单元质量检测(一) CAREERS
(满分150分,时间120分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Who won first place in the contest?( )
A.John. B.Linda. C.Jim.
2.Why does the woman want to go shopping?( )
A.To pick a gift for Tom. B.To buy a toy for herself. C.To meet Tom in the supermarket.
3.What is the weather like now?( )
A.Sunny. B.Windy. C.Rainy.
4.What are the speakers talking about?( )
A.Their dreams. B.Their interests. C.Their present jobs.
5.Why will Bob go to Mrs Wang’s office?( )
A.To see a doctor. B.To ask for sick leave. C.To hand in his report.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.Where did the woman get the book?( )
A.From the classroom. B.From a bookstore. C.From the school library.
7.What does the woman probably think of the book?( )
A.Boring. B.Funny. C.Difficult.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What is the woman suffering from?( )
A.A fever. B.A cough. C.A headache.
9.What’s the probable relationship between the speakers?( )
A.Colleagues. B.Husband and wife. C.Doctor and patient.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What does the man say about the little girl?( )
A.She wears a red dress. B.She wears pink shoes. C.She has golden hair.
11.What was her mother doing when the girl was lost?( )
A.Picking peaches on a tree. B.Answering a call. C.Paying for fruit.
12.Where does the conversation probably take place?( )
A.At home. B.On the street. C.At the police station.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.Where does Jason often go these days?( )
A.Middle schools. B.High schools. C.Colleges.
14.Why does the girl want to go to a mixed school?( )
A.She wants to study with Jason. B.She can make more friends there.
C.She thinks it beneficial to dealing with boys.
15.What does Jason advise the girl to do?( )
A.Talk with her mother. B.Make a decision by herself. C.Follow her mother’s advice.
16.What’s the relationship between the speakers?( )
A.Neighbours. B.School friends. C.Father and daughter.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What does the speaker like doing in the morning?( )
A.Preparing breakfast. B.Running for a while. C.Doing morning reading.
18.How does the speaker usually go to college?( )
A.On foot. B.By bus. C.By bike.
19.How long does the speaker usually sleep every night?( )
A.For seven hours. B.For eight hours. C.For seven and a half hours.
20.What does the speaker often do in his spare time?( )
A.He often takes part in interest clubs. B.He often goes out with his friends.
C.He often watches sports matches.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Your hero could be a CNN Hero!
They’re your friends, your colleagues, your family members, or maybe someone you read about.
They are CNN Heroes, each of whom shows how one person can truly make a difference.
Again this year, CNN encourages you to tell us about these everyday people changing the world — by nominating (提名) them at . Taking a few minutes to share their story with us could propel them to worldwide recognition. We will select Top 10 CNN Heroes of 2024, each of whom will receive a $10,000 prize.
It’s easy to nominate the person whose work you admire. But a thoughtful, well-written nomination is essential to help yours stand out from the thousands we receive. Here are some suggestions we hope will help you in crafting your nomination for consideration as a 2024 CNN Hero.
·You don’t have to personally know the individual you nominate.
·Think about what makes your hero special. Ask yourself: What makes my nominee unique? What specific accomplishment has he or she achieved that is truly remarkable? What impact has his or her work had on others?
· Take a look at our nomination form. We suggest you review the information requested about yourself, your nominee and his or her work before filling out your submission.
·Tell us about your hero. Take your time and write from the heart. Remember: What you share — in your own words — is the most important factor in advancing a nomination for further consideration.
·We require either an email address or a telephone number so we may quickly contact your nominee to obtain permission for consideration as a CNN Hero.
·Please don’t nominate your hero more than once. One well-written nomination is enough. We discourage campaigns in support of one or more individuals.
21.What will help a candidate stand out according to the text?( )
A.The number of votes. B.The opinions from judges.
C.Your excellent nomination. D.His/Her personal statement.
22.What are you supposed to do if you want to take part in the event?( )
A.Fill in a form. B.Write a short essay.
C.Tell some stories. D.Answer some questions.
23.Which of the following is NOT encouraged?( )
A.Nominating more than one candidate. B.Providing a person’s contact information.
C.Recommending a person more than once. D.Recommending someone you don’t know.
B
For Beth Terry, the awareness came when she read an article about how seabirds are being killed by discarded plastics. It was time to abandon plastic in her life.
First, she focused on her kitchen and got rid of the shopping bags and other plastic products. Then she turned to her bathroom. Toothpaste without plastic packaging was extremely hard to find, so she started making her own with baking soda.
Sometimes her personal war on plastic created awkward moments. During a vacation to Disneyland in California to run a half-marathon, Ms Terry and her husband left their reusable cloth bags in the hotel, soon discovering that the local supermarket only had plastic bags. How to carry a bunch of apples, oranges, avocados and melons?
“We just rolled it up in our T-shirts and carried it that way,” said Ms Terry, recalling how she crab-walked back to the hotel to stay true to her principles. “If I let myself off the hook this time, it would be easier for me to take plastic next time.”
Treating plastic like a drug habit that needs to be kicked is a lifestyle pledge being shared by more and more consumers, horrified by the tens of millions of metric tons of plastic created worldwide each year, much of it in the form of single-use items like straws, that end up in landfills or, worse, the oceans.
If you gathered up all your plastic waste each week, as Ms Terry once did, you would have a huge mound on the floor. Where to even begin?
“The one thing I try to emphasize to people is to go step by step,” said Ms Terry, an accountant who lives in Greenbelt, Md., and who is the author of Plastic-Free: How I Kicked the Plastic Habit and How You Can Too. “Don’t try to do everything at once. It’s been a practice of mine to not get overwhelmed (使不知所措) by it all.”
24.What made Beth Terry give up plastic in her life?( )
A.Seeing some horrible scenes. B.Learning plastic is polluting seas.
C.Reading about some tragic news. D.Hearing plastic pollution is serious.
25.Beth Terry’s experience of refusing plastic can be described as .( )
A.difficult B.ridiculous C.enjoyable D.interesting
26.What does the underlined part “let myself off the hook” in Paragraph 4 probably mean?( )
A.Allow me to ask a favour. B.Allow me to get out of trouble.
C.Remind me to keep on trying. D.Remind me to make a change.
27.What is Ms Terry’s final suggestion?( )
A.To achieve instant success. B.To make gradual progress.
C.To stay true to your principles. D.To remember your original aims.
C
Maya Ackerman just wanted to write a song.She tried for years — song after song.In the end, she didn’t like any of the tunes she wrote.“I didn’t have the gift,” she says.“All the melodies that came into my mind were so boring that I couldn’t imagine wasting time performing them.”
Maybe, she thought, a computer could puter programs already are useful for recording songs that people come up with.Ackerman now wondered if a computer could be more — a songwriting partner.
It was a flash of inspiration.“I knew in an instant that it would be possible for a machine to give me ideas,” she says.That inspiration led to the creation of ALYSIA.This computer program can generate brand-new melodies, based on a user’s lyrics.
As a computer scientist at Santa Clara University in California, Ackerman has a lot of experience using algorithms (算法).These are step-by-step mathematical recipes to solve problems and make predictions.Algorithms are useful in programming computers.They can also be useful for everyday tasks.Online movie and music servers use algorithms to recommend films and songs.Self-driving cars need algorithms to safely navigate roads.Some grocery stores track the freshness of produce using algorithms that are connected to cameras or sensors.
Ackerman isn’t the only one using AI for songwriting.Some programs build entire orchestral scores around small bits of melody.Others generate music for many instruments.AI is also finding its way into other arts.
