/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优闽教版(三起)
专题20 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确答案或填空。
Hangzhou Asian Games (亚运会) is held in 2023. It is from the 23nd of September to the 8th of October. The mascots (吉祥物) of Hangzhou Asian Games are three robots. They are Chenchen, Congcong and Lianlian. They are known as “Memories of Jiangnan” (江南忆).
Hangzhou is a beautiful city. Many great players from all over the world get together in Hangzhou. They play hard and show their love to sports. They enjoy Chinese food and buy Chinese goods (商品). They have a lot of in Hangzhou. They think Chinese people are friendly and they love China.
1.Hangzhou Asian Games begins on ________. ( )
A.the 8th of October B.the 13rd of September C.the 23rd of September
2.Chenchen, Congcong and Lianlian are ________. ( )
A.animals B.children C.robots
3.What does “friendly” mean in the passage ( )
A.友好的 B.自信的 C.勇敢的
4.They have a lot of in Hangzhou. (根据短文内容补全句子,限填一词)
请根据表格内容,完成下列任务。
Singing ContestWhen: October Where: School hall(礼堂) What: We will choose(评选)the best 8 singers in the school. English PartyWhen: November Where: Gym What: You can sing English songs and act out stories.
Sports MeetWhen: November Where: Playground What: The students can take part in(参加)any sports they like. Cooking ContestWhen: January Where: School dining room(餐厅) What: The students can cook a dish(菜肴), and the teachers will choose the best 10 cooks in the school.
5.根据材料内容, 选择正确答案。
(1) There are _________ activities in November. ( )
A.four B.two C. three
(2) They will choose the best ________ singers and the best ________ cooks in the school. ( )
A.ten, ten B.eight, ten C. eight, eight
6.根据材料内容, 完成下列填空。
(1) The students can have a sports meet in the .
(2) The contest will be held(举行) in the school dining room.
7.根据材料内容, 回答下列问题。
What can you do at the English party 
Read, write and choose. 根据对话,完成下列各题。
Li Ling and Jack are visiting the Asian Games Village.
Jack: Can you tell me something about the Asian Games 
Li Ling: Sure. The Asian Games is held(举办)every four year in Asia.
Jack: Why is the 19th Asian Games 2022 held this year 
Li Ling: It’s delayed one year because of the coronavirus(新冠病毒).
Jack: Oh! How long will the Games be held this year 
Li Ling: From September 23rd to October 8th.
Jack: How many competitions(项目) are there in this Games 
Li Ling: Look! There is a notice board. It says there will be 42 competitions, including(包括)two new competitions.
Jack: What are they 
Li Ling: They are Breakdancing(霹雳舞)and E-sports(电子竞技).
Jack: Cool! I can’t wait. Look! There are three robots. They are so cute!
Li Ling: Yes, they are mascots(吉祥物)named Congcong, Lianlian and Chenchen.
Jack: How interesting! Well, what’s the theme slogan(主题口号) 
Li Ling: Heart to Heart, @Future.
Jack: Best wishes! I like it,
Li Ling: Me, too.
8.Read and fill in the blanks. 根据对话, 将表格补充完整。
The 19th Asian Games 2022
Time 23rd to 8th
Place , China
The theme slogan to Heart, @Future
Mascots Congcong, and Chenchen
9.Read and choose. 根据对话, 选择正确的一项。
(1) How many days will the Games be held this year ( )
A.About 1 week. B.About 2 weeks. C. About 3 weeks.
(2) Are there any new competitions in the 19th Asian Games ( )
A.Yes, there is one. B.No, there aren’t. C. Yes, there are two.
(3) Will the break-dancers(霹雳舞者)come to the Games ( )
A.Yes, they will. B.No, they won’t. C. I don’t know.
(4) It’s delayed one year because of the coronavirus(新冠病毒). Here “delayed” means __________.
( )
A.提早 B.延迟 C. 取消
(5) What are the mascots of the 19th Asian Games ( )
A. B. C.
【新趋势·新题型】阅读学校小记者Daming的报道,完成下列任务。
Hello, everyone. I’m Daming. I’m a reporter (记者) from School TV. Today is Sports Day. Amy can run very fast. She is the winner in the short running race. Sam takes part in (参加) the long jump. He can jump far. Lingling and I can play football well. We take part in the football match. Huahua and Yuanyuan cheer (欢呼) for us. They are very happy.
10.根据报道内容,完成表格。
Sports
Who
11.根据报道内容,选择正确的答案。
(1) It’s ______ today. ( )
A.Children’s Day B.Mother’s Day C. Sports Day
(2) How many children are mentioned (提及) in the text ( )
A.4. B.5. C. 6.
【新考法·思维导图】Read and finish the Mind map. 阅读短文,补全思维导图。
Different football games
Do you know there are two kinds of football games One is American football, and the other is soccer.
In China, many young people like playing soccer. It is very popular (受欢迎的). But the Chinese don’t call it soccer. We call it football. There are eleven players in a team. And the ball is round. Only the goalkeeper (守门员) can touch the ball with his hands.
In America, soccer is not very popular. People in America like playing another kind of ball. It is American football. It is very different. The ball is not round. It looks like a big egg. There are also eleven players in a team. All the players can touch the ball with both feet and hands.
