2025年秋人教版英语八年级上期期中复习---阅读专项提高练习题(含完形填空、阅读理解、六选五、信息摘录及短文填空)(含解析)

文档属性

名称 2025年秋人教版英语八年级上期期中复习---阅读专项提高练习题(含完形填空、阅读理解、六选五、信息摘录及短文填空)(含解析)
格式 docx
文件大小 607.7KB
资源类型 教案
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-10-31 11:06:37

图片预览

文档简介

2025年秋人教版英语八年级上期期中复习
---阅读专项提高练习题(含完形填空、阅读理解、六选五、信息摘录及短文填空)
一、完形填空
(一)
Have you ever traveled abroad Have you ever worried about getting 1 in another place The following advice may help you.
Never ask questions too 2 . You may not get others’ help if you do so. 3 , add “Excuse me” or “Could you please” before you ask others how to get to a place.
You may worry about the 4 . Don’t worry. Here’s a second way. Map apps are quite common these days. Don’t forget to download (下载) one when you reach a new place. The app can usually tell you how to get to a place by bus, taxi, underground, or bike!
It may seem 5 to live in a new place for the first time. But as long as you know how to go to a place, you will soon know better about the place and enjoy yourself.
1.A.lost B.hurt C.cheated
2.A.quickly B.directly C.loudly
3.A.Then B.However C.Instead
4.A.culture B.language C.weather
5.A.hard B.interesting C.dangerous
(二)
My parents take me to Australia to visit my cousins every summer. I’m usually unhappy when I have to say goodbye to them. But last June I wasn’t. On the way back, we had to change planes in Hong Kong and 6 there for one night. I couldn’t wait to get to our 7 .
The hotel was 8 and bright. My parents and I were happy with it. There weren’t many people 9 at the reception desk (服务台), so we were soon in our rooms.
“Dad, you told me there was a pool (池子)!” I said. Then he took me to the top of the building. “Here it is.” Dad said. It was fantastic. 10 under the clouds was interesting.
I stayed in some great hotels before, but none of them were as cool as that one. Everything there was really great. I wish to go there again.
6.A.stay B.shop C.move
7.A.office B.store C.hotel
8.A.old B.clean C.small
9.A.waiting B.eating C.working
10.A.Reading B.Dancing C.Swimming
(三)
People have found that even 18-month-old children can help with chores. Children learn to help, 11 and care about others by doing chores. Things like 12 a baby or a pet and helping cook meals are some examples.
Here are some 13 for doing chores.
To learn responsibility (责任). Doing chores helps kids know what they should and shouldn’t do.
To learn how to be clean. Kids who help to clean won’t make a 14 at home.
To learn skills (技能). Kids will learn how to cook, clean and do other chores. Doing chores teaches kids many 15 things. So children should help their parents with some chores.
11.A.depend B.share C.waste
12.A.worrying about B.cleaning up C.taking care of
13.A.trouble B.reasons C.plans
14.A.mess B.mistake C.treasure
15.A.important B.comfortable C.forgetful
(四)
Friendship is one of the most precious gifts in life. A good friend can always 16 you when you are in trouble. Last month, I failed my math exam and felt very sad. My best friend Lily didn’t laugh at me. Instead, she spent two hours every day helping me review the lessons. She explained difficult problems 17 until I fully understood. With her help, I got a good grade in the next exam.
True friends also know how to share. Last weekend, Lily won a ticket to a concert of our favorite singer. She 18 invited me to go with her. We sang and cheered together during the concert, and that day became one of my happiest memories.
It’s not easy to keep a friendship. We need to be honest and 19 with each other. Once, I forgot to return Lily’s storybook on time. I told her the truth and apologized. She smiled and said, “It’s okay. Just remember to return it next time.” Such understanding makes our friendship 20 stronger.
16.A.support B.refuse C.ignore D.doubt
17.A.clearly B.carelessly C.quietly D.suddenly
18.A.angrily B.happily C.sadly D.slowly
19.A.impatient B.dishonest C.caring D.rude
20.A.become B.turn C.get D.grow
(五)
Your friend introduces you to her mother. You catch her around the neck, rub her head a few times, and use your best baby voice to say happy to meet you. They both look at you like you are crazy. Yet this is exactly how some people 21 when they meet a dog or a cat.
Training people to have good manners (礼貌) around our pets isn’t 22 . It seems that everyone knows it is not right to approach (靠近) a pet you don’t know, 23 people do it all the time.
You can be out walking your dog. A stranger may approach your dog without your 24 . If you tell these people not to pick up your pet, they might say those six 25 words: “Oh it’s OK. Animals like me.”
In fact, pets have body language, too. If they like the sound of your voice and you smell OK, then they might approach you and start touching you. A friendly dog might shove (挤) his head 26 your hand and a cat might come out from hiding and sit on your lap (大腿部), so you can pet them.
27 pet owners, we have to train our pets to be 28 to people, while we also have to encourage people to have good manners around our pets. If you see people approaching your dog, 29 them to stop a few feet away to give the dog some space. Some may continue to approach you dog. Then you should step in front of your dog, hold the leash (拴狗带) 30 you, and explain to the person that your dog is not comfortable with strangers.
21.A.feel B.act C.share D.decide
22.A.possible B.interesting C.special D.easy
23.A.so B.but C.and D.because
24.A.answer B.advice C.attention D.agreement
25.A.uncomfortable B.meaningless C.necessary D.serious
26.A.on B.to C.into D.with
27.A.To B.As C.With D.For
28.A.open B.close C.kind D.important
29.A.ask B.order C.talk D.look
30.A.behind B.between C.next to D.in front of
(六)
Arrowhead, a female tiger, is 31 to animal lovers in India. She was born in 2014 in Ranthambore National Park. Everyone knows she comes from an amazing family: her grandmother is Machli, the famous Queen of Ranthambore, and her mother, Krishna, is the Queen of the Lakes. When she was young, she always got sick and needed more love 32 her mother. Once, when crossing a lake full of crocodiles (鳄鱼) to search for food, her mother carried her across the lake safely, but 33 her big sister was caught and eaten by a crocodile.
Day by day, Arrowhead grew 34 . At the age of 3, she took over the area by the lake and became the queen of the forest because of her amazing ability to hunt crocodiles. She 35 them so deeply that she spent her whole life hunting and killing them. She was brave enough to jump into the water and kill the crocodiles quickly with 36 teeth.
In her later years, Arrowhead got bone cancer (骨癌). She lost a lot of weight and sometimes she even found it difficult to walk. However, with a strong 37 , she didn’t leave her three children until they could hunt on their own. Her health became worse later. 38 she was weak and thin, she still succeeded in hunting a large crocodile alone—not for food, but for anger.
Near the 39 of her life, she visited her daughter’s family. On June 19, 2025, the legendary (传奇的) tiger finally went back to the place where she grew up. She lay down by the lake and 40 her death peacefully.
31.A.similar B.familiar C.kind D.strange
32.A.than B.about C.for D.from
33.A.honestly B.luckily C.unluckily D.hopefully
34.A.more powerful B.less boring C.less hard-working D.more playful
35.A.hated B.missed C.loved D.remembered
36.A.his B.their C.her D.its
37.A.friendship B.taste C.body D.mind
38.A.Before B.Although C.If D.So
39.A.end B.process C.beginning D.joy
40.A.arrived at B.looked after C.worried about D.waited for
阅读理解
(一)
Welcome to Beijing Guozijian
Beijing Guozijian is an imperial college (皇家学院). It has a history of over 700 years. It’s enjoyable to visit the old buildings there. There are also a large number of books. And Guozijian is famous for its old trees. Some of them are about 700 years old.
Opening hours
May to October November to April
8:30 a.m.-6:00 p.m. (ticket sale ends at 5:00 p.m.) 8:30 a.m.-5:00 p.m.(ticket sale ends at 4:30 p.m.)
Closed (关闭) on Monday
Tickets: 30 yuan an adult, free for students with a student ID card and young children.
