【期中考点培优】专题18 阅读理解-判断-2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优闽教版(三起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期中考点培优】专题18 阅读理解-判断-2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优闽教版(三起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 168.6KB
资源类型 试卷
版本资源 闽教版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-10-30 15:50:56

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优闽教版(三起)
专题18 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读下文,判断句子正(T)误(F)。
The 2025 Wuxi Marathon happened on March 23. There were three races(比赛): the full marathon(全程马拉松), half marathon(半程马拉松), and fun run. It started at 7 a.m. About 35,000 runners from 36 countries joined the event.
A man from Eritrea won the men’s race. A woman from Ethiopia won the women’s race. Chinese runners Yang Shaohui and Xu Bingjie did a good job, too. They won China’s men’s and women’s races.
The race route(路线) was very beautiful. There were pretty views(景色) along the route. There were also exciting music shows along the way. Everyone had a great time!
1.There were three races in the 2025 Wuxi Marathon. ( )
2.The 2025 Wuxi Marathon started at 7 o’clock in the morning. ( )
3.About 3,500 runners from 36 countries joined the 2025 Wuxi Marathon( )
4.A Chinese runner won the men’s race in the 2025 Wuxi Marathon. ( )
5.The runners could see music shows in the race. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
The Asian Games (亚运会)
The Asian Games is held once four years. It is a big game for Asian countries. The 19th Asian Games Hangzhou 2022 (2022杭州亚运会) will come soon. It will start from September 23rd to October 8th. That’s so great. In this Asian Games, there’re 40 sports events. There’re 3 mascots (吉祥物), named: Congcong, Lianlian and Chenchen. They are so cute.
Jinhua is one of the competition areas (赛区). The rattan ball (藤球) and the football matches will be held at Jinhua Sports Center.
I like football very much, and I want to watch the games at that time. I think the rattan ball is interesting, too. Let’s do more sports, and keep healthy.
6.The ninth Asian Games is held in Hangzhou. ( )
7.We can watch the games from September. ( )
8.There’re four mascots of the 19th Asian Games. ( )
9.The rattan ball matches are held in Ningbo. ( )
10.The Asian Games is held once four years. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Last Saturday was Sports Day. It was a sunny day. There was a 200-meter race. All the runners came here. Everybody was ready. Lily and Lucy were in the race. They ran fast in the race. Lucy was first. Lily was fifth. Mingming and Peter were in the high jump. They jumped high. Mingming was first. Peter was second. We sang and cheered for them.
11.It was a sunny day last Sunday. ( )
12.There was a 100-meter race. ( )
13.Lucy was first in the race. ( )
14.Peter was first in the high jump. ( )
15.Mingming and Peter can jump high. ( )
Read and judge. (请你读一读故事,判断下列句子正误,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。 )
It’s Saturday. Tom and his friends go to the park. They do a warm-up first. After the warm-up, they start a running race(赛跑). Tom wears his sports shoes and runs fast. After running, they feel tired. They drink some water. Then, they play basketball together. Tom shoots the ball very well, and everyone cheers for him. Tom and his friends have a lot of fun.
16.Tom and his friends do a warm-up before playing. ( )
17.Tom doesn’t wear his sports shoes. ( )
18.They don’t drink any water. ( )
19.Tom can play basketball very well. ( )
20.They are all very happy today. ( )
Read and judge.“悦”读能手。读短文,判断句子正(T)误(F)。
I’m Bob. My father has got a 5G mobile phone. It is grey. He often uses it to make phone calls, play games and visit websites. I often use it to learn English and watch TV programmes. I like sports programmes. Because I like sports. I can play basketball. I sometimes use it to make phone calls. Today I call my best friends. Next Sunday we are going to play basketball together.
21.Bob’s father has got a 4G mobile phone. ( )
22.Bob and his father both make phone calls with it. ( )
23.Bob likes watching romantic films. ( )
24.Bob calls his brother to play basketball. ( )
25.Bob is going to play basketball today. ( )
根据短文内容,判断下列句子与短文内容是否相符,相符的选T,不相符的选F。
Look at the colourful drinks on the supermarket shelves. There are various (各种各样的) drinks here, such as water, milk, milk tea and fruit juice.
Some drinks are good for us. Some are not. What should we drink Milk drinks and fizzy drinks have got a lot of sugar (糖). They are sweet. Children like drinking them. But they are really bad for our teeth and bones (牙齿和骨头). Milk and fruit juice are good for our health. But we can’t drink them too much in a day. We need to drink more water every day. Because our bodies need water all the time. Milk is good for our teeth and bones. We should drink a cup of milk every day.
