期中(综合检测卷)(含听力音频及原文 + 答案解析) - 2025-2026学年人教版(2024)七年级上册英语

文档属性

名称 期中(综合检测卷)(含听力音频及原文 + 答案解析) - 2025-2026学年人教版(2024)七年级上册英语
格式 zip
文件大小 2.9MB
资源类型 试卷
版本资源 人教版
科目 英语
更新时间 2025-10-29 23:20:34

文档简介

人教版(2024)七年级英语上册期中综合检测卷
期中综合检测卷
时间:120分钟 满分:120分 分数:______
第一部分 听力(共四大题,满分20分)
Ⅰ.短对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到五段对话。每段对话后有一个小题,请在每小题所给的A、 B、 C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
( )1.Who is in Class 221
A.Cindy. B.Frank. C.Alice.
( )2.Whose fishing rod is this
A.John’s. B.Lily’s. C.Lucy’s.
( )3.How many ducks does Peter’s uncle have
A.Fifteen. B.Thirteen. C.Fourteen.
( )4.Who is Peter’s class teacher
A.Ms Smith. B.Ms Hui. C.Ms Zhao.
( )5.What color can make the man sad
A.Blue. B.Black. C.Red.
Ⅱ.长对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到两段对话。每段对话后有几个小题,请在每小题所给的A、 B、 C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7题。
( )6.Which floor is Jeff’s room on
A.The second floor. B.The third floor. C.The first floor.
( )7.What’s on Jeff’s desk
A.A bat. B.A book. C.A computer.
听下面一段对话,回答第8至10题。
( )8.Who is Lucy
A.Paul’s cousin. B.Paul’s friend. C.Paul’s sister.
( )9.What school is Lucy’s dad in
A.No. 3 Middle School.
B.No. 5 Middle School.
C.No. 7 Middle School.
( )10.What is Lucy’s dad’s name
A.Eric Miller. B.Ethan Smith. C.Ethan Miller.
Ⅲ.短文理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到一篇短文。短文后有五个小题,请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
( )11.How many people are there in Paul’s family
A.Four. B.Five. C.Six.
( )12.Which sport does Lily like
A.Football. B.Basketball. C.Tennis.
( )13.What does Mr. Smith do
A.A cook. B.A teacher. C.A doctor.
( )14.What does Mrs. Smith often do after work
A.She tells stories. B.She cooks meals. C.She takes photos.
( )15.When do the Smiths go for a picnic
A.On Fridays. B.On Saturdays. C.On Sundays.
Ⅳ.听短文,填入所缺的单词。(共5小题;每小题1分,满分5分)
I live with my parents in Xuzhou. I am 16 . I am in the 17 Club, we practise every day after school. I also like sports. I run for 18 minutes every day. I like all the lessons in my school, and I am good at 19 . I have a good friend and her name is Jenny. We often go to the library every 20 afternoon. We help each other at school.
第二部分 语言知识运用(共三大题,满分35分)
Ⅴ.单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
( )21.—Look! A pair of socks ________ under the chair.
—Yes, my brown trousers ________ under it too.
A.is; is B.is; are C.are; are D.are; is
( )22.—My schoolbag is blue. ________
—It is blue, too.
A.What’s this B.What color is that
C.What color is his D.What color is your schoolbag
( )23.—________
—R-U-L-E-R.
A.What’s your name B.How are you
C.How do you spell ruler D.Where are you from
( )24.Tim Cook, the CEO (总裁) of Apple, is in Chengdu. Cook is his ________.
A.first name B.middle name C.last name D.given name
( )25.— Does your father ________ any sport
—Yes, he ________ football well.
A.play; play B.play; plays C.plays; plays D.plays; play
( )26.—________
—He is kind and polite.
A.Who is your good friend B.What is your good friend like
C.What does your good friend look like D.How do you get along with your good friend
( )27.All the students are ________ about the ________ ping-pong game in our grade.
A.excited; exciting B.exciting; excited
C.exciting; exciting D.excited; excited
( )28.—______ do you go to the park
—Once a week.
