(期中培优卷)期中能力提升培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)

文档属性

名称 (期中培优卷)期中能力提升培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)
格式 docx
文件大小 245.2KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津上海版(试用本)
科目 英语
更新时间 2025-10-31 16:03:10

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)
期中能力提升培优卷
注意事项 考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求 1.本试卷共11页,包含选择题(第1题~第45题,共45题)、非选择题(第46题~第76题,共31题)两部分。本卷满分120分,考试时间为100分钟。考试结束后,请将本试卷一并交回。 2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用0.5毫米黑色墨水的签字笔填写在试卷的规定位置,在试卷第一面的右下角填写好座位号。
一、单项选择(共15小题;每小题1分,计15分)
在下列各题A、B、C、D四个选项中选择一个能填入题干空白处的最佳答案。
1.China’s economy _________ rapidly over the past few years.
A.was developing B.developed C.has developed D.develops
2.The old man ________ for more than 2 years. People still express their admiration for him online.
A.dies B.died C.had died D.has been dead
3.—Not only her mother but also her father ________ in that hospital in the past 15 years.
—It’s said that she also wants to be a doctor when she grows up.
A.work B.works C.is working D.has worked
4.It is said that the number of forest parks in Huainan ________ to more than 100 so far.
A.increases B.increased C.has increased D.will increase
5.We teenagers should learn to ________ our pocket money, and we should shop wisely.
A.hide B.lock C.make D.manage
6.—It’s really kind of you to tell us a lot about The Shenzhou XX Crew, Julie! We wish they will land on the earth safely soon.
—________ Best wishes to our heroes.
A.Don’t mention it. B.All right. C.That’s right. D.Not at all.
7.Wang Jie is good at engineering. He can come up with good ideas in any difficult ________.
A.condition B.environment C.situation D.position
8.They read the passage carefully ________ they could find out the answer as fast as possible.
A.as soon as B.so that C.as long as D.even if
9.—When is the World Reading Day
—On April 23rd. It reminds us to ________the people who make great contributions to our world in literature.
A.realize B.respect C.reach D.represent
10.________ Chen Dong ________ Chen Zhong-Rui is from the same place, Henan Province. They share the same hometown.
A.Not only...but also B.Neither...nor C.Both...and D.Either...or
11.My mother told me that my homework must ________.
A.finish B.be finish C.be finished D.finished
12.China is larger than any _________ Asian country.
A.the other B.other C.other’s D.others
13.—I love Douyin. I’ve come to know many friends on it. They are all famous live bloggers.
—________. Few of them would become your real friends.
A.I can’t agree more B.I agree with you C.That’s not the case D.Never mind
14.Who sings ________, Jerry or Lucy They are both pop singers.
A.beautiful B.more beautiful C.beautifully D.more beautifully
15.—Many people think women are better at cooking than men.
—______. Most top chefs (厨师) in the world are men.
A.I can’t agree more B.That’s all right C.Not at all D.That’s not the case
二、完形填空(共 15 小题;每小题1分,计15分)
阅读下面短文,从文后各题所给的选项中选出一个最佳答案。
A few weeks ago, I found a perfect pair of shoes at the store. They were green, blue, red and white, with just the right style. I could actually hear them calling 16 —“Leila, Leila, Leila!”
“Mom!” I pointed at the 17 shoes. “Those are exactly the ones I need! Can I have them Please ” “Let’s see how 18 they are,” said Mom.
My heart broke when we saw the price—$100! I knew Mom would 19 buy them.
“I only have $25,” I 20 what I was going to do.
Autumn was surely here. The days were 21 , and the leaves were falling from the trees. I was looking out of the window one afternoon, watching the leaves falling in the yard. Suddenly I got a(n) 22 . I rushed downstairs.
“Mom,” I called into the living room. “I think I know 23 I can make money to buy those shoes!” Mom looked up from her book. “And how’s that, Leila ” “People want their 24 clean and tidy. I can rake(耙) leaves for them.”
A smile slowly spread across Mom’s face. “Now that’s a good idea!”
Each week, I 25 leaves in people’s yards and put them in waste bins. It look five 26 of hard work. I raked leaves until I got blisters(水疱)on my hands. My coats and trousers got dirty, but I didn’t 27 . As time went by, I was getting closer to my goal. In the end, I got enough 28 . The big day finally came. Mom drove me to the store, and I walked 29 into the shoe store. I found the shoes I’d wanted so much and tried them on in my size. They 30 me perfectly! I finally had the exact shoes I wanted!
