Unit 7 Careers Section Ⅳ LESSON 2 CAREER SKILLS课件(共79张PPT+ 学案 +练习)高中英语 北师大版(2019)选择性必修 第三册

文档属性

名称 Unit 7 Careers Section Ⅳ LESSON 2 CAREER SKILLS课件(共79张PPT+ 学案 +练习)高中英语 北师大版(2019)选择性必修 第三册
格式 zip
文件大小 653.9KB
资源类型 教案
版本资源 北师大版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-30 18:21:19

文档简介

Section Ⅳ LESSON 2 CAREER SKILLS
维度一:品句填词
1.The company offers a one-year    (保修单) on all its products, ensuring customer satisfaction.
2.The teacher’s enthusiastic approach kept the students       (积极的) and eager to learn more.
3.There is a       (趋势) towards healthier lifestyles, with more people joining in exercise.
4.His argument was       (合乎逻辑的), making it easy to follow and understand.
5.Improving reading c       skills is essential for students to succeed.
6.Rumours began to circulate about his f     problems.
维度二:词形转换
1.Given parental     (motivated), we are optimistic about the ability of people to change.
2.My professional training has taught me to look at things       (logical).
3.Such projects are not       (financial) viable without government funding.
4.Specifically, their questions became more      (comprehension) at the new exhibit.
维度三:固定搭配和句式
根据括号内的汉语提示完成下列句子。
1.He             (向我保证) that it would never happen again.
2.First, I can speak English fluently, so I                    (交流没有困难)with native speakers.
3.He started to walk faster and the children had to run to             (跟上他).
Ⅰ.阅读理解
A
  When it comes to weight loss, diet and exercise are usually thought of as the two key factors that will achieve results.However, sleep is an often-neglected lifestyle factor that also plays an important role.
  The recommended sleep duration for adults is seven to nine hours a night, but many people often sleep for less than this.Research has shown that sleeping less than the recommended amount is linked to having greater body fat, and can also influence how easily you lose weight on a calorie-controlled diet.
  Typically, the goal for weight loss is usually to decrease body fat while retaining as much muscle mass as possible.Not obtaining the correct amount of sleep can determine how much fat is lost as well as how much muscle mass you retain while on a calorie restricted diet.
  One study found that sleeping 5.5 hours each night over a two-week period while on a calorie-restricted diet resulted in less fat loss when compared to sleeping 8.5 hours each night.But it also resulted in a greater loss of fat-free mass (including muscle).
  There are several reasons why shorter sleep may be associated with higher body weight and affect weight loss.These include changes in appetite and food selection.
  Sleep influences two important appetite hormones (荷尔蒙) in our body — leptin and ghrelin.The former decreases appetite, while the latter increases appetite.One study found that short sleep was associated with higher levels of ghrelin and lower levels of leptin.
  Along with changes in appetite hormones, reduced sleep has also been shown to impact on food selection.Researchers have found that the areas of the brain responsible for reward are more active in response to food after sleep loss (six nights of only four hours’ sleep) when compared to people who had good sleep (six nights of nine hours’ sleep).
  This could possibly explain why sleep-deprived people snack more often and tend to choose carbohydrate-rich foods and sweet-tasting snacks, compared to those who get enough sleep.
1.What is often ignored by us according to the author?(  )
A.The role of sleep.
B.The role of exercise.
C.The necessity of losing weight.
D.The necessity of going on a diet.
2.What will probably happen to us if we don’t get enough sleep?(  )
A.We’ll gain some weight.
B.We’ll lose some weight.
C.We’ll increase our muscle.
D.We’ll get some fat-free mass.
3.What will people tend to do after sleep loss?(  )
A.Take more exercise.
B.Eat unhealthy foods.
C.Choose healthy foods.
D.Change sleeping habits.
B
  The British poet Matthew Byrne moved to Beijing in 2013 and felt that the capital city’s poetry scene was lacking.His obsession (痴迷) for starting poetry events led to the foundation of the Spittoon Collective in May 2015.“At that time, the literary activity in Beijing was The Bookworm based in Sanlitun,” Byrne says.
While some of Beijing’s literary institutions would go on to close in the fall of 2019,Spittoon would continue to grow as a community for poets and writers, as well as musicians and others in the creative scene.
Byrne describes the Spittoon Collective as a platform for people to share ideas, from literary works to different forms of art, with projects developing from the creative energy within the community.
Spittoon originally started as a poetry night at the Mado Bar in Dongcheng District’s Baochao Hutong.Byrne says,“In Beijing,you have these wonderful hutongs,ancient structures where you can walk down and visit cool bars, so I thought it would be good to have a poetry event as it seemed like poetry belonged naturally to this area.”
He adds,“The objective now is to discover Chinese voices and broadcast them to the rest of the world.We create a kind of theme park-like atmosphere where every Thursday is occupied by a different literary style or art form.”
The readings would mainly be in English,but with an international community, a new section called“Poetry-in-Translation” was started, which featured works in Chinese, French, Arabic, Russian, Spanish and other languages.
Joining organised activities like Spittoon can be a major help for those caught up in a boring life.And it’s especially important for the people who have moved to China as they need to build new relationships while living in a different country.
4.What can we know about the Spittoon Collective? (  )
A.It was closed in 2019.
B.It was set up in 2013 in Beijing.
C.It’s popular with literature lovers.
D.It’s a community just for foreigners.
5.Why did Byrne start the Spittoon Collective in Baochao Hutong? (  )
A.To attract students’ love of poetry.
B.To expand China’s literature globally.
C.To make Beijing’s hutongs famous.
D.To combine poetry with the hutong.
6.What effect would the Spittoon Collective have on Chinese culture? (  )
A.Beneficial. B.Negative.
C.Challenging. D.Controversial.
7.What is the author’s attitude to the Spittoon Collective? (  )
A.Unclear. B.Negative.
C.Doubtful. D.Favourable.
C
  Life is full of ups and downs. However, it’s not what happens to us in life but how we respond to each situation that matters.
  I remember a major setback of my own. Two years after I had become the starting quarterback (四分卫) in college, I seriously injured my knee, had an operation, fell behind, and then lost my position. Our coach called me into his office just before the season began and told me they were handing the starting job to someone else.
  I felt sick. I’d worked my whole life to get to this position. It was my senior year. This wasn’t supposed to happen.