And those efforts are paying off.In October 2018, an art auction in New York City became the first to sell an AI-generated work.A group of computer scientists and artists in France used AI algorithms to create the work.A portrait of an imaginary man made a splash: The painting sold for $432,500.
Ahmed Elgammal runs a computer-science lab that focuses on using AI to influence art.“AI is a creative tool that will be accepted as an art form,” he says.Eventually, he adds,“It will affect the way art is made, and what art will be.”
28.What do we learn about Maya Ackerman’s personal effort to write a song?( )
A.It was fruitful. B.It was surprising.
C.It proved to be a failure. D.It turned out rewarding.
29.What does the underlined word “It” in Paragraph 3 refer to?( )
A.Recording a song online. B.Writing a song by herself.
C.Designing a computer program. D.Using a computer to write a song.
30.What’s the fourth paragraph mainly about?( )
A.The wide use of algorithms. B.The problems with algorithms.
C.How Ackerman uses algorithms. D.How algorithms solve problems.
31.Why does the author mention a portrait in Paragraph 6?( )
A.To prove AI will be used in art. B.To prove AI has a bright future.
C.To show people’s trying is successful. D.To show people like AI-created work.
D
It was a hot spring day.The temperatures felt more like July than May.I parked my car and headed into the local store to buy my son a shirt.
After I made my purchase I walked back out into the heat.I got in my car but had to wait to pull out because of all the cars lined up at the red stop light.I looked out of my car window and saw something on the pavement.A single butterfly was crazily fluttering (抖动) its wings but not getting off the ground.It was right in front of a truck’s tire, too.Without thinking I got out of my car, held my hand up so the truck driver wouldn’t move forward, and bent down to look at the butterfly.One of its legs was stuck in what looked like spilt soda.I reached down and gently as I could cupped the butterfly in my hands.I lifted its leg up and suddenly it was free.I opened my hands and up it flew towards the shining sun.My own eyes shined brighter and my own heart felt lighter as I watched it.
Now a lot of people might wonder why I would step out into traffic like that to rescue a single butterfly.All I can say is that my heart was guiding me at that moment.And when I was done I felt more like my true self than I had all day.
The truth is the closer you are to the Earth, the closer you come to Heaven.The more love that you share on this Earth, the more love you take with you to Heaven.Fill your days with grace, goodness, and love, and your heart will feel as light as a butterfly.
32.Why did the author get out of his/her car in the second paragraph?( )
A.To save a butterfly. B.To catch a butterfly.
C.To check his/her car. D.To greet the truck driver.
33.When the butterfly flew away, the author felt .( )
A.a little moved B.a little disappointed
C.a sense of joy D.a sense of loss
34.What’s the main purpose of the last paragraph?( )
A.To give a supplement. B.To offer a suggestion.
C.To introduce a new topic. D.To make some comments.
35.What would be the best title for the passage?( )
A.Fill Your Life with Excitement B.Move the World with Action
C.Value Every Moment of Your Life D.Show Your Kindness to the World
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Most of us get distracted with push notifications, text messages and phone calls. With so much going on, it can be very difficult to stay focused, but it’s not impossible.
Turn Off Alerts (提醒)
Constant notifications and text messages are every college student’s enemy. 36.( ) Close unnecessary tabs on your computer. You can fight online distractions by blocking or hiding time-wasting websites and apps.
Break Down Your Work into Smaller Tasks
If you’re having a difficult time studying or getting work done, break up your time effectively.37.( ) Studies show that taking breaks can help you retain information and increase productivity.
Find the Right Place to Do Work
Some students work best with a little background noise, while others need complete quiet. 38.( ) Are you the kind of person who works better in silence at the library? Or do you prefer the campus coffee shop with noise? Try a few different spaces and see how each study session works out.
Clear Your Desk
Is your desk covered with stacks of papers? Is your computer monitor framed with layers of sticky notes? 39.( ) A messy workspace can keep you from getting your work done. Go through your desk and keep only the essentials. A clean workspace can help reduce anxiety and make room for motivation.
Reward Yourself
40.( ) Setting up a reward system is a good way to encourage yourself to do something. For example, if you finish an essay without any distractions, give yourself a reward like watching a TV show or taking a nap.
A.Everyone likes to be quiet.
B.If so, it’s time to get organised.
C.A little motivation can go a long way.
D.Never put off what you can do today until tomorrow.
E.Put your phone on silent or in “Do Not Disturb” mode.
F.Get to know your work style and the type of atmosphere you prefer.
G.Try giving yourself a 10-minute break for every 45-50 minutes of work you do.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
As China’s first ever full-time Formula One driver, Zhou Guanyu makes a living by doing the sort of things many people can only dream about: traveling the world and racing in a fast car.
“I think the only 41 between Formula One and a roller coaster is that you have to 42 where you’re going, and you have to be at 100% of yourself,” Zhou told CNN.
Zhou has been putting his all into 43 since he was a young boy growing up in Shanghai.Today, Zhou is 44 to become F1’s answer to Yao Ming, who is often praised for making basketball 45 in his home country.
It was back in Shanghai in 2004 that — at just 5 years old — Zhou 46 Rubens Barrichello win the first ever Chinese Grand Prix on TV.The moment helped to 47 his interest in racing and has 48 with him ever since, he said.
There was a 49 of Chinese racing role models, so he 50 a path of his own.A very important moment in his racing life came at age 12, when he 51 Shanghai for Sheffield, in the United Kingdom, to 52 his development with the Strawberry Racing Karting team.The move put him on the road to achieve his ambitions.
Zhou is often 53 to the former NBA player Yao Ming, who is also a sporting hero from Shanghai.“Who knows, maybe in 10 years’ time, I could have the same 54 .And that is my aim 55 ,” he said.
41.A.problem B.difference C.difficulty D.importance
42. A.guess B.control C.prove D.declare
43. A.reading B.playing C.driving D.swimming
44. A.predicted B.decided C.requested D.demanded
45. A.simple B.interesting C.available D.popular
46. A.watched B.followed C.researched D.learned
47. A.build B.stress C.develop D.measure
48. A.stayed B.changed C.grown D.moved
49. A.need B.lack C.role D.loss
50. A.received B.imagined C.composed D.created
51. A.reached B.chose C.left D.forgot
52. A.continue B.discover C.consider D.attempt
53. A.matched B.compared C.adapted D.devoted
54. A.career B.hobby C.effect D.result
55. A.normally B.naturally C.regularly D.definitely
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Lyu Haowei works on Yulong Snow Mountain in Yunnan Province, whose job is 56. (collect) rubbish from the Yulong Snow Mountain Glacier Park.
57. (equip) with a 150-meter safety rope, a clamp (夹钳) and a trash bag, Lyu climbs the mountain and reaches otherwise inaccessible areas, 58. rubbish has been discarded. Lyu collects discarded bottles and oxygen tanks left by tourists, 59. his colleagues holding the safety rope.
Yulong Snow Mountain 60. (cover) an area of 415 square kilometers and rises to a peak of 5,596 meters. Designated as a national key scenic spot in 1988, it 61. (give) recognition as a 5A-level scenic area in 2007.
During the past decades of development, 62. number of tourists visiting the mountain had increased from 4,700 in 1994 to 3.76 million in 2017. In 2018, the Yulong Snow Mountain Glacier Park authorities had to implement a daily visitor cap of 10,000 people.