A.How far B.How long C.How often D.How soon
( )29.—Here are some pictures. Please ________ them up on the wall.
—OK, Mum.
A.look B.put C.get D.pick
( )30.I’m good at English, so there are few ________ in my English test paper.
A.things B.mistakes C.grades D.notices
Ⅵ.完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)
A
I have a nice dog. Her name is Maggie. Maggie is not 31________ a dog. She’s one of our family.
How old is Maggie She was nine years old last year. 32________ is her birthday It’s on November 27th. Maggie’s 33________ birthday is next month. We want to have a 34________ for Maggie on her birthday. When is it It’s at five o’clock in the afternoon. My 35________ will come to the party.
My mother buys a big birthday cake for Maggie. Maggie likes fruit, 36________ the cake has some fruit on it. It’s 37________ for Maggie. I buy Maggie a black hat. I think she must 38________ nice in the hat. My father buys some small balls. Maggie must be happy to play with 39________.
Happy birthday, my 40________ Maggie! I’m sure you will have a good time on your birthday!
( )31.A.really B.almost C.seldom D.only
( )32.A.Who B.Where C.When D.What
( )33.A.eighth B.ninth C.tenth D.eleventh
( )34.A.trip B.party C.position D.race
( )35.A.classmates B.students C.parents D.friends
( )36.A.but B.so C.and D.because
( )37.A.bad B.healthy C.serious D.difficult
( )38.A.look B.smell C.sound D.feel
( )39.A.it B.me C.us D.them
( )40.A.busy B.dear C.short D.easy
B
John is an 11-year-old student in a middle school.
He 41________ in Chaozhou Middle School. His school is in a beautiful and quiet place. It’s far from the 42________ streets. In the front of his 43________ is the office building. It’s a building for teachers. Behind it is the library. It is his 44________ place because he likes reading. After school, he 45________ spends time reading books or doing homework there.
Where is the classroom building It’s next to the library. Behind the library is the dining hall. There are all kinds of foods there. There is a(n) 46________ in his school, too. It’s far from the classrooms. His friends and he often walk there 47________ enjoy playing ball games there after school. It usually takes them about 15 minutes to 48________ there. On Tuesday, they have a basketball game in it. It is really 49________.
He likes the 80________ in his school. They are very friendly. They often take them to watch movies on weekends. They are also good friends.
( )41.A.works B.studies C.lives D.plays
( )42.A.old B.long C.busy D.safe
( )43.A.street B.classroom C.school D.home
( )44.A.last B.famous C.favorite D.tidy
( )45.A.always B.never C.really D.even
( )46.A.office B.gym C.room D.shop
( )47.A.and B.but C.or D.so
( )48.A.ride B.fly C.drive D.walk
( )49.A.full B.fun C.quiet D.different
( )50.A.students B.friends C.boys D.Teachers
Ⅶ.补全对话(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
A: Hello. I’m your new classmate. My name is Frank. 51________
B: My name’s Peter.
A: 52________
B: Nice to meet you, too.
A: 53________
B: I like Beijing roast duck best. I often eat it with my parents.
A: 54________
B: Yes, I do. I love sports very much. I have some balls.
A: 55________
B: I like playing football, too. Let’s play together after school.
A: OK!
A.Where’s your favourite food
B.Do you love sports
C.May I have your name
D.Nice to meet you.
E.Do you like Chinese food
F.My favourite sport is playing football.
G.What’s your favourite food
51. ______
52. ______
53. ______
54. ______
55. ______
第三部分 阅读(共两节,满分40分)
第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
A
Hello, my name is Zhang Shan. I’m a student of Yucai Middle School. I’m 13 years old. This is my phone and it’s yellow. I like yellow and green. My phone number is 329-8786. That’s a cup. It’s yellow, too. But it is not my cup. It’s Li Nan’s. Who is Li Nan She is my friend. She is 12 years old and she likes yellow and brown. Her telephone number is 329-7652. Look! This is a map of China. China is my motherland. I love her very much. Do you love her
( )56. How old is Zhang Shan
A.11. B.12. C.13. D.14.
