Unit 3 Conservation Section Ⅳ LESSON 2 WAR ON PLASTIC PACKETS课件(共68张PPT+ 学案 +练习)高中英语 北师大版(2019)选择性

文档属性

名称 Unit 3 Conservation Section Ⅳ LESSON 2 WAR ON PLASTIC PACKETS课件(共68张PPT+ 学案 +练习)高中英语 北师大版(2019)选择性
格式 zip
文件大小 1.3MB
资源类型 教案
版本资源 北师大版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-30 16:48:04

文档简介

Section Ⅳ LESSON 2 WAR ON PLASTIC PACKETS
维度一:品句填词
1.It is of great importance to set a       (实际的) goal at the beginning.
2.She was elected to the school        (委员会) and took part in planning the students’ activities.
3.Learning to use         (筷子) is an essential part of experiencing Chinese culture.
4.The bird managed to       (吞下) a large piece of bread.
5.Excessive p       of products has become a major environmental concern.
6.To protect his books from the rain, he w    them with a piece of plastic sheet yesterday.
维度二:词形转换
1.This is an       (innovation) approach to language teaching.
2.The energy shortage of the world results partly from       (waste) use by the industrialized countries.
3.Children will have enough time to catch the school bus, and the husband will never forget to change his       (dirt) shirt.
4.Have a handy container prepared, such as a       (refill) bottle you can take with you.
5.Our government should strive to launch campaigns to raise people’s         (aware) of the preservation.
6.In the museum, we can see many ancient     (collect) related to Confucius.
7.Mr Rose calmly shared his rule in life with all the reporters who were       (anxious) awaiting his reply.
8.The first kind of air          (transport) was the balloon.
9.Mobile payment has won over       (consume) with its convenience.
维度三:固定搭配和句式
1.Then his team              (开始设计) a robot that could swing hand to hand along wires hung above the field.
2.             (据我所知), nobody has come up with a right solution.
3.Mommy,                (为什么不给我买一只宠物呢)? They are cute, I like them very much.
Ⅰ.阅读理解
A
  The following list focuses on the top 4 not-to-be-missed world-class parks, helping tourists better explore the city of Atlanta.
  Centennial Olympic Park
  Created for the 1996 Olympics, this park is well worth a visit.Visitors can be entertained by free music and lots of public art.Photography lovers should take advantage of all the photo opportunities the park affords.One of the big draws especially for children in summer is the fountains.Sometimes there are free concerts and movies in the park.Overnight campgrounds are offered.
  Chattahooche Nature Center
  Visitors can begin their exploration at the Discovery Center, where they can see Atlanta from the top.There’s also a river boardwalk crossing the wetland area.Besides effortless and short-distance hiking paths, there is a variety of native wildlife as well.Don’t miss Wildlife Walk, where visitors can enjoy close and personal views of native animals and plants.
  Chastain Memorial Park and Amphitheatre
  Apart from the running and walking roads, there’re also tennis courts and fields for playing ball games.Looking for a spot to host a family get-together? This could be an ideal place as there’re many pavilions (亭子) available.Kids can play on the special playgrounds.Of course, there is an amphitheater, which hosts outdoor concerts during summer.
  Cloudland Canyon (峡谷) State Park
  Featuring a beautiful canyon, this park is one of the largest and most scenic parks in Atlanta.At the bottom of the canyon are two waterfalls, where visitors can watch the water run over the sandstone.There are several different hiking paths around the park, but some may take several hours.If you’d like to stay overnight, there are regular camp places.
1.What do Centennial Olympic Park and Cloudland Canyon State Park have in common?(  )
A.They offer campsites. B.They have beautiful fountains.
C.They host photo exhibitions regularly. D.They are equipped with top tennis courts.
2.What can a tourist do in Chattahooche Nature Center?(  )
A.Interact with rare animals. B.Have a bird view of the city.
C.Take challenging hiking routes. D.Row a boat across the wetland.
3.Which is the best place for people to have a family party?(  )
A.Centennial Olympic Park. B.Chattahooche Nature Center.
C.Chastain Memorial Park and Amphitheatre. D.Cloudland Canyon State Park.
B
  Trained rats could help fight against the multi-billion-dollar illegal wildlife trade by using their heightened sense of smell to catch trafficked animal products.
  The non-profit organisation APOPO already uses southern giant pouched rats to sniff for landmines in post-conflict zones and to detect tuberculosis.Now, Isabelle Szott, Kate Webb and their colleagues at APOPO have tested the ability of the pouched rats to detect four commonly trafficked items from endangered species: rhino horn, elephant ivory, pangolin scales and African blackwood.
  Between 2015 and 2021, rhinos, pangolins and elephants accounted for 73 percent of wildlife trafficking seizures (没收物) by authorities.
  The rats could detect the illegal materials hidden in containers and packages even when they were masked by other scents (气味), with false alarms below 2 percent.
  The illegal wildlife trade is one of the leading causes of the biodiversity crisis, but dealing with it is costly and politically challenging, especially across international borders.Current methods to prevent wildlife trafficking, such as screening shipping containers with X-rays at crowded ports, are also expensive and difficult to be widely used.The researchers say that sniffer rats offer an alternative, low-cost way to prevent international wildlife trafficking networks.
  “The rats have particular skill sets that can make an excellent complement to the present screening tools,” says Webb.“They can be easily transferred between trainers, and they are small enough to be lifted onto containers and move in tight spaces.They also have an average lifespan of eight years, but we have rats as old as eleven years in retirement.” “Employing rats to prevent wildlife trafficking may help the global fight against networks that take advantage of humans and nature,” says Szott.
4.What makes trained rats particularly suitable for detecting wildlife products?(  )
