/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优闽教版(三起)
专题19 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择最佳答案。
The Summer Olympic Games take place every four years. In 2021, Tokyo held the 32nd Olympic Games. The Olympic mascot was Traitor. The slogan was “United by emotion (激情聚会)”. The logo was very beautiful. China got 88 medals (奖牌). China held the Summer Olympic Games in 2008. In 2022, it held the 24th Winter Olympic Games, too. The Olympic mascot was Ding D wen D wen (冰墩墩). It looks like a panda. It is very beautiful and funny.
1.The 32nd Olympic Games took place in _________. ( )
A.Beijing B.London C.Tokyo
2.The slogan of the Tokyo Olympic Games is “_________” ( )
A.United by emotion B.One world, one dream C.Inspire a generation
3.The Beijing Winter Olympic mascot is_________. ( )
A.Fufu B.Traitor C.Ding D wen D wen
4.China held the 24th Winter Olympic Games in _________. ( )
A.2021 B.2022 C.2023
5.China had got _________ medals in the 32nd Olympic Games. ( )
A.63 B.88 C.100
Indian 在网站上看到了有关奥运会的信息。请阅读材料,选择正确的答案。
Both the Summer Olympics and the Winter Olympics are held (被举办) every four years.
6.______ held the 2022 Winter Olympics. ( )
A.America B.China C.Japan
7.Which is the best title (最好的标题) ( )
A.Summer Olympics B.Winter Olympics C.Olympics
8.We can’t watch ______ in the Summer Olympics. ( )
A.snowboarding B.climbing C.surfing
9.Breaking is an event (比赛项目) in the ______. ( )
A. B. C.
10.The next Winter Olympics will be held in ______. ( )
A.2026 B.2025 C.2024
读短文,根据问题选择正确答案。
The game of football began in England in the middle of the nineteenth century. But the Chinese played a game like football more than 2000 years ago. In 1863, the Football Association(协会、组织) was founded to bring rules to the game. Since then, more and more people began to play football, making it the world’s most popular sport. Today, Europe and South America have the strongest football teams. But the sport is more popular in Africa.
The World Cup is the most important prize(奖) for international football matches. The match is held every four years in different countries around the world. The first match was held in 1930 and the winner was Uruguay(乌拉圭).
Our school is famous for its football teams. Everyone in the teams can play football well. Our football teams often win some matches. Unfortunately(遗憾地), the boys’ team got a silver medal and the girls’ team only won a bronze medal last month. But now all the team members are working hard and each team is ready for the gold medal in the next match.
11.When did the game of football begin in England ( )
A.In the middle of the nineteenth century.
B.More than 2000 years ago.
C.After the nineteenth century.
12.Which country was the first to play a game like football ( )
A.England. B.China. C.Uruguay.
13.How often is the World Cup held ( )
A.Every year. B.Every five years. C.Every four years.
14.When did people hold the first World Cup ( )
A.In 1863. B.In 2008. C.In 1930.
15.How many medals did our school football teams win last month ( )
A.One. B.Two. C.Three.
阅读短文,选择正确答案。
It’s Wednesday today. The weather is good, but Linda is not so happy. She takes out her book and sits on the sofa to read. There is nothing she can do. Why Yesterday she fell off the bike and broke her right leg. Her mum sent her to the hospital and the doctor told her to rest at home. In the afternoon, there is a basketball match between her team and the team from Class 3. But as the best basketball player of her team, she can’t play in the match. She is so bored. Then she phones her friend Nancy and asks about the match. Nancy tells her that their team won the match. Linda feels better now.
16.How is the weather today ( )
A.It’s raining. B.It’s snowing. C.It’s sunny.
17.When did Linda fall off her bike ( )
A.On Wednesday. B.On Tuesday. C.On Thursday.
18.Which of the following is NOT true ( )
A.Linda’s team won the match.
B.Linda is so excited to be home alone.
C.Nancy is Linda’s friend.
19.Linda is unhappy because ____________. ( )
A.she stays at home alone
B.she doesn’t like the weather
C.she can’t play basketball for the match
阅读材料,选择正确的答案。
20.What is it about ( )
A.A football game. B.A basketball game. C.A volleyball game.
21.When does the game start ( )
A.In the morning. B.At noon. C.In the afternoon.
22.Which class plays with Class Five ( )
A.Class Six. B.Class Two. C.Class Three.
23.Who can watch the game ( )
A.All the parents. B.All the students. C.All the teachers.
24.Where can they watch the game ( )
A.In the park. B.In the classroom. C.On the school playground.
Read the passage and choose. (阅读短文,选择正确答案。)
In the world, football is the most popular sport. This is because many countries have wonderful teams for the World Cup. The World Cup is held (举行) every four years.
To remember 2002 FIFA World Cup, children from different countries and more than 60 children from Japanese schools came together and spent three weekends drawing a big picture called “Dream World Cups” in Japan.
Are you a football fan (迷) The World Cup makes more and more people interested in football. Teenagers (青少年) like playing and watching football matches. Many of them love some football stars so much that they get the pictures of their favourite players and put them on the walls of their rooms. That is the way to show their love for the World Cup as children in Japan.
25.________ is the most popular sport in the world. ( )
A.Volleyball B.Football C.Table tennis
26.The World Cup is held _________. ( )
A.every two years B.every four years C.every year
27.The next world cup will be held in _________. ( )
A.2006 B.2018 C.2020
28.Many teenagers have the pictures of some football stars because ________. ( )
A.they are football fans
B.they are football fans and they think their favourite players are great
C.they think their favourite players are great
阅读短文,选择正确答案。
Shebeen and Lucy Play Sports
Hi! I’m Shebeen. Today I play sports with my friend Lucy. First, we want to play ping-pong. Lucy says, “We should do warm-ups first!” So we do warm-ups: one, two, three, four; five, six, seven, eight. Then we start playing. Lucy plays ping-pong very well. I say, “Can I have a go ” Lucy says, “Yes, of course!” I play, but the ball’s out. Lucy says, “Try again!” This time I play well. We are happy!
