(期中培优卷)期中能力提升培优卷-2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)(含答案解析)

文档属性

名称 (期中培优卷)期中能力提升培优卷-2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 66.7KB
资源类型 试卷
版本资源 鲁教版(五四学制)
科目 英语
更新时间 2025-10-31 17:00:39

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)
期中能力提升培优卷
注意事项 考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求 1.本试卷共10页,包含选择题(第1题~第45题,共45题)、非选择题(第46题~第76题,共31题)两部分。本卷满分120分,考试时间为100分钟。考试结束后,请将本试卷一并交回。 2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用0.5毫米黑色墨水的签字笔填写在试卷的规定位置,在试卷第一面的右下角填写好座位号。
一、单项选择(共15小题;每小题1分,计15分)
在下列各题A、B、C、D四个选项中选择一个能填入题干空白处的最佳答案。
1.Several earthquakes ________ in different places of the world last year.
A.happen B.happened C.took place D.take place
2.The ___________ chips made me drink much water.
A.spicy B.sweet C.salty D.sour
3.The earthquake happened ___________, causing panic.
A.for example B.all of a sudden C.as usual D.in the end
4.As an adult, you need to learn to ________.
A.follow others’ orders B.ask for help
C.avoid problems D.make your own decision
5.Children should ________ to protect the environment from a young age.
A.be told B.be telling C.have told D.tell
6.—The box is ________ heavy ________ carry. Can you help me
—No problem.
A.so, that B.enough, to C.too, to D.very, to
7.Having an ice-cream in the hot summer ______ be cool.
A.must B.need C.can’t D.would
8.—Don’t make too much ______! Your little sister is sleeping.
—Sorry, I won’t.
A.sound B.voice C.noise D.music
9.You must ______ the school opening ceremony tomorrow morning.
A.join B.attend C.visit D.watch
10.The story ________ my grandfather told me about Qian Xuesen is touching.
A.who B.whom C.whose D.which
11.No matter what happens, we should _________ our dreams.
A.give up B.stick to C.put off D.take up
12.—Which do you _________, coffee or tea
—Tea. It tastes more natural.
A.forget B.prefer C.create D.control
13.—What’s this in English
—________.
A.It’s a pen B.He’s my brother C.I’m a boy D.She’s my friend
14.The room felt strange and quiet because it was completely ________.
A.full B.noisy C.warm D.empty
15.Please ________ the dirty marks ________ the desk before the class begins.
A.clean...off B.take...out C.put...on D.look...up
二、完形填空(共 15 小题;每小题1分,计15分)
阅读下面短文,从文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
China is a nation of etiquette (礼仪). Chinese people are among the most hospitable (好客的) people 16 the world. If 17 visit a Chinese family, they will be 18 at the warmth that they will receive as guests.
When you visit a Chinese family, the host usually makes tea for you and 19 you snacks like biscuits or candies. Someone in the family will also talk with you to make you not feel 20 . At the same time, other family members will be busy 21 a meal for you. Chinese people treat their guests 22 a big meal. They always prepare more food than the guests can eat. On the table, the guests must be the 23 to eat. Perhaps one of the things that surprises a(n) 24 guest most is that the Chinese host likes to pick food for guests, which won’t happen at western tables. The Chinese family go out of their 25 to make you feel at home. As you finish eating, the host usually says, “It seems that you didn’t eat much. Please have 26 .” You tell them you are full, 27 they still put more food in your bowl.
28 warm and hospitable (好客的) has been an important part of Chinese culture and tradition. As Confucius (孔子) said thousands of 29 ago: To meet friends from a place far away, how 30 we are!
16.A.over B.in C.during D.of
17.A.customers B.historians C.foreigners D.masters
18.A.surprised B.interested C.relaxed D.excited
19.A.lays B.packs C.steals D.serves
20.A.lonely B.alone C.happy D.awful
21.A.supporting B.preparing C.giving D.processing
22.A.with B.as C.for D.of
23.A.first B.second C.third D.last
24.A.eastern B.southern C.northern D.western
25.A.way B.road C.idea D.advice
26.A.more B.less C.fewer D.worse
27.A.although B.but C.because D.so
28.A.Making B.Inventing C.Being D.Giving
29.A.days B.months C.centuries D.years
30.A.happy B.sad C.afraid D.seared
三、阅读理解(共15 小题;每小题2分,计30分)
阅读下列内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
A
As young people, many of us dream of becoming “somebody” when we grow up. However, without enough courage or support, we often feel far away from this imagined goal. At times, strange thoughts come into our minds: Should we just give up and “lie flat” instead
Not the little piggy and his three friends from the animated (动画的) movie Nobody (无名之辈).
This past summer, their story made people laugh and encouraged tens of millions of moviegoers across China. The four little, nameless monsters (妖怪) dress up as characters from the famous film Journey to the West. They leave Langlang Mountain and set out on their own pilgrimage (朝圣之旅). Along the way, many other monsters laugh at their dreams. But the little pig and his friends don’t give up. They keep fighting “bad guys”, trying to live their own life.