A.They are easy to carry. B.They can run fast and hide easily.
C.They can catch animals. D.They have improved sense of smell.
5.What was the result of the test on the pouched rats?(  )
A.They defeated the screening tools. B.They gave false alarms frequently.
C.They detected 73% of the wildlife seizures. D.They effectively detected the hidden things.
6.What is the advantage of using sniffer rats over current methods?(  )
A.Sniffer rats can be used at ports.
B.Sniffer rats help reduce the cost.
C.Sniffer rats can solve the wildlife problems.
D.Sniffer rats can remove political challenges across borders.
7.What is the main idea of the text?(  )
A.Trained rats can remove biodiversity crisis.
B.Trained rats can protect endangered species.
C.Trained rats will replace the current screening tools.
D.Trained rats can sniff out illegal wildlife trafficking.
C
  About 35,000 African elephants are killed every year.That’s one dead elephant every 15 minutes! And if that continues, they’ll be extinct in less than a decade.There are a few societies working to prevent this, and now some of them are getting some help from Big Tech.
  Three such groups have teamed up with Intel to stop poachers (盗猎者).They’re doing this by using AI-based cameras in national parks across the globe.The Trail Guard AI camera makes use of Intel’s Movidius Myriad 2 VPU processors.“By pairing AI technology with human decision-makers, we can solve some of our greatest challenges,” says Anna Bethke, head of AI for Social Good at Intel.“With Trail Guard AI, Intel’s Movidius technology enables the camera to take pictures of suspected poachers and warns park rangers (巡护员) in almost real time, who will then decide the most appropriate response.”
  Intel claims its system can show the exact position of people and cars among the wildlife with a high degree of accuracy.The first generation of the system involved cameras that were triggered (触发) by movement tracking which would then send photos to the rangers on duty. Inauspiciously, that just sent them a lot of photos they had to review when anything moved in a camera’s field of view.However, by adding AI on top of it, the cameras can act as a first-line check and work much better without wasting time.
  The system is also designed to run at low power, allowing it to function in the wild for up to a year and a half on a single charge.“Edge computing technology has the power to revolutionize the way we understand and protect our wildlife,” said Dr.Fabien Laurier, vice president of National Geographic Labs.“It is really helpful for us to accelerate conservation and work toward our dream of achieving a planet in balance.”
8.What is mainly described in paragraph 2?(  )
A.Why AI-based cameras are popular. B.Why Intel works to prevent poachers.
C.How park rangers respond to poachers. D.How Trail Guard AI helps stop poachers.
9.What does the underlined word “Inauspiciously” in paragraph 3 probably mean?(  )
A.Impossibly. B.Unfortunately.
C.Immediately. D.Unambiguously.
10.What does Dr.Fabien Laurier probably think of AI-based cameras?(  )
A.He has high hopes for them. B.He is worried about them.
C.He has doubts about them. D.He is dissatisfied with them.
11.From which website is the text probably taken?(  )
A.www.. B.www..
C.www.earthharmonyhabitats.org. D.www..
Ⅱ.阅读七选五
  Working with zoo animals is a dream job for many people around the world.But the difficulty of an animal keeper’s day is beyond people’s imagination.12.(  ) Here are some ways to prepare you well for working at a zoo.
  ●13.(  )
  This will be especially valuable if you’re doing tasks such as cleaning cages and helping care for various animals.This practical training will attract zoos and show that you’re willing to perform the boring roles that come with caring for animals.
  ●Ask to help out at a wildlife rehabilitation center (康复中心).
  14.(  ) Usually, it takes much shorter time than it would take at a zoo.Here, you can feed baby birds, care for injured animals or help keep databases (数据库) of endangered animals.
  ●Work with an endangered species group.
  Most of today’s zoos are no longer just run for the purpose of showing animals that most people would otherwise never see.15.(  ) Volunteering with an endangered species group is a great way to gain experience, especially if the endangered species is of particular interest to you.
  ●Educate yourself through books or classes.
  Read whatever books you can find about animals, especially if the books relate to a specific type of animal that holds your interest or discuss zoos and the animals that live there.Also you can take animal-related classes.16.(  )
A.Look for jobs.
B.Volunteer at a local animal shelter.
C.They also serve as a way to keep endangered species.
D.A job as an animal keeper in a zoo requires far more than an interest.
E.This will often allow you to get hands-on experience with wild animals.
F.Most zoos draw their zookeepers from a relatively small group of people.
G.Those animal-related topics will show you a broad awareness of how to work with animals.
Section Ⅳ LESSON 2 WAR ON PLASTIC PACKETS
基础知识自测
维度一
1.realistic 2.council 3.chopsticks 4.swallow
5.packaging 6.wrapped
维度二
1.innovative 2.wasteful 3.dirty 4.refillable
5.awareness 6.collections 7.anxiously 8.transportation
9.consumers
维度三
1.set out to design 2.As far as I’m aware 3.why not buy a pet for me
素养能力提升
Ⅰ.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了四个不容错过的世界级公园。
1.A 推理判断题。根据Centennial Olympic Park部分最后一句以及Cloudland Canyon State Park最后一句可推知,两者的共同之处为他们都提供露营地。
2.B 细节理解题。根据Chattahooche Nature Center部分第一句可知,游客可以在这里鸟瞰这个城市。
3.C 细节理解题。根据Chastain Memorial Park and Amphitheatre部分第二、三句可知,Chastain Memorial Park and Amphitheatre是人们举办家庭聚会的最佳场所。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了经过训练的老鼠可以利用它们增强的嗅觉来帮助打击非法的野生动物贸易。
4.D 细节理解题。根据第一段内容可知,经过训练的老鼠可以利用增强的嗅觉来检测野生动物产品,这使得它们特别适合这项工作。
5.D 细节理解题。根据第四段内容可知,这些老鼠有效地检测出了隐藏的东西。
6.B 细节理解题。根据第五段最后一句可知,嗅探鼠提供了一种低成本的方式来防止国际野生动物贩运网络,相比当前的方法具有成本上的优势。也就是说,嗅探鼠有助于降低成本。
7.D 主旨大意题。本文主要讲述了一种低成本的嗅探鼠可用来防止国际野生动物贩运网络。因此,文章的主旨大意是经过训练的老鼠可以嗅出非法的野生动物贩运。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了人们通过人工智能来帮助阻止偷猎者。
8.D 主旨大意题。根据第二段内容可知,第二段主要描述了人工智能如何帮助阻止偷猎者。
9.B 词义猜测题。根据画线词所在句可知,摄像头会拍摄太多照片,给工作人员带来太多工作,这是不幸的。由此推测,画线词意为“不幸地”。
