2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练
(主题提升篇)
训练03(家庭生活)
A 应用文阅读-----------------------美食店暑假优惠活动
B 记叙文阅读-----------------------家的模样,藏在陪伴的时光里
C 完形填空-----------------------家是“我”温馨的港湾
D 说明文阅读-----------------------如何与父母更好地相处
E 短文填空-----------------------太原五中师生共赴领导力体验营
A
Delicious Restaurant's Big Summer Sale
Dear food lovers,
Get ready for a mouth-watering summer at Delicious Restaurant! We're having a fantastic summer sale with great discounts(折扣) and special offers for everyone.
Time: From July 1st to July 20th, 2026. Don't miss out on this 20-day feast(盛宴)!
Place: Delicious Restaurant, No. 368, Zhongshan Road.
Special Offers:
All main courses are 20% off. Whether you love juicy steaks, fresh seafood, or delicious pasta, you can enjoy them at lower prices.
Buy one pizza, get the second one 50% off. Share the happiness of pizza with your family and friends!
If your total bill is over 200 yuan, you'll get a free dessert. We have a variety of(各种的)sweet treats like chocolate cakes, ice creams, and fruit puddings for you to choose from.
Every day from 2:00 p.m. to 5:00 p.m., enjoy 30% off on all drinks. It's the perfect time to relax with a cup of coffee or a fresh juice.
Our professional chefs use only the freshest ingredients(原料)to create e and taste the difference!
For more information, call us at 0592-87654321 or visit our website at www..
1 How long does the big sale last
A.15 days. B.20 days. C.26 days. D.30 days.
2 When can you get 30% off on drinks
A. Every day from 10:00 a.m. to 12:00 p.m.
B. Every day from 12:00 p.m. to 2:00 p.m.
C. Every day from 2:00 p.m. to 5:00 p.m.
D. Every day from 5:00p.m.to 8:00 p.m.
3 If a steak originally costs 80 yuan, how much should you pay during the sale
A.16 yuan. B.64 yuan. C.72 yuan. D.88 yuan.
4 What can we infer from the passage
A. The restaurant only serves Western food.
B. Anyone who comes can get the free dessert.
C. The restaurant cares about the quality of ingredients.
D. You can only get information by calling the restaurant.
5 Where does this passage probably come from
A.A shopping list. B. An art magazine. C.A local newspaper. D.A travel guide.
B
Last month, I felt quite lonely at home. My parents were always busy with work. They left early in the morning and came back late at night. I spent most of my time alone doing homework and watching TV. I started to think that they didn't care about me anymore.
One day, I complained(抱怨)to my mother about it. She looked sad and said,“ We're so sorry, dear. We've been trying to give you a better life, but we didn't realize how you felt.” The next weekend, to my surprise, my parents said they would stay at home with me.
We cooked a big meal together. My father taught me how to make my favourite dumplings, and my mother told funny stories while we were cooking. After that, we played board games and watched movies. I laughed so much that my stomach hurt.
During those happy hours, I understood something important. Home isn't just a place to live in; it is about spending time together and sharing love. My parents' love was always there, even if they were busy. I realized I shouldn't just think about my own feelings but also understand their hard work. This experience made me closer to my family and taught me the real meaning of “home".
1 Why did the writer feel lonely at home
A. Because she had nothing to do at home.
B. Because she had no friends to play with.
C. Because her parents didn't allow her to go out.
D. Because her parents were too busy to spend time with her.
2 What can we infer from the passage
A. The writer's parents didn't love her at all.
B. The writer often cooked meals herself before.
C. The writer's family had a great time on the weekend.
D. The writer's parents might give up their present jobs.
3 How did the writer's feelings change in the passage
A. Sad-Lonely-Disappointed. B. Lonely-Surprised-Happy.
C. Sad-Happy-Excited. D. Lonely--Sad-Happy.
4 What can we earn from the writer's experience
A. We should only care about our own feelings.
B. Family time and love are important in a home.
C. Parents should always stay at home with children.
D. It's not necessary to understand parents' hard work.
5 Which is the best title for the passage
A.A Boring Weekend B. My Busy Parents
C. The True Meaning of Home D. Fun Life in Our Family
C
Home is not just a building with walls and a roof. It's a place full of love and 1 .For me, my home is the most wonderful place in the world.
My family is small but warm. My parents always 2 me a lot. My mother gets up early every morning to make delicious breakfast for me. She also helps me with my homework 3 I have problems. My father is a kind man. He likes telling funny stories to make me 4 after a long day at school.
