/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优陕旅版(三起)
专题16 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Oliver lives in Beijing. His home is far from his school. He usually goes to school by bus, sometimes he goes to school by subway.
Jack is his friend. Jack’s home is near the school. He often goes to school by bike. Sometimes he walks to school.
They’re going to the library this Saturday morning. They are going there by bus. On Saturday afternoon, they’re going to the bookstore. It’s next to the museum shop. Oliver wants to buy some comic books, and Jack wants to buy a word book.
1.Oliver’s home is near his school. ( )
2.Oliver usually goes to school by bike. ( )
3.They are going to the library this Saturday morning. ( )
4.The bookstore is near the museum shop. ( )
5.Jack is going to buy some comic books. ( )
读下面Jack写给Mike的一封信,判断正(T)误(F)。
Dear Mike, I am going to tell you about my life in China. I study in Zhuhai. I live near the school, so I can go on foot. But I often go by bike, because that’s fun. My mother is an English teacher. My father works in a science museum. We often play football at 5:30 pm. But sometimes we go shopping. I have a new friend, Wu Binbin. He is in Harbin now. I am going to visit him this winter holiday. I’m going there by plane. What are you going to do this winter holiday Yours, Jack
6.Jack’s home is near his school. ( )
7.Jack often walks to school. ( )
8.Jack’s mother works in a science museum. ( )
9.Jack often plays basketball at 5:30. ( )
10.Jack is going to visit Wu Binbin by bus this winter holiday. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
My name is John. Tomorrow is Sunday. We have no classes. My mother is going to buy something. My father is going to visit my grandparents. I’m going to play football with my brother. We are going to have a big dinner tomorrow evening. After that we’re going to the cinema. I think we are going to have a nice weekend.
11.Tomorrow is Saturday. ( )
12.John’s mother is going to wash clothes. ( )
13.John’s father is going to visit his uncle. ( )
14.John and his brother are going to play football. ( )
15.Tomorrow evening they are going to have a big dinner. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello! My name is John. I am an American boy. I’m 11 years old. I study in Yucai School in Beijing. My home is near my school. I usually go to school on foot. Sometimes I go by bus. My father and my mother are teachers. They work in the same middle school. It’s very far. They go to work by subway. They work very hard. I love them. My grandparents are in the USA.We visit them by plane every year.
Tomorrow is Saturday. I’m going for a picnic with my parents. What about you What are you going to do 
16.John is twelve years old. ( )
17.John is from the USA.( )
18.John usually walks to school. ( )
19.John’s parents go to work by bus. ( )
20.John’s family go to America by plane every year. ( )
阅读对话,判断句子正(T)误(F)。
Chen Jie: Hello, Sarah. This is Chen Jie. Where are you now 
Sarah: Hi, Chen Jie. I am at the bookstore. I am going to buy a comic book. Then I am going to your home. How can I get to your home 
Chen Jie: First, go straight and turn left at the hospital.
Sarah: OK. And then 
Chen Jie: Walk straight for 10 minutes. Then, turn right at the library. You’ll see my home. Lucy and Kate are here now. They came to my home by taxi, We are cooking Chinese food together, Come on, we’re waiting for you.
Sarah: OK. See you later.
21.Sarah is going to Chen Jie’s home. ( )
22.Sarah wants to buy a storybook first. ( )
23.Sarah goes straight and turn right at the hospital. ( )
24.Lucy and Kate are at Chen Jie’s home. ( )
25.Chen Jie and her friends are studying Chinese. ( )
阅读短文,判断句子与文本内容是(T)否(F)一致。
This winter is not just cold—it’s freezing (极冷的)! How can we stay warm this cold winter Here are some ways.
Hot water bags can help us keep warm. Put one in your bed before sleeping. It is also good to warm your hands.
Eating warm food can also help a lot. You can drink some hot soup and porridge (粥) when you feel cold. They can keep you warm.
Feet always get cold in winter. Soaking (浸泡) them in hot water before sleeping can help warm them up. After that, you can sleep well. Children can soak for 10-15 minutes. Adults (成人) can soak for 15-30 minutes.
Please wear warm and thick (厚的) clothes, for example, gloves, scarves and hats.
26.We can use hot water bags in our beds. ( )
27.We can only eat hot soup and porridge when we feel cold. ( )
28.Children can’t try foot soaks. ( )
29.To keep warm, we can wear warm clothes. ( )
30.There are three good ways to keep warm in this passage. ( )
读一读,判断正(T)误(F)。
Mrs. Green likes to eat meat and sweet food, so she gets fatter and fatter (越来越胖). Now it is very difficult for her to walk.
