北京市东城区2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟
【考试范围:Unit1-Unit7】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分10分)
1.Where does the conversation probably take place
A.In a park. B.In a library. C.In a restaurant.
2.Which of the following isn’t mentioned in the dialogue
A.No pets. B.No smoking. C.No photos.
3.
A.Taking photos. B.Smoking. C.Talking loudly.
4.What’s the probable relationship between the two speakers
A.Policeman and driver. B.Customer and waiter. C.Doctor and patient.
听对话,回答下列各小题。
5.How may Anna feel now
A.Sad. B.Excited. C.Surprised.
6.What will Anna do tonight
A.Write a letter to her mother.
B.Have a talk with her father.
C.Ask her grandparents for help.
听对话,回答下列各小题。
7.When did Bob let go of a sky lantern
A.At the Spring Festival. B.At the Lantern Festival. C.At the Mid-Autumn Festival.
8.What was Bob’s wish on the lantern about
A.Sport. B.His family. C.Environmental protection.
听一段对话,回答以下小题。
9.How does Daniel feel about the sports meeting tomorrow
A.Excited B.Bored C.Surprised
10.Which event will the girl take part in
A.The 800-metre race B.The 100-metre race C.The high jump
二、单项选择(满分12分)
11.Mr. Smith taught ________ physics last year.
A.me B.my C.his D.our
12.He was born ________ a cold winter evening 14 years ago.
A.in B.on C.at D.from
13.—Kate, ________ I use your eraser
—Sure, here it is.
A.should B.must C.can D.need
14.I think he is one of ________ photographers in the world.
A.good B.better C.best D.the best
15.If it _________ sunny tomorrow, we’ll go to a park to have a picnic.
A.is B.was C.will be D.has been
16.The second spacewalk by China’s Shenzhou-14 astronauts _________ on September 17th, 2022.
A.complete B.completed C.is completed D.was completed
17.—What were you doing at seven yesterday evening, Lucy
—I _________ my brother with his English.
A.help B.helped C.was helping D.have helped
18.I _________ to the theme park with my friends last year.
A.go B.went C.will go D.have gone
19.—_________ was Frank when he invented popsicles
—At the age of 11.
A.How long B.How often C.How old D.How much
20.Tim is honest and likes to help others, _________ we all enjoy being with him.
A.but B.or C.so D.though
21.They arrived at the railway station ________ late ________ they failed to catch the train.
A.too; to B.so; that C.such; that D.enough; to
22.—Can you tell me ________ to London
—Sure. Next month.
A.when you will travel
B.when you travelled
C.when will you travel
D.when did you travel
三、完形填空(满分8分)
Black Myth: Wukong is a newly released video game that has quickly become very popular around the world. The game is 23 on the Chinese novel Journey to the West and features the Monkey King, Sun Wukong, as the main character. On the day of its release, 1.6 million players were playing it online on the Steam website.
This game is unique because it showcases (展示) Chinese legends and culture, unlike other games like Dota 2 and Elden Ring, which are based on 24 stories. The game has already sold millions of copies across different platforms, marking it a huge 25 . And the game’s popularity shows that there is a 26 interest in exploring Chinese culture. Many players have started to read the novel Journey to the West and become more and more interested in Chinese culture.
The developers spent a lot of time and resources in creating this game, and their effort have 27 off with high sales and global recognition.
Black Myth: Wukong is helping to bring Chinese culture to 28 audiences, and its success inspires more game designers to 29 Chinese legends. As more developers explore these stories, we can expect to see Chinese culture will be 30 all over the world in the future.
23.A.copied B.based C.made D.known
24.A.Western B.traditional C.Chinese D.ancient
25.A.failure B.success C.game D.money
26.A.growing B.small C.declining D.little
27.A.got B.come C.paid D.ended
28.A.old B.young C.narrow D.global
29.A.ignore B.explore C.rewrite D.copy
30.A.limited B.similar C.different D.popular
阅读理解(满分26分)
A
AA Separate Peace A separate Peace is a classical story about a friendship formed between two boys attending a New England boarding school. Gene, smart but shy draws the attention of Phineas, a handsome and outgoing boy. BThe Old Man and the Sea The Old Man and the Sea is a story of never giving up and living life to the fullest. It describes the hard life of an old fisherman who hasn’t caught the fish in 84 days. With great courage, he goes out on his small boat one more time.
