Section Ⅳ LESSON 2 WHY DO WE NEED HUMOUR?
维度一:品句填词
1.There’s (紧张) and anxiety from the beginning as Nick and Amy battle for your trust.
2.The house was painted and decorated again at great (费用).
3.If you exercise out of doors,your body will learn to breathe more deeply, allowing even more oxygen to get to your (肌肉) and your brain.
4.Just looking at green, growing things can reduce stress, lower blood pressure, and put people into a better (情绪).
5.He made a slight mistake and (脸红) in front of his classmates, eager to correct it quickly.
6.After receiving the vaccine, she became i to the virus.
7.To enhance the flavour, the chef i fresh herbs into the sauce, giving it a delightful favour.
8.His teacher, Thomas Whaley, is next to him, w support.
维度二:词形转换
1.Like running, race walking is (physical) demanding, she says.
2.Humour has a positive (psychology) effect when we are in difficulties.
3.We are (energy) by love if we put our energy into loving.
4.They help the body defend itself against some kinds of (infect).
5.Quality counts less than attitude and effort — even a stupid joke can relieve others of risk and (embarrass).
6.This morning, however, a fireman (accidental) discovered the cause.
维度三:固定搭配和句式
1.I almost believe that you are amusing yourself (嘲笑我).
2.The more confident we are, (我们就越有可能成功).
Ⅰ.阅读理解
A
The small screen is already bringing some big laughs in 2025.From animated (动画的) comedies to workplace satire.Check out some of the funniest shows you can’t miss out on.
Night Court
Melissa Rauch, John Larroquette and their Night Court co-stars are making a comeback to the screen.Fans got a taste of what’s to come in a special holiday episode, which aired days before the season 2 premiere (首映) on 7 February.
The festive episode saw Rauch’s Judge Abby Stone and Larroquette’s Dan Fielding — whom he also played in the original series — dressing up as Santa Claus and an elf to avoid spoiling one little girl’s Christmas.
Not Dead Yet
Gina Rodriguez is continuing her role as obituary writer Nell Serrano, who discovers she can see the newly dead people about whom she’s assigned to write.In its second season, which premieres on 2 January, Not Dead Yet is sure to come back with more hauntingly funny performances from the main cast and guest ghosts.
Grimsburg
Fox’s new animated series, Grimsburg, was already renewed for a second season more than a year before its season 1 premiere on 7 January.Jon Hamm voices the sitcom’s central character Marvin Flute, who is the leading detective in the fictional town of Grimsburg.
Hamm talked about his new role on The Tonight Show, explaining that while Marvin Flute isn’t necessarily “living his best life”, he is “very good at solving crimes”.
Young Sheldon
The Big Bang Theory’s hit prequel (前传) is back for the last season, which is set to premiere on 15 February.CBS revealed that Young Sheldon will end with an hour-long final episode airing on 16 May.Though this season’s arrival is bittersweet, the cast has spoken out about their excitement about the episodes to come.
1.Which of the four comedies is released first this year?( )
A.Night Court. B.Not Dead Yet.
C.Grimsburg. D.Young Sheldon.
2.What is special about Grimsburg?( )
A.It has more than one season. B.It is an animated comedy.
C.It features funny performances. D.It is starred by famous actors.
3.In which section of a website may this text appear?( )
A.Fashion. B.Opinion.
C.Leisure. D.Literature.
B
Humour is the most effective, yet frequently neglected, means of handling the difficult situations in our lives.It can be used for patching up differences, apologizing, saying “no”, criticizing, and getting the other fellow to do what you want without his losing face.For some jobs, it is the only tool that can succeed.It is a way to discuss sensitive subjects because a serious dialogue may start a riot.For example, many believe that comedians on television are doing more today for racial and religious tolerance than people in any other forum.
Humour is often the best way to keep a small misunderstanding from escalating (升级) into a big deal.Recently a neighbor of mine had a quarrel with his wife as she drove him to the airport.Airborne, he felt miserable, and he knew she did, too.Two hours after she returned home, she received a long-distance phone call.“Person-to-person for Mrs I.A.Pologize,” intoned the operator.“That’s spelled ‘P’ as in ...” In a twinkling (眨眼间), the whole day changed from bad to lovely at both ends of the wire.
An English hostess with a quick wit was giving a formal dinner for eight distinguished guests whom she hoped to enlist (赞助) in a major charity drive.Austerity was a fashion in England at the time, and she had asked her children to serve the meal.She knew that anything could happen ...and it did, just as her son,with the studied concentration of a tight rope walker, brought in a large roast turkey; he successfully elbowed the swinging dining-room door,but the backswing (回摆) threw the turkey onto the dining-room floor.
The boy stood rooted; the guests staring at their plates.Moving only her head, the hostess looked at her son,“No harm, Daniel,” she said, “just pick him up and take him back to the kitchen ...” She enunciated (发音) clearly so he would think about what she was saying, “and bring in the other one”.
A wink and a one-liner instantly changed the dinner from a red-faced embarrassment to a fit of laughter.
4.What is the main idea of the passage?( )
A.Humour is the key to success in our work and lives.
B.Humour enables us to deal with difficult situations effectively.
C.Humour is the best way to criticize someone without losing his face.
D.Humour makes fun of any difficult situation.
5.Which of the following is NOT stated in the passage?( )
A.Comedians on TV are believed to have done a lot in making people more tolerant (容忍) of racial and religious differences.
