Section Ⅴ LESSON 3 MY FAVOURITE COMEDIAN
维度一:品句填词
1.The waiter asked me how I would like my (牛排) done.
2.Some vegetables such as cabbage and eggplants can be eaten (生的).
3.The students returned in September for the start of the new (学术的) year.
4.The chef has a (名望) for creating the most delicious dishes in town.
5.I’ve watched all the (一集) of my favourite show in one weekend.
6.The puppy (咀嚼) on her new toy, completely lost.
7.She searched through her (女式钱包) for some change to give to the musician.
8.During their hike, they e a rare species of bird in the forest.
9.She placed the fresh roses in a beautiful glass v on the dining table.
维度二:词形转换
1.I am (convince) that she is innocent.
2.Brazil is the world’s largest (produce) of coffee.
3.My mother will send me to a (board) school where I live as well as study.
4.He was (amuse) to see how seriously she took the game.
5.This precociously (talent) youngster has a potential to succeed in his field.
6.I’m going to write good jokes and become a good (comedy).
7.Peter, lifting his head, stared at the grandma with round, (astonish) eyes.
8.The curtains are for (pure) decorative purposes and do not open or close.
维度三:固定搭配和句式
1.He speaks English perfectly (好像他居住在) England for many years.
2. (是在加拿大) I first saw this film.
3.Self-driving cars give them the freedom to get out without having to (依靠别人).
4.Mozart (有音乐天赋), so he became famous when he was only a child.
Ⅰ.阅读理解
A
Each year at Girl Scout summer camp, the night I, as a kid, expected most was the closing campfire, a few hours of silliness that marked our final evening together.All week, my teammates and I had been addicted to our skit (滑稽短剧) performance, editing lines and practicing scenes.
Skits and songs are deeply rooted in the camp experience.The days might be all about sports or nature, but night-time entertainment is a kid’s dream.Similar to a talent show, some performances are educational but mostly, they just make you laugh.Talent is irrelevant, and audience engagement through call and response is essential.
In the camp, social rule disappears and space for self-exploration forms.Shy kids come out of their shells, and cool kids let their guard down.They get to open up this door to a part of themselves that they wouldn’t have felt safe to show at school or at home.
It’s a decade ago that I performed as a camp member, and I never thought of skits from a skill-building view.But I now realize this rich camp tradition left a great impression on me.Through camp skits, I developed my sense of humor, built confidence in front of a crowd, and learned how to accept others for their quirks (怪癖).
Maybe we can make our schools or communities more like summer camps by bringing the silliness of skits into our families and classrooms to reconnect with ourselves and each other.The next time you’re sitting around a campfire with friends and family, give it a try.Embrace the discomfort and invite your loved ones to join in on the improvising (即兴创作).And remember: the more funny noises and childlike humor, the better.
1.What is the main purpose of skit performances at summer camp?( )
A.To entertain and engage the audience. B.To showcase talent and skills.
C.To educate the audience. D.To compete with fellow campers.
2.What does the underlined phrase “let their guard down” in paragraph 3 mean?( )
A.Defend. B.Relax.
C.Mature. D.Respond.
3.How did the author benefit from camp skits?( )
A.She developed a competitive spirit. B.She understood social rules better.
C.She became more tolerant. D.She became more creative.
4.What does the author advise us to do?( )
A.Take up challenges in life. B.Accept our imperfections.
C.Participate in more community activities. D.Step out of our comfort zone.
B
It seems you can ask artificial intelligence (AI) programs anything, and they’ll give you an answer back.So, can they tell jokes? This question was raised when UK comedian Karen Hobbs performed in late June.Instead of the usual jokes she created, Hobbs delivered jokes written by ChatGPT.The process made her nervous.
Hobbs said that when she asked ChatGPT for a joke, what it provided was a man joking about being impatient with his shopping-obsessed (痴迷于购物的) girlfriend.Even when she asked to switch to the woman’s perspective, the joke still featured a shopping-obsessed girlfriend, just told from the first-person perspective.
It’s no surprise that many jokes come from a male perspective in online materials, as males dominate the field of comedy.The BBC commented that AI storytelling can only reproduce information that already exists in some form, although it can produce some never-before-seen combinations of ideas.
“One way that AI can tell jokes is to do what any 5-year-old does — repeat a successful joke they have heard or try to make an obvious variation of it,” said Les Carr, a professor of web science.
Nonetheless, a good joke in real life can always adjust to the audience’s feedback, which often leads comedians to improvise (即兴创作).This, unfortunately, is beyond the current capabilities of AI.
For instance, in improvise, there is no space for premeditation (预先策划); the comedian must rely only on their instinctive (直觉的) reaction to the audience.
“A well-done stand-up bit can lead the audience through a funny story all the way to a hilarious punchline (令人捧腹的妙语),” Michael Ryan, a student researching AI’s impact on comedy, explained to the BBC.“The whole time the comedian knew exactly where he or she was going with the joke and brought the audience there.”
Research is already ongoing with the goal of giving AI a greater understanding of the world around it, which, however, makes the future of AI jokes still uncertain.
5.Why do many jokes come from a male perspective in online materials?( )
A.AI prefers male perspectives. B.Women don’t like telling jokes.
C.Men control the comedy industry. D.Men are more humorous than women.
6.What is AI unable to do with jokes?( )
A.Repeat jokes. B.Adapt jokes.
C.Improvise jokes. D.Combine jokes.
7.What is the author’s attitude toward the future of AI-created jokes?( )
A.Hopeful. B.Doubtful.
C.Uncaring. D.Disapproving.
8.What is a suitable title for the passage?( )
A.Can jokes be made by AI?
B.Can AI jokes be genuinely funny?
C.Can AI change the world?
D.Can audiences prefer jokes created by comedians?
Ⅱ.完形填空
Today I met Connell, 91, almost fully blind and partly deaf.But he still had his humour.While I was getting a pedicure (修脚) in a shop, Connell was 9 to the chair next to me.Being his first time here, he was 10 a little embarrassed.Then we started chatting and he told me his stories as a truck driver.
Connell noticed I got a leg massage (推拿) and he 11 he wanted one too, so I helped him explain it to the waitress.Connell asked me what I 12 for a living.I told him I was an independent disability support person.Hearing this, he 13 said, “Hey, I’m disabled! I’m blind!” Then he laughed and I laughed too, 14 him that he was 91 already and couldn’t quite have it all.
When I was 15 , I paid for his treatment also, and tried to 16 before he noticed.But the waitress who 17 me ran over and told him.Tears in eyes, he tried reaching for his 18 .He told me I couldn’t possibly pay for him, to which my 19 was “Yes I can ...Umm ...I already have ...” As I was 20 on my response, a woman who was watching the scene said it was really 21 .
All I asked from Connell was a hug.In fact, it was just someone showing a gentleman a little 22 , and his impact was 23 on me than I’m sure mine was on him.
9.( )A.guided B.connected C.limited D.dragged
10.( )A.roughly B.understandably C.bitterly D.frequently
11.( )A.explained B.decided C.imagined D.declared
12.( )A.played B.chatted C.did D.drove
13.( )A.angrily B.honestly C.sincerely D.excitedly
14.( )A.reminding B.promising C.finding D.showing
15.( )A.competing B.working C.leaving D.waiting
16.( )A.look down B.set up C.speak up D.get away
17.( )A.accompanied B.impressed C.served D.attracted
18.( )A.cigarettes B.wallet C.seat D.pocket
19.( )A.condition B.advice C.response D.request
20.( )A.choking B.deciding C.holding D.posting
21.( )A.unique B.lovely C.formal D.suitable
22.( )A.confidence B.hope C.knowledge D.kindness
23.( )A.faster B.closer C.weaker D.greater
Ⅲ.语法填空
Chinese humor, deeply 24. (root) in the country’s rich history and cultural traditions, sets itself apart from Western humor.First, in China, humor often comes from traditional cultural elements, 25. reflect the social values of Chinese society.Foreigners may find 26. hard to fully understand Chinese jokes, for they may involve historical figures or ancient 27. (saying).Also, Chinese humor is sometimes 28. (intelligent) and less direct, requiring the audience 29. (think) and infer the meaning.Third, the Chinese language has unique characteristics, and this contributes to its humor.Idioms and four-character phrases can be used 30. creative ways to generate humor.There are a few other differences to keep in mind: physical comedy sometimes does not go down well with Chinese people; neither do jokes about marriage, since it 31. (consider) too personal.In conclusion, humor in China is 32. important part of Chinese culture.It not only brings joy and laughter to people but also reflects the 33. (wise) and creativity of the Chinese people.
Ⅳ.应用文写作
有一天,小明决定给妈妈做一顿饭来表达感激。他兴高采烈地走进厨房,拿起菜刀准备切菜,却不小心把刀拿反了,结果切到了手指。疼得他大叫:“妈,我做饭时差点把自己做成了大菜!”妈妈赶紧过来,看到他手上的伤,哭笑不得:“你就做个菜,怎么还能给自己‘加菜’?”小明一脸委屈:“妈,我这叫创意料理!”妈妈叹气:“你要的不是创新,是健康的晚餐!”