  As a backup, I had a choice to make. I could complain bad-mouth the new guy, and feel sorry for myself. Or ...I could make the most of the situation.
  Luckily, I decided to deal with it. I was no longer throwing touchdowns, but I could help in other ways. So I swallowed my pride and kept supporting the team, working hard and preparing for each game as if I were the starter. I chose to keep my chin up.
  Was it easy? Not at all. I often felt like a failure. Sitting out every game after being the starter was a shame. Keeping a good attitude was a constant struggle.
  Was it the right choice, though? Definitely. I wore out my bum (屁股) on the bench all year but I contributed to the team in other ways by supporting the new guy and helping to prepare our defense each week for the opposing team’s offense. Most importantly, I took responsibility for my attitude. I cannot begin to tell you what a positive difference this important decision made in my life.
8.Why did the coach ask the author into his office?(  )
A.To give him some advice.
B.To ask about his physical state.
C.To inform him of something bad.
D.To offer him some encouragement.
9.What does the underlined phrase “throwing touchdowns” in Paragraph 5 probably mean?(  )
A.Losing heart. B.Working hard.
C.Winning points. D.Making progress.
10.What did the author think of his choice?(  )
A.Boring but worthwhile.
B.Easy and rewarding.
C.Hard but interesting.
D.Funny and embarrassing.
11.What does the author mainly stress in the passage?(  )
A.The value of setbacks.
B.The value of teamwork.
C.The importance of diligence.
D.The importance of attitude.
D
  Online thrift (节俭) store thredUP has released its tenth annual Resale Report. The study, which assesses trends in the secondhand clothing industry, has an obviously positive tone. Resale is booming in the United States, as well as globally, and the secondhand market in the US is expected to more than double by 2026, reaching an impressive valuation of $82 billion.
  This is serious growth that indicates a real shift in the way people approach shopping for clothes. For most, it’s a way to save money in an inflationary (通货膨胀) economy. Forty-four percent of shoppers say they’re cutting back on buying clothing-more than any category apart from restaurants. Some say secondhand is enabling them to keep enjoying the brands they love.
  When choosing what to buy, people are increasingly careful about what can be resold. More than one-fifth of Gen Z (网络新生代) shoppers said they’ll pay more for an item that they know they can resell, and 36% of Gen Z shoppers stock and clear their closets at the same monthly or weekly rate. More than half resold clothing last year. As resale becomes more accessible thanks to mobile technology and online platforms, increasing numbers of customers are keen to turn over their closets, which fuels the industry and keeps the market full of fresh finds, bringing people back for more.
  Secondhand helps to relieve people’s climate-related concerns. Thrifting is far better for the environment than buying new. As thredUP reported in 2021, buying used reduces an item’s carbon footprint by 82%. Choosing used over new displaces 17.4 pounds of CO2 emissions. It requires far less water and energy to produce, and it spares that item from going to landfill, where it will break down and give off methane, a greenhouse gas more powerful than CO2.
  It’s great to hear such positive news. Thrifting is a no-brainer, when you stop to think about it — well-made and good-looking fashion that helps the planet while saving us money. The more mainstream it can get, the better off we’ll all be.
12.What does the booming of resale mean to most shoppers according to the text?(  )
A.Reducing expenses.
B.Bringing down inflation.
C.Focusing less on brands.
D.Eating out more in restaurants.
13.What promotes the development of the resale industry?(  )
A.Scientific development makes resale easier and more convenient.
B.Many Gen Z shoppers choose used over new.
C.Buying used has become a mainstream.
D.Cleaning the closets is more frequent.
14.What’s the author’s attitude to the resale of secondhand clothing?(  )
A.Disapproving. B.Objective.
C.Doubtful. D.Favorable.
15.What’s the best title for the text?(  )
A.Secondhand Clothing Improves Climate
B.Secondhand Market Benefits Americans
C.ThredUP Released A New Resale Report
D.Secondhand Clothing Is A Hot Market
Ⅱ.阅读七选五
  For nearly a decade, I’ve interviewed scores of high achievers, from astronauts to Olympic gold medalists to Nobel Prize winners.What was revealing is that all high achievers had four things in common.
  Tap into your intrinsic (内在的) motivation.
  16.(  ) Getting to the “why” behind your career choice is critical, as it will help you get in touch with your deepest motivations, block out distractions, and potentially adjust with your current path.For the highest achievers, it’s not about the medals, rewards, or promotions.They all told me that they loved what they do, could not imagine another path, and would do it for free if they could.
  Get comfortable with failure.
  Some people fear failing, while others fear succeeding. 17.(  ) For them, it’s not a question of if they can overcome a challenge; the focus is always on how they can. They consider alternative strategies and work fiercely to control what they can control, and ignore distractions.
  Reinforce your foundation.
  Despite all of their achievements, high achievers never rest on their honours. Even if they’ve done a task or routine countless times, they still work on the basic skills foundational to their current — and future — success. 18.(  ) It’s also the strategy marathon runners use when they train in high altitudes so that running the race in normal conditions feels easier.
  19.(  )
  The high achievers I spoke with are continuously open to learning, although it is rarely in the classroom. Many of the Nobel Prize winners I spoke to were also inspired as a result of their openness and curiosity. Several shared that their breakthrough ideas occurred through casual conversations with colleagues in cafeterias and laundry rooms. Conference lectures, coffee breaks and group meals are not just for building your network. 20.(  )
A.Become a lifelong learner.
B.Be the best whatever you do.
C.It’s where new ideas take root and develop.
D.Why did you enter your chosen profession?
E.High achievers fear “not trying” more than they fear failing.
F.In the military, people are similarly told to “train hard, fight easy”.
G.What should we do to realise our dreams and live a life without regret?
Section Ⅳ LESSON 2 CAREER SKILLS
基础知识自测
维度一
1.guarantee 2.motivated 3.trend 4.logical
5.comprehension 6.financial
维度二
1.motivation 2.logically 3.financially 4.comprehensive
维度三
1.gave me a guarantee
2.have no difficulty communicating
3.keep up with him
素养能力提升
Ⅰ.