41.What do we know about Beijing Guozijian
A.People built it about 1,000 years ago.
B.It is famous for many tall buildings.
C.There are very old trees there.
42.Visitors can’t buy a ticket ________ in summer.
A.after 8:30 a.m. B.after 5:00 p.m. C.before 5:00 p.m.
43.If Mr and Mrs Li are going to Guozijian with their four-year-old daughter, how much should they pay
A.30 yuan. B.60 yuan. C.90 yuan.
(二)
A Two-day Trip to Moon Island
Day 1 (Oct. 7th)①9:00 Meet at the Red Star Airport→The Old Town→The Great Bridge→The Historical House ②12:30 Lunch (The famous fish meal)→The Windmill Park→Watch turtles→Enjoy sunset on the beach ③18:00 Dinner (Rice noodles)→The Rainbow Bridge→The hotel Day 2 (Oct. 8th)①9:00 Breakfast (At the hotel)→The Rose Mountain ②12:30 Lunch (A BBQ)→The Waterside Farm→Go back to the hotel ③18:00 End at the Green Bush Airport
Cost: $200 each person. Kids under 9 are free. PS: If you book this trip before Sept. 23, you can get 20% off.
44.What will tourists have for dinner on Day 1
A.Chicken. B.A BBQ. C.Vegetables. D.Rice noodles.
45.What will tourists do after breakfast on Oct. 8th
A.Visit the Great Bridge. B.Climb the Rose Mountain.
C.Go to the Waterside Farm. D.Visit the Rainbow Bridge.
46.Jack will visit Moon Island with his wife and his 8-year-old son. If he books the trip on Sept. 20, how much should he pay
A.$600. B.$160. C.$320. D.$400.
(三)
47.When will the students go to the farm
A.On Monday. B.On Tuesday. C.On Friday. D.On Sunday.
48.What will they do at 10:30 a.m.
A.Water flowers. B.Feed chickens. C.Milk cows. D.Pick apples.
49.The text is probably a________.
A.poster B.letter C.ticket D.menu
(四)
Which is your favourite flavour (口味) of cakes It might say something about your personality (个性).
Vanilla (香草) You always listen to other people’s ideas. You also enjoy being with your family. Chocolate You want to be a popular student. You like going out and talking with other people. Green tea You believe in yourself and have many good habits.
50.What can different flavours of cakes tell us about a person
A.Height. B.Personality. C.Job. D.Dream.
51.If Tom has lots of good habits, he might like ________.
A.green tea cakes B.chocolate cakes C.vanilla cakes D.A, B & C
52.We can read this text in a ________.
A.history book B.news report C.magazine D.story book
(五)
Many festivals are related (有关联的) to animals. The Mid-Autumn Festival is one of them. This traditional festival offers people great chances to learn about rabbits.
In Chinese stories, people connect the rabbit to the moon. Long ago, people believed (相信) a rabbit lived on the moon, called the Moon Rabbit. It is said to be the pet of the moon goddess, Chang’e. Rabbits are quiet, but they run quickly. Besides, they can have many babies quickly. So Chinese people also see the rabbit as a symbol of good luck, thinking that having many children would bring happiness.
Rabbits are famous in Western stories too! In Alice in Wonderland, Alice follows a rabbit and goes on an amazing adventure. In Western countries, rabbits are also seen as lucky animals. Some people believe that carrying a rabbit’s foot brings good luck. In the past, if young hunters caught a rabbit, they were given the rabbit’s back foot as a reward. In places like North America and the UK, some priests (牧师) say the word “rabbit” on the first day of each month to bring good luck.
As we celebrate the Mid-Autumn Festival, let’s enjoy these stories and share the good luck that rabbits bring!
53.Who raises a rabbit as a pet according to the text
A.Chang’e. B.Alice. C.Hunters. D.Priests.
54.What is the structure of this text
A.①/②/③/④ B.①②/③/④ C.①/②③/④ D.①②③/④
55.What does the underlined word “happiness” probably mean
A.Confidence. B.Pleasure. C.Tradition. D.Luck.
56.What would be the best title
A.Rabbits in Western Countries B.Different Festivals of Rabbits
C.Rabbits and Festivals D.The Story of Chinese Rabbits
(六)
Tom and Sam are good friends. They look similar because they are both tall and have short hair. But they have many differences.
Tom is more serious. He likes reading books about history and often shares what he has learned with Sam. Sam is more humorous. He can always tell funny jokes and make Tom laugh.
In school, Tom is better at English. He reads English books every day and his pronunciation is very good. Sam is better at science. He likes doing experiments and can always come up with interesting ideas.
When they play sports, Tom likes playing football. He is a good football player and is in the school football team. Sam likes playing ping-pong. He plays it very fast and is hard to beat.
On weekends, Tom usually stays at home and reads or does his homework. Sam likes going out. He often goes to the park and plays with other kids.
57.What do Tom and Sam look like
A.They are both short and have long hair.
B.They are both tall and have short hair.
C.Tom is tall with long hair and Sam is short with short hair.
58.Who is more humorous
A.Tom. B.Sam. C.Both of them.
59.What sport does Sam like
A.Football. B.Basketball. C.Ping-pong.
60.What does Tom usually do on weekends
A.Goes to the park. B.Plays with other kids. C.Stays at home and reads or does homework.
(七)
Children need to learn how to do chores and help their parents with housework. BusyKid is an app that makes doing chores for children easier. Parents set the chores and the money. When kids finish the chores, they click “I did it” Then on Friday, kids can get the money for doing the chores.
Burton is a student and he likes the app. “I can get money, then I can divide it into three parts: save, share, and spend,” he said. “It teaches me how to make money and use it in the real world.”
Many students spend too much time watching TV or playing computer games after school. They may wonder, “ ▲ ” Nancy uses the app with her children. She said, “I get that question often. I just tell them that’s the way your parents raise you and we want to teach you responsibility (责任).” Margie Zitko couldn’t agree more. “Children should have chores at home,” she said. “We shouldn’t do everything for our kids. We have to help them learn about real life. Home is where kids learn.” Zitko suggested (建议) that children start doing chores at a young age. The earlier kids learn to be independent, the better it is for their future. She also said the best way to help kids do chores at first is to work with them.
61.Which of the following is TRUE about BusyKid
A.It has many games. B.It helps children with chores.
C.Students can watch TV with it. D.Children can only use it on Friday.
62.What does the underlined word “divide” in Paragraph 2 mean in Chinese
A.获得 B.请求 C.消费 D.分配
63.Which of the following is best for “ ▲ “ in Paragraph 3
A.What do I need to learn B.Why do I have to do chores
C.How much money can I make D.Where can I learn about doing chores
64.Why does Nancy ask her children to do chores
A.To teach them responsibility. B.To finish the chores quickly.
C.To stop them from watching TV. D.To teach them how to make money.
65.Which of the following may Margie Zitko agree with
A.Children can learn a lot from doing chores.
B.Parents should let children do chores alone.
C.Parents should stop children from playing games.
D.Children shouldn’t do chores at a very young age.
(八)
I still can’t believe my tour in London with my family is over. It was the most amazing trip ever. We went there because it was my 15th birthday. We flew to London on Thursday. After we arrived, we went on a tour of the city. London looked so beautiful in the evening. The lights from the buildings and bridges made everything bright. We were totally amazed when looking at Buckingham Palace.
On Friday, we visited the Tate Britain first. There were many colourful paintings. After that, we walked to the Design Museum near our hotel. In the afternoon, we went to the London Eye to enjoy the wonderful view of the whole city.
Saturday was for ▲ ! We went to Portobello Road in the morning. Mum bought a beautiful dress for me. Dad didn’t seem excited at first, but he smiled when he found his favourite CD in a shop. In the afternoon, we visited Harrods—a top store in London.
On Sunday morning, we spent time in Hyde Park. We fed the ducks and took some nice photos. Then we went back home on Sunday afternoon.