12.
13.
14.
15.
16.
【新题型·任务型阅读】阅读短文,完成下列各题。
Hello, I’m Tom. I go swimming on Monday. I play football on Tuesday. Today is Wednesday. I go boating (划船) today. Tomorrow is Thursday. I often play ping-pong on Thursday. I often play chess (下棋) with my friend on Friday.
17.根据短文内容,按照A~E的顺序为下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
18.判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Tom plays basketball on Tuesday. ( )
(2) Tom can swim. ( )
(3) Tom goes boating on Wednesday. ( )
阅读理解。
I’m Fred. I’m 13 years old. I have two good friends. They are Tide and Aron.
My favourite sport is basketball. I play basketball three times a week. I made two three-pointers (三分球) yesterday. I was very excited.
Tide is good at playing football. He often plays football after school. He scored two goals last Wednesday. He felt very happy.
Aron plays ping-pong very well. He learned from his coach (教练) Mr. Wu. He usually wins ping-pong games at school. He is a good player in our school.
Sometimes we play sports together. We are good friends.
19.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Fred, Tide and Aron are good friends. ( )
(2) Aron likes football. ( )
20.根据短文内容,回答问题。
(1) How often does Fred play basketball 
(2) Did Tide score two goals last Wednesday 
(3) Who taught Aron to play ping-pong 
阅读短文,完成下列任务。
Do you want to be healthy and strong Everyone will say, “Yes!” But how to keep strong and healthy 
First, always eat breakfast. Good food makes your bones (骨头) strong. Chicken, fish, fruit and vegetables are all good food. Eating more vegetables and fruit is good for your body.
Second, do more exercise! Sport is good for your body. You need to run or walk about thirty minutes every day. If you do this for a long time, you will be healthy.
21.根据短文内容,选择单词与图片匹配正确的一项。( )
a. chicken b. fish c. fruit d. vegetables
① ② ③ ④
A.①b ②c ③a ④d B.①a ②d ③c ④b C. ①b ②d ③a ④c
22.根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Everyone wants to be strong and healthy. ( )
(2) Eating more vegetables and fruit is bad for your body. ( )
(3) You need to run or walk 30 minutes every day. ( )
23.There are two ways (方法) to keep strong and healthy. What are they (根据短文回答问题。)
First, always eat breakfast. Second, .
阅读短文,选择正确的答案或者填空。
In South China, people eat rice every day. They eat it twice or three times a day for meals. They usually eat it with fish, meat and vegetables.
The Japanese eat rice too. They sometimes eat raw (生的) fish. In Africa, maize (玉米) is the most important food. People there make maize into flour(面粉). From this flour, they make different kinds of bread and cakes.
In Western countries, such as Australia and the US, the most important food is bread and potatoes. They cook potatoes in different ways. In England, the most important food is fish and chips. People there eat it at their workplace, in the park or on the road. They call it “take-away” food.
24.In Japan, people usually eat ______. ( )
A.raw fish B.rice C.maize
25.In ______, people like to eat bread. ( )
A.China B.Japan C.Australia
26.The word “take-away” means ______. ( )
A.外带 B.堂食 C.预制
27.People eat different in different countries. (根据短文补全句子,限填一词)
阅读短文,完成以下任务。
Fred works in Shantou. The Qingming Festival is coming. He went back to Maoming with his family yesterday. It was a long trip and the children were hungry. So they stopped at a small restaurant and had some fast food. Fred wanted some noodles with tomato and egg. It was fifteen yuan. His wife Jane wanted some soup and rice. It was twenty yuan. His son Simon’s favourite food is fish and chips. It was thirteen yuan. His daughter Amy had some fried chicken. It was twenty-two yuan. After that they went on the trip. It took them about nine hours to go home. All of them were tired.
28.你是餐馆服务员,请记录好 Fred 一家人的餐单。
Name Fred Jane Simon Amy
Food noodles with and egg some soup and fish and chips fried
Price fifteen yuan twenty yuan yuan twenty-two yuan
29.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) How much is the meal ( )
A.70 yuan. B.68 yuan. C. 85 yuan.
(2) Where is Fred’s hometown ( )
A.Shantou. B.Maoming. C. Haikou.
(3) Fred was __________ because he took a long trip. ( )
A.sad B.tired C. bored
【新语篇·科普文章】阅读下面的短文并完成相应的任务。
Everybody wants to be healthy. Food is very important to us. Look at the plate! It helps us see the foods that make a nutritious (有营养的) meal. A quarter (四分之一) of your plate should have protein like fish and beef. Another quarter of your plate should have grains such as rice and bread. And half (二分之一) of your plate should have fruit and vegetables. We can get a lot of fibre (纤维素) and vitamins from them. Some foods like candies are yummy, but they are not good for our health. Follow the Healthy Eating Plate and keep a healthy diet!
