主题12 体育运动 专项练习(含解析)-2026届高三英语一轮复习

文档属性

名称 主题12 体育运动 专项练习(含解析)-2026届高三英语一轮复习
格式 zip
文件大小 53.3KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-29 10:57:06

文档简介

Unit 12 体育运动
训练1
Ⅰ.A
【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了竞走运动及其与跑步的不同之处。
1.C 细节理解题。根据第二段“But the sport’s rules require that a race walker’s knees stay straight through most of the leg swing and one foot remain in contact(接触) with the ground at all times.”可知,竞走运动的规则要求竞走者的膝盖在腿部肌肉摆动的大部分时间里保持笔直,并且一只脚始终与地面保持接触。由此可知,竞走者必须是经过训练的运动员,故选C。
2.D 细节理解题。 根据最后一段“…some of the injuries associated with running, such as runner’s knee, are uncommon among race walkers.”可知,竞走不会像跑步一样很容易导致膝盖受伤,故选D。
3.A 细节理解题。根据最后一段中“In fact, anyone wishing to try race walking should probably first consult a coach or experienced racer to learn proper technique, she says.”可知,Dr Norberg认为,任何希望尝试竞走的人,都应该先咨询教练或有经验的竞走者来了解正确的技巧。由此可推断,她建议想要尝试竞走的人要先获取专业人士的意见,故选A。
4.B 推理判断题。通读全文可知,本文客观地介绍了竞走运动以及竞走与跑步的不同之处。由此可推断,作者对竞走是持客观态度的,故选B。文中并没有表露出作者对竞走有丝毫的怀疑、容忍和保守的态度。
Ⅱ.【文章大意】 这是一篇说明文。文章讲述了户外活动的好处。
1.B 该空为本段小标题,需总结下面段落。由下文“Being outdoors brings the senses to life.”和“‘Hiking, exploring, and fishing help sharpen all of your senses,’ says Betsy Keller, a professor of exercise and sports sciences. ‘Smell, sight…they’re all engaged when you’re outside.’”可知,下文讲户外活动有助于增强人的所有感官,承接下文,B选项“户外活动拓展你的感官”切题。故选B项。
2.D 由上文“In fact, 75 per cent of students surveyed by Weekly Reader said they felt better after spending time outside. ‘Hiking, exploring, and fishing help sharpen all of your senses,’ says Betsy Keller, a professor of exercise and sports sciences. ‘Smell, sight…they’re all engaged when you’re outside.’”可知,上文讲户外活动有助于增强人的所有感官,让人感觉良好,D选项“当你的感官投入时,你会感到自由和更有创造力”承接上文,具体讲户外活动增强人感官后带来的积极影响或好处,D项中的your senses engaged对应上文中的“Smell, sight…they’re all engaged…”。故选D项。
3.G 由上文“Are you stressed out Having trouble concentrating ”可知,G选项“太多时间待在室内——远离自然世界——可能是一个原因”承接上文讲人们感到有压力、注意力不集中的原因,引出下文“Exposure to nature has been shown to lower stress levels and improve attention deficit disorder (注意缺陷障碍).”讲户外活动能帮助人们减压。故选G项。
4.C 由上文“No woods nearby ”和下文“Nature can be as close as your own backyard or those trees at the end of the street. There are bits of nature everywhere—even in cities. ‘Some naturalists call that nearby nature,’ Keller says. ‘It’s a great way to experience a piece of the natural world without wandering too far from home.’”可知,上文提及你认为家附近没有树林(自然),下文在讲你的身边到处都是自然,由此可知,你并不需要特别的自然环境来进行户外活动,C选项“你不需要一个巨大的公园来享受大自然的好处”承接上下文。故选C项。
5.E 由上文语境和下文“…consider treating yourself to a little outdoor play instead.”可知,全文在讲户外活动的好处,作者在此处建议读者进行户外活动,E选项“所以下次你坐下来看电视的时候”承接下文讲明下次想要在室内活动时,考虑一下户外活动。故选E项。
Ⅲ.One possible version:
Dear Peter,
I’m writing to tell you the basketball match to be held in our school and invite you to participate.
To improve students’ physical and mental health and enrich our lives, our school determines to organize this activity.Starting at 2 pm this Friday on the playground, the basketball match is certain to be held in a cheerful atmosphere. There will be four teams present. I firmly believe the match will be wonderful. Besides, it will cultivate students’ spirit of teamwork, which can be beneficial to them in the long run.
I sincerely hope that you can participate in the activity. Looking forward to your early reply.
Yours,
Li Hua
训练2
Ⅰ.【文章大意】 本文是一篇记叙文,讲述了Cody Wilkins原本在足球队的替补席,后来经过自己的努力,他成了球队的队长,并被几所大学选为足球运动员。本文告诉我们,人要学会从失败中获益。
1.A 根据后文“He most never got to play…”可知,Cody很少有机会上场踢球。所以对他来说,这是高中艰难的(tough)一年。different不同的;common常见的;intense紧张的。
2.B 根据前文“He most never got to play…”可知,他很少有机会上场踢球。因此他觉得自己是个失败者(failure)。genius天才;fool傻瓜;coach教练。