29.Who does Shebeen play sports with ( )
A.Lucy. B.Tom. C.Amy.
30.What sport do they want to play first ( )
A.Football. B.Basketball. C.Ping-pong.
31.What do they do before playing ( )
A.Wear sports shoes. B.Do warm-ups. C.Eat breakfast.
32.What does Shebeen say to Lucy ( )
A.“Try again!” B.“Can I have a go ” C.“We should do warm-ups!”
33.How do they feel ( )
A.Happy. B.Sad. C.Angry.
阅读短文,根据短文内容选出能完成所给句子或回答所提问题的一个最佳答案。
Hello, my name is Jenny. Welcome to my home. There are two floors in our house. This is our living room. You can see a sofa (沙发), a TV and a table. There are four bedrooms in our house. My bedroom is on the second floor. You can see a bed, a chair and a nice picture in my bedroom.
Now it’s six in the evening. Time for dinner. My mother is cooking in the kitchen. I would like some meat and vegetables. My brother would like some vegetables, noodles and juice. After dinner, we will watch TV in the living room.
34.There are _______ floors in Jenny’s house. ( )
A.2 B.3 C.4
35.We can see _______ in Jenny’s bedroom. ( )
A.a bed, a chair and a table B.a bed, a chair and a nice picture C.a bed, a table and a nice picture
36.Who is cooking in the kitchen now ( )
A.Jenny. B.Jenny’s father. C.Jenny’s mother.
37.Jenny would like some _______ for dinner. ( )
A.vegetables, noodles and juice B.meat and vegetables C.vegetables and noodles
38.What will Jenny do after dinner ( )
A.Watch TV. B.Read a book. C.Draw a picture.
根据短文内容,选择最恰当的答案。
A healthy diet is important for everyone. It includes (包含) different kinds of foods. These foods can help us be strong and stay healthy. One way to have a healthy diet is to plan our meals carefully.
When planning a menu for the week, it’s important to include different types of ingredients. For example, we should have fruits, vegetables, and grains in our meals. Let’s say we want to make a healthy dinner. We could start with a salad made of fresh vegetables like cabbages, tomatoes and potatoes. Potatoes are not only tasty but also very healthy.
Before we start cooking, we need to go shopping to buy all the ingredients we need. It’s fun to choose colorful fruits and vegetables at the shops. When we get home, we can help prepare the food. Cooking together with our family is a great way to learn about healthy eating and enjoy ourselves at the same time.
A healthy diet helps us feel good, gives us energy, and keeps us strong. So, let’s make smart choices and enjoy our delicious and nutritious (有营养的) meals!
39.From this passage, we know that the way of having a healthy diet is ___________. ( )
A.to buy all the things we need B.to choose colourful vegetables and fruits
C.to make a careful plan D.to include different kinds of ingredients
40.Why is cooking with family members important ( )
A.Because it can make us grow healthy and strong.
B.Because it can help us cook delicious meals.
C.Because it can make cooking interesting.
D.Because it can help us learn something and have a good time.
41.Why does the author say “let’s make smart choices and enjoy our delicious and nutritious meals!” ( )
A.To encourage (鼓励) us to make and enjoy healthy food.
B.To make us cook together with our family.
C.To tell us to make plans carefully.
D.To help us keep healthy.
根据文章中所提供的信息,选择正确的选项。
Menu
Sandwiches With chicken $5.20 With egg $3.60 With beef $4.50 With turkey $6.50 Drinks Yogurt $2.00 Orange juice $1.70 Coke $2.50 Coffee $2.80
Rice Fried rice $3.50 With chicken $4.80 With beef $7.50 Desserts(甜食) Pizza $2.50 Banana milk shake $3.50 Chocolate $5.50
42.How many kinds of sandwiches are there on the menu ( )
A.Two. B.Three. C.Four.
43.You are thirsty, but you only have four dollars with you. What can you drink ( )
A.Yogurt and Coke. B.Orange juice and coffee. C.Yogurt and orange juice.
44.Tony would like a turkey sandwich and a pizza. How much should he pay ( )
A.$6.50. B.$9.00. C.$8.00.
45.Which of the following is the most expensive ( )
A.Rice with beef. B.Yogurt. C.Beef sandwich.
46.You should pay $7.10 for _______. ( )
A.an egg sandwich and a banana milk shake
B.rice with chicken and chocolate
C.Fried rice and yogurt
根据短文内容选择正确答案。
Passage 2
What’s your favorite sweet There is nothing better than chocolate. It is popular all over the world. Chocolate comes from the Maya civilization (玛雅文明). The Mayans had a special kind of food called cocoa beans (可可豆). The word cocoa means “the gift from God”. The Mayans used cocoa beans to make chocolate. For hundreds of years,only the rich (富人) could enjoy chocolate.
Chocolate has different colors and sizes. White, dark and milk chocolate are common (常见的). The biggest chocolate bar ever was made in Chicago in 2011. People often give chocolates as holiday gifts. Many people say chocolate is bad for our health. But it is not always true. Scientists say it is good for people’s hearts and can make people feel good. Just don’t eat too much of it!
