单元质量检测(一) RELATIONSHIPS
(满分150分,时间120分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What are the speakers talking about?(  )
A.The man’s weekend activities.  B.The woman’s favorite sport.  C.The city they live in.
2.What does the man do?(  )
A.He’s a businessman. B.He’s a doctor. C.He’s a student.
3.When did the speakers start talking?(  )
A.At 2:50. B.At 3:00. C.At 3:10.
4.What does the woman want to do?(  )
A.Borrow money from the man. B.Go to the bank. C.Start up a business.
5.What is the man’s research field?(  )
A.Education. B.Insects. C.Finance.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6至7题。
6.What kind of job did the woman take after graduation?(  )
A.Teaching. B.Marketing. C.Volunteering.
7.What does the woman think the man should do?(  )
A.Take his job immediately. B.Not worry about the money. C.Make a decision and stick to it.
听第7段材料,回答第8至9题。
8.Where does the woman advise the man to apply for a job?(  )
A.In a newspaper office. B.In a travel agency. C.In a car factory.
9.What does the man ask the woman about the job?(  )
A.The pay. B.The experience. C.The working conditions.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.Why didn’t the man realise his childhood dream?(  )
A.His parents didn’t support him. B.He was offered another good job. C.He lost interest in it later.
11.What did the woman want to be when she was a little girl?(  )
A.A pilot. B.A scientist. C.A teacher.
12.What languages is the woman good at?(  )
A.English and French. B.English and Italian. C.French and Italian.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.Who is Jenny?(  )
A.The man’s wife. B.The man’s sister. C.The woman’s colleague.
14.How long has it been since the speakers’ graduation?(  )
A.Three years. B.Ten years. C.Thirteen years.
15.What do we know about the man?(  )
A.He continued his studies after graduation.
B.He once worked at a law firm.
C.He is working in a trade company.
16.When will the speakers meet each other again?(  )
A.This Saturday. B.This Sunday. C.Next Saturday.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What is Bill Gates famous for according to the speaker?(  )
A.His family background. B.His position in society. C.His educational background.
18.What did Bill Gates do in 1975?(  )
A.He went to Harvard University.
B.He began to develop new software.
C.He sold his inventions to MITS.
19.When did Bill Gates leave Microsoft?(  )
A.In 2000. B.In 2008. C.In 2014.
20.Which of the following is TRUE according to the talk?(  )
A.Bill Gates grew up in Washington.
B.Bill Gates’ mother worked as a lawyer.
C.IBM partnered with Microsoft for a short time.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
  阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
  The Storyteller’s Secret
By Carmine Gallo
  4.5 out of 5 stars  474 ratings
  How did a Venice Beach T-shirt vendor become television’s most successful producer? How did an entrepreneur who started in a garage create the most iconic product launches in business history, and how did a shy man overcome a paralyzing fear of public speaking to captivate sold-out crowds at Yankee Stadium?— They told brilliant stories.
The Psychology of Persuasion
By Peter Daniel Andrei
  5.0 out of 5 stars  865 ratings
  Why do some people effortlessly convince while others can’t? Why do some people easily speak with confidence, fluency, influence, and impact, while others struggle to speak well? Why do some presentations build support, generate consensus, and motivate positive action, while others don’t?— Decades of leading (but unheard-of) scientific studies present an answer.
The Elements of Style
By William Strunk Jr.& E.B.White
  4.7 out of 5 stars  9,707 ratings
  This is The Elements of Style, the classic style manual, now in a fourth edition.A new Foreword by Roger Angell reminds readers that the advice of Strunk & White is as valuable today as when it was first offered.The book has grown to become the American English writing style guide often required in US high school and university composition classes.
Eliminate Negative Thinking
By Derick Howell
  4.4 out of 5 stars  990 ratings
  Do you find it hard to fall asleep because your brain won’t stop worrying? Do you feel stuck in an endless loop of uncontrollable negative thoughts? You’re not alone.Around 18% of the population suffer from anxiety.This book offers actionable strategies that will help you eliminate the deep-seated causes of your anxiety and manage your day-to-day worries.
21.What is Peter Daniel Andrei’s book based on?(  )
A.Scientific research. B.Experts’ suggestions.
C.Celebrities’ speeches. D.Personal experiences.
22.What will Derick Howell mainly offer in his book?(  )
A.Some brilliant stories. B.Some typical examples.
C.Some advanced theories. D.Some practical techniques.
23.Which would be the best choice to help improve our writing skills?(  )
A.The Storyteller’s Secret. B.The Psychology of Persuasion.
C.The Elements of Style. D.Eliminate Negative Thinking.
B
  When her mother died two years ago, Celia Bashaw began dreaming about an artwork her uncle Perkins had made.Her mother and grandmother had loved it.But Bashaw couldn’t find it.She knew it had been picked up after her grandmother’s death when the family was going through her belongings, 15 years ago.And she knew her uncle, who lived in Vermont, had given it away there, hoping the new owners would hold on to it.As it turned out, they sold it.
  So she decided to make a post online in a group for Vermonters, hoping she could track down the buyers and get the piece back.Bashaw attached three photos of the artwork and the post was shared about 600 times.
  Then, in Vermont, Alvin and his wife Nora, saw the post and realized they had bought the artwork.They arranged a meeting.Despite being nervous about meeting strangers from the Internet, Bashaw found them “so nice and such great people”.
  “With all the bad news and everything going around, it’s good to see something really nice,” Nora said, who offered to give it back to Bashaw.
  In an updated post, Bashaw shared her excitement at being reunited (团聚) with her uncle’s artwork, thanking the community for sharing and helping her find the piece.
  Now, Bashaw feels like a piece of her mother and grandmother has come back home.
  “It’s really nice because I don’t have very many things of my mother or my grandmother and actually, it’s been extremely hard for me to even find a picture of me and my grandmother together.We were so close, and it just makes me so sad ...I hope she can see it now that I have it back because she was looking for it too,” she said.
24.Why did Bashaw post online?(  )
A.Because she enjoyed sharing her life.
B.Because she’d like to make new friends.
C.Because she hoped to sell her belongings.
D.Because she wanted to get an artwork back.
25.Which of the following best describes Alvin and Nora?(  )
A.Kind and friendly. B.Caring and curious.
C.Brave and confident. D.Determined and honest.
26.What did Bashaw do after meeting Alvin and Nora?(  )
A.She reunited with her uncle. B.She expressed thanks online.
C.She decided to buy the artwork. D.She found a picture of her mother.
27.What can be the best title for the text?(  )
A.A Girl Meets Strangers from the Internet B.A Community Helps a Girl Find Her Family
C.A Social Media Post Helps Reunite a Family D.A Couple Gives an Artwork Back to Its Owner
C
  Remember your first ever day of school: how you straightened out your school clothes, made sure your mom prepared your favorite lunch and your backpack? Do you remember your first backpack? Mine was red with Mickey Mouse and it carried all of my primary school books.Years later, I still remember it as a sign of happy school days and childhood.Unluckily, years fly by and it’s time for exams and preparing for college.But some seniors found a fun way to hold onto childhood a little longer by wearing childish backpacks to school.This senior backpack challenge quickly became a hit on TikTok.
  Usually, a lot of teenagers cannot wait to grow up; they long for independence and want to appear grown-up.But things seem to be changing, as a lot of high school seniors are dropping the cool kid look and choosing a childish style.As a lot of students are heading back to school, most of them are shopping for school supplies and new backpacks to carry them in.Instead of fashionable ones, they are choosing the ones showing their favorite childhood characters: Backyardigans, Teenage Mutant Ninja Turtles, Spider-Man — you name it.
  This trend is taking the Internet by storm.A quick search of “senior backpacks” shows a lot of colorful and fun small-sized bags.Seniors are showing off their new backpacks on TikTok, making commentators (评论者) think of their school days and wish they would have kept their SpongeBob or Disney Princess backpack.
  A few commentators note that this trend isn’t new, and a lot of seniors have been wearing childish backpacks for years.Only in recent years has this become a trend.
  The senior backpack trend brought back a good feeling of longing for simpler days.Back in kindergarten, whoever had the same sweater or same shoes would become best friends.Now, years later, seeing someone wearing a backpack with the same cartoon characters is bringing that feeling back to us.
28.What is the purpose of using two questions at the beginning of the text?(  )
A.Share a common problem. B.Bring up the topic of the text.
C.Offer background information. D.Provide some advice for readers.
