主题10 艺术 专项练习(含解析)-2026届高三英语一轮复习

文档属性

名称 主题10 艺术 专项练习(含解析)-2026届高三英语一轮复习
格式 zip
文件大小 58.4KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-29 10:55:53

文档简介

主题10 艺术 专项练习
训练1 
                 
Ⅰ 阅读理解
A
Brazilian artist Néle Azevedo is best known for big public art pieces. The artist carves hundreds of 20-centimetre-tall ice figures seated with their ankles crossed and places them atop outdoor steps and puts them in city squares all over the world, where they quickly melt. The faceless sculptures drip and pool into small puddles as time passes. Her works have been adopted by environmentalists as a kind of activist art against climate change.
But is it Yes and (mostly) no.
The mass of melting bodies makes a natural connection to the threat humankind faces due to rising global temperatures. “Its close link with that subject is evident,” said the artist. In addition to the threat of global warming itself, the sheer number of sculptures sitting together also calls attention to the fact that we humans are all in it together. “Such kind of threats also finally put man in his place, his fate is along with the destiny of the planet, and he is not the ‘king’ of nature, but an essential element of it,” continues Azevedo on her website.
“I took every characteristic of traditional monuments and made the opposite,” she says. “I made small figures that sit on the floor. It doesn’t honour anybody. It does honour the unknown.”
Azevedo explains, “In a few-minute action, the rules of the monument are inverted: in the place of the hero, the unknown; in the place of the solidity of the stone, the momentary process of the ice; in the place of the monument size, the minimum size of the perishable (易毁坏的) bodies.” Originally Azevedo wanted her art to get people thinking about impermanence, and the sight of ice transforming into a puddle of water certainly does that brilliantly.
( )1.What can we learn about Néle Azevedo’s artworks
A.They are put in public places for artists to appreciate.
B.They are adopted as a way of showing artistic talents.
C.They are linked with the threat of climate change.
D.They are considered as a symbol of unity.
( )2.Which of the following can best replace the word “inverted” in Paragraph 5
A.Kept track of.
B.Turned upside down.
C.Laid emphasis on.
D.Taken into account.
( )3.What can be inferred about the square show from the last paragraph
A.It is permanent by nature.
B.It lacks practical influence.
C.It takes long to see the results.
D.It conveys the artist’s exact intention.
( )4.Which of the following can be the best title for the text
A.Public interest in contemporary art
B.Ice figures transforming into water
C.Responsibility demanded of activist artists
D.Mini sculptures echoing the climate crisis
Ⅱ 阅读七选五
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Whether it’s painting, or sculpting tiny cupcakes out of clay, making art is good for your mind and body. 1. But you don’t have to be a full-time artist to get those health benefits. All you need to do is just making art. And the more you do it, the better. Here are things you need to know to start your creative art habit.
2. “We tend to think that only people who are very skilled at art can call themselves artists, but everyone is capable of creative expression,” says Kaimal, a leading researcher in art therapy. Her research has shown that there are no differences in health outcomes between experienced artists and green hands. 3.
Start with what you enjoy—maybe something you’ve done before, maybe something you loved as a kid. Keep an open mind. Anything that engages your creative mind, such as finger painting, baking, knitting, etc, is good for you. And don’t feel like you have to stick to one thing. 4.
Think about making art like any healthy habit. Just as you make time to work out, you should make time for your artistic creation. 5. Kaimal suggests setting up a corner table for your art supplies. “Your creative corner is kind of like a reminder,” she says. “It shows your commitment to invest in yourself and your well-being.”
A.Focus on making.
B.Let it go that you’re not an artist.
C.Do whatever you’re in the mood for.
D.Besides time, spare a physical space in your home for art.
E.There are rules for how much time you should engage in art.
F.The act of creation can reduce stress and improve your mood.
G.So despite your skill level, you’ll feel all the good things coming with making art.
Ⅲ 应用文写作
假定你是李华,下周你校将举办一场艺术作品展。请你给你校的外教Mrs Brown写一封信,邀请她前来观看展览。内容包括:
1.展览的时间、地点及展出内容;
2.作品情况简介。
注意: 1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:书法 calligraphy 插花 flower arrangement