47.The chocolate is made from _____.( )
A.cocoa beans B.green beans C.beans D.milk
48._____ could enjoy chocolate for hundreds of years. ( )
A.All the people B.The rich C.The poor D.The old
49.The _____ chocolate bar was made in Chicago. ( )
A.smallest B.most C.fattest D.biggest
50.What gifts do people often give during the holiday ( )
A.Flowers. B.Coins. C.Chocolates. D.Cards.
51.Can we eat too much chocolate every day ( )
A.Yes, we can. B.No, we can’t. C.No, it isn’t. D.Yes, it is.
阅读短文,选出正确的答案。
Hi, I’m Mike. This is my friend, Peter. We like sports very much. Yesterday, we played football on the playground at 9:00. After two hours, we went to the library. I read a new magazine about art. Peter read a storybook. At noon, we went to a restaurant. I had a hamburger and some juice. Peter had some salad and a sandwich. Then we went back home.
52.Mike and Peter like ________. ( )
A.sports B.music C.art
53.They played ________ on the playground yesterday. ( )
A.games B.basketball C.football
54.They went to the library at ________. ( )
A.9:00 B.10:00 C.11:00
55.Peter read ________. ( )
A.a comic book B.a storybook C.a magazine
56.They had lunch ________. ( )
A.at home B.in a restaurant C.on the playground
阅读短文,选择正确的答案。
COVID-19 is terrible. It causes a lot of troubles all over the world. How can we keep ourselves safe from the virus We should have some good habits.
1. Wear masks when there are many people around you.
2. Cover your nose and mouth with tissues (纸巾) when you cough or sneeze (喷嚏).
3. Don’t cover them with your hands directly.
4. Wash your hands carefully after you come back home or before you eat something.
5. Keep the windows and the doors open when many students are in the classroom.
6. Make your immune system (免疫系统) strong by doing more sports.
7. Eat thoroughly (彻底地)—cooked meat, fish and eggs.
57.When we are in a museum, we should wear a ______. ( )
A.mask B.scarf C.hat
58.We should use ______ to cover the nose and mouth when we sneeze. ( )
A.our hands B.nothing C.a tissue
59.We can ______ to make our immune system strong. ( )
A.go running B.eat more C.have more sleep
60.The underlined word “virus” means ______ in Chinese. ( )
A.胜利 B福利 C病毒
61.We’d better not eat ______ because it may have virus. ( )
A.ice creams B.some soup C.raw fish
【新语篇·信件】阅读短文,选择正确的答案。
Dear Tom, 
How are you I want to tell you about my eating habits. Every morning, I have bread, milk and an egg for breakfast. It’s a good start for the day. For lunch, I usually have rice, some meat and vegetables. I don’t eat too much because I don’t want to be sleepy in the afternoon. For dinner, I eat slowly. I have soup and vegetables. I never drink cola or eat too much candy. My mom says these foods are not healthy. I think good eating habits help me stay healthy. What about your eating habits 
Write to me soon! 
Peter
62.What does Peter have for breakfast ( )
A.Rice and meat. B.Bread, milk and an egg. C.Soup and vegetables.
63.Why doesn’t Peter eat too much for lunch ( )
A.Because he doesn’t like the food.
B.Because he wants to eat more for dinner.
C.Because he doesn’t want to be sleepy in the afternoon.
64.How does Peter eat dinner ( )
A.Quickly. B.Slowly. C.Happily.
65.What does Peter never eat or drink ( )
A.Cola and candy. B.Bread and milk. C.Meat and vegetables.
66.What helps Peter stay healthy ( )
A.Good sleeping habits. B.Good eating habits. C.Good exercise habits.
根据短文内容,选择最恰当的答案。
It is important to keep healthy. Having good habits (习惯) is helpful to achieve (实现) this goal (目标). What are good habits 
For example, exercising three times a week is a good habit. Getting enough sleep is another. It is good for us to go to bed and get up early. It is also helpful to drink a lot of water and eat healthy food, such as fresh fruit and vegetables. Never eat too much. More importantly, eating junk food (垃圾食品) will make you fat and even sick. Junk food is unhealthy.
67.Which habit is good for us ( )
A.Go to bed late. B.Get up early. C.Eat too much.
68.Exercising ________ time(s) a week is a good habit. ( )
A.one B.two C.three
69.Drinking a lot of ________ is helpful to keep healthy. ( )
A.water B.coke C.coffee
70.Which one is not healthy ( )
A.Junk food. B.Fresh fruit. C.Vegetables.
71.What do you learn from this passage (文章) ( )
A.We should eat more junk food.
B.We should keep our body healthy.
C.We should not do exercise.
Mr. Black is going to give a birthday party(聚会)for Jim. Jim is his son. Jim is going to be fourteen years old. A lot of Jim’s friends are going to come to the party. They are all boys and there are twenty-two of them.
Mr. Black and his wife are getting ready for (为……准备好) the party. Mrs. Smith is helping him shopping. They are doing shopping now. They are buying fruit and cakes for the party. It’s half past two in the afternoon. The party is going to begin in an hour.
72.Who is Mr. Black going to give a birthday party for ( )
A.Mrs. Black. B.His son. C.Mrs. Smith. D.His girl.