( )57. What colour is the cup
A.Yellow. B.Green. C.Black. D. Brown.
( )58. What does the underlined word “motherland” mean
A.土地 B.妈妈 C.祖国 D.家乡
( )59. What can we learn from the passage
A.Zhang Shan’s phone is yellow and green.
B.The cup is Zhang Shan’s.
C.Li Nan’s phone number is 329-8786.
D.Li Nan likes yellow and brown.
B
I’m Wendy from England, but I’m in China now. My parents are English teachers here.
Look! This is the classroom building of our school. It has thirty classrooms. Mine is on the first floor. Some desks and chairs are in my classroom. On the wall is a clock. Some pictures are on the wall too. Next to my classroom is a computer room. We have a computer class there every Friday.
This is our library. Some books and maps are in it. I always read books there. Look at the playground. It’s my favourite. We also have PE classes here. I can play sports here with my friends after school.
My classmates are nice to me. I like my class and my school.
( )60. What are not mentioned (提及) in Wendy’s classroom
A.Pictures. B.Desks. C.Maps. D. Chairs.
( )61. Where does Wendy have computer classes
A.In the computer room. B.In the library.
C.In the classroom. D.In a dining hall.
( )62. What is the Chinese meaning (意思) of the underlined word “floor”
A.场地 B.楼层 C.角落 D.大厅
C
Kanu and Timo are brothers. They like playing soccer very much. They often play it with their friends after school.
One day, Mom asks them to buy some eggs so she can make dinner for the family. When the brothers go to the shop, they see some of their friends playing soccer on a field (运动场).
“Let’s play soccer for a short time first, and then go to the shop.” Kanu says to Timo.
Timo says OK. Then the brothers go to the field and play with their friends. They have a lot of fun and forget the time. “Oh, no, we have to buy eggs now.”
Kanu and Timo rush to the shop, buy some eggs and go home quickly. “Sorry, Mom. We are late,” the brothers say. “We play soccer and lose track of time.”
“Boys, it’s OK. But next time, do important work before playing, OK ” Mom says.
( )63. What does Mom ask the brothers to buy
A.Some fruit. B.Some eggs. C.Some ice-cream. D.Some soccer balls.
( )64. The brothers are late because ________.
A.they don’t know the way home
B.they help their classmates
C.they play with their friends
D.they talk with their teachers
( )65. What does the story tell us
A.Do sports and be happy.
B.Do important work first.
C.Forgetting the time can be fun.
D.Brothers have to love each other.
D
It’s Sunday today. Bill doesn’t go to school. He wants to play basketball. It’s his favorite sport and he can play it well.
Where is his basketball He looks for it all morning in his room. He asks his mother and she says she doesn’t see it. And his father helps him look for it in the living room (客厅). Bill is upset (沮丧的) because he can’t find the basketball.
Then he hears his cat. He likes it very much because it is very cute. So he goes to the cat and sees it in the attic (阁楼) of his house. Why is the cat there Oh, the cat is playing with the basketball there. It likes to play basketball, too.
Bill has a new friend to play basketball with now.
( )66. What’s Bill’s favorite sport
A.Tennis. B.Ping-pong. C.Basketball. D.Football.
( )67. What does the underlined phrase (划线短语) “looks for” mean in Chinese
A.购买 B.玩耍 C.使用 D.寻找
( )68. Why does Bill like his cat
A.It is funny. B.It is cute. C.It is quiet. D.It is clever.
( )69. ________ can play basketball with Bill now.
A.Bill’s cat B.Bill’s father
C.Bill’s mother D.Bill’s teacher
( )70. What’s the best title for this text
A.Bill’s School. B.Bill’s Room.
C.Why Does Bill Like Basketball D.Where Is Bill’sBasketball
第二节 阅读下面短文,并用英语回答下面问题。
Do you want to know my friend Mary She has a bike. She rides it to school on school days. She loves English and she is good at it. She always helps her classmates with English. She has some friends and she likes talking to them after class.
