期中考试模拟试题拔高卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)外研版(2024) 英语七年级上册

文档属性

名称 期中考试模拟试题拔高卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)外研版(2024) 英语七年级上册
格式 zip
文件大小 2.8MB
资源类型 教案
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2025-10-29 13:16:01

文档简介

2025-2026学年度七年级英语期中考试拔高卷
(外研版2024)(解析版)
一、听力选择
1.What does Lily love doing
A. B. C.
【答案】B
【难度】0.85
【知识点】喜欢和不喜欢
【原文】Different people have different hobbies. Tony loves playing the violin, while Lily loves looking after animals.
2.What does Xiaomeng want to wear today
A. B. C.
【答案】A
【难度】0.85
【知识点】服饰
【原文】M: Xiaomeng, what do you want to wear today
W: A red dress and blue shoes.
3.What does Helen like doing
A. B. C.
【答案】B
【难度】0.85
【知识点】判断与评价
【原文】M: Do you like reading, Helen
W: Yes, I do. I often read books at home.
4.What’s Simon doing now
A.He is doing his homework in his room.
B.He is watching a film in his room.
C.He is watching a film in the cinema.
【答案】B
【难度】0.94
【知识点】介绍
【原文】A: Is Simon doing his homework
B: No, he isn’t. He’s watching a film in his room.
5.How many people are there in Tony’s family
A.Three. B.Four. C.Five.
【答案】C
【难度】0.94
【知识点】数量
【原文】A: How many people are there in your family, Tony
B: There are five people in my family.
6.Who is the boy in the photo
A.Bruce. B.Ada’s cousin. C.Bruce’s brother.
【答案】A
【难度】0.94
【知识点】介绍
【原文】A: Who is the boy in the photo, Ada
B: This is my elder brother, Bruce.
7.What’s the weather like in Xi’an today
A.Hot. B.Warm. C.Cool.
【答案】B
【难度】0.85
【知识点】谈论天气
【原文】W: Pete, what’s the weather like in Xi’an today
M: Oh, it’s warm, good weather.
8.What’s wrong with Li Meng
A.She was late for class.
B.She left her pen at home.
C.She made a mistake.
【答案】C
【难度】0.85
【知识点】关切
【原文】A: Mr Wang, I made a mistake this morning.
B: Never mind, Li Meng. Be careful next time.
听材料,回答以下小题。
9.When is it now
A.Morning. B.Afternoon. C.Evening.
10.Where are they
A.At school. B.At home. C.In a zoo.
【答案】9.A 10.A
【难度】0.94
【知识点】学校人员、位置
【原文】W: Good morning, Kate.
M: Good morning.
W: Welcome to our school.
M: Thank you.
听对话,回答下列各小题。
11.Why does Wang Bin want to write a post
A.To welcome a new student. B.To learn English. C.To make friends.
12.Who is Wang Ying
A.Wang Bin’s classmate. B.Wang Bin’s sister. C.Wang Bin’s cousin.
13.What are Wang Bin’s hobbies
A.Swimming and drawing. B.Skating and music. C.Drawing and singing.
【答案】11.C 12.B 13.A
【难度】0.85
【知识点】个人信息、爱好、介绍
【原文】M: I want to write a post on the forum to make friends, but I don’t know what to write.
W: Well, just tell others about yourself. You can start with where you are from.
M: I see. I am Wang Bin from Beijing, China.
W: Then talk about your family.
M: All right. There are four people in my family. They are my father, my mother, my sister Wang Ying and me.
W: The next is about your hobbies.
M: My hobbies That’s easy. I like swimming and drawing.
W: That’s good.
听一段材料,回答下面小题。
14.Who is Ann
A.The girl’s sister. B.The boy’s sister. C.The boy’s cousin.
15.Where does Ann’s mother work now
A.In China. B.In America. C.In the UK.
16.How many people will go to the zoo
A.Six. B.Five. C.Four.
【答案】14.C 15.A 16.C
【难度】0.65
【知识点】家人和亲人、介绍
【原文】A: Is the girl in the photo your sister
B: No, Lisa. She is my cousin, Ann. She is in No. 2 Middle School.
A: She is beautiful. She has blue eyes.
B: Yes. My aunt comes from America and she works in China now.
A: I want to make friends with her.
B: Ann and I are going to the zoo this Sunday. Would you like to go with us
A: I’d love to. Can I ask Jack to go with us He likes animals.
B: Of course. See you on Sunday.
二、单项选择
17.These are my school things. I use ________ every day.
A.it B.they C.them D.us
【答案】C
【难度】0.94
【知识点】them、人称代词的宾格、代词辨析
【详解】句意:这些是我的学习用品。我每天都在使用它们。
考查代词辨析。it它;they它们,主格;them它们,宾格;us我们。此处指代“我的学习用品”,是复数,作宾语,应用代词宾格them。故选C。
18.Everyone will have to get out of their houses ________ meet their friends.
A.and B.but C.or D.so
【答案】A
【难度】0.94
【知识点】and、so(这样 pron.)、并列连词辨析
【详解】句意:每个人将必须走出家门去见见他们的新朋友。
考查连词辨析。and和;but但是;or或者;so因此。“get out of their houses”与“meet their friends”是并列关系,用and连接,故选A。
19.________ is easy for me to make some strawberry (草莓) cakes.
A.It B.You C.She D.We
【答案】A
【难度】0.85
【知识点】IT、she、we、you、it作形式主语、代词辨析
【详解】句意:对我来说,做一些草莓蛋糕很容易。
考查代词词义辨析。It它;You你;She她;We我们。分析句子结构可知,此处为“It is + adj. +for sb. to do sth.”结构,其中It为形式主语,不定式为真正的主语。故选A。
20.Kate is ________ years old. Today is her ________ birthday.