CThe adventure of Huckleberry Finn Tired of everything and tired of trying to be good and fearful of his father, Huck Finn runs away with his friends. Together they sail down the Mississippi River and experience dangerous as well as funny adventures along the way. DThe Giver An 11-year-old boy named Jonas lives in a seemingly perfect future community in which there is little pain and people are polite. But this harmony comes at a price. There is also no choice, and life is controlled by strict rules.
31. Teddy failed the final exam and has been upset recently. He wants to read a story to help him get more courage to face the difficulty.
32. Rebecca loves traveling and exploring the world. However, she cannot travel far the summer vacation. She hopes to read exciting and interesting adventures.
33. Mike has trouble making friends, and he wants to learn more about how friendships work. He needs a book which could help him understand how people become friends and how they stay friends.
B
A 63-year-old Chinese man who only started learning ballet ten years ago has gone popular on social media. He is a living example that you are never too old to follow your dreams.
Liu Ziqing has been a fan of ballet for as long as he can remember. He fell in love with it as a little boy, but he never really got a chance to practice it himself. Growing up in a poor family in a village near Baotou, he mainly focused on helping his family and putting food on the table. Dancing was a luxury he could not afford. He ended up becoming a farmer but also worked as a street cleaner in order to make ends meet. But he never got over his love for ballet.
“One day, when I saw a ballet basic training course on TV, which sparked the idea that I should try to learn to dance,” Ziqing said in an interview.
Becoming a ballet dancer at this age wasn’t an easy thing. Most of his friends just didn’t understand why he put himself through this hard training at this age. But Liu Ziqing ignored them all with the help of his family, who always supported him.
Not only does ballet make him a happy man, but he is completely sure that it has done wonders for his health as well. “In the past years, the stomach problems have mostly gone away,” the 63-year-old ballet dancer said. “I am now doing what I wanted to do when I was young.”
34.How old was Liu Ziqing when he started to learn ballet
A.63. B.53. C.13. D.3.
35.Which is NOT TRUE about Liu Ziqing
A.He started to love ballet when he was young.
B.He grew up in a poor family.
C.His friends support him to learn ballet.
D.Ballet has improved his health.
36.In which part of newspaper can you read this passage
A.Education. B.Sports. C.Fashion. D.Life.
C
Plants need sunlight for photosynthesis (光合作用) to create their own food from CO and water. That’s why plants grow in the warmer months when there is more daylight and are dormant in the colder months.
But this process isn’t particularly efficient (高效的) and only one percent of the energy contained in sunlight actually ends up in the plant, according to a news release (新闻稿) from the University of California, Riverside. Now scientists at the university have found a way to bypass (绕开) the need for natural photosynthesis and to create food by using artificial photosynthesis. This allows plants to grow in complete darkness “With our approach we sought to identify a new way of producing food that could break through the limits normally imposed by biological photosynthesis,” co-author Robert Jinkerson, a UCR assistant professor of chemical and environmental engineering said in the news.
The researchers who devoted to (致力于) artificial photosynthesis used a two-step electrocatalytic process to turn CO , water and electricity into acetate (醋酸盐), which the plant organisms (有机体) consumed to grow. The researchers adjusted the electrolyzer (电解装置) to come up with the highest levels of acetate ever produced by this method.
The new artificial photosynthesis method could be up to 18 times more efficient than sunlight.
Experiments showed that a large range of food producing organisms could be grown using this acetate. “We were able to grow food producing organisms without any contributions from biological photosynthesis,” said Elizabeth Hann, a co-lead author of the study. “This technology is a more efficient method of turning solar energy into food, as compared to food production that relies on biological photosynthesis,”she said.
By eliminating (消除) the need for sunlight, the potential of this method to increase food supply in region with less—than ideal growing conditions is almost endless, according to New Atlas.
Food will be able to be grown almost anywhere, including in space and on other planets. “Imagine someday giant vessels (容器) growing tomato plants in the dark and on Mars—how much easier would that be for future Martians ” co-author Martha Orozco—Cardenas, director of the UCR Plant Transformation Research Center said.
While this may be years off, the potential to grow food using artificial photosynthesis has great value in feeding a hungry place where the population is growing and arable land shrinking. This new method increases the efficiency of food production using less land and minimizes the environmental impact (影响) on the planet.
