunteering is a great way to meet new people and make new friends. You’re introduced to a wide range of people when volunteering. All of these people have the potential to be new friends. Don’t be afraid to strike up a conversation with the people you meet. 1.
Strengthen relationships. Another way volunteering can help your social life is to strengthen relationships you already have. 2.You don’t need to do anything special. Just work alongside each other.
Volunteer actively to stay healthier. Many volunteer jobs require you to do some physical work, which can help you stay healthier, particularly if you don’t get much exercise otherwise. 3. For instance, volunteer with your parks and recreation department to clean up parks or with Habit for Humanity to build houses.
Let yourself feel accomplished. One way that volunteering contributes to a person’s health is that it gives him or her something to feel accomplished. 4. It will help your health because it improves well-being and gives you something to feel good about.
5.    You may think that volunteering will make you more stressed because it cuts back on your free time, but most people find just the opposite. Most people feel like they have more time when they volunteer, which in turn, cuts back on stress.
A.Feel less stressed.
B.The society trains us, so we also need to repay it.
C.If you’re volunteering, go ahead and feel valued.
D.You never know who is going to be a new friend.
E.The key is to get out into your community to help.
F.To help your health the most, pick active volunteer jobs.
G.When you volunteer with someone you know, you get to know that person better.
Ⅲ 应用文写作
假设你是红星中学高三学生李华。你们学校下周准备开展一次“中国传统文化进校园”活动,届时一些外国友人也会应邀参加,现正在招募志愿服务人员,请你用英文给负责人Mr Smith写一封申请信,内容包括:
1.申请理由;
2.个人优势;
3.希望批准。
注意:1.词数80左右;
2.开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Mr Smith,









Yours sincerely,
Li Hua
训练2 
                 
Ⅰ 完形填空
Like many new graduates, I left university full of hope for the future and wanted to make a(n)  1  in the world somehow, but I had no idea how to do that. That’s when I  2  the Lighthouse Project.
I started my  3  as a Lighthouse Project volunteer by reading as much as I could about the experiences of previous volunteers. I knew it would be  4 , and that I would be away from my family and friends for a very long time.  5 , I did not take my decision to apply for the Lighthouse Project  6 .
I sent in all the paperwork needed for the application. After countless interviews and presentations, I managed to  7  among the candidates and survive the test alone. Several months later, I finally received a call asking me to report for  8 . I would be going to a small village near Abuja, Nigeria.
After completing my  9 , I was sent to the village that was small and  10  in need of proper accommodation. Though the local villagers were poor, they  11  their homes, hearts, and food as if I were their own family. I was asked to lead a small team of local people in building a new schoolhouse. For the next year or so, I  12  in that same schoolhouse. But I sometimes thought I learned more from my  13  than they did from me.
Sometime during that period, I realized that all those things that had seemed so strange or unusual to me no longer did, though I did not  14  anywhere with the local language, and returned to the United States a different man. The Lighthouse Project had changed my  15  forever.
( )1.A.fortune B.difference C.wish D.attempt
( )2.A.launched B.designed C.knew D.undertook
( )3.A.journey B.study C.occupation D.business
( )4.A.adventurous B.brief C.dangerous D.tough
( )5.A.In turn B.In reward C.In honour D.In short
( )6.A.seriously B.lightly C.excitedly D.carefully
( )7.A.stick out B.turn out C.stand out D.pick out
( )8.A.duty B.call C.application D.performance
( )9.A.project B.college C.interview D.training
( )10.A.regularly B.desperately C.hardly D.helplessly
( )11.A.offered B.donated C.compensated D.sponsored
( )12.A.studied B.survived C.supported D.taught
( )13.A.villagers B.colleagues C.students D.competitors
( )14.A.get B.approach C.wander D.cover
( )15.A.character B.experience C.interest D.life
Ⅱ 语法填空
Yao Zhongyu, a student of Beihang University from Taiwan, told his parents in a video 1.      (post) online that he would not be able to spend the Spring Festival with 2.      (they) as he volunteered for the Beijing 2022 Winter Olympic Games.
“Beijing is such a big stage and I have missed out on many of the big events that 3.      (take) place in the past few years. It is a 4.      (significance) opportunity to participate as a volunteer in such an international event,” Yao said.
In order 5.       (select), Yao had passed the College English Test before he signed up as a volunteer, attended the Red Cross rescue training, 6.       was organized by Beihang University, and obtained a corresponding certificate.
“My parents think that it is an honour 7.       me to be a part of the Beijing 2022 and they 8.      (true) take pride in me,” Yao said.
Yao worked as a volunteer in the Yanqing competition zone in the suburban area of Beijing.
