中小学教育资源及组卷应用平台
期中训练试题(1-3单元)-情景阅读理解 专题练
2025-2026学年小学英语人教PEP版五年级上册
Oliver与同学一起就“健康饮食”开展了项目研究,以下是他们的研究成果。
A Healthy Diet
First, fruits and vegetables are healthy. They’re rich in vitamins (维生素). Children should eat more fruits and vegetables.
Second, water is important (重要的) to everyone. Children should drink enough (充足的) water every day. But Coke is not healthy.
Third, children need to eat breakfast every day. It is good for them.
Fourth, children shouldn’t eat food which is too salty.
Last, children should not eat too much sweet food.
Healthy food
Eat something from each group (下列每组) every day.
Healthy drinks are water, juice and milk.
Unhealthy food
You can taste these foods, but don’t eat them every day.
1.用“√”勾出合理的答案。
(1) What is important to everyone And we should (应该) drink every day.
2.John是本次项目研究小组的参与者,请阅读他的饮食习惯报告。
John doesn’t like fruits or vegetables. For lunch and dinner, he has a lot of rice, some fish and some meat. He does not like drinking water. He only drinks a little water every day and eats an egg every week. And he likes eating sweets, cakes and ice creams.
(1) Does John have a healthy diet (请用“√”勾出正确答案)
□Healthy □Not healthy
3.下面是给John的饮食建议,选择合适的选项,把序号填在横线上。
A.eat an egg every day B.eat a little sweet food C. eat more vegetables D.drink more water
John, I think that you eat too much unhealthy food. Here is some advice for you: You should eat more fruits, and You should not drink too much Coke. You should . It’s OK to . But you should not eat too much.
4.请根据你自己的实际情况回答问题。
(1) Do you have a healthy diet
.
(2) What should you do
I should .
Read and choose. 阅读短文,选择正确的选项。
My name is Jerry. I’m a student in Shanghai now. But I’m from the USA.My school is very cool. I like Chinese food very much. So I have lunch at school from Monday to Friday. I don’t like vegetables but carrots are OK. My favourite food is beef noodles. They’re healthy and yummy. My friend Zhang Jie likes sandwiches best (like…best最喜欢……). We both(两个都) like tomato soup.
5.What’s Jerry’s school like ( )
A.It’s small. B.It’s cool. C.It’s pretty.
6.Jerry is in ______ now. ( )
A.the USA B.Zhengzhou C.Shanghai
7.He ______ at school from Monday to Friday. ( )
A.eats breakfast B.has Chinese C.eats lunch
8.Zhang Jie’s favourite food is ______. ( )
A. B. C.
9.Which one is right(下面哪一句是正确的) ( )
A.Jerry likes beef noodles and tomato soup.
B.They both like carrots, sandwiches and beef noodles.
C.Zhang Jie likes vegetables and sandwiches.
阅读理解。
Ted’s Day
Hello! My name is Ted. I’m short and thin. But I’m helpful at home. I’m very funny and friendly, too. It’s Wednesday today. I do homework in the morning. Then (然后) I read books. After lunch, I watch TV. And at four o’clock, I play football with my friends. Oh, it’s time for dinner. I’m hungry now. I’d like some vegetables and chicken. I don’t like vegetables, but they’re healthy. We should eat vegetables every day.
10.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) Is Ted tall and strong ( )
A.Yes, he is. B.No, he isn’t. C. We don’t know.
(2) Ted is very ________. ( )
A.clever and helpful B.kind and polite C. funny and friendly
(3) Ted would like some ________ for dinner. ( )
A.rice and chicken B.vegetables and chicken C. vegetables and soup
11.用数字1-4将下列图片按文中提到的先后顺序排序。
( )
( )
( )
( )
学校在网站上组织海选“最受欢迎师生候选人”,Oliver推荐了自己最喜爱的老师和同学,我们一起看看吧!