26.There are six kinds of drinks on the supermarket shelves. ( )
27.Milk drinks and fizzy drinks haven’t got any sugar. ( )
28.Water is good for our bodies. ( )
29.We can drink much juice in a day. ( )
30.We should drink a cup of milk every day. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello. My name is Millie. I’m thirteen years old. I’m a good boy. I often play volleyball. So I’m fit and healthy (健康). For breakfast, I always have some bread and an egg and I drink a glass of orange juice. I sometimes have rice with fish and an apple for lunch. I really love apples, because “An apple a day keeps the doctor away (离开)”. In the evening, I sometimes have a glass of milk or a cup of green tea and some biscuits. For dinner, I often have soup, meat and vegetables. I like vegetables because they are fresh(新鲜) and healthy. They are good for me. Look at me! How tall and strong I am now!
31.Millie is 13 years old last year. ( )
32.Millie likes baseball very much. ( )
33.Millie often drinks orange juice for breakfast. ( )
34.Millie likes apples because they’re good for her. ( )
35.Millie is very tall and fat now. ( )
阅读理解。判断句子是否符合短文内容,正确的写T,错误的写F.
Jill and Kate are going hiking (徒步旅行) with their class tomorrow. They went to take some fruits with them. Jill likes oranges and Kate likes apples. When they get to the market, they can’t find any oranges, and the apples are too green. “What are we going to buy now ” asks Kate “Hey, what’s that big round fruit over there ” asks Jill. “I don’t know. Let’s ask the salesgirl.” “What do you call this ” “Grapefruit,” answers the girl. “Why don’t we buy one ” asks Jill “OK. We’re going to have lots of fun hiking and eating a new kind of fruit!” says Kate.
36.Kate is going hiking this afternoon. ( )
37.Jill likes apples and Kate likes oranges. ( )
38.They don’t buy apples because the apples are too green. ( )
39.Grapefruit is a big round fruit. ( )
40.They’re going to eat a new kind of fruit tomorrow. ( )
阅读下面短文,判断下列句子是否正确,对的写T,错的写F。
This is the food pyramid. Follow this, it can make you healthy. At the bottom are bread, rice and noodles. Above them are vegetables and fruit. We should have a lot of them because they have vitamins.
Sweet food is at the top. It’s nice, but it is not good for your teeth. Eat only a little sweet food everyday. Eggs, meat, fish and milk are below the sweet food. You can have some meat and fish in your meals. You can also have a few eggs every week. Milk is good for your body. You can have some milk every day.
41.We should eat lots of vegetables and fruit because they have vitamins. ( )
42.We need to eat a lot of eggs. ( )
43.Sweet food is good for our body. ( )
44.We can eat much meat and fish in a meal. ( )
45.Having a healthy diet is good for our health. ( )
阅读短文,判断句子与文本内容是(T)否(F)一致。
This winter is not just cold—it’s freezing (极冷的)! How can we stay warm this cold winter Here are some ways.
Hot water bags can help us keep warm. Put one in your bed before sleeping. It is also good to warm your hands.
Eating warm food can also help a lot. You can drink some hot soup and porridge (粥) when you feel cold. They can keep you warm.
Feet always get cold in winter. Soaking (浸泡) them in hot water before sleeping can help warm them up. After that, you can sleep well. Children can soak for 10-15 minutes. Adults (成人) can soak for 15-30 minutes.
Please wear warm and thick (厚的) clothes, for example, gloves, scarves and hats.
46.We can use hot water bags in our beds. ( )
47.We can only eat hot soup and porridge when we feel cold. ( )
48.Children can’t try foot soaks. ( )
49.To keep warm, we can wear warm clothes. ( )
50.There are three good ways to keep warm in this passage. ( )
读一读,判断正(T)误(F)。
Mrs. Green likes to eat meat and sweet food, so she gets fatter and fatter (越来越胖). Now it is very difficult for her to walk.
Mrs. Green goes to see a doctor.
“There is something wrong with your heart (你的心脏有些问题), Mrs. Green. It’s bad for you to eat too much meat and sweet food. You’d better eat a piece of bread each meal,” says the doctor.