37.What does the underlined word “dormant” in Paragraph 1 most probably mean
A.Fresh. B.Resting. C.Healthy. D.Normal.
38.What is Paragraph 3 mainly about
A.The efficiency of sunlight on plant organisms.
B.The contribution of natural photosynthesis.
C.The process of artificial photosynthesis.
D.The wide range of applications (应用) of artificial photosynthesis.
39.What can we learn from the passage
A.Biological photosynthesis can help produce higher quality food.
B.Biological photosynthesis is more efficient in turning solar energy into food.
C.Using artificial photosynthesis may decrease the efficiency of food production.
D.Using artificial photosynthesis to grow food can reduce environmental influence.
D
Think about the last time you went to an art or history museum. Which pieces of artifacts (artworks) stood out to you Did you read the introduction next to them Did it tell you where the artifacts were from and how the museums got them
Today, many museums around the world own art and artifacts that were stolen or looted (掠夺) from their original countries during war or colonial rule (殖民统治). You may see ancient Chinese paintings shown in the British Museum, or sculptures from Africa that date back to the 19th century on display in the Louvre Museum. Many countries have asked European museums to repatriate the artifacts.
The debate (争论) over whether and how museums should return artifacts to their original countries has been going on for many years. Those who suggest returning all foreign artifacts to their homes insist that it is morally (道义上) the right thing to do. Furthermore, the country owning the objects will receive an important part of their heritage (遗产) back, and these artifacts will be given a chance to be truly valued in homeland.
Yet there are different voices. Those against the return point out that some foreign artifacts were not stolen but bought a long time ago. Also, it is sometimes hard to identify (确认) the true owners of certain artifacts—should they be returned to the country, a group or an individual There is also a view that culture is a shared treasure and the artifacts are in fact“cultural ambassadors (大使)” that improve understanding. They believe that while taking them away from their countries of origin was wrong, history is full of “good” and “bad” actors. Moreover, they feel that keeping the cultural objects in the current museums has kept millions of artifacts safe from damage.
On the matter of return, some governments have made the move. In 2018, French President Emmanuel Macron told officially that France would give back 26 looted treasures to the African state of Benin. “I cannot accept that a large part of cultural heritage from several African countries is in France,” said Macron. It’s said to be part of France’s long-promised plans to return artifacts taken from Africa during the colonial rule.
Museums all across Europe began reconsidering their previous policies (之前的政策) on colonial treasures. In France, twenty-seven artifacts had been identified for return, but only one has been returned. Then, on October 6, 2020, France’s National Assembly officially passed a bill (法案) promising the return of these heritage artifacts, but didn’t fix a certain date.
It seems that there is still a long way to go for the return of foreign heritage treasures.
40.People who consider foreign artifacts as “cultural ambassadors” may agree that________.
A.mistakes in history need correcting in time
B.heritage artifacts belong to all the human beings
C.artifacts will be better protected in their homeland
D.history museum tours will be popular in the future
41.The underlined word “repatriate” in paragraph 2 probably means________.
A.protect B.display C.return D.borrow
42.What can we learn from the passage
A.French museums refused to identify all the colonial treasures.
B.Policies and bills have no use in protecting foreign heritage treasures.
C.The treasures stolen or looted can hardly be back to their homeland soon.
D.Governments have the duty to keep foreign treasures in good protection.
43.By writing this passage, the writer wants to________.
A.explain how and why many foreign treasures were stolen or looted
B.advise governments to take actions in returning foreign treasures
C.encourage us to take part in the debate over stolen or looted treasures
D.show different views and present situation on the return of treasures
五、任务型阅读(满分8分)
阅读短文,根据短文内容回答问题。
Lost in the Age of Technology
“Amy, come to help me make the dumplings,” my mum called out. “It is the Chinese New Year today!”
I didn’t want to walk all the way downstairs, so I picked up my phone and sent a text message to my mum: OK but why don’t you just buy a robot to help you
I put down my phone, and memories of the old days flooded my mind. When I was young, during Chinese New Year, I learned to make dumplings from my mum and listened to stories about Chinese New Year. It made me feel deeply connected to Chinese culture. But where has all that gone now People say that technology has made the world a better place. Is this true
Before I went to primary school, my dad started to read the Three Character Classic (San Zi Jing) to me every day in the evening. He said it could help me learn not only Chinese characters but also Confucian morality (道德). I was amazed at Chinese traditions.