On weekends, we often do things together. Sometimes we go to the park to 5 a picnic. We sit on the grass, eat food, and talk about our lives. Other times, we just stay at home. We watch movies or play games. These simple activities make me feel 6 and loved.
I remember one evening, I felt very sad because I failed a test. When I got home, my parents didn't 7 me. Instead, they gave me a big hug and told me everyone makes mistakes. They said as 8 as I worked hard, I could do better next time. Their words made me feel much 9 .
I love my home because it's a place that 10 me with warmth and courage. Home truly is where the heart is.
1 A. happiness B. housework C. trouble D. noise
2 A. look after B. fight with C. pick up D. focus on
3 A. though B. until C. when D. so
4 A. cry B. laugh C. worry D. sleep
5 A. carry B. share C. have D. bring
6 A. relaxed B. tired C. bored D. nervous
7 A. praise B. help C. encourage D. blame
8 A. long B. soon C. far D. well
9 A. worse B. better C. angrier D. prouder
10 A. offers B. provides C. covers D. sends
D
Do you sometimes argue(争吵)with your parents Do you feel that they don't understand you If your answer is “yes”, here are some useful tips to help you get along well with your parents.
First, communication is the key. Talk to your parents often. Share your school life, your hobbies, and even your worries with them. Don't just answer “yes” or “no” when they ask you questions. For example, if your mother asks how your day was, tell her about the interesting things that happened at school. Also, listen to them carefully when they talk. This shows that you respect their opinions.
Second, try to put yourself in their shoes. Your parents have more life experience, and they always want the best for you. When they make rules for you, like asking you to finish homework before watching TV, they do it because they care about your studies. Understanding their love and concerns can help you stop feeling angry easily.
Third, spend quality time together. You can cook a meal, watch a movie, or take a walk with them on weekends. These activities not only create happy memories but also make your relationship closer.
Finally, learn to solve problems in a friendly way. If you have different ideas with your parents, don't shout at them. Instead, talk calmly and try to find a solution(解决办法)that makes everyone happy.
In a word, having a good relationship with your parents takes time and effort(努力).By following these tips, you can build a stronger and happier family.
1 How many tips does the writer give us
A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.
2 What does Paragraph 2 mainly tell us
A. Learn to share daily things. B. Show respect to parents.
C. Try to understand parents. D. Communicate with parents often.
3 The underlined words “put yourself in their shoes” mean“________ ”in Chinese.
A.换位思考 B.适可而止 C.发愤图强 D.脚踏实地
4 How does the writer support his idea in Paragraph 4
A. By explaining the reason. B. By giving examples.
C. By asking questions. D. By listing numbers.
5 Which of the following may the writer agree with
A. Remember to keep worries to yourself.
B. Parents can sometimes make wrong decisions.
C. More control from our parents is quite necessary.
D. Being calm and friendly helps solve family problems.
E
阅读短文,根据短文内容在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式,使短文完整、连贯.
Did you ever think about what it's like to be a leader Eighteen students from Taiyuan No. 5 Middle School got a chance 1 (find) out.
On May 1st, they went to Taiyuan Foreign Language School with their teacher, Hao Wenbo. They took part in Taiyuan's 2 (one) Middle School Students Leadership Camp(领导力体验营),and it lasted for three days.
3 the morning of May 2nd, the teacher and students came together for the opening ceremony(开幕式).They made a promise-Be kind and smart, dream big, work as a team, and always try their best. Everyone felt 4 (excite) to start this special journey. That afternoon, the students were divided into different teams. Their job was to plan small projects. They sat around in 5 (group), talked and shared ideas. You could see how creative they were!
The next day, on May 3rd, the students kept 6 (work) on their projects. At first, they were all good at doing things alone. 7 during this time, they learned to work better as a team. When night came, they had a fun activity called “Trust Journey". Through this activity, they 8 (learn) that trust and teamwork were very important. Only by believing in each other could they get over difficulties and 9 (final)reach the end.
This leadership camp was not just a trip. It helped students 10 (develop) a sense of responsibility, become more creative, and practice their problem-solving skills. For those 18 students, it was surely an unforgettable experience.
1___________ 2___________ 3___________ 4___________ 5___________
6___________ 7___________ 8___________ 9___________ 10__________2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练
(主题提升篇)
训练03(家庭生活)
A 应用文阅读-----------------------美食店暑假优惠活动
B 记叙文阅读-----------------------家的模样,藏在陪伴的时光里
C 完形填空-----------------------家是“我”温馨的港湾
D 说明文阅读-----------------------如何与父母更好地相处
E 短文填空-----------------------太原五中师生共赴领导力体验营
A
Delicious Restaurant's Big Summer Sale
Dear food lovers,
Get ready for a mouth-watering summer at Delicious Restaurant! We're having a fantastic summer sale with great discounts(折扣) and special offers for everyone.