This trip was the most unforgettable experience for me. I’m so thankful to Mum and Dad for this wonderful gift. I just can’t wait to visit London again someday.
66.Why did the writer go to London
A.To go shopping. B.To make new friends.
C.To celebrate her birthday. D.To make a travel vlog.
67.What did the writer’s family do on Friday afternoon
A.They got on the London Eye. B.They played in Hyde Park.
C.They went to Portobello Road. D.They visited the Design Museum.
68.What word can you put in the “ ▲ ”
A.budgeting B.shopping C.hunting D.packing
69.What does the underlined word “gift” in the last paragraph refer to (指代)
A.Dad’s favourite CD. B.The nice photos of ducks.
C.The colourful paintings. D.The unforgettable trip.
70.How many days did the writer spend on the trip
A.Two days. B.Three days. C.Four days. D.Five days.
(九)
The Venus flytrap (捕蝇草) is an amazing meat-eating plant growing in a small area of North Carolina and South Carolina in the United States. While most plants get their “food” from the soil (土壤), this clever hunter uses special leaves to catch insects. Each leaf acts like a tiny green mouth with special hairs.
When an insect touches one of the hairs, the leaf is triggered (触发), but it doesn’t close right away. However, if the insect touches a second hair within 20 seconds, the leaf closes quickly and catches the insect inside. This “double-touch rule” stops the plant from wasting energy on things like drops of rain. Even then, the plant waits for the fifth touch from the insect before digesting (消化) it.
The Venus flytrap does not need to eat insects very often. In fact, it can survive for weeks without food as long as it gets enough sunlight. On average, it catches two to three insects every month. These meals help the plant to grow, much like a bear living off a few large fish.
____▲____ A survey by the North Carolina Natural Heritage Program in 2019 found 163, 951 Venus flytraps in North Carolina and 4, 876 in South Carolina. This marked a 93% drop compared with 4. 5 million in 1979. By 2016, the plant could only be found in the wild in 71 places. However, only 20 of these could help the plant to grow.
The Venus flytrap shows us how creative nature can be. It’s not just a plant—it’s a smart hunter too!
71.What’s the main idea of Paragraph 2
A.How the hunting system works. B.Why the Venus flytrap eats insects. C.What the Venus flytrap looks like. D.What the Venus flytrap needs to grow well.
72.What does the underlined word “survive” in Paragraph 3 mean
A.Feed. B.Relax. C.Live. D.Remove.
73.Which of the following can be put into “____▲____” in Paragraph 4
A.Where can people find the plant B.Sadly, this amazing plant is in danger.
C.Scientists are interested in this amazing plant. D.How many Venus flytraps are there in the world
74.What question can the text answer
A.How can people protect the Venus flytrap
B.Where did people first see the Venus flytrap
C.Is it possible to grow a Venus flytrap at home
D.What else can help the Venus flytrap grow besides insects
75.Why did the writer write the text
A.To describe how amazing nature can be. B.To show us the smartest plant in nature.
C.To explain why he is interested in nature. D.To tell us some facts about the Venus flytrap.
(十)
Long ago, when the God first planted a tree in the garden, it was full of energy and kept moving. Then the God pulled the tree out and planted it upside down to make sure it stays in one place. What’s the tree It’s the Baobab tree, also called monkey bread tree, bottle tree or others.
The Baobab tree is a strange looking tree that grows in Africa and Australia. Just like its name “Bottle Tree”, it looks like a large bottle. Some grow as tall as a 16-floor building. During the dry season, these trees are standing there without leaves, and look like trunks (树干) sticking up in the air. But when the rainy season comes, leaves appear and then flowers come out. Later, the flowers can turn into fruit.
Baobab is called “the tree of life”, because it can live longer than 1,000 years old. In the dry land, the baobab can pull in and hold 1,000 gallons of water. Thirsty people can drink the water stored in the tree. The fruit, monkey bread, is good to eat. Baobab leaves are a kind of medicine. People can use the bark (树皮) to make paper or cloth. When a baobab gets old, its trunk becomes hollow. An old tree can hold many people. The local people often build their houses inside these trunks. It is such a useful tree; some people could hardly live without it.
76.How does the writer begin the text
A.By asking a question. B.By showing a story.
C.By giving an example. D.By listing numbers.
77.Which of the following pictures is the baobab in the dry season
A. B. C. D.
78.The underlined word “hollow” in Paragraph 3 means ________ .
A.dirty B.modern C.empty D.full
79.Which of the following sentences is NOT true
A.Baobab has many names.
B.Flowers come out in rainy seasons.
C.The leaves of baobab are good medicine.
D.The oldest baobab is less than 1,000 years old.
80.What’s the best title of the passage
A.God and Baobab
B.A Special Tree—Baobab
C.Baobab’s Trunk, Leaves and Fruit
D.What Does Baobab Like in a Year
(十一)
Friends are very important in our everyday life. Everyone needs friends. You will feel lonely if you have no friends.
Everyone likes to make friends. If you have friends, you can help each other. It is nice to have a friend to talk, laugh and do things together. Certainly, sometimes you need to be alone. For example, when you need to have a good rest, you don’t want people to disturb you. You don’t always want people around. But most of the time, you need friends in your life. Sometimes your friends move away. You can’t see them for a long time. You feel very down. When you miss them very much, you had better call them or write to them. You can also make new friends. No two people in the world are just the same. Friends sometimes don’t get on well with each other. That doesn’t mean that they no longer like each other. Most of the time they will make it up and become friends again.
If you have many friends, you will live longer. Studies show people with friends live longer than those without friends. Why Friends can make you feel happy. Being happy helps you stay well. If someone cares about you, you will take better care of yourself. These show the importance of making friends.
81.What will happen if people have no friends
A.They will feel lonely. B.They will feel happy.
C.They will move away. D.They will look after themselves.
82.What does the underlined word “down” mean
A.Happy. B.Sad. C.Excited. D.Relaxed.
83.You make new friends when your old friends ________.
A.stay alone B.are angry with you C.move away D.have new friends
84.If you can’t see your old friends for a long time, _______.
A.you should call them or write to them B.you can be angry with them
C.you should visit them D.you may forget them
85.What’s the best title for the passage
A.How to live longer B.How to make new friends
C.Meeting lonely friends D.The importance of making friends
(十二)
The world is full of exciting places to explore. Yet, many people choose to visit the same place again and again instead of trying somewhere new. 86
First, family and friends are an important reason. When people have family members or friends living in another place, they’re more likely (可能的) to spend their vacation time there. 87 Being with loved ones makes their vacation more meaningful.
Second, happy memories (回忆) bring people back to places they know. 88 For example, older travellers enjoy revisiting (重游) places they first explored when they were young. These familiar places can remind them of happy moments from their past.
Third, it’s important to feel safe and comfortable. 89 However, in familiar places, they already know what to expect (期待). With no worries there, they can enjoy themselves. 90
Next time you want to find peace and joy during your vacation, why not try revisiting familiar places
A.Do you know why
B.New places always have better scenery.
C.This is why visiting familiar places is relaxing.
D.If a past trip was special, travellers often want to experience it again.
E.When people step into new places, some may feel anxious (焦虑的).
F.They can know each other’s lives, share stories and laugh together.
(十三)
More and more people are interested in labour (劳动) education nowadays. 91 As students, doing housework is the best way of labour. But some people think that students only need to study hard and shouldn’t spend much time doing housework. 92 Here are my reasons.
93 This is because what the school teaches is not only knowledge (知识), but also how to adapt to society (适应社会). The same is true for the family. Doing housework shows duty towards the family.
Second, doing housework can help us become hard-working and help us learn some labour skills. In the future, these will be helpful to us.
Finally, studying at school is to learn the skills we will need in the future. 94 No one wants to be useless in society.
A famous person once said, “The people’s life lies in hard work, and hard work brings prosperity (繁荣).”The same is true for students. 95
A.I think this idea is wrong.
B.We should help parents to do the housework.