73.Jim is going to be ________ next year. ( )
A.fifteen B.fourteen C.thirteen D.twelve
74.________ are coming to the party. ( )
A.A lot of boyfriends B.Some girls
C.Jim’s friends and his aunts D.Twenty-two boys and girls
75.________ is helping him shopping for the party. ( )
A.Mr. Black B.Mr. Smith C.Mr. Smith’s wife D.Mrs. Black
76.The party is going to begin at ________ in the afternoon. ( )
A.half past three B.three C.half past two D.two
今天是Jenny的生日,请你根据短文内容,选择正确答案。
Today is Saturday. It's Jenny's birthday. Her mother wants to make a big dinner for her. In the afternoon, they want to go shopping in the supermarket. The supermarket is far from her home. So they go there by car. Her mother drives the car. They buy some fish and chicken. They also buy some tomatoes and potatoes. They buy some fruit, too. Jenny's mother wants to buy a dress for Jenny. But Jenny doesn't like the dresses in the supermarket. So they want to buy a dress online at home in the evening.
77.The supermarket is ________ Jenny's home. (  )
A.near B.far from C.at
78.________ drives the car to the supermarket. (  )
A.Jenny B.Jenny's father C.Jenny's mother
79.They buy ________ in the supermarket. (  )
A.some meat, some vegetables and some candy
B.some vegetables, some fruit and a dress
C.some meat, some vegetables and some fruit
80.In the evening, Jenny will ________. (  )
A.go to the supermarket
B.have a big dinner and buy a dress online
C.go to the park
81.Jenny's birthday is on ________. (  )
A.Monday B.Sunday C.Saturday
阅读短文,选择正确答案。
“Early to bed, early to rise makes people healthy, wealthy (富有的) and wise (明智的).” This is an old English saying (谚语). Children should have more than eight hours’ sleep every night, or they can’t study very well. They will not be wise. The body also needs exercise. Walking, running, swimming and playing ball games are all exercise. Exercise keeps the body healthy and strong.
82.“... early to rise ...” means we should ______ early. ( )
A.go to bed B.go home C.get up
83.Children should have over ______ hours’ sleep every night. ( )
A.9 B.8 C.7
84.______ is good exercise. ( )
A.Walking B.Sleeping C.Talking
85.Exercise makes us ______. ( )
A.sad and cry B.strong and healthy C.just strong
阅读短文,选择正确的答案。
I’m Damming. I’m from Lanzhou, Xingu. I often get up at six o’clock. Then I go running in the park with my grandpa. Sometimes I also play Chichi with my grandpa. My grandpa is good at sports. He looks strong and healthy. Playing basketball is my favorite sport. I often play basketball with my classmates at school.
86.Damming often gets up at ______. ( )
A.6:00 B.1:30 C.11:30
87.Damming often plays basketball with his ______. ( )
A.grandpa B.classmates C.father
88.Sometimes Damming also ______ with his grandpa. ( )
A.plays Chichi B.runs C.swims
89.Damian's favorite sport is ______. ( )
A.playing ping-pong B.playing football C.playing basketball
90.Damian's grandpa is good at ______. ( )
A.playing chess B.sports C.singing
Everybody wants to be healthy. You know food is very important. There are many healthy foods. You can have more bananas, apples, oranges and tomatoes, because fruits and vegetables are good for you. But don't eat too much chocolate and fast food. They are not good for you. Healthy food can make you grow and make you strong and happy. Remember there is a saying. "An apple a day keeps the doctor away." Sports can also keep you healthy. Get up early and do some sports every day. Don't be lazy! You will be healthy and happy.