10.A 细节理解题。根据最后一段中的Edge computing technology ...achieving a planet in balance.可知,Fabien Laurier博士对基于人工智能的相机寄予厚望。
11.C 文章出处题。根据文章内容尤其是第一段内容可知,文章主要介绍了人们通过人工智能来帮助阻止偷猎者。由此推断,文章与地球环境保护有关,可能来自www.earthharmonyhabitats.org。
Ⅱ.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了从事动物管理员岗位的前期准备工作。
12.D 根据空前一句可知,空处应承接上文,并引出下文关于如何为在动物园工作做好准备的建议。D项强调了动物园饲养员的工作不仅仅需要兴趣,还需要更多的东西。
13.B 根据下文中This practical training ...with caring for animals.尤其是practical training可推断,这种实践训练是在某个地方进行的。B项提供了一个进行实践训练的地方,即当地的动物收容所。
14.E 根据本段小标题可知,空处需要承接上文,并解释在康复中心帮忙的好处。E项符合语境。
15.C 根据空前一句可知,空处应承接上文,并引出下文关于动物园还承担保护濒危物种的任务的内容。C项符合语境。
16.G 根据本段小标题和空前一句可知,空处应总结这些建议,并强调它们的好处。G项总结了阅读书籍和参加课程的好处,即可以让你对如何与动物相处有一个广泛的认识。
5 / 5Section Ⅳ LESSON 2 WAR ON PLASTIC PACKETS
听说课前清障
1.在某人下班回家的路上        
2.停下来        
3.拿起,捡起        
4.阻止……做某事        
5.因此,结果        
6.do away with        
7.sound like        
8.throw away        
9.be committed to        
10.contribute to        
话题听力提能
Ⅰ.听教材听力3.3,回答第1至3题。
1.What is Kevin’s opinion of wrapping coconut in plastic?(  )
A.It’s the most stupid example of packaging.
B.It keeps the product fresh.
C.It makes the product last longer.
2.Which of the following statements is Alicia in favour of?(  )
A.The plastic wrapping keeps the coconut clean during the transportation process.
B.Animals and birds end up swallowing the plastic and dying as a result.
C.Customers should take refillable containers with them when they shop.
3.What does the passage mainly talk about?(  )
A.A new solution to packaging.
B.The future of shopping.
C.Food packaging waste.
Ⅱ.再听教材听力3.3,根据所听内容填空。
1.On my way home from work yesterday, I stopped off at             .Among other things, I wanted to             .
2.You’ve picked          of packaging, but there is a reason for this.Supermarkets want to make sure that coconuts reach the consumer             .
3.I understand that, but in this case it’s completely              .I mean, why wrap a coconut in plastic? It already has           packaging.It’s got a tough shell that’s almost impossible to break!
4.Yes, but the plastic wrapping also         .For example, it stops coconut hairs from             during transport.
5.Is anyone really           a bit of dirt on a coconut? And what about the environment? A lot of the plastic used in packaging           .
6.I have to say I          on that.Some food packaging cannot be recycled, and that’s not good enough — the packaging should           so that it’s recyclable.But let’s be realistic: We still need packaging.We just need to use           packaging.
7.It sounds like a wonderful idea, but I wonder how many people         .I’m not sure most consumers would want to shop that way.It’s just           .
Ⅲ.听教材听力3.4,回答第1至3题。
1.Which is NOT mentioned to reduce their waste?(  )
A.By using reusable shopping bags.
B.By eating out.
C.By not asking for any plastic cutlery.
2.What recyclable things did they throw away?(  )
A.Chopsticks and paper plates.
B.Plastic bags and takeaway food packaging.
C.Newspapers and glass bottles.
3.What are the speakers talking about in the conversation?(  )
A.How to be environmentally friendly.
B.Where to buy reusable shopping bags.
C.How to cook meals.
Ⅳ.再听教材听力3.4,根据所听内容填空。
1.Wow, we have            !I just get anxious when I think of the impact we have on the environment.
2.How can we have produced so much in just one week? Look at all these       !
3.Let’s do it.I also notice how much                we have.We should try to              more often.
4.Let’s           and take it to a recycling centre from now on.The local council will help to           .
5.Wonderful! I think these are               steps that we can take to help protect the environment.
6.I’ve just looked online too and there are              we could join which       on how to           .It feels good knowing that there are so many other people who           contributing to         for our planet.
核心词汇集释
1.aware adj.意识到的,明白的
教材原句 Two friends, Lisa and Amy are discussing how to become more environmentally aware.两个朋友,丽莎和艾米正在讨论如何提高环保意识。
【用法】
(1)be/become aware of 对……知道,明白;意识到……
be aware that ... 意识到/体会到……
as far as I’m aware 据我所知
(2)awareness n. 意识;认识
raise/arouse one’s awareness of ... 提高/唤起某人的……意识
【佳句】 (2024·九省联考)This activity aims to improve awareness of food conservation and inspire actions towards reducing food waste.
这项活动旨在提高人们对节约粮食的意识,并激发人们采取行动减少食物浪费。
【练透】 单句语法填空
①I was aware     I just paid much attention to making plans but did nothing.
②I would like to speak for pandas so that I can learn more about how to protect them and raise people’s       (aware) of animal protection.
【写美】 完成句子
③          , the park is hosting a free concert this Saturday.(活动介绍)
据我所知,这个星期六在公园里将举办一场免费音乐会。
2.anxious adj.焦虑的,不安的
教材原句 I just get anxious when I think of the impact we have on the environment.
一想到我们对环境造成的影响我就会感到焦虑。
【用法】
(1)be anxious about/for  为……担心/担忧
be anxious for sth 渴望某物
be anxious for sb to do sth 盼望某人做某事
be anxious to do sth 渴望做某事
(2)anxiety n. 担心;焦虑;渴望
with anxiety 焦虑地
(3)anxiously adv. 焦虑地
【佳句】 She was so anxious to know how he was going on recently that she decided to go and see on her own in the morning.(心理描写)
她十分想知道他的近况如何,于是她决定明早亲自去看看。
【练透】 单句语法填空
①The Chinese idiom means that growing against the law of development in things and being anxious     quick results will make things worse.
②He was waiting for the results       (anxious) as if he were sitting on pins and needles.
③I was so anxious       the coming exam that I could hardly fall asleep at night.
【写美】 句型转换
④                   as if he were sitting on pins and needles.(用名词anxiety改写句②)
重点句型解构
◇句型公式:“why (not)+动词原形”表示委婉的建议
教材原句 I mean, why wrap a coconut in plastic? 我是说,为什么要用塑料包装椰子呢?
【用法】
表示建议的句型:
(1)Would you like/love (to do) sth?
这是一个很委婉的表示建议的句型,带有与对方商量的意味,意为“你想要(做)……吗?”。
(2)Shall I/we do sth?
此句型用来提建议或征求对方意见,意为“我/我们做……好吗?”,商量的语气较浓。
(3)Let’s ...!
此句型直截了当地向对方提出建议,让对方和自己一起去做某事,意为“咱们做……!”。该句型后常附加问句shall we?,使语气更加委婉。
(4)主语+had better (not) do sth
该句型表示对下级、晚辈的劝告,带有命令、强制的语气,意为“某人最好(不要)做某事”。
(5)What/How about (doing) sth?
如果是在讨论式的谈话中,可用该句型提出一个建议或引出一个新话题。
【品悟】 Why wait for opportunities when you can create them yourself?(建议信)
当你可以自己创造机会时,为什么还要等待?
【写美】 翻译句子/一句多译
①在学校门口见面怎么样?
                      