语篇解读:本文是一篇说明文。提到减肥,我们都会想到饮食和锻炼的作用,可是很少有人想到睡眠这一因素。
1.A 细节理解题。根据第一段可知,关于减肥,我们都会想到饮食和锻炼的作用,可是却忽略了睡眠的作用。
2.A 细节理解题。根据第二至四段可知,缺乏睡眠不但会导致我们身体脂肪的增加,而且会导致不含脂肪物质(包括肌肉)的减少。
3.B 细节理解题。根据最后两段可知,缺乏睡眠导致的另一个结果是我们会更倾向于选择不健康的食物。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了英国诗人Byrne在北京成立的名为Spittoon Collective的读书组织。
4.C 细节理解题。根据第二段可知,Spittoon Collective很受文学爱好者的欢迎。
5.D 细节理解题。根据第四段中的In Beijing ...poetry belonged naturally to this area.可知,Byrne在宝潮胡同创办Spittoon Collective是为了将诗歌与胡同结合起来。
6.A 推理判断题。根据倒数第二段可知,Spittoon Collective对中国文化是有好处的。
7.D 观点态度题。根据最后一段可知,作者对Spittoon Collective的态度是赞许的。
语篇解读:本文是一篇记叙文。由于一次手术,作者失去了自己橄榄球四分卫的位置。可是,作者没有抱怨,而是选择为其他队员服务。
8.C 细节理解题。根据第二段可知,教练叫作者到他的办公室,告诉作者四分卫的位置让给别的同学了,这对作者来说是一件糟糕的事。
9.C 词义猜测题。根据上下文可知,由于作者膝盖受伤做了手术,他的位置让给了别人,因此他只能做一些支持和服务队员的工作,自然是无法进球得分了。
10.A 推理判断题。根据最后两段可知,作者认为,虽然坐在一旁看队友踢球是很没面子、很失败的事,但是他认为自己做出了正确的选择。
11.D 主旨大意题。综合全文可知,作者主要传递这样一个信息——我们生活中的挫折在所难免,重要的是我们应该以何种态度来对待这些挫折。
语篇解读:本文是一篇说明文。在线旧货店thredUP发布了第十份年度转售报告,评估了二手服装行业的趋势,表明转售在美国和全球都在蓬勃发展。
12.A 细节理解题。根据第二段第一、二句可知,这是一个显著的增长,表明人们购买衣服的方式发生了真正的转变。对大多数人来说,这是在通胀经济中省钱的一种方式。即,这对购物者来说意味着省钱,减少开支。
13.A 细节理解题。第三段最后一句谈到,由于移动技术和在线平台的普及,转售变得更加容易,越来越多的客户热衷于翻卖他们的衣柜,这推动了行业的发展,使市场充满了新鲜的发现,吸引人们回来购买更多。由此可知,科技发展使转售变得越来越方便和容易。
14.D 观点态度题。根据最后一段可知,听到这样的好消息真是太好了。当你停下来思考时,节约是一件不用动脑的事情——制作精良、外观好看的时尚在为我们省钱的同时也帮助了地球。它越能成为主流,我们的生活就越好。由此推断,作者对于二手服装的销售是赞同的。
15.D 标题归纳题。根据文章内容,尤其是第一段可知,文章主要讲述二手服装行业的蓬勃发展。故D项(二手服装是一个热门市场)最适合作为文章标题。
Ⅱ.
语篇解读:本文是一篇说明文。我们都渴望成功,可是,你知道那些取得巨大成就者具备哪些特质吗?
16.D 本段在谈论我们从事一个行业的内在动力,另外结合下句中的Getting to the “why”可知,上句应该是一个由why引起的问句。
17.E 本段建议我们要坦然面对失败,E项符合语境,说明取得巨大成就者不惧怕失败,而害怕未曾尝试。
18.F 根据下句中的It’s also the strategy marathon runners use可知,上句提到了一种策略,故F项符合语境。F项表达的意思是:平时训练刻苦一些,战场上打仗就轻松一些。
19.A 本段主要告诉我们应该保持开放的心态和持久的好奇心,不断坚持学习,因此A项适合作为本段小标题。
20.C 上文指出:我们应该利用一切场合和机会去学习,包括会议报告、茶点时间以及聚餐场合等,这些都是好创意诞生的时刻。故C项符合语境。
6 / 6Section Ⅳ LESSON 2 CAREER SKILLS
             听说课前清障 ——排除疑难,胸有成竹
1.熟练使用计算机           
2.紧跟科技发展         
3.有学习新技能的能力         
4.想出新办法         
5.进展         
6.考虑         
7.总的来说         
8.适应         
9.花很多时间学习         
10.deal with the job market of the future         
11.lead to a good job         
12.get prepared with new skills and abilities         
13.learn throughout life         
14.improve existing processes and activities         
15.be in touch with people all over the world         
             话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断
Ⅰ.听教材听力7.3,回答第1至3题。
1.What is Kristy’s purpose of visiting Mr McDougall?(  )
A.To ask for advice on choosing a university course.
B.To ask for advice on getting prepared with new skills and abilities.
C.To ask for advice on how to master foreign languages.
2.Why is learning throughout life the most important skill according to the passage?(  )
A.Because people were trained for one job.
B.Because people stayed in one job for their whole lives.
C.Because people will probably have four or five different jobs over many years.
3.Which languages are becoming more popular to learn according to the passage?(  )
A.Chinese and Spanish.
B.Chinese and English.
C.Arabic and English.
Ⅱ.再听教材听力7.3,根据所听内容填空。
1.Well, it’s good to look for a course that will help you         , but we can’t predict exactly what                 will be. A lot of routine office or factory jobs will most likely      and there’ll be many new types of jobs in areas such as information technology, bio-technology and green technology.
2.Well, using the Internet, learning new IT skills and         technology developments will be very important. These will give you the       you need to find work in the future.
3.          is certainly important now and will continue to be so. As work environments become more       and people      around the world for work, understanding languages and cultures will help greatly             .
4.Yes, there are several important           . Critical thinking is       to develop. This is the ability to             information rather than just learn and remember it.
5.Another important skill is creativity. As many old,         disappear or are done by AI, people will be required to do more           , coming up with         and thinking about how to improve           and activities.
Ⅲ.听教材听力7.4,回答第1至3题。
1.What will happen to jobs in the future according to the passage?(  )
A.Staying in one job is necessary.
B.AI is changing the job market.
C.AI will be doing a lot of the jobs people can’t do now.
2.What will people need to deal with the job market of the future?(  )
A.Different skills. B.Different attitudes.
C.Different approaches.
3.What do we NOT need in the changing world?(  )
A.Being flexible.
B.Being good communicators.
C.Working anywhere.