12.将三个段落按逻辑重新排序,将数字写在段落开头的圆圈中。
(1) Li Chen is my favourite classmate (同学) in this new school. He has glasses. He likes reading and thinking. He can answer difficult questions in the class. He is very clever. He knows a lot, such as the animals, plants, the sun, the earth and the moon. He is also the first classmate that I know in this new school. He helps me a lot.
(2) Hello. I’m Oliver. I am in a new school. Today is a special day for us. We will vote (投票) for the most popular teacher and student. The candidates (候选人) are on the bulletin board. I check out all of them and select my favourite teacher and student.
(3) Mr Huang is my favourite teacher. He teaches music. He is old but very active. He can sing and dance well. He likes singing English songs in his class. He is very funny and his class is so interesting. All the students like him very much. Who is my favourite classmate
13.为文章选择最合适的标题:
A.My school B.My classmates C. My favourite teacher and classmate
14.阅读文本,用“√”勾出Oliver最喜欢的老师与同学。
(1) Who’s his favourite teacher
( ) active can sing well like dancing funny ( ) active can dance well like reading interesting class
(2) Who’s his favourite classmate
( ) like singing clever friendly second classmate he knows ( ) like thinking clever know a lot help others
15.请根据你的生活实际回答问题。
(1) Who’s your favourite teacher
(2) What’s he/ she like _
阅读理解,选择正确答案。
Hello, my name is Ye Zi. I am 10 years old. And I am from the Tang Dynasty(朝代). Today, let me tell you something about my school. Our school is called Sishu. It is not big but very pretty. We go to Sishu every day. We have many classes in it. In the morning, we usually have Chinese and maths. And we have music and PE in the afternoon. Sometimes we have a painting class. I like PE class best. My classmates and I often play Cuju and Maqiu together after school. Teachers and students eat lunch at school. We often have fresh vegetables and meat for lunch. I don’t like pork but beef is OK. My favourite food is Tofu. It’s delicious and healthy. Mr Li is my teacher. He is old and very strict. He makes us study hard. He teaches us Chinese, maths, music and art. He is a very helpful teacher. What a great Sishu!
16.The Sishu is _______. ( )
A.pretty and big B.big but not pretty C.pretty but small
17.How many classes does Ye Zi have in Sishu ( )
A.Four. B.Five. C.Six.
18.What is Mr Li like ( )
①old ②kind ③strict ④helpful ⑤polite
A.①③ B.①②③⑤ C.①③④
19.Students in Sishu don’t ________. ( )
A. B. C.
20.Which of the following is right ( )
A.Students go to Sishu every day.
B.Ye Zi’s favourite food is beef and Tofu.
C.Teachers eat lunch at school but students eat at home.
任务型阅读。
Name: Dan Age: 10 Reason for a visit(就诊原因): The boy is very fat and often looks tired. Suggestions(建议): (1) _________ Name: Anna Age: 11 Reason for a visit: The girl’s eyes are red and sore(酸痛). Suggestions(建议): (2) _________
21.阅读病历,为Dan和Anna 选择相应的建议,完成(1)、(2)题(可多选)。
A.You should play sports every day.
B.Don’t watch too much TV.
C. You should eat healthy food and don’t eat too much.
(1) (2)
22.阅读材料,判断句子正(T)误(F)。
(1) Dan should eat some salad and cake. ( )
(2) Anna should keep her eyes clean every day. ( )
参考答案
1. 2. 3. C A D B 4. Yes, I do. eat more fruits and vegetables.