According to Yao, the mainland has done 9.       great job in COVID-19 prevention and control, and Beijing has many policies to support students from Taiwan to start businesses and find jobs. He plans to pursue his career in the mainland after 10.        (complete) his studies.
Ⅲ 读后续写
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
I was a volunteer for an organisation at the beginning of this year. The organisation is aimed at helping children who suffer from cancer. One day, we were asked to raise money for the cancer research and programme at an event.
Since my friend Lisa was also a volunteer for the organisation, I went to the event with her. There were many people at the event. After seeing our poster, some people came to us and talked with us. But few people donated money. It was a bit hot that day. Both Lisa and I got really upset.
Half an hour later, Lisa started complaining, “I don’t think we can raise much money today.”
“Don’t worry. The event lasts for three hours. There is still a lot of time left,” I said, though I also thought poorly of our plan to raise much money that day.
While Lisa and I were talking, a little boy of about eight years old came to us. He stood in front of our poster and started reading.
After a while, he asked, “What is cancer ”
I explained what cancer is. Then I said, “Many people around the world are suffering from cancer. It can be really dangerous. More research is needed to learn about it so that people with it can suffer less. That’s why we’re collecting money for it.”
“Do children suffer from cancer, too ” asked the boy.
“Yes. Many children suffer from cancer. Some of them may die. They need help,” Lisa said and I nodded.
Hearing that, the boy became sad. Then the boy asked, “How much money have you collected ”
Both Lisa and I were embarrassed to tell him that we didn’t raise much money. At last, we said, “Not much.”
The boy looked into our donation container and only saw a few one-dollar and five-dollar bills. The boy said nothing after seeing that and left. Then some girls came to us and we started talking with them. Neither Lisa nor I thought the boy would return. However, about twenty minutes later, the boy did return.
注意:续写词数应为150左右。
Paragraph 1:
The boy happily ran to us and asked, “Would you take a donation from children ”
Paragraph 2:
Both Lisa and I were deeply touched.
主题8 志愿服务 专项练习
训练1
Ⅰ.A
【文章大意】 本文是一篇记叙文。Margaret Jankowski创立了一个公益组织,募集旧缝纫机并重新分配给有需要的人们,帮他们维持生计,同时也使人们能够保留他们的文化特色。
1.B 推理判断题。根据第二段的“When Margaret Jankowski discovered this, she decided to found The Sewing Machine Project, an organization that collects donated used machines and redistributes them in remote places like Sri Lanka, Guatemala, Guam, and Kosovo.”并结合下文内容可知,文章主要讲述了Margaret Jankowski创立了一个公益组织,募集旧缝纫机并重新分配给有需要的人们。由此推知,第一段提出问题的目的是将话题引到这个公益组织。故选B。
2.D 段落大意题。根据第三段的主要内容,尤其“This story made Margaret decide to collect used sewing machines and send them to Sri Lanka.”可知,本段主要讲述了Margaret成立The Sewing Machine Project的灵感。故选D。
3.C 词义猜测题。结合上下文语境可知,下一句的them指代impoverished people,根据下文“For them, sewing can be a tool for survival. Whether in a factory or at home, a sewing machine can be the door to brighter financial opportunities.”可知,缝纫机是他们的生存工具,是通往更光明的财务机会的大门,由此可知,句中的them指的是穷人。因此,impoverished与poor同义,意为“贫穷的”。故选C。
4.D 推理判断题。根据最后一段的“A sewing machine can also enable many to preserve their cultural identity. After Hurricane Katrina occurred in 2005, a community of New Orleans that wears skilfully-made suits for their own traditional festival lost many of their sewing machines.”可知,最后一段提到 New Orleans的一个社区是为了表明该组织对传统文化的贡献。故选D。
B
