主题9 文学 专项练习
训练1
Ⅰ.A
【文章大意】 这是一篇记叙文,主要讲述了作者从购买二手书的经历、重新阅读的意义和不断更新自己的读物等几个方面说明了阅读的重要性和意义。
1.C 细节理解题。根据第一段“I don’t search for rare books, first editions, or leather-bound editions but books that are worth reading.”可知,作者在购买二手书时最看重的是书的内容。故选C项。
2.D 推理判断题。根据第二段“Different books offer me insights (见解) and ways of expressing that stuck in my mind as grains of sand in an oyster(牡蛎) now shine like pearls. My taste in books improves with age.”可知,随着年龄的增大,作者对生活和书本有了更深的理解。故选D项。
3.A 推理判断题。根据第三段的例子及“Will I ever open their covers again Certainly. I held on to the red bulk of Sir Banister Fletcher’s A History of Architecture and books on Paris, Rome, and Boston.”可知,作者提到建筑书籍的目的是说明这些书值得多次阅读。故选A项。
4.B 推理判断题。根据最后一段“No doubt I will acquire more used books and throw away more books as passions grow and fade, like feathers changing with the seasons.”可知,作者喜欢不断更新自己的二手书收藏。故选B项。
B
【文章大意】 本文是一篇书评。文章简要介绍了Dorothy Wickenden的书籍并对其进行了评价。
5.A 细节理解题。根据第一段“In 1916, two girls of wealthy families, best friends from Auburn, N.Y.—Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood—travelled to a settlement in the Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse.”可知,Dorothy和Rosamond去落基山脉是去那里的一所学校里教书。故选A。
6.D 推理判断题。根据第三段“They moved in with a local family, the Harrisons, and, like them, had little privacy, rare baths, and a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning.”以及“In spring, the snow was replaced by mud over ice.”可知,女孩们的生活条件非常艰苦,她们饱受磨难。故选D。
7.C 细节理解题。根据倒数第二段“A hair-raising section concerns the building of the railroads, which entailed(牵涉) drilling through the Rockies, often in blinding snowstorms.”可知,Wickenden的作品中涉及落基山脉铁路建设的部分是令人毛骨悚然的。故选C。
8.B 推理判断题。根据倒数第二段“In Wickenden’s book, she expanded on the history of the West and also on feminism…”和“The book ends with Rosamond and Dorothy’s return to Auburn.”以及最后一段“Wickenden is a very good storyteller. The sweep of the land and the stoicism(坚忍) of the people move her to some beautiful writing.”可知,本文简要介绍了Wickenden的书籍的相关内容,并对这本书进行了评价,所以本文是一篇书评。故选B。
Ⅱ.One possible version:
Dear students,
With the reading month approaching, I’m here to appeal to all of you to do more reading. As is well acknowledged, reading plays an essential part in our daily life. First of all, it can enrich our minds and teach us to distinguish between right and wrong, laying a solid foundation for further learning. Furthermore, reading can broaden our horizons and perfect ourselves.
I have just read a good book titled The Old Man and the Sea, where I have not only appreciated the beauty of English, but also I have learnt to face difficulties in life bravely like the hero. I strongly recommend you to read it.
Let’s get down to reading the novel. I am convinced you can be impressed and inspired a lot.
The Students’ Union
训练2
Ⅰ.【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了《数字世界》丛书的出版背景和目的等方面的信息。
1.to begin 考查动词不定式。本题 考查“It is+adj.+for sb to do sth.”结构,该结构中it作形式主语,真正的主语为动词不定式。故填to begin。
2.educational 考查形容词。修饰名词词组computer programs应用形容词。故填educational。
3.requirement 考查名词。动词become后应接名词作宾语,根据前面的不定冠词a可知,要用名词的单数形式。故填requirement。
4.professions 考查名词复数。名词profession为可数名词,根据前面的most可知用复数形式。故填professions。
5.that/which 考查定语从句。句中先行词为volumes,在定语从句中作主语,所以从句用关系代词that或which引导。故填that/which。
6.a 考查冠词。a range of一套,一系列。wide的发音以辅音音素开头,所以用不定冠词a。故填a。
7.and 考查连词。空前后都为句子的谓语,为并列关系,所以用连词and。故填and。
8.is 考查时态和主谓一致。本句主语为the number,谓语动词用单数。再根据文章中的时态可知,用一般现在时。故填is。
9.are encouraged 考查时态和语态。主语readers与encourage之间为被动关系,所以用被动语态。再根据文章中的时态可知,用一般现在时。故填are encouraged。
10.our 考查代词。修饰Further Resources section应用形容词性物主代词。故填our。
Ⅱ..【思路点拨】 本文以人物为线索展开,讲述了作者所写的第一首诗得到妈妈的表扬之后,作者迫切期望得到作为主编的父亲的评价。可是出乎作者和妈妈的意料,父亲对于作者的小诗给出了“糟糕”的评语,这让作者流泪。自此之后多年,作者都不愿意把自己写的诗歌拿给父亲看。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“几年后,我尝试了一些新的东西,一个短篇小说。”可知,第一段可描写父亲对作者写的短篇小说的评价。
②由第二段首句内容“成功后的一天,我明白了‘糟糕’的真正含义。”可知,第二段可描写父亲给出的“糟糕”这样的评价实际上也是有效评价,对作者的能力提升也是有促进作用的。
2.续写线索:鼓足勇气给父亲看——父亲的反应——明白——感悟
One possible version:
A few years later I tried something new, a short story. Routine praises from my mother were far from satisfactory, so I worked up the courage to hand the story to my father, wondering what response I might receive. He thought for a while, rating it overwritten but not hopeless. Just within expectation! Noticing my teary eyes and depressed mood, he added that my story just required reviewing and improving. So I did! The revised version was really a hit, even earning me the title of “the best story-teller” in the following days.