3.D 根据前文“…I wasn’t as good as my coaches thought…”可知,Cody觉得自己不够好,所以Cody想也许自己应该退出(quit)。wait等待;proceed继续进行;try尝试。
4.A 根据后文“…made me want to work harder…”可知,他决定(decide)继续前进。pretend假装;promise答应;hesitate犹豫。
5.C 根据空前the struggle和Cody的遭遇可知,Cody经历(go through)的斗争让他想要更努力。carry on继续;take up占据;get over克服。
6.B 根据后文“…he had improved so much…”可知,不管你多么有天赋,你总能在运动方面提高(improve)。change改变;lose失去;participate参加。
7.C 根据后文“…to watch his more skilled and experienced teammates play the game…”可知,Cody 利用他在替补席上的时间(time)观看了他更有技术和经验的队友打球。schedule日程安排;patience耐心;job工作。
8.D 根据前文“…he had improved so much…”可知,他进步很大,他被任命(name)为球队的队长。call打电话;consider考虑;recognize识别。
9.A 根据空后“…to play soccer for several colleges.”可知,他被几所大学选为(select)足球运动员。persuade劝说;inspire鼓舞;require要求。
10.D 如果你只把你的价值(value)建立在输赢之上,你将永远不会快乐。attitude态度;interest兴趣;honour荣誉。
11.A 根据后面的“…because there is always another…waiting for you.”可知,此处是说“胜利总是暂时的(temporary),因为总会有另一场比赛在等着你”。rewarding有回报的;significant意义重大的;challenging有挑战性的。
12.B 根据后文waiting for you和前面的“Winning is always…”可知,此处是说“胜利总是暂时的,因为总会有另一场比赛(competition)在等着你”。option选择;chance机会;surprise惊讶。
13.D 根据后文“But you should learn about your strengths and weaknesses and know how to…from failure.”可知,人有自己的长处和短处,人无完人,因此空格处是“完美的”。useless无用的;generous慷慨的;unique独特的;perfect完美的。
14.B 根据后文“Once you accept that losing something isn’t the end of your world, you can get on with the business of living your life and learning from it.”可知,你应该了解自己的长处和短处,知道如何从失败中获益。judge判断;benefit对……有益;release释放;withdraw退出。
15.C 根据前文“…you can get on with the business of living your life and learning from it.”可知,一旦你接受失去一些东西并不是你的世界末日,你就可以继续你的生活并从中学习,这在长远看来是很宝贵的,因此空格处是“无价的”。possible可能的;practical实际的;invaluable无价的;invisible看不见的。
Ⅱ.【文章大意】 本文是一篇说明文,主要介绍气球世界杯这项赛事的一些背景知识。
1.with 考查介词。结合句意表示“对……熟悉”,短语为be familiar with。故填with。
2.keeping 考查非谓语动词。介词of后接动名词作宾语。故填keeping。
3.that 考查状语从句。引导结果状语从句,表示“如此……以至于……”,句型为so…that…。故填that。
4.was held 考查时态和语态。主语与谓语构成被动关系,且描述过去发生的事情应用一般过去时的被动语态,主语为Balloon World Cup,谓语用单数。故填was held。
5.to win 考查非谓语动词。名词被序数词修饰时,要用动词不定式作后置定语。故填to win。
6.inspiration 考查名词。作宾语,表示“灵感”应用名词inspiration,不可数。故填inspiration。
7.played 考查非谓语动词。分析句子结构可知play在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语the game构成被动关系,应用过去分词作定语。故填played。
8.which 考查定语从句。此处为非限制性定语从句修饰先行词court,先行词在从句中作主语,指物,故用which引导。故填which。
9.barriers 考查名词复数。barrier为可数名词,前文没有冠词,故用复数形式。故填barriers。
10.totally 考查副词。修饰形容词different,应用副词totally。故填totally。
Ⅲ.【思路点拨】 本文以人物为线索展开,讲述了一名女子在观看球赛时一个小小的善意提醒,拯救了球队一名工作人员的生命,这位工作人员辗转找到这名女子并表示感谢的故事。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“汉密尔顿先生写了一封信,发布在球队的Twitter账号上。”可知,第一段可描写汉密尔顿先生寻找波波维奇女士的经过。
②由第二段首句内容“几天后,在下一场比赛中,他们见面了。”可知,第二段可描写波波维奇女士的感悟。
2.续写线索:发帖——寻找——找到——重遇——感悟
One possible version:
Mr Hamilton wrote a letter posted on the team’s Twitter account. It said, “To this woman I am trying to find. You changed my life. And now I want to find you to say THANK YOU VERY MUCH! The problem is that I do not know who you are or where you are from. I believe you won’t forget me and can recall what happened on the match field. I am the assistant equipment manager for the Vancouver Canucks hockey team.” Luckily, it took less than three hours for him to find Ms Popovici.
A couple of days later, at the next game, they met each other. She watched the game from the same seat where she had spotted the mole. Everything, she thought, had gone right that fateful day. She was sitting close enough to a team bench. Hamilton was not wearing a jacket large enough to cover the cancerous mole on his neck. “This entire experience has been so rare,” Ms Popovici said. “And I will just cherish it.” By the way, she is a future medical student.Unit 12 体育运动
训练1
                 