②你愿意加入我们吗?
                      
③我们去参加除夕晚会吧!
                      
④如果你对你的健康有任何疑问,你最好马上咨询你的医生。
                                            
⑤我们明天一早在学校会面好吗?
                      
⑥我想知道为什么去那里。
                      
⑦为什么不去找你的老师征求一些建议呢?
→               and ask your teacher for some advice?
→               and ask your teacher for some advice?
Section Ⅳ LESSON 2 WAR ON PLASTIC PACKETS
【话题听说·勤操练】
听说课前清障
1.on one’s way home from work 2.stop off 3.pick up 4.stop ...from doing sth 5.as a result 6.废除,去掉 7.听起来像 8.扔掉 9.致力于 10.为……作贡献
话题听力提能
Ⅰ.1-3 AAC
Ⅱ.1.a local supermarket; buy a couple of coconuts
2.an unusual example; in the best condition
3.wasteful and unnecessary; its own natural
4.has other uses; getting into other food
5.worried about; never recycles
6.agree with you; be changed; the right kind of
7.really shop there; not convenient
Ⅲ.1-3 BCA
Ⅳ.1.so much rubbish
2.plastic bags
3.takeaway food packaging; cook for ourselves
4.sort our rubbish; reuse and recycle it
5.all realistic and achievable
6.lots of groups; share ideas; reduce and recycle; are committed to; a better future
【核心知识·巧突破】
核心词汇集释
1.①that ②awareness ③As far as I’m aware
2.①for ②anxiously ③about ④He was waiting for the results with anxiety
重点句型解构
①What/How about meeting at the school gate?
②Would you like/love to join us? ③Let’s go to the New Year’s Eve party! ④If you have any doubt about your health, you’d better consult your doctor at once.
⑤Shall we meet at the school early tomorrow morning? ⑥I want to know why go there. ⑦Why don’t you go; Why not go
5 / 5(共68张PPT)
Section Ⅳ LESSON 2 WAR ON PLASTIC PACKETS
目 录
01
话题听说·勤操练
02
核心知识·巧突破
03
课时检测·提能力
话题听说·勤操练
听说课前清障
1. 在某人下班回家的路上
2. 停下来
3. 拿起,捡起
4. 阻止……做某事
5. 因此,结果
6. do away with
7. sound like
8. throw away
9. be committed to
10. contribute to
on one’s way home from work 
stop off 
pick up 
stop ...from doing sth 
as a result 
废除,去掉 
听起来像 
扔掉 
致力于 
为……作贡献 
话题听力提能
Ⅰ.听教材听力3.3,回答第1至3题。
1. What is Kevin’s opinion of wrapping coconut in plastic?
A. It’s the most stupid example of packaging.
B. It keeps the product fresh.
C. It makes the product last longer.

