主题11 音乐与影视 专项练习
训练1
阅读理解
A
Cristina, a teen who grew up in a poor neighbourhood in Madrid, never imagined herself playing the violin. But today she is the first violinist in an inventive orchestra(乐团), bringing together two dozen other disadvantaged youths, using instruments made from recycled materials. “I am really happy, because the project has changed my life a lot,” said Cristina, her eyes gleaming.
Luis, 18, credits the project with keeping him on a right track in a neighbourhood like Vallecas, which has a high school dropout rate. “Instead of meeting up with friends, I preferred to listen to music, play it, and little by little it became a way of life,” he said.
The project, called “Music of Recycling”, aims to breathe new life into junk while also benefiting youths from disadvantaged backgrounds and it is run by Spanish environmental group Ecoembes and is inspired by Paraguay’s Cateura orchestra, made up of musicians from a poor neighbourhood who play instruments made from materials found in waste.
After Ecoembes invited the Cateura orchestra to perform in Madrid in 2014, the group decided to found its own similar ensemble(小乐团)that same year, said Gil, the director of Music of Recycling. The ensemble put on its first concert just four months later and “the kids could not play more than four notes,” said Gil.
“Now after having performed in cities across Spain, we already have four boys studying in scholarships at music schools,” he added. More than 100 children are taking music classes from members of the orchestra as part of the project.
The instruments are created by Soler, a third-generation instrument maker, from cans, wooden boxes and parts of abandoned instruments. He tried to make the instruments as close to their “normal” shape as possible so the children won’t have difficulty playing regular equipment in the future.
( )1.What does the author intend to do by referring to Cristina and Luis
A.Praise the teens for their efforts.
B.Introduce the startup of the project.
C.Show the effects of the project.
D.Present ways to mix music and recycling.
( )2.Where does the project’s inspiration come from
A.A group of musicians.
B.A children’s orchestra.
C.Disadvantaged youths.
D.An environmental group.
( )3.What can we learn about the project
A.It was started in 2014.
B.It was funded by the government.
C.It spread across the world.
D.It made a large amount of money.
( )4.What’s Soler’s attitude towards the project
A.Doubtful. B.Supportive.
C.Tolerant. D.Uncaring.
B
When Rise of the Planet of the Apes was first shown to the public last month, a group of excited animal activists gathered on Hollywood Boulevard. But they weren’t there to throw red paint on fur-coat-wearing film stars. Instead, one activist, dressed in a full-body monkey suit, had arrived with a sign praising the filmmakers: “Thanks for not using real apes (猿)!”
The creative team behind Apes used motion-capture (动作捕捉) technology to create digitalized animals, spending tens of millions of dollars on technology that records an actor’s performance and later processes it with computer graphics to create a final image (图像). In this case, one of a realistic-looking ape.
Yet Apes is more exception than the rule. In fact, Hollywood has been hot on live animals lately. One non-profit organization, which monitors the treatment of animals in filmed entertainment, is keeping tabs on more than 2,000 productions this year. Already, a number of films, including Water for Elephants, The Hangover Part Ⅱ and Zookeeper, have drawn the anger of activists who say the creatures acting in them haven’t been treated properly.
In some cases, it’s not so much the treatment of the animals on set in the studio that has activists worried; it’s the off-set training and living conditions that are raising concerns. And there are questions about the films made outside the States, which sometimes are not monitored as closely as productions filmed in the States.
( )5.Why did the animal activists gather on Hollywood Boulevard
A.To see famous film stars.
B.To oppose wearing fur coats.
C.To raise money for animal protection.
D.To express thanks to some filmmakers.
( )6.What does Paragraph 2 mainly talk about
A.The cost of making Apes.
B.The creation of digitalized apes.
C.The publicity about Apes.
D.The performance of real apes.
( )7.What does the underlined phrase “keeping tabs on” in Paragraph 3 probably mean
A.Listing completely.
B.Directing professionally.