The increasing tourist numbers sometimes result in trash piling up. During peak travel 63. (period), like the weeklong National Day holiday in October, sanitation workers and guardians fill nearly 200 outdoor trash bags a day.
Their day begins at 5:30 am in 64. (prepare) for welcoming the first wave of visitors eager to see the sunrise, and ends at 7:30 pm when they descend the mountain.
This is the 65. (eight) year that Lyu and his colleagues are working at the scenic spot, and they express satisfaction that environmental awareness among tourists has risen, which has led to a reduction in littering.
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,想成为英国某培训机构的一名教汉语的志愿者。请你根据以下内容用英语写一封申请信。
1.成为志愿者能介绍中国的文化;
2.自己的优势。
注意:1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式作答。
Dear Sir/Madam,
As we know, a growing number of countries hope to know more about China.
Yours sincerely,
Li Hua
第二节(满分25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
(2024·绵阳高二期末)There’s a lot that goes into moving to a new city. You’re house hunting in areas you aren’t familiar with, dragging all of your belongings around, trying to figure out which grocery store keeps your favourite noodles in stock, and wondering when you’ll ever find a new dentist. This was exactly what I went through when I settled in Chicago.
Every day, I was fully occupied, exhausted. I found my new city so big and unfriendly.
After graduating from college in May, I moved from the town of Oxford, Mississippi to Chicago to start my full-time job. Typically, when I went through lots of change in my life, I had consistent faces around me: my family or my friends. This time, however, it was just me. And for someone who’s an introvert (内向的人), this was anything but easy.
Besides, the job itself was also something beyond my expectation. What I learnt in college was totally different from what I needed to do in the company. I worked longer hours to sort things out and couldn’t sleep well at night. It was a lot of change at once. It was too much. I was helpless.
What’s worse, my poor health added to the helplessness. Due to days of pressure, I had a physical problem. It seemed that I had to go to hospital for a thorough examination. It seemed a small challenge compared to the one I was about to face, but things started to go wrong right from the beginning.
Not having a car or knowing the city, I was depending on a couple of buses to get around. Although I’d left myself plenty of time, soon it was obvious that I was going to be late, as I had mistakenly got on a bus that was taking me in the opposite direction.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
I had no choice but to get off the bus.
Suddenly, a car stopped in front of me and it was the same woman.
单元质量检测(一) CAREERS
第一部分
1-5 CACAB 6-10 CBBAC
11-15 BABCA 16-20 BBCBA
听力材料:
(Text 1)
W:Congratulations, John! I heard you won first place in the contest.
M:No, Linda.It was not me.It was Jim.You should congratulate him on his success.
(Text 2)
W:Mike, what about going shopping? I want to buy a toy.
M:Why? You’re no longer a little kid.
W:It’s for Tom.I plan to give him a surprise for his hard work.
M:OK.Let’s go.
(Text 3)
M:Look!It’s raining cats and dogs outside.It was sunny a few minutes ago.
W:The weather is typical for this area.You’ll get used to it soon.
(Text 4)
W:What do you dream of doing in the future?
M:I dream of being a violinist.What about you?
W:I want to become a scientist, and hope to work in space one day.
(Text 5)
W:Bob, you don’t look well.What’s wrong?
M:I don’t feel well in my stomach.
W:You should take sick leave and go to see a doctor immediately.
M:You’re right.I’ll go to Mrs Wang’s office right now.
(Text 6)
M:What are you reading, Susan?
W:A book about robots.But it is not a science book.
M:I thought you were reading a novel.Don’t you only love reading novels?
W:Well, I wanted to have a change, so I picked this book when I visited the school library last week.
M:How do you like it?
W:It’s not bad.It kept me laughing all the way through.You can give it a try after I finish reading it.
(Text 7)
M:Hey, are you OK? You are coughing.Have you got a cold or flu?
W:No, I don’t think so.I was totally alright before I came here.
M:Then what’s wrong with you?
W:I guess it’s the painting.I heard the office next to ours was repainted last weekend.
M:But I can smell nothing.Maybe I’m not as sensitive as you are.You should get away from the office for a few days, like taking a holiday.
W:Yes.I will take a holiday.
(Text 8)
W:Mark, I saw you reading news in the dining room just now.Did anything special happen today?
M:Yes.It was reported that a six-year-old girl is missing.Her mother can’t find her anywhere.
W:What is the girl wearing?
M:She’s wearing a pink dress and a pair of red shoes.She has long golden hair and big blue eyes.
W:Where was the girl before her mother found she was missing?
M:In a fruit shop.Her mother was picking some peaches while answering a phone call.
W:Is she fat or thin?
M:She is thin and small for her age.
W:Now I see.I hope the girl can come back to her family soon.Perhaps we should help keep an eye on it.
M:Good idea!
(Text 9)
W:Hi, Jason.How is everything going?
M:Not bad.
W:We will soon finish middle school.Have you decided which senior high school to go to?
M:Not yet.I’m still visiting schools these days.I haven’t made a final decision yet.What about you?
W:My mother suggests that I go to the No.8 Girls’ School.
M:It is a very good school.
W:Yes, but I prefer a mixed school.I think it’s important for girls to know how to deal with boys.After leaving high school, we’ll go to a college for both boys and girls.And when we work, we’ll have to deal with men, too.
M:I totally agree.You should have a talk with your mother.
W:I will.Have you finished your homework?
M:Yes.
W:I came across a math problem.Could you help me out?
M:Certainly.
(Text 10)
M:Good morning, everyone.I’m glad to be here to talk about my daily life as a college student.I usually get up at 7:00 am every morning.After brushing my teeth and washing my face, I do a morning run outdoors.When I return, it’s usually time for breakfast.After that, I gather my things such as pencils, exercise books, and textbooks, and then cycle to school.Generally, we take 2 to 4 classes every day.After school, I like doing my homework at the library, because it is very quiet there.At about 7:00 pm, I return home and have dinner with my parents.I usually go to bed at 11:00 pm.
In my spare time, you can often see me appear in some interest clubs like the sports club and the Chinese calligraphy club.Sometimes, I also go to my friends’ places.In addition, during the early autumn and summer I often go to the playground.I like joining in different sports events.
That’s all.Thank you.
