Section Ⅰ TOPIC TALK
维度一:品句填词
1.Online forums (促进) discussions among students, allowing them to share ideas and learn from each other.
2.She (养成) a habit of reading before bed, which improved her sleep quality and expanded her knowledge.
3.All of a sudden, a warm feeling of (同情) rose up in my heart.
4.Despite the challenges, she (坚持) on completing her degree, demonstrating remarkable perseverance.
5.First, you need to (评估) yourself, your values, your strengths, your weaknesses, your achievements,etc.
6.Why did you p him to a position of leadership?
7.Let’s a the problem and see what went wrong.
维度二:词形转换
1.If we tend to ignore the (significant) of elevators, it might be because riding in them tends to be such a brief, boring, and even awkward experience.
2.Arts activity demands a collective effort, which involves creation, performance, and (promote).
3.One of the things that were (consistent) negative was parents’ help with homework.
4.Each of these great (philosophy) had their ideas, and these in turn, shaped their societies.
5.In college I had been taught that a successful (educate) should ignore bad behaviour.
6.Usually, our teachers often give some (evaluate) on us according to the performance in their eyes.
维度三:固定搭配和句式
1. (出于对无家可归的孩子们的同情), he gave them shelter for the night.
2.Because of his good performance, he (被提升为) a higher position in the company.
3.He also insisted that (他们应该为孩子们留有足够的空间).
Ⅰ.阅读理解
A
MoMath, the National Museum of Mathematics, is an award-winning museum that highlights the role of mathematics in clarifying the patterns and structures all around us.Its dynamic exhibits, galleries, and programs are designed to stimulate inquiry, spark curiosity, and reveal the wonders of mathematics.The Museum’s innovative exhibits will engage visitors of every age, from 1 to 100!
Mathematical Fun for Everyone
Bring exciting math exhibits to your school: Request a visit from MoMath’s traveling exhibition Math Midway 2 Go (MM2GO), a suite of six interactive mathematics exhibits available for presentation at a wide variety of venues, including schools, community centers, science festivals, and libraries.Experience how hands-on activities attract and engage students, highlighting the wonder of mathematics.Learn more at mm2go.org.
Reinvent math class with Expansions, MoMath’s gifted program: An after-school, in-person math program designed to engage and challenge the most talented math students.Expansions will inspire students in grades 1-9 and broaden their mathematical horizons.Apply for admission at expansions.momath.org.
For senior citizens and mature adults: In MoMath’s 45-minute Senior Sessions, you will enjoy the discovery and challenges of these interactive activities led by MoMath’s education staff as you engage with a collegial cohort of mature minds.Register at seniorsessions.momath.org.
Book your child’s math-themed birthday parties (and more!) at MoMath: Host a one-of-a-kind party for your child (or yourself) at MoMath! Learn more at birthdays.momath.org.
Sign up for personal math tutoring: MoMath offers limited private tutoring for grades K-12 with certified educators who have far-reaching experience successfully teaching students online and in the classroom.Whether your child needs assistance with homework or exam preparation, or they’re eager to discover the beauty in mathematics beyond the curriculum, MoMath’s instructors are ready to help.For more information, please email tutoring@momath.org.
1.Which of the following is a program designed for the brightest math students?( )
A.Expansions. B.Senior Sessions.
C.Math Midway 2 Go. D.Math-themed birthday parties.
2.Who can provide one-on-one math tutoring at MoMath?( )
A.Retired mathematicians. B.College student volunteers.
C.Experienced and certified educators. D.A new teacher with a teaching certificate.
3.What is the purpose of the passage?( )
A.To provide math tutoring services.
B.To reveal the wonders of mathematics.
C.To recommend a mathematics museum for all ages.
D.To highlight the role of mathematics in our daily lives.
B
I’ve worked in the factories surrounding my hometown every summer since I graduated from high school, but making the transition between school and full-time blue-collar work during the break never gets any easier.For a student like me who considers any class before noon to be uncivilized, getting to a factory by 6 o’clock each morning is torture.My friends never seem to understand why I’m so relieved to be back at school or that my summer vacation has been anything but a vacation.
There’re few people as self-confident as a college student who had never been out in the real world.People my age always seem to overestimate the value of their time and knowledge.In fact, all the classes did not prepare me for my battles with the machine I ran in the plant, which would jam whenever I absent-mindedly put in a part backward or upside down.
The most stressful thing about blue-collar life is knowing your job could disappear overnight.Issues like downsizing and overseas relocation (迁移) had always seemed distant to me until my co-workers told me that the unit I was working in would shut down within six months and move to Mexico, where people would work for 60 cents an hour.
After working 12-hour shifts in a factory, the other opinions have become only too clear.When I’m back at the university, skipping classes and turning in lazy rewrites seems too irresponsible after seeing what I would be doing without school.All the advice and public-service announcements about the value of an education that used to sound stale (陈腐的) now ring true.
These lessons I’m learning, however valuable, are always mixed with a sense of guilt.Many people pass their lives in the places I briefly work, spending 30 years where I spend only two months at a time.“This job pays well, but it’s hell on the body,” said one co-worker.“Study hard and keep reading,” she added.
My experiences in the factories have inspired me to make the most of my college years before I enter the real world for good.
4.What does the author think of his summer days while at college?( )
A.They brought him nothing but torture.
