主题22 旅行 专项练习
训练1
Ⅰ 阅读理解
There is a photo in my collection that I pull out from time to time to remind myself of an old vacation. It’s a picture of me from the late 1970s on a bench in London’s Victoria Station, my head resting against a wall, eyes closed with tiredness, and clothes messed up. I used to love that shot taken by my wife. It was evidence of my leisure time, of travel, of interruption from the office: miles covered, sights seen, train stations raced through, and goals achieved.
However, as I left work to hit the vacation road this summer, I took along something extra. This travelling companion had a habit of ruining trips with feelings of guilt—the guilt that came from attempting to vacation with work in mind.
The conflict between the time we want off and the guilt we feel when we actually give in to leisure is a long-running battle that has gone too far, driven by an over-scheduling enthusiasm. It has made many feel as if their free moments are a form of truancy. It’s hard to take it easy when you’ve been programmed not to. We have been taught for generations that work is the only goal. Time that is unfilled is bad, we are led to believe, and unplanned enjoyment should be avoided. This is stressed today by a workplace culture that wants you to believe that advancement depends on your staying on the job.
Research now shows, however, that leisure time can do something job advancement and money can’t. Leisure activities increase your desire to work, leadership skills, your sense of awareness and your ability to change. Free time also promotes a positive mood and sense of well-being, because it develops self-worth. Deep down, everyone knows we need time off to make our lives better.
On holiday, using your productive output as a measure of yourself doesn’t work, because a vacation is about input—exploring, learning, and reflecting. The magic of a holiday is in the experience itself. This is the same as life satisfaction; it can’t be measured, only felt. The best part of a vacation isn’t going somewhere else; it’s being where you are, fully involved in the experience.
( )1.Why does the author look at that photo from time to time
A.It brings back his memory of leisure travel.
B.It describes his tired appearance on vacation.
C.It gives evidence of his running away from work.
D.It records a life goal achieved during his holiday.
( )2.What made the author feel guilty during this summer vacation
A.The tight schedule.
B.Not staying on the job.
C.The unplanned journey.
D.Not reaching the expected goal.
( )3.What does the author think the benefit of leisure time is
A.It promotes job advancement.
B.It improves your productive output.
C.It is good for your personal development.
D.It helps you see your goals in life more clearly.
( )4.What does the author suggest people do while on vacation
A.Reflect on their work.
B.Avoid unplanned activities.
C.Enjoy the experience of travelling.
D.Ignore job advancement and money.
Ⅱ 阅读七选五
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Now I live in Paris. Actually, I don’t mind the food or the people, but I do care about the land that is extraordinarily lack of characteristics of hiking. I enjoy being outdoors and hiking, but Paris’ natural resources don’t hold much potential for my bent. So when my dad asked if I wanted to go hiking with him, I was overjoyed. 1. It turned out that I was too optimistic.
We started our main hike up Flattop Mountain. As we hiked it was much more challenging than I expected. 2. The path is winding and we saw mountains towering over the green valleys and cliffs that seemed endless. What amazed me most was that thick clouds enveloped the mountainsides. 3.
I stared up at the top to see how much farther we had to go and I began to worry that I wouldn’t finish it. 4. It made me doubtful about my persistence (坚持). But when we looked back at the path that faded in the distance, I was filled with fulfillment with seeing how much we had done.
As I was hiking, I started to reflect on how hiking was similar to other aspects of my life. 5. It reminded me of my struggles in my classes and the difficulties I had to overcome. I spotted that the process of learning isn’t always the most fun, but the fulfillment after seeing how much I had finished just increases the thirst for knowledge, causing me to long for more learning. Looking down at the mountain I was content but never fully satisfied. Having considered a lot, I was determined to pursue the summit (山顶).
A.Hiking could make me fly.
B.Hiking gave time for my mind to wander.
C.I thought I would finish the journey with ease.
D.But I was shocked at the beauty surrounding me.