C.The more skills students have, the better prepared they are.
D.It’s important for us to learn some labour skills in our life.
E.Labour education is also the first test for us to get into society.
F.First, teachers often ask students to clean the classroom at school.
(十四)
About three years ago, I felt very lonely. 96 My classmates didn’t want to talk with me and my parents were always saying that other kids were better than me. I thought I was the unluckiest person and the worst child in the world.
One day I got into a big fight with one of my classmates. 97 Just at that moment, a boy stood up and stopped the fight. He was the monitor of our class.
98 Whenever I got angry or sad, he would help me to cool down. He was always there to help me when I was in difficult situations. My life began to change because of such a kind boy, my best friend. We spent a lot of interesting days together. As time went by, I became happier and happier with people and things. And it seemed that people around me changed, too. 99
But now, I can’t often see my best friend because he is seriously ill and staying in the hospital. I always remember the time when we spent together. How I miss him! 100
A.After that, he often helped me and we became good friends.
B.I was so angry that I hit him in the face.
C.My parents didn’t shout at me any more and my classmates became friendly to me.
D.I hope he will be all right and come back to school soon.
E.I didn’t like my classmates, my parents or anyone else.
F.They got into great trouble at that time.
(十五)
We Can’t Live Without Bees
Imagine you go to the supermarket in your area, but there are almost no fruits, vegetables, honey, milk, eggs, or chocolate. 101 Disappointed Angry Sad At this moment, you realize people, plants, and animals are all connected (相关的). We need each other to live and bees are one of the best examples of this connection.
Bees are very hard-working animals, and their greatest work is pollination. On one trip, they often visit 50 to 100 flowers. As they fly from one flower to another, they take pollen (花粉) with them. 102 In fact, without their work, about 80 percent of the plants in the world cannot grow. For this reason, many scientists believe that bees are the most important animals on this planet.
103 For example, they work hard together to make their homes. In order to store honey, they create honeycombs. Another interesting thing about bees is how they communicate. 104
Bees play an important part in the ecosystem of our planet. 105 They need our help, and there is a lot we can do. Think about what you can do to protect one of the most amazing animals on earth.
A.However, the number of bees is dropping, and scientists are worried.
B.Bees are also one of the most interesting animals in the world.
C.How would you feel
D.So we should build more houses for them to live in.
E.This action helps plants grow.
F.When a bee finds new food, it uses a dance to tell the others where and how far away the food is.
三、任务型阅读
(一)
阅读下面短文,根据其内容完成表格中所缺的信息(每空一词)。
Mrs. Gu is 57 years old, and she loves picking wild (野生的) plants every spring. She takes them home and cooks them. When she is free, she shares stories and photos of her picking experiences online with others.
To her surprise, she learns that many young people and families with children, and old people also have an interest in this activity. They wear gloves, bring tools (工具), and enjoy being in nature.
Some people also visit farms for picking activities. For example, in Jiangsu and Yunnan, some restaurants organize (组织) activities for people to pick vegetables on their farms.
In nature, not all wild plants are safe. For example, the sun spurge has harmful sap. It is important to be careful while picking. People should have a guide or use plant apps. They can help choose the right plants.
Many people find picking wild plants a perfect way to relax. It is fun for all ages. When cooking what they picked, families get a feeling of achievement (成就). For children, picking wild plants helps them improve life skills and experience a more natural way of living.
Besides picking wild plants, activities like cycling, camping and hiking are getting popular. They help people get closer to nature and spend time with family and friends.
A new outdoor activity
Interest in the activity ·Mrs. Gu loves picking wild plants every spring. ·Many other people are 106 in the activity too.
107 for the activity ·In the wild ·On the farm
For safety ·Follow a 108 or use apps to choose the right plants.
Good things about it ·It’s a good way to 109 and people get a feeling of achievement. ·It also helps 110 improve life skills and learn a natural way of living.
(二)
阅读下面短文,根据所读内容,在文章空格里填入一个最恰当的单词。注意:每个空格只填一个单词。
As a saying goes, “If you have a good friend, your joys are doubled and your sorrows are halved.” Friends are a helping hand, a comforting shoulder to lean on, a patient ear to listen to you and most importantly, a warm and loving hug to embrace (拥抱) you. Man is a social animal by nature. We all need friends, as they are there for us when we need support, just as we are there for them—whenever they need us. Therefore, it is necessary for you to know how to make friends.
The first step is to open yourself up. If you want to make good friends, you should be able to share your thoughts and feelings with other people first. Only when you share something of yourself with others, can you begin making friends. When your friends open a conversation with you, they are usually expecting you to share information in return. That is to say, when you are in a conversation, you’d better express your own thoughts and feelings. If a conversation is one-sided, the person doing all the talking may think the other person is not interested in what he is saying. So, when talking with your friends, be sure that the conversation is a two-way street.
One of the most important keys to building a solid (坚固的) friendship with other people is to listen to them—really listen. When your friends tell you something that happened to them or complain about a situation, they are usually not looking for agreement but just want to be heard. So don’t try to change their mind or solve their problems, just let them know that you are listening to them.
Respecting your friends is also important to keep your relationships healthy and strong. Looking at your friends while they are talking to you is one way to show your respect, as they will feel that what they are saying is important to you.
Unconditional support and encouragement is one of the things which friends have. True friendship means offering a shoulder when they need it, crying with them when they are sad, and laughing with them when they are happy. Only in this way, can the tree of friendship last for a long time.
The importance of friendship Friends make your happiness more and your sadness 111 . Friends are always ready to 112 and support you
113 to make friends Open yourself up *Share your 114 and feelings with others.
*Always respond when your friends are talking to you.
115 to your friends *Don’t try to 116 their mind or solve their problems, just listen.
117 friends Have 118 contact (接触) when talking to a friend.
Support and 119 your friends *Offer a shoulder when your friends are in 120 . *Cry with them when they are sad, and laugh with them when they are happy.
(三)
阅读短文,完成思维导图并回答问题。每空限填一词。
Chores are jobs we do at home. We wash the dishes every day. We do some chores less often, like watering plants. Each family has different kinds of chores to do. Children need to share chores because they are family members.
Why do children do chores
It’s good for children to do chores. First, doing chores helps them learn some basic (基本的) life skills. Second, it makes them close to their family. It also makes them understand the importance of teamwork (协作). After all, children can’t do all the chores alone. Family usually do chores together.
What kind of chores can children do
Both children and adults (成人) do chores. Adults usually do some washing and cook meals. Children can do some easy chores such as making the beds, feeding pets, setting the table and washing the dishes.
Children can have fun doing chores.
There are some ways to make chores fun. Children can try these ideas. Do chores with their family so that they can spend time together.
Sing or play music while they are doing chores. Choose to do something interesting to make them relax after they finish a chore.
Children and Chores
Three 121 why children need to do chores. Doing chores helps them learn some life skills. It makes them 122 to their family. It can also make them know how important teamwork is.
Some 123 of chores children can do. They can do some 124 chores like making the beds.
Some ways that can make children have 125 doing chores. Do chores with their family. Sing or play music while doing chores. Do something interesting after finishing a chore.
(四)
阅读下面短文,提取文本关键信息完成下面表格内容。请将完整的答案填写在答题卡上对应的位置。
What did you do for the last summer vacation Play with your phone after reading for just a few minutes Play computer games late and get up late If so, it’ll be difficult to change when school starts. You may be late for school or sleep in class. So how can you have a wonderful summer holiday by keeping good habits
★Learning and reading
For students, learning is always important. Summer vacation is a great time to improve your English. Make a good study plan (计划) and keep it every day. If you can’t, find your friends to help you.
★Getting a new skill
In two months, you can also learn a new skill like cooking. If you can cook well, you can enjoy healthy home-cooked dishes, instead of ordering takeout food every day.
★Doing exercise
Summer vacation is a time to relax, but there’s still a need to exercise. Or your classmates may find you are a little fat next term. In the morning or evening, you can play sports outside.