第二部分
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了美国CNN网站发起的一项名为CNN Heroes的评选活动。
21.C 细节理解题。根据第四段中的But a thoughtful, well-written nomination is essential to help yours stand out from the thousands we receive.可知,文章强调推荐者精彩的推荐材料将会帮助被推荐者脱颖而出。
22.A 细节理解题。根据第三条建议Take a look at our nomination form ... filling out your submission.可知,参与这项评选活动者必须根据要求填写一份提名表格。
23.C 细节理解题。根据最后一条建议Please don’t nominate your hero more than once.可知,推荐者不能重复推荐同一个候选人。
语篇解读:本文是一篇说明文。当意识到塑料污染的危害后,Beth Terry夫人开始了拒绝塑料产品的生活。可是,她的经历并不容易。
24.C 细节理解题。根据第一段可知,当Beth Terry夫人读到一篇关于塑料使得海鸟致死的文章时,她下定决心拒绝塑料制品。
25.A 推理判断题。根据第二至四段可知,Beth Terry夫人在抵制塑料制品的过程中遇到了很多困难,其艰难程度堪比戒掉毒品。
26.B 词义猜测题。根据上文可知,Beth Terry夫人去买水果忘记带布袋,她并没有妥协用塑料袋,而是将水果包在衣服里拿回家。也就是说,她没有使用塑料袋让自己“摆脱困境”。
27.B 细节理解题。根据最后一段可知,Beth Terry夫人建议我们要循序渐进,不要急于求成。
语篇解读:本文是一篇说明文。随着人工智能技术的快速发展,它已经被用来创造艺术作品。
28.C 细节理解题。根据第一段可知,Maya Ackerman自己尝试创作了一些曲子,结果都很不成功。
29.D 代词指代题。根据第三段可知,这里的It一词指代上文提到的Maya Ackerman想借助电脑来创作曲子。
30.A 段落大意题。根据第四段可知,本段主要介绍了算法在计算机领域的广泛使用:包括日常任务、电影音乐、无人驾驶以及零售商店等。
31.C 推理判断题。根据第五、六段可知,人工智能技术已经被越来越多地应用于艺术创作领域,作者在本段提到肖像画被高价拍卖一事,正是为了说明人们在这一领域的尝试是很成功的。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者在交通堵塞的道路上,下车救了一只蝴蝶。这一微不足道的善举,让作者内心充满喜悦。
32.A 细节理解题。根据第二段可知,作者下车是为了救路上的一只蝴蝶。
33.C 推理判断题。根据第二、三段可知,看着蝴蝶飞走,作者内心异常轻松愉快。
34.B 推理判断题。根据最后一段可知,本段的关键是最后一句,前面的都是铺垫。最后一句话是祈使句,显然是建议。
35.D 标题归纳题。综合全文可知,作者通过自己救蝴蝶这件小事,建议我们要对周围的一切充满爱心。因此D项为本文最佳标题。
语篇解读:本文是一篇说明文。这是一个喧嚣吵闹的时代,我们该如何排除干扰、保持专注呢?
36.E 本段主要告诉我们如何排除来自手机和电脑的干扰,故E项符合语境。
37.G 下句说明工作或学习期间短暂休息的好处,故G项符合语境。
38.F 上下文说明人们对于工作地点及环境的选择各有偏好,故F项符合语境。
39.B 上文说明办公桌和电脑桌面的凌乱状态,如果`是这样,作者认为我们应该整理一下了。故B项符合语境。
40.C 本段建议我们对自己适当进行奖励,奖励的目的自然是为了激励,故C项符合语境。
第三部分
语篇解读:本文是一篇记叙文。周冠宇来自中国上海,是世界著名一级方程式赛车运动员。文章简要介绍了他的成长经历。
41.B 根据空后的between Formula One and a roller coaster可知,这里周冠宇将两者进行对比,也就是指出差异。
42.B 对于一级方程式赛车运动员来说,必须控制前进的方向,过山车则无需自己控制。
43.C 根据上下文可知,周冠宇选择了赛车道路,他从小就对驾车很投入。
44.A 由于周冠宇在赛车领域所取得的成绩,人们预测他就是赛车领域里的姚明。这里的姚明是体育成功人士的代名词。
45.D 人们普遍赞誉姚明,他的一大贡献是让篮球运动在中国更加流行。
46.A 根据下文中的on TV可知,周冠宇5岁时在电视上观看赛车比赛。
47.C 周冠宇在电视上观看Rubens Barrichello赢得比赛的那一刻,培养了他对赛车运动的兴趣。
48.A 周冠宇自称,这一兴趣从那时一直保持到现在。
49.B 根据下文中的a path of his own可知,中国缺乏赛车领域的榜样人物。
50.D 由于在中国没有可以借鉴模仿的榜样,周冠宇开创了一条自己的发展道路。
51.C 在12岁那年,周冠宇离开上海去谢菲尔德。leave ...for ...表示“离开……去……”。
52.A 他去英国的目的是继续他在赛车事业方面的发展。
53.B 周冠宇经常被人们比作NBA领域的姚明。compare ...to ...把……比作……
54.C 周冠宇很自信地认为,他未来会取得跟姚明一样的影响力。
55.D 周冠宇同时很自信地认为,这毫无疑问就是他的奋斗目标。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了常年守护在云南玉龙雪山上清理垃圾的环卫工人吕皓葳。
56.to collect/collecting 根据语境可知,这里应用动词不定式或动词-ing形式作表语。
57.Equipped 本句主语为Lyu,与动词equip为被动关系,因此用表达被动概念的过去分词作状语。
58.where 本空前面的areas是一个先行词,这里应用关系副词where引导一个非限制性定语从句。
59.with 这里是一个“with+名词+动词-ing形式”构成的with复合结构。
60.covers 本空与后面的rises是并列谓语,都描述客观事实,因此用一般现在时。
61.was given 本句时间状语为in 2007且表示被动概念,因此用一般过去时的被动语态。
62.the 这里强调“游客的数量”,因此用the number of tourists。a number of tourists表示“许多游客”。
63.periods 由于每年的旅游高峰期有好几个,因此这里应用period的复数形式。
64.preparation 本空前面是介词in,因此这里应用名词形式。in preparation for是一个固定短语,表示“为……做准备”。
65.eighth 这里表示今年是吕皓葳和他的同事在玉龙雪山上工作的第八年,因此用序数词。
第四部分
第一节
Dear Sir/Madam,
As we know, a growing number of countries hope to know more about China.As a Chinese student, I sincerely wish that I would have an opportunity to be a volunteer to introduce the excellent and traditional culture of China to British people.
I’m diligent and I have a good knowledge of Chinese culture and have a gift for communicating with others.Apart from that, I am expert at oral English so that I can share my ideas with British people fluently.Finally, I’m always ready to help others in need.
In a word, I wish to have a chance to talk more about China and make lots of contributions to Chinese teaching in Britain.
Looking forward to your early reply.
Yours sincerely,
Li Hua
第二节
I had no choice but to get off the bus. Standing on the pavement, I felt totally at a loss. Strangers passed by, but I couldn’t gather the courage to ask for directions. Just at the moment, a middle-aged woman, instead of moving on, stopped to ask if I needed help. After I explained my situation to her, she pointed to a bus stop across the street. “No.5 bus will take you to the hospital.” she said kindly. I showed my thanks and hurried to the stop, where I waited for the bus restlessly.
Suddenly, a car stopped in front of me and it was the same woman. She waved her hand and offered to give me a ride. The smile on her face was so bright that I was nearly moved to tears. With gratitude filling my heart, I got in the car. “I see you’re not familiar with the city,” she chuckled. I told her about my helplessness in the new city along the way. “Don’t worry. Everything will work out here.” she comforted me when dropping me off at the hospital. Yes, everything would go fine, starting from making such an amazing friend.
