Unit 9 Learning 单元质量检测课件(共93张PPT)+练习(含答案)高中英语 北师大版(2019)必修 第三册

文档属性

名称 Unit 9 Learning 单元质量检测课件(共93张PPT)+练习(含答案)高中英语 北师大版(2019)必修 第三册
格式 zip
文件大小 595.2KB
资源类型 教案
版本资源 北师大版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-29 14:36:44

文档简介

单元质量检测(三) LEARNING
(满分150分, 时间120分钟)
第一部分 听力 (共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分, 满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Where are the speakers?(  )
A.In a library.       B.In a study.       C.In a bookstore.
2.Who is the woman probably?(  )
A.A bus driver. B.A policewoman. C.A passenger.
3.What did the speakers do last weekend?(  )
A.They studied at home. B.They went hiking. C.They played tennis.
4.According to the man, how should the woman book her tickets?(  )
A.Use any travel website. B.Go to the ticket office. C.Call a travel agency.
5.How long will it take to go to the airport?(  )
A.Half an hour. B.One hour. C.Two hours.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.Where does the conversation probably take place?(  )
A.At an airport. B.At home. C.At a restaurant.
7.What is the man dissatisfied with about the flight?(  )
A.The service. B.The movie. C.The food.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What does Sarah want to know?(  )
A.Central Park. B.Something about the bus trip. C.Sunny Beach.
9.Where will the speakers leave for in the afternoon tomorrow?(  )
A.Central Park. B.Sunny Beach. C.Sea World.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.How many tires does the woman suggest the man replace?(  )
A.One. B.Two. C.Three.
11.What will the man do for his car in about six months?(  )
A.Get the brakes fixed.
B.Get the rest of the tires replaced.
C.Get the left headlight checked out.
12.How much will the man pay at last?(  )
A.About $300. B.About $500. C.About $1,000.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What are the two speakers mainly talking about?(  )
A.School ranking. B.Moving to a new place. C.Choosing a school for kids.
14.Where is probably the information of the schools from?(  )
A.Weymouth High School. B.The man’s workplace. C.The offices of the schools.
15.Which are private schools?(  )
A.Carlton Abbey and St Mary’s.
B.St Mary’s and Weymouth High School.
C.Carlton Abbey and Weymouth High School.
16.Which school has the highest university admission rate?(  )
A.Weymouth High School. B.Carlton Abbey. C.St Mary’s.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What does the speaker think of the weekend?(  )
A.It’s beneficial. B.It’s exciting. C.It’s interesting.
18.Why was the speaker anxious at first?(  )
A.He went to bed too late.
B.He was addicted to the screen.
C.He was always thinking of texting messages.
19.How long was the speaker free from his phone at the camp?(  )
A.One day. B.Two days. C.Three days.
20.What does the speaker mainly talk about?(  )
A.A healthy lifestyle. B.A busy weekend. C.A free village life.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
  阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
  
ABOUT OUR CENTER   First opened in 2006, this Huntington Learning Center location has been servicing the students of Dunwoody, Brookhaven, Sandy Springs and the surrounding area by providing individualized programs for each of our students.   We began here in Dekalb County because we recognised the need to help those students who knew they could do better, but who couldn’t find a way to do it on their own.As a result, we continually help students raise ACT scores by 4 points or more and SAT scores by 250+ points.We also help students achieve academic success in the classroom by teaching them the reading, maths and study skills they need to tackle any of their day-to-day school challenges.   Recognised as a leader and partner in the education community, your HLC continues to support student growth and achievement at the highest level.   We are committed to helping you and your family achieve more than just academic success.We know that a confident student is motivated to take on anything school or life puts before him.   Additionally, we have forged strong relationships with both the public and private schools in our area and we are seen as a team member when it comes to helping students achieve.Working together towards student success is what we promise and what we deliver.
21.What can we learn about this center of Huntington?(  )
A.It has a history of more than 20 years.       B.It helps students to get better grades.
C.It is a teaching and research institution. D.It provides academic support for schools.
22.On which day do employees at Huntington work longest hours?(  )
A.Thursday. B.Friday.
C.Saturday. D.Sunday.
23.What’s the author’s purpose of writing the passage?(  )
A.To attract some teachers. B.To introduce an institution.
C.To advertise a coming event. D.To recommend a private school.
B
  (2024·南京高一下质检)What do you want to keep and what do you want to let go?
  Next week, total strangers will bring a truck to our door and take away everything we own, except the clothes on our backs, the car we will drive 500 miles to our new home, and as much stuff as we can pack in it.
  It’s called moving.Some people do it often.For others, like me, it’s a rare and serious adventure.In all my adult years I’ve moved only three times.
  My first husband and I moved into our first house with a bed, our clothes and a few wedding gifts.That was a lifetime ago.
  Then the kids grew up, we lost their dad to cancer and I began to learn about letting go.
  First, I let go of the illusion of being in control.Life isn’t about being in charge of what happens.It’s about being in charge of what we do with it.
  Next, I let go of putting off until “tomorrow” things I care most about: keeping in touch, saying I love you, and being truly and fully aware and alive.
  I let go of the kind of people who cling to anger or hatred, and tried instead to surround myself with those who shine with kindness and grace.
  Finally, I let go of being alone.And then, when I fell in love, remarried and moved out of state with my new husband, I let go of more stuff than I kept.
  We will all move someday from this world to the next.And we won’t need a truck to do it.We’ll take nothing with us and leave behind a memory of the life we lived, the mistakes we made, and all the love and kindness we tried to show.
24.What will happen to the author the next week?(  )
A.She will sell her old furniture. B.She will travel to a new place.
C.She will move to a new house. D.She will decorate her old house.
25.What made the author begin to let go?(  )
A.Her first wedding. B.Her having cancer.
C.Her first husband’s death. D.Her kids’ growing up.
26.What change did the author make to her life?(  )
A.She got wealthier. B.She became lonelier.
C.She bought more things. D.She contacted others more.
27.What message does the author want to convey by writing the text?(  )
A.Just learn to give up. B.Value whatever you have.
C.Welcome the new change. D.Possess as much as you can.
C
  (2024·烟台高一下月考)A paradigm is the way you see something; it’s your point of view, frame of reference, or belief.Sometimes our paradigms are way off the mark, and, as a result, they create limitations.For instance, you may be convinced that you don’t have what it takes to get into college.But, remember Ptolemy was just as convinced that the Earth was the center of the universe.
  And think about the teen who believes she can’t get along with her stepdad.If that is her paradigm, is she likely to ever get along with him? Probably not, because that belief will hold her back from really trying.
  Paradigms are like glasses.As a result, what you see is what you get.If you believe you’re dumb, that very belief will make you dumb.Or, if you believe your little sister is dumb, you’ll look for evidence to support your belief and find it, and she’ll remain dumb in your eyes.On the other hand, if you believe you’re smart, that belief will cast a rosy colour on everything you do.
  A teen named Kristi once shared with me how much she loved the beauty of the mountains.One day she went to visit her eye doctor and, to her surprise, discovered that her sight was much worse than she had thought.After putting in her new contacts (隐形眼镜), she was astonished at how well she could see.As she put it,“I realised that the mountains and trees and even the signs on the side of the road have more details than I had ever imagined.It was the strangest thing.I didn’t know how bad my eyes were until I experienced how good they could be.” That’s often the way it is.We don’t know how much we’re missing because we have messed up paradigms.
28.What does the underlined phrase “way off the mark” in the first paragraph probably mean?(  )
A.Not popular. B.Not practical.