Another thing of high cultural value I learned is Chinese calligraphy. My teacher wore a full set of traditional Chinese costumes (服装) from different dynasties to class and taught us to write out poems by poets born in that dynasty. Seeing his costumes, learning the poems, and practicing Chinese calligraphy made me feel like I was in a special world of that dynasty. When I wrote out each character slowly, I explored the meaning and beauty of the language.
Nowadays, I have become less and less dependent on the printed classical texts because I can quickly find the information I need with the help of search engines. As a result, it has reduced the value and importance of physical texts, which more effectively connect a person to their culture, I have also lost calligraphy skills because I hardly write with paper and a pen in my daily life. The weakening of cultural practices and traditions is a worldwide problem. Moving forward, we can use technology in moderation (适度) to make our lives easier, but we also need to actively join in cultural practices.
44.What did the writer do during Chinese New Year when she was young
45.Why did the writer’s father read the Three Character Classic to her
46.What did the writer explore when she wrote out each character slowly
47.According to the writer’s final suggestion, what can you do to balance your use of technology with cultural practices in your life (Please give two examples.)
六、书面表达(满分30分)
48.假如你是李华,你的学校正开展“传承雷锋精神”主题系列活动,号召同学们用实际行动践行雷锋精神。你作为班长,计划组织同学们在学校中进行一次志愿服务活动,你打算邀请你班交换生Tony参加,请用英语写一封电子邮件,告诉他活动的时间和地点,活动的内容,以及需要为此做什么准备。
提示词语:rubbish, do cleaning, poster, plastic bag
提示问题:
● When and where will you hold the activity
● What will you do in the activity
● What can Tony prepare for it
Dear Tony,
I’m writing this e-mail to invite you to attend the volunteer activity of our class.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I’m really looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
49.请根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的文段写作。所给提示词语仅供选用,请不要写出你的学校和姓名。
金秋时节,我们结束暑假,重返校园。在这个暑假里,你可能学会了一项新技能,可能参加了有意义的活动,也可能读了一本让你印象深刻的书……《英语周报》正在开展“My Summer Holiday”征文活动,请你用英文写一篇短文投稿,分享一件你在暑假里做过的有意义的事情,并谈谈你的收获。
提示词语:learn to cook, take part in, enjoy oneself, life skills, proud
提示问题:What did you do during the summer holiday
What have you learnt from it
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《北京市东城区2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B C A A A B B A A C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A B C D A D C B C C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B A B A B A C D B D
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 B C A B C D B C D B
题号 41 42 43
答案 C C D
1.B
【原文】A: Be quiet, Henry. We are not allowed to speak so loud here.
B: Sorry, June. I didn’t mean to.
2.C
【原文】A: Wow, this hotel is so nice. Let’s stay for two nights.
B: And the rooms are clean, too.
A: Do they allow us to bring pets with us
B: No pets, no smoking.
3.A
【原文】A: Look at the sign, please. You can’t take photos in the museum.
B: Sorry, I didn’t know the rule.
Q: What is the boy doing in the museum
4.A
【原文】A: Sir, I have no idea why you stopped me
B: Can I see your driver’s license, madam You just ran the red light at the second crossing.
5.A 6.B
【原文】M: Hey, Anna. Will you go to the music festival with us this Saturday
W: I really want to go with you, but I’m not allowed. My father thinks I’m too young to go to a music festival just with classmates.
M: I know how you feel. I once had the same problem. My mother treated me as a little kid and didn’t allow me to do many things. She didn’t let me go to the cinema or go shopping alone.
W: How did you deal with the problem
M: I asked my grandparents for help. They had a serious talk with my mom. I even wrote a letter to my mother and shared my thoughts with her.
W: Maybe I should have a face to face talk with my father tonight.
7.B 8.A
【原文】W: Have you ever let go of a sky lantern before, Bob
M: Yes, Judy. I once did it at the Lantern Festival. It was a fun childhood memory.
W: Did you write anything on your lantern
M: Of course. It’s a tradition to write a wish on the lantern. I wished to become an excellent basketball player.