E.I was satisfied with the landscape along the way.
F.It was unlike anything I had ever witnessed before.
G.A recent ankle injury had left me unsure of my physical capabilities.
训练2
Ⅰ 完形填空
Kimberly and I had planned a trip to Europe for a long time, but we encountered some curveballs. Getting the departure time wrong, we had to 1 from the original train trip to a ship one.
Boarding the ship, we 2 it was not like a spacious hotel. The room was incredibly tight. The 3 in the small bathroom was a spout (喷头) connected to the sink. You turned it on and sprayed yourself, 4 the rest of the room.
The week-long ship travel was full of 5 . There were people from diverse backgrounds speaking different languages. We had stopovers on 6 of all sizes, where we cycled 30—40 kilometres. Then there were whole gales (狂风)—so fierce that even the buses couldn’t pass for safety 7 . So finally we 8 back home.
We still appreciated the experience. Our real passion was about the 9 rather than the destination—the missed rides, the 10 ship, the mixture of cultures, and all the 11 .
Sometimes people are so 12 to their comfortable life that it scares them to be off the beaten track. Yet, once out of their comfort zone, the different experiences are what actually 13 . Mixing things up, trying new things, seeing something through another person’s eyes, being 14 to adventure—these are how you create 15 .
( )1.A.shift B.range
C.break D.deliver
( )2.A.admitted B.regretted
C.fancied D.realized
( )3.A.towel B.shower
C.drier D.wardrobe
( )4.A.rather than B.let alone
C.along with D.in particular
( )5.A.risks B.barriers
C.conflicts D.adventures
( )6.A.islands B.harbours
C.malls D.decks
( )7.A.measures B.consequences
C.concerns D.expectations
( )8.A.emerged B.jogged
C.returned D.headed
( )9.A.journey B.emotion
C.scenery D.culture
( )10.A.vacant B.luxurious
C.overcrowded D.expensive
( )11.A.listed B.recommended
C.canceled D.unsettled
( )12.A.close B.accustomed
C.opposed D.accessible
( )13.A.fall over B.stand out
C.set off D.go by
( )14.A.open B.alert
C.blind D.limited
( )15.A.hope B.opportunities
C.passion D.changes
Ⅱ 读后续写
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
My parents and I had just driven down the narrow mountain road from Marrakesh with all its sharp bends, and had finally arrived at Merzouga. Before us stretched the unending sand dunes(沙丘) that marked the beginning of the Sahara.
Our vehicle set off, quietly running over the sand and small stones. It wasn’t long before we were surrounded by enormous sand dunes, towering above us on all sides. The wind was blowing grains of sand from the tops of the dunes, the sun was beating down hard and bright, and the sky was a deep shade of blue that I had never seen before. The wild beauty of the desert was about to reveal itself. There was not a plant to be seen. The desert appeared completely empty, which was calm and threatening at the same time.
Eventually, as the last rays of sunlight were falling on the sand, we arrived at our desert camp. Stars were already shining brightly in the darkening sky and it was getting cold with the approach of the night. I grabbed my bag and headed towards the warm campfire. I was starving and rushed to put a steak on the barbecue. We enjoyed two days in the camp with camel riding and campfire parties before we set off for Kenya.
A few days after our departure from the camp, we were very near to our rest camp in the Amboseli National Park. Mount Kilimanjaro, the highest mountain in Africa, rose up over the plains before us. Tall grasses and trees dotted the plains, which were alive with the African wildlife. Giraffes, with their long necks, were pulling leaves from the highest branches. In the distance, elephants were eating grass, ears flapping lazily as they moved slowly over the plains.
The rest camp was in sight. Several huts made from brick settle across a large pool of water. The walls reflected the afternoon sun. My father, against my mother’s advice, decided to drive through the pool of water that stretched across the dirt road.
注意:续写词数应为150左右。
Paragraph 1:
Then, our car was truly stuck in the mud.