29.Why do some seniors wear childish backpacks to school?(  )
A.To follow online influencers’ footsteps. B.To attract the attention of their classmates.
C.To express their wish for personal freedom. D.To keep their connection to childhood alive.
30.What is commentators’ attitude toward the senior backpack trend?(  )
A.Supportive. B.Doubtful.
C.Anxious. D.Curious.
31.What does the underlined part “that feeling” in the last paragraph refer to?(  )
A.A feeling of sadness. B.A sense of closeness.
C.A feeling of uncertainty. D.A sense of achievement.
D
  Maybe you’ve thought about taking a break from social media from time to time, but can you imagine living without social media or cell phones completely? For the 182 people of Green Bank, West Virginia, modern conveniences like Wi-Fi, cell phones, microwaves, and even digital cameras are things of the outside world.
  Construction (建造) of the Green Bank Observatory (天文台) began in 1957.One year later, the government set up the National Radio Quiet Zone (区域) including the town of Green Bank.This town is next to the world’s largest fully steerable radio telescope (可操纵射电望远镜), which allows scientists to observe things like the stars in the sky.And in order for the radio telescope to listen to the most “distant voices of the universe”, it requires no interference (干扰) from the ground.
  The limitations (限用) on this town have allowed a return to a type of community connection that was common in the not-so-distant past.You can check out some of the discoveries the Green Bank Telescope has made on the website, where you can go deeper into all that scientists are finding in their studies and in the lives of the people of Green Bank.It is interesting to know that teens have little stress and everyone has a deeper connection to other people and the natural world.
  We can imagine what that would look like for us.Would we feel comfortable knocking on our neighbor’s door to ask for a cup of sugar? How often do we find ourselves focusing on our Facebook when the people we love are sitting all around us? What could we get if we spent more time just in the quiet presence of others or just with ourselves and a good book?
  Maybe we can’t (or don’t want to) disconnect Wi-Fi, but maybe, we can try disconnecting it for a few hours a day and see how we feel.We may discover a new way of living that better serves our minds and our relationships with one another.
32.What is mentioned about the people of Green Bank?(  )
A.They live a life without digital connections.
B.They have no contact with the outside world.
C.They don’t like to keep in touch with other people.
D.They fail to know the value of modern conveniences.
33.Why did the government set up the National Radio Quiet Zone?(  )
A.To create a beautiful place to attract tourists.
B.To provide modern conveniences for the locals.
C.To make sure the radio telescope works well.
D.To offer a place for the public to study science.
34.What can we infer about the limitations on the town?(  )
A.They make people less confident and unfriendly.
B.They benefit local people mentally and socially.
C.They help the young become more independent.
D.They bring a lot of inconvenience to daily lives.
35.What do the questions in paragraph 4 suggest?(  )
A.They encourage thoughts on our lifestyles.
B.They cause the public to worry about future life.
C.They remind people of the traditional life’s benefits.
D.They show people’s desire to stay away from the Internet.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
  阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Before the Internet
  The Internet has brought huge changes to the way people interact with each other and how they get their information.However, rather than debate whether life was better or worse before the Internet, 36.(  ).Perhaps it would be interesting to reflect upon some of these differences.
  Before the Internet, if I needed to know something, 37.(  ).As this process usually required a lot of effort, only the most important topics were worth researching.Nowadays, 38.(  ), much of it trivial (不重要的).I can spend hours jumping from one website or app to another and have nothing to show for it when I have finished! Perhaps the Internet has taken us from knowing a few things in depth to knowing very little about a lot!
  Before the Internet, 39.(  ).Letter-writing, for example, used to be a joyful “labour of love”; now, it is a skill which is rapidly becoming obsolete (过时的).Letter-writing required care and thought and rewarded the writer with a sense of achievement and expectation.The whole process was an experience to be enjoyed: from choosing the paper to write on, to collecting and organizing thoughts to put onto the paper, to seeing these thoughts take shape in your own handwriting, and ending with a trip to the post office to post the letter.Then, of course, 40.(  ), and, at last, the excitement of hearing the letter box open and the reply drop softly onto the doormat.
A.we can certainly say that it was different
B.there was the long, expectant wait for the reply
C.the pace of modern life has certainly become faster
D.the Internet has made a huge difference to people’s lives
E.I find myself surfing the Internet for all kinds of information
F.life was definitely less frantic (手忙脚乱的) and nobody expected an immediate answer to their message
G.it would generally mean a trip to the library or seeking out somebody who knew the answer to my burning question
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
  阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
  Summer Clayton may not have children in real life, but he’s “a proud dad” to 2.8 million people on the Internet.
  Every week, he sits down to dinner and has a  41  chat with his “kids”.He looks into the camera and asks about their day.He  42  them how to shave, and reminds them it’s OK to be  43  when life hurts.To some, his one-way conversations may seem  44 .But his efforts have struck a chord (引起共鸣) among people who  45  a father figure — or just someone who listens to their  46  in the daily lives.
  Clayton is a civilian fitness trainer in real life.He started 47 on the Internet in late 2020 with inspirational and how-to videos, and 48  jokingly called him “dad”.His first video to go viral was a shaving how-to — a  49  to someone who sent him a message asking, “Hey Dad, can you teach me how to shave?” The video  50 , earning him tens of thousands of new fans within hours.
  Clayton’s extended family comes in all 51 .Many of his “kids” are old enough to be his parents.Clayton’s  52  doesn’t seem to bother his fans.At 58, Sarah D’Imperio may not seem like Clayton’s target audience, but she believes that it’s a(n)  53  idea, especially for youngsters who may not have a paternal (父亲的) role model that listens or has  54  to listen.“It’s just heartwarming to see someone trying to 55  a small part of that role for anyone,” she says.
41.A.quick  B.formal   C.secret   D.virtual
42.A.trains B.convinces C.teaches D.supports
43.A.painful B.peaceful C.shameful D.hopeful
44.A.dull B.tough C.silly D.brief
45.A.find B.need C.admit D.start
46.A.decisions B.hobbies C.excuses D.troubles
47.A.posting B.profiting C.searching D.donating
48.A.critics B.followers C.experts D.reporters
49.A.suggestion B.promise C.reward D.response
50.A.caught up B.came out C.blew up D.held out
51.A.places B.ages C.types D.classes
52.A.faith B.experience C.youth D.appearance
53.A.brilliant B.ambitious C.complicated D.abstract
54.A.luck B.time C.energy D.honor
55.A.value B.create C.define D.fill
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
  The Internet connects billions of people across the globe and turns distant areas into part of a global community.This connectivity provides fast access to vast amounts of information, 56.       (make) learning and discovery highly efficient.To 57.       certain extent, the world’s knowledge is all at our fingertips.With the click of a mouse or the touch of a button, you are able to find millions of results online in seconds.
  58.       addition, the Internet makes daily tasks more convenient through e-commerce.You can easily order food, shop for clothes, call a taxi, or plan a vacation from your device.Digital payments allow people 59.       (go) out without carrying cash.
  Beyond convenience, the Internet supports social 60.       (tie).Distance no longer prevents communication; with 61.       (vary) apps, you can keep in touch with family and friends or join new communities 62.       can share your interests.Whether through messages video calls or social media, the Internet 63.       (offer) many ways to maintain relationships and express care so far.
  However, despite these advantages, the Internet has its downsides.It is essential to use it wisely and responsibly to ensure that it remains a place of 64.       (inspire) and discovery.By recognizing its challenges and managing them carefully, the Internet can continue to be 65.       (true) a world without frontiers.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
  你校将举办一场主题为“建立良好人际关系”的演讲比赛,请你写一篇演讲稿参赛。内容包括:
  (1)人际关系的重要性;
  (2)如何建立良好的人际关系。
注意:(1)写作词数应为80个左右;
(2)请按如下格式作答。
参考词汇:人际关系 interpersonal relationship
  How to Build Good Interpersonal Relationships
                                            
                                            
                                            
                                            
第二节(满分25分)
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
  When Peter Tabichi was just 11 years old, his mother passed away.As a result, Tabichi’s dad was left on his own to juggle (兼顾) his responsibilities as a primary school teacher, a volunteer and a single father.
  Tabichi’s father never missed moments with his students, people in need and his son.His strength and love inspired Tabichi in ways that would stay with him for the rest of his life.As Tabichi got older, he decided to do everything in his power to help others.