“That’s easy,” says Mrs. Green. “Do I eat the bread before the meal or after the meal ”
51.Mrs. Green likes to eat vegetables and fruit. ( )
52.It is easy for Mrs. Green to walk. ( )
53.It’s good for Mrs. Green to eat lots of meat. ( )
54.There is something wrong with Mrs. Green’s heart. ( )
55.Mrs. Green misunderstands (误解) the doctor. ( )
阅读短文,根据短文内容判断正(T)误(F)。
Washing hands helps us remove germs (清除细菌).Germs are very tiny. Some germs can make us sick. Washing hands can stop the germs from spreading (传播) or getting inside your bodies. How to wash your hands
First, turn on the tap and wash your hands.
Next, put some soap on your hands. Soap is very important for getting rid of (除去) the germs. Then, rub (擦) your hands together for 20 seconds to make lots of bubbles (泡沫).
After that, wash your hands with water again. Make sure to wash away the bubbles.
The last thing to do is to dry your hands. You could use a paper towel (擦手巾)or a hand dryer. If you use a paper towel, do not forget to put it in the bin after you use it.
Tell your friends all you have learnt about washing hands.
56.Some germs can make us healthy. ( )
57.When you wash your hands, you should put some soap on them. ( )
58.Rub your hands together for 10 seconds to make lots of bubbles. ( )
59.You can’t use a paper towel to dry your hands. ( )
60.After using a paper towel, you should put it in the bin. ( )
Read and judge. (阅读短文,判断正(T)误(F)。)
Today, many children are overweight(超重). In China, one in ten children has this problem. How can we keep fit Let’s look at Susan. Her height(身高) is 1.4 meters(米). Her weight(体重) is 50 kilograms(千克).
<20 too thin
20-25 good
>25 too heavy
So, 50 (1.4 1.4)=50 1.96≈25.5. By counting(通过计算), then Susan must lost weight now!
A healthy body is very important. There are many ways to keep us fit. In the morning, you must get up early, go outdoors and do morning exercise. Running and swimming can help us keep fit. You should try to make yourself happy too. If you feel happy, you can eat well, sleep well and your body is sure to be in a good condition(状况).
61.Susan is too thin. ( )
62.To keep fit, we must get up early in the morning. ( )
63.We can run and swim to keep us fit. ( )
64.Making yourself happy can’t keep your body in a good condition. ( )
65.Susan’s friend, Amy is 1.5 meters tall and 35 kilograms weight. By counting, she is good. ( )
Jill and Kate are going hiking (徒步旅行) with their class tomorrow. They want to take some fruits with them. Jill likes oranges and Kate likes apples. When they get to the supermarket, they can't find any oranges, and the apples are too green. “What are we going to buy now ” asks Kate. “Hey, what's that big round fruit over there ” asks Jill. “I don't know. Let's ask the sales assistant(售货员).” “What do you call this ” “Youzi. “answers the girl. “Why don't we buy one ” Jill said. “OK. Let's take it.” says Kate.
66.Kate is going hiking this afternoon. ( )
67.Jill likes apples and Kate likes oranges. ( )
68.They don't buy apples because the apples are too green. ( )
69.Youzi is a big round fruit. ( )
70.They're going to eat Youzi tomorrow. ( )
One day Mr and Mrs White go shopping by car. They stop their car near a shop. They buy a lot of things and they want to put the things into the car. But Mr White can’t open the door of the car, so they ask a policeman to help them. The policeman is very friendly(友好的). He begins to open the car for them. Just then a man comes up and shouts, “What are you doing with my car ” Mr and Mrs White have a look at the car’s number and they are frozen(惊呆了) there. It isn’t their car.
71.Mr and Mrs White drive for a policeman. ( )
72.They stop their car near the shop. ( )
73.They want to borrow(借) the man’s car. ( )
74.The policeman would like to help Mr White. ( )
75.The car is the man’s. ( )
Near our school there is a shop. It’s very big and it is open from 7: 00 a.m. to 8: 00 p.m. It sells many school supplies such as exercise books, pens, pencils, crayons, erasers, rulers, glue (胶水) and maps. Some of them are very cheap, but some of them are quite expensive. The assistants in the shop are very kind. All classmates like the shop, and we often buy our school supplies there.