A.ten; ten B.ten; tenth C.tenth; ten D.tenth; tenth
【答案】B
【难度】0.85
【知识点】ten、tenth、年龄段表达、序数词表示顺序
【详解】句意:凯特十岁。今天是她的十岁生日。
考查数词。ten十,基数词;tenth第十,序数词。第一空表示年龄,应用基数词ten;第二空表示十岁生日,应用序数词tenth。故选B。
21.—I’ll work late this evening. You may start dinner ________ me.
—Don’t push yourself too hard.
A.behind B.around C.without D.outside
【答案】C
【难度】0.65
【知识点】behind、outside、without、介词辨析、around
【详解】句意:——我今晚要工作到深夜。你可以在没有我的情况下开始吃饭。——不要把自己逼得太紧。
考查介词辨析。behind在……之后;around在……周围;without没有;outside在……外面。根据“I’ll work late this evening.”可知,此处指“在没有我的情况下开始吃饭”,因此选择without。故选C。
22.This is________ dictionary. Where is________
A.my; yours B.my; your C.mine; your D.mine; yours
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】mine、my、your、yours、形容词性物主代词、名词性物主代词
【详解】句意:这是我的字典。你的字典在哪里?
考查物主代词。my我的,形容词性物主代词;your你的,形容词性物主代词;mine我的,名词性物主代词;yours你的,名词性物主代词。由“dictionary”可知,其前用形容词性物主代词;由“Where is”可知,此空位于句末,用名词性物主代词。故选A。
23.Let me ________ Tony and Daming ________ you.
A.introduce; to B.to introduce; for
C.introduce; for D.to introduce; to
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】动词短语、动词不定式作宾语补足语
【详解】句意:让我把托尼和大明介绍给你。
考查非谓语动词和动词短语。introduce sb. to sb.“介绍某人给某人”,排除B和C;let sb. do sth.“让某人做某事”。故选A。
24.—Did you see a film last night
—________. I stayed at home and did my homework.
A.Yes, I did B.No, I didn’t C.No, I don’t D.Yes, I didn’t.
【答案】B
【难度】0.65
【知识点】一般疑问句、过去发生的动作/状态
【详解】句意:——你昨晚看电影了吗?——不,我没有。我待在家里做作业。
考查一般疑问句的回答。根据“Did you...”可知,问句是一般过去时的一般疑问句,用did问,则还用did回答,结合“I stayed at home and did my homework.”可知,空处应是否定回答,即“No, I didn’t.”。故选B。
25.More and more people found living in China made them ________ really safe.
A.feel B.to feel C.felt D.feeling
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】make sb. do sth.、动词不定式作宾语补足语
【详解】句意:越来越多的人发现生活在中国让他们感到非常安全。
考查非谓语动词。make sb do sth“使某人做某事”,make后接省略to的不定式作宾补,故选A。
26.—What can you see on the farm
—I can see some ________ and ________.
A.sheep; geese B.sheeps; geese C.sheep; gooses D.sheeps; goose
【答案】A
【难度】0.94
【知识点】sheep、名词辨析、可数名词复数不规则变化
【详解】句意:——在农场里你能看到什么?——我能看到一些绵羊和鹅。
考查名词复数辨析。sheep绵羊,单复数同形的名词,复数形式仍为sheep;goose鹅,复数形式是不规则变化,为geese。根据“some”可知,其后需接可数名词复数,sheep的复数用sheep,goose的复数用geese,符合语法规则及语境。故选A。
27.These are important words. Please ________ in your notebook.
A.write it down B.write down it C.write them down D.write down them
【答案】C
【难度】0.65
【知识点】IT、them、write down、动词短语、人称代词的宾格
【详解】句意:这些都是重要的单词。请把它们写在你的笔记本上。
考查动词短语及人称代词。人称代词作write down的宾语,必须放在write和down中间;再根据“important words”可知,人称代词用them,write them down符合题意,故选C。
28.To ________ is to show up or become visible (看得见的).
A.climb B.appear C.Act D. show
【答案】B
【难度】0.85
【知识点】act、appear、climb、动词辨析
【详解】句意:出现是指出现或变得可见。
考查动词辨析。climb爬;appear出现;act扮演。根据“show up or become visible”可知,出现是指出现或变得可见。故选B。
29.This is ________ interesting book. It is also ________ useful one.
A.an, the B.an, an C.an, a D.a, an
【答案】C
【难度】0.65
【知识点】a、an、the、a/an的区别、不定冠词表泛指
【详解】句意:这是一本有趣的书。它也是一本有用的书。
考查冠词的用法。不定冠词a/an,意为“一”,表示泛指,a用于辅音音素前,an用于元音音素前;定冠词the,意为“这个,那个”,表示特指。根据“This is...interesting book.”可知,此处泛指“一本有趣的书”,应用不定冠词,空后的interesting以元音音素开头,所以第一空应用an;根据“It is also...useful one.”可知,此处泛指“一本有用的书”,应用不定冠词,空后的useful以辅音音素开头,所以第二空应用a。故选C。
30.Reading books is ________. It can help people learn many things.
A.handsome B.important C.modern D.similar
【答案】B
【难度】0.65
【知识点】handsome、important、modern、similar、形容词辨析
【详解】句意:读书很重要。它可以帮助人们学习很多东西。
考查形容词辨析。handsome帅气的;important重要的;modern现代的;similar相似的。根据“It can help people learn many things.”可知,读书可以帮助人们学习很多东西,所以它很重要,故选B。
31.— There is no drink in the bottle. Will you go and ________ some for the party, Mary
— OK, Mum.
