中小学教育资源及组卷应用平台
期中训练试题(1-3单元)-情景阅读理解 专题练
2025-2026学年小学英语人教PEP版(2024)四年级上册
家人各自有不同的身份却彼此关爱。请根据绘本内容完成下列各题。
My name is Lily. There are four people in my family. (1)_________ My father is a doctor. He helps sick (生病的) people in hospital. When he comes home, he waters the plants in our garden. (2)_________ My mother is an office worker. After work, she cooks meals for us. I often help her cut the vegetables.
(3)_________ My brother, Tom, is a student. Every morning, he sweeps the floor and takes out the rubbish. (4)_________ This is me. I make the bed every morning. On the weekend (周末), I look after our pet dog Max. (5)_________ I have a happy family. We sing and dance together. We all have fun.
1.阅读材料,给绘本选择相符的图片。
A. B. C. D. E.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
2.阅读材料,选择正确的选项。
(1) There are ______ people in Lily’s family. ( )
A.three B.four C. five
(2) They have a pet ______. ( )
A.dog B.cat C. rabbit
Susan制作了一张个人信息卡。请阅读Susan的信息卡,选择正确的答案。
Name: Susan Identity(身份): student
Appearance(外貌): short and thin, long hair
Character(性格): quiet
Hobbies(爱好): reading books, playing football, dancing
Family: There are(有) six people in my family. My grandparents are doctors. They’re friendly. My father is a teacher. He is strong. My mother is a nurse. She is quiet. My brother is a cook. He is tall.
3.Which one is Susan ( )
A. B. C.
4.Susan is a _____ girl. ( )
A.tall B.fat C.quiet
5.Susan likes to _____. ( )
A.play basketball B.play football C.play games
6.How many doctors are there in Susan’s family ( )
A.One. B.Two. C.Three.
7.Susan’s mother is a _____. ( )
A.nurse B.doctor C.cook
阅读短文,选择正确答案。
My name is Lily. This is a map of my community. Look! There is a park. It’s big and nice. I often take a walk there. Near the park, there is a hospital. My grandma works in the hospital. Next to the hospital, there is a playground. I usually play basketball with my friends there. Beside the playground, there is a shop. My mum likes buying things in the shop. There is a bus stop in front of (在……前面) the shop. We can take a bus to school. I love my community.
8.What’s in Lily’s community ( )
A.A park, a hospital, a playground, a shop and a bus stop.
B.A park, a zoo, a playground, a shop and a bus stop.
9.Where does Lily’s grandma work ( )
A.In the park. B.In the hospital.
10.What does Lily usually do in the playground ( )
A.Play football. B.Play basketball.
11.Where is the bus stop ( )
A.In front of the shop. B.Behind the shop.
【新语篇·绘本】家人各自有不同的身份却彼此关爱。请根据绘本内容选择合适的图片。
My name is Lily. There are four people in my family.
12 My father is a doctor. He helps sick (生病的) people in hospital. When he comes home, he waters the plants in our garden.
13 My mother is an office worker. After work, she cooks meals for us. I often help her cut the vegetables.
14 My brother, Tom, is a student. Every morning, he sweeps the floor and takes out the rubbish.
15 This is me. I make the bed every morning. On the weekend (周末), I look after our pet dog Max.
16 I have a happy family. We sing and dance together. We all have fun.
A. B. C.
D. E.
阅读短文,完成下列任务。
Tom is a boy from London. One day, his family moved (搬家) to Beijing. Beijing is a big city (城市) in China. It has many interesting (有趣的) places, like the Great Wall (长城). Tom likes it very much.
Tom’s family lives in a nice community. The people here are friendly. Today, Tom meets a Chinese boy in the park. His name is Li Ming. He is tall and strong. They both like playing basketball and become good friends. Tom and Li Ming like to play in the park.
They like to go to the library to read, but their favourite place is the zoo. They like monkeys and pandas. The monkeys are funny, and the pandas are cute. But they don’t like birds.
Tom and Li Ming have a lot of fun together. They learn a lot about each other’s cultures (文化).
17.根据短文内容判断句子正(T)误(F)。
(1) Li Ming is a tall and strong boy. ( )
(2) Tom and Li Ming like playing basketball. ( )
(3) Tom is from Beijing. ( )
(4) Their favourite place is the library. ( )
(5) Tom and Li Ming don’t like birds. ( )
18.根据短文内容选择相符的图片。(有一项多余)
(1) Tom and Li Ming go to the to read books.
(2) Tom really likes of China.
