Unit 2 A life’s work
题组训练(限时35分钟 总分37.5分)
Ⅰ.阅读理解(每题2.5分,共10分)
It was a cold May morning when I received an email from an old friend inviting me to join a 10-day all-girls surf trip.I knew I had to say yes.The trip seemed simple enough.10 women aged 30 to 45,all complete strangers,were to meet on the coast of Portugal to try something new:surfing in the Atlantic Ocean.I have always loved travelling,so I eagerly sent an email to my boss asking for time off to make the trip.
If there’s one thing I’ve learnt over my past 33 years,it’s that adults typically spend their days mastering the things they’ve done before.It seems like we pride ourselves on becoming experts in whatever field we’ve fallen into,knowing more about less.Now,in theory,this is a great strategy,as it allows you to become really good at one particular thing,but it also kind of ends up leaving some skills lacking.
I met my new surfing companions on the grass of the hotel lawn in a small surf town called Ericeira.Despite our different personalities and backgrounds,we were all united in a strong desire to challenge ourselves,learn,tackle and grow.
The shores at Ericeira,where beginners learn to surf,are shallow and covered with slippery rocks.They make for softer waves but are difficult to ride.
Guided by our amazing coaches,together,we faced the waves.Sometimes,it poured with rain,and the waves crashed around us,but we were still out there.And with every slip and fall,words of encouragement filled the air.Honestly,I probably spent most of my days frozen to the bone,but that didn’t matter because a new level of genuine joy and personal achievement had been unlocked.
Learning a new skill taught me the humility (谦虚) that can come from doing badly at something new,and the pride that develops when you finally manage to grasp something you’ve been working on.While surfing might not be my lifelong passion,trying it out inspired me to take more risks in life.You never know what you’re capable of if you don’t go out there and try.
[语篇导读] 本文是记叙文。文章主要讲了五月的一天,作者受朋友的邀请,和一些陌生人去冲浪,这次经历让作者意识到挑战自我、走出舒适区的乐趣。
( )1.What inspired the author to join the surf trip
A.Her love for seashore surfing.
B.Her desire to make new friends.
C.Her need to take a break from work.
D.Her passion for exploring something new.
【答案】 D
【解析】 细节理解题。根据第一段中的“10 women aged 30 to 45...to try something new”可知,作者去参加冲浪旅行的动机是她想要去尝试一些新鲜的事物,D项符合题意。故选D。
( )2.What does the author think of adults’ focusing on mastering one field
A.It hurts one’s pride.
B.It narrows one’s potential.
C.It promotes one’s career success.
D.It broadens one’s view of the world.
【答案】 B
【解析】 细节理解题。根据第二段的最后一句可知,成年人专注于掌握一个领域能让你变得真正擅长一件特定的事情,但它最终也会让你缺乏一些技能。由此可知,成年人专注于掌握一个领域会限制一个人的潜力。故选B。
( )3.Which words can best describe the author’s surfing experience
A.Relaxing but dangerous.
B.Tough and uninteresting.
C.Challenging but rewarding.
D.Surprising and unforgettable.
【答案】 C
【解析】 推理判断题。根据第四段的内容和第五段中的“Sometimes,it poured with rain...filled the air.”可知,这次旅行富有挑战性;再根据第五段中的“a new level of genuine joy and personal achievement had been unlocked”和最后一段中的“Learning a new skill taught me...take more risks in life.”可知,这次旅行让作者很有收获,很值得。故选C。
( )4.What can be inferred about the author
A.She used to lack confidence in herself.
B.She determined to become an expert surfer.
C.She discovered her lifelong passion after the trip.
D.She was more willing to try new experiences in life.
【答案】 D
【解析】 推理判断题。根据最后一段中的“While surfing might not...go out there and try.”可知,尝试冲浪激发了作者在生活中变得更大胆。如果你不去尝试,你永远不知道自己能做什么。由此可以推断,作者更愿意尝试生活中的新体验。故选D。
Ⅱ.七选五(每题2.5分,共12.5分)
Supporting Others
We’re always being told that the secret to happiness lies in helping others.Indeed,it’s natural to want to support those we care about,especially if we are in a position to do so.
1.
When we offer support,it may not always be wanted.2. In this case,offering support in the manner of “...if I were you,I would...” can feel like a scolding rather than support.If our support feels conditional,it can feel burdensome.
3. When someone is trying to manage illness or a house move,just saying “What would help you today ” can be amazingly supportive.Or,suggest what you can do for them: picking up some shopping,taking the dog for a walk.Even if it’s not needed,just knowing you’ve been thought of can be supportive in itself.
Try to be mindful of offering support that is disabling,rather than enabling.My son,when aged five,wanted to make a cup of tea.I could see how inspiring it was for him to be able to do this.So I filled the kettle and took him through the safety measures.It felt like a huge risk but it worked.His pleasure was immeasurable.The same principle applies when we offer support that increases someone else’s capacity.4.
Sometimes the only support that’s needed is to listen without judgement.5. This reassures them that someone cares enough to listen while they ground themselves.When times are tough,remember to keep things stable.Waiting until the storm has passed is all it takes.
Support often works best when it’s a two-way process.It is good to know how to accept help from others as well as offer support to them.
A.Here are the pros and cons of supporting others.
B.Just be there,while someone lets out their feelings.
C.Ask what support is needed and provide a practical one.
D.This can often be a bigger gift than just doing it for them.
E.But we can do more by thinking about the support we offer.
F.Because being judgmental can only make someone annoyed.
G.Sometimes people are trying to manage life in their own way.
[语篇导读] 本文是议论文。文章介绍了我们应该如何支持他人以及在支持他人的过程中应注意些什么。
1.【答案】 E
【解析】 根据空前句可知,E项承接上文,且选项中的“thinking about the support we offer”与下文中的“When we...always be wanted.”相呼应。故选E。
2.【答案】 G
【解析】 设空处应承上启下,G项与上文中的“it may not always be wanted”以及下文中的“In this case”相呼应。故选G。
3.【答案】 C
【解析】 根据空后句可知,C项符合语境,选项中的“Ask what support is needed”与下文中的“just saying ‘What would help you today ’”相呼应。故选C。
4.【答案】 D
【解析】 根据空前句可知,D项符合语境。选项中的“This”正是指代上文中的“we offer...
capacity”。故选D。
5.【答案】 B
【解析】 根据空前句可知,B项符合语境。选项中的“Just be there”承接上文中的“to listen without judgement”。故选B。
Ⅲ.语法填空(每题1.5分,共15分)
(2024-2025学年重庆名校联盟高三检测)
Walking into the Beijing-based studio of Belgian designer Jehanne,one will
1. (draw) to the robes (长袍) 2. (decorate) with beautiful handwritten English words.These elegant dresses seem to be entirely western style,3. a closer look will show the presence of four Chinese characters: Miao Zu Shi Shi,which can be translated as “epics (史诗) of the Miao ethnic group”.
Jehanne first got into handicrafts when she was 5 and started a new creative chapter
4. an artist in 2021,when she was invited to go to Guizhou for inspiration.“I arrived there and immediately realized there was 5. (remark) craftsmanship,including embroidery (刺绣) and handweaving,” she said.According to Jehanne,the craftsmanship in Guizhou has its unique artisanal 6. (excellent) and also gives an introduction to the culture and tradition of the Miao people.“The history,the culture,and the beliefs are coded into the weaving,” she added.
