【期中考点突破】突破07 阅读理解-信息还原六选五(含答案解析)--2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点突破人教版(2024)

文档属性

名称 【期中考点突破】突破07 阅读理解-信息还原六选五(含答案解析)--2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点突破人教版(2024)
格式 docx
文件大小 120.3KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版
科目 英语
更新时间 2025-10-29 12:48:01

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点突破人教版(2024)
突破07 阅读理解-信息还原六选五
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
The world is full of exciting places to explore. Yet, many people choose to visit the same place again and again instead of trying somewhere new. 1
First, family and friends are an important reason. When people have family members or friends living in another place, they’re more likely (可能的) to spend their vacation time there. 2 Being with loved ones makes their vacation more meaningful.
Second, happy memories (回忆) bring people back to places they know. 3 For example, older travellers enjoy revisiting (重游) places they first explored when they were young. These familiar places can remind them of happy moments from their past.
Third, it’s important to feel safe and comfortable. 4 However, in familiar places, they already know what to expect (期待). With no worries there, they can enjoy themselves. 5
Next time you want to find peace and joy during your vacation, why not try revisiting familiar places
A.Do you know why
B.New places always have better scenery.
C.This is why visiting familiar places is relaxing.
D.If a past trip was special, travellers often want to experience it again.
E.When people step into new places, some may feel anxious (焦虑的).
F.They can know each other’s lives, share stories and laugh together.
根据短文内容,从短文后面的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项是多余项。
Where did you go this summer vacation 6 But there is always one thing in common—many Chinese students went to famous universities like Tsinghua University (大学), Peking University and Fudan University with their parents. People call it “University tourism (高校旅游)”.
7 Tsinghua University, of course. It has 6,000 visitors a day. Tsinghua University opens at 8:30 am. But many visitors went there at 3 am to 4 am. 8 Even if the visitors come at 6 am, they might be too late and they have to go into it in the afternoon. What did they do when they went into the university 9 Or they even sat on chairs and enjoyed themselves quietly.
Why is the “University tourism” so popular with people 10 On the other hand, many parents hope their children will go to a top (顶尖的) university in the future.
A.They always visited the libraries and took many photos in front of the teaching buildings.
B.Different people like to go to different places on vacation.
C.Did you visit Tsinghua University
D.There are thousands of visitors going into Tsinghua University every day.
E.On the one hand, because of the long history and culture of these famous universities.
F.Which university is the most popular with visitors
请阅读下面语篇,根据其内容,从下面所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有一项为多余项。
Going on holiday isn’t just about having a good time—it’s really good for us too! 11 Many people love holidays because they help us relax and feel happy. Life can be very busy with school and homework. 12 A holiday gives us a break. Lying on a sunny beach, walking in green mountains, or just sleeping late feels wonderful.
This rest helps us arrive back home feeling fresh and excited about school and friends. Holidays are also excellent times to learn new things outside the classroom. Maybe you visit a different city or country. 13 You can see how people live there, try delicious new food you never tasted before, or learn a few words of another language. Even a camping trip teaches you about nature. These experiences make the whole world feel more interesting and help you understand things better.
14 When everyone is away from the usual busy activities, we don’t have to worry about work or school. You can really talk, laugh together, and make special memories. Playing games, exploring a new place, or just sitting around a campfire—these moments make your family bond stronger. You feel closer and share more fun times. 15
A.It’s easy to fight with local people there.
B.People of all ages enjoy taking holidays.
C.All these moments make holidays even more meaningful.
D.Sometimes we feel tired and need to stop.
E.What’s more, holidays are great for spending quality time with family.
F.Everything there can be new and interesting.
选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项多余。
There are many cultural monuments (人文古迹) and natural scenic spots (自然景点) in textbooks. Children are always interested in them, and they want to go there in person. 16 This kind of tour allows parents and children to deepen their understanding of the scenes (场景) mentioned in the textbooks. Many families have taken part in the textbook tour. 17 They can understand the cultural background and experience the historical period in the textbooks. For example, in Fuzhou, parents and children can watch lively shows and visit the museums to learn more about the famous writer Tang Xianzu in the Ming Dynasty. 18 This further makes their journey colorful.
The textbook tour is a connection between “reading thousands of books” and “travelling thousands of miles” 19 Besides, the textbook tour further increases children’s pride in the motherland. It also helps them learn about the excellent traditional culture of China. The rise of the textbook tour is a great chance for the connection between culture and tourism. For example, the Wenchuan government holds some activities on the birthday of Dayu. Cultural workers teach “Dayu culture” to tourists in these activities. 20 As the textbook tour becomes a new fashion, the government should offer warm services to achieve a win-win situation for both scenic spots and tourists.
A.Textbooks can broaden my horizons (眼界).
B.In addition, they can learn about the local customs.
C.That’s why the textbook tour has become popular these days.
D.They follow the stories in the textbooks and choose places to travel.
E.This spreads local culture and provides an unforgettable experience for tourists.
F.Through the practice, children can have a deeper understanding of the textbooks.
National Day is coming. On this vacation, you can do what you like. You’ll enjoy yourself with the help of the following advice.
★ Take exercise. After studying hard for months, you must be bored and tired. 21 All kinds of exercise are good for your health.
★Learn some basic life skills. You will live an independent (独立的) life one day. 22 Skills like washing clothes and cooking can help you in daily life. At the same time, you should share housework with your parents to express thanks to them.
★Go travelling. The world is like a book and those who don’t travel only read one page. Travelling is so interesting. Have you ever made your own plan If not, do it at once. 23 You will also make a lot of friends.
★ 24 Family members are very important in your life. They give you love, care and support all the time. Don’t forget to spend some time talking with them. You can talk about dreams, hobbies or anything you like. 25
As long as you follow the suggestions mentioned above, you will have a wonderful holiday!
A.Enjoy the time with your family members.
B.And you will find it great to stay with them.
C.Taking exercise is the best way to get relaxed again.
D.On the trip, you will know more about the world.
E.Spend more time hanging out with your best friends.
F.So, you should learn some necessary and useful life skills.
根据短文内容,从选项中选出能填入文中空白处的最佳选项。
Most students do not enjoy doing housework. Some of them think that cleaning the bathroom or cooking dinner for the family is boring. However, you will find housework is not as boring as you think. 26
Learn to do small things.