Mary also loves singing and dancing and she is in the music club. She always goes to her music teacher Miss Li’s home on Saturday. She is a good student, so Miss Li likes her very much. On that day, she always gets to Miss Li’s house at nine o’clock. Then she sings and she also dances to music. Miss Li plays the piano for her. After that, Mary also talks about music with Miss Li. Then they usually have a nice lunch together at a Sichuan restaurant.
根据语篇内容,回答问题。(每小题回答不得超过5个词)
71. How does Mary go to school
____________________________________________
72. What subject is Mary good at
____________________________________________
73. What club is Mary in
___________________________________________
74. When does Mary go to Miss Li’s home
___________________________________________
75. Where do they usually have lunch
___________________________________________
第四部分 写(共两大题,满分25分)
Ⅷ.单词拼写(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据首字母及汉语提示,完成下列单词的拼写,使句意明确,语言通顺。
51.We can ________ (改变) the buildings in our city.
52. I can hear the ________ (声音) of the piano coming out of the music room.
53. Please put your book in the d______ (抽屉).
54. His f______ (最喜欢的) color is blue.
55. The student ________ (中心) is in front of the art building.
Ⅸ.书面表达(共1小题;满分20分)
假如你是七年级一班的李华,正在参加学校举办的以“My family”为题的征文大赛。请你用语写一篇短文介绍你自己及你的家庭情况。
要点包括:
(1)简要介绍你自己(姓名、年龄、班级等);
(2)介绍你的家庭情况及家庭成员(相貌、性格,爱好等);
(3)表达你对家人的爱。
作文要求:
(1)不能照抄原文,不得在作文中出现自己的真实姓名和班级。
(2)语句连贯,书写规范,卷面整洁,词数80词左右,可适当发挥。
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________人教版(2024)七年级英语上册期中综合检测卷答案解析
(听力部分除外)
第二部分 语言知识运用
Ⅴ. 单项填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
第21题:B
解析:“a pair of socks”(一双袜子)的核心词是“pair”,为单数,故第一空be动词用“is”;“trousers”(裤子)为复数名词,第二空be动词用“are”,所以选B。
第22题:D
解析:根据答语“It is blue, too.(它也是蓝色的)”,可知问句是询问“你的书包是什么颜色”。A选项“这是什么”、B选项“那个是什么颜色”、C选项“他的是什么颜色”均不符合语境,D选项“你的书包是什么颜色”与答语呼应,所以选D。
第23题:C
解析:根据答语“RULER.(拼写“ruler”)”,可知问句是询问“如何拼写“ruler””。A选项“你叫什么名字”、B选项“你好吗”、D选项“你来自哪里”均不符合语境,C选项“你如何拼写“ruler””符合,所以选C。
第24题:C
解析:在英文姓名中,“名在前,姓在后”,“Tim”是名(first name/given name),“Cook”是姓(last name/family name),“middle name”表示“中间名”,此处“Cook”是姓,所以选C。