Mrs. Green goes to see a doctor.
“There is something wrong with your heart (你的心脏有些问题), Mrs. Green. It’s bad for you to eat too much meat and sweet food. You’d better eat a piece of bread each meal,” says the doctor.
“That’s easy,” says Mrs. Green. “Do I eat the bread before the meal or after the meal ”
31.Mrs. Green likes to eat vegetables and fruit. ( )
32.It is easy for Mrs. Green to walk. ( )
33.It’s good for Mrs. Green to eat lots of meat. ( )
34.There is something wrong with Mrs. Green’s heart. ( )
35.Mrs. Green misunderstands (误解) the doctor. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Mrs Brown was very fat. “Don’t eat meat and cakes any more,” her doctor said to her. “I’m going to stop her eating them, Doctor,” her husband said.
The next morning, Mrs Brown made a beautiful cake, and her husband ate half of it, then he went out. Mrs Brown cut a very small piece of the cake and ate it. It was delicious. She cut another bigger piece and ate it. In a few minutes, she ate the whole cake. “My husband is going to be very angry. What am I going to do ” She made another cake very quickly, ate half of it, and left the other half on the table. Her husband came back later. He saw the half of the cake on the table and was very happy.
36.Mrs Brown was fat because she ate too much meat and cakes. ( )
37.Mrs Brown’s husband didn’t want her to eat anything. ( )
38.Mrs Brown made another cake and ate it. ( )
39.When Mr Brown came back, the cake on the table was the third half in fact. ( )
40.From this story, we know Mrs Brown didn’t have a healthy diet. ( )
根据短文内容,判断正误(T/F)。
Keeping healthy is very difficult. Today let’s talk about how to keep healthy. First, we have to do exercise every day. Doing sports is a good way to keep healthy. I like playing basketball. Doing exercise can make us strong. Do exercise for one hour every day and we will be healthy. Next, we’d better eat healthy food. Healthy food can make you strong too. Junk food (垃圾食品) is not healthy, like hamburgers and sandwiches.
41.Keeping healthy isn’t very difficult. ( )
42.We have to do exercise every day. ( )
43.Doing exercise can’t make us strong. ( )
44.We can eat a lot of junk food. ( )
45.Hamburgers are healthy food. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
I’m Gao Shan. This is a photo of my family. They are my grandfather, my parents and me. My grandfather is seventy years old, but he looks young and healthy. Why Because he has a healthy lifestyle. He eats cereal for breakfast. For lunch and dinner, he has rice, fish and vegetables. He doesn’t eat sweet food. He says it’s bad for his teeth. After breakfast and lunch, he often has some fruit. Apples are his favourite. He exercises every day too. In the morning, he does tai chi. He swims or takes a walk in the afternoon.
46.There are five people in Gao Shan’s family. ( )
47.Gao Shan’s grandfather has a healthy lifestyle, so he looks young and healthy. ( )
48.Gao Shan’s grandfather has a healthy diet. ( )
49.Gao Shan’s grandfather has some sweet food every day. ( )
50.Gao Shan’s grandfather does different sports every day. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Smog (雾霾) means the air is dirty. We can find smog all over the world.
People cannot see clearly in heavy smog. Sometimes, people cannot drive either.
Smog is harmful (有害的). It makes people ill. Old people have to stay at home. Children cannot play in the playground. They have to stay in their classrooms. Sometimes, they cannot go to school.
Where does smog come from Many people think smog comes from coal (煤炭). In winter, factories and homes use lots of coal. Some people think smog comes from cars.
China has been trying to reduce (减少) air pollution for many years. Smog seldom (很少) happens in China these days.
51.Smog is not a problem. ( )
52.There is smog all over the world. ( )
53.Smog is good because children do not have to go to school. ( )
54.Old people should go outside in smog. ( )
55.Smog does not come from cars. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Our school is a green school. We have a lot of trees. Some trees are green only in spring and summer, but some are green all year round. The trees make our school look like a forest. And our school is a green one because we “go green”. We have two “green days” every month. On green days, no pupils or teachers go to school by car. We also have “clean-up day” every month. On that day, pupils go to the streets. They pick up rubbish to make the streets clean. We also have Tree Planting Day every spring. We plant young trees on the mountains.