B.To make up differences, humour is the most acceptable and effective means.
C.People often turn to humorous ways when meeting with difficult situations because of its effectiveness.
D.Only by adopting the means of humour can one succeed in some jobs.
6.What caused the roast turkey to drop onto the floor?( )
A.The backward movement of the door. B.The son’s rude behavior.
C.Someone happened to be at the door. D.The bird raised by the family.
7.What do you think would probably be the result if the hostess got angry and scolded the son?( )
A.It would make the embarrassing situation worse.
B.The son would refuse to serve the guests any more.
C.The son would talk back and make the mother more angry.
D.The guests would leave before the dinner was over.
C
Culture shock or thinking differences can depress even the most experienced traveller.Remember that unlucky accidents with service providers may take place because of cultural or linguistic misunderstandings, and that getting angry will make communication more difficult and cause bad feelings.A taste of humour can make hard situations more meaningful and enjoyable to you, your fellow travellers and the local friends you’ve made.
Keep a journal or carry a small tape recorder and make regular entries or recordings.Taking a step back and telling an experience after some time will open the door to humour.Write a letter or an email to a friend when you find your humour reducing.Challenge yourself to tell at least one good story in this message and you’ll be surprised at how funny things can look when told to someone outside the situation.
Keep a list of funny things that you observe during your first few days in a new culture, and an explanation of what you think these things are all about.Look back on these lists later in the trip;what seemed strange before is probably familiar now, and your explanations may be funnier than the things themselves! Imagine writing an entry in a guidebook about a frustrating experience.How would you describe your experience to the later travellers?What travel advice would you offer?
Try to see yourself through the eyes of the locals.What might they find strange or funny about what you are doing at this moment? When you find it difficult to overcome cultural differences, taking a new look at yourself can be very funny.Be careful not to sacrifice (牺牲) respect for local culture in order to lighten things up for yourself and fellow travellers.
8.Why will the travellers often get depressed according to the text?( )
A.Because of being short of money.
B.Because of the different thoughts on the same thing.
C.Because of not having enough clothes.
D.Because of the unlucky fellow travellers’ trouble.
9.What should you do when you try to keep your sense of humour in foreign countries?( )
A.Tell anything that you find entertaining.
B.Learn to respect the local customs.
C.Know how to overcome cultural differences.
D.Try to tell anything particularly funny.
10.What can you infer from the passage?( )
A.The funny things will always be interesting and never change.
B.The funny things will always make people happy.
C.If the people didn’t experience the things,they would find them funny.
D.The things that seemed strange before are surely becoming the familiar things.
11.Who is the text intended for?( )
A.The performers who act in the music hall.
B.The actors who often act in the theatre.
C.The travellers who are experienced.
D.The travellers who want to be humorous.
Ⅱ.阅读七选五
It’s well understood that humour can have powerful impacts on both our physical and mental health.12.( ) To better understand which types of humour promote mental wellness, and which forms may be actively harmful, psychologist Rod Martin broke humour down into four styles.
Affiliative (有亲和力的) humour refers to jokes about things that everyone might find funny.13.( ) The types of jokes told by comedians like Jerry Seinfeld represent this sort of humour.If you’ve ever bantered (调侃) with a co-worker or among your friends, you’ve used affiliative humour.
14.( ) It’s often used as a way to deal with stress or hardship and feel better as a result.Jon Stewart from the Daily Show often uses self-enhancing humour by saying things such as, “Maybe I just don’t understand,” or “I’m not the brightest guy.”
Aggressive (好斗的) humour is laughing at the expense of others.This is the humour that is used by more aggressive comedians, such as Don Rickles or the late Joan Rivers.Some of the audience to this type of humour will find it funny.15.( )
Self-defeating humour is the art of putting yourself down to gain approval from others.The late comedian Rodney Dangerfield would be an example.People who use self-defeating humour may try to make themselves appear more socially acceptable, but it can have the opposite effect and cause people to distance themselves from them.16.( ) And it is sometimes used to try to avoid attacks — making oneself the target of jokes before others put you down.
A.It is employed to facilitate relationships.
B.It is capable of turning anxiety into pleasure.
C.Yet not all types of humour have the same effect.
D.Self-enhancing humour can raise one’s confidence.
E.So this can be an unhealthy form of humour psychologically.
F.Self-enhancing humour involves being able to laugh at yourself.
G.However, others might laugh to cover up a feeling of discomfort.
Section Ⅳ LESSON 2 WHY DO WE NEED HUMOUR?