2. Which of the following statements is Alicia in favour of?
A. The plastic wrapping keeps the coconut clean during the transportation
process.
B. Animals and birds end up swallowing the plastic and dying as a result.
C. Customers should take refillable containers with them when they shop.

3. What does the passage mainly talk about?
A. A new solution to packaging.
B. The future of shopping.
C. Food packaging waste.

Ⅱ.再听教材听力3.3,根据所听内容填空。
1. On my way home from work yesterday, I stopped off at
.Among other things, I wanted to
.
2. You’ve picked of packaging, but there is a
reason for this.Supermarkets want to make sure that coconuts reach the
consumer .
a local
supermarket
buy a couple of
coconuts 
an unusual example 
in the best condition 
3. I understand that, but in this case it’s completely
.I mean, why wrap a coconut in plastic? It already
has packaging.It’s got a tough shell that’s almost
impossible to break!
4. Yes, but the plastic wrapping also .For example, it
stops coconut hairs from during transport.
5. Is anyone really a bit of dirt on a coconut? And
what about the environment? A lot of the plastic used in
packaging .
wasteful and
unnecessary
its own natural 
has other uses
getting into other food 
worried about 
never recycles 
6. I have to say I on that.Some food packaging cannot
be recycled, and that’s not good enough — the packaging should
so that it’s recyclable.But let’s be realistic: We still need
packaging.We just need to use packaging.
7. It sounds like a wonderful idea, but I wonder how many
people .I’m not sure most consumers would want to
shop that way.It’s just .
agree with you 
be
changed 
the right kind of 
really shop there
not convenient 
Ⅲ.听教材听力3.4,回答第1至3题。
1. Which is NOT mentioned to reduce their waste?
A. By using reusable shopping bags.
B. By eating out.
C. By not asking for any plastic cutlery.
2. What recyclable things did they throw away?
A. Chopsticks and paper plates.
B. Plastic bags and takeaway food packaging.
C. Newspapers and glass bottles.


3. What are the speakers talking about in the conversation?
A. How to be environmentally friendly.
B. Where to buy reusable shopping bags.
C. How to cook meals.

Ⅳ.再听教材听力3.4,根据所听内容填空。
1. Wow, we have ! I just get anxious when I think
of the impact we have on the environment.
2. How can we have produced so much in just one week? Look at all
these !
3. Let’s do it.I also notice how much we
have.We should try to more often.
4. Let’s and take it to a recycling centre from now
on.The local council will help to .
so much rubbish 
plastic bags 
takeaway food packaging 
cook for ourselves 
sort our rubbish 
reuse and recycle it 
5. Wonderful! I think these are steps that
we can take to help protect the environment.
6. I’ve just looked online too and there are we could
join which on how to .It feels good
knowing that there are so many other people who
contributing to for our planet.
all realistic and achievable 
lots of groups 
share ideas 
reduce and recycle
are committed to 
a better future 
核心知识·巧突破
核心词汇集释
1. aware adj.意识到的,明白的
教材原句 Two friends, Lisa and Amy are discussing how to become
more environmentally aware.
两个朋友,丽莎和艾米正在讨论如何提高环保意识。
(1)be/become aware of 对……知道,明白;意识到……
be aware that ...  意识到/体会到……
as far as I’m aware  据我所知
(2)awareness n.  意识;认识
raise/arouse one’s awareness of ...  提高/唤起某人的……意识
【用法】
【佳句】 (2024·九省联考)This activity aims to improve awareness
of food conservation and inspire actions towards reducing food waste.
这项活动旨在提高人们对节约粮食的意识,并激发人们采取行动减少
食物浪费。
【练透】 单句语法填空
①I was aware I just paid much attention to making plans but did
nothing.
②I would like to speak for pandas so that I can learn more about how to
protect them and raise people’s (aware) of animal
protection.
that 
awareness 
【写美】 完成句子
③ , the park is hosting a free concert this
Saturday.(活动介绍)
据我所知,这个星期六在公园里将举办一场免费音乐会。
As far as I’m aware 
2. anxious adj.焦虑的,不安的
教材原句 I just get anxious when I think of the impact we have on the
environment.
一想到我们对环境造成的影响我就会感到焦虑。
(1)be anxious about/for   为……担心/担忧
be anxious for sth  渴望某物
be anxious for sb to do sth  盼望某人做某事
be anxious to do sth  渴望做某事
(2)anxiety n.  担心;焦虑;渴望
with anxiety  焦虑地
(3)anxiously adv.  焦虑地
【用法】
【佳句】 She was so anxious to know how he was going on recently
that she decided to go and see on her own in the morning. (心理描写)
她十分想知道他的近况如何,于是她决定明早亲自去看看。
【练透】 单句语法填空
①The Chinese idiom means that growing against the law of development
in things and being anxious quick results will make things worse.
②He was waiting for the results (anxious)as if he were
sitting on pins and needles.
③I was so anxious the coming exam that I could hardly fall
asleep at night.
for 
anxiously 
about 
【写美】 句型转换
④ as if he were sitting on
pins and needles.(用名词anxiety改写句②)
He was waiting for the results with anxiety 
重点句型解构
◇句型公式:“why (not)+动词原形”表示委婉的建议
教材原句 I mean, why wrap a coconut in plastic? 我是说,为什么
要用塑料包装椰子呢?
表示建议的句型:
(1)Would you like/love (to do) sth?
这是一个很委婉的表示建议的句型,带有与对方商量的意味,意为
“你想要(做)……吗?”。
(2)Shall I/we do sth?
此句型用来提建议或征求对方意见,意为“我/我们做……好吗?”,
商量的语气较浓。
【用法】
(3)Let’s ...!
此句型直截了当地向对方提出建议,让对方和自己一起去做某事,
意为“咱们做……!”。该句型后常附加问句shall we?,使语气更
加委婉。
(4)主语+had better (not) do sth
该句型表示对下级、晚辈的劝告,带有命令、强制的语气,意为“某
人最好(不要)做某事”。
(5)What/How about (doing) sth?
如果是在讨论式的谈话中,可用该句型提出一个建议或引出一个新
话题。
【品悟】 Why wait for opportunities when you can create them
yourself?(建议信)
当你可以自己创造机会时,为什么还要等待?
【写美】 翻译句子/一句多译
①在学校门口见面怎么样?