A.take B.carry C.bring D.get
【答案】D
【难度】0.4
【知识点】get(got got)、动词辨析
【详解】句意:——在瓶子里没有饮料了。Mary,你能为聚会去取一些吗?——好的,妈妈。
考查动词辨析。take带走,是从说话者所在地方带到别的地方;carry搬运;bring带来,是从别的地方带到说话者所在的地方;get取来,强调去获取。根据“There is no drink in the bottle.”可知应是妈妈让Mary去取一些饮料,故选D。
三、完形填空
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
My name is Lisa. I feel very happy to live in China now. I have many new friends here. Now, I’d like to introduce my 32 to you.
There are 33 people in my family: my father, my mother, my brother and I. My father is a(n) 34 teacher in my school. My mother is a doctor in a children’s hospital. My brother is fourteen. I am twelve years old. 35 of us are in the middle school. He is in Grade 9 and I am a new student. We go to school together every day.
My father has many hobbies, 36 he likes reading best. He goes to the library every Sunday afternoon. His students are interested 37 his English class because he is good at telling stories. My mother is always ready to help the sick 38 . The children like to see her smile. She has interesting ways to help children know 39 to look after themselves. My brother likes 40 so much! He plays basketball with his friends and he often watches basketball matches when he has time. What about me I have a lovely cat. We always have lots of 41 together.
32.A.family B.friends C.neighbours D.classmates
33.A.two B.three C.four D.five
34.A.Chinese B.Maths C.Science D.English
35.A.All B.Both C.One D.None
36.A.so B.or C.and D.if
37.A.in B.on C.at D.for
38.A.kids B.men C.ladies D.old
39.A.what B.where C.when D.how
40.A.tennis B.badminton C.basketball D.football
41.A.time B.fun C.energy D.luck
【答案】
32.A 33.C 34.D 35.B 36.C 37.A 38.A 39.D 40.C 41.B
【难度】0.65
【知识点】家庭信息、家人和亲人、记叙文
【导语】本文介绍了Lisa的家庭情况。
32.句意:现在,我想把我的家人介绍给你。
family家人;friends朋友;neighbours邻居;classmates同班同学。根据“There are ... people in my family: my father, my mother, my brother and I.”可知,此处介绍的是Lisa的家人。故选A。
33.句意:我家有四口人:我的爸爸、妈妈、哥哥和我。
two二;three三;four四;five五。根据“my father, my mother, my brother and I”可知,Lisa家有四口人。故选C。
34.句意:我爸爸是我学校的一名英语老师。
Chinese语文;Maths数学;Science科学;English英语。根据“His students are interested ... his English class because he is good at telling stories.”可知,Lisa的爸爸是英语老师。故选D。
35.句意:我们都在上中学。
All三者或三者以上都;Both两者都;One一个;None三者或三者以上都不。根据“He is in Grade 9 and I am a new student.”可知,Lisa和哥哥都在上中学,此处指两者都,用Both。故选B。
36.句意:我爸爸有很多爱好,他最喜欢阅读。
so因此;or或者;and和;if如果。根据“My father has many hobbies ... he likes reading best.”可知,前后句是顺承关系,用and连接。故选C。
37.句意:他的学生对他的英语课感兴趣,因为他擅长讲故事。
in在……里面;on在……上面;at在;for为了。be interested in“对……感兴趣”,固定短语。故选A。
38.句意:我妈妈总是乐于帮助生病的孩子。
kids孩子;men男人;ladies女士;old老的。根据“My mother is a doctor in a children’s hospital.”可知,Lisa的妈妈在儿童医院工作,帮助生病的孩子。故选A。
39.句意:她有有趣的方法帮助孩子们知道如何照顾自己。
what什么;where哪里;when什么时候;how如何。根据“to look after themselves”可知,此处指如何照顾自己,用how。故选D。
40.句意:我哥哥非常喜欢篮球!
tennis网球;badminton羽毛球;basketball篮球;football足球。根据“He plays basketball with his friends and he often watches basketball matches when he has time.”可知,Lisa的哥哥喜欢篮球。故选C。
41.句意:我们总是一起玩得很开心。
time时间;fun乐趣;energy能量;luck运气。have lots of fun“玩得很开心”,固定短语。故选B。
四、阅读理解
A
Wang Xiaoming is a Chinese boy. He comes from Zhanhe District, Pingdingshan. There are four people in his family. His father is a worker, his mother is a housewife and his elder brother studies in a high school.
Wang Xiaoming is twelve years old now. He has big eyes and a small nose. He is short and strong. His mouth is wide and he has big ears.
Today Wang Xiaoming goes to the junior high school for the first time. His mother takes him to school by car. In his classroom, his head teacher stands in front of the students. He says, “Hello, boys and girls. Nice to meet you! Welcome to Class Three, Grade Seven. My name is Zhang Dashan. You can add (增加) ‘Mr’ before my family name when you call me.” Wang Xiaoming listens carefully.
When Wang Xiaoming takes a break (课间休息) on the playground, the head teacher sees him and says, “Hello, my boy. What’s your name, please ”
“You can call me Mr Wang,” he says.
42.Where is Wang Xiaoming from
A.Xinhua District. B.Weidong District. C.Gaoxin District. D.Zhanhe District.
43.How many kids does Wang Xiaoming’s family have
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
44.How does Wang Xiaoming go to junior high school for the first time
A.By bus. B.By bike. C.By car. D.On foot.
45.新考法·创新性设问 What should Wang Xiaoming say to answer the head teacher’s question
A.Mr Wang. B.Mrs Wang. C.Wang Xiaoming. D.Little Wang.
46.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Wang Xiaoming is a student.
B.Wang Xiaoming can drive a car.
C.Zhang Dashan is an English teacher.
D.Wang Xiaoming has big eyes and small ears.