16.A.me B.you C.him
17.A.big B.colorful C.ugly
18.A.funny B.heavy C.expensive
19.A.always B.never C.sometimes
20.A.hated B.agreed C.wondered
21.A.cooler B.hotter C.wetter
22.A.photo B.idea C.email
23.A.how B.whether C.when
24.A.stores B.rooms C.yards
25.A.talked about B.played with C.picked up
26.A.days B.weeks C.months
27.A.care B.answer C.follow
28.A.time B.money C.shoes
29.A.secretly B.angrily C.excitedly
30.A.fit B.missed C.helped
三、阅读理解(共15 小题;每小题2分,计30分)
阅读下列内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
A
Save Time and Make Life Easier! Are you looking for smart ways to save time Here are our top choices with great advantages (优点) for making the life easier! Spring Festival Special●Get $200 off any order over $1, 200! ●Offer specials from Feb. 1 to Feb. 28. 8-in-1 Cooker $400◆For cooking in 8 ways like frying, warming, etc. ◆Easy to clean ◆More cooking tips at www. Smart Dishwasher $700◆Has a 30-minute quick wash cycle ◆Comes with a basket to hold your knives, forks, and spoons R2000 Robot Vacuum $600◆Able to charge (充电) by itself ◆Cleans according to the time you set on its smart phone app Air Cleaner $300◆Free high-quality air filter (滤网) ◆Powerful and silent ◆Able to be controlled with a smart phone
Customer review: ★★★★★ I throw in some meat and vegetables, select a cooking program, and turn it on. When I come home, everything is ready to eat. Plus, cleaning up is super easy!
31.You can control _________ by phone.
A.the cooker and dishwasher B.the dishwasher and vacuum
C.the vacuum and air cleaner D.the air cleaner and cooker
32.Nancy wants to buy a dishwasher and a robot vacuum on Feb. 2. She will need to pay _________.
A.$1,000 B.$1,100 C.$1,200 D.$1,300
33.The customer review is for _________.
A.B.C. D.
34.According to the ad, _________.
A.the cooker can make fried chicken
B.the dishwasher has a 20-minute quick wash cycle
C.the robot vacuum can’t charge by itself
D.the air filter costs 10 dollars each
35.Which information is NOT mentioned in the passage
A.Price. B.Advantage. C.Review. D.After-sales service.
B
What do you think of black cats Are they unluckier than cats of other colours Many people in Western countries think so. For instance, people from countries like England and Romania believe that seeing this creature cross your path means bad luck.
Scientists at the University of California, Berkeley (UC Berkeley), did a study on cat colours and people’s understanding of cat personalities. The study found that people do judge cat personalities by colour. Scientists did a survey on the Internet. There were 49 statements (描述) matching five cat colourings with 10 personalities. People think orange and bi-coloured (双色的) cats are friendly, tri-coloured (三色的) cats are not gentle, and white cats are calm, lazy and shy. As for black cats, people don’t think they have special personalities.
But why do so many people dislike keeping black cats as pets People think black cats have less special personalities, which might be because of their bad reputation. They think black cats may bring bad luck, especially at Halloween. Movies and television shows also make people believe that.
Although people have these ideas, UC Berkeley scientists give another reason: people don’t think black cats are pretty enough. After all, nothing can show black cats are unluckier than other cats. “It’s the personality of the cat, not the colour, that will let you know if the cat is right for you,” Cathy Marden, a scientist said.
36.What do many people in Western countries think of black cats
A.They are lovely animals. B.They are a sign of bad luck.
C.They are a sign of good fortune. D.They are unfriendly animals.
37.What can we know from Paragraph 2
A.People often complain about black cats on the Internet.
B.People think cats of different colours have different personalities.
C.Black cats are less popular than other cats.
D.UC Berkeley did the best in studying cats.
38.Which idea matches the study results
A.Black cats have special personalities.
B.Orange and bi-coloured cats are not gentle.
C.Cats with three colours are friendly.
D.White cats are calm, lazy and shy.
39.What does the underlined word “reputation” mean
A.fame B.situation C.temperature D.appearance
40.What does Cathy Marden mean by her words
A.Personality matters more when choosing the right cat.
B.Black cats are as lucky as other cats.
C.UC Berkeley has done a lot to help black cats.
D.Cats of all colours are friendly and pretty.
C
Personality includes your thoughts, feelings and behavior which make you different from other people. How is your personality shaped Most people believe that it is shaped by both nature and the environment.
Nature Environment
Some aspects (方面) of your personalities are passed on to you by your parents, for example, liveliness and impatience. That is why people say “like father, like son”. Sometimes, these personalities do not change and remain the same throughout your life. Parents are models for their children. Careful or careless, open or shy, patient or impatient, children will follow them. The roles of children in the family and the way of family education greatly change children’s personalities.
School Society
As students, children spend more time at school than at home. They study with their teachers and classmates. They meet so many people with different types of personalities. How they get along with each other and how the teachers treat their students may greatly influence students’ personalities. When people take a job, they change their personalities to fit their jobs. For example, scientists should be strict; doctors should be very patient and warm-hearted while artists should be active and creative. These special personalities are shaped during their long period of work.