  At the age of 24, he got a job as a teacher at the Keriko Mixed Day Secondary School in Pwani Village, in Kenya.However, the work there wasn’t easy.The village often experienced droughts and hunger.The school was in a very far area, and most of the students came from very poor families.Even affording breakfast was hard.What was worse, this government-run school had no computers.As a result, Tabichi was often forced to travel to an Internet cafe to download resources for his classes.
  Tabichi taught math and science in the hope that his lessons would give students a chance to improve their situations.He tried to prepare each class well in spite of all the difficulties.But most of the time, he found the students in the classroom weren’t able to be focused.To his sadness, one day in class, a student stood up and asked, “Mr Tabichi, what is the point of learning when my family is struggling just to put food on the table? My family want me to take up farming and I decide to follow their advice.”
  The students’ words were echoed (回应) by his classmates, who agreed that farming could bring them more than learning.Deep in thought about the students’ learning state and the words, Tabichi knew that it was all about food.
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式作答。
  In face of students’ possible leaving school, the next day, Tabichi put his earnings on the classroom desk.                      
                                            
                                            
                                            
  Tabichi’s work was finally acknowledged (公认), and he won Varkey Foundation’s Global Best Teacher Prize of 1 million.                                            
                                             
                                                  
                                                 
单元质量检测(一) RELATIONSHIPS
第一部分
1-5 ACBCB     6-10 BCABA
11-15 BCABC 16-20 ABCBC
听力原文:
(Text 1)
W:What do you like to do during the weekend?
M:I love cycling.On Saturday morning I usually ride around the city for two hours.
(Text 2)
W:What kind of college are you going to apply for?
M:My father wants me to go into business but my mother wants me to go to medical school.
(Text 3)
M:How much time has passed since we started talking?
W:It’s been only 10 minutes.
M:So right now it should be 3:10 pm.
W:Correct.
(Text 4)
W:Where did you get the money to start your restaurant?
M:I have been saving my money for years.
W:Is there any other way to get money to start up a small business?
M:Yes, you can borrow some from a bank.
(Text 5)
W:Did you want to become a scientist when you were young?
M:No.I became interested in insects only after I entered university.
W:Are you happy with the working conditions in this university?
M:Yes.It provides me excellent equipment and enough funding to do my work.
(Text 6)
M:What did you do after graduation?
W:I’d planned to be a teacher, but then I was offered a good job doing marketing, so I changed my mind.
M:Sounds like you’re happy with your decision.
W:I am.I enjoy my job very much.By the way, have you not had any job offers yet?
M:I had one, but I didn’t like the job very much.I’d also really wanted to attend graduate school, but I was afraid I couldn’t pay that much money.
W:I think you need to make a decision, stick to it and don’t be afraid of difficulties.
(Text 7)
W:Look, Jack! Here’s a job that might interest you.
M:Are you sure? The last job interview you sent me to was really a disaster.
W:Well, look! It’s a big company.You might get to travel.
M:What kind of company is it, though?
W:Um, let’s see.It’s a newspaper office.They say the pay is really good.And oh, look! They give you a car to travel around.That’s not bad, is it?
M:Do they say anything about needing to have experience of a journalist?
W:No, they want someone young and energetic.Oh, yes, they want a university graduate, so that’s OK.You’ve been to university.The only thing is that you have to travel, but then that’s what the company car is for.
M:Perhaps I’ll have a closer look at it.
(Text 8)
W:John, when you were little, what did you dream you’d grow up to be?
M:Oh, I dreamed that I’d be a pilot when I grew up.
W:So what happened? Did you just lose interest in being a pilot?
M:No.My parents said it was too dangerous, and they wanted me to find a safer job.How about you? What did you dream of becoming when you were a little girl?
W:When I was a little girl, I dreamed of being a great scientist, but now, as you can see, I’m just a common office clerk.
M:So what are your dreams now?
W:Well, I really want to be a translator some day, so I’m working hard to learn English.
M:You’re so good at language learning.Your French and Italian are already fluent.Well, I hope you succeed in that dream some day!
W:Thanks.
(Text 9)
W:Hi, Bob! I am so glad that you came.
M:Of course I’d come.I couldn’t think of a better chance to see all my old friends.
W:It’s hard to believe that it’s been ten years since graduation.
M:How time flies! How are things going with you?
W:It’s only recently that I’ve been able to start settling down.How about you? Are you still with Jenny?
M:Yeah, Jenny and I got married right after graduation. It was hard for the first three years — I was supporting us both while she continued her studies — but now things are getting better.I work as a manager in a trade company and she’s working at a law firm.It’s all started to come together and we’re finally able to make a life for ourselves.
W:Oh, that sounds wonderful.I have always known you two would make it.I hope I can keep in better contact with you.
M:Definitely! Actually, we just moved into a new place.There’s a house-warming party this Saturday, if you are free? I know Jenny would love to see you again and it should be a good party.
W:Sounds great! I am free this weekend and I’ll be there.
(Text 10)
  Bill Gates, an American inventor, computer programmer and businessman, is reportedly worth nearly $80 billion, making him one of the wealthiest people in the country today.He founded and was head of Microsoft for years.
  Gates was born into a rich family in the state of Washington.His father was a lawyer; his mother was a banker.He is famous for being taken as the father of the modern computer.He studied at Harvard University but did not graduate because of his desire to develop new software.
  As a 13-year-old student, Gates was introduced to computer programming.In 1975, Gates spoke to a company called Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS).He convinced the owner of the company that he had written a program that would work well and make big money.The owner bought into Gates’ inventions, and the two men reached an agreement to develop software for the company.Then the Microsoft Company was born.