★Having a trip
Summer vacation is long enough for you to take trips. You can go around China with your family. It helps you learn more things and spend more time with your family.
If you want to have a nice vacation, why not try these
Summer Vacation
The 126 (2个单词) in summer vacation ●Read for a short time and then play with your phones. ●Stay up (熬夜) late to play computer games.
Some 127 (1个单词) on having a wonderful summer ●Learn and read Make a plan to improve your English. If you can’t 128 (1个单词) it, ask your friends for help. ●Get a new skill Learning to cook helps you eat healthily. ●Do exercise 129 (1个单词) every day can help you not to get fat after summer vacation. ●Have a trip Spend some time travelling around China with your family because the summer vacation is 130 (2个单词).
四、短文填空
(一)
My sister finished high school two weeks ago. As a special gift, our parents took us to India. Last weekend was 131 (interest) but scary.
We went camping in a small village in India. First, we took a long bus ride to a lake in the countryside. There we put up our tents and made a fire to keep us warm and cook food on. 132 the first night, we just sat under the moon and told each other 133 (story), eating the food happily. But I was so tired 134 I went to sleep early.
The next morning, my sister and I 135 (get) a terrible surprise. When we looked out of our tent, we saw a big snake 136 (sleep) near the fire. I was too scared to move. We shouted to our parents 137 (let) them know about the danger. My dad started to jump up and down in 138 (they) tent. This woke the snake up and it moved into the forest. My dad told me later that snakes don’t have ears but can feel things moving. He also told me it was important not 139 (go) near a snake. This was 140 useful lesson for me.
(二)
I always try not to do housework at home, but sometimes I have to. It is really something that I dislike. But now I find a few ways of 141 (make) it interesting. Maybe some of these 142 (idea) can also help you enjoy your housework. Invite friends over for dinner. This is my favourite way. Everyone 143 (like) to go to a clean house. By 144 (invite) friends to your home, you’d like to do the chores. We all know that 145 clean house can make people much happier. A clean house 146 (be) a part of a successful party. Listen to music and sing. It sometimes seems that I never have time 147 (enjoy) my favourite music. So sometimes I turn 148 my CD player and listen to music while doing housework. 149 you like singing, do it. You will find the housework is finished before you know it. Give yourself a gift. Tell yourself you are going to see a movie after you finish your housework. Plan 150 (do) something that makes you feel good.
(三)
Friends are very important in everyone’s life because friends are always there when we need them. It’s great 151 (have) many friends, and I can’t think about my life without my friends.
My best friend is Lisa. When I first 152 (meet) her, I was five. She is one year 153 (old) than me. Now she is in the same class with me, in the 7th grade. She is tall and quite thin. She has long curly (卷曲的) blonde hair and blue eyes. I am not so beautiful. Sometimes I wish I could be as 154 (beauty) as she is.
Lisa and I like doing a lot of things together and talking about different 155 (thing). Lisa always helps me with my Maths and I sometimes help 156 (she) with her English and History. Once, I had to do a report on science, but I didn’t understand what the teacher 157 (say). The next day, I read it in front of the class. But the teacher told me that my report was wrong and all my classmates laughed at me. I felt very bad. Lisa was the only one who didn’t laugh at me. She tried to be nicer than anybody else and make me 158 (laugh).
I am 159 shy person and sometimes I feel that people don’t understand me. Lisa is 160 (friend) and everybody loves her. She is also smart and she can deal with everything. I am happy to have a friend like her.
(四)
Elephants are one of the biggest mammals in the world. There are two kinds of elephants, the 161 (Africa) elephants and the Asian elephants. The main 162 (different) between them is that the Asian one has much 163 (small) ears. The African elephant uses its bigger ears 164 (cool) down during the summer.
One elephant has two tusks (长牙). They can be as long as two 165 (meter). And 166 adult elephant weighs about 5,000 kg. Adult elephants spend 15 to 18 hours a day 167 (eat) 250 to 300 kilos of food.
Their eyesight is very poor. 168 don’t be upset with them. They are very clever. They have a good memory and have no difficulty 169 (find) their ways in the forest. They can also draw very 170 (good)
参考答案
1.A 2.B 3.C 4.B 5.A
【导语】本文是一篇说明文。文章主要是针对人们在国外旅行时可能遇到的问题,提供了包括礼貌问路和使用地图软件在内的实用建议,帮助读者更好地适应陌生环境。
1.句意:你是否曾经担心在另一个地方迷路?
lost迷路的;hurt受伤的;cheated被骗的。根据下文“ask others how to get to a place”可知,向别人询问怎么去一个地方,因此这里应是担心在陌生地方迷路,get lost“迷路”,动词短语,符合语境。故选A。
2.句意:永远不要过于直接地提问。
quickly快速地;directly直接地;loudly大声地。下文提到要在问路前加上“Excuse me”或“Could you please”,因此这里是不建议直接提问,这样可能得不到帮助。“quickly”侧重速度、“loudly”侧重音量,均与“是否能获得他人帮助”的核心逻辑无关,只有“directly”符合“因缺乏礼貌而无法获得帮助”的语境。 故选B。
3.句意:相反,在你问别人怎么去一个地方之前,加上“打扰一下”或者 “请问你可以”。
Then然后;However然而;Instead相反,取而代之。上文说“不要直接提问”,下文说“要加上礼貌用语”,前后是“替代”关系,即不用直接的方式,而用礼貌的方式,应用“Instead”。故选C。