W: I’ve always wanted to try it but my mother doesn’t allow me to do that.
M: Why
W: She says it’s not good for the environment. It may cause air pollution or a fire.
M: Your mother is right. We should find other ways to express our wishes.
9.A 10.C
【原文】W: Are you excited about the sports meeting tomorrow, Daniel
M: Yes, I really hope our class can do well.
W: Are you going to take part in any games
M: I’ll take part in the 800-metre race.
W: You’re good at that. I remember that you won it last year. Good luck!
M: Thanks. I hope I can also do well this year. What about you
W: I’ll take part in the high jump.
M: I hope we both will win. Then our class can get the highest score in the whole school.
11.A
【详解】句意:史密斯先生去年教我物理。
考查代词辨析。me我,宾格人称代词;my我的,形容词性物主代词;his他的,形容词性物主代词/名词性物主代词;our我们的,形容词性物主代词。根据分析句子“Mr. Smith taught…physics last year.”,结合选项可知,此处考查固定搭配:teach sb sth,意为“教某人某事”符合语境,所以此处应该填入宾格人称代词me,作间接宾语。故选A。
12.B
【详解】句意:他出生在14年前一个寒冷的冬天的晚上。
考查时间介词用法。in用于某年/某月/某季节;on用于具体的一天;at用于具体的时刻;from表示“从”。“a cold winter evening”是具体的一天的晚上,所以此空应填on,故选B。
13.C
【详解】句意:——Kate,我可以用你的橡皮吗?——当然,给你。
考查情态动词。should应该;must必须;can能,可以;need需要。根据“...I use your eraser ”可知,是表示请求允许,所以应用can,故选C。
14.D
【详解】句意:我认为他是世界上最好的摄影师之一。
考查形容词最高级用法。good好的;better更好的; best最好的;the best最好的。根据空前“is one of…”,可知空处应填the加形容词最高级,表示“最……之一”。故选D。
15.A
【详解】句意:如果明天天气晴朗,我们就去公园野餐。
考查时态。分析句子可知,if引导的是条件状语从句,根据“we’ll go”可知,主句为一般将来时,从句用一般现在时表将来。故选A。
16.D
【详解】句意:中国神舟十四号宇航员的第二次太空行走于2022年9月17日完成。
考查被动语态。主语The second spacewalk和动词complete之间是被动关系,结合“September 17th, 2022.”可知应用一般过去时的被动语态:was/were done。故选D。
17.C
【详解】句意:——露西,昨天晚上7点你在做什么?——我在帮我弟弟学英语。
考查时态。根据“at seven yesterday evening”可知,此句应用过去进行时回答,谓语结构为was/were doing。故选C。
18.B
【详解】句意:去年我和朋友们去了主题公园。
考查时态。根据“last year”可知,句子时态用一般过去时,谓语动词go用过去式went。故选B。
19.C
【详解】句意:——弗兰克发明冰棒的时候多大了?——11岁。
考查特殊疑问句。How long多长时间;How often多久一次;How old多大;How much多少。根据“At the age of 11.”可知,此句询问发明冰棒时的年龄,应用how old。故选C。
20.C
【详解】句意:蒂姆很诚实,喜欢帮助别人,所以我们都喜欢和他在一起。
考查连词辨析。but但是;or或者;so所以;though虽然,尽管。分析“Tim is honest and likes to help others,...we all enjoy being with him.”可知,前后两句是因果关系,后句表示结果,应用连词so。故选C。
21.B
【详解】句意:他们到火车站太晚了,以至于没能赶上火车。
考查结果状语从句。too...to太……而不能……;so...that...如此……以至于……,so后加形容词或副词;such...that...如此……以至于……,such后加名词;enough to足够……能……。分析句子结构可知,空处的词是引导结果状语从句 ,且空一后是副词late,所以应用so...that...。故选B。
22.A
【详解】句意:——你能告诉我你什么时候去伦敦吗?——当然。下个月。
考查宾语从句。分析句子结构可知,此处为宾语从句,从句要用陈述语序;根据答语“Sure. Next month.”可知,去伦敦旅行是将来的事情,要用一般将来时“will do”。故选A。
23.B 24.A 25.B 26.A 27.C 28.D 29.B 30.D
【导语】本文介绍了《黑神话:悟空》是一款基于中国小说《西游记》的新游戏,通过展示中国传奇和文化,获得了全球玩家的欢迎和高销量。
23.句意:这款游戏是根据中国小说《西游记》改编的,主角是孙悟空。
copied复制;based基于;made使;known知道。根据“The game is ... on the Chinese novel Journey to the West”可知,这款游戏是基于小说《西游记》改编的,based on “基于”,固定短语。故选B。
24.句意:这款游戏的独特之处在于它展示了中国的传说和文化,而不像《刀塔2》和《艾尔登法环》等其他基于西方故事的游戏。