76.There is a shop near their school. ( )
77.The shop opens from 7: 00 p.m. to 8: 00 a.m. ( )
78.There are many school supplies in the shop. ( )
79.They can buy textbooks in the shop. ( )
80.The assistants are kind to them. ( )
阅读海报内容,判断正误,正确的在括号内填“T”,错误的填“F”。
Fruits & Vegetables shop-fruit, Vegetables & Salad—Eat as much as you can! Say goodbye to beef and chicken, enjoy fruits and vegetables, Adult (成年人).........................................................50 yuan Child (6~12 years old)...................................25 yuan Business hours (营业时间): 10:00~21:00 (Tuesday~Sunday) Closed (关闭) on Monday Our shop in Zhangzhou: Zhangpu-0596-2530341
81.You can eat chicken in Fruits & Vegetables shop. ( )
82.We can go to Fruits& Vegetables shop at 11:00 a.m. on Friday. ( )
83.Fruits & Vegetables shop is closed on Sunday. ( )
84.A 10-year-old girl and her mother need to pay (支付) 75 yuan for the food in the shop. ( )
阅读信息,判断正(T)误(F)。
Sports Day is coming. Mike is going to take part in it. He is making a plan
Name: Mike Age: 13 Class: Class 4, Grade 6
Days Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
Sports
85.Mike is a boy in Class Five, Grade Six. ( )
86.Mike is thirty years old. ( )
87.Mike always goes running in a week. ( )
88.Sometimes Mike goes swimming. ( )
89.There are four kinds of (种类) sports in the picture ( )
90.In this part, take part in means“参加” . ( )
阅读理解。根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
Many people have a mobile phone now. We can work and study by mobile phones. My mother likes shopping online (网上购物) by mobile phones. She buys some new clothes for me. Let me show them to you. There is a T-shirt, a jacket, a skirt and a pair of trousers. The color of the T-shirt is white. White T-shirts look clean. The jacket is red and black. It’s a little long and big. But it’s cool. I like it very much. My skirt is yellow and white. I look beautiful in the skirt. My trousers are blue and green. They’re nice but they’re too small for me to wear.
91.Everyone has a mobile phone now. ( )
92.My mother likes shopping in the shop. ( )
93.The jacket is cool. ( )
94.The skirt is yellow and white. ( )
95.The trousers are nice but I can’t wear them. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
China is a big country. There are lots of beautiful cities in China. Beijing is a very old city. It’s the capital of China. It held the 29th Olympic Games. There are many famous places in Beijing, such as the Great Wall, the Palace Museum (故宫) and the Summer Palace (颐和园). Shanghai is an exciting city. A lot of children are visiting Shanghai Disneyland. Hong Kong is in the south (南部) of China. Hong Kong is a nice place for holiday. Many people like to visit Hong Kong for shopping.
96.Beijing is a very new city. ( )
97.The Palace Museum is in Beijing. ( )
98.The Disneyland is in Beijing. ( )
99.Shanghai is the capital of China. ( )
100.Hong Kong is a nice place for shopping. ( )