C.Promoting successfully.
D.Watching carefully.
( )8.What can we infer from the last paragraph about animal actors
A.They may be badly treated.
B.They should take further training.
C.They could be traded illegally.
D.They would lose popularity.
训练2
Ⅰ 完形填空
Leslie Nielsen’s childhood was a tough one, but he had one particular shining star in his life—his uncle, who was a well-known actor. The admiration and respect his uncle earned 1 Nielsen to make a career in acting. Even though he often felt he would be discovered to be a no-talent, he 2 , gaining a scholarship to the Neighbourhood Playhouse and making his first television 3 a few years later in 1948. 4 , becoming a full-time, successful actor would still be an uphill battle for another eight years until he 5 a number of film roles that finally got him noticed.
But even then, what he had wasn’t quite what he wanted. Nielsen always felt he should be doing comedy but his good looks and 6 voice kept him busy in dramatic roles. It wasn’t until 1980—32 years into his career— 7 he landed the role it would seem he was made for in Airplane! That movie led him into the second half of his career 8 his comedic presence alone could make a movie a financial success even when movie reviewers would not 9 it highly.
Did Nielsen then feel 10 in his career Yes and no. He was thrilled to be doing the comedy that he always felt he should do, but even during his last few years he always had a sense of 11 wondering what new role or challenge might be just 12 . He never stopped working, and never 13 .
Leslie Nielsen’s 14 to acting is wonderfully inspiring. He built a hugely successful career with little more than plain old hard work and determination. He showed us that even a single desire, never given up on, can 15 a remarkable life.
( )1.A.involved B.inspired
C.equipped D.adjusted
( )2.A.moved forward
B.got his way
C.hired himself out
D.gained currency
( )3.A.headline B.adaptation
C.appearance D.compromise
( )4.A.Therefore B.Instead
C.However D.Meanwhile
( )5.A.hunted B.leaked
C.owed D.landed
( )6.A.flexible B.artificial
C.distinguished D.delicate
( )7.A.when B.where
C.that D.who
( )8.A.where B.that
C.which D.what
( )9.A.consult B.criticize
C.rate D.weaken
( )10.A.conscious B.content
C.confidential D.cautious
( )11.A.ambition B.creativity
C.inspiration D.curiosity
( )12.A.on the contrary
B.around the corner
C.at a crossroads
D.under stress
( )13.A.retired B.struck
C.submitted D.split
( )14.A.desire B.contribution
C.devotion D.occupation
( )15.A.push for B.make for
C.cater for D.allow for
Ⅱ 语法填空
Du Fu: China’s Greatest Poet, a 58-minute film released recently on BBC, introduces Du Fu to the Western world for the first time 1. the form of documentary. In the film, Michael Wood, one of BBC’s most popular hosts, visited 2. number of Chinese cities to retrace Du’s steps. The documentary invited a well-known British actor Ian McKellen, 3. played Gandalf in The Lord of the Rings movies, 4. (read) 15 of Du’s poems that have been translated into English.
Born in 712, Du Fu lived through the violent fall of China’s brilliant Tang Dynasty. He had the desire to serve his country, but his life 5. (destroy) by the An Lushan Rebellion of 755. Of the many 6. (poem) he wrote, 500 have been preserved over the ages. For generations he 7. (be) the guardian of the moral conscience (良知) of the nation.
The documentary compared Du to Shakespeare to help audiences 8. (well) understand the poet’s great 9. (achieve) in literature. It also highlighted Chinese poetry, noting that its 3,000-year-old history makes it the oldest poetry in the world.