4.句意:你可能会担心语言 (问题)。
culture文化;language语言;weather天气。根据上文“Have you ever traveled abroad ”可知,在国外旅行中最常见的沟通障碍就是语言不通——若语言不通,即使主动问路也可能无法顺利交流,而下文给出“用地图软件”的解决方案,可推测此处担心的是语言问题 (比如语言不通无法问路)。故选B。
5.句意:第一次在一个新地方生活似乎很难。
hard困难的;interesting有趣的;dangerous危险的。根据下文“But as long as you know how to go to a place, you will soon know better about the place and enjoy yourself.”可知,“but”表转折,只要知道怎么去地方,很快就能适应并享受,因此这里是指第一次在陌生地方生活看起来很难。故选A。
6.A 7.C 8.B 9.A 10.C
【导语】本文主要介绍了作者每年暑假都会和家人去澳洲探亲,最令他难忘的是去年夏天回国的途中遇到了一个他认为是他住过的最好的酒店的故事。
6.句意:在返回的路上,我们不得不在香港转机然后在那里待一晚上。
stay待着;shop购物;move移动。根据“On the way back, we had to change planes in Hong Kong”可知,在这里要转机,需要在香港待一晚。故选A。
7.句意:我迫不及待到达我们的酒店。
office办公室;store商店;hotel酒店。根据“The hotel was...and bright. ”可知,这里是酒店。故选C。
8.句意:这个酒店是干净明亮的。
old老的;clean干净的;small小的。根据“My parents and I were happy with it”可知,父母和我对这个酒店非常满意,所以这里是干净明亮的。故选B。
9.句意:服务台前等待的人不多,所以我们很快就进入了房间。。
waiting等待;eating吃;working工作。根据“so we were soon in our rooms.”可知,我们很快入住是因为没有很多人在服务台等待。故选A。
10.句意:在云层下游泳很有趣。
Reading阅读;Dancing跳舞;Swimming游泳。根据“Dad, you told me there was a pool (池子)”可知,通过池子联想到游泳。故选C。
11.B 12.C 13.B 14.A 15.A
【导语】本文主要讲了人们对于让孩子做家务的原因,以及好处。
11.句意:孩子们通过做家务学会帮助,分享和关心别人。
depend依靠;share分享;waste浪费。根据“learn to help,... and care about others”可知,应是通过做家务学会帮助,分享和关心他人。故选B。
12.句意:像照顾婴儿或宠物、帮助做饭等事都是一些例子。
worrying about担心;cleaning up打扫;taking care of照顾。根据“...a baby or a pet and helping cook meals”可知,应是照顾婴儿。故选C。
13.句意:这里是做家务的一些原因。
trouble困境;reasons原因;plans计划。根据后文“To learn responsibility (责任).”、“To learn how to be clean.”和“To learn skills (技能).”可知,讲了做家务的原因。故选B。
14.句意:帮忙打扫卫生的孩子不会把家里弄得一团糟。
mess杂乱;mistake错误;treasure珍宝。根据“Kids who help to clean won’t make a ”及常识可知,做家务的孩子不会把家里弄得乱七八糟,make a mess“弄得一团糟”,固定搭配。故选A。
15.句意:做家务教会孩子很多重要的事情。
important重要的;comfortable舒服的;forgetful健忘的。根据“To learn skills (技能). Kids will learn how to cook, clean and do other chores.”可知,做家务会教会孩子很多技能,也就是重要的事情,故选A。
16.A 17.A 18.B 19.C 20.D
【导语】本文主要讲述了友谊是生活中最珍贵的礼物之一,好朋友会在困难时给予支持,知道如何分享,彼此之间需要诚实和关心,相互理解会让友谊更加牢固。
16.句意:当你遇到困难时,一个好朋友总是会支持你。
support支持;refuse拒绝;ignore忽视;doubt怀疑。根据“when you are in trouble”以及下文“My best friend Lily didn’t laugh at me. Instead, she spent two hours every day helping me review the lessons.”可知,好朋友会在困难时给予支持。故选A。
17.句意:她清楚地解释难题,直到我完全理解。
clearly清楚地;carelessly粗心地;quietly安静地;suddenly突然地。根据“until I fully understood”可知,她清楚地解释难题,直到“我”完全理解。故选A。
18.句意:她高兴地邀请我和她一起去。
angrily生气地;happily高兴地;sadly难过地;slowly缓慢地。根据“We sang and cheered together during the concert, and that day became one of my happiest memories.”可知,莉莉应该是高兴地邀请“我”和她一起去。故选B。
19.句意:我们需要彼此诚实和关心。
impatient不耐烦的;dishonest不诚实的;caring关心的;rude粗鲁的。根据“Once, I forgot to return Lily’s storybook on time. I told her the truth and apologized.”可知,此处指彼此之间要诚实和关心。故选C。
20.句意:这样的理解让我们的友谊更加牢固。
become成为;turn转变;get得到;grow增强,变得更强大。根据“Such understanding makes our friendship”可知,此处指让友谊变得更牢固,grow stronger“变得更强大”。故选D。
21.B 22.D 23.B 24.D 25.A 26.C 27.B 28.C 29.A 30.A
【导语】本文是一篇说明文,探讨人与宠物互动时的礼仪问题,强调需同时训练宠物适应人类并引导人们尊重宠物边界。
21.句意:然而,这正是一些人遇到狗或猫时的表现。
feel感觉;act表现;share分享;decide决定。根据“this is exactly how some people...when they meet a dog or a cat.”可知,这是一些人遇到狗或猫时的表现。故选B。
22.句意:训练人们在宠物面前有礼貌并不容易。
possible可能的;interesting有趣的;special特殊的;easy容易的。根据“It seems that every one knows it is not right to approach (靠近) a pet you don’t know”以及下文的介绍可知,这是不容易的。故选D。
23.句意:似乎每个人都知道接近你不认识的宠物是不对的,但人们总是这样做。
so因此;but但是;and和;because因为。空格前后是转折关系,应用but连接。故选B。
24.句意:陌生人可能会在没有你同意的情况下接近你的狗。
answer回答;advice建议;attention注意;agreement同意。根据“A stranger may approach your dog without your...”可知,没有你的同意就接近你的狗。故选D。
25.句意:如果你告诉这些人不要抱你的宠物,他们可能会说这六个不舒服的词。
uncomfortable不舒服的;meaningless无意义的;necessary必要的;serious严肃的。根据“Oh it’s OK. Animals like me.”可知,陌生人未经允许接近你的狗,说的话也会让人不舒服。故选A。
26.句意:一只友好的狗可能会把头伸进你的手里,一只猫可能会从躲藏的地方出来,坐在你的腿上,这样你就可以抚摸它们了。
on在……上;to向;into进入;with和。“shove into”表“挤入”,符合动作描写。故选C。
27.句意:作为宠物的主人,我们必须训练我们的宠物对人有礼貌,同时我们也必须鼓励人们对我们的宠物有礼貌。
To为了;As作为;With带着;For对于。“As owners”表身份。故选B。
28.句意:作为宠物的主人,我们必须训练我们的宠物对人友善,同时我们也必须鼓励人们对我们的宠物有礼貌。
open开放的;close接近的;kind善良的;important重要的。根据“we have to train our pets to be...to people, while we also have to encourage people to have good manners around our pets”可知,我们要求我们的宠物对人友善。故选C。
29.句意:如果你看到有人接近你的狗,请他们停在几英尺远的地方,给狗一些空间。
ask请求;order命令;talk交谈;look看。礼貌场景用“ask”更合适。故选A。
30.句意:然后你应该走到你的狗前面,把狗绳放在你身后,向那个人解释你的狗和陌生人在一起不舒服。
behind在……后面;between在……和……之间;next to紧挨着;in front of在……前面。根据“you should step in front of your dog, hold the leash (拴狗带)...you”可知,拴狗带在身后。故选A。
31.B 32.D 33.C 34.A 35.A 36.C 37.D 38.B 39.A 40.D
【导语】本文讲述了印度老虎 Arrowhead 从幼年成长为森林女王,直至晚年平静离世的传奇一生。
31.句意:雌性老虎Arrowhead在印度动物爱好者中家喻户晓。
similar相似的;familiar熟悉的;kind善良的;strange奇怪的。根据“ is ... to animal lovers in India”可知,考查固定短语be familiar to意为 “为……所熟悉”,符合句意 “Arrowhead 对印度的动物爱好者来说很熟悉”。故选B。
32.句意:幼年时,Arrowhead体弱多病,需要母亲更多的关爱。
than比;about关于;for为了;from来自。根据“When she was young, she always got sick”可知,年幼时 Arrowhead体弱,因此需要更多来自母亲的爱。故选D。
33.句意:有一次,为了寻找食物,它们要穿过一片满是鳄鱼的湖泊。母亲安全地将它叼过湖,可不幸的是,它的姐姐却被鳄鱼捕食了。
honestly诚实地;luckily幸运地;unluckily不幸地;hopefully充满希望地。根据“her mother carried her across the lake safely”可知,前文提到母亲安全带她过河;后文提到“her big sister was caught and eaten by a crocodile.”可知,姐姐被鳄鱼吃掉;因此,前后是转折关系,unluckily“不幸地”能体现这种对比。故选C。
34.句意:日复一日,Arrowhead渐渐变得强大。
more powerful更强大;less boring不那么无聊;less hard-working不那么勤奋的;more playful更爱玩耍的。根据“At the age of 3, she took over the area by the lake and became the queen of the forest because of her amazing ability to hunt crocodiles”可知,她接管湖边区域,成为森林女王;推断可知,她长大后 “更强大”,“more powerful” 符合成长逻辑。故选A。