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.T 3.F 4.F 5.T
【导语】本文主要介绍了2025无锡马拉松比赛。
1.句意:2025年无锡马拉松共有三项比赛。根据“The 2025 Wuxi Marathon happened on March 23. There were three races(比赛)”可知题干与原文相符,故答案为T。
2.句意:2025年无锡马拉松于早上七点开始。根据“It started at 7 a.m.”可知题干与原文相符,故答案为T。
3.句意:来自36个国家的约3500名选手参加了2025年无锡马拉松。根据“About 35,000 runners from 36 countries joined the event.”可知来自36个国家的约35,000名选手参加了这次活动,故答案为F。
4.句意:一名中国选手赢得了2025年无锡马拉松男子组的比赛。根据“A man from Eritrea won the men’s race.”可知一名来自厄立特里亚的选手赢得了男子组的比赛,故答案为F。
5.句意:在比赛中,选手们可以看到音乐表演。根据“There were also exciting music shows along the way.”可知一路上还有令人兴奋的音乐表演,故答案为T。
6.F 7.T 8.F 9.F 10.T
【导语】本文讲了亚运会。
6.句意:第九届亚运会在杭州举行。根据“The 19th Asian Games Hangzhou 2022 (2022杭州亚运会) will come soon.”,可知第十九届亚运会在杭州举行,故答案为F。
7.句意:我们可以从九月开始看比赛。根据“It will start from September 23rd to October 8th.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
8.句意:第19届亚运会有四个吉祥物。根据“There’re 3 mascots (吉祥物), named: Congcong, Lianlian and Chenchen.”,可知第19届亚运会有三个吉祥物,故答案为F。
9.句意:藤球比赛在宁波举行。根据“The rattan ball (藤球) and the football matches will be held at Jinhua Sports Center.”,可知藤球比赛在金华举行,故答案为F。
10.句意:亚运会每四年举行一次。根据“The Asian Games is held once four years.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
11.F 12.F 13.T 14.F 15.T
【导语】本文介绍了上周六运动会的情况。
11.句意:上周日是个晴天。根据“Last Saturday was Sports Day. It was a sunny day.”可知晴天是上周六,不是周日,故答案为F。
12.句意:有一场100米赛跑。根据“There was a 200-meter race.”可知是200米赛跑,不是100米,故答案为F。
13.句意:Lucy在赛跑中得了第一名。根据“Lucy was first.”可知Lucy在赛跑中获得了第一,故答案为T。
14.句意:Peter在跳高中得了第一名。根据“Mingming was first. Peter was second.”可知跳高第一名是Mingming,Peter是第二名,故答案为F。
15.句意:Mingming和Peter跳得很高。根据“They jumped high.”可知他们确实跳得很高,故答案为T。
16.T 17.F 18.F 19.T 20.T
【导语】本文讲了汤姆和朋友星期六去公园做运动的事情。
16.句意:汤姆和他的朋友们在比赛前做热身运动。根据“They do a warm-up first.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
17.句意:汤姆没穿他的运动鞋。根据“Tom wears his sports shoes and runs fast.”,可知汤姆穿了运动鞋,故答案为F。
18.句意:他们不喝水。根据“They drink some water.”,可知喝水了,故答案为F。
19.句意:汤姆篮球打得很好。根据“Then, they play basketball together. Tom shoots the ball very well, and everyone cheers for him.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
20.句意:他们今天都很高兴。根据“Tom and his friends have a lot of fun.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21.F 22.T 23.F 24.F 25.F
【导语】本文主要介绍手机的用处。
21.句意:鲍勃的爸爸有一个4G手机。根据“My father has got a 5G mobile phone.”可知是5G手机,故答案为F。
22.句意:鲍勃和他的爸爸都用手机打电话。根据“He often uses it to make phone calls, play games and visit websites.”和“I sometimes use it to make phone calls.”可知都用手机打电话,故答案为T。
23.句意:鲍勃喜欢看浪漫电影。根据“I like sports programmes.”可知是看体育节目,故答案为F。
24.句意:鲍勃给他的哥哥打电话一起打篮球。根据“Today I call my best friends. Next Sunday we are going to play basketball together.”可知是给好朋友打电话,故答案为F。
25.句意:鲍勃今天将要去打篮球。根据“Next Sunday we are going to play basketball together.”可知是下周日将要去打篮球,故答案为F。
26.F 27.F 28.T 29.F 30.T
【导语】本文主要介绍了不同的饮料对我们身体的影响。
26.句意:在超市的架子上有六种饮品。根据文中“There are various (各种各样的) drinks here, such as water, milk, milk tea and fruit juice.”可知在超市的架子上多种多样的饮料,不是六种,句子和短文不符,故答案为F。