Even today, people 10. (suffer) under COVID-19 are still inspired by Du Fu’s poems. Unit 11 音乐与影视
训练1
Ⅰ.A
【文章大意】 本文是一篇记叙文,讲述了Music of Recycling这一项目通过把废弃物改造成乐器来给废弃物注入新的生命,并且组建乐团来使贫困的年轻人受益。
1.C 推理判断题。根据第一段中“‘I am really happy, because the project has changed my life a lot,’ said Cristina, her eyes gleaming.”及第二段中“Luis, 18, credits the project with keeping him on a right track in a neighbourhood like Vallecas, which has a high school dropout rate.”可推断出,作者提到Cristina和Luis是为了展示这一项目对Cristina 和Luis的人生产生了重要的影响,故选C项。
2.A 细节理解题。根据第三段中“…it is run by Spanish environmental group Ecoembes and is inspired by Paraguay’s Cateura orchestra, made up of musicians…”可知,这一项目的灵感来自Cateura乐团的音乐家们,故选A项。
3.A 细节理解题。根据倒数第三段“After Ecoembes invited the Cateura orchestra to perform in Madrid in 2014, the group decided to found its own similar ensemble(小乐团)that same year…”可知,他们建立自己的小乐团也是在2014年,故选A项。
4.B 推理判断题。根据最后一段中“He tried to make the instruments as close to their ‘normal’ shape as possible so the children won’t have difficulty playing regular equipment in the future.”可知,Soler正在努力为这一项目贡献自己的力量。由此可推断出,他对这一项目是持支持态度的,故选B项。
B
【文章大意】 本文是一篇说明文。电影Rise of the Planet of the Apes(《猩球崛起》)中没有使用真的类人猿来拍摄,而是用计算机合成技术进行处理的。动物权益保护者对此深表感激之情。
5.D 推理判断题。根据第一段中“…a group of excited animal activists gathered on Hollywood Boulevard.”和“…had arrived with a sign praising the filmmakers: ‘Thanks for not using real apes(猿)!’”可知,这些动物权益保护者聚集到好莱坞大道是为了向电影制作人表示感激,感激他们在拍摄中没有使用真的类人猿。故选D。
6.B 段落大意题。根据该段中“The creative team behind Apes used motion-capture(动作捕捉) technology to create digitalized animals…”可知,本段主要介绍了人们利用动作捕捉技术来创作数字化的动物。故选B。
7.D 词义猜测题。根据第三段可知,好莱坞一直使用活的动物来拍摄电影,然而因为有一个非营利组织监督以及动物保护者们对利用动物拍摄电影时动物未受到恰当地对待而感到愤怒其才不得不利用高科技来合成Apes的影像,由此推断出该短语 keeping tabs on 意为“严密监督”。故选D。
8.A 推理判断题。根据最后一段中“…it’s the off-set training and living conditions that are raising concerns.”可知,在一些情况下引起人们关注的是动物居住的条件以及背后的训练,由此推断动物可能受到虐待。故选A。
训练2
Ⅰ.【文章大意】 这是一篇记叙文。文章讲述了电影明星Leslie Nielsen的成名之路,通过他的故事告诉我们,即使是一个愿望,只要永不放弃,也可以成就非凡的人生。
1.B 根据“The admiration and respect his uncle earned…”可知,人们对他叔叔的崇拜和尊敬激励了尼尔森。故选B。involve牵涉,涉及;inspire激励,鼓舞; equip装备;adjust调整。
2.A 根据“Even though he often felt he would be discovered to be a no-talent…”和gaining a scholarship可知,尽管他经常觉得自己会被发现是一个没有天赋的人,但是他获得了奖学金,因此他是不断前进的。故选A。move forward前进;get one’s way随心所欲; hire oneself out受雇,租出去;gain currency开始流行。
3.C 根据making his first television可知,此处表示首次在电视上露面。故选C。headline新闻标题;adaptation适应; appearance外貌,露面; compromise妥协。