35.句意:它对鳄鱼恨之入骨,一生都在捕猎、击杀鳄鱼。
hated憎恨、厌恶;missed:想念、错过;loved喜爱、热爱;remembered记得、想起。根据“she spent her whole life hunting and killing them.”可知,提到 “她一生都在捕猎、杀死鳄鱼”,说明她“痛恨”鳄鱼,hated能体现这种情感。故选A。
36.句意:它勇敢地跃入水中,用自己的牙齿迅速咬死鳄鱼。
his他的;their他们的;her她的;its它的。根据“She was brave enough to jump into the water and killed the crocodiles quickly with ... teeth.”可知,主语是雌性老虎Arrowhead,形容词性物主代词用her,指代 “她的牙齿”。故选C。
37.句意:但凭借坚强的意志,它一直等到三个孩子能独立捕猎,才放心离开。
friendship友谊;taste味道、品味;body身体;mind意志、头脑。根据“with a strong ... ”可知,考查固定短语with a strong mind“凭借顽强的意志”。故选D。
38.句意:尽管身形虚弱消瘦,它仍独自成功捕获了一头大鳄鱼——这并非为了果腹,而是出于愤怒。
Before在……之前;Although尽管、虽然;If如果;So所以。根据“she was weak and thin”可知,前文提到她“虚弱瘦小” ;后文提到“she still succeeded in hunting a large crocodile alone”可知,她独自成功捕猎大鳄鱼;因此,前后之间是转折关系,Although“尽管”,引导让步状语从句。故选B。
39.句意:在生命的最后阶段,Arrowhead探望了女儿一家。
end结束;process过程;beginning开始;joy快乐。根据“near the ... of her life”可知,此处表示 “在她生命的尽头”,与后文 “平静等待死亡” 的情节相符。故选A。
40.句意:它躺在湖畔,平静地等待生命的终结。
arrived at到达;looked after照顾;worried about担心;waited for等待。根据“She lay down by the lake and ... her death peacefully”可知,此处指 “她躺在湖边,平静地等待死亡”,waited for“等待”,符合晚年离世的语境。故选D。
41.C 42.B 43.B
【导语】本文主要介绍了国子监的相关信息。
41.细节理解题。根据“And Guozijian is famous for its old trees.”可知,国子监因古树而出名。故选C。
42.细节理解题。根据“May to October. 8:30 a.m.~6:00 p.m. (ticket sale ends at 5:00 p.m.)”可知,夏天国子监下午五点之后停止售票。故选B。
43.推理判断题。根据“Tickets: 30 yuan an adult, free for students with a student ID card and young children.”可知,成人30元一张票,幼儿免费,因此李先生一家人只需要支付30×2=60元。故选B。
44.D 45.B 46.C
【导语】本文主要讲述了为期两天的月亮岛两日游的行程安排。
44.细节理解题。根据“Day 1 (Oct. 7th) ③18:00 Dinner (Rice noodles)→The Rainbow Bridge→The hotel”可知,第一天晚餐的食物为米粉,故选D。
45.细节理解题。根据“Day 2 (Oct. 8th) ①9:00 Breakfast (At the hotel)→The Rose Mountain”可知,10月8日(第二天)早餐后,游客要前往玫瑰山,故选B。
46.细节理解题。根据“$200 each person. Kids under 9 are free.”可知,Jack和妻子为2名成人,每人200美元,共400美元,8岁儿子符合“9岁以下免费”的条件,无需付费;又根据“If you book this trip before Sept. 23, you can get 20% off.”可知,9月20日预订可享受20%折扣,实际需支付320美元。故选C。
47.D 48.B 49.A
【导语】本文主要介绍阳光中学将于2025年6月22日在欢乐农场开展劳动实践活动。
47.细节理解题。根据“Date: Sunday, June 22nd, 2025”可知,学生们将在周日去农场。故选D。
48.细节理解题。根据“Feed chickens 10:00 a.m.—11:00 a.m.”可知,上午10:30他们会喂鸡。故选B。
49.推理判断题。根据文本呈现的是阳光中学劳动实践活动的时间、地点、活动等信息,这种形式符合海报的特点。故选A。
50.B 51.A 52.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了不同口味的蛋糕所反映出的不同个性特点。
50.细节理解题。根据第一段“Which is your favourite flavour (口味) of cakes It might say something about your personality (个性).”可知,不同口味的蛋糕能反映出一个人的个性。故选B。
51.细节理解题。根据“Green tea”部分“You believe in yourself and have many good habits.”可知,如果有许多好习惯,可能会喜欢绿茶口味的蛋糕。故选A。
52.推理判断题。根据文章内容,主要介绍了不同口味蛋糕与个性之间的关系,这种内容通常出现在杂志上,而不是历史书、新闻报道或故事书中。故选C。
53.A 54.C 55.B 56.C
【导语】本文主要讲述了与兔子相关的节日和文化故事,包括中国的中秋节和西方的兔子传说。
53.细节理解题。根据“Long ago, people believed (相信) a rabbit lived on the moon, called the Moon Rabbit. It is said to be the pet of the moon goddess, Chang’e.”可知,据说嫦娥养了一只兔子作为宠物。故选A。
54.篇章结构题。第一段引入主题,说明许多节日与动物有关,中秋节是其中之一;第二段和第三段分别介绍中国和西方文化中兔子的象征意义和故事;第四段总结,呼吁大家享受这些故事并分享兔子带来的好运。因此,结构为①/②③/④。故选C。
55.词句猜测题。根据“So Chinese people also see the rabbit as a symbol of good luck, thinking that having many children would bring happiness.”可知,中国人也把兔子看作是好运的象征,认为生很多孩子会带来幸福。“happiness”在此处指“快乐”或“幸福”。故选B。
56.最佳标题题。文章主要围绕兔子在节日和文化中的象征意义展开,涵盖中国和西方的故事,因此C项“兔子与节日”是最全面的标题。故选C。
57.B 58.B 59.C 60.C
【导语】本文讲述了Tom和Sam是外貌相似但性格、爱好和能力各不相同的两个好朋友。
57.细节理解题。根据“They look similar because they are both tall and have short hair.”可知,他们外貌相似,因为两人都很高且留着短发。故选B。
58.细节理解题。根据“Sam is more humorous. He can always tell funny jokes and make Tom laugh.”可知,Sam更幽默,他总能讲有趣的笑话逗Tom笑。故选B。
59.细节理解题。根据“Sam likes playing ping-pong. He plays it very fast…”可知,Sam喜欢打乒乓球,他打得很快。故选C。
60.细节理解题。根据“Tom usually stays at home and reads or does his homework.”可知,Tom通常待在家读书或写作业。故选C。
61.B 62.D 63.B 64.A 65.A
【导语】本文介绍了一款名为BusyKid的应用程序,该应用能让孩子更轻松地做家务,还通过学生Burton的使用体验及家长Nancy、Margie Zitko的观点,阐述了孩子做家务的意义,如培养责任感、学习现实生活知识等。
61.细节理解题。根据“BusyKid is an app that makes doing chores for children easier.”可知,BusyKid这款应用帮助孩子做家务。故选B。
62.词句猜测题。根据“I can divide it into three parts: save, share, and spend”可知,“divide”强调对金钱的划分。故选D。
63.推理判断题。根据后文家长回答“I just tell them that’s the way your parents raise you and we want to teach you responsibility”可知,此处孩子应是问为何要做家务。故选B。
64.细节理解题。根据“I just tell them that’s the way your parents raise you and we want to teach you responsibility”可知,是为了教他们责任感。故选A。
65.观点态度题。根据“Children should have chores at home...We have to help them learn about real life...The earlier kids learn to be independent, the better it is for their future.”可知,Margie Zitko认为孩子能从做家务中学到很多。故选A。
66.C 67.A 68.B 69.D 70.C
【导语】本文是一篇记叙文,作者讲述了自己15岁生日时和家人在伦敦的旅行经历。
66.细节理解题。根据文章第一段“We went there because it was my 15th birthday.”可知,作者去伦敦是为了庆祝自己的生日。故选C。
67.细节理解题。根据文章第二段“On Friday...In the afternoon, we went to the London Eye to enjoy the wonderful view of the whole city.”可知,周五下午作者一家去了伦敦眼。故选A。
68.推理判断题。根据第三段内容“Mum bought a beautiful dress for me. Dad...smiled when he found his favourite CD...we visited Harrods—a top store in London.”可知,周六的活动是“购物”,因此填“shopping”。故选B。
69.词句猜测题。根据最后一段“This trip was the most unforgettable experience... thankful to Mum and Dad for this wonderful gift”可推知,“gift”指代的是这次难忘的旅行。故选D。
70.细节理解题。根据“We flew to London on Thursday.”和“Then we went back home on Sunday afternoon.”可知,旅行从周四开始,周日下午返程,共经历了4天。故选C。