56.All trees are green only in spring and summer. ( )
57.We have one “green day” every month. ( )
58.On green days, pupils and teachers may go to school on foot. ( )
59.The word “rubbish” in the passage means “垃圾”. ( )
60.We plant trees on Tree Planting Day. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
I have many old things. We can reuse (重复使用) them in many ways. I have some old books, waste paper and plastic bottles (塑料瓶). I can give the old books to my brothers. I can use the waste paper to make paper planes (飞机). The plastic bottles are useful (有用的) too. I put my pencils, pens and rulers in the bottles.
61.I have many old things. ( )
62.画线单词“waste”的中文意思是“废弃的”。 ( )
63.I often give the old books to my friends. ( )
64.I often use the waste paper to make paper boats. ( )
65.I can put some school things in the bottles. ( )
根据短文内容,判断与下列句子是(T)否(F)相符。
We live on the earth. The earth is a beautiful place. There are rivers, seas, land and forests. There are many different plants and animals, too.
People, plants and animals need clean water and air. Sometimes people throw rubbish into rivers and seas. Smoke from cars and factories makes the air dirty. Some people eat or hurt wild(野生的) animals. The earth gets sick.
Now people work together to keep the earth clean and healthy. They pick up rubbish. They plant trees. They walk or ride bikes more often. They bring their own shopping bags and stop using plastic(塑料) bags. They protect(保护) the animals and become friends with them.
Let’s protect the earth-our only home!
66.The moon is a beautiful place. ( )
67.There are rivers, seas, land and forests on the earth. ( )
68.Now people want to keep the earth clean and healthy. ( )
69.Smoke from cars and factories makes the air clean. ( )
70.We must protect the earth. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Ken and his friends want to protect (保护) the Earth, so they make a GREEN weekend plan. Ken usually goes to the library by taxi, but he is going to take a subway (地铁) there this Saturday. He’s going to take Line 2 for twenty minutes. After that, he is going to walk for five minutes to the library. Ann is going to the science museum. She usually goes there by bus. But she is going there by bike this Sunday. Mike is going to the park. His parents often take him to the park by car. Mike says he’s going to walk there. It will take him half an hour. Do you want to make a GREEN weekend plan like them 
71.Ken is going to the science museum by subway. ( )
72.Ann is going to take Line 2 for twenty minutes. ( )
73.Ann is going to the science museum by bike this Sunday. ( )
74.Mike will walk to the park for an hour. ( )
75.They make a GREEN weekend plan to protect the Earth. ( )
根据短文内容,判断正 (T)误 (F)。
It’s Sunday morning. And it’s a fine day. Xiaoyu is wearing a T-shirt and shorts. Because he is going to play baseball with his friends. His sister is writing a letter to her friend, Alice. Because she misses Alice very much. Their mum is cleaning the house. Because it’s dirty. Their dad is at the supermarket. He is buying some food. Because they are going to visit Xiaoyu’s grandparents this afternoon. They are going to have a big dinner in the evening.
76.It’s Saturday today. ( )
77.Xiaoyu is wearing a jacket and trousers. ( )
78.Xiaoyu’s sister is writing a letter to her friend. ( )
79.Xiaoyu’s mum is buying some food at the supermarket. ( )
80.They are going to have a big dinner this evening. ( )
判断下列句子是否符合短文内容,如符合写T,否则写F。
Ken was very busy last Sunday. In the morning, he got up very early. And he worked on the computer at home. Then he went shopping at the supermarket in the afternoon. In the evening, he went to the cinema with his mother. The film was fun. He had a big dinner with his grandparents at home. After that, he read some books and went to bed.
81.Ken had a busy Sunday last week. ( )
82.Ken went to the theatre in the evening. ( )
83.He had dinner with his parents at home. ( )
84.He went to bed before he read books. ( )
根据短文内容,判断句子对错,对的写T,错误的写F。
Hi, this is Chen Jie. I’m going to have a busy weekend! On Saturday, I’m going to the bookstore by taxi. I’m going to buy a new CD, a dictionary and some storybooks. Then, I’m going to go home and read the new books. On Sunday, I’m going to the shoe store with my friend. We’re going after lunch. Then, in the evening, I’m going to the gym with my mom. We’re going to play ping-pong together. I will have a nice weekend!
85.Chen Jie is going to the bookstore by bus. ( )
86.Chen Jie is going to buy a new CD and some picture-books. ( )
87.Chen Jie is going to go home and read the new books. ( )
88.On Saturday, Chen Jie is going to the shoe store. ( )
89.In the evening, Chen Jie is going to play ping-pong. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Yesterday was Sunday. It was a sunny day. The sky was blue. The trees were green and the flowers were colourful. The birds and bees were singing and dancing.