注意:(1)写作词数应为80个左右;
(2)可以适当增加细节,以使行文连贯。
Section Ⅴ LESSON 3 MY FAVOURITE COMEDIAN
基础知识自测
维度一
1.steak 2.raw 3.academic 4.reputation 5.episodes 6.chewed 7.purse 8.encountered 9.vase
维度二
1.convinced 2.producer 3.boarding 4.amused
5.talented 6.comedian 7.astonished 8.purely
维度三
1.as if/though he had lived in 2.It was in Canada that
3.rely on others 4.had a talent for music
素养能力提升
Ⅰ.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者童年时在夏令营中通过篝火晚会上的滑稽短剧表演,培养幽默感、建立自信,并学会接受他人怪癖的经历。
1.A 细节理解题。根据第二段最后两句可知,滑稽短剧表演的主要目的是娱乐观众并让他们参与其中。
2.B 词义猜测题。根据第三段最后一句可知,滑稽短剧表演帮助冷酷的小孩放松、展示自己平时不敢展现的部分。由此推测,画线部分与“放松”相关。
3.C 推理判断题。根据第四段最后一句可知,作者通过表演滑稽短剧学会了接纳他人的怪癖。由此推断,她变得更加包容。
4.D 推理判断题。根据最后一段可知,作者鼓励大家尝试接受不愿接受的事情,走出舒适区。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要讲述了人工智能在创作笑话方面的能力和局限性。
5.C 细节理解题。根据第三段第一句可知,很多在线笑话来自男性视角是因为男性主导喜剧行业。
6.C 细节理解题。根据第五段可知,AI无法通过笑话即兴创作和根据观众反馈进行调整。
7.B 推理判断题。根据最后一段中的which, however, makes the future of AI jokes still uncertain可知,作者对AI创作笑话的未来持怀疑态度。
8.A 标题归纳题。根据第一段第二、三句可知,文章讨论了AI是否能够创作笑话。因此,A项(人工智能能创作笑话吗?)适合作为文章标题。
Ⅱ.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者在足疗店遇到91岁有点残疾却依然幽默的康奈尔。作者为康奈尔付钱,但康奈尔表示拒绝。作者认为自己很小的善行却让自己得到了更多。
9.A 根据文章首句可知, 康奈尔年事已高,且看不见又听不太清。由此推知,他是被人引导过来的。guide指导,引导;connect联系;limit限制;drag拖,拽。
10.B 根据上半句Being his first time here推知,第一次来这里, 康奈尔有点儿尴尬是可以理解的。roughly粗略地;understandably可理解地;bitterly痛苦地;frequently常常,频繁地。
11.B 根据空前的Connell noticed I got a leg massage和空后的he wanted one too可知,看到作者在做腿部按摩, 康奈尔决定自己也想要。explain解释;decide决定;imagine想象;declare宣布。
12.C 根据下句可知, 康奈尔问作者是做什么的。play玩耍;chat聊天;do做;drive驾驶,驱动,驱赶。
13.D 根据下文“Hey, I’m disabled! I’m blind!” Then he laughed可知, 康奈尔说话时语气很兴奋。angrily生气地,愤怒地;honestly诚实地;sincerely真诚地;excitedly兴奋地。
14.A 根据空后的he was 91 already and couldn’t quite have it all可知,这是作者提醒康奈尔91岁的他不可能眼睛耳朵都很好。remind提醒;promise承诺;find发现;show表明,展示。
15.C 根据空后的I paid for his treatment also可知,作者这时准备离开。compete竞争;work工作;leave离开;wait等待。
16.D 根据空后的before he noticed可推知,作者在康奈尔注意到之前离开。look down向下看,轻视;set up搭建,成立;speak up大声说;get away离开。
17.C 根据第一段中的While I was getting a pedicure (修脚) in a shop可知,作者在一家足疗店,因此此处是指为他服务的女服务员。accompany陪伴;impress使……印象深刻;serve服务;attract吸引。
18.B 根据下句中的He told me I couldn’t possibly pay for him可知,老人认为作者不应该给他付钱。由此推知,他伸手去摸钱包,准备自己付。cigarette香烟;wallet钱包;seat座位;pocket口袋。
19.C 根据空后的Yes I can ...Umm ...I already have ...可知,这是作者对老人所说的话的反应。且下句中的As I was 20 on my response也是提示。condition条件,状况;advice建议;response回应,反应;request请求。
20.A 根据上句中的Yes I can ...Umm ...I already have ...可知,作者不知道该如何回答老人的话,支吾着,没说清楚。choke哽咽,说不出话;decide决定;hold持,举行;post邮寄,公布,发帖子。
21.B 根据上文作者帮康奈尔付钱,而老人拒绝他帮自己推知,该女士认为这是令人愉快的场景。unique独特的;lovely可爱的,令人愉快的;formal正式的;suitable适合的。
22.D 根据上文作者帮康奈尔付钱可知,这是作者善意的行为。confidence信心;hope希望;knowledge知识;kindness善良,善意。
23.D 根据第一段第一、二句和第三段中的He told me I couldn’t possibly pay for him可知,此处是指康奈尔残疾但依然幽默的态度,以及拒绝作者为他付钱的行为给了作者更大的影响。faster更快的;closer更近的;weaker更虚弱的;greater更大的,更了不起的。
Ⅲ.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国幽默的特点。
24.rooted 考查非谓语动词。be rooted in“根植于”,空处应用过去分词形式。故填rooted。
25.which 考查定语从句。空处引导非限制性定语从句,先行词是traditional cultural elements,关系词在从句中作主语,应用关系代词which。故填which。
26.it 考查代词。空处是形式宾语,应使用it。故填it。
27.sayings 考查名词复数。表示“古代谚语”应不止一个,应用名词复数形式。故填sayings。
28.more intelligent 考查形容词比较级。空处和less direct并列,应用形容词比较级。故填more intelligent。
29.to think 考查非谓语动词。require sb to do sth意为“要求某人做某事”。故填to think。
30.in 考查介词。表示“以……方式”应用介词in。故填in。
31.is considered 考查时态、语态和主谓一致。句子描述一个事实,且主语it(指代marriage)和动词consider之间是被动关系;主语it表示单数意义。故填is considered。
32.an 考查冠词。此处泛指“一个重要的组成部分”,应用不定冠词,且important的发音以元音音素开头。故填an。
33.wisdom 考查名词。空处应填名词作宾语,wisdom“智慧”,不可数。故填wisdom。
Ⅳ.
One day, Xiao Ming decided to cook a meal for his mom to show his appreciation.He was excited as he entered the kitchen, picked up a knife, and got ready to chop the vegetables, but he accidentally held the knife the wrong way and ended up cutting his finger.In pain, he yelled, “Mom, I almost turned myself into the main dish!” His mom rushed over, saw the cut, and couldn’t help but laugh and cry at the same time.“You’re making a dish, not adding yourself as an ingredient!” Xiao Ming replied pitifully, “Mom, I’m just being creative!” His mom sighed, “What you need is not innovation, but a healthy dinner!”
4 / 5Section Ⅴ LESSON 3 MY FAVOURITE COMEDIAN
TEXT 1 Mr Bean
Mr Bean is an internationally recognised comedy character in films and TV series.He has a reputation① for constantly encountering② awkward situations, which greatly amuses③ audiences of all nationalities④ and cultures.[1]His humour is always made clear through a series of simple and funny acts that rely⑤ purely⑥ on body language that is universal⑦.
One of my favourite episodes⑧ was Mr Bean in a fancy restaurant.After being seated at his table, Mr Bean takes out a card, writes a few words on it, puts it in an envelope and places it on the table.[2]After a moment, he looks back at the envelope but this time he looks surprised, as if he did not know it was there.He opens it to find a birthday card and very happily puts it on the table for everyone to see.
When he looks at the menu, an astonished⑨ look quickly appears on his face.He takes all the money out of his wallet, counts it and puts it in a saucer.He then looks from the menu to the money with concern until he finds one thing that makes him smile.Then he orders a dish called “steak⑩ tartare”.When the dish arrives, he is shocked to discover that “steak tartare” is actually raw hamburger.[3]He makes an attempt to eat it, but it is clear from the look on his face as he is chewing that he finds the taste truly awful.He cannot hide his feelings, except when the waiters ask if everything is all right.When this happens, he smiles and nods, indicating that everything is fine.When the waiters are not looking, however, he busies himself hiding the raw meat anywhere he can reach — the sugar bowl, the tiny flower vase , inside a bread roll and under a plate.He becomes so desperate in the end that he even hides some inside the purse of a woman sitting near him and throws some down the trousers of the restaurant’s violinist!
I like to watch Mr Bean on TV but I wouldn’t want to meet someone like him in real life, and I certainly wouldn’t want to have dinner with him!