The embroidery of China’s Miao minority,7. ethnic group mainly living in the country’s southern regions,8. (be) an incredible artistic tradition lasting for more than 2,000 years.“9. I find fascinating about Miao embroidery is that it carries the story of their beliefs and lives.I want to celebrate that beauty by creating collections
10. (bring) the past into the future and promote Miao needlework among younger generations nationwide,” Jehanne said.
[语篇导读] 本文是记叙文。文章主要讲述了比利时设计师Jehanne向全国年轻一代推广苗族刺绣的故事。
1.【答案】 be drawn
【解析】 考查动词的时态和语态。one与draw之间为被动关系,再由句意可知,此空应填be drawn,与前面will构成一般将来时的被动语态。故填be drawn。
2.【答案】 decorated
【解析】 考查非谓语动词。the robes与decorate之间为被动关系,再由句意可知,此空应用过去分词作定语。故填decorated。
3.【答案】 but
【解析】 考查连词。此空前后两句为转折关系,所以这里应用并列连词but。故填but。
4.【答案】 as
【解析】 考查介词。这里表示“并于2021年作为一名艺术家开始了新的创作篇章”,所以此空应填介词as,表“作为”。故填as。
5.【答案】 remarkable
【解析】 考查形容词。此空应填形容词作定语,remarkable意为“非凡的”,为形容词,符合句意。故填remarkable。
6.【答案】 excellence
【解析】 考查名词。此空应填名词作宾语,excellence意为“优秀”,为不可数名词,符合句意。故填excellence。
7.【答案】 an
【解析】 考查冠词。这里表示“一个民族”,所以应用不定冠词表泛指,且ethnic以元音音素开头。故填an。
8.【答案】 is
【解析】 考查动词的时态和主谓一致。主语The embroidery of China’s Miao minority为第三人称单数形式,这里时态应用一般现在时表客观情况。故填is。
9.【答案】 What
【解析】 考查主语从句。从句I find fascinating about Miao embroidery中缺宾语,由句意可知,应用连接代词what引导,表“什么”,且句首首字母应大写。故填What。
10.【答案】 to bring
【解析】 考查非谓语动词。空处应用动词不定式作目的状语。故填to bring。Unit 4 A glimpse of the future
题组训练(限时40分钟 总分35分)
Ⅰ.阅读理解(每题2.5分,共10分)
Some talk of building settlements on the Moon or Mars to help make sure humanity survives long into the future.Others have their sights set closer to home:on future cities under the ocean.
“Technologically speaking,it is absolutely possible to explore the bottom of the sea,” says Fabien Cousteau,a well-known ocean explorer who once spent 31 days living in what is now the world’s only functioning undersea habitat,Aquarius Reef Base.It’s about the size of a school bus and located below the ocean surface in the Florida Keys National Marine Sanctuary.
Just as astronauts test what it would be like to live in space,aquanauts (海底观察员) try out undersea living with an eye to the future.Escaping from disasters such as climate change or wars is one reason to live under the sea.Others include studying,exploring,or appreciating the ocean.It’s costly and expensive to constantly keep up an ocean habitat which must pump in or make its own air,electricity,and fresh water.Inhabitants have to deal with high pressure.And infections can develop rapidly due to high humidity.
Despite the challenges,several new ocean habitats and cities are under construction.A series of space station-like undersea living quarters for aquanauts called Proteus are scheduled to be completed by 2025 off Curacao,an island north of Venezuela in South America.An undersea station called Vent Base Alpha will be built near a hydrothermal (热液的) vent,
which would supply it with energy.Meanwhile,an undersea city called Ocean Spiral in Japan would link its surface to the deep sea,using the difference in pressure to generate energy and produce fresh water.This sounds amazing,but it would be extremely expensive and remains just a design.
Not everyone agrees that building homes in the ocean is a good idea.This type of development could place even more strain on ecosystems that are already struggling with pollution and climate change.It’s important to make sure that any construction is done carefully,says Susanne Menden-Deuer,an oceanographer at the University of Rhode Island.
Wild undersea habitats should be treated as “the precious,irreplaceable resource that they are,” she says.
[语篇导读]本文是说明文。文章主要讲述了对未来海底城市的展望以及建立海底城市存在的问题。
( )1.What do we know about Aquarius Reef Base
A.It is still under construction.
B.It functions as an undersea school bus.
C.It is the only ocean habitat in operation.
D.It only allows a person to live there for 31 days.
【答案】 C
【解析】细节理解题。根据第二段第一句可知,海洋探险家 Fabien Cousteau 曾经在现在世界上唯一一个正常运作的海底栖息地Aquarius Reef Base生活了31天。故选C。
( )2.What is Paragraph 3 mainly about
A.The present and future of living under the sea.
B.The reasons and challenges of living under the sea.
C.The purpose and cost of building undersea settlements.
D.The problems and findings of building undersea settlements.
【答案】 B
【解析】段落大意题。根据第三段中的“Escaping from disasters...due to high humidity.”可知,第三段主要讲述了人们生活在海底的原因以及所面临的各种挑战。故选B。
( )3.What would be the result of building homes in the ocean according to the text
A.Rapid development of undersea habitats.
B.Protection of irreplaceable ocean resources.
C.Negative impacts on undersea ecosystems.
D.Struggles with pollution and climate change.
【答案】 C
【解析】细节理解题。根据第五段中的“Not everyone agrees...struggling with pollution and climate change.”可知,并不是每个人都认为在海洋中建造房屋是个好主意。这种类型的发展可能会给已经在与污染和气候变化作斗争的生态系统带来更大的压力。由此可知,在海洋中建房子会对海底的生态系统造成负面的影响。故选C。
( )4.Where is the text most probably taken from
A.A textbook.
B.An exam paper.
C.An academic article.
D.A science magazine.
【答案】 D
【解析】推理判断题。通读全文,尤其是第一段可知,一些人谈到在月球或火星上建立定居点以帮助确保人类在未来长期生存。其他人则把目光投向了离家更近的地方:未来的海底城市。由此可知,本文讲述的内容具有科学的性质,文章很有可能出自科学杂志。故选D。
Ⅱ.读后续写(历险篇)(25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was a bright spring afternoon along the Maryland coast,and Jonathan Bauer,41,a technology executive at a hospital,and his 13-year-old daughter,Ava,were taking full advantage of it.They were driving with the windows down as they headed home on the two-lane Route 90 bridge,which spans the shallow waters of Assawoman Bay.Suddenly,the calm was disturbed by the scream of tires.
Not far ahead of them,a black truck was sliding from one lane to the other.To the Bauers’ horror,it crashed into a concrete barrier,spun like a circle,jumped over the car directly ahead of them,and came to rest hanging over the railing (栏杆) of the bridge.Bauer hit the brakes in time to avoid the vehicles in his path.
And then another scream.It came from the truck,which had come to rest on its right side.
The driver’s door flung open and a man climbed out.He dropped to the ground,then rushed to the railing.Bauer ran up beside him.The man pointed down,saying something in Spanish.In the water was a car seat.Moving next to it,a girl,about two years old.
Matters quickly went from bad to frightening when the little girl rolled over onto her stomach.Bauer waited for the truck driver to do something,but he was rooted.Maybe he was in shock.