41.What is the article about
A.Nature. B.Society. C.Personality.
42.Peter is an impatient person. His son is also an impatient person. Which saying can be used to describe their personality
A.Like father, like son. B.Easier said than done. C.Good minds think alike.
43.What may greatly influence students’ personalities at school
A.How the teachers treat them.
B.How much time they spend on study.
C.How long they get along with friends.
44.Why do people change their personalities when they get a job
A.To get a good education. B.To get along with others. C.To fit their jobs.
45.Which part of the newspaper can we read the text from
A.Health. B.Education. C.Fashion.
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,计10分)
根据句子意思,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。写出空缺处所填单词的正确形式。
46.President Xi once said, “Happiness (achieve) through hard work.”
47.Breakfast (provide) every day for people aged over 60 for free in this village.
48.Maybe books (replace) by the Internet in the future.
49.Thomas Edison was considered as one of the greatest (inventor) in the world.
50.As time goes by, our hometown Shijiazhuang is getting (wealthy) and more beautiful.
51.I’ve never seen a (精力充沛的) teacher than Mr Li, who teaches so well.
52.Many road accidents can be (避免) if we all follow traffic rules.
53.The teacher is wondering how many groups the students can be (分成) into.
54.Dogs can be (训练) to understand difficult orders.
55.The town was (创立) by English settlers in 1790.
五、阅读表达(共5 小题;每小题2分,计10分)
阅读下面短文,简略回答问题。
When you are in your favorite clothing store, everything is so cheap and fashionable (时尚的) in your eyes. Even if you don’t need anything, you still leave the store with bags of new clothes.
This doesn’t seem so bad. However, there are a lot of other costs behind the low price. It’s clear that the fashion industry is terrible for the earth. It uses a lot of resources (资源) and pollutes the environment with waste.
Fashion is one of the least sustainable (可持续的) industries. We’ve all become our own waste managers, collecting fashion waste in our homes. It doesn’t just take up space but also ends up in landfills (垃圾场). Three out of every five pieces of clothing are sent to landfills.
Luckily, second-hand clothing is becoming popular. It’s cheaper. More and more people choose to buy second-hand clothing. The value of the second-hand market may reach $80 billion by 2029, an increase of 185% compared to the value at present.
In fact, there is still an even better choice. It’s not to shop at all. Making full use of what you have already had is the best choice of shopping.
56.Where will most of our clothing end up
57.Why is second-hand clothing becoming popular
58.How much may the value of the second-hand market reach by 2029
59.What’s the best choice of shopping according to the passage
60.What do you think of the fashion industry
六、缺词填空(共 10空;每空1分,计10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
What is a “cat coffee shop” Well, it is a cafe that has cats. You can touch and play with the cats while 61 (drink) coffee.
It seems 62 there are more pet cats around us today. And that’s true. There are 58.1 million pet cats in our country, according to the National Bureau of Statistics (国家统计局).
The number of cat owners in China is the 63 (two) largest in the world after the United States. One important reason is that more young people are taking cats as pets. Maybe that’s because cats are clean pets and you don’t need 64 (walk) them.
More cats bring 65 (many) jobs. Many people now work at pet shops and hospitals. But cats can be problems, too. Some people throw their pet cats away. The cats become 66 (home). They can pass disease (疾病) 67 others. They even hunt and kill other 68 (animal) like birds and frogs.
So in Japan and Australia, the governments take 69 (this) cats to animal hospitals. Doctors operate (手术) on them. So the cats 70 (couldn’t) have babies. In this way, the number of cats will not go up.
七、书面表达(计30分)
A.句子翻译(共5 小题;每小题2分,计10分)
将下列句子译成英语,并将所译句子写在横线上。
71.Tom认为我们应该了解更多的传统文化。
72.我不仅学到了很多科学知识,还体验了各种有趣的活动。
73.对我们来说,学会依赖自己而不是父母很重要。
74.我们回收利用的垃圾越多,我们的生活环境就会越干净。
75.从他们见面以来,这对年轻的夫妇就爱上了彼此。
B.写作(计20分)
76.随着互联网的普及,网上购物(online-shopping)日益成为一种重要的购物形式。为了解“网上购物”到底是利大于弊还是弊大于利,假设你班同学在上周五就“网上购物”这个话题开了一场辩论会。请根据以下内容提示写一篇英语短文,介绍辩论结果并提出你个人的观点和理由。
赞成(58%) 反对(42%)
1. 容易操作; 1. 买的东西有时候不实用;
2. 随时随地可以购买; 2. 不能享受与朋友逛街之乐;
个人观点:1.你是赞成还是反对?2. 你的理由(1.…… 2.……)
注意:
1. 词数80左右(文章开头已给出,不计入词数);
2. 不得透露班级、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
In order to know whether online-shopping is good or not, we held a debate in our class last Friday.