第25题:B
解析:第一空,助动词“Does”后接动词原形,故填“play”;第二空,主语“he”是第三人称单数,时态为一般现在时,动词用第三人称单数形式“plays”,所以选B。
第26题:B
解析:根据答语“He is kind and polite.(他善良且有礼貌)”,可知问句是询问“人的性格”。A选项“谁是你的好朋友”、C选项“你的好朋友长什么样(询问外貌)”、D选项“你和好朋友相处得怎么样”均不符合语境,B选项“你的好朋友人怎么样(询问性格)”符合,所以选B。
第27题:A
解析:“excited”修饰人,意为“感到兴奋的”;“exciting”修饰物,意为“令人兴奋的”。第一空主语“All the students”(学生,人),用“excited”;第二空修饰“pingpong game”(乒乓球比赛,物),用“exciting”,所以选A。
第28题:C
解析:根据答语“Once a week.(一周一次)”,可知问句是询问“频率”。A选项“多远(询问距离)”、B选项“多久(询问时长)”、D选项“多久以后(询问将来时间)”均不符合语境,C选项“多久一次(询问频率)”符合,所以选C。
第29题:B
解析:根据语境“请把它们______在墙上”,“put up”是固定搭配,意为“张贴”,符合“把图片贴在墙上”的语义;A选项“look up(查阅)”、C选项“get up(起床)”、D选项“pick up(捡起)”均不符合语境,所以选B。
第30题:B
解析:根据前半句“I’m good at English(我擅长英语)”,可知“英语试卷上几乎没有错误”。A选项“事情”、C选项“成绩”、D选项“通知”均不符合语境,B选项“错误”符合,所以选B。
Ⅵ. 完形填空(共20小题,每小题1分,满分20分)
第31题:D
解析:句意为“麦琪不只是一只狗,它是我们家庭的一员”。A选项“真地”、B选项“几乎”、C选项“很少”均不符合语境,D选项“仅仅,只是”符合“狗是家庭一员”的语义,所以选D。
第32题:C
解析:根据答语“It’s on November 27th.(在11月27日)”,可知问句是询问“生日是什么时候”。A选项“谁”、B选项“哪里”、D选项“什么”均不符合语境,C选项“什么时候”符合,所以选C。
第33题:C
解析:根据前半句“She was nine years old last year.(去年它9岁)”,可知“明年它10岁,即将过10岁生日”。A选项“第八”、B选项“第九”、D选项“第十一”均不符合,C选项“第十”符合,所以选C。
第34题:B
解析:根据后文“for Maggie on her birthday(为麦琪的生日)”及“come to the party(来参加派对)”,可知此处指“举办派对”。A选项“旅行”、C选项“位置”、D选项“比赛”均不符合语境,B选项“派对”符合,所以选B。
第35题:D
解析:句意为“我的朋友们会来参加派对”。A选项“同学”、B选项“学生”、C选项“父母”均不符合“参加宠物生日派对”的语境,D选项“朋友”符合,所以选D。
第36题:B
解析:前半句“Maggie likes fruit(麦琪喜欢水果)”与后半句“the cake has some fruit on it(蛋糕上有水果)”是因果关系,“so”表示“所以”,引导结果状语从句;A选项“但是(转折)”、C选项“和(并列)”、D选项“因为(原因)”均不符合逻辑,所以选B。
第37题:B
解析:蛋糕上有麦琪喜欢的水果,对麦琪来说是“健康的”。A选项“坏的”、C选项“严肃的”、D选项“困难的”均不符合语境,B选项“健康的”符合,所以选B。
第38题:A
解析:句意为“我认为它戴帽子一定看起来很漂亮”。“look nice”表示“看起来漂亮”;B选项“闻起来”、C选项“听起来”、D选项“感觉”均不符合“戴帽子”的语境,所以选A。
第39题:D
解析:此处指代前文“some small balls(一些小球)”,为复数,故用“them”;A选项“它(单数)”、B选项“我”、C选项“我们”均不符合,所以选D。
第40题:B
解析:句意为“生日快乐,我亲爱的麦琪”。A选项“忙碌的”、C选项“矮的”、D选项“容易的”均不符合语境,B选项“亲爱的”符合对宠物的亲昵称呼,所以选B。
第41题:B
解析:根据前半句“John is an 11yearold student(约翰是一名11岁的学生)”,可知“他在潮州中学学习”。A选项“工作”、C选项“居住”、D选项“玩”均不符合语境,B选项“学习”符合,所以选B。
第42题:C
解析:句意为“他的学校在一个美丽安静的地方,远离繁忙的街道”。A选项“旧的”、B选项“长的”、D选项“安全的”均不符合“安静与繁忙对比”的语境,C选项“繁忙的”符合,所以选C。
第43题:C
解析:根据后文“the office building(办公楼)”“library(图书馆)”,可知此处指“在他的学校前面”。A选项“街道”、B选项“教室”、D选项“家”均不符合语境,C选项“学校”符合,所以选C。