30.阅读并将图片与对应的单词或短语连线。
(1) (2) (3) 
 
a. fibre and vitamins b. protein c. grains
31.阅读并判断与内容是(T)否(F)相符。
(1) Food is very important to us. ( )
(2) Half of your plate should have rice and bread. ( )
Oliver在向他的朋友们介绍他健康的生活方式,请你根据短文内容完成任务。
A healthy lifestyle (生活方式) is good for us. We should eat good food. There are five kinds (种类) of healthy foods. They are fruit, vegetables, grains (谷物), dairy products (奶制品) and meat (肉类). But don’t eat too much (太多) meat or sweet food a day.
We should play sports to be healthy. We can play sports every day. We can play football and play basketball. Don’t always play games on the phone (手机). It’s not good for our eyes.
32.阅读短文,选择正确的答案。
(1) There are ______ kinds of healthy foods. ( )
A.three B.five C. six
(2) We should eat ______ every day. ( )
A.too much sweet food B.vegetables C. too much meat
(3) What sports can we do to be healthy ( )
A.Play phone games. B.Watch TV. C. Play football.
(4) If you want to have a healthy lifestyle, you should ______. ( )
①eat good food ②play sports ③watch TV
A.①② B.②③ C. ①③
33.根据实际情况回答。
What do you often do to keep (为了保持) healthy 
阅读理解。
34.阅读短文,选择适当选项填入横线上。
More and more students (have/ has) a mobile phone now.
First, mobile phones help (our/ us) connect (联系) with others easily. They are small and easy to carry.
(Second/ Two), they are very useful. With the phone, we can know about so many things from all over the world. Mobile payment (移动支付) is so popular. It’s said that you can travel throughout China with only a phone in hand!
The phone can also help us with our studies. If we have questions with our homework, we can look (up / in) useful information (信息) to help us online.
But as the saying goes: Every coin has two sides. Using the phone too much hurts our eyes. We can make a rule, for example, using the phone one or two hours a day. That’s very important.
My dear friends, let’s use our phones wisely. Take more outdoor activities. It can make us (healthier/ healthy) and happier.
35.根据短文内容,选择合适选项。
(1) Why are the phones useful ( )
A.Many people have phones.
B.They are very small.
C. They make our life more convenient (方便的, 便利的).
(2) “Use our phones wisely” means _______. ( )
A.use our phones secretly (秘密地)
B.use our phones sensibly (理智地)
C. use our phones freely
(3) “Every coin has two sides.” means _______. ( )
A.熟能生巧。 B.事物都有两面性。 C.近朱者赤近墨者黑.
(4) Can the phone help us study ( )
A.Yes, it can. B.No, it can’t. C. I don’t know.
(5) According to the passage, which one is right ( )
A.We can use our phone for the whole night in the summer holiday.
B.We can know more about the world with a phone.
C. Students shouldn’t have a phone.
36.使用手机有节制,快乐平安过暑假。我们做一个手机使用的约定吧。请从以下7个选项中选出最适合的5个填入横线上。
A.Finish homework first then use the phone.
B.Play games while (在... 期间) doing the homework.
C. No phones during the meals.
D.Be kind online.
E. Turn off the phone before 10 o’ clock p. m.
F. Play games all night.
G. Using your phone one or two hours at the most a day.
阅读短文,完成任务。
Last Sunday morning, Mr. Smith and his family got up early. They had milk, bread and eggs for breakfast. After breakfast, they went shopping at 9: 30. They got to the big supermarket at ten o'clock. There were many things in the supermarket. Mr. Smith bought some vegetables and fruit for his family. And he bought a doll for his little daughter, Mary Smith. He bought some books for Mrs. Smith. He bought a toy car for his son, Jack Smith. They had lunch at a big restaurant.
After lunch, Mr. Smith drove along the street. He couldn’t find the way home. Then he saw a policeman.
“Excuse me, sir. Where am I ” asked Mr. Smith. The policeman looked at him and their car. “You’re in your car, sir, ” he said.
37.根据短文内容判断正 (T) 误 (F)。
1. Mr. Smith and his family went shopping on Sunday evening. ( )
2. Mr. Smith bought some vegetables and fruit for his family. ( )
3. They had lunch at home. ( )
4. On their way home, Mr. Smith was lost. ( )
5. The policeman’s answer can help Mr. Smith find the way home. ( )
38.根据短文内容选择正确的一项。
1. They _____ at nine thirty. ( )
A.got up B.had breakfast C. went shopping
2. They went shopping _____. ( )
A.in the afternoon B.by car C. to buy clothes
3. Mary Smith is _____. ( )
A.a boy B.Mr. Smith’s daughter C. Mr. Smith’s son
4. Mr Smith bought _____ for Jack. ( )
A.a toy car B.fruit C. some books
5. The policeman felt _____. ( )
A.happy B.sad C. surprised
阅读短文,按要求完成各题。
I will take a trip(旅游) with my family, so today we buy(买) many new clothes. Look! This is a blue dress. It’s my mother’s. Those are brown pants. They are my father’s. The yellow skirt is very beautiful. Whose is it Yes, it’s mine. I like it very much. Is it my T-shirt Oh, no! It’s my brother’s. He likes it very much.