Some say that Nobody is not just a movie, rather, it’s more like a mirror. In real life, many common people also choose to hold on to their dreams, even though they face great difficulties. One of them is Pang Zhongwang, now a star student graduating from Tsinghua University. Twenty-six years ago, however, he was born a poor “nobody” in a countryside of Hebei. His late (已故的) mother had a disability and couldn’t work. His father had a serious mental(精神) illness. Even though there were all these challenges, Pang, under his mother’s influence, grew up strong and happy. He started to take on family duties when he was very young. And deep in his heart, this “nobody” also dreamed of becoming “somebody”. He always achieved excellent grades in school through hard work. In 2017, he caught national attention by scoring an impressive 684 out of 750 in the gaokao.
Pang was luckier than the four monsters in Nobody. He was much closer to his dream of becoming “somebody”. The piggy and his friends, however, fail in their pilgrimage. But their courage is now remembered by many. In a way, they have grown to become “somebodies”, too.
Now, what do you want to do with your big dreams Clearly, if you “lie flat”, you’ll remain a “nobody”. We wish you good luck as you try to break out of your own “Langlang Mountain”!
31.What do the four little monsters do when other monsters laugh at their dreams
A.They give up and lie flat. B.They try to live their own life.
C.They feel sad about it. D.They are discouraged by the laughs.
32.How does the writer explain Nobody is more like a mirror in real life
A.By giving an example of Pang B.By drawing a picture of a mirror
C.By listing numbers D.By introducing a film
33.Which of the following can be inferred from the passage
A.The four monsters in Nobody will surely achieve their dream of becoming famous.
B.Pang Zhongwang’s mother’s illness had no influence on his growth.
C.“Lie flat” will prevent one from realizing their big dreams.
D.All common people who hold on to their dreams can become “somebody” easily.
34.What challenges made Pang Zhongwang just a poor “nobody”
① He was born in a poor countryside. ② He worked hard to take on his family duties.
③ His mother had a disability and couldn’t work. ④ He achieved high grades in school.
⑤ His father had a serious mental illness
A.①②③ B.①③⑤ C.②③④ D.②④⑤
35.What does the underlined phrase “Langlang Mountain” refer to (指代)
A.The mountain in the film Nobody. B.The four little monsters.
C.The success that we achieved finally. D.The difficulties that stop us being “somebody”.
B
Cafe Colombo is a busy store. Rich people with nice clothes and shoes often drink coffee and eat ice-cream there. Charlie, an eight-year-old boy, always stays in the store. But he doesn’t drink or eat. He cleans shoes for people because he doesn’t have money to go to school.
One day, a young man in Cafe Colombo asks Charlie to clean his shoes. During the cleaning, an old man walks into the store. He is selling lottery tickets.
“Lucky numbers! One dollar for a ticket!” he shouts.
“Give me a ticket!” the young man says. Then the ticket-seller gives him one.
When Charlie finishes cleaning, the young man stands up and leaves. He is in a hurry because a car is waiting outside. He puts the ticket in his bag quickly, but it falls out. Charlie sees this and shouts out to stop the man. But the young man does not hear Charlie. He gets into the car and it runs away.
At night, Charlie gets home and shows the ticket to his mother, Emily. Emily looks at it and sees the number 7-5-3-8-1-2-9-4-6. Isn’t this the winning number for today One can get 500, 000 dollars with the ticket.
“Where is the ticket from, Charlie ” Emily asks. “It’s from a young man. I’ll give this back to him tomorrow,” says Charlie.
The next day, Charlie meets the young man at the store and gives the ticket to him. The young man is touched by Charlie, so he uses the money to help Charlie. Now Charlie is happy to be a student. So these numbers are lucky for him.
根据短文内容,选择最佳选项,并在答题卡上将选定答案的字母标号涂黑。
36.What does Charlie often do at Cafe Colombo
A.He drinks coffee. B.He eats ice-cream.
C.He sells shoes and clothes. D.He cleans shoes for others.
37.The underlined phrase “lottery tickets” in Para. 2 means “________” in Chinese.
A.彩票 B.发票 C.船票 D.电影票
38.Which of the following is TRUE
A.Charlie is a waiter of Cafe Colombo.
B.A car is waiting for Charlie at the gate.
C.The young man leaves the store slowly.
D.Charlie gives the ticket to the young man the next day.
39.Why is the number on the ticket lucky for Charlie
A.Because of it, he makes a friend.
B.Because of it, he can go to school.
C.Because he can use it to help people.
D.Because he gets 500, 000 dollars with it.
40.What can we learn from the story
A.It’s never too old to learn. B.Many hands make easy work.