Su Hai got up at seven. She watered the trees and flowers. Then she waked Su Yang up. An hour later, they went to the park by bike.
The park was very beautiful. They flew kites on the grass. Then they went boating. They rowed (划船) for a long time. They were very tired. They went home at five thirty. They had a good time yesterday.
90.Su Yang got up at six. ( )
91.Su Hai and Su Yang went to the park by bus. ( )
92.Su Hai and Su Yang flew kites on the grass. ( )
93.Su Hai and Su Yang went to the park on Saturday. ( )
94.Su Hai and Su Yang rowed for a long time. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Liu Tao’s grandparents live on a farm. They have many chickens, ducks, pigs and cows. There are many fruit trees near their house. Last Saturday, Liu Tao and his friend Mike visited them. Liu Tao’s grandparents were very happy to see them. Grandpa picked many apples and pears for the two boys. Grandma cooked a lot of nice food. Mike played with the animals. He was very happy on the farm. He wanted to go to the farm again.
95.Liu Tao and Mike live on a farm. ( )
96.There are some apple trees and pear trees on the farm. ( )
97.Liu Tao visited his grandparents with his friend. ( )
98.Liu Tao’s grandparents picked many apples and oranges for them. ( )
99.Mike didn’t like animals. ( )
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.F 3.T 4.T 5.F
【导语】本文主要介绍了奥利弗和杰克上学的交通方式和周六的活动。
1.句意:奥利弗的家离他的学校近。根据“His home is far from his school.”可知奥利弗的家离他的学校远,句子和短文不符,故答案为F。
2.句意:奥利弗通常骑自行车去上学。根据“He usually goes to school by bus, sometimes he goes to school by subway.”可知奥利弗通常坐公共汽车去上学。句子和短文不相符,故答案为F。
3.句意:这个周六上午,他们将去图书馆。根据“They’re going to the library this Saturday morning.”可知这个周六上午,他们将去图书馆,句子和短文相符,故答案为T。
4.句意:书店在博物馆商店附近。根据“On Saturday afternoon, they’re going to the bookstore. It’s next to the museum shop.”可知书店在博物馆商店附近。句子和短文相符,故答案为T。
5.句意:杰克将去买漫画书。根据“Oliver wants to buy some comic books, and Jack wants to buy a word book.”可知杰克想要买单词书,句子和短文不符,故答案为F。
6.T 7.F 8.F 9.F 10.F
【导语】本文讲了杰克一家人在中国的生活及杰克寒假的计划。
6.句意:杰克家在他学校附近。根据“I live near the school, so I can go on foot.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
7.句意:杰克经常步行去学校。根据“But I often go by bike, because that’s fun. ”,可知经常骑自行车去学校,故答案为F。
8.句意:杰克的妈妈在一家科学博物馆工作。根据“My mother is an English teacher. My father works in a science museum.”,可知杰克的爸爸在一家科学博物馆工作,故答案为F。
9.句意:杰克经常在5:30打篮球。根据“We often play football at 5:30 pm.”,可知是踢足球,故答案为F。
10.句意:杰克今年寒假要坐公共汽车拜访吴斌斌。根据“I have a new friend, Wu Binbin. He is in Harbin now. I am going to visit him this winter holiday. I’m going there by plane.”,可知是坐飞机,故答案为F。
11.F 12.F 13.F 14.T 15.T
【导语】本文主要讲述的是约翰及其家人星期天的计划。
11.句意:明天是星期六。根据句子“Tomorrow is Sunday.”,可知明天是星期天,题干与短文不符,故答案为F。