Ⅰ 阅读理解
A
Race walking shares many fitness benefits with running, research shows, while most likely contributing to fewer injuries. It does, however, have its own problem.
Race walkers are conditioned athletes. The longest track and field event at the Summer Olympics is the 50-kilometre race walk, which is about five miles longer than the marathon. But the sport’s rules require that a race walker’s knees stay straight through most of the leg swing and one foot remain in contact(接触) with the ground at all times. It’s this strange form that makes race walking such an attractive activity, however, says Jaclyn Norberg, an assistant professor of exercise science at Salem State University in Salem, Mass.
Like running, race walking is physically demanding, she says. According to most calculations, race walkers moving at a pace of six miles per hour would burn about 800 calories(卡路里) per hour, which is approximately twice as many as they would burn walking, although fewer than running, which would probably burn about 1,000 or more calories per hour.
However, race walking does not pound the body as much as running does, Dr Norberg says. According to her research, runners hit the ground with as much as four times their body weight per step, while race walkers, who do not leave the ground, create only about 1.4 times their body weight with each step.
As a result, she says, some of the injuries associated with running, such as runner’s knee, are uncommon among race walkers. But the sport’s strange form does place considerable stress on the ankles and hips, so people with a history of such injuries might want to be cautious in adopting the sport. In fact, anyone wishing to try race walking should probably first consult a coach or experienced racer to learn proper technique, she says. It takes some practice.
( )1.Why are race walkers conditioned athletes
A.They must run long distances.
B.They are qualified for the marathon.
C.They have to follow special rules.
D.They are good at swinging their legs.
( )2.What advantage does race walking have over running
A.It’s more popular at the Olympics.
B.It’s less challenging physically.
C.It’s more effective in body building.
D.It’s less likely to cause knee injuries.
( )3.What is Dr Norberg’s suggestion for someone trying race walking
A.Getting experts’ opinions.
B.Having a medical checkup.
C.Hiring an experienced coach.
D.Doing regular exercises.
( )4.Which word best describes the author’s attitude to race walking
A.Sceptical. B.Objective.
C.Tolerant. D.Conservative.
Ⅱ 阅读七选五
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Why play Why outside
Play is important, even for adults. Here are some great reasons to get outside and play.
1..
Being outdoors brings the senses to life. In fact, 75 per cent of students surveyed by Weekly Reader said they felt better after spending time outside. “Hiking, exploring, and fishing help sharpen all of your senses,” says Betsy Keller, a professor of exercise and sports sciences. “Smell, sight… they’re all engaged when you’re outside.” Bonus! 2..
Outdoor play eases your mind.
Are you stressed out Having trouble concentrating 3.. Exposure to nature has been shown to lower stress levels and improve attention deficit disorder (注意缺陷障碍). “By comparison,” says Keller, “activities indoors, such as watching TV, or activities in non-green areas leave kids with ADD worse off.”
Spending time outdoors brings you closer to the environment.
Hearing the leaves rustling underfoot and breathing in fresh air build awareness and appreciation of the environment, if you walk through the woods in search of cool birds and plants, you may find your mind expanding.
No woods nearby 4.. Nature can be as close as your own backyard or those trees at the end of the street. There are bits of nature everywhere—even in cities. “Some naturalists call that nearby nature,” Keller says. “It’s a great way to experience a piece of the natural world without wandering too far from home.”
5., consider treating yourself to a little outdoor play instead. It’s not called the great outdoors for nothing.
A.Playing outside helps your body
B.Outdoor activities expand your senses
C.You don’t need a huge park to enjoy nature’s benefits
D.With your senses engaged, you’ll feel free and more creative
E.So the next time you sit down to spend quality time with a TV
F.Then take note of your senses after you’ve done something outside
G.Too much time indoors—away from the natural world—may be a cause
Ⅲ 应用文写作
假定你是李华,请你给你的外教Peter写一封电子邮件邀请他参加周五的篮球比赛。内容包括:
1.时间、地点;
2.比赛目的;
3.希望他参加。
注意:1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。