39.根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) The dress is my mother’s. ( )
(2) Father’s pants are blue. ( )
(3) I don’t like the yellow skirt. ( )
(4) The T-shirt is my brother’s. ( )
40.选择你喜欢的一幅图片,仿照短文画线句子写句子。
 
阅读理解。
I’m Kate. My mother and I want to buy some things. So we go to the supermarket by car. In the supermarket, we see many food and school things (学习用品). We buy eggs, sugar, milk and butter for my mother. And also, we buy paints, paper, glue and socks for school. But I think socks are not for school.
On the way home, we stop the car. Because the traffic light is red. “Look! It’s green now! Let’s go!” Then we get home.
根据短文内容,回答下列问题。
41.Why do they go to the supermarket 
42.What can they see in the supermarket 
43.What do they buy for the mother 
44.Do they buy any shoes 
45.Why do they stop the car 
阅读下面文章,完成任务。
My grandparents always get up at five forty in the morning. They exercise in the park. They like playing Tai Chi and dancing in the park very much. Then they go shopping. They often buy lots of food in the supermarket. They have vegetables and fruits to keep healthy. Sometimes they have noodles and fish for lunch at 12:30 p.m. They watch TV before they go to bed at 9:00 p.m.
46.请根据以上内容,将图片按文中时间顺序,填在横线上。
A. B. C. D. E.
(1) 
(2) 
(3) 
(4) 
(5)
47.根据内容,选择正确的答案,把序号填在括号里。
(1) My grandparents get up at ________. ( )
A.4:40 p.m. B.5:40a.m. C. 5:40 p.m.
(2) Where do they exercise ( )
A.In the zoo. B.In the supermarket C. In the park
(3) What do they often buy in the supermarket ( )
A.Books. B.Food. C. Clothes.
(4) What do they eat to keep healthy ( )
A.Vegetables. B.Candy. C. Ice cream.
(5) They want to buy 2 boxes of milk and a bowel (碗) of noodles. ( )
How much are they 
A. 8. B. 13. C. 16
根据短文内容回答下列问题。
Zhong Nanshan is a great doctor. He helps lots of Chinese people and people around the world. He is 84 years old, but he looks like only 60. He knows the secret(秘密) to keep healthy. First, he gets plenty of sleep(大量的睡眠). He goes to bed at 11:00 p.m. and gets up at 6:00 a.m. Second, he eats lots of healthy food. He usually has oranges, bread and milk for breakfast.
He eats a little meat and many vegetables for dinner. Third, Doctor Zhong often does exercises. He runs for 30 minutes every day and sometimes swims with his wife(妻子). He often dances. He says dancing makes him relaxed(放松的). So he is 84, but he still(仍然) looks very young.
48.Is Zhong Nanshan a great doctor 
49.When does Zhong Nanshan go to bed 
50.Does Zhong Nanshan sleep 7.5 hours a day 
51.What does he usually have for breakfast 
52.Does he run for half an hour every day 
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.C 3.A 4.fun
【导语】本文主要介绍了杭州亚运会的情况。
1.句意:杭州亚运会在____开始。A十月八日,B九月十三日,C九月二十三日,根据“It is from the 23rd of September to the 8th of October.”可知杭州亚运会在九月二十三日开始的,故选C。
2.句意:晨晨,聪聪和连连是____。A动物,B儿童,C机器人,根据“The mascots (吉祥物) of Hangzhou Asian Games are three robots. They are Chenchen, Congcong and Lianlian.”可知晨晨,聪聪和连连是机器人,故选C。
3.句意:“friendly”在文章中是什么意思?A友好的,B自信的,C勇敢的,根据“They think Chinese people are friendly and they love China”可知他们认为是中国人是友好的,他们爱中国,故选A。
4.句意:在杭州他们____。根据“They play hard and show their love to sports. They enjoy Chinese food and buy Chinese goods (商品).”可知在杭州他们玩得开心,have fun动词短语,玩得开心,have a lot of fun玩得非常开心,故答案为fun。
5.B B 6.playground cooking 7.We/I can sing English songs and act out stories.
【导语】本文主要讲了学校里十月,十一月和一月的四个活动。
5.(1)句意:在十一月份有两个活动。A四个,B两个,C三个。根据表格内容可知,英语聚会和运动会都在十一月份,故选B。
(2)句意:他们将评选学校里最好的八个歌手和最好的十个厨师。A 10,10 B 8,10 C 8,8。根据“We will choose(评选)the best 8 singers in the school.”和“The students can cook a dish(菜肴), and the teachers will choose the best 10 cooks in the school.”可知他们将评选学校里最好的八个歌手和最好的十个厨师。故选B。
6.(1)句意:学生们可以在操场举办运动会。根据“Where: Playground”可知学生们在操场举办运动会,故答案为playground。
(2)句意:烹饪比赛将会在学校餐厅举行。根据“Cooking Contest When: January Where: School dining room(餐厅)”可知烹饪比赛将会在学校餐厅举行,故答案为cooking。
7.句意:在英语聚会上你/你们可以做什么?根据“What: You can sing English songs and act out stories.”可知在英语聚会上我们/我可以唱英文歌和表演故事,故答案为We/I can sing English songs and act out stories.