12.句意:约翰的妈妈打算洗衣服。根据句子“My mother is going to buy something.”,可知约翰的妈妈打算买东西,题干与短文不符,故答案为F。
13.句意:约翰的父亲打算去看望他的叔叔。根据句子“ My father is going to visit my grandparents.”,可知约翰的父亲打算去看望约翰的祖父母,题干与短文不符,故答案为F。
14.句意:约翰和他的哥哥(弟弟)打算去踢足球。根据句子“I’m going to play football with my brother.”,可知约翰打算和哥哥踢足球,题干与短文相符,故答案为T。
15.句意:明天晚上他们将有一顿丰盛的晚餐。根据句子“We are going to have a big dinner tomorrow evening.”,可知明天晚上他们将有一顿丰盛的晚餐,题干与短文相符,故答案为T。
16.F 17.T 18.T 19.F 20.T
【导语】本文主要讲述了约翰的个人信息、全家人的交通方式和周末计划等内容。
16.句意:约翰12岁。根据文中“I’m 11 years old.”可知约翰11岁,句子与原文不符,故答案为F。
17.句意:约翰来自美国。根据文中“I am an American boy.”可知约翰是一个美国男孩,句子与原文相符,故答案为T。
18.句意:约翰通常走路去学校。根据文中“I usually go to school on foot.”可知约翰通常走路去学校,句子与原文相符,故答案为T。
19.句意:约翰的父母坐公交车去上班。根据文中“They go to work by subway.”可知约翰的父母坐地铁去上班,句子与原文不符,故答案为F。
20.句意:约翰一家每年坐飞机去美国。根据文中“My grandparents are in the USA. We visit them by plane every year.”可知约翰一家每年坐飞机去美国看祖父母,句子与原文相符,故答案为T。
21.T 22.F 23.F 24.T 25.F
【导语】本文讲述了萨拉向陈洁问路,相约去她家和其他两位朋友一起吃中餐的故事。
21.句意:萨拉正打算去陈洁家。根据“Then I am going to your home.”可知,萨拉正打算去陈洁家,题干和文章相符,故答案为T。
22.句意:萨拉想先去买一本故事书。根据“ I am going to buy a comic book. Then I am going to your home. ”可知,萨拉想先买一本漫画书,题干和文章不符,故答案为F。
23.句意:萨拉直走然后在医院右转。根据“First, go straight and turn left at the hospital.”可知,萨拉直走然后在医院左转,题干和文章不符,故答案为F。
24.句意:露西和凯特在陈洁家。根据“You’ll see my home. Lucy and Kate are here now. ”可知,露西和凯特在陈洁家,题干和文章相符,故答案为T。
25.句意:陈洁和她的朋友们正在学中文。根据“We are cooking Chinese food together, Come on, we’re waiting for you.”可知她们正在一起做中餐,题干和文章不符,故答案为F。
26.T 27.F 28.F 29.T 30.F
【导语】本文讲了在极冷的冬天保持温暖的四种方法。
26.句意:我们可以在床上使用热水袋。根据“Hot water bags can help us keep warm. Put one in your bed before sleeping.”,可知在睡觉之前可以放一个热水袋在床上,帮助我们保持温暖,故答案为T。
27.句意:当我们感觉冷的时候,我们只能喝热汤和粥。根据“Eating warm food can also help a lot. You can drink some hot soup and porridge when you feel cold.”,可知题干与短文不符,故答案为F。
28.句意:孩子们不能尝试泡脚。根据“Children can soak for 10-15 minutes.”,可知题干与短文内容不符,故答案为F。
29.句意:为了保暖,我们可以穿暖和的衣服。根据“Please wear warm and thick clothes, for example, gloves, scarves and hats.”,可知题干与短文内容相符,故答案为T。
30.句意:在这篇文章中有三种保暖的好方法。根据“Hot water bags can help us keep warm. Eating warm food can also help a lot. Soaking them in hot water before sleeping can help warm them up. Please wear warm and thick clothes.”可知保暖方法有四种,故答案为F。
31.F 32.F 33.F 34.T 35.T
【导语】本文讲了格林太太因为吃的不健康导致身体不健康的事情。
31.句意:格林太太喜欢吃蔬菜和水果。根据“Mrs. Green likes to eat meat and sweet food, so she gets fatter and fatter (越来越胖).”,可知喜欢吃肉和甜食,故答案为F。
32.句意:格林太太走路很容易。根据“Now it is very difficult for her to walk.”,可知走路困难,故答案为F。
33.句意:多吃肉对格林太太有好处。根据“It’s bad for you to eat too much meat and sweet food.”,可知多吃肉对格林太太没有好处,故答案为F。
34.句意:格林太太的心脏有些问题。根据“There is something wrong with your heart (你的心脏有些问题), Mrs. Green.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