1 / 3(共97张PPT)
单元质量检测(一) CAREERS
(满分150分,时间120分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三
个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回
答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Who won first place in the contest?( )
A. John. B. Linda. C. Jim.
2. Why does the woman want to go shopping?( )
A. To pick a gift for Tom.
B. To buy a toy for herself.
C. To meet Tom in the supermarket.
3. What is the weather like now?( )
A. Sunny. B. Windy. C. Rainy.
4. What are the speakers talking about?( )
A. Their dreams.
B. Their interests.
C. Their present jobs.
5. Why will Bob go to Mrs Wang’s office?( )
A. To see a doctor.
B. To ask for sick leave.
C. To hand in his report.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中
所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你
将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟
的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where did the woman get the book?( )
A. From the classroom.
B. From a bookstore.
C. From the school library.
7. What does the woman probably think of the book?( )
A. Boring. B. Funny. C. Difficult.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the woman suffering from?( )
A. A fever. B. A cough. C. A headache.
9. What’s the probable relationship between the speakers?( )
A. Colleagues.
B. Husband and wife.
C. Doctor and patient.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What does the man say about the little girl?( )
A. She wears a red dress.
B. She wears pink shoes.
C. She has golden hair.
11. What was her mother doing when the girl was lost?( )
A. Picking peaches on a tree.
B. Answering a call.
C. Paying for fruit.
12. Where does the conversation probably take place?( )
A. At home.
B. On the street.
C. At the police station.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Where does Jason often go these days?( )
A. Middle schools.
B. High schools.
C. Colleges.
14. Why does the girl want to go to a mixed school?( )
A. She wants to study with Jason.
B. She can make more friends there.
C. She thinks it beneficial to dealing with boys.
15. What does Jason advise the girl to do?( )
A. Talk with her mother.
B. Make a decision by herself.
C. Follow her mother’s advice.
16. What’s the relationship between the speakers?( )
A. Neighbours.
B. School friends.
C. Father and daughter.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What does the speaker like doing in the morning?( )
A. Preparing breakfast.
B. Running for a while.
C. Doing morning reading.
18. How does the speaker usually go to college?( )
A. On foot. B. By bus. C. By bike.
19. How long does the speaker usually sleep every night?( )
A. For seven hours.
B. For eight hours.
C. For seven and a half hours.
20. What does the speaker often do in his spare time?( )
A. He often takes part in interest clubs.
B. He often goes out with his friends.
C. He often watches sports matches.
听力材料:
(Text 1)
W:Congratulations, John! I heard you won first place in the contest.
M:No, Linda.It was not me.It was Jim.You should congratulate him
on his success.
(Text 2)
W:Mike, what about going shopping? I want to buy a toy.
M:Why? You’re no longer a little kid.
W:It’s for Tom.I plan to give him a surprise for his hard work.
M:OK. Let’s go.
(Text 3)
M:Look!It’s raining cats and dogs outside.It was sunny a few minutes
ago.
W:The weather is typical for this area.You’ll get used to it soon.
(Text 4)
W:What do you dream of doing in the future?
M:I dream of being a violinist.What about you?
W:I want to become a scientist, and hope to work in space one day.
(Text 5)
W:Bob, you don’t look well.What’s wrong?
M:I don’t feel well in my stomach.
W:You should take sick leave and go to see a doctor immediately.
M:You’re right.I’ll go to Mrs Wang’s office right now.
(Text 6)
M:What are you reading, Susan?
W:A book about robots.But it is not a science book.
M:I thought you were reading a novel.Don’t you only love reading
novels?
W:Well, I wanted to have a change, so I picked this book when I
visited the school library last week.
M:How do you like it?
W:It’s not bad.It kept me laughing all the way through.You can give it
a try after I finish reading it.
(Text 7)
M:Hey, are you OK? You are coughing.Have you got a cold or flu?
W:No, I don’t think so.I was totally alright before I came here.
M:Then what’s wrong with you?
W:I guess it’s the painting.I heard the office next to ours was repainted
last weekend.
M:But I can smell nothing.Maybe I’m not as sensitive as you are.You
should get away from the office for a few days, like taking a holiday.
W:Yes.I will take a holiday.
(Text 8)
W:Mark, I saw you reading news in the dining room just now.Did
anything special happen today?
M:Yes.It was reported that a six-year-old girl is missing.Her mother
can’t find her anywhere.
W:What is the girl wearing?
M:She’s wearing a pink dress and a pair of red shoes.She has long
golden hair and big blue eyes.
W:Where was the girl before her mother found she was missing?
M:In a fruit shop.Her mother was picking some peaches while answering
a phone call.
W:Is she fat or thin?
M:She is thin and small for her age.
W:Now I see.I hope the girl can come back to her family soon.Perhaps
we should help keep an eye on it.
M:Good idea!
(Text 9)
W:Hi, Jason.How is everything going?
M:Not bad.
W:We will soon finish middle school.Have you decided which senior
high school to go to?
M:Not yet.I’m still visiting schools these days.I haven’t made a final
decision yet.What about you?
W:My mother suggests that I go to the No.8 Girls’ School.
M:It is a very good school.
W:Yes, but I prefer a mixed school.I think it’s important for girls to
know how to deal with boys.After leaving high school, we’ll go to a
college for both boys and girls.And when we work, we’ll have to deal
with men, too.
M:I totally agree.You should have a talk with your mother.
W:I will.Have you finished your homework?
M:Yes.
W:I came across a math problem.Could you help me out?
M:Certainly.
(Text 10)
M:Good morning, everyone.I’m glad to be here to talk about my
daily life as a college student.I usually get up at 7:00 am every
morning.After brushing my teeth and washing my face, I do a morning
run outdoors.When I return, it’s usually time for breakfast.After that,
I gather my things such as pencils, exercise books, and textbooks, and
then cycle to school.Generally, we take 2 to 4 classes every day.After
school, I like doing my homework at the library, because it is very
quiet there.At about 7:00 pm, I return home and have dinner with my
parents.I usually go to bed at 11:00 pm.
In my spare time, you can often see me appear in some interest
clubs like the sports club and the Chinese calligraphy club.Sometimes, I
also go to my friends’ places.In addition, during the early autumn and
summer I often go to the playground.I like joining in different sports
events.
That’s all.Thank you.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
A
Your hero could be a CNN Hero!
They’re your friends, your colleagues, your family members, or maybe someone you read about.
They are CNN Heroes, each of whom shows how one person can
truly make a difference.
Again this year, CNN encourages you to tell us about these
everyday people changing the world — by nominating (提名) them at
. Taking a few minutes to share their story with us could
propel them to worldwide recognition. We will select Top 10 CNN Heroes
of 2024, each of whom will receive a $10,000 prize.
It’s easy to nominate the person whose work you admire. But a
thoughtful, well-written nomination is essential to help yours stand out
from the thousands we receive. Here are some suggestions we hope will
help you in crafting your nomination for consideration as a 2024 CNN
Hero.
·You don’t have to personally know the individual you nominate.
·Think about what makes your hero special. Ask yourself: What
makes my nominee unique? What specific accomplishment has he or she
achieved that is truly remarkable? What impact has his or her work had
on others?
· Take a look at our nomination form. We suggest you review the
information requested about yourself, your nominee and his or her work
before filling out your submission.
·Tell us about your hero. Take your time and write from the heart.
Remember: What you share — in your own words — is the most
important factor in advancing a nomination for further consideration.
·We require either an email address or a telephone number so we may
quickly contact your nominee to obtain permission for consideration as a
CNN Hero.
·Please don’t nominate your hero more than once. One well-written
nomination is enough. We discourage campaigns in support of one or more
individuals.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了美国CNN网站发起
的一项名为CNN Heroes的评选活动。
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了美国CNN网站发起
的一项名为CNN Heroes的评选活动。
21. What will help a candidate stand out according to the text?( )
A. The number of votes.
B. The opinions from judges.
C. Your excellent nomination.
D. His/Her personal statement.
解析: 细节理解题。根据第四段中的But a thoughtful, well-
written nomination is essential to help yours stand out from the
thousands we receive.可知,文章强调推荐者精彩的推荐材料将会
帮助被推荐者脱颖而出。
22. What are you supposed to do if you want to take part in the event?
( )
A. Fill in a form.
B. Write a short essay.
C. Tell some stories.
D. Answer some questions.
解析: 细节理解题。根据第三条建议Take a look at our
nomination form ... filling out your submission.可知,参与这项评
选活动者必须根据要求填写一份提名表格。
23. Which of the following is NOT encouraged?( )
A. Nominating more than one candidate.
B. Providing a person’s contact information.
C. Recommending a person more than once.
D. Recommending someone you don’t know.
解析:C 细节理解题。根据最后一条建议Please don’t
nominate your hero more than once.可知,推荐者不能重复推
荐同一个候选人。
B
For Beth Terry, the awareness came when she read an article about
how seabirds are being killed by discarded plastics. It was time to abandon
plastic in her life.