【答案】42.D 43.B 44.C 45.C 46.A
【难度】0.85
【知识点】个人信息、家人和亲人、记叙文
【导语】本文是一篇记叙文,介绍王小明去上学的故事。
42.细节理解题。根据“He comes from Zhanhe District, Pingdingshan.”可知,王小明来自平顶山市湛河区。故选D。
43.细节理解题。根据“There are four people in his family. His father is a worker, his mother is a housewife and his elder brother studies in a high school.”可知,王小明有一个哥哥,所以家里有两个孩子,故选B。
44.细节理解题。根据“His mother takes him to school by car.”可知,妈妈开车送他上学。故选C。
45.推理判断题。根据“What’s your name, please ”可知,校长问王小明的名字,王小明直接回答自己的名字,故选C。
46.细节理解题。根据“Today Wang Xiaoming goes to the junior high school for the first time.”可知,王小明是一个学生,故选A。
B
This is Mr. King’s family. Mr. and Mrs. King have two sons and a daughter. They are from England. But now they are in Hangzhou. Mrs. King is a maths teacher. Mr. King is a hotel manager. Their daughter is twelve and she is a student. Her name is Kathy. She is in Class Four in No. 1 Middle School. There are thirty students in her class. Tom and David are her brothers. They are fourteen years old. They are students of No. 1 Middle School, too. They go to school at 7:30. They have four classes in the morning and two classes in the afternoon. Tom and David like basketball and they play it every afternoon. They love their sister very much.
47.How many children are there in Mr. King’s family
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
48.Mr. King and his family are in ______ now.
A.China B.America C.England D.Australia
49.What does Mr. King do
A.A teacher. B.A cook. C.A hotel manager. D.A doctor.
50.Tom and David play basketball ______.
A.every morning B.every afternoon C.every evening D.every weekend
51.Which of the following is WRONG
A.Tom doesn’t like his sister. B.Kathy goes to school at 7:30.
C.There are four classes in the morning. D.Kathy and her brothers are in the same school.
【答案】47.B 48.A 49.C 50.B 51.A
【难度】0.65
【知识点】家庭信息、家人和亲人、记叙文
【导语】本文介绍了来自英国的金先生一家在杭州的生活情况,包括父母的职业和三个孩子的学校及爱好。
47.细节理解题。根据“Mr. and Mrs. King have two sons and a daughter.”可知,金先生家里有三个孩子。故选B。
48.细节理解题。根据“They are from England. But now they are in Hangzhou.”可知,他们现在在杭州,即中国。故选A。
49.细节理解题。根据“Mr. King is a hotel manager.”可知,金先生是一家酒店的经理。故选C。
50.细节理解题。根据“Tom and David like basketball and they play it every afternoon.”可知,他们每天下午都打篮球。故选B。
51.细节理解题。根据“Tom and David like basketball and they play it every afternoon. They love their sister very much.”可知,汤姆很喜欢他的妹妹,A选项表述有误。故选A。
C
Many people think heroes need to be handsome, rich, or very smart. But as for me, a hero is a person who always helps others. My hero is Uncle Bill. He is the eldest son of a worker, and he grew up in a poor family with four younger brothers and two little sisters.
He was good at neither writing nor Maths. In fact, he never did well at school. So he had to give up school at a very young age. He worked and gave all his money to help his parents. When he was getting older, he found that he was very interested in fixing things. He collected broken things which people threw away and fixed them. He could fix almost everything that did not work. He worked hard and never gave up. Finally, he opened his own repair shop. It took him about twenty years to become a successful shopkeeper.
Now, he is very wealthy and has four shops. But he never forgets the days when he had nothing. He gives money to poor families, helps poor kids buy books and offers them free lunch. He also encourages people to reuse things. He always says, “Make good use of what you have because we just have one Earth.”
I am proud of Uncle Bill. He is really a hero.
52.What kind of person can be a hero according to the author (作者)
A.A person who is rich. B.A person who is handsome.
C.A person who is very smart. D.A person who always helps others.
53.What does Uncle Bill’s father do
A.A shopkeeper. B.A worker. C.A Maths teacher. D.A farmer.
54.It took Uncle Bill about ________ years to become a successful shopkeeper.
A.4 B.20 C.2 D.12
55.Which of the following is not true according to the passage
A.Uncle Bill was interested in fixing things.
B.When Uncle Bill was young, he had to work to help the family.
C.With the help of his parents, Uncle Bill became successful.
D.Uncle Bill has worked hard and has finally owned four repair shops.
56.What’s the best title for this passage
A.Uncle Bill—my hero B.I want to have an uncle
C.Save our Earth D.Can you help me
【答案】52.D 53.B 54.B 55.C 56.A
【难度】0.65
【知识点】家人和亲人、记叙文
【导语】本文主要介绍了作者认为英雄是经常帮助他人的,比尔叔叔除了把自己的工资拿出来帮助父母以外,后来富有了,还拿出钱来帮助贫困的人们,给贫困的孩子书籍,提供免费的午餐给贫困的孩子,在作者眼中比尔叔叔就是英雄。
52. 细节理解题。根据第一段信息“But as for me, a hero is a person who always helps others.”可知在作者眼里能帮助他人的人都是英雄,故选D。
53. 细节理解题。根据第一段信息“My hero is Uncle Bil1.He is the oldest son of a worker”可知比尔叔叔的爸爸是一名工人,故选B。
54. 细节理解题。根据“It took him about twenty years to become a successful shopkeeper”可知比尔叔叔花了大约20年才成为一名成功的店主,故选B。
55.细节理解题。根据第二段信息“He worked hard and never gave up. Finally, he opened his own repair shop. It took him about 20 years to become a successful shopkeeper.”可知比尔叔叔是靠自己努力成功的,所以C的描述错误,故选C。
56. 最佳标题题。本文主要介绍了作者认为英雄是经常帮助他人的,比尔叔叔除了把自己的工资拿出来帮助父母以外,后来富有了,还拿出钱来帮助贫困的人们,给贫困的孩子书籍,提供免费的午餐给贫困的孩子,根据“I am proud of him. He is really a hero”,可知在作者眼里,比尔叔叔就是他的英雄,故选A。
五、补全对话
Jack: Hi! I’m Jack. What’s your name
Amy: Hello! My name is Amy. 57
Jack: Nice to meet you, too. How old are you, Amy
Amy: 58 What about you
Jack: I’m thirteen years old, too. 59
Amy: No, I’m not from Beijing. I’m from Shanghai.