91.Can you guess the meaning of “important” ( )
A.重要的 B.强壮的 C.美味的
92.If you want to be healthy. Please eat more ________. ( )
A.chocolate B.fruit and vegetables C.fast food
93.________ can also keep you healthy. ( )
A.Sports B.Fast food C.Hamburgers
94.Healthy food can make you ________. ( )
A.fat B.thin C.strong
95.________ are fast food. ( )
A.Hot dogs and hamburgers B.Fruit C.Oranges and tomatoes
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.A 3.C 4.B 5.B
【导语】本文主要介绍了奥运会的相关知识。
1.句意:第32届奥运会在东京举办的。A北京,B伦敦,C冬京,根据“In 2021, Tokyo held the 32nd Olympic Games.”可知东京举办第32届奥运会,故选C。
2.句意:东京奥运会的口号是“激情聚会。”A激情聚会,B同一个世界,同一个梦想,C激励一代人,根据“The slogan was “United by emotion (激情聚会)”.”可知东京奥运会的口号是“激情聚会。”故选A。
3.句意:北京冬季奥运会的吉祥物是什么?A福娃,B未来永远,C冰墩墩,根据“In 2022, it held the 24th Winter Olympic Games, too. The Olympic mascot was Ding D wen D wen (冰墩墩).”可知北京冬季奥运会的吉祥物是冰墩墩,故选C。
4.句意:中国在2022举办24届冬季奥运会。A 2021,B 2022,C 2023,根据“In 2022, it held the 24th Winter Olympic Games, too.”可知中国在2022举办24届冬季奥运会。故选B。
5.句意:在第32届奥运会上,中国获得88枚奖牌。A 63,B 88,C 100,根据“China got 88 medals (奖牌).”可知在第32届奥运会上,中国获得88枚奖牌。故选B。
6.B 7.C 8.A 9.C 10.A
【导语】本文主要介绍了2024年的夏季奥运会和2022年的冬季奥运会。
6.句意:____举办了2022年冬季奥运会。A美国,B中国,C日本。根据表格信息可知中国举办了2022年冬季奥运会,故选B。
7.句意:哪一个是最好的标题?A夏季奥运会,B冬季奥运会,C奥运会。根据表格信息可知既有冬季奥运会也有夏季奥运会,所以最好的标题是奥运会,故选C。
8.句意:我们在夏季奥运会上看不到____。A滑雪板运动,B攀岩,C冲浪。根据表格信息可知夏季奥运会没有滑雪板运动,故选A。
9.句意:霹雳舞是____的一个比赛项目。A2022年北京奥运会,B2020年东京奥运会,C2024年巴黎奥运会。根据表格信息可知霹雳舞是2024年巴黎奥运会的一个比赛项目,故选C。
10.句意:下一届冬季奥运会将在____年举办。根据表格信息和“Both the Summer Olympics and the Winter Olympics are held (被举办) every four years.”可知每四年举办一次奥运会,2022年举办完冬季奥运会后,下一届冬季奥运会将在2026年举办,故选A。
11.A 12.B 13.C 14.C 15.B
【导语】本文介绍足球史、世界杯以及作者所在学校的足球队情况。
11.问句句意:足球运动是什么时候在英国开始的?A19世纪中期。B 2000年以前。C19世纪后。根据“The game of football began in England in the middle of the nineteenth century.”可知足球始于19世纪中期。故选A。
12.问句句意:哪个国家是第一个玩像足球这样的游戏的?A英国。B中国。C乌拉圭。根据“But the Chinese played a game like football more than 2000 years ago.”可知中国在2000多年前就玩像足球这样的游戏了,所以是中国。故选B。
13.问句句意:世界杯多久举行一次?A每年。B每五年一次。C每四年一次。根据“The match is held every four years in different countries around the world.”可知世界杯是每四年在全世界不同的国家举行一次。故选C。
14.问句句意:第一次世界杯是什么时候?A 1863年。B 2008年。C 1930年。根据“The first match was held in 1930 and the winner was Uruguay( 乌拉圭).”可知第一次世界杯是1930年。故选C。
15.问句句意:上个月我们学校足球队赢得了多少枚奖牌?A一个。B两个。C三个。根据“Unfortunately(遗憾地), the boys’ team got a silver medal and the girls’ team only won a bronze medal last month. ”,可知上个月我们学校男生队赢得了一枚银牌,女生队赢得了一杯铜牌,所以一共是两枚奖牌。故选B。
16.C 17.B 18.B 19.C
【导语】本文主要讲述的是琳达因为昨天从自行车上摔下来摔伤了腿不能参加比赛的故事。
16.句意:今天天气怎么样?A下雨了。B下雪了。C天气晴朗。根据句子“The weather is good, but Linda is not so happy.”,可知天气很好,故选C。
17.句意:琳达什么时候从自行车上摔下来的?A在星期三。B在星期二。C在星期四。根据句子“It’s Wednesday today.”和“Yesterday she fell off the bike and broke her right leg.”,可知琳达星期二从自行车上摔下来了,故选B。
18.句意:以下哪一项是不正确的?A琳达的球队赢得了比赛。B琳达一个人在家很兴奋。C南希是琳达的朋友。根据句子“The weather is good, but Linda is not so happy.”,可知琳达今天不高兴,故选B。
19.句意:琳达不高兴是因为____________。A她一个人呆在家里,B她不喜欢这天气,C她不能参加这场比赛,她不能为比赛打篮球,根据句子“But as the best basketball player of her team, she can’t play in the match. She is so bored.”,可知她不高兴是因为参加比赛,故选C。
20.A 21.C 22.B 23.B 24.C
【导语】本文介绍一场足球比赛。
20.句意:它关于什么?A一场足球比赛。B一场篮球比赛。C一场排球比赛。根据“A football game.”可知是关于一场足球比赛。故选A。
21.句意:比赛什么时候开始?A在早上。B中午。C下午。根据“Time: 4:30,this afternoon”可知在下午四点半开始。故选C。