Ⅳ.再听教材听力7.4,根据所听内容填空。
1.Unless you have something       you want to study, there are       to going to university. Going to university does not           .
2.Yes. I couldn’t agree with you more. It’s already happening now and will happen even more in the future. People don’t need to               — they can work from       and be in touch with people all over the world. This means that business will be          .
3.To sum it up, I suppose you could say we need to have good computer skills,       , creative, hard-working,          and be able to           !
             
话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破
  听到公司减员的消息后……
  阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。
M:So, have you heard the news?
W: 1 
M:I just heard that the company is planning to lay off 20 percent of the employees in the next two months.
W: 2  I thought they were looking for some ways to cut costs in this low season, but I didn’t think that they would start laying people off.
M: 3  That’ll be nearly a hundred people losing their jobs.It’s not just the salary.It means losing a lot more, too.You know, I hope it’s not going to be Carl.With three kids and a wife who’s sick, that would really be a blow.
W: 4 
M:We might just get the result on Friday afternoon.Well, I’m going to start job hunting right now.
W:That’s a good idea.
A.What’s the matter?
B.Yeah, it’s hard to believe.
C.No, what’s up?
D.You’re kidding!
E.When will we know who’s getting laid off?
  下面对话是对一名记者的访谈……
  阅读并根据提示完成下面对话。
M:Dear listeners, for today’s show I have with my colleague, Mary Laney.1.                     (她做广播电视记者已经很多年了).Mary, welcome to our show.
W:It’s a pleasure to be here.
M:Would you please tell our listeners 2.                     (对你做记者的决定影响最大的是谁)?
W:Both my parents had a great influence upon my choice of work.3.                         (而不是为我挑选工作), they helped me learn those things that led me to it.
M:How did they do that?
W:My father always told me that 4.                      (受教育是我所能拥有的最大优势之一) — one that would always stay with me.He used to tell me that readers were leaders and encouraged me to read all I could.As a result, I’ve always kept up with the newspapers, faithfully read news magazines and learned to really enjoy books, 5.                         (所有这些对我来说都是无价的帮助) in radio and television reporting.
M:What about your mother?
W:Well, my mother helped me in a much different way.
trend n.趋势,趋向,倾向
 【教材原句】 job trends就业趋势
【用法】
a trend towards ... ……方面的趋势/动向/潮流/风气
set/start a new trend of ... 开创……的新潮流/风气
There is a growing trend towards ... 有一个日益增长的趋势……
【佳句】 As far as I’m concerned, it is an exciting trend.就我而言,这是一个令人高兴的趋势。 (现象介绍)
【练透】 单句语法填空
①But recently, we have seen a gradual trend       healthier food.
②The album has already proved a success and may well start a new trend       hip-hop.
【写美】 完成句子
③                  using renewable energy sources.
越来越多的人倾向于使用可再生能源。
keep up with 跟上,赶上;与(某人)保持联系
【教材原句】 Well, using the Internet, learning new IT skills and keeping up with technology developments will be very important.
嗯,使用互联网,学习新的信息技术技能并跟上科技发展将是非常重要的。
【用法】
team up with  与……合作或一起工作
catch up with 赶上,追上
come up with 想出,提出
make up with 与……和解
put up with 忍受,容忍
【佳句】 Countries should team up with one another to work out practical plans regarding ocean protection.
各国应相互合作,制订切实可行的海洋保护计划。 (倡议书)
【练透】 选用左栏短语并用其适当形式填空
①I’ll have to         the noise till I move next week.
②Jenny and I           each other and we are still very good friends.
③He didn’t want to           anybody.
④They            me one hour later.
【写美】 完成句子
⑤She likes to           the latest fashions.
她喜欢赶时髦。 (人物描写)
guarantee vt.保证,担保 n.保修单
【教材原句】 Going to university does not guarantee a job.
上大学并不能保证能找到工作。
【用法】
(1)guarantee sb sth=guarantee sth to sb  保证某人某事
guarantee to do sth/that ... 保证做某事/确保……
(2)under guarantee 在保修期内
give sb a guarantee that ... 向某人担保/保证……
【佳句】 I have been recruited to be a volunteer several times and my excellent English guaranteed me an excellent job.
我数次被招募为志愿者,出色的英语为我保证了一份出色的工作。 (申请信)
Can you give me a guarantee that the work will be finished on time?
你能向我保证工作会按时完成吗?
【练透】 单句语法填空
①He gave me       guarantee that he would convey my apologies to him.
②His car is less than a year old, so it is still       guarantee.
【写美】 完成句子
③As for preparations,reading some Chinese novels in advance                     the Chinese language environment.
至于准备工作,提前阅读一些中文小说会确保让你适应中文环境。 (建议信)
④The expedited parcel                 the next day.
这个加急包裹一定次日送达。
Section Ⅳ LESSON 2 CAREER SKILLS
【话题听说·勤操练】
听说课前清障
 1.have good computer skills 2.keep up with technology developments 3.have the ability to learn new skills 
4.come up with new ideas 5.go on 6.think about 7.to sum it up 8.adapt to 9.spend a lot of time studying 10.应对未来的就业市场 11.找到一份好工作 12.为新的技能和能力做好准备 13.终身学习 14.改进现有的流程和活动 15.与世界各地的人保持联系
话题听力提能
Ⅰ.1-3 ACA
Ⅱ.1.get a job; the job trends of the future; disappear
2.keeping up with; tools
3.A second language; international; travel; in effective communication
4.broad skills; a key area; consider and evaluate
5.routine jobs; creative work; new ideas; existing processes
Ⅲ.1-3 BAC
Ⅳ.1.specific; alternatives; guarantee a job
2.go into an office anymore; anywhere; more international
3.be motivated; ready to learn; communicate well
话题表达实战
Scene One 1-4 CDBE
Scene Two 
1.She has been a radio TV reporter for many years
2.who most influenced your decision to become a reporter
3.Instead of trying to pick out a job for me
4.an education was one of the greatest advantages I could have
5.all of which have been an invaluable help to me
【核心知识·巧突破】
1.①towards ②of ③There is a growing trend towards
2.①put up with ②made up with  ③team up with 
④caught up with ⑤keep up with
3.①a ②under ③will guarantee to make you adapt to
④is quaranteed to arrive
5 / 5(共79张PPT)
Section Ⅳ 
LESSON 2 CAREER SKILLS
1
话题听说·勤操练
目 录
2
核心知识·巧突破
3
课时检测·提能力
话题听说·勤操练
志在强化技能
1
听说课前清障 ——排除疑难,胸有成竹
1. 熟练使用计算机
2. 紧跟科技发展
3. 有学习新技能的能力
4. 想出新办法
5. 进展
6. 考虑
7. 总的来说
8. 适应
have good computer skills 
keep up with technology developments 
have the ability to learn new skills 
come up with new ideas 
go on 
think about 
to sum it up 
adapt to 
11. lead to a good job
12. get prepared with new skills and abilities

13. learn throughout life
14. improve existing processes and activities

15. be in touch with people all over the world