You should learn to do small things. 27 Part of growing up is to be able to take care of yourself. Doing some things around the house shows that you are becoming responsible (有责任心的).
28
In fact, it’s too tiring for one person to do all the housework alone. It’s good to divide (分开) housework into different parts. All the family members will do the housework together. It will make everyone’s job much easier.
Make it fun.
29 It can be very fun if you put your love into it. You can play some beautiful music while you are cooking, then you won’t feel bored. If you learn how to cook your favorite food, you will also get a feeling of satisfaction.
Don’t drag your feet (拖拖拉拉) over doing chores. 30
A.Find more difficult chores.
B.Here is some useful advice.
C.Cooking is one part of housework.
D.Divide housework among the family.
E.Try to make the boring chores enjoyable.
F.For example, you can do the dishes, sweep the floor or make the bed.
阅读短文,从短文后所给的A至F六个选项中选出五个能填入空白处的最佳选项。
More and more people are interested in labour (劳动) education nowadays. 31 As students, doing housework is the best way of labour. But some people think that students only need to study hard and shouldn’t spend much time doing housework. 32 Here are my reasons.
33 This is because what the school teaches is not only knowledge (知识), but also how to adapt to society (适应社会). The same is true for the family. Doing housework shows duty towards the family.
Second, doing housework can help us become hard-working and help us learn some labour skills. In the future, these will be helpful to us.
Finally, studying at school is to learn the skills we will need in the future. 34 No one wants to be useless in society.
A famous person once said, “The people’s life lies in hard work, and hard work brings prosperity (繁荣).”The same is true for students. 35
A.I think this idea is wrong.
B.We should help parents to do the housework.
C.The more skills students have, the better prepared they are.
D.It’s important for us to learn some labour skills in our life.
E.Labour education is also the first test for us to get into society.
F.First, teachers often ask students to clean the classroom at school.
根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文,并在答题卡上将该项涂黑。
Many parents ask their kids to help with chores. Doing chores can help the family enjoy a clean and comfortable environment at home. 36
Not sure your kids will go for it Take heart! 37
That may all sound fine, but how do you get your kids to do chores
Don’t worry that your kids may make mistakes. Everyone can make mistakes sometimes. 38 . Just try to teach your kids the right ways to do chores. It’s a good way to help them make fewer mistakes.
Ask your kids to do chores now 39 . But your kids may do chores better than you think. Kids can do a lot of chores at an early age, such as getting clothes to the laundry (洗衣店) and doing the dishes after dinner.
Tell your kids they are great. Do it at once. 40 . Just do it while they are doing chores. This may help them get more interested in doing chores and try to do chores best.
A.Don’t shout at them.
B.You might think your kids are too young.
C.Doing chores also helps kids learn to look after themselves.
D.Don’t wait until they finish doing chores.
E.There are ways to make chores a little bit more enjoyable.
F.Always reward (奖励) them with money.
请阅读下面语篇,根据其内容,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使其意思通顺,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有一项为多余项。
My name is Li Hua. I live in a small apartment with my parents. 41 It has two bedrooms, a living room, a kitchen and a bathroom. My favorite room is my bedroom. 42 Sometimes I do nothing but stay in my bedroom calmly with my eyes closed and it makes me really relaxed. I have a big bed in my bedroom and a desk is beside it. 43 I can do my homework, read books and draw what I can imagine at the desk.
I love my bedroom and I like to make some beautiful art works, (艺术作品) to decorate my room. I always keep my room clean and tidy. 44 My parents often praise (表扬) me for them. I also help my parents with other housework. 45 I think doing housework is a good way to show my love for my family.
A.I put everything in order and make my bed every morning.
B.I often help my mom wash the dishes after dinner.
C.The apartment is not big, but it’s clean and comfortable.
D.It is my own little world.
E.For example, I sweep the floor and take out the rubbish.
F.They are both next to the window.
Have you ever heard the saying “Home, sweet home” This is just another way of saying that it’s nice to be home! A lot of people and things we love are at home.
What do you like about being at home
What do you like best about being at home 46 Maybe you enjoy staying with your mum and dad. Maybe you have a pet you like to play with. Spending time with your family is one thing that makes being at home special.
47 Your toys, your books and your favourite things are in your bedroom. Consider (考虑) what you like best about your room. Is it how it looks Is it your comfortable bed that you sleep on Maybe you like to have a quiet place to read a book or to think about your day.
Mealtime can be a special time at home. 48 It’s a time to share interesting stories about your day.
How do you help at home
There are a lot of things to do to make home a special place. Who does the housework like cleaning, cooking, and yardwork (庭院劳动) at your house
49 Maybe you can help lay the dinner table or clean the plates. Maybe you can pull weeds (草) out of the flower garden. Maybe you can water the vegetable garden or the house plants. 50
A.When families work together to do the housework, it seems easier and brings more fun to everyone.
B.Families sit around the table to eat the food Mum or Dad has prepared.
C.Maybe you like to play with your brothers and sisters.
D.Think about what you can do, so that when you come home every day, you can say, “Home, sweet home!”
E.Your bedroom is another thing that makes home special.
F.Home doesn’t have to be the building that you live in.
信息还原,有一个选项是多余的
Friends are the ones who we walk through life together. If we share our ups and downs, and pains and joys with our friends, we will get more happiness and less sadness. 51
Be friendly to others. 52 You should try to make a stranger feel at home wherever he happens to be. That is exactly the first step of making friends.
Realize your fear. Some of us see meeting new people as a terrible event. We are worried about making a bad impression (印象), how to let the conversation end and so on. Actually, all these fears are just in our heads.
Be yourself. 53 Just be yourself. You can meet real friends when you are who you are. The truest friendship is built with both accepting each other for who they are.
54 This connection between you and the other one can only begin when your heart is open. You can’t form any new connection if you mistrust others. It’ll send the wrong information and cause them to close off their hearts to you, too.
Be there for them. A friendship is a union (联盟) that supports two people. 55 When you help your friends, you should help unconditionally (无条件地). The satisfaction you get from helping others is greater than anything you can get in return.
A.Don’t change yourself to make new friends.
B.Here are some ways to make new friends.
C.Open your heart.
D.Don’t forget your friends’ birthday.
E.Smile at others and you will be sure to get a smile in return.
F.Give support to your friends as possible as you can.
Too many people want others to be their friends, but they don’t give friendship back. 56 To have a friend, you must learn to be a good friend first. Learning to be a good friend means learning three rules: be honest, be generous (慷慨的), and be kind.