He was not sure about his chances jumping from this height into such shallow water.Four feet of depth was the most he could hope for—he’d gotten his boat stuck here a time or two.And were there rocks so close to the concrete pillar (桥墩) of the bridge But the truck driver didn’t move.Time ticking by,he had to take action.“Ava!” Bauer yelled,ready to remove his shoes.“Stay by the car!”
注意:续写词数应为150个左右。
Paragraph 1:
Then he climbed onto the railing.
Paragraph 2:
Finally he reached the shore with the little girl in his arms.
[情节构建]
情节线 情感线
速读文章定要素 Who Jonathan Bauer,Ava,a truck driver,a girl about two years old 开心 营救 安慰 感悟
When When they were driving home in a bright spring afternoon
Where Along the Maryland coast
What A black truck crashed into a concrete barrier,and a girl about two years old fell into the water.Then Bauer jumped into the water and saved the girl.
明确主题定冲突 Theme Kindness and courage
Conflict & Clue Conflict:A truck’s tires burst and the truck was out of control.A little girl in the truck fell into the water. Clue:Time ticking by,Bauer had to take action.
预设问题定走向 Para.1 Then he climbed onto the railing. Q1:What did he do then Q2:What did he see in the water Q3:How did he save the little girl
Para.2 Finally he reached the shore with the little girl in his arms. Q1:What did he say to the little girl Q2:What did the little girl do after she was saved Q3:What lesson did the accident give us
One possible version:
Then he climbed onto the railing.Taking a deep breath,he let go of the railing and jumped.The cold water surrounded him,but he managed to steady himself and began swimming towards the girl.As he got closer,he could see her face more clearly.She was crying,but her eyes were wide open,looking at him with fear and hope.Bauer reached out and gently took hold of her.When they broke through the surface,Bauer could hear shouts and cheers from above.
Finally he reached the shore with the little girl in his arms.As they were lifted out of the water,the truck driver finally came to himself.Bauer looked down at the girl.She was still crying,but her grip on him had loosened.She looked at him with wide,grateful eyes.“It’s okay,
sweetie,” Bauer said,trying to comfort her.“You’re safe now.” And as he looked into her eyes,
he knew that this moment,this rescue,would stay with him forever.It was a reminder of the power of kindness and courage,and the importance of being there for each other in times of crisis.
点津:为现在分词短语作状语;
为现在分词短语作状语;
为as引导的时间状语从句。Unit 5 Learning from nature
题组训练(限时35分钟 总分27.5分)
阅读理解(每题2.5分,共27.5分)
A
Each fall,millions of butterflies across the U.S. and Canada fly up to about 4,830 kilometres to southwestern Mexico.Travellers can see the butterflies overwintering on the Western Monarch Trail,a road trip-friendly conservation initiative that links over a dozen stops along the route.
Helping the butterflies
Organisers created educational panels in English and Spanish explaining the butterflies’ annual travelling and their trouble.The signs also outline ways travellers can help the butterflies recover,such as by supporting chemical-free farms and planting native nectar (花蜜) gardens.
Why butterflies fly to the California coast
Many stops on the trail,including Pismo State Beach Monarch Butterfly Grove and Andrew Molera State Park,are overwintering sites where,from October to February,travellers can see thousands of butterflies gathering in forests in areas with mild temperatures,dappled (斑驳的) sunlight,high dampness,and little to no wind.
Other sites,like the San Luis Obispo Botanical Garden and Avila Valley Barn,grow flowers that provide sugary,high-calorie food for the butterflies to eat.Butterflies settling here demonstrate how vital nectar plants are to their survival.
How to explore the Western Monarch Trail
The butterflies’ behaviour varies at different times of day and depends on the weather.In the mornings,while temperatures are still cool,step out of the cabin (木屋) in the Fernwood Resort where you stay overnight,and you’ll find many butterflies hanging together on the branches and trunks of trees at the overwintering sites.As the day starts to heat up—typically by late morning or early afternoon—you’ll be amazed at the phenomenon “sunburst”—the butterflies start flying around in search of nearby nectar.Keep your eyes skyward.Don’t grab your camera.Just be in the moment.
[语篇导读] 本文是应用文。文章介绍了西部帝王蝶的迁徙路径及人们为保护帝王蝶采取的措施。
( )1.What’s the Western Monarch Trail initiative aimed at
A.Providing a travel route.
B.Encountering butterflies.
C.Promoting organic farming.
D.Advocating species conservation.
【答案】 D
【解析】 细节理解题。根据第一段第二句可知,Western Monarch Trail是一条适合沿途
观看越冬蝴蝶的公路旅行路线。由此可知,Western Monarch Trail 旨在倡导物种保护。
故选D。
( )2.What do we know about Andrew Molera State Park
A.It holds many nectar gardens.
B.It’s pleasant throughout winter.
C.It has sufficient food for butterflies.
D.It’s home to butterflies all year around.
【答案】 B
【解析】 细节理解题。根据Why butterflies fly to the California coast部分中的“Many stops on the...and little to no wind.”可知,Andrew Molera State Park 的冬天很舒适。故选B。
( )3.What is guaranteed for the travellers along the Western Monarch Trail
A.Signs to guide the route.
B.Cameras for recording videos.
C.Ready shelters to stay overnight.
D.Experiences of watching “sunburst” at dawn.
【答案】 C
【解析】 细节理解题。根据最后一段中的“In the mornings...where you stay overnight...”可知,Western Monarch Trail为旅行者提供过夜的住处。故选C。
B
Scientists have shown how plants can protect themselves against genetic (基因的) damage caused by environmental stresses.The growing tips of plant roots and shoots have an in-built mechanism (机制) that spells cell death if DNA damage is detected,avoiding passing on faulty DNA.
Plants have small populations of stem cells (干细胞) at the tips of their roots and shoots,
which enable them to continuously grow and produce new tissues throughout their lifetime.
These stem cells serve as ancestors for plant tissues and organs.However,any genetic faults present in the stem cells will continue to exist and be passed on permanently throughout the plant’s life,which could last thousands of years.
Given the critical role of stem cells and their exposure to potentially dangerous environments at the growing tips of roots and shoots,safeguards are necessary to prevent stem cell faults from becoming fixed.Researchers Nick Fulcher and Robert Sablowski,funded by the Biotechnology and Biological Sciences Research Council,aimed to uncover these protective mechanisms.Through experiments involving X-rays and chemicals,they discovered that stem cells were more sensitive to DNA damage compared to other cells.
When DNA damage occurs,the cells have the capacity to detect it and cause programmed cell death,preventing the propagation of the damaged genetic code to the rest of the plant tissues.This process has similarities to the safeguard mechanism found in animal cells,which has been broadly studied due to its relevance in preventing cancer.
The identification of a similar protective system in plants is of great interest in the field of plant development.It also helps scientists develop plants that can better handle environmental stresses.So knowledge of how plants deal with these stresses is of fundamental significance to agricultural science’s response to climate change.
[语篇导读] 本文是说明文。文章介绍了植物自我保护的内置机制。
( )4.What is the function of the in-built mechanism in plants
A.To produce more roots and shoots.
B.To increase the overall lifetime of the plant.
C.To enhance plant growth and nutrient intake.
D.To stop genetic faults in stem cells from being passed on.
【答案】 D
【解析】 细节理解题。根据第一段第二句可知,植物根和芽的生长尖端有一个内置机制,如果 DNA 破坏被察觉,这种机制就会导致细胞死亡,这样就避免了有缺陷的基因传递下去。故选D。
( )5.What can we know about stem cells in plants according to the text
A.They are relatively abundant in quantity.