基础知识自测
维度一
1.tension 2.expense 3.muscles 4.mood 5.blushed
6.immune 7.incorporated 8.whispering
维度二
1.physically 2.psychological 3.energised 4.infections 5.embarrassment 6.accidentally
维度三
1.at my expense 2.the more likely we are to succeed
素养能力提升
Ⅰ.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了2025年不能错过的几部搞笑剧集。
1.B 细节理解题。根据Not Dead Yet部分第二句可知,Not Dead Yet第二季最早于1月2日首播,是这四部喜剧中最早播出的。
2.B 细节理解题。根据Grimsburg部分第一句可知,Grimsburg是一部动画喜剧,这是它的特别之处。
3.C 推理判断题。根据第一段可知,文章主要介绍了2025年不能错过的几部搞笑剧集,涵盖了不同类型的喜剧内容。因此推断,文章可能出现在网站的休闲板块中。
语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。文章通过两个例子阐述了幽默如何帮助我们有效地应对尴尬的局面,使困境变得轻松愉快。
4.B 主旨大意题。根据文章首句可知,本文主要讲的是幽默如何帮助我们有效地处理困难的情况。
5.C 细节理解题。第一段最后一句的举例提到了A项;第一段第一句提到了B项;第一段中的For some jobs, it is the only tool that can succeed.提到了D项。C项未被提及。
6.A 推理判断题。根据第三段最后一句中的he successfully elbowed ...threw the turkey onto the dining-room floor可知,门向后摆动导致烤火鸡掉在地上。
7.A 推理判断题。根据最后一段可知,火鸡掉在地上本来是很尴尬的事情,但一句俏皮话立刻让气氛变得轻松。由此推断,如果家长选择责骂孩子,可能会让情况变得更糟糕。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了幽默如何帮助旅行者克服由于文化差异而带来的不良体验,并提出了三条建议。
8.B 细节理解题。根据文章首句可知,旅行者会经常感到沮丧是因为对同一件事的态度不同。
9.B 细节理解题。根据文章末句可推知,当你在国外试图保持幽默感时,你应该学会尊重当地的风俗习惯。
10.C 推理判断题。根据第二段最后一句可推知,如果人们没有经历过这些事情,他们会觉得很有趣。
11.D 推理判断题。根据文章内容,尤其是第一段最后一句可知,文章主要说明了幽默如何帮助旅行者克服文化差异带来的不良体验。由此推断,文章是写给想要变得幽默的旅行者的。
Ⅱ.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了四种幽默风格,包括其特点及对心理健康的影响,并探讨了不同幽默类型的作用。
12.C 空前一句谈到幽默对身心健康有影响,空后一句表明不同类型幽默效果不同。C项引出下文对不同类型幽默的阐述。
13.A 上文介绍了亲和型幽默。A项进一步说明这种幽默的作用,It指代上文的Affiliative (有亲和力的) humour,且与下文提到在同事和朋友间使用这种幽默相呼应。
14.F 下文介绍了自我提升型幽默。F项引出下文对自我提升型幽默的具体说明。
15.G 上文介绍了攻击性幽默及部分观众的反应。G项与上文形成对比,说明另一些观众对这种幽默的反应,However表转折。
16.E 上文表明自我贬低型幽默可能带来不好的结果。E项对上文进行总结,其中的this指代上文自我贬低型幽默带来的不良影响。
5 / 6Section Ⅳ LESSON 2 WHY DO WE NEED HUMOUR?
听说课前清障
1.让我们笑个不停
2.心情不好
3.保护我们远离心脏病
4.有深远的影响
5.从幽默中受益
6.help relieve tension
7.a good laugh
8.improve the function of blood vessels
9.fight infection
10.whisper in my ear
11.get the host’s name wrong
12.in an awkward situation
话题听力提能
Ⅰ.听教材听力4.3,回答第1、2题。
1.What is the text type of the passage?( )
A.Narration.
B.Speech.
C.News Report.
2.What can humour do for us?( )
A.Humour has physical effects.
B.Humour has psychological effects.
C.Humour has both physical and psychological effects.
Ⅱ.再听教材听力4.3,根据所听内容填空。
I believe that all of us enjoy watching or hearing a good joke, because it makes us all the time.Babies laugh long before they .It’s almost as if humour is hard-wired into us.So there must be to it.
Ⅲ.听教材听力4.4,回答第1、2题。
1.Which does help protect us from heart disease?( )
A.A good laugh increases blood in the heart.
B.A good laugh improves the function of blood vessels.
C.A good laugh helps relieve tension.
2.How is our body better able to fight infection when we laugh?( )
A.The level of stress chemicals in our body falls.
B.The number of immune cells in our body decreases.
C.The passage doesn’t tell us.
Ⅳ.再听教材听力4.4,根据所听内容填空。
Let’s talk about the effects.Firstly, laughter helps .It relaxes in our body, and the effects can be felt for as long as after a good laugh.
Ⅴ.听教材听力4.5,回答第1、2题。
1.What does “far-reaching effects” mean? ( )
A.It means that it will have a great influence on how we live.
B.It means that it will have a great influence on when we live.
C.It means that it will have a great influence on why we live.
2.What will we do if we are in a bad mood?( )
A.We will try to be positive and funny.
B.We will express negative attitudes and feelings.
C.We will make people enjoy our company.
Ⅵ.再听教材听力4.5,根据所听内容填空。
1.There is a song that says,“Smile, though your heart is breaking.” Does it mean there is between smiling and ? The answer is YES.Humour also has effects on our mind.Scientists have proved that there is between smiling and mood: when we’re happy, we smile; and when we smile, even if we don’t , it can also .
2.Besides, when we incorporate humour as part of our , it can have .
Ⅶ.听教材听力4.7,回答第1、2题。
1.Why did Mike feel embarrassed at the party?( )
A.He kept on getting the host’s name wrong.
B.He kept on getting the hostess’s name wrong.
C.He mistook the host’s name for hostess’s one.
2.How did Mike handle the awkward situation?( )
A.By making a joke about himself.
B.By making a joke about others.
C.By making a joke about his shirt.