第44题:C
解析:根据后半句“because he likes reading(因为他喜欢阅读)”,可知“图书馆是他最喜欢的地方”。A选项“最后的”、B选项“著名的”、D选项“整洁的”均不符合语境,C选项“最喜欢的”符合,所以选C。
第45题:A
解析:句意为“放学后,他总是花时间在那里读书或写作业”。B选项“从不”、C选项“真地”、D选项“甚至”均不符合“喜欢阅读”的语境,A选项“总是”符合,所以选A。
第46题:B
解析:根据后文“enjoy playing ball games there(在那里打球)”,可知此处指“学校里有一个体育馆”。A选项“办公室”、C选项“房间”、D选项“商店”均不符合“打球”的场景,B选项“体育馆”符合,所以选B。
第47题:A
解析:“walk there(走到那里)”与“enjoy playing ball games(喜欢打球)”是顺承关系,“and”表示并列顺承;B选项“但是(转折)”、C选项“或者(选择)”、D选项“所以(因果)”均不符合逻辑,所以选A。
第48题:D
解析:根据前半句“His friends and he often walk there(他和朋友们经常走到那里)”,可知“走到那里通常花费他们15分钟”。A选项“骑车”、B选项“飞”、C选项“开车”均不符合前文“walk”的语境,D选项“走路”符合,所以选D。
第49题:B
解析:句意为“周二他们在那里举办篮球比赛,真的很有趣”。A选项“满的”、C选项“安静的”、D选项“不同的”均不符合“举办篮球比赛”的语境,B选项“有趣的”符合,所以选B。
第50题:D
解析:根据后文“They often take them to watch movies on weekends.(他们经常在周末带他们去看电影)”,结合选项,“teachers(老师)”符合“带学生看电影”的语境;A选项“学生”、B选项“朋友”、C选项“男孩”均不符合,所以选D。
Ⅶ. 补全对话(共5小题,每小题1分,满分5分)
第51题:C
解析:根据答语“My name’s Peter.(我叫彼得)”,可知问句是询问“对方的名字”,C选项“能告诉我你的名字吗”符合语境,所以选C。
第52题:D
解析:根据答语“Nice to meet you, too.(我也很高兴认识你)”,可知上句是“Nice to meet you.(很高兴认识你)”,D选项符合,所以选D。
第53题:G
解析:根据答语“I like Beijing roast duck best.(我最喜欢北京烤鸭)”,可知问句是询问“最喜欢的食物是什么”,G选项“你最喜欢的食物是什么”符合语境,所以选G。
第54题:B
解析:根据答语“Yes, I do. I love sports very much.(是的,我非常喜欢运动)”,可知问句是“一般疑问句,询问是否喜欢运动”,B选项“你喜欢运动吗”符合语境,所以选B。
第55题:F
解析:根据答语“I like playing football, too.(我也喜欢踢足球)”,可知上句是“表达自己喜欢踢足球”,F选项“我最喜欢的运动是踢足球”符合语境,所以选F。
第三部分 阅读
第一节 阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
A篇
第56题:C
解析:根据原文“Hello, my name is Zhang Shan. I’m a student of Yucai Middle School. I’m 13 years old.(你好,我叫张山,是育才中学的学生,13岁)”,可知张山13岁,所以选C。
第57题:A
解析:根据原文“That’s a cup. It’s yellow, too.(那是一个杯子,它也是黄色的)”,可知杯子是黄色的,所以选A。
第58题:C
解析:根据原文“China is my motherland. I love her very much.(中国是我的______,我非常爱她)”,结合语境,“motherland”意为“祖国”,所以选C。
第59题:D
解析:A选项,根据原文“This is my phone and it’s yellow.(我的手机是黄色的)”,可知手机只有黄色,没有绿色,错误;B选项,根据原文“But it is not my cup. It’s Li Nan’s.(但它不是我的杯子,是李楠的)”,错误;C选项,根据原文“My phone number is 3298786.(我的电话号码是3298786)”,可知这是张山的号码,不是李楠的,错误;D选项,根据原文“she likes yellow and brown.(她喜欢黄色和棕色)”,正确,所以选D。
B篇
第60题:C