First, she focused on her kitchen and got rid of the shopping bags
and other plastic products. Then she turned to her bathroom. Toothpaste
without plastic packaging was extremely hard to find, so she started
making her own with baking soda.
Sometimes her personal war on plastic created awkward moments.
During a vacation to Disneyland in California to run a half-marathon, Ms
Terry and her husband left their reusable cloth bags in the hotel, soon
discovering that the local supermarket only had plastic bags. How to carry
a bunch of apples, oranges, avocados and melons?
“We just rolled it up in our T-shirts and carried it that way,” said
Ms Terry, recalling how she crab-walked back to the hotel to stay true to
her principles. “If I let myself off the hook this time, it would be easier
for me to take plastic next time.”
Treating plastic like a drug habit that needs to be kicked is a lifestyle
pledge being shared by more and more consumers, horrified by the tens
of millions of metric tons of plastic created worldwide each year, much
of it in the form of single-use items like straws, that end up in landfills
or, worse, the oceans.
If you gathered up all your plastic waste each week, as Ms Terry
once did, you would have a huge mound on the floor. Where to even
begin?
“The one thing I try to emphasize to people is to go step by step,”
said Ms Terry, an accountant who lives in Greenbelt, Md., and who
is the author of Plastic-Free: How I Kicked the Plastic Habit and How
You Can Too. “Don’t try to do everything at once. It’s been a practice
of mine to not get overwhelmed (使不知所措) by it all.”
语篇解读:本文是一篇说明文。当意识到塑料污染的危害后,Beth
Terry夫人开始了拒绝塑料产品的生活。可是,她的经历并不容易。
语篇解读:本文是一篇说明文。当意识到塑料污染的危害后,Beth
Terry夫人开始了拒绝塑料产品的生活。可是,她的经历并不容易。
24. What made Beth Terry give up plastic in her life?( )
A. Seeing some horrible scenes.
B. Learning plastic is polluting seas.
C. Reading about some tragic news.
D. Hearing plastic pollution is serious.
解析: 细节理解题。根据第一段可知,当Beth Terry夫人
读到一篇关于塑料使得海鸟致死的文章时,她下定决心拒绝塑
料制品。
25. Beth Terry’s experience of refusing plastic can be described
as .( )
A. difficult B. ridiculous
C. enjoyable D. interesting
解析: 推理判断题。根据第二至四段可知,Beth Terry夫
人在抵制塑料制品的过程中遇到了很多困难,其艰难程度堪比
戒掉毒品。
26. What does the underlined part “let myself off the hook” in
Paragraph 4 probably mean?( )
A. Allow me to ask a favour.
B. Allow me to get out of trouble.
C. Remind me to keep on trying.
D. Remind me to make a change.
解析: 词义猜测题。根据上文可知,Beth Terry夫人去买水果
忘记带布袋,她并没有妥协用塑料袋,而是将水果包在衣服里拿
回家。也就是说,她没有使用塑料袋让自己“摆脱困境”。
27. What is Ms Terry’s final suggestion?( )
A. To achieve instant success.
B. To make gradual progress.
C. To stay true to your principles.
D. To remember your original aims.
解析: 细节理解题。根据最后一段可知,Beth Terry夫人建议
我们要循序渐进,不要急于求成。
C
Maya Ackerman just wanted to write a song.She tried for years —
song after song.In the end, she didn’t like any of the tunes she
wrote.“I didn’t have the gift,” she says.“All the melodies that
came into my mind were so boring that I couldn’t imagine wasting time
performing them.”
Maybe, she thought, a computer could puter programs
already are useful for recording songs that people come up with.Ackerman
now wondered if a computer could be more — a songwriting partner.
It was a flash of inspiration.“I knew in an instant that it would be
possible for a machine to give me ideas,” she says.That inspiration led
to the creation of ALYSIA. This computer program can generate brand-
new melodies, based on a user’s lyrics.
As a computer scientist at Santa Clara University in California,
Ackerman has a lot of experience using algorithms (算法).These are
step-by-step mathematical recipes to solve problems and make
predictions.Algorithms are useful in programming computers.They can
also be useful for everyday tasks.Online movie and music servers use
algorithms to recommend films and songs.Self-driving cars need
algorithms to safely navigate roads.Some grocery stores track the
freshness of produce using algorithms that are connected to cameras or
sensors.
Ackerman isn’t the only one using AI for songwriting.Some
programs build entire orchestral scores around small bits of melody.Others
generate music for many instruments.AI is also finding its way into other
arts.
And those efforts are paying off.In October 2018, an art auction in
New York City became the first to sell an AI-generated work.A group of
computer scientists and artists in France used AI algorithms to create the
work.A portrait of an imaginary man made a splash: The painting sold
for $432,500.
Ahmed Elgammal runs a computer-science lab that focuses on using
AI to influence art.“AI is a creative tool that will be accepted as an art
form,” he says.Eventually, he adds,“It will affect the way art is
made, and what art will be.”
语篇解读:本文是一篇说明文。随着人工智能技术的快速发展,它
已经被用来创造艺术作品。
语篇解读:本文是一篇说明文。随着人工智能技术的快速发展,它
已经被用来创造艺术作品。
28. What do we learn about Maya Ackerman’s personal effort to write a
song?( )
A. It was fruitful.
B. It was surprising.
C. It proved to be a failure.
D. It turned out rewarding.
解析: 细节理解题。根据第一段可知,Maya Ackerman自己尝
试创作了一些曲子,结果都很不成功。
29. What does the underlined word “It” in Paragraph 3 refer to?
( )
A. Recording a song online.
B. Writing a song by herself.
C. Designing a computer program.
D. Using a computer to write a song.
解析: 代词指代题。根据第三段可知,这里的It一词指代上文
提到的Maya Ackerman想借助电脑来创作曲子。
30. What’s the fourth paragraph mainly about?( )
A. The wide use of algorithms.
B. The problems with algorithms.
C. How Ackerman uses algorithms.
D. How algorithms solve problems.
解析: 段落大意题。根据第四段可知,本段主要介绍了算法
在计算机领域的广泛使用:包括日常任务、电影音乐、无人驾驶
以及零售商店等。
31. Why does the author mention a portrait in Paragraph 6?( )
A. To prove AI will be used in art.
B. To prove AI has a bright future.
C. To show people’s trying is successful.
D. To show people like AI-created work.
解析: 推理判断题。根据第五、六段可知,人工智能技术
已经被越来越多地应用于艺术创作领域,作者在本段提到肖像
画被高价拍卖一事,正是为了说明人们在这一领域的尝试是很
成功的。
D
It was a hot spring day.The temperatures felt more like July than
May.I parked my car and headed into the local store to buy my son a shirt.