Ⅷ.再听教材听力4.7,根据所听内容填空。
1.Very awkward.Then, right the party, I went to him and said — in front of everybody — “Thanks for , Richard”.Everybody else got .After a while, somebody in my ear:“His name is Cliff, not Richard.” I felt so embarrassed.I couldn’t .
2.Well, you know I’d recently read that introduced some ways to solve .One example of this is that you can use humour to get people to .For instance, if you pour coffee all over yourself, you can laugh at yourself or make a joke about it.You can say,for example,“My T-shirt also wants to .” That way, other people can laugh too, without about laughing at someone else’s expense.Laughter is to make people in an awkward situation.So I just started laughing and said, “Oh dear, one of these days I’m going to !” Everybody laughed, even Richard — I mean Cliff.
核心词汇集释
1.whisper vi.& vt.悄声说,低语,耳语n.耳语(声),低语(声);传言;谣传
教材原句 After a while, somebody whispered in my ear:“His name is Cliff, not Richard.”
过了一会儿,有人在我耳边低声说:“他叫克里夫,不是理查德。”
【用法】
(1)whisper to sb 与某人耳语 whisper about sth/sb 小声议论某事/某人 whisper sth to sb 低声告诉某人某事 whisper sth in one’s ear 在某人耳边小声说某事 It is/was whispered that ... 据传闻…… (2)in a whisper/whispers 耳语地;低声地
【佳句】 She whispered to her father, softly and gently,“Daddy, you know I love you more than the necklace.” (语言描写)
她轻声对父亲说:“爸爸,你知道我爱你胜过项链。”
【练透】 语段填空
①I saw Jenny and Helen talking to each other in (whisper).Suddenly Jenny leaned over and whispered something Helen’s ear.I wanted to know what they were whispering .Then I whispered Mary that I would sneak close to find it out.
【写美】 完成句子
② Sarah and Emily have been inseparable friends since kindergarten.
据传闻,莎拉和艾米丽从幼儿园开始就是形影不离的朋友。
2.expense n.费用,花费
教材原句 That way, other people can laugh too, without being rude about laughing at someone else’s expense.这样,其他人也可以笑,而不会因为拿别人开玩笑而显得无礼。
【用法】
(1)at sb’s expense 嘲笑某人;由某人负担费用 at the expense of ... 在牺牲/损害……的情况下 spare no expense to do sth 不遗余力做某事 (2)expensive adj. 昂贵的;花钱多的
【佳句】 The family planned their vacation carefully, considering the expense of travel and accommodation.(旅游)
这家人仔细规划他们的假期,考虑到旅行和住宿的费用。
【练透】 单句语法填空
①She helped others at the expense her own needs, always putting everyone else first.
②They spared no expense (help) the family rebuild their home after the fire.
【写美】 完成句子
③The family dinner was full of laughter, often , who took it all in good humour. (动作描写)
家庭晚餐充满了笑声,经常是以爸爸为笑料,但他都以好心情接受了。
重点句型解构
◇句型公式:be likely to do sth有可能做某事
教材原句 We all know that if we are in a bad mood, we are likely to express negative attitudes and feelings ...我们都知道如果心情不好,我们可能会表达负面的态度和感情……
【用法】
(1)Sb/Sth be likely to do sth=It’s likely that ... 做某事是可能的 (2)unlikely adj. 不太可能发生的 Sb/Sth be unlikely to do sth=It’s unlikely that ... 做某事是不可能的 (3)It is probable/possible that ... 有可能……
【品悟】 My heart leaped with joy as I knew we were likely to be saved. (心理描写)
当我知道我们很可能会得救时,我的心高兴得跳了起来。
【写美】 完成句子/一句多译
①Read more and one can an excellent article.
多读书,一个人才可能写出精彩的文章。
②因为即将到来的考试,他明天可能会很忙。
→He tomorrow because of the coming exam.
→ tomorrow because of the coming exam.
Section Ⅳ LESSON 2 WHY DO WE NEED HUMOUR?
【话题听说·勤操练】
听说课前清障
1.make us laugh all the time 2.in a bad mood
3.protect us from heart disease 4.have far-reaching effects
5.benefit from humour 6.帮助缓解紧张 7.开怀大笑
8.改善血管功能 9.对抗感染 10.在我耳边低语
11.弄错主人的名字 12.在尴尬的情况下
话题听力提能
Ⅰ.1-2 BC
Ⅱ.a comedy film; laugh; can speak; some kind of benefit
Ⅲ.1-2 BA
Ⅳ.physical; relieve tension; the muscles; 45 minutes
Ⅴ.1-2 AB
Ⅵ.1.a relation; mood; psychological; a two-way effect; naturally; feel like it; make us feel happy
2.life attitude; far-reaching effects
Ⅶ.1-2 AA
Ⅷ.1.at the end of; the wonderful party; really quiet; whispered; stop blushing
2.an article; an awkward situation; laugh at you; accidentally; have a cup of coffee; being rude; a great way; feel comfortable; forget my own name
【核心知识·巧突破】
核心词汇集释
1.①whispers; in; about; to ②It is whispered that
2.①of ②to help ③at Dad’s expense
重点句型解构
①be likely to write ②is likely to be busy; It is likely/possible that he will be busy
5 / 5(共67张PPT)
Section Ⅳ
LESSON 2 WHY DO WE NEED HUMOUR?