[1]本句为主从复合句。句中两个that都引导定语从句,分别修饰先行词acts和body language。
[2]本句为并列复合句。句中but连接两个并列分句;在第二个分句中含有一个as if引导的方式状语从句,其谓语部分使用了虚拟语气,此处表示与现在事实相反的情况,用了一般过去时。
[3]本句为并列复合句。句中but连接两个并列分句;第二个分句为it is clear that ...句型,其中it为形式主语,that引导的从句为主语从句,as引导时间状语从句。
①reputation n.名誉,名望
②encounter vt.遇到
③amuse vt.使开心;逗笑
④nationality n.国籍
⑤rely vi.依赖
rely on依赖;信赖
⑥purely adv.完全地,纯粹地,仅仅
⑦universal adj.广泛适用的;共同的,普遍的
⑧episode n.一集
⑨astonished adj.吃惊的,惊讶的
⑩steak n.牛排
raw adj.生的
chew vi.& vt.咀嚼
vase n.花瓶
purse n.女用手提包;女式钱包
参考译文
憨豆先生 憨豆先生是一位国际知名的影视喜剧人物。他的著名之处在于总是遇到尴尬的情境,使来自不同国家、不同文化背景的观众都觉得非常好笑。他的幽默总是通过一连串简单、可笑的动作清晰地表达出来,完全依靠肢体语言这一全世界都能理解的方式。 我最喜欢的一集是憨豆先生在一家高档餐厅用餐的故事。在餐厅里就座后,憨豆先生拿出一张卡片,在上面写了几个字,塞进信封,放在桌子上。过了一会儿,他再看那信封,露出惊讶的表情,好像完全不知道它在那里。打开信封后,发现是张生日贺卡,他便高兴地把贺卡放在桌上向大家炫耀起来。 看菜单时,憨豆先生脸上立刻露出震惊的表情。他把钱包里所有的钱都拿出来,数了数,放进碟子里。他担心地一会儿看看菜单,一会儿看看钱,最终找到了一种食物,脸上露出了微笑。然后他点了一道“鞑靼碎牛排”。可上菜的时候,憨豆先生惊讶地发现“鞑靼碎牛排”其实就是生肉馅。他尝了尝,从他那咀嚼的表情就能看出,这东西一点都不好吃。他无法掩饰自己的感觉,除了在服务员问他是否一切满意时。服务员问他的时候,他笑着点点头,装作一切都好的样子。然而,在服务员没有注意的时候,他却忙着把生肉藏在他能够到的任何地方——糖碗、小花瓶、小圆面包里和盘子下面。最后他无计可施,居然把一部分生肉藏在旁边女士的钱包里,塞进餐厅小提琴手的裤子里! 我喜欢看电视里的憨豆先生,却不希望在现实生活中遇到像他这样的人,更不想和他共进晚餐!
TEXT 2 The Contemporary① Chaplin
Rowan Atkinson is an English actor, comedian and screenwriter②.In Britain, Mr Atkinson is mostly③ famous for many successful TV shows but internationally we know him best as the awkward, clumsy④, but always amusing⑤ Mr Bean.If you think that Rowan Atkinson is anything like his famous creation⑥, then you are in for a surprise.On the contrary⑦, he is nothing like Mr Bean.
Rowan was born on 6 January, 1955.He grew up on a farm with his parents and three older brothers.His father was very strict and did not believe in the value of television.
Rowan had a very successful academic⑧ career.At the age of 13, he was awarded a scholarship⑨ to a boarding school⑩.Later, he studied at Newcastle University, where he attained the highest marks in his year.At Oxford, he obtained his master’s degree in electrical engineering .[1]This may explain why he loves fast cars, of which he has many.
When Rowan was young, he had a stutter and to make his speech clearer, he began to speak very carefully.This may be why some of his characters have unusual ways of speaking.
[2]As early as primary school, Rowan had already shown a talent for acting, but it was only later at university that he decided to become an actor.A key event occurred one day in 1976 when he was playing around and pulling a face in the mirror .“I discovered my face,” he said later.
[3]John Lloyd, who worked as a producer for BBC Television, says that one rarely meets someone with such genius , and that when he worked with Atkinson he became convinced that Rowan would be more famous than Charlie Chaplin.
[1]本句为主从复合句。句中why引导宾语从句,of which he has many是一个由“介词+关系代词”引导的非限制性定语从句。
[2]本句为并列复合句。句中but连接两个并列分句;第二个分句是一个强调句型,本句强调的是时间状语only later at university。
[3]本句为主从复合句。句中who引导定语从句;and连接两个并列的that引导的宾语从句。
①contemporary adj.当代的
②screenwriter n.影视剧本作家,编剧
③mostly adv.主要地;大部分
④clumsy adj.笨拙的,不灵活的
⑤amusing adj.好笑的,有趣的
⑥creation n.创造物,作品
⑦contrary n.正相反,恰恰相反
⑧academic adj.学术的
⑨scholarship n.奖学金
⑩boarding school寄宿学校
attain vt.得到,获得
obtain vt.获得,得到
electrical engineering电力(电气)工程学
stutter n.结巴,口吃
talent n.天资,天赋,才能
mirror n.镜子
producer n.制作人,制片人
rarely adv.很少,难得
genius n.天才,天赋;天才人物
convinced adj.确信的,信服的
参考译文
当代卓别林 罗温·艾金森,英国喜剧演员、编剧。艾金森先生在英国的名气主要源于他参演了很多著名影视剧,但在国际上,我们所熟悉的他是那个尴尬、笨拙,总能把人逗乐的憨豆先生。如果你认为罗温·艾金森和他扮演的憨豆先生角色一样,那你一定会感到惊讶。相反,他本人实际上一点也不像憨豆先生。 罗温出生于1955年1月6日,随父母在农场长大,家中有三个哥哥。他的父亲非常严厉,不相信电视的价值。 罗温的学生生涯非常成功。他13岁就获得了一所寄宿学校的奖学金。之后就读于纽卡斯尔大学,并以专业第一名的优异成绩毕业。随后,他又取得了牛津大学电机工程硕士学位。这也许是他为什么那么喜欢跑车,而且收藏了很多跑车的原因吧。 罗温小时候有口吃的毛病,为了讲话更清楚,他说话格外仔细。这也是他所塑造的一些角色讲话方式与众不同的原因。 早在小学时,罗温就表现出了表演天赋,但直到大学毕业,他才决定当一名演员。1976 年的一天发生了一件关键的事情,闲玩之中他对着镜子做鬼脸。后来他说:“那天,我发现了自己的另一副面孔。” 英国广播公司电视台的制片人约翰·劳埃德说,遇到这样的天才很难得,与罗温的合作使他相信罗温会比查理·卓别林更出名。
Step One: Pre-reading
What can you conclude from Mr Bean and Rowan Atkinson?
Discuss in pairs and place a tick in the proper box.(Answers may vary.)
□Comedians should show a talent for acting at a young age.
□Comedians like to speak aloud when acting.
□Comedians attract audience by astonished looks.
□People like to watch comedies, but hate to have dinner with them.
□Mr Bean is more famous than Rowan Atkinson.
Step Two: While-reading
Ⅰ.Read for the main idea
Read the passage quickly and match the stories with the main ideas.
TEXT 1 a.A person who makes people laugh with body language.
TEXT 2 b.A person who makes people laugh with awkward, clumsy but always amusing look.
Ⅱ.Read for details
Read the passage carefully and choose the best answer.
1.How did Mr Bean amuse audiences?( )
A.Through facial expressions.
B.Through verbal language.
C.Through a series of difficult and funny acts.
D.Through a series of simple and funny acts.
2.What did Mr Bean find in the envelope?( )
A.A birthday card. B.A birthday gift.
C.A credit card. D.Some money.
3.When did Rowan Atkinson decide to be an actor?( )
A.In 1976.
B.After graduation.
C.As early as primary school.
D.At the age of 13.
4.Which word can best describe the author’s attitude to Rowan Atkinson?( )
A.Skeptical. B.Admirable.
C.Objective. D.Critical.
Ⅲ.Read for the structure
Read the passage again and fill in the blanks.
Step Three:Post-reading
Ⅰ.品课文佳句
1.Read the passage carefully and find the sentences describing characters.
2.Read the passage carefully and find the sentences describing actions.
3.Read the passage carefully and find the sentences describing emotion.
Ⅱ.长难句分析
1.When this happens, he smiles and nods, indicating that everything is fine.
句式分析:本句是一个主从复合句。句中When引导 从句,意为“当……时候”;动词-ing短语indicating ...作 状语;that引导 从句。
自主翻译:
2.A key event occurred one day in 1976 when he was playing around and pulling a face in the mirror.
句式分析:本句是一个主从复合句。句中when引导 从句。
自主翻译:
Ⅲ.讨论
1.What do you think of Mr Bean and his performance?
2.What have you learned from Rowan Atkinson?
核心词汇集释
1.amuse vt.使开心;逗笑
教材原句 He has a reputation for constantly encountering awkward situations, which greatly amuses audiences of all nationalities and cultures.他的著名之处在于总是遇到尴尬的情境,使来自不同国家、不同文化背景的观众都觉得非常好笑。
【用法】
(1)amused adj. 觉得好笑的;逗乐的 be amused to do sth 做某事取乐 (2)amusing adj. 好笑的 (3)amusement n. 愉悦;娱乐 to one’s amusement 使某人感到好笑的是
【佳句】 My childhood was filled with surprises and amusements, all because of my mother — loving, sweet, yet absent-minded and forgetful.(人物描写)
我的童年充满了惊喜和愉悦,这都是因为我的母亲——一个充满爱、甜蜜、但心不在焉和健忘的人。
【练透】 单句语法填空
①We were amused (learn) that he had made a foolish mistake.
② our amusement,they had a quarrel about such a small thing.
③However (amuse) the story is, I have to put it away and focus my attention on study this week.