训练2
                 
Ⅰ 完形填空
In high school Norman Greenstein was a productive doodler (涂鸦手), and created lots of paintings. When he  1  his works to his teacher, the teacher responded, “The problem with modern art is that you can  2  on a canvas and call it art.” Norman felt so disappointed, but he  3  parted with art over the years.
After his  4 , Norman spared no efforts to  5  his wife and three children with devotion. Although life was sometimes hard for him, it didn’t ruin his  6  for creative expression. After being diagnosed with Parkinson’s disease, the 65-year-old social worker, decided to turn his  7  diagnosis into a positive opportunity to  8  a lifelong dream.
With the help of his son, Norman was able to start a  9  involving his whole family, in order to make his own works  10  by all people around him, as well as his  11  experience of fighting against Parkinson’s disease.
In 2021, an online  12  was launched to feature the colourful canvases and he also  13  a memoir called Spit on a Canvas: the Journey of the Parkinson’s Painter. Meanwhile, Norman began selling his first paintings, with galleries exhibiting his works. The team is also  14  releasing Norman’s first digital NFT art collection. 20% of the  15  have been donated to two Parkinson’s research foundations.
( )1.A.assigned B.offered
C.conveyed D.showed
( )2.A.set B.spit
C.sneeze D.skip
( )3.A.still B.occasionally
C.never D.frequently
( )4.A.retirement B.exhibition
C.graduation D.marriage
( )5.A.support B.remove
C.judge D.replace
( )6.A.calling B.praying
C.longing D.waiting
( )7.A.unbelievable B.dark
C.embarrassing D.unsolved
( )8.A.release B.refresh
C.realize D.restore
( )9.A.project B.request
C.competition D.reform
( )10.A.spotted B.recommended
C.developed D.regarded
( )11.A.thorough B.tough
C.upset D.stressful
( )12.A.drama B.contest
C.programme D.gallery
( )13.A.published B.copied
C.revised D.examined
( )14.A.ending with B.working on
C.relying on D.paying for
( )15.A.salary B.reward
C.sales D.allowance
Ⅱ 语法填空
Many people have the hobby of collecting things, e.g. stamps, postcards or antiques. In the 18th and 19th centuries, 1.       (wealth) people travelled and collected plants, historical objects and works of art. They kept their collection at home until it got too big 2.     until they died, and then it was given to a museum. The 80,000 objects collected by Sir Hans Sloane, for example, 3.     (form) the core collection of the British Museum 4.       opened in 1759.
The parts of a museum open to the public 5.       (call)galleries or rooms. Often, only a small part of a museum’s collection 6.       (be) on display. Most of it is stored away or used for research.
Many museums are lively places and they attract a lot of visitors. As well as looking at exhibits, visitors can play with computer simulations(模拟) and imagine 7.     (they) living at a different time in history or 8.       (walk)through a rainforest. At the Jorvik Centre in York, the city’s Viking settlement is recreated, and people experience the sights, sounds and smells of the old town. Historical 9.       (accurate)is important but so is entertainment. Museums must compete 10.       people’s spare time and money with other amusements. Most museums also welcome school groups and arrange special activities for children.
Ⅲ 读后续写
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Coming clean
Derek and Janey were eating in the hall and talking about the jacket of Mr Such, who was their teacher.
“They’re so crumpled and baggy,” Derek said. “Like a pair of old dish-cloths.”
“He wears them all the time! I really wish he’d get some new ones,” Janey sighed.
At that moment Mr Such himself came into the hall. Today he was in a brand new suit, which was white and spotless. Everyone in the hall stopped eating and stared at him in amazement.
“Wow!” said Derek, leaning across his plate. “Mr Such, you look so different today! I like your suit!”
“Thank you, Derek. It’s for parents’ meeting,” said Mr Such, a bit red in the face.
“But that’s not till Monday, Mr Such,” Janey said.
“I know that, Janey. I’m just getting used to it.”
The last lesson of the day was art. In case his new jacket got dirty, before his teaching,Mr Such took it off and hung it on the cupboard door. However, probably because he hadn’t got used to the new jacket, he forgot to take it back with him. All the students left except Derek and Janey, who were still busy with their painting. Derek mixed up too much green paints and got his hand very dirty. He reached behind him and rubbed his hands on the towel on the cupboard door. Except that it wasn’t the towel.
“Oh,” he said quietly. “What have I done!” Turning around, he found he had wiped his hands on Mr Such’s new jacket! Janey wanted to help, so she quickly grabbed some paper and rubbed at the green marks. “Oh no!” Derek cried in agony, “You’re making them worse. They’re twice as big now.”
Janey felt sorry and thought hard, and finally she came up with an idea. “He was still in the office, so we still have time. There’s only one thing for it now,” she said with determination and pointed to the sink outside the classroom. Desperate as Derek was, he took some soaps and fetched the jacket secretly to the sink with Janey.
注意:续写词数应为150左右。
Paragraph 1:
They darted over to the sink and turned on the tap.