C.Doing good things brings luck. D.A friend in need is a true friend
C
Alysaa Carson is a 17-year-old girl. She dreams of going to Mars. She was first interested in becoming an astronaut at the age of three. At that time, she was watching a cartoon called The Backyardigans. The characters in the cartoon went to Mars many times for different tasks. She also wanted to be one of them.
After knowing the serious pollution and the large population on Earth. Alyssa thinks people may look for another planet to live on in the future. She thinks humans may choose to live on Mars in the future. That’s because it’s a planet similar to the earth in some aspects (方面). What’s more, people will be able to use the technologies to get there at that time. Alyssa dreams of going to Mars and working in the field of astrobiology (天体生物学).
Her father believes that parents should help children achieve their dreams. He thinks that it doesn’t matter if the dreams change a lot or how crazy they are. And he doesn’t think it’s too young to get a pilot’s license (执照) for a 17-year-old girl. Perhaps it’s very dangerous for his daughter to go to Mars. But he believes that she can achieve her dream one day. What he can do is to let his daughter work hard for her dream.
41.What does the underlined word “them” refer to
A.Alyssa’s family.
B.Alyssa’s classmates.
C.The characters in the cartoon.
D.The scenes in the cartoon.
42.Why does Alyssa think people should go to Mars
A.Because people can live a happier life there.
B.Because it’s easy to get there with the technologies now.
C.Because it’s a planet with many new lives.
D.Because mars has something in common with the earth.
43.What can we learn about Alyssa Carson’s father
A.He hopes his daughter to be a scientist in the future.
B.He used to be a pilot when he was young.
C.He works in the field of astrobiology now.
D.He respects his daughter’s dream.
44.Which one is TRUE according to the text
A.It’s easy for a 17-year-old girl to get a pilot’s licence.
B.Alyssa’s dream of going to Mars lasts for a long time.
C.We can ask parents for help when we meet trouble.
D.Alyssa is a quiet and hard-working student at school.
45.What does the writer want to tell us
A.Interest is the best teacher for every child.
B.It’s never too late for people to learn something new.
C.Parents should work hard for their children’s dreams.
D.Children should communicate with their parents in time.
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,计10分)
根据句子意思,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。写出空缺处所填单词的正确形式。
46.For your own (safe), you mustn’t swim in the lake alone.
47.Museums are (educate) places where you can learn a lot.
48.Liu Xiang (advise) by his coach to train regularly.
49.I don’t know how to deal with my family problem. Can you give me some (suggest)
50.Finding a job can be a long and (pain) process.
51.Allen is the only person I admire and I think I’ll stick to (支持) him in every choice he makes.
52.Thanks to the (电子的) payment, people needn’t take money when they go shopping.
53.I’m used to everything in France (除……之外) some table manners I don’t understand.
54.The (每日的) flight to Shanghai was put off because of the bad weather.
55.Zhai Zhigang is a (英雄) because he has spent the long time in space.
五、阅读表达(共5 小题;每小题2分,计10分)
Table manners are very different in every country. For example, when you are in England you must not lift your soup plate to your mouth. This is very impolite. But when you are in Japan this is completely normal. Lifting your plate to your mouth in Japan is a traditional way of eating your soup. And also in Japan you don’t have to worry about making a noise when you drink it. It just shows that you really like the food! But it is not the same in Britain, so you shouldn’t make a noise when eating there.
In Britain, people don’t put their hands or arms on the table during the meal. But in Mexico, guests keep their hands on the table all the time. In fact, you should watch what your hands do very carefully. In Arab countries, it is impolite when you eat with your left hand, so don’t do it ! In all the cultures it is impolite to speak when you are eating.
In Ukraine you should not start eating first; you should wait for all the others to start eating with you. You also have to say “Please” and “Thank you” every time you ask for and get something. If you don’t like some food, don’t make faces and don’t say, “Yuk!I hate that!” The best way to avoid making mistakes in other countries is to watch the host and try to do as he does.
根据短文内容, 回答下列问题。
56.In which country can you lift your bowl to your mouth
57.Where do the guests keep their hands all the time in Mexico
58.Which hand can’t you use when eating in Arab countries
59.What is impolite in all the cultures
60.What can’t you say if you don’t like some food in Ukraine
六、缺词填空(共 10空;每空1分,计10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
A new film hit Chinese screen on Sept. 30, the eve of China’s seven-day National Day holiday. The film, Home Coming, is about the evacuation (撤离) of Chinese people from a war in an 61 (Africa) country. It tells how two Chinese diplomats (外交官) lead 125 Chinese people to return to China. The story comes from a real evacuation. It 62 (happen) in Libya in 2011, when the Chinese embassy (大使馆) evacuated more than 30,000 Chinese nationals over 12 days.