22.句意:哪个班和五班一起踢?A六班。B二班。C三班。根据“Class 2 VS Class 5.”可知是二班和五班踢。故选B。
23.句意:谁可以看比赛?A所有的父母。B所有的学生。C所有的老师。根据“All the students are welcome to watch the game.”可知欢迎所有的学生去观看比赛。故选B。
24.句意:他们可以在哪看比赛?A在公园里。B在教师里。C在学校操场上。根据“Place: School playground.”可知地点在学校操场。故选C。
25.B 26.B 27.A 28.B
【导语】本文主要介绍了足球是世界上最受欢迎的运动。
25.句意:足球是世界上最受欢迎的运动。A排球,B足球,C乒乓球,根据“In the world, football is the most popular sport.”可知足球是世界上最受欢迎的运动,故选B。
26.句意:世界杯每四年举办一次。A每两年,B每四年,C每年,根据“The World Cup is held (举行) every four years.”可知世界杯每四年举办一次,故选B。
27.句意:下一届世界杯在2018年举办。A2016,B2018,C2020,根据“To remember 2002 FIFA World Cup, children from different countries and more than 60 children from Japanese schools came together and spent three weekends drawing a big picture called “Dream World Cups” in Japan.The World Cup is held (举行) every four years.”可知2002年举办了世界杯,世界杯每四年举办一次,下一届在2006年,故选A。
28.句意:许多青少年有一些足球明星的照片因为他们是足球迷并且认为他们最喜欢的运动员很棒。A他们是足球迷,B他们是足球迷并且认为他们最喜欢的运动员很棒,C他们认为他们最喜欢的运动员很棒。根据“Many of them love some football stars so much that they get the pictures of their favourite players and put them on the walls of their rooms. That is the way to show their love for the World Cup as children in Japan.”可知许多青少年有一些足球明星的照片因为他们是足球迷并且认为他们最喜欢的运动员很棒。故选B。
29.A 30.C 31.B 32.B 33.A
【导语】本文讲述了申申和露西一起打乒乓球的过程,包括热身、尝试击球以及最终的愉快体验。
29.句意:申申和谁一起做运动?A露西。B汤姆。C艾米。根据“Today I play sports with my friend Lucy.”可知是露西,故选A。
30.句意:他们首先想做什么运动?A足球。B篮球。C乒乓球。根据“First, we want to play ping-pong.”可知是打乒乓球,故选C。
31.句意:他们在运动前做了什么?A穿运动鞋。B做热身运动。C吃早餐。根据“We should do warm-ups first!”可知是热身,故选B。
32.句意:申申对露西说了什么?A“再试一次!”,B“我能试试吗?”,C“我们应该先热身!”。根据“I say, ‘Can I have a go ’”可知是请求尝试,故选B。
33.句意:他们感觉如何?A开心的。B难过的。C生气的。根据“We are happy!”可知是开心的,故选A。
34.A 35.B 36.C 37.B 38.A
【导语】本文主要介绍了珍妮家的房子和晚餐情况。
34.句意:珍妮家有_______层。根据文中“There are two floors in our house.”可知珍妮家有两层,故选A。
35.句意:我们可以在珍妮的卧室看到_______。A一张床,一把椅子和一个桌子,B一张床,一把椅子和一张美丽的画,C一张床,一张桌子和一张美丽的画。根据文中“You can see a bed, a chair and a nice picture in my bedroom.”可知珍妮的卧室有一张床,一把椅子和一张美丽的画,故选B。
36.句意:谁正在厨房里做饭?A珍妮。B珍妮的爸爸。C珍妮的妈妈。根据文中“My mother is cooking in the kitchen.”可知珍妮的妈妈正在厨房里做饭,故选C。
37.句意:珍妮晚餐想要来一些_______。A蔬菜,面条和果汁,B肉和蔬菜,C蔬菜和面条。根据文中“I would like some meat and vegetables.”可知珍妮晚餐想要来一些肉和蔬菜,故选B。
38.句意:晚饭后珍妮打算干什么?A看电视。B读书。C画画。根据文中“After dinner, we will watch TV in the living room.”可知晚饭后珍妮一家打算看电视,故选A。
39.D 40.D 41.A
【导语】本文主要讲述了健康饮食的重要性和如何健康饮食。
39.句意:从这篇文章中,我们知道健康饮食的方法是____。A购买我们需要的所有东西,B选择色彩鲜艳的蔬菜和水果,C制定一个详细的计划,D包含不同种类的食材。根据“ It includes ( 包含 ) different kinds of foods.”可知健康饮食需要包含不同种类的食材,故选D。
40.句意:为什么和家人一起做饭很重要?A因为它能使我们长得健康强壮。B因为它能帮助我们做美味的饭菜。C因为它能使做饭变得有趣。D因为它能帮助我们学习一些东西,有一个美好的时光。根据“Cooking together with our family is a great way to learn about healthy eating and enjoy ourselves at the same time.”可知和家人一起做饭可以学习健康饮食知识并享受时光,故选D。
41.句意:为什么作者说:“让我们做出明智的选择,享受美味又营养的饭菜!”?A鼓励我们制作和享受健康的食物。B使我们和家人一起做饭。C告诉我们制定详细的计划。D帮助我们保持健康。根据“A healthy diet helps us feel good, gives us energy, and keeps us strong.”可知健康饮食帮助人们感觉良好,给人们能量,使人们强壮,健康饮食很重要,故选A。
42.C 43.C 44.B 45.A 46.A
【导语】本文讲了菜单。
42.句意:菜单上有多少种三明治?A两种。B三种。C四种。根据表格可知有四种三明治,故选C。
43.句意:你渴了,但你只带了四美元。你能喝什么?A酸奶和可乐。B橙汁和咖啡。C酸奶和橙汁。根据表格可知能喝酸奶和橙汁,故选C。
44.句意:托尼想要一个火鸡三明治和一个披萨。他应该付多少钱?根据表格可知一个火鸡三明治6.50美元,一个披萨2.50美元,应该付9.00美元,故选B。
45.句意:以下哪一项最贵?A牛肉饭。B酸奶。C牛肉三明治。根据表格可知牛肉饭最贵,故选A。
46.句意:你应该为_______付7.10美元。A一个鸡蛋三明治和香蕉奶昔,B鸡肉饭和巧克力,C炒饭和酸奶,根据表格可知一个鸡蛋三明治3.60美元,香蕉奶昔3.50美元,共7.10美元,故选A。
47.A 48.B 49.D 50.C 51.B
【导语】本文主要介绍了巧克力的历史、类型、记录、礼物用途和健康益处,强调适量食用。