【写美】 完成句子
④Taking exercise not only , but also builds up their strength. (活动介绍)
锻炼不仅能娱乐学生,而且能强身健体。
2.rely on 依赖;信赖
教材原句 His humour is always made clear through a series of simple and funny acts that rely purely on body language that is universal.他的幽默总是通过一连串简单、可笑的动作清晰地表达出来,完全依靠肢体语言这一全世界都能理解的方式。
【用法】
(1)rely on/upon sb/sth for sth 依靠某人/某物得到某物 rely on/upon sb to do sth 指望/相信某人会做某事 rely on (doing) ... 依赖/信任/指望…… rely on it that ... 指望;相信 (2)reliable adj. 可靠的;可信赖的
【佳句】 She’s been amazing! I heavily rely on her for organizing all our events.
她真的太棒了!我非常依赖她来组织我们的所有活动。
【用准】 (1)rely on中的on为介词,可用upon替换。rely on/upon后面常跟名词、代词或动词-ing形式的复合结构;(2)rely on的近义短语有depend on/upon, count on/upon等。
【练透】 单句语法填空
①The old truck may not look like much, but it’s the most (rely) vehicle they own.
②As a child, he would always rely on his elder sister advice.
③You can rely on that the team will work hard to meet the deadline and deliver exceptional results.
【写美】 一句多译
④当你有困难时,你可以依靠我来帮助你。
→You can when you are in trouble.
→You can when you are in trouble.
→You can when you are in trouble.
3.astonished adj.吃惊的,惊讶的
教材原句 When he looks at the menu, an astonished look quickly appears on his face.
看菜单时,憨豆先生脸上立刻露出震惊的表情。
【用法】
(1)be astonished at/by sth 因某事感到惊讶 be astonished to do sth 对做某事感到惊讶 (2)astonish vt.使十分惊讶,使吃惊 (3)astonishing adj. 令人惊讶的 (4)astonishment n. 惊讶 to one’s astonishment 令某人惊讶的是 in astonishment 吃惊地,惊讶地
【佳句】 A few minutes later, the shop owner came out.In his hands was a dozen of roses, which astonished Bobby a lot. (动作、心理描写)
几分钟后,店主出来了。他手里拿着一打玫瑰花,这使鲍比大为吃惊。
【练透】 单句语法填空
①The photographer was at the question in his own mind.(astonish)
②When the explorers first set foot upon the continent of North America, the skies and lands were alive with an (astonish) variety of wildlife.
【写美】 完成句子
③Our mouths dropping open , we that their initial attempts failed.(神情、动作描写)
我们惊讶地张大了嘴,非常吃惊地得知他们最初的尝试失败了。
4.talent n.天资,天赋,才能
教材原句 As early as primary school, Rowan had already shown a talent for acting, but it was only later at university that he decided to become an actor.
早在小学时,罗温就表现出了表演天赋,但直到大学毕业,他才决定当一名演员。
【用法】
(1)have a talent for ... 有……的天资/天赋 show a talent for ... 展现出……方面的天赋 (2)talented adj. 有天赋的 be talented in 在……方面有天赋
【佳句】 Discovering her talent for painting at a young age, Emily spent every afternoon perfecting her skills. (人物描写)
艾米丽在很小的时候就发现了她绘画的才能,她每天下午都在完善她的技巧。
【练透】 单句语法填空
①Benjamin West, the father of American painting, showed his talent art when he was only six years old.
②He is (talent) in singing and he is well known for his wonderful voice.
【写美】 完成句子
③He , and his work is fresh and interesting. (人物描写)
他有写作天赋,并且他的作品新颖有趣。
5.convinced adj.确信的,信服的
教材原句 John Lloyd, who worked as a producer for BBC Television, says that one rarely meets someone with such genius, and that when he worked with Atkinson he became convinced that Rowan would be more famous than Charlie Chaplin.
英国广播公司电视台的制片人约翰·劳埃德说,遇到这样的天才很难得,与罗温的合作使他相信罗温会比查理·卓别林更有名。
【用法】
(1)be convinced that ... 相信…… make sb convinced of sth 使某人相信某事 (2)convince vt.使相信;使确信;说服 convince sb to do sth 说服某人做某事 convince sb of sth 使某人相信某事 convince sb that ... 使某人相信…… (3)convincing adj. 令人信服的;有说服力的
【佳句】 However, convinced that he can do it, he smiled at me with confidence. (神情、动作描写)
然而,他确信自己能行,自信地朝我笑了笑。
【练透】 单句语法填空
①You need to convince them your enthusiasm for the job.
②They tried to convince him (support) them.
③I (convince) that you like paper-cutting,so I’d like to invite you to visit the exhibition.
【写美】 句型转换
④ , I’d like to invite you to visit the exhibition.(用分词短语作状语改写句③)
重点句型解构
1.句型公式:as if引导的方式状语从句
教材原句 After a moment, he looks back at the envelope but this time he looks surprised, as if he did not know it was there.
过了一会儿,他再看那信封,露出惊讶的表情,好像完全不知道它在那里。
【用法】
as if既可以引导表语从句,也可以引导方式状语从句,意为“仿佛,好像”。 as if/though所引导的从句中的语气及时态: as if/though+
【品悟】 (2024·新课标Ⅰ卷)On the other end of the phone, he hesitated for a moment as if he had forgotten about it. (动作描写)
在电话那头,他犹豫了一会儿,似乎忘记了这件事。
【写美】 完成句子
①Upon approaching the house, I noticed my dad and mom standing beside the old truck, looking sad.It seemed .
一靠近房子,我就注意到爸爸妈妈站在那辆旧卡车旁边,一脸悲伤。看起来好像发生了什么不愉快的事情。
②Jack wasn’t saying anything but the teacher smiled at him .
杰克什么也没说,但老师对他笑了笑,好像他做了一件非常聪明的事。
【点津】 as if/though引导状语从句时,如果从句主语与主句主语一致,且从句谓语中含有be动词时,可以省略从句中的主语和be动词。
2.句型公式:强调句
教材原句 As early as primary school, Rowan had already shown a talent for acting, but it was only later at university that he decided to become an actor.
早在小学时,罗温就表现出了表演天赋,但直到大学毕业,他才决定当一名演员。
【用法】
(1)基本结构:It is/was+被强调部分+that/who+句子其他部分。多用于强调句子主语、宾语和状语等成分,不能强调谓语;被强调部分是人时用who或that,其他情况一律用that。 (2)一般疑问句:Is/Was it+被强调部分+that/who+句子其他部分? (3)特殊疑问句:疑问词(被强调部分)+is/was+it+that+句子其他部分? (4)not ...until ...结构的强调句:It is/was not until+被强调部分+that+句子其他部分。
【佳句】 (2023·新课标Ⅰ卷)It’s you who make me fall in love with writing, my social studies teacher. (主旨升华句)
正是您,我的社会科学老师,让我爱上了写作。
【写美】 完成句子/句型转换
① I firmly believe that I will adapt to the college life as soon as possible.
正是你慷慨的帮助,我坚信我会很快适应大学生活。
② Mr Smith got angry?
是因为杰克上学迟到史密斯先生才生气的吗?
③ made his parents so happy?
是什么使他的父母这么高兴?
④She didn’t mention her own plan until near the end of the letter.
→ (强调句)
Section Ⅴ LESSON 3 MY FAVOURITE COMEDIAN
【文本透析·剖语篇】
Step Two
Ⅰ.TEXT 1:a TEXT 2:b
Ⅱ.1-4 DABB
Ⅲ.1.awkward 2.amusing 3.experience 4.born
5.talent 6.obtained 7.occurred 8.more famous
Step Three
Ⅰ.1.(1)Mr Bean is an internationally recognised comedy character in films and TV series.
(2)Rowan Atkinson is an English actor, comedian and screenwriter.
2.(1)After being seated at his table, Mr Bean takes out a card, writes a few words on it, puts it in an envelope and places it on the table.
(2)When Rowan was young, he had a stutter and to make his speech clearer, he began to speak very carefully.
3.(1)When he looks at the menu, an astonished look quickly appears on his face.
(2)When the dish arrives, he is shocked to discover that “steak tartare” is actually raw hamburger.
Ⅱ.1.时间状语 伴随 宾语
服务员问他的时候,他笑着点点头,装作一切都好的样子。
2.定语
1976 年的一天发生了一件关键的事情,闲玩之中他对着镜子做鬼脸。
Ⅲ.1.His performance is funny and attractive.We need such a humorous man to relax our lives.
2.Having a talent for acting is important.But what is more important is hard work and perseverance.
【核心知识·巧突破】
核心词汇集释
1.①to learn ②To ③amusing
④keeps the students amused
2.①reliable ②for ③it ④rely on/upon my helping you; rely on/upon me to help you; rely on it that I can help you
3.①astonished; astonishing ②astonishing
③in astonishment; were quite astonished to learn
4.①for ②talented ③has a talent for writing
5.①of ②to support ③am convinced
④Convinced that you like paper-cutting
重点句型解构
1.①as if something unpleasant happened
②as if he had done something very clever
2.①It is with your generous help that ②Was it because Jack came late for school that ③What was it that
④It was not until near the end of the letter that she mentioned her own plan.
12 / 12(共115张PPT)
Section Ⅴ
LESSON 3 MY FAVOURITE COMEDIAN
目 录
01
篇章助解·释疑难
02
文本透析·剖语篇
03
核心知识·巧突破
04
课时检测·提能力
篇章助解·释疑难
TEXT 1 Mr Bean
Mr Bean is an internationally recognised comedy character in films
and TV series.He has a reputation① for constantly encountering② awkward
situations, which greatly amuses③ audiences of all nationalities④ and
cultures.[1]His humour is always made clear through a series of simple
and funny acts that rely⑤ purely⑥ on body language that is universal⑦.