【导语】本文主要介绍了健康饮食应该怎么做。
1.句意:对每个人来说,什么是重要的?而且我们每天都应该喝。根据文中“Second, water is important to everyone.”可知对每个人来说,水是重要的。故答案为。
2.句意:约翰有健康的饮食吗?根据文中“John doesn’t like fruits or vegetables.”和“He does not like drinking water.”和“And he likes eating sweets, cakes and ice creams.”可知约翰不喜欢水果和蔬菜。他不喜欢喝水。而且他喜欢吃糖果、蛋糕和冰淇淋。这些都是不健康的饮食习惯。故答案为。
3.(1)句意:这里有一些建议给你:你应该多吃水果,_____和_____。根据文中“Children should eat more fruits and vegetables.”可知孩子们应该多吃水果和蔬菜。eat more vegetables多吃蔬菜。故选C。
(2)句意:这里有一些建议给你:你应该多吃水果,_____和_____。根据文中“Third, children need to eat breakfast every day.”可知孩子们需要每天吃早餐。所以要每天一个鸡蛋,eat an egg every day每天吃一个鸡蛋。故选A。
(3)句意:你应该____。根据文中“Children should drink enough water every day. But Coke is not healthy.”可知孩子们每天应该喝足够的水。但可乐不健康。drink more water多喝水。故选D。
(4)句意:_____是可以的。根据文中“Last, children should not eat too much sweet food.”可知不应该吃太多甜食。eat a little sweet food吃一点甜食。故选B。
4.(1)句意:你有健康的饮食习惯吗?本题答案不唯一,我有健康的饮食习惯。故答案为Yes, I do.
(2)句意:你应该做什么?我应该_____。本题答案不唯一,根据常识可知应该多吃水果和蔬菜。故答案为eat more fruits and vegetables.
5.B 6.C 7.C 8.B 9.A
【导语】本文主要讲述了关于Jerry和朋友Zhang Jie的事情。
5.句意:Jerry的学校怎么样?A它是小的,B它很酷,C它是漂亮的。根据原文“My school is very cool.”可知学校很酷,故选B。
6.句意:Jerry现在在______。A美国,B郑州,C上海。根据原文“I’m a student in Shanghai now.”可知在上海,故选C。
7.句意:他在学校从星期一到星期五_______。A吃早餐,B有汉语,C吃午饭。根据原文“So I have lunch at school from Monday to Friday.”可知是吃午饭,故选C。
8.句意:Zhang Jie最喜欢的食物是______。A图片是面条,B图片是三明治,C图片是冰激凌。根据原文“ My friend Zhang Jie likes sandwiches best.”可知最喜欢吃三明治,故选B。
9.句意:下面哪一句是正确的?AJerry喜欢牛肉面和番茄汤,B他们都喜欢胡萝卜、三明治和牛肉面,CZhang Jie喜欢蔬菜和三明治。根据原文“My favourite food is beef noodles.We both(两个都) like tomato soup.”可知Jerry喜欢牛肉面和番茄汤,故选A。
10. B C B 11. 1 2 4 3
【导语】本文主要介绍泰德一天的活动。
10.(1)句意:泰德又高又壮吗?A是的,他是。B不,他不是。C我们不知道。根据“I’m short and thin.”可知泰德又矮又瘦,应做否定回答,故选B。
(2)句意:泰德是很_____。A聪明的和乐于助人的,B友好的和有礼貌的,C有趣的和友好的。根据“I’m very funny and friendly, too.”可知是有趣的和友好的,故选C。
(3)句意:泰德晚饭想吃一些______。A米饭和鸡肉,B蔬菜和鸡肉,C蔬菜和汤。根据“I’d like some vegetables and chicken.”可知是蔬菜和鸡肉,故选B。
11.根据“I do homework in the morning. ”可知是上午做作业,对应第一幅图,排1。
根据“Then (然后) I read books.”可知写完作业然后看书,对应第二幅图,排2。
根据“After lunch, I watch TV.”可知午饭后看电视,对应第四幅图,排3。
根据“And at four o’clock, I play football with my friends.”可知看完电视后是踢足球,对应第三幅图,排4。
故答案为1243。
12. 3 1 2 13.C 14.(1) 第一幅图的括号内打√
(2) 第二幅图的括号内打√ 15. My favourite teacher is Mr Wang. (答案不唯一) He likes reading books. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了Oliver最喜欢的老师和同学。