  Gates went on to develop the Windows operating system with then partner IBM.The two companies had differences though, and their partnership ended quickly.Gates worked as CEO until 2000.He remained active with the company for several years before leaving the company in 2008.In 2014, Bill Gates became the technical advisor of the firm.
第二部分
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了四本英文畅销书,其中三本是有关沟通表达的,一本是有关清除消极思想的。
21.A 细节理解题。根据对The Psychology of Persuasion一书的介绍可知,该书所提供的思想理念和方法主要是基于一些领先的科学研究。
22.D 细节理解题。根据对Eliminate Negative Thinking一书的介绍可知,这本书主要为读者提供了一些有关清除消极思想的实用策略和建议。
23.C 细节理解题。根据对The Elements of Style一书的介绍可知,这本书已经成为美国高中和大学作文课上常用的美式英语写作风格指南。
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章以Celia Bashaw通过社交网络平台成功寻回已故亲人的艺术品为例,探讨了互联网社区的力量以及人际关系和情感的纽带。
24.D 细节理解题。根据第二段第一句可知,Bashaw在网上发帖是为了找回一件艺术品。
25.A 推理判断题。根据第三段最后一句及第四段可知,Alvin和Nora非常善良和友好。
26.B 细节理解题。根据第五段可知,Bashaw在网上更新了帖子,并表达了对社区的感谢。
27.C 标题归纳题。通读全文可知,文章讲述的是Celia Bashaw通过社交媒体帖子找回已故亲人的艺术品的故事,C项(社交媒体帖子帮助家庭团聚)最能概括全文,适合作为文章标题。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章讲述了高中生背幼稚背包的潮流现象、其背后所蕴含的对童年的怀念之情以及它带来的情感效应。
28.B 推理判断题。根据第一段中的Remember your first ever day of school ...and preparing for college.可知,作者通过两个问题引起读者对童年上学时光的回忆,进而引出下文关于一些高中生通过背幼稚背包来延续童年感觉这一潮流的话题。由此推断,使用这两个问题的目的是引出文章话题。
29.D 细节理解题。根据第一段中的But some seniors ...by wearing childish backpacks to school.可知,一些高中生背幼稚的背包上学是为了能更长时间地抓住童年的感觉,即保持与童年的联系。
30.A 观点态度题。根据第三段中的Seniors are showing off ...Disney Princess backpack.可知,评论者们看到高中生背幼稚背包的潮流会想起自己的学生时代,并且希望自己当时也能保留住海绵宝宝或迪士尼公主背包。由此推断,他们对这一潮流是支持的态度。
31.B 词义猜测题。根据最后一段中的Back in kindergarten ...that feeling back to us.可知,在幼儿园时,谁和自己有相同的毛衣或鞋子就会成为好朋友,现在看到有人背着有相同卡通人物的背包又把那种感觉带回来了。由此推断,that feeling指的是因为有相同物品而产生的亲近感。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了美国弗吉尼亚州西部格林班克镇人们没有使用Wi-Fi、手机等现代通讯设备的生活方式,探讨了这种生活方式对当地人心理、社会联系以及生活质量的影响。
32.A 细节理解题。根据第一段最后一句可知,格林班克的人过着没有数字连接的生活。
33.C 推理判断题。根据第二段最后一句可知,政府设立国家无线电静默区是为了确保射电望远镜运行良好。
34.B 细节理解题。根据第三段可知,这些限制在心理和社会上对当地人是有益的,特别是青少年几乎没有压力,人与人之间有更深的联系。
35.A 推理判断题。根据第四段可知,文中的问题鼓励读者反思自己的生活方式,思考如果减少对社交媒体的依赖,花更多时间和周围的人或独自度过,会有什么改变。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要讲述了互联网出现前后人们生活的变化以及互联网对生活的影响。
36.A 空前半句提到没有必要讨论互联网出现前生活的优劣;空后一句提出反思生活中的差异,因此空处应引出互联网带来的生活变化。
37.G 空前部分讲述了没有互联网时,想要知道某件事需要采取的行动。G项描述没有互联网时的查找信息方式,承接上文,符合语境。
38.E 下文I can spend hours ...when I have finished!讲述了通过互联网查找信息的现状。E项与下文的描述相符。
39.F 下文Letter-writing ...which is rapidly becoming obsolete (过时的).提到互联网出现前,写信是一项充满乐趣的活动。F项与上文中的Before the Internet相呼应,解释了在写信方面过去和现在的不同。
40.B 上句描述了写信的整个过程。下文中的and, at last, the excitement ...onto the doormat讲述了等待回信的情景,承上启下,符合语境。
第三部分
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了成为粉丝的“proud dad”的Summer Clayton走红的原因和带来的影响。
41.D 根据上段中的he’s “a proud dad” to 2.8 million people on the Internet和下句可知,他在网上和“孩子们”进行虚拟聊天。quick快速的;formal正规的;secret秘密的;virtual虚拟的。
42.C 根据第三段中的His first video to go viral was a shaving how-to可知,他教“孩子们”如何刮胡子。train训练;convince使相信;teach教授;support支持。
43.A 根据空后的when life hurts可知,生活中受伤时,感到痛苦是没什么的。painful困难的,令人痛苦的;peaceful和平的;shameful丢脸的;hopeful抱有希望的。
44.C 根据下句中的But可知,前后句之间是转折关系。再结合常识可知,他单方面的对话可能在一些人看来很愚蠢。dull枯燥无味的;tough艰难的;silly傻的,愚蠢的;brief短暂的。
45.B 根据空后的a father figure ...in the daily lives和最后一段中的especially for youngsters who may not have a paternal (父亲的) role model可知,这些人需要一个父亲形象,或一个在日常生活中倾听他们烦恼的人。find发现;need需要;admit承认;start开始。
46.D 参见上题解析。decision决定;hobby爱好;excuse借口;trouble问题,苦恼。
47.A 根据句中的with inspirational and how-to videos可知,这里指的是在网上发布视频。post发布;profit获益;search搜索;donate捐赠。
48.B 根据第一段中的he’s “a proud dad” to 2.8 million people on the Internet可知,他是网上280万人的“爸爸”。critic批评家;follower追随者,拥护者;expert专家;reporter记者。
49.D 根据空后的to someone who sent him ...how to shave 可知,网上有人问他能否教刮胡子,作为回应,他出了一段如何刮胡子的视频。suggestion建议;promise承诺;reward奖励;response回答,反应。
50.C 根据后半句earning him tens of thousands of new fans within hours可知,这个视频在几小时内就涨粉上万人,所以是火爆了。catch up赶上;come out出来,出现;blow up爆发;hold out坚持。
51.B 根据下句可推知,他的“孩子们”年龄不同。place地方;age年龄;type类型;class班级。
52.C 根据上句可知,有些粉丝的年纪比Clayton都大,但Clayton的年轻并没有困扰粉丝。faith信心;experience经验;youth年轻;appearance外表。
53.A 根据下句可知,她认为Clayton的做法很暖心,这是一个极好的主意。brilliant巧妙的,极好的;ambitious有抱负的;complicated复杂的;abstract抽象的。
54.B 结合空前的may not have a paternal (父亲的) role model可知,有些青少年的生活中没有能够倾听他们或者匀出时间倾听他们的父亲角色。luck运气;time时间;energy能量;honor荣誉。
55.D 根据上句中的youngsters who may not have a paternal (父亲的) role model可知,有些人的生活中没有可靠的父亲角色,而Clayton为这些人扮演了一小部分父亲角色。value珍惜;create创造;define给……下定义;fill装满,填满,担任。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了互联网的好处,并告诉我们应如何正确使用互联网。
56.making 考查非谓语动词。此处是非谓语动词作状语,make与上文构成主动关系,应用动词-ing形式作状语。故填making。
57.a 考查冠词。短语to a certain extent表示“在某种程度上”。故填a。
58.In 考查介词。短语in addition表示“此外”;置于句首,首字母大写。故填In。
59.to go 考查非谓语动词。短语allow sb to do sth表示“允许某人做某事”。故填to go。
60.ties 考查名词复数。此处tie数量大于一,应用复数形式。故填ties。
61.various/varied 考查形容词。空处修饰名词apps,应用形容词,作定语。故填various/varied。
62.which/that 考查关系代词。空处引导限制性定语从句,修饰先行词communities,关系词在从句中作主语,指物。故填which/that。
63.has offered 考查时态和主谓一致。根据so far可知,应用现在完成时;主语为Internet,助动词用has。故填has offered。
64.inspiration 考查名词。空处作介词的宾语,应用名词inspiration,不可数。故填inspiration。
65.truly 考查副词。空处修饰下文短语,应用副词truly。故填truly。
第四部分
第一节
How to Build Good Interpersonal Relationships
  It is common knowledge that good interpersonal relationships are of great importance.Wherever we go or whatever we do, we need to deal with other people.Then what should we do to build good interpersonal relationships?
  First of all, we must be honest with others.As the saying goes, “Honesty is the best policy.” Nobody likes a person who isn’t trustworthy or reliable.Secondly, try to be a good listener.Only by listening carefully to others can we understand them and meet their needs.Last but not least, always keep in mind that golden rule — don’t do to others what you don’t want others to do to you.
  I do hope all of you will win more friends and become more influential.Thanks for listening!
第二节
  In face of students’ possible leaving school, the next day, Tabichi put his earnings on the classroom desk.“I understand your struggles, my dear students,” Tabichi began, his voice gentle yet firm.“The challenges here should not be reasons to give up your dreams.Education is the key to breaking the cycle of poverty.” Pointing to the money, Tabichi continued, “Although it’s not much, I hope that it can bring about a positive impact for all of you.” The students’ eyes welled up with tears.Later, Tabichi worked to persuade their families to put more value in education.Tabichi’s efforts succeeded in keeping many of the village’s youth in school.
  Tabichi’s work was finally acknowledged (公认), and he won Varkey Foundation’s Global Best Teacher Prize of 1 million.Tabichi felt so happy to be among the best teachers in the world.Tabichi planned to use the money to improve the school and feed the poor.His efforts inspired the young who were curious, talented and intelligent.He had a dream that one day the problem of drought and poverty here could be solved by his students full of hope.Like his father, Tabichi had made a big difference to the village and the young.