One of my favourite episodes⑧ was Mr Bean in a fancy
restaurant.After being seated at his table, Mr Bean takes out a card,
writes a few words on it, puts it in an envelope and places it on the
table.[2]After a moment, he looks back at the envelope but this time he
looks surprised, as if he did not know it was there.He opens it to find a
birthday card and very happily puts it on the table for everyone to see.
When he looks at the menu, an astonished⑨ look quickly appears on
his face.He takes all the money out of his wallet, counts it and puts it in
a saucer.He then looks from the menu to the money with concern until he
finds one thing that makes him smile.Then he orders a dish called “steak
⑩ tartare”.When the dish arrives, he is shocked to discover that “steak
tartare” is actually raw hamburger.[3]He makes an attempt to eat it,
but it is clear from the look on his face as he is chewing that he finds the
taste truly awful.He cannot hide his feelings, except when the waiters
ask if everything is all right.When this happens, he smiles and nods,
indicating that everything is fine.When the waiters are not looking,
however, he busies himself hiding the raw meat anywhere he can
reach — the sugar bowl, the tiny flower vase , inside a bread roll and
under a plate.He becomes so desperate in the end that he even hides some
inside the purse of a woman sitting near him and throws some down the
trousers of the restaurant’s violinist!
I like to watch Mr Bean on TV but I wouldn’t want to meet someone
like him in real life, and I certainly wouldn’t want to have dinner with
him!
[1]本句为主从复合句。句中两个that都引导定语从句,分别修
饰先行词acts和body language。
[2]本句为并列复合句。句中but连接两个并列分句;在第二个分
句中含有一个as if引导的方式状语从句,其谓语部分使用了虚拟语
气,此处表示与现在事实相反的情况,用了一般过去时。
[3]本句为并列复合句。句中but连接两个并列分句;第二个分句
为it is clear that ...句型,其中it为形式主语,that引导的从句为主语
从句,as引导时间状语从句。
①reputation n.名誉,名望
②encounter vt.遇到
③amuse vt.使开心;逗笑
④nationality n.国籍
⑤rely vi.依赖
rely on依赖;信赖
⑥purely adv.完全地,纯粹地,仅仅
⑦universal adj.广泛适用的;共同的,普遍的
⑧episode n.一集
⑨astonished adj.吃惊的,惊讶的
⑩steak n.牛排
raw adj.生的
chew vi.& vt.咀嚼
vase n.花瓶
purse n.女用手提包;女式钱包
参考译文
憨豆先生
憨豆先生是一位国际知名的影视喜剧人物。他的著名之处在于
总是遇到尴尬的情境,使来自不同国家、不同文化背景的观众都觉
得非常好笑。他的幽默总是通过一连串简单、可笑的动作清晰地表
达出来,完全依靠肢体语言这一全世界都能理解的方式。
我最喜欢的一集是憨豆先生在一家高档餐厅用餐的故事。在餐
厅里就座后,憨豆先生拿出一张卡片,在上面写了几个字,塞进信
封,放在桌子上。过了一会儿,他再看那信封,露出惊讶的表情,
好像完全不知道它在那里。打开信封后,发现是张生日贺卡,他便
高兴地把贺卡放在桌上向大家炫耀起来。
看菜单时,憨豆先生脸上立刻露出震惊的表情。他把钱包里所有的钱都拿出来,数了数,放进碟子里。他担心地一会儿看看菜单,一会儿看看钱,最终找到了一种食物,脸上露出了微笑。然后他点了一道“鞑靼碎牛排”。可上菜的时候,憨豆先生惊讶地发现“鞑靼碎牛排”其实就是生肉馅。他尝了尝,从他那咀嚼的表情就能看出,这东西一点都不好吃。他无法掩饰自己的感觉,除了在服务员问他是否一切满意时。服务员问他的时候,他笑着点点头,装作一切都好的样子。然而,在服务员没有注意的时候,他却忙着把生肉藏在他能够到的任何地方——糖碗、小花瓶、小圆面包里和盘子下面。最后他无计可施,居然把一部分生肉藏在旁边女士的钱包里,塞进餐厅小提琴手的裤子里!
我喜欢看电视里的憨豆先生,却不希望在现实生活中遇到像他这样的人,更不想和他共进晚餐!
TEXT 2 The Contemporary① Chaplin
Rowan Atkinson is an English actor, comedian and screenwriter
②.In Britain, Mr Atkinson is mostly③ famous for many successful TV
shows but internationally we know him best as the awkward, clumsy④,
but always amusing⑤ Mr Bean.If you think that Rowan Atkinson is
anything like his famous creation⑥, then you are in for a surprise.On the
contrary⑦, he is nothing like Mr Bean.
Rowan was born on 6 January, 1955.He grew up on a farm with his
parents and three older brothers.His father was very strict and did not
believe in the value of television.
Rowan had a very successful academic⑧ career.At the age of 13, he
was awarded a scholarship⑨ to a boarding school⑩.Later, he studied at
Newcastle University, where he attained the highest marks in his
year.At Oxford, he obtained his master’s degree in electrical
engineering .[1]This may explain why he loves fast cars, of which he
has many.
When Rowan was young, he had a stutter and to make his speech
clearer, he began to speak very carefully.This may be why some of his
characters have unusual ways of speaking.
[2]As early as primary school, Rowan had already shown a talent
for acting, but it was only later at university that he decided to become an
actor.A key event occurred one day in 1976 when he was playing around
and pulling a face in the mirror .“I discovered my face,” he said
later.
[3]John Lloyd, who worked as a producer for BBC Television,
says that one rarely meets someone with such genius , and that when
he worked with Atkinson he became convinced that Rowan would be
more famous than Charlie Chaplin.
[1]本句为主从复合句。句中why引导宾语从句,of which he has
many是一个由“介词+关系代词”引导的非限制性定语从句。
[2]本句为并列复合句。句中but连接两个并列分句;第二个分句
是一个强调句型,本句强调的是时间状语only later at university。
[3]本句为主从复合句。句中who引导定语从句;and连接两个并
列的that引导的宾语从句。
①contemporary adj.当代的
②screenwriter n.影视剧本作家,编剧
③mostly adv.主要地;大部分
④clumsy adj.笨拙的,不灵活的
⑤amusing adj.好笑的,有趣的
⑥creation n.创造物,作品
⑦contrary n.正相反,恰恰相反
⑧academic adj.学术的
⑨scholarship n.奖学金
⑩boarding school寄宿学校
attain vt.得到,获得
obtain vt.获得,得到
electrical engineering电力(电气)工程学
stutter n.结巴,口吃
talent n.天资,天赋,才能
mirror n.镜子
producer n.制作人,制片人
rarely adv.很少,难得
genius n.天才,天赋;天才人物
convinced adj.确信的,信服的
参考译文
当代卓别林
罗温·艾金森,英国喜剧演员、编剧。艾金森先生在英国的名气
主要源于他参演了很多著名影视剧,但在国际上,我们所熟悉的他
是那个尴尬、笨拙,总能把人逗乐的憨豆先生。如果你认为罗温·艾
金森和他扮演的憨豆先生角色一样,那你一定会感到惊讶。相反,
他本人实际上一点也不像憨豆先生。
罗温出生于1955年1月6日,随父母在农场长大,家中有三个哥
哥。他的父亲非常严厉,不相信电视的价值。
罗温的学生生涯非常成功。他13岁就获得了一所寄宿学校的奖学金。之后就读于纽卡斯尔大学,并以专业第一名的优异成绩毕业。随后,他又取得了牛津大学电机工程硕士学位。这也许是他为什么那么喜欢跑车,而且收藏了很多跑车的原因吧。
罗温小时候有口吃的毛病,为了讲话更清楚,他说话格外仔细。这也是他所塑造的一些角色讲话方式与众不同的原因。
早在小学时,罗温就表现出了表演天赋,但直到大学毕业,他才决定当一名演员。1976 年的一天发生了一件关键的事情,闲玩之中他对着镜子做鬼脸。后来他说:“那天,我发现了自己的另一副面孔。”
英国广播公司电视台的制片人约翰·劳埃德说,遇到这样的天才很难得,与罗温的合作使他相信罗温会比查理·卓别林更出名。
文本透析·剖语篇
Step One: Pre-reading
What can you conclude from Mr Bean and Rowan Atkinson?
Discuss in pairs and place a tick in the proper box.(Answers may
vary.)
□Comedians should show a talent for acting at a young age.
□Comedians like to speak aloud when acting.
□Comedians attract audience by astonished looks.
□People like to watch comedies, but hate to have dinner with them.
□Mr Bean is more famous than Rowan Atkinson.
Step Two: While-reading
Ⅰ.Read for the main idea
Read the passage quickly and match the stories with the main ideas.
TEXT 1 a.A person who makes people laugh with body language.
TEXT 2 b.A person who makes people laugh with awkward, clumsy
but always amusing look.
答案:TEXT 1:a TEXT 2:b
Ⅱ.Read for details
Read the passage carefully and choose the best answer.