Home Coming is directed by Rao Xiaozhi. The main 63 (character) include the famous actor, Zhang Yi, and the young star, Wang Junkai. Rao said he and his team looked through many reports and documents about the evacuation to make up the story 64 has both exciting and touching moments. Home Coming is an excellent work. It shows 65 Chinese diplomats work in terrible environments. They need to face many difficulties and challenges 66 (protect) oversea Chinese people.
“The real diplomats are also fathers, husbands, and sons, 67 they need to get to the frontline to make a devotion. Their bravery deeply moved me,” Rao said at the premiere (首映) of his new film in Beijing on Monday.
Rao told the reporter how he and his team traveled all over China to find proper filming locations, including Qingdao, Beijing, and Yinchuan because they were 68 (able) to leave the country. The actors and the team also had to put 69 (they) in the real desert environment near Yinchuan to experience a similar environment as if they were in Africa. Home Coming is also filmed for IMAX, which helps people have a 70 (good) watching experience. Many people praise the film and more people want to watch it.
七、书面表达(计30分)
A.句子翻译(共5 小题;每小题2分,计10分)
将下列句子译成英语,并将所译句子写在横线上。
71.因为她,我付出了更多的努力,我的分数翻倍了。
72.这部一小时的纪录片近距离观察了大熊猫的生活。
73.这部长达两个小时的纪录片帮助人们近距离观察野生动物的生活。
74.在过去的几年里,他的研究已经推动了新能源的发展。
75.他们嘲笑她是极讨厌的,而且我很懊悔自己什么都没说。
B.写作(计20分)
76.假如你是李辉,你的一位英国笔友Kate发来电子邮件,说她下星期来中国,她向你询问中国的餐桌礼仪。请你根据下面提示给她回一封电子邮件,告诉她有关情况。词数80~ 100。参考词汇: toast (vt. 为……举杯敬酒)
提示:
1. 等大家都到齐了再开吃;
2. 让长辈或客人先动筷;
3. 不能用筷子敲碗;
4. 不要将手伸到饭桌对面夹菜;
5. 为主人的健康、成功干杯……
Dear Kate,
I’m glad to receive your email. Now I want to tell you something about the Chinese table manners.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hui
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:去年世界不同的地方发生了多次地震。
考查一般过去时和动词用法。happen发生,动词原形,指偶然发生;happened发生,动词过去式;took place发生,过去时结构,指按计划发生;take place发生,原形。根据“earthquakes”可知,地震是偶然发生的,排除选项C和D;又根据“last year”可知,此句时态为一般过去时,动词用过去式。故选B。
2.C
【解析】句意:咸薯条让我喝了很多水。
考查形容词词义辨析。spicy辛辣的;sweet甜的;salty咸的;sour酸的。根据“made me drink much water.”及常识可知,是咸了更让人口渴。故选C。
3.B
【解析】句意:地震突然发生,引起了恐慌。
考查短语辨析。for example例如;all of a sudden突然;as usual像往常一样;in the end最终。根据“causing panic”(引起恐慌)可知,地震应是突然发生的,所以引起了恐慌,“all of a sudden” 表示“突然”,故选B。
4.D
【解析】句意:作为成年人,你需要学会自己做决定。
考查动词短语和常识。follow others’ orders听从他人命令;ask for help求助;avoid problems避免问题;make your own decision自己做决定。结合常识可知,成年人需要学会“自己做决定”,故选D。
5.A
【解析】句意:应该告诉孩子们从小就保护环境。
考查被动语态。主语Children是tell的承受者,应用被动语态“be done”,所以空处应是be told。故选A。
6.C
【解析】句意:——箱子太重了,搬不动。你能帮我吗?——没问题。
考查副词和动词不定式。根据“Can you help me ”可知,箱子太重了,搬不动,只有C项符合语境,too…to…“太……而不能……”;A项so…that…接句子且为肯定含义,应排除;B项enough修饰形容词应后置,排除;D项搭配错误。故选C。
7.A
【解析】句意:在炎热的夏天吃冰淇淋肯定很凉爽。
考查情态动词辨析。must肯定,一定;need需要;can’t不可能;would将会。根据“Having an ice-cream in the hot summer...be cool.”可知,此处表肯定推测。故选A。
8.C
【解析】句意:——别制造太多噪音!你妹妹在睡觉。——抱歉,我不会了。
考查名词辨析。sound声音,泛指任何声音;voice嗓音,指人的说话或唱歌声;noise噪音,指令人不悦的嘈杂声;music音乐。根据“Your little sister is sleeping.”可知,此处应避免噪音,以免吵醒正在睡觉的妹妹。故选C。