C.Not accurate. D.Not important.
29.What is the third paragraph mainly about?(  )
A.The importance of our beliefs. B.The problems with paradigms.
C.Our beliefs help us achieve more. D.Our paradigms help us see better.
30.What made Kristi feel surprised?(  )
A.That her eyes were so bad. B.The clear views that she saw.
C.That her eyes are actually good. D.The high quality of the new contacts.
31.What does the author intend to tell us by Kristi’s story?(  )
A.We are limited by our paradigms. B.Our success is based on great tools.
C.Paradigms can benefit us sometimes. D.We can achieve more with some help.
D
  (2024·重庆高一下月考)A recent survey of wealthy investors by global financial services firm UBS found 70% of rich people don’t consider themselves wealthy and happy.However, people living in poverty are already accustomed to finding ways to improve their life satisfaction and wellbeing, which go beyond money and material possessions.
  “Rich people, just as the less well-off, make upwards comparisons, rating their incomes, homes, investments or possessions against those of even richer friends and colleagues, rather than the rest of the population,” Jolanda Jetten explains, who is a professor in social psychology at the University of Queensland in Australia.
  “In developing nations, while much smaller amounts of money can make a huge difference to a person’s lifestyle — helping them move beyond very basic needs — those who don’t have much can also be much less frightened of what they’ve got to lose,” she adds.
  Krishna Prasad Timilsina, a mountain tour guide in Nepal, says he noted high levels of tenacity (坚韧) in the worst earthquake in his country’s history in 2015.It cost 8,000 lives and left thousands more homeless.Yet by making downwards comparisons, many residents were able to count their blessings.
  “In the earthquake a lot of things got destroyed but people were still happy because if they had not lost their family ...it could have been a lot worse,” says the 36-year-old.
  In fact, while Nepal’s main industry, tourism, suffered a lot after the tragedy, the country climbed eight spots to be ranked 99 out of 155 nations on the World Happiness Index in 2017, ahead of South Africa, Egypt and even neighbouring India, one of the world’s fastest-growing economies.
  However, Timilsina doesn’t believe his homeland is completely immune (免疫的) to the kind of upwards comparisons that appear to be stressing out the rest of us.
  “In the city, more educated people are more worried about life.My parents have no money but they are happier than me,” he laughs.
32.The result of the recent survey by UBS can be described as     .(  )
A.satisfying B.confusing
C.interesting D.disappointing
33.Which proverb can best express Jolanda Jetten’s idea in Paragraph 2?(  )
A.Comparison is the thief of joy. B.He who laughs last laughs best.
C.Things can always become better. D.Aim for the moon, and you may hit a star.
34.What made people in Nepal count their blessings after the earthquake?(  )
A.Forgetting about the disaster. B.Thinking of something worse.
C.Expecting something wonderful. D.Remembering the good old days.
35.What can we learn about Nepal in 2017?(  )
A.A great earthquake broke out. B.Its tourism turned on a new look.
C.Its people fell into the deepest sorrow. D.The level of its people’s happiness rose.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
  阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
  (2024·郑州高一下期末)If you have got your driving license, congratulations!You have joined the millions of new drivers already behind the wheel.36.(  ) Don’t worry, these feelings are normal.
  Here are a few tips to keep you safe.
  Know your limits.When you were a kid and first learned how to ride a bike, you probably started out with the basics.37.(  ) As a new driver, the key is to make sure you are extra-careful and practicing safe driving habits.You might notice older friends and relatives doing something risky — like speeding up instead of slowing down at a yellow light.But when a new driver does it, it’s very dangerous.
  38.(  ) This includes you and every passenger wearing a seatbelt at all times, coming to a complete stop at all red lights and stop signs, obeying speed limits, knowing when to yield (让路), etc.
  Avoid distractions.When you first start driving, it’s a good idea to avoid taking friends along with you.While you’re a new driver, driving with friends can be distracting and can increase the risk of a crash.39.(  ) Other things that can distract any driver include talking on the phone, eating, putting on make-up, and listening to loud music.And it should go without saying — no texting!
  Know other people’s limits.You aren’t the only person you have to be responsible for on the road — there are aggressive and careless drivers of all ages and driving experiences.Their presence on the road means it’s not enough to make sure that you follow all the rules of the road.40.(  )
A.Obey all traffic rules.
B.Be as careful as possible.
C.Driving a car can be similar indeed.
D.Always keep in mind that safety comes first.
E.You also have to watch out for people who don’t.
F.You’re probably feeling excited, nervous, or possibly scared.
G.With more experience, driving with friends can become less stressful.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
  阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
  The summer after my first year of college, I had to get my first job.For me, it was a  41  moving from a dependent child to a more independent adult.I had never  42  a day in my life when I was in high school because my parents wanted me to focus on  43 .
  I printed out my resume and  44  dozens of applications.Those two weeks  45  by fast.I sent applications hoping to get my first couple of  46 .I received no calls or emails. 47 , halfway through the third week, I finally  48  a call back from one of the places I applied to.We had set up a meeting time, and after my  49 , I was more than ready to start working the following Monday.
  When working, it was very  50  that I was a new guy.At times, some customers were always finding  51  with me.However, I eventually got along well with them after a couple of weeks.I always  52  the cheaper choices to customers unless they were rude.
  Four weeks later, I was awarded the  53  employee of the month.At that moment, I felt like I had truly made it, and this was the first of many  54  I had received while working.It taught me a lot about responsibility and the  55  of working in a team.
41.A.measure       B.idea       C.step         D.way
42.A.attended B.tried C.practiced D.worked
43.A.study B.grades C.scores D.future
44.A.took out B.filled out C.picked up D.made up
45.A.stood B.showed C.passed D.caught
46.A.choices B.reasons C.results D.cases
47.A.Besides B.Thus C.However D.Anyhow
48.A.took B.put C.kept D.got
49.A.challenge B.interview C.chance D.speech
50.A.common B.obvious C.interesting D.shocking
51.A.trouble B.information C.fault D.behaviour
52.A.received B.created C.ordered D.suggested
53.A.smartest B.prettiest C.happiest D.best
54.A.achievements B.gifts C.requirements D.tasks
55.A.possibility B.chance C.rule D.importance
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
  (2024·陕西四校高一下联考)You are driving along on a wild stormy night.You pass by a bus stop, and see three people 56.       (wait) for the bus:(1)An elderly woman who is about 57.      (die);(2)An old friend who once saved your life;(3)The perfect mate you’ve been dreaming about.
  Which would you choose, knowing there could only be one passenger in your car? Should you save the elderly woman or take the old friend 58.       he once saved your life? You may never find your perfect dream lover again!
  This quiz was given to 200 59.       (applicant) for a single job.The one who 60.       (hire) responded, “I would give the car keys to my friend and let 61.       (he) take the elderly woman to the hospital.Then I would stay behind and wait for the bus with the mate of my dreams.”
  What a brilliant answer! That’s 62.       (exact) what we say “think outside the box”.In other words, we need to think differently, creatively, or 63.       a new angle.
  Thinking outside the box 64.       (start) well before we’re “boxed in” — that is, well before we meet a unique situation and start forcing it into a familiar “box” 65.       we already know how to deal with.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
  假定你是李华。你班同学对英美文化非常感兴趣,请你代表全班同学给你校外教Henry写一封邮件,邀请他做一个有关英美文化的讲座,内容包括:
  1.提出邀请;
  2.说明对英美文化的兴趣及原因;
  3.期待答复。
注意:1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式作答。
Dear Henry,
                      
                      
                      
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
  I couldn’t believe the day had finally come.My friends and I had been talking about it for what seemed like months.Every year our class will take a trip to the Sahara Campgrounds.As soon as you see the entrance sign, a sudden excited feeling runs through your body, knowing that a few days of complete relaxing from the usual busy and tiring school work is about to start.