35.句意:格林夫人误解了医生。根据全文可知她纠结于“饭前还是饭后吃面包”,未理解医生“减少食量”的核心建议,故答案为T。
36.T 37.F 38.F 39.F 40.T
【导语】本文主要讲述了布朗夫人由于太胖要戒掉肉和蛋糕,但是她做不到。
36.句意:布朗夫人很胖因为它吃了太多的肉和蛋糕。根据“Mrs Brown was very fat. “Don’t eat meat and cakes any more,” her doctor said to her.”可知医生告诫布朗夫人不要吃肉和蛋糕,因为这是导致她肥胖的原因,故答案为T。
37.句意:布朗夫人的丈夫不想要她吃东西。根据““I’m going to stop her eating them, Doctor,” her husband said.”可知布朗先生不想要她吃肉和蛋糕,故答案为F。
38.句意:布朗夫人做了另外一个蛋糕,并把它吃了。根据“She made another cake very quickly, ate half of it, and left the other half on the table.”可知布朗夫人做了另外一个蛋糕,但是只吃了一半,故答案为F。
39.句意:当布朗先生回来,桌子上的蛋糕实际上是第三个蛋糕的一半。根据“She made another cake very quickly, ate half of it, and left the other half on the table. ”可知桌子上的蛋糕是第二个蛋糕的一半,故答案为F。
40.句意:从这个故事中,我们知道了布朗夫人的饮食不健康。根据全文可知布朗夫人由于吃了太多的肉和蛋糕导致肥胖,但是她又不能控制自己的饮食,故答案为T。
41.F 42.T 43.F 44.F 45.F
【导语】本文主要介绍了如何保持健康。
41.句意:保持健康不是非常难。由文中“Keeping healthy is very difficult. 保持健康很难。”可知句子与原文不符。故答案为F。
42.句意:我们必须每天做运动。由文中“First, we have to do exercise every day. 首先,我们必须每天做运动。”可知句子与原文相符。故答案为T。
43.句意:做运动不能使我们强壮。由文中“Doing exercise can make us strong. 做运动可以使我们强壮。”可知句子与原文不符。故答案为F。
44.句意:我们可以吃很多垃圾食品。由文中“Next, we’d better eat healthy food. 其次,我们最好吃健康的食物。”可知句子与原文不符。故答案为F。
45.句意:汉堡是健康的食物。由文中“Junk food is not healthy, like hamburgers and sandwiches. 垃圾食物不健康,像汉堡和三明治。”可知句子与原文不符。故答案为F。
46.F 47.T 48.T 49.F 50.F
【导语】本文主要讲述的是高珊爷爷的健康的生活方式。
46.句意:高珊的家里有五个人。根据句子“They are my grandfather, my parents and me.”,可知高珊的家里有爷爷、父母和高珊四个人,题干与短文不符,故答案为F。
47.句意:高珊的爷爷有健康的生活方式,所以他看起来年轻健康。根据句子“My grandfather is seventy years old, but he looks young and healthy. Why Because he has a healthy lifestyle.”,可知高珊的爷爷有健康的生活方式,所以看起来年轻健康,题干与短文相符,故答案为T。
48.句意:高珊的爷爷有健康的饮食。根据句子“ He eats cereal for breakfast. For lunch and dinner, he has rice, fish and vegetables. He doesn’t eat sweet food. He says it’s bad for his teeth. After breakfast and lunch, he often has some fruit.”,可知高珊爷爷的饮食很健康,题干与短文相符,故答案为T。
49.句意:高珊的爷爷每天都吃一些甜食。根据句子“He doesn’t eat sweet food.”,可知高珊爷爷不吃甜食,题干与短文不符,故答案为F。
50.句意:高珊的爷爷每天做不同的运动。根据句子“He exercises every day too. In the morning, he does tai chi. He swims or takes a walk in the afternoon.”,可知高珊爷爷每天早上打太极,下午游泳或散步,题干与短文不符,故答案为F。
51.F 52.T 53.F 54.F 55.F
【导语】本文主要介绍了雾霾相关情况,包括雾霾的影响、来源以及中国对雾霾的治理。
51.句意:雾霾不是一个问题。由文中“Smog is harmful. It makes people ill.”可知雾霾有害,是问题,句子与原文不符,故答案为F。
52.句意:全世界都有雾霾。由文中“We can find smog all over the world.”可知句子与原文相符,故答案为T。
53.句意:雾霾是好的,因为孩子们不用去上学。由文中“Smog is harmful. It makes people ill. Children cannot play in the playground. They have to stay in their classrooms. Sometimes, they cannot go to school.”可知雾霾有害,不是好的,句子与原文不符,故答案为F。
54.句意:老年人在雾霾天应该外出。由文中“Old people have to stay at home.”可知老年人雾霾天得待在家,不是外出,句子与原文不符,故答案为F。