9.B
【解析】句意:你必须参加明天早上的开学典礼。
考查动词辨析。join加入,常指加入组织、团体等;attend参加,侧重正式场合;visit参加;watch观看。根据“You must…the school opening ceremony tomorrow morning.”可知,此处表示参加开学典礼,“开学典礼”指正式场合,此处用attend。故选B。
10.D
【解析】句意:我祖父告诉我的关于钱学森的故事很感人。
考查定语从句关系代词。who指代人,在句中作主语;whom指代人,在句中作宾语;whose表示所属关系,在句中作定语;which指代事物,在句中作主语或宾语。根据“The story... mygrand father told me about Qian Xuesen...”可知,先行词是“story”故事,指代事物,且从句中缺少宾语,故选D。
11.B
【解析】句意:无论发生什么,我们都应该坚持我们的梦想。
考查动词短语辨析。give up放弃;stick to坚持;put off推迟;take up开始从事。根据“No matter what happens…dreams.”可知,无论发生什么,都应该坚持梦想。故选B。
12.B
【解析】句意:——你更喜欢咖啡还是茶?——茶。它尝起来更天然。
考查动词辨析。forget忘记;prefer更喜欢;create创造;control控制。根据答语“Which”及“coffee or tea”可知,此处是询问偏好,两者中更喜欢哪个,故选B。
13.A
【解析】句意:——这个用英语怎么说?——这是一支笔。
考查情景交际。It’s a pen这是一支笔;He’s my brother他是我弟弟;I’m a boy我是一个男孩;She’s my friend她是我的朋友。根据“What’s this in English”可知此处回答这个是什么东西,选项A符合语境。故选A。
14.D
【解析】句意:这个房间感觉奇怪又安静,因为它完全是空的。
考查形容词辨析。full满的;noisy吵闹的;warm温暖的;empty空的。根据“strange and quiet”可知,房间完全是空的,所以是奇怪又安静的。故选D。
15.A
【解析】句意:请在课前把桌子上的污渍清理掉。
考查动词短语辨析。clean...off 把……擦掉;take...out把……拿出来;put...on穿上;look...up查阅。根据“the dirty marks...the desk”可知,此处指“把污渍从桌子上擦掉”,故选A。
16.B 17.C 18.A 19.D 20.A 21.B 22.A 23.A 24.D 25.A 26.A 27.B 28.C 29.D 30.A
【导语】本文主要介绍了作为礼仪之邦的中国,在待客与就餐方面的一些礼仪和风俗。
16.句意:中国人民是世界上最好客的民族之一。
over超过;in在里面;during在……期间;of……的。in the world“世界上”为固定短语,符合语境。故选B。
17.句意:如果外国人拜访一个中国家庭,他们会对自己作为客人所受到的热情感到惊讶。
customers客户;historians历史学家;foreigners外国人;masters大师。根据“... visit a Chinese family, they will be ... at the warmth that they will receive as guests.”可知,是指外国人去拜访中国家庭。故选C。
18.句意:如果外国人拜访一个中国家庭,他们会对自己作为客人所受到的热情感到惊讶。
surprised惊讶的;interested感兴趣的;relaxed放松的;excited兴奋的。根据“at the warmth that they will receive as guests.”可知,是指对自己作为客人所受到的热情感到惊讶。故选A。
19.句意:当你到中国人家里做客时,主人通常会为你沏茶,并给你饼干或糖果等小吃。
lays放下;packs打包;steals偷;serves提供。根据“you snacks like biscuits or candies.”可知,是指为你提供小吃。故选D。
20.句意:家里也会有人陪你说话,让你不觉得孤单。
lonely孤单的;alone独自;happy高兴的;awful可怕的。根据“Someone in the family will also talk with you”可知,陪你说话是为了让你感到不孤单。故选A。
21.句意:与此同时,其他家庭成员也会忙着为你准备一顿饭。
supporting支持;preparing准备;giving给;processing加工。根据“other family members will be busy ... a meal for you.”可知,是指其他家庭成员忙着准备饭菜。故选B。
22.句意:中国人用一顿大餐来招待客人。
with用,具有;as作为;for为了;of……的。短语treat sb with sth“以……方式对待某人”为固定搭配,符合语境。故选A。
23.句意:餐桌上,客人一定是第一个吃的。
first第一;second第二;third第三;last最后。根据“the guests must be the ... to eat.”及常识可知,在中国餐桌上,习俗是让客人先吃。故选A。
24.句意:也许最让西方客人感到惊讶的一件事是,中国主人喜欢为客人挑选食物,这在西方餐桌上是不会发生的。
eastern东方的;southern南方的;northern北方的;western西方的。根据“which won’t happen at western tables.”可知,此处是指让西方客人惊讶的事。故选D。
25.句意:中国家庭想方设法让你感到宾至如归。
way方法;road路;idea想法;advice建议。go out of one’s way to do sth“想尽办法做某事”为固定短语,符合语境。故选A。
26.句意:请多吃一点。
more更多的;less更少的;fewer更少的;worse更糟糕的。根据“It seems that you didn’t eat much.”可知,是让客人多吃一点。故选A。
27.句意:你告诉他们你已经饱了,但他们仍然往你的碗里夹更多的食物。
although虽然;but但是;because因为;so所以。根据“You tell them you are full, ... they still put more food in your bowl.”可知,句子前后是转折关系,用but连接。故选B。
28.句意:热情好客是中国文化和传统的重要组成部分。
Making制作;Inventing发明;Being成为;Giving给。根据“warm and hospitable”是形容词可知,空处应为be动词。故选C。
29.句意:正如几千年前孔子所说:有朋自远方来,不亦乐乎!