②你愿意加入我们吗?

③我们去参加除夕晚会吧!

④如果你对你的健康有任何疑问,你最好马上咨询你的医生。


What/How about meeting at the school gate? 
Would you like/love to join us? 
Let’s go to the New Year’s Eve party! 
If you have any doubt about your health, you’d better consult your doctor
at once.
⑤我们明天一早在学校会面好吗?

⑥我想知道为什么去那里。

⑦为什么不去找你的老师征求一些建议呢?
→ and ask your teacher for some advice?
→ and ask your teacher for some advice?
Shall we meet at the school early tomorrow morning? 
I want to know why go there.
Why don’t you go 
Why not go 
课时检测·提能力
维度一:品句填词
1. It is of great importance to set a (实际的) goal at the
beginning.
2. She was elected to the school (委员会) and took part in
planning the students’ activities.
3. Learning to use (筷子) is an essential part of
experiencing Chinese culture.
realistic 
council 
chopsticks 
4. The bird managed to (吞下) a large piece of bread.
5. Excessive p of products has become a major environmental
concern.
6. To protect his books from the rain, he w them with a piece of
plastic sheet yesterday.
swallow 
ackaging 
rapped 
维度二:词形转换
1. This is an (innovation) approach to language
teaching.
2. The energy shortage of the world results partly from
(waste) use by the industrialized countries.
3. Children will have enough time to catch the school bus, and the
husband will never forget to change his (dirt) shirt.
4. Have a handy container prepared, such as a (refill)
bottle you can take with you.
innovative 
wasteful 
dirty 
refillable 
5. Our government should strive to launch campaigns to raise
people’s (aware) of the preservation.
6. In the museum, we can see many ancient (collect)
related to Confucius.
7. Mr Rose calmly shared his rule in life with all the reporters who
were (anxious) awaiting his reply.
8. The first kind of air (transport) was the balloon.
9. Mobile payment has won over (consume) with its
convenience.
awareness 
collections 
anxiously 
transportation 
consumers 
维度三:固定搭配和句式
1. Then his team (开始设计) a robot that could
swing hand to hand along wires hung above the field.
2. (据我所知), nobody has come up with a
right solution.
3. Mommy, (为什么不给我买一只宠物
呢)? They are cute, I like them very much.
set out to design 
As far as I’m aware 
why not buy a pet for me 
Ⅰ.阅读理解
A
  The following list focuses on the top 4 not-to-be-missed world-class
parks, helping tourists better explore the city of Atlanta.
  Created for the 1996 Olympics, this park is well worth a
visit.Visitors can be entertained by free music and lots of public
art.Photography lovers should take advantage of all the photo opportunities
the park affords.One of the big draws especially for children in summer is
the fountains.Sometimes there are free concerts and movies in the
park.Overnight campgrounds are offered.
  Centennial Olympic Park
  Chattahooche Nature Center
  Visitors can begin their exploration at the Discovery Center, where
they can see Atlanta from the top.There’s also a river boardwalk crossing
the wetland area.Besides effortless and short-distance hiking paths, there
is a variety of native wildlife as well.Don’t miss Wildlife Walk, where
visitors can enjoy close and personal views of native animals and plants.
  Chastain Memorial Park and Amphitheatre
  Apart from the running and walking roads, there’re also tennis
courts and fields for playing ball games.Looking for a spot to host a family
get-together? This could be an ideal place as there’re many pavilions (亭
子) available.Kids can play on the special playgrounds.Of course, there
is an amphitheater, which hosts outdoor concerts during summer.
  Cloudland Canyon (峡谷) State Park
  Featuring a beautiful canyon, this park is one of the largest and most
scenic parks in Atlanta.At the bottom of the canyon are two waterfalls,
where visitors can watch the water run over the sandstone.There are several
different hiking paths around the park, but some may take several
hours.If you’d like to stay overnight, there are regular camp places.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了亚特兰大四个不容
错过的世界级公园。
语篇解读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了四个不容错过的
世界级公园。
1. What do Centennial Olympic Park and Cloudland Canyon State Park
have in common?(  )
A. They offer campsites.
B. They have beautiful fountains.
C. They host photo exhibitions regularly.
D. They are equipped with top tennis courts.
解析:  推理判断题。根据Centennial Olympic Park部分最后一句
以及Cloudland Canyon State Park最后一句可推知,两者的共同之处为他们都提供露营地。