  Then on a sunny day in July of the year 2009, our whole class got on the bus and headed to our campground.I sat comfortably in between my best friends Rona and Tamara, while Nadia and Karin sat at the very back of the bus, and behind them sat my younger cousins Sarah and Salam.It was a little crowded indeed and looked like everyone was sitting on top of each other.After what seemed like forever, we got out and were greeted by the camp consular (助理) for instructions on how to set up our tents and how to protect ourselves from wild animals such as bears.
  Once we finished putting up our tents, some of the girls started playing hide and seek while the others sat around the camp fire sharing stories and laughing.After starting our first campfire, I could feel the heat touching my face and the campfire smoke almost perfumed (使发香) my clothes.We would cook hot dogs, hamburgers, fish, corn on a cob, and everyone had their favourite foods.The students all took turns telling a scary story.Rona and Karin were screaming so loud it could have been heard from miles away.But, Nadia, Tamara and I, just sat quietly waiting for the next story.Evening came and everyone was getting ready for bed.Just few minutes after we turned to the lanterns, we heard loud shouting and screaming coming from outside our tent.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
  I looked out and saw a large black bear.                      
                      
                      
  At the end of the week we waved good-bye to the campgrounds.                      
                      
                      
单元质量检测(三) LEARNING
第一部分
1-5 CACAB 6-10 ACBBC
11-15 ABCBA 16-20 BABBA
听力原文:
(Text 1)
M:Excuse me.Have you got any books on engineering? I’ve looked for them everywhere, but I can’t find any.
W:I’m not sure if we’ve got any now.Books of that kind are on this shelf ...Well, I’m afraid we’ve sold out of them.
(Text 2)
W:Stand back from the door, please.Let the passengers off.You can’t get on until the other passengers get off.
M:How much is the fare, please?
(Text 3)
M:Let’s do something outdoors today.
W:All right.But I don’t want to play tennis.We played tennis last weekend.Let’s go hiking.
(Text 4)
M:What are you doing with that phone book?
W:I need to fly to Atlanta for a couple of days.My boss told me to make the arrangements, and he’ll pay me back.I’m looking for a travel agency.
M:Honestly, travel websites all offer much more competitive prices.
(Text 5)
W:What time does your plane leave?
M:It leaves at 12:15.And I have to get to the airport two hours early.
W:That means we have to leave the house at 9:15.There’s half an hour before we start off.
(Text 6)
W:Hi, Peter!
M:Hi, Cindy!
W:Great to see you again! Welcome to London!
M:Thanks.It’s great to be here finally.
W:So, how are you? How was your journey?
M:Well, the flight was forty-five minutes late but after that, it was fine.Its service was very good.The in-flight movies were really cool but there wasn’t much food, so I’m kind of hungry now!
W:Oh, you poor thing! Well, it will be a long drive home, so why don’t we get some breakfast around here first? Look, there’s a restaurant over there.
(Text 7)
M:Hello! This is Tom.
W:Hello! Tom, this is Sarah.Are you going on the bus trip to Central Park tomorrow?
M:Yes.What’s up?
W:Well, I wasn’t at school yesterday and I need some information.
M:What do you want to know?
W:When does the bus leave?
M:At 8:00.But we have to be at school by 7:45.
W:OK.When will we get to Central Park?
M:Well, it’s about an hour’s drive, so we’ll be there at around 9:00.We’ll have lunch at 11:30.
W:And when will we have to come back?
M:We will leave Central Park at 2:00 for Sunny Beach on the way back.We’ll get back to school at around 6:00.
W:Sounds like an interesting day.See you tomorrow morning.
(Text 8)
W:Thanks for bringing your car in.It looks like it needs some new brakes.Were you aware that your brakes weren’t working properly?
M:Not really.They seemed fine to me.
W:Well, we’re going to fix them for you.Three of your tires are also looking worn out.Would you like to replace them?
M:How much will that cost?
W:One hundred dollars per tire.
M:Which two are the worst?
W:The back two.
M:Okay, just replace those ones, please.
W:And last, your right front headlight is out.We’ll fix that for you as well.
M:What will the total cost be?
W:Let’s see.Your total will be one thousand dollars and fifty cents.
M:One thousand dollars? That’s quite a bit.Maybe you should just replace the worst tire.And is fixing the brakes really necessary?
W:Yes, but you can probably go another six months.By then, you will really need to fix them, though.
M:Okay, I’ll do that.
W:Your new total is five hundred dollars and twenty cents.
M:Here’s my credit card.Owning a car can be really expensive!
(Text 9)
W:Well, before we decide we’re going to live in Weymouth, we ought to have a look at the schools. The kids’ education is really important.
M:I looked for some information at my office, and I took notes.There are three middle schools in Weymouth: one state school and two private schools.
W:How big are they?
M:Weymouth High School is the biggest, about 1,000 pupils.Their classes are big, too.They have an average of thirty pupils to a class.
W:That’s a lot.I expect the private have less.
M:Yes, there are about 200 students at Carlton Abbey and 150 at St Mary’s.They only have about twenty students to each class.
W:How many children go on to university every year in each school?
M:Well. Weymouth High School is very good, 50 percent of whose pupils go on to university ...and Carlton Abbey even better, 70 percent.St Mary’s is not so good, only 8 percent.
W:Well, they certainly seem like quite good schools.But we’ll have to find out more before we can decide.
(Text 10)
M:Good afternoon, everyone! It’s my pleasure to share with you my colourful weekend.
I used to live a life in my screen and hardly noticed what was around me.I was always checking the time and thinking of “who’s going to text me now?” My bedtime routine was usually centered on one thing — my mobile phone. I looked through news websites and checked my emails.When I woke up at midnight, I did the same thing.The problem with me was that I felt anxious every night.
  So when my friends invited me to the weekend camping without cell service in the village, I thought this was exactly what I needed.Keeping away from my phone for 48 hours changed my way of life.Without my phone, I fell asleep listening to the songs of frogs and insects.In the morning, I woke up energetically.Sitting by the river, riding a bike, or singing old songs, I truly enjoyed what I was doing.I felt free without my phone at the weekend camp, which changed me completely.I listened to what my body wanted instead of what my phone was telling me to do.