Western西方的;traditional传统的;Chinese中国的;ancient古代的。根据“unlike other games like Dota 2 and Elden Ring”可知,《刀塔2》和《艾尔登法环》是基于西方故事的游戏。故选A。
25.句意:这款游戏已经在不同的平台上卖出了数百万份,这标志着它取得了巨大的成功。
failure失败;success成功;game游戏;money金钱。根据“The game has already sold millions of copies across different platforms”可知,这款游戏取得了很大的成功。故选B。
26.句意:这款游戏的流行表明,人们对探索中国文化的兴趣日益浓厚。
growing增长的;small小的;declining下滑的;little小的。根据“And the game’s popularity shows that there is a ... interest in exploring Chinese culture.”可知,这款游戏的流行,说明人们对探索中国文化的兴趣在增长。故选A。
27.句意:开发者在创造这款游戏上投入了大量时间和资源,他们的努力获得了高销量和全球认可度的回报。
got得到;come来;paid付款;ended结束。根据“high sales and global recognition”可知,高销量和全球认可度是对开发者们的回报,pay off “得到回报”,固定短语。故选C。
28.句意:《黑色神话:悟空》将中国文化带给全球观众,它的成功激发了更多游戏设计师去探索中国传说。
old老的;young年轻的;narrow狭窄的;global全球的。根据上文“global recognition”可知,《黑色神话:悟空》这款游戏将中国文化带给了全球的观众。故选D。
29.句意:《黑色神话:悟空》将中国文化带给全球观众,它的成功激发了更多游戏设计师去探索中国传说。
ignore忽视;explore探索;rewrite重写;copy抄写。根据“As more developers explore these stories”可知,这款游戏的成功激发了更多游戏设计师去探索中国传说。故选B。
30.句意:随着越来越多的开发者探索这些故事,我们可以期待看到中国文化在未来风靡全球。
limited有限的;similar相似的;different不同的;popular受欢迎的。根据“Chinese culture will be ... all over the world in the future”可知,随着更多游戏开发者的探索,中国文化在未来会很流行。故选D。
31.B 32.C 33.A
【导语】本文主要介绍了四本书和三个人的需求。
31.根据“Teddy failed the final exam and has been upset recently. He wants to read a story to help him get more courage to face the difficulty.”可知,特迪期末考试不及格,最近一直很沮丧。他想读一个故事来帮助他获得更多的勇气来面对困难。选项B“《老人与海》是一个关于永不放弃和充实生活的故事。它描述了一个84天没有抓到鱼的老渔夫的艰难生活。他鼓起勇气,又一次驾着小船出海。”与之相符,故选B。
32.根据“Rebecca loves traveling and exploring the world. However, she cannot travel far the summer vacation. She hopes to read exciting and interesting adventures.”可知,丽贝卡喜欢旅行和探索世界。然而,她不能去远的暑假。她希望读到令人兴奋和有趣的冒险故事。选项C“哈克·费恩厌倦了一切,厌倦了努力做好人,又害怕父亲,于是他和朋友们一起逃跑了。他们一起沿着密西西比河航行,一路上经历了危险和有趣的冒险。”与之相符,故选C。
33.根据“Mike has trouble making friends, and he wants to learn more about how friendships work. He needs a book which could help him understand how people become friends and how they stay friends.”可知,迈克在交朋友方面有困难,他想更多地了解友谊是如何运作的。他需要一本能帮助他理解人们如何成为朋友以及如何保持朋友关系的书。选项A“《独自和解》是一个经典的故事,讲述了两个在新英格兰寄宿学校上学的男孩之间形成的友谊。聪明但害羞的吉恩吸引了英俊外向的男孩菲尼亚斯的注意。”与之相符,故选A。
34.B 35.C 36.D
【导语】本文介绍了刘子青,一位环卫工人,他在53岁的时候重拾儿时梦想,从零开始学习芭蕾舞,坚持了十年,如今已经63岁了,他的故事告诉我们:只要我们有勇气,人生中的每个阶段都可以成为实现梦想的起点。
34.细节理解题。根据“A 63-year-old Chinese man who only started learning ballet ten years ago has gone popular on social media.”可知,刘子青53岁开始学芭蕾舞,故选B。
35.细节理解题。根据“Most of his friends just didn’t understand why he put himself through this hard training at this age.”可知,他的大多数朋友们都不理解他的行为,故选C。
36.推理判断题。根据整个文章的理解可知,主要是通过介绍环卫工人刘子青53岁开始学习芭蕾舞的事情,告诉我们:只要我们有勇气,人生中的每个阶段都可以成为实现梦想的起点。应该是在报纸的生活部分读到这篇文章,故选D。
37.B 38.C 39.D
【导语】本文主要介绍了加州大学河滨分校的科学家们开发出的一种新型人工光合作用方法。该方法通过电催化过程将二氧化碳、水和电能转化为醋酸盐,供植物生长。
37.词句猜测题。根据“Plants need sunlight for photosynthesis (光合作用) to create their own food from CO and water. That’s why plants grow in the warmer months when there is more daylight and are dormant in the colder months.”可知,植物在温暖月份生长,在寒冷月份处于……状态。通过对比和常识,寒冷季节植物生长缓慢或停止,处于一种“休息”或“休眠”的状态,故划线单词“dormant”和“Resting”意思相近。故选B。