8.September October Hangzhou Heart Lianlian 9.B C A B B
【导语】本文主要是关于第19届亚运会的对话。
8.根据句子“From September 23rd to October 8th.”,可知亚运会的时间是从9月23日到10月8日,九月September,十月October。根据图片2022年第19届亚运会在中国杭州举行,杭州Hangzhou。根据句子“Heart to Heart, @Future.”,可知口号是心心相融,@未来Heart to Heart, @Future。根据句子“they are mascots named Congcong, Lianlian and Chenchen.”,可知吉祥物是琮琮、莲莲和宸宸,莲莲Lianlian。故答案为September;October;Hangzhou;Heart;Lianlian。
9.(1)句意:今年运动会将举行多少天?A大约1周。B大约2周。C大约3周。根据句子“From September 23rd to October 8th.”,可知大约举行两周,故选B。
(2)句意:第19届亚运会有新比赛吗? A是的,有一个。B不,没有。C是的,有两个。根据句子“ It says there will be 42 competitions, including two new competitions.”,可知有两项新比赛,故选C。
(3)句意:霹雳舞者会参加比赛吗?A是的,他们会。B不,他们不会。C我不知道。根据句子“They are Breakdancing and E-sports.”,可知会参加,故选A。
(4)句意:因为冠状病毒而推迟了一年。这里的“delayed”是指______。delayed延迟,故选B。
(5)句意:第19届亚运会的吉祥物是什么?根据句子“they are mascots named Congcong, Lianlian and Chenchen.”,可知吉祥物是琮琮、莲莲和宸宸,故选B。
10.Amy Sam Lingling and Daming 11.C C
【导语】本文主要是学校小记者Daming的报道。
10.由文中“Amy can run very fast. She is the winner in the short running race.”可知Amy参加了跑步项目,故答案为Amy。
由文中“Sam takes part in (参加) the long jump. He can jump far.” 可知Sam参与的是跳远项目,故答案为Sam。
由文中“Lingling and I can play football well. We take part in the football match.”,且开头提到“I’m Daming”,即作者是Daming,故答案为Lingling and Daming。
11.(1) 句意:今天是_____。A儿童节。B母亲节。C运动日。由文中“Today is Sports Day.” 可知今天是运动日。故选C。
(2) 句意:在这篇文章里提到了几个孩子?A四个。B五个。C六个。逐一梳理文中提及的孩子:Daming (我)、Amy、Sam、Lingling、Huahua、Yuanyuan,共六人。故选C。
12.China 13.goalkeeper 14.American football 15.egg 16.feet
【导语】本文主要介绍了两种不同的足球比赛。
12.根据“In China, many young people like playing soccer. It is very popular (受欢迎的).”可知足球在中国很受欢迎,故答案为China。
13.根据“Only the goalkeeper (守门员) can touch the ball with his hands.”可知只有守门员可以用手触摸球,故答案为goalkeeper。
14.根据“People in America like playing another kind of ball. It is American football.”可知另外一种球类运动是美式橄榄球,故答案为American football。
15.根据“The ball is not round. It looks like a big egg.”可知球看起来像一个大鸡蛋,故答案为egg。
16.根据“All the players can touch the ball with both feet and hands.”可知所有球员都可以用双脚和双手触摸球,故答案为feet。
17.3 1 2 5 4 18.F T T
【导语】本文主要介绍了Tom从周一到周五进行的活动。
17.1. 按短文活动顺序可知:周一游泳→周二踢足球→周三划船→周四打乒乓球→周五下棋。图1划船(对应周三,排 3 ) ,图2游泳(对应周一,排 1 ),图3踢足球(对应周二,排 2),图4下棋(对应周五,排 5 ),图5打乒乓球(对应周四,排 4),故答案为3,1,2,5,4。
18.(1)句意:汤姆在周二打篮球。根据“I play football on Tuesday.”可知周二踢足球,不是打篮球,故答案为F。
(2)句意:汤姆会游泳。根据“I go swimming on Monday.”可知周一游泳,所以会游泳,故答案为T。
(3)句意:汤姆在周三去划船。根据“Today is Wednesday. I go boating (划船) today.”可知周三去划船,故答案为T。
19.T F 20.He plays basketball three times a week. Yes, he did. Mr. Wu.
【导语】本文介绍了弗雷德和两个好朋友泰德、阿隆擅长的运动。
19.(1)句意:弗雷德,泰德和阿隆是好朋友。根据“I’m Fred. I’m 13 years old. I have two good friends. They are Tide and Aron.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:阿隆喜欢足球。根据“Aron plays ping-pong very well.”,可知喜欢乒乓球,故答案为F。
20.(1)句意:弗雷德多久打一次篮球?根据“I play basketball three times a week.”,可知是一周三次,故答案为He plays basketball three times a week.
(2)句意:上周三,泰德进了两个球吗?根据“He scored two goals last Wednesday.”,可知上周三,泰德进了两个球。答语为肯定回答,故答案为Yes, he did.
(3)句意:谁教阿隆打乒乓球了?根据“Aron plays ping-pong very well. He learned from his coach (教练) Mr. Wu.”,可知是吴先生,故答案为Mr. Wu.