第二部分
语篇解读:本文是一篇应用文。Huntington是美国一家民间培训机构,本文对其作了简要介绍。
21.B 细节理解题。根据第二段可知,Huntington帮助很多学生在一些大型考试(如ACT、SAT)中提高了成绩。
22.A 细节理解题。根据文章HOURS部分可知,Huntington周一到周四的营业时间最长,每天10个小时。
23.B 写作意图题。综合全文可知,本文主要介绍了Huntington这一美国民间培训机构。
语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者通过自己的亲身经历,告诫我们要学会放下。
24.C 细节理解题。根据第二、三段可知,作者下周将要搬家。
25.C 细节理解题。根据第五段可知,作者的第一任丈夫因癌症去世后,作者开始学会放下。
26.D 推理判断题。根据第七段可知,作者开始珍惜生活中那些真正重要的事物,并及时去做,不再拖延。
27.A 推理判断题。综合全文可知,作者结合自己的人生经历,学会了放下。最后一段是本文的核心思想所在,作者认为我们离开这个世界时什么都带不走,留下的只有回忆。let go 是本文的关键词。
语篇解读:本文是一篇议论文。文中提到的paradigm指一种思维定式或思维模式,它往往会限制我们的行为和行动的结果。
28.C 词义猜测题。根据下文可知,我们特定的思维模式会导致局限性。由此推测,它们是“不准确的”。
29.A 段落大意题。根据第三段可知,本段作者主要强调我们有什么样的信仰和认知,往往就会有什么样的结果。
30.B 细节理解题。根据最后一段可知,Kristi换上新的隐形眼镜后看到了更清晰的风景和世界,这让她非常吃惊。
31.A 推理判断题。根据最后一段内容可知,Kristi原来形成的认知是自己的眼睛不行、只能看到模糊的世界,后来借助隐形眼镜发现原来可以看到更清晰的世界。结合上文可知,作者想传递的信息是:我们固有的认知会限制我们的发展。
语篇解读:本文是一篇说明文。一项研究发现,很多在我们眼里的有钱人并不觉得自己富有和幸福,而那些物质条件平平者却更容易从生活中获得满足感。
32.B 推理判断题。根据第一段可知,这项研究发现,70%的有钱人并不觉得自己富有和幸福,而那些生活贫困者却更容易获得满足感和幸福感。由于这一发现是有悖常理的,因此最近的调查结果可以用“令人困惑的”来描述。
33.A 推理判断题。根据第二段可知,Jolanda Jetten认为,那些富人之所以感觉不幸福,主要是因为他们喜欢攀比,并且是跟比自己更有钱、更成功的人去比。
34.B 细节理解题。根据第四、五段可知,Krishna Prasad Timilsina认为,在尼泊尔地震后,当地居民之所以能珍惜自己拥有的幸福,是因为他们习惯于“比下”,也就是跟不如自己的人去比。同时,他们会庆幸比这更糟的情况没有发生。
35.D 细节理解题。根据倒数第三段可知,2015年的大地震后,虽然尼泊尔的支柱产业旅游业受到重创,但2017年尼泊尔国民的幸福指数却上升了8位,在世界155个国家中排名第99。
语篇解读:本文是一篇说明文。安全驾驶的重要性不言而喻,本文是写给那些刚拿到驾照者的一些驾驶建议。
36.F 下文说“这些感觉很正常”,这里暗示我们此处在叙述一些感受,故F项符合语境。
37.C 上文在叙述小孩学自行车的情况,下文在谈论驾车的情况,C项承上启下,符合语境。
38.A 本段所提到的系安全带、不超速等都是一些交通规则,A项符合语境。
39.G 上文主要告诉我们驾车时带上朋友的危险性,G项符合语境,说明随着驾驶经验的增加这种情况会逐渐好转。
40.E 上文指出仅仅你自己遵守交通规则是不够的。那么,此处肯定要告诉我们还应该怎么办,故E项符合语境。
第三部分
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者第一次工作的经历,他从这份工作中学会了责任和团队工作的重要性。
41.C 根据下文from a dependent child to a more independent adult可知,得到第一份工作,是作者从一个依赖他人的孩子到一个更独立的成年人的一步。
42.D 根据下文I was in high school可知,因为作者上高中时,父母要求他专注于学习,所以此处表示作者没有工作过。
43.A 因为作者当时在上高中,所以父母要求作者专注于自己的学习。
44.B 根据空前I printed out my resume可知,作者打印完简历后,要填写工作申请表格。fill out填写。
45.C 根据下文by fast可知,两周的时间很快就过去了。
46.A 根据上文I sent applications可知,因为作者把工作申请表发送出去了,所以此处表示作者期待得到可供选择的工作机会。
47.C 上文说作者没有接到电话或邮件,下文说作者接到电话,此处前后表示转折关系。
48.D 此处前后表示转折关系,上文说没有电话或邮件,此处与上文表达相反之意,应该是接到一个电话。
49.B 根据下文I was more than ready to start working the following Monday可知,作者准备下周一开始工作,所以此处指面试结束后。
50.B 根据文章第一句可知,因为这是作者的第一份工作,很明显作者是个新人。
51.C 根据下文However, I eventually got along well with them after a couple of weeks.可知,有时候,有些顾客会挑作者的毛病。find fault with sb意为“挑某人的毛病”。
52.D 根据空后the cheaper choices to customers可知,此处指作者给顾客一些建议。
53.D 根据下文At that moment, I felt like I had truly made it可知,作者成了当月最佳员工,在那一刻作者感到自己成功了。
54.A 根据上文可知,作者获得“月度最佳员工”称号,所以此处指这是作者众多成就中的第一个。
55.D 根据语境可知,此处指的是团队工作的重要性。
语篇解读:本文是一篇议论文。面对一道奇怪的面试问题,为何一位求职者能够从200人中脱颖而出呢?
56.waiting see sb doing sth 是一个固定句式,表示“看见某人正在做某事”。
57.to die be about to do sth 表示“将要做某事”,这里是说这位老太太即将死亡。
58.because 本空后面的从句表示你应该选择老朋友的原因,应用连词because。
59.applicants 由于有200名求职者,因此应用applicant的复数形式。
60.was hired 由于这名求职者是“被录用”,因此用一般过去时的被动语态。
61.him let为动词,后面应用人称代词的宾格来作其宾语。
62.exactly 由于本空前面是系动词,因此这里应用副词。
63.from from a ...angle是固定搭配,表示“从……的角度”。
64.starts 本句为动词-ing短语作主语,且描述一种客观现实,因此用一般现在时。
65.which/that 此处box为先行词,后面是一个定语从句,应用关系代词which/that。
第四部分
第一节
Dear Henry,
  On behalf of my class, I’m writing to invite you to give us a talk on British and American culture.
  As a matter of fact, almost all the students in my class are interested in British and American culture.Why? This is based on a simple fact: a language is rooted in a culture and is closely related to a culture.Without understanding a culture behind a language, one can never expect to learn it well.That is to say, we must get a better understanding of British and American culture to learn English well.
  I do hope you’ll accept our invitation.I’m looking forward to your reply at your earliest convenience.
Yours,
Li Hua
第二节
  I looked out and saw a large black bear.All the students were scared of being attacked, and we sat quietly in our tents, watching the bear open the garbage truck and dump it out.Then, the large bear turned to our food containers and tried to open by lifting them over his head and then throwing them on the ground.What a terrible mess it was! Once the bear got all he needed, he left without hurting anyone, but destroying most of our food for the week.
  At the end of the week we waved good-bye to the campgrounds.What impressed me most were the beautiful lake, great stories by the fire, the sweet smells of campfire food and the unwelcomed visitor — the large black bear.I realised that knowing how to protect ourselves in the case of a wild animal attack is very valuable knowledge.Having a slight feeling of sadness, I’d leave with a smile on my face, knowing I’d be back next year.