找到一份好工作 
为新的技能和能力做好准备 
终身学习 
改进现有的流程和活动 
与世界各地的人保持联系 
9. 花很多时间学习
10. deal with the job market of the future
spend a lot of time studying 
应对未来的就业市场 
话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断
Ⅰ.听教材听力7.3,回答第1至3题。
1. What is Kristy’s purpose of visiting Mr McDougall?(  )
A. To ask for advice on choosing a university course.
B. To ask for advice on getting prepared with new skills and abilities.
C. To ask for advice on how to master foreign languages.
2. Why is learning throughout life the most important skill according to
the passage?(  )
A. Because people were trained for one job.
B. Because people stayed in one job for their whole lives.
C. Because people will probably have four or five different jobs over
many years.
3. Which languages are becoming more popular to learn according to the
passage?(  )
A. Chinese and Spanish.
B. Chinese and English.
C. Arabic and English.
Ⅱ.再听教材听力7.3,根据所听内容填空。
1. Well, it’s good to look for a course that will help you
, but we can’t predict exactly what
will be. A lot of routine office or factory jobs will most
likely and there’ll be many new types of jobs in areas
such as information technology, bio-technology and green
technology.
get a
job 
the job trends of the
future 
disappear 
2. Well, using the Internet, learning new IT skills and
technology developments will be very important. These will
give you the you need to find work in the future.
3. is certainly important now and will continue to
be so. As work environments become more and
people around the world for work, understanding
languages and cultures will help greatly
.
keeping up
with 
tools 
A second language 
international 
travel 
in effective
communication 
4. Yes, there are several important . Critical thinking
is to develop. This is the ability to
information rather than just learn and remember it.
5. Another important skill is creativity. As many old,
disappear or are done by AI, people will be required to do
more , coming up with and thinking
about how to improve and activities.
broad skills 
a key area 
consider and
evaluate 
routine jobs 
creative work 
new ideas 
existing processes 
Ⅲ.听教材听力7.4,回答第1至3题。
1. What will happen to jobs in the future according to the passage?
(  )
A. Staying in one job is necessary.
B. AI is changing the job market.
C. AI will be doing a lot of the jobs people can’t do now.
2. What will people need to deal with the job market of the future?
(  )
A. Different skills. B. Different attitudes.
C. Different approaches.
3. What do we NOT need in the changing world?(  )
A. Being flexible.
B. Being good communicators.
C. Working anywhere.
Ⅳ.再听教材听力7.4,根据所听内容填空。
1. Unless you have something you want to study, there
are to going to university. Going to university does
not .
2. Yes. I couldn’t agree with you more. It’s already happening now
and will happen even more in the future. People don’t need to
— they can work from and be
in touch with people all over the world. This means that business will
be .
3. To sum it up, I suppose you could say we need to have good computer
skills, , creative, hard-working,
and be able to !
specific 
alternatives 
guarantee a job 
go
into an office anymore 
anywhere 
more international 
be motivated 
ready to
learn 
communicate well 
      话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破
  听到公司减员的消息后……
  阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。
M:So, have you heard the news?
W:  1 
M:I just heard that the company is planning to lay off 20 percent of the
employees in the next two months.
W:  2  I thought they were looking for some ways to cut costs in this
low season, but I didn’t think that they would start laying people off.
M:  3  That’ll be nearly a hundred people losing their jobs.It’s not
just the salary.It means losing a lot more, too.You know, I hope it’s
not going to be Carl.With three kids and a wife who’s sick, that would
really be a blow.
W:  4 
M:We might just get the result on Friday afternoon.Well, I’m going
to start job hunting right now.
W:That’s a good idea.
A. What’s the matter?
B. Yeah, it’s hard to believe.
C. No, what’s up?
D. You’re kidding!
E. When will we know who’s getting laid off?
答案:1-4 CDBE
  下面对话是对一名记者的访谈……
  阅读并根据提示完成下面对话。
M:Dear listeners, for today’s show I have with my colleague, Mary
Laney.1. (她做广
播电视记者已经很多年了).Mary, welcome to our show.
W:It’s a pleasure to be here.
She has been a radio TV reporter for many years 
M:Would you please tell our listeners 2.
(对你做记者的决定影响最大的是
谁)?
W:Both my parents had a great influence upon my choice of
work.3. (而不是为我挑选
工作), they helped me learn those things that led me to it.
M:How did they do that?
who most influenced your
decision to become a reporter 
Instead of trying to pick out a job for me 
W:My father always told me that 4.
(受教育是我所能拥有的最大优势之
一) — one that would always stay with me.He used to tell me that
readers were leaders and encouraged me to read all I could.As a result,
I’ve always kept up with the newspapers, faithfully read news
magazines and learned to really enjoy books, 5.
(所有这些对我来说都是无价的帮助) in
radio and television reporting.
M:What about your mother?
W:Well, my mother helped me in a much different way.
an education was one of the
greatest advantages I could have 
all of which have been
an invaluable help to me 
核心知识·巧突破
探究课堂重点
2
trend n.趋势,趋向,倾向
 【教材原句】 job trends就业趋势
【用法】
a trend towards ... ……方面的趋势/动向/潮流/风气
set/start a new trend of ... 开创……的新潮流/风气
There is a growing trend towards ... 有一个日益增长的趋势……
【佳句】 As far as I’m concerned, it is an exciting trend.
就我而言,这是一个令人高兴的趋势。 (现象介绍)
【练透】 单句语法填空
①But recently, we have seen a gradual trend healthier
food.
②The album has already proved a success and may well start a new
trend hip-hop.
【写美】 完成句子
③ using renewable energy sources.
越来越多的人倾向于使用可再生能源。
towards 
of 
There is a growing trend towards 
keep up with 跟上,赶上;与(某人)保持联系
【教材原句】 Well, using the Internet, learning new IT skills and
keeping up with technology developments will be very important.