Jack: 60
Amy: Tennis. I think it’s interesting (有趣的).
Jack: Tennis is also my favorite sport. 61
Amy: Yes, I like to play it with you. We have the same hobby (同样的爱好) and we can be good friends.
Jack: Yes, I can be your good friend.
A.Nice to meet you
B.Are you from Beijing
C.I’m thirteen years old.
D.What’s your favorite sport
E.May I have your name, please
F.What class are you in
G.Would you like to play tennis with me
【答案】57.A 58.C 59.B 60.D 61.G
【难度】0.85
【知识点】个人信息、爱好、邀请
【导语】本文是Jack和Amy互相介绍以及相约去打网球的对话。
57.根据“Nice to meet you, too”可知,此处应说很高兴见到你,选项A“很高兴见到你”符合,故选A。
58.根据“How old are you, Amy”可知,此处应回答年龄,C选项“我13岁”符合,故选C。
59.根据“No, I’m not from Beijing”可知,此句询问来自某处,且是一个一般疑问句,B选项“你来自北京吗”符合,故选B。
60.根据“Tennis.”可知,询问喜欢的运动,D选项“你最喜欢的运动是什么”符合,故选D。
61.根据“Tennis is also my favorite sport. ”及“Yes, I like to play it with you.”可知,邀请对方一起去打网球,选项“你愿意和我一起打网球吗”符合,故选G。
六、完成句子
62.我们喜欢在那儿互相聊天。
We like chatting with there.
【答案】 each other
【难度】0.65
【知识点】each-other、each other
【详解】each other“互相”,固定短语。故填each;other。
63.保持健康最好的方式是什么?
What is the best way to
【答案】 stay/keep healthy
【难度】0.65
【知识点】keep healthy、stay healthy、动词短语、动词不定式作定语、形容词作表语
【详解】对比中英文可知,空处缺少“保持健康”;根据英文题干和汉语提示可知,此处考查keep/stay healthy“保持健康”,动词短语,其中keep/stay为系动词,后接形容词healthy作表语;空前有动词不定式符号to,这里应用动词原形。故填stay/keep;healthy。
64.当老师指出我们的错误时,我们应该及时改正它们。
When the teacher our mistakes, we should correct them in time.
【答案】 points out
【难度】0.85
【知识点】point out、动词短语、“三单"形式的变化规则
【详解】根据中英文对照可知,英文句子缺少 “指出”,其英文表达是point out,动词短语,此处表示常规行为,时态应用一般现在时,主语“the teacher”表示单数,所以动词point要变成第三人称单数形式points。故填points;out。
65.但当我指给朋友看时,它消失了。
But when I it to a friend, it went away.
【答案】 pointed out
【难度】0.65
【知识点】point out、动词短语、过去发生的动作/状态
【详解】指出:point out;根据“went”可知句子用一般过去时,动词用过去式。故填pointed;out。
66.That dictionary is Tom’s. (改为复数)
are Tom’s.
【答案】 Those dictionaries
【难度】0.94
【知识点】dictionary、those、可数名词复数规则变化、指示代词that/those
【详解】句意:那本字典是汤姆的。根据要求改为复数,That“那个”改为Those“那些”,dictionary“字典”改为dictionaries。故填Those;dictionaries。
七、任务型阅读
Mary wants to share her living habits with us.
Here is what Mary usually does on Mondays, Wednesdays and Fridays. At 6:00 a.m., she gets up. Then at 6:30, she goes running for half an hour. She leaves home at 7:30. It takes her 20 minutes to drive to her office. She starts to work at 8:00. In the afternoon, she usually arrives home at 5:30.
On Tuesdays and Thursdays, she gets up at 7:00 a.m. She does some housework and then goes to work. She only has to get up early to exercise three days a week.
Mary also has healthy eating habits. On the days she doesn’t need to exercise, she usually goes to the stores to buy food. She buys healthy food such as vegetables and fruit. Sometimes she buys some meat. She likes eating beef. She likes cooking dinner at home.
She likes to relax on the weekend. She often goes to the park with her friends.
根据语篇内容,回答问题。 (每小题答案不超过4个词)
67.What time does Mary get up on Mondays
68.How long does Mary run on Fridays
69.Does Mary arrive at her office before 8:00 a.m.
70.When does Mary do some housework
71.Who does Mary often go to the park with
【答案】67.At 6:00 a.m. 68.For half an hour. 69.Yes, she does. 70.On Tuesdays and Thursdays. 71.Her friends.
【难度】0.94
【知识点】家庭生活、记叙文
【导语】本文主要介绍了Mary在工作日和周末的生活习惯,包括作息时间、运动、饮食和休闲活动。
67.根据“At 6:00 a.m. , she gets up.”可知,Mary在周一早上6点起床,故填At 6:00 a.m.
68.根据“Then at 6:30, she goes running for half an hour.”可知,Mary在周五跑步半小时,故填For half an hour.
69.根据“She leaves home at 7:30. It takes her 20 minutes to drive to her office. She starts to work at 8:00.”可知,Mary开车需要20分钟,因此她会在7:50左右到达办公室,故填Yes, she does.
70.根据“On Tuesdays and Thursdays, she gets up at 7:00 a.m. She does some housework”可知,Mary在周二和周四做家务,故填On Tuesdays and Thursdays.
71.根据“She often goes to the park with her friends.”可知,Mary经常和朋友一起去公园,故填Her friends.