1. How did Mr Bean amuse audiences?( )
A. Through facial expressions.
B. Through verbal language.
C. Through a series of difficult and funny acts.
D. Through a series of simple and funny acts.
√
2. What did Mr Bean find in the envelope?( )
A. A birthday card. B. A birthday gift.
C. A credit card. D. Some money.
3. When did Rowan Atkinson decide to be an actor?( )
A. In 1976.
B. After graduation.
C. As early as primary school.
D. At the age of 13.
√
√
4. Which word can best describe the author’s attitude to Rowan
Atkinson?( )
A. Skeptical. B. Admirable.
C. Objective. D. Critical.
√
Ⅲ.Read for the structure
Read the passage again and fill in the blanks.
Step Three:Post-reading
Ⅰ.品课文佳句
1. Read the passage carefully and find the sentences describing
characters.
(1)Mr Bean is an internationally recognised comedy character in films
and TV series.
(2)Rowan Atkinson is an English actor, comedian and screenwriter.
2. Read the passage carefully and find the sentences describing actions.
(1)After being seated at his table, Mr Bean takes out a card, writes a
few words on it, puts it in an envelope and places it on the table.
(2)When Rowan was young, he had a stutter and to make his speech
clearer, he began to speak very carefully.
3. Read the passage carefully and find the sentences describing emotion.
(1)When he looks at the menu, an astonished look quickly appears on
his face.
(2)When the dish arrives, he is shocked to discover that “steak
tartare” is actually raw hamburger.
Ⅱ.长难句分析
1. When this happens, he smiles and nods, indicating that everything is
fine.
句式分析:本句是一个主从复合句。句中When引导 从
句,意为“当……时候”;动词-ing短语indicating ...作 状
语;that引导 从句。
自主翻译:
时间状语
伴随
宾语
服务员问他的时候,他笑着点点头,装作一切都好
的样子。
2. A key event occurred one day in 1976 when he was playing around and
pulling a face in the mirror.
句式分析:本句是一个主从复合句。句中when引导 从句。
自主翻译:
定语
1976 年的一天发生了一件关键的事情,闲玩之中他对着
镜子做鬼脸。
Ⅲ.讨论
1. What do you think of Mr Bean and his performance?
2. What have you learned from Rowan Atkinson?
His performance is funny and attractive.We need such a humorous man to
relax our lives.
Having a talent for acting is important.But what is more important is hard
work and perseverance.
核心知识·巧突破
核心词汇集释
1. amuse vt.使开心;逗笑
教材原句 He has a reputation for constantly encountering awkward
situations, which greatly amuses audiences of all nationalities and
cultures.
他的著名之处在于总是遇到尴尬的情境,使来自不同国家、不同文化
背景的观众都觉得非常好笑。
【用法】
(1)amused adj. 觉得好笑的;逗乐的
be amused to do sth 做某事取乐
(2)amusing adj. 好笑的
(3)amusement n. 愉悦;娱乐
to one’s amusement 使某人感到好笑的是
【佳句】 My childhood was filled with surprises and amusements, all
because of my mother — loving, sweet, yet absent-minded and
forgetful.(人物描写)
我的童年充满了惊喜和愉悦,这都是因为我的母亲——一个充满爱、
甜蜜、但心不在焉和健忘的人。
【练透】 单句语法填空
①We were amused (learn) that he had made a foolish
mistake.
② our amusement,they had a quarrel about such a small thing.
③However (amuse) the story is, I have to put it away
and focus my attention on study this week.
to learn
To
amusing
【写美】 完成句子
④Taking exercise not only , but also
builds up their strength. (活动介绍)
锻炼不仅能娱乐学生,而且能强身健体。
keeps the students amused
2. rely on 依赖;信赖
教材原句 His humour is always made clear through a series of simple
and funny acts that rely purely on body language that is universal.
他的幽默总是通过一连串简单、可笑的动作清晰地表达出来,完全依
靠肢体语言这一全世界都能理解的方式。
【用法】
(1)rely on/upon sb/sth for sth 依靠某人/某物得到某物
rely on/upon sb to do sth 指望/相信某人会做某事
rely on (doing) ... 依赖/信任/指望……
rely on it that ... 指望;相信
(2)reliable adj. 可靠的;可信赖的
【佳句】 She’s been amazing! I heavily rely on her for organizing
all our events.
她真的太棒了!我非常依赖她来组织我们的所有活动。
【用准】 (1)rely on中的on为介词,可用upon替换。rely on/upon
后面常跟名词、代词或动词-ing形式的复合结构;
(2)rely on的近义短语有depend on/upon, count on/upon等。
【练透】 单句语法填空
①The old truck may not look like much, but it’s the most
(rely) vehicle they own.
②As a child, he would always rely on his elder sister advice.
③You can rely on that the team will work hard to meet the deadline
and deliver exceptional results.
reliable
for
it
【写美】 一句多译
④当你有困难时,你可以依靠我来帮助你。
→You can when you are in trouble.
→You can when you are in trouble.
→You can when you are in trouble.
rely on/upon my helping you
rely on/upon me to help you
rely on it that I can help you
3. astonished adj.吃惊的,惊讶的
教材原句 When he looks at the menu, an astonished look quickly
appears on his face.
看菜单时,憨豆先生脸上立刻露出震惊的表情。
【用法】
(1)be astonished at/by sth 因某事感到惊讶
be astonished to do sth 对做某事感到惊讶
(2)astonish vt.使十分惊讶,使吃惊
(3)astonishing adj. 令人惊讶的
(4)astonishment n. 惊讶
to one’s astonishment 令某人惊讶的是
in astonishment 吃惊地,惊讶地
【佳句】 A few minutes later, the shop owner came out.In his hands
was a dozen of roses, which astonished Bobby a lot. (动作、心理
描写)
几分钟后,店主出来了。他手里拿着一打玫瑰花,这使鲍比大为
吃惊。
【练透】 单句语法填空
①The photographer was at the question
in his own mind.(astonish)
②When the explorers first set foot upon the continent of North America,
the skies and lands were alive with an (astonish)
variety of wildlife.
astonished
astonishing
astonishing
【写美】 完成句子
③Our mouths dropping open , we
that their initial attempts failed.(神
情、动作描写)
我们惊讶地张大了嘴,非常吃惊地得知他们最初的尝试失败了。
in astonishment
were
quite astonished to learn
4. talent n.天资,天赋,才能
教材原句 As early as primary school, Rowan had already shown a
talent for acting, but it was only later at university that he decided to
become an actor.
早在小学时,罗温就表现出了表演天赋,但直到大学毕业,他才决定
当一名演员。
【用法】
(1)have a talent for ... 有……的天资/天赋
show a talent for ... 展现出……方面的天赋
(2)talented adj. 有天赋的
be talented in 在……方面有天赋
【佳句】 Discovering her talent for painting at a young age, Emily
spent every afternoon perfecting her skills. (人物描写)
艾米丽在很小的时候就发现了她绘画的才能,她每天下午都在完善她
的技巧。
【练透】 单句语法填空
①Benjamin West, the father of American painting, showed his
talent art when he was only six years old.
②He is (talent) in singing and he is well known for his
wonderful voice.
for
talented
【写美】 完成句子
③He , and his work is fresh and interesting.
(人物描写)
他有写作天赋,并且他的作品新颖有趣。
has a talent for writing
5. convinced adj.确信的,信服的
教材原句 John Lloyd, who worked as a producer for BBC
Television, says that one rarely meets someone with such genius, and
that when he worked with Atkinson he became convinced that Rowan
would be more famous than Charlie Chaplin.
英国广播公司电视台的制片人约翰·劳埃德说,遇到这样的天才很难
得,与罗温的合作使他相信罗温会比查理·卓别林更有名。
【用法】
(1)be convinced that ... 相信……
make sb convinced of sth 使某人相信某事
(2)convince vt.使相信;使确信;说服
convince sb to do sth 说服某人做某事
convince sb of sth 使某人相信某事
convince sb that ... 使某人相信……
(3)convincing adj. 令人信服的;有说服力的
【佳句】 However, convinced that he can do it, he smiled at me
with confidence. (神情、动作描写)
然而,他确信自己能行,自信地朝我笑了笑。
【练透】 单句语法填空
①You need to convince them your enthusiasm for the job.
②They tried to convince him (support) them.
③I (convince) that you like paper-cutting,so I’d
like to invite you to visit the exhibition.
of
to support
am convinced
【写美】 句型转换
④ , I’d like to invite you to
visit the exhibition.(用分词短语作状语改写句③)
Convinced that you like paper-cutting
重点句型解构
1. 句型公式:as if引导的方式状语从句
教材原句 After a moment, he looks back at the envelope but this time
he looks surprised, as if he did not know it was there.过了一会儿,他
再看那信封,露出惊讶的表情,好像完全不知道它在那里。
【用法】
as if既可以引导表语从句,也可以引导方式状语从句,意为“仿佛,
好像”。
as if/though所引导的从句中的语气及时态:
as if/though+
【品悟】 (2024·新课标Ⅰ卷)On the other end of the phone, he
hesitated for a moment as if he had forgotten about it. (动作描写)
在电话那头,他犹豫了一会儿,似乎忘记了这件事。
【写美】 完成句子
①Upon approaching the house, I noticed my dad and mom standing
beside the old truck, looking sad.It seemed
.