B.They were no holiday for him at all.
C.They were a relief from his hard work at school.
D.They offered him a chance to know more people.
5.What does the author say about college students?( )
A.They expect too much from the real world. B.They have much interest in white-collar life.
C.They are not confident of their future. D.They think too highly of themselves.
6.In what important way has the author’s work experience changed him?( )
A.He learned to be more practical.
B.He came to respect blue-collar workers.
C.He came to appreciate his college education.
D.He got a sense of guilt for his social practice.
7.Why does the author feel somewhat guilty?( )
A.He has not done much to help his co-workers at the factory.
B.He looks down upon the mechanical work at the working place.
C.He has stayed at school just for the purpose of escaping from the real world.
D.He realizes there is a great divide between his life and that of blue-collar workers.
C
Robots did not write this sentence, or any other part of Nature.But that could change.Dramatic shifts in labor are reshaping society, the environment and the political landscape.Consider this disorienting estimate from the World Economic Forum: 65% of the children entering primary schools now will grow up to work in jobs that do not yet exist.This week, Nature asks, “What light is research shedding on the future of work, and how will the changes affect scientists’ working world?”
A news feature explores which jobs are most at risk of being replaced by artificial intelligence and machine learning, whether a gig economy (零工经济) will democratize (普及) work, and what programs will best prepare workers.“There’s a huge need and a huge opportunity to study the changes,” says economist Erik Brynjolfsson.And the scientific workforce is feeling these shifts.A career feature reports people doing research outside the traditional career path.“I love freedom,” says Cecile Menard, an independent land-surface modeller in Edinburgh, the UK, “but for other people, it may be too stressful.”
Important lessons can be drawn from the past.Economic historian Robert Allen synthesizes (综合) three centuries of data to see when and where the relationship between wages and productivity is most like today’s and finds that some regions are in uncharted (未标注的) waters.These changes call for new socio-economic models and a revolution in education, concludes historian Yuval Noah Harari.And economist Ian Goldin argues that our era has more parallels with the Renaissance than the Industrial Revolution.This time, he urges, knowledge and enquiry must find a way to conquer prejudice and ignorance.
8.What will happen according to the estimate of the World Economic Forum?( )
A.65% of the children will find new jobs.
B.Some new jobs will appear in the future.
C.Robots will replace humans in the future.
D.Future jobs will remain the same as the present ones.
9.What’s Cecile Menard’s attitude to the changes in future work?( )
A.Negative. B.Doubtful.
C.Positive. D.Indifferent.
10.How does the author organize the last paragraph?( )
A.By making comparison.
B.By offering some examples.
C.By listing some important data.
D.By analyzing the cause and effect.
11.Which is the best title for the passage?( )
A.How to Work Well B.The Past of Work
C.The Benefit of Work D.The Future of Work
Ⅱ.阅读七选五
The fear of learning is a common problem that many students face on their educational journey.Whether it’s the fear of failure or simply lacking confidence, this fear can hold you back from reaching your full potential.12.( ) Here are the steps to overcome the fear of learning in education.
Before you can conquer your fear, it’s essential to understand the cause of the fear.13.( ) Is it a fear of failure, perfectionism or feeling overwhelmed by the subject matter? By finding out the root cause, you can better address and overcome it.
14.( ) Shift your perspective from a fixed mindset to a growth mindset.Understand that intelligence and abilities are not fixed but can be developed through efforts.Adopting a growth mindset allows you to approach learning with optimism.
Curiosity is the fuel that drives learning.Maintain a sense of wonder and curiosity about the world around you.15.( ) When you approach learning with curiosity, it becomes less about fear and more about discovery and growth.
Ultimately, the best way to overcome the fear of learning is to take action.Use an effective approach to learning by tackling challenges head-on.16.( ) And each mistake is an opportunity to learn and grow.By taking consistent action, you’ll increase motivation and build confidence.
A.But with some efforts, you can overcome the fear.
B.Every small step you take brings you closer to your goals.
C.The fear of learning is a natural part of the educational journey.
D.Break down your learning goals into smaller, manageable ones.
E.Ask questions, seek out new experiences and explore diverse perspectives.
F.Take some time to reflect on what specifically leads to your fear of learning.
G.To overcome the fear of learning, it’s crucial to change your thinking pattern.