47.句意:巧克力是由______制成的。A可可豆,B绿豆,C豆子,D牛奶,根据“The Mayans used cocoa beans to make chocolate.”可知巧克力是由可可豆制成的,故选A。
48.句意:_______可以享用巧克力几百年了。A所有人,B富人们,C穷人们,D老人们,根据“For hundreds of years ,only the rich (富人) could enjoy chocolate.”可知几百年了,只有富人们可以享用巧克力,故选B。
49.句意:_____巧克力棒产于芝加哥。A最小的,B最多的,C最肥胖的,D最大的,根据“The biggest chocolate bar ever was made in Chicago in 2011.”可知最大的巧克力棒产于芝加哥。故选D。
50.句意:在假期期间,人们经常送什么礼物?A花。B硬币。C巧克力。D卡片。根据“People often give chocolates as holiday gifts.”可知人们经常送巧克力作为假期礼物,故选C。
51.句意:我们每天可以吃太多的巧克力吗?A是的,我们可以。B不,我们不可以。C不,它不是。D是的,它是。根据“Just don’t eat too much of it!”可知我们每天不可以吃太多的巧克力,句子是情态动词can引导的一般疑问句,用can回答,故选B。
52.A 53.C 54.C 55.B 56.B
【导语】本文讲了迈克和朋友彼得昨天做的事情。
52.句意:迈克和彼得喜欢_______。A运动,B音乐,C美术,根据“We like sports very much.”,可知喜欢运动,故选A。
53.句意:他们昨天在操场上_______了。A游戏,B篮球,C足球,根据“Yesterday, we played football on the playground at 9:00.”,可知在操场踢足球了,故选C。
54.句意:他们______去的图书馆。根据“Yesterday, we played football on the playground at 9:00. After two hours, we went to the library.”,可知11点去的,故选C。
55.句意:彼得读了_______。A一本漫画书,B一本故事书,C一本杂志,根据“Peter read a storybook.”,可知彼得读了一本故事书,故选B。
56.句意:他们______吃午饭。A在家,B在一家餐馆,C在操场上,根据“At noon, we went to a restaurant.”,可知在一家餐馆,故选B。
57.A 58.C 59.A 60.C 61.C
【导语】本文主要讲述了预防新冠肺炎的好的生活习惯。
57.句意:当我们在博物馆时,我们应该戴______。A口罩,B围巾,C帽子。根据文中“Wear masks when there are many people around you.”可知博物馆参观的人很多,我们需要戴口罩,故选A。
58.句意:当我们打喷嚏时,我们应该用______捂住我们的口鼻。A我们的手,B没有什么,C一块纸巾。根据文中“Cover your nose and mouth with tissues (纸巾) when you cough or sneeze (喷嚏).”可知当我们打喷嚏时,应该用纸巾捂住我们的口鼻,故选C。
59.句意:我们可以通过______来增强我们的免疫系统。A去跑步,B多吃东西,C多睡觉。根据文中“Make your immune system (免疫系统) strong by doing more sports.”可知做更多的运动能增强我们的免疫系统,故选A。
60.句意:划线单词“virus”的汉语意思是______。根据文中“COVID-19 is terrible. It causes a lot of troubles all over the world. How can we keep ourselves safe from the virus ”可知COVID-19是一种病毒,给全球带来了许多的麻烦,“virus”的汉语意思是“病毒”,故选C。
61.句意:我们最好不要吃______,因为它可能含有病毒。A冰激凌,B一些汤,C生鱼片。根据文中“Eat thoroughly (彻底地)—cooked meat, fish and eggs.”可知吃彻底煮熟的肉、鱼肉和鸡蛋可以预防病毒,生鱼片没有彻底煮熟,可能含有病毒,故选C。
62.B 63.C 64.B 65.A 66.B
【导语】本文主要介绍了彼得的饮食习惯。
62.句意:彼得早饭吃什么?A米饭和肉。B面包,牛奶和一个鸡蛋。C汤和蔬菜。根据 “Every morning, I have bread, milk and an egg for breakfast.” 可知Peter 早餐吃面包、牛奶和一个鸡蛋,故选B。
63.句意:为什么彼得午饭不吃太多?A因为他不喜欢食物。B因为他想要晚餐多吃。C因为他不想下午困。根据 “I don’t eat too much because I don’t want to be sleepy in the afternoon.” 可知Peter 午餐不吃太多是因为不想下午犯困,故选C。
64.句意:彼得怎么吃晚餐?A快速地。B慢慢地。C开心地。根据 “For dinner, I eat slowly.” 可知Peter 晚餐吃得慢,故选B。
65.句意:彼得从来不吃什么或者喝什么?A可乐和糖。B面包和牛奶。C肉和蔬菜。根据 “I never drink cola or eat too much candy.” 可知Peter 从不吃可乐和太多糖果,故选A。
66.句意:什么帮助彼得保持健康?A好的睡眠习惯。B好的饮食习惯。C好的锻炼习惯。根据 “I think good eating habits help me stay healthy.” 可知良好的饮食习惯帮助 Peter 保持健康,故选B。
67.B 68.C 69.A 70.A 71.B
【导语】本文讲了保持健康的好习惯。
67.句意:哪个习惯对我们有好处?A晚睡。B早起。C吃太多。根据“It is good for us to go to bed and get up early.”,可知是早起,故选B。
68.句意:一周锻炼______次是好习惯。A一,B二,C三,根据“For example, exercising three times a week is a good habit.”,可知一周锻炼三次是好习惯,故选C。
69.句意:多喝______有助于保持健康。A水,B可乐,C咖啡,根据“It is also helpful to drink a lot of water and eat healthy food, such as fresh fruit and vegetables.”,可知多喝水有助于保持健康,故选A。
70.句意:哪一个不健康?A垃圾食品。B新鲜的水果。C蔬菜。根据“Junk food is unhealthy.”,可知垃圾食品不健康,故选A。
71.句意:你从这篇文章中学到了什么?A我们应该多吃垃圾食品。B我们应该保持身体健康。C我们不应该锻炼身体。根据“It is important to keep healthy.”,可知我们应该保持身体健康,故选B。
72.B 73.B 74.A 75.C 76.A
【分析】短文大意:短文介绍了布莱克先生要给的他的儿子举行生日聚会。
72.句意:布莱克先生要为谁举行生日聚会?A布莱克夫人;B他的儿子;C史密斯太太;D他的女孩;根据短文中的Mr. Black is going to give a birthday party(聚会)for Jim. Jim is his son. 布莱克先生要给吉姆举行生日聚会。吉姆是他的儿子。故选B。