目 录
01
话题听说·勤操练
02
核心知识·巧突破
03
课时检测·提能力
话题听说·勤操练
听说课前清障
1. 让我们笑个不停
2. 心情不好
3. 保护我们远离心脏病
4. 有深远的影响
5. 从幽默中受益
6. help relieve tension
7. a good laugh
8. improve the function of blood vessels
make us laugh all the time
in a bad mood
protect us from heart disease
have far-reaching effects
benefit from humour
帮助缓解紧张
开怀大笑
改善血管功能
9. fight infection
10. whisper in my ear
11. get the host’s name wrong
12. in an awkward situation
对抗感染
在我耳边低语
弄错主人的名字
在尴尬的情况下
话题听力提能
Ⅰ.听教材听力4.3,回答第1、2题。
1. What is the text type of the passage?( )
A. Narration.
B. Speech.
C. News Report.
√
2. What can humour do for us?( )
A. Humour has physical effects.
B. Humour has psychological effects.
C. Humour has both physical and psychological effects.
√
Ⅱ.再听教材听力4.3,根据所听内容填空。
I believe that all of us enjoy watching or hearing a
good joke, because it makes us all the time.Babies laugh long
before they .It’s almost as if humour is hard-wired into
us.So there must be to it.
a comedy film
laugh
can speak
some kind of benefit
Ⅲ.听教材听力4.4,回答第1、2题。
1. Which does help protect us from heart disease?( )
A. A good laugh increases blood in the heart.
B. A good laugh improves the function of blood vessels.
C. A good laugh helps relieve tension.
√
2. How is our body better able to fight infection when we laugh?
( )
A. The level of stress chemicals in our body falls.
B. The number of immune cells in our body decreases.
C. The passage doesn’t tell us.
√
Ⅳ.再听教材听力4.4,根据所听内容填空。
Let’s talk about the effects.Firstly, laughter
helps .It relaxes in our body, and the
effects can be felt for as long as after a good laugh.
physical
relieve tension
the muscles
45 minutes
Ⅴ.听教材听力4.5,回答第1、2题。
1. What does “far-reaching effects” mean? ( )
A. It means that it will have a great influence on how we live.
B. It means that it will have a great influence on when we live.
C. It means that it will have a great influence on why we live.
√
2. What will we do if we are in a bad mood?( )
A. We will try to be positive and funny.
B. We will express negative attitudes and feelings.
C. We will make people enjoy our company.
√
Ⅵ.再听教材听力4.5,根据所听内容填空。
1. There is a song that says,“Smile, though your heart is breaking.”
Does it mean there is between smiling and ?
The answer is YES. Humour also has effects on our
mind.Scientists have proved that there is between
smiling and mood: when we’re happy, we smile; and
when we smile, even if we don’t , it can also
.
2. Besides, when we incorporate humour as part of our
, it can have .
a relation
mood
psychological
a two-way effect
naturally
feel like it
make
us feel happy
life
attitude
far-reaching effects
Ⅶ.听教材听力4.7,回答第1、2题。
1. Why did Mike feel embarrassed at the party?( )
A. He kept on getting the host’s name wrong.
B. He kept on getting the hostess’s name wrong.
C. He mistook the host’s name for hostess’s one.
√
2. How did Mike handle the awkward situation?( )
A. By making a joke about himself.
B. By making a joke about others.
C. By making a joke about his shirt.
√
Ⅷ.再听教材听力4.7,根据所听内容填空。
1. Very awkward.Then, right the party, I went to
him and said — in front of everybody — “Thanks for
, Richard”.Everybody else got .After a while,
somebody in my ear:“His name is Cliff, not
Richard.” I felt so embarrassed.I couldn’t .
2. Well, you know I’d recently read that introduced
some ways to solve .One example of this is that
you can use humour to get people to .For instance,
at the end of
the wonderful
party
really quiet
whispered
stop blushing
an article
an awkward situation
laugh at you
if you pour coffee all over yourself, you can laugh at
yourself or make a joke about it.You can say,for example,“My T-shirt
also wants to .” That way, other people can
laugh too, without about laughing at someone else’s
expense.Laughter is to make people
in an awkward situation.So I just started laughing and
said, “Oh dear, one of these days I’m going to
!” Everybody laughed, even Richard — I mean Cliff.
accidentally
have a cup of coffee
being rude
a great way
feel
comfortable
forget my own
name
核心知识·巧突破
核心词汇集释
1. whisper vi.& vt.悄声说,低语,耳语n.耳语(声),低语
(声);传言;谣传
教材原句 After a while, somebody whispered in my ear:“His name
is Cliff, not Richard.”
过了一会儿,有人在我耳边低声说:“他叫克里夫,不是理查德。”
【用法】
(1)whisper to sb 与某人耳语
whisper about sth/sb 小声议论某事/某人
whisper sth to sb 低声告诉某人某事
whisper sth in one’s ear 在某人耳边小声说某事
It is/was whispered that ... 据传闻……
(2)in a whisper/whispers 耳语地;低声地
【佳句】 She whispered to her father, softly and gently,“Daddy,
you know I love you more than the necklace.” (语言描写)
她轻声对父亲说:“爸爸,你知道我爱你胜过项链。”
【练透】 语段填空
①I saw Jenny and Helen talking to each other in
(whisper).Suddenly Jenny leaned over and whispered
something Helen’s ear.I wanted to know what they were
whispering .Then I whispered Mary that I would sneak
close to find it out.
whispers
in
about
to
【写美】 完成句子
② Sarah and Emily have been inseparable friends
since kindergarten.