Section Ⅰ TOPIC TALK
基础知识自测
维度一
1.facilitate 2.cultivated 3.sympathy 4.insisted
5.evaluate 6.promote 7.analyse
维度二
1.significance 2.promotion 3.consistently
4.philosophers 5.educator 6.evaluations
维度三
1.Out of sympathy for the homeless children 2.was promoted to 3.they (should) leave enough space for children
素养能力提升
Ⅰ.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了美国国家数学博物馆,旨在满足不同年龄层对数学的兴趣和需求。
1.A 细节理解题。根据第三段Reinvent math class with Expansions, MoMath’s gifted program部分介绍可知,Expansions是为最聪明的数学学生设计的项目。
2.C 细节理解题。根据Sign up for personal math tutoring部分第一句可知,在MoMath可以提供一对一的数学辅导的是有经验且有资质的教育者。
3.C 写作目的题。根据第一段可知,本文主要介绍了美国国家数学博物馆以及其为不同年龄段的人提供的各种项目和活动。由此推断,本文的目的是向所有年龄段的人推荐一个数学博物馆。
语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者假期打工的经历使他更加珍惜大学的时光,开始理解大学教育的意义。
4.B 细节理解题。根据第一段最后一句可知,作者认为他大学时的暑假根本不是假期。
5.D 细节理解题。根据第二段前两句可知,作者认为大学生对自己评价过高。
6.C 推理判断题。根据第四段以及最后一段可知,作者的打工经历使他开始理解大学教育的意义,从而改变了他。
7.D 推理判断题。根据倒数第二段可推断,作者感到内疚是因为他意识到他的生活和那里工人的生活有很大的差距。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章以Nature中的一篇文章《工作的未来》为导向,畅想了未来社会人们的工作、生活和环境。
8.B 细节理解题。根据第一段中的Consider this disorienting estimate ...that do not yet exist.可知,未来会出现一些新的工作。
9.C 观点态度题。根据第二段最后一句,即Cecile Menard 所说可知,她享受独立研究带来的自由。由此推断,她对未来的变动持积极的态度。
10.B 推理判断题。根据最后一段可知,作者首先概括了人们可以从过去吸取教训,然后列举了经济学家和历史学家的具体做法来说明,因此本段主要使用了举例子的论证手法。
11.D 标题归纳题。根据文章内容,尤其是第一段倒数第二句以及第二段第一句可知,文章主要说明了随着技术的发展和人工智能进入人们的生活,未来社会人们的工作、生活以及环境等都会得到重组。这是人们对未来工作的预测。因此,D项适合作文章标题。
Ⅱ.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了克服学习恐惧的方法和步骤。
12.A 上文说学习恐惧会阻碍充分发挥潜力。A项(但是通过一些努力,你可以克服恐惧)与上文形成转折关系,说明通过努力可以克服恐惧,并引出下文——介绍克服学习恐惧的步骤。
13.F 本段探讨恐惧的原因,是什么导致害怕学习。F项(花点时间思考到底是什么导致你害怕学习)符合语境。
14.G 下文说明要克服对学习的恐惧,关键是要改变思想观念,G项(要克服对学习的恐惧,关键是要改变你的思维模式)统领全段。
15.E 上文说要保持好奇心。E项(提出问题,寻求新的体验,探索不同的观点)承接上文,说明保持好奇心的具体行动,符合语境。
16.B 上文说克服学习恐惧要采取行动。B项(你迈出的每一小步都让你更接近你的目标)承接上文,说明行动的每一小步都能更加靠近目标,符合语境。
6 / 6Section Ⅰ TOPIC TALK
听说课前清障
1.花大量的时间去做某事
2.教学方法
3.与……保持一致
4.提供丰富的人生经历
5.培养创造性思维
6.meet their needs
7.pass on knowledge and skills necessary
8.develop sympathy for and understanding of our fellow men
9.the other day
10.tie in with
话题听力提能
Ⅰ.听教材听力5.1,回答第1至3题。
1.What is not Comenius’ thoughts according to the conversation?( )
A.The subject matter should be adapted to learners’ interests.
B.The method of instruction should be consistent with their mental development.
C.The result of education should be judged by their behaviour.
2.What’s John Dewey attitude to education?( )
A.Education is preparation for life.
B.Education is life itself.
C.Education is based on society.
3.What does education not stress on nowadays?( )
A.Cultivating critical minds.
B.Exploring the truth.
C.Developing sympathy for and understanding of our fellow men.
Ⅱ.再听教材听力5.1,根据所听内容填空。
1.Sure.Education has great significance; thus, philosophers and educators have devoted a good deal of time to .
2.That’s very true.It’s important to make education and meet their needs.
3.Well, I think it means that education is not simply about and skills necessary , but to provide while learning to use that knowledge and those skills .
Ⅲ.听教材听力5.2,回答第1、2题。
1.What is the percentage when we discuss?( )
A.Twenty percent.
B.Fifty percent.
C.Seventy percent.
2.Which of the following is the best according to the conversation?( )
A.Teach. B.Discuss. C.See and hear.
Ⅳ.再听教材听力5.2,根据所听内容填空。
1.Wow, that is interesting! It ties in with what I’ve , that if you want to be sure you understand something then try and .If you can’t explain it, then you don’t understand it .
2.Yes, actually I do! It goes in this order: first we , then we , then we .After that we what happened and then from what we have learnt.
话题表达实战
情境一:教室里,Susan (S)与Jack (J)正在谈论各国的教师节……
阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。
J:Susan, I am writing a report now on different cultural festivals in different countries. 1
S:That’s great, Jack.Can I share your new discoveries?
J:Yes.India and Korea both celebrate Teachers’ Day on 5 September.And American Teachers’ Day is on 28 September.
S:28 September is just the birthday of Chinese ancient philosopher Confucius, I was told.
J:Exactly.
S:Thailand also has its own Teachers’ Day. 2
J:Oh, it’s on 16 January. 3
S:Any other countries?
J:Yeah ...Germany on 12 June, Sudan on 24 February.Hungary Teachers’ Day is on the first Monday of June.
S: 4
J:Most of the celebrations have something in common.Both the government and the society show their love and respect as well as their support to teachers and education.
S: 5
J:Thank you so much.
A.When is that?
B.You have become an expert on Teachers’ Day.