10 / 10(共102张PPT)
单元质量检测(一)RELATIONSHIPS
(满分150分,时间120分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三
个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,
你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读
一遍。
1. What are the speakers talking about?(  )
A. The man’s weekend activities.
B. The woman’s favorite sport.
C. The city they live in.
√
2. What does the man do?(  )
A. He’s a businessman. B. He’s a doctor.
C. He’s a student.
√
3. When did the speakers start talking?(  )
A. At 2:50. B. At 3:00.
C. At 3:10.
√
4. What does the woman want to do?(  )
A. Borrow money from the man.
B. Go to the bank.
C. Start up a business.
√
5. What is the man’s research field?(  )
A. Education. B. Insects.
C. Finance.
√
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中
所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。
听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听
完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6至7题。
6. What kind of job did the woman take after graduation?(  )
A. Teaching. B. Marketing.
C. Volunteering.
√
7. What does the woman think the man should do?(  )
A. Take his job immediately.
B. Not worry about the money.
C. Make a decision and stick to it.
√
听第7段材料,回答第8至9题。
8. Where does the woman advise the man to apply for a job?(  )
A. In a newspaper office.
B. In a travel agency.
C. In a car factory.
9. What does the man ask the woman about the job?(  )
A. The pay.
B. The experience.
C. The working conditions.
√
√
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why didn’t the man realise his childhood dream?(  )
A. His parents didn’t support him.
B. He was offered another good job.
C. He lost interest in it later.
11. What did the woman want to be when she was a little girl?(  )
A. A pilot. B. A scientist.
C. A teacher.
√
√
12. What languages is the woman good at?(  )
A. English and French.
B. English and Italian.
C. French and Italian.
√
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Who is Jenny?(  )
A. The man’s wife. B. The man’s sister.
C. The woman’s colleague.
14. How long has it been since the speakers’ graduation?(  )
A. Three years. B. Ten years.
C. Thirteen years.
√
√
15. What do we know about the man?(  )
A. He continued his studies after graduation.
B. He once worked at a law firm.
C. He is working in a trade company.
16. When will the speakers meet each other again?(  )
A. This Saturday. B. This Sunday.
C. Next Saturday.
√
√
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What is Bill Gates famous for according to the speaker?(  )
A. His family background.
B. His position in society.
C. His educational background.
18. What did Bill Gates do in 1975?(  )
A. He went to Harvard University.
B. He began to develop new software.
C. He sold his inventions to MITS.
√
√
19. When did Bill Gates leave Microsoft?(  )
A. In 2000. B. In 2008.
C. In 2014.
20. Which of the following is TRUE according to the talk?(  )
A. Bill Gates grew up in Washington.
B. Bill Gates’ mother worked as a lawyer.
C. IBM partnered with Microsoft for a short time.
√
√
听力原文:
(Text 1)
W:What do you like to do during the weekend?
M:I love cycling.On Saturday morning I usually ride around the city for
two hours.
(Text 2)
W:What kind of college are you going to apply for?
M:My father wants me to go into business but my mother wants me to go
to medical school.
(Text 3)
M:How much time has passed since we started talking?
W:It’s been only 10 minutes.
M:So right now it should be 3:10 pm.
W:Correct.
(Text 4)
W:Where did you get the money to start your restaurant?
M:I have been saving my money for years.
W:Is there any other way to get money to start up a small business?
M:Yes, you can borrow some from a bank.
(Text 5)
W:Did you want to become a scientist when you were young?
M:No.I became interested in insects only after I entered university.
W:Are you happy with the working conditions in this university?
M:Yes.It provides me excellent equipment and enough funding to do my
work.
(Text 6)
M:What did you do after graduation?
W:I’d planned to be a teacher, but then I was offered a good job doing
marketing, so I changed my mind.
M:Sounds like you’re happy with your decision.
W:I am.I enjoy my job very much.By the way, have you not had any
job offers yet?
M:I had one, but I didn’t like the job very much.I’d also really wanted
to attend graduate school, but I was afraid I couldn’t pay that much
money.
W:I think you need to make a decision, stick to it and don’t be afraid of
difficulties.
(Text 7)
W:Look, Jack! Here’s a job that might interest you.
M:Are you sure? The last job interview you sent me to was really a
disaster.
W:Well, look! It’s a big company.You might get to travel.
M:What kind of company is it, though?
W:Um, let’s see.It’s a newspaper office.They say the pay is really
good.And oh, look! They give you a car to travel around.That’s not
bad, is it?
M:Do they say anything about needing to have experience of a
journalist?
W:No, they want someone young and energetic.Oh, yes, they want
a university graduate, so that’s OK. You’ve been to university.The only
thing is that you have to travel, but then that’s what the company car is
for.
M:Perhaps I’ll have a closer look at it.
(Text 8)
W:John, when you were little, what did you dream you’d grow up to
be?
M:Oh, I dreamed that I’d be a pilot when I grew up.
W:So what happened? Did you just lose interest in being a pilot?
M:No.My parents said it was too dangerous, and they wanted me to
find a safer job.How about you? What did you dream of becoming when
you were a little girl?
W:When I was a little girl, I dreamed of being a great scientist, but
now, as you can see, I’m just a common office clerk.
M:So what are your dreams now?
W:Well, I really want to be a translator some day, so I’m working
hard to learn English.
M:You’re so good at language learning.Your French and Italian are
already fluent.Well, I hope you succeed in that dream some day!
W:Thanks.
(Text 9)
W:Hi, Bob! I am so glad that you came.
M:Of course I’d come.I couldn’t think of a better chance to see all my old
friends.
W:It’s hard to believe that it’s been ten years since graduation.
M:How time flies! How are things going with you?
W:It’s only recently that I’ve been able to start settling down.How about
you? Are you still with Jenny?
M:Yeah, Jenny and I got married right after graduation. It was hard for
the first three years — I was supporting us both while she continued her
studies — but now things are getting better.I work as a manager in a trade
company and she’s working at a law firm.It’s all started to come together
and we’re finally able to make a life for ourselves.
W:Oh, that sounds wonderful.I have always known you two would
make it.I hope I can keep in better contact with you.
M:Definitely! Actually, we just moved into a new place.There’s a
house-warming party this Saturday, if you are free? I know Jenny would
love to see you again and it should be a good party.
W:Sounds great! I am free this weekend and I’ll be there.
(Text 10)
  Bill Gates, an American inventor, computer programmer and
businessman, is reportedly worth nearly $80 billion, making him one of
the wealthiest people in the country today.He founded and was head of
Microsoft for years.
  Gates was born into a rich family in the state of Washington.His father
was a lawyer; his mother was a banker.He is famous for being taken as
the father of the modern computer.He studied at Harvard University but did
not graduate because of his desire to develop new software.
  As a 13-year-old student, Gates was introduced to computer
programming.In 1975, Gates spoke to a company called Micro
Instrumentation and Telemetry Systems (MITS).He convinced the
owner of the company that he had written a program that would work well
and make big money.The owner bought into Gates’ inventions, and the
two men reached an agreement to develop software for the company.Then
the Microsoft Company was born.
  Gates went on to develop the Windows operating system with then
partner IBM. The two companies had differences though, and their
partnership ended quickly.Gates worked as CEO until 2000.He remained
active with the company for several years before leaving the company in
2008.In 2014, Bill Gates became the technical advisor of the firm.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
  阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
  The Storyteller’s Secret
By Carmine Gallo
  4.5 out of 5 stars  474 ratings
  How did a Venice Beach T-shirt vendor become television’s
most successful producer? How did an entrepreneur who started in a garage
create the most iconic product launches in business history, and how did
a shy man overcome a paralyzing fear of public speaking to captivate sold-
out crowds at Yankee Stadium?— They told brilliant stories.
  By Peter Daniel Andrei
The Psychology of Persuasion
  5.0 out of 5 stars  865 ratings
  Why do some people effortlessly convince
while others can’t? Why do some people easily speak with confidence, fluency, influence, and impact, while others struggle to speak well? Why do some presentations build support, generate consensus, and motivate positive action, while others don’t?— Decades of leading (but unheard-of) scientific studies present an answer.
  By William Strunk Jr.& E. B. White
The Elements of Style
  4.7 out of 5 stars  9,707 ratings
  This is The Elements of Style, the classic style manual,
now in a fourth edition.A new Foreword by Roger Angell reminds readers that the advice of Strunk & White is as valuable today as when it was first
offered.The book has grown to become the American English writing style
guide often required in US high school and university composition classes.