B.They are resistant to environmental stresses.
C.They make quick response to DNA damage.
D.They have the ability to repair damaged DNA.
【答案】 C
【解析】 推理判断题。根据第三段中的“Through experiments involving...compared to other cells.”可知,和其他细胞相比,干细胞对DNA破坏更敏感。故选C。
( )6.What does the underlined word “propagation” in Paragraph 4 mean
A.Spread. B.Change.
C.Existence. D.Self-repair.
【答案】 A
【解析】 猜测词义题。根据画线词前面的“When DNA damage occurs...and cause programmed cell death...”可推测,此处是说阻止了被破坏的遗传密码传播到植物组织的其他部分,画线词的词义与spread相近。故选A。
( )7.What does the last paragraph focus on
A.The way of dealing with climate change on Earth.
B.The significance of identifying the protective system in plants.
C.The method of ensuring plant survival under environmental stresses.
D.The urgency of developing plants that can handle environmental stresses.
【答案】 B
【解析】 段落大意题。根据最后一段内容可知,植物中类似保护系统的识别在植物发育领域具有重要意义,这也有助于科学家研发更能应对环境压力的植物,因此关于植物如何应对这些压力的相关知识对农业科学来说至关重要。故本段主要说明了“识别植物的保护系统的重要性”。故选B。
C
One of the most common questions I get from concerned gardeners is how to deal with climbing plants,like ivy.The thinking behind this is that climbers are a dragon brickwork and can cause structural damage to buildings.But when you actually look at it from a scientific point of view,very few of these conclusions are based on any evidence.
A 2020 study of a range of climbing plants on model brick buildings found that the shade cast by the plants’ leaves cooled the surface of the buildings in the summer by as much as 5.7℃,reducing the wide swings between day and night temperatures—a key driver of surface structural damage.It also lowered summer temperatures inside the buildings by up to 7.2℃,and was even expected to reduce heating bills by as much as 20 percent in the winter.Despite concerns that plants’ moisture (水分) can against brickwork,leading to damp issues,the same trial showed ivy didn’t significantly raise moisture levels—rather,it helped stabilise them,
minimising changes that could damage the buildings surfaces.
It is worth bearing in mind that these results were from model buildings with new brickwork.What about well-used buildings Well,another study,this one from 2011,found that in five historical buildings,bare walls experienced average maximum temperatures 36 percent higher and minimum temperatures 15 percent lower compared with those coated in leaves.
The researchers concluded that the living protection provided by those climbing plants would “reduce the likelihood of frost and salt damage to the building materials,thus contributing to their conservation”.They also found that the leaves’ ability to trap pollution could reduce the damage to historical walls.
Imagine if there was a new material that could cool cities and cut energy bills,all while looking beautiful.Did I mention it was also self-cleaning and carbon negative The truth is that we have had this amazing material all along,but rather than appreciating it,we have spent huge amounts of time worrying about how to tear it down.
[语篇导读] 本文是说明文。文章介绍了有研究发现攀缘植物对建筑物有多方面的益处。
( )8.What are gardeners commonly concerned about
A.Poor quality of brickwork.
B.Weeds competing for space.
C.Damage caused by construction.
D.Potential dangers of climbing plants.
【答案】 D
【解析】 细节理解题。根据第一段中的“One of the most...damage to buildings.”可知,园丁们通常担心的是攀缘植物的潜在危险。故选D。
( )9.What do climbing plants mainly serve as according to the 2020 study
A.A temperature adjuster.
B.A moisture tester.
C.A pollution monitor.
D.An air purifier.
【答案】 A
【解析】 细节理解题。根据第二段中的“A 2020 study of...20 percent in the winter.”可知,
2020年的一项研究发现攀缘植物的叶子形成的阴影可以在夏天降低建筑物表面的温度,减少昼夜温差。因此,攀缘植物主要作为温度调节器。故选A。
( )10.What is Paragraph 3 mainly about
A.Possible doubts about the findings.
B.Analysis of the experimental data.
C.Supporting evidence for the findings.
D.Explanation for the research process.
【答案】 C
【解析】 段落大意题。根据第三段的内容可知,第三段提到了2011年的一项研究,是为了支持第二段中的发现。因此,第三段主要提供了对发现的支持性证据。故选C。
( )11.What is the author’s attitude towards climbing plants
A.Unclear.
B.Dismissive.
C.Appreciative.
D.Tolerant.
【答案】 C
【解析】 推理判断题。根据最后一段的内容可推断出,作者对攀缘植物持赞赏的态度。故选C。Unit 6 Nature in words
题组训练(限时35分钟 总分37.5分)
Ⅰ.阅读理解(每题2.5分,共10分)
Every year,as the surface water temperature off the United States’ mid-Atlantic coast rises steadily from late spring through the summer,a pocket of uncharacteristically cool and crisp water gets trapped at the bottom of the ocean.Packed with nutrients,this thick band of cold water,known as the mid-Atlantic cold pool,is a vital home for shellfish species.Extending at its seasonal peak from Nantucket,Massachusetts,to Cape Hatteras,North Carolina,the cold pool creates a diverse ecosystem ranging from algae (海藻) to fish—and some of the most valuable shellfish fisheries in the United States.
Now,however,two pressures have scientists worrying about whether the cold pool will last.The first is no surprise: climate change.Over the past five decades,climate change has destabilised the cold pool,causing it to warm and pared with 1968,the cold pool is now 13℃ warmer and has lost more than one-third of its area.
The second concern is less certain.In 2023,the US federal government approved plans to install (安装) 98 wind turbines (涡轮机) off the New Jersey coast,covering an area of more than 300 square kilometres.Yet putting so many turbines to the seafloor could have unexpected consequences for the cold pool.That’s why Travis Miles,a researcher at New Jersey’s Rutgers University,and his colleagues are investigating.So far,Miles and his colleagues can’t definitively say what will happen to the cold pool,saying more research is needed to assess how climate change and offshore wind farm,together,could affect the cold pool.However,their initial analysis suggest the cold pool should be fine—at least in normal conditions.
New Jersey’s offshore wind plans are strongly opposed mainly by fossil fuel-industry funded efforts.Miles worries that an overabundance of caution or fear of potential impacts,
including on the cold pool,might slow down the development of renewable energy.“...it’s quite clear that climate change is far more damaging than installing wind farms,” he says.“I don’t think any scientist would argue with that.”
[语篇导读] 本文是说明文。文章主要讲述了科学家们关注可能对冷池造成影响的两个因素。
( )1.What do we know about the mid-Atlantic cold pool
A.It forms in early spring.
B.It’s a band of cold near-bottom water.
C.It serves as a habitat of most sea species.
D.It extends from Nantucket to New Jersey.
【答案】 B
【解析】 细节理解题。根据第一段中的“Every year,as the surface...for shellfish species.”可知, 大西洋中部冷池指的是一条接近海底的冷水带。故选B。
( )2.What does the underlined word “shrink” in Paragraph 2 mean
A.Break down. B.Get polluted.
C.Dry up. D.Become smaller.
【答案】 D
【解析】 猜测词义题。根据第二段画线单词前文“Over the past five...causing it to warm...”和后文“Compared with 1968...one-third of its area.”可知,冷池的面积减少了三分之一以上,所以这里shrink应表示“缩小”的意思。故选D。
( )3.Miles’ attitude towards installing wind farms can be described as .