73.句意:吉姆明年就要___。A十五;B十四;C十三;D十二;根据短文中的Jim is going to be fourteen years old. 吉姆就要十四岁了。故选B。
74.句意:____要来参加聚会。A很多男朋友;B一些女孩子;C吉姆的朋友和他的阿姨们;D22个男孩和女孩;根据短文中的A lot of Jim’s friends are going to come to the party. They are all boys and there are twenty-two of them.吉姆的很多朋友都要来参加聚会。他们都是男孩有22个。可知很多男朋友要来参加聚会,故选A。
75.句意:____正在帮他买聚会东西。A布莱克先生;B史密斯先生;C史密斯先生的妻子;D布莱克夫人;根据短文中的 Mrs. Smith is helping him shopping.史密斯太太正在帮他买东西。可知史密斯先生的妻子正在帮他买聚会东西,故选C。
76.句意:聚会将在下午__开始。A三点半;B三点;C两点半;D两点;根据短文中的 It’s half past two in the afternoon. The party is going to begin in an hour.现在是下午两点半。聚会一小时后就要开始了。可知聚会将在下午三点半开始,故选A。
77.B 78.C 79.C 80.B 81.C
【分析】短文大意:关于詹妮和母亲一起去购物的故事。
77.句意:超市离詹妮的家________。A. near在……附近的;B. far from离……远; C. at在;根据原文The supermarket is far from her home.可知B选项符合,故选B。
78.句意:________开车去超市。A. Jenny詹妮; B. Jenny's father詹妮的父亲; C. Jenny's mother詹妮的母亲;根据原文 Her mother drives the car. 可知C选项符合,故选C。
79.句意:她们在超市里买________。根据原文 They buy some fish and chicken. 他们买鱼和鸡肉。They also buy some tomatoes and potatoes. 他们也买西红柿和土豆。They buy some fruit, too他们也买水果。.以及But Jenny doesn't like the dresses in the supermarket.可是詹妮不喜欢超市里的连衣裙。可知C选项符合,故选C。
80.句意:在晚上詹妮打算________。A. go to the supermarket去超市;B. have a big dinner and buy a dress online吃一顿丰盛的晚餐并且在网上买连衣裙;C. go to the park去公园;根据原文So they want to buy a dress online at home in the evening.可知B选项符合,故选B。
81.句意:詹妮的生日在________。A. Monday星期一; B.Sunday 星期日;C. Saturday星期六;根据原文Today is Saturday. It's Jenny's birthday.可知C选项符合,故选C。
82.C 83.B 84.A 85.B
【导语】本文通过一句英国谚语引出主题,阐述了早睡早起和充足睡眠对儿童学习及健康的重要性,并说明了锻炼对保持身体强健的作用。
82.句意:“... early to rise ...” 意思是我们应该早起。A睡觉,B回家,C起床。根据谚语“Early to bed, early to rise”及其常识可知“rise”在此处意为“起床”,故选C。
83.句意:儿童每晚应该有超过______小时的睡眠。A9小时,B8小时,C7小时。根据“Children should have more than eight hours’ sleep every night”可知睡眠时间应超过8小时,故选B。
84.句意:______是很好的锻炼。A散步,B睡觉,C谈话。根据“Walking, running, swimming and playing ball games are all exercise.”可知散步是锻炼的一种,故选A。
85.句意:锻炼使我们______。A悲伤和哭泣,B强壮和健康,C仅仅强壮。根据“Exercise keeps the body healthy and strong.”可知锻炼使我们保持健康和强壮,故选B。
86.A 87.B 88.A 89.C 90.B
【导语】本文主要介绍了大明的基本信息。
86.句意:大明经常在_______起床。根据“I often get up at six o’clock.”可知他经常六点起床,故选A。
87.句意:大明经常和他的_________打篮球。A爷爷(外公),B同学们,C爸爸。根据“I often play basketball with my classmates at school.”可知他经常和同学们一起打篮球,故选B。
88.句意:有时大明也和他的爷爷(外公)________。A打太极,B跑步,C游泳。根据“Sometimes I also play Chichi with my grandpa.”可知他有时和他的爷爷(外公)打太极,故选A。
89.句意:大明最喜欢的运动是________。A打乒乓球,B踢足球,C打篮球。根据“Playing basketball is my favorite sport.”可知他最喜欢打篮球,故选C。
90.句意:大明的爷爷(外公)擅长________。A下棋,B运动,C唱歌。根据“My grandpa is good at sports.”可知他的爷爷(外公)擅长运动,故选B。
91.A 92.B 93.A 94.C 95.A
【分析】短文大意:短文主要讲述健康的食物和不健康的食物以及怎么保持健康。
91.句意:你能猜出 “important”的意思吗?由下文讲述健康的食物和不健康的食物推测应是重要的,结合选项A符合题意,故选A。
92.句意:如果你想保持健康。请吃更多的___。由短文There are many healthy foods. You can have more bananas, apples, oranges and tomatoes, because fruits and vegetables are good for you.可知你想保持健康,应吃更多的水果和蔬菜,A巧克力,B水果和蔬菜,C快餐,故选B。
93.句意:___能帮助你保持健康。由短文 Sports can also keep you healthy.可知运动能帮助你保持健康,A运动,B快餐,C汉堡,故选A。
94.句意:健康的食物能让你___。由短文 Healthy food can make you grow and make you strong and happy.可知健康的食物能让你强壮,A胖,B瘦,C强壮的,故选C。
95.句意:___是快餐。由短文There are many healthy foods. You can have more bananas, apples, oranges and tomatoes, because fruits and vegetables are good for you. 可知水果和蔬菜是健康的食物,A热狗和汉堡,B水果,C橙子和西红柿,故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)