嗯,使用互联网,学习新的信息技术技能并跟上科技发展将是非常重
要的。
team up with   与……合作或一起工作
catch up with 赶上,追上
come up with 想出,提出
make up with 与……和解
put up with 忍受,容忍
【用法】
【佳句】 Countries should team up with one another to work out
practical plans regarding ocean protection.
各国应相互合作,制订切实可行的海洋保护计划。 (倡议书)
【练透】 选用左栏短语并用其适当形式填空
①I’ll have to the noise till I move next week.
②Jenny and I each other and we are still very good
friends.
③He didn’t want to anybody.
④They me one hour later.
put up with 
made up with
team up with 
caught up with 
【写美】 完成句子
⑤She likes to the latest fashions.
她喜欢赶时髦。 (人物描写)
keep up with 
guarantee vt.保证,担保 n.保修单
【教材原句】 Going to university does not guarantee a job.
上大学并不能保证能找到工作。
【用法】
(1)guarantee sb sth=guarantee sth to sb  保证某人某事
guarantee to do sth/that ... 保证做某事/确保……
(2)under guarantee 在保修期内
give sb a guarantee that ... 向某人担保/保证……
【佳句】 I have been recruited to be a volunteer several times and my
excellent English guaranteed me an excellent job.
我数次被招募为志愿者,出色的英语为我保证了一份出色的工作。
(申请信)
Can you give me a guarantee that the work will be finished on time?
你能向我保证工作会按时完成吗?
【练透】 单句语法填空
①He gave me guarantee that he would convey my apologies to
him.
②His car is less than a year old, so it is still guarantee.
a 
under 
【写美】 完成句子
③As for preparations,reading some Chinese novels in advance
the Chinese language environment.
至于准备工作,提前阅读一些中文小说会确保让你适应中文环境。
(建议信)
④The expedited parcel the next day.
这个加急包裹一定次日送达。
will
guarantee to make you adapt to 
is guaranteed to arrive 
课时检测·提能力
培育学科素养
3
  
维度一:品句填词
1. The company offers a one-year (保修单) on all its
products, ensuring customer satisfaction.
2. The teacher’s enthusiastic approach kept the students
(积极的) and eager to learn more.
guarantee 
motivated 
3. There is a (趋势) towards healthier lifestyles, with more
people joining in exercise.
4. His argument was (合乎逻辑的), making it easy to
follow and understand.
5. Improving reading c skills is essential for students to
succeed.
6. Rumours began to circulate about his f problems.
trend 
logical 
omprehension 
inancial 
维度二:词形转换
1. Given parental (motivated), we are optimistic
about the ability of people to change.
2. My professional training has taught me to look at things
(logical).
3. Such projects are not (financial) viable without
government funding.
4. Specifically, their questions became more
(comprehension) at the new exhibit.
motivation 
logically 
financially 
comprehensive 
维度三:固定搭配和句式
根据括号内的汉语提示完成下列句子。
1. He (向我保证) that it would never happen
again.
2. First, I can speak English fluently, so I
(交流没有困难)with native speakers.
3. He started to walk faster and the children had to run to
(跟上他).
gave me a guarantee 
have no difficulty
communicating 
keep up with
him 
Ⅰ.阅读理解
A
  When it comes to weight loss, diet and exercise are usually thought
of as the two key factors that will achieve results.However, sleep is an
often-neglected lifestyle factor that also plays an important role.
  The recommended sleep duration for adults is seven to nine hours a
night, but many people often sleep for less than this.Research has shown
that sleeping less than the recommended amount is linked to having greater
body fat, and can also influence how easily you lose weight on a calorie-
controlled diet.
  Typically, the goal for weight loss is usually to decrease body fat
while retaining as much muscle mass as possible.Not obtaining the correct
amount of sleep can determine how much fat is lost as well as how much
muscle mass you retain while on a calorie restricted diet.
  One study found that sleeping 5.5 hours each night over a two-week
period while on a calorie-restricted diet resulted in less fat loss when
compared to sleeping 8.5 hours each night.But it also resulted in a greater
loss of fat-free mass (including muscle).
  There are several reasons why shorter sleep may be associated with
higher body weight and affect weight loss.These include changes in
appetite and food selection.
  Sleep influences two important appetite hormones (荷尔蒙) in our
body — leptin and ghrelin.The former decreases appetite, while the
latter increases appetite.One study found that short sleep was associated
with higher levels of ghrelin and lower levels of leptin.
  Along with changes in appetite hormones, reduced sleep has also
been shown to impact on food selection.Researchers have found that the
areas of the brain responsible for reward are more active in response to
food after sleep loss (six nights of only four hours’ sleep) when
compared to people who had good sleep (six nights of nine hours’
sleep).
  This could possibly explain why sleep-deprived people snack more
often and tend to choose carbohydrate-rich foods and sweet-tasting
snacks, compared to those who get enough sleep.
语篇解读:本文是一篇说明文。提到减肥,我们都会想到饮食和锻
炼的作用,可是很少有人想到睡眠这一因素。
1. What is often ignored by us according to the author?(  )
A. The role of sleep.
B. The role of exercise.
C. The necessity of losing weight.
D. The necessity of going on a diet.
解析:  细节理解题。根据第一段可知,关于减肥,我们都会想
到饮食和锻炼的作用,可是却忽略了睡眠的作用。
语篇解读:本文是一篇说明文。提到减肥,我们都会想到饮食和锻
炼的作用,可是很少有人想到睡眠这一因素。
2. What will probably happen to us if we don’t get enough sleep?
(  )
A. We’ll gain some weight.
B. We’ll lose some weight.
C. We’ll increase our muscle.
D. We’ll get some fat-free mass.
解析:  细节理解题。根据第二至四段可知,缺乏睡眠不但会导
致我们身体脂肪的增加,而且会导致不含脂肪物质(包括肌肉)的
减少。
3. What will people tend to do after sleep loss?(  )
A. Take more exercise.
B. Eat unhealthy foods.
C. Choose healthy foods.
D. Change sleeping habits.
解析:  细节理解题。根据最后两段可知,缺乏睡眠导致的另一
个结果是我们会更倾向于选择不健康的食物。
B
  The British poet Matthew Byrne moved to Beijing in 2013 and felt
that the capital city’s poetry scene was lacking.His obsession (痴迷)
for starting poetry events led to the foundation of the Spittoon Collective in
May 2015.“At that time, the literary activity in Beijing was The
Bookworm based in Sanlitun,” Byrne says.