A.supportive
B.dismissive
C.overcautious
D.skeptical
【答案】 A
【解析】 推理判断题。根据最后一段中的“Miles worries that an...would argue with that.’”可知,Miles是赞成安装风电场的。故选A。
( )4.What is the best title for the text
A.The Cold Pool Plays a Role on Species
B.Opinions Divide on Offshore Wind Farms
C.Scientists Eye Potential Risks to the Cold Pool
D.Renewable Energy Helps to Race Against Climate Change
【答案】 C
【解析】 标题归纳题。根据第二段第一句以及下文内容可知,文章主要讲述了科学家们关注冷池的潜在风险。C项符合题意。故选C。
Ⅱ.七选五(每题2.5分,共12.5分)
Ways to Get Your Kids into Nature
Being in nature for kids has several health benefits.There are many ways you can incorporate nature into your children’s lives,even if you live in the city.
Inspire curiosity by being curious yourself.A parent’s excitement can be spread to the children,and when you show respect for nature,your children follow suit.1. .“I don’t know! Let’s find out together.” is a wonderful way to get the ball rolling.Be open to a mutual adventure and allow your curious inner child to come out while you explore nature with your children.
2. .If you have to carpool (拼车) in the morning,turn off the devices instead and encourage your children to look out of the window.The early morning fall skies are beautiful with colour and migrating birds.After all,even views of nature from the car window are calming and beneficial.
Stop thinking about nature time as leisure time.Time in nature is an essential investment in your children’s health and well-being.If you view nature time as essential to good health,
you will be more likely to engage in it.3. ,nurturing creativity and wonder is part of your responsibility as parents.
Look at the stars.Visit your local observatory,and then drive out of the city some morning or evening for your own stargazing (天体观察) with a blanket and telescope.Observing the stars offers a deeper and wider understanding of the universe.4. .
Plant a small garden.5. .Bean and pea plants grow quickly and can be eaten when mature,so teach your children about food and the wonder of growth.
A.Limit electronic devices while driving
B.Encourage exploration of questions you don’t know the answers to
C.If you want to raise your healthy,well-balanced children
D.If you have the space,help your children plant a few vegetables
E.It will teach teamwork,pride in the community,and family togetherness
F.If your children are interested,encourage them to get involved in the community
G.Allow yourself to think about it,and talk to your children about that wonder
[语篇导读] 本文是说明文。文章主要介绍了让孩子融入自然的一些方法。
1.【答案】 B
【解析】 根据设空处后一句和本段第一句中的“Inspire curiosity”可推知,此处指激发孩子的好奇心,鼓励孩子一起探索你自己也不知道答案的问题,B项符合上下文语境。故选B。
2.【答案】 A
【解析】 设空处为本段主题句,且根据设空处后一句可推知,乘车时关掉电子设备,多看看窗外也是一种与大自然接触的方式,A项总领此段,符合语境。故选A。
3.【答案】 C
【解析】 根据上文中的“Time in nature is an essential...and well-being.”和空后的“nurturing creativity...as parents”可推知,设空处所在句是说如果想要培养出健康、睿智的孩子,培养他们的创造性和好奇心也是作为父母的责任之一。故选C。
4.【答案】 G
【解析】 根据设空处前一句可推知,和孩子一起观察星空能够加深孩子对宇宙的理解,故设空处应承接上文,建议父母自己思考后与孩子一起讨论宇宙的奥妙。故选G。
5.【答案】 D
【解析】 根据设空处前一句和设空处后一句可推知,此处作者建议父母开辟一个小菜园,帮孩子种点儿蔬菜,一起见证它们生长的奇迹。故选D。
Ⅲ.语法填空(每题1.5分,共15分)
Dayushan Island is located in Fuding,Fujian Province,known 1. its untouched nature,green grasslands and attractive coastlines.
Its coast is eroded (侵蚀) by sea water,2. (reveal) bare bedrock and reefs.But the thick trees accommodate tens of thousands of migratory birds.It 3. (list) in the “Top 10 most beautiful islands of China” by Chinese National Geography in 2005.It is 4. uninhabited island and a true hidden treasure that has still preserved its quietness and 5. (origin) form.
The best thing to do here is hike up the hills and find a high spot 6. overlooks the sea,the grasslands and the lakes! Besides hiking,camping enjoys great 7. (popular) on the island.The lakeside has great camping 8. (destination) with peaceful water and grassland scenery.Remember to bring mosquito repellent (驱蚊剂) and not 9. (swim) in the sea,because of the dangerous currents.The wind from the sea slowly blowing,the island’s morning mist 10. (gradual) disappears,and beautiful scenery unfolds in front of you.
[语篇导读] 本文是说明文。文章介绍了福建省福鼎市的大嵛山岛。
1.【答案】 for
【解析】 考查介词。be known for...为固定短语,意为“以……而闻名”。故填 for。
2.【答案】 revealing
【解析】 考查非谓语动词。分析句子结构可知,reveal与其逻辑主语Its coast 构成主动关系,故用现在分词短语作状语。故填revealing。
3.【答案】 was listed
【解析】 考查动词的时态、语态和主谓一致。由句意可知,主语与谓语之间构成被动关系;根据下文中的“in 2005”可知,应用一般过去时的被动语态;且主语为It,谓语应用单数。故填was listed。
4.【答案】 an
【解析】 考查冠词。island为可数名词,此处表示泛指,且uninhabited 的发音以元音音素开头。故填an。
5.【答案】 original
【解析】 考查形容词。空处修饰名词form,应用形容词形式。故填original。
6.【答案】 which/that
【解析】 考查定语从句。空处引导定语从句,修饰先行词spot,指代先行词在从句中作主语,先行词指物,所以用关系代词which/that。故填which/that。
7.【答案】 popularity
【解析】 考查名词。空处作动词的宾语,应用名词形式。故填popularity。
8.【答案】 destinations
【解析】 考查名词复数。destination“目的地”是可数名词,其前无冠词或代词等修饰,应填复数形式。故填destinations。
9.【答案】 to swim
【解析】 考查非谓语动词。分析句子结构可知,空处与to bring并列,remember not to do sth意为“记得不要做某事”,为固定用法。故填to swim。
10.【答案】 gradually
【解析】 考查副词。空处应用副词形式修饰动词disappears。故填gradually。选择性必修 第三册
Unit 1 Face values
以读促写(限时40分钟 总分56.5分)
Ⅰ.阅读理解(每题2.5分,共20分)
A
Courage is a huge theme in my life,a quality I constantly seek,appreciate,and analyse.The root of“courage” is“cor”,the Latin word for heart.Originally,courage meant “to speak one’s mind by telling all one’s heart”. While courage is often associated with heroism nowadays,I believe true courage lies in being open and honest about who we are and how we feel.
I recently witnessed an example of true courage.During a mountain-climbing trip with my 15-year-old daughter and some college students,I noticed her struggling to keep up with the group.Despite my suggestions to rest,she persisted until she couldn’t breathe properly.
Panicked,I called out to the front for help,but there was no response,and we had no cellphone signal.Fortunately,two students just came back to check on us.They offered assistance and calmed us down.As we continued at a slower pace,they shared their own experiences,from starting out as beginners like my daughter to becoming consistently among the first to reach the peak.