一靠近房子,我就注意到爸爸妈妈站在那辆旧卡车旁边,一脸悲伤。
看起来好像发生了什么不愉快的事情。
as if something unpleasant
happened
②Jack wasn’t saying anything but the teacher smiled at him
.
杰克什么也没说,但老师对他笑了笑,好像他做了一件非常聪明
的事。
【点津】 as if/though引导状语从句时,如果从句主语与主句主语一
致,且从句谓语中含有be动词时,可以省略从句中的主语和be动词。
as if he
had done something very clever
2. 句型公式:强调句
教材原句 As early as primary school, Rowan had already shown a
talent for acting, but it was only later at university that he decided to
become an actor.
早在小学时,罗温就表现出了表演天赋,但直到大学毕业,他才决定
当一名演员。
【用法】
(1)基本结构:It is/was+被强调部分+that/who+句子其他部分。
多用于强调句子主语、宾语和状语等成分,不能强调谓语;被强调
部分是人时用who或that,其他情况一律用that。
(2)一般疑问句:Is/Was it+被强调部分+that/who+句子其他部
分?
(3)特殊疑问句:疑问词(被强调部分)+is/was+it+that+句子
其他部分?
(4)not ...until ...结构的强调句:It is/was not until+被强调部分
+that+句子其他部分。
【佳句】 (2023·新课标Ⅰ卷)It’s you who make me fall in love with
writing, my social studies teacher. (主旨升华句)
正是您,我的社会科学老师,让我爱上了写作。
【写美】 完成句子/句型转换
① I firmly believe that I will adapt
to the college life as soon as possible.
正是你慷慨的帮助,我坚信我会很快适应大学生活。
② Mr Smith got angry?
是因为杰克上学迟到史密斯先生才生气的吗?
③ made his parents so happy?
是什么使他的父母这么高兴?
It is with your generous help that
Was it because Jack came late for school that
What was it that
④She didn’t mention her own plan until near the end of the letter.
→
(强调句)
It was not until near the end of the letter that she mentioned her own
plan.
课时检测·提能力
维度一:品句填词
1. The waiter asked me how I would like my (牛排) done.
2. Some vegetables such as cabbage and eggplants can be eaten
(生的).
3. The students returned in September for the start of the
new (学术的) year.
steak
raw
academic
4. The chef has a (名望) for creating the most delicious
dishes in town.
reputation
5. I’ve watched all the (一集) of my favourite show in
one weekend.
6. The puppy (咀嚼) on her new toy, completely lost.
7. She searched through her (女式钱包) for some change to
give to the musician.
8. During their hike, they e a rare species of bird in the
forest.
episodes
chewed
purse
ncountered
9. She placed the fresh roses in a beautiful glass v on the dining
table.
ase
1. I am (convince) that she is innocent.
2. Brazil is the world’s largest (produce) of coffee.
3. My mother will send me to a (board) school where I
live as well as study.
4. He was (amuse) to see how seriously she took the
game.
5. This precociously (talent) youngster has a potential to
succeed in his field.
convinced
producer
boarding
amused
talented
维度二:词形转换
6. I’m going to write good jokes and become a good
(comedy).
7. Peter, lifting his head, stared at the grandma with
round, (astonish) eyes.
8. The curtains are for (pure) decorative purposes and do
not open or close.
comedian
astonished
purely
1. He speaks English perfectly (好像他
居住在) England for many years.
2. (是在加拿大) I first saw this film.
3. Self-driving cars give them the freedom to get out without having
to (依靠别人).
4. Mozart (有音乐天赋), so he became
famous when he was only a child.
as if/though he had lived in
It was in Canada that
rely on others
had a talent for music
维度三:固定搭配和句式
Ⅰ.阅读理解
A
Each year at Girl Scout summer camp, the night I, as a kid,
expected most was the closing campfire, a few hours of silliness that
marked our final evening together.All week, my teammates and I had
been addicted to our skit (滑稽短剧) performance, editing lines and
practicing scenes.
Skits and songs are deeply rooted in the camp experience.The days
might be all about sports or nature, but night-time entertainment is a
kid’s dream.Similar to a talent show, some performances are
educational but mostly, they just make you laugh.Talent is irrelevant,
and audience engagement through call and response is essential.
In the camp, social rule disappears and space for self-exploration
forms.Shy kids come out of their shells, and cool kids let their guard
down.They get to open up this door to a part of themselves that they
wouldn’t have felt safe to show at school or at home.
It’s a decade ago that I performed as a camp member, and I never
thought of skits from a skill-building view.But I now realize this rich
camp tradition left a great impression on me.Through camp skits, I
developed my sense of humor, built confidence in front of a crowd, and
learned how to accept others for their quirks (怪癖).
Maybe we can make our schools or communities more like summer
camps by bringing the silliness of skits into our families and classrooms to
reconnect with ourselves and each other.The next time you’re sitting
around a campfire with friends and family, give it a try.Embrace the
discomfort and invite your loved ones to join in on the improvising (即兴
创作).And remember: the more funny noises and childlike humor,
the better.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者童年时在夏令营中
通过篝火晚会上的滑稽短剧表演,培养幽默感、建立自信,并学会
接受他人怪癖的经历。
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者童年时在夏令营中
通过篝火晚会上的滑稽短剧表演,培养幽默感、建立自信,并学会
接受他人怪癖的经历。
1. What is the main purpose of skit performances at summer camp?
( )
A. To entertain and engage the audience.
B. To showcase talent and skills.
C. To educate the audience.
D. To compete with fellow campers.
解析: 细节理解题。根据第二段最后两句可知,滑稽短剧表演的
主要目的是娱乐观众并让他们参与其中。
√
2. What does the underlined phrase “let their guard down” in paragraph
3 mean?( )
A. Defend. B. Relax.
C. Mature. D. Respond.
解析: 词义猜测题。根据第三段最后一句可知,滑稽短剧表演帮
助冷酷的小孩放松、展示自己平时不敢展现的部分。由此推测,画线
部分与“放松”相关。
√
3. How did the author benefit from camp skits?( )
A. She developed a competitive spirit.
B. She understood social rules better.
C. She became more tolerant.
D. She became more creative.
解析: 推理判断题。根据第四段最后一句可知,作者通过表演滑
稽短剧学会了接纳他人的怪癖。由此推断,她变得更加包容。
√
4. What does the author advise us to do?( )
A. Take up challenges in life.
B. Accept our imperfections.
C. Participate in more community activities.
D. Step out of our comfort zone.
解析: 推理判断题。根据最后一段可知,作者鼓励大家尝试接受
不愿接受的事情,走出舒适区。
√
B
It seems you can ask artificial intelligence (AI) programs
anything, and they’ll give you an answer back.So, can they tell
jokes? This question was raised when UK comedian Karen Hobbs
performed in late June.Instead of the usual jokes she created, Hobbs
delivered jokes written by ChatGPT. The process made her nervous.
Hobbs said that when she asked ChatGPT for a joke, what it
provided was a man joking about being impatient with his shopping-
obsessed (痴迷于购物的) girlfriend.Even when she asked to switch to
the woman’s perspective, the joke still featured a shopping-obsessed
girlfriend, just told from the first-person perspective.
It’s no surprise that many jokes come from a male perspective in
online materials, as males dominate the field of comedy.The BBC
commented that AI storytelling can only reproduce information that
already exists in some form, although it can produce some never-before-
seen combinations of ideas.
“One way that AI can tell jokes is to do what any 5-year-old does —
repeat a successful joke they have heard or try to make an obvious
variation of it,” said Les Carr, a professor of web science.
Nonetheless, a good joke in real life can always adjust to the
audience’s feedback, which often leads comedians to improvise (即兴
创作).This, unfortunately, is beyond the current capabilities of AI.
For instance, in improvise, there is no space for premeditation
(预先策划); the comedian must rely only on their instinctive (直觉
的) reaction to the audience.
“A well-done stand-up bit can lead the audience through a funny
story all the way to a hilarious punchline (令人捧腹的妙语),”
Michael Ryan, a student researching AI’s impact on comedy,
explained to the BBC. “The whole time the comedian knew exactly
where he or she was going with the joke and brought the audience there.”
Research is already ongoing with the goal of giving AI a greater
understanding of the world around it, which, however, makes the
future of AI jokes still uncertain.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要讲述了人工智能在创作笑
话方面的能力和局限性。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要讲述了人工智能在创作笑
话方面的能力和局限性。
5. Why do many jokes come from a male perspective in online
materials?( )
A. AI prefers male perspectives.
B. Women don’t like telling jokes.
C. Men control the comedy industry.
D. Men are more humorous than women.
解析: 细节理解题。根据第三段第一句可知,很多在线笑话来自
男性视角是因为男性主导喜剧行业。
√
6. What is AI unable to do with jokes?( )
A. Repeat jokes. B. Adapt jokes.
C. Improvise jokes. D. Combine jokes.
解析: 细节理解题。根据第五段可知,AI无法通过笑话即兴创作
和根据观众反馈进行调整。
√
7. What is the author’s attitude toward the future of AI-created jokes?
( )
A. Hopeful. B. Doubtful.
C. Uncaring. D. Disapproving.
解析: 推理判断题。根据最后一段中的which, however, makes
the future of AI jokes still uncertain可知,作者对AI创作笑话的未来持
怀疑态度。
√
8. What is a suitable title for the passage?( )
A. Can jokes be made by AI?
B. Can AI jokes be genuinely funny?
C. Can AI change the world?
D. Can audiences prefer jokes created by comedians?
解析: 标题归纳题。根据第一段第二、三句可知,文章讨论了AI
是否能够创作笑话。因此,A项(人工智能能创作笑话吗?)适合作
为文章标题。
√
Ⅱ.完形填空
Today I met Connell, 91, almost fully blind and partly deaf.But he
still had his humour.While I was getting a pedicure (修脚) in a shop,
Connell was 9 to the chair next to me.Being his first time here, he
was 10 a little embarrassed.Then we started chatting and he told me
his stories as a truck driver.