A. B. C.
图片小法庭开庭咯!根据图片,判断句子正(T)误(F)。
Wang Le Zhang Hua
19.Zhang Hua has short hair. ( )
20.Zhang Hua reads books with Wang Le. ( )
21.They play games together. ( )
22.Zhang Hua often draws pictures with Wang Le. ( )
23.Zhang Hua is funny. She often makes Wang Le smile. ( )
参考答案
1. C D B A E 2. B A
【导语】本文介绍了莉莉的家庭情况。
1.(1)根据“My father is a doctor.”和“When he comes home, he waters the plants in our garden.”,可知,爸爸每天回家浇花,图片C是男性浇花情景,故选C。
(2)根据“My mother is an office worker. ”和“After work, she cooks meals for us.”,可知妈妈下班后给我们做饭。图片D是女性做饭场景,故选D。
(3)根据“My brother, Tom, is a student.”和“Every morning, he sweeps the floor and takes out the rubbish.”,可知,弟弟每天早上,扫地并倒垃圾。图片B是小男孩扫地场景,故选B。
(4)根据“This is me. I make the bed every morning.”,可知莉莉每天早上整理床铺。图片A是女孩整理床铺场景,故选A。
(5)根据“I have a happy family. We sing and dance together. ”,可知,我有一个大家庭。我们一起唱歌跳舞。图片E是一家人唱歌跳舞情景,故选E。
2.(1)句意:在莉莉的家里有 口人。根据绘本可知,莉莉一家人有:爸爸,妈妈,莉莉和莉莉的弟弟,4口人,故选B。
(2)句意:他们有一只宠物 。根据“On the weekend (周末), I look after our pet dog Max.”,可知他们有一只宠物狗。故选A。
3.B 4.C 5.B 6.B 7.A
【导语】本文介绍了苏珊和家人。
3.句意:哪一个是苏珊?根据“short and thin, long hair”,可知苏珊又矮又瘦,有长头发,选项B符合,故选B。
4.句意:苏珊是一个______女孩。A高的,B胖的,C安静的,根据“quiet”,可知苏珊是一个安静的女孩,故选C。
5.句意:苏珊喜欢______。A打篮球,B踢足球,C玩游戏,根据“Hobbies(爱好): reading books, playing football, dancing”,可知苏珊喜欢踢足球,故选B。
6.句意:苏珊家有几个医生?A一个。B两个。C三个。根据“My grandparents are doctors.”,可知有两个医生,故选B。
7.句意:苏珊的妈妈是一名______。A护士,B医生,C厨师,根据“My mother is a nurse.”,可知苏珊的妈妈是一名护士,故选A。
8.A 9.B 10.B 11.A
【导语】本文介绍了莉莉的社区。
8.句意:莉莉的社区里有什么?A公园、医院、游乐场、商店和公交车站。B公园、动物园、游乐场、商店和公交车站。 根据全文可知莉莉的社区里有公园、医院、游乐场、商店和公交车站,故选A。
9.句意:莉莉的奶奶在哪工作?A在公园里。B在医院里。根据“My grandma works in the hospital.”,可知在医院里,故选B。
10.句意:莉莉通常在操场上做什么?A踢足球。B打篮球。根据“Next to the hospital, there is a playground. I usually play basketball with my friends there.”,可知是打篮球,故选B。
11.句意:公交车站在哪?A在商店前面。B在商店后面。根据“There is a bus stop in front of (在……前面) the shop.”,可知在商店前面,故选A。
12.C 13.D 14.B 15.A 16.E
【导语】本文介绍了莉莉的家庭情况。
12.根据“My father is a doctor.”和“When he comes home, he waters the plants in our garden.”,可知爸爸每天回家浇花,图片C是男性浇花情景,故选C。
13.根据“My mother is an office worker. ”和“After work, she cooks meals for us.”,可知妈妈下班后给我们做饭。图片D是女性做饭场景,故选D。
14.根据“My brother, Tom, is a student.”和“Every morning, he sweeps the floor and takes out the rubbish.”,可知弟弟每天早上,扫地并倒垃圾。图片B是小男孩扫地场景,故选B。
15.根据“This is me. I make the bed every morning.”,可知莉莉每天早上整理床铺。图片A是女孩整理床铺场景,故选A。
16.根据“I have a happy family. We sing and dance together. ”,可知莉莉有一个大家庭。他们一起唱歌跳舞。图片E是一家人唱歌跳舞情景,故选E。
17. T T F F T 18. B A
【导语】本文主要介绍了来自伦敦的汤姆在公园遇到李明,他们成为好朋友的故事。
17.(1)句意:李明是一个又高又壮的男孩。根据“His name is Li Ming. He is tall and strong.”可知李明是一个又高又壮的男孩,句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:汤姆和李明都喜欢打篮球。根据“They both like playing basketball and become good friends.”可知李明和汤姆都喜欢打篮球,句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:汤姆来自北京。根据“Tom is a boy from London.”可知汤姆来自伦敦,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:他们最喜欢的地方是图书馆。根据“They like to go to the library to read, but their favourite place is the zoo.”可知他们最喜欢的地方是动物园,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:汤姆和李明不喜欢鸟。根据“But they don’t like birds.”可知汤姆和李明不喜欢鸟,句子和短文相符,故答案为T。
18.(1)句意:汤姆和李明去图书馆读书。根据“They like to go to the library to read, but their favourite place is the zoo.”可知汤姆和李明去图书馆读书,B是图书馆,故选B。
(2)句意:汤姆喜欢中国的长城。根据“It has many interesting(有趣的) places, like the Great Wall(长城). Tom likes it very much.”可知汤姆喜欢中国的长城,A是长城,故选A。
19.F 20.T 21.T 22.T 23.T
【导语】本文介绍了王乐和张婳。
19.句意:张婳留着短发。根据图片可知张婳留着长发,故答案为F。
20.句意:张婳和王乐一起读书。根据图片可知题干描述正确,故答案为T。
21.句意:她们一起玩游戏。根据图片可知题干描述正确,故答案为T。
22.句意:张婳经常和王乐一起画画。根据图片可知题干描述正确,故答案为T。
23.句意:张婳很有趣。她经常让王乐笑。根据图片可知题干描述正确,故答案为T。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)