Time: From July 1st to July 20th, 2026. Don't miss out on this 20-day feast(盛宴)!
Place: Delicious Restaurant, No. 368, Zhongshan Road.
Special Offers:
All main courses are 20% off. Whether you love juicy steaks, fresh seafood, or delicious pasta, you can enjoy them at lower prices.
Buy one pizza, get the second one 50% off. Share the happiness of pizza with your family and friends!
If your total bill is over 200 yuan, you'll get a free dessert. We have a variety of(各种的)sweet treats like chocolate cakes, ice creams, and fruit puddings for you to choose from.
Every day from 2:00 p.m. to 5:00 p.m., enjoy 30% off on all drinks. It's the perfect time to relax with a cup of coffee or a fresh juice.
Our professional chefs use only the freshest ingredients(原料)to create e and taste the difference!
For more information, call us at 0592-87654321 or visit our website at www..
1 How long does the big sale last
A.15 days. B.20 days. C.26 days. D.30 days.
2 When can you get 30% off on drinks
A. Every day from 10:00 a.m. to 12:00 p.m.
B. Every day from 12:00 p.m. to 2:00 p.m.
C. Every day from 2:00 p.m. to 5:00 p.m.
D. Every day from 5:00p.m.to 8:00 p.m.
3 If a steak originally costs 80 yuan, how much should you pay during the sale
A.16 yuan. B.64 yuan. C.72 yuan. D.88 yuan.
4 What can we infer from the passage
A. The restaurant only serves Western food.
B. Anyone who comes can get the free dessert.
C. The restaurant cares about the quality of ingredients.
D. You can only get information by calling the restaurant.
5 Where does this passage probably come from
A.A shopping list. B. An art magazine. C.A local newspaper. D.A travel guide.
答案:
1~5 BCBCC
解析
1细节理解题。根据From July 1st to July 20th, 2026.可知,促销活动从7月1日到7月20日,共持续20天。
2细节理解题。根据Every day from 2:00 p.m. to 5:00 p.m., enjoy 30% off on all drinks.可知,每天下午2点到5点,所有饮品可享受七折优惠。
3数字运算题。根据All main courses are 20% off. Whether you love juicy steaks, fresh seafood, or delicious pasta, you can enjoy them at lower prices.可知,牛排属于主菜,原价80元,打八折后的价格为64元。
【阅读微技能】
数据计算与推理。根据文本中给出的折扣等信息进行简单计算和推理。本题根据主菜的折扣信息计算出牛排打折后的价格。
4推理判断题。根据Our professional chefs use only the freshest ingredients(原料)to create dishes.可推知,该餐厅注重食材质量。
5文章出处题。本文是一家餐厅的促销广告,最可能出自当地报纸。
B
Last month, I felt quite lonely at home. My parents were always busy with work. They left early in the morning and came back late at night. I spent most of my time alone doing homework and watching TV. I started to think that they didn't care about me anymore.
One day, I complained(抱怨)to my mother about it. She looked sad and said,“ We're so sorry, dear. We've been trying to give you a better life, but we didn't realize how you felt.” The next weekend, to my surprise, my parents said they would stay at home with me.
We cooked a big meal together. My father taught me how to make my favourite dumplings, and my mother told funny stories while we were cooking. After that, we played board games and watched movies. I laughed so much that my stomach hurt.
During those happy hours, I understood something important. Home isn't just a place to live in; it is about spending time together and sharing love. My parents' love was always there, even if they were busy. I realized I shouldn't just think about my own feelings but also understand their hard work. This experience made me closer to my family and taught me the real meaning of “home".