Paragraph 2:
“Oh dear, the green stuff was still there,” Janey sighed. “I think we have to tell the truth.”

主题10 艺术 专项练习
训练1
Ⅰ.A
【文章大意】 本文是一篇说明文,介绍了巴西艺术家Néle Azevedo的冰雕作品,以及她在冰雕作品融化过程中想要传达的思想。
1.C 细节理解题。根据第一段的“Her works have been adopted by environmentalists as a kind of activist art against climate change.”可知,她的作品被视为与气候变化的威胁有关。故选C。
2.B 词义猜测题。根据第四段的“I took every characteristic of traditional monuments and made the opposite…”和第五段的“…in the place of the hero, the unknown; in the place of the solidity of the stone, the momentary process of the ice; in the place of the monument size, the minimum size of the perishable (易毁坏的) bodies.”可知,纪念碑规则被颠倒了,画线词inverted的意思是“使颠倒”,和turned upside down意思相近,故选B。
3.D 推理判断题。根据最后一段的“Originally Azevedo wanted her art to get people thinking about impermanence, and the sight of ice transforming into a puddle of water certainly does that brilliantly.”可知,她在广场上展示的作品传达了这位艺术家的确切意图。故选D。
4.B 主旨大意题。通读全文,尤其是根据第一段的“The artist carves hundreds of 20-centimetre-tall ice figures seated with their ankles crossed and places them atop outdoor steps and puts them in city squares all over the world, where they quickly melt. The faceless sculptures drip and pool into small puddles as time passes.”可知,本文主要讲的是巴西艺术家Néle Azevedo的冰雕作品,以及她在冰雕作品融化过程中想要传达的思想,因此最好的题目是B选项“Ice figures transforming into water”。故选B。
Ⅱ.【文章大意】 本文是一篇说明文,主要说明了艺术创作对健康有好处,以及一些开始你的创造性艺术习惯的建议。
1.F 根据上文“Whether it’s painting, or sculpting tiny cupcakes out of clay, making art is good for your mind and body.”可知,本句承接上文具体说明艺术创作对身心有哪些好处。故F选项“创造的行为可以减轻压力,改善你的心情。”符合语境,故选F。
2.B 根据后文“Her research has shown that there are no differences in health outcomes between experienced artists and green hands.”可知,后文提到研究表明,经验丰富的艺术家和新手之间的健康效果没有差异,由此可知,是不是真正的艺术家并不影响艺术创作对健康的益处,故B选项“你不是一个艺术家也没关系。”符合语境,故选B。
3.G 根据上文“Her research has shown that there are no differences in health outcomes between experienced artists and green hands.”可知,上文提到经验丰富的艺术家和新手之间的健康效果没有差异,本句为本段最后一句,与上文构成因果关系,指出不管艺术水平如何,都能感受艺术创作的好处。故G选项“尽管你的技术水平不高,你仍会感受到艺术创作带来的所有好处。”符合语境,故选G。
4.C 根据上文“Start with what you enjoy—maybe something you’ve done before, maybe something you loved as a kid. Keep an open mind. Anything that engages your creative mind, such as finger painting, baking, knitting, etc., is good for you. And don’t feel like you have to stick to one thing.”可知,上文提到从喜欢的事情开始,且不要觉得必须坚持一件事,本句为本段最后一句,故建议做任何你想做的。故C选项“做任何你有心情做的。”符合语境,故选C。
5.D 根据后文“Kaimal suggests setting up a corner table for your art supplies. ‘Your creative corner is kind of like a reminder,’ she says. ‘It shows your commitment to invest in yourself and your well-being.’”可知,后文提到了创意角落,即在家里留出艺术创作的空间。故D选项“除了时间,在家里也为艺术留点物理空间。”符合语境,故选D。