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C
【解析】句意:在过去的几年里,中国的经济迅速发展。
考查现在完成时。根据“over the past few years”可知句子时态为现在完成时,其结构为“have/has+done”,此处应用has developed。故选C。
2.D
【解析】句意:这位老人已经去世两年多了。人们仍在网上表达对他的敬佩。
考查现在完成时的用法。dies一般现在时的三单形式;died一般过去时;had died过去完成时;has been dead现在完成时。根据时间状语“for more than 2 years”可知,句子强调从过去持续到现在的状态,需用现在完成时,且“die”为短暂性动词,不能直接与时间段连用,需转换为延续性状态“has been dead”。故选D。
3.D
【解析】句意:—— 在过去的 15 年里,不仅她的母亲,而且她的父亲也在那家医院工作。—— 据说她长大后也想成为一名医生。
考查动词时态和主谓一致。“in the past 15 years”是现在完成时的标志,且“not only...but also...”连接主语时,谓语动词遵循“就近原则”,her father是第三人称单数,所以用has worked。故选D。
4.C
【解析】句意:据说,到目前为止,淮南的森林公园数量已增加到100多个。
考查时态。根据“so far”可知,空处表示动作从过去持续到现在并对现在产生影响,用现在完成时。故选C。
5.D
【解析】句意:我们青少年应该学会管理我们的零花钱,并且我们应该明智地购物。
考查词汇辨析。hide隐藏;lock锁住;make制造;manage管理,安排。根据“we should shop wisely”可知,这里强调青少年应该管理好自己的零花钱,理性消费。故选D。
6.A
【解析】句意:——朱莉,你真好。给我们讲了这么多关于神舟XX乘组的事!我们希望他们能早日安全地返回地球。——别客气,向我们的英雄们致以最美好的祝愿。
考查情景交际。Don’t mention it.别客气。All right.好的,没问题。That’s right.没错。Not at all.不客气,常用于回应道歉。根据“It’s really kind of you to tell us a lot about The Shenzhou XX Crew, Julie!”可知,此处是对感谢的礼貌回应,应用Don’t mention it.别客气。故选A。
7.C
【解析】句意:王杰擅长工程学。他能在任何困难的情况下想出好主意。
考查名词辨析。condition条件,多指客观存在的状态或前提;environment环境,侧重物理或社会周围环境;situation情况,处境,强调特定情境或局面,常指较抽象的处境;position位置,职位,多指空间或职务。根据“He can come up with good ideas in any difficult”可知,此处指在困难的抽象处境下,王杰能想出好主意,用situation。故选C。
8.B
【解析】句意:他们仔细地阅读这篇文章,以便他们尽可能快地找到答案。
考查连词辨析。as soon as一……就……;so that为了,以便;as long as只要;even if即使。根据“They read the passage carefully... they could find out the answer as fast as possible.”可知,仔细阅读文章的目的是尽快找出答案,应用so that引导目的状语从句。故选B。
9.B
【解析】句意:——世界阅读日是什么时候?——4月23日。它提醒我们尊重那些在世界文学中做出巨大贡献的人。
考查动词辨析。realize意识到;respect尊重;reach到达;represent代表。根据“the people who make great contributions to our world in literature”可知,此处表示尊敬做出巨大贡献的人。故选B。
10.A
【解析】句意:不仅陈东,陈忠锐也来自同一个地方,河南省。他们共享同一个家乡。
考查并列连词与主谓一致。Not only...but also...不仅……而且……,谓语遵循就近一致原则;Neither...nor...既不……也不……,谓语遵循就近一致原则;Both...and...两者都,谓语用复数; Either...or...或者……或者……,谓语遵循就近一致原则;根据“They share the same hometown.”可知,他们是来自同一个地方,结合谓语动词“is”是单数。故选A。
11.C
【解析】句意:我的妈妈告诉我我的作业必须被完成。
考查含有情态动词的被动语态。根据主语“my homework”和谓语动词“finish”可知二者为被动关系,而must为情态动词,含有情态动词的被动语态的谓语结构为“情态动词+be+done”,故选C。
12.B
【解析】句意:中国比任何其它的亚洲国家都大。
考查词语辨析。the other其它的,形容词,其中the表特指;other其它的,形容词;other’s是错误表达;others别人,代词。根据“Asian country”为名词可知,此处应用形容词,而由“any”可知此处不能加定冠词the,“比较级+than+any other+n.”表最高级,故选B。
13.C