After I made my purchase I walked back out into the heat.I got in my
car but had to wait to pull out because of all the cars lined up at the red
stop light.I looked out of my car window and saw something on the
pavement.A single butterfly was crazily fluttering (抖动) its wings but
not getting off the ground.It was right in front of a truck’s tire,
too.Without thinking I got out of my car, held my hand up so the truck
driver wouldn’t move forward,
and bent down to look at the butterfly.One of its legs was stuck in what
looked like spilt soda.I reached down and gently as I could cupped the
butterfly in my hands.I lifted its leg up and suddenly it was free.I opened
my hands and up it flew towards the shining sun.My own eyes shined
brighter and my own heart felt lighter as I watched it.
Now a lot of people might wonder why I would step out into traffic
like that to rescue a single butterfly.All I can say is that my heart was
guiding me at that moment.And when I was done I felt more like my true
self than I had all day.
The truth is the closer you are to the Earth, the closer you come to
Heaven.The more love that you share on this Earth, the more love you
take with you to Heaven.Fill your days with grace, goodness, and
love, and your heart will feel as light as a butterfly.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者在交通堵塞的道路上,下车救
了一只蝴蝶。这一微不足道的善举,让作者内心充满喜悦。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者在交通堵塞的道路上,下车救
了一只蝴蝶。这一微不足道的善举,让作者内心充满喜悦。
32. Why did the author get out of his/her car in the second paragraph?
( )
A. To save a butterfly.
B. To catch a butterfly.
C. To check his/her car.
D. To greet the truck driver.
解析: 细节理解题。根据第二段可知,作者下车是为了救路
上的一只蝴蝶。
33. When the butterfly flew away, the author felt .( )
A. a little moved B. a little disappointed
C. a sense of joy D. a sense of loss
解析: 推理判断题。根据第二、三段可知,看着蝴蝶飞走,
作者内心异常轻松愉快。
34. What’s the main purpose of the last paragraph?( )
A. To give a supplement.
B. To offer a suggestion.
C. To introduce a new topic.
D. To make some comments.
解析: 推理判断题。根据最后一段可知,本段的关键是最后
一句,前面的都是铺垫。最后一句话是祈使句,显然是建议。
35. What would be the best title for the passage?( )
A. Fill Your Life with Excitement
B. Move the World with Action
C. Value Every Moment of Your Life
D. Show Your Kindness to the World
解析: 标题归纳题。综合全文可知,作者通过自己救蝴蝶这
件小事,建议我们要对周围的一切充满爱心。因此D项为本文最
佳标题。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选
项。选项中有两项为多余选项。
Most of us get distracted with push notifications, text messages and
phone calls. With so much going on, it can be very difficult to stay
focused, but it’s not impossible.
Turn Off Alerts (提醒)
Constant notifications and text messages are every college student’s
enemy. 36.( ) Close unnecessary tabs on your computer. You can
fight online distractions by blocking or hiding time-wasting websites and
apps.
Break Down Your Work into Smaller Tasks
If you’re having a difficult time studying or getting work done,
break up your time effectively. 37.( ) Studies show that taking
breaks can help you retain information and increase productivity.
Find the Right Place to Do Work
Some students work best with a little background noise, while others
need complete quiet. 38.( ) Are you the kind of person who works
better in silence at the library? Or do you prefer the campus coffee shop
with noise? Try a few different spaces and see how each study session
works out.
Clear Your Desk
Is your desk covered with stacks of papers? Is your computer
monitor framed with layers of sticky notes? 39.( ) A messy
workspace can keep you from getting your work done. Go through your
desk and keep only the essentials. A clean workspace can help reduce
anxiety and make room for motivation.
Reward Yourself
40. ( ) Setting up a reward system is a good way to encourage
yourself to do something. For example, if you finish an essay without
any distractions, give yourself a reward like watching a TV show or
taking a nap.
A. Everyone likes to be quiet.
B. If so, it’s time to get organised.
C. A little motivation can go a long way.
D. Never put off what you can do today until tomorrow.
E. Put your phone on silent or in “Do Not Disturb” mode.
F. Get to know your work style and the type of atmosphere you prefer.
G. Try giving yourself a 10-minute break for every 45-50 minutes of work
you do.
语篇解读:本文是一篇说明文。这是一个喧嚣吵闹的时代,我们该
如何排除干扰、保持专注呢?
36. E 本段主要告诉我们如何排除来自手机和电脑的干扰,故E项符
合语境。
37. G 下句说明工作或学习期间短暂休息的好处,故G项符合语境。
38. F 上下文说明人们对于工作地点及环境的选择各有偏好,故F项
符合语境。
语篇解读:本文是一篇说明文。这是一个喧嚣吵闹的时代,我们该
如何排除干扰、保持专注呢?
39. B 上文说明办公桌和电脑桌面的凌乱状态,如果`是这样,作者
认为我们应该整理一下了。故B项符合语境。
40. C 本段建议我们对自己适当进行奖励,奖励的目的自然是为了
激励,故C项符合语境。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
As China’s first ever full-time Formula One driver, Zhou Guanyu
makes a living by doing the sort of things many people can only dream
about: traveling the world and racing in a fast car.
“I think the only 41 between Formula One and a roller coaster
is that you have to 42 where you’re going, and you have to be at
100% of yourself,” Zhou told CNN.
Zhou has been putting his all into 43 since he was a young boy
growing up in Shanghai.Today, Zhou is 44 to become F1’s answer
to Yao Ming, who is often praised for making basketball 45 in his
home country.
It was back in Shanghai in 2004 that — at just 5 years old —
Zhou 46 Rubens Barrichello win the first ever Chinese Grand Prix on
TV. The moment helped to 47 his interest in racing and has 48
with him ever since, he said.
There was a 49 of Chinese racing role models, so he 50 a
path of his own.A very important moment in his racing life came at age
12, when he 51 Shanghai for Sheffield, in the United Kingdom,
to 52 his development with the Strawberry Racing Karting team.The
move put him on the road to achieve his ambitions.
Zhou is often 53 to the former NBA player Yao Ming, who is
also a sporting hero from Shanghai.“Who knows, maybe in 10 years’
time, I could have the same 54 .And that is my aim 55 ,” he
said.