C.It’s amazing that I found many countries celebrate Teachers’ Day.
D.How do these countries celebrate Teachers’ Day?
E.All the teachers celebrate their own day, free from work.
情境二:下面一段对话中,女士说她的妈妈决定重返校园,并和男士谈论了这件事……
阅读并根据提示完成下面对话。
W:Guess what! My mother’s 1. (决定回到学校).
M:Why?
W:Well, she always loved art but learned business administration at college, because her parents thought 2. (对一名艺术家来说很难找到工作).
M:So she wants to study art now?
W:Yeah, oil painting.3. (这是她的梦想) for a long time.
M:It’s nice to return to 4. (学习她喜欢的东西).But, Kate, I still think old age should be about peace and relaxation.Hurrying to school every day and having to pass exams sounds a bit too much for her.
W:You know, she retired last year.And I’m leaving for the university soon.She needs to 5. (找一些有趣的事情做).
M:Well, maybe, if it’s what she wants.
1.promote vt.促进,增进;晋升,升级;推广,宣传;发起
教材原句 Education promotes social development.教育促进社会发展。
【用法】
(1)promote sb (from ...) to ... 把某人(从……)提升到…… (2)promotion n. 提升;促进;促销 get/win promotion 获得晋升
【佳句】 The World Adolescent Robotics Competition will be held in Tianjin at the end of July in order to promote the development of robotics.(活动介绍)
为了促进机器人的发展,世界青少年机器人大赛将于7月底在天津举行。
【练透】 单句语法填空
①My friend (promote) from a junior assistant to a senior manager last week.
②She won (promote) at work after successfully completing a challenging project.
【写美】 完成句子
③While waiting for , Henry did his best to perform his duty.
在等待晋升的机会时,亨利尽最大努力履行他的职责。
2.sympathy n.同情,同情心;赞同,支持
教材原句 Education stresses more on developing sympathy for and understanding of our fellow men.教育更注重增强对我们同胞的同情和理解。
【用法】
(1)feel/have sympathy for sb同情某人 out of sympathy (for ...)出于(对……的)同情 be in sympathy with 支持;赞同 (2)sympathetic adj. 同情的;有同情心的
【佳句】 Sarah saw the homeless sitting by the road, looking cold and hungry.Out of sympathy, she gave him some money.
萨拉看到那位无家可归者坐在路边,看起来又冷又饿。出于同情,她给了他一些钱。
【练透】 语块表达/单句语法填空
①I am (支持) the idea of organizing a charity event for the poor.
②My mother is very (sympathy) and always knows how to comfort me when I am upset.
【写美】 完成句子
③He and always helps them without being asked.
他同情老人们,并且总是主动帮助他们。
3.insist vi.坚称;坚持主张
教材原句 Well, for example, the first great educational philosopher of modern times, Comenius, insisted that when teaching, the subject matter should be adapted to learners’ interests, and the method of instruction should be consistent with their mental development.
比如,近现代第一位伟大的教育哲学家夸美纽斯认为,在教学时,内容应该适合学生的兴趣,教学方法应该与他们的心智发展相一致。
【用法】
(1)insist on/upon (doing) sth 坚持(做)某事 (2)insist (坚持说/认为) that ...,宾语从句用陈述语气 (3)insist (坚持要求/主张) that sb (should) do ...,宾语从句用虚拟语气
【佳句】 (2024·新课标Ⅰ卷)Since I was touched by his generosity, I insisted that I at least buy him lunch as my appreciation.
由于被他慷慨的行为所感动,我坚持至少要请他吃午饭以示感谢。
【练透】 语块表达/单句语法填空
①We can build up our body only when we (坚持) working out regularly.
②He insisted that he (be) right, which made the teacher angry.
【写美】 句型转换
③
(用倒装句改写句①)
Section Ⅰ TOPIC TALK
【话题听说·勤操练】
听说课前清障
1.devote a good deal of time to doing sth
2.the method of instruction 3.be consistent with
4.provide a rich experience of living 5.cultivate creative minds
6.满足他们的需要 7.传授必要的知识和技能
8.培养对同胞的同情和理解 9.几天前
10.与……一致/有联系
话题听力提能
Ⅰ.1-3 CBA
Ⅱ.1.social and personal; exploring its meaning
2.match the learners’ interests
3.passing on knowledge; for a future life; a rich experience of living; to solve real-world problems
Ⅲ.1-2 CA
Ⅳ.1.been told; teach it to someone else; clearly yourself
2.remember; understand; apply what we have learnt; analyse and evaluate; create something new
话题表达实战
情境一
1-5 CAEDB
情境二
1.decided to go back to school
2.it was difficult for an artist to find a job
3.It’s been her dream
4.learn what she loves
5.find something interesting to do
【知识要点·须拾遗】
1.①was promoted ②promotion
③the opportunity to get promoted
2.①in sympathy with ②sympathetic
③has/feels sympathy for the elderly people
3.①insist on/upon ②was ③Only when we insist on/upon working out regularly can we build up our body.