八、综合填空
阅读下面短文,根据中文或首字母提示,写出单词的正确形式,每空一词。(请填写完整单词,把首字母抄到答题纸上。)
Hello, I am Amy. Let me introduce my moment of joy at junior high. I like singing after I f 72 my homework. I can sing 73 (几乎) all kinds of music. Music is like a 74 (有魔力的) friend to me. It warms my h 75 and makes my school life colorful. 76 (没有) music, life is so boring to me.
There is a music f 77 in our school. I am going to take part in it with two of my 78 (同学). Peter is good at playing the g 79 . He is a rock music lover. Lucy can play the piano. She 80 (希望) to play the piano well and become a pianist. So, she does a lot of practice to get ready for it. We are sure we will be on the s 81 one day!
【答案】
72.(f)inish 73.almost/nearly 74.magic 75.(h)eart 76.Without 77.(f)estival 78.classmates 79.(g)uitar 80.hopes/wishes 81.(s)how/ (s)tage
【难度】0.4
【知识点】爱好
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了喜欢唱歌的艾米,在初中的快乐时光。
72.句意:我喜欢在完成作业后唱歌。根据“my homework”和首字母提示可知,设空处应为动词“finish”表示“完成”。“after”后为时间状语从句,主句为一般现在时态,从句时态也为一般现在时,主语“I”为第一人称,动词用原形。故填(f)inish。
73.句意:我几乎可以唱所有类型的歌曲。根据汉语提示和句法结构可知,设空处应填副词“almost”或“nearly”表示“几乎”,修饰动词“sing”。故填almost/nearly。
74.句意:对我来说,音乐像一位有魔法的朋友。根据汉语提示和句法结构可知,设空处应填形容词“magic”表示“有魔力的”,作定语,修饰“friend”。故填magic。
75.句意:它温暖了我的心,让我的学生生活丰富多彩。根据“warms”和首字母提示可知,单数可数名词“heart”,表示“心”,符合语境。故填(h)eart。
76.句意:没有音乐,生活对我来说很枯燥。根据汉语提示和句法结构可知,设空处需填介词“without”表示“没有”;此空位于句子开头,首字母要大写。故填Without。
77.句意:我们学校有一个音乐节。根据语境和首字母提示可知,设空处应填“festival”表示“节日”;根据空前“a”可知,此处用其单数形式。故填(f)estival。
78.句意:我将与我的两名同班同学一起参加音乐节。根据汉语提示可知,名词“classmate”表示“同学”;根据“two”可知,此处应用其复数形式。故填classmates。
79.句意:皮特擅长弹吉他。根据语境和首字母提示可知,设空处应填表示乐器的名词“(g)uitar”表示“吉他”,弹奏某种乐器用其单数形式。故填(g)uitar。
80.句意:她希望弹钢琴弹得更好,并成为一名钢琴家。根据汉语提示可知,动词“hope”或“wish”表示“希望”;主语“She”为第三人称单数,设空处动词用其第三人称单数形式。故填hopes/wishes。
81.句意:我们确信我们有一天会在节目/舞台上。根据语境和首字母提示可知,设空处应填名词“show”表示“节目”,或“stage”表示“舞台”。故填(s)how /(s)tage。
九、书面表达
82.今年暑假,Chenjie报名参加了一个暑期夏令营。请你参照她的Name Card,帮她写一篇自我介绍。
Chen JieCity: Yancheng Hobbies: swimming, playing the piano Favourite food:noodles, hamburgers Good habit: help other people Dream:to be a pianist
要求:
1.介绍的内容要包含信息表中的所有信息,可适当地添加内容;
2.语言通顺,意思连贯,书写规范,不少于6句话;
3.将作文写在答题卡的相应位置。
My name is Chenjie. _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
My name is Chenjie. I come from Yancheng. I have many hobbies. I enjoy swimming because it makes me feel relaxed and strong. I also love playing the piano, and I practice it every day. When it comes to food, my favourite food is noodles and hamburgers. I think they are really delicious. I have a good habit of helping other people. Whenever my friends or classmates need help, I’m always there for them. My dream is to be a pianist in the future. I hope my piano playing can bring joy to people.
【难度】0.65
【知识点】个人信息、爱好
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏信息,考生结合自身经历,适当增加细节。
[写作步骤]
第一步,介绍姓名和来自的城市;
第二步,介绍爱好、饮食、习惯、梦想;
第三步,以“对未来的期许”收尾。
[亮点词汇]
①come from来自
②play the piano弹钢琴
③in the future在将来
[高分句型]
①I enjoy swimming because it makes me feel relaxed and strong. (because引导的原因状语从句)
②I think they are really delicious. (省略that的宾语从句)2025-2026学年度七年级英语期中考试拔高卷
(外研版2024)(原卷版)
一、听力选择(本大题共16小题,满分20分)
第一节(共3小题;每小题1分,满分3分)
1.What does Lily love doing
A. B. C.
2.What does Xiaomeng want to wear today
A. B. C.
3.What does Helen like doing
A. B. C.
第二节(共5小题;每小题1分,满分5分)
4.What’s Simon doing now
A.He is doing his homework in his room.
B.He is watching a film in his room.
C.He is watching a film in the cinema.
5.How many people are there in Tony’s family
A.Three. B.Four. C.Five.
6.Who is the boy in the photo
A.Bruce. B.Ada’s cousin. C.Bruce’s brother.
7.What’s the weather like in Xi’an today
A.Hot. B.Warm. C.Cool.
8.What’s wrong with Li Meng
A.She was late for class.
B.She left her pen at home.
C.She made a mistake.
第三节(共8小题;每小题1.5分,满分12分)
听材料,回答以下小题。
9.When is it now
A.Morning. B.Afternoon. C.Evening.
10.Where are they
A.At school. B.At home. C.In a zoo.
听对话,回答下列各小题。
11.Why does Wang Bin want to write a post
A.To welcome a new student. B.To learn English. C.To make friends.