12.通过阅读第(2)段可知,首先Oliver介绍学校的海选“最受欢迎师生候选人”活动,故答案为1;
通过阅读第(3)段可知,Oliver介绍自己最喜欢的老师黄老师的个人情况,并在最后问谁是他最喜欢的同学,故答案为2;
通过阅读第(1)段可知,Oliver回答李晨是他最喜欢的同学,并介绍了李晨的个人情况,故答案为3;
故答案为312。
13.A我的学校,B我的同学,C我最喜欢的老师和同学。通过阅读全文可知本文主要介绍了Oliver最喜欢的老师和同学,选项C符合题意,故选C。
14.(1) 谁是他最喜欢的老师?根据文中对黄老师的描述“He is old but very active. He can sing and dance well. He likes singing English songs in his class. He is very funny and his class is so interesting.”可知黄老师是年老但很活跃的,他唱歌和跳舞都很好,他很有趣,他的课也很有趣,第一张图是一个老人,后面的描述与原文相符,故答案为第一幅图的括号内打√。
(2) 谁是他最喜欢的同学?根据文中对李晨的描述“He has glasses. He likes reading and thinking. He can answer difficult questions in the class. He is very clever. He knows a lot, such as the animals, plants, the sun, the earth and the moon. He is also the first classmate that I know in this new school. He helps me a lot.”可知李晨戴着眼镜,他喜欢阅读和思考,他很聪明,知道很多事情,而且还乐于助人,第二张图是一个戴眼镜的男孩,后面的描述与原文相符,故答案为在第二幅图的括号内打√。
15.(1) 句意:谁是你最喜欢的老师?根据实际情况回答,答案不唯一。答语可为:我最喜欢的老师是王老师。句子是一般现在时,主语是第三人称单数my favourite teacher 我最喜欢的老师,be动词用is,Mr Wang 王老师,故答案为My favourite teacher is Mr Wang.
(2) 句意:他/她喜欢什么?根据实际情况回答,答案不唯一。答语可为:他喜欢读书。like doing sth.喜欢做某事,句子是一般现在时,主语是第三人称单数he,谓语动词要用like的第三人称单数形式likes,like doing sth.喜欢做某事,read books 读书,read要用动名词形式reading,故答案为He likes reading books.
16.C 17.B 18.C 19.B 20.A
【导语】本文讲了古代的私塾生活。
16.句意:私塾______。A又漂亮又大,B很大但不漂亮,C漂亮但小,根据“Our school is called Sishu. It is not big but very pretty.”,可知私塾漂亮但小,故选C。
17.句意:叶梓在私塾有多少门课程?A四门。B五门。C六门。根据“In the morning, we usually have Chinese and maths. And we have music and PE in the afternoon. Sometimes we have a painting class.”,可知有五门课程,故选B。
18.句意:李先生什么样?old老的,kind友善的,strict严厉的,helpful有帮助的,polite有礼貌的,根据“Mr Li is my teacher. He is old and very strict. He is a very helpful teacher.”,可知李先生是老的,严厉的,有帮助的,故选C。
19.句意:私塾的学生不______。根据“My classmates and I often play Cuju and Maqiu together after school.”,可知私塾的学生经常玩蹴鞠和马球,排除AC,故选B。
20.句意:以下哪一项是正确的?A学生每天去私塾。B叶梓最喜欢的食物是牛肉和豆腐。C老师在学校吃午饭,但学生在家吃。根据“We go to Sishu every day.”,可知选项A是正确的,故选A。
21. AC B 22. F T
【导语】本文讲了丹和安娜的病例。
21.(1)根据就诊原因,可知给丹的建议应该是做运动,吃健康的食物和不要吃太多,选项A你应该每天做运动。选项C你应该吃健康的食物,不要吃太多。故答案为AC。
(2)根据就诊原因,可知给安娜的建议应该是不要看太多电视,故选B。
22.(1)句意:丹应该吃沙拉和蛋糕。根据就诊原因可知丹很胖,不应该吃蛋糕,故答案为F。
(2)句意:安娜应该每天保持她的眼睛干净。根据就诊原因可知安娜应该每天保持她的眼睛干净,故答案为T。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)