4.C 上文提到“获得了社区剧院的奖学金,并在几年后的1948年首次在电视上露面”,下文提到“在接下来的8年里,成为一名全职的成功演员仍然是一场艰苦的战斗”,上下文之间形成转折关系。故选C。therefore因此;instead反而;however然而; meanwhile与此同时。
5.D 根据“…a number of film roles that finally got him noticed.”可知,此处表示,直到他获得了一些电影角色,最终让他得到了关注。故选D。 hunt打猎;leak泄露;owe欠; land成功得到,赢得。
6.C 根据his good looks可知,此处和英俊的外表对应,应该是“杰出的”声音。故选C。 flexible灵活的; artificial人造的; distinguished著名的,杰出的,卓越的; delicate精致的,脆弱的。
7.C 此处为强调句,对时间状语进行强调,空处需填that。故选C。
8.A 空处引导定语从句,先行词the second half of his career,表示抽象地点,在定语从句中作地点状语,需用关系副词where引导。故选A。
9.C 根据movie reviewers和highly可知,此处表示电影评论家进行评价。故选C。consult咨询;criticize批评;rate评价,评估;weaken削弱,减弱。
10.B 根据“Yes and no.”可知,此处询问尼尔森对他的职业生涯是否感到满意。故选B。conscious有意识的;content满足的;confidential机密的,保密的;cautious小心的,谨慎的。
11.D 根据“…wondering what new role or challenge might be just…”可知,他总是有好奇心。故选D。ambition雄心,野心; creativity创造力;inspiration灵感,激励;curiosity好奇心。
12.B 根据“…wondering what new role or challenge might be just…”可知,他对于即将到来的新的角色或挑战感到好奇。故选B。on the contrary相反;around the corner即将到来;at a crossroads在十字路口,抉择关头;under stress在压力之下。
13.A 根据“He never stopped working…”可知,他从未退休。故选A。retire退休; strike打,击;submit提交,屈服;split分开。
14.C 根据“He was thrilled to be doing the comedy that he always felt he should do, but even during his last few years he always had a sense of…”可知,他全身心投入表演事业。故选C。desire渴望;contribution贡献; devotion奉献,献身;occupation职业。
15.B 根据never given up on和a remarkable life可知,只要永不放弃,一个简单的愿望也可以成就非凡的人生。故选B。 push for奋力争取;make for促成;cater for迎合,满足; allow for考虑到,顾及。
Ⅱ.【文章大意】 本文是一篇说明文。文章讲述了BBC推出了一部名为《杜甫:中国最伟大的诗人》的纪录片,并对杜甫做了简单的介绍。
1.in 考查介词。固定搭配in the form of…意为“以……的形式”,应用介词in。故填in。
2.a 考查冠词。由句意可知,此处表示“许多”,应用固定搭配a number of。故填a。
3.who 考查非限制性定语从句。此处是非限制性定语从句,先行词是Ian McKellen,指人,在从句中作主语,应用关系代词who。故填who。
4.to read 考查动词不定式。固定搭配invite sb to do sth 意为“邀请某人做某事”,此处用动词不定式作宾补。故填to read。
5.was destroyed 考查时态、语态和主谓一致。此处缺谓语,由语境可知,时态应用一般过去时,主语his life和destroy是被动关系,应用一般过去时的被动语态,主语his life是单数,谓语也用单数形式。故填was destroyed。
6.poems 考查名词复数。poem是可数名词,由many修饰,应用名词的复数形式。故填poems。
7.has been 考查时态、语态和主谓一致。由时间状语for generations可知,时态应用现在完成时,主语he与be是主动关系,应用主动语态,且he是第三人称单数,谓语用单数形式。故填has been。
8.better 考查比较级。由“The documentary compared Du to Shakespeare…”可知,这部纪录片将杜甫比作莎士比亚,以帮助观众“更好地”理解这位诗人在文学上的伟大成就,故应用well的比较级better来修饰动词understand。故填better。
9.achievements 考查名词。根据空前的great可知,此处应用名词,并结合语境可知,此处应用复数形式。
10.suffering 考查非谓语动词。本句已有谓语are inspired,且无连词,其他动词应用非谓语形式,名词people和动词suffer是逻辑上的主谓关系,应用现在分词,作名词people的后置定语。故填suffering。