  By Derick Howell
Eliminate Negative Thinking
  4.4 out of 5 stars  990 ratings
  Do you find it hard to fall asleep because your brain
won’t stop worrying? Do you feel stuck in an endless loop of uncontrollable negative thoughts? You’re not alone.Around 18% of the population suffer from anxiety.This book offers actionable strategies that will help you eliminate the deep-seated causes of your anxiety and manage your day-to-day worries.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了四本英文畅销书,
其中三本是有关沟通表达的,一本是有关清除消极思想的。
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了四本英文畅销书,
其中三本是有关沟通表达的,一本是有关清除消极思想的。
21. What is Peter Daniel Andrei’s book based on?(  )
A. Scientific research.
B. Experts’ suggestions.
C. Celebrities’ speeches.
D. Personal experiences.
解析: 细节理解题。根据对The Psychology of Persuasion一书
的介绍可知,该书所提供的思想理念和方法主要是基于一些领先
的科学研究。
√
22. What will Derick Howell mainly offer in his book?(  )
A. Some brilliant stories.
B. Some typical examples.
C. Some advanced theories.
D. Some practical techniques.
解析: 细节理解题。根据对Eliminate Negative Thinking一书的介绍
可知,这本书主要为读者提供了一些有关清除消极思想的实用策略和
建议。
√
23. Which would be the best choice to help improve our writing skills?
(  )
A. The Storyteller’s Secret.
B. The Psychology of Persuasion.
C. The Elements of Style.
D. Eliminate Negative Thinking.
解析: 细节理解题。根据对The Elements of Style一书的介绍可
知,这本书已经成为美国高中和大学作文课上常用的美式英语写
作风格指南。
√
B
  When her mother died two years ago, Celia Bashaw began dreaming
about an artwork her uncle Perkins had made.Her mother and grandmother
had loved it.But Bashaw couldn’t find it.She knew it had been picked up
after her grandmother’s death when the family was going through her
belongings, 15 years ago.And she knew her uncle, who lived in
Vermont, had given it away there, hoping the new owners would hold
on to it.As it turned out, they sold it.
  So she decided to make a post online in a group for Vermonters,
hoping she could track down the buyers and get the piece back.Bashaw
attached three photos of the artwork and the post was shared about 600
times.
  Then, in Vermont, Alvin and his wife Nora, saw the post and
realized they had bought the artwork.They arranged a meeting.Despite
being nervous about meeting strangers from the Internet, Bashaw found
them “so nice and such great people”.
  “With all the bad news and everything going around, it’s good to see
something really nice,” Nora said, who offered to give it back to
Bashaw.
  In an updated post, Bashaw shared her excitement at being reunited
(团聚) with her uncle’s artwork, thanking the community for sharing
and helping her find the piece.
  Now, Bashaw feels like a piece of her mother and grandmother has
come back home.
  “It’s really nice because I don’t have very many things of my mother
or my grandmother and actually, it’s been extremely hard for me to even
find a picture of me and my grandmother together.We were so close, and
it just makes me so sad ...I hope she can see it now that I have it back
because she was looking for it too,” she said.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章以Celia Bashaw通过社交网络平
台成功寻回已故亲人的艺术品为例,探讨了互联网社区的力量以及
人际关系和情感的纽带。
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章以Celia Bashaw通过社交网络平
台成功寻回已故亲人的艺术品为例,探讨了互联网社区的力量以及
人际关系和情感的纽带。
24. Why did Bashaw post online?(  )
A. Because she enjoyed sharing her life.
B. Because she’d like to make new friends.
C. Because she hoped to sell her belongings.
D. Because she wanted to get an artwork back.
解析: 细节理解题。根据第二段第一句可知,Bashaw在网上发帖
是为了找回一件艺术品。
√
25. Which of the following best describes Alvin and Nora?(  )
A. Kind and friendly.
B. Caring and curious.
C. Brave and confident.
D. Determined and honest.
解析: 推理判断题。根据第三段最后一句及第四段可知,Alvin和
Nora非常善良和友好。
√
26. What did Bashaw do after meeting Alvin and Nora?(  )
A. She reunited with her uncle.
B. She expressed thanks online.
C. She decided to buy the artwork.
D. She found a picture of her mother.
解析: 细节理解题。根据第五段可知,Bashaw在网上更新了帖
子,并表达了对社区的感谢。
√
27. What can be the best title for the text?(  )
A. A Girl Meets Strangers from the Internet
B. A Community Helps a Girl Find Her Family
C. A Social Media Post Helps Reunite a Family
D. A Couple Gives an Artwork Back to Its Owner
解析: 标题归纳题。通读全文可知,文章讲述的是Celia Bashaw通
过社交媒体帖子找回已故亲人的艺术品的故事,C项(社交媒体帖子
帮助家庭团聚)最能概括全文,适合作为文章标题。
√
C
  Remember your first ever day of school: how you straightened out
your school clothes, made sure your mom prepared your favorite lunch
and your backpack? Do you remember your first backpack? Mine was
red with Mickey Mouse and it carried all of my primary school books.Years later, I still remember it as a sign of happy school days and childhood.Unluckily, years fly by and it’s time for exams and preparing
for college.But some seniors found a fun way to hold onto childhood a little
longer by wearing childish backpacks to school.This senior backpack
challenge quickly became a hit on TikTok.
  Usually, a lot of teenagers cannot wait to grow up; they long for
independence and want to appear grown-up.But things seem to be
changing, as a lot of high school seniors are dropping the cool kid look
and choosing a childish style.As a lot of students are heading back to
school, most of them are shopping for school supplies and new backpacks
to carry them in.Instead of fashionable ones, they are choosing the ones
showing their favorite childhood characters: Backyardigans, Teenage
Mutant Ninja Turtles, Spider-Man — you name it.
  This trend is taking the Internet by storm.A quick search of “senior
backpacks” shows a lot of colorful and fun small-sized bags.Seniors are
showing off their new backpacks on TikTok, making commentators (评
论者) think of their school days and wish they would have kept their
SpongeBob or Disney Princess backpack.
  A few commentators note that this trend isn’t new, and a lot of
seniors have been wearing childish backpacks for years.Only in recent
years has this become a trend.
  The senior backpack trend brought back a good feeling of longing for
simpler days.Back in kindergarten, whoever had the same sweater or
same shoes would become best friends.Now, years later, seeing
someone wearing a backpack with the same cartoon characters is bringing
that feeling back to us.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章讲述了高中生背幼稚背包的潮
流现象、其背后所蕴含的对童年的怀念之情以及它带来的情感效。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章讲述了高中生背幼稚背包的潮
流现象、其背后所蕴含的对童年的怀念之情以及它带来的情感效应。
28. What is the purpose of using two questions at the beginning of the
text?(  )
A. Share a common problem.
B. Bring up the topic of the text.
C. Offer background information.
D. Provide some advice for readers.
√
解析: 推理判断题。根据第一段中的Remember your first ever day
of school ...and preparing for college.可知,作者通过两个问题引起读者
对童年上学时光的回忆,进而引出下文关于一些高中生通过背幼稚背
包来延续童年感觉这一潮流的话题。由此推断,使用这两个问题的目
的是引出文章话题。
29. Why do some seniors wear childish backpacks to school?(  )
A. To follow online influencers’ footsteps.
B. To attract the attention of their classmates.
C. To express their wish for personal freedom.
D. To keep their connection to childhood alive.
解析: 细节理解题。根据第一段中的But some seniors ...by wearing
childish backpacks to school.可知,一些高中生背幼稚的背包上学是为
了能更长时间地抓住童年的感觉,即保持与童年的联系。
√
30. What is commentators’ attitude toward the senior backpack trend?
(  )
A. Supportive. B. Doubtful.
C. Anxious. D. Curious.
解析: 观点态度题。根据第三段中的Seniors are showing
off ...Disney Princess backpack.可知,评论者们看到高中生背幼稚背包
的潮流会想起自己的学生时代,并且希望自己当时也能保留住海绵宝
宝或迪士尼公主背包。由此推断,他们对这一潮流是支持的态度。
√
31. What does the underlined part “that feeling” in the last paragraph refer
to?(  )
A. A feeling of sadness.
B. A sense of closeness.
C. A feeling of uncertainty.
D. A sense of achievement.
√
解析: 词义猜测题。根据最后一段中的Back in kindergarten ...that
feeling back to us.可知,在幼儿园时,谁和自己有相同的毛衣或鞋子就
会成为好朋友,现在看到有人背着有相同卡通人物的背包又把那种感
觉带回来了。由此推断,that feeling指的是因为有相同物品而产生的
亲近感。
D
  Maybe you’ve thought about taking a break from social media from
time to time, but can you imagine living without social media or cell
phones completely? For the 182 people of Green Bank, West Virginia,
modern conveniences like Wi-Fi, cell phones, microwaves, and even
digital cameras are things of the outside world.
  Construction (建造) of the Green Bank Observatory (天文台)
began in 1957.One year later, the government set up the National Radio
Quiet Zone (区域) including the town of Green Bank.This town is next
to the world’s largest fully steerable radio telescope (可操纵射电望远
镜), which allows scientists to observe things like the stars in the
sky.And in order for the radio telescope to listen to the most “distant voices
of the universe”, it requires no interference (干扰) from the ground.