days天;months月;centuries世纪;years年。根据“As Confucius (孔子) said thousands of ”可知,孔子是在几千年前。故选D。
30.句意:正如几千年前孔子所说:有朋自远方来,不亦乐乎!
happy高兴的;sad伤心的;afraid害怕的;scared害怕的。根据“To meet friends from a place far away, how ... we are!”可知,见到来自远方的朋友,我们是高兴的。故选A。
31.B 32.A 33.C 34.B 35.D
【导语】本文通过动画电影《无名之辈》的角色和现实中庞众望的故事,探讨平凡人如何坚守梦想,冲破阻碍成为“大人物”。
31.细节理解题。根据“Along the way, many other monsters laugh at their dreams. But the little pig and his friends don’t give up. They keep fighting ‘bad guys’, trying to live their own life.” 可知,当其他妖怪嘲笑他们的梦想时,四个小妖怪努力过自己的生活。故选B。
32.细节理解题。根据“Some say that Nobody is not just a movie, rather, it’s more like a mirror. In real life, many common people also choose to hold on to their dreams, even though they face great difficulties. One of them is Pang Zhongwang...”可知,作者通过举庞众望的例子来阐释《无名之辈》在现实生活中更像一面镜子。故选A。
33.推理判断题。根据“Clearly, if you ‘lie flat’, you’ll remain a ‘nobody’.” 可推断,“躺平”会阻碍一个人实现远大梦想。故选C。
34.细节理解题。根据“Twenty-six years ago, however, he was born a poor ‘nobody’ in a countryside of Hebei. His late (已故的) mother had a disability and couldn’t work. His father had a serious mental (精神) illness.”可知,庞众望面临的挑战是:出生在河北农村的贫困家庭、母亲残疾无法工作、父亲患有严重精神疾病,对应①③⑤。故选B。
35.词义猜测题。结合文章语境,四个小妖怪离开浪浪山去追求梦想,文中将其类比为人们突破阻碍成为“大人物”的过程,因此“Langlang Mountain”指代阻碍我们成为“大人物”的困难。故选D。
36.D 37.A 38.D 39.B 40.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了擦鞋男孩Charlie把中奖彩票归还给主人并因此获得了上学的机会,从而告诉我们:做好事是会带来好运的。
36.细节理解题。根据第一段中“He cleans shoes for people...”可知,Charlie在咖啡厅为别人擦鞋。故选D。
37.词义猜测题。根据第三段中“Lucky numbers! One dollar for a ticket!”和第五段内容可知,lottery tickets应该是“彩票”的意思。故选A。
38.推理判断题。根据最后一段第一句可知,Charlie第二天把彩票还给了那个年轻人,D项正确。故选D。
39.推理判断题。通读全文,尤其根据最后一段最后两句可知,Charlie因归还中奖彩票而获得了上学的机会,所以彩票上的数字对于Charlie来说是幸运的。故选B。
40.推理判断题。本文讲述了Charlie因归还中奖彩票而获得了上学的机会,从而告诉我们:做好事会带来好运。故选C。
41.C 42.D 43.D 44.B 45.A
【导语】本文主要讲述了一个17岁的女孩梦想着去火星,讲述了她有这个梦想的原因以及家人对她的支持。
41.词义猜测题。根据“The characters in the cartoon went to Mars many times for different tasks. She also wanted to be one of them.” 可知漫画中的人物为了不同的任务多次去火星。她也想成为他们中的一员,此处them意为“漫画中的人物”。故选C。
42.细节理解题。根据“She thinks humans may choose to live on Mars in the future. That’s because it’s a planet similar to the earth in some aspects”可知因为火星和地球有共同之处。故选D。
43.细节理解题。根据“ Her father believes that parents should help children achieve their dreams. He thinks that it doesn’t matter if the dreams change a lot or how crazy they are.”可知她父亲认为父母应该帮助孩子实现梦想,也不管梦有多疯狂他都是这样认为,所以她父亲是尊重并支持她的梦想,故选D。