Honesty is where a good friendship starts. Friends must be honest to one another. If a friend finds out that you haven’t been honest, you may lose his or her trust (信任). 57
Generosity means sharing and it makes a friendship grow. You don’t have to give your lunch money or your clothes to your friends, of course. But you have to learn how to share things you enjoy, such as your hobbies and interests. 58 By sharing them, you help your friends know you better.
Everyone has problems and he or she needs help too. Something may go wrong at school. 59 So to be a friend, you must be kind to listen and understand. You must try to put yourself in your friend’s place so you can understand the problem better.
60 But all true friendships have these three things in common. If you plan to keep your friendships long, you must do the three things above well.
A.No two friendships are the same.
B.This can make you know more about your friends.
C.That is why some friendships don’t keep very long.
D.Talking about the problem can make it easier to solve.
E.Sometimes you even want to share your opinions and feelings.
F.Good friends always trust one another to speak and act honestly.
阅读下面短文,从所给选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有一项是多余选项。
Friends are very important for us. Everyone needs friends. But some people have trouble making friends. 61
62 It’s hard to make friends if you stay at home alone all the time. Do something that your friends and you are interested in. It’s easier to make friends when you have the same interests.
Don’t be afraid to show people what you’re really good at. Talk about the things you like and do best. People will be interested in you if there is something interesting about you.
63 Look at people in the eye when you talk to them. That way, they’ll find it easier to talk to you, or people may think you’re not interested in them and may stop being interested in you.
Be a good listener. When people talk about themselves, listen carefully. Ask lots of questions sincerely. 64
Try to make friends with the kind of people you really like and respect—not just with those who are easy to meet. 65 That way, you’ll have a bigger group of people to choose from and have more chances to make friends.
A.Be a good talker.
B.Get out of your house.
C.Here are some ways to help them.
D.Friends need to help each other.
E.Be friendly to a lot of people.
F.Show a great interest in their answers.
Too many people want others to be their friends, but they don’t give friendship back. That is why some friendships don’t last very long. 66 You must learn to treat your friend the way you want your friend to treat you. Learning to be a good friend means learning three rules: be honest; be generous (慷慨的); be understanding.
Honesty is where a good friendship starts. Friends must be able to trust one another. If you don’t tell the truth, people usually find out. If a friend finds out that you haven’t been honest, you may lose your friend’s trust. 67
Generosity means sharing and sharing makes a friendship grow. You don’t have to give your lunch money or your clothes, of course. Instead you have to learn how to share things you enjoy, your hobbies and interests. Naturally you will want to share your ideas and feelings. 68 They tell your friend what is important to you. By sharing them, you help your friend know you better.
Sooner or later everyone needs understanding and help with a problem. Something may go wrong at school. Talking about the problem can make it easier to solve. 69 So to be a friend you must listen and understand. You must try to put yourself in your friend’s place so you can understand the problem better.
70 But all true friendships have three things in common. If you plan to keep your friendships, you must practice honesty, generosity and understanding.
A.To have a friend, you must learn to be one.
B.A friend in need is a friend indeed.
C.No two friendships are ever exactly alike.
D.Turning to a friend can be a first step in solving the problem.
E.These can be valuable to a friend.
F.Good friends always trust one another to speak and act honestly.
阅读短文,从短文下面的六个句子中选择五个还原到短文中,使短文通顺完整、衔接自然。
The way you look is special. Do you know what I mean by that 71 . Some of us are tall. Some of us are fat. The point is, all of us have our own look—our own face.
Sometimes, we might feel bad about looking different. We might feel like we look ugly or weird (怪异的). 72 .
I recently watched a speech by a man named Robert Hoge. 73 . His mother worried about the difficulties he would face in life.
But Hoge didn’t give up. Strangers would stare at (盯着看) him or even make fun of him.
74 . He never complained about his looks and felt confident in himself. He was popular at school because he was kind to everyone. He has gone on to live an amazing life.
It’s hard when you feel like you don’t look “normal (正常的)” or “perfect (完美的)”. But the truth is, no one is perfect. 75 .
A.But he didn’t care
B.We all look a little different
C.Hoge was born with a strange-looking face
D.But our differences are what make us special
E.The important thing to remember is that you are special, no matter what you look like
F.He was very angry
请阅读下面短文,根据短文内容,从下面所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺,并在答题卡上将该项涂黑,选项中有一项为多余项。
We Can’t Live Without Bees
Imagine you go to the supermarket in your area, but there are almost no fruits, vegetables, honey, milk, eggs, or chocolate. 76 Disappointed Angry Sad At this moment, you realize people, plants, and animals are all connected (相关的). We need each other to live and bees are one of the best examples of this connection.
Bees are very hard-working animals, and their greatest work is pollination. On one trip, they often visit 50 to 100 flowers. As they fly from one flower to another, they take pollen (花粉) with them. 77 In fact, without their work, about 80 percent of the plants in the world cannot grow. For this reason, many scientists believe that bees are the most important animals on this planet.
78 For example, they work hard together to make their homes. In order to store honey, they create honeycombs. Another interesting thing about bees is how they communicate. 79
Bees play an important part in the ecosystem of our planet. 80 They need our help, and there is a lot we can do. Think about what you can do to protect one of the most amazing animals on earth.
A.However, the number of bees is dropping, and scientists are worried.
B.Bees are also one of the most interesting animals in the world.
C.How would you feel
D.So we should build more houses for them to live in.
E.This action helps plants grow.
F.When a bee finds new food, it uses a dance to tell the others where and how far away the food is.
阅读短文,根据短文内容从下面选择恰当的选项还原到文中,使短文意思通顺,结构完整,有一项多余。请将答案编号涂卡。
What a beautiful spring day! A mother bird was resting in her nest (鸟巢) high up in a tree. She was tired but very happy because she had just had six baby birds. She looked at her six babies kindly, but a little worry came. Five of the baby birds were strong, but the youngest one was weak. 81
Little Six was so weak that he could hardly move. His elder brothers and sisters often laughed at him. 82 The mother bird worried about him very much.
However, Little Six had a strong will. 83 Every morning, Little Six got up much earlier than his brothers and sisters. Before his brothers and sisters woke up, Little Six had finished all his exercise. He trained his wings (翅膀) over and over again to make them strong.