  The limitations (限用) on this town have allowed a return to a type
of community connection that was common in the not-so-distant past.You
can check out some of the discoveries the Green Bank Telescope has made
on the website, where you can go deeper into all that scientists are
finding in their studies and in the lives of the people of Green Bank.It is
interesting to know that teens have little stress and everyone has a deeper
connection to other people and the natural world.
  We can imagine what that would look like for us.Would we feel
comfortable knocking on our neighbor’s door to ask for a cup of sugar?
How often do we find ourselves focusing on our Facebook when the people
we love are sitting all around us? What could we get if we spent more
time just in the quiet presence of others or just with ourselves and a good
book?
  Maybe we can’t (or don’t want to) disconnect Wi-Fi, but maybe, we can try disconnecting it for a few hours a day and see how we
feel.We may discover a new way of living that better serves our minds and
our relationships with one another.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了美国弗吉尼亚州西
部格林班克镇人们没有使用Wi-Fi、手机等现代通讯设备的生活方
式,探讨了这种生活方式对当地人心理、社会联系以及生活质量的
影响。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了美国弗吉尼亚州西
部格林班克镇人们没有使用Wi-Fi、手机等现代通讯设备的生活方
式,探讨了这种生活方式对当地人心理、社会联系以及生活质量的
影响。
32. What is mentioned about the people of Green Bank?(  )
A. They live a life without digital connections.
B. They have no contact with the outside world.
C. They don’t like to keep in touch with other people.
D. They fail to know the value of modern conveniences.
解析: 细节理解题。根据第一段最后一句可知,格林班克的人过
着没有数字连接的生活。
√
33. Why did the government set up the National Radio Quiet Zone?
(  )
A. To create a beautiful place to attract tourists.
B. To provide modern conveniences for the locals.
C. To make sure the radio telescope works well.
D. To offer a place for the public to study science.
解析: 推理判断题。根据第二段最后一句可知,政府设立国家无
线电静默区是为了确保射电望远镜运行良好。
√
34. What can we infer about the limitations on the town?(  )
A. They make people less confident and unfriendly.
B. They benefit local people mentally and socially.
C. They help the young become more independent.
D. They bring a lot of inconvenience to daily lives.
解析: 细节理解题。根据第三段可知,这些限制在心理和社会上
对当地人是有益的,特别是青少年几乎没有压力,人与人之间有更深
的联系。
√
35. What do the questions in paragraph 4 suggest?(  )
A. They encourage thoughts on our lifestyles.
B. They cause the public to worry about future life.
C. They remind people of the traditional life’s benefits.
D. They show people’s desire to stay away from the Internet.
解析: 推理判断题。根据第四段可知,文中的问题鼓励读者反思
自己的生活方式,思考如果减少对社交媒体的依赖,花更多时间和周
围的人或独自度过,会有什么改变。
√
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
  阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选
项。选项中有两项为多余选项。
Before the Internet
  The Internet has brought huge changes to the way people interact with
each other and how they get their information.However, rather than debate whether life was better or worse before the Internet, 36.( ).Perhaps it would be interesting to reflect upon some of these differences.
  Before the Internet, if I needed to know something, 37.(  ).As this process usually required a lot of effort, only the most important topics were worth researching.Nowadays, 38.(  ), much of it trivial (不重要的).I can spend hours jumping from one website or app to another and have nothing to show for it when I have finished! Perhaps the Internet has taken us from knowing a few things in depth to knowing very little about a lot!
  Before the Internet, 39.(  ).Letter-writing, for example,
used to be a joyful “labour of love”; now, it is a skill which is rapidly
becoming obsolete (过时的).Letter-writing required care and thought
and rewarded the writer with a sense of achievement and expectation.The
whole process was an experience to be enjoyed: from choosing the paper
to write on, to collecting and organizing thoughts to put onto the paper,
to seeing these thoughts take shape in your own handwriting, and ending
with a trip to the post office to post the letter.Then, of course,
40.(  ), and, at last, the excitement of hearing the letter box open
and the reply drop softly onto the doormat.
A. we can certainly say that it was different
B. there was the long, expectant wait for the reply
C. the pace of modern life has certainly become faster
D. the Internet has made a huge difference to people’s lives
E. I find myself surfing the Internet for all kinds of information
F. life was definitely less frantic (手忙脚乱的) and nobody expected an
immediate answer to their message
G. it would generally mean a trip to the library or seeking out somebody
who knew the answer to my burning question
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要讲述了互联网出现前后人
们生活的变化以及互联网对生活的影响。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要讲述了互联网出现前后人
们生活的变化以及互联网对生活的影响。
36. A 空前半句提到没有必要讨论互联网出现前生活的优劣;空后一
句提出反思生活中的差异,因此空处应引出互联网带来的生活变化。
37. G 空前部分讲述了没有互联网时,想要知道某件事需要采取的行
动。G项描述没有互联网时的查找信息方式,承接上文,符合语境。
38. E 下文I can spend hours ...when I have finished!讲述了通过互联
网查找信息的现状。E项与下文的描述相符。
39. F 下文Letter-writing ...which is rapidly becoming obsolete (过时
的).提到互联网出现前,写信是一项充满乐趣的活动。F项与上文中
的Before the Internet相呼应,解释了在写信方面过去和现在的不同。
40. B 上句描述了写信的整个过程。下文中的and, at last, the
excitement ...onto the doormat讲述了等待回信的情景,承上启下,符合
语境。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
  阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
  Summer Clayton may not have children in real life, but he’s “a
proud dad” to 2.8 million people on the Internet.
  Every week, he sits down to dinner and has a chat with his
“kids”.He looks into the camera and asks about their day.He  42  them
how to shave, and reminds them it’s OK to be  43  when life hurts.To
some, his one-way conversations may seem  44 .But his efforts have
struck a chord (引起共鸣) among people who  45  a father figure —
or just someone who listens to their  46  in the daily lives.
41 
  Clayton is a civilian fitness trainer in real life.He started  47 on the
Internet in late 2020 with inspirational and how-to videos, and  48 
jokingly called him “dad”.His first video to go viral was a shaving how-
to — a  49  to someone who sent him a message asking, “Hey Dad,
can you teach me how to shave?” The video  50 , earning him tens
of thousands of new fans within hours.