One day after the success, the true meaning of “awful” dawned on pliments from my mother could cheer me up but my father always shook his head, driving me to tears with the discouraging word “awful”. In such cases, my only solution was to seek further improvement. Actually, though “wonderful” boosted my confidence in going forward, “awful” constantly reminded me of caution and review. The conflicting voices are just like two opposing winds pushing me forward, towards perfection.主题9 文学 专项练习
训练1
Ⅰ 阅读理解
A
As a college student in Boston, I formed the habit of buying used books. I enjoy the hunt, the good price and the unrecognized treasures. I find old textbooks, ex-bestsellers, and books on subjects I’ve never heard of and now must learn all about. I don’t search for rare books, first editions, or leather-bound editions but books that are worth reading.
Rereading, for me, is a pleasure during retirement. The theatre and the concert hall become less appealing to me, along with crowds. Staying alone and reading books have become extremely important to me. Literature needs the flesh of experience to have its full effect. Different books offer me insights(见解) and ways of expressing that stuck in my mind as grains of sand in an oyster(牡蛎) now shine like pearls. My taste in books improves with age.
While packing for a move, which occurs at intervals of five to seven years, I clear my shelves and pick my books. I abandon a few, later regret my decisions, and look for them again. Several years ago, I got rid of books related to my job—architecture. Some were design guides, reference books, product catalogs, and things that went out of date. Some were historical or centred on a period or an architect. These had given me many hours of pleasure. Will I ever open their covers again Certainly. I held on to the red bulk of Sir Banister Fletcher’s A History of Architecture and books on Paris, Rome, and Boston.
I gave away drafting equipment and instruments. I threw out rolls and rolls of paper, and old drawings of projects completed long ago, some of which had even been damaged. This time, I stay put in a cottage that suits my status and I’ve moved on in spirit. No doubt I will acquire more used books and throw away more books as passions grow and fade, like feathers changing with the seasons.
( )1.What does the author consider most important when choosing used books
A.Their appealing covers.
B.Their reasonable prices.
C.Their excellent content.
D.Their collection value.
( )2.What does the author realize as he grows older
A.He has a small circle of friends.
B.His attitude towards work changes.
C.His communication skills improve.
D.He has a deeper understanding of life and books.
( )3.Why does the author mention books on architecture
A.To show some books are worth reading repeatedly.
B.To recommend Sir Banister Fletcher’s books.
C.To suggest we avoid making poor decisions.
D.To explain his love for architecture.
( )4.What can we learn about the author from the last paragraph
A.He will stop throwing away used books.
B.He likes updating his collection of used books.
C.He is bad at using advanced drafting equipment.
D.He enjoys leading an active life in the countryside.
B
In 1916, two girls of wealthy families, best friends from Auburn, N.Y.—Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood—travelled to a settlement in the Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse. The girls had gone to Smith College. They wore expensive clothes. So for them to move to Elkhead, Colo. to instruct the children whose shoes were held together with string was a surprise. Their stay in Elkhead is the subject of Nothing Daunted:The Unexpected Education of Two Society Girls in the West by Dorothy Wickenden, who is a magazine editor and Dorothy Woodruff’s granddaughter.
Why did they go then Well, they wanted to do something useful. Soon, however, they realized what they had undertaken.