84 Mama Bird got her babies together to teach them to fly. To everyone’s surprise, Little Six was the first one to start flying! “Look at me! I can fly!” Little Six was crying happily while his brothers and sisters were trying hard to fly. 85
A.Little Six felt upset.
B.Mama Bird called him Little Six.
C.After several months, all the birds grew up.
D.He decided to become strong by exercising more.
E.Little Six was good at flying.
F.He finally achieved his goal and he was very proud (自豪) of himself.
Every year, millions of birds are killed or hurt when they fly into buildings. Why does this happen 86 Birds are flying into windows and tall buildings that are all covered by glass.
Many birds fly from one place to another. Most of the time, they live in the wild, such as forests and wetlands. 87 They might see small trees and flowers inside a window and want to rest on these plants. The birds do not know there is glass between them and the plants. 88
Some birds fly at night. They use the moon and stars to help guide them in the right direction. Tall buildings with lights on at night can confuse (迷惑) the birds. 89 The birds see the light, but they cannot tell that the light is coming from inside a building. They fly toward the light and crash into a building. On many mornings, there might be several dead birds lying on the ground.
90 Many office buildings now turn off their lights at night. This helps reduce the number of birds that fly into buildings and it also helps save energy.
根据语篇内容,将下面的选项还原到文中空白处,使语篇内容完整、通顺,每个选项只能用一次,其中有一个选项是多余的。
A.The answer is glass.
B.People are trying to solve the problem.
C.These birds have no idea what glass is.
D.As a result, they fly right into the glass.
E.This is a big problem, especially on foggy and rainy nights.
F.People don’t know how to deal with the problem.
补全短文。根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。
Some farmers in England play jazz music for their cows. 91 They think music helps cows feel happy and makes milk better. This idea became famous on TikTok. Farmer Charles says he started playing music for cows 10 years ago.
At first, he played quiet music to cover the loud machine noises. 92 Now the cows like jazz best. Music also helps cows make more milk. Like how dogs learn that a bell means food, cows learn that music means milking time. 93
The music helps cows relax so they give milk more easily. 94 Next time you drink milk, it might come from a cow that loves jazz! 95
A.The cows like the music and feel happy.
B.Farmers try new things to help their cows.
C.This helps the milking go better.
D.Many people think this is interesting.
E.Happy cows make better milk.
F.It shows how music can help animals.
Rice is a very common kind of food in life. Lots of people in Asia, Africa and South America eat it every day. Some people eat almost nothing but rice. Rice is a kind of plant. 96 Some kinds are planted in South China.
Where it came from
Farmers now grow rice in many countries. But no one really knows where it first came from. 97 According to some books, people began to grow rice in China about 10,000 years ago.
98
Rice can grow in dry soil (土壤), but most rice grows in wet soil. People in many countries use their hands to do all of the work of growing rice. This is the same way farmers worked hundreds of years ago. 99
What people use it to do
100 It can be used to make animal feed and rice oil. People make other useful things such as baskets, shoes and roofs for their houses from it. Also, they burn dry rice plants in fires for cooking.
A.How people grow it
B.People use every part of the rice plant.
C.There are many kinds of rice.
D.Why people grow it
E.Some scientists think that it started to be grown in Asia.
F.In some countries, people now use machines in their rice fields.
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.F 3.D 4.E 5.C
【导语】本文主要探讨了为什么许多人选择重复访问同一个地方,而不是尝试新的旅行目的地。
1.根据“Yet, many people choose to visit the same place again and again instead of trying somewhere new.”以及后文,可知是对许多人选择一次又一次地游览同一个地方,而不是尝试去新的地方的原因解释。选项A“你知道为什么吗?”符合,故选A。
2.根据“Being with loved ones makes their vacation more meaningful.”可知,此处给出原因是与心爱的人相伴会让他们的假期更有意义。选项F“他们可以了解彼此的生活,分享故事,一起欢笑。”符合,故选F。