2. What can a tourist do in Chattahooche Nature Center?(  )
A. Interact with rare animals.
B. Have a bird view of the city.
C. Take challenging hiking routes.
D. Row a boat across the wetland.
解析:  细节理解题。根据Chattahooche Nature Center部分第一句
可知,游客可以在这里鸟瞰这个城市。

3. Which is the best place for people to have a family party?(  )
A. Centennial Olympic Park.
B. Chattahooche Nature Center.
C. Chastain Memorial Park and Amphitheatre.
D. Cloudland Canyon State Park.
解析:  细节理解题。根据Chastain Memorial Park and
Amphitheatre部分第二、三句可知,Chastain Memorial Park and
Amphitheatre是人们举办家庭聚会的最佳场所。

B
  Trained rats could help fight against the multi-billion-dollar illegal
wildlife trade by using their heightened sense of smell to catch trafficked
animal products.
  The non-profit organisation APOPO already uses southern giant
pouched rats to sniff for landmines in post-conflict zones and to detect
tuberculosis.Now, Isabelle Szott, Kate Webb and their colleagues at
APOPO have tested the ability of the pouched rats to detect four commonly
trafficked items from endangered species: rhino horn, elephant ivory,
pangolin scales and African blackwood.
  Between 2015 and 2021, rhinos, pangolins and elephants
accounted for 73 percent of wildlife trafficking seizures (没收物) by
authorities.
  The rats could detect the illegal materials hidden in containers and
packages even when they were masked by other scents (气味), with
false alarms below 2 percent.
  The illegal wildlife trade is one of the leading causes of the
biodiversity crisis, but dealing with it is costly and politically challenging, especially across international borders.Current methods to prevent wildlife trafficking, such as screening shipping containers with X-rays at crowded ports, are also expensive and difficult to be widely used.The researchers say that sniffer rats offer an alternative, low-cost way to prevent international wildlife trafficking networks.
  “The rats have particular skill sets that can make an excellent
complement to the present screening tools,” says Webb.“They can be
easily transferred between trainers, and they are small enough to be lifted
onto containers and move in tight spaces.They also have an average
lifespan of eight years, but we have rats as old as eleven years in retirement.” “Employing rats to prevent wildlife trafficking may help the
global fight against networks that take advantage of humans and nature,”
says Szott.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了经过训练的老鼠可
以利用它们增强的嗅觉来帮助打击非法的野生动物贸易。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了经过训练的老鼠可
以利用它们增强的嗅觉来帮助打击非法的野生动物贸易。
4. What makes trained rats particularly suitable for detecting wildlife
products?(  )
A. They are easy to carry.
B. They can run fast and hide easily.
C. They can catch animals.
D. They have improved sense of smell.
解析:  细节理解题。根据第一段内容可知,经过训练的老鼠可
以利用增强的嗅觉来检测野生动物产品,这使得它们特别适合这
项工作。

5. What was the result of the test on the pouched rats?(  )
A. They defeated the screening tools.
B. They gave false alarms frequently.
C. They detected 73% of the wildlife seizures.
D. They effectively detected the hidden things.
解析:  细节理解题。根据第四段内容可知,这些老鼠有效地检测
出了隐藏的东西。

6. What is the advantage of using sniffer rats over current methods?
(  )
A. Sniffer rats can be used at ports.
B. Sniffer rats help reduce the cost.
C. Sniffer rats can solve the wildlife problems.
D. Sniffer rats can remove political challenges across borders.
解析:  细节理解题。根据第五段最后一句可知,嗅探鼠提供了一
种低成本的方式来防止国际野生动物贩运网络,相比当前的方法具有
成本上的优势。也就是说,嗅探鼠有助于降低成本。

7. What is the main idea of the text?(  )
A. Trained rats can remove biodiversity crisis.
B. Trained rats can protect endangered species.
C. Trained rats will replace the current screening tools.
D. Trained rats can sniff out illegal wildlife trafficking.
解析:  主旨大意题。本文主要讲述了一种低成本的嗅探鼠可用来
防止国际野生动物贩运网络。因此,文章的主旨大意是经过训练的老
鼠可以嗅出非法的野生动物贩运。