据传闻,莎拉和艾米丽从幼儿园开始就是形影不离的朋友。
It is whispered that
2. expense n.费用,花费
教材原句 That way, other people can laugh too, without being rude
about laughing at someone else’s expense.这样,其他人也可以笑,而
不会因为拿别人开玩笑而显得无礼。
【用法】
(1)at sb’s expense 嘲笑某人;由某人负担费用
at the expense of ... 在牺牲/损害……的情况下
spare no expense to do sth 不遗余力做某事
(2)expensive adj. 昂贵的;花钱多的
【佳句】 The family planned their vacation carefully, considering the
expense of travel and accommodation.(旅游)
这家人仔细规划他们的假期,考虑到旅行和住宿的费用。
【练透】 单句语法填空
①She helped others at the expense her own needs, always putting
everyone else first.
②They spared no expense (help) the family rebuild their
home after the fire.
of
to help
【写美】 完成句子
③The family dinner was full of laughter, often
, who took it all in good humour. (动作描写)
家庭晚餐充满了笑声,经常是以爸爸为笑料,但他都以好心情接
受了。
at Dad’s
expense
重点句型解构
◇句型公式:be likely to do sth有可能做某事
教材原句 We all know that if we are in a bad mood, we are likely to
express negative attitudes and feelings ...
我们都知道如果心情不好,我们可能会表达负面的态度和感情……
【用法】
(1)Sb/Sth be likely to do sth=It’s likely that ... 做某事是可能的
(2)unlikely adj. 不太可能发生的
Sb/Sth be unlikely to do sth=It’s unlikely that ... 做某事是不可能的
(3)It is probable/possible that ... 有可能……
【品悟】 My heart leaped with joy as I knew we were likely to be
saved. (心理描写)
当我知道我们很可能会得救时,我的心高兴得跳了起来。
【写美】 完成句子/一句多译
①Read more and one can an excellent article.
多读书,一个人才可能写出精彩的文章。
②因为即将到来的考试,他明天可能会很忙。
→He tomorrow because of the coming exam.
→ tomorrow because of the
coming exam.
be likely to write
is likely to be busy
It is likely/possible that he will be busy
课时检测·提能力
维度一:品句填词
1. There’s (紧张) and anxiety from the beginning as
Nick and Amy battle for your trust.
2. The house was painted and decorated again at great (费
用).
tension
expense
3. If you exercise out of doors,your body will learn to breathe more
deeply, allowing even more oxygen to get to your (肌
肉) and your brain.
muscles
4. Just looking at green, growing things can reduce stress, lower blood
pressure, and put people into a better (情绪).
5. He made a slight mistake and (脸红) in front of his
classmates, eager to correct it quickly.
6. After receiving the vaccine, she became i to the virus.
mood
blushed
mmune
7. To enhance the flavour, the chef i fresh herbs into the
sauce, giving it a delightful favour.
8. His teacher, Thomas Whaley, is next to him, w
support.
ncorporated
hispering
1. Like running, race walking is (physical)
demanding, she says.
2. Humour has a positive (psychology) effect when
we are in difficulties.
3. We are (energy) by love if we put our energy into
loving.
4. They help the body defend itself against some kinds of
(infect).
physically
psychological
energised
infections
维度二:词形转换
5. Quality counts less than attitude and effort — even a stupid joke can
relieve others of risk and (embarrass).
6. This morning, however, a fireman (accidental)
discovered the cause.
embarrassment
accidentally
1. I almost believe that you are amusing yourself (嘲
笑我).
2. The more confident we are,
(我们就越有可能成功).
at my expense
the more likely we are to succeed
维度三:固定搭配和句式
Ⅰ.阅读理解
A
The small screen is already bringing some big laughs in 2025.From
animated (动画的) comedies to workplace satire.Check out some of
the funniest shows you can’t miss out on.
Melissa Rauch, John Larroquette and their Night Court co-stars are
making a comeback to the screen.Fans got a taste of what’s to come in a
special holiday episode, which aired days before the season 2 premiere
(首映) on 7 February.
The festive episode saw Rauch’s Judge Abby Stone and
Larroquette’s Dan Fielding — whom he also played in the original
series — dressing up as Santa Claus and an elf to avoid spoiling one little
girl’s Christmas.
Night Court
Not Dead Yet
Gina Rodriguez is continuing her role as obituary writer Nell
Serrano, who discovers she can see the newly dead people about whom
she’s assigned to write.In its second season, which premieres on 2
January, Not Dead Yet is sure to come back with more hauntingly funny
performances from the main cast and guest ghosts.
Grimsburg
Fox’s new animated series, Grimsburg, was already renewed for
a second season more than a year before its season 1 premiere on 7
January.Jon Hamm voices the sitcom’s central character Marvin Flute,
who is the leading detective in the fictional town of Grimsburg.
Hamm talked about his new role on The Tonight Show, explaining
that while Marvin Flute isn’t necessarily “living his best life”, he is
“very good at solving crimes”.