8 / 9(共93张PPT)
单元质量检测(三)LEARNING
(满分150分, 时间120分钟)
第一部分 听力 (共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分, 满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三
个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回
答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where are the speakers?(  )
A. In a library.
B. In a study.
C. In a bookstore.
2. Who is the woman probably?(  )
A. A bus driver.
B. A policewoman.
C. A passenger.
3. What did the speakers do last weekend?(  )
A. They studied at home.
B. They went hiking.
C. They played tennis.
4. According to the man, how should the woman book her tickets?( )
A. Use any travel website.
B. Go to the ticket office.
C. Call a travel agency.
5. How long will it take to go to the airport?(  )
A. Half an hour.
B. One hour.
C. Two hours.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中
所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你
将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟
的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where does the conversation probably take place?(  )
A. At an airport. B. At home.
C. At a restaurant.
7. What is the man dissatisfied with about the flight?(  )
A. The service. B. The movie.
C. The food.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What does Sarah want to know?(  )
A. Central Park.
B. Something about the bus trip.
C. Sunny Beach.
9. Where will the speakers leave for in the afternoon tomorrow?(  )
A. Central Park. B. Sunny Beach.
C. Sea World.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. How many tires does the woman suggest the man replace?(  )
A. One. B. Two. C. Three.
11. What will the man do for his car in about six months?(  )
A. Get the brakes fixed.
B. Get the rest of the tires replaced.
C. Get the left headlight checked out.
12. How much will the man pay at last?(  )
A. About $300.
B. About $500.
C. About $1,000.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What are the two speakers mainly talking about?(  )
A. School ranking.
B. Moving to a new place.
C. Choosing a school for kids.
14. Where is probably the information of the schools from?(  )
A. Weymouth High School.
B. The man’s workplace.
C. The offices of the schools.
15. Which are private schools?(  )
A. Carlton Abbey and St Mary’s.
B. St Mary’s and Weymouth High School.
C. Carlton Abbey and Weymouth High School.
16. Which school has the highest university admission rate?(  )
A. Weymouth High School.
B. Carlton Abbey.
C. St Mary’s.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What does the speaker think of the weekend?(  )
A. It’s beneficial.
B. It’s exciting.
C. It’s interesting.
18. Why was the speaker anxious at first?(  )
A. He went to bed too late.
B. He was addicted to the screen.
C. He was always thinking of texting messages.
19. How long was the speaker free from his phone at the camp?(  )
A. One day. B. Two days. C. Three days.
20. What does the speaker mainly talk about?(  )
A. A healthy lifestyle.
B. A busy weekend.
C. A free village life.
听力原文:
(Text 1)
M:Excuse me.Have you got any books on engineering? I’ve looked
for them everywhere, but I can’t find any.
W:I’m not sure if we’ve got any now.Books of that kind are on this
shelf ...Well, I’m afraid we’ve sold out of them.
(Text 2)
W:Stand back from the door, please.Let the passengers off.You can’t
get on until the other passengers get off.
M:How much is the fare, please?
(Text 3)
M:Let’s do something outdoors today.
W:All right.But I don’t want to play tennis.We played tennis last
weekend.Let’s go hiking.
(Text 4)
M:What are you doing with that phone book?
W:I need to fly to Atlanta for a couple of days.My boss told me to make
the arrangements, and he’ll pay me back.I’m looking for a travel
agency.
M:Honestly, travel websites all offer much more competitive prices.
(Text 5)
W:What time does your plane leave?
M:It leaves at 12:15.And I have to get to the airport two hours early.
W:That means we have to leave the house at 9:15.There’s half an
hour before we start off.
(Text 6)
W:Hi, Peter!
M:Hi, Cindy!
W:Great to see you again! Welcome to London!
M:Thanks.It’s great to be here finally.
W:So, how are you? How was your journey?
M:Well, the flight was forty-five minutes late but after that, it was
fine.Its service was very good.The in-flight movies were really cool but
there wasn’t much food, so I’m kind of hungry now!
W:Oh, you poor thing! Well, it will be a long drive home, so why
don’t we get some breakfast around here first? Look, there’s a
restaurant over there.
(Text 7)
M:Hello! This is Tom.
W:Hello! Tom, this is Sarah.Are you going on the bus trip to Central
Park tomorrow?
M:Yes.What’s up?
W:Well, I wasn’t at school yesterday and I need some information.
M:What do you want to know?
W:When does the bus leave?
M:At 8:00.But we have to be at school by 7:45.
W:OK. When will we get to Central Park?
M:Well, it’s about an hour’s drive, so we’ll be there at around
9:00.We’ll have lunch at 11:30.
W:And when will we have to come back?
M:We will leave Central Park at 2:00 for Sunny Beach on the way
back.We’ll get back to school at around 6:00.
W:Sounds like an interesting day.See you tomorrow morning.
(Text 8)
W:Thanks for bringing your car in.It looks like it needs some new
brakes.Were you aware that your brakes weren’t working properly?
M:Not really.They seemed fine to me.
W:Well, we’re going to fix them for you.Three of your tires are also
looking worn out.Would you like to replace them?
M:How much will that cost?
W:One hundred dollars per tire.
M:Which two are the worst?
W:The back two.
M:Okay, just replace those ones, please.
W:And last, your right front headlight is out.We’ll fix that for you as
well.
M:What will the total cost be?
W:Let’s see.Your total will be one thousand dollars and fifty cents.
M:One thousand dollars? That’s quite a bit.Maybe you should just
replace the worst tire.And is fixing the brakes really necessary?
W:Yes, but you can probably go another six months.By then, you
will really need to fix them, though.
M:Okay, I’ll do that.
W:Your new total is five hundred dollars and twenty cents.
M:Here’s my credit card.Owning a car can be really expensive!
(Text 9)
W:Well, before we decide we’re going to live in Weymouth, we
ought to have a look at the schools. The kids’ education is really
important.
M:I looked for some information at my office, and I took notes.There
are three middle schools in Weymouth: one state school and two private
schools.
W:How big are they?
M:Weymouth High School is the biggest, about 1,000 pupils.Their
classes are big, too.They have an average of thirty pupils to a class.
W:That’s a lot.I expect the private have less.
M:Yes, there are about 200 students at Carlton Abbey and 150 at St
Mary’s.They only have about twenty students to each class.
W:How many children go on to university every year in each school?
M:Well. Weymouth High School is very good, 50 percent of whose
pupils go on to university ...and Carlton Abbey even better, 70
percent.St Mary’s is not so good, only 8 percent.
W:Well, they certainly seem like quite good schools.But we’ll have
to find out more before we can decide.
(Text 10)
M:Good afternoon, everyone! It’s my pleasure to share with you my
colourful weekend.
I used to live a life in my screen and hardly noticed what was around me.I
was always checking the time and thinking of “who’s going to text me
now?” My bedtime routine was usually centered on one thing — my
mobile phone. I looked through news websites and checked my
emails.When I woke up at midnight, I did the same thing.The problem
with me was that I felt anxious every night.
  So when my friends invited me to the weekend camping without cell
service in the village, I thought this was exactly what I needed.Keeping
away from my phone for 48 hours changed my way of life.Without my
phone, I fell asleep listening to the songs of frogs and insects.In the
morning, I woke up energetically.Sitting by the river, riding a bike,
or singing old songs, I truly enjoyed what I was doing.I felt free without
my phone at the weekend camp, which changed me completely.I
listened to what my body wanted instead of what my phone was telling me
to do.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
  阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
A
ABOUT OUR CENTER
  First opened in 2006, this Huntington Learning Center location has
been servicing the students of Dunwoody, Brookhaven, Sandy Springs
and the surrounding area by providing individualized programs for each
of our students.
  We began here in Dekalb County because we recognised the need to
help those students who knew they could do better, but who couldn’t
find a way to do it on their own.As a result, we continually help
students raise ACT scores by 4 points or more and SAT scores by 250+
points.We also help students achieve academic success in the classroom
by teaching them the reading, maths and study skills they need to tackle
any of their day-to-day school challenges.
  Recognised as a leader and partner in the education community,
your HLC continues to support student growth and achievement at the
highest level.