3.根据“For example, older travellers enjoy revisiting (重游) places they first explored when they were young.”可知,此处与重游故地相关,选项D“如果过去的某次旅行很特别,旅行者们常常会想再次体验。”符合,故选D。
4.根据“Third, it’s important to feel safe and comfortable.”可知,此处与地方带来的情绪有关,选项E“当人们踏入新地方时,有些人可能会感到焦虑。”符合,故选E。
5.根据“With no worries there, they can enjoy themselves.”可知,在那里没有烦恼,他们可以尽情享受。选项C“这就是为什么游览熟悉的地方会让人感到放松。”符合,故选C。
6.B 7.F 8.D 9.A 10.E
【导语】本文主要介绍了中国学生在暑假期间与父母一起参观名校的“高校旅游”现象,并分析了其受欢迎的原因。
6.根据“Where did you go this summer vacation ”可知,此处是介绍暑假去的地方,结合“But there is always one thing in common”可知,此处应是介绍不同的人去不同的地方,选项B“不同的人喜欢去不同的地方度假”符合语境。故选B。
7.根据“Tsinghua University, of course. It has 6,000 visitors a day.”可知,此处是问句,询问哪所大学最受欢迎,选项F“哪所大学是最受游客欢迎的”符合语境。故选F。
8.根据“Tsinghua University opens at 8:30 am. But many visitors went there at 3 am to 4 am.”可知,此处应是介绍游客在三四点就去清华大学的原因,选项D“每天有数千位游客进入清华大学”符合语境。故选D。
9.根据“What did they do when they went into the university ”可知,此处是介绍游客进入清华大学后做什么,选项A“他们总是会参观图书馆并在教学楼前拍很多照片”符合语境。故选A。
10.根据“Why is the ‘University tourism’ so popular with people ”可知,此处应解释“高校旅游”受欢迎的原因,选项E“一方面,因为这些著名大学的悠久历史和文化”符合语境。故选E。
11.B 12.D 13.F 14.E 15.C
【导语】本文主要讲述了度假的好处,包括帮助人们放松和感到快乐、学习课堂外的新事物以及与家人共度美好时光等。
11.根据下文“Many people love holidays because they help us relax and feel happy.”可知,许多人喜欢度假是因为度假能帮助我们放松和感到快乐,B选项“各个年龄段的人都喜欢度假”引出下文对度假好处的阐述,且“enjoy taking holidays”与下文“love holidays”相呼应,符合语境。故选B。
12.根据上文“Life can be very busy with school and homework.”以及下文“A holiday gives us a break.”可知,上文提到生活可能因学校和作业而非常忙碌,下文提到度假能让我们休息一下,D选项“有时我们感到疲倦,需要停下来”承接上文,说明忙碌生活带来的感受,同时引出下文度假的作用,符合语境。故选D。
13.根据上文“Maybe you visit a different city or country.”以及下文“You can see how people live there, try delicious new food you never tasted before, or learn a few words of another language.”可知,上文提到也许你会去一个不同的城市或国家,下文提到你可以看到那里的人们如何生活,尝试你从未尝过的美味新食物,或者学习另一种语言的几个单词,F选项“那里的一切都可能是新的和有趣的”承接上文,进一步说明去不同城市或国家能带来的体验,同时引出下文具体的体验内容,符合语境。故选F。
14.根据下文“When everyone is away from the usual busy activities, we don’t have to worry about work or school. You can really talk, laugh together, and make special memories.”可知,当每个人都远离平常的忙碌活动时,我们不必担心工作或学校,你可以真正地交谈、一起欢笑,并留下特别的回忆,E选项“此外,假期是与家人共度美好时光的好时机”引出下文对与家人共度美好时光的描述,符合语境。故选E。
15.根据上文“Playing games, exploring a new place, or just sitting around a campfire—these moments make your family bond stronger. You feel closer and share more fun times.”可知,玩游戏、探索新地方,或者只是围坐在篝火旁——这些时刻让你的家庭纽带更加牢固,你会感觉更亲近,分享更多快乐的时光,C选项“所有这些时刻让假期更有意义”承接上文,对上文描述的与家人共度的美好时刻进行总结,说明这些时刻让假期更有意义,符合语境。故选C。
16.C 17.D 18.B 19.F 20.E
【导语】本文主要介绍了教科书旅行的好处及意义。
16.根据“Children are always interested in them, and they want to go there in person”及“This kind of tour allows parents and children to deepen their understanding of the scenes mentioned in the textbooks.”可知,孩子们对于课本中提到的人文古迹和风景名胜很感兴趣,他们想亲自去体验,于是形成了“教科书旅行热”。选项C“这就是为什么当今教科书之旅变得流行的原因”符合语境。故选C。
17.根据“Many families have taken part in the textbook tour.”及“For example, in Fuzhou”可知,许多家庭都参加了教科书之旅,他们跟随教科书中的故事选择旅行地点。选项D“他们按照课本上的故事,选择旅行的地方”符合语境。故选D。
18.根据“For example, in Fuzhou, ... in the Ming Dynasty.”可知,空前以福州为例子介绍教科书旅行给孩子们带来的好处,空处需添加额外好处,使旅程更丰富。选项B“此外,他们可以了解当地风俗”符合语境。故选B。
19.根据“The textbook tour is a connection between ‘reading thousands of books’ and ‘travelling thousands of miles’”可知,空白处需解释“读万卷书,行万里路”连接的具体好处。选项F“通过实践,孩子们可以对课本有更深入的了解”强调实践加深课本理解,与主题一致,并为后文的“自豪感”铺垫。故选F。
20.根据“Cultural workers teach ‘Dayu culture’ to tourists in these activities.”可知,空白处需总结例子的效果。选项E“这传播了当地文化,并为游客提供了难忘的体验”直接呼应前面的例子。故选E。
21.C 22.F 23.D 24.A 25.B
【导语】本文作者就如何度过一个美好的国庆节给出了四点建议。
21.根据前文“Take exercise.”可知,此处应该是建议锻炼。C选项“锻炼是再次放松的最好方式。”符合语境。故选C。
22.根据前文“Learn some basic life skills.”可知,此处应该是建议学习一些基本的生活技能。F选项“所以,你应该学习一些必要和有用的生活技能。”符合语境。故选F。
23.根据前文“Go travelling.”可知,此处应该是建议旅行。D选项“在旅途中,你会更加了解这个世界。”符合语境。故选D。
24.根据后文“Family members are very important in your life. They give you love, care and support all the time. Don’t forget to spend some time talking with them. You can talk about dreams, hobbies or anything you like.”可知,本段与家庭成员有关。A选项“享受和家人在一起的时光。”符合语境。故选A。
25.根据前文“You can talk about dreams, hobbies or anything you like.”可知,你可以和家人谈论梦想、爱好或任何你喜欢的事情。B选项“然后你会发现和他们在一起很棒。”符合语境。故选B。
26.B 27.F 28.D 29.C 30.E
【导语】本文针对学生不喜欢做家务的问题,提出了让家务不再枯燥的几条实用建议,如从小事做起、分担家务、让家务变有趣等。
26.根据“However, you will find housework is not as boring as you think.”短文开篇指出家务并非像想象中那么枯燥,接下来分别介绍了“Learn to do small things”“Make it fun”等具体建议,所以此空应是引出下文这些建议的句子。选项B“这里有一些有用的建议。”符合语境。故选B。