12.Who is Wang Ying
A.Wang Bin’s classmate. B.Wang Bin’s sister. C.Wang Bin’s cousin.
13.What are Wang Bin’s hobbies
A.Swimming and drawing. B.Skating and music.
C.Drawing and singing.
听一段材料,回答下面小题。
14.Who is Ann
A.The girl’s sister. B.The boy’s sister. C.The boy’s cousin.
15.Where does Ann’s mother work now
A.In China. B.In America. C.In the UK.
16.How many people will go to the zoo
A.Six. B.Five. C.Four.
二、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
17.These are my school things. I use ________ every day.
A.it B.they C.them D.us
18.Everyone will have to get out of their houses ________ meet their friends.
A.and B.but C.or D.so
19.________ is easy for me to make some strawberry (草莓) cakes.
A.It B.You C.She D.We
20.Kate is ________ years old. Today is her ________ birthday.
A.ten; ten B.ten; tenth C.tenth; ten D.tenth; tenth
21.—I’ll work late this evening. You may start dinner ________ me.
—Don’t push yourself too hard.
A.behind B.around C.without D.outside
22.This is________ dictionary. Where is________
A.my; yours B.my; your C.mine; your D.mine; yours
23.Let me ________ Tony and Daming ________ you.
A.introduce; to B.to introduce; for
C.introduce; for D.to introduce; to
24.—Did you see a film last night
—________. I stayed at home and did my homework.
A.Yes, I did B.No, I didn’t C.No, I don’t D.Yes, I didn’t.
25.More and more people found living in China made them ________ really safe.
A.feel B.to feel C.felt D.feeling
26.—What can you see on the farm
—I can see some ________ and ________.
A.sheep; geese B.sheeps; geese C.sheep; gooses D.sheeps; goose
27.These are important words. Please ________ in your notebook.
A.write it down B.write down it C.write them down D.write down them
28.To ________ is to show up or become visible (看得见的).
A.climb B.appear C.act D. show
29.This is ________ interesting book. It is also ________ useful one.
A.an, the B.an, an C.an, a D.a, an
30.Reading books is ________. It can help people learn many things.
A.handsome B.important C.modern D.similar
31.— There is no drink in the bottle. Will you go and ________ some for the party, Mary
— OK, Mum.
A.take B.carry C.bring D.get
三、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
My name is Lisa. I feel very happy to live in China now. I have many new friends here. Now, I’d like to introduce my 32 to you.
There are 33 people in my family: my father, my mother, my brother and I. My father is a(n) 34 teacher in my school. My mother is a doctor in a children’s hospital. My brother is fourteen. I am twelve years old. 35 of us are in the middle school. He is in Grade 9 and I am a new student. We go to school together every day.
My father has many hobbies, 36 he likes reading best. He goes to the library every Sunday afternoon. His students are interested 37 his English class because he is good at telling stories. My mother is always ready to help the sick 38 . The children like to see her smile. She has interesting ways to help children know 39 to look after themselves. My brother likes 40 so much! He plays basketball with his friends and he often watches basketball matches when he has time. What about me I have a lovely cat. We always have lots of 41 together.
32.A.family B.friends C.neighbours D.classmates
33.A.two B.three C.four D.five
34.A.Chinese B.Maths C.Science D.English
35.A.All B.Both C.One D.None
36.A.so B.or C.and D.if
37.A.in B.on C.at D.for
38.A.kids B.men C.ladies D.old
39.A.what B.where C.when D.how
40.A.tennis B.badminton C.basketball D.football
41.A.time B.fun C.energy D.luck
四、阅读理解(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Wang Xiaoming is a Chinese boy. He comes from Zhanhe District, Pingdingshan. There are four people in his family. His father is a worker, his mother is a housewife and his elder brother studies in a high school.
Wang Xiaoming is twelve years old now. He has big eyes and a small nose. He is short and strong. His mouth is wide and he has big ears.
Today Wang Xiaoming goes to the junior high school for the first time. His mother takes him to school by car. In his classroom, his head teacher stands in front of the students. He says, “Hello, boys and girls. Nice to meet you! Welcome to Class Three, Grade Seven. My name is Zhang Dashan. You can add (增加) ‘Mr’ before my family name when you call me.” Wang Xiaoming listens carefully.
When Wang Xiaoming takes a break (课间休息) on the playground, the head teacher sees him and says, “Hello, my boy. What’s your name, please ”
“You can call me Mr Wang,” he says.
42.Where is Wang Xiaoming from
A.Xinhua District. B.Weidong District.
C.Gaoxin District. D.Zhanhe District.
43.How many kids does Wang Xiaoming’s family have
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
44.How does Wang Xiaoming go to junior high school for the first time
A.By bus. B.By bike. C.By car. D.On foot.
45.新考法·创新性设问 What should Wang Xiaoming say to answer the head teacher’s question
A.Mr Wang. B.Mrs Wang. C.Wang Xiaoming. D.Little Wang.
46.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Wang Xiaoming is a student.
B.Wang Xiaoming can drive a car.
C.Zhang Dashan is an English teacher.
D.Wang Xiaoming has big eyes and small ears.
B
This is Mr. King’s family. Mr. and Mrs. King have two sons and a daughter. They are from England. But now they are in Hangzhou. Mrs. King is a maths teacher. Mr. King is a hotel manager. Their daughter is twelve and she is a student. Her name is Kathy. She is in Class Four in No. 1 Middle School. There are thirty students in her class. Tom and David are her brothers. They are fourteen years old. They are students of No. 1 Middle School, too. They go to school at 7:30. They have four classes in the morning and two classes in the afternoon. Tom and David like basketball and they play it every afternoon. They love their sister very much.
47.How many children are there in Mr. King’s family
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
48.Mr. King and his family are in ______ now.