  We are committed to helping you and your family achieve more than
just academic success.We know that a confident student is motivated to
take on anything school or life puts before him.
  Additionally, we have forged strong relationships with both the
public and private schools in our area and we are seen as a team member
when it comes to helping students achieve.Working together towards
student success is what we promise and what we deliver.
语篇解读:本文是一篇应用文。Huntington是美国一家民间培训机
构,本文对其作了简要介绍。
语篇解读:本文是一篇应用文。Huntington是美国一家民间培训机
构,本文对其作了简要介绍。
21. What can we learn about this center of Huntington?(  )
A. It has a history of more than 20 years.
B. It helps students to get better grades.
C. It is a teaching and research institution.
D. It provides academic support for schools.
解析: 细节理解题。根据第二段可知,Huntington帮助很多学
生在一些大型考试(如ACT、SAT)中提高了成绩。
22. On which day do employees at Huntington work longest hours?
(  )
A. Thursday. B. Friday.
C. Saturday. D. Sunday.
解析: 细节理解题。根据文章HOURS部分可知,Huntington
周一到周四的营业时间最长,每天10个小时。
23. What’s the author’s purpose of writing the passage?(  )
A. To attract some teachers.
B. To introduce an institution.
C. To advertise a coming event.
D. To recommend a private school.
解析: 写作意图题。综合全文可知,本文主要介绍了
Huntington这一美国民间培训机构。
B
  (2024·南京高一下质检)What do you want to keep and what do
you want to let go?
  Next week, total strangers will bring a truck to our door and take
away everything we own, except the clothes on our backs, the car we
will drive 500 miles to our new home, and as much stuff as we can pack
in it.
  It’s called moving.Some people do it often.For others, like me,
it’s a rare and serious adventure.In all my adult years I’ve moved only
three times.
  My first husband and I moved into our first house with a bed, our
clothes and a few wedding gifts.That was a lifetime ago.
  Then the kids grew up, we lost their dad to cancer and I began to
learn about letting go.
  First, I let go of the illusion of being in control.Life isn’t about
being in charge of what happens.It’s about being in charge of what we do
with it.
  Next, I let go of putting off until “tomorrow” things I care most
about: keeping in touch, saying I love you, and being truly and fully
aware and alive.
  I let go of the kind of people who cling to anger or hatred, and tried
instead to surround myself with those who shine with kindness and grace.
  Finally, I let go of being alone.And then, when I fell in love,
remarried and moved out of state with my new husband, I let go of more
stuff than I kept.
  We will all move someday from this world to the next.And we
won’t need a truck to do it.We’ll take nothing with us and leave behind
a memory of the life we lived, the mistakes we made, and all the love
and kindness we tried to show.
语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者通过自己的亲身经历,告
诫我们要学会放下。
语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者通过自己的亲身经历,告
诫我们要学会放下。
24. What will happen to the author the next week?(  )
A. She will sell her old furniture.
B. She will travel to a new place.
C. She will move to a new house.
D. She will decorate her old house.
解析:细节理解题。根据第二、三段可知,作者下周将要搬家。
25. What made the author begin to let go?(  )
A. Her first wedding.
B. Her having cancer.
C. Her first husband’s death.
D. Her kids’ growing up.
解析: 细节理解题。根据第五段可知,作者的第一任丈夫因
癌症去世后,作者开始学会放下。
26. What change did the author make to her life?(  )
A. She got wealthier.
B. She became lonelier.
C. She bought more things.
D. She contacted others more.
解析: 推理判断题。根据第七段可知,作者开始珍惜生活中
那些真正重要的事物,并及时去做,不再拖延。
27. What message does the author want to convey by writing the text?
(  )
A. Just learn to give up.
B. Value whatever you have.
C. Welcome the new change.
D. Possess as much as you can.
解析: 推理判断题。综合全文可知,作者结合自己的人生经
历,学会了放下。最后一段是本文的核心思想所在,作者认为我
们离开这个世界时什么都带不走,留下的只有回忆。let go 是本文
的关键词。
C
  (2024·烟台高一下月考)A paradigm is the way you see
something; it’s your point of view, frame of reference, or
belief.Sometimes our paradigms are way off the mark, and, as a
result, they create limitations.For instance, you may be convinced that
you don’t have what it takes to get into college.But, remember Ptolemy
was just as convinced that the Earth was the center of the universe.
  And think about the teen who believes she can’t get along with her
stepdad.If that is her paradigm, is she likely to ever get along with him?
Probably not, because that belief will hold her back from really trying.
  Paradigms are like glasses.As a result, what you see is what you
get.If you believe you’re dumb, that very belief will make you
dumb.Or, if you believe your little sister is dumb, you’ll look for
evidence to support your belief and find it, and she’ll remain dumb in
your eyes.On the other hand, if you believe you’re smart, that belief
will cast a rosy colour on everything you do.
  A teen named Kristi once shared with me how much she loved the
beauty of the mountains.One day she went to visit her eye doctor and, to
her surprise, discovered that her sight was much worse than she had
thought.After putting in her new contacts (隐形眼镜), she was
astonished at how well she could see.As she put it,“I realised that the
mountains and trees and even the signs on the side of the road have more
details than I had ever imagined.It was the strangest thing.I didn’t know
how bad my eyes were until I experienced how good they could be.”
That’s often the way it is.We don’t know how much we’re missing
because we have messed up paradigms.
语篇解读:本文是一篇议论文。文中提到的paradigm指一种思维定式
或思维模式,它往往会限制我们的行为和行动的结果。
语篇解读:本文是一篇议论文。文中提到的paradigm指一种思维定式
或思维模式,它往往会限制我们的行为和行动的结果。
28. What does the underlined phrase “way off the mark” in the first
paragraph probably mean?(  )
A. Not popular. B. Not practical.
C. Not accurate. D. Not important.
解析: 词义猜测题。根据下文可知,我们特定的思维模式会
导致局限性。由此推测,它们是“不准确的”。
29. What is the third paragraph mainly about?(  )
A. The importance of our beliefs.
B. The problems with paradigms.
C. Our beliefs help us achieve more.
D. Our paradigms help us see better.
解析: 段落大意题。根据第三段可知,本段作者主要强调我
们有什么样的信仰和认知,往往就会有什么样的结果。
30. What made Kristi feel surprised?(  )
A. That her eyes were so bad.
B. The clear views that she saw.
C. That her eyes are actually good.
D. The high quality of the new contacts.
解析: 细节理解题。根据最后一段可知,Kristi换上新的隐形
眼镜后看到了更清晰的风景和世界,这让她非常吃惊。
31. What does the author intend to tell us by Kristi’s story?(  )
A. We are limited by our paradigms.
B. Our success is based on great tools.
C. Paradigms can benefit us sometimes.
D. We can achieve more with some help.
解析: 推理判断题。根据最后一段内容可知,Kristi原来形成
的认知是自己的眼睛不行、只能看到模糊的世界,后来借助隐形
眼镜发现原来可以看到更清晰的世界。结合上文可知,作者想传
递的信息是:我们固有的认知会限制我们的发展。
D
  (2024·重庆高一下月考)A recent survey of wealthy investors by
global financial services firm UBS found 70% of rich people don’t
consider themselves wealthy and happy.However, people living in
poverty are already accustomed to finding ways to improve their life
satisfaction and wellbeing, which go beyond money and material
possessions.
  “Rich people, just as the less well-off, make upwards
comparisons, rating their incomes, homes, investments or possessions
against those of even richer friends and colleagues, rather than the rest of
the population,” Jolanda Jetten explains, who is a professor in social
psychology at the University of Queensland in Australia.