【解析】句意:——我喜欢抖音。我在网上认识了很多朋友。他们都是著名的直播博主。——事实并非如此。他们中很少有人会成为你真正的朋友。
考查情景交际。 I can’t agree more我完全同意;I agree with you我同意你的看法;That’s not the case事实并非如此;Never mind没关系。根据“Few of them would become your real friends.”可知,此处表示不同意前者的观点,That’s not the case符合语境。故选C。
14.D
【解析】句意:谁唱得更美妙,杰瑞还是露西?他们都是流行歌手。
考查副词的比较级。beautiful美妙的,形容词;more beautiful更美妙的,形容词的比较级;beautifully美妙地,副词;more beautifully更美妙地,副词的比较级。此处修饰动词sings,用副词,根据“Jerry or Lucy”可知是两人相比较,故用副词的比较级。故选D。
15.D
【解析】句意:——很多人觉得女性比男性更擅长做饭。——不是这样的。世界上大多数顶级厨师都是男性。
考查情景交际。 I can’t agree more我非常同意;That’s all right没关系;Not at all一点也不;That’s not the case不是这样的。根据“Most top chefs (厨师) in the world are men.”可知,说话者不同意对方提出的女性比男性更擅长做饭这个观点,选项D符合。故选D。
16.A 17.B 18.C 19.B 20.C 21.A 22.B 23.A 24.C 25.C 26.B 27.A 28.B 29.C 30.A
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者Leila在店里看到一双鞋子,由于太贵了妈妈没给她买。后来Leila帮别人打扫院子里的落叶,攒钱买下了那双鞋。
16.句意:我真的能听到它们叫我。
me我;you你;him他。根据下文“Can I have them ”可知,“我”想要这双鞋,所以感觉这双鞋在呼唤“我”。故选A。
17.句意:我指着那双多彩的鞋子。
big大的;colorful多彩的;ugly丑的。根据上文“They were green, blue, red and white”可知,这是一双多彩的鞋子。故选B。
18.句意:让我们看看它们有多贵。
funny有趣的;heavy重的;expensive贵的。根据下文“we saw the price—$100!”可知,是看看有多贵。故选C。
19.句意:我知道妈妈永远不会买。
always总是;never从不;sometimes有时。根据上文“My heart broke when we saw the price—$100!”可知,因为很贵所以妈妈绝对不会买。故选B。
20.句意:我在想我该怎么办。
hated憎恨;agreed同意;wondered想知道。根据“what I was going to do”可知,此处指想知道该怎么办。故选C。
21.句意:天气变冷了,树叶纷纷从树上掉下来。
cooler更凉爽的;hotter更热的;wetter更湿的。根据上文“Autumn was surely here.”可知,秋天到了,天气应是更凉爽了。故选A。
22.句意:突然我有了一个主意。
photo照片;idea主意;email邮件。根据下文“Now that’s a good idea!”可知,作者有了一个主意。故选B。
23.句意:我想我知道怎么赚钱买那双鞋了!
how怎样;whether是否;when什么时候。根据下文“And how’s that, Leila ”可知,此处指知道自己怎样能赚钱买鞋了。故选A。
24.句意:人们希望他们的院子干净整洁。
stores商店;rooms房间;yards院子。根据下文“...leaves in people’s yards”可知,作者去打扫别人的院子,是因为他们都想让自己的院子干净整洁。故选C。
25.句意:每个星期,我在人们的院子里捡起树叶,把它们扔进垃圾箱。
talked about谈论;played with和……一起玩;picked up捡起。根据“put them in waste bins.”可知,捡起落叶,扔进垃圾桶。故选C。
26.句意:我努力了五个星期。
days天;weeks星期;months月份。根据上文“Each week”可知,作者捡了五个星期的落叶。故选B。
27.句意:我的外套和裤子都弄脏了,但我不在乎。
care在乎;answer回答;follow跟随。根据“My coats and trousers got dirty, but I didn’t...”可知,为了买鞋子,衣服弄脏了都不在乎。故选A。
28.句意:最后,我得到了足够的钱。
time时间;money钱;shoes鞋子。根据上文“My heart broke when we saw the price—$100! I knew Mom would never buy them.”可知,之前是没钱买不起,现在是挣得足够的钱买鞋。故选B。
29.句意:妈妈开车送我去商店,我兴奋地走进鞋店。
secretly秘密地;angrily生气地;excitedly兴奋地。根据下文“I found the shoes I’d wanted so much and tried them on in my size.”可知,终于能去买想要的鞋子,应是兴奋地走进鞋店。故选C。
30.句意:它们非常适合我!