38.主旨大意题。根据“The researchers who devoted to (致力于) artificial photosynthesis...ever produced by this method.”可知,本段详细描述了研究人员如何操作、使用了哪些原料、生成了什么、以及如何优化这个过程,这都是在介绍人工光合作用的具体过程。故选C。
39.细节理解题。根据“This new method increases the efficiency of food production using less land and minimizes the environmental impact (影响) on the planet.”可知,这种使用人工光合作用种植食物提高了食物生产效率,使用更少的土地,并最大限度地减少了对地球的环境影响。故选D。
40.B 41.C 42.C 43.D
【导语】本文主要探讨了博物馆是否应将在战争或殖民统治时期掠夺的文物归还原属国这一问题,呈现了不同观点以及相关的现实情况。
40.细节理解题。根据“There is also a view that culture is a shared treasure and the artifacts are in fact ‘cultural ambassadors’ that improve understanding.”可知,认为文物是“文化大使”的人,会认同文物属于全人类这一观点,因为文化是共享的财富。故选B。
41.词句猜测题。根据“Today, many museums around the world own art and artifacts that were stolen or looted from their original countries ... Many countries have asked European museums to repatriate the artifacts.”以及后文围绕文物归还的争论,可推测“repatriate”意思是“归还”。故选C。
42.细节理解题。根据“Museums all across Europe began reconsidering their previous policies on colonial treasures ... but didn’t fix a certain date. It seems that there is still a long way to go for the return of foreign heritage treasures.”可知,被偷窃或掠夺的文物很难很快回到祖国。故选C。
43.主旨大意题。文章既阐述了支持文物归还和反对文物归还的不同观点,又介绍了文物归还的现实进展情况,所以作者写这篇文章是为了展示关于文物归还的不同观点和当前状况。故选D。
44.She learned to make dumplings from her mum and listened to stories about Chinese New Year. 45.Because it could help her learn not only Chinese characters but also Confucian morality. 46.She explored the meaning and beauty of the language. 47.I can use search engines to find information about traditional Chinese festivals like the Dragon Boat Festival, and then make zongzi by myself according to the instructions I found. Also, I can use my phone to record my calligraphy practice process and share it with my friends, while still writing with paper and pen to improve my calligraphy skills. / I can use apps to learn about traditional Chinese handicrafts like paper-cutting, and then actually make paper-cut works with scissors and paper. I can also use the Internet to find traditional Chinese music, and learn to play some traditional musical instruments in my spare time, such as the erhu, by watching online tutorials while still keeping a distance from overusing technology.(开放性试题,言之有理即可)
【导语】本文是一篇记叙文,作者通过回忆小时候过年时的情景,如跟妈妈学包饺子、听关于过年的故事,以及爸爸读《三字经》、老师教书法等,对比现在过度依赖搜索引擎而减少对传统文化的接触,指出文化习俗和传统的弱化是全球性问题,强调应适度使用科技并积极参与文化实践。
44.根据第三段“When I was young, during Chinese New Year, I learned to make dumplings from my mum and listened to stories about Chinese New Year.”可知,作者小时候过年时跟妈妈学包饺子并且听关于过年的故事。故填She learned to make dumplings from her mum and listened to stories about Chinese New Year.