  “In developing nations, while much smaller amounts of money can
make a huge difference to a person’s lifestyle — helping them move
beyond very basic needs — those who don’t have much can also be much
less frightened of what they’ve got to lose,” she adds.
  Krishna Prasad Timilsina, a mountain tour guide in Nepal, says he
noted high levels of tenacity (坚韧) in the worst earthquake in his
country’s history in 2015.It cost 8,000 lives and left thousands more
homeless.Yet by making downwards comparisons, many residents were
able to count their blessings.
  “In the earthquake a lot of things got destroyed but people were still
happy because if they had not lost their family ...it could have been a lot
worse,” says the 36-year-old.
  In fact, while Nepal’s main industry, tourism, suffered a lot
after the tragedy, the country climbed eight spots to be ranked 99 out of
155 nations on the World Happiness Index in 2017, ahead of South
Africa, Egypt and even neighbouring India, one of the world’s fastest-
growing economies.
  However, Timilsina doesn’t believe his homeland is completely
immune (免疫的) to the kind of upwards comparisons that appear to be
stressing out the rest of us.
  “In the city, more educated people are more worried about life.My
parents have no money but they are happier than me,” he laughs.
语篇解读:本文是一篇说明文。一项研究发现,很多在我们眼里的
有钱人并不觉得自己富有和幸福,而那些物质条件平平者却更容易
从生活中获得满足感。
语篇解读:本文是一篇说明文。一项研究发现,很多在我们眼里的
有钱人并不觉得自己富有和幸福,而那些物质条件平平者却更容易
从生活中获得满足感。
32. The result of the recent survey by UBS can be described as     .
(  )
A. satisfying B. confusing
C. interesting D. disappointing
解析: 推理判断题。根据第一段可知,这项研究发现,70%的
有钱人并不觉得自己富有和幸福,而那些生活贫困者却更容易获
得满足感和幸福感。由于这一发现是有悖常理的,因此最近的调
查结果可以用“令人困惑的”来描述。
33. Which proverb can best express Jolanda Jetten’s idea in Paragraph
2?(  )
A. Comparison is the thief of joy.
B. He who laughs last laughs best.
C. Things can always become better.
D. Aim for the moon, and you may hit a star.
解析: 推理判断题。根据第二段可知,Jolanda Jetten认为,那
些富人之所以感觉不幸福,主要是因为他们喜欢攀比,并且是跟
比自己更有钱、更成功的人去比。
34. What made people in Nepal count their blessings after the
earthquake?(  )
A. Forgetting about the disaster.
B. Thinking of something worse.
C. Expecting something wonderful.
D. Remembering the good old days.
解析: 细节理解题。根据第四、五段可知,Krishna Prasad
Timilsina认为,在尼泊尔地震后,当地居民之所以能珍惜自己拥
有的幸福,是因为他们习惯于“比下”,也就是跟不如自己的人
去比。同时,他们会庆幸比这更糟的情况没有发生。
35. What can we learn about Nepal in 2017?(  )
A. A great earthquake broke out.
B. Its tourism turned on a new look.
C. Its people fell into the deepest sorrow.
D. The level of its people’s happiness rose.
解析: 细节理解题。根据倒数第三段可知,2015年的大地震
后,虽然尼泊尔的支柱产业旅游业受到重创,但2017年尼泊尔国
民的幸福指数却上升了8位,在世界155个国家中排名第99。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
  阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选
项。选项中有两项为多余选项。
  (2024·郑州高一下期末)If you have got your driving license,
congratulations!You have joined the millions of new drivers already
behind the wheel.36.(  ) Don’t worry, these feelings are
normal.
  Here are a few tips to keep you safe.
  Know your limits.When you were a kid and first learned how to ride
a bike, you probably started out with the basics.37.(  ) As a new
driver, the key is to make sure you are extra-careful and practicing safe
driving habits.You might notice older friends and relatives doing
something risky — like speeding up instead of slowing down at a yellow
light.But when a new driver does it, it’s very dangerous.
  38. (  ) This includes you and every passenger wearing a
seatbelt at all times, coming to a complete stop at all red lights and stop
signs, obeying speed limits, knowing when to yield (让路), etc.
  Avoid distractions.When you first start driving, it’s a good idea
to avoid taking friends along with you.While you’re a new driver,
driving with friends can be distracting and can increase the risk of a
crash.39.(  ) Other things that can distract any driver include
talking on the phone, eating, putting on make-up, and listening to
loud music.And it should go without saying — no texting!
  Know other people’s limits.You aren’t the only person you have
to be responsible for on the road — there are aggressive and careless
drivers of all ages and driving experiences.Their presence on the road
means it’s not enough to make sure that you follow all the rules of the
road.40.(  )
A. Obey all traffic rules.
B. Be as careful as possible.
C. Driving a car can be similar indeed.
D. Always keep in mind that safety comes first.
E. You also have to watch out for people who don’t.
F. You’re probably feeling excited, nervous, or possibly scared.
G. With more experience, driving with friends can become less
stressful.
语篇解读:本文是一篇说明文。安全驾驶的重要性不言而喻,本文
是写给那些刚拿到驾照者的一些驾驶建议。
语篇解读:本文是一篇说明文。安全驾驶的重要性不言而喻,本文
是写给那些刚拿到驾照者的一些驾驶建议。
36. F 下文说“这些感觉很正常”,这里暗示我们此处在叙述一些感
受,故F项符合语境。
37. C 上文在叙述小孩学自行车的情况,下文在谈论驾车的情况,C
项承上启下,符合语境。
38. A 本段所提到的系安全带、不超速等都是一些交通规则,A项符
合语境。
39. G 上文主要告诉我们驾车时带上朋友的危险性,G项符合语境,
说明随着驾驶经验的增加这种情况会逐渐好转。
40. E 上文指出仅仅你自己遵守交通规则是不够的。那么,此处肯
定要告诉我们还应该怎么办,故E项符合语境。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
  阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
  The summer after my first year of college, I had to get my first
job.For me, it was a  41  moving from a dependent child to a more
independent adult.I had never  42  a day in my life when I was in high
school because my parents wanted me to focus on  43 .
  I printed out my resume and  44  dozens of applications.Those
two weeks  45  by fast.I sent applications hoping to get my first couple
of  46 .I received no calls or emails.  47 , halfway through the
third week, I finally  48  a call back from one of the places I applied
to.We had set up a meeting time, and after my  49 , I was more
than ready to start working the following Monday.
  When working, it was very  50  that I was a new guy.At times,
some customers were always finding  51  with me.However, I
eventually got along well with them after a couple of weeks.I
always  52  the cheaper choices to customers unless they were rude.