Young Sheldon
The Big Bang Theory’s hit prequel (前传) is back for the last
season, which is set to premiere on 15 February.CBS revealed that
Young Sheldon will end with an hour-long final episode airing on 16
May.Though this season’s arrival is bittersweet, the cast has spoken
out about their excitement about the episodes to come.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了2025年不能错过的几部
搞笑剧集。
语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了2025年不能错过的几部
搞笑剧集。
1. Which of the four comedies is released first this year?( )
A. Night Court. B. Not Dead Yet.
C. Grimsburg. D. Young Sheldon.
解析: 细节理解题。根据Not Dead Yet部分第二句可知,Not Dead
Yet第二季最早于1月2日首播,是这四部喜剧中最早播出的。
√
2. What is special about Grimsburg?( )
A. It has more than one season.
B. It is an animated comedy.
C. It features funny performances.
D. It is starred by famous actors.
解析: 细节理解题。根据Grimsburg部分第一句可知,Grimsburg
是一部动画喜剧,这是它的特别之处。
√
3. In which section of a website may this text appear?( )
A. Fashion. B. Opinion.
C. Leisure. D. Literature.
解析: 推理判断题。根据第一段可知,文章主要介绍了2025年不
能错过的几部搞笑剧集,涵盖了不同类型的喜剧内容。因此推断,文
章可能出现在网站的休闲板块中。
√
B
Humour is the most effective, yet frequently neglected, means of
handling the difficult situations in our lives.It can be used for patching up
differences, apologizing, saying “no”, criticizing, and getting the
other fellow to do what you want without his losing face.For some jobs,
it is the only tool that can succeed.It is a way to discuss sensitive subjects
because a serious dialogue may start a riot.For example, many believe
that comedians on television are doing more today for racial and religious
tolerance than people in any other forum.
Humour is often the best way to keep a small misunderstanding from
escalating (升级) into a big deal.Recently a neighbor of mine had a
quarrel with his wife as she drove him to the airport.Airborne, he felt
miserable, and he knew she did, too.Two hours after she returned
home, she received a long-distance phone call.“Person-to-person for
Mrs I. A. Pologize,” intoned the operator.“That’s spelled ‘P’ as
in ...” In a twinkling (眨眼间), the whole day changed from bad to
lovely at both ends of the wire.
An English hostess with a quick wit was giving a formal dinner for
eight distinguished guests whom she hoped to enlist (赞助) in a major
charity drive.Austerity was a fashion in England at the time, and she had
asked her children to serve the meal.She knew that anything could
happen ...and it did, just as her son,with the studied concentration of a
tight rope walker, brought in a large roast turkey; he successfully
elbowed the swinging dining-room door,but the backswing (回摆)
threw the turkey onto the dining-room floor.
The boy stood rooted; the guests staring at their plates.Moving only
her head, the hostess looked at her son,“No harm, Daniel,” she
said, “just pick him up and take him back to the kitchen ...” She
enunciated (发音) clearly so he would think about what she was
saying, “and bring in the other one”.
A wink and a one-liner instantly changed the dinner from a red-faced
embarrassment to a fit of laughter.
语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。文章通过两个例子阐述了幽默
如何帮助我们有效地应对尴尬的局面,使困境变得轻松愉快。
语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。文章通过两个例子阐述了幽默
如何帮助我们有效地应对尴尬的局面,使困境变得轻松愉快。
4. What is the main idea of the passage?( )
A. Humour is the key to success in our work and lives.
B. Humour enables us to deal with difficult situations effectively.
C. Humour is the best way to criticize someone without losing his face.
D. Humour makes fun of any difficult situation.
解析: 主旨大意题。根据文章首句可知,本文主要讲的是幽默如
何帮助我们有效地处理困难的情况。
√
5. Which of the following is NOT stated in the passage?( )
A. Comedians on TV are believed to have done a lot in making people
more tolerant (容忍) of racial and religious differences.
B. To make up differences, humour is the most acceptable and effective
means.
C. People often turn to humorous ways when meeting with difficult
situations because of its effectiveness.
D. Only by adopting the means of humour can one succeed in some jobs.
√
解析: 细节理解题。第一段最后一句的举例提到了A项;第一段
第一句提到了B项;第一段中的For some jobs, it is the only tool that
can succeed.提到了D项。C项未被提及。
6. What caused the roast turkey to drop onto the floor?( )
A. The backward movement of the door.
B. The son’s rude behavior.
C. Someone happened to be at the door.
D. The bird raised by the family.
解析: 推理判断题。根据第三段最后一句中的he successfully
elbowed ...threw the turkey onto the dining-room floor可知,门向后摆
动导致烤火鸡掉在地上。
√
7. What do you think would probably be the result if the hostess got angry
and scolded the son?( )
A. It would make the embarrassing situation worse.
B. The son would refuse to serve the guests any more.
C. The son would talk back and make the mother more angry.
D. The guests would leave before the dinner was over.
解析: 推理判断题。根据最后一段可知,火鸡掉在地上本来是很
尴尬的事情,但一句俏皮话立刻让气氛变得轻松。由此推断,如果家
长选择责骂孩子,可能会让情况变得更糟糕。
√
C
Culture shock or thinking differences can depress even the most
experienced traveller.Remember that unlucky accidents with service
providers may take place because of cultural or linguistic
misunderstandings, and that getting angry will make communication
more difficult and cause bad feelings.A taste of humour can make hard
situations more meaningful and enjoyable to you, your fellow travellers
and the local friends you’ve made.