A.China B.America C.England D.Australia
49.What does Mr. King do
A.A teacher. B.A cook. C.A hotel manager. D.A doctor.
50.Tom and David play basketball ______.
A.every morning B.every afternoon C.every evening D.every weekend
51.Which of the following is WRONG
A.Tom doesn’t like his sister. B.Kathy goes to school at 7:30.
C.There are four classes in the morning. D.Kathy and her brothers are in the same school.
C
Many people think heroes need to be handsome, rich, or very smart. But as for me, a hero is a person who always helps others. My hero is Uncle Bill. He is the eldest son of a worker, and he grew up in a poor family with four younger brothers and two little sisters.
He was good at neither writing nor Maths. In fact, he never did well at school. So he had to give up school at a very young age. He worked and gave all his money to help his parents. When he was getting older, he found that he was very interested in fixing things. He collected broken things which people threw away and fixed them. He could fix almost everything that did not work. He worked hard and never gave up. Finally, he opened his own repair shop. It took him about twenty years to become a successful shopkeeper.
Now, he is very wealthy and has four shops. But he never forgets the days when he had nothing. He gives money to poor families, helps poor kids buy books and offers them free lunch. He also encourages people to reuse things. He always says, “Make good use of what you have because we just have one Earth.”
I am proud of Uncle Bill. He is really a hero.
52.What kind of person can be a hero according to the author (作者)
A.A person who is rich. B.A person who is handsome.
C.A person who is very smart. D.A person who always helps others.
53.What does Uncle Bill’s father do
A.A shopkeeper. B.A worker. C.A Maths teacher. D.A farmer.
54.It took Uncle Bill about ________ years to become a successful shopkeeper.
A.4 B.20 C.2 D.12
55.Which of the following is not true according to the passage
A.Uncle Bill was interested in fixing things.
B.When Uncle Bill was young, he had to work to help the family.
C.With the help of his parents, Uncle Bill became successful.
D.Uncle Bill has worked hard and has finally owned four repair shops.
56.What’s the best title for this passage
A.Uncle Bill—my hero B.I want to have an uncle
C.Save our Earth D.Can you help me
五、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
根据对话内容,从下面选择恰当的句子将对话补充完整。(选项中有两项是多余的)
Jack: Hi! I’m Jack. What’s your name
Amy: Hello! My name is Amy. 57
Jack: Nice to meet you, too. How old are you, Amy
Amy: 58 What about you
Jack: I’m thirteen years old, too. 59
Amy: No, I’m not from Beijing. I’m from Shanghai.
Jack: 60
Amy: Tennis. I think it’s interesting (有趣的).
Jack: Tennis is also my favorite sport. 61
Amy: Yes, I like to play it with you. We have the same hobby (同样的爱好) and we can be good friends.
Jack: Yes, I can be your good friend.
A.Nice to meet you
B.Are you from Beijing
C.I’m thirteen years old.
D.What’s your favorite sport
E.May I have your name, please
F.What class are you in
G.Would you like to play tennis with me
六、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
62.我们喜欢在那儿互相聊天。
We like chatting with there.
63.保持健康最好的方式是什么?
What is the best way to
64.当老师指出我们的错误时,我们应该及时改正它们。
When the teacher our mistakes, we should correct them in time.
65.但当我指给朋友看时,它消失了。
But when I it to a friend, it went away.
66.That dictionary is Tom’s. (改为复数)
are Tom’s.
七、任务型阅读(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或完成句子。
Mary wants to share her living habits with us.
Here is what Mary usually does on Mondays, Wednesdays and Fridays. At 6:00 a.m., she gets up. Then at 6:30, she goes running for half an hour. She leaves home at 7:30. It takes her 20 minutes to drive to her office. She starts to work at 8:00. In the afternoon, she usually arrives home at 5:30.
On Tuesdays and Thursdays, she gets up at 7:00 a.m. She does some housework and then goes to work. She only has to get up early to exercise three days a week.
Mary also has healthy eating habits. On the days she doesn’t need to exercise, she usually goes to the stores to buy food. She buys healthy food such as vegetables and fruit. Sometimes she buys some meat. She likes eating beef. She likes cooking dinner at home.
She likes to relax on the weekend. She often goes to the park with her friends.
根据语篇内容,回答问题。 (每小题答案不超过4个词)
67.What time does Mary get up on Mondays
68.How long does Mary run on Fridays
69.Does Mary arrive at her office before 8:00 a.m.
70.When does Mary do some housework
71.Who does Mary often go to the park with
八、综合填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
阅读下面短文,根据中文或首字母提示,写出单词的正确形式,每空一词。(请填写完整单词,把首字母抄到答题纸上。)
Hello, I am Amy. Let me introduce my moment of joy at junior high. I like singing after I f 72 my homework. I can sing 73 (几乎) all kinds of music. Music is like a 74 (有魔力的) friend to me. It warms my h 75 and makes my school life colorful. 76 (没有) music, life is so boring to me.
There is a music f 77 in our school. I am going to take part in it with two of my 78 (同学). Peter is good at playing the g 79 . He is a rock music lover. Lucy can play the piano. She 80 (希望) to play the piano well and become a pianist. So, she does a lot of practice to get ready for it. We are sure we will be on the s 81 one day!
九、书面表达(本大题共10分)
82.今年暑假,Chenjie报名参加了一个暑期夏令营。请你参照她的Name Card,帮她写一篇自我介绍。
Chen JieCity: Yancheng Hobbies: swimming, playing the piano Favourite food:noodles, hamburgers Good habit: help other people Dream:to be a pianist
要求:
1.介绍的内容要包含信息表中的所有信息,可适当地添加内容;
2.语言通顺,意思连贯,书写规范,不少于6句话;
3.将作文写在答题卡的相应位置。
My name is Chenjie. _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
同课章节目录