27.根据“You should learn to do small things.”及“Part of growing up is to be able to take care of yourself.”前文提出要学会做小事,后文说明做小事与成长的关系,此空应是举例说明小事具体指哪些家务。选项F“例如,你可以洗碗、扫地或整理床铺。”符合语境。故选F。
28.根据“In fact, it’s too tiring for one person to do all the housework alone. It’s good to divide housework into different parts.”可知,该段核心是分担家务,建议将家务分给家庭成员一起做,所以此空应是概括该段主题的句子。选项D“在家庭成员之间分担家务。”符合语境。故选D。
29.根据“Make it fun.”及“You can play some beautiful music while you are cooking, then you won’t feel bored.”可知,本文段通过举做饭的例子来说明让家务变有趣。选项C“做饭是家务活的一部分。”符合语境。故选C。
30.根据“Don’t drag your feet over doing chores.”可知,前文提醒不要拖延做家务,此处应是总结全文的句子,呼吁大家试着让家务变得有趣。选项E“试着让枯燥的家务变得有趣起来。”符合语境。故选E。
31.D 32.A 33.F 34.C 35.E
【导语】本文主要讲述了为什么劳动教育越来越重要。
31.根据前句“More and more people are interested in labor education (劳动教育) nowadays”可知,此空说的是劳动教育,结合选项,D选项“对我们来说,在生活中学习一些劳动技能很重要。”符合。故选D。
32.根据前句“But some people think that students only need to study hard and shouldn’t spend much time doing housework.”及下文“Here are my reasons.”可知,此空说的是我的观点,结合选项,A选项“我认为这个想法是错误的。”符合。故选A。
33.根据后句“This is because what the school teaches is not only knowledge (知识), but also how to adapt to society (适应社会)”可知,此空说的是“在学校”,结合选项,F选项“首先,老师经常要求学生在学校打扫教室”符合。故选F。
34.根据前句“Finally, studying at school is to learn the skills we will need in the future.”可知,此空说的是技能,结合选项,C选项“学生掌握的技能越多,他们就准备得越充分”符合。故选C。
35.根据前句“A famous person once said, ‘The people’s life lies in hard work, and hard work brings prosperity (繁荣).’ The same is true for students.”可知,此空说的是“劳动教育很重要”,结合选项,E选项“劳动教育也是我们进入社会的第一道考验。”符合,故选E。
36.C 37.E 38.A 39.B 40.D
【导语】本文主要围绕让孩子参与家务劳动展开,介绍了让孩子参与家务劳动的好处、鼓励方法以及相关注意事项等。
36.根据“Doing chores can help the family enjoy a clean and comfortable environment at home.”可知,此处应是阐述做家务带来的其他好处,选项C“做家务也有助于孩子学会照顾自己。”符合语境。故选C。
37.根据“Not sure your kids will go for it Take heart!”可知,这里是在说担心孩子不愿意做家务,后面要给出鼓励的办法,选项E“有一些方法可以让做家务变得更有趣一点。”符合语境,能引出后文关于让孩子做家务的内容。故选E。
38.根据“Don’t worry that your kids may make mistakes. Everyone can make mistakes sometimes.”以及“Just try to teach your kids the right ways to do chores.”可知,此处应是关于孩子做家务出错时家长的做法,选项A“不要对他们大喊大叫。”符合语境。故选A。
39.根据“But your kids may do chores better than you think.”可知,此处应是家长对孩子做家务能力的一种看法,选项B“你可能认为你的孩子太小了。”符合语境,与后文孩子可能做得比家长想象的好形成转折。故选B。
40.根据“Tell your kids they are great. Do it at once.”以及“Just do it while they are doing chores.”可知,此处应是说不要等到孩子做完家务再去表扬他们,选项D“不要等到他们做完家务。”符合语境。故选D。
41.C 42.D 43.F 44.A 45.E
【导语】本文是一篇记叙文,李华介绍了自己和父母居住的公寓,重点描述喜爱的卧室,还讲述自己保持房间整洁及帮忙做家务的事。
41.根据前文“I live in a small apartment with my parents.”以及后文“It has two bedrooms, a living room, a kitchen and a bathroom.”可知,这里是在描述公寓的整体情况,选项C“这套公寓不大,但干净又舒适。”符合语境,对公寓进行总体描述,故选C。
42.根据前文“My favorite room is my bedroom.”以及后文“Sometimes I do nothing but stay in my bedroom calmly with my eyes closed and it makes me really relaxed.”可知,这里强调卧室对作者的特殊意义,是属于自己的小世界,选项D“它是我自己的小世界。”符合语境,体现卧室的独特性,故选D。
43.根据前文“I have a big bed in my bedroom and a desk is beside it.”以及后文“I can do my homework, read books and draw what I can imagine at the desk.”可知,这里要说明床和桌子的位置关系,选项F“它们都在窗户旁边。”符合语境,说明床和桌子的位置,故选F。
44.根据前文“I always keep my room clean and tidy.”以及后文“My parents often praise (表扬) me for them.”可知,这里是在说自己保持房间整洁的具体行为,选项A“我每天早上把一切整理好并整理床铺。”符合语境,说明保持整洁的具体做法,故选A。
45.根据前文“I also help my parents with other housework.”可知,这里要举例说明帮忙做的其他家务,选项E“例如,我扫地和倒垃圾。”符合语境,举例说明所做的家务,故选E。
46.C 47.E 48.B 49.A 50.D
【导语】本文通过介绍家庭生活的美好之处,包括与家人相处、卧室的舒适、用餐时光以及共同承担家务,强调了家庭的重要性和温馨。
46.根据“What do you like best about being at home ”可知,这里在列举在家最喜欢的事情。C项“也许你喜欢和你的兄弟姐妹一起玩。”符合语境。故选C。
47.根据“Your toys, your books and your favourite things are in your bedroom.”可知,这里在说明卧室的特殊性。E项“你的卧室是让家变得特别的另一件事。”符合语境。故选E。
48.根据“Mealtime can be a special time at home.”可知,这里在描述家庭用餐时光。B项“家人围坐在桌旁吃爸爸妈妈准备的食物。”符合语境。故选B。
49.根据“Maybe you can help lay the dinner table or clean the plates. Maybe you can pull weeds (草) out of the flower garden. Maybe you can water the vegetable garden or the house plants.”可知此处讲一起做家务,A项“当家人一起做家务时,它似乎更容易,给每个人带来更多的乐趣。”符合语境。故选A。
50.根据“Maybe you can help lay the dinner table or clean the plates. Maybe you can pull weeds (草) out of the flower garden. Maybe you can water the vegetable garden or the house plants.”及此处在文章末尾可知要结束全文,D项“想想你能做什么,这样当你每天回家时,你都可以说:‘家,甜蜜的家!’ ”符合语境,且与文章开头相呼应。故选D。
51.B 52.E 53.A 54.C 55.F
【导语】本文介绍了朋友是我们一起走过人生的人。详细地介绍了朋友的重要性和交友的方法。