Ⅲ.One possible version:
Dear Mrs Brown,
An art exhibition will be held in our school next week. I know that you are interested in artworks, so I’m writing to invite you to attend it.
The art exhibition will take place in the library of our school from Monday to Friday next week. Many artworks, including calligraphy works, flower arrangement, paintings and drawings, all of which are created by students or teachers in our school and are of high quality. I think you will take great interest in them.
I will be glad if you can come to enjoy the exhibition together with me. Looking forward to your coming.
Yours,
Li Hua
训练2
Ⅰ.【文章大意】 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了涂鸦手诺曼因为老师对自己的作品的糟糕评价感到非常失望,但是这并没有破坏他对创造性表达的渴望。在65岁被诊断为帕金森病后,他决定去实现这一生的梦想。
1.D 根据下句“The problem with modern art is that you can…on a canvas and call it art.”可知当他把自己的作品给老师看时得到了老师的回答。故选D。assign分配; offer提供; convey表达;show展示。
2.B 根据下句 “Norman felt so disappointed…”可知诺曼感到非常失望。结合最后一段中的a memoir called Spit on a Canvas: the Journey of the Parkinson’s Painter可知,老师的评价是“现代艺术的问题在于你可以在画布上吐痰,然后称之为艺术。”故选B。set设定;spit吐痰;sneeze打喷嚏;skip跳跃。
3.C 根据后文“Although life was sometimes hard for him, it didn’t ruin his…for creative expression.”可知尽管生活有时对他来说很艰难,但这并没有破坏他对创造性表达的渴望。由此可知,这些年来,他从未放弃艺术。故选C。 still仍然;occasionally偶尔;never绝不; frequently频繁地。
4.D 根据空后“…Norman spared no efforts to…his wife and three children with devotion.”可知结婚后,诺曼把他的梦想放在一边,不遗余力地、全心全意地供养他的妻子和三个孩子。故选D。retirement退休;exhibition展览;graduation毕业;marriage婚姻。
5.A 根据空后his wife and three children with devotion可知诺曼把他的梦想放在一边,不遗余力地、全心全意地供养他的妻子和三个孩子。故选A。support支撑,供养;remove移除;judge判断;replace 取代。
6.C 根据前文“Although life was sometimes hard for him, it didn’t ruin…”可推断这并没有破坏他对创造性表达的渴望。故选C。call打电话;pray祈祷; long渴望;wait等待。
7.B 根据上句“After being diagnosed with Parkinson’s disease, the 65-year-old social worker decided to turn…”可知在被诊断患有帕金森病后,这位65岁的社会工作者决定将他的无望的诊断转化为实现一生梦想的积极的机会。故选B。unbelievable难以置信的;dark无望的; embarrassing令人尴尬的;unsolved未解决的。
8.C 解析见上一题。故选C。release释放;refresh使恢复精神;realize意识到,实现;restore恢复,复原。
9.A 根据空后involving the whole family可知在儿子的帮助下,诺曼开始了一个涉及整个家庭的项目。故选A。project项目;request要求;competition比赛;reform改革。
10.A 这里指的是使他自己的作品以及他对抗帕金森病的经历被周围所有人注意到。故选A。spot注意到;recommend推荐;develop发展;regard认为。
11.B 根据常识及下文experience of fighting against Parkinson’s disease可知,与帕金森病做斗争的经历必然是艰辛的。故选B。 thorough彻底的;tough困难的,艰辛的;upset沮丧的; stressful有压力的。
12.D 根据下句with galleries exhibiting his works可知画廊展出他的作品,由此可知,2021年,推出了一个在线画廊。故选D。drama戏剧; contest比赛;programme节目,项目;gallery画廊。