44.推理判断题。根据“Alysaa Carson is a 17-year-old girl. She dreams of going to Mars. She was first interested in becoming an astronaut at the age of three.”可知Alysaa Carson是个17岁的女孩。她三岁时第一次对成为宇航员感兴趣,由此可知,她去火星的梦想持续了很长时间。故选B。
45.推理判断题。根据“She was first interested in becoming an astronaut at the age of three…But he believes that she can achieve her dream one day”可知,她从小就对成为宇航员感兴趣,之后她坚持自己的梦想,她的爸爸也尊重并支持她的梦想,希望一天她能实现梦想,由此可知,作者通过艾莉莎的故事想告诉我们兴趣是每个孩子最好的老师,故选A。
46.safety
【解析】句意:为了您自身的安全,您千万不要独自在湖里游泳。safe“安全的”。根据“you mustn’t swim in the lake alone.”可知,独自游泳不安全。且“your own”修饰名词,safe的名词为safety,表示“安全,平安”,是不可数名词。故填safety。
47.educational
【解析】 句意:博物馆是有教育意义的地方,在那里你可以学到很多东西。修饰名词“places”用education的形容词形式educational“有教育意义的”,作定语。故填educational。
48.was advised
【解析】句意:刘翔被他的教练建议定期训练。根据“by his coach to train regularly”可知,此处表示“被教练建议”,应用被动语态。且句子描述的是过去的行为,故用一般过去时的被动语态,主语是第三人称单数,be动词使用was。故填was advised。
49.suggestions
【解析】句意:我不知道如何处理我的家庭问题。你能给我一些建议吗?some修饰可数名词复数形式,suggestions“建议”,名词复数。故填suggestions。
50.painful
【解析】句意:找工作是一个漫长而痛苦的过程。pain“痛苦”,名词;空处作定语修饰名词,所以用其形容词painful“痛苦的”,故填painful。
51.supporting
【解析】句意:Allen是唯一一个我敬佩的人。我认为我将支持他做的每一次选择。stick to doing sth.是固定搭配,表示“坚持做某事”。“支持”对应的英文是support,需动名词supporting。故填supporting。
52.electronic
【解析】句意:多亏了电子支付,人们在购物时不必带钱。根据“payment”和中文提示可知,此处填入形容词electronic,作定语,修饰限定名词payment。故填electronic。
53.except
【解析】句意:除了一些我不懂的餐桌礼仪,我已经习惯了法国的一切。根据“some table manners I don’t understand”可知此处应用介词except表示“除……之外”。故填except。
54.daily
【解析】句意:由于天气不好,每天飞往上海的航班被推迟了。daily“每日的”,形容词作定语。故填 daily。
55.hero
【解析】句意:翟志刚是个英雄,因为他在太空待了很长时间。hero“英雄”,可数名词,根据空前的“a”可知,此处应用名词的单数形式。故填hero。
56.Japan. 57.On the table. 58.Left hand. 59.To speak when you are eating. 60.Yuk! I hate that!
【导语】本文主要介绍了不同国家的餐桌礼仪文化的不同。
56.根据第一段“For example, when you are in England you must not lift your soup plate to your mouth. This is very impolite. But when you are in Japan this is completely normal.”可知,在英国举起汤碟送到嘴里不礼貌,但在日本是完全可以的。所以日本可以举起汤碟送到嘴里。故填Japan。
57.根据第二段“ But in Mexico, guests keep their hands on the table all the time.”可知,在墨西哥,客人需要一直把双手放在桌子上。故填On the table。
58.根据第二段“In Arab countries, it is impolite when you eat with your left hand, so don’t do it !”可知,在阿拉伯国家,当你用左手吃饭时很不礼貌,所以在阿拉伯国家不能用左手吃饭。故填Left hand。
59.根据第二段最后一句“In all the cultures it is impolite to speak when you are eating.”可知,在所有国家,吃饭时讲话都是不礼貌的。故填To speak when you are eating。
60.根据第三段“If you don’t like some food, don’t make faces and don’t say, ‘Yuk!I hate that!’ ”可知,如果你在乌克兰吃到不喜欢的食物时,不要做鬼脸,也不要说:“哎呀!我不喜欢吃。”故填Yuk! I hate that!