训练2
               
Ⅰ 完形填空
Cody Wilkins sat on the bench, while his soccer teammates were scoring goals on the field. It had been a(n)  1  high school year for him. He was the only freshman on the team. He most never got to play, and he felt like a  2 .
“My confidence was shot. I thought maybe I wasn’t as good as my coaches thought I was during tryout. I thought maybe I should  3 ,” Cody says.
Cody suffered once he discovered he wasn’t a good soccer player. But he  4  to keep going. “The struggle I 5 made me want to work harder,” he says. “However talented you are, you can always  6  in sports.”
Then Cody took advantage of his  7  on the bench to watch his more skilled and experienced teammates play the game, and by the time he was a junior, he had improved so much that he was  8  captain of his team. He is now a senior and is being  9  to play soccer for several colleges.
If you base your  10 just on whether you win or lose, you will never be happy. Winning is always  11  because there is always another  12  waiting for you.
No one is 13 . But you should learn about your strengths and weaknesses and know how to 14  from failure. Once you accept that losing something isn’t the end of your world, you can get on with the business of living your life and learning from it. In the long run, this is  15 .
( )1.A.tough B.different
C.common D.intense
( )2.A.genius B.failure
C.fool D.coach
( )3.A.wait B.proceed
C.try D.quit
( )4.A.decided B.pretended
C.promised D.hesitated
( )5.A.carried on B.took up
C.went through D.got over
( )6.A.change B.improve
C.lose D.participate
( )7.A.schedule B.patience
C.time D.job
( )8.A.called B.considered
C.recognized D.named
( )9.A.selected B.persuaded
C.inspired D.required
( )10.A.attitude B.interest
C.honour D.value
( )11.A.temporary B.rewarding
C.significant D.challenging
( )12.A.option B.competition
C.chance D.surprise
( )13.A.useless B.generous
C.unique D.perfect
( )14.A.judge B.benefit
C.release D.withdraw
( )15.A.possible B.practical
C.invaluable D.invisible
Ⅱ 语法填空
A new competition has been added to the calendar of world sports events—the Balloon World Cup. We are all familiar 1.       the “sport” of keeping a balloon up. Most of us have joined in the decades-old pastime of 2.       (keep) a balloon up in the air without letting it touch the floor. Spanish soccer star Gerard Pique loved this so much 3.       he developed it into an international event. The first Balloon World Cup 4.       (hold) in Spain on Thursday. Peru’s Francesco de la Cruz was the very first man 5.       (win) world championship. He defeated Germany’s Jan Spiess in the final with a 6-2 victory.
Mr Pique got his 6.       (inspire) for the tournament from TikTok videos that went popular. He loved watching clips of the game 7.       (play) by an American family. It then developed from the family’s living room into a “Keep-Up Balloon League”. Pique then made the game global. The contests took place on an 8m × 8m court, 8.       contained living room furniture as 9.       (barrier). Teams from 32 countries participated. Pique said, “It’s something 10.       (total) different. Sometimes you have to get out of your comfort zone and try new things.” There are hopes that it could become an Olympic event.
Ⅲ 读后续写
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Nada Popovici was at a professional hockey (曲棍球) game. She kept looking at the back of the man’s neck. She wrote a message with the words “mole (痣)”“cancer” and “doctor” on her phone in bright red type. She did it to get the attention of the man, Brian Hamilton. He is an assistant equipment manager for the Vancouver Canucks hockey team.
Mr Hamilton had a small mole on his neck. It was irregularly shaped and red-brown. These are the signs of a cancerous mole that Ms Popovici had learned to spot. “I need to tell him.” Ms Popovici typed a message on her phone. The game ended. After waving at him several times, she finally drew Mr Hamilton’s attention. She placed her phone against the glass. The message read, “The mole on the back of your neck is possibly cancerous. Please go to see a doctor!”
Mr Hamilton looked at the message, rubbed the back of his neck, and kept walking. He was thinking, “Well, that’s strange.”
After the game, Mr Hamilton went home and asked his partner if she could spot the mole, and she said she could. He asked the team doctor if it was worrisome. It was. Then after he had it removed, he waited for the biopsy (活检) results. Was the fan sitting behind the team’s bench right
Indeed, Ms Popovici was correct. She had saved Hamilton’s life. Doctors later told him that it was a type of skin cancer. They said they could remove and treat it with ease. But early detection is important. “The sooner you find something, the better it is,” a doctor said.
Mr Hamilton recalled the doctor telling him, “I am going to diagnose you with cancer. And I am going to cure you of cancer in the same phone call.”
Once he knew he was fine, Mr Hamilton tried to find the woman he described as “a hero”.
注意:续写词数应为150左右。
Paragraph 1:
Mr Hamilton wrote a letter posted on the team’s Twitter account.

Paragraph 2:
A couple of days later, at the next game, they met each other.

同课章节目录