【文章大意】 本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者成功说服一个家长参加志愿者团队。作为一名志愿者,作者发挥了自己的作用,同时也阐述了自己在参与志愿者活动过程中获得的快乐:让他人受益,自己也得到了回报。
5.C 推理判断题。根据文章第一段中的“‘You can use me as a last resort(选择), and if nobody else volunteers,then I will do it.’”可知,你可以当“我”是最后的候选人,如果没有其他的志愿者,那么“我”就做。由此可推断出,她希望作者把她当作最后的备选,言外之意就是她不愿意做志愿者。故选C。
6.B 词义猜测题。根据画线部分前文“She may just need a little persuading.”和下文的“I mention the single parent with four kids running the show and I talk about the dad coaching a team that his kids aren’t even on…”可知,作者为了劝服这位家长,举了两个例子。故可知画线部分在此处应是“煽情”之意。故选B。
7.D 细节理解题。根据第三段中讲述这位家长做出的贡献及“…the same parent ends up becoming an invaluable member of the team.”可知,她最终成了志愿者队伍中重要的一员,也就是说,她成了一个好帮手。故选D。
8.B 细节理解题。根据第四段的“…connecting to the community(社区) as you freely give your time, money, skills, or services provides a real joy. Volunteering just feels so good.”可知,为社区做贡献可以带来真正的快乐,即参加志愿者活动令作者感觉快乐。故选B。
Ⅱ.【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了做志愿工作的好处。
1.D 根据空格前的句子“Don’t be afraid to strike up a conversation with the people you meet.”可知,作者鼓励和遇到的人交谈。D项“You never know who is going to be a new friend.”给出了原因,上下文构成因果关系。故选D项。
2.G 第三段的主题句是“Strengthen relationships.”根据下一句可知是加强已有的关系。所以G项“When you volunteer with someone you know, you get to know that person better.”符合题意。故选G项。
3.F 根据上文的do some physical work和下文的“For instance, volunteer with your parks and recreation department to clean up parks or with Habit for Humanity to build houses.”可知,本段建议做一些需要体力活动的志愿者工作。所以,F项“To help your health the most, pick active volunteer jobs.”符合题意。故选F项。
4.C 第五段的主题句是“Let yourself feel accomplished.”该段的关键词是feel accomplished,这些词和C项中的feel valued是对应的,所以C项“If you’re volunteering, go ahead and feel valued.”符合题意。故选C项。
5.A 空格处的句子是最后一段的主题句。根据空格后的内容“You may think that volunteering will make you more stressed because it cuts back on your free time, but most people find just the opposite. Most people feel like they have more time when they volunteer, which in turn, cuts back on stress.”可知,最后一段主要介绍了做志愿者工作可以减少压力。所以A项“Feel less stressed.”符合题意。故选A项。
Ⅲ.One possible version:
Dear Mr Smith,
I’ve heard the news that you are recruiting volunteers for the “traditional Chinese culture into the campus” activity to be held next week. So I am writing to apply to be one of the volunteers.
First of all, with a very good command of English, I can speak the language fluently, which makes me more qualified to help foreigners. Besides, not only do I have the ability to organize activities, but also I am outgoing and energetic, allowing me to communicate with strangers without difficulty.Moreover, I love traditional Chinese culture so much that I can devote myself to serving the participants.
I would appreciate it if you could consider my application. I am looking forward to your reply.
Yours sincerely,
Li Hua
训练2
Ⅰ.【文章大意】 本文是一篇夹叙夹议文。作者叙述了自己毕业后参加的灯塔计划,丰富了自己的人生经历,改变了自己的生活。
1.B 根据上文“…I left university full of hope for the future…”可知,作者毕业后,对未来充满希望,想有所作为。固定短语make a difference意为“有影响,有所作为”。故选B。fortune财富; difference不同; wish愿望; attempt尝试。
2.C 根据上文内容可知,作者强调的是,就在自己毕业想做出一番事业的时候,了解到了灯塔计划。故选C。launch发动; design设计; know了解; undertake承担。
3.A 根据下文“…and that I would be away from my family and friends for a very long time.”可知,作者要离开家人和朋友一段时间,此处指作者要以灯塔计划志愿者的身份开始他的旅程了。故选A。journey旅程; study学习; occupation职业; business生意。
4.D 根据下文“…and that I would be away from my family and friends for a very long time.”可知,作者要离开家人和朋友很长一段时间,将独立面对可能遇到的困难,这将是比较艰难的。故选D。adventurous勇于冒险的; brief简短的; dangerous危险的; tough艰难的。
5.D 通读本段,尤其是结合下文“…I did not take my decision to apply for the Lighthouse Project…”可知,本段最后作者给出概括,in short(总之)用于句首作状语,起到总结作用。故选D。in turn反过来,转而; in reward作为报酬; in honour纪念; in short总之。