While some of Beijing’s literary institutions would go on to close in
the fall of 2019,Spittoon would continue to grow as a community for
poets and writers, as well as musicians and others in the creative scene.
Byrne describes the Spittoon Collective as a platform for people to
share ideas, from literary works to different forms of art, with projects
developing from the creative energy within the community.
Spittoon originally started as a poetry night at the Mado Bar in
Dongcheng District’s Baochao Hutong.Byrne says,“In Beijing,you
have these wonderful hutongs,ancient structures where you can walk
down and visit cool bars, so I thought it would be good to have a poetry
event as it seemed like poetry belonged naturally to this area.”
He adds,“The objective now is to discover Chinese voices and
broadcast them to the rest of the world.We create a kind of theme park-like
atmosphere where every Thursday is occupied by a different literary style
or art form.”
The readings would mainly be in English,but with an international
community, a new section called“Poetry-in-Translation” was started,
which featured works in Chinese, French, Arabic, Russian, Spanish
and other languages.
Joining organised activities like Spittoon can be a major help for those
caught up in a boring life.And it’s especially important for the people
who have moved to China as they need to build new relationships while
living in a different country.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了英国诗人Byrne在北
京成立的名为Spittoon Collective的读书组织。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了英国诗人Byrne在北
京成立的名为Spittoon Collective的读书组织。
4. What can we know about the Spittoon Collective? (  )
A. It was closed in 2019.
B. It was set up in 2013 in Beijing.
C. It’s popular with literature lovers.
D. It’s a community just for foreigners.
解析:  细节理解题。根据第二段可知,Spittoon Collective很受
文学爱好者的欢迎。
5. Why did Byrne start the Spittoon Collective in Baochao Hutong?
(  )
A. To attract students’ love of poetry.
B. To expand China’s literature globally.
C. To make Beijing’s hutongs famous.
D. To combine poetry with the hutong.
解析:  细节理解题。根据第四段中的In Beijing ...poetry
belonged naturally to this area.可知,Byrne在宝潮胡同创办Spittoon
Collective是为了将诗歌与胡同结合起来。
6. What effect would the Spittoon Collective have on Chinese culture?
(  )
A. Beneficial. B. Negative.
C. Challenging. D. Controversial.
解析:  推理判断题。根据倒数第二段可知,Spittoon Collective
对中国文化是有好处的。
7. What is the author’s attitude to the Spittoon Collective? (  )
A. Unclear. B. Negative.
C. Doubtful. D. Favourable.
解析:  观点态度题。根据最后一段可知,作者对Spittoon
Collective的态度是赞许的。
C
  Life is full of ups and downs. However, it’s not what happens to
us in life but how we respond to each situation that matters.
  I remember a major setback of my own. Two years after I had
become the starting quarterback (四分卫) in college, I seriously
injured my knee, had an operation, fell behind, and then lost my
position. Our coach called me into his office just before the season began
and told me they were handing the starting job to someone else.
  I felt sick. I’d worked my whole life to get to this position. It was
my senior year. This wasn’t supposed to happen.
  As a backup, I had a choice to make. I could complain bad-mouth
the new guy, and feel sorry for myself. Or ...I could make the most of
the situation.
  Luckily, I decided to deal with it. I was no longer throwing
touchdowns, but I could help in other ways. So I swallowed my pride
and kept supporting the team, working hard and preparing for each game
as if I were the starter. I chose to keep my chin up.
  Was it easy? Not at all. I often felt like a failure. Sitting out every
game after being the starter was a shame. Keeping a good attitude was a
constant struggle.
  Was it the right choice, though? Definitely. I wore out my bum
(屁股) on the bench all year but I contributed to the team in other ways
by supporting the new guy and helping to prepare our defense each week
for the opposing team’s offense. Most importantly, I took
responsibility for my attitude. I cannot begin to tell you what a positive
difference this important decision made in my life.
语篇解读:本文是一篇记叙文。由于一次手术,作者失去了自己橄
榄球四分卫的位置。可是,作者没有抱怨,而是选择为其他队员服
务。
语篇解读:本文是一篇记叙文。由于一次手术,作者失去了自己橄
榄球四分卫的位置。可是,作者没有抱怨,而是选择为其他队员服
务。
8. Why did the coach ask the author into his office?(  )
A. To give him some advice.
B. To ask about his physical state.
C. To inform him of something bad.
D. To offer him some encouragement.
解析:  细节理解题。根据第二段可知,教练叫作者到他的办公
室,告诉作者四分卫的位置让给别的同学了,这对作者来说是一件
糟糕的事。
9. What does the underlined phrase “throwing touchdowns” in
Paragraph 5 probably mean?(  )
A. Losing heart. B. Working hard.
C. Winning points. D. Making progress.
解析:  词义猜测题。根据上下文可知,由于作者膝盖受伤做了
手术,他的位置让给了别人,因此他只能做一些支持和服务队员的
工作,自然是无法进球得分了。
10. What did the author think of his choice?(  )
A. Boring but worthwhile.
B. Easy and rewarding.
C. Hard but interesting.
D. Funny and embarrassing.
解析:  推理判断题。根据最后两段可知,作者认为,虽然坐
在一旁看队友踢球是很没面子、很失败的事,但是他认为自己做
出了正确的选择。
11. What does the author mainly stress in the passage?(  )
A. The value of setbacks.
B. The value of teamwork.
C. The importance of diligence.
D. The importance of attitude.
解析:  主旨大意题。综合全文可知,作者主要传递这样一个
信息——我们生活中的挫折在所难免,重要的是我们应该以何种
态度来对待这些挫折。
D
  Online thrift (节俭) store thredUP has released its tenth annual
Resale Report. The study, which assesses trends in the secondhand
clothing industry, has an obviously positive tone. Resale is booming in
the United States, as well as globally, and the secondhand market in the
US is expected to more than double by 2026, reaching an impressive
valuation of $82 billion.
  This is serious growth that indicates a real shift in the way people
approach shopping for clothes. For most, it’s a way to save money in
an inflationary (通货膨胀) economy. Forty-four percent of shoppers
say they’re cutting back on buying clothing-more than any category
apart from restaurants. Some say secondhand is enabling them to keep
enjoying the brands they love.