27.句意:牛奶饮料和碳酸饮料没有糖。根据文中“Milk drinks and fizzy drinks have got a lot of sugar (糖).”可知牛奶饮料和碳酸饮料有很多的糖,句子和短文不符,故答案为F。
28.句意:水对我们的身体是有益的。根据文中“We need to drink more water every day. Because our bodies need water all the time.”可知我们每天都要多喝水,水我们身体的必需品,句子和短文相符,故答案为T。
29.句意:我们可以在一天喝许多的果汁。根据文中“Milk and fruit juice are good for our health. But we can’t drink them too much in a day.”可知牛奶和果汁对我们的健康有益,但是一天内不能多喝,句子和短文不符,故答案为F。
30.句意:我们应该每天喝一杯牛奶。根据文中“We should drink a cup of milk every day.”可知我们应该每天喝一杯牛奶,句子和短文相符,故答案为T。
31.F 32.F 33.T 34.T 35.F
【导语】本文介绍了米莉。
31.句意:米莉去年13岁。根据“My name is Millie. I’m thirteen years old.”,可知米莉现在13岁,故答案为F。
32.句意:米莉非常喜欢棒球。根据“I often play volleyball.”,可知米莉喜欢打排球,故答案为F。
33.句意:米莉早餐经常喝橙汁。根据“For breakfast, I always have some bread and an egg and I drink a glass of orange juice.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
34.句意:米莉喜欢苹果,因为它们对她有好处。根据“I really love apples, because “An apple a day keeps the doctor away (离开)”.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
35.句意:米莉现在又高又胖。根据“How tall and strong I am now!”,可知米莉现在又高又壮,故答案为F。
36.F 37.F 38.T 39.T 40.T
【导语】本文主要介绍了去徒步旅行前,吉尔和凯特去买水果的情景。
36.句意:凯特今天下午去徒步旅行。根据“Jill and Kate are going hiking (徒步旅行) with their class tomorrow.”可知凯特明天去徒步旅行,句子和短文不符,故答案为F。
37.句意:吉尔喜欢苹果并且凯特喜欢橙子。根据“Jill likes oranges and Kate likes apples.”可知吉尔喜欢橙子并且凯特喜欢苹果,句子和短文不符,故答案为F。
38.句意:他们不买苹果因为苹果太绿了。根据“When they get to the market, they can’t find any oranges, and the apples are too green.”可知苹果太绿了,句子和短文相符,故答案为T。
39.句意:葡萄柚是又大又圆的水果。根据““Hey, what’s that big round fruit over there ” asks Jill. “I don’t know. Let’s ask the sales-girl.” “What do you call this ” “Grapefruit,” answers the girl.”可知葡萄柚是又大又圆的水果。句子和短文相符,故答案为T。
40.句意:他们明天将吃一种新水果。根据“We’re going to have lots of fun hiking and eating a new kind of fruit!”可知他们明天将吃一种新水果。句子和短文相符,故答案为T。
41.T 42.F 43.F 44.F 45.T
【导语】本文主要介绍了食物金字塔。
41.题干句意:我们应该多吃蔬菜和水果,因为它们含有维生素。根据“Above them are vegetables and fruit. We should have a lot of them because they have vitamins. ”可知我们应该多吃蔬菜和水果,因为它们含有维生素,题干与短文内容相符,故答案为T。
42.题干句意:我们需要吃很多鸡蛋。根据“You can also have a few eggs every week.”可知每周吃几个鸡蛋就可以了,题干与短文内容不符,故答案为F。
43.题干句意:甜食对我们的身体有好处。根据“Sweet food is at the top. It’s nice, but it is not good for your teeth. ”可知甜食对我们的身体并非有好处,题干与短文内容不符,故答案为F。
44.题干句意:我们可以一顿饭吃很多肉和鱼。根据“You can have some meat and fish in your meals.”可知我们可以一顿饭吃一些肉和鱼,不是吃很多肉和鱼,题干与短文内容不符,故答案为F。
45.题干句意:健康的饮食对我们的健康有好处。根据“This is the food pyramid. Follow this, it can make you healthy.”可知健康的饮食对我们的健康有好处,题干与短文内容相符,故答案为T。
46.T 47.F 48.F 49.T 50.F
【导语】本文讲了在极冷的冬天保持温暖的四种方法。
46.句意:我们可以在床上使用热水袋。根据“Hot water bags can help us keep warm. Put one in your bed before sleeping.”,可知在睡觉之前可以放一个热水袋在床上,帮助我们保持温暖,故答案为T。
47.句意:当我们感觉冷的时候,我们只能喝热汤和粥。根据“Eating warm food can also help a lot. You can drink some hot soup and porridge when you feel cold.”,可知题干与短文不符,故答案为F。
48.句意:孩子们不能尝试泡脚。根据“Children can soak for 10-15 minutes.”,可知题干与短文内容不符,故答案为F。