Paragraph 2:
We got out of the car.
主题22 旅行 专项练习
训练1
Ⅰ.
【文章大意】 这是一篇说明文。文章主要说明了作者对于休闲旅行的看法,指出休闲时间对个人发展有好处,度假主要是关于输入——探索、学习和反思,度假的魅力就在于体验本身。
1.A 细节理解题。根据第一段中“It was evidence of my leisure time, of travel, of interruption from the office: miles covered, sights seen, train stations raced through, and goals achieved.”可知,作者会不时地看那张照片是因为这让他想起了休闲旅行。故选A。
2.B 细节理解题。根据第二段“However, as I left work to hit the vacation road this summer, I took along something extra. This travelling companion had a habit of ruining trips with feelings of guilt—the guilt that came from attempting to vacation with work in mind.”可知,没有继续工作,这让作者在暑假期间感到内疚。故选B。
3.C 细节理解题。根据倒数第二段中“Leisure activities increase your desire to work, leadership skills, your sense of awareness and your ability to change. Free time also promotes a positive mood and sense of well-being, because it develops self-worth.”可知,作者认为休闲时间对个人发展有好处。故选C。
4.C 细节理解题。根据最后一段中“The magic of a holiday is in the experience itself.”以及“The best part of a vacation isn’t going somewhere else; it’s being where you are, fully involved in the experience.”可知,作者建议人们度假时享受旅行的体验。故选C。
Ⅱ.【文章大意】 本文是一篇夹叙夹议文。文章中作者通过介绍自己徒步旅行的经历,告诉我们要勇于面对生活中的困难,要坚定地克服困难。
1.C 根据上文可知,作者喜欢徒步旅行,正好爸爸邀请她一起去徒步旅行,C项“我以为我会轻松地完成这段旅程。”能够承接上文,作者喜欢徒步旅行,认为自己会轻松地完成这次与父亲一起的旅程,同时引起下文,作者原本认为自己会轻松完成这次徒步旅行,结果是作者太乐观了。故选C。
2.D 下文描述了周围的美景,D项“但我对周围的美景感到震惊。”能够引起下文,且与上文构成转折关系,虽然这次徒步旅行比作者预想的要困难得多,但作者对周围的美景感到震惊。故选D。
3.F 上文描述了让作者吃惊的美景,F项“这和我以前见过的任何事物都不一样。”能够承接上文,厚厚的云层笼罩着山腰,这样的美景和作者以前见过的任何事物都不一样。故选F。
4.G 根据下文可知,这里介绍了某种因素让作者对自己是否能坚持完成徒步旅行产生了怀疑,G项“最近的一次脚踝受伤让我对自己的体能没有把握。”能够引起下文,正是因为脚踝受伤,所以让作者怀疑自己是否能坚持完成徒步旅行。故选G。
5.B 上文介绍了作者开始思考徒步旅行与她的生活的其他方面的相似性,B项“徒步旅行让我有时间思考。”能够承接上文,且能引起下文。故选B。
训练2
Ⅰ.【文章大意】 本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了作者和Kimberly旅行中碰到的各种情况,并领悟到了旅行的意义。
1.A 根据上文“Getting the departure time wrong…”及空后“from the original train trip to a ship one”可知,时间弄错了,所以他们的行程计划也发生了变化。故选A项。shift变换,更替,变动; range(在一定的范围内)变化; break弄坏; deliver发表。
2.D 根据前文“Boarding the ship…”以及后文“The room was incredibly tight.”可知,“我们”登上船以后意识到情况不对。故选D项。admit承认; regret后悔; fancy爱慕; realize意识到。
3.B 根据后文“…in the small bathroom was a spout (喷头) connected to the sink.”可知,这是浴室里的花洒。故选B项。towel毛巾; shower花洒; drier吹风机; wardrobe衣橱。
4.C 根据上文“The room was incredibly tight.”及空后“the rest of the room”可知,房间非常狭小,如果打开花洒,它会朝你喷水,也会喷到房间里的其他东西。故选C项。rather than而不是; let alone更不用说; along with连同……一起; in particular尤其。
5.D 根据下文“There were people from diverse backgrounds speaking different languages.”以及“Then there were whole gales (狂风)—so fierce that even the buses couldn’t pass for safety…”可知,他们的旅行遇到了许多有挑战的事。故选D项。risk风险; barrier障碍; conflict冲突; adventure冒险。