Connell noticed I got a leg massage (推拿) and he 11 he
wanted one too, so I helped him explain it to the waitress.Connell asked
me what I 12 for a living.I told him I was an independent disability
support person.Hearing this, he 13 said, “Hey, I’m
disabled! I’m blind!” Then he laughed and I laughed too, 14
him that he was 91 already and couldn’t quite have it all.
When I was 15 , I paid for his treatment also, and tried
to 16 before he noticed.But the waitress who 17 me ran over and
told him.Tears in eyes, he tried reaching for his 18 .He told me I
couldn’t possibly pay for him, to which my 19 was “Yes I
can ...Umm ...I already have ...” As I was 20 on my response,
a woman who was watching the scene said it was really 21 .
All I asked from Connell was a hug.In fact, it was just someone
showing a gentleman a little 22 , and his impact was 23 on me
than I’m sure mine was on him.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者在足疗店遇到91岁有点残疾却
依然幽默的康奈尔。作者为康奈尔付钱,但康奈尔表示拒绝。作者
认为自己很小的善行却让自己得到了更多。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者在足疗店遇到91岁有点残疾却
依然幽默的康奈尔。作者为康奈尔付钱,但康奈尔表示拒绝。作者
认为自己很小的善行却让自己得到了更多。
9. A. guided B. connected
C. limited D. dragged
解析: 根据文章首句可知, 康奈尔年事已高,且看不见又听不太
清。由此推知,他是被人引导过来的。guide指导,引导;connect联
系;limit限制;drag拖,拽。
√
10. A. roughly B. understandably
C. bitterly D. frequently
解析: 根据上半句Being his first time here推知,第一次来这里,
康奈尔有点儿尴尬是可以理解的。roughly粗略地;understandably可理
解地;bitterly痛苦地;frequently常常,频繁地。
√
11. A. explained B. decided
C. imagined D. declared
解析: 根据空前的Connell noticed I got a leg massage和空后的he
wanted one too可知,看到作者在做腿部按摩, 康奈尔决定自己也想
要。explain解释;decide决定;imagine想象;declare宣布。
12. A. played B. chatted C. did D. drove
解析: 根据下句可知, 康奈尔问作者是做什么的。play玩耍;
chat聊天;do做;drive驾驶,驱动,驱赶。
√
√
13. A. angrily B. honestly
C. sincerely D. excitedly
解析: 根据下文“Hey, I’m disabled! I’m blind!” Then he
laughed可知, 康奈尔说话时语气很兴奋。angrily生气地,愤怒地;
honestly诚实地;sincerely真诚地;excitedly兴奋地。
√
14. A. reminding B. promising
C. finding D. showing
解析: 根据空后的he was 91 already and couldn’t quite have it all
可知,这是作者提醒康奈尔91岁的他不可能眼睛耳朵都很好。remind
提醒;promise承诺;find发现;show表明,展示。
15. A. competing B. working
C. leaving D. waiting
解析: 根据空后的I paid for his treatment also可知,作者这时准备
离开。compete竞争;work工作;leave离开;wait等待。
√
√
16. A. look down B. set up
C. speak up D. get away
解析: 根据空后的before he noticed可推知,作者在康奈尔注意到
之前离开。look down向下看,轻视;set up搭建,成立;speak up大声
说;get away离开。
√
17. A. accompanied B. impressed
C. served D. attracted
解析: 根据第一段中的While I was getting a pedicure (修脚) in a
shop可知,作者在一家足疗店,因此此处是指为他服务的女服务员。
accompany陪伴;impress使……印象深刻;serve服务;attract吸引。
√
18. A. cigarettes B. wallet
C. seat D. pocket
解析: 根据下句中的He told me I couldn’t possibly pay for him可
知,老人认为作者不应该给他付钱。由此推知,他伸手去摸钱包,准
备自己付。cigarette香烟;wallet钱包;seat座位;pocket口袋。
√
19. A. condition B. advice
C. response D. request
解析: 根据空后的Yes I can ...Umm ...I already have ...可知,
这是作者对老人所说的话的反应。且下句中的As I was 20 on my
response也是提示。condition条件,状况;advice建议;response回
应,反应;request请求。
√
20. A. choking B. deciding
C. holding D. posting
解析: 根据上句中的Yes I can ...Umm ...I already have ...
可知,作者不知道该如何回答老人的话,支吾着,没说清楚。
choke哽咽,说不出话;decide决定;hold持,举行;post邮寄,
公布,发帖子。
√
21. A. unique B. lovely
C. formal D. suitable
解析: 根据上文作者帮康奈尔付钱,而老人拒绝他帮自己推知,
该女士认为这是令人愉快的场景。unique独特的;lovely可爱的,令人
愉快的;formal正式的;suitable适合的。
22. A. confidence B. hope
C. knowledge D. kindness
解析: 根据上文作者帮康奈尔付钱可知,这是作者善意的行为。
confidence信心;hope希望;knowledge知识;kindness善良,善意。
√
√
23. A. faster B. closer
C. weaker D. greater
解析: 根据第一段第一、二句和第三段中的He told me I couldn’t
possibly pay for him可知,此处是指康奈尔残疾但依然幽默的态度,以
及拒绝作者为他付钱的行为给了作者更大的影响。faster更快的;
closer更近的;weaker更虚弱的;greater更大的,更了不起的。
√
Ⅲ.语法填空
Chinese humor, deeply 24. (root) in the
country’s rich history and cultural traditions, sets itself apart from
Western humor.First, in China, humor often comes from traditional
cultural elements, 25. reflect the social values of Chinese
society.Foreigners may find 26. hard to fully understand
Chinese jokes, for they may involve historical figures or ancient
27. (saying).Also, Chinese humor is sometimes
28. (intelligent) and less direct, requiring the audience
29. (think) and infer the meaning.Third, the Chinese language has unique characteristics, and this contributes to its humor.Idioms and four-character phrases can be used 30. creative ways to generate humor.There are a few other differences to keep in mind: physical
comedy sometimes does not go down well with Chinese people; neither
do jokes about marriage, since it 31. (consider) too
personal.In conclusion, humor in China is 32. important
part of Chinese culture.It not only brings joy and laughter to people but
also reflects the 33. (wise) and creativity of the Chinese people.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国幽默的特点。
24. rooted 考查非谓语动词。be rooted in“根植于”,空处应用过去
分词形式。故填rooted。
25. which 考查定语从句。空处引导非限制性定语从句,先行词是
traditional cultural elements,关系词在从句中作主语,应用关系代词
which。故填which。
26. it 考查代词。空处是形式宾语,应使用it。故填it。
27. sayings 考查名词复数。表示“古代谚语”应不止一个,应用名
词复数形式。故填sayings。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国幽默的特点。
28. more intelligent 考查形容词比较级。空处和less direct并列,应用
形容词比较级。故填more intelligent。
29. to think 考查非谓语动词。require sb to do sth意为“要求某人做
某事”。故填to think。
30. in 考查介词。表示“以……方式”应用介词in。故填in。
31. is considered 考查时态、语态和主谓一致。句子描述一个事实,
且主语it(指代marriage)和动词consider之间是被动关系;主语it表示
单数意义。故填is considered。
32. an 考查冠词。此处泛指“一个重要的组成部分”,应用不定冠
词,且important的发音以元音音素开头。故填an。
33. wisdom 考查名词。空处应填名词作宾语,wisdom“智慧”,不
可数。故填wisdom。
Ⅳ.应用文写作
有一天,小明决定给妈妈做一顿饭来表达感激。他兴高采烈地走
进厨房,拿起菜刀准备切菜,却不小心把刀拿反了,结果切到了手
指。疼得他大叫:“妈,我做饭时差点把自己做成了大菜!”妈妈赶
紧过来,看到他手上的伤,哭笑不得:“你就做个菜,怎么还能给自
己‘加菜’?”小明一脸委屈:“妈,我这叫创意料理!”妈妈叹
气:“你要的不是创新,是健康的晚餐!”
注意:(1)写作词数应为80个左右;
(2)可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考范文:
One day, Xiao Ming decided to cook a meal for his mom to show
his appreciation.He was excited as he entered the kitchen, picked up a
knife, and got ready to chop the vegetables, but he accidentally held the
knife the wrong way and ended up cutting his finger.In pain, he yelled,
“Mom, I almost turned myself into the main dish!” His mom rushed
over, saw the cut, and couldn’t help but laugh and cry at the same
time.“You’re making a dish, not adding yourself as an ingredient!”
Xiao Ming replied pitifully, “Mom, I’m just being creative!” His
mom sighed, “What you need is not innovation, but a healthy dinner!”
THANKS
演示完毕 感谢观看