5 / 5(共64张PPT)
Section Ⅰ TOPIC TALK
目 录
01
话题听说·勤操练
02
知识要点·须拾遗
03
课时检测·提能力
话题听说·勤操练
听说课前清障
1. 花大量的时间去做某事
2. 教学方法
3. 与……保持一致
4. 提供丰富的人生经历
devote a good deal of time to doing sth
the method of instruction
be consistent with
provide a rich experience
of living
5. 培养创造性思维
6. meet their needs
7. pass on knowledge and skills necessary
cultivate creative minds
满足他们的需要
传授必要的知识和技能
8. develop sympathy for and understanding of our fellow men
9. the other day
10. tie in with
培养对同胞的同情和理解
几天前
与……一致/有联系
话题听力提能
Ⅰ.听教材听力5.1,回答第1至3题。
1. What is not Comenius’ thoughts according to the conversation?
( )
A. The subject matter should be adapted to learners’ interests.
B. The method of instruction should be consistent with their mental
development.
C. The result of education should be judged by their behaviour.
√
2. What’s John Dewey attitude to education?( )
A. Education is preparation for life.
B. Education is life itself.
C. Education is based on society.
3. What does education not stress on nowadays?( )
A. Cultivating critical minds.
B. Exploring the truth.
C. Developing sympathy for and understanding of our fellow men.
√
√
Ⅱ.再听教材听力5.1,根据所听内容填空。
1. Sure.Education has great significance;
thus, philosophers and educators have devoted a good deal of time
to .
2. That’s very true.It’s important to make education
and meet their needs.
social and personal
exploring its meaning
match the
learners’ interests
3. Well, I think it means that education is not simply about
and skills necessary , but to
provide while learning to use that
knowledge and those skills .
passing on
knowledge
for a future life
a rich experience of living
to solve real-world problems
Ⅲ.听教材听力5.2,回答第1、2题。
1. What is the percentage when we discuss?( )
A. Twenty percent.
B. Fifty percent.
C. Seventy percent.
2. Which of the following is the best according to the conversation?
( )
A. Teach. B. Discuss. C. See and hear.
√
√
Ⅳ.再听教材听力5.2,根据所听内容填空。
1. Wow, that is interesting! It ties in with what I’ve ,
that if you want to be sure you understand something then try and
.If you can’t explain it, then you don’t
understand it .
2. Yes, actually I do! It goes in this order: first we ,
then we , then we .After
that we what happened and then
from what we have learnt.
been told
teach
it to someone else
clearly yourself
remember
understand
apply what we have learnt
analyse and evaluate
create
something new
话题表达实战
情境一:教室里,Susan (S)与Jack (J)正在谈论各国的教师
节……
阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。
J:Susan, I am writing a report now on different cultural festivals in
different countries. 1
S:That’s great, Jack.Can I share your new discoveries?
J:Yes.India and Korea both celebrate Teachers’ Day on 5
September.And American Teachers’ Day is on 28 September.
S:28 September is just the birthday of Chinese ancient philosopher
Confucius, I was told.
J:Exactly.
S:Thailand also has its own Teachers’ Day. 2
J:Oh, it’s on 16 January. 3
S:Any other countries?
J:Yeah ...Germany on 12 June, Sudan on 24 February.Hungary
Teachers’ Day is on the first Monday of June.
S: 4
J:Most of the celebrations have something in common.Both the
government and the society show their love and respect as well as their
support to teachers and education.
S: 5
J:Thank you so much.
A. When is that?
B. You have become an expert on Teachers’ Day.
C. It’s amazing that I found many countries celebrate Teachers’ Day.
D. How do these countries celebrate Teachers’ Day?
E. All the teachers celebrate their own day, free from work.
答案:1-5 CAEDB
情境二:下面一段对话中,女士说她的妈妈决定重返校园,并
和男士谈论了这件事……
阅读并根据提示完成下面对话。
W:Guess what! My mother’s 1.
(决定回到学校).
M:Why?
W:Well, she always loved art but learned business administration at
college, because her parents thought 2.
(对一名艺术家来说很难找到工作).
decided to go back to school
it was difficult for an artist to
find a job
M:So she wants to study art now?
W:Yeah, oil painting.3. (这是她的梦想)
for a long time.
M:It’s nice to return to 4. (学习她喜欢的东
西).But, Kate, I still think old age should be about peace and
relaxation.Hurrying to school every day and having to pass exams sounds
a bit too much for her.
It’s been her dream
learn what she loves
W:You know, she retired last year.And I’m leaving for the university
soon.She needs to 5. (找一些有趣
的事情做).
M:Well, maybe, if it’s what she wants.
find something interesting to do
知识要点·须拾遗
1. promote vt.促进,增进;晋升,升级;推广,宣传;发起
教材原句 Education promotes social development.教育促进社会
发展。
【用法】
(1)promote sb (from ...) to ...
把某人(从……)提升到……
(2)promotion n. 提升;促进;促销
get/win promotion 获得晋升
【佳句】 The World Adolescent Robotics Competition will be held in
Tianjin at the end of July in order to promote the development of robotics.
(活动介绍)
为了促进机器人的发展,世界青少年机器人大赛将于7月底在天津
举行。
【练透】 单句语法填空
①My friend (promote) from a junior assistant to a
senior manager last week.
②She won (promote) at work after successfully
completing a challenging project.
was promoted
promotion
【写美】 完成句子
③While waiting for , Henry did his
best to perform his duty.