51.根据“Friends are the ones who we walk through life together. If we share our ups and downs, and pains and joys with our friends, we will get more happiness and less sadness.”及下文的介绍可知说的是朋友的重要性及如何交友,选项B“这里有一些结交新朋友的方法。”符合语境。故选B。
52.根据“Be friendly to others.”可知说的是友好,选项E“对别人微笑,你一定会得到微笑的回报。”符合语境。故选E。
53.根据“Be yourself.”可知说的是做你自己,选项A“不要为了交新朋友而改变自己。”符合语境。故选A。
54.根据“This connection between you and the other one can only begin when your heart is open.”可知说的是敞开心扉,选项C“敞开心扉。”符合语境。故选C。
55.根据“When you help your friends, you should help unconditionally (无条件地).”可知说的是帮助朋友,选项F“尽可能支持你的朋友。”符合语境。故选F。
56.C 57.F 58.E 59.D 60.A
【导语】本文主要讲述了友谊的三个重要原则:诚实、慷慨和理解,并强调真正的友谊需要双方共同维护。
56.根据“Too many people want others to be their friends, but they don’t give friendship back.”可知,此处解释了友谊不长久的原因。选项C“这就是为什么有些友谊不会长久。”符合语境。故选C。
57.根据“If a friend finds out that you haven’t been honest, you may lose his or her trust (信任).”可知,此处强调朋友之间应该坦诚相待。选项F“好朋友总是互相信任,诚实地说话和做事。”符合语境。故选F。
58.根据“You must learn to treat your friend the way you want your friend to treat you. By sharing them, you help your friends know you better.”可知,此处与分享有关。选项E“有时你甚至想分享你的观点和感受。”符合语境。故选E。
59.根据“Everyone has problems and he or she needs help too.”可知,此处是帮助朋友解决问题的建议。选项D“谈论这个问题可以使它更容易解决。”符合语境。故选D。
60.根据“But all true friendships have these three things in common.”可知,此处是说友谊有不同之处。选项A“没有两种友谊是完全相同的。”符合语境。故选A。
61.C 62.B 63.A 64.F 65.E
【导语】本文是一篇说明文。主要围绕“交友”展开,首先指出朋友的重要性及部分人存在交友困难的问题,随后从“走出家门”“展示特长”“学会交谈”“善于倾听”“广泛友善”五个方面,给出具体的交友建议,帮助有需要的人改善交友状况。
61.根据“But some people have trouble making friends.”及下文列举的具体交友建议可知,前文提出“部分人交友困难”的问题,后文是解决该问题的方法,选项C“这里有一些方法可以帮助他们”作为过渡句,承接“问题”与“解决方案”,引出下文的交友建议,故选C。
62.根据“It’s hard to make friends if you stay at home alone all the time.”可知,后文强调“一直待在家里难交友”,选项B“走出你的房子”直接给出“不要待在家”的建议,与后文形成“建议—原因”的逻辑,符合语境,故选B。
63.根据“Look at people in the eye when you talk to them. That way, they’ll find it easier to talk to you...”可知,该段落围绕“与人交谈的技巧”展开,强调交谈时的眼神交流,选项A“做一个善于交谈的人”作为段落主旨句,概括“交谈技巧”的核心内容,总领全段,故选A。
64.根据“Be a good listener. When people talk about themselves, listen carefully. Ask lots of questions sincerely.”可知,前文建议“认真倾听、真诚提问”,选项F“对他们的回答表现出极大的兴趣”补充了“善于倾听”的后续动作,体现对他人话题的重视,符合语境,故选F。
65.根据“Try to make friends with the kind of people you really like and respect—not just with those who are easy to meet.”及“That way, you’ll have a bigger group of people to choose from...”可知,后文提到“有更多人可选择”,选项E“对很多人友好”解释了“有更多选择”的前提,与后文逻辑一致,故选E。
66.A 67.F 68.E 69.D 70.C
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了友谊的三个重要原则:诚实、慷慨和理解,并强调真正的友谊需要双方共同维护。
66.根据空后“You must learn to treat your friend the way you want your friend to treat you”可知,此处应是如何对待朋友才会有朋友,选项A“要有朋友,先学会做朋友。”与之呼应。故选A。
67.根据空前“If a friend finds out that you haven’t been honest, you may lose your friend’s trust”可知,此处应是朋友之间应该坦诚相待,选项F“好朋友总是互相信任,诚实地说话和行动。”符合语境。故选F。
68.根据空前“Naturally you will want to share your ideas and feelings”和空后“They tell your friend what is important to you”可知,对朋友分享你的想法和感受很重要,选项E“这些对朋友很有价值。”符合语境。故选E。
69.根据空前“Talking about the problem can make it easier to solve”可知,这里是解决问题的建议,选项D“向朋友求助是解决问题的第一步。”符合语境,故选D。
70.根据空后的转折“But all true friendships have three things in common”可知,这里是说友谊有不同之处。选项C“没有两种友谊是完全相同的。”符合逻辑。故选C。
71.B 72.D 73.C 74.A 75.E
【导语】本文主要讲述了每个人外貌的独特性,并通过Robert Hoge的故事告诉我们:差异让我们与众不同,自信和善良才是最重要的品质。
71.根据下文“Some of us are tall. Some of us are fat.”可知,下文举例有人高,有人胖。由此推知,空格处应表示我们看起来不同。选项B“我们看起来都有点不同”符合语境,故选B。
72.根据上文“Sometimes, we might feel bad about looking different. We might feel like we look ugly or weird (怪异的).”和下文“But Hoge didn’t give up...He never complained his looks and felt confident in himself.”可知,上文表达了负面情绪,而下文却列举了一个积极的事例。由此推知,空格处需填入一个与上文构成转折关系的语句,以引出下文积极的事例。选项D“但正是我们的不同,让我们与众不同”符合语境,故选D。
73.根据下文“His mother worried about the difficulties he would face in life.”可知,空格处应说明Hoge的母亲担心他的原因。选项C“Hoge生来就有一张奇怪的脸”符合语境,故选C。
74.根据上文“Strangers would stare at (盯着看) him or even make fun of him.”和下文“He never complained about his looks and felt confident in himself.”可推知,Hoge不在乎陌生人盯着他看, 或 取笑他。选项A“但是他不在乎”符合语境,故选A。
75.根据上文“It’s hard when you feel like you don’t look ‘normal (正常的)’ or ‘perfect (完美的)’. But the truth is, no one is perfect.”可知,空格处需填入一个总结性话语。选项E“重要的是要记住,无论你长什么样,你都是特别的”符合语境,故选E。
76.C 77.E 78.B 79.F 80.A
【导语】本文主要介绍蜜蜂的重要性。
76.根据“Disappointed Angry Sad ”可知,此处询问感受,选项C“你会有什么感觉?”符合语境。故选C。