21.C 22.T F T 23.First, always eat breakfast. Second, do more exercise! (答案不唯一)
【导语】本文主要讲述了如何变得健康和强壮。
21.①图中是鱼肉,fish 鱼肉,与图片匹配;
②图中是蔬菜,vegetables 蔬菜,与图片匹配;
③图中是鸡肉,chicken 鸡肉,与图片匹配;
④图中是水果,fruit 水果,与图片匹配;
故选C。
22.(1) 句意:每个人都想要变得健康和强壮。根据文中“Do you want to be healthy and strong Everyone will say, “Yes!””可知每个人都想变得健康和强壮,句子与原文相符,故答案为T。
(2) 句意:吃更多的蔬菜和水果对你的身体是不好的。根据文中“Eating more vegetables and fruit is good for your body.”可知吃更多的蔬菜和水果对你的身体是有益的,句子与原文不符,故答案为F。
(3) 句意:你每天需要跑或者走30分钟。根据文中“You need to run or walk about thirty minutes every day.”可知要想变得健康和强壮,每天需要跑或者走30分钟,句子与原文相符,故答案为T。
23.句意:有两种方法来保持健康和强壮。它们是什么?根据文中“First, always eat breakfast.”和“Second, do more exercise!”可知保持健康和强壮的方法是一直吃早餐和多做锻炼,故答案为First, always eat breakfast. Second, do more exercise!
24.B 25.C 26.A 27.foods
【导语】本文介绍中国、日本、非洲和西方国家的主食差异,强调不同国家的饮食文化特点。
24.句意:在日本,人们通常吃______。A生鱼,B米饭,C玉米,根据“The Japanese eat rice too. They sometimes eat raw fish.”可知日本人主要吃米饭,有时吃生鱼,故选B。
25.句意:在______,人们喜欢吃面包。A中国,B日本,C澳大利亚,根据“In Western countries, such as Australia and the US, the most important food is bread and potatoes.”可知澳大利亚人吃面包,故选C。
26.句意:单词“take-away”的意思是______。根据“People there eat it at their workplace, in the park or on the road. They call it ‘take-away’ food.”可知指可外带的食物,故选A。
27.句意:不同国家的人们吃不同的______。根据全文主旨是各国主食差异,需填food食物,表示不同种类的食物用复数形式foods,故答案为foods。
28.tomato rice chicken thirteen 29.A B B
【导语】本文描述了弗雷德一家在清明节返回家乡茂名的长途旅行中,因孩子饥饿而在一家小餐馆用餐的经历,详细记录了每个人的食物选择、价格,以及旅途的劳累。
28.根据“Fred wanted some noodles with tomato and egg. ”可知弗雷德想要带有西红柿和鸡蛋的面条,故答案为tomato。
根据“His wife Jane wanted some soup and rice. ”可知简想要汤和米饭,故答案为rice。
根据“His daughter Amy had some fried chicken.”可知艾米吃了一些炸鸡,故答案为chicken。
根据“It was thirteen yuan.”可知西蒙的东西13元,故答案为thirteen。
29.(1)句意:这顿饭多少钱?A70元。B68元。C85元。根据“Fred wanted some noodles with tomato and egg. It was fifteen yuan. His wife Jane wanted some soup and rice. It was twenty yuan. His son Simon’s favourite food is fish and chips. It was thirteen yuan. His daughter Amy had some fried chicken. It was twenty-two yuan.”可知饭菜的价格是15+20+13+22=70元,故选A。
(2)句意:弗雷德的家乡在哪里?A汕头。B茂名。C海口。根据“He went back to Maoming with his family yesterday.”可知弗雷德的家乡在茂名,故选B。
(3)句意:弗雷德是累的因为他长途旅行。A伤心的,B累的,C厌烦的,根据“All of them were tired.”可知弗雷德是累的,故选B。
30. 31.T F
【详解】本文主要介绍哪些是健康的饮食。
1. 根据文中“A quarter of your plate should have protein like fish and beef. Another quarter of your plate should have grains such as rice and bread. And half of your plate should have fruit and vegetables. We can get a lot of fibre and vitamins from them.” 可知你盘子的四分之一应该有鱼和牛肉等蛋白质。你盘子的另四分之一应该有米饭和面包等谷物。你盘子的一半应该有水果和蔬菜。我们可以从中获得大量的纤维和维生素。故答案为。
2. (1) 句意:食物对我们来说非常重要。根据文中“Food is very important to us.” 可知食物对我们来说非常重要。题干与原文相符,故答案为T。
(2) 句意:你的餐盘的一半应该有米饭和面包。根据文中“And half of your plate should have fruit and vegetables.” 可知盘子的一半应该有水果和蔬菜。题干与原文不符,故答案为F。
32.B B C A 33.I often eat fruits and vegetables and play sports. (答案不唯一)
【导语】本文介绍了Oliver健康的生活方式,包括应吃的五类健康食物以及应进行的体育运动,并提醒不要过多吃肉、甜食或长时间玩手机游戏。
32.(1)句意:有______种健康食物。A三种;B五种;C六种。根据“There are five kinds of healthy foods.”可知有五种,故选B。
(2)句意:我们应该每天吃______。A太多甜食;B蔬菜;C太多肉类。根据“They are fruit, vegetables, grains, dairy products and meat.”以及“But don’t eat too much meat or sweet food a day.”可知蔬菜是健康食物之一,且后文提到不要吃太多肉或甜食,故选B。
(3)句意:我们可以做什么运动来保持健康?A玩手机游戏。B看电视。C踢足球。根据“We can play football and play basketball.”可知踢足球是提到的运动之一,故选C。
(4)句意:如果你想拥有健康的生活方式,你应该______。①吃好的食物 ②做运动 ③看电视。根据全文强调“吃健康食物”和“做运动”是健康生活方式的关键,故选A。
33.句意:你经常做什么来保持健康?此题为开放性问题,答案因人而异,可以回答:我经常吃水果和蔬菜,做运动。故答案为I often eat fruits and vegetables and play sports.