13.A 根据空后“…a memoir called Spit on a Canvas: the Journey of the Parkinson’s Painter.” 可知他还出版了一本名为《在画布上吐痰:帕金森画家的旅程》的回忆录。故选A。publish出版; copy复制; revise更正;examine检查。
14.B 结合空格后releasing Norman’s first digital NFT art collection可知该团队还致力于发布诺曼的第一个数字NFT艺术收藏。故选B。 end with以……结束;work on从事,致力于; rely on依靠;pay for支付。
15.C 根据空后“…have been donated to two Parkinson’s research foundations.”可知销售额的20%捐赠给了两个帕金森研究基金会。故选C。 salary工资; reward奖励;sales销售额; allowance津贴。
Ⅱ.【文章大意】 本文是一篇说明文,介绍了博物馆的产生、功能及其运营。
1.wealthy 考查形容词。此处形容词修饰名词作定语。在18、19世纪,富人们四处游览并且收集植物、历史文物和艺术品。
2.or 考查连词。这些富人们把他们的藏品放在家里,直到它变得太多或者他们死了,然后再把它交给博物馆。
3.formed 考查动词时态。根据其后的时间状语in 1759可知,此处描述过去的情况,故此处应用一般过去时。
4.which/that 考查定语从句。此处是which/that引导的定语从句,修饰先行词the British Museum,并在定语从句中充当主语。
5.are called 考查动词的时态和语态。根据语境可知此处描述现在的情况,call与the parts为逻辑上的动宾关系,故此处用一般现在时的被动语态。
6.is 考查时态和主谓一致。句意:经常,博物馆中仅有很少一部分的藏品展出。此处的主语为only a small part of a museum’s collection,属于单数,根据后文“Most of it is stored away or used for research.”可知,此处应用一般现在时。
7.themselves 考查代词。当主语与宾语一致时,宾语用反身代词。
8.walking 考查动名词。此处imagine后跟了两个由or连接的动名词。参观者想象他们自己生活在历史上的不同时期或是在热带雨林中行走。
9.accuracy 考查名词。形容词historical应修饰名词。历史准确性很重要,但娱乐也很重要。
10.for 考查介词。句意:博物馆必须与其他娱乐活动为了人们的业余时间和金钱而竞争。此处for表目的。
Ⅲ.【思路点拨】 本文以人物为线索展开,讲述了德里克和詹尼的老师萨奇先生为了这次家长会准备了一件新外套,在最后一节艺术课后,萨奇忘了把外套带回去,结果德里克不小心将外套当成毛巾擦手,他和詹尼决定一起去洗一下这件外套。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“他们冲到水池边,打开水龙头。”可知,第一段可描写他们试图通过肥皂能洗掉污渍。
②由第二段首句内容“‘哦,天哪,绿色的东西还在。’詹尼叹了口气。‘我认为我们必须说出真相。’”可知,第二段可描写詹尼和德里克向老师坦诚相告。
2.续写线索:洗衣——无果——说明真相——道歉——原谅——感动
One possible version:
They darted over to the sink and turned on the tap. The water running, they quickly threw the jacket into the sink. With his heart beating wildly, Derek rubbed the green marks with the soaps,and washed/scrubbed them carefully. The water soon formed into a sea of bubbles. Washing away the bubbles and squeezing the water out,they couldn’t wait to turn it over. Much to their disappointment, right there still lay the green marks! Derek’s heart sank.
“Oh dear, the green stuff was still there,” Janey sighed, “ I think we have to tell the truth.” Gathering up his courage, Derek headed to the office with Janey. With butterflies in his stomach, Derek detailed the accident to Mr Such and apologized to him, “I am sorry I ruined your jacket.” However, Mr Such said gently, “Anyway I really appreciate your courage to admit your mistake.” Surprised, Derek and Janey asked anxiously, “But what about the parents’ meeting ” Mr Such put on his old jacket and replied, “This one just suits me better.” With laughter echoing in the office, they all felt a warm current welling up in their hearts.
同课章节目录