1 Why did the writer feel lonely at home
A. Because she had nothing to do at home.
B. Because she had no friends to play with.
C. Because her parents didn't allow her to go out.
D. Because her parents were too busy to spend time with her.
2 What can we infer from the passage
A. The writer's parents didn't love her at all.
B. The writer often cooked meals herself before.
C. The writer's family had a great time on the weekend.
D. The writer's parents might give up their present jobs.
3 How did the writer's feelings change in the passage
A. Sad-Lonely-Disappointed. B. Lonely-Surprised-Happy.
C. Sad-Happy-Excited. D. Lonely--Sad-Happy.
4 What can we earn from the writer's experience
A. We should only care about our own feelings.
B. Family time and love are important in a home.
C. Parents should always stay at home with children.
D. It's not necessary to understand parents' hard work.
5 Which is the best title for the passage
A.A Boring Weekend B. My Busy Parents
C. The True Meaning of Home D. Fun Life in Our Family
答案:
1~5 DCBBC
解析
1细节理解题。根据My parents were always busy with work. They left early in the morning and came back late at night.可知,作者的父母工作忙,早出晚归,没时间陪她,所以她感到孤独。
2推理判断题。根据We cooked a big meal together. My father taught me how to make my favourite dumplings, and my mother told funny stories while we were cooking. After that, we played board games and watched movies. I laughed so much that my stomach hurt.可推知,作者一家周末过得很愉快。
3细节理解题。一开始作者因父母忙没人陪感到“Lonely”(孤独的);父母说周末陪她,这让作者“Surprised”(惊讶的);后来一家人一起做饭、玩游戏、看电影很开心,作者感到“Happy”(快乐的),B选项正确。
【阅读微技能】
情感线索梳理。把握文章中作者情感变化的脉络,明确不同阶段的情感状态。本题通过梳理作者在不同情节下的情感表达,确定情感变化顺序。
4推理判断题。根据Home isn't just a place to live in; it is about spending time together and sharing love.可推知,家庭时光和爱是重要的。
5文章标题题。文章主要讲述了作者通过个人经历明白了家的真正意义,C项符合文章主旨。
C
Home is not just a building with walls and a roof. It's a place full of love and 1 .For me, my home is the most wonderful place in the world.
My family is small but warm. My parents always 2 me a lot. My mother gets up early every morning to make delicious breakfast for me. She also helps me with my homework 3 I have problems. My father is a kind man. He likes telling funny stories to make me 4 after a long day at school.
On weekends, we often do things together. Sometimes we go to the park to 5 a picnic. We sit on the grass, eat food, and talk about our lives. Other times, we just stay at home. We watch movies or play games. These simple activities make me feel 6 and loved.
I remember one evening, I felt very sad because I failed a test. When I got home, my parents didn't 7 me. Instead, they gave me a big hug and told me everyone makes mistakes. They said as 8 as I worked hard, I could do better next time. Their words made me feel much 9 .
I love my home because it's a place that 10 me with warmth and courage. Home truly is where the heart is.
1 A. happiness B. housework C. trouble D. noise
2 A. look after B. fight with C. pick up D. focus on
3 A. though B. until C. when D. so
4 A. cry B. laugh C. worry D. sleep
5 A. carry B. share C. have D. bring
6 A. relaxed B. tired C. bored D. nervous
7 A. praise B. help C. encourage D. blame
8 A. long B. soon C. far D. well
9 A. worse B. better C. angrier D. prouder
10 A. offers B. provides C. covers D. sends
答案:
1~5 AACBC 6~10 ADABB
解析
1此处指家是充满爱和幸福的地方。
2从后文妈妈早起做早餐、辅导作业,爸爸讲有趣故事可知,父母总是照顾作者很多。
3此处指当“我”有问题时,她也辅导“我”做作业。
4爸爸讲有趣的故事是为了逗作者笑。
5此处指去公园野餐,have a picnic 意为“去野餐”。
6一起看电影、玩游戏这些简单活动让作者感到放松。
7作者考试不及格回家,父母并没有责备作者,而是给了拥抱并安慰。
8此处指只要努力学习,下次就能做得更好,as long as意为“只要”。
9此处指父母的话让作者感觉好多了。
10此处指家给作者提供温暖和勇气,provide sb with sth意为“给某人提供某物”。
D
Do you sometimes argue(争吵)with your parents Do you feel that they don't understand you If your answer is “yes”, here are some useful tips to help you get along well with your parents.
First, communication is the key. Talk to your parents often. Share your school life, your hobbies, and even your worries with them. Don't just answer “yes” or “no” when they ask you questions. For example, if your mother asks how your day was, tell her about the interesting things that happened at school. Also, listen to them carefully when they talk. This shows that you respect their opinions.
Second, try to put yourself in their shoes. Your parents have more life experience, and they always want the best for you. When they make rules for you, like asking you to finish homework before watching TV, they do it because they care about your studies. Understanding their love and concerns can help you stop feeling angry easily.
Third, spend quality time together. You can cook a meal, watch a movie, or take a walk with them on weekends. These activities not only create happy memories but also make your relationship closer.
Finally, learn to solve problems in a friendly way. If you have different ideas with your parents, don't shout at them. Instead, talk calmly and try to find a solution(解决办法)that makes everyone happy.