Keep a journal or carry a small tape recorder and make regular entries
or recordings.Taking a step back and telling an experience after some time
will open the door to humour.Write a letter or an email to a friend when
you find your humour reducing.Challenge yourself to tell at least one good
story in this message and you’ll be surprised at how funny things can
look when told to someone outside the situation.
Keep a list of funny things that you observe during your first few days
in a new culture, and an explanation of what you think these things are
all about.Look back on these lists later in the trip;what seemed strange
before is probably familiar now, and your explanations may be funnier
than the things themselves! Imagine writing an entry in a guidebook
about a frustrating experience.How would you describe your experience to
the later travellers?What travel advice would you offer?
Try to see yourself through the eyes of the locals.What might they
find strange or funny about what you are doing at this moment? When
you find it difficult to overcome cultural differences, taking a new look at
yourself can be very funny.Be careful not to sacrifice (牺牲) respect
for local culture in order to lighten things up for yourself and fellow
travellers.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了幽默如何帮助旅行者克
服由于文化差异而带来的不良体验,并提出了三条建议。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了幽默如何帮助旅行者克
服由于文化差异而带来的不良体验,并提出了三条建议。
8. Why will the travellers often get depressed according to the text?
( )
A. Because of being short of money.
B. Because of the different thoughts on the same thing.
C. Because of not having enough clothes.
D. Because of the unlucky fellow travellers’ trouble.
解析: 细节理解题。根据文章首句可知,旅行者会经常感到沮丧
是因为对同一件事的态度不同。
√
9. What should you do when you try to keep your sense of humour in
foreign countries?( )
A. Tell anything that you find entertaining.
B. Learn to respect the local customs.
C. Know how to overcome cultural differences.
D. Try to tell anything particularly funny.
解析: 细节理解题。根据文章末句可推知,当你在国外试图保持
幽默感时,你应该学会尊重当地的风俗习惯。
√
10. What can you infer from the passage?( )
A. The funny things will always be interesting and never change.
B. The funny things will always make people happy.
C. If the people didn’t experience the things,they would find them
funny.
D. The things that seemed strange before are surely becoming the familiar
things.
解析: 推理判断题。根据第二段最后一句可推知,如果人们没有
经历过这些事情,他们会觉得很有趣。
√
11. Who is the text intended for?( )
A. The performers who act in the music hall.
B. The actors who often act in the theatre.
C. The travellers who are experienced.
D. The travellers who want to be humorous.
解析: 推理判断题。根据文章内容,尤其是第一段最后一句可
知,文章主要说明了幽默如何帮助旅行者克服文化差异带来的不良体
验。由此推断,文章是写给想要变得幽默的旅行者的。
√
Ⅱ.阅读七选五
It’s well understood that humour can have powerful impacts on both
our physical and mental health.12.( ) To better understand which
types of humour promote mental wellness, and which forms may be
actively harmful, psychologist Rod Martin broke humour down into four
styles.
Affiliative (有亲和力的) humour refers to jokes about things that
everyone might find funny.13.( ) The types of jokes told by
comedians like Jerry Seinfeld represent this sort of humour.If you’ve
ever bantered (调侃) with a co-worker or among your friends,
you’ve used affiliative humour.
14. ( ) It’s often used as a way to deal with stress or
hardship and feel better as a result.Jon Stewart from the Daily Show often
uses self-enhancing humour by saying things such as, “Maybe I just
don’t understand,” or “I’m not the brightest guy.”
Aggressive (好斗的) humour is laughing at the expense of
others.This is the humour that is used by more aggressive comedians,
such as Don Rickles or the late Joan Rivers.Some of the audience to this
type of humour will find it funny.15.( )
Self-defeating humour is the art of putting yourself down to gain
approval from others.The late comedian Rodney Dangerfield would be an
example.People who use self-defeating humour may try to make
themselves appear more socially acceptable, but it can have the opposite
effect and cause people to distance themselves from them.16.( )
And it is sometimes used to try to avoid attacks — making oneself the
target of jokes before others put you down.
A. It is employed to facilitate relationships.
B. It is capable of turning anxiety into pleasure.
C. Yet not all types of humour have the same effect.
D. Self-enhancing humour can raise one’s confidence.
E. So this can be an unhealthy form of humour psychologically.
F. Self-enhancing humour involves being able to laugh at yourself.
G. However, others might laugh to cover up a feeling of discomfort.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了四种幽默风格,包括其
特点及对心理健康的影响,并探讨了不同幽默类型的作用。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了四种幽默风格,包括其
特点及对心理健康的影响,并探讨了不同幽默类型的作用。
12. C 空前一句谈到幽默对身心健康有影响,空后一句表明不同类
型幽默效果不同。C项引出下文对不同类型幽默的阐述。
13. A 上文介绍了亲和型幽默。A项进一步说明这种幽默的作用,It
指代上文的Affiliative (有亲和力的) humour,且与下文提到在同事
和朋友间使用这种幽默相呼应。
14. F 下文介绍了自我提升型幽默。F项引出下文对自我提升型幽默
的具体说明。
15. G 上文介绍了攻击性幽默及部分观众的反应。G项与上文形成对
比,说明另一些观众对这种幽默的反应,However表转折。
16. E 上文表明自我贬低型幽默可能带来不好的结果。E项对上文进
行总结,其中的this指代上文自我贬低型幽默带来的不良影响。
THANKS
演示完毕 感谢观看