77.根据“As they fly from one flower to another, they take pollen (花粉) with them…In fact, without their work, about 80 percent of the plants in the world cannot grow.”可知,此处蜜蜂的这种行为能帮助植物生长,选项E“这个行为有助于植物生长。”符合语境。故选E。
78.根据“For example, they work hard together to make their homes. In order to store honey, they create honeycombs. Another interesting thing about bees is how they communicate.”可知,此处介绍蜜蜂的有趣之处,选项B“蜜蜂也是世界上最有趣的动物之一。”符合语境。故选B。
79.根据“Another interesting thing about bees is how they communicate.”可知,此处与蜜蜂之间的交流有关,选项F“当一只蜜蜂找到新的食物时,它会用一种舞蹈告诉其他蜜蜂食物在哪里,有多远。”符合语境。故选F。
80.根据“They need our help”可知,此处应强调它们面临的危机,选项A“然而,蜜蜂的数量正在下降,科学家们对此感到担忧。”符合语境。故选A。
81.B 82.A 83.D 84.C 85.F
【导语】本文主要讲述了一只叫小六的小鸟的故事,包括它的出生、家庭环境以及它如何克服困难学会飞翔的过程。
81.根据“but the youngest one was weak.”和“Little Six was so weak that he could hardly move.”可知,鸟妈妈给最弱小的孩子起了名字。选项B“鸟妈妈叫他小六。”符合语境。故选B。
82.根据“His elder brothers and sisters often laughed at him.”可知,小六的哥哥姐姐嘲笑它,会让它心情不好。此句应描述它的感受。选项A“小六感到沮丧。”符合语境。故选A。
83.根据“Little Six had a strong will.”和“Little Six got up much earlier…”可知,小六决心通过锻炼变强。选项D“他决定通过多锻炼变得更强。”符合语境。故选D。
84.根据“Mama Bird got her babies together to teach them to fly.”可知,几个月后小鸟们长大了。选项C“几个月后,所有小鸟都长大了。”符合语境。故选C。
85.根据“Little Six was the first one to start flying!…Little Six was crying happily while his brothers and sisters were trying hard to fly.”可知,小六飞行成功,此句应描述成功后的心情。选项F“他终于实现了自己的目标,感到非常自豪。”符合语境。故选F。
86.A 87.C 88.D 89.E 90.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了每年有数以百万计的鸟因撞到建筑物而伤亡的原因,以及人们为解决该问题所采取的措施。
86.根据第一段“Why does this happen ”以及后文“Birds are flying into windows and tall buildings that are all covered by glass.”可知,此处需要回答原因,选项A“答案是玻璃。”符合语境。故选A。
87.根据第二段“Most of the time, they live in the wild, such as forests and wetlands.”以及后文“The birds do not know there is glass between them and the plants.”可知,这些鸟不了解玻璃,选项C“这些鸟不知道玻璃是什么。”符合语境。故选C。
88.根据第二段“The birds do not know there is glass between them and the plants.”可知,结果就是它们会撞到玻璃上,选项D“结果,它们径直撞到玻璃上。”符合语境。故选D。
89.根据第三段“Tall buildings with lights on at night can confuse the birds.”,结合后文对鸟因灯光撞楼的进一步说明,选项E“这是一个大问题,尤其是在有雾和下雨的夜晚。”能体现该问题的严重性,符合语境。故选E。
90.根据第四段“Many office buildings now turn off their lights at night. This helps reduce the number of birds that fly into buildings and it also helps save energy.”可知,人们在尝试解决问题,选项B“人们正在努力解决这个问题。”符合语境。故选B。
91.D 92.A 93.C 94.E 95.F
【导语】本文主要讲述英国农民给奶牛播放爵士乐的现象及其益处,包括提高产奶量和改善牛奶品质。
91.根据“Some farmers in England play jazz music for their cows...This idea became famous on TikTok”可知,前文提到农民给奶牛播放爵士乐,后文说这个做法在TikTok走红,空格处应是人们对于这个现象的看法,选项D“许多人觉得这很有趣。”符合语境。故选D。
92.根据“At first, he played quiet music to cover the loud machine noises...Now the cows like jazz best.”可知,空前提到农民最初播放安静音乐,后来奶牛更喜欢爵士乐,故空格处应承接音乐对奶牛情绪的影响。选项A“奶牛喜欢音乐并感到快乐。”符合语境。故选A。
93.根据“Music also helps cows make more milk. Like how dogs learn that a bell means food, cows learn that music means milking time.”可知,前文提到奶牛,将音乐与挤奶时间关联,选项C“这有助于挤奶更顺利”符合语境,总结了音乐的作用。故选C。
94.根据“The music helps cows relax so they give milk more easily. ”和“Next time you drink milk, it might come from a cow that loves jazz!”可知,前文提到音乐使奶牛放松以便产奶,后文提到“下次喝的牛奶可能来自爱爵士乐的奶牛”,故空格处内容应是音乐与产奶质量的关联。选项E“快乐的奶牛产更好的奶”符合语境。故选E。
95.空格处作为结尾句,需总结现象的意义。选项F“这表明音乐如何帮助动物”符合语境,此处用于升华主题。故选F。
96.C 97.E 98.A 99.F 100.B
【导语】本文主要介绍了水稻的起源、种植方式和用途。
96.根据“Some kinds are planted in South China.”可知前面是在说水稻有很多种类,C选项 “有很多种类的水稻”符合语境,起到引出下文关于水稻种类内容的作用。故选C。
97.根据“But no one really knows where it first came from.”以及“According to some books, people began to grow rice in China about 10,000 years ago.”可知此处介绍水稻的起源,E选项“一些科学家认为它最早是在亚洲被种植的”,既承接了关于水稻起源不确定的内容,又为后文提到在中国种植水稻做了铺垫,符合逻辑。故选E。
98.根据“Rice can grow in dry soil (土壤), but most rice grows in wet soil. People in many countries use their hands to do all of the work of growing rice.”可知,此处是在介绍水稻的种植方式,A选项“人们如何种植它”能准确概括这部分内容,作为小标题合适。故选A。
99.根据“People in many countries use their hands to do all of the work of growing rice.”可知此处介绍种植水稻的方式,F选项“在一些国家,人们现在在稻田里使用机器”,与前文用手种植形成对比,补充了现在种植水稻方式的多样性,使内容更完整。故选F。
100.根据“It can be used to make animal feed and rice oil. People make other useful things such as baskets, shoes and roofs for their houses from it. Also, they burn dry rice plants in fires for cooking.”可知,此处在介绍水稻植株的各个部分都能被利用,B选项“人们使用水稻植株的每一部分”能够很好地概括这部分关于水稻用途的内容,作为小标题恰当。故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录