C
  About 35,000 African elephants are killed every year.That’s one
dead elephant every 15 minutes! And if that continues, they’ll be extinct
in less than a decade.There are a few societies working to prevent this,
and now some of them are getting some help from Big Tech.
  Three such groups have teamed up with Intel to stop poachers (盗猎
者).They’re doing this by using AI-based cameras in national parks across
the globe.The Trail Guard AI camera makes use of Intel’s Movidius Myriad
2 VPU processors.“By pairing AI technology with human decision-makers, we can solve some of our greatest challenges,” says Anna Bethke, head of AI for Social Good at Intel.“With Trail Guard AI, Intel’s Movidius technology enables the camera to take pictures of suspected poachers and warns park rangers (巡护员) in almost real time, who will then decide the most appropriate response.”
  Intel claims its system can show the exact position of people and cars
among the wildlife with a high degree of accuracy.The first generation of
the system involved cameras that were triggered (触发) by movement
tracking which would then send photos to the rangers on
duty. Inauspiciously, that just sent them a lot of photos they had to review
when anything moved in a camera’s field of view.However, by adding AI
on top of it, the cameras can act as a first-line check and work much
better without wasting time.
  The system is also designed to run at low power, allowing it to
function in the wild for up to a year and a half on a single charge.“Edge
computing technology has the power to revolutionize the way we understand and protect our wildlife,” said Dr.Fabien Laurier, vice
president of National Geographic Labs.“It is really helpful for us to accelerate conservation and work toward our dream of achieving a planet
in balance.”
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了人们通过人工智能
来帮助阻止偷猎者。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了人们通过人工智能
来帮助阻止偷猎者。
8. What is mainly described in paragraph 2?(  )
A. Why AI-based cameras are popular.
B. Why Intel works to prevent poachers.
C. How park rangers respond to poachers.
D. How Trail Guard AI helps stop poachers.

解析: 主旨大意题。根据第二段内容可知,第二段主要描述了人
工智能如何帮助阻止偷猎者。
9. What does the underlined word “Inauspiciously” in paragraph 3 probably
mean?(  )
A. Impossibly. B. Unfortunately.
C. Immediately. D. Unambiguously.
解析:  词义猜测题。根据画线词所在句可知,摄像头会拍摄太多
照片,给工作人员带来太多工作,这是不幸的。由此推测,画线词意
为“不幸地”。

10. What does Dr.Fabien Laurier probably think of AI-based cameras?
(  )
A. He has high hopes for them.
B. He is worried about them.
C. He has doubts about them.
D. He is dissatisfied with them.
解析:  细节理解题。根据最后一段中的Edge computing technology ...achieving a planet in balance.可知,Fabien Laurier博士对基
于人工智能的相机寄予厚望。

11. From which website is the text probably taken?(  )
A. www..
B. www..
C. www.earthharmonyhabitats.org.
D. www..
解析:  文章出处题。根据文章内容尤其是第一段内容可知,文章
主要介绍了人们通过人工智能来帮助阻止偷猎者。由此推断,文章与
地球环境保护有关,可能来自www.earthharmony-habitats.org。

Ⅱ.阅读七选五
  Working with zoo animals is a dream job for many people around the
world.But the difficulty of an animal keeper’s day is beyond people’s
imagination.12.(  ) Here are some ways to prepare you well for
working at a zoo.
  ●13.(  )
  This will be especially valuable if you’re doing tasks such as cleaning
cages and helping care for various animals.This practical training will
attract zoos and show that you’re willing to perform the boring roles that
come with caring for animals.
  ●Ask to help out at a wildlife rehabilitation center (康复中心).
  14. (  ) Usually, it takes much shorter time than it would take
at a zoo.Here, you can feed baby birds, care for injured animals or help
keep databases (数据库) of endangered animals.
  ●Work with an endangered species group.
  Most of today’s zoos are no longer just run for the purpose of showing
animals that most people would otherwise never see.15.(  )
Volunteering with an endangered species group is a great way to gain
experience, especially if the endangered species is of particular interest to
you.
  ●Educate yourself through books or classes.
  Read whatever books you can find about animals, especially if the
books relate to a specific type of animal that holds your interest or discuss
zoos and the animals that live there.Also you can take animal-related
classes.16.(  )
A. Look for jobs.
B. Volunteer at a local animal shelter.
C. They also serve as a way to keep endangered species.
D. A job as an animal keeper in a zoo requires far more than an interest.
E. This will often allow you to get hands-on experience with wild animals.
F. Most zoos draw their zookeepers from a relatively small group of people.
G. Those animal-related topics will show you a broad awareness of how to
work with animals.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了从事动物管理员岗
位的前期准备工作。
12. D 根据空前一句可知,空处应承接上文,并引出下文关于如何为
在动物园工作做好准备的建议。D项强调了动物园饲养员的工作不仅
仅需要兴趣,还需要更多的东西。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了从事动物管理员岗
位的前期准备工作。
13. B 根据下文中This practical training ...with caring for animals.尤
其是practical training可推断,这种实践训练是在某个地方进行的。B
项提供了一个进行实践训练的地方,即当地的动物收容所。
14. E 根据本段小标题可知,空处需要承接上文,并解释在康复中心
帮忙的好处。E项符合语境。
15. C 根据空前一句可知,空处应承接上文,并引出下文关于动物园
还承担保护濒危物种的任务的内容。C项符合语境。
16. G 根据本段小标题和空前一句可知,空处应总结这些建议,并强
调它们的好处。G项总结了阅读书籍和参加课程的好处,即可以让你
对如何与动物相处有一个广泛的认识。
THANKS
演示完毕 感谢观看