fit适合,合身;missed想念;helped帮助。根据“They...me perfectly!”可知,此处指鞋合脚。故选A。
31.C 32.B 33.A 34.A 35.D
【导语】本文是一篇广告。主要介绍了一些智能产品。
31.细节理解题。根据对Robot Vacuum的描述“Cleans according to the time you set on its smart phone app”和对Air Cleaner的描述“Able to be controlled with a smart phone”可知,扫地机器人和空气净化器能用手机控制。故选C。
32.推理判断题。根据“Smart Dishwasher $700”和“R2000 Robot Vacuum $600”可知,两者原价总共是1300美元, 结合“Get $200 off any order over $1, 200! ●Offer specials from Feb. 1 to Feb. 28.”可知,从2月1日至2月28日,超过1200美元的订单都可以减免200美元,因此2月2日购买一个智能洗碗机和扫地机器人应支付1300-200=1100美元。故选B。
33.细节理解题。根据“I throw in some meat and vegetables, select a cooking program, and turn it on. When I come home, everything is ready to eat. Plus, cleaning up is super easy!”可知,加入一些肉和蔬菜,选择一个烹饪程序,然后开机。当我回家时,一切都准备好了。另外,清理工作非常简单!这与选项A对电饭煲的描述“有油炸、加热等8种烹饪方式,易于清洁”相符合。 故选A。
34.细节理解题。根据对Cooker的描述“For cooking in 8 ways like frying, warming, etc. ”可知,电饭煲有油炸、加热等8种烹饪方式。选项A“电饭煲可以用来炸鸡”符合广告。 故选A。
35.细节理解题。根据广告内容可知,广告中提到了产品的价格,优点, 评论,但无售后服务信息。故选D。
36.B 37.B 38.D 39.A 40.A
【导语】本文是一篇说明文,主要探讨了西方国家人们对黑猫的看法,很多人认为黑猫是不祥之物,科学家对此进行了研究,发现人们会通过猫的颜色来判断其性格,并指出选择猫时性格比颜色更重要。
36.细节理解题。根据第一段“Many people in Western countries think so. For instance, people from countries like England and Romania believe that seeing this creature cross your path means bad luck.”可知,西方国家很多人认为黑猫是坏运气的象征。故选B。
37.细节理解题。根据第二段“The study found that people do judge cat personalities by colour. There were 49 statements (描述) matching five cat colourings with 10 personalities.”可知,人们认为不同颜色的猫有不同的性格。故选B。
38.细节理解题。根据第二段“People think orange and bi-coloured (双色的) cats are friendly, tri-coloured (三色的) cats are not gentle, and white cats are calm, lazy and shy.”可知,研究结果显示人们认为白猫是冷静、懒惰和害羞的。故选D。
39.词句猜测题。根据第三段“People think black cats have less special personalities, which might be because of their bad reputation. They think black cats may bring bad luck”可知,人们认为黑猫没有特别的性格,可能是因为它们名声不好,认为黑猫会带来坏运气,由此可推测“reputation”意为“名声、声誉”,“fame”表示“名声”,与“reputation”意思相近。故选A。
40.推理判断题。根据最后一段“‘It’s the personality of the cat, not the colour, that will let you know if the cat is right for you,’ Cathy Marden, a scientist said.”可知,Cathy Marden认为选择猫时,性格比颜色更重要。故选A。
41.C 42.A 43.A 44.C 45.B
【导语】本文是一篇说明文,主要探讨了人的个性是如何形成的,指出个性既受先天遗传影响,也受后天环境如家庭、学校和社会的影响。
41.主旨大意题。根据文章第一句“Personality includes your thoughts, feelings and behavior which make you different from other people.”可知,本文主要讨论的是人的个性。故选C。
42.细节理解题。根据文章“Nature”部分提到的“Some aspects (方面) of your personalities are passed on to you by your parents, for example, liveliness and impatience. That is why people say ‘like father, like son’.”可知,如果父亲和儿子都是没有耐心的人,可以用“like father, like son”来形容。故选A。
43.细节理解题。根据文章“School”部分提到的“How they get along with each other and how the teachers treat their students may greatly influence students’ personalities.”可知,老师如何对待学生可能会极大地影响学生的个性。故选A。
44.细节理解题。根据文章“Society”部分提到的“When people take a job, they change their personalities to fit their jobs.”可知,人们找工作时会改变自己的个性以适应工作。故选C。
45.推理判断题。本文主要讨论了人的个性是如何形成的,涉及家庭、学校和社会对个性的影响,这些内容更可能与教育相关,因此可以在报纸的“Education”部分读到这篇文章。故选B。