在等待晋升的机会时,亨利尽最大努力履行他的职责。
the opportunity to get promoted
2. sympathy n.同情,同情心;赞同,支持
教材原句 Education stresses more on developing sympathy for and
understanding of our fellow men.
教育更注重增强对我们同胞的同情和理解。
【用法】
(1)feel/have sympathy for sb同情某人
out of sympathy (for ...)出于(对……的)同情
be in sympathy with 支持;赞同
(2)sympathetic adj. 同情的;有同情心的
【佳句】 Sarah saw the homeless sitting by the road, looking cold and
hungry.Out of sympathy, she gave him some money.萨拉看到那位无
家可归者坐在路边,看起来又冷又饿。出于同情,她给了他一些钱。
【练透】 语块表达/单句语法填空
①I am (支持) the idea of organizing a charity
event for the poor.
②My mother is very (sympathy)and always knows
how to comfort me when I am upset.
in sympathy with
sympathetic
【写美】 完成句子
③He and always helps them
without being asked.
他同情老人们,并且总是主动帮助他们。
has/feels sympathy for the elderly people
3. insist vi.坚称;坚持主张
教材原句 Well, for example, the first great educational philosopher
of modern times, Comenius, insisted that when teaching, the subject
matter should be adapted to learners’ interests, and the method of
instruction should be consistent with their mental development.比如,近
现代第一位伟大的教育哲学家夸美纽斯认为,在教学时,内容应该适
合学生的兴趣,教学方法应该与他们的心智发展相一致。
【用法】
(1)insist on/upon (doing) sth 坚持(做)某事
(2)insist (坚持说/认为) that ...,宾语从句用陈述语气
(3)insist (坚持要求/主张) that sb (should) do ...,宾语从句
用虚拟语气
【佳句】 (2024·新课标Ⅰ卷)Since I was touched by his generosity,
I insisted that I at least buy him lunch as my appreciation.由于被他慷慨
的行为所感动,我坚持至少要请他吃午饭以示感谢。
【练透】 语块表达/单句语法填空
①We can build up our body only when we (坚持)
working out regularly.
②He insisted that he (be) right, which made the teacher
angry.
insist on/upon
was
【写美】 句型转换
③
(用倒装句改写句①)
Only when we insist on/upon working out regularly can we build up
our body.
课时检测·提能力
维度一:品句填词
1. Online forums (促进) discussions among students,
allowing them to share ideas and learn from each other.
2. She (养成) a habit of reading before bed, which
improved her sleep quality and expanded her knowledge.
3. All of a sudden, a warm feeling of (同情) rose up in
my heart.
facilitate
cultivated
sympathy
4. Despite the challenges, she (坚持) on completing her
degree, demonstrating remarkable perseverance.
5. First, you need to (评估) yourself, your values,
your strengths, your weaknesses, your achievements,etc.
6. Why did you p him to a position of leadership?
7. Let’s a the problem and see what went wrong.
insisted
evaluate
romote
nalyse
1. If we tend to ignore the (significant) of elevators,
it might be because riding in them tends to be such a brief, boring, and
even awkward experience.
2. Arts activity demands a collective effort, which involves creation,
performance, and (promote).
3. One of the things that were (consistent) negative
was parents’ help with homework.
4. Each of these great (philosophy) had their ideas,
and these in turn, shaped their societies.
significance
promotion
consistently
philosophers
维度二:词形转换
5. In college I had been taught that a successful (educate)
should ignore bad behaviour.
6. Usually, our teachers often give some (evaluate)
on us according to the performance in their eyes.
educator
evaluations
1. (出于对无家可归的
孩子们的同情), he gave them shelter for the night.
2. Because of his good performance, he (被提升
为) a higher position in the company.
3. He also insisted that
(他们应该为孩子们留有足够的空间).
Out of sympathy for the homeless children
was promoted to
they (should) leave enough space for
children
维度三:固定搭配和句式
Ⅰ.阅读理解
A
MoMath, the National Museum of Mathematics, is an award-
winning museum that highlights the role of mathematics in clarifying the
patterns and structures all around us.Its dynamic exhibits, galleries,
and programs are designed to stimulate inquiry, spark curiosity, and
reveal the wonders of mathematics.The Museum’s innovative exhibits
will engage visitors of every age, from 1 to 100!
Mathematical Fun for Everyone
Bring exciting math exhibits to your school: Request a visit from
MoMath’s traveling exhibition Math Midway 2 Go (MM2GO), a
suite of six interactive mathematics exhibits available for presentation at a
wide variety of venues, including schools, community centers,
science festivals, and libraries.Experience how hands-on activities attract
and engage students, highlighting the wonder of mathematics.Learn
more at mm2go.org.
Reinvent math class with Expansions, MoMath’s gifted
program: An after-school, in-person math program designed to engage
and challenge the most talented math students.Expansions will inspire
students in grades 1-9 and broaden their mathematical horizons.Apply
for admission at expansions.momath.org.
For senior citizens and mature adults: In MoMath’s 45-minute
Senior Sessions, you will enjoy the discovery and challenges of these
interactive activities led by MoMath’s education staff as you engage with
a collegial cohort of mature minds.Register at
seniorsessions.momath.org.
Book your child’s math-themed birthday parties (and
more!) at MoMath: Host a one-of-a-kind party for your child (or
yourself) at MoMath! Learn more at birthdays.momath.org.