  Clayton’s extended family comes in all  51 .Many of his “kids” are
old enough to be his parents.Clayton’s  52  doesn’t seem to bother his
fans.At 58, Sarah D’Imperio may not seem like Clayton’s target
audience, but she believes that it’s a(n)  53  idea, especially for
youngsters who may not have a paternal (父亲的) role model that
listens or has  54  to listen.“It’s just heartwarming to see someone
trying to  55  a small part of that role for anyone,” she says.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了成为粉丝的“proud
dad”的Summer Clayton走红的原因和带来的影响。
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了成为粉丝的“proud
dad”的Summer Clayton走红的原因和带来的影响。
41. A. quick B. formal C. secret D. virtual
解析: 根据上段中的he’s “a proud dad” to 2.8 million people on the
Internet和下句可知,他在网上和“孩子们”进行虚拟聊天。quick快速
的;formal正规的;secret秘密的;virtual虚拟的。
42. A. trains B. convinces
C. teaches D. supports
解析: 根据第三段中的His first video to go viral was a shaving how-
to可知,他教“孩子们”如何刮胡子。train训练;convince使相信;teach
教授;support支持。
√
√
43. A. painful B. peaceful
C. shameful D. hopeful
解析:  根据空后的when life hurts可知,生活中受伤时,感到痛苦
是没什么的。painful困难的,令人痛苦的;peaceful和平的;shameful
丢脸的;hopeful抱有希望的。
44. A. dull B. tough C. silly D. brief
解析: 根据下句中的But可知,前后句之间是转折关系。再结合常
识可知,他单方面的对话可能在一些人看来很愚蠢。dull枯燥无味
的;tough艰难的;silly傻的,愚蠢的;brief短暂的。
√
√
45. A. find B. need C. admit D. start
解析: 根据空后的a father figure ...in the daily lives和最后一段中的
especially for youngsters who may not have a paternal (父亲的) role
model可知,这些人需要一个父亲形象,或一个在日常生活中倾听他
们烦恼的人。find发现;need需要;admit承认;start开始。
46. A. decisions B. hobbies
C. excuses D. troubles
解析: 参见上题解析。decision决定;hobby爱好;excuse借口;
trouble问题,苦恼。
√
√
47. A. posting B. profiting
C. searching D. donating
解析: 根据句中的with inspirational and how-to videos可知,
这里指的是在网上发布视频。post发布;profit获益;search搜索;
donate捐赠。
√
48. A. critics B. followers
C. experts D. reporters
解析: 根据第一段中的he’s “a proud dad” to 2.8 million people on
the Internet可知,他是网上280万人的“爸爸”。critic批评家;follower
追随者,拥护者;expert专家;reporter记者。
√
49. A. suggestion B. promise
C. reward D. response
解析: 根据空后的to someone who sent him ...how to shave 可
知,网上有人问他能否教刮胡子,作为回应,他出了一段如何刮
胡子的视频。suggestion建议;promise承诺;reward奖励;
response回答,反应。
√
50. A. caught up B. came out
C. blew up D. held out
解析: 根据后半句earning him tens of thousands of new fans within
hours可知,这个视频在几小时内就涨粉上万人,所以是火爆了。catch
up赶上;come out出来,出现;blow up爆发;hold out坚持。
51. A. places B. ages C. types D. classes
解析: 根据下句可推知,他的“孩子们”年龄不同。place地方;age
年龄;type类型;class班级。
√
√
52. A. faith B. experience
C. youth D. appearance
解析: 根据上句可知,有些粉丝的年纪比Clayton都大,但Clayton
的年轻并没有困扰粉丝。faith信心;experience经验;youth年轻;
appearance外表。
√
53. A. brilliant B. ambitious
C. complicated D. abstract
解析:  根据下句可知,她认为Clayton的做法很暖心,这是一个极
好的主意。brilliant巧妙的,极好的;ambitious有抱负的;complicated
复杂的;abstract抽象的。
54. A. luck B. time C. energy D. honor
解析: 结合空前的may not have a paternal (父亲的) role model可
知,有些青少年的生活中没有能够倾听他们或者匀出时间倾听他们的
父亲角色。luck运气;time时间;energy能量;honor荣誉。
√
√
55. A. value B. create C. define D. fill
解析: 根据上句中的youngsters who may not have a paternal (父亲
的) role model可知,有些人的生活中没有可靠的父亲角色,而
Clayton为这些人扮演了一小部分父亲角色。value珍惜;create创造;
define给……下定义;fill装满,填满,担任。
√
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正
确形式。
  The Internet connects billions of people across the globe and turns
distant areas into part of a global community.This connectivity provides
fast access to vast amounts of information, 56.        (make)
learning and discovery highly efficient.To 57.        certain
extent, the world’s knowledge is all at our fingertips.With the click of a
mouse or the touch of a button, you are able to find millions of results
online in seconds.
  58.        addition, the Internet makes daily tasks more
convenient through e-commerce.You can easily order food, shop for
clothes, call a taxi, or plan a vacation from your device.Digital
payments allow people 59.        (go) out without carrying
cash.
  Beyond convenience, the Internet supports social 60.   (tie).Distance no longer prevents communication; with
61.        (vary) apps, you can keep in touch with family and
friends or join new communities 62.        can share your
interests.Whether through messages video calls or social media, the
Internet 63.        (offer) many ways to maintain relationships
and express care so far.
  However, despite these advantages, the Internet has its downsides.It is essential to use it wisely and responsibly to ensure that it
remains a place of 64.        (inspire) and discovery.By
recognizing its challenges and managing them carefully, the Internet can
continue to be 65.        (true) a world without frontiers.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了互联网的好处,并告诉
我们应如何正确使用互联网。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了互联网的好处,并告诉
我们应如何正确使用互联网。
57. a 考查冠词。短语to a certain extent表示“在某种程度上”。故
填a。
58. In 考查介词。短语in addition表示“此外”;置于句首,首字母大
写。故填In。
59. to go 考查非谓语动词。短语allow sb to do sth表示“允许某人做某
事”。故填to go。
60. ties 考查名词复数。此处tie数量大于一,应用复数形式。故填
ties。
56. making 考查非谓语动词。此处是非谓语动词作状语,make与上
文构成主动关系,应用动词-ing形式作状语。故填making。
61. various/varied 考查形容词。空处修饰名词apps,应用形容词,作
定语。故填various/varied。
62. which/that 考查关系代词。空处引导限制性定语从句,修饰先行
词communities,关系词在从句中作主语,指物。故填which/that。
63. has offered 考查时态和主谓一致。根据so far可知,应用现在完成
时;主语为Internet,助动词用has。故填has offered。
64. inspiration 考查名词。空处作介词的宾语,应用名词inspiration,
不可数。故填inspiration。
65. truly 考查副词。空处修饰下文短语,应用副词truly。故填truly。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
  你校将举办一场主题为“建立良好人际关系”的演讲比赛,请你写
一篇演讲稿参赛。内容包括:
  (1)人际关系的重要性;
  (2)如何建立良好的人际关系。
注意:(1)写作词数应为80个左右;
(2)请按如下格式作答。
参考词汇:人际关系 interpersonal relationship
  How to Build Good Interpersonal Relationships
                      
                      
                      
                      
                       
参考范文:
How to Build Good Interpersonal Relationships
  It is common knowledge that good interpersonal relationships are of
great importance.Wherever we go or whatever we do, we need to deal
with other people.Then what should we do to build good interpersonal
relationships?
  First of all, we must be honest with others.As the saying goes,
“Honesty is the best policy.” Nobody likes a person who isn’t trustworthy
or reliable.Secondly, try to be a good listener.Only by listening carefully
to others can we understand them and meet their needs.Last but not least,
always keep in mind that golden rule — don’t do to others what you don’t
want others to do to you.
  I do hope all of you will win more friends and become more
influential.Thanks for listening!
第二节(满分25分)
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构
成一篇完整的短文。
  When Peter Tabichi was just 11 years old, his mother passed
away.As a result, Tabichi’s dad was left on his own to juggle (兼顾)
his responsibilities as a primary school teacher, a volunteer and a single
father.
  Tabichi’s father never missed moments with his students, people in
need and his son.His strength and love inspired Tabichi in ways that would
stay with him for the rest of his life.As Tabichi got older, he decided to do
everything in his power to help others.
  At the age of 24, he got a job as a teacher at the Keriko Mixed Day
Secondary School in Pwani Village, in Kenya.However, the work there
wasn’t easy.The village often experienced droughts and hunger.The school
was in a very far area, and most of the students came from very poor
families.Even affording breakfast was hard.What was worse, this
government-run school had no computers.As a result, Tabichi was often
forced to travel to an Internet cafe to download resources for his classes.
  Tabichi taught math and science in the hope that his lessons would
give students a chance to improve their situations.He tried to prepare each
class well in spite of all the difficulties.But most of the time, he found the
students in the classroom weren’t able to be focused.To his sadness, one
day in class, a student stood up and asked, “Mr Tabichi, what is the
point of learning when my family is struggling just to put food on the
table? My family want me to take up farming and I decide to follow their
advice.”
  The students’ words were echoed (回应) by his classmates, who
agreed that farming could bring them more than learning.Deep in thought
about the students’ learning state and the words, Tabichi knew that it was
all about food.
注意:1.续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式作答。
  In face of students’ possible leaving school, the next day, Tabichi
put his earnings on the classroom desk.                       
  Tabichi’s work was finally acknowledged (公认), and he won
Varkey Foundation’s Global Best Teacher Prize of 1 million.                                            
 
      
                      
                      
                      
                       
参考范文:
  In face of students’ possible leaving school, the next day, Tabichi
put his earnings on the classroom desk.“I understand your struggles, my
dear students,” Tabichi began, his voice gentle yet firm.“The challenges
here should not be reasons to give up your dreams.Education is the key to
breaking the cycle of poverty.” Pointing to the money, Tabichi continued, “Although it’s not much, I hope that it can bring about a positive impact for all of you.” The students’ eyes welled up with tears.Later, Tabichi worked to persuade their families to put more value in education.Tabichi’s efforts succeeded in keeping many of the village’s youth in school.
  Tabichi’s work was finally acknowledged (公认), and he won
Varkey Foundation’s Global Best Teacher Prize of 1 million.Tabichi felt so
happy to be among the best teachers in the world.Tabichi planned to use the
money to improve the school and feed the poor.His efforts inspired the
young who were curious, talented and intelligent.He had a dream that one
day the problem of drought and poverty here could be solved by his
students full of hope.Like his father, Tabichi had made a big difference to
the village and the young.
THANKS
演示完毕 感谢观看