In a word, having a good relationship with your parents takes time and effort(努力).By following these tips, you can build a stronger and happier family.
1 How many tips does the writer give us
A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.
2 What does Paragraph 2 mainly tell us
A. Learn to share daily things. B. Show respect to parents.
C. Try to understand parents. D. Communicate with parents often.
3 The underlined words “put yourself in their shoes” mean“________ ”in Chinese.
A.换位思考 B.适可而止 C.发愤图强 D.脚踏实地
4 How does the writer support his idea in Paragraph 4
A. By explaining the reason. B. By giving examples.
C. By asking questions. D. By listing numbers.
5 Which of the following may the writer agree with
A. Remember to keep worries to yourself.
B. Parents can sometimes make wrong decisions.
C. More control from our parents is quite necessary.
D. Being calm and friendly helps solve family problems.
答案:
1~5 CDABD
解析
1细节理解题。根据First, communication is the key. Second, try to put yourself in their shoes. Third, spend quality time together. Finally, learn to solve problems in a friendly way.可知,是四条建议。
2段落大意题。第二段开头点明主旨,主要围绕经常与父母交流展开,后面内容是对如何交流的具体阐述。
3词义猜测题。根据When they make rules for you, like asking you to finish homework before watching TV, they do it because they care about your studies. Understanding their love and concerns can help you stop feeling angry easily.可知,此处是在说要理解父母的想法和出发点,画线词组意为“换位思考”。
4写作手法题。根据You can cook a meal, watch a movie, or take a walk with them on weekends.可知,通过列举做饭、看电影、散步这些具体例子来说明要和父母共度美好时光,是用举例的方式支持观点。
5作者观点题。根据Instead, talk calmly and try to find a solution(解决办法)that makes everyone happy.可推知,作者认为“冷静友好有助于解决家庭问题”。
【阅读微技能】
观点匹配。将选项与文章中作者表达的观点进行匹配,判断选项是否符合作者观点。本题通过分析文章中关于解决家庭问题的表述,与选项进行对比得出答案。
E
阅读短文,根据短文内容在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式,使短文完整、连贯.
Did you ever think about what it's like to be a leader Eighteen students from Taiyuan No. 5 Middle School got a chance 1 (find) out.
On May 1st, they went to Taiyuan Foreign Language School with their teacher, Hao Wenbo. They took part in Taiyuan's 2 (one) Middle School Students Leadership Camp(领导力体验营),and it lasted for three days.
3 the morning of May 2nd, the teacher and students came together for the opening ceremony(开幕式).They made a promise-Be kind and smart, dream big, work as a team, and always try their best. Everyone felt 4 (excite) to start this special journey. That afternoon, the students were divided into different teams. Their job was to plan small projects. They sat around in 5 (group), talked and shared ideas. You could see how creative they were!
The next day, on May 3rd, the students kept 6 (work) on their projects. At first, they were all good at doing things alone. 7 during this time, they learned to work better as a team. When night came, they had a fun activity called “Trust Journey". Through this activity, they 8 (learn) that trust and teamwork were very important. Only by believing in each other could they get over difficulties and 9 (final)reach the end.
This leadership camp was not just a trip. It helped students 10 (develop) a sense of responsibility, become more creative, and practice their problem-solving skills. For those 18 students, it was surely an unforgettable experience.
1___________ 2___________ 3___________ 4___________ 5___________
6___________ 7___________ 8___________ 9___________ 10__________
答案:
1.to find 2.first 3.On 4.excited 5.groups 6.working 7.But 8.learned/learnt 9.finally 10. to develop/develop
解析
1 get a chance to do sth意为“得到做某事的机会”,这里表示得到一个弄清楚(当领导是什么样)的机会。
2这里表示“太原首届中学生领导力体验营”,应用序数词first表示“第一”。
3表示在具体某一天的早上,要用介词on,注意首字母大写。
4 feel是系动词,后接形容词作表语,修饰人表示“感到兴奋的”,用excited.
5 “in groups”是固定短语,意为“成群地;分组”,这里表示他们分组围坐在一起。
6 “keep doing sth”意为“一直做某事;持续做某事”。
7前文说他们一开始擅长独自做事,后文说他们学会了团队协作,前后是转折关系,所以用but,注意首字母大写。
8根据上下文可知,这里描述过去发生的事情,时态是一般过去时,learn的过去式是learned或learnt.
9这里需要一个副词来修饰动词reach, final的副词形式是finally.
10 help sb(to)do sth意为“帮助某人做某事”。