Sign up for personal math tutoring: MoMath offers limited
private tutoring for grades K-12 with certified educators who have far-
reaching experience successfully teaching students online and in the
classroom.Whether your child needs assistance with homework or exam
preparation, or they’re eager to discover the beauty in mathematics
beyond the curriculum, MoMath’s instructors are ready to help.For
more information, please email tutoring@momath.org.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了美国国家数学博物馆,
旨在满足不同年龄层对数学的兴趣和需求。
语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了美国国家数学博物馆,
旨在满足不同年龄层对数学的兴趣和需求。
1. Which of the following is a program designed for the brightest math
students?( )
A. Expansions.
B. Senior Sessions.
C. Math Midway 2 Go.
D. Math-themed birthday parties.
解析: 细节理解题。根据第三段Reinvent math class with
Expansions, MoMath’s gifted program部分介绍可知,Expansions
是为最聪明的数学学生设计的项目。
√
2. Who can provide one-on-one math tutoring at MoMath?( )
A. Retired mathematicians.
B. College student volunteers.
C. Experienced and certified educators.
D. A new teacher with a teaching certificate.
解析: 细节理解题。根据Sign up for personal math tutoring部分
第一句可知,在MoMath可以提供一对一的数学辅导的是有经验且有
资质的教育者。
√
3. What is the purpose of the passage?( )
A. To provide math tutoring services.
B. To reveal the wonders of mathematics.
C. To recommend a mathematics museum for all ages.
D. To highlight the role of mathematics in our daily lives.
解析: 写作目的题。根据第一段可知,本文主要介绍了美国国家
数学博物馆以及其为不同年龄段的人提供的各种项目和活动。由此推
断,本文的目的是向所有年龄段的人推荐一个数学博物馆。
√
B
I’ve worked in the factories surrounding my hometown every
summer since I graduated from high school, but making the transition
between school and full-time blue-collar work during the break never gets
any easier.For a student like me who considers any class before noon to be
uncivilized, getting to a factory by 6 o’clock each morning is
torture.My friends never seem to understand why I’m so relieved to be
back at school or that my summer vacation has been anything but a
vacation.
There’re few people as self-confident as a college student who had
never been out in the real world.People my age always seem to
overestimate the value of their time and knowledge.In fact, all the
classes did not prepare me for my battles with the machine I ran in the
plant, which would jam whenever I absent-mindedly put in a part
backward or upside down.
The most stressful thing about blue-collar life is knowing your job
could disappear overnight.Issues like downsizing and overseas relocation
(迁移) had always seemed distant to me until my co-workers told me
that the unit I was working in would shut down within six months and
move to Mexico, where people would work for 60 cents an hour.
After working 12-hour shifts in a factory, the other opinions have
become only too clear.When I’m back at the university, skipping
classes and turning in lazy rewrites seems too irresponsible after seeing
what I would be doing without school.All the advice and public-service
announcements about the value of an education that used to sound stale
(陈腐的) now ring true.
These lessons I’m learning, however valuable, are always mixed
with a sense of guilt.Many people pass their lives in the places I briefly
work, spending 30 years where I spend only two months at a
time.“This job pays well, but it’s hell on the body,” said one co-
worker.“Study hard and keep reading,” she added.
My experiences in the factories have inspired me to make the most of
my college years before I enter the real world for good.
语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者假期打工的经历使他更加
珍惜大学的时光,开始理解大学教育的意义。
语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者假期打工的经历使他更加
珍惜大学的时光,开始理解大学教育的意义。
4. What does the author think of his summer days while at college?
( )
A. They brought him nothing but torture.
B. They were no holiday for him at all.
C. They were a relief from his hard work at school.
D. They offered him a chance to know more people.
解析: 细节理解题。根据第一段最后一句可知,作者认为他大学
时的暑假根本不是假期。
√
5. What does the author say about college students?( )
A. They expect too much from the real world.
B. They have much interest in white-collar life.
C. They are not confident of their future.
D. They think too highly of themselves.
解析: 细节理解题。根据第二段前两句可知,作者认为大学生对
自己评价过高。
√
6. In what important way has the author’s work experience changed
him?( )
A. He learned to be more practical.
B. He came to respect blue-collar workers.
C. He came to appreciate his college education.
D. He got a sense of guilt for his social practice.
解析: 推理判断题。根据第四段以及最后一段可知,作者的打工
经历使他开始理解大学教育的意义,从而改变了他。
√
7. Why does the author feel somewhat guilty?( )
A. He has not done much to help his co-workers at the factory.
B. He looks down upon the mechanical work at the working place.
C. He has stayed at school just for the purpose of escaping from the real
world.
D. He realizes there is a great divide between his life and that of blue-
collar workers.
解析: 推理判断题。根据倒数第二段可推断,作者感到内疚是因
为他意识到他的生活和那里工人的生活有很大的差距。
√
C
Robots did not write this sentence, or any other part of Nature.But
that could change.Dramatic shifts in labor are reshaping society, the
environment and the political landscape.Consider this disorienting
estimate from the World Economic Forum: 65% of the children entering
primary schools now will grow up to work in jobs that do not yet
exist.This week, Nature asks, “What light is research shedding on the
future of work, and how will the changes affect scientists’ working
world?”