  When choosing what to buy, people are increasingly careful about
what can be resold. More than one-fifth of Gen Z (网络新生代)
shoppers said they’ll pay more for an item that they know they can
resell, and 36% of Gen Z shoppers stock and clear their closets at the
same monthly or weekly rate. More than half resold clothing last year. As
resale becomes more accessible thanks to mobile technology and online
platforms, increasing numbers of customers are keen to turn over their
closets, which fuels the industry and keeps the market full of fresh
finds, bringing people back for more.
  Secondhand helps to relieve people’s climate-related concerns.
Thrifting is far better for the environment than buying new. As thredUP
reported in 2021, buying used reduces an item’s carbon footprint by
82%. Choosing used over new displaces 17.4 pounds of CO2 emissions.
It requires far less water and energy to produce, and it spares that item
from going to landfill, where it will break down and give off methane,
a greenhouse gas more powerful than CO2.
  It’s great to hear such positive news. Thrifting is a no-brainer,
when you stop to think about it — well-made and good-looking fashion
that helps the planet while saving us money. The more mainstream it can
get, the better off we’ll all be.
语篇解读:本文是一篇说明文。在线旧货店thredUP发布了第十份年
度转售报告,评估了二手服装行业的趋势,表明转售在美国和全球
都在蓬勃发展。
语篇解读:本文是一篇说明文。在线旧货店thredUP发布了第十份年
度转售报告,评估了二手服装行业的趋势,表明转售在美国和全球
都在蓬勃发展。
12. What does the booming of resale mean to most shoppers according to
the text?(  )
A. Reducing expenses.
B. Bringing down inflation.
C. Focusing less on brands.
D. Eating out more in restaurants.
解析:  细节理解题。根据第二段第一、二句可知,这是一个
显著的增长,表明人们购买衣服的方式发生了真正的转变。对大
多数人来说,这是在通胀经济中省钱的一种方式。即,这对购物
者来说意味着省钱,减少开支。
13. What promotes the development of the resale industry?(  )
A. Scientific development makes resale easier and more convenient.
B. Many Gen Z shoppers choose used over new.
C. Buying used has become a mainstream.
D. Cleaning the closets is more frequent.
解析:  细节理解题。第三段最后一句谈到,由于移动技术和
在线平台的普及,转售变得更加容易,越来越多的客户热衷于翻
卖他们的衣柜,这推动了行业的发展,使市场充满了新鲜的发
现,吸引人们回来购买更多。由此可知,科技发展使转售变得越
来越方便和容易。
14. What’s the author’s attitude to the resale of secondhand clothing?
(  )
A. Disapproving. B. Objective.
C. Doubtful. D. Favorable.
解析:  观点态度题。根据最后一段可知,听到这样的好消息
真是太好了。当你停下来思考时,节约是一件不用动脑的事情—
—制作精良、外观好看的时尚在为我们省钱的同时也帮助了地
球。它越能成为主流,我们的生活就越好。由此推断,作者对于
二手服装的销售是赞同的。
15. What’s the best title for the text?(  )
A. Secondhand Clothing Improves Climate
B. Secondhand Market Benefits Americans
C. ThredUP Released A New Resale Report
D. Secondhand Clothing Is A Hot Market
解析:  标题归纳题。根据文章内容,尤其是第一段可知,文
章主要讲述二手服装行业的蓬勃发展。故D项(二手服装是一个
热门市场)最适合作为文章标题。
Ⅱ.阅读七选五
  For nearly a decade, I’ve interviewed scores of high achievers,
from astronauts to Olympic gold medalists to Nobel Prize winners.What
was revealing is that all high achievers had four things in common.
  Tap into your intrinsic (内在的) motivation.
  16. (  ) Getting to the “why” behind your career choice is
critical, as it will help you get in touch with your deepest motivations,
block out distractions, and potentially adjust with your current path.For
the highest achievers, it’s not about the medals, rewards, or
promotions.They all told me that they loved what they do, could not
imagine another path, and would do it for free if they could.
  Get comfortable with failure.
  Some people fear failing, while others fear succeeding. 17.
(  ) For them, it’s not a question of if they can overcome a
challenge; the focus is always on how they can. They consider
alternative strategies and work fiercely to control what they can control,
and ignore distractions.
  Reinforce your foundation.
  Despite all of their achievements, high achievers never rest on their
honours. Even if they’ve done a task or routine countless times, they
still work on the basic skills foundational to their current — and future —
success. 18.(  ) It’s also the strategy marathon runners use when
they train in high altitudes so that running the race in normal conditions
feels easier.
  19.(  )
  The high achievers I spoke with are continuously open to learning,
although it is rarely in the classroom. Many of the Nobel Prize winners I
spoke to were also inspired as a result of their openness and curiosity.
Several shared that their breakthrough ideas occurred through casual
conversations with colleagues in cafeterias and laundry rooms. Conference
lectures, coffee breaks and group meals are not just for building your
network. 20.(  )
A. Become a lifelong learner.
B. Be the best whatever you do.
C. It’s where new ideas take root and develop.
D. Why did you enter your chosen profession?
E. High achievers fear “not trying” more than they fear failing.
F. In the military, people are similarly told to “train hard, fight
easy”.
G. What should we do to realise our dreams and live a life without
regret?
语篇解读:本文是一篇说明文。我们都渴望成功,可是,你知道那
些取得巨大成就者具备哪些特质吗?
16. D 本段在谈论我们从事一个行业的内在动力,另外结合下句中
的Getting to the “why”可知,上句应该是一个由why引起的问句。
17. E 本段建议我们要坦然面对失败,E项符合语境,说明取得巨大
成就者不惧怕失败,而害怕未曾尝试。
18. F 根据下句中的It’s also the strategy marathon runners use可知,
上句提到了一种策略,故F项符合语境。F项表达的意思是:平时训练
刻苦一些,战场上打仗就轻松一些。
语篇解读:本文是一篇说明文。我们都渴望成功,可是,你知道那
些取得巨大成就者具备哪些特质吗?
19. A 本段主要告诉我们应该保持开放的心态和持久的好奇心,不
断坚持学习,因此A项适合作为本段小标题。
20. C 上文指出:我们应该利用一切场合和机会去学习,包括会议
报告、茶点时间以及聚餐场合等,这些都是好创意诞生的时刻。故C
项符合语境。
谢谢观看!