6.A 根据上文“Boarding the ship…”可知,“岛屿”符合语境。故选A项。island岛屿; harbour海港; mall购物中心; deck层面。
7.C 根据上文“Then there were whole gales (狂风)—so fierce that even the buses couldn’t pass…”及常识可知,风非常猛烈,出于安全考虑,公共汽车也禁止通行了。故选C项。measure方法; consequence结果; concern忧虑; expectation期望。
8.D 根据上文“Then there were whole gales (狂风)—so fierce that even the buses couldn’t pass for safety…”和空后“back home”可知,天气太恶劣了,所以最后他们回家了。故选D项。emerge出现; jog慢跑; return返回; head前往。
9.A 根据上文“We still appreciated the experience.”可知,作者他们重视的是旅行的过程。故选A项。journey旅程; emotion情绪; scenery风景; culture文化。
10.C 根据上文“The room was incredibly tight.”可知,船是非常拥挤的。故选C项。vacant空着的; luxurious奢侈的; overcrowded挤满的; expensive昂贵的。
11.D 根据上文“Then there were whole gales (狂风)—so fierce that even the buses couldn’t pass for safety…”可知,这是不确定因素。故选D项。
12.B 根据下文“…it scares them to be off the beaten track.”可知,人们害怕打破常规,更习惯于舒服的生活。故选B项。close接近的; accustomed习惯的; opposed相反的; accessible可进入的。
13.B 根据上文“once out of their comfort zone”可知,走出舒适区,情况会不一样。故选B项。fall over被绊倒; stand out突出; set off出发; go by经过。
14.A 根据上文“Mixing things up, trying new things, seeing something through another person’s eyes…”可知,要用开放的心态对待冒险。故选A项。open敞开的; alert警惕的; blind失明的; limited有限的。
15.C 根据上文“Our real passion was about the…rather than the destination…”可知,“激情”符合语境。故选C项。
Ⅱ.【思路点拨】 通过所给文章可知,作者讲述了和父母在撒哈拉沙漠露营的经历,感受到大自然厚重又狂野的力量,几天之后,在余下的行程中,他们到达了安波塞利国家公园,看到了非洲最高的山峰——乞力马扎罗山。在行车途中,父亲不听劝告,开车进了水潭,结果车子被卡在了泥里。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“然后,我们的车真的陷进了泥里。”可知,第一段可描写他们想办法把车子挪出泥潭的经过。
②由第二段首句内容“我们下了车。”可知,第二段可描写作者下车之后看到的周围的事物以及发生的趣事。
2.续写线索:车陷在泥里——寻求帮助——拖出车子——到达——下车——趣事——感悟
One possible version:
Then, our car was truly stuck in the mud. We tried hard to push the car out of the mud, but in vain. We needed two boards long enough to help the wheels move. Luckily, we were not far away from the camp. We called the manager of the camp for help. After a few moments, two local men drove over with necessary equipment and pushed us free. Thankfully, with the local men guiding us, we drove on to the parking lot next to our hut.
We got out of the car. We were amazed to find many monkeys jumping up and down in the trees. After carrying our suitcases and boxes of food into the hut, I returned to the car and fetched more possessions. It was then that I noticed a small grey monkey sitting on a tree a few metres away and eating a banana. “So cute,” I thought to myself, until I realized it was my banana that he was eating! What an experience!