71.A 72.C 73.B 74.D 75.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了捕蝇草这种神奇的食肉植物,包括它的捕食方式、生存需求以及目前面临的生存危机。
71.推理判断题。根据第二段“When an insect touches one of the hairs, the leaf is triggered (触发), but it doesn’t close right away. However, if the insect touches a second hair within 20 seconds, the leaf closes quickly and catches the insect inside. This ‘double-touch rule’ stops the plant from wasting energy on things like drops of rain. Even then, the plant waits for the fifth touch from the insect before digesting (消化) it.”可知,第二段主要描述了捕蝇草的捕食系统是如何工作的,即当昆虫触碰一根毛发时,叶子会被触发,但不会立即闭合;如果昆虫在20秒内再次触碰另一根毛发,叶子会迅速闭合并捕捉昆虫;此外,植物还会等待昆虫的第五次触碰才开始消化它。因此,A选项“捕食系统是如何工作的”最符合第二段的主旨。故选A。
72.词句猜测题。根据第三段“The Venus flytrap does not need to eat insects very often. In fact, it can survive for weeks without food as long as it gets enough sunlight.”可知,捕蝇草不需要经常吃昆虫,事实上,只要得到足够的阳光,它就可以在没有食物的情况下“survive”数周。由此可推断,“survive”在此处的意思是“生存,存活”。故选C。
73.推理判断题。根据第四段“A survey by the North Carolina Natural Heritage Program in 2019 found 163, 951 Venus flytraps in North Carolina and 4, 876 in South Carolina. This marked a 93% drop compared with 4. 5 million in 1979. By 2016, the plant could only be found in the wild in 71 places. However, only 20 of these could help the plant to grow.”可知,2019年北卡罗来纳州自然遗产项目的一项调查发现,北卡罗来纳州有163951株捕蝇草,南卡罗来纳州有4876株,与1979年的450万株相比下降了93%;到2016年,这种植物在野外只能在71个地方找到,然而,其中只有20个地方能帮助植物生长。由此可推断,空格处应填入一句表示捕蝇草面临生存危机的句子,B选项“令人悲伤的是,这种神奇的植物正处于危险之中”符合语境。故选B。
74.细节理解题。根据第三段“On average, it catches two to three insects every month. These meals help the plant to grow, much like a bear living off a few large fish.”可知,捕蝇草平均每月捕捉两到三只昆虫,这些食物有助于植物生长,就像熊靠几条大鱼生存一样。由此可推断,除了昆虫,阳光(文中提到“as long as it gets enough sunlight”)也能帮助捕蝇草生长,D选项“除了昆虫,还有什么能帮助捕蝇草生长”的问题文章可以回答。故选D。
75.主旨大意题。根据全文内容可知,本文主要介绍了捕蝇草这种神奇的食肉植物,包括它的捕食方式、生存需求、目前面临的生存危机等。因此,作者写这篇文章的目的是告诉我们一些关于捕蝇草的事实。故选D。
76.B 77.A 78.C 79.D 80.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了一种很有特点的树——猴面包树。
76.细节理解题。根据第一段“Long ago, when the God first planted a tree in the garden…bottle tree or others.”可知,作者是通过讲故事的方式开始这篇文章的,故选B。
77.推理判断题。根据第二段中的“Just like its name ‘Bottle Tree’, it looks like a large bottle. Some grow as tall as a 16-floor building. During the dry season, these trees are standing there without leaves, and look like trunks (树干) sticking up in the air.”可知猴面包树长得像一个大瓶子,在旱季,它们没有叶子,看起来好像树干耸立在空中,所以推断选项A为猴面包树,故选A。
78.词句猜测题。根据“An old tree can hold many people. The local people often build their houses inside these trunks.”并结合备选项可猜测应是老树树干会中空,所以本地的人常常把他们的家建在年老的树干里,“hollow”的意思为“中空的”,与“empty”意思相近。故选C。
79.细节理解题。根据最后一段中的“Baobab is called ‘the tree of life’, because it can live longer than 1,000 years old.”可知猴面包树被称为“生命之树”,因为它们能活1000多年,所以D项错误。故选D。
80.最佳标题题。根据“Long ago, when the God first planted a tree in the garden, it was full of energy and kept moving.”和“It is such a useful tree; some people could hardly live without it.”及全文可知文章介绍了猴面包树,因此最佳标题为“特殊的树——猴面包树”。故选B。
81.A 82.B 83.C 84.A 85.D
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了朋友在日常生活中的重要性,包括情感支持、互助、健康影响等方面,并强调了交友的意义。
81.细节理解题。根据文章第1段“You will feel lonely if you have no friends.”可知,如果没有朋友,人们会感到孤独。故选A。
82.词句猜测题。根据文章第2段“Sometimes your friends move away. You can’t see them for a long time. You feel very down.”可知,你的朋友搬走后,你会很长时间见不到他们,所以你会感到非常低落,可推测“down”意为“悲伤”。故选B。
83.细节理解题。根据文章第2段“Sometimes your friends move away...You can also make new friends.”可知,有时朋友搬走了,你也可以交新朋友。故选C。
84.细节理解题。根据文章第2段“When you miss them very much, you had better call them or write to them.”可知,当你很长时间见不到你的朋友但又想念他们时,你最好打电话或写信给他们。故选A。
85.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了朋友在日常生活中的重要性,并强调了交友的意义。故选D。
86.A 87.F 88.D 89.E 90.C
【导语】本文主要探讨了为什么许多人选择重复访问同一个地方,而不是尝试新的旅行目的地。
86.根据“Yet, many people choose to visit the same place again and again instead of trying somewhere new.”以及后文,可知是对许多人选择一次又一次地游览同一个地方,而不是尝试去新的地方的原因解释。选项A“你知道为什么吗?”符合,故选A。
87.根据“Being with loved ones makes their vacation more meaningful.”可知,此处给出原因是与心爱的人相伴会让他们的假期更有意义。选项F“他们可以了解彼此的生活,分享故事,一起欢笑。”符合,故选F。
88.根据“For example, older travellers enjoy revisiting (重游) places they first explored when they were young.”可知,此处与重游故地相关,选项D“如果过去的某次旅行很特别,旅行者们常常会想再次体验。”符合,故选D。
89.根据“Third, it’s important to feel safe and comfortable.”可知,此处与地方带来的情绪有关,选项E“当人们踏入新地方时,有些人可能会感到焦虑。”符合,故选E。
90.根据“With no worries there, they can enjoy themselves.”可知,在那里没有烦恼,他们可以尽情享受。选项C“这就是为什么游览熟悉的地方会让人感到放松。”符合,故选C。
91.D 92.A 93.F 94.C 95.E
【导语】本文主要讲述了为什么劳动教育越来越重要。
91.根据前句“More and more people are interested in labor education (劳动教育) nowadays”可知,此空说的是劳动教育,结合选项,D选项“对我们来说,在生活中学习一些劳动技能很重要。”符合语境。故选D。
92.根据前句“But some people think that students only need to study hard and shouldn’t spend much time doing housework.”及下文“Here are my reasons.”可知,此空说的是我的观点,结合选项,A选项“我认为这个想法是错误的。”符合语境。故选A。
93.根据后句“This is because what the school teaches is not only knowledge (知识), but also how to adapt to society (适应社会)... Doing housework shows duty towards the family.”可知,此空说的是“在学校l劳动”,结合选项,F选项“首先,老师经常要求学生在学校打扫教室”符合语境。故选F。
94.根据前句“Finally, studying at school is to learn the skills we will need in the future.”可知,此空说的是技能,结合选项,C选项“学生掌握的技能越多,他们就准备得越充分”符合语境。故选C。
95.根据前句“A famous person once said, ‘The people’s life lies in hard work, and hard work brings prosperity (繁荣).’ The same is true for students.”可
同课章节目录