49.句意:为了保暖,我们可以穿暖和的衣服。根据“Please wear warm and thick clothes, for example, gloves, scarves and hats.”,可知题干与短文内容相符,故答案为T。
50.句意:在这篇文章中有三种保暖的好方法。根据“Hot water bags can help us keep warm. Eating warm food can also help a lot. Soaking them in hot water before sleeping can help warm them up. Please wear warm and thick clothes.”可知保暖方法有四种,故答案为F。
51.F 52.F 53.F 54.T 55.T
【导语】本文讲了格林太太因为吃的不健康导致身体不健康的事情。
51.句意:格林太太喜欢吃蔬菜和水果。根据“Mrs. Green likes to eat meat and sweet food, so she gets fatter and fatter (越来越胖).”,可知喜欢吃肉和甜食,故答案为F。
52.句意:格林太太走路很容易。根据“Now it is very difficult for her to walk.”,可知走路困难,故答案为F。
53.句意:多吃肉对格林太太有好处。根据“It’s bad for you to eat too much meat and sweet food.”,可知多吃肉对格林太太没有好处,故答案为F。
54.句意:格林太太的心脏有些问题。根据“There is something wrong with your heart (你的心脏有些问题), Mrs. Green.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
55.句意:格林夫人误解了医生。根据全文可知她纠结于“饭前还是饭后吃面包”,未理解医生“减少食量”的核心建议,故答案为T。
56.F 57.T 58.F 59.F 60.T
【导语】本文主要介绍了洗手的方法。
56.句意:一些细菌可以让我们健康。根据“Some germs can make us sick.”可知一些细菌可以让我们生病,句子和短文不符,故答案为F。
57.句意:当你洗手的时候,你应该在手上放些肥皂。根据“Next, put some soap on your hands.”可知洗手的时候,应该在手上放些肥皂。句子和短文相符,故答案为T。
58.句意:两手互擦10秒钟来制作大量的泡沫。根据“Then, rub (擦) your hands together for 20 seconds to make lots of bubbles (泡沫).”可知两手互擦20秒钟,句子和短文不符,故答案为F。
59.句意:你不能使用擦手巾来擦干手。根据“The last thing to do is to dry your hands. You could use a paper towel (擦手巾)or a hand dryer.”可知可以使用擦手巾,句子和短文不符,故答案为F。
60.句意:使用擦手巾后,你应该把它放在垃圾桶。根据“If you use a paper towel, do not forget to put it in the bin after you use it”可知使用擦手巾后,应该把它放在垃圾桶。句子和短文相符,故答案为T。
61.F 62.T 63.T 64.F 65.F
【导语】本文主要介绍了判断是否超重的方法和怎么保持健康。
61.句意:苏珊太瘦了。根据“By counting(通过计算), then Susan must lost weight now!”可知苏珊必须要减肥了,她太胖了,句子和短文不符,故答案为F。
62.句意:为了保持健康,我们必须早晨早起。根据“In the morning, you must get up early, go outdoors and do morning exercise.”可知为了保持健康,早晨必须早起进行户外锻炼,句子和短文相符,故答案为T。
63.句意:为了保持健康,我们可以跑步游泳。根据“Running and swimming can help us keep fit. ”可知为了保持健康,我们可以跑步游泳。句子和短文相符,故答案为T。
64.句意:让自己开心不能让自己的身体处于良好的状态。根据“You should try to make yourself happy too. If you feel happy, you can eat well, sleep well and your body is sure to be in a good condition(状况).”可知让自己开心可以让自己的身体处于良好的状态,句子和短文不符,故答案为F。
65.句意:苏珊的朋友,艾米1.5米高并且35公斤重。通过计算,她是良好的。根据“So, 50 (1.4 1.4)=50 1.96≈25.5. By counting(通过计算), then Susan must lost weight now!”可知判断是否超重的方法是体重除以身高的平方,35/(1.5*1.5)≈15.56,根据表格可知艾米属于太瘦了,句子和短文不符,故答案为F。
66.F 67.F 68.T 69.T 70.T
【分析】66.句意:Kate准备去徒步旅行。由句子Jill and Kate are going hiking(徒步旅行) with their class tomorrow.可知是Jill和Kate明天一起去旅行,故答案为F。
67.句意:Jill喜欢苹果并且Kate喜欢橙子。由句子Jill likes oranges and Kate likes apples.可知Jill喜欢橙子,Kate喜欢苹果。故答案为F。
68.句意:他们没有买苹果因为苹果太青了。由句子and the apples are too green.可知苹果太青了,故答案为T。
69.句意:柚子是一种又大又圆的水果。由句子 “Hey, what's that big round fruit over there ”“What do you call this ” “Youzi. “answers the girl.可知是柚子,故答案为T。
70.句意:他们明天准确去吃柚子。由句子They want to take some fruits with them. OK. Let's take it.可知他们买了柚子明天吃,故答案为T。
71.F 72.T 73.F 74.T 75.T
【分析】文中讲述了怀特夫妇开车去购物,结果认错车的故事。
71.句意:怀特夫妇开车找警察。根据文中句子One day Mr and Mrs White go shopping by car.可知他们开车去购物,故答案为F。