语篇解读:本文是一篇记叙文。周冠宇来自中国上海,是世界著名
一级方程式赛车运动员。文章简要介绍了他的成长经历。
语篇解读:本文是一篇记叙文。周冠宇来自中国上海,是世界著名
一级方程式赛车运动员。文章简要介绍了他的成长经历。
41. A. problem B. difference
C. difficulty D. importance
解析: 根据空后的between Formula One and a roller coaster可
知,这里周冠宇将两者进行对比,也就是指出差异。
42. A. guess B. control
C. prove D. declare
解析: 对于一级方程式赛车运动员来说,必须控制前进的方
向,过山车则无需自己控制。
43. A. reading B. playing
C. driving D. swimming
解析: 根据上下文可知,周冠宇选择了赛车道路,他从小就
对驾车很投入。
44. A. predicted B. decided
C. requested D. demanded
解析: 由于周冠宇在赛车领域所取得的成绩,人们预测他就
是赛车领域里的姚明。这里的姚明是体育成功人士的代名词。
45. A. simple B. interesting
C. available D. popular
解析: 人们普遍赞誉姚明,他的一大贡献是让篮球运动在中
国更加流行。
46. A. watched B. followed
C. researched D. learned
解析: 根据下文中的on TV可知,周冠宇5岁时在电视上观看
赛车比赛。
47. A. build B. stress
C. develop D. measure
解析: 周冠宇在电视上观看Rubens Barrichello赢得比赛的那一
刻,培养了他对赛车运动的兴趣。
48. A. stayed B. changed
C. grown D. moved
解析: 周冠宇自称,这一兴趣从那时一直保持到现在。
49. A. need B. lack C. role D. loss
解析: 根据下文中的a path of his own可知,中国缺乏赛车领
域的榜样人物。
50. A. received B. imagined
C. composed D. created
解析: 由于在中国没有可以借鉴模仿的榜样,周冠宇开创了
一条自己的发展道路。
51. A. reached B. chose C. left D. forgot
解析: 在12岁那年,周冠宇离开上海去谢菲尔德。
leave ...for ...表示“离开……去……”。
52. A. continue B. discover
C. consider D. attempt
解析: 他去英国的目的是继续他在赛车事业方面的发展。
53. A. matched B. compared
C. adapted D. devoted
解析: 周冠宇经常被人们比作NBA领域的姚明。
compare ...to ...把……比作……
54. A. career B. hobby
C. effect D. result
解析: 周冠宇很自信地认为,他未来会取得跟姚明一样的影
响力。
55. A. normally B. naturally
C. regularly D. definitely
解析: 周冠宇同时很自信地认为,这毫无疑问就是他的奋斗
目标。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正
确形式。
Lyu Haowei works on Yulong Snow Mountain in Yunnan Province,
whose job is 56. (collect) rubbish from the Yulong Snow
Mountain Glacier Park.
57. (equip) with a 150-meter safety rope, a
clamp (夹钳) and a trash bag, Lyu climbs the mountain and reaches
otherwise inaccessible areas, 58. rubbish has been
discarded. Lyu collects discarded bottles and oxygen tanks left by
tourists, 59. his colleagues holding the safety rope.
Yulong Snow Mountain 60. (cover) an area of 415
square kilometers and rises to a peak of 5,596 meters. Designated as a
national key scenic spot in 1988, it 61. (give)
recognition as a 5A-level scenic area in 2007.
During the past decades of development, 62. number
of tourists visiting the mountain had increased from 4,700 in 1994 to
3.76 million in 2017. In 2018, the Yulong Snow Mountain Glacier Park
authorities had to implement a daily visitor cap of 10,000 people.
The increasing tourist numbers sometimes result in trash piling up.
During peak travel 63. (period), like the weeklong
National Day holiday in October, sanitation workers and guardians fill
nearly 200 outdoor trash bags a day.
Their day begins at 5:30 am in 64. (prepare) for
welcoming the first wave of visitors eager to see the sunrise, and ends at
7:30 pm when they descend the mountain.
This is the 65. (eight) year that Lyu and his
colleagues are working at the scenic spot, and they express satisfaction
that environmental awareness among tourists has risen, which has led to
a reduction in littering.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了常年守护在云南玉
龙雪山上清理垃圾的环卫工人吕皓葳。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了常年守护在云南玉
龙雪山上清理垃圾的环卫工人吕皓葳。
56. to collect/collecting 根据语境可知,这里应用动词不定式或动词-
ing形式作表语。
57. Equipped 本句主语为Lyu,与动词equip为被动关系,因此用表
达被动概念的过去分词作状语。
58. where 本空前面的areas是一个先行词,这里应用关系副词where
引导一个非限制性定语从句。
59. with 这里是一个“with+名词+动词-ing形式”构成的with复合
结构。
60. covers 本空与后面的rises是并列谓语,都描述客观事实,因此用
一般现在时。
61. was given 本句时间状语为in 2007且表示被动概念,因此用一般
过去时的被动语态。
62. the 这里强调“游客的数量”,因此用the number of tourists。a
number of tourists表示“许多游客”。
63. periods 由于每年的旅游高峰期有好几个,因此这里应用period的
复数形式。
64. preparation 本空前面是介词in,因此这里应用名词形式。in
preparation for是一个固定短语,表示“为……做准备”。
65. eighth 这里表示今年是吕皓葳和他的同事在玉龙雪山上工作的第
八年,因此用序数词。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,想成为英国某培训机构的一名教汉语的志愿者。
请你根据以下内容用英语写一封申请信。
1. 成为志愿者能介绍中国的文化;
2. 自己的优势。
注意:1.写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式作答。
Dear Sir/Madam,
As we know, a growing number of countries hope to know more
about China.
Yours sincerely,
Li Hua
参考范文:
Dear Sir/Madam,
As we know, a growing number of countries hope to know more
about China.As a Chinese student, I sincerely wish that I would have an
opportunity to be a volunteer to introduce the excellent and traditional
culture of China to British people.
I’m diligent and I have a good knowledge of Chinese culture and
have a gift for communicating with others.Apart from that, I am expert
at oral English so that I can share my ideas with British people
fluently.Finally, I’m always ready to help others in need.
In a word, I wish to have a chance to talk more about China and
make lots of contributions to Chinese teaching in Britain.
Looking forward to your early reply.
Yours sincerely,
Li Hua
第二节(满分25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构
成一篇完整的短文。
(2024·绵阳高二期末)There’s a lot that goes into moving to a
new city. You’re house hunting in areas you aren’t familiar with,
dragging all of your belongings around, trying to figure out which
grocery store keeps your favourite noodles in stock, and wondering when
you’ll ever find a new dentist. This was exactly what I went through
when I settled in Chicago.
Every day, I was fully occupied, exhausted. I found my new city
so big and unfriendly.
After graduating from college in May, I moved from the town of
Oxford, Mississippi to Chicago to start my full-time job. Typically,
when I went through lots of change in my life, I had consistent faces
around me: my family or my friends. This time, however, it was just
me. And for someone who’s an introvert (内向的人), this was
anything but easy.
Besides, the job itself was also something beyond my expectation.
What I learnt in college was totally different from what I needed to do in
the company. I worked longer hours to sort things out and couldn’t sleep
well at night. It was a lot of change at once. It was too much. I was
helpless.
What’s worse, my poor health added to the helplessness. Due to
days of pressure, I had a physical problem. It seemed that I had to go to
hospital for a thorough examination. It seemed a small challenge
compared to the one I was about to face, but things started to go wrong
right from the beginning.
Not having a car or knowing the city, I was depending on a couple
of buses to get around. Although I’d left myself plenty of time, soon it
was obvious that I was going to be late, as I had mistakenly got on a bus
that was taking me in the opposite direction.
注意:1.续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式作答。
I had no choice but to get off the bus.
Suddenly, a car stopped in front of me and it was the same
woman.
参考范文:
I had no choice but to get off the bus. Standing on the pavement, I
felt totally at a loss. Strangers passed by, but I couldn’t gather the
courage to ask for directions. Just at the moment, a middle-aged
woman, instead of moving on, stopped to ask if I needed help. After I
explained my situation to her, she pointed to a bus stop across the street.
“No.5 bus will take you to the hospital.” she said kindly. I showed my
thanks and hurried to the stop, where I waited for the bus restlessly.
Suddenly, a car stopped in front of me and it was the same woman.
She waved her hand and offered to give me a ride. The smile on her face
was so bright that I was nearly moved to tears. With gratitude filling my
heart, I got in the car. “I see you’re not familiar with the city,” she
chuckled. I told her about my helplessness in the new city along the way.
“Don’t worry. Everything will work out here.” she comforted me
when dropping me off at the hospital. Yes, everything would go fine,
starting from making such an amazing friend.
谢谢观看!