“You know,” one of them said,looking at my daughter,“I was just like you when I started.
But with practice and proper pace,you’ll get there too.”
“Yeah,don’t let your lack of experience stop you,” the other added. “It’s okay to admit when you’re struggling or not feeling alright.In fact,it’s important to speak up and ask for help when you need it.That’s how we improve and grow.”
Reaching the mountain top was a huge relief for both my daughter and me.However,the two students addressed the celebrating group directly,emphasising the importance of staying together in tough environments.Their words led the group to apologise to us for overlooking our struggle.
I was totally amazed at their bravery,and my daughter learnt that it’s okay to be the least experienced in a group.Courage,I’ve come to realise,has a ripple effect.Each time we choose courage,we inspire those around us to be a little braver and make the world a little better.
[语篇导读] 本文是记叙文。文章主要通过讲述作者亲身体验的一次登山经历展现了勇气的真正含义,即敢于坦承自己的感受和情况,并能主动寻求帮助。
( )1.Why does the author mention the original meaning of courage
A.To argue for the true essence of courage.
B.To question the common opinion of courage.
C.To show the changing meaning of courage.
D.To compare different interpretations of courage.
【答案】 A
【解析】 细节理解题。文章第一段提到尽管现在勇气通常与英雄主义联系在一起,但作者相信真正的勇气在于我们对自己的身份和感受坦承,由此可知,作者提到勇气的原始含义是为了阐述她认为的勇气的真正本质。故选A。
( )2.What did the two students suggest the author’s daughter do
A.Challenge her own limits.
B.Seek help whenever possible.
C.Keep to a suitable pace.
D.Stick with experienced climbers.
【答案】 C
【解析】 细节理解题。根据第四段最后一句可知,这两位学生建议作者的女儿保持一个适当的节奏。故选C。
( )3.Which action in the mountain-climbing story is an example of true courage
A.The mother asked the girl to rest.
B.The girl tried hard not to fall behind.
C.The group celebrated their reaching the top.
D.The two students pointed out the group’s fault.
【答案】 D
【解析】 推理判断题。根据倒数第二段最后一句和最后一段中的“I was totally amazed at their bravery”可知,两位学生勇于直言小组的过错是真正的勇气的表现。故选D。
( )4.What does the author intend to tell us
A.Kindness connects us all.
B.Being a beginner takes courage.
C.With courage,everyone can be perfect.
D.We don’t have to be a hero to be brave.
【答案】 D
【解析】 推理判断题。文章最后一句提到每当我们选择变得勇敢,我们会激励周围的人变得更勇敢,让世界变得更美好,这说明作者想要传达的是即使不是英雄,我们也能通过选择变得勇敢来激励他人和改善世界,D项符合题意。故选D。
B
Empathy(同理心) is one of those strange qualities—something almost everyone wants,
but few know how to truly give or receive it.In a world where self-satisfaction is emphasised,it is in short supply but high demand.This is all the more reason to teach the next generation what it means to have empathy for those around them.
What Is Empathy —Many people confuse sympathy and empathy,but they are two distinct values.Empathy is not just the ability to understand someone’s feelings;criminals often take advantage of people by appearing to understand their feelings and subsequently gaining their trust.Empathy is more than that.Not only is it the ability to recognise how someone feels,
but it also values and respects the feelings of another person.It means treating others with kindness,dignity,and understanding.
Kids Need To See Adults Show Empathy—While some children are gifted with naturally kind hearts,in most cases kids need to see empathy modeled by the adults around them.It begins with the way parents relate to their children.Parents who show an interest in the things that matter to their kids and respond to emotions in a positive and caring way are teaching the skill of empathy.
Meet Emotional Needs—When children have their emotional needs met,two things happen.They learn how to meet the emotional needs of others and they are anchored in what they are receiving,meaning that they are secure enough to give to others when the need arises but first they need to receive.An empty jug cannot fill a cup.
It’s a good idea to talk to kids about emotions and how other people experience them.
Give their emotions names(for example,jealousy,anger,and love) and teach them that these are normal.Talk to them about how to handle emotions in a positive way and point out situations where other people are experiencing emotions.Teach them about respecting the emotions of others and show them how to act in a situation where a response is required.
[语篇导读] 本文是说明文。文章主要说明了在一个强调自我满足的世界里,父母应如何培养孩子的同理心。
( )5.Why is the next generation taught to have empathy
A.Because people tend to centre themselves.
B.Because everyone lacks empathy.
C.Because empathy is a strange quality.
D.Because it’s better to give than to receive.
【答案】 A
【解析】 细节理解题。根据第一段中的“In a world where...for those around them.”可知,下一代人被教导要有同理心,是因为人们往往以自己为中心。故选A。
( )6.Which situation can empathy be used in
A.When a mathematician is calculating the area of a farmland.
B.When a teacher is comforting a student about his failure in exams.
C.When a criminal is cheating a victim.
D.When a dancer is dancing to music.
【答案】 B
【解析】 推理判断题。根据第二段中的“Not only is it the ability...kindness,dignity,and understanding.”可推知,B项符合同理心使用的情况。故选B。
( )7.What does the underlined sentence “An empty jug cannot fill a cup.” mean
A.An empty jug is too small to hold a cup.
B.It’s a must to talk to kids about emotions.
C.Adults should set an example to kids.
D.Kids give empathy with their emotional needs met first.
【答案】 D
【解析】 猜测句意题。结合画线句上文“Meet Emotional Needs—When...need to receive.”可知,要想孩子们有同理心,必须首先满足他们自己的情感需求。D项符合题意。故选D。
( )8.What is the main topic of the passage
A.How to train kids to have empathy.
B.How to distinguish sympathy and empathy.
C.How to help kids finish empathy-related tasks.
D.Whether kids can be trained to be more empathetic.
【答案】 A
【解析】 主旨大意题。根据全文内容以及第一段最后一句可知,文章主要讲述了如何教导孩子拥有同理心。故选A。
Ⅱ.七选五(每题2.5分,共12.5分)
Pursue Your Dreams Today,Not Tomorrow
Have you caught yourself daydreaming about your dreams We often postpone our dreams,trapped in a cycle of delay.But why wait 1. You don’t have to take a huge,
life-changing step.You can take minute steps towards a brighter future.And start right now.
2. If you never try,you’re going to be weighed down by your regrets.You’re always going to wonder how your life would have turned out if you actually took a chance on yourself.Don’t let your future self be disappointed by your present self.
It doesn’t matter how old you are or how many people have warned you that you’re never going to succeed.Even the most successful people have had their hesitations about whether they had what it took to make it in their fields.3. Embrace a mindset of determination,
knowing that success is within your reach.
At the end of the day,you need to carve out a path for yourself that will lead to the most satisfaction.If you allow your fear to get the best of you,you’re never going to forgive yourself.
4. It’s what you would encourage your friends to do,so why aren’t you giving yourself that same push
Sometimes,following your passion means spending a lot of your time each day.It may require making slight adjustments to your schedule,but you don’t have to sacrifice everything to follow your hearts.Try to strike a balance between your current life and your dreams.5.
Pursue your dreams now,even though that means you might need to break out of your comfort zone,and even though it means entering the unknown.
A.Ask yourself what would be worse.
B.Starting small is completely acceptable.
C.You owe it to yourself to go after your dreams.
D.New opportunities may lead to personal growth.