45.根据第四段“He said it could help me learn not only Chinese characters but also Confucian morality (道德).”可知,作者的爸爸给她读《三字经》是因为这不仅能帮助她学习汉字,还能让她学习儒家道德。故填Because it could help her learn not only Chinese characters but also Confucian morality.
46.根据第五段“When I wrote out each character slowly, I explored the meaning and beauty of the language.”可知,作者慢慢写出每个字的时候,探索了语言的意义和美感。故填She explored the meaning and beauty of the language.
47.开放性试题,言之有理即可。参考答案:I can use search engines to find information about traditional Chinese festivals like the Dragon Boat Festival, and then make zongzi by myself according to the instructions I found. Also, I can use my phone to record my calligraphy practice process and share it with my friends, while still writing with paper and pen to improve my calligraphy skills. / I can use apps to learn about traditional Chinese handicrafts like paper-cutting, and then actually make paper-cut works with scissors and paper. I can also use the Internet to find traditional Chinese music, and learn to play some traditional musical instruments in my spare time, such as the erhu, by watching online tutorials while still keeping a distance from overusing technology.
48.例文:
Dear Tony,
How is it going
I’m writing this e-mail to invite you to attend the volunteer activity of our class. We’ll go to the park near our school at 9 o’clock on Sunday morning. We’ll pick up rubbish and put up posters about protecting the environment. If you decide to join us, you can make a poster and take it with you. And you’d better take gloves and a plastic bag with you.
I’m really looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
① 题材:本文是一封电子邮件;
② 时态:时态为“一般现在时”;
③ 提示:根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。
[写作步骤]
第一步,点明写信的意图(题目已给出);
第二步,具体介绍活动的时间、地点、活动具体情况以及对方需要带的东西等;
第三步,最后希望对方能尽快回复,并结束文章。
[亮点词汇]
① invite sb to do sth邀请某人做某事
② put up张贴
③ look forward to盼望
[高分句型]
① If you decide to join us, you can make a poster and take it with you.(if引导的条件状语从句)
② We’ll pick up rubbish and put up posters about protecting the environment.(and连接的并列结构)
49.例文
During this summer holiday, I decided to learn to cook Chinese dishes with my mom. Every weekend, she taught me how to make tomato and egg soup—a simple but delicious dish. At first, I burned the eggs and added too much salt, but I didn’t give up. After practicing several times, I finally mastered it.
One evening, I joined a small family dinner and cooked this soup for my grandparents. When they tasted it, they smiled and said it was the best soup they had ever had! Hearing their praise, I felt a warm sense of joy—I never expected my small effort could make them so happy.
I really enjoyed myself during this whole process. This experience not only helped me learn a useful life skill, but also made me understand the hard work behind every meal my mom prepares. I felt proud of myself for sticking to learning cooking and bringing happiness to my family. This summer holiday experience is meaningful, and I will never forget it.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态主要为“一般过去时”;
③提示:文章应该包含所有提示要点,可适当补充细节,使文章内容充实;行文时多使用第一人称,适当运用短语和多样句型;写作中适当使用连接词,使行文连贯、顺畅。
[写作步骤]
第一步,起因与挑战:交代了背景和学习的对象;
第二步,高潮与回报:描述了故事的高潮事件——为家人做饭;
第三步,感悟与成长:升华主题,总结整个经历的双重意义。
[亮点词汇]
①decide to do sth. 决定做某事
②give up 放弃
③be proud of oneself 为自己感到自豪
④stick to doing sth. 坚持做某事
[高分句型]
When they tasted it, they smiled and said it was the best soup they had ever had! (时间状语从句、宾语从句、定语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页