34.have us Second up healthier 35.C B B A B 36.ACDEG
【导语】本文主要介绍了使用手机的利和弊,告诉我们应该理智地使用手机。
34.句意:现在越来越多的学生有手机。have是动词原形,has是动词的第三人称单数,主语是复数,动词have用原形,故答案为have。
句意:首先,手机帮助我们很容易地和其他人联系。our形容词性物主代词,我们的,us宾格,我们。动词help后面跟人称代词的宾格,故答案为us。
句意:第二,它们是有用的。Second第二,Two二,这里是第二,Second符合题意,故答案为Second。
句意:如果我们作业有问题,我们可以在网上查询有用的信息。look up查询,look in查看,look up useful information查询信息,故答案为up。
句意:它能让我们更加健康和快乐。healthier更加健康的,healthy健康的,and连接两个形容词的比较级,healthier符合题意,故答案为healthier。
35.(1)句意:为什么手机是有用的?A许多人有手机。B它们非常小。C它们让我们的生活更加方便。根据“With the phone, we can know about so many things from all over the world. Mobile payment (移动支付) is so popular. It’s said that you can travel throughout China with only a phone in hand!”可知手机是有用的,因为手机是方便的,故选C。
(2)句意:“Use our phones wisely”意思是理智地使用你的手机。A秘密地使用你的手机,B理智地使用你的手机,C自由地使用你的手机,wisely副词,明智地,也就是理性地使用手机,故选B。
(3)句意:“Every coin has two sides.”意思是事物都有两面性。根据“ Using the phone too much hurts our eyes. We can make a rule, for example, using the phone one or two hours a day. That’s very important.”可知使用手机有利有弊,也就是事物都有两面性,故选B。
(4)句意:手机能帮助我们学习吗?A是的,它可以。B不,它不可以。C我不知道。根据“ The phone can also help us with our studies. ”可知手机可以帮助我们学习,故选A。
(5)句意:根据这篇文章,哪个是正确的?A在暑假期间,我们可以整晚上使用手机。B我们用手机可以更多的了解世界。C学生们不应该有手机。根据“With the phone, we can know about so many things from all over the world.”可知我们用手机可以更多的了解世界。故选B。
36.A先写作业再玩手机。B在做作业期间,玩游戏。C在吃饭的时候,不玩手机。D在线友善。E在晚上10点前关闭手机。F整晚上玩手机。G每天最多使用手机一两个小时。根据常识可知ACDEG属于有节制的使用手机,符合题意,故选ACDEG。
37.F T F T F 38.C B B A C
【解析】37.1. 该句意为史密斯先生和他的家人在周日晚上去购物。短文中句子After breakfast, they went shopping at 9: 30. 早饭之后他们在9:30去购物。题干与原文不相符,故答案为F。
2. 该句意为史密斯先生为家人买了一些蔬菜和水果。短文中句子Mr. Smith bought some vegetables and fruit for his family. 史密斯先生为家人买了一些蔬菜和水果。题干与原文相符,故答案为T。
3. 该句意为他们在家吃午饭。短文中句子They had lunch at a big restaurant. 他们在一个大餐馆吃午餐。题干与原文不相符,故答案为F。
4. 该句意为在他们回家的路上,史密斯先生迷路了。短文中句子He couldn’t find the way home. 他不能找到回家的路。题干与原文相符,故答案为T。
5. 该句意为警察的回答能帮助史密斯先生找到回家的路。短文中句子You’re in your car, sir先生,你在你的车里。这样的回答并不能帮助史密斯先生找到回家的路。题干与原文不相符,故答案为F。
38.1. 题干句意为他们在9:30_____。根据短文After breakfast, they went shopping at 9: 30. 早饭之后他们在9:30去购物。故选C。
2. 题干句意为他们在_____去购物。根据短文After lunch, Mr. Smith drove along the street. 午饭之后,史密斯先生沿着街道开车。可见他们是开车去的,故选B。
3. 题干句意为根据短文史密斯玛丽是_____。根据短文And he bought a doll for his little daughter, Mary Smith. 并且他们为他的小女儿史密斯玛丽买了一个玩具娃娃。故选B。
4. 题干句意为史密斯先生为杰克买了_____。根据短文He bought a toy car for his son, Jack Smith. 他为他的儿子史密斯杰克买了一个玩具汽车。故选A。
5. 题干句意为警察感到很_____。根据短文The policeman looked at him and their car. 警察看着他和车。由此可见警察感到很惊奇。故选C。
39.T F F T 40.例如:The pink dress is very pretty.