They moved in with a local family, the Harrisons, and, like them, had little privacy, rare baths, and a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning. Some mornings, Rosamond and Dorothy would arrive at the schoolhouse to find the children weeping from the cold. In spring, the snow was replaced by mud over ice.
In Wickenden’s book, she expanded on the history of the West and also on feminism,which of course influenced the girls’ decision to go to Elkhead. A hair-raising section concerns the building of the railroads, which entailed(牵涉)drilling through the Rockies,often in blinding snowstorms. The book ends with Rosamond and Dorothy’s return to Auburn.
Wickenden is a very good storyteller. The sweep of the land and the stoicism(坚忍)of the people move her to some beautiful writing. Here is a picture of Dorothy Woodruff, on her horse, looking down from a hill top: “When the sun slipped behind the mountains, it shed a rosy glow all around them. Then a full moon rose. The snow was marked only by small animals: foxes, coyotes, mice, and varying hares, which turned white in the winter.”
( )5.Why did Dorothy and Rosamond go to the Rocky Mountains
A.To teach in a school.
B.To study American history.
C.To write a book.
D.To do sightseeing.
( )6.What can we learn about the girls from Paragraph 3
A.They enjoyed much respect.
B.They had a room with a bathtub.
C.They lived with the local kids.
D.They suffered severe hardships.
( )7.Which part of Wickenden’s writing is hair-raising
A.The extreme climate of Auburn.
B.The living conditions in Elkhead.
C.The railroad building in the Rockies.
D.The natural beauty of the West.
( )8.What is the text
A.A news report.
B.A book review.
C.A children’s story.
D.A diary entry.
Ⅱ 应用文写作
假如你是校学生会主席李华,在你校读书月到来之际,为呼吁学生多读经典好书,请你以学生会的名义,为学校“英语天地”宣传栏写一封倡议书,内容包括:
1.读书的好处;
2.推荐一本经典读物。
注意:1.词数80左右,开头已给出,不计入总词数;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear students,
With the reading month approaching, I’m here to appeal to all of you to do more reading.
The Students’ Union
训练2
Ⅰ 语法填空
These days, it is not unusual for 10- to 12-year-olds to publish their own websites or for second and third graders 1. (begin)computer classes. At the same time, computer games are becoming increasingly popular as major publishing houses continue to develop 2. (education)computer programs for children in preschool. Also, technological know-how has become a 3. (require) for most jobs in an increasingly digital world, as the computer has become a common tool in most 4. (profession).
The Digital World is a set of volumes 5. aim to describe how digital systems influence society and help readers understand the nature of digital systems and their many interacting parts. Each volume in the set explores 6. wide range of material, explains the basic concepts of major applications of digital systems, 7. discusses the influences they have on everyday life. Because the number of possible topics 8. (be)practically limitless, we focus on a sample of the most interesting and useful applications and tools and explain the basic principles of technology. Readers 9. (encourage)to continue exploring the digital world with the guidance of 10. (we)Further Resources section featured in each volume.
Ⅱ 读后续写
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
I wrote my first poem. My mother read the little poem and began to cry, “Buddy, you didn’t really write this beautiful, beautiful poem! Wonderful!” My eyes twinkled when she poured out her praise. “What time will father be home ” I asked. I could hardly wait to show him, expecting the praise from an editor in chief of The Times.
I spent the best part of that afternoon preparing for his arrival. First, I wrote the poem out to the best of my ability. Then I drew pictures to match this greatest poem. As seven o’clock drew near, I confidently placed it on my father’s plate on the dining room table, waiting for him to appreciate this wonderful poem of mine.
This evening when my father burst in, his mood seemed even more thunderous than usual. An hour late for dinner, he could not sit down but circled the long dining room table with a drink in his hand, complaining nonstop about his employees. Under my steady gaze, he paused and glared at his plate. There was an awful silence. “What’s this ” He reached for the paper and read it. Then he dropped the poem back on the table, saying “Awful”. My eyes were getting wet.
“Ben, Buddy is just a little boy. These are the first lines of poetry he’s ever written. He needs encouragement,” my mother said. But my father disagreed, “Isn’t there enough terrible poetry in the world already No law says Buddy has to become a poet.” They quarreled over it. I couldn’t stand it another second. I ran from the dining room crying. A sad story, but you know, the family wounds healed. My mother began talking to my father again. I even began writing poems again, though I seldom exposed them to my father.
注意:续写词数应为150左右。
Paragraph 1:
A few years later I tried something new, a short story.
Paragraph 2:
One day after the success, the true meaning of “awful” dawned on me.