46.is achieved
【解析】句意:习主席曾说:“幸福是通过努力工作实现的。”根据句子结构可知,此处需用被动语态表示“被实现”,陈述客观事实,时态用一般现在时,且主语为Happiness,be动词用is,achieve的过去分词为achieved,故填is achieved。
47.is provided
【解析】句意:在这个村子里,每天为60岁以上的人免费提供早餐。provide“提供”,Breakfast和provide之间是被动关系,且根据“every day”可知,是一般现在时的被动语态,结构为“am/is/are + 过去分词”,主语Breakfast是不可数名词,所以用is provided。故填is provided。
48.will be replaced
【解析】句意:也许在未来书籍会被互联网取代。replace“取代”,books和replace之间是被动关系,且根据“in the future”可知是一般将来时的被动语态,结构为“will be + 过去分词”,所以用will be replaced。故填will be replaced。
49.inventors
【解析】句意:托马斯 爱迪生被认为是世界上最伟大的发明家之一。inventor“发明家”,名词;“one of + the + 形容词最高级 + 可数名词复数”表示“……中最……之一”,因此填名词复数形式inventors。故填inventors。
50.wealthier
【解析】句意:随着时间的推移,我们的家乡石家庄正变得越来越富裕,也越来越美丽。wealthy“富裕的”,根据句中并列结构“and more beautiful”可知,此处需用形容词比较级与“more beautiful”保持一致,wealthy的比较级是wealthier。故填wealthier。
51.more energetic
【解析】句意:我从未见过比李先生更精力充沛的老师,他教得如此好。energetic意为“精力充沛的”,是形容词作定语。又由句中than可知,把a teacher与Mr. Li相比较,应该用energetic的比较级形式more energetic,故填more energetic。
52.avoided
【解析】句意:如果我们都遵守交通规则,很多道路交通事故是可以避免的。根据“Many road accidents can be…if we all follow traffic rules”可知,这里需要一个表示“避免”的动词,“避免”对应的英文单词是avoid,且句子为被动语态,应用avoid的过去分词形式avoided。故填avoided。
53.divided
【解析】句意:老师想知道学生们能被分成多少组。根据汉语提示可知,divide“分成”,动词;根据“how many groups the students can be...into”可知,此处应表示学生们能被分成多少组,含有情态动词的被动语态,其结构是:情态动词+be+过去分词,所以空处用divide的过去分词divided。故填divided。
54.trained
【解析】句意:狗能被训练听懂困难的指令。根据汉语提示可知,train意为“训练”,“Dogs”与动词“train”为被动关系,使用被动语态,此处是含情态动词can的被动语态,其结构为情态动词+be done,动词用过去分词形式。故填trained。
55.founded
【解析】句意:这个城镇是由英国殖民者在1790年创立的。根据“The town was...by”可知,句子使用了一般过去时的被动语态,横线处需填动词的过去分词形式,与was构成被动语态结构。根据括号内的中文提示“创立”,英文为found,其过去分词形式为founded。故填founded。
56.In landfills. 57.Because it’s cheaper. 58.$80 billion. 59.Making full use of what you have already had. 60.开放性试题,需结合原文对时尚产业的描述作答,言之有理即可。参考答案为:It’s terrible for the earth. It uses many resources and pollutes the environment with waste. It is one of the least sustainable industries.
【导语】本文是一篇议论文。文章围绕“时尚产业的危害”这一主题,提出了明确的观点(时尚业对环境有害、不可持续),并提供了论据(浪费资源、污染环境、填埋垃圾),最后给出了解决方案(购买二手衣物、充分利用已有衣物而非盲目购物),旨在说服读者重新思考消费习惯。
56.根据第三段“We’ve all become our own waste managers, collecting fashion waste in our homes. It doesn’t just take up space but also ends up in landfills (垃圾场). Three out of every five pieces of clothing are sent to landfills.”可知,大部分衣物最终会被送到垃圾场。故填In landfills.
57.根据第四段“Luckily, second-hand clothing is becoming popular. It’s cheaper.”可知,二手服装受欢迎的原因是它更便宜。故填Because it’s cheaper.
58.根据第四段“The value of the second-hand market may reach $80 billion by 2029, an increase of 185% compared to the value at present.”可知,到2029年二手服装市场的价值可能达到800亿美元。故填$80 billion.
59.根据最后一段“In fact, there is still an even better choice. It’s not to shop at all. Making full use of what you have already had is the best choice of shopping.”可知,最好的购物选择是充分利用已有的衣物。故填Making full use of what you have already had.
60.开放性试题,需结合原文对时尚产业的描述作答,言之有理即可。参考答案为:It’s terrible for the earth. It uses many resources and pollutes the environment with waste. It is one of the least sustainable industries.