解析:根据原文“Some desks and chairs are in my classroom. On the wall is a clock. Some pictures are on the wall too.(我的教室里有一些桌椅,墙上有一个钟,也有一些图片)”,可知提到了“桌椅、图片”,未提到“地图”,所以选C。
第61题:A
解析:根据原文“Next to my classroom is a computer room. We have a computer class there every Friday.(教室旁边是电脑室,我们每周五在那里上电脑课)”,可知在电脑室上电脑课,所以选A。
第62题:B
解析:根据原文“Mine is on the first floor.(我的(教室)在一楼)”,结合语境,“floor”意为“楼层”,所以选B。
C篇
第63题:B
解析:根据原文“One day, Mom asks them to buy some eggs so she can make dinner for the family.(一天,妈妈让他们买些鸡蛋,这样她就能给家人做晚饭了)”,可知妈妈让兄弟俩买鸡蛋,所以选B。
第64题:C
解析:根据原文“They have a lot of fun and forget the time.(他们玩得很开心,忘记了时间)”,可知兄弟俩迟到是因为“和朋友一起玩”,A选项“不知道回家的路”、B选项“帮助同学”、D选项“和老师聊天”均未提及,所以选C。
第65题:B
解析:根据原文“Mom says. “Boys, it’s OK. But next time, do important work before playing, OK ”(妈妈说:“孩子们,没关系。但下次,先做重要的事再玩,好吗?”)”,可知故事告诉我们“先做重要的事”,A选项“做运动并开心”、C选项“忘记时间很有趣”、D选项“兄弟必须互相爱护”均不是主旨,所以选B。
D篇
第66题:C
解析:根据原文“He wants to play basketball. It’s his favorite sport and he can play it well.(他想打篮球,这是他最喜欢的运动,而且他打得很好)”,可知比尔最喜欢的运动是篮球,所以选C。
第67题:D
解析:根据原文“Where is his basketball He looks for it all morning in his room.(他的篮球在哪里?他在房间里找了一上午)”,结合语境,“looks for”意为“寻找”,所以选D。
第68题:B
解析:根据原文“He likes it very much because it is very cute.(他非常喜欢它,因为它很可爱)”,可知比尔喜欢猫是因为“猫很可爱”,所以选B。
第69题:A
解析:根据原文“Oh, the cat is playing with the basketball there. It likes to play basketball, too. Bill has a new friend to play basketball with now.(哦,猫正在那里玩篮球,它也喜欢打篮球。比尔现在有了一个一起打篮球的新朋友)”,可知“猫”可以和比尔一起打篮球,所以选A。
第70题:D
解析:文章围绕“比尔寻找篮球”展开,从“找不到篮球”到“发现猫在玩篮球”,核心是“比尔的篮球在哪里”;A选项“比尔的学校”、B选项“比尔的房间”、C选项“比尔为什么喜欢篮球”均不是主旨,所以选D。
第二节 阅读回答问题(共5小题,每小题2分,满分10分)
第71题:By bike.
解析:根据原文“She has a bike. She rides it to school on school days.(她有一辆自行车,上学日她骑它去上学)”,“ride a bike”即“by bike”,且回答不超过5个词,故填“By bike.”。
第72题:English.
解析:根据原文“She loves English and she is good at it.(她喜欢英语,并且擅长英语)”,可知玛丽擅长英语,回答不超过5个词,故填“English.”。
第73题:The music club.
解析:根据原文“Mary also loves singing and dancing and she is in the music club.(玛丽也喜欢唱歌跳舞,她在音乐俱乐部)”,可知玛丽在音乐俱乐部,回答不超过5个词,故填“The music club.”。
第74题:On Saturday.
解析:根据原文“She always goes to her music teacher Miss Li’s home on Saturday.(她总是在周六去她的音乐老师李老师家)”,可知时间是周六,回答不超过5个词,故填“On Saturday.”。
第75题:A Sichuan restaurant.