E.If things go well,you can gradually make further shifts.
F.You need to move past your insecurity and explore your full potential.
G.Hard as it is,it’s crucial to wave off the doubts in the back of your mind.
[语篇导读]本文是说明文。文章主要介绍了一种正确的人生态度——活在当下,追逐梦想。
1.【答案】 B
【解析】 设空处后一句提到“你没有必要迈出巨大的改变命运的一步”,所以空处应是表达可以从小事开始做出改变,故B项符合语境。故选B。
2.【答案】 C
【解析】 根据下文尤其是“if you actually took a chance on yourself”和“Don’t let your future self be disappointed by your present self.”可知,本段主要强调的是“自己”在实现梦想中的主体作用,故C项符合语境。故选C。
3.【答案】 G
【解析】 设空处前的“It doesn’t matter how...in their fields.”提到你的年龄不重要,身边有多少人提醒你你永远都不会成功不重要,即使最成功的人也会犹豫,设空处后一句提到要拥有坚定的心态,知道成功就在触手可及的范围内,所以空处应是鼓励读者消除疑虑,坚定信心,故G项符合语境。故选G。
4.【答案】 F
【解析】 设空处后一句表示“这是你会鼓励你朋友去做的事情”,句中的It应是指代空处句子描述的行为,并且该行为应是积极的,且空前表示不要让恐惧占了上风,故F项符合语境。故选F。
5.【答案】 E
【解析】 设空处前的“Sometimes,following your passion...and your dreams.”提到有时候追随你的爱好意味着你每天都要花很多时间。它可能需要你根据你的计划做出微小的调整,但是你没有必要为了跟从内心而牺牲一切。努力在你目前的生活和你的梦想之间找到一种平衡。故E项符合语境。故选E。
1.appreciate v.欣赏;理解;感激
2.lie in 在于
3.be amazed at... 对……感到惊讶
4.value and respect the feelings of another person 重视和尊重别人的感受
5.be gifted with naturally kind hearts 天生善良
6.be anchored in 被固定在
7.a positive way 一种积极的方式
8.encourage sb to do sth 鼓励某人做某事
1.boost one’s confidence 增强某人的信心
2.in one’s search for 寻找
3.beyond one’s comprehension 无法理解
4.make an effort 努力
5.in terms of 在……方面
6.leave a/an...impression on sb 给某人留下一个……印象
7.come across 遇到
8.tend to... 往往……
1.(3分)它不仅是一种能够理解别人的感受的能力,而且它还重视和尊重别人的感受。
(not only...but also...的倒装句式)
Not only is it the ability to understand how someone feels,but it also values and respects the feelings of another person.
2.(3分)现在,随着这个学期即将结束,我仍然在考虑下一步该做什么。(with复合结构)
Now with this term coming to the finishing touches,I am still anchored in what to do next.
3.(3分)如果您能就如何有效地提高我的阅读能力给我一些建议,我将不胜感激。
(I would appreciate it if...)
I would appreciate it very much if you could give me some advice on how to improve my reading ability effectively.
(15分)假设你是李华,作为一名高三的学生,你发现英语学习对你来说具有很大的挑战性,尤其在阅读方面,因此你写信向外籍教师 Kevin求助,希望得到他的建议。
注意:写作词数应为80个左右。
One possible version:
Dear Kevin,
How are you Beyond my comprehension of English learning,I’m writing to ask for your help.
As you know,in terms of my weak English,especially reading comprehension,I want to use a positive way to learn.Although I have made an effort to try every means to improve it,not only expanding my vocabulary but also doing a large number of exercises,so far all my efforts have ended in failurewhen I came across some new words.Now with this term coming to the finishing touches,I am still anchored in what to do next.
I would appreciate it very much if you could give me some advice on how to improve my reading ability effectively.I am looking forward to your early reply.
Best wishes!
Yours,
Li Hua
点津:为as引导的定语从句;
为although引导的让步状语从句;
为when引导的时间状语从句;
为with复合结构;
为it作形式宾语。Unit 3 War and peace
以读促写(限时40分钟 总分61.5分)
Ⅰ.阅读理解(每题2.5分,共10分)
I joined the coast guard because I wanted to help people.Hovercraft (气垫船) are rare and special.They’ve been discontinued in most commercial operations,because they are so expensive to make,but when it comes to search and rescue,they’re regarded as something priceless.
From far away,a hovercraft looks like a normal boat.But if you look under its skirt,the craft is not touching the water—it floats on a cushion of air.That cushion allows us to travel over everything from water to muddy land—and even break through ice.We do all of that as a 70-tonne machine,going a maximum of nearly 120 kilometres per hour.These features allow us to rescue a large number of people quickly to get onto land,and get someone into an ambulance far easier than with any other device I can think of.
The advantages of hovercraft can also make them difficult to handle.We’ve got a massive vehicle moving fast,sometimes in a thick fog bank up a narrow river.During assignments on other coast guard ships,I have 20 minutes to make alterations to avoid a crash.In a hovercraft,I have 10 seconds.You have to have enough situational awareness to make the right decision every time.
People call us for all sorts of problems:missing divers,on-board fires,or even when they’ve run out of fuel or had a mechanical breakdown.A container ship could burst into flames.We have a strong network here at the base to help everyone through difficult situations like that.
Thankfully,we have captains who train us in a safe environment,but you don’t ever get fully comfortable.Anything can throw the hovercraft off—maybe your lift settings are off a little,or the wind blows with a bit of extra weight.After several years operating a hovercraft,I’m still learning.Every one of the captains here agrees:you can drive this thing for 20 years and still be surprised.
[语篇导读]本文是记叙文。文章主要介绍了作者在海岸警卫队驾驶气垫船的体验。
( )1.What makes hovercraft unsuitable for commercial use
A.Their safety risks.
B.Their poor durability.
C.Their low efficiency.
D.Their production costs.
【答案】 D
【解析】细节理解题。根据第一段最后一句可知,气垫船的生产成本使气垫船不适合商业使用。故选D。
( )2.What is Paragraph 2 mainly about
A.How a hovercraft works.
B.What comprises a hovercraft.
C.What distinguishes a hovercraft.
D.How a hovercraft helps victims.
【答案】 C
【解析】 段落大意题。根据第二段内容可知,第二段讲述了气垫船漂浮在气垫上、可以破冰、时速近120千米/小时等特点。故本段主要介绍了气垫船的与众不同之处。故选C。
( )3.What challenge does the hovercraft pose to the pilots
A.They have to make faster responses.
B.They often face mechanical breakdowns.
C.They need more people for decision making.
D.They must consider the environmental concerns.
【答案】 A
【解析】 推理判断题。根据第三段中的“During assignments on other...the right decision every time.”可知,在其他海岸警卫队船只上执行任务时,有20分钟的时间改变航线,以避免发生撞击事故。但在气垫船上,只有10秒的时间。所以气垫船驾驶员必须做出更快的反应。故选A。
( )4.What does the author think of operating a hovercraft
A.Dull. B.Demanding.
C.Enjoyable. D.Effortless.
【答案】 B
【解析】 推理判断题。根据最后一段中的“Anything can throw the...and still be surprised.”可知,作者认为操作气垫船对驾驶员的要求很高。故选B。
Ⅱ.七选五(每题2.5分,共12.5分)
Things to Remember on Your First
Solo Travel Adventure
If you’ve ever thought about just taking a trip yourself instead of waiting for someone to join you,you’re not alone.1. However,do you count yourself among the many who have tried it If you’re planning your own solo trip,here are four important things to keep in mind.