55.句意:雾霾不是来自汽车。由文中“Some people think smog comes from cars.”可知雾霾可能来自汽车,句子与原文不符,故答案为F。
56.F 57.F 58.T 59.T 60.T
【导语】本文介绍了一所绿色学校通过植树、每月绿色日、清洁日和植树节等活动来践行环保理念。
56.句意:所有的树木只有在春天和夏天的时候才是绿色的。根据“Some trees are green only in spring and summer, but some are green all year round.”可知有些树木只在春季和夏季是绿色的,而有些树木则全年都是绿色的。句子与文意不符,故答案为F。
57.句意:我们每个月都会有一个“绿色日”。根据“We have two “green days” every month. ”可知我们每个月都会有两个“绿色日”。句子与文意不符,故答案为F。
58.句意:在绿色日,学生们和老师们可以步行去上学。根据“On green days, no pupils or teachers go to school by car.”可知在绿色日,学生们和老师们可以步行去上学。句子与文意相符,故答案为T。
59.句意:文中的“rubbish”一词意为“垃圾”。根据“They pick up rubbish to make the streets clean. ”可知他们捡拾垃圾以保持街道的清洁,所以“rubbish”一词意为“垃圾”。句子与文意相符,故答案为T。
60.句意:我们在植树节那天植树。根据“We also have Tree Planting Day every spring. We plant young trees on the mountains.”可知我们在植树节那天植树。句子与文意相符,故答案为T。
61.T 62.T 63.F 64.F 65.T
【导语】本文讲了旧物利用。
61.句意:我有很多旧物。根据“I have many old things.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
62.根据短文语境可知waste的意思是废弃的,故答案为T。
63.句意:我经常把旧书给我的朋友。根据“I can give the old books to my brothers.”,可知把旧书给弟弟,故答案为F。
64.句意:我经常用废纸做纸船。根据“I can use the waste paper to make paper planes (飞机).”,可知经常用废纸做纸飞机,故答案为F。
65.句意:我可以把一些学习用品放在瓶子里。根据“I put my pencils, pens and rulers in the bottles.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
66.F 67.T 68.T 69.F 70.T
【导语】文章描述了地球的美丽环境,指出人类污染导致地球“生病”,并呼吁人们通过具体行动保护地球这一唯一家园,强调环保重要性。
66.句意:月球是一个美丽的地方。根据“The earth is a beautiful place. ”可知文章介绍的是地球是一个美丽的地方,句子和短文不符,故答案为F。
67.句意:在地球上,有河流、海洋、陆地和森林。根据“There are rivers, seas, land and forests. ”可知地球上有河流、海洋、陆地和森林。句子和短文相符,故答案为T。
68.句意:现在人们想要保持地球清洁和健康。根据“Now people work together to keep the earth clean and healthy.”可知现在人们想要保持地球清洁和健康,句子和短文相符,故答案为T。
69.句意:汽车和工厂的烟使空气变干净。根据“Smoke from cars and factories makes the air dirty.”可知汽车和工厂的烟使空气变脏,句子和短文不符,故答案为F。
70.句意:我们必须保护地球。根据“Let’s protect the earth—our only home!”可知我们必须保护地球。句子和短文相符,故答案为T。
71.F 72.F 73.T 74.F 75.T
【导语】本文介绍了Ken和他的朋友们为保护地球制定的绿色周末出行计划,包括改乘地铁、骑自行车和步行等环保方式。
71.句意:Ken将乘地铁去科学博物馆。根据“Ken usually goes to the library by taxi, but he is going to take a subway there this Saturday.”可知是去图书馆而非博物馆,故答案为F。
72.句意:Ann将乘坐2号线20分钟。根据“He’s going to take Line 2 for twenty minutes. ”可知是Ken而非Ann,故答案为F。
73.句意:Ann这周日将骑自行车去科学博物馆。根据“Ann is going to the science museum. She usually goes there by bus. But she is going there by bike this Sunday.”可知Ann这周日将骑自行车去科学博物馆,故答案为T。
74.句意:Mike将步行一小时去公园。根据“Mike says he’s going to walk there. It will take him half an hour”可知是半小时而非一小时,故答案为F。
75.句意:他们制定绿色周末计划来保护地球。根据“Ken and his friends want to protect the Earth, so they make a GREEN weekend plan.”可知他们制定绿色周末计划来保护地球,故答案为T。
76.F 77.F 78.T 79.F 80.T
【导语】本文讲了小雨一家星期天正在做的事情及将要做的事情。
76.句意:今天是星期六。根据“It’s Sunday morning.”,可知今天是星期天,故答案为F。