【分析】短文大意:短文主要讲述作者一家为将要到来的旅行购买新衣服的事情。
39.(1). 题干句意:这裙子是妈妈的。根据第三、四句“This is a blue dress. It’s my mother’s.”可知,蓝色的裙子是我妈妈的,故与原文相符,故答案为T。
(2). 题干句意:爸爸的裤子是蓝色的。根据第五、六句“Those are brown pants. They are my father’s.”可知,爸爸的裤子是棕色的,而不是蓝色,故与原文不相符,故答案为F。
(3). 题干句意:我不喜欢黄色的裙子。根据第七到十句“The yellow skirt is very beautiful. Whose is it Yes, it’s mine. I like it very much.”可知,我是喜欢黄色的裙子的,而不是不喜欢,故与原文不相符,故答案为F。
(4). 题干句意:这件T恤衫是我的哥哥的。根据倒数第二、三句“Is it my T-shirt Oh, no! It’s my brother’s.”可知,T恤衫是我的哥哥的,故与原文相符,故答案为T。
40.画线句子是“The yellow skirt is very beautiful.”,分析句子可知,该句是陈述句,描述衣服的颜色和对衣服的评价;例如选取图1,图1是一条粉色的连衣裙,评价是漂亮的(pretty),故句子是“这粉色的连衣裙是漂亮的”,故答案为The pink dress is very pretty. 答案不唯一,合理即可。
41.Because they want to buy some things. 42.They can see many food and school things. 43.They buy eggs, sugar, milk and butter. 44.No, they don’t. 45.Because the traffic light is red.
【解析】41.问句:他们为什么去超市?由句子My mother and I want to buy some things他们想去买东西,故答案为Because they want to buy some things.
42.问句:他们在超市看到什么?由句子We see many food and school things (学习用品).可知他们看见食物,学习用品,故答案为They can see many food and school things.
43.问句:他们给妈妈买了什么?由句子We buy eggs, sugar, milk and butter for my mother.可知给妈妈买了鸡蛋,糖,黄油,故答案为They buy eggs, sugar, milk and butter.
44.问句:他们买鞋子了吗?有文中可知他们没有买鞋子,买了袜子,故答案问为No, they don’t.
45.问句:他们为什么停车?由句子Because the traffic light is red. 现在是红灯,故答案为Because the traffic light is red.
46.B E A D C 47.B C B A B
【导语】本文主要介绍祖父母的日常生活。
46.(1) 根据“My grandparents always get up at five forty in the morning.”可知是早上五点四十起床,选项B符合,故选B。
(2) 根据“They like playing Tai Chi and dancing in the park very much.”可知他们喜欢在公园里打太极,选项E符合,故选E。
(3) 根据“Then they go shopping.”可知他们去购物,选项A符合,故选A。
(4) 根据“Sometimes they have noodles and fish for lunch at 12:30 p.m.”可知午饭吃面条,选项D符合,故选D。
(5) 根据“They watch TV before they go to bed at 9:00 p.m.”可知晚上睡觉前看电视,选项C符合,故选C。
47.(1) 句意:我的祖父母在____起床。A下午四点四十。B早上五点四十。C下午五点四十。根据“My grandparents always get up at five forty in the morning.”可知是早上五点四十,故选B。
(2) 句意:他们在哪里锻炼?A在动物园里。B在超市里。C在公园里。根据“They like playing Tai Chi and dancing in the park very much.”可知是在公园里,故选C。
(3) 句意:他们经常在超市里买什么?A书。B食物。C衣服。根据“They often buy lots of food in the supermarket.”可知是经常买食物,故选B。
(4) 句意:他们吃什么来保持健康?A蔬菜。B糖果。C冰淇淋。根据“They have vegetables and fruits to keep healthy.”可知是吃蔬菜和水果,故选A。
(5) 句意:他们想买两箱奶和一碗面条。它们多少钱?根据图片可知共需13元,故选B。
48.Yes, he is. 49.He goes to bed at 11:00 p.m. 50.No, he doesn’t. 51.He usually has oranges, bread and milk for breakfast. 52.Yes, he does.
【导语】本文讲述了钟南山的生活习惯。
48.句意:钟南山是一位伟大的医生吗?根据“Zhong Nanshan is a great doctor.”可知题干描述正确,故作肯定回答,故答案为Yes, he is.。
49.句意:钟南山什么时候睡觉?根据“He goes to bed at 11:00 p.m. and gets up at 6:00 a.m.”可知他在晚上11点睡觉。故答案为He goes to bed at 11:00 p.m.
50.句意:钟南山每天睡7.5小时吗?根据“He goes to bed at 11:00 p.m. and gets up at 6:00 a.m.”可知他睡七个小时,故作否定回答,故答案为No, he doesn’t.
51.句意:他早餐通常吃什么?根据“He usually has oranges, bread and milk for breakfast.”可知早餐他通常吃橘子,面包和牛奶。故答案为He usually has oranges, bread and milk for breakfast.
52.句意:他每天跑步半小时吗?根据“He runs for 30 minutes every day and sometimes swims with his wife(妻子). ”可知题干描述正确,故作肯定回答,故答案为Yes, he does.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)