61.drinking 62.that 63.second 64.to walk 65.more 66.homeless 67.to 68.animals 69.these 70.can’t/cannot
【导语】本文是一篇说明文。文章通过介绍“猫咪咖啡馆”和猫咪作为宠物的现状,探讨了猫咪数量的增加对社会的影响,以及政府为控制猫咪数量所采取的措施。
61.句意:你可以一边喝咖啡一边摸猫并和猫玩。句中使用了while引导的时间状语从句,表示两个动作同时进行。while后省略了主语和助动词be,所以用现在分词形式。故填drinking。
62.句意:看起来现在我们周围的宠物猫更多了。It seems that...是固定句型,表示“看起来似乎……”。that引导表语从句,说明主语It的具体内容。故填that。
63.句意:中国养猫人的数量仅次于美国,位居世界第二。理解句意可知此处应使用序数词second表示排名“第二”。故填second。
64.句意:也许那是因为猫是干净的宠物,你不需要遛它们。need to do sth表示“需要做某事”。此处应使用动词不定式to walk作need的宾语,表示“不需要遛它们”。故填to walk。
65.句意:更多的猫带来了更多的工作机会。根据句意可知此处应使用比较级more来修饰jobs,表示工作机会的增加。故填more。
66.句意:这些猫变得无家可归。根据上一句“Some people throw their pet cats away.”可知,此处应使用形容词homeless来修饰cats,表示“猫变得无家可归”。故填homeless。
67.句意:它们会把疾病传染给其他人。固定短语pass sth to sb表示“把某物传给某人”。故填to。
68.句意:它们甚至猎捕和杀害其他动物,如鸟类和青蛙。other表示“其他的”,后面接名词的复数形式。故填animals。
69.句意:因此,在日本和澳大利亚,政府把这些猫带到动物医院。此处应使用指示代词these来指代前文提到的那些被遗弃的猫。故填these。
70.句意:所以这些猫不能生宝宝了。根据上下文可知,此处应使用一般现在时,用情态动词can’t/cannot来表示否定意义。故填can’t/cannot。
71.Tom believes that we should learn more about traditional culture.
【解析】分析句子可知,句子是that引导的宾语从句,句子时态用一般现在时,Tom作主语;谓语动词用单数第三人称believes,意为“认为”,we“我们”,作主语;should“应该”,情态动词,其后跟动词原形;learn more about“了解更多”,固定词组;traditional culture“传统文化”,作宾语。故填Tom believes that we should learn more about traditional culture.
72.I not only learned a lot of scientific knowledge but also experienced various interesting activities.
【解析】根据汉语意思可知,本句时态为一般过去时。“我”作主语,用代词“I”;“不仅……还……”英文为“not only…but also…”,连接两个并列谓语;“学到了”英文为“learned”,作谓语;“很多”英文为“a lot of”;“科学知识”英文为“scientific knowledge”,作宾语;“体验了”英文为“experienced”,作谓语;“各种”英文为“various”;“有趣的活动”英文为“interesting activities”,作宾语。故填I not only learned a lot of scientific knowledge but also experienced various interesting activities.
73.It’s very important for us to learn to depend on ourselves instead of our parents.
【解析】对我们来说:for us;学会依赖自己:learn to depend on ourselves,“learn to do sth.”是“学会做某事” ,“depend on”是“依靠,依赖”;而不是父母:instead of our parents,“instead of”意思是“而不是”;做某事很重要:It’s very important to do sth.,“It”是形式主语,真正的主语是后面的不定式。结合语境可知,此句陈述一般性观点,用一般现在时。故填It’s very important for us to learn to depend on ourselves instead of our parents.
74.The more we recycle rubbish, the cleaner our living environment will be.
【解析】此处是“the+比较级,the+比较级”结构,前半句用一般现在时,主语是we,谓语动词用原形recycle“回收”,宾语是rubbish“垃圾”,多:more;后半句用一般将来时will do,主语是our living environment,谓语动词是will be,更干净的:cleaner。故填The more we recycle rubbish, the cleaner our living environment will be.
75.The young couple have been in love with each other since they first met.
【解析】分析句子可知,本句使用时态为现在完成时have done结构;since引导时间状语从句,从句中用一般过去时。这对年轻的夫妇:the young couple;爱上了彼此:be in love with each other,此处使用延续性动词;他们见面:they first met。故填The young couple have been in love with each other since they first met.
76.例文
In order to know whether online-shopping is good or not, we held a debate in our class last Friday. 58% of the students support online-shopping. They think it’s easy to operate and they can shop anytime and anywhere. However, 42% of the students are against it. They believe that the things bought online are sometimes not practical and they can’t enjoy the pleasure of shopping with friends.
As for me, I’m in favor of online-shopping. Firstly, it saves a lot of time, especially for busy people. Secondly, there are a wide variety of goods online, allowing us to choose from more options.
【解析】[总体分析]
①题材:议论文(介绍辩论结果+发表个人观点);
②时态:一般现在时为主,涉及过去事件(辩论会)用一般过去时;
③提示:先交代辩论结果,再表达个人态度和理由,结尾呼应主题。
[写作步骤]
第一步:引出话题,说明辩论会的目的和背景。
第二步:介绍辩论结果(赞成与反对的比例和理由)。
第三步:表达个人观点,阐述理由(不少于两点)。
第四步:总结,点明态度和意义。
[亮点词汇]
①in order to 为了
②as for 至于
③in favor of 赞成
④a lot of 许多
[高分句型]
①In order to know whether online-shopping is good or not, we held a debate in our class last Friday.(动词不定式表目的)
②They think it’s easy to operate and they can shop anytime and anywhere.(and连接并列句)
③They believe that the things bought online are sometimes not practical.(宾语从句)
④Secondly, there are a wide variety of goods online, allowing us to choose from more options.(现在分词作结果状语。)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录