A news feature explores which jobs are most at risk of being replaced
by artificial intelligence and machine learning, whether a gig economy
(零工经济) will democratize (普及) work, and what programs will
best prepare workers.“There’s a huge need and a huge opportunity to
study the changes,” says economist Erik Brynjolfsson.And the
scientific workforce is feeling these shifts.A career feature reports people
doing research outside the traditional career path.“I love freedom,”
says Cecile Menard, an independent land-surface modeller in
Edinburgh, the UK, “but for other people, it may be too stressful.”
Important lessons can be drawn from the past.Economic historian
Robert Allen synthesizes (综合) three centuries of data to see when and
where the relationship between wages and productivity is most like
today’s and finds that some regions are in uncharted (未标注的)
waters.These changes call for new socio-economic models and a
revolution in education, concludes historian Yuval Noah Harari.And
economist Ian Goldin argues that our era has more parallels with the
Renaissance than the Industrial Revolution.This time, he urges,
knowledge and enquiry must find a way to conquer prejudice and ignorance.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章以Nature中的一篇文章《工作的
未来》为导向,畅想了未来社会人们的工作、生活和环境。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章以Nature中的一篇文章《工作的
未来》为导向,畅想了未来社会人们的工作、生活和环境。
8. What will happen according to the estimate of the World Economic
Forum?( )
A. 65% of the children will find new jobs.
B. Some new jobs will appear in the future.
C. Robots will replace humans in the future.
D. Future jobs will remain the same as the present ones.
解析: 细节理解题。根据第一段中的Consider this disorienting
estimate ...that do not yet exist.可知,未来会出现一些新的工作。
√
9. What’s Cecile Menard’s attitude to the changes in future work?
( )
A. Negative. B. Doubtful.
C. Positive. D. Indifferent.
解析: 观点态度题。根据第二段最后一句,即Cecile Menard 所说
可知,她享受独立研究带来的自由。由此推断,她对未来的变动持积
极的态度。
√
10. How does the author organize the last paragraph?( )
A. By making comparison.
B. By offering some examples.
C. By listing some important data.
D. By analyzing the cause and effect.
解析: 推理判断题。根据最后一段可知,作者首先概括了人们可
以从过去吸取教训,然后列举了经济学家和历史学家的具体做法来说
明,因此本段主要使用了举例子的论证手法。
√
11. Which is the best title for the passage?( )
A. How to Work Well
B. The Past of Work
C. The Benefit of Work
D. The Future of Work
解析: 标题归纳题。根据文章内容,尤其是第一段倒数第二句以
及第二段第一句可知,文章主要说明了随着技术的发展和人工智能进
入人们的生活,未来社会人们的工作、生活以及环境等都会得到重
组。这是人们对未来工作的预测。因此,D项适合作文章标题。
√
Ⅱ.阅读七选五
The fear of learning is a common problem that many students face on
their educational journey.Whether it’s the fear of failure or simply
lacking confidence, this fear can hold you back from reaching your full
potential.12.( ) Here are the steps to overcome the fear of learning
in education.
Before you can conquer your fear, it’s essential to understand the
cause of the fear.13.( ) Is it a fear of failure, perfectionism or
feeling overwhelmed by the subject matter? By finding out the root
cause, you can better address and overcome it.
14. ( ) Shift your perspective from a fixed mindset to a growth
mindset.Understand that intelligence and abilities are not fixed but can be
developed through efforts.Adopting a growth mindset allows you to
approach learning with optimism.
Curiosity is the fuel that drives learning.Maintain a sense of wonder
and curiosity about the world around you.15.( ) When you
approach learning with curiosity, it becomes less about fear and more
about discovery and growth.
Ultimately, the best way to overcome the fear of learning is to take
action.Use an effective approach to learning by tackling challenges head-
on.16.( ) And each mistake is an opportunity to learn and
grow.By taking consistent action, you’ll increase motivation and build
confidence.
A. But with some efforts, you can overcome the fear.
B. Every small step you take brings you closer to your goals.
C. The fear of learning is a natural part of the educational journey.
D. Break down your learning goals into smaller, manageable ones.
E. Ask questions, seek out new experiences and explore diverse
perspectives.
F. Take some time to reflect on what specifically leads to your fear of
learning.
G. To overcome the fear of learning, it’s crucial to change your
thinking pattern.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了克服学习恐惧的方法和
步骤。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了克服学习恐惧的方法和
步骤。
12. A 上文说学习恐惧会阻碍充分发挥潜力。A项(但是通过一些努
力,你可以克服恐惧)与上文形成转折关系,说明通过努力可以克服
恐惧,并引出下文——介绍克服学习恐惧的步骤。
13. F 本段探讨恐惧的原因,是什么导致害怕学习。F项(花点时间
思考到底是什么导致你害怕学习)符合语境。
14. G 下文说明要克服对学习的恐惧,关键是要改变思想观念,G项
(要克服对学习的恐惧,关键是要改变你的思维模式)统领全段。
15. E 上文说要保持好奇心。E项(提出问题,寻求新的体验,探索
不同的观点)承接上文,说明保持好奇心的具体行动,符合语境。
16. B 上文说克服学习恐惧要采取行动。B项(你迈出的每一小步都
让你更接近你的目标)承接上文,说明行动的每一小步都能更加靠近
目标,符合语境。
THANKS
演示完毕 感谢观看