  Four weeks later, I was awarded the  53  employee of the
month.At that moment, I felt like I had truly made it, and this was the
first of many  54  I had received while working.It taught me a lot about
responsibility and the  55  of working in a team.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者第一次工作的
经历,他从这份工作中学会了责任和团队工作的重要性。
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者第一次工作的
经历,他从这份工作中学会了责任和团队工作的重要性。
41. A. measure B. idea C. step D. way
解析: 根据下文from a dependent child to a more independent
adult可知,得到第一份工作,是作者从一个依赖他人的孩子到一
个更独立的成年人的一步。
42. A. attended B. tried
C. practiced D. worked
解析: 根据下文I was in high school可知,因为作者上高中
时,父母要求他专注于学习,所以此处表示作者没有工作过。
43. A. study B. grades
C. scores D. future
解析: 因为作者当时在上高中,所以父母要求作者专注于自
己的学习。
44. A. took out B. filled out
C. picked up D. made up
解析: 根据空前I printed out my resume可知,作者打印完简历
后,要填写工作申请表格。fill out填写。
45. A. stood B. showed
C. passed D. caught
解析: 根据下文by fast可知,两周的时间很快就过去了。
46. A. choices B. reasons
C. results D. cases
解析: 根据上文I sent applications可知,因为作者把工作
申请表发送出去了,所以此处表示作者期待得到可供选择的工
作机会。
47. A. Besides B. Thus
C. However D. Anyhow
解析: 上文说作者没有接到电话或邮件,下文说作者接到电
话,此处前后表示转折关系。
48. A. took B. put C. kept D. got
解析: 此处前后表示转折关系,上文说没有电话或邮件,此
处与上文表达相反之意,应该是接到一个电话。
49. A. challenge B. interview
C. chance D. speech
解析: 根据下文I was more than ready to start working the
following Monday可知,作者准备下周一开始工作,所以此处指面
试结束后。
50. A. common B. obvious
C. interesting D. shocking
解析: 根据文章第一句可知,因为这是作者的第一份工作,
很明显作者是个新人。
51. A. trouble B. information
C. fault D. behaviour
解析: 根据下文However, I eventually got along well with
them after a couple of weeks.可知,有时候,有些顾客会挑作者的
毛病。find fault with sb意为“挑某人的毛病”。
52. A. received B. created
C. ordered D. suggested
解析: 根据空后the cheaper choices to customers可知,此处指
作者给顾客一些建议。
53. A. smartest B. prettiest
C. happiest D. best
解析: 根据下文At that moment, I felt like I had truly made it
可知,作者成了当月最佳员工,在那一刻作者感到自己成功了。
54. A. achievements B. gifts
C. requirements D. tasks
解析: 根据上文可知,作者获得“月度最佳员工”称号,所
以此处指这是作者众多成就中的第一个。
55. A. possibility B. chance
C. rule D. importance
解析: 根据语境可知,此处指的是团队工作的重要性。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的
正确形式。
  (2024·陕西四校高一下联考)You are driving along on a wild
stormy night.You pass by a bus stop, and see three people
56.        (wait) for the bus:(1)An elderly woman
who is about 57.       (die);(2)An old friend who once
saved your life;(3)The perfect mate you’ve been dreaming
about.
  Which would you choose, knowing there could only be one
passenger in your car? Should you save the elderly woman or take
the old friend 58.        he once saved your life? You may
never find your perfect dream lover again!
  This quiz was given to 200 59.        (applicant) for a
single job.The one who 60.        (hire) responded, “I
would give the car keys to my friend and let 61.        (he)
take the elderly woman to the hospital.Then I would stay behind and wait
for the bus with the mate of my dreams.”
  What a brilliant answer! That’s 62.        (exact) what
we say “think outside the box”.In other words, we need to think
differently, creatively, or 63.        a new angle.
  Thinking outside the box 64.        (start) well before
we’re “boxed in” — that is, well before we meet a unique situation
and start forcing it into a familiar “box” 65.        we already
know how to deal with.
语篇解读:本文是一篇议论文。面对一道奇怪的面试问题,为何一
位求职者能够从200人中脱颖而出呢?
语篇解读:本文是一篇议论文。面对一道奇怪的面试问题,为何一
位求职者能够从200人中脱颖而出呢?
56. waiting see sb doing sth 是一个固定句式,表示“看见某人正在
做某事”。
57. to die be about to do sth 表示“将要做某事”,这里是说这位老
太太即将死亡。
58. because 本空后面的从句表示你应该选择老朋友的原因,应用连
词because。
59. applicants 由于有200名求职者,因此应用applicant的复数形式。
60. was hired 由于这名求职者是“被录用”,因此用一般过去时的
被动语态。
61. him let为动词,后面应用人称代词的宾格来作其宾语。
62. exactly 由于本空前面是系动词,因此这里应用副词。
63. from from a ...angle是固定搭配,表示“从……的角度”。
64. starts 本句为动词-ing短语作主语,且描述一种客观现实,因此
用一般现在时。
65. which/that 此处box为先行词,后面是一个定语从句,应用关系
代词which/that。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
  假定你是李华。你班同学对英美文化非常感兴趣,请你代表全班
同学给你校外教Henry写一封邮件,邀请他做一个有关英美文化的讲
座,内容包括:
  1. 提出邀请;
  2. 说明对英美文化的兴趣及原因;
  3. 期待答复。
注意:1.写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式作答。
Dear Henry,
Yours,
Li Hua
                      
                      
                      
                      
                      
参考范文:
Dear Henry,
  On behalf of my class, I’m writing to invite you to give us a talk
on British and American culture.
  As a matter of fact, almost all the students in my class are interested
in British and American culture.Why? This is based on a simple fact: a
language is rooted in a culture and is closely related to a culture.Without
understanding a culture behind a language, one can never expect to learn
it well.That is to say, we must get a better understanding of British and
American culture to learn English well.
  I do hope you’ll accept our invitation.I’m looking forward to your
reply at your earliest convenience.
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构
成一篇完整的短文。
  I couldn’t believe the day had finally come.My friends and I had
been talking about it for what seemed like months.Every year our class
will take a trip to the Sahara Campgrounds.As soon as you see the
entrance sign, a sudden excited feeling runs through your body,
knowing that a few days of complete relaxing from the usual busy and
tiring school work is about to start.
  Then on a sunny day in July of the year 2009, our whole class got
on the bus and headed to our campground.I sat comfortably in between my
best friends Rona and Tamara, while Nadia and Karin sat at the very back
of the bus, and behind them sat my younger cousins Sarah and Salam.It
was a little crowded indeed and looked like everyone was sitting on top of
each other.After what seemed like forever, we got out and were greeted
by the camp consular (助理) for instructions on how to set up our tents
and how to protect ourselves from wild animals such as bears.
  Once we finished putting up our tents, some of the girls started
playing hide and seek while the others sat around the camp fire sharing
stories and laughing.After starting our first campfire, I could feel the
heat touching my face and the campfire smoke almost perfumed (使发
香) my clothes.We would cook hot dogs, hamburgers, fish, corn on
a cob, and everyone had their favourite foods.The students all took turns
telling a scary story.Rona and Karin were screaming so loud it could have
been heard from miles away.But, Nadia, Tamara and I, just sat
quietly waiting for the next story.Evening came and everyone was getting
ready for bed.Just few minutes after we turned to the lanterns, we heard
loud shouting and screaming coming from outside our tent.
注意:1.续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式作答。
  I looked out and saw a large black bear.                       
  At the end of the week we waved good-bye to the campgrounds.                       
参考范文:
  I looked out and saw a large black bear.All the students were scared
of being attacked, and we sat quietly in our tents, watching the bear
open the garbage truck and dump it out.Then, the large bear turned to
our food containers and tried to open by lifting them over his head and then
throwing them on the ground.What a terrible mess it was! Once the bear
got all he needed, he left without hurting anyone, but destroying most
of our food for the week.
  At the end of the week we waved good-bye to the campgrounds.What
impressed me most were the beautiful lake, great stories by the fire, the
sweet smells of campfire food and the unwelcomed visitor — the large
black bear.I realised that knowing how to protect ourselves in the case of a
wild animal attack is very valuable knowledge.Having a slight feeling of
sadness, I’d leave with a smile on my face, knowing I’d be back
next year.
谢谢观看!