72.句意:他们把车停在商店附近。根据文中句子They stop their car near a shop.,可知题干与原文相符,故答案为T。
73.句意:他们想借那个男人的车。根据文中句子Mr and Mrs White have a look at the car’s number and they are frozen(惊呆了) there. It isn’t their car.,可知怀特夫妇认错车了。故答案为F。
74.句意:警察想帮助怀特先生。根据文中句子The policeman is very friendly(友好的). He begins to open the car for them.可知警察想要帮他们打开车,故答案为T。
75.句意:那个车是那个男人的。根据文中句子 What are you doing with my car 可知那辆车是那个男人的,故答案为T。
76.T 77.F 78.T 79.F 80.T
【分析】本文主要讲了学校附近的商店。
76.题干句意:他们学校附近有一个商店。根据Near our school there is a shop.,可知他们学校附近有一个商店,故答案为T。
77.题干句意:商店从晚上七点到早上八点营业。根据 It’s very big and it is open from 7: 00 a.m. to 8: 00 p.m.,可知商店从上午七点到晚上八点营业,故答案为F。
78.题干句意:商店里有许多学习用品。根据It sells many school supplies...,可知商店有许多学习用品,故答案为T。
79.题干句意:他们可以在商店里买课本。根据It sells many school supplies such as exercise books, pens, pencils, crayons, erasers, rulers, glue (胶水) and maps.,可知没提到商店里有课本,故答案为F。
80.题干句意:助理们对他们很好。根据The assistants in the shop are very kind. ,可知助理们对他们很好,故答案为T。
81.F 82.T 83.F 84.T
【导语】本文主要的是水果蔬菜店的海报。
81.句意:你可以在水果蔬菜店里吃鸡肉。根据海报内容“Say goodbye to beef and chicken, enjoy fruits and vegetables”,可知水果蔬菜店没有鸡肉,题干与短文不符,故答案为F。
82.句意:我们可以在星期五上午11点去水果蔬菜店。根据海报内容“Business hours: 10:00~21:00 (Tuesday~Sunday)”,可知11点可以去水果蔬菜店,题干与短文相符,故答案为T。
83.句意:水果蔬菜店周日不营业。根据海报内容“Business hours (营业时间):10:00~21:00 (Tuesday~Sunday)”,可知周日营业,题干与短文不符,故答案为F。
84.句意:一个10岁的女孩和她的妈妈需要支付店里的菜75元。根据海报内容“Adult(成年人)……50 yuan Child (6~12 years old)……25 yuan”,可知10岁的女孩收费25元,成为收费50元,25+50=75元,题干与短文相符,故答案为T。
85.F 86.F 87.T 88.T 89.F 90.T
【导语】本文主要介绍迈克为运动会做的运动计划。
85.句意:迈克是六年级五班的一个男孩。根据“Class: Class 4, Grade 6”可知是六年级四班的,故答案为F。
86.句意:迈克三十岁。根据“Age: 13”可知是十三岁,故答案为F。
87.句意:迈克一周里总是跑步。根据表格可知每天都跑步,故答案为T。
88.句意:迈克有时候去游泳。根据表格可知周五和周日去游泳,故答案为T。
89.句意:在图片里有四种运动。根据图片可知有跑步、踢足球和游泳共三种运动,故答案为F。
90.句意:在这一部分里,take part in意思是“参加”。根据“Mike is going to take part in it.”可知是迈克准备参加运动会,故答案为T。
91.F 92.F 93.T 94.T 95.F
【导语】本文主要讲述的是妈妈在网上给“我”买的新衣服。
91.句意:现在每个人都有手机。根据句子“Many people have a mobile phone now.”,可知现在许多人都有手机,不是每个人都有,题干与短文不符,故答案为F。
92.句意:我妈妈喜欢在商店购物。根据句子“My mother likes shopping online by mobile phones.”,可知妈妈喜欢网上购物,题干与短文不符,故答案为F。
93.句意:这件夹克很酷。根据句子“The jacket is red and black. It’s a little long and big. But it’s cool.”,可知夹克很酷,题干与短文相符,故答案为T。
94.句意:裙子是黄白相间的。根据句子“My skirt is yellow and white.”,可知裙子是黄白相间的,题干与短文相符,故答案为T。
95.句意:这条裤子很漂亮,但是我不能穿。根据句子“I look beautiful in the skirt.”,可知作者是穿裙子很漂亮,题干与短文不符,故答案为F。
96.F 97.T 98.F 99.F 100.T
【导语】本文介绍了中国的三个城市。
96.句意:北京是一个非常新的城市。根据“Beijing is a very old city.”,可知北京是一个非常古老的城市,故答案为F。
97.句意:故宫在北京。根据“There are many famous places in Beijing, such as the Great Wall, the Palace Museum (故宫) and the Summer Palace (颐和园).”,可知题干与短文相符,故答案为T。
98.句意:迪士尼乐园在北京。根据“A lot of children are visiting Shanghai Disneyland.”,可知迪士尼乐园在上海,故答案为F。
99.句意:上海是中国的首都。根据“Beijing is a very old city. It’s the capital of China.”,可知北京是中国的首都,故答案为F。
100.句意:香港是个购物的好地方。根据“Hong Kong is a nice place for holiday. Many people like to visit Hong Kong for shopping.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录