77.句意:小雨穿着夹克和裤子。根据“Xiaoyu is wearing a T-shirt and shorts.”,可知正穿着T恤衫和短裤,故答案为F。
78.句意:小雨的姐姐正在给她的朋友写信。根据“His sister is writing a letter to her friend, Alice.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
79.句意:小雨的妈妈正在超市买食物。根据“Their mum is cleaning the house.”,可知妈妈正在打扫房子,故答案为F。
80.句意:他们今晚要吃一顿丰盛的晚餐。根据“They are going to have a big dinner in the evening.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
81.T 82.F 83.F 84.F
【导语】本文主要介绍肯上周日的活动。
81.句意:肯上周度过了一个忙碌的周日。根据“Ken was very busy last Sunday.”可知肯上周日很忙,故答案为T。
82.句意:肯在晚上去了剧院。根据“In the evening, he went to the cinema with his mother.”可知晚上去了电影院,故答案为F。
83.句意:他和他的父母在家吃了晚饭。根据“. He had a big dinner with his grandparents at home.”可知是和祖父母在家吃了晚饭,故答案为F。
84.句意:他看书之前睡觉。根据“After that, he read some books and went to bed.”可知是看完书睡觉,故答案为F。
85.F 86.F 87.T 88.F 89.T
【导语】本文讲了陈洁周末的计划与安排。
85.句意:陈洁要坐公共汽车去书店。根据“On Saturday, I’m going to the bookstore by taxi.”,可知要坐出租车去书店,故答案为F。
86.句意:陈洁打算买一张新CD和一些图画书。根据“I’m going to buy a new CD, a dictionary and some storybooks.”,可知打算买一张新CD,一本字典和一些故事书,故答案为F。
87.句意:陈洁打算回家读新书。根据“Then, I’m going to go home and read the new books.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
88.句意:在星期六,陈洁要去鞋店。根据“On Sunday, I’m going to the shoe store with my friend.”,可知星期天去鞋店,故答案为F。
89.句意:在晚上,陈洁打算打乒乓球。根据“Then, in the evening, I’m going to the gym with my mom. We’re going to play ping-pong together.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
90.F 91.F 92.T 93.F 94.T
【导语】短文讲述了周日苏海和苏阳的活动,她们先给树和花浇水,然后骑自行车去公园,在公园放风筝、划船,玩得很开心。
90.句意:苏阳六点起床。根据“Su Hai got up at seven. She watered the trees and flowers. Then she waked Su Yang up.(苏海七点起床。她给树和花浇了水。然后叫醒了苏阳。)”,可知文中未提及苏阳六点起床,题干和短文不符,故答案为F。
91.句意:苏海和苏阳乘公交车去了公园。根据“they went to the park by bike.”,可知她们是骑自行车去的,不是乘公交车,题干和短文不符,故答案为F。
92.句意:苏海和苏阳在草地上放风筝。根据“They flew kites on the grass.”,可知题干和短文相符,故答案为T。
93.句意:苏海和苏阳周六去了公园。根据短文第一句“Yesterday was Sunday.(昨天是周日)”以及接下来对于她们去公园的相关描述,可知是周日去的,不是周六,题干和短文不符,故答案为F。
94.句意:苏海和苏阳划了很长时间的船。根据“They rowed for a long time.”,可知题干和短文相符,故答案为T。
95.F 96.T 97.T 98.F 99.F
【导语】本文主要介绍了刘涛和他的朋友迈克去农场看望他的祖父母。
95.句意:刘涛和迈克住在农场里。根据“Liu Tao’s grandparents live on a farm.”可知是刘涛的祖父母住在农场,并非刘涛和迈克,句子与短文内容不符,故答案为F。
96.句意:农场里有一些苹果树和梨树。根据“Grandpa picked many apples and pears for the two boys.”可推测农场有苹果树和梨树,句子与短文内容相符,故答案为T。
97.句意:刘涛和他的朋友一起去看望了他的祖父母。根据“Last Saturday, Liu Tao and his friend Mike visited them.”,“them”指祖父母,句子与短文内容相符,故答案为T。
98.句意:刘涛的祖父母为他们摘了很多苹果和橙子。根据“Grandpa picked many apples and pears for the two boys.”,摘的是苹果和梨,不是橙子,句子与短文内容不符,故答案为F。
99.句意:迈克不喜欢动物。根据“Mike played with the animals. He was very happy on the farm.”,可知迈克喜欢动物,句子与短文内容不符,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)