6.B 根据上文“…by reading as much as I could about the experiences of previous volunteers.”可知,作者以“尽可能多地阅读以前志愿者的经历”开始了他的旅程,说明作者认真对待这次志愿者活动,并不是草率地申请。故选B。seriously严肃地; lightly轻率地; excitedly兴奋地; carefully仔细地。
7.C 根据下文“Several months later, I finally received a call asking me to report for…”可推知,他经过努力,在面试和试讲中脱颖而出。故选C。stick out伸出; turn out结果是; stand out脱颖而出; pick out挑选出。
8.A 根据下文“I would be going to a small village near Abuja, Nigeria.”可推知,此处指接到了去报到的电话通知。固定搭配report for duty意为“报到”。故选A。duty上班; call打电话; application申请; performance表演。
9.D 根据“…I was sent to the village…”可知,作者作为志愿者被派到当地,在开展工作之前,作者应是完成了一个培训。故选D。project项目; college大学; interview面试; training培训。
10.B 根据下文“Though the local villagers were poor…”可知,当地村民非常穷困,所以那里的居住环境不好,迫切需要合适的住宿的地方。故选B。regularly经常; desperately极其; hardly几乎不; helplessly无助地。
11.A 根据though表达的让步语气及“…as if I were their own family.”可知,村民虽然很贫穷,却把作者当作家人一样,给作者提供很多他们拥有的东西。故选A。offer提供; donate捐赠; compensate赔偿; sponsor赞助。
12.D 根据下文“But I sometimes thought I learned more from my…than they did from me.”可知,作者提到自己从学生身上学到了更多,所以此处指他在这所学校教书。故选D。study学习; survive生存; support支持; teach教。
13.C 根据“…they did from me.”可知,作者是老师,向老师学习的应是学生。故选C。villager村民; colleague同事; student学生; competitor竞争对手。
14.A 根据with the local language可知,作者在语言方面没有取得任何进展。故选A。get到达; approach接近; wander游荡; cover遮盖。
15.D 根据上文“Sometime during that period, I realized that all those things that had seemed so strange or unusual to me no longer did…”可知,作者意识到曾经所有那些对他来说奇怪或不寻常的事情都不再奇怪或不寻常了。由此可知,做灯塔计划志愿者改变了他的生活。故选D。character性格; experience经验; interest兴趣; life生活。
Ⅱ.【文章大意】 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一位来自台湾的就读于北京航空航天大学的学生作为志愿者参加2022年北京冬奥会的故事。
1.posted 考查非谓语动词。空处是非谓语动词作后置定语,修饰名词video,且动词post(发布)和名词video之间是被动关系,应用过去分词作后置定语,故填posted。
2.them 考查代词。此处应用代词宾格them作宾语,代指“姚中宇的父母”,故填them。
3.have taken 考查时态和主谓一致。空处在that引导的定语从句中作谓语,由in the past few years可知,此处表示从过去到现在发生了很多重大事件,应用现在完成时,从句的主语是关系代词that,代指先行词big events,是复数,且take place(发生)无被动,故填have taken。
4.significant 考查形容词。空处应用形容词significant,作定语,修饰名词opportunity,意为“重要的;意义重大的”,故填significant。
5.to be selected 考查非谓语动词。in order to do为固定搭配,意为“为了做……”,且动词select(挑选)和逻辑主语Yao之间是被动关系,应用不定式的被动形式,故填to be selected。
6.which 考查定语从句。空处引导非限制性定语从句,修饰先行词the Red Cross rescue training,指物,且定语从句缺少主语,应用关系代词which来引导,故填which。
7.for 考查介词。“It is an honour for sb to do sth.”是固定句型,意为“对于某人来说,做……是一种荣誉。”,故填for。
8.truly 考查副词。动词短语take pride in应用副词来修饰,意为“真正地”,故填truly。
9.a 考查冠词。do a great job意为“做得很棒”,是固定搭配,故填a。
pleting 考查非谓语动词。介词after后面应用动名词completing作宾语,意为“完成”,故填completing。
Ⅲ.【思路点拨】 本文以人物为线索展开,讲述了今年年初,作者是一个组织的志愿者,该组织旨在帮助患有癌症的儿童。一天,作者和同为志愿者的Lisa被要求在一个活动中为癌症研究和项目筹资。在他们没有筹到太多钱时,一个男孩过来问了很多问题,然后走了。他们都认为男孩不会回来。然而,大约二十分钟后,男孩确实回来了。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“男孩高兴地跑过来问我们,‘你们愿意接受孩子的捐赠吗 ’”可知,第一段可描写男孩想通过捐赠帮助患癌症的孩子们。
②由第二段首句内容“Lisa和我都深受感动。”可知,第二段可描写作者和Lisa深受鼓舞,筹集了更多的资金。
2.续写线索:怀疑——接受捐赠——感动——受到鼓舞
One possible version:
The boy happily ran to us and asked, “Would you take a donation from children ” Lisa and I looked at each other. We couldn’t believe such a little boy would care. Though we didn’t believe it, we said “yes”. The boy put his hand in his pocket and took out some five-dollar bills. He said, “I just asked for them from my mother. I really want to help the children suffering from cancer.”
Both Lisa and I were deeply touched. We thanked the boy, but he left soon. Looking at his back, both Lisa and I were greatly encouraged. We wanted to try harder to raise money. So instead of just standing there, we went to people and told them about our programme. At the end of the day, we raised over three thousand dollars, a lot more than Lisa and I had expected in the beginning.
同课章节目录