解析:根据原文“Then they usually have a nice lunch together at a Sichuan restaurant.(然后他们通常一起在一家四川餐馆吃一顿美味的午餐)”,可知地点是四川餐馆,回答不超过5个词,故填“A Sichuan restaurant.”。
第四部分 写
Ⅷ. 单词拼写(共5小题,每小题1分,满分5分)
第51题:change
解析:“改变”对应动词“change”,“can”后接动词原形,故填“change”。
第52题:sound
解析:“声音”对应名词“sound”,此处指“钢琴声”,为不可数名词,故填“sound”。
第53题:drawer
解析:根据首字母“d”及汉语提示“抽屉”,对应名词“drawer”,“the drawer”表示“这个抽屉”,故填“drawer”。
第54题:favourite
解析:根据首字母“f”及汉语提示“最喜欢的”,对应形容词“favourite”,修饰名词“color”,故填“favourite”。
第55题:center
解析:“中心”对应名词“center”,“the student center”表示“学生中心”,故填“center”。
Ⅸ. 书面表达(满分20分)
参考范文
My family
Hello, everyone. My name is Li Hua. I'm 13 years old and I'm in Class 1, Grade 7.
There are three people in my family: my parents and me. My father is tall with short black hair. He is kind and likes playing basketball. My mother has long curly hair and she is very gentle. She loves cooking delicious food for us. I have short hair and I'm good at English. I like reading books in my free time.
My family is full of love. I love my parents very much and we always support each other.Ⅰ.短对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到五段对话。每段对话后有一个小题,请在每小题所给的A、 B、 C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
1.【答案】C
【原文】M: Alice, are you in Class 212
W: Oh, no, Frank. I am in Class 221.
2.【答案】B
【原文】W: John, is this your fishing rod
M: No, it isn' t. It' s Lily' s.
3.【答案】C
【原文】W: Peter! How many ducks are there on your uncle' s farm
M: Well, there are fourteen ducks.
4.【答案】B
【原文】W: Good morning, Peter. I am your new class teacher. You can call me Ms Hui. Nice to meet you.
M: Good morning, Ms Hui. Nice to meet you, too.
5.【答案】A
【原文】A: Can colours affect your feelings
B: Yes. I think blue can make me very sad.
Ⅱ.长对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到两段对话。每段对话后有几个小题,请在每小题所给的A、 B、 C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7题。
【答案】【小题6】A
【小题7】C
【原文】W: How many floors are there in your house, Jeff
M: There are three.
W: Where is your room
M: It' s on the second floor. The third floor is my sister' s room.
W: Is there a desk in your room
M: Yes, there is. A computer is on my desk.
W: What' s on your sister' s desk
M: There is a bat on her desk.
听下面一段对话,回答第8至10题。
【答案】【小题8】A
【小题9】B
【小题10】C
【原文】W: Paul, is the girl in the photo Lucy
M: Yes, she is my cousin. You know her
W: Yeah. She and my sister are in No. 5 Middle School.
M: Good, Lucy' s dad is in No. 5 Middle School, too. He' s an English teacher.
W: Lucy' s dad What is his name
M: Ethan Miller.
Ⅲ.短文理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到一篇短文。短文后有五个小题,请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
【答案】【小题1】B
【小题2】C
【小题3】B
【小题4】A
【小题5】B
【原文】
Good afternoon, everyone. I’ m Paul Smith. This is my family photo. There are many people in my family. Look at the girl next to me. She is my sister Lily. She is ten. She loves playing tennis. Behind us are my parents. My dad is a teacher. He’ s busy but when he comes back home. He loves cooking meals for us. My mom is a teacher too. She teaches English. After work she often tells us some interesting stories. See the boy in my mom’ s arms. He is my brother Henry. He is only two years old. He’ s lovely. We often take him out for a picnic on Saturdays. I love my family.
That’ s all. Thank you.
Ⅳ.听短文,填入所缺的单词。(共5小题;每小题1分,满分5分)
【答案】【小题16】slim
【小题17】Dancing
【小题18】30
【小题19】maths
【小题20】Friday
【原文】 I am Kitty. I come from Hunan, but now I live with my parents in Xuzhou. I am slim. My hair is long and I wear glasses. I am a member of the Dancing Club. I practise every day after school. I also like sports. I run for thirty minutes every day. I like all the lessons in my school, and I am good at maths. I have a good friend and her name is Jenny. She is 12. She is kind. We often go to the library every Friday afternoon. We help each other at school.
同课章节目录