2. Since you’re travelling solo,how you choose to explore it is entirely up to you.This is your chance to do whatever you want whenever you want because this time,you’re running the show.
Don’t be afraid to talk to random people.Though there is someone who may pose a threat,it’s important to remember that not everyone is out to get you.3. That’s because you’re a novelty,a person from another country who is visiting theirs.Therefore,instead of putting on your headphones or instantly seeing them as weirdos,use this spontaneous chat as a chance to meet the locals or get recommendations for things to do during your trip.
It’s okay to have bad days.4. It’s completely okay to take some time to process whatever it is.Take yourself to a movie or spend the day doing something relaxing like writing in your journal or reading on the beach.
It’s okay to start small.5. Start by doing a staycation in another part of town and spend a few days in a new place a bus or train ride away.Just do whatever you’re comfortable with and see how it all feels for you.
A.You are the boss of your own adventure.
B.You need to make an unusual travel choice.
C.It’s no secret that solo travel is on the rise.
D.Sometimes things can go incredibly wrong.
E.People like you simply don’t know how to start.
F.Most of the time people are just curious and try to be friendly.
G.Remember,your first solo trip doesn’t have to be to a whole other continent.
[语篇导读]本文是说明文。文章主要介绍了第一次独自旅行冒险时要记住的事情。
1.【答案】 C
【解析】 根据设空处上一句可推断出,独自旅行的人很多,非常流行,C项讲独自旅行正在兴起,这已经不是什么秘密了,与上文一致。故选C。
2.【答案】 A
【解析】 根据设空处后一句可知,你可以自己做主如何去旅行,A项与下文一致,总领此段。故选A。
3.【答案】 F
【解析】 根据设空处上一句可知,不必害怕与陌生人交流,大多数人还是很友好的;设空处后一句又讲可能是因为你是一个新奇的、来自其他国家的人。故F项与上下文一致,符合语境。故选F。
4.【答案】 D
【解析】 根据设空处上一句和设空处后一句可知,有时候也会遇到一些麻烦,你需要花费些时间处理。故D项与上下文一致,符合语境。故选D。
5.【答案】 G
【解析】 根据设空处上一句和设空处后一句可知,第一次独自旅行可以从周边地区开始。故G项与上下文一致,符合语境。故选G。
Ⅲ.语法填空(每题1.5分,共15分)
Could you imagine a world 1. everyone looks the same or has the exactly same hobbies or interests As such,Global Diversity Awareness Month is a great way to celebrate diversity (多样性).During this time,people from all over the world celebrate what 2. (make) us different and unique.
Everyone has their own way of viewing things,which 3. (shape) by their individual experiences and world view they carry with them.When dealing with an issue,different approaches can generate 4. (creative) and innovation,instead of everyone contributing the same thoughts and conclusions.To put it 5. (simple),our diversity and inclusiveness (包容性) are our biggest strengths.
Learning about other cultures will help 6. (we) better understand ourselves and the society as a whole.We can do this by watching foreign films or listening to music from other countries.Local cultural art exhibits are worth 7. (visit),too.Also,invite our friends and family to dinner,which can open our mind 8. new ideas and customs and delicious food! There’s no doubt that diversity and inclusiveness make our world 9. better place.It is important that we connect with other people,learn from them and their cultures,and make an effort 10. (appreciate) those differences.
[语篇导读]本文是说明文。文章介绍了多样性和包容性是人类最大的优势,可以使世界变得更美好。
1.【答案】 where
【解析】 考查定语从句。分析句子结构可知,空处引导定语从句,修饰先行词world,在从句中作地点状语,应用关系副词where引导。故填where。
2.【答案】 makes
【解析】 考查动词的时态和主谓一致。本句是在陈述一般事实,应用一般现在时,且逻辑主语为what,从句谓语动词应用第三人称单数形式。故填makes。
3.【答案】 is shaped
【解析】 考查动词的时态、语态和主谓一致。本句是在陈述一般事实,应用一般现在时。主语为which指代的先行词way,与从句谓语动词shape之间是逻辑上的动宾关系,所以应用被动语态,且主语为单数形式。故填is shaped。
4.【答案】 creativity
【解析】 考查名词。空处作generate的宾语,与innovation并列,所以空处应用名词形式。故填creativity。
5.【答案】 simply
【解析】 考查副词。to put it simply为固定搭配,意为“简单地说,简言之”。故填simply。
6.【答案】 us
【解析】 考查代词。空处作help的宾语,应用we的宾格形式。故填us。
7.【答案】 visiting
【解析】 考查非谓语动词。sth be worth doing 为固定用法,意为“某事值得被做”。故填visiting。
8.【答案】 to
【解析】 考查介词。open one’s mind to为固定搭配,意为“对……敞开心扉;乐于接受”。故填to。
9.【答案】 a
【解析】 考查冠词。根据语境可知,此处表泛指,应用不定冠词,且better以辅音音素开头。故填a。
10.【答案】 to appreciate
【解析】 考查非谓语动词。make an effort to do sth为固定用法,意为“努力做某事”。故填to appreciate。
1.when it comes to... 当提到……
2.be regarded as 被认为……;被视为……
3.be up to... 取决于……
4.to put it simply 简单地说,简言之
5.sth be worth doing 某事值得被做
6.there is no doubt that... 毫无疑问……
7.make an effort to do sth 努力做某事
1.free...from...使……从……中解脱/释放出来
2.have full confidence in 对……充满信心;对……满怀信心
3.prepare for 为……做准备
4.meet up with 会见;偶遇
5.bring disasters to 给……带来灾难
6.lay the foundation for为……打下基础
7.a sense of commitment 使命感;责任感
1.(3分)毫无疑问,战争给人们带来灾难,而和平一直是世界各地人民所期盼的。(that引导同位语从句;what引导表语从句)
There is no doubt that war brings disasters to people,and peace is what people around the world have always hoped for.
2.(3分)显然,维护世界和平和反对任何战争被认为是值得做的重要事情。(it作形式主语)
It is obvious that maintaining world peace and objecting to any war are regarded as important things worth doing.
3.(3分)我们完全相信,处于战争中的人民将从苦难和痛苦中解脱出来。(who引导定语
从句)
We have full confidence in that the people who are at war will be freed from sufferings and pains.
(15分)假设你是李华,你校将举办主题为“War and peace”的英文演讲比赛,请写一篇演讲稿投稿。
注意:写作词数应为80个左右。
One possible version:
Dear fellows,
In the modern age,with the development of globalisation,peace and safety become twins major themeswhich lead people to pay attention to them.There is no doubtthat war brings disasters to people,and peace is what people around the world have always hoped for.
As students,we should help contribute to building a harmonious and prosperous society by studying hard and calling for people around us to do their duties.It is obvious that maintaining world peace and objecting to any war are regarded as important things worth doing.
To put it simply,as long as the people of all countries work together to embrace peace and oppose all forms of wars,we have full confidence in that the peoplewho are at war will be freed from sufferings and pains.That’s all,thank you!
点津:为which引导的限制性定语从句;
为that引导的同位语从句以及what引导的表语从句;
为it作形式主语,that引导的从句作真正主语;
为as long as引导的条件状语从句;
为who引导的定语从句。