61.African 62.happened 63.characters 64.which/that 65.how 66.to protect 67.but 68.unable 69.themselves 70.better
【导语】本文主要介绍了电影《万里归途》的创作背景,以及创作团队的工作。
61.句意:这部名为《万里归途》的电影讲述了中国人民从一个非洲国家的战争中撤离的故事。此处修饰名词应用形容词,Africa意为“非洲”,是名词,其形容词为African,故填African。
62.句意:这件事发生在2011年的利比亚,当时中国大使馆在12天内疏散了3万多名中国公民。根据时间状语“in 2011”可知,该句为一般过去时,谓语动词happen用过去式happened,故填happened。
63.句意:主角包括著名演员张译和年轻的明星王俊凯。根据“Home Coming is directed by Rao Xiaozhi.”可知,该句为一般现在时,谓语动词为原形,主语应为复数形式,故填characters。
64.句意:饶说,他和他的团队查阅了许多关于撤离的报告和文件,编造了一个既激动人心又感人的故事。分析句子,此处引导定语从句,先行词为“the story”,表示物,并在从句中作主语,所以用引导词which/that,故填which/that。
65.句意:它展示了中国外交官如何在恶劣的环境中工作。根据“shows…Chinese diplomats work in terrible environments”可知,是指展示了中国外交官如何在恶劣的环境中工作,所以用how引导宾语从句,故填how。
66.句意:保护海外华人需要面对许多困难和挑战。分析句子,此处是动词不定式表目的,故填to protect。
67.句意:真正的外交官也是父亲、丈夫和儿子,但他们需要到前线去做奉献。前后句表示转折关系,所以用转折连词but,故填but。
68.句意:饶告诉记者,他和他的团队是如何在中国各地寻找合适的拍摄地点的,包括青岛、北京和银川,因为他们不能离开这个国家。根据“he and his team traveled all over China to find proper filming locations, including Qingdao, Beijing, and Yinchuan”可知,这里指不能离开这个国家,be unable to do sth.意为“不能做某事”,故填unable。
69.句意:演员和团队还必须将自己置身于银川附近真实的沙漠环境中,体验类似于非洲的环境。根据“experience a similar environment as if they were in Africa”可知,是指将自己置身于银川附近真实的沙漠环境中,所以此处应用they的反身代词themselves,故填themselves。
70.句意:《万里归途》也是为IMAX拍摄的,这有助于人们获得更好的观看体验。根据“Home Coming is also filmed for IMAX”可知,是指有助于人们获得更好的观看体验,所以此处用good的比较级better,形容词在句中作定语,故填better。
71.Because of her, I put in more effort and my exam scores doubled.
【解析】because of her因为她,I我,put in more effort付出了更多的努力,and并且,my exam scores double我的分数翻倍了;时态是一般过去时,动词用过去式。故填Because of her, I put in more effort and my exam scores doubled.
72.This one-hour documentary takes a close look at the life of pandas.
【解析】one-hour“一小时的”,复合词作定语修饰名词documentary“纪录片”,this“这个”,take a close look at“近距离观察”,the life of pandas“大熊猫的生活”,陈述事实用一般现在时,主语是单数形式,动词用三单,故填This one-hour documentary takes a close look at the life of pandas.
73.This two-hour documentary helps people take a close look at the life of wild animals
【解析】根据汉语可知,本句为肯定句。“这部纪录片”this documentary,位于句首,首字母t需要大写;“两个小时的”two-hour,作定语;“帮助人们做某事”help people do sth.;“近距离观察”take a close look at;“野生动物的生活”the life of wild animals。因为本句时态为一般现在时,且主语“this documentary”为单数,谓语动词help需要三单形式。故填This two-hour documentary helps people take a close look at the life of wild animals。
74.His research has pushed for the development of new energy during the past few years.
【解析】“他的研究”为his research;“推动”为push for;“新能源的发展”为the development of new energy;“在过去的几年里”为during the past few years。结合语境和时间状语可知,此题为现在完成时,构成形式为:have/has done;主语“his research”为第三人称单数形式,故助动词应用has;push的过去分词是pushed。故填His research has pushed for the development of new energy during the past few years.
75.It was awful of them to laugh at her, and I regretted saying nothing.
【解析】根据中文意思可知,此处表示过去发生的事情,时态是一般过去时,谓语动词用过去式。此句it作形式主语,动词不定式作真正主语。“某人做某事是极讨厌的”用固定句式“It is awful of sb to do sth”,谓语be动词用was,“他们”them,“嘲笑某人”laugh at sb,“她”宾格是her。“而且”and,并列连词,“我”I,“懊悔做某事”regret doing sth,regret的过去式是regretted,“什么都没说”saying nothing。故填It was awful of them to laugh at her, and I regretted saying nothing.
76.例文:
Dear Kate,
I’m glad to receive your email. Now I want to tell you something about the Chinese table manners.
In China, we must wait until everyone is at the table. And when the dinner starts, the host doesn’t eat every dish first. He waits for the guests and elders to dig in. We don’t tap bowls with the chopsticks, which is considered impolite. We shouldn’t reach across the table to get something to eat, because in that case, we may break or knock something over. Besides, we usually toast good health or success of the host and thank him for his treat.
Hope to see you in China and everything goes well.
Yours,
Li Hui
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一封电子邮件;
②时态:为“一般现在时”;
③提示:写作的要点提示已给出,考生应注意不要遗漏任何要点,可适当添加细节,使邮件内容意思完整。
[写作步骤]
第一步,承接已给出的开头,并按照内容提示,一一介绍中国的餐桌礼仪;
第二步,书写结语,表示期待见到Kate,并给予祝福。
[亮点词汇]
① in that case 在那种情况下
② at the table 在餐桌上
③ everything goes well 一切顺利
[高分句型]
① And when the dinner starts, the host doesn’t eat every dish first. (when引导时间状语从句)
② We don’t tap bowls with the chopsticks, which is considered impolite. (which引导非限制性定语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录